Jak kočce vysvětlit, že něco nesmí?

Birma
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2022 17:16
Barunas

XXX.XXX.168.23

Ahojte,

prosím o rady, vždycky jsem měla psy a vyznám se v psí výchově, nyní ale žijeme s fenkou společně s přítelem a ten má kocoura, Birmu. Je mu 3,5 roku a já si lámu hlavu nad tím, jak a zda vůbec je možné kočce vysvětlit, že něco nesmí?

Strašně rád pije vodu ze všech zdrojů, jen ne ze své misky, pije jí fence z misky, z akvárka s řasokoulemi. Snad nikdy jsem ho neviděla pít z jeho misky. Jak mu to vysvětlit, že to nesmí?

Dále pak chodí na místa, kam nechceme, aby chodil, kam nesmí. Když ho tam najdeme, vyhazujeme ho odtud, případně na něj stříkneme vodu. Ale je to věčný boj, je mu to jedno a za chvíli je tam zas, nebo na jiném místě, kam nesmí. Např. postel (odtud ho vyhazujeme i v noci každou chvíli), skříň...

Posledním bodem zakázaného chování je pak škrábání nábytku.

Vysvětlujeme voláním, stříkáním vody, slovními zákazy, pochopí to, přestane, za chvíli si ale najde jinou zakázanou "zábavu"...

Škrabadlo má vlastní, používá ho často, má i vlastní lavičku na škrábání. Míst k odpočinku má po bytě také spoustu, většinu na vyvýšených místech, může si vybírat a lehává tam rád. Nikterak zanedbaný není, hrajeme si s ním, češeme, mazlíme, má pozornosti i vyžití hrou dostatek.

Jak mu to prosím vysvětlit? Už z něj rostu...

Díky moc

28.3.2022 17:26
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

Je mu 3,5roku. To mu vysvětlujete toho 3,5roku nebo od kdy? Pokud to kocour léta dělal bez problémů, nikdo mu to nezakazoval, tak těžko pochopí, rozhodně ne hned, že tohle už dělat nesmí. A i u psů, určitých plemen ( i mého) platí, že co se jednou naučí, už se neodnaučí.

28.3.2022 17:29
Barunas

XXX.XXX.168.23

lesnížínka napsal(a):
Je mu 3,5roku. To mu vysvětlujete toho 3,5roku nebo od kdy? Pokud to kocour léta dělal bez problémů, nikdo mu to nezakazoval, tak těžko pochopí, rozhodně ne hned, že tohle už dělat nesmí. A i u psů, určitých plemen ( i mého) platí, že co se jednou naučí, už se neodnaučí.

S přítelem bydlím půl roku, tzn. že je tu i půl roku nový nábytek, který nesmí škrábat, skříně, ve kterých nesmí spát, předtím tu nebyly, čili zakazujeme půl roku.

Do postele předtím mohl, na jednu část, naučil se, že může jen na konkrétní část. Je reálné ho tu postel tedy odnaučit zcela, když do 3 let do ní mohl?

Pití z různých zdrojů také předtím neznal, neměl psí misku, řasokoule... měl jen svou misku... takže také novinka ve vysvětlování, že tohle není jeho voda...

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2022 18:17

a nechcete ho někomu věnovat?
druhou možností by bylo totální překopání náhledu na kočku....
vždyť tohle je absolutní despekt kočičí duše
notabene zavřené doma......

28.3.2022 18:22

netuším. podle mě to nejde. jako kočky už chápou "vypadni!", což je v podstatě fuj a okamžitě seskoč v jednom. ale když jsem mimo a potřebuju, aby něco nedělali (nežraly kuřata, neničily kytky, nevylívaly vodu, nežraly odložené jídlo atd atd atd.) tak tam musí být prostě fyzické omezení. zavřené dveře a nazdar.

28.3.2022 18:31
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

S drapanim nábytku neporadím, naše kočky to neláká, skříně důsledně zavírat, přidat víc misek na pití, popř. pořídit i fontánu, on v ty posteli byl první, nepřijde mi fér mu to teď zakazovat, stejně to bude nejspíš k ničemu

28.3.2022 20:39
Bobča

XXX.XXX.20.192

co jsem tak mluvila se známými,a viděla na vlastní oči-dělá to víc koček,že pijí vodu ne ze své misky,ale odstátou z konví,kyblíků na zalívání...dešťovku venku z bečky..To asi není na závadu..

a v posteli nesmí být proč?pokud byl zvyklý?nechte ho hm?....to si nemyslím,že tohle půjde odnaučit..a škrábání matrace se mi nepodařilo mého kocoura odnaučit od kotěte.i když měl k dispozici škrabadlo,sloup..vnitřek starého křesla,kde se mohl vyřádit..
Kočka není pes..je svá..tady jsem pochopila z rad zkušenějších kdysi,že jsem bydlela vlastně u svého kocoura v garsonce Zákazy nerespektoval..just tam lezl..
asi se budete muset se spoustou věcí smířit...On si musel taky zvyknout na vás...pro něho je to taky změna-co dřív mohl,teď nesmí ...i ten nábytek..nevim,zda fenka je vaše a přišly jste k příteli,který má kocoura...je to pro změna vlastně pro vás všechny...

jen můj názor ...

28.3.2022 21:54
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

Barunas napsal(a):
S přítelem bydlím půl roku, tzn. že je tu i půl roku nový nábytek, který nesmí škrábat, skříně, ve kterých nesmí spát, předtím tu nebyly, čili zakazujeme půl roku.

Do postele předtím mohl, na jednu část, naučil se, že může jen na konkrétní část. Je reálné ho tu postel tedy odnaučit zcela, když do 3 let do ní mohl?

Pití z různých zdrojů také předtím neznal, neměl psí misku, řasokoule... měl jen svou misku... takže také novinka ve vysvětlování, že tohle není jeho voda...

Že vám vadí drápání nábytku je pochopitelné - pořídit a vysvětlit dostatek škrabadel. Problém je v tom, že kočka ten nábytek umí škrábat ze stresu...z vás, ze psa? Že ho nechcete v posteli...taky chápu, ale nechce ho tam i váš přítel? Předtím ho tam chtěl, teď už ho tam nechce? Jenže u zvířat to takto nefunguje. Našel jsem si slečnu, takže konec kocoure, vypadni. S tím, že to tak bude, měl váš přítel počítat předem a kocoura do postele neučit od mala. Zvíře prostě tohle nepochopí. Poslední problém: proč nemůže pít z řasokoulí a psí misky, čemu to vadí?

28.3.2022 22:11
Barunas

XXX.XXX.168.23

Pane jo, člověk si přijde pro radu, jak něco udělat a dozví se, že to vlastně nejde, že má dát kočku pryč nebo se s tím smířit, no proto jsem asi o radu nepsala.

Díky za radu s fontánou, to by mohlo odklonit jeho zájem od řasokoule.

Postel budu muset vymyslet jinak, dveře zavřít nemůžeme, máme ložnici v patře bez dveří.

28.3.2022 22:18
Barunas

XXX.XXX.168.23

lesnížínka napsal(a):
Že vám vadí drápání nábytku je pochopitelné - pořídit a vysvětlit dostatek škrabadel. Problém je v tom, že kočka ten nábytek umí škrábat ze stresu...z vás, ze psa? Že ho nechcete v posteli...taky chápu, ale nechce ho tam i váš přítel? Předtím ho tam chtěl, teď už ho tam nechce? Jenže u zvířat to takto nefunguje. Našel jsem si slečnu, takže konec kocoure, vypadni. S tím, že to tak bude, měl váš přítel počítat předem a kocoura do postele neučit od mala. Zvíře prostě tohle nepochopí. Poslední problém: proč nemůže pít z řasokoulí a psí misky, čemu to vadí?

Přítel ho v posteli taky nechce, předtím měl permanentně na polovině postele přehoz, proto mu nevadilo, že tam kocour je, ze své části bez přehozu ho vyhazoval, kocour se tak naučil chodit na tu jednu část. Chápu, že je to pro něj nesrozumitelné a nerozumí rozdílu přehoz vs prostěradlo. Nechce se mi ale věřit, že se to nedokáže odnaučit. Ani jeden nechceme zvířata v posteli, je to pro nás nepřijatelné. Pokud to nepůjde opravdu současným neustálým vyhazováním a vysvětlováním, budeme tam muset vymyslet nějaká vrátka .

Pití - psí miska není zas takový problém, jde spíš o to, že si na sebe s fenkou ještě zvykají a přijde mi lepší, aby tohle měl každý své bez zásahů toho druhého, ale fence je to fuk, takže tady bych se prostě asi smířila. Ty řasokoule jsou blbý, potřebují dost vody, a čisté vody, on je schopný jim to za dva dny vypít, že vykukují ven a je to plný chlupů...

Janae.

28.3.2022 22:24
Janae.

XXX.XXX.160.6

Barunas napsal(a):
Pane jo, člověk si přijde pro radu, jak něco udělat a dozví se, že to vlastně nejde, že má dát kočku pryč nebo se s tím smířit, no proto jsem asi o radu nepsala.

Postel budu muset vymyslet jinak, dveře zavřít nemůžeme, máme ložnici v patře bez dveří.

