Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.249
Všechny zdravím,
už jsem tu jedno téma zakládala (https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/4021643/kasel?a=4023622#a4023622) a bohužel máme další problém. Kocourek nám zničehonic začal močit mimo záchod, přestože do té doby na něj chodil ukázkově. Následně jsem si všimla, že do záchůdku často leze, ale často tam nic nezanechá a poté ho slyšela u močení mňoukat, vzala jsem ho okamžitě na veterinu (stejná "klinika" jako minule, ale lékař byl jiný). Vyšetřil vzorek moči, s tím, že se jedná o začínající zánět a dal mu injekci (jsem pitomá, protože jsem se nezeptala jakou a nevzala si účet, takže to nevím :-/ ). Veterinář říkal, že pokud by se to nezlepšilo, máme znovu přijít a že by ho vycévkoval. Dále sdělil, že bytové kočky na toto často trpí a doporučil veterinární dietu od Hill´s (kapsičky Urinary Care c/d). Já nejsem tak zkušená, proto se obracím na ty zkušenější z vás, ale selským rozumem mi připadá zbytečné kocoura cévkovat, copak nejsou nějaké léky, které by mohl dostat, nota bene, když močí? Pochopila bych to, kdyby se nemohl vymočit vůbec..... A dále - krmivo Hill´s opravdu nepovažuji za příliš kvalitní, schválně jsem se dívala na složení této konkrétní kapsičky a připadá mi docela tragické a ani se mi moc nelíbí, že mu není ještě ani rok a už by měl být na nějaké veterinární dietě. Není lepší krmit ho kvalitní stravou a hlídat, aby dostatečně pil? .... Abych ještě upřesnila situaci, kocoura jsme si vzali od manželových rodičů, kteří ho měli pouze venku, na lovení myší, a nijak se mu nevěnovali, krmivo dávali nějaké levné z marketu + mléko. Když jsem zjistila, že kocourek je velmi kontaktní a společenský, bylo mi ho líto a vzali jsme si ho domů, do bytu. S vidinou toho, že mu u nás zajistíme kvalitnější život, nebude mu hrozit, že ho přejede auto apod. No jenže, když jsem se veterináře ptala, čím by mohl být zánět způsoben, řekl mi, že to může být nějakou změnou, stresem, případně i tím přechodem z venku do bytu, s tím, že bytové kočky na toto trpí. Ok, vím o tom, ale myslela jsem si vždy, že je to tak, že bytové kočky na to trpí, protože snadněji tloustnou, mají méně pohybu atd. Ale snažím se kocourovi věnovat, hrajeme si s ním každý den (řekla bych, že dohromady asi tak hodinu, někdy i víc), loví míčky, myšky, trávíme s ním čas, nepřipadá mi, že by měl nějaký stres, samozřejmě ho ale mít může z toho, že dosud chodil ven najednou nemůže....Nakonec mám špatný pocit z toho, že jsem mu tím vlastně ublížila, že jsem si ho vzala domů... Vím, že se tyto problémy často vrací :-( Od doby co je u nás, dostává hlavně mokré krmivo (bez obilovin), které ještě ředím vodou + maso, granule jen jako doplněk, právě proto že vím, že kočky na tyto problémy trpí. Dnes, aby se víc napil, jsem mu zředila vodou trošku mléka, to mu ale běžně vůbec nedávám. Co můžu udělat pro to, aby bytový kocour na tyto problémy netrpěl, jak to podpořit? Je nějaký doplněk stravy atd., máte tip na něco, co se vám osvědčilo? Krmivem Hill´s se mi fakt krmit nechce. A dále, máte tip na nějakého kvalitního veterináře (Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou)? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

je to tak,
že podávání atb je postup non lege artis, ty záněty jsou většinou sterilní
a podkladem vzniku je opravdu stres, něco podobného jako se lidem udělá žaludeční vřed.
Souhlasím - stres jedním ze spouštěčů,. Můj první britský kocour prodělal 2 silné záněty močových cest asi v pěti letech a začalo to když jsme rekonstruovali dům a nebyl doma klid. Při druhém zánětu též ho musel vet vycévkovat, ale to se mu úplně ucpala močová trubice. Tvořily se mu struvity.Byl přeléčen a celý zbytek žívota byl na CD Hills granulích, mokrou stravu odmítal, občas zobnul max pár kousků masa . v 17letech měl testy na ledviny a játra úplně ukázkové....pokud nebudete podávat CD dietu , tak bych konzultovala s vetem, zda k normální stravě použít nějakou uropet pastu( aspon můj názor)...