ovečka1234
XXX.XXX.212.36
Dobrý den, ahoj :)
Chtěla bych se poradit.. Mám kobylku haflinga, která byla na jaře schvácená. Mám problém s tím, že má následkem schvácení citlivá kopyta, pokud jen máme před sebou kamenitou cestu (kterým se snažím vyhýbat, ale ne vždy to jde) nechce tam jít a když už ji přesvědčím, našlapuje jako na jehličkách- evidentně ji to bolí...Proto bych se chtěla zeptat jaké řešení doporučujete ? Botičky pro koně, podkovy klasické nebo nalepovací? jaké máte zkušenosti..? Jezdím rekreačně..
vet.
napsal(a):
Pokud jde jen o kamenité cesty, tak určitě botičky. Aspoň můžete v mezičase pravidelně upravovat kopyta. Osobně mám zkušenost, že schvácení koníci nejlépe prospívají při drobných úpravách (semo tamo ptoršku přistrouhnout) každé 2-3 týdny, což na podkovách není možné.
Souhlasím.
Dobrý kopytář by vám měl přesně říci, kolik a co máte rašplovat.
Schvácená kopyta rostou nerovnoměrně a tam, kde víc, je to špatně. Tato část musí pryč.
Ovšem to by se majitel nedoplatil, pokud by na pár strouhnutí rašplí, musel pokaždé přijet kovář.
JL
XXX.XXX.13.27
Pokud byl kůň LETOS na jaře schvácený, osobně bych nejezdila a už vůbec ne po tvrdém. Jak vypadají RTG (v čase)?
ovečka1234
XXX.XXX.79.52
Děkuju mockrát za reakce, botičky koupím, už mi jedny přišly domů, ale vybrala jsem špatnou velikost. A co se týče ježdění po schvácení, tak mi kovář doporučil jezdit, kopyta se pohybem prokrvují. Ale samozdřejmě není ježdění jako ježdění, chodíme zatím tak dvakrát do týdne a ještě jen na louky, určitě bych kobylku nehnala bůhví v jakém terénu :).. A rentgeny jsme nedělali...
To jo, to ne. Předně bych asi vyslovil, že po schvácení zůstalo vypouklé chodidlo. Tím směrem bych asi směřoval pozornost. Pokud nedoroste stěna problém se nevyřeší. V tom případě pokud váš podkovář či kopytář neví jak se pokusit kopytu vrátit klenutost u bot či podkov budete muset zůstat.
Přeji mnoho příjemných dní.
JL
XXX.XXX.13.20
Doporučila bych přečíst tuto knihu http://www.martinus.cz/?uItem=104203
a prostudovat tyhle stránky http://www.laminitis.cz/
Na základě čeho kovář (veterinář?) poznal, že je kůň schvácený? Jak se to řešilo v akutní fázi?
Rtg jste nedelali? Boze to je zaklad aby kovar ci kopytar vedel jak postupovat dal. Pokud vam rekl at jezdite ma zrejme rentgenove oci protoze mohlo dojit k rotaci kopytni kosti. Dle toho je treba kopyta upravovat. Nez na kone sednete nechte udelat rtg. At vite na cem jste. Nas pony mel rotaci. Resilo se to podkovami s podporou strelu. Ale pokud nemate rtg je to hadani s vest.koule.
honzek
napsal(a):
To jo, to ne. Předně bych asi vyslovil, že po schvácení zůstalo vypouklé chodidlo. Tím směrem bych asi směřoval pozornost. Pokud nedoroste stěna problém se nevyřeší. V tom případě pokud váš podkovář či kopytář neví jak se pokusit kopytu vrátit klenutost u bot či podkov budete muset zůstat.
Přeji mnoho příjemných dní.
Zadavatelka nepsala nic o vypouklém chodidle. Psala, že je na šutrech kůň citlivější, ale to jsou někteří koně i bez schvácení.
Dorostlou stěnou se nic nevyřeší.
Kůň má chodit po chodidle, taky se ta část kopyta od toho jmenuje.
Samozřejmě ne po placatém chodidle či vypouklém chodidle. Po klenutém chodidle.
Pokud necháte delší stěnu, bez podpory chodidla, vnitřní část kopyta se "trhá" od stěny.
Lamely, které to vše drží pohromadě, jsou schvácením narušené a nemají tu pevnost, aby vše udrželi na správném místě.
Zde to máte podrobně popsané
http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci21.php
velmi doporučuji přečíst
Kopytář doporučil pohyb, což je správné. Jen řádně prokrvené kopyto se může uzdravovat.
A je nutný kvalitní trim.
JL
napsal(a):
Doporučila bych přečíst tuto knihu http://www.martinus.cz/?uItem=104203
a prostudovat tyhle stránky http://www.laminitis.cz/
Na základě čeho kovář (veterinář?) poznal, že je kůň schvácený? Jak se to řešilo v akutní fázi?
Pokud by kovář nepoznal, že kůň schvácený, tak to není kovář, ale instalatér
Jde o to, jak moc je kopyto zasažené.
Přichvácení nebývá tak ojedinělé, jak si většina lidí myslí. Ale koníci se z toho dostanou a majitel ani nemusí vědět.
Problém ovšem je, jak už je kopyto načaté, schvácení může nastat tím spíš.
Pokud se udělá, po schvácení vše, co je potřeba a koník se začne spravovat, většinou se RTG nedělá.
V opačném případě, tedy když nedochází ke zlepšení, je RTG na místě.
A nebo, pokud je vidět, že je něco fakt špatně.
V případě, že se koník pohybuje po výběhu ve všech chodech, bez diskomfortu snáší lehké vyjížďky, dobře žere (lehce a zdravě ) a celkově vypadá v pohodě, ten RTG bych nedělala.
Pokud máte 3000, -/ 2 nohy, tak udělejte, pro klid duše.
Na fotkách je vidět, jak také může vypadat nakovaný, kdysi schvácený kůň.
Doporučuji NENEPODOBOVAT.
Pohyb je důležitou součástí léčby laminitidy, ovšem ve chronické fázi. Ve fázi akutní nikoli. Pokud koník zadavatelky byl schvácen letos na jaře a jaro ještě neskončilo, nejsem si úplně jistá, že u něj již akutní fáze odezněla, i přesto, že kovář pohyb doporučil.
Bohužel jsem se opakovaně přesvědčila, že kováři a někdy i veterináři, vypustí naprostý nesmysl - teď nemyslím nikoho konkrétně, ani kováře zadavatelky.
Takže pokud bych vlastnila koně, který prodělal schvácení, ve vlastním zájmu i v zájmu toho koně bych se snažila o problému dozvědět co nejvíc, z různých zdrojů, pokudmožno důvěryhodných.
Ano pri svaceni se ma kun pohybovat dle vlastni potreby. Nikoliv ho k pohybu jakkoliv nutit. Jak se pise nademnou co clovek to nazor. Jeden doporuci klid druhy svevolny pobyt. Pravdou ale je ze zvire si vetsinou samo rekne zda chce ci ne.
Rtg nestoji tri tisice nebo zijete v jinem kraji.3000 kc me stali rtg ve zlinskem kraji od tamniho veta pri predkupni prohlidce. Rtg vsech ctyr koncetin.
U prednich nohou z duvodu schvaceni jsem vzdy platila 1000 kc.
trg jsme delali hned v akutni fazi a pote cca po mesici.
Bylo videt vyrazne zlepseni. Tudiz bylo usouzeno ze postup byl spravy.
pokud kopytar nevidel rtg muze jen klasicky kopytu pomoci.
a nezlobte se ale co jsou i kdyby 3000 kc proti chromemu koni?
At kazdy rozhoduje jak chce za sve vlastni zvire.
22verunka
napsal(a):
Ano pri svaceni se ma kun pohybovat dle vlastni potreby. Nikoliv ho k pohybu jakkoliv nutit. Jak se pise nademnou co clovek to nazor. Jeden doporuci klid druhy svevolny pobyt. Pravdou ale je ze zvire si vetsinou samo rekne zda chce ci ne.