Ale ono se nic neděje, ta kočka se chová jako běžná kočka.
Kočka není pes, nejde vycepovat.
Ne nadarmo se říká "bydlím u své kočky".
Dle toho co popisujete máte celkem vzorný kočičí exemplář, mohlo být daleko hůř.
Ještě jedna rada, čím víc ho budete prudit, tím víc on bude vymýšlet hlouposti.

Kočky si škrabání značkují, do jeho domova přibylo mnoho nových věcí, nový člověk a pes, taky by si mohl značkovat klasickým způsobem. Věřte, že škrabání je ten lepší způsob.

28.3.2022 22:26
odberryho

XXX.XXX.62.254

Barunas napsal(a):

No jo, jenže většinu popisovaného ty kočky prostě dělají a většina majitelů s tím počítá, když je pořizuje. Kocouři mi chlastají vodu z misek u kytek, pili z akvária (dokud jsme ho měli), pijí i z misky pro psa. Dokonce chlastali vodu z našich skleniček, když jsme je nechali na stole bez dozoru. Pokud to není zdravotní riziko, nevím, proč by nemohl pít z psí misky.

Na čem se dá zapracovat, je to škrábání nábytku a válení se v posteli. Obojí ideálně vhodně umístěným kočičím nábytkem. Nejde ani tak o množství, jako o strategickou pozici. Pokud bude mít kočka lepší výhled z rohu postele než z police na zdi, tak si lehne na tu postel vždy, když se nebudete dívat.

To samé se škrábáním. Po cestě škrabadlo tak, aby bylo výhodnější a snazší škrábat na něm a nábytek bude více chráněn. Beztak každý kočkař ví, že gauč je obvykle slabé místo. Naši kocouři cíleně gauč nedrbou, ale když se honí, berou to v zápalu hry i přes něj. Takže se tam zářez je.

Kočku sice můžete naučit tresty, že se nebude nevhodně chovat před vámi, ale jakmile nebudete v dohledu, pojede si svoji.

Takže spíš přesměrování nežádoucího chování by mělo být vaším cílem. Pro pejskaře může být těžké vydýchat kočičí móresy.

28.3.2022 22:33
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

Odnaučování tresty taky může skončit tím, že začne být kocour na vás agresivní a nebo klasika: začne všude značkovat a kadit mimo záchod - klidně i do té postele.

Janae.

28.3.2022 22:41
Janae.

XXX.XXX.160.6

Tak ty řasokoule něčím přikrejte, nechápu kde je problém.
Kočku nevychováte, musíte ji přizpůsobit domov.

Mě by se líbilo doma věcí, které si kvuli kočkám odpustím, třeba momentálně pokukuji po polstrované sedačce na terasu, ale už vidím, jak by byla chlupatá, rozškrábaná a asi i označkovaná, musí mi stačit tvrdá lavička s podsedákem, který nesmím zapomenout uklidit.

Pokud vám vadí řasokoule, tak to asi opravdu nemá cenu, kočku někomu darujte.

28.3.2022 22:54
Barunas

XXX.XXX.168.23

odberryho napsal(a):
No jo, jenže většinu popisovaného ty kočky prostě dělají a většina majitelů s tím počítá, když je pořizuje. Kocouři mi chlastají vodu z misek u kytek, pili z akvária (dokud jsme ho měli), pijí i z misky pro psa. Dokonce chlastali vodu z našich skleniček, když jsme je nechali na stole bez dozoru. Pokud to není zdravotní riziko, nevím, proč by nemohl pít z psí misky.

Na čem se dá zapracovat, je to škrábání nábytku a válení se v posteli. Obojí ideálně vhodně umístěným kočičím nábytkem. Nejde ani tak o množství, jako o strategickou pozici. Pokud bude mít kočka lepší výhled z rohu postele než z police na zdi, tak si lehne na tu postel vždy, když se nebudete dívat.

To samé se škrábáním. Po cestě škrabadlo tak, aby bylo výhodnější a snazší škrábat na něm a nábytek bude více chráněn. Beztak každý kočkař ví, že gauč je obvykle slabé místo. Naši kocouři cíleně gauč nedrbou, ale když se honí, berou to v zápalu hry i přes něj. Takže se tam zářez je.

Kočku sice můžete naučit tresty, že se nebude nevhodně chovat před vámi, ale jakmile nebudete v dohledu, pojede si svoji.

Takže spíš přesměrování nežádoucího chování by mělo být vaším cílem. Pro pejskaře může být těžké vydýchat kočičí móresy.

Moc díky za praktické rady. Určitě bychom mu mohli vymyslet další strategická místa k ležení a škrabadlo také můžeme přidat. Už jsme mu na zeď navrtali okap k střešnímu lehátku, takže nemáme hranice toho, co pro něj uděláme

Díky za tip s přesměrováním toho chování. Máte pravdu, jsem prostě pejskař a tohle nedávám bohužel ani moje povaha tomu nepomáhá, smířit se nepřipadá v úvahu

28.3.2022 22:56
Barunas

XXX.XXX.168.23

lesnížínka napsal(a):
Odnaučování tresty taky může skončit tím, že začne být kocour na vás agresivní a nebo klasika: začne všude značkovat a kadit mimo záchod - klidně i do té postele.

Díky za upozornění

28.3.2022 23:01
Barunas

XXX.XXX.168.23

Janae. napsal(a):
Tak ty řasokoule něčím přikrejte, nechápu kde je problém.
Kočku nevychováte, musíte ji přizpůsobit domov.

Mě by se líbilo doma věcí, které si kvuli kočkám odpustím, třeba momentálně pokukuji po polstrované sedačce na terasu, ale už vidím, jak by byla chlupatá, rozškrábaná a asi i označkovaná, musí mi stačit tvrdá lavička s podsedákem, který nesmím zapomenout uklidit.

Pokud vám vadí řasokoule, tak to asi opravdu nemá cenu, kočku někomu darujte.

Přikrýt řasokoule je taky cesta, to by jim nemělo vadit, když to bude prodyšné.

29.3.2022 05:07
rapotacka11

XXX.XXX.225.32

Klára vám vysvětlí o čem je kočka.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11535735801-kocka-neni-pes/

3.4.2022 13:46
asnipetr

XXX.XXX.61.114

Zdar,
pročetl jsem se zájmem. Je to zřejmě úplně normální kocour.
Jediné, co jsem tu v radách nenašel, jsou spreje, které by měly kočku odpudit. Kočky nemají rády třeba vůni citrónů. Takže to nemusí být žádné nevydýchatelné smrady v bytě. Zkoušeli jsme spíše venku a ne proti drápání, ale spíš značkování a to se mi zdá, že trochu pomohlo. Třeba se s jejich hodnocením tady někdo přidá.
Postel: Já jsem hrozně rád, když se uráčí za mnou do té postele přijít. Ale není to každý den. A tak si myslím, že by se a postel dala pro něj učinit neatraktivní. Zase ten sprej? Anebo přes den nějaký přehoz? Náš vyloženě nemá rád chlupaté látky - takové ty umělé kožešiny. Ale každá kočka je jiná - zkuste si všimnout, jestli se nějaké tkaniny neštítí.
Nábytek: Nám kocour skříně nedrápe, takže osobně problém neznám. Zase bych zkusil sprej, protože změna povrchu u skříně možná nebude. Občas drápal gauč, po přikrytí přehozem už ho zajímá minimálně. Jde o typ látky a taky o to, jestli je ta látka napnutá, aby se mu dobře drápala. Ale úplně vás chápu, že chcete gauč takový, jaký jste si pořídila a nechcete ho halit do přehozu.
Pití: Misku pro kočky jsme úplně zrušili už dávno. Byla k ničemu. Pil zásadně odjinud. Pro kočky se doporučuje, aby měly vodu všude možně. Mívají problémy s ledvinami, tak asi proto, aby pily kudy chodí. Toho ale stejně nedocílíte. Máme na každém okně hrnek se širší základnou. Stejně ale nejradši pije z konvičky na zalívání kytek. Když je tam vody míň, tak tam strká packu a olizuje ji. Akvárko samo taky používá. Ale nějak mi není jasné, proč by to mělo vadit. Pes si snad misku ubrání, pokud by mu to vadilo. Jen dejte pozor, ať někde nezůstane nevhodná "voda" - třeba s hnojivem apod.
Chození po lince: Skoro bych řekl, že to ani nedělá. Ale! pokud se mu nevěnujeme, třeba když přijde návštěva, tak si tak vynucuje pozornost. To na linku vyskočí třeba 3x za sebou. Zařvání někdy pomůže. Ale já ho spíš trpělivě sundávám a snažím se ho zabavit jinou činností, což je někdy o nervy. Moje babička vyhazovala kočky oknem ven, když se jí motaly, kde si nepřála. I když to bylo jemně, tak je to dnes již nepřijatelné - vesnice, přízemí, kousek letěly, přistály na měkkém trávníku, chvilku trvalo, než to obešly skrz dveře.
Tak uvidíte, zvyknete-li si anebo rezignujete. Schválně to píšu takto. Kočka totiž zvítězí :-), pokud si ji necháte.
Bezva den a zkuste odhodit předsudky! Aspoň ten s tou postelí :-), když je to kocour domácí.
Petr

Přidejte reakci

Přidat smajlík