Styl krmení/jak krmíte?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2023 15:21

Koukala jsem jen zběžně, jestli tu není podobné téma, ale všude se řeší většinou maso vs granule, granule vs granule.

K tématu: Zajímalo by mě, jakým stylem krmíte svoje kočky? Když vezmu v potaz, že máte kočky bytové (což někteří mají i venkovní/polovenkovní), které si přes den samy nic neuloví a tudíž sní jen to, co jim dáte do misky. Krmíte tzv. freefeedingem (což znamená, že kočka má celý den k dispozici plnou misku granulí/jiného krmení), nebo jim krmení dávkujete? Případně jak?

Poslouchala jsem na youtube Kláru Nevečeřalovou, která o tomto "volném krmení" mluvila, že není úplně zastáncem, jelikož to pro kočky není úplně přirozené a dále tam řešila, že se kočka zvykne "nafutrovat granulí" celý den je potom tráví a prakticky nemá hlad, je lenivá, nechce si moc hrát, prakticky ji zajímá jen spánek a žrádlo = jestli má plnou misku.
Já musím říct, že v tom docela našeho kocoura vidím. Může se pominout, jakmile je v misce na dně a my samozřejmě jdeme a dosypeme. Stejně tak je u něj úplně vidět ta "rozežranost" o které také mluvila. Nemá prakticky vůbec hlad, vymrčuje jen podle chuti. Takže: "dneska na tuhle konzervu nemám chuť, tak ji jíst prostě nebudu". Vzhledem k tomu, že já nepoznám, jaká je zrovna konstelace hvězd a jestli milostpán by si dneska dal tuňáčka, lososa, nebo kuře, tak spousta konzerv skončí alespoň z části oschlá v koši = peníze v koši.
Třeba kocour je fakt ukázkovej případ. Kočka se nikdy nepřežírala a jí s mírou jak konzervy, tak granule (maso je u nás prej fuj, to jsem aktuálně už vzdala).

Jaký názor máte na volné krmení/dávkování žrádla vy?

Mě by třeba nenapadlo psu nechat volný přístup ke granulím celý den. Za to u koček mám zažité, že je to takto správně. Plus i to, že kočka potřebuje žrát víckrát denně a ne vždy je to možné (člověk je třeba déle v práci, jede na výlet, atd).

Neregistrovaný uživatel

18.5.2023 17:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.38

Kocour dostává granule jen, když je delší dobu doma sám nebo aby si měl co křoupnout např. přes noc, ale taky ne vždy. Jinak dostává maso nebo konzervy, ty granule fakt jen doplňkově. Tedy freefeeding nepraktikujeme a stejně si často ohledně jídla vymýšlí a peníze taky končí v koši

18.5.2023 17:17

mám na stole velkou mísu se sušenkama a kočky si chodí jak potřebují

konzervy kupuju jen velice zřídka. ale mám kočky, co sežerou i suchej chleba nebo slupky od brambor, takže peníze v koši končí jedině když mi vytáhnou jídlo, co mám k večeři.

18.5.2023 18:59

My krmíme 4 x denně - granule mají samozřejmě ve dvou miskách (většinou stačí, když doplňuji za 2 dny). A tak mají za den 1 konzervu (200g) a půlku lehčí konzervy (400 kg). A k večeři mají čerstvé maso z Kuřecího ráje (už jsem odbourala krmení jiným masem - hovězí mi totiž Igin nežere a vepřové po mých zkušenostech s parazity také padlo). No a o víkendu jim přilepším, Iginkovi dám jeho oblíbené čerstvé krevety, a Klimi dostane svoje jednodenní kuřátka

A že by se kocouři přežrali nehrozí - Igin je paničky mazánek, který si půjde páníčku třikrát vyzvednout než se tedy rozhodne najíst sám. (a vždycky je strašně uražený, když se na tom nepodílím). A pro Klimiho jsou granule až poslední záchrana (když zjistí, že už nic mokrého nedostane)

Ps. ohledně Nevečeřelové - když jsem si pořídila Igina, tak jsem jak hlupák nakoupila ty nejlepší konzervy na trhu, které doporučovala tj. Feringu (a kde myslíte, že skončila - v útulku - Iginovi nechutnají). Stejně jako hračky z toaletního papírů u nás nezabírají (a to jsem těch roliček nasbírala snad třicet, aby to Igin měl opravdu skvělé). Jediné, co jsem si od ní vzala byl začátky v Clicker tréniku, protože jiné zdroje k tomuto tématu u nás nejsou /i když je to opravdu pouze základ a na všechno jsem musela přijít sama prostřednictvím cizojazyčných zdrojů )

18.5.2023 20:13

kočky domo-venko
granule trvale k dispozici
mokré na výzvu
ono každý má nějaký svůj režim včetně krmení

18.5.2023 20:24

U nás jsou právě granule top :(. Konzervu, nebo kapsičku si občas dají (cosma, applaws), ale žádná sláva to není. Denně mi to rozhodně nežerou. Spíš tak 2x - 3x do týdne a to občas ještě půlku vyhodím. Na maso jsem nebyla schopná naučit ani jednoho, oba byli zvyklí na granule od chovatele. Willy měl údajně jíst i maso, ale ničeho z toho, co mi tenkrát chovatelka radila, se ani nedotknul a to jsem už vymýšlela až nemožné. Co by si dal, tak jsou nekvalitní šroty typu gourmet a podobně, ale to nekupuju, dostali jsme je tehdy od chovatelky s výbavičkou.

Já si třeba ani nedokážu představit jak bych ho krmila pravidelně těma granulema, to snad ani nejde. Misky na čip nebo s dávkovačem taky nemají smysl, on potřebuje ergonomickou vyvýšenou misku, jinak hltá i vzduch a pak zvrací 😅…leda že by byly na nějaké podložce…ale zase. Je to vše plast a to se mi taky moc nelíbí. Misku s dávkovačem by zase vyžral i kočce a ta by asi hladověla. No je to sranda.

Asi zůstaneme u granulí stále v misce a sem tam tu konzervu. Ale zajímalo mě, jaký právě máte na tyto styly krmení názor i tady na fauně :).

18.5.2023 20:37
Rezzzy

XXX.XXX.34.66

Granule mají celý den, podle potřeby dosypávám, 2x-3x pak maso nebo konzervu, to když zapomenu vyndat z mrazáku. Granule uzobavaji, nefutruji a dokážou být i akční, i myš umí chytit -to když k nám chudák vběhla dveřma, to byl fofr a krásná spolupráce

18.5.2023 21:58

Rezzzy napsal(a):
Granule mají celý den, podle potřeby dosypávám, 2x-3x pak maso nebo konzervu, to když zapomenu vyndat z mrazáku. Granule uzobavaji, nefutruji a dokážou být i akční, i myš umí chytit -to když k nám chudák vběhla dveřma, to byl fofr a krásná spolupráce

Nám jednou vletěla do bytu sýkorka a naše klidná ragdollka ji okamžitě chytla v letu. Hned jsem po ní skočila a sýkorku vysvobodila a vypustila, byla naštěstí v pohodě. Ale dost mě to překvapilo :D…

18.5.2023 21:58
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nám jednou vletěla do bytu sýkorka a naše klidná ragdollka ji okamžitě chytla v letu. Hned jsem po ní skočila a sýkorku vysvobodila a vypustila, byla naštěstí v pohodě. Ale dost mě to překvapilo :D…

Se nazdaj, gaučandy,ale šelmy to jsou stále

19.5.2023 12:05

Hmm -tak nad kŕmením mačky non stop som sa teda vôbec nezamyslela... Asi preto, že máme aj psa a ten by jej to vždy aj tak vyžral - mačacie granule sú predsa tie najlepšie pre psa a naopak - psie miluje kocúr . My teda máme polovonkajšieho kocúra a aj psa. Tak dostávajú hlavne na obed a večer. Kocúr si sem tam príde "vypýtať" - vždy niečo dostane - niekedy granule, niekedy konzervu, niekedy mäso... Občas sa obslúži sám - keď nájde niečo na stole ☺. Hladný teda určite nie je - už sme boli aj v režime redukcie (v zime, kedy sa mu nechcelo von). A vcelku mu je jedno čo dostane - teda nežerie vôbec krmivo z LIDLA

19.5.2023 13:29

Hmm -tak nad kŕmením mačky non stop som sa teda vôbec nezamyslela... Asi preto, že máme aj psa a ten by jej to vždy aj tak vyžral - mačacie granule sú predsa tie najlepšie pre psa a naopak - psie miluje kocúr . My teda máme polovonkajšieho kocúra a aj psa. Tak dostávajú hlavne na obed a večer. Kocúr si sem tam príde "vypýtať" - vždy niečo dostane - niekedy granule, niekedy konzervu, niekedy mäso... Občas sa obslúži sám - keď nájde niečo na stole ☺. Hladný teda určite nie je - už sme boli aj v režime redukcie (v zime, kedy sa mu nechcelo von). A vcelku mu je jedno čo dostane - teda nežerie vôbec krmivo z LIDLA

Mně osobně přijde málo (pro nás) dát bytovce jídlo 2x denně, kočka by měla sníst několik malých porcí za den. Ta Klára právě říkala, že myš = jen pár granulek ...
Což je jaksi neproveditelné dávat kočce pár granulek třeba co 2 hodiny.
Napadlo mě akorát nastrkat granule do hraček a různě po bytě, aby si je jakože museli ulovit a vyvinout nějakou snahu, ale to by kočka nejspíš umřela hlady , takže to jsem zavrhla.

Další zajímavá věc, co jsem zjistila je, že oba sežerou mokré pouze, pokud jsme doma a ideálně v místnosti s miskou. Jak psala nahoře biaca, kocour si nás také vodí k misce. Granule sám sežere, ale to mokré vůbec, takže jakmile jim dám konzervu před tím, než odcházíme do práce, tak je dost pravděpodobné, že se toho nedotknou vůbec a ují jen granule. A to se jde kocour většinou okamžitě nafutrovat, jakmile se vrátíme z práce domů, jakoby v té misce za naší nepřítomnosti nic neměl.

Už nevím, kde jsem to slyšela, nebo četla, ale prý za to může to, že kočka chce jíst, pokud se cítí v bezpečí a v bezpečí se cítí, pokud ji u toho jídla někdo "hlídá záda". Navíc kocour je bojínek, takže to dělá možná proto? Kočce je to vcelku jedno, ale mokré taky nežere, když doma nejsme.

Oni ho teda nějak extra nežerou, ani když doma jsme, ale pokud u té misky stojím, tak sní alespoň nějakou část mokrého krmení (pokud to není maso).

Já třeba vůbec nevím, jakou přikládat důležitost tomu způsobu, jakým kočku krmím.
Ale říkala jsem si, jestli to nemá vliv na to, že nechtějí vůbec syrové, ani vařené ani jiné maso, protože proč, když mají neustále k dispozici 24/7 svoje oblíbené granule, tudíž nemají hlad a pokud jim granule chutnají úplně nejvíc ze všeho (nejspíš ze zvyku) tak proč by jedli něco jiného, co je už tolik nezajímá. Přijde mi to jako začarovaný kruh. Zkoušela jsem granule dosypat až po tom, co by si dali tu konzervu, ale oni raději nebudou jíst vůbec a budou na mě celej den řvát, ať jim koukám navalit ty granule a netrápím je hlady i když je v misce celá konzerva, kterou si sem tam i dají.

Neregistrovaný uživatel

19.5.2023 13:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.252

Ale říkala jsem si, jestli to nemá vliv na to, že nechtějí vůbec syrové, ani vařené ani jiné maso, protože proč, když mají neustále k dispozici 24/7 svoje oblíbené granule
Na netu se dá najít spoustu tipů, jak kočku pomalu přeučovat na nový druh krmiva, ale možná jste to už zkoušela, když v prvním příspěvku píšete, že jste to aktuálně vzdala :) Já mám štěstí, že náš kocour má syrové maso nejraději ze všeho a tedy žádné triky nemusím vymýšlet. Jen mě štve, že ty konzervy často nechává a oschlé už nechce atd... když dám menší porci, stejně něco nechá, jak kdyby ten zbytek byl otráven

19.5.2023 14:11

Jelikož se kocour dobrovolně začlenil do (mo)psí smečky, dostává nažrat se psy, 2x denně, maso. Plus co si naloví venku.

19.5.2023 14:38

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ale říkala jsem si, jestli to nemá vliv na to, že nechtějí vůbec syrové, ani vařené ani jiné maso, protože proč, když mají neustále k dispozici 24/7 svoje oblíbené granule
Na netu se dá najít spoustu tipů, jak kočku pomalu přeučovat na nový druh krmiva, ale možná jste to už zkoušela, když v prvním příspěvku píšete, že jste to aktuálně vzdala :) Já mám štěstí, že náš kocour má syrové maso nejraději ze všeho a tedy žádné triky nemusím vymýšlet. Jen mě štve, že ty konzervy často nechává a oschlé už nechce atd... když dám menší porci, stejně něco nechá, jak kdyby ten zbytek byl otráven

Zkoušela, jenže tam je pořád nějaký předpoklad, že ty kočky jeví nějaký zájem o jiné krmení, než granule.
Například milují probiotika - třeba fortifloru...na granulích. Protože jakmile jsem to zkoušela dávat do masa v jakékoliv podobě, nebudou to jíst.
Jakmile zamícham mikroskopickej kousek vařenýho masa do granulí, nebudou to jíst. Spolehlivě tam zůstane. Jakmile zamíchám kousíčky masa v jakékoliv podobě do konzervy, nebudou to jíst, ale nejspíš proto, že se jim zrovna nechce jíst ani ta konzerva. Zkoušela jsem se někam pohnout asi 3 měsíce v kuse, ale po tom, co všechno maso končilo oschlé v koši (i s konzervou a granulema) mě už chytly nervy a vykašlala jsem se na to ...a to jsem kupovala kvalitu u řezníka, žadný babišovo rychlokuře a podobně...
Já mám vždycky vánoce, když vůbec sežerou tu konzervu, nebo kapsičku. Do granulí jim to míchat nemůžu, to pak nežerou ani ty granule....prostě ugh...
Většinou i tu 70g konzervu mají na 2x, protože když ji dám celou naráz, tak půlku vyhodím a to mám 2! kočky. Fakt je nechápu.

19.5.2023 14:40

no a proč by nemohly jíst jen sušenky?

takových koček je náhodou spoustu, i rodiče mají takového kocoura

a co, je to mnohem praktičtější než mít kočku, co žere jen a pouze maso

19.5.2023 14:48

no a proč by nemohly jíst jen sušenky?

takových koček je náhodou spoustu, i rodiče mají takového kocoura

a co, je to mnohem praktičtější než mít kočku, co žere jen a pouze maso

Protože jsem pro ně chtěla "to nejlepší", což je přirozená strava. I kdyby alespoň jako doplněk. Ale kočky na to mají evidentně jiný názor.

Bojím se problémů s ledvinami a močovými kameny do budoucna. Kocourovi by se možná i na syrovém zlepšila srst. Ale tak...moje chyba, měla jsem se víc zajímat, čím krmí chovatel a ne si vzít "granulová" koťata a pak doma brečet, že nic jiného nechtějí ...Mě to upřímně ani nenapadlo, že kočka nebude nic jiného jíst. Dřív jsme měli vesnický miciny a ty sežraly naprosto úplně všechno.

Všude pořád čtu, jaký jsou granule strašný zlo .

Arziska

19.5.2023 15:45
Arziska

XXX.XXX.201.243

Granule jsou navoněné a uměle dochucené, tím pádem mnohem atraktivnější, než zdravá syrová strava. Je potřeba to maso něčím zatraktivnit, zkoušet, vytrvat a jednoho dne se to prolomi. Pokud nezabrala ani fortiflora, asi
mate opravdu vybiravce, nebo jsou na granulich roky. Starší kocky granulařky mohou maso intuitivně odmítat, protože citi, ze to jejich organismus nezvládne strávit. Ono totiž lety na granulich ten trávicí systém dost zlenivy.

19.5.2023 23:59
evila

XXX.XXX.23.8

My krmíme 4 x denně - granule mají samozřejmě ve dvou miskách (většinou stačí, když doplňuji za 2 dny). A tak mají za den 1 konzervu (200g) a půlku lehčí konzervy (400 kg). A k večeři mají čerstvé maso z Kuřecího ráje (už jsem odbourala krmení jiným masem - hovězí mi totiž Igin nežere a vepřové po mých zkušenostech s parazity také padlo). No a o víkendu jim přilepším, Iginkovi dám jeho oblíbené čerstvé krevety, a Klimi dostane svoje jednodenní kuřátka

A že by se kocouři přežrali nehrozí - Igin je paničky mazánek, který si půjde páníčku třikrát vyzvednout než se tedy rozhodne najíst sám. (a vždycky je strašně uražený, když se na tom nepodílím). A pro Klimiho jsou granule až poslední záchrana (když zjistí, že už nic mokrého nedostane)

Ps. ohledně Nevečeřelové - když jsem si pořídila Igina, tak jsem jak hlupák nakoupila ty nejlepší konzervy na trhu, které doporučovala tj. Feringu (a kde myslíte, že skončila - v útulku - Iginovi nechutnají). Stejně jako hračky z toaletního papírů u nás nezabírají (a to jsem těch roliček nasbírala snad třicet, aby to Igin měl opravdu skvělé). Jediné, co jsem si od ní vzala byl začátky v Clicker tréniku, protože jiné zdroje k tomuto tématu u nás nejsou /i když je to opravdu pouze základ a na všechno jsem musela přijít sama prostřednictvím cizojazyčných zdrojů )

Mohu se zeptat na to vepřové maso? Můj kocour miloval hovězí, ted se chutě změnily, a raděj vepřové. Je riziko nákazy, když podávám přemražené vepřové koupené pro lidskou spotřebu? Nebo jaké máte zkušenosti? Z kuřecího mám obavy se salmonely a mám podezření,že má kocour po něm problém, akrůtí jsem zatím nesehnala jiné než Polsko.

20.5.2023 00:06
evila

XXX.XXX.23.8

Jinak krmím ráno maso, večer maso, granule stále k dispozici(křupe mezi jídlem), Tak obden slepičí nebo křepelčí žloutek. Občas konzervičky aplaws nebo cosma s tunákem, aby měl rybu. Kapsičky žádné, zato jednou za delší dobu zhřešíme a koupím ADkozervu Hills pro rekonvalestenty kterou miluje...

20.5.2023 08:07

U nás granule k dispozici nonstop. Ráno a večer mokré. Kapsička, konzerva, maso, vnitřnosti. Jeden kocour by jedl jen mokré, jeden jen granule. Řešila jsem to hodně, kocouři ale budou jíst to, co chtějí. Jsou aktivní, hraví, hezci, bobky pevné. Neřeším to už tolik.
Bertík (milovník mokrého krmiva) aktuálně nechce. Myslím si, že na něj jdou touhy, v pondělí jdeme kastrovat.
A oschlé "zbytky" dávám na zahradu. Ježci a kočky ze sousedství se o to postarají.

Arziska

20.5.2023 10:27
Arziska

XXX.XXX.201.243

Vepřové je v pohodě, žádné nákazy se bát nemusíte, jen je tučnější.

20.5.2023 13:31
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

evila napsal(a):
Mohu se zeptat na to vepřové maso? Můj kocour miloval hovězí, ted se chutě změnily, a raděj vepřové. Je riziko nákazy, když podávám přemražené vepřové koupené pro lidskou spotřebu? Nebo jaké máte zkušenosti? Z kuřecího mám obavy se salmonely a mám podezření,že má kocour po něm problém, akrůtí jsem zatím nesehnala jiné než Polsko.

Jaká nákaza? Já krmim převážně vepřové a mnoho chovatelů kolem mě taky, já se spíš bojím kuřat z obchodů.

20.5.2023 18:10
evila

XXX.XXX.23.8

Otázka na vepřové byla pro Biaca-píše : ..a vepřové po mých zkušenostech s parazity také padlo" ....Tak jsem se chtěla zeptat jakou tedy má špatnou zkušenost. Jinak vepřové dávám kotletu a libovou kýtu a kuřat se též bojím.....

20.5.2023 18:32

Kocouři měli trichomonias - a vepřové maso je méně odolné proti parazitům a bengálové jsou k těmto parazitům zvlášť náchylní (mladší to chytil od staršího /bohužel u staršího, pokud by mladší nebyl pozitivní tak bych nemoc ani nezjistila, jelikož Iginek neměl typické příznaky /pouze zvracel - a jediný způsob jak to mohl chytit starší je přes jídlo)
Z toho důvodu se nevyrábějí vepřové konzervy pro kočky.

20.5.2023 22:09
evila

XXX.XXX.23.8

Kocouři měli trichomonias - a vepřové maso je méně odolné proti parazitům a bengálové jsou k těmto parazitům zvlášť náchylní (mladší to chytil od staršího /bohužel u staršího, pokud by mladší nebyl pozitivní tak bych nemoc ani nezjistila, jelikož Iginek neměl typické příznaky /pouze zvracel - a jediný způsob jak to mohl chytit starší je přes jídlo)
Z toho důvodu se nevyrábějí vepřové konzervy pro kočky.

Trichomonias je bičíkovitý prvok, myslela jsem, že zvíře se může nakazit např napitím ze znečištěného zdroje v vody nebo tak, ale z vepřového masa ? Ale samozřejmě nevím, vyjádří se k tou tady někdo odborně?

22.5.2023 20:07

evila napsal(a):
Trichomonias je bičíkovitý prvok, myslela jsem, že zvíře se může nakazit např napitím ze znečištěného zdroje v vody nebo tak, ale z vepřového masa ? Ale samozřejmě nevím, vyjádří se k tou tady někdo odborně?

Trichomonas z vepřového? To chytnu spíš od holuba.

Vepřové - a to ještě jenom divoké - je pro mě Aujeszky nebo Trichinella.

22.5.2023 20:19

A z vody z koutku? Kocour je kastrovaný. Jednoduše zdá se mi nejpravděpodobnější vepřové maso. Jakým jiným způsobem by to mohl chytit?

22.5.2023 20:21

A z vody z koutku? Kocour je kastrovaný. Jednoduše zdá se mi nejpravděpodobnější vepřové maso. Jakým jiným způsobem by to mohl chytit?

Určitě ne z vepřového.

Upřímně, znám jenom trichomonády žijící v dýchacím aparátu (u ptáků) nebo v pohlavním (skot, člověk).

Nevyskytují se v mase.

Byl to opravdu Trichomonas? Ne třeba Balantidium? To je nemoc řezníků. Ale i ten žije jenom ve střevech.

Nebo Giardie? Ta mi přijde nejpravděpodobnější.

26.5.2023 01:29
Khalula

XXX.XXX.208.178

Máme dva šestileté kocoury, od malička mají nonstop přístup ke granulím a zhruba ob den dostávají syrové maso [jeden ho nežere vůbec, vlastně nežere nic než granule, druhý chce jen čistou svalovinu nakrájenou na mini kousky - kuře, krůta, hovězí, losos]. Oba dva jsou naprosto zdraví a i když jsou pouze domácí, navzdory nonstop přístupu ke granulím, nemají problém s váhou. Ráda bych je krmila masem víc (obzvlášť když zároveň barfuju psa), ale bohužel to moc nefunguje. Kapsičky dostávají pouze jako pamlsek (Cosma soup). Konzervy (od Falca) naprosto odmítají, ale občas alespoň slupnou kolemjdoucího pavouka nebo brouka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík