Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.1.2023 12:38
mirči

XXX.XXX.73.75

Najskôr prajem všetko to najlepšie v Novom roku 2023 všetkým milovníkom mačiek.
Chcem sa opýtať skúsenejších chovateľov ako mám prispôsobiť kŕmnu dávku kastrovaného kocúra vo veku 1,5r., chovaný výhradne v interiéri.
Od mačaťa žerie hltavo, a potom sa stávalo, že občas zvracal. Takže kŕmim v malých dávkach viac krát denne. Kŕmim granulami Applaws a k tomu denne surové mäso.toho mäsa dávam niekedy menej inokedy viac 50 - 100g. Mimo to prisýpam počas dňa spomenuté granule- adult Podotýkam, že doteraz som podával dávku granúl zníženú o 30-50 %..A teraz otázka : o koľko znížiť dávku granúl ak mu dám spomenutých 100g mäsa? Kocúr sa mi akosi vyžral má skoro 6 kg a je to obyčajná mačka.
Už sa mu robí brušný vak. Za odpovede vopred ďakujem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.1.2023 16:17

mirči napsal(a):
Najskôr prajem všetko to najlepšie v Novom roku 2023 všetkým milovníkom mačiek.
Chcem sa opýtať skúsenejších chovateľov ako mám prispôsobiť kŕmnu dávku kastrovaného kocúra vo veku 1,5r., chovaný výhradne v interiéri.
Od mačaťa žerie hltavo, a potom sa stávalo, že občas zvracal. Takže kŕmim v malých dávkach viac krát denne. Kŕmim granulami Applaws a k tomu denne surové mäso.toho mäsa dávam niekedy menej inokedy viac 50 - 100g. Mimo to prisýpam počas dňa spomenuté granule- adult Podotýkam, že doteraz som podával dávku granúl zníženú o 30-50 %..A teraz otázka : o koľko znížiť dávku granúl ak mu dám spomenutých 100g mäsa? Kocúr sa mi akosi vyžral má skoro 6 kg a je to obyčajná mačka.
Už sa mu robí brušný vak. Za odpovede vopred ďakujem.

Hele, já neodvažuji. Prostě, když je kocour tlustý, tak uberu obojí. Nepíšete, jaké maso krmíte. A na granule je fajn taková koule s otvory. Tak nemůže vyluxovat celou misku najednou.

A čemu říkáte břišní vak? Volná kůže na břiše je u koček normální. Má ji i můj starší, hubený "ledvinový" kocour. Kondice (hubenost, akorát, obezita) se pozná lépe pohmatem páteře a pánve.

1.1.2023 16:25
mirči

XXX.XXX.73.75

Mäso kŕmim kuracie, morčacie,kačacie,svalovinu aj srdcia a žalúdky,hovädzie, občas aj bravčové bez tuku. Ak ma vidí v tom momente je hladný.Kolko percent z dennej kŕmnej dávky predstavuje 100 g mäsa?

1.1.2023 21:01

mirči napsal(a):
Mäso kŕmim kuracie, morčacie,kačacie,svalovinu aj srdcia a žalúdky,hovädzie, občas aj bravčové bez tuku. Ak ma vidí v tom momente je hladný.Kolko percent z dennej kŕmnej dávky predstavuje 100 g mäsa?

A to kuřecí, krůtí, kachní dáváte bez kůže? Tam je nejvíc tuku. Vlastně i ta hovězí srdce mají většinou tukovou vrstvu. Tu nechávám na pitevně dětmi ořezat. A to vepřové je obecně tučnější. Pokud máte strach z obezity, nedávala bych.

A znovu opakuji, nic nevážím ani nepočítám na procenta. Ani u sebe, ani u kocourů. Prostě přiměřeně.

1.1.2023 21:26
mirči

XXX.XXX.73.75

Samozrejme ,že všetko dávam bez kože, hovädzie srdcia nedávam,lebo ich v obchode nemávajú ani na objednávku. Bravčové srdce veľmi málo. Vždy sa snažím z mäsa odstrániť tuk. Bravčové srdce už teda kupovať nebudem. Applaws nemá granule pre sterilizované mačky. Majú 20% podiel tuku. Najmenej tuku obsahujú granule s jahňacím, majú 17% tuku. Tie teraz podávam ale v menšom množstve keď dávam aj to mäso, alebo doporučujete prejsť na granule pre sterilizované mačky?