Rtg nestoji tri tisice nebo zijete v jinem kraji.3000 kc me stali rtg ve zlinskem kraji od tamniho veta pri predkupni prohlidce. Rtg vsech ctyr koncetin.
U prednich nohou z duvodu schvaceni jsem vzdy platila 1000 kc.
trg jsme delali hned v akutni fazi a pote cca po mesici.
Bylo videt vyrazne zlepseni. Tudiz bylo usouzeno ze postup byl spravy.
pokud kopytar nevidel rtg muze jen klasicky kopytu pomoci.
a nezlobte se ale co jsou i kdyby 3000 kc proti chromemu koni?
At kazdy rozhoduje jak chce za sve vlastni zvire.
Nezlobím se.
Píši, že pokud má zadavatelka ty 3000, - ať si RTG nechá udělat.
Jiný kraj, jiný mrav. Jiný vet, jiné ceny. Je to k nám odevšad daleko, připočítávám i cesťák.
Kolikrát se vám tedy kůň schvátil, že píšete že jste VŽDY platila 1000, - ?
Já jsem koně schvácené neměla nikdy. Posleního jsem koupila s tím, že byl schvácený před
6 ti léty.
Za rok, co ho mám, je s kopýtky o 100% lepší. A určitě nedopustím, aby se mi opětovně schvátil.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Podoteky:
- podle mých zkušeností osobních i zprostředkovaných z blízkého okolí i netových fór v posledním desetiletí nemalá část kovářů a veterinářů nemá dostatečné povědomí o IR, EMS, laminitidě a současných/ tj období posledních 10ti let považuji za současnost/ možnostech ovlivnění tohoto. Situace se za těch 10 let určitě značně lepší.
-toto byl zřejmě pokus o klenutost, kováři, který "poznal přichvácení", to poznání k ničemu nepomohlo, obnažil kopytní kost- na RTG byla rotace skoro 90%, pokles kopytní kosti a chronická přestavba, majitelka byla strašně šikovná, v čase jsem se jí omluvila za pochyby, učila se velmi rychle a dělala nemožné, nicméně vet za cca rok jejímu koni na neškodnou "vyrážku" aplikoval celkově kortikoidy přesto, že ho majitelka upozornila, že kůň je EMS a má trvale zvýšenou inzulinémii-jinak ten kovář i vet jsou podle referencí celkem dobří, jen dělají naprostou většinu praxe na A1/1, takže úplně jinou problematiku
https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/1585207/krvaceni-po-uprave-kopyt-u-prichvatleho-ponika#a2600621
-bez RTG se lze jistě obejít- pokud je majitel zkušený, přichvácení slabé, majitel ví, kam koukat a hmatat a problematice rozumí. Pak je odhad lepší /ale i tak je to jen odhad a i ustulina i MVDr Mach si jistě vybaví "překvapení" z RTG/.Ze zadavatelky dotazu mám pocit člověka, který se se schvácením setkal poprvé a po problematice se teprve rozhlíží, tam bych tedy ten RTG blikla, alespoň na přední.
O ceně nemá cenu spekulovat, je to jednoduché, stačí zavolat vety okolo. Doporučuji digitál a domluvit napálení CD-k eventuální konzultaci nebo pozdějšímu srovnání. Je třeba jasně říci, že jde o projekci na postavení kopytní kosti, je vhodné si označit korunku/ nalepit kolem ní tenký kovový řetízek, je RTG kontrastní/, a označit i kopytní stěnu ve špici-shora dolů rovněž nalepit řetízek nebo ohebný drátek. To píšu pro jistotu, protože už jsem viděla i RTG, které na hodnocení byly k ničemu, protože vet byl hlavně ortoped a traumatolog, ne metabolista, projekce byla na něco jiného..My jsme před lety platili lehcekolem cca 1500káčé, Dr Přikryl, RTG bylo "pro zajímavost", takže zadání bylo"až budete mít cestu kolem", což zlevňuje cesťák, napálil a dal nám CD přímo v přístřešku a za jednu cenu bylo snímků 1-6?, protože to byla jedna kazeta a jedny náklady. Další RTG jsme měli zdarma u našeho veta, pro zajímavost, protože máme klidné vychované koně a vet si testoval nový přístroj, jestli koupí, nebo ne-
.
-Pohyb při a po schvácení a stanovování aktivity nebo chronicity procesu vyžaduje znalosti. Souhlasila bych s JL, terven,22verunka. Akutní schvácení není, když se kůň akutně schvátí, ale dokud běží zánětlivý mechanismus ve škáře- hrubý odhad je teplota kopytní stěny a pulzace spěnkových arterií, pokud víte, jaká je u vaše koně ta klidová a umíte ji hmatat. "Akutní" může trvat klidně týdny a určitě v té době není dobré na zvíře nakládat svou váhu.
-Je zcea fuk, jestli je jaro, léto, podzim nebo zima. Z hlediska schvácení může být rizkové období ve kterémkoli ročním období, je třeba znát rizikové faktory a vyhodnocovat je aktuálně / z vnějších faktorů stav porostu, podkladu, srážky, sluneční svit.. a pak aktuální stav zvířete, kondice, KD, stav kopyt, čas od akutního schvácení.../
-Termín "udělá se vše, co je třeba" je zavádějící-co přesně to je? Každý majitel má pocit, že dělá vše, co je třeba. Někdo v tom má ty RTG, někdo ne.
"kvalitní trim" dtto. Pomohly by fotky a poté názor s argumenty.
"prokrvení" je třeba odlišovat v diskuzi i v reálu od "překrvení"/ a jistě, též od "nedokrvení"/.
Viděla jsem snímky kopyt i RTG u koní, kde byla rotace přes 20 st. jistě- a koně se moc lepšili nejen na obrázcích, ale v pohybu a celkové pohodě, jeden byl řešen na podkovách velmi zkušeným mistrem, druhý jen přechodně na podkovách s extra pružným tmelem pod střelema na špici-protože chodidlo je sice od slova chodit, ale pokud tam boulí kopytní kost pod milimetrovou slupičkou, není to právě bezpečné a málokdo zajistí za dvě hodiny takový povrch, kde nehrozí proražení. V obou případech byli majitelé opravdu zkušení koňáci, jeden v dostihovém sportu a tréninku, druhý v hobysportu, klasickém sportu a chovu, věnovali tomu velké osobní nasazení i finance, i ve výběru vetů, kovářů atd., úprava nikoli k úplně normálním poměrům trvala v řádu let..Taky znám příběhy koní, kteří byli utraceni, v čase.
sisi58
napsal(a):
Nezlobím se.
Píši, že pokud má zadavatelka ty 3000, - ať si RTG nechá udělat.
Jiný kraj, jiný mrav. Jiný vet, jiné ceny. Je to k nám odevšad daleko, připočítávám i cesťák.
Kolikrát se vám tedy kůň schvátil, že píšete že jste VŽDY platila 1000, - ?
Já jsem koně schvácené neměla nikdy. Posleního jsem koupila s tím, že byl schvácený před
6 ti léty.
Za rok, co ho mám, je s kopýtky o 100% lepší. A určitě nedopustím, aby se mi opětovně schvátil.
Konik se schavitl jednou rtg delane v akutni fazi pote po mesice a ted po roce. Vzdy tisic korun.
sisi58
napsal(a):
Pro žofré, co takhle zajet k ovečce a své znalosti uplatnit na místě.
Svolat kováře a veterináře a ovečku a to, co píšete jim povědět.
Zdá se, že má ovečka smůlu na ošetřující (vet+ kovář)
Kovář a vet buď vědí a sledují a takových znám dost, pak jsou informace od lajky zbytečné, protože vědí mnohem víc, nebo strouhají klenbu a kujou na obrácené podkovy nebo sádrují a dávají paušálně equipalazon a bojí se vojtěšky, "po které se schvacuje", a ordinují pohyb hlavně pod zadkem jezdce, a pak jsou informace od lajky zbytečné, protože taky vědí víc.
Aby ovečka poznala jedny od druhých, k tomu má ty linky na více zdrojů.
Stejně vy nebo ovečka nebo já a další lajky - buď nemá problém s více často různými informacemi od různých lajek a jejich přebíráním, hodnotou a aplikací, a pak možná ocení v začátku nové problematiky nához zdroje, linku, knihy / viz JL zde/ nebo jména a proto jí to tady asi někteří včetně mě píší a další osobní informace jsou zbytečné, nebo s tím problémy trvale má, už umí citovat A, B nepotřebuje, o C netuší, že existuje, ale je si skálopevně jista tím A a jme se na ně obracet všechny jinověrce plamenem a mečem. a pak jsou další informace od lajky též zbytečné.
Tvrd kozel dojiti, sobě srna lysa, žába rusa a ježek kadeřaf, se tomu říká. Když už je někdo "třicetletukoníavšechnoví", neradím, je to marný, marný, marný- zlatí začátečníci a lajky s pochybami a úsilím, rutinér je prostě rutinér.
Páchat dobro může každý po svém, ale posílat se na misijní cesty musí každý též sám osobně, kamkoli, nemyslíte?
Ovečka má štěstí nesmírné, že jste jí tak dobře poradila, ať jede prokrvovat, vždyť je léto a tak dobře se jezdí.![]()
Ovečko, já neříkám, že to určitě nejde, jezdit-já říkám, že nevím a nemohu posoudit, jaký je ten stav, protože chybí víc údajů, fotka koně, fotka kopyt, eventuelně ten RTG...a já jsem raději preventivně opatrná, jo? Pokud chodí s chutí a sám, nekrátí krok- krom toho tvrda, tak asi ok...ale určitě bych do pohybu nenutila, jen motivovala a bez jezdce nahoře, v takovém případě.To totiž trvalé škody působí méně často než opak. Hodně drobnějších přichvácení je opravdu minimálně poprvé bez strukturálních změn v závěsném aparátu kopyta. Botky to přejití po tvrdu určitě zlepší a osobně bych též raději volila řešení bez podkov. Botky bych si nechala nejprve vyzkoušet, pí Vostatkovou, různé druhy.
napsal(a):
Kovář a vet buď vědí a sledují a takových znám dost, pak jsou informace od lajky zbytečné, protože vědí mnohem víc, nebo strouhají klenbu a kujou na obrácené podkovy nebo sádrují a dávají paušálně equipalazon a bojí se vojtěšky, "po které se schvacuje", a ordinují pohyb hlavně pod zadkem jezdce, a pak jsou informace od lajky zbytečné, protože taky vědí víc.
Aby ovečka poznala jedny od druhých, k tomu má ty linky na více zdrojů.
Stejně vy nebo ovečka nebo já a další lajky - buď nemá problém s více často různými informacemi od různých lajek a jejich přebíráním, hodnotou a aplikací, a pak možná ocení v začátku nové problematiky nához zdroje, linku, knihy / viz JL zde/ nebo jména a proto jí to tady asi někteří včetně mě píší a další osobní informace jsou zbytečné, nebo s tím problémy trvale má, už umí citovat A, B nepotřebuje, o C netuší, že existuje, ale je si skálopevně jista tím A a jme se na ně obracet všechny jinověrce plamenem a mečem. a pak jsou další informace od lajky též zbytečné.
Tvrd kozel dojiti, sobě srna lysa, žába rusa a ježek kadeřaf, se tomu říká. Když už je někdo "třicetletukoníavšechnoví", neradím, je to marný, marný, marný- zlatí začátečníci a lajky s pochybami a úsilím, rutinér je prostě rutinér.
Páchat dobro může každý po svém, ale posílat se na misijní cesty musí každý též sám osobně, kamkoli, nemyslíte?
Ovečka má štěstí nesmírné, že jste jí tak dobře poradila, ať jede prokrvovat, vždyť je léto a tak dobře se jezdí.![]()
Ovečko, já neříkám, že to určitě nejde, jezdit-já říkám, že nevím a nemohu posoudit, jaký je ten stav, protože chybí víc údajů, fotka koně, fotka kopyt, eventuelně ten RTG...a já jsem raději preventivně opatrná, jo? Pokud chodí s chutí a sám, nekrátí krok- krom toho tvrda, tak asi ok...ale určitě bych do pohybu nenutila, jen motivovala a bez jezdce nahoře, v takovém případě.To totiž trvalé škody působí méně často než opak. Hodně drobnějších přichvácení je opravdu minimálně poprvé bez strukturálních změn v závěsném aparátu kopyta. Botky to přejití po tvrdu určitě zlepší a osobně bych též raději volila řešení bez podkov. Botky bych si nechala nejprve vyzkoušet, pí Vostatkovou, různé druhy.
Svatá slova žofré.
A nejen lajci se setkávají s problémem, že od nich nechtějí veti a kováři nic slyšet. I já, jako vetka pár let po škole, byť s letitými zkušenostmi v bosonožství, ale pořád mladice, se setkávám s názory, že o tom nic nevím, že vždyť oni to dělají roky apod. Zajímavé pak je sledovat, jak mi fungují schvácení poníci, kteří uctívaným kovářů ani samozvaným kopytařům ani těm zkušeným vetům nechodili a nelepšili se a jak se kováři chodí koukat na jejich kopyta a kroutí hlavou, že jak já to dělám, že mi ty koně chodí a lepší se. Ale když se jim pak snažím vysvětlil, jak to je a co dělám jinak než oni a proč, tak tvrdí, že tak to být nemůže, že tak to nefunguje a zase si melou to svoje o tom, že jsem mladá a ještě nic neumím...
Člověku nezbývá, než nad tím mávnout rukou a pokračovat v samo-vzdělávání a pomáhání těm, kteří mají zájem něco změnit. Nutit někomu svoje znalosti nemá smysl, dokud sám nebude chtít (to k té poznámce, že byste se mohli všichni sejít u koníka...) ;-)
K dotazu. Jak říká žofré, a nejen ona, to jestli je koník schopen zátěže jezdecké, nejezdecké (procházky) nebo by si měl chodit jenom tolik, na co se cítí, opravdu záleží na celé řadě faktorů. Hlavním je akutnost schvácení a příčina schvácení. Jestli je to koník s EMS, IR a Cushingem a podobnými, tak bych s tím ježděním byla velice opatrná, resp. v prvním roce po schvácení určitě nejezdila a nechala koníka ať si zátěž určuje sám. Kromě botiček, které jsou super ve většině případů schvácení, právě proto, že snižují vibrace a chrání tenké chodidlo, bych pro začátek doporučila najít příčinu (tj. diagnostiku EMS/IR/Cushing) a nechala udělat RTG abyste mohli zhodnotit míru poškození kopytní kosti. Od toho se pak odpíchnete, abyste správně "nadávkovali" zátěž, upravili management ustájení a krmení, zvolili vhodnou úpravu kopyt.
Pro vás jako majitele schváceného koně mám jednu dobře a vážně míněnou radu. Vzdělávejte se co nejvíc to jde. Když toho budete umět víc jak kovář nebo vet, tak víte, že to není ten správný člověk pro vás. Musíte najít někoho, kdo toho bude vědět tolik, že bude schopen zodpovědět všechny vaše otázky a jeho odpovědi budou souhlasit s tím, co jste si sama nastudovala...
ovečka1234
XXX.XXX.79.52
Netušila jsem že se na můj dotaz zda BOTY či PODKOVY nahrne tolik komentářů.. Co se týče schvácení, tak už nějaké zkušenosti mám, ikdyž to asi vyznělo jako že ne... Věřte, že bych svému koni neublížila, mám ho od hříběte a sama moc dobře vím jak se kdy cití zdravotně. Po schvácení měsíc stála a teď jak jsem psala začínáme jezdit třičtvrtě hodinky na louce NE PO TVRDÉM A DO NIČEHO JI NENUTÍM... Jen mě opravdu zajímal názor lidí, kteří taky mají zkušenost se schvácením a následným rozhodováním se jestli botky nebo podkovy... Ale rentgeny v plánu nemám, minulý rok měla kobylka absces a za jednu přední nohu jsem platila 2 000 kč (asi jsem teda z drahého kraje...)... Sama se snažím vzdělávat co se kopyt týče, ale je toho spousta, co člověk to jiný názor.. Odkazy od vás si prostuduju a děkuju mockrát za odezvu...
ovečka1234
napsal(a):
Netušila jsem že se na můj dotaz zda BOTY či PODKOVY nahrne tolik komentářů.. Co se týče schvácení, tak už nějaké zkušenosti mám, ikdyž to asi vyznělo jako že ne... Věřte, že bych svému koni neublížila, mám ho od hříběte a sama moc dobře vím jak se kdy cití zdravotně. Po schvácení měsíc stála a teď jak jsem psala začínáme jezdit třičtvrtě hodinky na louce NE PO TVRDÉM A DO NIČEHO JI NENUTÍM... Jen mě opravdu zajímal názor lidí, kteří taky mají zkušenost se schvácením a následným rozhodováním se jestli botky nebo podkovy... Ale rentgeny v plánu nemám, minulý rok měla kobylka absces a za jednu přední nohu jsem platila 2 000 kč (asi jsem teda z drahého kraje...)... Sama se snažím vzdělávat co se kopyt týče, ale je toho spousta, co člověk to jiný názor.. Odkazy od vás si prostuduju a děkuju mockrát za odezvu...
Můžu se zeptat, jaká byla příčina schvácení? Celkem mě to zajímá, vzhledem k tomu, jak brzo začínáte jezdit. Děkuji za odpověď.
ovečka1234
XXX.XXX.212.36
vet.
napsal(a):
Můžu se zeptat, jaká byla příčina schvácení? Celkem mě to zajímá, vzhledem k tomu, jak brzo začínáte jezdit. Děkuji za odpověď.
Příčinou byla jarní tráva. Kobyla byla sice na vysekané pastvině, kde musela uždibovat, ale i tak to nejspíš stačilo a schvátila se...
sisi58
napsal(a):
Zadavatelka nepsala nic o vypouklém chodidle. Psala, že je na šutrech kůň citlivější, ale to jsou někteří koně i bez schvácení.
Dorostlou stěnou se nic nevyřeší.
Kůň má chodit po chodidle, taky se ta část kopyta od toho jmenuje.
Samozřejmě ne po placatém chodidle či vypouklém chodidle. Po klenutém chodidle.
Pokud necháte delší stěnu, bez podpory chodidla, vnitřní část kopyta se "trhá" od stěny.
Lamely, které to vše drží pohromadě, jsou schvácením narušené a nemají tu pevnost, aby vše udrželi na správném místě.
Zde to máte podrobně popsané
http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci21.php
velmi doporučuji přečíst
Kopytář doporučil pohyb, což je správné. Jen řádně prokrvené kopyto se může uzdravovat.
A je nutný kvalitní trim.
Konečně jsem si našel čas. Každý kdo alespoň trochu o schvácení ví, tak jsou mu známi dvě fáze. První je rotace kopytní kosti. Druhá je pokles kopytní kosti. Obě způsobují vypouklost chodidla. Díky rotaci navíc dochází k přerůstání patek a tlak v dorzální stěně způsobuje její deformaci. Proto v dozální části dochází k deformaci nosného okraje a absenci stěny. Proto také bosonožci nechávají tak jako normální podkováři pokud je kůň na boso stěnu cca o 1 - 1,5 mm sešikmenu dovnitř k chodidlu. Takto to bylo celé myšlené.
Přeji hezký den
honzek
napsal(a):
Konečně jsem si našel čas. Každý kdo alespoň trochu o schvácení ví, tak jsou mu známi dvě fáze. První je rotace kopytní kosti. Druhá je pokles kopytní kosti. Obě způsobují vypouklost chodidla. Díky rotaci navíc dochází k přerůstání patek a tlak v dorzální stěně způsobuje její deformaci. Proto v dozální části dochází k deformaci nosného okraje a absenci stěny. Proto také bosonožci nechávají tak jako normální podkováři pokud je kůň na boso stěnu cca o 1 - 1,5 mm sešikmenu dovnitř k chodidlu. Takto to bylo celé myšlené.
Přeji hezký den
Tak to napíšu hned a ne až potom.