Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Monisa

19.1.2021 17:10
Monisa

XXX.XXX.250.95

Dobrý den,

žiji s rodinou v rodinném domku, odjakživa jsme měli kočky, které žili vlastním životem na našem dvorku s velkou zahradou. Postupem času nám kočky stářím umřeli a my se rozhodli mít nové koťátko, které jsme chtěli mít jak doma, tak i venku. Koťátko během dne pobíhalo samo na dvorku, až se dostalo k sousedům, u kterých nám koťátko zakousl jeijch pes. Sousedi měli dříve starého psa, který nikdy našim kočkám nic neudělal, i přes to, že kočky chodili k sousedům. Starý pes umřel a sousedé si pořídili nového psa, který je bohužel agresivní a koťátko nám usmrtil. Pořídili jsme si nové koťátko, které máme nyní pouze doma v rodinném domě, protože se bojíme mít kočku už na zahradě, aby nedošlo opět k tomu, že nám ji zakousne sousedův pes.
Naše kočička už má půl roku a stále nám mňaučí u dveří, jak by ráda šla se proběhnout na zahradu. Stále přemýšlíme jak vyřešit to, aby naše kočička mohla běhat po dvorku se zahradou a nedostala se k sousedům, kde by jí mohl pes zakousnout. Dvorek se zahradou máme oplocený, plot cca 2 metry vysoký, ale jak jistě sami víte, kočička se dostane všude.
Přes léto budeme bývat venku na zahrade a rádi by jsme, aby tam s námi kočička běhala, aniž by jsme měli strach, že se dostane k sousedům.

Ještě upřesním, že u plotu máme velké tůje, na které kočka leze a přes ně se dostala k sousedům. Nynější kočka, když jsme ji zkoušeli pouštět, tak také hned leze nahoru do těch tůjí a my se strachem v očích ji hned taháme dolů a prcháme s ní domů, aby se k tomu psovi nedostala.

Máte prosím nějakou radu, jak tuto situaci vyřešit? Jsme z toho zoufalí a rádi bychom našli nějaké řešení.

19.1.2021 17:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Na ploty existují takové protáčecí tyče, které kočku shodí zpátky domů. Muselo by to být výš, než tůje, aby kočka musela přelézt i ten plot, ne seskočit z tůjí přímo k sousedům. Jinak je to průšvih. Jistě existujou kočky, které se přirozeně budou psa bát a ani je nenapadne tam chodit. Bohužel to může být až vaše 15kočka, což bych vám tedy nepřála. Kamarádka bydlí u silnice a pořád pochovávala kočky. Po x letech jsem se jí náhodou zeptala, jestli vůbec má ještě kočky a ona, že zázrak! Pořídili si kočku, která prostě umí přirozeně chodit přes silnici, rozhlédne se, počká až přejedou všechna auta a pak teprve jde. Naučila to i všechna svoje koťata, od té doby, už asi 7let, mají už několikátou generaci koček a všichni se naučili to přecházení, už žádnou nemusela pochovávat

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2021 18:30

lesnížínka napsal(a):
Na ploty existují takové protáčecí tyče, které kočku shodí zpátky domů. Muselo by to být výš, než tůje, aby kočka musela přelézt i ten plot, ne seskočit z tůjí přímo k sousedům. Jinak je to průšvih. Jistě existujou kočky, které se přirozeně budou psa bát a ani je nenapadne tam chodit. Bohužel to může být až vaše 15kočka, což bych vám tedy nepřála. Kamarádka bydlí u silnice a pořád pochovávala kočky. Po x letech jsem se jí náhodou zeptala, jestli vůbec má ještě kočky a ona, že zázrak! Pořídili si kočku, která prostě umí přirozeně chodit přes silnici, rozhlédne se, počká až přejedou všechna auta a pak teprve jde. Naučila to i všechna svoje koťata, od té doby, už asi 7let, mají už několikátou generaci koček a všichni se naučili to přecházení, už žádnou nemusela pochovávat

Taky jsem měla takového kocoura - podíval se doleva, pak doprava a důstojně přešel. Uhynul v 11 na selhání ledvin.

19.1.2021 18:45
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky jsem měla takového kocoura - podíval se doleva, pak doprava a důstojně přešel. Uhynul v 11 na selhání ledvin.

Doufám, že alespoň zplodil nějaké to inteligentní potomstvo? Člověku se chce říct, že přirozený výběr, jednou se třeba vyselektujou kočky, které už všechny budou umět s auty žít. My jsme s Leonkem to štěstí neměli

19.1.2021 20:17

lesnížínka napsal(a):
Doufám, že alespoň zplodil nějaké to inteligentní potomstvo? Člověku se chce říct, že přirozený výběr, jednou se třeba vyselektujou kočky, které už všechny budou umět s auty žít. My jsme s Leonkem to štěstí neměli

Ne, byl kastrovaný. Mnohem dřív, než se projevila ta inteligence. Já jsem až militantním zastáncem kastrace koček a kocourů. Už jsem to psala, na pitevním stole vidím dost důsledků nekastrace.

19.1.2021 20:34
rapotacka11

XXX.XXX.232.208

- si pořídili nového psa, který je bohužel agresivní a koťátko nám usmrtil ...

Jak agresivní?
Chová se naprosto normálně.

Kotě musíte opatrnosti naučit vy, nebo stará zkušená kočka.
Domluvit se se sousedy, když kotě pustíte, aby
psa zavřeli atd. Když tam kočka poleze, buď nepřežije
nebo bude muset být doma. Kočky jsou zvědavé, takže ...

19.1.2021 20:41
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ne, byl kastrovaný. Mnohem dřív, než se projevila ta inteligence. Já jsem až militantním zastáncem kastrace koček a kocourů. Už jsem to psala, na pitevním stole vidím dost důsledků nekastrace.

Však jsem si to s tím vaším myslela Ale uznejte, že by byla škoda, kdyby kámoška nechala kočku vykastrovat a nenamnožila ji. Teď už kastrovaná je. Ještě v době, kdy jsme spolu venčily psy, si právě stěžovala že přišla o dva kocoury a teď má mladého a jestli jí ho zase přejede auto, tak už to nezvládne. Já! jsem ji navedla, ať ho dá vykastrovat, že se nebude tak toulat a možná ani na tu silnici nepoleze, přišlo mi to jako nejlepší řešení. A veterinář jí ho zabil! Fakt nekecám, přeťal mu močovou trubici, přišlo se na to až za pár dní a musel ho uspat. Kupodivu se jí přiznal. Pro mě to bylo strašné vyčítala jsem si pár let, že jsem ji do té kastrace uvrtala, i když jí se do toho moc nechtělo Proto mám takový strach i z Viktorkové zítra....

19.1.2021 20:46

lesnížínka napsal(a):
Však jsem si to s tím vaším myslela Ale uznejte, že by byla škoda, kdyby kámoška nechala kočku vykastrovat a nenamnožila ji. Teď už kastrovaná je. Ještě v době, kdy jsme spolu venčily psy, si právě stěžovala že přišla o dva kocoury a teď má mladého a jestli jí ho zase přejede auto, tak už to nezvládne. Já! jsem ji navedla, ať ho dá vykastrovat, že se nebude tak toulat a možná ani na tu silnici nepoleze, přišlo mi to jako nejlepší řešení. A veterinář jí ho zabil! Fakt nekecám, přeťal mu močovou trubici, přišlo se na to až za pár dní a musel ho uspat. Kupodivu se jí přiznal. Pro mě to bylo strašné vyčítala jsem si pár let, že jsem ji do té kastrace uvrtala, i když jí se do toho moc nechtělo Proto mám takový strach i z Viktorkové zítra....

Jak může při normální kastraci přetnout močovou trubici? Nezpochybňuji, jenom se ptám. Topograficky je přece úplně jinde. Umím si představit krvácení ze semenného provazce nebo vypadlé střevo, ale tohle ne.

19.1.2021 20:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jak může při normální kastraci přetnout močovou trubici? Nezpochybňuji, jenom se ptám. Topograficky je přece úplně jinde. Umím si představit krvácení ze semenného provazce nebo vypadlé střevo, ale tohle ne.

Takhle mi to řekla...netuším. A pamatuju si, že se mu nějak plnilo břicho močí a podle toho to poznali. A tipuju, že pan doktor byl pod vlivem. Neznám ho vůbec, už tehdy byl podle popisu starší, možná i v důchodu už. Tady kam jdeme my snad není, jsou tam samé ženské, alespoň co vím.

19.1.2021 21:06

lesnížínka napsal(a):
Takhle mi to řekla...netuším. A pamatuju si, že se mu nějak plnilo břicho močí a podle toho to poznali. A tipuju, že pan doktor byl pod vlivem. Neznám ho vůbec, už tehdy byl podle popisu starší, možná i v důchodu už. Tady kam jdeme my snad není, jsou tam samé ženské, alespoň co vím.

Už to nevyřešíme.

19.1.2021 22:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Už to nevyřešíme.

Vidíte, to je taky jedna z mých neblahých zkušeností s veterinou. I když ne přímo mojí, ale byla jsem v tom nepěkně zainteresovaná Skoro jsem na to už zapomněla, nebýt kastrace Viktě, tak bych možná zapomněla úplně..

19.1.2021 23:50
Bobča

XXX.XXX.20.192

že by udělal delší řez??zajel až...kocour má pindíka blízko...a jestli byl pod vlivem

Neregistrovaný uživatel

20.1.2021 07:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.211

Já řeknu nepopularni nazor. Kdyz venku nesmi bez dozoru litat kone, dobytek ani psi nevidim duvod proc kocky ano. Videla jste nekdy auto omotany kolem stromu kdyzbse ridic instinktivne vyhejbal cicinte? Ja jo. Pekny to nebylo.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2021 07:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.211

Pak jsou majitele cicinek taky hystericky kdyz je vsemi zpusoby vyhanite ze sveho pozemku kde nemaji co delat a nedejboze kdyz ji vas pes zakousne nebo neco podobneho. To je teprv toco.

20.1.2021 08:10
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já řeknu nepopularni nazor. Kdyz venku nesmi bez dozoru litat kone, dobytek ani psi nevidim duvod proc kocky ano. Videla jste nekdy auto omotany kolem stromu kdyzbse ridic instinktivne vyhejbal cicinte? Ja jo. Pekny to nebylo.

Chápu. Znám něco podobného z okolí, ne teda s vážnými následky.
Proto jako řidič říkám - radši kočka než já. Nikdy jsem žádnou nepřejela, ale kdybych si musela vybrat, tak mám jasno. Zpomalím, zatroubím, zastavím a odeženu, ale nevyhýbám. To je fakt o život.
Jinak u nás kočky byly vždycky (vesnické, ne přímo naše). Myslím, že na vesnici tak nějak patří. Ale prostě s tou úmrtností je třeba počítat. Kdo to neunese, má mít kočku doma, nebo ji nemá mít vůbec.
Hlavně půlroční kočka, která nikdy nebyla venku, prostě dřív nebo později zaplatí za svobodu životem - neumí se vyhýbat psům, autům, lidem, jiným kočkám, neumí se prát, není tak hbitá, rychlá a přesná, není opatrná, snáz se nakazí nemocemi. Půlroční kočku bych už nepouštěla.

20.1.2021 08:36
Fernando

XXX.XXX.105.175

Moje zkušenost se zvířatama na volno- 2 kočky přejeté, venkovská koťata otrávena a 2 dospělé kočky FIV (neočkované).. Co mam vlastní 3 kocourky, tak jsou jedině doma nebo na kšírách venku. Na léto budou mít velkou voliéru, jestli o ni budou stát

20.1.2021 10:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Ne, že bych to nechápala, ale: už jsem viděla pod autem toho koně(co nesmí lítat kde se mu zamane) bezpočet psů, no a pak zajíci, srny, divočáci....to ovlivníte jak? Nevidím nějak rozdíl. Vlastně jo, přes vesnici jedete tak pomalu, že jste většinou schopná ubrzdit. My jsme jednou kočku přejeli vyskočila z příkopu snad metr před autem. Nedalo se dělat nic. Skoro jsme ji ani nezaregistrovali. Já teda ano, muž jako řidič na druhé straně ne.

20.1.2021 10:21

Sousedův pes není agresivní, je naprosto normální chování psa, že zakousne cizí kočku na svém pozemku. Spíš ten předchozí pes by výjimka. Bohužel vaše kočka nemá co na cizím pozemku dělat a je na vás zabezpečit svůj pozemek tak, aby se kotě nedostalo ven.

1)Existují otočné násady na plot, přes které se kočka nedostane, nebo existují tyče se sítí napnuté směrem dovnitř pozemku, přes které se taky nedostane (využívají to často chovatelé, kteří mají zahrádku - tak jako tak pouštět ale ven kočku pouze pod dozorem (za mě)

2) nechat kočku pouze jako domácí, ale pokud máte venkovské kotě, které pobíhalo venku, může to být problém. Je možnost naučit kotě na kšíry a brát ho na zahradu na vodítku - spousta lidí to využívá.

3) udělat na zahradě kočce voliéru s přístupem do domu

4) pokud nechcete investovat do plotu, tak co k té straně, kde mají sousedi psa, dát něco, co kočkám vadí? třeba zahradní rozstřikovač vody, postříkat to něčím pro kočky smradlavým...zabavit kotě pod dohledem v jiné části zahrady hrou...Tak jako tak ale bohužel musíte vždy počítat s nehodou...já bych teda klidné spaní neměla.

Za mě taky nemají kočky co venku volně pobíhat. Můžou způsobit nehodu, mohou poškodit cizí majetek, může je někdo otrávit, postřelit, zakousnout pes, přejet auto a můžou dlouho a v bolestech umírat na silnici, ne díky.

Mám kočky také pouze doma + zasíťovaný balkon, ale já mám kočky odchované v bytech, kde mám přímo ve smlouvě, že nemohou bez dozoru ven. U obou si to neumím ani představit...ragdoll je takový nadýchaný jemný polštářek, co se nejraději válí v peřinách a MCO kocour zase strašnej posera ...zase bych si do bytu ale venkovní kočku nepořídila.

20.1.2021 10:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Sousedův pes není agresivní, je naprosto normální chování psa, že zakousne cizí kočku na svém pozemku. Spíš ten předchozí pes by výjimka. Bohužel vaše kočka nemá co na cizím pozemku dělat a je na vás zabezpečit svůj pozemek tak, aby se kotě nedostalo ven.

1)Existují otočné násady na plot, přes které se kočka nedostane, nebo existují tyče se sítí napnuté směrem dovnitř pozemku, přes které se taky nedostane (využívají to často chovatelé, kteří mají zahrádku - tak jako tak pouštět ale ven kočku pouze pod dozorem (za mě)

2) nechat kočku pouze jako domácí, ale pokud máte venkovské kotě, které pobíhalo venku, může to být problém. Je možnost naučit kotě na kšíry a brát ho na zahradu na vodítku - spousta lidí to využívá.

3) udělat na zahradě kočce voliéru s přístupem do domu

4) pokud nechcete investovat do plotu, tak co k té straně, kde mají sousedi psa, dát něco, co kočkám vadí? třeba zahradní rozstřikovač vody, postříkat to něčím pro kočky smradlavým...zabavit kotě pod dohledem v jiné části zahrady hrou...Tak jako tak ale bohužel musíte vždy počítat s nehodou...já bych teda klidné spaní neměla.

Za mě taky nemají kočky co venku volně pobíhat. Můžou způsobit nehodu, mohou poškodit cizí majetek, může je někdo otrávit, postřelit, zakousnout pes, přejet auto a můžou dlouho a v bolestech umírat na silnici, ne díky.

Mám kočky také pouze doma + zasíťovaný balkon, ale já mám kočky odchované v bytech, kde mám přímo ve smlouvě, že nemohou bez dozoru ven. U obou si to neumím ani představit...ragdoll je takový nadýchaný jemný polštářek, co se nejraději válí v peřinách a MCO kocour zase strašnej posera ...zase bych si do bytu ale venkovní kočku nepořídila.

Protože jste v bytě a tu možnost nemáte, neznáte. Kdyby jste viděla nadšení koček z pobytu na zahradě, možná by jste změnila názor. I když mi auto kocoura přejelo, nezavřela bych kočky doma ani náhodou. Vám by se líbilo žít celý život na pár metrech čtverečních? Já bych zešílela a to nejsem šelma. Jo, kočky si zvyknou, když od mala nic jiného neznají, co jim také zbývá...sebevražda?

20.1.2021 10:51

"je naprosto normální chování psa, že zakousne cizí kočku na svém pozemku. "
tak s tímto obecným vyjádřením jako majitel psa ale s.akra nesouhlasím!

"Za mě taky nemají kočky co venku volně pobíhat."
kočky (a tím myslím pravé kočky domácí, ne lidmi řízené chovy) nikdy nebyly domestikovány ve smyslu slova domestikace! Stále to jsou svobodná zvířata (pro leithan - to slovo "domácí" je odlišení od "divoká" a znamená to, že se kočky vydaly cestou spolužití s lidmi, ne že musí žít "doma"..........co takový chudák vrabec domácí....)

" Můžou způsobit nehodu, mohou poškodit cizí majetek, může je někdo otrávit, postřelit, zakousnout pes, přejet auto a můžou dlouho a v bolestech umírat na silnici, ne díky."
stejně jako další volně žijící zvířata a stejně jako lidé!

"Mám kočky také pouze doma + zasíťovaný balkon, ale já mám kočky odchované v bytech, kde mám přímo ve smlouvě, že nemohou bez dozoru ven. U obou si to neumím ani představit...ragdoll je takový nadýchaný jemný polštářek, co se nejraději válí v peřinách a MCO kocour zase strašnej posera ...zase bych si do bytu ale venkovní kočku nepořídila.!
si tady sama skoro protiřečíš....."do bytu bych si venkovní kočku nepořídila"....takže venkovní kočky existují?!
a ano, tvé kočky domestikované jsou.

20.1.2021 11:49

lesnížínka napsal(a):
Protože jste v bytě a tu možnost nemáte, neznáte. Kdyby jste viděla nadšení koček z pobytu na zahradě, možná by jste změnila názor. I když mi auto kocoura přejelo, nezavřela bych kočky doma ani náhodou. Vám by se líbilo žít celý život na pár metrech čtverečních? Já bych zešílela a to nejsem šelma. Jo, kočky si zvyknou, když od mala nic jiného neznají, co jim také zbývá...sebevražda?

bydlela jsem skoro do 20ti na vesnici, kde se kočky potulovaly a i když jsem měla kastrované kocoury, jejich životnost byla max cca 3 roky a to se drželi u baráku a silnice byla až za řekou...Ono když pak jdete ze školy a vidíte svého kocourka přejetého na silnici, není to nic pěknýho. Chudák zvíře a pořizovat si kočky jako spotřební zboží a doufat, že nějaká z nich na vesnici přežije???Vzhledem k tomu, jak velká byla úmrtnost koček v okolí, tak si opravdu nemyslím, že volné potulování po vesnici (nedejbože městě!) je pro to zvíře vhodné. A to nemluvím o lidech, kteří na kočky pouští psy, střílí po nich vzduchovkou, kradou je, kopou do nich a podobně...vůbec se nedivím chovatelům, že nechtějí svoje odchovy nechávat potulovat venku...Pro kočky v aktuálním světě není volný pohyb vhodný ani na těch vesnicích, pokud člověk nebydlí vyloženě na samotě.

Beru kočky občas ven (na zahradu u příbuzných, nebo u nás ve vnitroparku) na postroji, chvíli si posedí v trávě a za chvíli chtějí domů. Nedejbože, kdyby zrovna někdo šel kolem, to kocour prchá okamžitě ke dveřím. Na balkoně v létě tráví čas většinou jen, pokud je na balkoně někdo další, jinak jsou raději semnou vevnitř, i když mám celý den otevřené dveře na balkon.
Já sama trávím spoustu času doma - uvnitř, protože většina mých koníčků je "domácích" ať už kočky, kreslení, hry, seriály, knihy, atd...je hodně dnů, kdy moje jediná cesta ven je do práce a z práce a jinak jsem zavřená na těch "pár metrech čtverečních" a rozhodně nešílím. Když mám volno a nemusím do obchodu, nebo něco zařizovat, tak kolikrát celý den nevylezu. Hlavně když je horko, nebo zima. Nemám důvod, venku mě nic neláká a koukat ven můžu i doma z okna .

Pro hmm - myslela jsem venkovské kotě, které bylo odchované kočkou venku někde ve stodole a je zvyklé být venku. Něco jiného by bylo, kdybych měla barák se zahradou, kterou bych zabezpečila.
A ano, souhlasím, že kočky ještě nejsou 100% domestikované, ale vidím obrovské rozdíly mezi kočkami v řízeném chovu - např. mým ragdollem a MCO a kočkou tzv. vesnickou. A já bych si tu "vesnickou" nepořídila, protože bych k tomu neměla podmínky v bytě.

Vždycky budou dvě skupiny lidí, kdy jedni budou za kočky volně venku ano a ti druzí ne. Já patřím do té druhé skupiny.

20.1.2021 12:03

"A ano, souhlasím, že kočky ještě nejsou 100% domestikované, ale vidím obrovské rozdíly mezi kočkami v řízeném chovu - např. mým ragdollem a MCO a kočkou tzv. vesnickou. A já bych si tu "vesnickou" nepořídila, protože bych k tomu neměla podmínky v bytě."

ale vždyť to píšu!

"Vždycky budou dvě skupiny lidí, kdy jedni budou za kočky volně venku ano a ti druzí ne. Já patřím do té druhé skupiny."

hlavně jsou dvě skupiny koček
ty fakt domestikované, kterých život již do svých spárů zcela uchopil člověk
a ty pravé domácí, které žijí s člověkem (některé více, některé méně), ale mají stále svůj život svobodného tvora (když pominu kastrace)

chce to jenom respekt k těm zvířatům

20.1.2021 12:20
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Kočka domácí je kočka domácí. Lhostejno, jestli přísluší nějakému plemenu a případně jakému, lhostejno, jestli má majitele. Pořád to je kočka domácí. Pořád je domestikovaná.

20.1.2021 12:43

"A ano, souhlasím, že kočky ještě nejsou 100% domestikované, ale vidím obrovské rozdíly mezi kočkami v řízeném chovu - např. mým ragdollem a MCO a kočkou tzv. vesnickou. A já bych si tu "vesnickou" nepořídila, protože bych k tomu neměla podmínky v bytě."

ale vždyť to píšu!

"Vždycky budou dvě skupiny lidí, kdy jedni budou za kočky volně venku ano a ti druzí ne. Já patřím do té druhé skupiny."

hlavně jsou dvě skupiny koček
ty fakt domestikované, kterých život již do svých spárů zcela uchopil člověk
a ty pravé domácí, které žijí s člověkem (některé více, některé méně), ale mají stále svůj život svobodného tvora (když pominu kastrace)

chce to jenom respekt k těm zvířatům

Jo, pardon, ten poslední odstavec jsem přehlédla :)

No ano, kdyby měli všichni lidé ke zvířatům respekt, je situace zcela jiná. Jenže z mých zkušeností lidi na vesnicích berou kočku jako spotřební zboží k lovení myší, jelikož je koček všude dostatek a podle toho se k nim i chovají.

Útulky a dočasky dávají kočky už spíše jen pouze do vnitřních prostor, nebo se zabezpečenou zahradu a nerozumím teda tomu, proč by měl být problém si tu zahradu zabezpečit a vytvořit tak vhodné podmínky. Ano, je to finančně náročnější, obzvlášť, když má někdo velkou zahradu, ale kočka potom může bezpečně ven a netoulá se po vsi, kde jí ohrožuje život kde co.

Pokud vím, že sousedův pes na zahradě žere kočky a že předchozí zakousl, tak si přece nepořídím další kotě, aniž bych s tím něco udělala. Tam mi zabezpečení zahrady proti úniku přijde více, než nutné. Nebo, že předchozích X koček před barákem přejelo auto a nebudu si pořizovat další a další a čekat, jestli některá z nich bude mít ze silnice respekt. Buď si nepořídím další kočku žádnou, nebo zabezpečím pozemek.

20.1.2021 12:45

Bobča napsal(a):
že by udělal delší řez??zajel až...kocour má pindíka blízko...a jestli byl pod vlivem

Takhle by to mohlo být.

20.1.2021 12:46

"Kočka domácí je kočka domácí. Lhostejno, jestli přísluší nějakému plemenu a případně jakému, lhostejno, jestli má majitele. Pořád to je kočka domácí. Pořád je domestikovaná."

jojo
kočka domácí je kočka domácí
ale prosím - on je to živočišný druh kočka divoká!
co ta má co dělat doma!

lhostejno může být komukoliv cokoliv, na faktickém stavu to nic nemění
ono to je stejně inteligentní, v kontextu debaty, jakože pes domácí je pes domácí, na plemeni nezáleží.........

20.1.2021 12:54

"Pokud vím, že sousedův pes na zahradě žere kočky a že předchozí zakousl, tak si přece nepořídím další kotě, aniž bych s tím něco udělala. Tam mi zabezpečení zahrady proti úniku přijde více, než nutné. Nebo, že předchozích X koček před barákem přejelo auto a nebudu si pořizovat další a další a čekat, jestli některá z nich bude mít ze silnice respekt. Buď si nepořídím další kočku žádnou, nebo zabezpečím pozemek."

však jistě
ale to zabezpečení pozemku opravdu nebude žádná sranda......

20.1.2021 13:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

"Kočka domácí je kočka domácí. Lhostejno, jestli přísluší nějakému plemenu a případně jakému, lhostejno, jestli má majitele. Pořád to je kočka domácí. Pořád je domestikovaná."

jojo
kočka domácí je kočka domácí
ale prosím - on je to živočišný druh kočka divoká!
co ta má co dělat doma!

lhostejno může být komukoliv cokoliv, na faktickém stavu to nic nemění
ono to je stejně inteligentní, v kontextu debaty, jakože pes domácí je pes domácí, na plemeni nezáleží.........

Ano, je kočka divoká (Felis silvestris). A je kočka domácí (Felis catus). Jako je vlk a pes.

Píšete:
kočky (a tím myslím pravé kočky domácí, ne lidmi řízené chovy) nikdy nebyly domestikovány ve smyslu slova domestikace!

Já píšu, že kočka domácí je domestikovaná. Je jedno, jakého je plemene, je domestikovaná. Ano, jsou plemena více gaučová a jiná více aktivní s živým loveckým pudem apod.; ale pořád je to kočka domácí, čili domestikovaná.
A ano, pes domácí je pes domácí, na plemeni nezáleží, pořád je to pes domácí.

20.1.2021 13:37

"Já píšu, že kočka domácí je domestikovaná. Je jedno, jakého je plemene, je domestikovaná"

domestikace je co?

a ten hlas výše je opravdu překlep....

20.1.2021 13:40
Varaxi

XXX.XXX.1.226

"Já píšu, že kočka domácí je domestikovaná. Je jedno, jakého je plemene, je domestikovaná"

domestikace je co?

a ten hlas výše je opravdu překlep....

Domestikace (též zdomácnění) je postupné cílevědomé přetváření divoce žijících druhů organismů (živočichů, ale i rostlin, bakterií, ...) v druhy domestikované, vhodné k chovu. Jedná se o vícegenerační proces, který spočívá v trvalé genetické modifikaci druhu, která vede k vrozené adaptaci na člověka.

Wikipedie, to je laciné, já vím. Ale třeba nám to pomůže se dorozumět. :)

20.1.2021 13:55
Bobča

XXX.XXX.20.192

Jsem laik...já myslím,že je to o povaze kočky...jsou kočky,které si doma zvyknou,bude jim to vyhovovat...a některé prostě budou chtít jítt ve ...je to jednoduché...Ano,jsou gaučová plemena,ale temperamentnější kočku doma neudržíte...Hm?

20.1.2021 14:10

a je třeba pokračovat :

Za domestikovaný organismus je považován takový druh nebo poddruh, který se rozmnožuje pod kontrolou člověka.
.............
Základní podmínka domestikace
Domestikace je procesem, kterým se nahrazuje přirozený výběr výběrem hospodáře. Může trvat jen několik generací.[12] S metodou CRISPR ale i jen pár let.[13]

Za domestikovaný se považuje takový druh, který je za uvedených podmínek chován po dobu 30 let nebo po dobu 30 generací.[zdroj?] Základní podmínkou domestikace však je, že člověk kontroluje rozmnožování (tj. připouštění u zvířat), tím z chovu vyřazuje pro člověka nevýhodné jedince a takto mění (šlechtí) genofond šlechtěného druhu. Ovšem domestikace přináší i genetické problémy.[14]

neboli, v tomto duchu, jsou plně domestikovány kočky člověkem šlechtěné a chované
ty "obyč, domácí" ale ne, u nich se používá spíše "sebedomestikace", výhodné soužití s člověkem......

20.1.2021 14:15

Bobča napsal(a):
Jsem laik...já myslím,že je to o povaze kočky...jsou kočky,které si doma zvyknou,bude jim to vyhovovat...a některé prostě budou chtít jítt ve ...je to jednoduché...Ano,jsou gaučová plemena,ale temperamentnější kočku doma neudržíte...Hm?

Bengálské, siamské a třeba orientální kočky jsou velice temperamentní a lidi je mají doma - jsou taky velice společenské. Rozdíl je ale ten, že většinou nemají jen jednu kočku a také ten, že uzpůsobí bydlení kočce - stromy, poličky, prolézačky atd...doslova bydlí u svých koček.
samozřejmě pořizovat si temperamentní kočku například do garsonky je blbost a tím nenarážím jen přímo na vás, ale je to prostý fakt.
Když jsem si chtěla pořídit kočku do nevelkého 2+kk, hledala jsem klidnější plemeno a pořídila si kotě současně se spolubydlící, takže byly odmala 2. Já ragdolla, spolubydlící kartouzku, která byla větší divočák, než ta moje, ale dalo se to v pohodě.
Můj sen tehdy byla maina, nebo orientálka, ale neměla jsem k tomu dost velké prostory.

20.1.2021 14:22
Bobča

XXX.XXX.20.192

Bengálské, siamské a třeba orientální kočky jsou velice temperamentní a lidi je mají doma - jsou taky velice společenské. Rozdíl je ale ten, že většinou nemají jen jednu kočku a také ten, že uzpůsobí bydlení kočce - stromy, poličky, prolézačky atd...doslova bydlí u svých koček.
samozřejmě pořizovat si temperamentní kočku například do garsonky je blbost a tím nenarážím jen přímo na vás, ale je to prostý fakt.
Když jsem si chtěla pořídit kočku do nevelkého 2+kk, hledala jsem klidnější plemeno a pořídila si kotě současně se spolubydlící, takže byly odmala 2. Já ragdolla, spolubydlící kartouzku, která byla větší divočák, než ta moje, ale dalo se to v pohodě.
Můj sen tehdy byla maina, nebo orientálka, ale neměla jsem k tomu dost velké prostory.

neva,je to pravda,je to o mě .. já litovala tehdy,že jsem si nevzala hned sourozence..dcera mě pořád zrazovala(měli ještě bílého s rezavým ocáskem-bylo těžké se rozhodnout,)váhala jsem pořád,až mě holka dovezla jenom jednoho-Maxe...ano,taky jsem žila u něho..možná by bylo všechno jinak,kdyby byli hned 2..možná větší bugr,ale měli by jeden druhého...Co už

20.1.2021 16:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jak už poznamenala hmn v počátku: domácí v názvu neznamená automaticky domestikovaný...viz. ten vrabec

20.1.2021 16:45
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

K dalšímu: měla jsem dva psy a ani jeden na našem pozemku cizí kočky nevraždil a to ani samojed, který je venku prožene. Ale nechci tím tvrdit, že je to jen mou výchovou, protože i já si myslím, že existují plemena, která kočku ve své zahradě nedají, pokud je nebude nikdo hlídat.

Další věc: Tenurri, mám oplocený celý pozemek novým plotem. Oplocení mě stálo přes 1milion Kč. Nenašla jsem nikde odkaz na nějaké ty zábrany na plot, které jsem sem sama chtěla hodit...vím, že existují, někdo na forum odkazy kdysi dával. Jestli máte, můžete mi vypočítat, na kolik by mě vyšla tato bezpečnostní úprava plotu? 250mx50mx2? Že bych třeba prodala ledvinu, spíš možná obě

20.1.2021 16:59

lesnížínka napsal(a):
K dalšímu: měla jsem dva psy a ani jeden na našem pozemku cizí kočky nevraždil a to ani samojed, který je venku prožene. Ale nechci tím tvrdit, že je to jen mou výchovou, protože i já si myslím, že existují plemena, která kočku ve své zahradě nedají, pokud je nebude nikdo hlídat.

Další věc: Tenurri, mám oplocený celý pozemek novým plotem. Oplocení mě stálo přes 1milion Kč. Nenašla jsem nikde odkaz na nějaké ty zábrany na plot, které jsem sem sama chtěla hodit...vím, že existují, někdo na forum odkazy kdysi dával. Jestli máte, můžete mi vypočítat, na kolik by mě vyšla tato bezpečnostní úprava plotu? 250mx50mx2? Že bych třeba prodala ledvinu, spíš možná obě

Vypočítat vám to nemohu, protože to nevím, viděla jsem to (hlavně) u několika chovatelů MCO, někteří mají takto vyřešenou jen část zahrady, prakticky to jsou tyče na oplocení, které jsou zahnuté směrem do zahrady potažené sítí, dle toho co jsem viděla, tak to zvládne asi někdo šikovný udělat sám. Síť tak drahá není, ale kolik stojí tyče a další materiál, o tom přehled nemám. Jak říkám, nemám zahradu. Taky asi i záleží, jaký plot máte, jestli se k němu dá něco navrtat.
Když už bychom si někdy chtěli postavit vlastní domek, nebo se do nějakého stěhovat, tak toto by se řešilo určitě, nebo voliéra...jenže to je zatím daleko (pokud vůbec), tak jsem nic takového zatím řešit nemusela. Stejně bych své kočky nepouštěla bez dozoru samotné ani na tu zahradu.

20.1.2021 17:43

lesnížínka napsal(a):
Jak už poznamenala hmn v počátku: domácí v názvu neznamená automaticky domestikovaný...viz. ten vrabec

Jasně, stejně jako myš domácí. Jedná se o druhové rozlišení. Ale kočka domácí je současně i domestikovaná, i když běhá venku. Tady nesouhlasím s hmn - člověk do rozmnožování zasahuje - kastrací. Nehledě na to, že kočka domácí, i ta venkovní, je jaksi pořád manipulovatelnější než ta divoká. Stejně jako u koní - tam jsou generace šlechtění taky vidět - Převaláka prostě těžko obsednu.

20.1.2021 18:32

"Tady nesouhlasím s hmn - člověk do rozmnožování zasahuje - kastrací."
to ale není zásah ve smyslu tvorby exteriéru či "interiéru", šlechtění, ale čistě za účelem snížení počtu. To nemá s domestikací nic společného.

20.1.2021 18:40
Varaxi

XXX.XXX.129.250

a je třeba pokračovat :

Za domestikovaný organismus je považován takový druh nebo poddruh, který se rozmnožuje pod kontrolou člověka.
.............
Základní podmínka domestikace
Domestikace je procesem, kterým se nahrazuje přirozený výběr výběrem hospodáře. Může trvat jen několik generací.[12] S metodou CRISPR ale i jen pár let.[13]

Za domestikovaný se považuje takový druh, který je za uvedených podmínek chován po dobu 30 let nebo po dobu 30 generací.[zdroj?] Základní podmínkou domestikace však je, že člověk kontroluje rozmnožování (tj. připouštění u zvířat), tím z chovu vyřazuje pro člověka nevýhodné jedince a takto mění (šlechtí) genofond šlechtěného druhu. Ovšem domestikace přináší i genetické problémy.[14]

neboli, v tomto duchu, jsou plně domestikovány kočky člověkem šlechtěné a chované
ty "obyč, domácí" ale ne, u nich se používá spíše "sebedomestikace", výhodné soužití s člověkem......

No dobrá, tak dle přísné definice jsou kočky, které po generace žijí venku bez dohledu člověka, zdivočelé. Ale pořád nejsou divoké.
A taky - těžko se to týká domácích koček na vesnici, které žijí pod přímým vlivem člověka. To prostě domácí kočky jsou. I podle té Vaší definice, vždyť člověk utrácí nechtěná koťata, kastruje, zasahuje do rozmnožování.

20.1.2021 18:45

"Tady nesouhlasím s hmn - člověk do rozmnožování zasahuje - kastrací."
to ale není zásah ve smyslu tvorby exteriéru či "interiéru", šlechtění, ale čistě za účelem snížení počtu. To nemá s domestikací nic společného.

Nicméně pořád platí změny exteriéru a povahy (interiéru). A to je domestikace.

Přidejte reakci

Přidat smajlík