2.1.2023 09:36

mirči napsal(a):
Samozrejme ,že všetko dávam bez kože, hovädzie srdcia nedávam,lebo ich v obchode nemávajú ani na objednávku. Bravčové srdce veľmi málo. Vždy sa snažím z mäsa odstrániť tuk. Bravčové srdce už teda kupovať nebudem. Applaws nemá granule pre sterilizované mačky. Majú 20% podiel tuku. Najmenej tuku obsahujú granule s jahňacím, majú 17% tuku. Tie teraz podávam ale v menšom množstve keď dávam aj to mäso, alebo doporučujete prejsť na granule pre sterilizované mačky?

Vepřové srdce klidně kupovat můžete, to je svalovina libová. Není to bůček ani krkovička. To bývají mnohem tučnější ta hovězí.

A děláte to jinak dobře. S granulemi úplně neporadím, dávám je opravdu jenom jako doplněk. A na značku nekoukám. U mě jsou základem srdce, kuřecí krky nebo skelety, játra. Viz výše. Dávat jenom granule nedoporučuji. Ale samozřejmě jsou výjimky. Už nevím, kdo tady psal, že jeho granulovaný kocour měl i v 18 letech výsledky krve naprosto excelentní.

Vemte si Churchila nebo režiséra Vávru - jejich životospráva rozhodně nebyla příkladná a kolika let se dožili.

2.1.2023 15:01
mirči

XXX.XXX.73.75

Ešte by ma zaujímalo či po kastrácii sa má automaticky prejsť na granule pre sterilizované mačky alebo je možné ďalej kŕmiť granulami na ktoré je zvyknutý ? Inak, ďakujem vám za doterajšie odpovede.

2.1.2023 15:20

mirči napsal(a):
Ešte by ma zaujímalo či po kastrácii sa má automaticky prejsť na granule pre sterilizované mačky alebo je možné ďalej kŕmiť granulami na ktoré je zvyknutý ? Inak, ďakujem vám za doterajšie odpovede.

Já je nekrmím. Prostě jenom hlídám kondici.

23.1.2023 23:41
evila

XXX.XXX.23.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vepřové srdce klidně kupovat můžete, to je svalovina libová. Není to bůček ani krkovička. To bývají mnohem tučnější ta hovězí.

A děláte to jinak dobře. S granulemi úplně neporadím, dávám je opravdu jenom jako doplněk. A na značku nekoukám. U mě jsou základem srdce, kuřecí krky nebo skelety, játra. Viz výše. Dávat jenom granule nedoporučuji. Ale samozřejmě jsou výjimky. Už nevím, kdo tady psal, že jeho granulovaný kocour měl i v 18 letech výsledky krve naprosto excelentní.

Vemte si Churchila nebo režiséra Vávru - jejich životospráva rozhodně nebyla příkladná a kolika let se dožili.

Tak, tak...můj první britský kocourek se dožil 17,5 roku. ve třech letech měl opakovaný zánět močových cest a od té doby byl jen na CD granulích (maso a konzervy odmítal).....v 17 letech jsem mu nechala vyšetřit krev, vet říká, že takové výsledky by chtěl mít i on, prostě vše ukázkové....Já ted řeším opačný problém než zadavatel. :Stejně starý britský kocour, ale nekastrovaný, doted neskutečně žravý,se najednou začal nimrat v jídle.Porci masa nakonec sice sní, ale pětkrát od misky odejde, kolikrát je tam maso i dvě hodiny, že už to chci vyhodit. Granule také žere mín. Váží 7 kg ve skoro 1.5roce, ale ted právě asi 20dkg shodil., jinak se mi jeví OK. Prý to tak některé kočký mívají, že po žracím období před zimou pak tolik nejí. Nevím ale, jestli s ním spíš nelamcují hormony a nemá proto takový apetit.... občas taky pěkně" huláká".Máte s tím zkušenost někdo?

24.1.2023 09:03
Bobča

XXX.XXX.20.192

7 kg ve skoro 1.5roce, ale ted právě asi 20dkg shodil., jinak se mi jeví OK. Prý to tak některé kočký mívají, že po žracím období před zimou pak tolik nejí. Nevím ale, jestli s ním spíš nelamcují hormony a nemá proto takový apetit.... občas taky pěkně" huláká".Máte s tím zkušenost někdo?

7 kilo v 1,5 roce? ..není to překlep?se mi to zdá dost.. Briťák,nebo nějaké jiné plemeno?
ale jinak si myslím,že jsou to ty hormony,když tak huláká...určitě vám to tu holky víc objasní...Nebo může mít něco v tlamce?

24.1.2023 09:27

Bobčo, píše, že Briťák
Stejně starý britský kocour, ale nekastrovaný, doted neskutečně žravý,se najednou začal nimrat v jídle.

24.1.2023 09:34

To já se začnu o Kocoura zajímat, až když zhubne kilo plus.
Má šest až sedm kilo, pod pět a půl je to pak již hodno pozornosti.
Obyč venkovská micka, nalezenec.
Taky řeším spíš přibírání. Udělala jsem mu dávkovač krmiva - místo kupované koule s otvory jsem mu vystříhala otvory v malé PET lahvi a dávám granule do PET lahve. Vždy mu vypadnou max tři granule najednou a zabaví ho to na hodiny.
Dělal s tím kravál, tak jsem to dnes ráno konečně oblepila flísovými proužky a jsem zvědavá, jestli to pomůže :-)
Na rozumné pomalé zhubnutí a udržování kondice to funguje perfektně. Nakonec jsem nechala v té lahvičce jen jeden otvor, takže aby mu něco vypadlo, musí s tím hodně šíbovat a trvá to. Dávku krmiva, kterou by měl jinak za dvě svačiny během čtvrt dne v sobě, má na celý den. Taky to dávám od oka, nevážím.

24.1.2023 09:53
Rezzzy

XXX.XXX.2.99

Mám kočky 4, granule mají nonstop, kocour kastrát, necelé 2 roky má taky 7,6kg, ale já mám Sibiřsky, tam je to normální váha, jinak 2x-3x denně dostávají maso, nevážim, jinak mám mix granulí pro koťata, dospělé. Mám jedno kotě. Pro kastráty zatím nedávám,

24.1.2023 11:32
evila

XXX.XXX.23.8

Bobča napsal(a):
7 kg ve skoro 1.5roce, ale ted právě asi 20dkg shodil., jinak se mi jeví OK. Prý to tak některé kočký mívají, že po žracím období před zimou pak tolik nejí. Nevím ale, jestli s ním spíš nelamcují hormony a nemá proto takový apetit.... občas taky pěkně" huláká".Máte s tím zkušenost někdo?

7 kilo v 1,5 roce? ..není to překlep?se mi to zdá dost.. Briťák,nebo nějaké jiné plemeno?
ale jinak si myslím,že jsou to ty hormony,když tak huláká...určitě vám to tu holky víc objasní...Nebo může mít něco v tlamce?

Briťák ano, při 7kg ale tlustoch není ani náhodou. Je pěkně stavěný, ale ty škraně tedy má....

24.1.2023 13:06
Bobča

XXX.XXX.20.192

evila napsal(a):
Briťák ano, při 7kg ale tlustoch není ani náhodou. Je pěkně stavěný, ale ty škraně tedy má....

omlouvám se,asi jsem to špatně odhadla ...Brala jsem to podle svého..měl 6 kilo v tomto věku a přišel mi dost velký (vesničan) ..Viděla jsem Briťáky naživo akorát u "žínky"..Je fakt,že mají ty škraniska jiná,než obyčejný kocour.. .

24.1.2023 13:07

evila napsal(a):

Páteř jde nahmatat? On ne každý umí kondici posoudit.

24.1.2023 13:08
Bobča

XXX.XXX.20.192

Bobčo, píše, že Briťák
Stejně starý britský kocour, ale nekastrovaný, doted neskutečně žravý,se najednou začal nimrat v jídle.

dík Buggyro-jsem to jaksi zasklila..jsem viděla jen tu váhu

24.1.2023 13:22
evila

XXX.XXX.23.8

Páteř jde nahmatat? On ne každý umí kondici posoudit.

No páteř mě nenapadlo hmatat, nejsem zas odborník,a ted to zkoušet nebudu - má odpolední siestu :-D. Posuzuji to vizuelně, břicho mu netrčí do stran a ani se nedělá vak. Proto taky oddaluji kastraci, aby zmohutněl a měl pěknou hlavu. Co znám víc kastrovaných kocourů, hodně přibrali do břicha, ale samozřejmě nemusí to být pravidlo, taky záleží na genech.

24.1.2023 13:27

Taková nějaká první BCS kočky, co jsem v ČJ našla na webu, na to nemusíte být odborník :-)
https://www.felinamondo.cz/Tabulka-tela-kocky.html

24.1.2023 13:28

Pokud chcete je zde CAT BMI kalkulátor jestli je kocour, tlustý nebo ne.
Pro pobavení

viz.

https://www.omnicalculator.com/biology/cat-bmi

24.1.2023 13:36

Pokud chcete je zde CAT BMI kalkulátor jestli je kocour, tlustý nebo ne.
Pro pobavení

viz.

https://www.omnicalculator.com/biology/cat-bmi

jů, to musím doma vyzkoušet

24.1.2023 13:37
evila

XXX.XXX.23.8

...tak pro pobavení budem asi odpoledne přeměřovat . Můj to ale nesmí vidět, jinak by si řekl, že jsem už padlá na hlavu....

24.1.2023 14:09

evila napsal(a):
No páteř mě nenapadlo hmatat, nejsem zas odborník,a ted to zkoušet nebudu - má odpolední siestu :-D. Posuzuji to vizuelně, břicho mu netrčí do stran a ani se nedělá vak. Proto taky oddaluji kastraci, aby zmohutněl a měl pěknou hlavu. Co znám víc kastrovaných kocourů, hodně přibrali do břicha, ale samozřejmě nemusí to být pravidlo, taky záleží na genech.

Vak má i můj hubený "ledvinový" kocour, to není žádný ukazatel.

24.1.2023 14:26
evila

XXX.XXX.23.8

Vak má i můj hubený "ledvinový" kocour, to není žádný ukazatel.

Můj první kocour měl též vak a byl štíhlý briták . Ale v roce a půl by ten vak snad ještě neměl být....

24.1.2023 19:20

evila napsal(a):
Můj první kocour měl též vak a byl štíhlý briták . Ale v roce a půl by ten vak snad ještě neměl být....

To si už nepamatuji, v jakém věku se u kocourů objevil. Já hodnotím kondici právě podle páteře. Při běžném hlazení.

25.1.2023 10:24
Bobča

XXX.XXX.20.192

evila napsal(a):

vaky u třísel měl Max taky a vetka mi řekla,že je to nekvalitním krmením..tady jsou nejvíc vidět ..i shora..

25.1.2023 19:00

Bobča napsal(a):
vaky u třísel měl Max taky a vetka mi řekla,že je to nekvalitním krmením..tady jsou nejvíc vidět ..i shora..

Co je to za nesmysl? Vak mají všechny kočky, i ty velké (lev, tygr, levhart...) Aby se mohly při skoku natáhnout. Nekvalitním krmením to fakt není. To by se asi Archie nedožil 18 let.

25.1.2023 19:20
Bobča

XXX.XXX.20.192

Co je to za nesmysl? Vak mají všechny kočky, i ty velké (lev, tygr, levhart...) Aby se mohly při skoku natáhnout. Nekvalitním krmením to fakt není. To by se asi Archie nedožil 18 let.

vidíš,a kvůli tomu mi zakázala dávat ty žaludky,jsem se ptala co to je,že mu to tam tak plandá..Nepamatuju si,jestli to měl jeho brácha u dcery....

25.1.2023 19:46

Bobča napsal(a):
vidíš,a kvůli tomu mi zakázala dávat ty žaludky,jsem se ptala co to je,že mu to tam tak plandá..Nepamatuju si,jestli to měl jeho brácha u dcery....

Vzpomínám si, že už jsme to jednou řešily. On ne každý veterinář má ve všem pravdu. Bohužel. Kór, když chce prodávat granule, že jo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík