Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anny0007

5.11.2016 21:17
Anny0007

XXX.XXX.225.3

Ahoj.. vím, že je tady takových témat více.. ale nikde sem nenašla odpověd jakou bych chtěla.. prosím dá mi někdo stránku nebo cokoliv, kde bych mohla najít koně co jdou na jatka a mohla bych je ješte zakoupit'? :).

5.11.2016 21:22
Íháček

XXX.XXX.240.39

A proc by ste je chtela kupovat a zbytecne jim prodluzovat trapeni? Vetsina koni co de na jatka sou starici nebo chromaci pripadne maji jiny problem.

Anny0007

5.11.2016 21:26
Anny0007

XXX.XXX.225.3

Mám sice trošičku zkreslené představy, ale je tam spousta koníků, kteří mají jen výchovné problémy. A na problematické koně se zaměřuji :).

6.11.2016 09:32
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Anny0007 napsal(a):
Mám sice trošičku zkreslené představy, ale je tam spousta koníků, kteří mají jen výchovné problémy. A na problematické koně se zaměřuji :).

Neregistrovaný uživatel

6.11.2016 09:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

Milá dámo či slečno pokud majitel koně veze na jatka vy nemáte šanci ho koupit nijak. Max ukecat majitele než toho koně na ta jatka pošle. Jiná šance není, koně si nemůžete jen tak i s průkazem vzít před bránou a odfrčet s ním, to by vám to musel odsouhlasit majitel. V čr se koně na jatka hromadně nevozí a ti co tam jdou tam jdou ze sakra dobrého důvodu. je sice hezké že se zabýváte problémovými koňmi ale asi jste na opravdu problémového koně nenarazila když máte takovéto naivní představy.

6.11.2016 11:17
Dep

XXX.XXX.37.60

Ty koně jdou většinou na jatka z nějakého důvodu. Tedy u nás, kde se nechovají vyloženě na maso. Pokud je ten kůň sv*ně, tak nevidím důvod, proč ho raději nedát pryč. Pak přijde zase nějaká s odpuštěním nanynka, která si myslí, jak zachrání zeměkouli. Koně zachrání z jatek - nikdo neví jak moc velký zmetek ten kůň je - a jak to dopadne ? Akorát tak, že někomu to zvíře ublíží a půjde z ruky do ruky. To je jediný. Pak se všichni hrozně diví jak divizny, když opravdu zlý kůň někomu ukopne hlavu !
A pokud je ten kůň opravdu týraný, tak si myslím, že je to od člověka, který je natolik přiblblý, aby týral zvíře, nanejvýš rozumné pokud ho nechá utratit a nechce ho dát nikomu jinému.

Možná mě tu ukamenujete, ale tohle mě opravdu dostává ! Je spousta majitelů, kteří mají se svými koňmi problémy a chtějí je řešit a třeba jsou řešitelné. Tak, když jste natolik zkušená, že si troufnete na zmetky, nad kterýma již všichni zlomili hůl ( a asi věděli proč), jděte a nabídněte se těmto majitelům. Nebo si vezměte koně z Koňské záchytky. Tím opravdu můžete někomu pomoci. A ne si hrát na Matku Terezu, tím že budete tahat parchant koně z jatek.

6.11.2016 13:39
Cat cat

XXX.XXX.209.237

Znám osud takové kobylky z jatek, která tam byla dovezena jako svině jalová.. u zachránce dala tří krásná hříbata, sportovně velmi úspěšných a hodnější zvíře jsem v životě neviděla...užila si u nich ještě 16 krásných let něž byla ve stáří ze zdravotnich důvodů uspána.
Ale pravda je, že dnes dostat koně z jatek je nemožné.

6.11.2016 15:18
Íháček

XXX.XXX.24.22

Taky znam kone stazeneho z jatek ktery jeste 15 let sportoval ale fakt to neni duvod objizdet jatky a zkupovat kone. Driv to fungovalo jinak. Jatka kone bezne braly a hlavne nebylo tolik holsisek kterym rodice hned koupily konika takze spousta nevhodnych koni tak koncila. Dneska co se neproda se hodi do polska na vagon a na jatkach konci opravdu jen par kusu ktere tam opravdu patri.
Zadavatelce bych doporucila dat si inzerat ze zkupujete problemove kone a verim ze sezenete vic nez na jatkach.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2016 22:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No ty vado..Jak tohle všechno může někdo vědět?

7.11.2016 09:13
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Mám jinou zkušenost. Z jatek máme koně dva. Jeden tam byl dán kvůli dušnosti, s adekvátní péčí je úplně v pohodě, naše nejhodnější zvíře. Druhý byl trochu ostřejší a je muchař, opět nebyl důvod koně sežrat, jen není pro děti. Kamarádka co má stáje o pár vesnic dál má koně z jatek myslím už asi 4 a provozuje s nimi občasnou agroturistiku. Anny nevím odkud jste, pokud tedy nejste dítko nebo náctiletá buchta, pošlete mi zprávu a já Vám napíšu kde se dá takový kůň poptat. Veřejně to tu psát nebudu neb to vypadá, že by mohl být dobrý skutek po zásluze potrestán.

7.11.2016 12:26
Íháček

XXX.XXX.136.251

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No ty vado..Jak tohle všechno může někdo vědět?

To sou roky zkusenosti vite?

Neregistrovaný uživatel

7.11.2016 14:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To nebylo na Vás.

Neregistrovaný uživatel

7.11.2016 17:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

Oťásek napsal(a):
Mám jinou zkušenost. Z jatek máme koně dva. Jeden tam byl dán kvůli dušnosti, s adekvátní péčí je úplně v pohodě, naše nejhodnější zvíře. Druhý byl trochu ostřejší a je muchař, opět nebyl důvod koně sežrat, jen není pro děti. Kamarádka co má stáje o pár vesnic dál má koně z jatek myslím už asi 4 a provozuje s nimi občasnou agroturistiku. Anny nevím odkud jste, pokud tedy nejste dítko nebo náctiletá buchta, pošlete mi zprávu a já Vám napíšu kde se dá takový kůň poptat. Veřejně to tu psát nebudu neb to vypadá, že by mohl být dobrý skutek po zásluze potrestán.

A víte kolik naprosto zdravých a naprosto neproblémových hříbat a koní díky tomuhle přístupu jako máte skončí na jatkách místo těchle mírných mrzáčků? proč si pořídit zdravé zvíře co je na 100% v pohodě když můžu zachránit zmetka a ano mírná dušnost nebo průser v chování už zmetkovitost je. jdetě do velkého hřebčína chlaďasů a kupte neprodaného hřebečka, jeďte do rakouska na dražbu a kupte čupr hříbě se slušným původem co nikdo nechce neb není tak zajímavé jako jiná co pak pujde na jatka. To bude užitečnější než zachraňovat kde co.

Neregistrovaný uživatel

7.11.2016 18:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Když ono nejhorší je, že ty jatka by si zasloužili většinou majitelé těch "zmetků" koní.Sám od sebe kůň zlý nebývá.

7.11.2016 21:12
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Anny0007 napsal(a):

Zkreslené představy teda máte.Pokud někdo koně na jatka veze, tak určitě k tomu má důvod.Problematických koní je kolem nás spoustu, tak nechte ty, kteří mají skončit v salámu a zaměřte se na ty, kteří tam zatím nemíří a potřebuje s nimi někdo pomoci.Myslím si, že vaší pomoc uvítají lidé.Já nevím, proč mají lidé tendenci zachraňovat chudášky koníšky z jatek, to je stále dokola, jak u hloupých na dvorečku.Koní jsou všude mraky, nejde to na odbyt, jsou zkažení, ale zase jeden rádoby "zachránce" jatečňáka.Bože můj.

Elis36

7.11.2016 22:09
Elis36

XXX.XXX.202.213

Nevím o žádné stránce, ale moje Trenérka mi řekla, že prý si tam můžete pro koně dojet. Dojet a vybrat si ho. Bohužel nebudete vědět nic o koni, s větší pravděpodobností bude bez papírů, atd... Je to koupě naslepo. Nevyznám se v tom, ale co kdyby jste si nějaká jatka vyhlédl a a zavolala tam, s tím že by jste si chtěla nějakého koně odkoupit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.11.2016 22:12

Elis36 napsal(a):
Nevím o žádné stránce, ale moje Trenérka mi řekla, že prý si tam můžete pro koně dojet. Dojet a vybrat si ho. Bohužel nebudete vědět nic o koni, s větší pravděpodobností bude bez papírů, atd... Je to koupě naslepo. Nevyznám se v tom, ale co kdyby jste si nějaká jatka vyhlédl a a zavolala tam, s tím že by jste si chtěla nějakého koně odkoupit.

Jakmile jakékoliv zvíře vjede do areálu jatek, tak už ho nesmí opustit, leda ve vakuovaných balíčcích.

7.11.2016 22:22
jennifer

XXX.XXX.217.71

Hlavně v ČR nefungují koňská jatka, všude, kde koně vezmou a odporazí se jedná jen o nucenou porážku. Tudíž tedy na žádných jatkách nejsou koně pravidelně, obvykle je třeba poražení koně předem domluvit a zdaleka to nedělají všude. Tak opravdu nevím, jak si to představujete, budete denně obvolávat všechna jatka, jestli náhodou k nim nemíří kůň? Navíc tedy já jako majitel koně bych asi hodně řvala, kdyby ho někdo z jatek odprodal dál. Pokud bych tam koně vezla, měla bych sakra důvod pro to, aby na těch jatkách skončil.

8.11.2016 11:03
Oťásek

XXX.XXX.241.210

A víte kolik naprosto zdravých a naprosto neproblémových hříbat a koní díky tomuhle přístupu jako máte skončí na jatkách místo těchle mírných mrzáčků? proč si pořídit zdravé zvíře co je na 100% v pohodě když můžu zachránit zmetka a ano mírná dušnost nebo průser v chování už zmetkovitost je. jdetě do velkého hřebčína chlaďasů a kupte neprodaného hřebečka, jeďte do rakouska na dražbu a kupte čupr hříbě se slušným původem co nikdo nechce neb není tak zajímavé jako jiná co pak pujde na jatka. To bude užitečnější než zachraňovat kde co.

Vím, minimum nebo žádný! Co to je za bláboly? Jaký mrzáčci? Kolik koní jste si koupila vy? Kolika majitelům jste pomohla? Neschopnost a špatné podmínky původního ustájení musí tedy zákonitě Ods.at kůň, žě? Je mi trochu šoufl z téhle opičí lásky ke zvířatům... Co Vám je do toho jaké koně si kdo kupuje? By mě zajímalo kolik Vám s takovým názorem je let. Já nikam jezdit nemusím, jsem Čech, tak pokud budu chtít pomoci, mohu pomoci v ČR. A ano ti koně mají problém od původního majitele, když se mi rozlepí boty, tak je vyhodím, když mi dojezdí auto, dám ho do šrotu, když můžu pomoci zvířeti, které ani dle veterináře nijak netrpí a vede plnohodnotný život, tak to udělám, pro mě je to věc etiky a mých možností. Ti koně byli odvezeni na jatka, veterinář by je neutratil ani by nemohl neb by k tomu neměl žádný důvod. A jelikož mám doma koní 20, mám, mezi nimi chovné klisny a hříbata s velmi dobrým zahraničním původem / o kterých tedy rozhodně nemůžu říct, že by je nikdo nechtěl/, mám dobé podmínky i zázemí, tak tu mám i místo pro koně na důstojné dožití a všechny nás hřeje na srdci, že jsme jim mohli život prodloužit a že z něj ta zvířata mají očividnou radost.
Nechápu, nerozumím, ... a doufám, že je mezi námi víc lidí, kteří mají jiný názor než vy.

8.11.2016 11:07
peggi16

XXX.XXX.41.2

Oťásek: Souhlasím s Vámi.

8.11.2016 11:26
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Oťásek napsal(a):

Budete rázně proti mně, je jasné, že to nezůstane bez ostré odezvy. Ale buďte realistická. Kolik koní je jen u nás? Kolik jich je zdravých? Kolik jich je nemocných, s vadami, dědičnými chorobami,... proč zachraňovat nemocné koně? Je plno zdravých koní, kteří by si zasloužili normální život, ne zachraňovat nemocné koně. Neříkám, že si zaslouží smrt, ale podívejme se, jaký je chov koní u nás, jak je pomalu nemožné koupit normálního zdravého koně, když se podporují takovíto koně. Dříve byla jiná doba, plno věcí dobrých nebylo, ale aspoň existovala selekce, dnes už bohužel ne. Nejsem tohoto zastánce.

Jen tak mimo hru, kolik roků těm koním bylo?

8.11.2016 12:08
Oťásek

XXX.XXX.241.210

polárka.15 napsal(a):
Budete rázně proti mně, je jasné, že to nezůstane bez ostré odezvy. Ale buďte realistická. Kolik koní je jen u nás? Kolik jich je zdravých? Kolik jich je nemocných, s vadami, dědičnými chorobami,... proč zachraňovat nemocné koně? Je plno zdravých koní, kteří by si zasloužili normální život, ne zachraňovat nemocné koně. Neříkám, že si zaslouží smrt, ale podívejme se, jaký je chov koní u nás, jak je pomalu nemožné koupit normálního zdravého koně, když se podporují takovíto koně. Dříve byla jiná doba, plno věcí dobrých nebylo, ale aspoň existovala selekce, dnes už bohužel ne. Nejsem tohoto zastánce.

Jen tak mimo hru, kolik roků těm koním bylo?

Ne, tady není třeba ostré odezvy, Váš názor jsem schopná pochopit:) Což se sama sobě divím... klukům bylo letos 20 a 21 let / jednoho máme 4 roky, jednoho 13 let/ Jsou to oba valaši. Jen se mi tak nějak zdá, že do toho náznakem tak nějak zapojujete i "množení" takových koní nebo to z Vašeho příspěvku vyznívá. To je ale něco úplně jiného. Pokud by to byly kobyly s těmito vadami, i původy, nikdy bychom na nich nechovali. Naše chovné kobyly jsou AP. Nebavíme se o CHOVU takových koní, takže selekci, dědičné vady, choroby a jiné indispozice...tato slova vůbec není třeba použít, bavíme se pouze o zabezpečení dožití jedince, nikoli o množení.
Ano, nespasím svět, ale pomůžu jedinci a toho se budu držet. Vidím to podobně i se psy / těch máme 6...žádný z nich nikdy nebyl přivázaný u boudy ani zavřený v kotci/ a protože většina jsou staříci, tak až se s nějakými budu muset rozloučit, tak půjdu do útulku a vezmu si tam psa, který tam bude nejdéle nebo který to nejhůř snáší nebo u kterého je předpoklad toho, že je to takovej zjev, že by si ho nikdo jiný nevzal. A proč? Protože mě bude každý ráno hřát ten pocit, že mu je dobře...

A ještě jedna myšlenka... inzerce je plná inzerátů typu sháním koně jako společníka NE na ježdění... tak proč by takový koně museli být 100% zdraví? Vždyť je pak úplně jedno, jestli na vašeho sporťáka nebo výstavního šampiona čeká doma v ohradě valach s nějakou vadou? Nebo ne? Alespoň Vás nemusí trápit pocit, že z nedostatku času nevyužijete potenciál druhého koně.

8.11.2016 12:44
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Oťásek napsal(a):
Ne, tady není třeba ostré odezvy, Váš názor jsem schopná pochopit:) Což se sama sobě divím... klukům bylo letos 20 a 21 let / jednoho máme 4 roky, jednoho 13 let/ Jsou to oba valaši. Jen se mi tak nějak zdá, že do toho náznakem tak nějak zapojujete i "množení" takových koní nebo to z Vašeho příspěvku vyznívá. To je ale něco úplně jiného. Pokud by to byly kobyly s těmito vadami, i původy, nikdy bychom na nich nechovali. Naše chovné kobyly jsou AP. Nebavíme se o CHOVU takových koní, takže selekci, dědičné vady, choroby a jiné indispozice...tato slova vůbec není třeba použít, bavíme se pouze o zabezpečení dožití jedince, nikoli o množení.
Ano, nespasím svět, ale pomůžu jedinci a toho se budu držet. Vidím to podobně i se psy / těch máme 6...žádný z nich nikdy nebyl přivázaný u boudy ani zavřený v kotci/ a protože většina jsou staříci, tak až se s nějakými budu muset rozloučit, tak půjdu do útulku a vezmu si tam psa, který tam bude nejdéle nebo který to nejhůř snáší nebo u kterého je předpoklad toho, že je to takovej zjev, že by si ho nikdo jiný nevzal. A proč? Protože mě bude každý ráno hřát ten pocit, že mu je dobře...

A ještě jedna myšlenka... inzerce je plná inzerátů typu sháním koně jako společníka NE na ježdění... tak proč by takový koně museli být 100% zdraví? Vždyť je pak úplně jedno, jestli na vašeho sporťáka nebo výstavního šampiona čeká doma v ohradě valach s nějakou vadou? Nebo ne? Alespoň Vás nemusí trápit pocit, že z nedostatku času nevyužijete potenciál druhého koně.

Ano, mít neomezený účet, neomezený čas a neomezený prostor, vezmu si psa z útulku, ale já mám psy pracovní, takže u mě by neměl využití a nedostával by to, co by mohl, ale chápu to.

Ve Vašem případě to jsou valaši, tudíž žádná reprodukce není namístě. Má reakce byla spíše globální zamyšlení nad systémem "chovu" koní u nás. Na Vás konkrétně byla jen ta otázka na věk koní. Vy věříte tomu, že když si někdo dá inzerát, že hledá společníka ke koni, tak to opravdu vždy myslí vždy smrtelně vážně? Bohužel vím o dost případech, kdy se právě vykoupí s prominutím takové "hajtry", "nakrmí se" aby vypadaly dobře a prodají jako zdraví jedinci i do chovu, naivní člověk, který nemá moc zkušeností s koňmi, nebo jde po barvě vzhledu.. koupí, nechá, připustí, prodá x hříbat a jedeme vesele dál. Žádné postihy za to nejsou, nikdo to nekontroluje, všem je to jedno (stejně tak u psů). Když máme přece jenom tak hezkého koníčka, hodného, škoda by byla, kdyby nedala hříbátka. Chápu, že češi jsou milovníci zvířat - jedni z nejvíce, skoro každý má zvíře, skoro každý miluje zvířata, ale ono to bohužel nahrává i té druhé straně a češi - jako stádo tupých naivů slyší na slovo peníze. A ta druhá část chce zase zachránit koně, stůj co stůj. Raději zachrání koně, prodlouží mu o rok život, ale na úkor toho, že bude přežívat na lécích, vet. zákrocích, nasypou do toho neskutečně peněz a doopravdy neví, zda to toho koně bolí trochu nebo hodně - ten kůň to neřekne a umí se dokonale převařovat. Opravdu to i na tento úkor stojí? A zbytečně strestovat stádo, že jim umřel kámoš a že tam leží pár dní, protože kafilerka jezdí jen určité dny?

Já sama jsem zastánce toho, že až bude kůň na tom špatně, nebudu ho zbytečně držet a ukončím mu jatečním způsobem život. V dnešní době jsou malé, domácí, "příjemné" jatka, takže pokud to bude jen možné, bude to takto...

Neregistrovaný uživatel

8.11.2016 13:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Raději už nic..

8.11.2016 14:34
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Nemáme neomezený účet, neomezený čas a neomezený prostor, ale máme toho dost, abychom mohli uspokojivě dělat to co děláme. Vlastně jsme tomu podřídili celý život a to proto, že to tak chceme dělat.

Jen ještě jednou upozorňuji, že se tu nebavím o chovu na takových koních, pouze o důstojném dožití jedince.

Je škoda, že to dost lidí řeší tak nějak odzadu /vím, že se to nabízí/ ale, když se zamyslíte a řeknete si, mám koně s vadou, nechci ho, z nějakého důvodu ho nemohu mít/ těch důvodů je mnoho, některé velmi vážné, jiné malicherné, ale to je teď jedno/, tak co s ním?

1. Prodám ho za nuzný peníz/či daruji... a posunu odpovědnost na někoho jiného. Jenže, co když se s koněm bude špatně zacházet? Co když na tom bude ještě hůř než u mě? Co když...

2. Koně nechám utratit aby se nedostal do špatných rukou, jenomže veterinář to odmítne s tím, že zvíře netrpí, tudíž to není etické a dle přísahy jeho život ukončit nemůže. Prostě může žít bezbolestně dál, jen už na něm... "nemůže jezdit hobíky kdejaká teta..."

3. Jatka.

Pokud sami vidíte že zvíře trpí, má bolesti, veterinář řekne že stav bude neměnný nebo se bude zhoršovat, tak je uspání určitě správnou volbou. / Nebo pokud Vám jde o těch pár tisícovek, pak asi i ta jatka/.

Jestli věřím, že se kůň do dobrých rukou může dostat? Ano věřím, díky našim veterinářům se jich podařilo už pár umístit. Jsou to oba koňáci a když je někdo požádá aby ukončili z nějakého důvodu život jejich zvířeti, tak to neudělají jenom proto, že je starý nebo že se už nehodí do sportu, že už někoho omrzel. Oni se rozhodnou, jestli je to zvíře umístitelné a pro někoho "vhodné". Pak se snaží domluvit s majitelem o jeho odkupu. A pak už frčí k nám, my mu poskytneme azyl, kůň se poléčí, někdy třeba jen pořádně nakrmí a vyšetří. Pak rozhodí sítě mezi známé a kolegy na tip kdo by o takového koně mohl mít zájem / kůň je vyšetřený i s rentgeny, sonem.../ Dle zpráv a fotek se všichni takto umístění koně mají dobře, pouze jeden byl po zjištění závažnosti jeho stavu po třech dnech u nás utracen.

A pak už jen to stresování stáda při úmrtí koně...to mi trochu vrtá hlavou...máme 8 koní starších 20let, co mám dělat, abych je nestresovala až začnou umírat stářím /pokud tedy nebudou nemocní/. Asi jim dám klíče od brány, aby až to na ně přijde dobrovolně opustili statek a vydali se někam k lesu nebo já nevím...
Ale ani naše první kobyla 27 let se s námi zatím asi rozloučit nechystá, nicméně o té možnosti s klíčema a lesem jí dnes u krmení určitě řeknu

A slibuju, že už se na to taky vyprdnu a víc psát nebudu, neb se názorově ani pocitově shodnout nemůžeme a koně kterého lidská ruka zkazila samozřejmě může lidská huba sežrat.

Jsem docela ráda, že se u nás stejně nestavíme třeba i ke psům... /myslím tím, že by lidi mohli starší psy dávat taky rovnou na jatka, třeba pro to že jsou staří a jednou budou stejně určitě nemocní, vždyť už teď mají v oku zákal a neběhají už tak rychle jako za mlada... / Ještě že jsme vyspělý a civilizovaný národ a místo jatek s nimi plníme jen útulky...

8.11.2016 20:16
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Elis36 napsal(a):

Jatka nesmí odprodat koně, kterého tam majitel dovezl.Probuďte se konečně.Může vám ho prodat majitel, ale aby jatka dělala nesmysle typu-porazili jsme ho majiteli a za jatkama vám podali vodítko s koněm, to nelze! Pokud se tak děje, je to protiprávní.Navíc co já vím, tak se koně většinou na jatkách, kde jsou poráženi musí domluvit dopředu a jdou ráno jako úplně první na pořážku.Se mi fakt zdá, že rozumu nemáte opravdu.Za každou cenu chtít koně z jatek, pak každému na potkání cpát-on měl být poražen na maso a jakej je z něj hodnej koníšek.Proboha to hle je fakt do nebe volající.Rozumu, jak náctileté holšišky.

9.11.2016 21:38
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Co spíš koně z útulku?
V ČR nějaké jsou a v Polsku, nevím podmínky, je také nadace, která zachraňuje a umisťuje koně: https://www.facebook.com/NadaceCentaurus/?fref=ts.

10.11.2016 06:13
Grandina

XXX.XXX.130.27

gitule vrtule napsal(a):
Jatka nesmí odprodat koně, kterého tam majitel dovezl.Probuďte se konečně.Může vám ho prodat majitel, ale aby jatka dělala nesmysle typu-porazili jsme ho majiteli a za jatkama vám podali vodítko s koněm, to nelze! Pokud se tak děje, je to protiprávní.Navíc co já vím, tak se koně většinou na jatkách, kde jsou poráženi musí domluvit dopředu a jdou ráno jako úplně první na pořážku.Se mi fakt zdá, že rozumu nemáte opravdu.Za každou cenu chtít koně z jatek, pak každému na potkání cpát-on měl být poražen na maso a jakej je z něj hodnej koníšek.Proboha to hle je fakt do nebe volající.Rozumu, jak náctileté holšišky.

To sice nesmí, ale my jsme kdysi měli brát koně s urvanou šlachou...bylo to částečně přeléčené, ale na dráhu už by to nebylo a tak šel...Přijeli jsme pro něj nějak v 9 hodin a už byl pryč.. Tak jsme jeli na jatka, tam už nám jen ukázali nohou na ohlávku se jmenovkou...nicméně nám sami nabídli, že nás budou kontaktovat, kdyby se něco namanulo...A opravdu nám asi 8x volali...Jeden z těch koní byl pro nás přijatelný, takže jsme kontaktovali majitele a koník nám ještě pár let sloužil... Takže i tak to jde...

10.11.2016 07:26
Cedyn

XXX.XXX.1.84

Víc, než souhlasím s Oťáskem.
Nemáme sice koně přímo z jatek, ale byl před nimi odkoupen Nadací, ve které byl týden a pak už jsme si ho převzali my.
Stačilo pár vyšetření, pořádný dlabance a má se k světu a žije plnohodnotný život.

Víc asi nemá cenu tady řešit, protože nejlépe to vyjádřil právě Oťásek. Člověk se nikdy nezavděčí, ale samotného to těší, když se pak podívá do ohrady, jak tam dovádějí...

10.11.2016 16:08
Anny0007

XXX.XXX.8.184

Jsem zkušená jezdkyně s licencí a se vším zařízením. A můžu vás ujistit, že nanynkou mě nazíváte pouze vy ;) problemové zmetky - trochu silné slova pro koně s traumaty nebo zdravotními problémy :) kdybych s tím nepočítala neptám se na to :)

Anny.

10.11.2016 16:20
Anny0007

XXX.XXX.8.184

Nevím jestli se jmenujete Ota, ale prosím dal/a by jste mi prosím na vás kontakt (eimail nebo něco) mám otázky které bych nerada psala sem :).

chovatelka78520

10.11.2016 22:49
chovatelka78520

XXX.XXX.165.142

Sice jsem to nečetla uplně celý, ale jen napíšu že jedna známá zachránila kobylku před jatkami. Byla zdravá a žádný problém neměla, byla to teplokrevná 6ti letá kobča co byla 3 roky na pastvě a potom se s ní moc nedělalo. BYLA ZDRAVÁ. Jinak sem četla někde na takovou otázku komentář pána co tam dělal na jatkách a říkal že z jatek vám nikdo asi neprodá, to jen musíte bud zavolat na jatka že až bude nějaký kun na cestě že vám dají kontakt na majitele. Kůn totiž musí být nahlašený na jatka o den dřív nebo i víc.

11.11.2016 14:47

Anny0007 napsal(a):
Ahoj.. vím, že je tady takových témat více.. ale nikde sem nenašla odpověd jakou bych chtěla.. prosím dá mi někdo stránku nebo cokoliv, kde bych mohla najít koně co jdou na jatka a mohla bych je ješte zakoupit'? :).

Přihlaste se na fcb do skupiny jateční koně, občas se tam objevují nabídky koní, kteří mají našlápnuto na jatka.

11.11.2016 15:20
Oťásek

XXX.XXX.21.230

Můžete kliknout na můj nick a napsat mi soukromou zprávu nebo na meil konoveci@seznam.cz.

11.11.2016 19:40
lenacia

XXX.XXX.211.180

Přímo z jatek se koěn brát nemohou, jak bylo výše zmíněno. V dnešní době snadno dostupných koní si myslím, že kůň za 20 000 je kůň absolutně za hubičku, a může to být vcelku zdravý kůň.
Z vlastní zkušenosti vím, že na jatkách moc koní nekončí, a pokud orpavdu končí, tak proto, že ti lidé ty koně prostě nechtějí prodat. A jatka nemohou načerno koně dát pryč!
Naopak, lidé často velice rádi vyhrožují dáním koní na jatka, hrajou na city, a pak lidé koně "zachrání" koupí za 12 tisíc korun za jednoho koně... i když by za ně na jatkách majitel dostal nějakých 6 tisíc...

petrajs

12.9.2017 22:47
petrajs

XXX.XXX.103.33

Ahoj všichni koňáci i nekoňáci, ten člověk který nechápe někoho že chce koníkovi pomoci před jatkama, myslím problémového né nemocného, tak pardon každý problémový kůň, je jen zrcadlo nějakého člověka, který ho skazil, každý, problémový kůň'' jde dostat do normálu, trvá to třeba rok, ale 99% problémových koní jde změnit do úplného normálu a né násilím, ale klidem a trpělivostí, kdo nevěří ať nevěří, jednoho achalteke jsem napravoval rok, nešlo mu dát ani ohlávku, na zadní a pryč, po roce to byl nejlepší kůň na světě a víte proč?Získal jsem jeho důvěru, byl to nádherný pocit, jmenoval se Mermer

petrajs

12.9.2017 22:53
petrajs

XXX.XXX.103.33

Kůň je lepší jak člověk, co do koně vložíte několikrát vám vrátí zpět, člověk to neumí.

13.9.2017 08:27
ameed

XXX.XXX.248.64

Tak jako netvrdila bych, že na jatka chodí jen nemocní koně...když je majitel debil-pošle tam i zdravého...

13.9.2017 10:57
lenacia

XXX.XXX.177.153

petrajs napsal(a):
Ahoj všichni koňáci i nekoňáci, ten člověk který nechápe někoho že chce koníkovi pomoci před jatkama, myslím problémového né nemocného, tak pardon každý problémový kůň, je jen zrcadlo nějakého člověka, který ho skazil, každý, problémový kůň'' jde dostat do normálu, trvá to třeba rok, ale 99% problémových koní jde změnit do úplného normálu a né násilím, ale klidem a trpělivostí, kdo nevěří ať nevěří, jednoho achalteke jsem napravoval rok, nešlo mu dát ani ohlávku, na zadní a pryč, po roce to byl nejlepší kůň na světě a víte proč?Získal jsem jeho důvěru, byl to nádherný pocit, jmenoval se Mermer

Jenže problém je, že si koně z jatek chtějí brát náctileté slečny, které chodí max 3x měsíčně na jízdárnu. Pro ně je to kůň za směšné peníze, protože nemají peníze. Myslíte, že takovému člověku patří do ruky jakýkoli kůň? Natož z jatek?
Vsadím se, že celá ta věc s napravováním vás stála jednak roky získávaných zkušeností před tím a taky spoustu času a možná i peněz. Nemám nic proti zkušeným lidem kteří pomáhají koním, jenže těch je na spočtení na prstech jedné ruky. Ten zbytek chce koně za levno... Takový člověk neinvestuje peníze do práce s koněm, protože ty peníze nemá.

13.9.2017 11:49
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

lenacia napsal(a):
Jenže problém je, že si koně z jatek chtějí brát náctileté slečny, které chodí max 3x měsíčně na jízdárnu. Pro ně je to kůň za směšné peníze, protože nemají peníze. Myslíte, že takovému člověku patří do ruky jakýkoli kůň? Natož z jatek?
Vsadím se, že celá ta věc s napravováním vás stála jednak roky získávaných zkušeností před tím a taky spoustu času a možná i peněz. Nemám nic proti zkušeným lidem kteří pomáhají koním, jenže těch je na spočtení na prstech jedné ruky. Ten zbytek chce koně za levno... Takový člověk neinvestuje peníze do práce s koněm, protože ty peníze nemá.

Mám jednu zkušenost se zachráncem koní. Měl tam desítku koní na dožití, i koně který běžel VP. Kůň měl hnisavý zánět kloubů, taktak že chodil. Ráno ho yvlekli do výběhu, kde stál celý den na slunci bez hnutí, ve výbehu stála špinavá vana s vodou, kůň se nedošel ani napít. Večer ho odtáhli do stáje. při životě ho drželo jen to, že majitel na něj platil. podobné věci jsem viděl i v některých jiných útulcích. Koně pro které by euthanasie byla vysvobození, musí žít, protože majitel platí.
A s tím, že na jatka chodí zdraví koně nesouhlasím, buď jsou nemocní, zranění nebo nebezpeční. Dnes stejně většina poražených koní skončí jako konfiskát a to proto, že majitel musí doložit, že nedostal fenylbutazon, nebo jiný lék, který zanechává rezidua, což u koní kteří prošli vícero rukama je obtížné.

13.9.2017 11:52
22verunka

XXX.XXX.163.106

Holky nehadejete se. Kazdy na to mame jiny nazor. Ale jatky nase rodina vlastnila. (Deda) x desitek let. Jednou tam dovezl stary pan 4 letou ponicku. Zadna mucharka ani nic jineho. Proste nevedel co s ni. Skoncila u nas jako spolecnik a jezdila na ni cela ves. Nyni uz je nikdo neprovozuje nebo alespon nikdo na to nemel povahu a tak se peodali. Shodou okolnosti je tam jako vet. Dozor ma nejlepsi kamaradka a to by jste se vazne divili co je clovek schopny na jatky poslat. Pred 14 dny jsem odsud vezla valacha 14 let holstyn. Zadny sportak jen domaci konicek kteremu neznalost majitelu zpusobila dost velke problemy s kopyty. Upravovali to samy konik mel hnilobu a na nekolika mistech straslive rostepy. No.kazdopadne ortopedicky kovar to podkoval zatmelil a konik uz chodi do vybehu. Do roka bude plne vyuzitelny. Pokazde kdyz tak nekdo doveze kone ihned vola a pta se zda chci ci nechci. U me zustat nemuzou ale jdou ke znamym nebo pribuznym. Jezdime tak nejak cela rodina i pribuzni. Pokud je to kun se zlomenou nohou nema to smysl ale ne vzdy je to tak. Kone z jatek odvezt muzete. Neni to jako s dobytkem tam je to trochu slozitejsi. Ale pokud jednou majitel kone proda jatkum ty z nej muzou udelat salamy nebo taky ne.

13.9.2017 12:06
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

22verunka napsal(a):
Holky nehadejete se. Kazdy na to mame jiny nazor. Ale jatky nase rodina vlastnila. (Deda) x desitek let. Jednou tam dovezl stary pan 4 letou ponicku. Zadna mucharka ani nic jineho. Proste nevedel co s ni. Skoncila u nas jako spolecnik a jezdila na ni cela ves. Nyni uz je nikdo neprovozuje nebo alespon nikdo na to nemel povahu a tak se peodali. Shodou okolnosti je tam jako vet. Dozor ma nejlepsi kamaradka a to by jste se vazne divili co je clovek schopny na jatky poslat. Pred 14 dny jsem odsud vezla valacha 14 let holstyn. Zadny sportak jen domaci konicek kteremu neznalost majitelu zpusobila dost velke problemy s kopyty. Upravovali to samy konik mel hnilobu a na nekolika mistech straslive rostepy. No.kazdopadne ortopedicky kovar to podkoval zatmelil a konik uz chodi do vybehu. Do roka bude plne vyuzitelny. Pokazde kdyz tak nekdo doveze kone ihned vola a pta se zda chci ci nechci. U me zustat nemuzou ale jdou ke znamym nebo pribuznym. Jezdime tak nejak cela rodina i pribuzni. Pokud je to kun se zlomenou nohou nema to smysl ale ne vzdy je to tak. Kone z jatek odvezt muzete. Neni to jako s dobytkem tam je to trochu slozitejsi. Ale pokud jednou majitel kone proda jatkum ty z nej muzou udelat salamy nebo taky ne.

Nesmysl. Co jednou přijde do areálu jatek, nesmí ven. Navíc jatka platí až po veterinární prohlídce masa, takže cenu majiteli sdělí až je kůň mrtvý (co když to bude konfiskát - i když jsem slyšel, že každý kůň je dnes konfiskát). Pokud se to domluví s majitelem je to něco jiného, jinak je to porušení předpisů. Jednou se nám stalo, že zootechnik poslal omylem na jatka březí špičkovou krávu. Když to zjistil sedl do auta, ale dohnal ho až na jatkách. Krávu nevrátili z nákazových důvodů.

Oktanka1991

13.9.2017 12:07
Oktanka1991

XXX.XXX.179.76

Tedy po přečtení diskuze se opět nestačím divit. Jednak nazvat koně zmetkovským mrzákem, když je nemocný? Dále - ať si každý zamete před vlastním prahem - ALE, dát koně na sežrání, když mi sloužil a byl můj parťák - to je nehoráznost. Jsem pro humánní řešení, to je uspání doma. Dále nechápu postoje, že jateční kůň zabírá místo zdravému, může mi tyhle bludy někdo vysvětlit? Když přeci znám konkrétního koně, mám k němu vztah, ale hrozí smrt - tak ho zachráním. A nemyslím na to, že někde v Německu mají jateční hříbata, která neprošla nějakými testy. Nakonec, znám spousty zachráněných koní z jatek, kteří sloužili novým majitelům třeba deset let. Takže se zase trochu zklidníme a přestaneme vykřikovat o nějakých mrzácích

13.9.2017 12:13
22verunka

XXX.XXX.163.106

jahodapavel napsal(a):
Nesmysl. Co jednou přijde do areálu jatek, nesmí ven. Navíc jatka platí až po veterinární prohlídce masa, takže cenu majiteli sdělí až je kůň mrtvý (co když to bude konfiskát - i když jsem slyšel, že každý kůň je dnes konfiskát). Pokud se to domluví s majitelem je to něco jiného, jinak je to porušení předpisů. Jednou se nám stalo, že zootechnik poslal omylem na jatka březí špičkovou krávu. Když to zjistil sedl do auta, ale dohnal ho až na jatkách. Krávu nevrátili z nákazových důvodů.

Co to povidate. Zvirata se vykupuji dvema zpusoby. Bud v zive vaze teda kun prijde na jatka zvazi se a plati se. Odpocita se srazka za nakrmenost u hov. Je to zpravidla 5 az 8 %. Nebo v mase. Vykupuju dobytek po cele cr neucte me prosim znat fakta.

13.9.2017 12:56
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

22verunka napsal(a):
Co to povidate. Zvirata se vykupuji dvema zpusoby. Bud v zive vaze teda kun prijde na jatka zvazi se a plati se. Odpocita se srazka za nakrmenost u hov. Je to zpravidla 5 az 8 %. Nebo v mase. Vykupuju dobytek po cele cr neucte me prosim znat fakta.

To platí pro normální porážku, ale ne pro nutnou. a pokud vím, ale mohu se mýlit, koně se většinou porážejí na nutce.

13.9.2017 12:59
EmberDark

XXX.XXX.208.6

lenacia napsal(a):

Tak pro příklad: Kamarádka si tehdy za 25K koupila A1/1 kobylu (Vigi, m:Vigora, o.Gimt). Vytřídala už mraky majitelů a přehazovali si ji jako horký brambor. Pokud by ji majitel neprodal, pravděpodobně by ji dal na jatka. Kamarádka byla jízdárenský typ a myslela, že kobylu zvládne. Vyzkousela si ji u majitele jednou a shodou okolností pod ní zrovna v ten den fungovala. Když ji dovezli do nové stáje ukázalo se, co to na kobyle zanechalo. Bála se tak, až útočila. Kopanec a kousanec nebyl problém. Více, než šklebivá v boxe. Nenechala na sebe sáhnout a muselo se s ní manipulovat jen venku. Box byl prostě její a kdo se k ní příblížil, toho zákeřně kousla. Cval na místě, bez problému. Trysk všude a je jedno jestli les nebo pole nebo dvůr. Trysk na lonži. Ačkoli se k ní kamarádka chovala opravdu pěkně a dlouho spolu pracovali na tom, aby to fungovalo, stalo se to, že ji jednoho dne kobyla v nezastavitelném trysku sundala o strom v lese. Měla roztrženou slezinu, plíci a težký otřes mozku. Bylo to za 5 minut 12, ale stejně strávila 3 nebo 4 dny v komatu a prodělala dlouhou rekonvalescenci. Kobylu prodala a jestli ji ještě někdo má, je jí kolem 20 let. Lysinu má ve tvaru blesku, tmavá hnědka. Holka už na koně nikdy nesedla a prodala ho.

To je jen příklad, co se stane, když se zkažený kůň dostane do nepříliš zkušených rukou.

13.9.2017 13:12
ameed

XXX.XXX.248.64

Na jatka může jít jakýkoli kůň, ne že ne...vše je na majiteli...pokud jatka koninu vykupují, nekoukají na to, co s koněm je nebo není, řezníkům je to jedno-to je třeba si uvědomit.
Platí se většinou v mase...
A pravda je, že kůň je předem zapsaný jako přesun na jatka...důvod se neudává...takže asi tak.
Takže jedině známého na jatkách...pak je ale kůň bez papírů...na černo.

13.9.2017 13:15
ameed

XXX.XXX.248.64

A konfiskát...to by musela být konina nepoživatelná...např prolezlá abscesy apod...jinak nevím proč by to měl být konfiskát.

13.9.2017 13:23
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

ameed napsal(a):
A konfiskát...to by musela být konina nepoživatelná...např prolezlá abscesy apod...jinak nevím proč by to měl být konfiskát.

Proto, že většina koní dostala lék, který neni určen pro potravinová zvířata. Jatka chtějí modrý průkaz potvrzený veterinářem a jak ten může potvrdit něco, když kůň byl dříve někde jinde.

13.9.2017 13:40
ameed

XXX.XXX.248.64

A není ten lék náhodou časově omezen?Třeba 34dnů nebo tak...

13.9.2017 13:54
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Hmm, je docela sranda číst, jak tady někdo zarytě tvrdí, že je výkup koní z jatek nemožný a že je to tak a tak. Pravdu má 22Verunka, ostatní by se měli vyjadřovat k tématu o kterém opravdu něco ví. A ne tu vydávat za pravdu nějaké svoje domněnky.U převozu několika koní přímo z jatek jsem byla - půjčili jsme hengr, pomáhali koníky naložit a převézt. Jen jednoho nám dovezl přímo řezník, který za maso zaplatil. Zaplatil za živou váhu, vystavil paragon, stal se majitelem ještě živého koně, dostal průkaz. Všichni ostatní koně rovněž modrý průkaz měli. Jatka prostě zaplatila za živou váhu zvířete, které se stalo jejich majetkem.
Já na těch jatkách byla, koně odvezla, průkaz obdržela. Od koho máte informace že to nejde?
Kde je napsáno, že to nejde a že někdo porušuje nějaký zákon?

13.9.2017 14:00
ameed

XXX.XXX.248.64

Jednoduše-pracuji na jatkách.Vím, jaké máme my podmínky, pokud mají někde jinde jiná pravidla...za to nemůžu...

13.9.2017 14:12

ameed napsal(a):
A není ten lék náhodou časově omezen?Třeba 34dnů nebo tak...

Není. jsou prostě léky registrované pro koně, které mají v příbalovém letáku psáno: Není určeno pro potravinová zvířata. Nepoužívat u koní, jejichž maso je určeno pro lidský konzum.

to znamená, že použitím se z koně stává zvíře nepotravinové, konec. použití takových léčiv se musí zaznamenat a s koněm ty záznamy jdou už na pořád.

13.9.2017 14:40
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Oťásek napsal(a):
Hmm, je docela sranda číst, jak tady někdo zarytě tvrdí, že je výkup koní z jatek nemožný a že je to tak a tak. Pravdu má 22Verunka, ostatní by se měli vyjadřovat k tématu o kterém opravdu něco ví. A ne tu vydávat za pravdu nějaké svoje domněnky.U převozu několika koní přímo z jatek jsem byla - půjčili jsme hengr, pomáhali koníky naložit a převézt. Jen jednoho nám dovezl přímo řezník, který za maso zaplatil. Zaplatil za živou váhu, vystavil paragon, stal se majitelem ještě živého koně, dostal průkaz. Všichni ostatní koně rovněž modrý průkaz měli. Jatka prostě zaplatila za živou váhu zvířete, které se stalo jejich majetkem.
Já na těch jatkách byla, koně odvezla, průkaz obdržela. Od koho máte informace že to nejde?

Přečtěte si 2. odstavec http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100050510.html.

13.9.2017 14:41
ameed

XXX.XXX.248.64

jahodapavel napsal(a):
Přečtěte si 2. odstavec http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100050510.html.

Děkuji...je vidět, že lidé neví.

13.9.2017 14:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):

Nebyla novelizace? Přece jen je to 18 let starý zákon.

13.9.2017 14:56
balisek

XXX.XXX.131.211

Byla, ale netýkala se předmětného paragrafu.

13.9.2017 14:59
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Oťásek napsal(a):

A když jsme u půjčování hengru, máte potřebné atesty? http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100050510.html.

13.9.2017 15:02
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisi58 napsal(a):
Nebyla novelizace? Přece jen je to 18 let starý zákon.

Toto je aktuálni znění po novelizaci.

13.9.2017 15:05
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

jahodapavel napsal(a):
A když jsme u půjčování hengru, máte potřebné atesty? http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100050510.html.

Blbě jsem napsal odkaz. Správně je http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100049429.html.

13.9.2017 16:39
22verunka

XXX.XXX.240.181

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Není. jsou prostě léky registrované pro koně, které mají v příbalovém letáku psáno: Není určeno pro potravinová zvířata. Nepoužívat u koní, jejichž maso je určeno pro lidský konzum.

to znamená, že použitím se z koně stává zvíře nepotravinové, konec. použití takových léčiv se musí zaznamenat a s koněm ty záznamy jdou už na pořád.

Takovy lek ale musi byt zapsany do prukazu. Ruku na srdce kdo pise kazdou davku atb do prukazu? Kdo ma zapsany meflosil na bolest? Takze asi tak. Pokud pracujege na jatkach vite dobre jak to je.. Nutna je nutna porazka tudiz zvire musi mit nejaky problem. Ale i tak nemusi jit do konfiskatu. Konfisakt je maso znehodnocene jakymkoliv zpusobem. Otevrena rana, zanet hodnoty ph atd... pokud date zdraveho kone na jatka tak vam z nej neudelaji nutku ani konfiskat. Cena se tam take velmi lisi. Takze asi tolik.

13.9.2017 16:47
22verunka

XXX.XXX.240.181

Jeste je teda trochu mimo to ze se u kone vyplnuje presun na jatka to si trochu pletete. U krav ano. Tam veterinar vypise papir. Krava ma dva list a a list b. Jeden jede s ni druhy si nechava majitel a odhlasi ji kde dni odvozu na hradistko. Kde uda cislo bud jatek nebo dalsiho vykrmu kam zvire odjelo. Papiry plati tri dny. Nekolikrat se stalo ze misto 12 kusu jede jen 11. Protoze jeden hajzlik utekl atd... kone date na jatka. Pokud je to nutka zabijou ho a majitel je povinen poslat hlaseni zmeny. Obdrzi k tomu porazkovy list. Pokud ho jatka koupi v zivem mohou s nim nakladat jak chteji.

13.9.2017 17:24
ameed

XXX.XXX.219.25

Já se s vámi dohadovat nebudu, jednak je pravda, že koně u nás (na štěstí) nezabijime, takže v papírech si jistá nejsem, ale všeobecně-co přijde za bránu jatek, už nesmí ven, pokud si to někdo dělá jinak-jenom dobře. U nás by ale nepochodil.Každopádně si myslím, ze pokud dotyčná hledá koně, co má jít na jatka, mela by hledat o krok dříve, na jatkách už je většinou pozdě, z jednoho prostého důvodu-jak se dozvi, že ten a ten kůň jde na jatka...nedozví, pokud nemá známého, který ji da apel, aby mohla jednat...nebo má někdo jiný názor?

13.9.2017 18:51
22verunka

XXX.XXX.170.110

Pokud by jste tedy poradne cetli kdyz uz se tu ohanite legislativou je tam primo napsane ze jatecna zvirata prijata na jatky nesmeji jatky opustit bez souhlasu uredniho veterinarniho lekare. Tzn. Pokud vet. Odsouhlasi odvoz neni problem a je to dokonce legalni cesta. Neucte me to prosim znat delam v tomto oboru desitky let.

13.9.2017 19:07
ameed

XXX.XXX.219.25

Nikdo vás to tu neučí, jen říkám, že u nás by to prostě neproslo, tak si ten "ton" psaní nechte.Takovéto diskuze jsou o ničem.

Neregistrovaný uživatel

13.9.2017 19:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Proč by kůň nemohl opustit jatky živý? Majitel ho přece jen prodá jinému subjektu, né? Provozovatel jatek se nějak zavázal co s koněm provede? Myslím, že si koně může klidně dát třeba za vitrinu když bude chtít.Provozovatel jatek se stal pouze novým majitelem zvířete.

13.9.2017 19:55
ameed

XXX.XXX.219.25

Jak říkám-obvolejte si jatka a poptejte se, jak budou místní ochotni se zdržovat dalším papirovanim, překládáním a udržováním už rozjeteho dne.(a zajimalo by me, jaky mvdr.si vezme na triko riziko nakazy)K této debatě už se vyjadřovat nebudu, nemám rada diskuze, které nejsou otevřené názorům druhých. A už vůbec nemám ráda, když si někdo mysli, že spapal Šalamounovo... a jedině jeho názor je správný, ostatní jen poučuji...nehledě na to, že původní dotaz se absolutně netýkal toho, jací koně na jatka jdou nebo nejdou, jestli si je lze vzít nebo ne...dle mého hledat na jatkách už je krok pozdě, chce to o krok dřív.

13.9.2017 20:12
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Proč by kůň nemohl opustit jatky živý? Majitel ho přece jen prodá jinému subjektu, né? Provozovatel jatek se nějak zavázal co s koněm provede? Myslím, že si koně může klidně dát třeba za vitrinu když bude chtít.Provozovatel jatek se stal pouze novým majitelem zvířete.

Protože je to v zákoně. Když se vám to nelíbí dejte to k Ústavnímu soudu. Stejně tak by to šlo brát jako podvod, protože ho jatka koupila k jatečním účelům. Howgh.

Neregistrovaný uživatel

13.9.2017 20:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

jahodapavel napsal(a):
Protože je to v zákoně. Když se vám to nelíbí dejte to k Ústavnímu soudu. Stejně tak by to šlo brát jako podvod, protože ho jatka koupila k jatečním účelům. Howgh.

Provozovatel jatek je firma jako každá jiná a ta si může koní koupit třeba deset do cirkusu.Moje cesta vedla prvně na masokombinát v Mladé boleslavi, protože tam je spolumajitelem můj kamarád p.Sládeček.Mám stejné info jako 22Verunka přímo od něho.Celý proces se dá lehce přerušit a změna určení je pouhé škrtnutí perem.Pokud tam napochodujete s padesáti "litrama" v kapse, tak vzhledem k výhodnosti "kšeftu" Vám k tomu koni (živému)přibalí i šišku výborné vysočiny.Takové jsem dostal info a tak prodávám.

13.9.2017 20:45
ameed

XXX.XXX.219.25

Anoooo...bingooo...přesně jak pisete... MATE TAM KAMARADA, to je přesně ono, o čem píšu... Pak tedy můžete dotyčné poskytnout kontakt, jiste ji tím po můžete, protože i v dnešní době je to o tom-mit kamarády, jsem rada, ze to pisete takto otevrene.

13.9.2017 20:47
ameed

XXX.XXX.219.25

Kor mít kamaráda majitele-fakt jsem rada, ze ste to napsal

Neregistrovaný uživatel

13.9.2017 20:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Je fajn, že záchranáři můžou mít svůj názor a postoj a budou obdivováni, a ti, kteří se pro toto řešení rozhodnou jsou kritizováni a ukamenováni. Za mně papíry jsou jedna věc - dnes se dá zfalšovat cokoliv kdykoliv, průkaz se ztratil, předchozí majitel koně jej neudělal, udělejte mi novej, a druhá věc - jakási etika - když už se někdo rozhodne dát koně na jatka, asi pro to má nějaký důvod, a nějaký dobrák je najednou lepší než onen majitel, tak koníka zachrání. Mně toto na jatkách udělat - koně, kterýho tam odvezu prodat někomu, protože se mu to nelíbí - tak jsem hodně rozčilená a to je slabé slovo. Jak píše ameed - o krok dřív s tím nemám problém. Myslete si co chcete a dále zachraňujte, já si o tom také myslím své. Víc se k tomu nemá smysl vyjadřovat.

Neregistrovaný uživatel

13.9.2017 21:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ale pokud zaplatíte výdaje co vznikly masokombinátu a něco navíc aby nevznikla ztráta, tak to jde normálně legálně.Jedině když mají nasmlouváno určité dodávky třeba měsíčně, tak to potom nejde a berou vše aby splnili.Prostě to není o známém, ale o penězích jako všechno dneska.Co jste chtěli, to máte lide český.

13.9.2017 21:09
ameed

XXX.XXX.219.25

Je to i o ochotě, když jatka jedou, tak jedou, je to linka, nikdo nemá zájem se zabývat zachranyma akcema, které zdržují zajety režim, už jen z důvodu toho, ze lidi chtějí oddelat a padla-to mluvím třeba za dopravce nebo řezníka-u majitele asi ano-penize jsou rozhodující, ale to neřeší otázku: JAK SE DOTYČNA DOZVÍ, že ten a ten den, tu a tu hodinu poveze tenhle a tenhle dopravce koně na jatka-pokud nemá známého, nemá se to jak dostat na veřejnou "nastenku"... To porad nechapete.

Neregistrovaný uživatel

13.9.2017 21:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

ameed napsal(a):
Je to i o ochotě, když jatka jedou, tak jedou, je to linka, nikdo nemá zájem se zabývat zachranyma akcema, které zdržují zajety režim, už jen z důvodu toho, ze lidi chtějí oddelat a padla-to mluvím třeba za dopravce nebo řezníka-u majitele asi ano-penize jsou rozhodující, ale to neřeší otázku: JAK SE DOTYČNA DOZVÍ, že ten a ten den, tu a tu hodinu poveze tenhle a tenhle dopravce koně na jatka-pokud nemá známého, nemá se to jak dostat na veřejnou "nastenku"... To porad nechapete.

Stačí brnknout a nebo lépe osobně skočit na jatky a domluvit se..Je to opravdu o domluvě a klidně Vám brnknou když nějaký koník dorazí.Pokud snahu "oceníte", tak ochota stoupá vždy a všude.

13.9.2017 21:25

Coudas: Naprostý souhlas.
Když se kolem sebe rozhlédnete, když si čtete každodenně tady ta témata, bylo by prima, kdybyste zauvažovali nad tím, proč je tu ta koňská populace tak mizerná.. proč je koní tolik a kolik z nich je zdravých a využitelných. A proč se tahají ze zahraničí kvalitní koně... protože tam se nebojí selekce, nezachraňují, co zachraňovat nejde (protože se jen prodlužuje utrpení toho kterého zvířete) a nechovají na mrzácích!

Na tohle bude vždycky velmi silně zastoupená každá strana - jak tábor záchranářů, tak tábor "těch ostatních - bez srdce".

13.9.2017 21:46
ameed

XXX.XXX.219.25

Ani nemusí být bez srdce, jen používat rozum, v mnoha případech to pomůže.

13.9.2017 22:37
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Provozovatel jatek je firma jako každá jiná a ta si může koní koupit třeba deset do cirkusu.Moje cesta vedla prvně na masokombinát v Mladé boleslavi, protože tam je spolumajitelem můj kamarád p.Sládeček.Mám stejné info jako 22Verunka přímo od něho.Celý proces se dá lehce přerušit a změna určení je pouhé škrtnutí perem.Pokud tam napochodujete s padesáti "litrama" v kapse, tak vzhledem k výhodnosti "kšeftu" Vám k tomu koni (živému)přibalí i šišku výborné vysočiny.Takové jsem dostal info a tak prodávám.

Mám pocit, že pan Sládeček brzy změní názor. O která jatka se jedná?

Neregistrovaný uživatel

13.9.2017 22:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To je právě o tom srdci. Mě by nikdo nedonutil říct, že je kobča "blbá".Věřím tomu že je velmi inteligentní a popravdě ona je..Když něco potřebuje, tak se učí skoro okamžitě co na Vás funguje a co né. Ono člověk se učí zcela stejně..Máme tu třeba kamna o kterých víme, že pálí a dotek asi není to nejlepší co můžeme udělat.Naproti tomu třeba obyčejná myš u počítače je docela bezpečná na dotek.Tak si představte, kdyby se stalo v době když spíte že to nějakým záhadným způsobem někdo otočil.Zřejmě by jsme se konečně poznali na popáleninovém centru v nemocnici. Pokud by ovšem někoho nadprůměrně inteligentního nenapadlo ovládat počítač pohybem kamen po podlaze. Nebo by nám někdo do rána zpřeházel význam slov jedna, dva, tři...Ráno by jsme byli dysmatematici všichni. Takže když někdo řekne, že si kůň zvyká třeba na pobídky, tak stejně si my lidé zvykáme na matematiku, češtinu..Jen zvyk kterému říkáme učení.Kůň se nenaučí básničku v angličtině, ale Vy se taky nenaučíte řechtat. Jejich řeč těla se taky nedá dokonale naučit, takže jsme jako lidé vlastně "blbí" a neumíme ani to co kůň.Takhle by se dalo pokračovat hodně dlouho..

Neregistrovaný uživatel

13.9.2017 22:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

jahodapavel napsal(a):
Mám pocit, že pan Sládeček brzy změní názor. O která jatka se jedná?

Teď ovšem nechápu co Vám na tom vadí? Jenom tlumočím co jsem zjistil.Tak se taky zajeďte zeptat..Nic víc už o tom nevím a ani moc nechci

Neregistrovaný uživatel

13.9.2017 23:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.59

Takze.ja odvezu kone na jatka z nejakeho velice dobreho duvodu. Treba ze kun obcas znicehonic jde natvrdo agresivne po lidech coz se ale neprojwvuje nonstop. Odvezu ho tam, na ueku nahlasim uhyn odeslu prukaz atd, pripadne na plemenne knize... mezitim majitel.jatek vola kamaradce je tu oeknej zdravej kun doraz pro nej... takze si ho ona odveze a pak co? To jako komisar vazne muze koni kterej uz ma cip, vyzeh atd vystavovat novy papiry s vymyslenejma udajema? Nebo si pak nova majitelka vola na uek vite von je vlastne zivej... verim ze to funguje jak rikate ale pak je to protipravni jednani minimalne v nekterych bodech. Ne ve vydeji zvirete jako takoveho ale v naslednem papirovani ne?

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 00:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Takze.ja odvezu kone na jatka z nejakeho velice dobreho duvodu. Treba ze kun obcas znicehonic jde natvrdo agresivne po lidech coz se ale neprojwvuje nonstop. Odvezu ho tam, na ueku nahlasim uhyn odeslu prukaz atd, pripadne na plemenne knize... mezitim majitel.jatek vola kamaradce je tu oeknej zdravej kun doraz pro nej... takze si ho ona odveze a pak co? To jako komisar vazne muze koni kterej uz ma cip, vyzeh atd vystavovat novy papiry s vymyslenejma udajema? Nebo si pak nova majitelka vola na uek vite von je vlastne zivej... verim ze to funguje jak rikate ale pak je to protipravni jednani minimalne v nekterych bodech. Ne ve vydeji zvirete jako takoveho ale v naslednem papirovani ne?

Asi jo..Oni dokonce vůbec nemusí koně odporazit tady.Klidně ho mohou porazit až v Itálii třeba.Průkaz koně co mi bylo řečeno odevzdáte na jatkách.Já bože koně na jatka nikdy nevezl a vím určitě že ani nikdy nepovezu.Chápu že jsou případy kdy je to jak píšete nevyhnutelné, ale taky mnohem častěji tam končí koně zdraví a jednoho má dcera p.Sládečka doma.Ještě teda poničku, ale tu koupili normálně.Bětulka prý měla problém být nějak ve stádě a fixovala se na lidi spíš co vím.Proto se jí asi ten "dobytek" zbavoval na jatkách.Nevím asi jí nešlo prodat.Doma miliónový kůň.Lidi jsou hrozný "humusáci".

14.9.2017 06:37
ameed

XXX.XXX.248.64

Jsou-s tím souhlas...

14.9.2017 06:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tomu, aby někdo Vámi určeného koně k zabití nekoupil, zabráníte hladce tím, že ho necháte uspat doma, v klidu, tam, kde to zná, kde žil s kamarády koňmi a tak.
Opravdu není nutné vozit koně na jatka. My máme jatka, která mohou porážet koně ( ne všechna jatka smí) asi 80 km daleko. Představa, že vezu nemocného, či zraněného, popř. starého koně takovou dálku kvůli tomu, abych za něj dostala nějakou tu korunu, no nevím.

14.9.2017 07:12
ameed

XXX.XXX.248.64

Sisi...souhlas, pro toho chudáka je to hlavně velký stres, jednak cesta, jednak jatka jsou cítit a koně to cítí...ovšem jak už bylo řečeno, jsou lidi mag..ři, kterým jsou zvířata jedno a stačí jim, že se jim na koni něco nelíbí a jdou...jsou tací, kteří koně zkazí vlastní blbostí a kůn za to zaplatí jatkama...z toho bych -pardon...blila.

14.9.2017 07:13
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisi58 napsal(a):
Tomu, aby někdo Vámi určeného koně k zabití nekoupil, zabráníte hladce tím, že ho necháte uspat doma, v klidu, tam, kde to zná, kde žil s kamarády koňmi a tak.
Opravdu není nutné vozit koně na jatka. My máme jatka, která mohou porážet koně ( ne všechna jatka smí) asi 80 km daleko. Představa, že vezu nemocného, či zraněného, popř. starého koně takovou dálku kvůli tomu, abych za něj dostala nějakou tu korunu, no nevím.

Souhlasím s vámi, ale musíte si uvědomit, že odvoz do kafilérie není zadarno (500 kg x cca15 Kč), nebo sjednat někoho na vykopání jámy 3x2x2m (nevím jak je to s výmazem z evidence) a zařídit povolení, otázka je jestli máte vlastní pozemek.

14.9.2017 07:18
ameed

XXX.XXX.248.64

Myslím, že každý majitel koně dal za jeho život mnohem víc peněz za krmení, výbavu apod...tak si myslím, že kůň, který sloužil a dal to nejlepší ze sebe si zaslouží klidný odchod-to si zaslouží ne?Prachy nejsou všechno...

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 08:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.111

Popravde. Kdyz to pujde tak kone odporazim doma a necham naporcovat pro sve psy (ciste teoreticky neb ted nemam ani kone ani psy). To je nejlepsi reseni. Uspavani zvirat neni vzdy pekny poklidny a dustojny odchod, zazila jsem to nekolikrat u psu a stacilo. A metvola uz je mrtvola. Ty je jedno co s ni je. A proc to vezt do kafilerky a promrhat kdyz to muze poslouzit dal... ani odvoz kafinou neni dustojny. Takze za me pokud kun netrpi bolestmi proc ho na ta jatka neodvezt pokud nejsou daleko a kun prevoz zna. Bohuzel odporazot doma je dost slozite. Vcetne nasledneho zuzitkovani.

14.9.2017 08:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
Souhlasím s vámi, ale musíte si uvědomit, že odvoz do kafilérie není zadarno (500 kg x cca15 Kč), nebo sjednat někoho na vykopání jámy 3x2x2m (nevím jak je to s výmazem z evidence) a zařídit povolení, otázka je jestli máte vlastní pozemek.

Ano uspání je drahé a odvoz taky. Je to na váhu.
I když ta se dá za lahvinku snížit.
Ve Slatiňanech zařizuje vše ustajovatel, neb ten přijde o VDJ, kterou má na pastviny evidovanou.
Na zahrabání kadáveru na vlastním pozemku musíte mít povolení od KVS. A nesmíte být v oblasti vodního zdroje a taky žádný potok poblíž a musí souhlasit sousedé. Což asi platí spíš o zahradě, než o pastvinách. A ještě jedna věc, na kterou nejspíš nemá každý žaludek. Je potřeba otevřít břišní dutinu. Přesný popis pohřbení sdělí příslušná KVS nebo její místní pobočka.
K odvozu kafilérkou. Pokud to není případ toho, že ráno najdete koníka mrtvého v boxu, je rozumné ho uspat na místě, kam se kafina dostane. Ušetřite si ty všude probírané nechutné okamžiky, kdy s koníkem nelze slušně manipulovat.
Tohle jsou opravdu nepříjemné a bolestné chvíle, ale doporučuji každému, rozhlédnout se po místě ustajení a představit si, jak bych postupovala, kdybych se, nedej Bože, dostala do situace, co s umírajícím či mrtvým koněm. Vystresovaná, ubrečená majitelka opravdu není příliš schopná toto řešit. A ne vždy máte někoho po ruce.

14.9.2017 08:27
ameed

XXX.XXX.248.64

Ty jo...to nevím, jestli bych dala, naporcovat a dát psům ...ono se to asi lehko řekne, ale...raději na tyto věci nemyslet, ale já osobně bych asi koně nechala úplně dožít-to je ta lepší varianta-najít ho už mrtvého a asi teda bych kafilérku volala nebo ještě lepší-řekla někomu blízkému, ať to obstará on a vůbec bych u toho nebyla...mé zvíře je mé zvíře-tyto představy mě děsí ...i když vím, že jednou mě to také čeká...ale nechcu u toho být...myslím pak samotný odvoz a manipulace s tělem.To je takové těžké téma toto.Doufám, že to nebudu řešit v příštích co nejvíce letech.

14.9.2017 08:40
22verunka

XXX.XXX.170.110

Nejsem zastanecem zachranovani vseho za kazdou cenu. Obcas je lepsi rychla a milosrdna smrt nez deset dalsich zpusobu a pokusu o zachranu. Jatka pro kone jsou vazne neuveritelny stres. Videla jsem na vlastni oci kone ronit slzy, kdyz stal v nahance vedle byku. Smrad krve a vseho okolo. Vazne to nebyl pekny pohled. Bylo mi tenkrat 17 a do dnes to vidim jako by to bylo vcera. Za me kazdy majitel at je to jaky koliv clovek by mel svemu koni pripravit rychlou a bezbolestnou smrt. Nejlepe doma kde to zna a neni ve stresu par tisic za kafilerku snad nikoho nezrujnuje. Kdyz jsem uspalavala svou klisnu pred lety, vyvedla jsem ji vecer ze staje nechala popast se slzami v ocich vet pich prvni injekci kdy si lehla ale dychala a druhou ktera srdce zastavila. Prikrila se dekou. Pod ni byla taky deka a rano v pul 4 prijel pan ktery byl myslim dost lidsky a chapal o co jde. V klidu ji natahl na vuz zaplatila jsem a byl konec. Pro me to bylo co nejmene stresujici a pro ni myslim taky. Proc ji tahnout na jatka od nas cca 70km. Ne. Penize nejsou vsechno.

14.9.2017 09:07
ameed

XXX.XXX.248.64

Prachy nejsou všechno-s tím souhlasím-nikoho to snad nezabije dát za káfu...na nové sedlo také měl.

14.9.2017 09:41
Íháček

XXX.XXX.65.88

No teda z predstavy ze dam kone na jatka a za nejakou dobu ho potkam jak si na nem nekdo vozi zadek aniz bych cokoli tusila je mi zle. Kdyz sem mela starika tak sem se taky pripravovala na ten moment kdy uz to budu muset ukoncit a jatka bych zavrhla prave z duvodu stresu prepravou. To jestli dostane ranu do hlavy nebo injekci je tomu koni asi vazne jedno kdyz to bude rychle. Nakonec sem resit nemusela protoze mi umrel na klinice coz je uplne nejlepsi varianta jelikoz resit kafinu a divat se jak umira a jak ho nakladaji bych asi nedala. A penize teda byly to posledni co bych resila myslim ze se to da vzdycky nejak udelat.

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 10:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Víte, to je přesně ono. Každý něco zažil, a každý posuzuje dle svých zkušeností. To, že na jatka koně nechce někdo dát je čistě jeho věc, a za mně to naprosto respektuju. Ale také očekávám, že bude mé rozhodnutí respektovat on, a nemusíme se kvůli tomu vzájemně urážet. Na co kdo má a nemá žaludek je prostě věc každého člověka, některý jsou schopný zvíře umlátit a dělá jim to radost, jiný se nemůže koukat, jak mu píchají injekci. Byla jsem na obou stranách, svůj příběh jsem zde již popisovala, a přibyl i další s pohřbením doma, který asi popisovat nebudu. Nesouhlasila bych se Sisi s otevřením břišní dutiny - tuto podmínku po mně KVS nechtěla. Někdo tu psal, že by svého parťáka nedal na jatka, protože mu sloužil. Jistě, naprostý souhlas. Ale někdy jsou prostě situace, kdy si nevyberete, a řešíte, jak by to mohlo být. Ať je to tíživá finanční situace - pro někoho je prostě 8 tisíc moc, ať je to, jako v mém případě, prostě zabití "zdravého" koně, aby náhodou nezabil někoho jiného, kdyby se nabídl k prodeji. A takového koně koupíte z jatek, bez vědomosti předchozího majitele, ten pak někoho zmrzačí, v tomhle případě by ještě kobyla trpěla zdravotně, a to je jako lidštější? Proč nabízí své dlouholeté parťáky v inzerci na dožití typu - je mu 21, udělá společníka, já na něj nemám čas ( dovětek - chci si vozit zadel na mladším) to vám přijde humánější, než jej doprovodit byť na jatka a být s ním do poslední chvíle? Pro koně je stres i to poklidné uspání doma. Ví moc dobře, co se děje. Jen je to rychlejší a nemusí se nikam vozit. A člověk řve v ústraní, ne před řezníkama, majitelem jatek a dětma, pobíhajícíma kolem.
Zachraňujte, já v tom držím palce, ale když už tedy můžete dojet na jatka se dohodnout, že "kdyby něco", tak ať se to děje ještě dříve, než kůň na jatka dojede, těžko tam přivezou na porážku zvíře "z čistého nebe". Myslím si, že se vždy domluví předem, kdy a v kolik.

14.9.2017 10:53
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Jee, se to tu rozjelo... a jsem velmi mile překvapená, že samé, pro mě rozumné názory, se kterými se ráda ztotožním:)
Tak jasně, že nejlepší je doma uspat, nechat odvézt. Během srpna jsme bohužel tuto akci museli absolvovat dvakrát a přišli o dva naše staříky - kobylu jsem měla 20 let. Také nejsem zastánce zachraňovat vše, a když je vidět, že kůň začíná mít bolesti, vidina na lepší zítřky není, je potřeba to udělat rychle. Oba naše koně usínali, hlavu v mém náručí, bylo to rychlé, byli doma, trpět jsme je nenechali. Kafilérka zase nic tak drahého není u obou jsme se vešli do 4.000, - /což je u většiny lidí cena za jedno ustájení.../ Nevím jestli se ceny za kg v různých krajích tak liší, ale Východní Čechy cca 8kč.

Ale diskuse byla o něčem jiném a to jestli to jde či nikoli, takového koně z jatek vykoupit. Pokud někdo nechce najde zákon, dle kterého to nepůjde, pokud někdo chce udělá to tak aby to protizákonné nebylo. TAKŽE TO JDE. To že jsou jatka, kde to nedělají je asi pochopitelné, takže jak píše ameed / je to ověřená informace přímo z jatek/, NĚDKE TO NEJDE.
Jatka o kterých jsem se zmiňovala já, nejsou nikterak veliká, pan majitel je velmi rozumný a koně, vážně zraněného či nemocného naopak čeká velmi rychlý odchod za duhový most. Myslím, že pokud by mu majitel sdělil, že koně veze, protože je to zlá bestie, která vraždí lidi, asi by postupoval stejně. Valach kterého jsme měli doma my 5 let, byl pouze dušný. Ve venkovním ustajení jsme ho zakašlat neslyšeli, myslím, že si těch pět let života, co u nás strávil užil:) Jen už prostě nebyl do bidel a na každodenní vožení prrrdele.

Jinak panu Jahodovi děkuji za upozornění, osvědčení průvodce i přepravce zvířat máme. Pokud někomu známému vozík půjčuji a přepravy se neúčastním, zajímám se jen o to, zda má řidič B+E.

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 11:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Kdybych poslední peníze měl nebo si i půjčit musel, tak bytost kterou mám rád nikdy neodejde tak potupně jako na jatkách.Koni to určitě jedno není a cítit krev musí stoprocentně.Každý má prostě jinou úroveň vztahu ke zvířeti.Jenže pak věřte člověku který bez mrknutí oka prodá zvíře jen proto, že na tom novém se lépe drandí.S takovým člověkem bych vztah nikdy mít nemohl a ani nechtěl.Co až ho přestanu bavit já? Taky mě prodá? Budu mu taky zcela jedno? Věřil bych jí že mě má ráda třeba? Všimnul jsem si u koňařek častého střídání partnerů..Možná to má tenhle důvod, nevím.Do nikoho nechci rejpat, jo? Jen přemýšlím nahlas.

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 11:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Zažila jsem situaci, kdy mi sousedka jedněch řekla, že soused dluží prachy, a že ručí koněm, když nezaplatí, že půjde na jatka. Tam je to jasné. Naštěstí se to nestalo. Já jsem, jestli se to tak vůbec dá nazvat, zachránila kobylu před jatkama jen tím, že to byla 28 letá troska, a prej dělá ostudu, dejte jí na jatka. Dostala jsem jí já, prodloužilo jí to život o necelé 2 roky.

Že se lidé ke svým zvířatům neumí chovat, to je úplně jiná kapitola, a že "magor skončí na jatkách" je samozřejmě věc člověka a jeho mentality. Když dokáže zk*vit koně, tak proč by mu trhalo žíly ho nechat sežrat. Že ho pak holčičky zachraňují, protože je levnej je už pak spíše otázka rozumu a zralého posouzení. Ale to se tu můžeme bavit donekonečna, stejně to vždy bude rozděleno, jako vše ostatní u koní, na zastánce a protivníky a ti se mezi sebou bez skurpulí budou řezat hlava nehlava.

Meifi kolik koňařek a nekoňařek jste za život potkal, že můžete vědět, že koňařky jsou na tom se střídáním partnerů hůř, než nekoňařky? A co když by to třeba bylo opačně - svého koně má radši než toho partnera?

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 11:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

jahodapavel napsal(a):

Vyřazení z evidence Vám udělají na základě povolení k zahrabání z KVS.

14.9.2017 12:36
22verunka

XXX.XXX.170.110

Ja vam.meifi nico povim. Jsem konarka telem i dusi. Kone mam od svych osmy let a za tu dobu co jsou soucasti meho zivota me to stalo spoustu usili penez casu a dokonce i partneru. Oni jsou chlapi dost jesitni. Muj nynejsi a doufam posledni partner mi to vycita celkem dost casto. Ono je to tezke. Ted jeste prislo to ze me kobyla sestrelila ja mela zlomeny nos, vyrazene dva zuby(nastesti se chytli) a byla jsem sama boule a odrenina. No takze rtg a dva dny v nemocnici. No jenze co buh nechtel ja byla tehotna a diky rtg jsem o to male prisla. To jste nezazili ten rachot. Ze si za to muzu sama ze me ty pos..rany kone uz pripravili o to a to a ted diky tomu prisel o dite atd... hruza. To jen k tem konarkam s tridani partneru. Kteri byli vsechovsudy 3 ted je tedy 4 to za ty leta co mam na krku neni moc.

14.9.2017 12:39
22verunka

XXX.XXX.170.110

Skoro vsichni partneri zarlili na cas ktery travim s konmi. A ze se dostatecne nevenuju jim ikdyz to si nemyslim a kdyz ma pak zenska radeji sveho kone nez vztah plny hadek nedivim se.

14.9.2017 13:17
ameed

XXX.XXX.248.64

Pak to nebyli ti správní partneři a je dobře, že jsou pryč.

14.9.2017 15:35
Cat cat

XXX.XXX.209.8

ameed napsal(a):
Tak jako netvrdila bych, že na jatka chodí jen nemocní koně...když je majitel debil-pošle tam i zdravého...

Jj, znám případ, kdy se hádali o kobylu. Byla to skvělá skokanka, dotační kobyla, skvělý původ a 100% zdravá. V rámci špatných mezilidských vztahů a neschopnosti se domluvit, to pro klisnu dopadlo špatně...šla do salámu. Pač, když ji nemůžu mít já, tak nikdo...a šla. Možná by za nějakou potrhlou zachránkyni dala všechny kopyta.
Nejsem pro záchranu a trápení nemocných koní, ale myslím že se tam dostanou i koně, kteří si druhou šanci zaslouží.

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 15:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Vztah je o dvou lidech, jeden ho sám neutáhne. Vy se, Verunko, tomu chlapovi divíte? Já ne, já bych udělala úplně to samé. Člověk má být sobec, ale čeho je moc, toho je příliš.

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 15:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Zažila jsem situaci, kdy mi sousedka jedněch řekla, že soused dluží prachy, a že ručí koněm, když nezaplatí, že půjde na jatka. Tam je to jasné. Naštěstí se to nestalo. Já jsem, jestli se to tak vůbec dá nazvat, zachránila kobylu před jatkama jen tím, že to byla 28 letá troska, a prej dělá ostudu, dejte jí na jatka. Dostala jsem jí já, prodloužilo jí to život o necelé 2 roky.

Že se lidé ke svým zvířatům neumí chovat, to je úplně jiná kapitola, a že "magor skončí na jatkách" je samozřejmě věc člověka a jeho mentality. Když dokáže zk*vit koně, tak proč by mu trhalo žíly ho nechat sežrat. Že ho pak holčičky zachraňují, protože je levnej je už pak spíše otázka rozumu a zralého posouzení. Ale to se tu můžeme bavit donekonečna, stejně to vždy bude rozděleno, jako vše ostatní u koní, na zastánce a protivníky a ti se mezi sebou bez skurpulí budou řezat hlava nehlava.

Meifi kolik koňařek a nekoňařek jste za život potkal, že můžete vědět, že koňařky jsou na tom se střídáním partnerů hůř, než nekoňařky? A co když by to třeba bylo opačně - svého koně má radši než toho partnera?

Čtyři, ale ty stáli za to teda.

14.9.2017 16:17
22verunka

XXX.XXX.170.110

Vztah je o dvou lidech, jeden ho sám neutáhne. Vy se, Verunko, tomu chlapovi divíte? Já ne, já bych udělala úplně to samé. Člověk má být sobec, ale čeho je moc, toho je příliš.

Kdyz ono to neni tak o sobectvi jako o tom ze to proste tem chlapum vadilo. Pritom ja jsem zas takova ze jsem honem honrm udelala kone aby jsme mohli pak byt spolu a stejne to bylo malo. Kdyz jsem si s nim zacala kone jsem uz mela. Vedel jak to chodi a ze zacatku byl i rad. Byl dost zarlivy a ja u tech koni byla vlastne uvazana a schovama. Nikdo cizi sem nechodi. Takze to mu vyhovovalo. Jenze pak zacal ty tam si kazdy den. Tak jsem se doma domluvila zda by to o vikendu vzal nekdo za me to nebyl problem mamka v pohode zastoupila. A pak uz to bylo no ty jsi v praci a misto toho aby si pak jela hned domu tak si jedes nakrmit kone. Atd... tam uz to pak preruatalo v to ze sem proste mela sedet v byte 2+1 a cekat na nej az prijde. Jenze ja jsem proste vzdy zila na v3nkove narodila jsem se na statku a miluju svobodu (mysleno sednu na kone a uhanim s vetrem o zavod) a nepocitam jestli jezdim 10 minut nebo 6 hodin chapete.

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 16:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já jsem měla na mysli to o tom dítěti. To co popisujete je zas jiný "oddíl".

14.9.2017 16:32
22verunka

XXX.XXX.170.110

Já jsem měla na mysli to o tom dítěti. To co popisujete je zas jiný "oddíl".

Jenze o tom diteti sme nevedeli ani jeden ani to nebylo planovane. Nemela jsem zadne znamky byla jsem cca 6 tyden a kdyz me zrentgenovali pravdepodobne to zabilo nejake bunky a doslo k svevolnemu potratu. Stejne tak jsem mohla nabourat v aute, spadnout ze schodu nebo na kole.

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 16:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

22verunka napsal(a):
Jenze o tom diteti sme nevedeli ani jeden ani to nebylo planovane. Nemela jsem zadne znamky byla jsem cca 6 tyden a kdyz me zrentgenovali pravdepodobne to zabilo nejake bunky a doslo k svevolnemu potratu. Stejne tak jsem mohla nabourat v aute, spadnout ze schodu nebo na kole.

Vidíte, jak detaily udělaj z věci úplně jinou. A ono někdy to dojde pak tak daleko, že se hledaj hlouposti, aby se dalo druhému ublížit. Já jsem zrušila svatbu, nejkrásnější dárek k narozeninám , protože jsem si bohužel pozdě uvědomila, co je to za člověka. Co se dělo potom bylo výživný. prostě každej má něco, ale podle mně se to nedá specifikovat na koňaře a nekoňaře. Já koňařka nejsem, nikdy jsem nebyla a nikdy nebudu. A zároveň bych nechtěla chlapa koňaře, ani rádobykoňaře. Meifi sorry, ani Vás ani náhodou, přes veškerá pozitiva, která zde na Vás děvčata obdivují. Zároveň by asi bylo blbý, kdyby ten druhý neměl rád zvířata a přírodu vůbec. Prostě je to o člověku a o tom, co kdo chce.

14.9.2017 17:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

ameed napsal(a):
Pak to nebyli ti správní partneři a je dobře, že jsou pryč.

To si tak úplně nemyslím.
Mám velmi tolerantního partnera i když nikoli koňáka. Ale některé věci jsou prostě přednější, než koně. To neznamená, že koně nemají vše, co potřebují.
Ale třeba rodina má být na prvním místě. Ta tu bude i když koně ne.
A je to tak správně.

14.9.2017 20:15

On to má každý asi fakt úplně jinak nastavené.
Každopádně já jsem měla také hodně velké štěstí a přestože mám chlapa nekoňáka (vůbec ho to neláká a na koni seděl tak 3x v životě, protože hrál Sv.Martina :), tak mě v mém konání podporuje. Protože od začátku chápe, že koně jsou mou součástí a když si mě bral, věděl, že si "bere i koně" Ale je fakt, že jsem vždycky tvrdila, že vlastního koně ani náhodou, ale okolnostmi jsme vlastně nějakého nakonec pořídili. Ale vždy je to po dlouhém uvažování, plánování a radění se, aby to vyhovovalo všem zúčastněným.
Dnes už umí nandat ohlávku a hodného koně převést z bodu A do bodu B. To je tak maximum, co je s koněm ochotný udělat Těší se, jeslti jednou bude moct dělat holkám support na závodech...ale to je s velkým otazníkem.

Známí mě maj za "koňsky velmi nestálou", protože měním stav, se kterým pracuji. Podle toho, jak se ukáže, že to vyhovuje celé rodině. Takže se prostě stalo, že jsem min.rok prodala dvě dobré kobyly, protože jsem zjistila, že místo, abych po odpolednách byla se svými dětmi, tak že jsem měla každý den tréninky dětí cizích a moje děti jsem zanedbávala... teď už zas o kousek povyrostly a vypadá, že mají zájem obě, tak s nimi začnu víc dělat, tedy máme dva poníky a uvidíme... každopádně chci říct, že situaci (v rámci let, ne týdnů) flexibilně přizpůsobuji požadavkům rodiny, a to preventivně, aniž by mě museli upomínat nebo žádat o víc pozornosti (čistoty v bytě, víc teplých večeří...)... ale někdo, ikdyž by se přetrhl, svého partnera neuspokojí a prostě přijde chvíle "koně nebo partner"... mno, takže většinou "jde z domu" partner.
Moje výhoda je ta, že se na koně tolik nevážu psychicky, tedy nemám problém jim najít vyhovující domov a většinou to bylo tak, že si myslím, že tam mají daleko vhodnější prostředí pro sebe a svoje předpoklady, než bych mohla ve svých podmínkách dát já... takže jsem šťastná, že jsem se rozhodla je posunout dál.

Dokud holka od koní nenajde partnera, který pochopí, že se svou holkou si do života přivede i koně (nemusí být vlastní), tak nemá vztah moc šancí na přežití. Nebo se budou trápit všichni zúčastnění. Nejlepší je, aby měl taky nějaký časově náročný koníček a zároveň si dokázali udělat čas i na společné aktivity... ale je to, pravda, trochu náročný management

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Vidíte, jak detaily udělaj z věci úplně jinou. A ono někdy to dojde pak tak daleko, že se hledaj hlouposti, aby se dalo druhému ublížit. Já jsem zrušila svatbu, nejkrásnější dárek k narozeninám , protože jsem si bohužel pozdě uvědomila, co je to za člověka. Co se dělo potom bylo výživný. prostě každej má něco, ale podle mně se to nedá specifikovat na koňaře a nekoňaře. Já koňařka nejsem, nikdy jsem nebyla a nikdy nebudu. A zároveň bych nechtěla chlapa koňaře, ani rádobykoňaře. Meifi sorry, ani Vás ani náhodou, přes veškerá pozitiva, která zde na Vás děvčata obdivují. Zároveň by asi bylo blbý, kdyby ten druhý neměl rád zvířata a přírodu vůbec. Prostě je to o člověku a o tom, co kdo chce.

Na mě Couďas není nic k obdivování. Moc jsem toho nedokázal v životě..Nejcennější počin pro mě je kobča která už má konečně stálý domov a valach který zbytečně neskončil v salámu.Ikdyž pořád není můj, tak prostě neskončí na jatkách ať to stojí co to stojí.Díky tý podělaný exekuci které je součástí ho stále nemůžu koupit.Asi se to s ním s chudinkou potáhne do smrti.Kdyby mu šlo ale o život, tak ho normálně "štípnu".Prostě ho nedám jen přes moji mrtvolu.V tomhle na mě spolehnutí je.

Neregistrovaný uživatel

14.9.2017 22:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

22verunka napsal(a):
Ja vam.meifi nico povim. Jsem konarka telem i dusi. Kone mam od svych osmy let a za tu dobu co jsou soucasti meho zivota me to stalo spoustu usili penez casu a dokonce i partneru. Oni jsou chlapi dost jesitni. Muj nynejsi a doufam posledni partner mi to vycita celkem dost casto. Ono je to tezke. Ted jeste prislo to ze me kobyla sestrelila ja mela zlomeny nos, vyrazene dva zuby(nastesti se chytli) a byla jsem sama boule a odrenina. No takze rtg a dva dny v nemocnici. No jenze co buh nechtel ja byla tehotna a diky rtg jsem o to male prisla. To jste nezazili ten rachot. Ze si za to muzu sama ze me ty pos..rany kone uz pripravili o to a to a ted diky tomu prisel o dite atd... hruza. To jen k tem konarkam s tridani partneru. Kteri byli vsechovsudy 3 ted je tedy 4 to za ty leta co mam na krku neni moc.

Mě to Verunko taky připravilo o partnerku.Ale jak rychle. Vyrazili jsme na prochajdu jak jinak než s koněm a za hodinu jsem se vrátil sám.To budeš u těch koní jako denně?Vždyť budeš smrdět pořád.Pak už klobásy, uzenina a to je jak rozbuška na mě...Tak jsme byli hotový asi spíš za dvacet minut.Asi to bude znít sobecky, ale jsem rád že je pryč.Nešlo by mít partnerku a zároveň být takhle často u koní. Takže jsem taky vyměnil partnerku za koně a aspoň nemusím courat po hradech a zámcích což byl její velký koníček.Stejně tam všichni čuměj jak kdyby ten hrad chtěli kupovat.

15.9.2017 09:37
22verunka

XXX.XXX.170.110

Tak tenhle muj je nekonak ale naucil se jezdit a zvladat veskerou manipulaci kdybych si treba zlomila nohu nebo lroste nemohla. Drive ho to i bavilo delal to rad a i k tem konim tak nejak prilnul. On ma sve konicky. Chodi cvicit a dela kulturistiku. Stoji ho to celkem dost casu stejne jako ty kone me. Takze v tomhle problem nebyl. Jen postupem casu zjistil co to obnasi ze i na stedry den kone musi mit vykydano a zrat. Ze i kdyz se clovek v patek trochu opil musi s bolesti hlavy a zaludkem na vode proste fungovat. A v tomhle byl kamen urazu. O vztah me to zatim nepripravilo. Obcas se kvuli tomu pohadame ale neni to zadne drama. Jen mame obcas proste odlisny nazor a ja si myslim ze jsem tomuhle vztahu obetovala vic nez je zdravo. Deti nemame vlastne ano on je velke dite. Ja si myslim a ted se na me nekdo mozna bude zlobit ze clovek se ve vztahu ma obetovat a prizpusobit ale porad si ma zachovat svoji tvar. Kun je pro me moje soucast nikoli zvire je to cast me samotne a v momente kdy by tu nebyli. Umrelo by s tim i kus me. Zmenilo by me to. Byla bych to asi porad ja jen uplne jina.

15.9.2017 10:14
canka

XXX.XXX.35.233

22verunka napsal(a):
Tak tenhle muj je nekonak ale naucil se jezdit a zvladat veskerou manipulaci kdybych si treba zlomila nohu nebo lroste nemohla. Drive ho to i bavilo delal to rad a i k tem konim tak nejak prilnul. On ma sve konicky. Chodi cvicit a dela kulturistiku. Stoji ho to celkem dost casu stejne jako ty kone me. Takze v tomhle problem nebyl. Jen postupem casu zjistil co to obnasi ze i na stedry den kone musi mit vykydano a zrat. Ze i kdyz se clovek v patek trochu opil musi s bolesti hlavy a zaludkem na vode proste fungovat. A v tomhle byl kamen urazu. O vztah me to zatim nepripravilo. Obcas se kvuli tomu pohadame ale neni to zadne drama. Jen mame obcas proste odlisny nazor a ja si myslim ze jsem tomuhle vztahu obetovala vic nez je zdravo. Deti nemame vlastne ano on je velke dite. Ja si myslim a ted se na me nekdo mozna bude zlobit ze clovek se ve vztahu ma obetovat a prizpusobit ale porad si ma zachovat svoji tvar. Kun je pro me moje soucast nikoli zvire je to cast me samotne a v momente kdy by tu nebyli. Umrelo by s tim i kus me. Zmenilo by me to. Byla bych to asi porad ja jen uplne jina.

Moc hezky napsáno, plně se s tím ztotožňuji...já vím, že bez koně bych už nikdy nebyla...věděla jsem to od začátku, kdy jsem jezdit začala, asi v 8-mi letech...každý říkal, že v pubertě to s prvníma láskama přejde...nepřešlo, ani pubertální lásky neměli šanci...nikdy to nepřešlo a nikdy to nepřejde...vždycky se dá všechno skloubit k oboustranné spokojenosti, jen to chce čas a trpělivost

15.9.2017 11:08
22verunka

XXX.XXX.170.110

Mela jsem to stejme v 8 letech prvni kun. Take vsichni ze me to prejde a nepreslo vydrzelo mi to desitky let a vim ze vzdy ty budou moji soucasti.

15.9.2017 13:03

Taky se s tím stotožňuji.

Ještě dodám, že jsem na pár měsíců kvůli změně práce a stěhování do jiného města nemohla chodit ke koním, a jak jsem myslím psychicky zdravá, tak tehdá mi bylo tak mizerně, že když tak poslouchám ty "depkaře" kolem mě, co zobou, tak jsem měla asi opravdové deprese. Takže jsem se musela vyléčit - začít zase chodit někam ke koním. Za jakoukoli cenu. Takže jsem nakonec dojížděla mhd cca 1,5 h do stáje a pak zase to samé zpátky. Domů jsem docházela v noci, úplně mrtvá...ale šťastná! Naštěstí jen asi 2x týdně, tak se to dalo (bez rodiny).

15.9.2017 15:27
-Veru-

XXX.XXX.142.99

Nedá mi to, ale na toto musím přispět svou troškou do mlýna. Předen upozorňuju, že většině se to líbit nebude.
Neřeším důvod, proč se někdo rozhodne koně na jatka odvézt, to je jeho věc. Ale...
"Líbí" se mi názor, že koně, kteří ucítí krev, tak se pomalu zblázní, vystresují se k smrti a pojdou na místě. Ano, krev je pro ně nepříjemná, to nepopírám. Ale co myslíte, že si kůň myslí, když v lese ucítí mrtvou srnku? Nebo na pastvině leží mrtvá vlaštovka? Nebo jde po silnici vedle sraženého zajíce? Ano, je mu to do určité míry nepříjemné, ale určitě ho z toho neraní mrtvice a jezdec určitě neseskočí dolů protože "chudášek koníšek" a nepovede ho kolem inkriminovaného místa kilometrovou oklikou. Prostě projde okolo. Pár let zpátky jsem jezdila v místě, kde byla jatka. Na vyjížďku se přímo kolem jejich plotu jezdilo skoro pokaždé. Nikdy jsem nezažila, že by v těch místech koně vyváděli nebo stresovali. Většinou nehnuli uchem a když zrovna naháněli konvoj prasat, tak se maximálně zvědavě podívali, co se děje. Tolik k "cítění smrti" všude kolem.
Další věc, chudášek koníšek na jatkách vystresovaný (nevím za jak dlouho po vyložení dojde k porážce, ale tipuju to řádově na minuty). Kolik z vás dennodenně manipuluje s koněm ne pro něj zrovna příjemným způsobem? Kolik z vás mu vyrycalo v hubě, silně přetáhlo bičem nebo mu úmyslně způsobilo bolest? (A teď jsem si naprosto jistá, že v tomhle fóru ani ve 100 km okolí to nikdo nikdy neudělal :-D) Kolik z vás koně každý den stresuje zavíráním do boxu? Toto je z mého pohledu daleko daleko daleko horší stres, než odvoz na jatka. A je to každý den znovu a znovu. (Teď jsem zvědavá, kolik lidí mě tu začne přesvědčovat, že to jejich koníčkovi vůbec nevadí)
Já koně beru jako zvíře, který se psychicky nesesype jen ze špatného pohledu. Kůň toho psychicky i fyzicky vydrží docela dost, není potřeba kolem něj chodit po špičkách a sahat v rukavičkách. Pro rýpaly, mám na mysli vše v rámci slušného zacházení.
U jednoho koně jsem řešila zlomenou nohu v polích, uspání na místě a následný odvoz na háku za traktorem k silnici, kde ho chlap z kafiny nabral "rukou" a naprosto neelegantně ho hodil na korbu (slabé povahy dále nečtěte - krvavou stopu za traktorem a tu ránu a zpřelámání zbylých třech nohou, když tělo dopadlo na korbu vidím a slyším dodnes). Tak co je pro kadáver "humánnější"? Odvoz kafinou nebo, pokud je to možné, rozporcování a zkrmení?
Jen dodám, že mám vlastního koně, je to člen rodiny a upřímně doufám, že ještě hodně dlouho nebudu muset nic takového řešit. Ale až budu, budu uvažovat i nad tím, aby ta smrt nebyla "zbytečná" a aby z toho měl někdo užitek, pokud to bude jen trochu možné. Koni už je úplně jedno, jak jeho tělo skončí a můžu říct, že spálení, rozemletí a nevím co v kafině moc důstojné není.

Neregistrovaný uživatel

15.9.2017 15:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Na jatkách to v mém případě minuty nebyly, chodili jsme tam dokolečka hodinu. Ale to je jediné negativum, to čekání. Nic jiného "negativního" jsem nezažila. K nakládání koně kafilerkou - jo, někdy to opravdu není to ono. Koně jsem uspala doma 3, z toho 2 odvoz, jeden pohřbení doma. A i to pohřbení je zážitek, sice si to nakrásně naplánujete, ale co se má pokazit se vždy pokazí, a i když jsme ho uspali hned vedle díry (mé naivní "ho za nohy otočíme a on tam přesně zapadne") bylo potřeba jej uvázat k nakladači a do díry spustit a uložit. Taky výživný. Prostě každé má své, a holt každý má o tom, "jak to je" jinou představu, pokud to nezažil. Myslím si, že je hloupost odsuzovat toho či onoho za jeho rozhodnutí.

Neregistrovaný uživatel

15.9.2017 16:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Vidíte, a my jezdíme po hradech a zámcích a jiných darech "přírody" i když máme velké hospodářství, manžel je koňák, že za mé 10ti leté působení seděl na koni jednou, a asi tak jako u Hhippie, je schopen koně naložit, vyložit a odvést, či přidržet. Verunko máte pravdu v tom, že člověk se má trochu obětovat, ale ne úplně. Má být trochu sobec, ale ne úplně. Já se držím hesla že život je otázkou priorit, a vyzkoušet se má vše, něco jenom jednou.

15.9.2017 17:17
koně

XXX.XXX.205.252

Kdybych poslední peníze měl nebo si i půjčit musel, tak bytost kterou mám rád nikdy neodejde tak potupně jako na jatkách.Koni to určitě jedno není a cítit krev musí stoprocentně.Každý má prostě jinou úroveň vztahu ke zvířeti.Jenže pak věřte člověku který bez mrknutí oka prodá zvíře jen proto, že na tom novém se lépe drandí.S takovým člověkem bych vztah nikdy mít nemohl a ani nechtěl.Co až ho přestanu bavit já? Taky mě prodá? Budu mu taky zcela jedno? Věřil bych jí že mě má ráda třeba? Všimnul jsem si u koňařek častého střídání partnerů..Možná to má tenhle důvod, nevím.Do nikoho nechci rejpat, jo? Jen přemýšlím nahlas.

Všimnul jsem si u koňařek častého střídání partnerů..
Možná to bude tím, že ženy, které mají koně, jsou na ty potencionální partnery náročnější.Musí být.Protože mají ten svůj závazek.
Ženy bez záliby poklidně vplují do života partnera a ochotně se přizpůsobí jemu.Bez problému.Takže nadsamec je spokojen, on je středobodem života ženušky a pupkem jejího světa a dál se už nikdo hledat nemusí
Jenže ženy s koňským závazkem od začátku dělí svou pozornost, lásku, péči, čas a v neposlední řadě peníze, mezi koně a partnera.Což ne každý muž unese.
Většina začne pomalu, ale jistě partnerku prudit.Mnohé ženy pak, pro klid v rodině, kvůli nedostatku peněz, nedokonalé péči o děti atd. atd. prostě svého koníčka opustí.
Což je docela smutné, protože mizivé procento chlapů opouští své záliby, kvůli ženám a rodině.
Takže ženy od koní prostě náročné být musí.Ideální partner se povětšinou nenajde hned

Neregistrovaný uživatel

15.9.2017 21:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jatka já nevim lidi zlatý.Je to sice každého rozhodnutí a jak říkají někteří tady "mám na to právo a je to moje věc"..Jsou prostě na světě věci špatné a pak méně špatné.Vemte si podle těchto kritérií by vlastně i Adolf Hitler byl zcela nevinný.Bylo to jeho rozhodnutí vyhladit židy a když dojdu do krajností tehdy na to měl i právo.Chápete co tím chci říct? Kdo je soudcem? Nepište mi prosím, že to je něco jiného, protože podstata je stejná.Akorát tehdy nikdo nebral ohled na ty židy.Proto já jsem v těchto věcech jako smrt i třeba "jen" toho koně velmi opatrný.Nikoho nesoudím, ale jen tak k zamyšlení, jo? Řeknu zcela otevřeně, že kdyby záleželo na mě, tak kůň bude vyřazen ze seznamu jatečných zvířat stejně jako je to v USA a brzy i v Kanadě.Prozatím vždy zařídím smrt co nejšetrněji ještě ke všemu pro přítele jakým kůň vážně dovede být. Do nikoho nereju Couďas.JEN K ZAMYŠLENÍ.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 09:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ne, nerejete, rovnou to přirovnáte k Hitlerovi. Vy se snažíte jen přesvědčit, že dávat koně na jatka je nejhorší věc, která může být, a provinilec se musí cítit jako by vyvraždil svou rodinu. Když už jste teda došel ke srovnávání lidí a hospodářských zvířat, jíte maso? Jaký je rozdíl v cítění krávy, bejka, ovce, prasete, a koně, když je dáte na jatka? A co třeba takovej potrat, nebo když se matka vzdá svého čerstvě narozeného dítěte? Z koní se udělali miláčci, členové rodiny, nejlepší přátelé, a nesmí se jim zkřivit hřivečka na čelíčku. Když vás naštve kamarád, protože něco provede, jdete ho hned pozvat na večeři a děláte dál, jako by se nic nestalo. Že je v USA dávat koně na jatka zakázaný, nevím. Ani bych se nedivila, protože američani jsou ve spoustě věcech padlí nahlavu. Nejprve si všechno vyvraždí, a pak se snaží být hezcí a všechno zachránit a tvářit se, jako největší lidumilové a zvířatomilové.

16.9.2017 10:17
dsj

XXX.XXX.207.141

Tohle je hrozně těžké téma, aspoň pro mě. Mám kobylu na které jsem jezdila 15let, potom se na ní učila jezdit moje dcera. Měla jsem jí od 3 let a i když to nebyl jednoduchý kůň, tak u mě dožívá a umře doma - ať už přirozeně nebo s pomocí.
Ale loni za mnou byla kamarádka, že se rozhodla po dvou letech na pastvinách uspat mladou kobylu - v 4 letech se u ní projevila osteoartroza, dva roky jí živila na pastvinách bez ježdění a bez naděje na zlepšení, věděla, že na ježdění už to nikdy nebude. Kamarádka je teď na mateřské, peněz pomálu, a kobyla, která zchomla dřív, než něco ukázala, každý měsíc ubírala z rodinného rozpočtu s výhledem že to tak bude nejmíň příštích 15let. Co s takovým koněm? Kobyla aspoň odešla ze světa v klidu a bez bolesti, za mě se rozhodla správně. I když jsem opravdu ráda, že jsem tohle rozhodnutí nikdy udělat nemusela.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 11:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Těžké téma to je, ale nebavíme se o odchodu koně na věčné pastviny. Rozhodnutí, jestli koně nechat odejít nebo ne je vždy těžké, pořád je co kdyby, a jako majitel koně holt musíte rozhodnout, za to vás určitě nikdo soudit nemůže. Na včasnost uspání má taky každý jiný názor, někdo by léčil do poslední vteřiny, jiný na to nemá, buď peníze, svědomí nebo žaludek. Ale bavíme se o daní koně na jatka, což je pro některé na úrovni trestnosti.

16.9.2017 11:42
dsj

XXX.XXX.207.141

Těžké téma to je, ale nebavíme se o odchodu koně na věčné pastviny. Rozhodnutí, jestli koně nechat odejít nebo ne je vždy těžké, pořád je co kdyby, a jako majitel koně holt musíte rozhodnout, za to vás určitě nikdo soudit nemůže. Na včasnost uspání má taky každý jiný názor, někdo by léčil do poslední vteřiny, jiný na to nemá, buď peníze, svědomí nebo žaludek. Ale bavíme se o daní koně na jatka, což je pro některé na úrovni trestnosti.

Pardon... no na odesílání koní na jatka mám jasný názor už spoustu let: kůň na jatka nepatří nikdy. Po školní exkurzi do masokombinátu jsem pár let maso nejedla vůbec, dodnes ho jím málo a pokud můžu, tak kupuju doma zabité, ze dvora.
Když jsem tenkrát viděla, jak se vytáhne kráva na háku za zadní nohy nahoru, a jak při tom řve (i když omráčená pistolí a údajně nic necítící), řev a smrad krve všude kolem, a v uličce už čeká další kráva, totálně vyděšená, tak jsem si tam představila koně - takhle by nemělo umírat žádné zvíře, ani ty krávy ne.
Ale nevidím nic špatného když si hospodář vytáhne zvíře a v klidu si ho porazí doma, to je pro mě OK.
Ale i tak koně jedině uspat, ať už je jeho osud jakýkoliv.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 13:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Když se ke zvířeti na jatkách chovají, jak popisujete, tak tam nepatří žádné zvíře. Ale to je o lidech, ne o jatkách.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 15:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

koně napsal(a):
Všimnul jsem si u koňařek častého střídání partnerů..
Možná to bude tím, že ženy, které mají koně, jsou na ty potencionální partnery náročnější.Musí být.Protože mají ten svůj závazek.
Ženy bez záliby poklidně vplují do života partnera a ochotně se přizpůsobí jemu.Bez problému.Takže nadsamec je spokojen, on je středobodem života ženušky a pupkem jejího světa a dál se už nikdo hledat nemusí
Jenže ženy s koňským závazkem od začátku dělí svou pozornost, lásku, péči, čas a v neposlední řadě peníze, mezi koně a partnera.Což ne každý muž unese.
Většina začne pomalu, ale jistě partnerku prudit.Mnohé ženy pak, pro klid v rodině, kvůli nedostatku peněz, nedokonalé péči o děti atd. atd. prostě svého koníčka opustí.
Což je docela smutné, protože mizivé procento chlapů opouští své záliby, kvůli ženám a rodině.
Takže ženy od koní prostě náročné být musí.Ideální partner se povětšinou nenajde hned

O to náročnější mě vůbec nejde...Zodpovědný, o to mi jde a to jsem se spálil už vícekrát.Víte co myslím tou zodpovědností?Třeba to, že když vím, za týden platím ustájení tak asi "nerozcourám" prachy za jiné krávoviny a nemůžu jet vymetat obchoďáky.Nebo si na to asi musím jít někam vydělat, né? Zkrátka ten kůň má asi přednost podle mě.Vadí mi takové to žití pouze dnešním dnem a zítra budeme dělat co? Pást se? Nemít rezervu? Vítat za nedlouho exekutora jako dobrého známého? Mě prostě zrovna holky koňařky nepřišli moc vědomi si svých závazků ve formě koně.Vrcholem bylo když kobyla začala kulhat trochu a já se dozvěděl od ošetřovatelky že když se dva měsíce nekove, tak se nemám divit.Kriste pane já platil kováře už třikrát.Chápejte nerozuměl jsem tomu vůbec a spoléhal na ní že to zařídí.Další slečny jsem zase musel nutit aby řešili své "dluhy" z minulosti a pomoc jsem nabízel..Nic platné prostě se začnou vztekat jak malé holky a já jsem vlastně ten zlý a špatný.Tak proč ale potom brečí? Přitom se nejedná ani o moc peněz.Ovšem nezaplatím to já jak "debil" zase, to už jsem se poučil.Tak tohle jsou příběhy reálné mé ze života. smajlík Asi jsem vážně blbec, co?

16.9.2017 15:25
alinesavary18

XXX.XXX.219.36

Dobrý den,
Máte finanční problémy? Žádné další starosti, úvěr může pomoci! Máte online:
- Osobní, komerční a podnikatelské úvěry
Úvěry na nemovitosti
- Úvěry
-Recruitment úvěrů
- Investiční půjčka
Moje finanční kapacita je od 5 000 € do 20 000 000 € s úrokovou sazbou 2%. Požadované úvěry jsou získány do 72 hodin po podání spisů.
Kontaktujte mě a dejte mi vědět, kolik peněz chcete, stejně jako dobu splácení podle vašeho výběru.
E-mail: alinesavary18@gmail.com.

16.9.2017 15:26
alinesavary18

XXX.XXX.219.36

Dobrý den,
Máte finanční problémy? Žádné další starosti, úvěr může pomoci! Máte online:
- Osobní, komerční a podnikatelské úvěry
Úvěry na nemovitosti
- Úvěry
-Recruitment úvěrů
- Investiční půjčka
Moje finanční kapacita je od 5 000 € do 20 000 000 € s úrokovou sazbou 2%. Požadované úvěry jsou získány do 72 hodin po podání spisů.
Kontaktujte mě a dejte mi vědět, kolik peněz chcete, stejně jako dobu splácení podle vašeho výběru.
E-mail: alinesavary18@gmail.com.

16.9.2017 15:34
koně

XXX.XXX.205.252

O to náročnější mě vůbec nejde...Zodpovědný, o to mi jde a to jsem se spálil už vícekrát.Víte co myslím tou zodpovědností?Třeba to, že když vím, za týden platím ustájení tak asi "nerozcourám" prachy za jiné krávoviny a nemůžu jet vymetat obchoďáky.Nebo si na to asi musím jít někam vydělat, né? Zkrátka ten kůň má asi přednost podle mě.Vadí mi takové to žití pouze dnešním dnem a zítra budeme dělat co? Pást se? Nemít rezervu? Vítat za nedlouho exekutora jako dobrého známého? Mě prostě zrovna holky koňařky nepřišli moc vědomi si svých závazků ve formě koně.Vrcholem bylo když kobyla začala kulhat trochu a já se dozvěděl od ošetřovatelky že když se dva měsíce nekove, tak se nemám divit.Kriste pane já platil kováře už třikrát.Chápejte nerozuměl jsem tomu vůbec a spoléhal na ní že to zařídí.Další slečny jsem zase musel nutit aby řešili své "dluhy" z minulosti a pomoc jsem nabízel..Nic platné prostě se začnou vztekat jak malé holky a já jsem vlastně ten zlý a špatný.Tak proč ale potom brečí? Přitom se nejedná ani o moc peněz.Ovšem nezaplatím to já jak "debil" zase, to už jsem se poučil.Tak tohle jsou příběhy reálné mé ze života. smajlík Asi jsem vážně blbec, co?

Když vy to máte vždycky nějak jinak, než ostatní

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 15:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To mě rozsekalooooo. Myslím ta nabídka úvěruuuu.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 15:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Zonky hadr.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 15:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

To ale není o střídání partnerů u koňařek, jak jste původně psal.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 15:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To ale není o střídání partnerů u koňařek, jak jste původně psal.

Jojo Couďásku není, ale já se tu válím vážně po zemi.Ten úvěrový agent mě teda dostal totálně. Ten to rozsekl chlapec.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 15:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

A já zas píšu o tom, že konařky sou na prachy ne že potřebujou střídat partnery To je trošku rozdíl

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 16:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A já zas píšu o tom, že konařky sou na prachy ne že potřebujou střídat partnery To je trošku rozdíl

Noooo Couďas málem jsem si "vrznul" kvůli tomu jak jsem tady odnesl těm dvěma ty sedla. To se mi stalo teda uplně poprvé, že bych pomohl třeba slečně s kočárkem a večer jsme byli v posteli. Né nejsem tak neodolatelný tím to fakt nebylo.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 16:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Málo koukáte na televizi Já mám třeba manžela kvůli slámě pro koně

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 16:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Málo koukáte na televizi Já mám třeba manžela kvůli slámě pro koně

Taky dobrý.. On mě ten smích přejde, čeká mě naházet kontejner hnoje.Ručně hezky.Musím zvednout tu mrtvolku co se mi tu válí na louce(valach) a jdeme domů. Můžu se zeptat taky se Vám kůň napase a pak třeba hodinu chrápe? Vet nic nenašel že by mu něco bylo..Je mu osmnáct a jinak je velmi živý ovšem tohle je jak když mi tam umřel. Mě nevadí ať si chrápe klidně, ale tak se jenom ptám jestli to někomu taky třeba dělá?.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 17:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Pravidelně, mezi 8 a 9 ráno, a pak kolem poledne. NEvím, kdo z nich teda hlídá, když se válej u silnice jak mrtví, a auta zastavujou, jestli teda jako nám nepochcípali koně, ale není to nic nenormálního.

Neregistrovaný uživatel

16.9.2017 17:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Pravidelně, mezi 8 a 9 ráno, a pak kolem poledne. NEvím, kdo z nich teda hlídá, když se válej u silnice jak mrtví, a auta zastavujou, jestli teda jako nám nepochcípali koně, ale není to nic nenormálního.

Tak to je taky paráda. Hlídání asi nechává na mě hajzlík. smajlík Dík moc za radu.

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 10:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Tak to je taky paráda. Hlídání asi nechává na mě hajzlík. smajlík Dík moc za radu.

Zde v praxi, jen dnes až po 10 zato se tam válej takhle už půl hodiny. Hezký den.

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 10:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Tady fakt nevím, kdo z nich drží stráž nad stádem. Asi ten, kdo má otevřené aspoň jedno oko.

17.9.2017 12:27
ameed

XXX.XXX.219.25

Tady fakt nevím, kdo z nich drží stráž nad stádem. Asi ten, kdo má otevřené aspoň jedno oko.

Hahaaaaa...to je fakt vtipné...zřejmě za ně hlídá to stádo v pozadí:).

17.9.2017 12:36
ameed

XXX.XXX.219.25

dsj napsal(a):
Pardon... no na odesílání koní na jatka mám jasný názor už spoustu let: kůň na jatka nepatří nikdy. Po školní exkurzi do masokombinátu jsem pár let maso nejedla vůbec, dodnes ho jím málo a pokud můžu, tak kupuju doma zabité, ze dvora.
Když jsem tenkrát viděla, jak se vytáhne kráva na háku za zadní nohy nahoru, a jak při tom řve (i když omráčená pistolí a údajně nic necítící), řev a smrad krve všude kolem, a v uličce už čeká další kráva, totálně vyděšená, tak jsem si tam představila koně - takhle by nemělo umírat žádné zvíře, ani ty krávy ne.
Ale nevidím nic špatného když si hospodář vytáhne zvíře a v klidu si ho porazí doma, to je pro mě OK.
Ale i tak koně jedině uspat, ať už je jeho osud jakýkoliv.

Já nechápu a už jsem to slyšela několikrát:Byl(a) jsem na jatkách a od té doby nejím maso...bože lidi, kde myslíte, že se to pěkné masíčko na pultech bere?Jako že roste na stromech?A jen se humáně sebere a pošle na pult?Ne...na pult vede nějáká cesta, která začíná u zemědělce, který se rozhodne své zvíře dát na jatka a víte proč?No ano-jsou to peníze.A ano, skot se vytáhne již kaput na hák, jak jinak by ste to asi dělali vy?Je to normální proces jak lidem vytvořit podmínky k práci a tak aby se jelo co nejrychleji...čim víc kusů, tím víc tun, tím víc peněz...tak z toho zase nebudeme dělat melodrama...protože tohle je fakt směšný názor, navíc lživý...i na jatka chodí kontroly(a že jich je), kde se kontroluje, aby se se zvířetem zacházelo pokud možno co nejcitlivěji...ona ta kráva je vystrašená už jen z prostředí, to tak prostě je.ale masíčko si dá většina, že?Samozřejmě nechci mluvit ke všem, protože věřím, že většina je rozumná a chápe, jak to myslím a ví, jak to chodí...ale boha věta-byl jsem na jatkách a maso už ne...vrrrr

17.9.2017 12:46
22verunka

XXX.XXX.255.34

Holka ja byla na jatkach aod te doby maso uz ne. Kdyz bejk nechtel do nahanky zlomili mu ocas nebo taky vypichali oci. Kontroly smiiiiiiich. Ano ale pouze na kvalitu masa. Nikoli na humani cestu odchodu zvire. A to nebyli mala jatka ale obrovsky komplex. To jen pro ty vase iluze o kontrolach.

17.9.2017 12:54
ameed

XXX.XXX.219.25

Milá Verunko, nesmějte se něčemu, o čem nic nevíte...ono těch otravných kontrol je hodně, směšné sice jsou, ale chodí i takzvaná konrola-napíšu to tak jak se to čte Velfér...a ta skutečně buzeruje kvůli kokočovinám, aby se řezníci chovali ke zvířatům v rukavičkách, ale jen tak mezi námi-žádný z řezníků nemá absolutní zájem na tom zvířeti úmyslně ubližovat, takže asi tak.Na jatkách se se zvířetem nedějí žádné tyranské akce, prostě se nažene a zabije...to že tam je všude krev...no tak holt se musí rychle vykrvit, aby lidi měli co jíst že?Kuřecí pořážka mi přijde mnohem horší...

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 13:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Teď jsem prodávala bejka, náš oblíbený drbací, když mně viděl, běžel ke mně a chtěl drbat. Bral si ho chlap na chov, tak si říkám fajn, nesežere se. Když prej měl nalízt na dobytčák, tak se mu samozřejmě nechtělo, proč by chtělo, když měl papáníčko v ohradě. A první co bylo, tak chlap řek - na tohle mám doma elektrický obušek. Kdybych byla u toho, tak mu žádnýho bejka nedám, všechno odsud pocut. Že se na jatkách něco asi vždy nepovede - jasně, může se stát, chlapi spěchaj, pátek odpoledne už se těší domů - tak to zas budem paušalizovat na vše, že je to humus a běžme se pást, dejme kravám volnost. Na Wellfare kontroly chodí, to vím taky, kontrolují i blbej úhel rampy na dobytčáku, jestli je OK a zvíře pohodlně nastoupí a vystoupí. Že kvůli zabíjení zvířat nejíte maso je váš problém. Jen jsem nikdy nepochopila, proč to dáváte sežrat nám co maso jíme, a nejdete bojovat na ty jatka, kde se zvířaty takto zachází. Protože jsme zase u toho, a píšu to po xté - je to o lidech. Když se budou chtít chovat hnusně, tak budou. Když jim o to zvíře půjde, budou se chovat slušně.

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 13:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

ameed napsal(a):
Hahaaaaa...to je fakt vtipné...zřejmě za ně hlídá to stádo v pozadí:).

No nevím, jestli by je krávy uhlídaly

17.9.2017 13:18
ameed

XXX.XXX.219.25

To jsou T ne?To jsou tací ňuňové:)...

17.9.2017 13:21
ameed

XXX.XXX.219.25

Velfér je buzerace, která zvířeti stejně nepomůže...jsou to další darmožrouti...ale speciálně pro smějící se Verunku...ano jsou kontroly, které nekontrolují jen kvalitu masa...ale vždy mě fascinuje...hlavně papíry...dej blbcovi funkci a vymyslí papír k ničemu...aaaale to bych se zase zbytečně rozčilovala

17.9.2017 13:32
Lenka03

XXX.XXX.142.113

Mám dojem, že se zadavatelka ptala, kde může sehnat jatečního koně. Nechápu, proč se tu tedy rozjelo vlákno na téma "vzít koně z jatek, je to super"/"nevzít, je to kravina".
Tady fakt není možné založit téma a normálně se na něco zeptat, aniž by všichni zpochybnili vaše schopnosti péče a tréninku koně, nepohádali se mezi sebou a nezačali se vzájemně nazývat "náctiletými slečnami"?

Abych odpověděla na původní otázku: Mohu vřele doporučit FB skupinu "jateční koně", běžně se tam objevují inzeráty jak jatečních koní, tak i koní nemocných nebo starých, o které se již majitelé nemohou postarat.

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 15:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Vidíte, zas je to tu - zničené téma. Když se nechcete vyjádřit k tématu, nepište sem!

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 15:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

ameed napsal(a):
To jsou T ne?To jsou tací ňuňové:)...

Jsou, ne všichni úplně čistí, ale plemenný je.

17.9.2017 15:23
ameed

XXX.XXX.219.25

Ajo sakra coudas, co my tu máme co probírat krávy, když je to úplně jiné téma... Booooze, to jsme si zase dovolili, co?tyhle lidi, co kaží, co maji lidé psát už me čílí...svoboda slova ne?Když s tím ma někdo problém, at si napíše názor k tématu a da pokoj, co je komu po tom, jestli si v tématu jatecnych koních probirame krávy...tyhle citlivky.

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 16:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ae tak má pravdu, předsedo, to zas jako jo, akorát když se založí téma pište si co chcete, tak tam nikdo nepíše. Chyba není na vašem příjmači.

17.9.2017 16:17
ameed

XXX.XXX.219.25

To ale funguje jako rozhovor...započne se jedno téma a od toho se větví další a další, co koho napadne...takže od tety jsme rázem u sestrenky pres desáté koleno...to se tak stava.

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 20:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Kdyby existoval řád "mimoně", tak ho mam určitě já.Mě se snad ještě nepodařilo napsat něco k tématu. Ale jednou se mi to určitě povedeee, už to cítím musí to být brzyyy.

17.9.2017 21:10

Haha, Meifi, tak až se to stane, tak to náležitě oslavíme!

Je jasné, že masožrouti vs. zelenožrouti budou vždy proti sobě v nepochopenímožných táborech. Není zájem ani na jedné straně snažit se vzájemně porozumět, protože většinou oba tábory velmi prosazují ten svůj náhled na věc.

Každopádně - jsem masožravec, vege obdobím jsem si taky prošla a bylo mi prima. Maso jím, protože mám vlastní zdroj. Na druhou stranu si říkám, že by bylo prima, kdyby se obecně spotřebovávalo masa míň, protože ho my, lidi, nijak extra porce v každém jídle nepotřebujeme. A tím, kdyby se spotřebovávalo míň masa, bychom pošetřili životní prostředí.
Na druhou stranu - pokud se budeme snažit dorovnávat chybějící maso (lokální zdroj) nějakou vege složkou, může se stát, že budeme planetu huntovat daleko víc, protože - ruku na srdce - kdo z vegetariánů se skrze "neúrodné" období v Čechách živí pouze lokálními produkty? (Ono toho moc není, že? Okopaniny, brukvovité, pár druhů ovoce, co vydrží... a...? to, co si člověk zakonzervoval při sklizni... mno, to by z toho asi jeden nevystačil, aby měl dostatečně bohatý jídelníček...takže zbívají různé obiloviny, mléčné výrobky... a pak se to látá zahraničními produkty a to je průšvih... soja, jedině soja...).

Mno, každý dle svého svědomí. Ale chtěla jsem tím říct, že jíst uvědoměle je daleko prospěšnější, než hanit plošně všechny masožravce...

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 22:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A já si stěžuji, že mi pouze jeden kůň usne na louce. Ovšem vidíte jak v té literatůře pěkně kecají? Prej jeden kůň vždy hlídá stádo..Nemůžu toho jednoho nějak najít. smajlík

17.9.2017 22:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nečítala som ostatné príspevky, iba som zachytila niečo o krvi.

Nie raz, ani dva krát sme museli utratiť koňa rovno vo výbehu, dokonca často aj za prítomnosti ostatných koní, ktoré to so záujmom sledovali.

Tak isto sme mnoho koní takto na zemi, vo výbehu aj pitvali a kone, ak im to bolo umožnené asistovali a vrcholom bolo, keď sa nám malý pony-hucul pokúšal kradnúť z vedra nožíky a takmer vliezol do otvorenej brušnej dutiny bývalého parťáka z pastvy. Krv ho veľmi zaujala a vôbec celý ten výjav, nedal sa odohnať, nijako.

To si ale musí človek zažiť, nie vybájiť a vyčítať na internetoch, kone na smrť iných reagujú skutočne rôzne, no ešte ani raz som sa nestretla s panickou reakciou, skôr so zvedavosťou a záujmom.

Bitúnok ich môže desiť už len tým, že je to neznáme prostredie, hluk, smrad tam tiež nie je príjemný, ale rozhodne to nie je "pach krvi", proste normálny smrad, ako keď niečo zahníva, to je z obsahu čriev a žalúdkov a bachorov.

18.9.2017 10:08
Oťásek

XXX.XXX.241.210

:):):) to je božííí Couďas. Určitě měl hlídat ten strakatej, ale je nezodpovědnej a tak se na to vyprd):):).

18.9.2017 10:17
konarka13

XXX.XXX.228.22

Oťásek napsal(a):
:):):) to je božííí Couďas. Určitě měl hlídat ten strakatej, ale je nezodpovědnej a tak se na to vyprd):):).

Já myslím, že se na to vyprdli všichni , teda tohle mi ležet před barákem, tak mě asi raní, vidět to poprvé...paráda

18.9.2017 10:36
ameed

XXX.XXX.248.64

Coudas...taková kontrolní otázka...co jim dáváte pít?

18.9.2017 10:40
Oťásek

XXX.XXX.241.210

...no, kolaloka to nebude...že by nějaké lihoviny?:):):)

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

A já si stěžuji, že mi pouze jeden kůň usne na louce. Ovšem vidíte jak v té literatůře pěkně kecají? Prej jeden kůň vždy hlídá stádo..Nemůžu toho jednoho nějak najít. smajlík

V literatuře nekecaj, to my jsme tu všichni divný

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 12:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

ameed napsal(a):
Coudas...taková kontrolní otázka...co jim dáváte pít?

To víte, chlastáme až padáme.

18.9.2017 12:16
ameed

XXX.XXX.248.64

Jo tááááák, tak tím se to vysvětluje...ti koně nechrápou...jsou v lihu jak zákon káže

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 12:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

konarka13 napsal(a):
Já myslím, že se na to vyprdli všichni , teda tohle mi ležet před barákem, tak mě asi raní, vidět to poprvé...paráda

To máte pravdu. Než jsem si zvykla na svého vtipného koně, tak mně vždycky zamrazilo, když jsem ho viděla "kopytama hore", a že on to umí, herec!

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 13:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já proti vegetariánům mám jen to, že používají ty nejbrutálnější videa, obrázky a popisy při týrání zvířat se slovy "tohle se děje, když nebudete jíst maso, tak se tomu zabrání". Netvrdím, že se to neděje, ani před tím nezavírám oči. Ale to je o postihu těch, kteří se takto chovaj, měli by spíše křičet po dopadení těchto osob, a jejich stíhání, případně zavření takovýchto podniků. A ne zastřel jelena, zachráníš řidiče.

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 13:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

ameed napsal(a):
Jo tááááák, tak tím se to vysvětluje...ti koně nechrápou...jsou v lihu jak zákon káže

Spíš nuda v Brně, aneb stokrát nic vola umořilo.

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 14:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já proti vegetariánům mám jen to, že používají ty nejbrutálnější videa, obrázky a popisy při týrání zvířat se slovy "tohle se děje, když nebudete jíst maso, tak se tomu zabrání". Netvrdím, že se to neděje, ani před tím nezavírám oči. Ale to je o postihu těch, kteří se takto chovaj, měli by spíše křičet po dopadení těchto osob, a jejich stíhání, případně zavření takovýchto podniků. A ne zastřel jelena, zachráníš řidiče.

Nějak poslední dobou "žeru" dost mrkve a jablek. Seno nic moc teda ale medový pamlsky od Fitminu jsou vcelku dobrý.Dveře od boxu zatím taky neokusuju, tak vcelku dobrý momentálně. Jinak s tím masem...Prý poslední nadějí je maso umělé.Planeta nás v žádném případě jinak neuživý.Tak jsou dvě možnosti co se bude dít.První je válka a druhá je to umělé maso.Horší je že maso se nedaří nemá moc chuť a je zatím velmi drahé.smajlík

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 14:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Však až to budeou dělat z recyklovaných petek, tak to bude dobrota

18.9.2017 16:01
ameed

XXX.XXX.219.25

Az bude válka, bude to rychlé... To asi nestihnou zrecyklovat...

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 16:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Válku asi ani nechci, ale závěr Brownova Inferna mi přijde celkem fajn řešení.

18.9.2017 16:50
ameed

XXX.XXX.219.25

Válku nechce nikdo, to by byl kurňa úpadek...

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 16:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Pro mně nepochopitelný, válek bylo tolik, všichni vědí, že to je špatně, ale válčí se furt. Někde je chyba, patrně v nějakém genu člověka.

18.9.2017 16:57
ameed

XXX.XXX.219.25

Eeeee...no a nebude to spíše chyba lidské povahy?

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 17:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Nevím, prostě tam někde něco pánbůh zabudoval, aby se toho asi za ty tisíce let nedalo zbavit.

18.9.2017 17:13
ameed

XXX.XXX.219.25

Tak to mám i já...hlad...ale to asi bude něco jiného, že jo?

18.9.2017 17:13
ameed

XXX.XXX.219.25

Boha, jak se stalo, že jsme zase mimo téma?

18.9.2017 17:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pro mně nepochopitelný, válek bylo tolik, všichni vědí, že to je špatně, ale válčí se furt. Někde je chyba, patrně v nějakém genu člověka.

Války jsou "normální". Vždycky ubudou mužští. Je jich moc, je válka, je jich málo.
Kdyby se ženské nehádaly, stačil by jeden chlap na celou vesnici.
Blbý vtip, nikoli můj. Ale něco na něm je. Opravdu jsou pro zachování lidstva potřeba hlavně ženy.

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 17:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

sisi58 napsal(a):
Války jsou "normální". Vždycky ubudou mužští. Je jich moc, je válka, je jich málo.
Kdyby se ženské nehádaly, stačil by jeden chlap na celou vesnici.
Blbý vtip, nikoli můj. Ale něco na něm je. Opravdu jsou pro zachování lidstva potřeba hlavně ženy.

A co chcete zachraňovat? Dyť už nás je tu moc.

18.9.2017 17:24
ameed

XXX.XXX.219.25

No právě...kam se kouknu, tam mě někdo otravuje

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 17:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

ameed napsal(a):
Boha, jak se stalo, že jsme zase mimo téma?

Vy nemáte žádné zaměstnání? (pokud někdo nepoznal, tak Pelíšky...).

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 17:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

ameed napsal(a):
No právě...kam se kouknu, tam mě někdo otravuje

Mně naštěstí ne, ale planeta brečí.

18.9.2017 17:28
ameed

XXX.XXX.219.25

Kdyby jen brečela...teda jako teď mě možná ukamenujete, ale ten hitler s tím ponížením stavu...no...prostě je nás moc, to je pravda...a pořád se množíme

18.9.2017 18:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

ameed napsal(a):
Kdyby jen brečela...teda jako teď mě možná ukamenujete, ale ten hitler s tím ponížením stavu...no...prostě je nás moc, to je pravda...a pořád se množíme

Množí se jen někteří, obávám se, že nikoli ti prospěšní.

18.9.2017 18:16
ameed

XXX.XXX.219.25

No ano, nechtěla jsem to psát na plnou hubu...ale jak se říká-narod hloupne.

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 19:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Válka je regulační prvek.Nahrazuje nám přirozeného nepřítele.Jsme nebezpeční sami sobě.Tak blbý druh snad na planetě není..Jedině snad virus ten si také zničí svého hostitele a sním i sebe. smajlík Hodně začalo prosakovat na "skutečném" internetu kolem tohoto tématu a blížící se možnosti regulace.Ono ti uprchlíci, ukrajina mohou mít význam i v tomto.V podstatě jsme ve válce s Islámem a pozveme si nepřítele domů? Zahráváme si nepěkně.Pamatujte Němci pokaždé když byli u moci, tak "zkurvili" celou evropu.Kdo je jejich kancléřka vlastně nikdo neví(myslím co může mít za úkol) a jak byla sledována snad všemi tajnými službami co USA má a je jich 24, tak to samo dost smrdí.Papež má nyní taky zajímavé názory kolem Islámu.Dost toho prosáklo na "deep web".Jak vypadá válka se nedá popsat.Tehdy jsem se rozčiloval když jste mi to nevěřili a dneska jsem rád.Je to tak lepší i pro mě. smajlík

18.9.2017 19:51
ameed

XXX.XXX.219.25

A když válku nechapu, znamená to, ze jsem blba?Teda, když chce někdo bojovat, at bojuje, ale zatahovat do toho nevine...chapete někdo KLDR?A toho jejich pingčonga?...aaaale, zase mimo tema.

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 20:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Naprosto to nemyslím tak že by někdo byl blbý, jen nezná prostě souvislosti.Z KLDR nemějte nikdo obavy.Kim čong un je velmi inteligentní člověk, ač se to nezdá vystudoval v Bernu a je to vynikající stratég.Pouze si upevňuje postavení vlastně na domácí "půdě".Stejně jako si ho upevňují amíci a i rusové.Tam se válčit nedá a Čína s ruskem to dala myslím velmi jasně najevo i amíkům.K omylu také dojít nemůže, protože rakety co si tam Kim pouští nemají žádné hlavice.Tudíž jsou neškodné.Je to jen hra mocných a jasný signál právě americe kam už nesmí zajít.Mimochodem věděli jste, že skoro všechny štítky na výrobcích z číny vyrábí právě severní korea? smajlík Máte je i na vašem telefonu a mnoha dalších spotřebičích.

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 20:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Když chtěj hlavouni po sobě něco házet, tak ať do toho netahaj ostatní, co chtěj v klidu žít.

Neregistrovaný uživatel

18.9.2017 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Taky bych jim to rád řekl, ale nějak nejsme dost schopni dosáhnout toho aby nás poslouchali..Jedni vedou a druzí jsou vedeni.Je nám to sice prd platné o tom mluvit, ale aspoň nejsme tupouni kteří si tohle ani neuvědomují.Na nikoho nenarážim, to bylo jen tak obecně o lidech. smajlík

18.9.2017 22:43
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Celý války jsou o tom, že si chlapi musí něco dokazovat. Krásná ukázka KLDR a Trump - přišlo mi to, jako když si chlapci porovnánají pidíky, vytahoval se jeden nad druhýho. smajlík

19.9.2017 08:05
ameed

XXX.XXX.248.64

A není to tak, že i velmi inteligentní člověk se může dát tou špatnou cestou...nemůžem vědět, jak svou inteligenci využije ne?U mě je to sporný názor...buď je skutečně inteligentní nebo cvok...i když obojí se nevylučuje...

Neregistrovaný uživatel

19.9.2017 10:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Netřeba chodit daleko, stačí zůstat v ČR.

Frontýna

25.9.2017 19:11
Frontýna

XXX.XXX.213.247

Meifi vy tomu dáváte kapky. Postřílet ty neznabohy co poslali koně na jatka.Myslím to jen humorně, ale váš charakter a láska ke zvířatům je úžasná.Můžu SZ s určitou nabídkou?

Neregistrovaný uživatel

25.9.2017 19:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Frontýna napsal(a):
Meifi vy tomu dáváte kapky. Postřílet ty neznabohy co poslali koně na jatka.Myslím to jen humorně, ale váš charakter a láska ke zvířatům je úžasná.Můžu SZ s určitou nabídkou?

Co to? No ale jenom když by se jednalo o něco živého třeba koně, pejska a tak.

Frontýna

25.9.2017 19:53
Frontýna

XXX.XXX.213.247

Máte zprávu.

27.9.2017 12:34
ameed

XXX.XXX.248.64

Pravda, kdyby se nabízelo něco mrtvého, bylo by to krajně podezřelé

Neregistrovaný uživatel

27.9.2017 16:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Náhodou hele první nabídka "docházky ke koním" za celou moji historii tady. Žádné rande, ale vážně jenom koně. smajlík Cením si toho.Děkuji moc.

27.9.2017 18:01
ameed

XXX.XXX.219.25

Juuu, to je krásná nabídka

94horse10

29.9.2017 14:21
94horse10

XXX.XXX.91.25

jennifer napsal(a):
Hlavně v ČR nefungují koňská jatka, všude, kde koně vezmou a odporazí se jedná jen o nucenou porážku. Tudíž tedy na žádných jatkách nejsou koně pravidelně, obvykle je třeba poražení koně předem domluvit a zdaleka to nedělají všude. Tak opravdu nevím, jak si to představujete, budete denně obvolávat všechna jatka, jestli náhodou k nim nemíří kůň? Navíc tedy já jako majitel koně bych asi hodně řvala, kdyby ho někdo z jatek odprodal dál. Pokud bych tam koně vezla, měla bych sakra důvod pro to, aby na těch jatkách skončil.

Prečo by si mala "řvát" ? :D Veď ak by si toho koňa na tie jatky dala, tak by ti na ňom ani poriadne nezáležalo, veď to by ti nebolo jedno ?
Žasnem...

Neregistrovaný uživatel

29.9.2017 18:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tady máte jen pro informaci jak probíhá "uspání" koníka.Myslím, že je to ten nejlepší způsob odchodu co se dá pro kámoše zařídit.Již mám taky jednu asistenci za sebou a tak to víte smutek byl i když to nebyl můj kůň.

https://www.youtube.com/watch?v=THUMXOK6HPw.

29.9.2017 18:17
ameed

XXX.XXX.219.25

I tak je to smutné

29.9.2017 19:38

Tady máte jen pro informaci jak probíhá "uspání" koníka.Myslím, že je to ten nejlepší způsob odchodu co se dá pro kámoše zařídit.Již mám taky jednu asistenci za sebou a tak to víte smutek byl i když to nebyl můj kůň.

https://www.youtube.com/watch?v=THUMXOK6HPw.

Brečela jsem u toho, takže jsem se místy nedívala. Ale z toho, co jsem pochytila, mi připadalo, že valach dostal jen jednu injekci. Tohodle způsobu uspání se obávám víc než rány mezi oči na jatkách. Není výjimka (ani u malých zvířat), že začne dřív selhávat svalstvo než se zvíře uspí. Pohled na dusícího se a panikařícího koně při plném vědomí bych nedala. Když už injekce, tak radši dvě, nejdřív narkóza, pak smrtící koktejl. A může veterinář stokrát tvrdit, jak je kombinovaná injekce bezpečná. Jako nejpřijatelnější způsob utracení by mně připadala "jedna mezi oči" a pak injekce (jestli by to šlo vůbec kombinovat) v domácím prostředí. Fakt doufám, že tohle nebudu muset dalších 25 let řešit. Je mně blbě i z toho, že o tom píšu, mám blbej pocit, abych něco nepřivolala smajlík To je volovina, co?

29.9.2017 19:42

Nejdřív se mi nechtělo to otvírat, ale je fakt, že jsem naštěstí nemusela nikdy být u toho, tedy jsem ani nevěděla, jak to probíhá (jen teoreticky). Smutné to samozřejmě je. Ale přijde mi, že pokud to už musí být, tak takto bych myslím pak neměla výčitky svědomí, že kůň zažil něco otřesného, co bych mu nepřála...

29.9.2017 20:54
ameed

XXX.XXX.219.25

Přesně hhippie, souhlas, az do konce ve svém prostředí a v klidu, ale stejně, tohle je hrozné téma... Raději ty veselejší věci.

Neregistrovaný uživatel

29.9.2017 21:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Si sem dám video a pak jsem z toho taky na "kaši".Kriste pane do koho si to duši vrazil.

30.9.2017 00:16
balisek

XXX.XXX.131.211

94horse10 napsal(a):
Prečo by si mala "řvát" ? :D Veď ak by si toho koňa na tie jatky dala, tak by ti na ňom ani poriadne nezáležalo, veď to by ti nebolo jedno ?
Žasnem...

Žasnu, že Vy žasnete!

Předesílám, že když nastane čas, svého koně nechám uspat v jeho domovské stáji. Nicméně kdyby hypoteticky (!) z nějakého důvodu skončil na jatkách, rozhodně bych si nepřála, aby ho někdo "zachraňoval"! A kdybych něco takového zjistila, stejně jako Jennifer bych hodně "řvala"!

Mimo jiné proto, že se jedná se o koně velmi problematického. Ustájení i manipulace s ním musí v probíhat ve specifickém režimu, jinak je pro okolí nebezpečný.Poslední co bych chtěla je, aby si jej odvezl nějaký naivní nepoučený "sluníčkář", který pak přijde k úhoně nebo co hůř, vystaví riziku další lidi (např. nájemníky stáje).

Cítím totiž odpovědnost jak vůči koni, tak vůči lidem!

Zkrátka majitel má pro utracení koně většinou vážné důvody, o kterých víte houby. A houby víte i o koni samotném. Rozhodnutí majitele je tedy buď potřeba respektovat nebo se s ním domluvit dřív, než předá koně na jatka. Odvážet ho z nich za jeho zády považuji za krajně neetické!

Neregistrovaný uživatel

30.9.2017 01:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Brečela jsem u toho, takže jsem se místy nedívala. Ale z toho, co jsem pochytila, mi připadalo, že valach dostal jen jednu injekci. Tohodle způsobu uspání se obávám víc než rány mezi oči na jatkách. Není výjimka (ani u malých zvířat), že začne dřív selhávat svalstvo než se zvíře uspí. Pohled na dusícího se a panikařícího koně při plném vědomí bych nedala. Když už injekce, tak radši dvě, nejdřív narkóza, pak smrtící koktejl. A může veterinář stokrát tvrdit, jak je kombinovaná injekce bezpečná. Jako nejpřijatelnější způsob utracení by mně připadala "jedna mezi oči" a pak injekce (jestli by to šlo vůbec kombinovat) v domácím prostředí. Fakt doufám, že tohle nebudu muset dalších 25 let řešit. Je mně blbě i z toho, že o tom píšu, mám blbej pocit, abych něco nepřivolala smajlík To je volovina, co?

To se moc omlouvám za to rozrušení. K té volovině..Obava o "kámoše" třebaže zvířecího je přece naprosto v pořádku, né? smajlík

30.9.2017 20:26

Hele, na tom videu je jasně vidět, že kůň usíná ještě před tím, než mu paní píchne injekci, tedy předpokládám, že něco dostal už ve stáji. Nejdřív spokojeně baští a pak postupně začne být letargický, uvolní krk, svěsí hlavu, podlamují se mu nohy... takže bych to brala jako za správně provedené uspání. Ale jak jsem psala - nic o tom nevím. Ale takhle bych si myslela, že to má vypadat...

Neregistrovaný uživatel

1.10.2017 10:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.39

Klasicky uspani je fajn. Do ty chvile nez se to posere. V prubehu let jsem byla u nekolika uspani. Nektera nevymazu z pameti ani po vice jak 15letech. Nas rotvik, s leukemii v posledni fazi. Vozil se na veterinu casto. Vezl se tam pak naposled, na uspani, rval se, kousal, tei lidi meli co delat ho zpacifikovat. Sakra dobre vytusil ze je neco strasne blbe. Naopak fena co odesla ve 12na rakovinu spodku se vzala na prochazku, a proste zastrelila (legalne drzena zbran), byla na strelbu zvykla a do posledni vteriny naprosto v pohode a spokojena ze je venku a venuje se ji. Vidite ten rozdil?
A uplne nejhnusnejsi posledni pripad. Expritelovo rotvinda. Rakovina. Chtela jsem ji nechat uspat driv on cekal skoro do posledni chvilicky (nez z feny zacla crcet samovolne krev) ja ji vezla na veterinu vyndavala v naruci z auta (hlavni nador v noze nemohla na ni vubec doslapnout) v cekarne ji hladila jakoby nic dala piskotek, i kdyz vevnitr se mi chtelo skucet a triskat hlavou o zed. Prisla doktorka pichla se usinaci injekce s tim ze za chvilicku hned jak usne prijde pichnout tu druhou, pes usnul v poklidu me u nohou. Najednou skuceni, tras, krece, lapani po dechu (to vse ve spanku)'zmohla jsem se na zarvani na doktorku at to de okamzite ukoncit a psa drzela v naruci av ji ze zadku crcela krev a hovna proudem. Doktorka prisla pichla a za chvili bylo po vsem. Ale ty dve minuty bezmoci, pohledu na trpici zvire byly udesne... jako bonus jsem sestre musela pomoct psa nalozit do pytle a odtahnout dozadu kde cekala na kafinu. Skvelej zazitek. A pak jestli jsou lepsi jatka nebo uspani. Mit kone schopnyho prevozu jtery ale musi byt utracen. Vezu ho na jatka. Mit takoveho co to neda reknu nejblizsimu myslivci. Ale injekci po tom poslednim zazitku volim jako posledni moznost.

Lunetic00

1.10.2017 22:02
Lunetic00

XXX.XXX.213.247

A.

Lunetic00

1.10.2017 22:14
Lunetic00

XXX.XXX.213.247

Myslivec by musel být "debil" aby střílel psa že ty si vzpomeneš.Určitě bude rád riskovat "zbroják", vyloučení ze sdružení a následně je to i trestný čin, kde hrozí odnětí svobody až na 2 roky.K tomu ještě smí myslivec střílet 200 metrů od poslední obydlené budovy a v příslušný honitbě na kterou má povolenku.Tak hodně štěstí s myslivcem možná tak kde lišky dávají dobrou noc a široko daleko nikde nikdo.

1.10.2017 22:20
ameed

XXX.XXX.219.25

Já bych teda na jatka nevezla, holt každý ma jiný názor, hlavně doufám, ze toto řešit nebudu muset a když, tak za xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx a ještě víc let , ale ani se střelbou nesouhlasim.

Neregistrovaný uživatel

1.10.2017 22:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Až mi kobča bude chodit po pastvě s transparentem "až dosloužím, chci na jatka" nebo "za lepší koňskou vysočinu život položím" tak možná začnu přemýšlet jak jí to vymluvit a jsem ochoten vést s ní o tom diskuzi. Do té doby jatka fuuuuj.

2.10.2017 06:43
ameed

XXX.XXX.248.64

Meifi přesně...moje koně zatím chodí a říkají-hoď sem něco k jídlu:).

Neregistrovaný uživatel

2.10.2017 17:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Aha, už asi nejde reagovat "anonymně". To nic.

Je fajn, když někdo, kdo věci "nezažil, nebyl u nich, moc o nich neví" má jasno a odsoudí toho druhého, že "to" udělal. Já zas vždy žasnu nad tímto. I když si naplánujete odchod zvířete sebelíp, stejně se může vždy něco stát, podle pravidla "má-li se něco pokazit, pokazí se to", a to je pak rachot takový, že se večer musíte všem kolem omlouvat za své chování. Vaše "nikdy bych na jatka koně nedal a kdo to dělá je humusák a nemá toho koně rád" jsem zažila na vlastní kůži veřejně na internetu, a nedalo se nijak bránit. Můžete si přečíst zde - http://kaystravel.wbs.cz/konske-pribehy.html - příběh Victorie Power, druhý "článek". Tak k tomu už jen to, zkuste se někdy na oplátku vy zamyslet a vžít do kůže těch, kteří se rozhodnou jinak, než vy, a jak je to příjemný, když do vás lidi kopou, protože jste prostě jiní.

Víc se tady na tomhle foru fakt nemá cenu vyjadřovat, a to i ve spoustě jiných témat. Škoda, zdálo se, že se s některými schodnem, ale můj nátur tomu není nakloněn.

Coudas.

2.10.2017 17:49
ameed

XXX.XXX.219.25

Coudas, nechci mluvit za všechny, budu tedy mluvit jen za sebe, to, ze bych koně na jatka nedala je čistě můj názor, ale to přeci neznamená, ze odsuzují ty, co koně na jatka dají, skutečně je to příběh od příběhu, situace od situace ale svůj názor přeci sdělit mohu ne?

Neregistrovaný uživatel

2.10.2017 18:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Aha, už asi nejde reagovat "anonymně". To nic.

Je fajn, když někdo, kdo věci "nezažil, nebyl u nich, moc o nich neví" má jasno a odsoudí toho druhého, že "to" udělal. Já zas vždy žasnu nad tímto. I když si naplánujete odchod zvířete sebelíp, stejně se může vždy něco stát, podle pravidla "má-li se něco pokazit, pokazí se to", a to je pak rachot takový, že se večer musíte všem kolem omlouvat za své chování. Vaše "nikdy bych na jatka koně nedal a kdo to dělá je humusák a nemá toho koně rád" jsem zažila na vlastní kůži veřejně na internetu, a nedalo se nijak bránit. Můžete si přečíst zde - http://kaystravel.wbs.cz/konske-pribehy.html - příběh Victorie Power, druhý "článek". Tak k tomu už jen to, zkuste se někdy na oplátku vy zamyslet a vžít do kůže těch, kteří se rozhodnou jinak, než vy, a jak je to příjemný, když do vás lidi kopou, protože jste prostě jiní.

Víc se tady na tomhle foru fakt nemá cenu vyjadřovat, a to i ve spoustě jiných témat. Škoda, zdálo se, že se s některými schodnem, ale můj nátur tomu není nakloněn.

Coudas.

Noo to je smutný takhle jak se to stalo Vám.Samozřejmě bych nevěděl taky co s takovým koněm dělat, ale.. Couďas já když jsem o tom mluvil s naším majitelem stáje, tak víte co mi řekl? Si se zbláznil dát koně na jatka?By mě tady sežrali na vesnici jen by se to dozvěděli.To už by nenosili jablíčka do stáje po bedýnkách a on už by nebyl ten milý pán.V sobotu nebo v neděli sem chodí mnoho místních si zkrátka pohladit koně.Nikdo jim v tom nebrání a proč taky? Tím se ale zase ta veřejnost dozví co jim dát můžou a co není pro koně vhodné..Prostě je to o lidech a jejich povahách.I mě obrovsky pomohli s ošetřovatelkou v začátcích a vlastně dodnes pomáhají.Jinde by mě třeba vyhodili s takovým přístupem ke koním. No asi určitě.

Dvori

3.12.2020 21:50
Dvori

XXX.XXX.168.46

Žádný kůň nepatří na jatka je to odporný způsob jak se zbavit koně a ještě na tom něco vydělat !!!!!

Neregistrovaný uživatel

3.12.2020 22:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.52.176

Dvori napsal(a):
Žádný kůň nepatří na jatka je to odporný způsob jak se zbavit koně a ještě na tom něco vydělat !!!!!

Zlato az ti bude vic a projdes zivotnima sr ackama budes na to koukat jinak.

4.12.2020 07:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dvori napsal(a):

Nejlepší způsob, jak se zbavit nepojízdného, starého a nemocného koně je, darovat ho do DOBRÝCH RUKOU, že?
Majitel se zbaví zodpovědnosti za nepojízdného chudáka a už ho nezajímá, co se s koněm stalo! Nevidí, že se na něm ještě někdo pokouší rajtovat, nevidí, že kobylu ještě někdo připustí, aby ještě k něčemu byla, nevidí, že ho na tom báječném pastevku ostatní koně nepustí k senu, či do přístřešku.
Nevidí, že se z původně mazleného koně stává rezignovaná troska, které už nezbývá žádná naděje, na lepší příští.
Co je proti tomu jedna rychlá rána?!

4.12.2020 07:22

Zlato az ti bude vic a projdes zivotnima sr ackama budes na to koukat jinak.

spíš až uvidí pár koní projít životníma s*** a nebude s tím moct nic dělat... pak jí varianta "uprosím majitele, aby na nich ještě něco vydělal" nepřijde tak vzdálená...

4.12.2020 07:36

sisi58 napsal(a):
Nejlepší způsob, jak se zbavit nepojízdného, starého a nemocného koně je, darovat ho do DOBRÝCH RUKOU, že?
Majitel se zbaví zodpovědnosti za nepojízdného chudáka a už ho nezajímá, co se s koněm stalo! Nevidí, že se na něm ještě někdo pokouší rajtovat, nevidí, že kobylu ještě někdo připustí, aby ještě k něčemu byla, nevidí, že ho na tom báječném pastevku ostatní koně nepustí k senu, či do přístřešku.
Nevidí, že se z původně mazleného koně stává rezignovaná troska, které už nezbývá žádná naděje, na lepší příští.
Co je proti tomu jedna rychlá rána?!

Už to tady někdo psal. Lepší konec v pekle než peklo bez konce.

4.12.2020 07:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Už to tady někdo psal. Lepší konec v pekle než peklo bez konce.

I konec na jatkách lze zařídit bez stresu v klidu.
Koně se berou jako první, v době, kdy je uklizeno a klid před bouří. Ne, že by mi nebylo ouzko z toho, že se tam pak zabíjí dobytek jako na běžícím pásu, ale tu řešíme rychlý, klidný konec koně.
I to je součástí života s koňmi. Ne, jen ty krásné chvíle, ale i ty drsné a smutné.

neverend

4.12.2020 17:11
neverend

XXX.XXX.231.71

sisi58 napsal(a):
I konec na jatkách lze zařídit bez stresu v klidu.
Koně se berou jako první, v době, kdy je uklizeno a klid před bouří. Ne, že by mi nebylo ouzko z toho, že se tam pak zabíjí dobytek jako na běžícím pásu, ale tu řešíme rychlý, klidný konec koně.
I to je součástí života s koňmi. Ne, jen ty krásné chvíle, ale i ty drsné a smutné.

Firemní bagr a zkušený veterinář.🙂 To by bylo asi dost blbé nosit do řeznictví kytičku jako vzpomínku na báječného tvora s kterým jsem strávil část života.

4.12.2020 17:41

neverend napsal(a):
Firemní bagr a zkušený veterinář.🙂 To by bylo asi dost blbé nosit do řeznictví kytičku jako vzpomínku na báječného tvora s kterým jsem strávil část života.

Problém je, že ti, co se "s těžkým srdcem" zbavují svého báječného "kamaráda", nemocného, starého, náročného na péči, čas a peníze, nemají zájem do něj investovat poplatek za uspání. Většinou jsou jatka v takovém případě vysvobození - těžko předpokládat, že nový majitel, který nemá ke koni vztah, mu dá to, co nebyl ochotný dát ten, u koho kůň minimálně poslední roky byl.

Coudas

4.12.2020 18:55
Coudas

XXX.XXX.87.254

Problém je, že ti, co se "s těžkým srdcem" zbavují svého báječného "kamaráda", nemocného, starého, náročného na péči, čas a peníze, nemají zájem do něj investovat poplatek za uspání. Většinou jsou jatka v takovém případě vysvobození - těžko předpokládat, že nový majitel, který nemá ke koni vztah, mu dá to, co nebyl ochotný dát ten, u koho kůň minimálně poslední roky byl.

Vidite, ja mam "potencial", na 15 takovychto koni, mam i podporu potrebneho cloveka, ale .... Nenajdu jedineho, natoz vice lidi, kteri by pomohli. A tim cely tento potencial konci. Takze "nechtene" kone mam jen 2.

neverend

4.12.2020 23:28
neverend

XXX.XXX.213.247

Ti jen lžou sami sobě a nepovažuji je za lidi schopné hlubšího a trvalého vztahu s ničím a nikým na světě. Nechci znít jak svatý, ale zrada je jen jedna a tohle je zrada. Šutříku v pondělí se bude utrácet jeden důchodce u nás ve stáji.😒 Snažím se to v sobě nějak držet, ale na psech už jsem trochu zajel do Čechů obecně. Musím si dát trochu pauzu, nebo až tady někdo napíše něco o jatkách už se neudržím.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2020 12:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

neverend napsal(a):
Ti jen lžou sami sobě a nepovažuji je za lidi schopné hlubšího a trvalého vztahu s ničím a nikým na světě. Nechci znít jak svatý, ale zrada je jen jedna a tohle je zrada. Šutříku v pondělí se bude utrácet jeden důchodce u nás ve stáji.😒 Snažím se to v sobě nějak držet, ale na psech už jsem trochu zajel do Čechů obecně. Musím si dát trochu pauzu, nebo až tady někdo napíše něco o jatkách už se neudržím.

Meifi ty uz lidi dal ne ser. Plna huba kecu Vzdycky a real nic. A smir se s tim ze jatka proste kolikrat jsou ta lepsi varianta. Svet neni a nebude ruzovej. Zvykni si. A do cechu se nenavazej. Tohle co te sejri fakt neni o narodu

neverend

5.12.2020 13:08
neverend

XXX.XXX.231.71

Meifi ty uz lidi dal ne ser. Plna huba kecu Vzdycky a real nic. A smir se s tim ze jatka proste kolikrat jsou ta lepsi varianta. Svet neni a nebude ruzovej. Zvykni si. A do cechu se nenavazej. Tohle co te sejri fakt neni o narodu

Jano Vás by měly štvát jiné věci než Meifi na fauně. Nechtěl jsem urážet Čechy, na konec je to moje vlast stejně jako tvoje, ale je to jen můj názor. Nic proč byste se na mě měli vztekat. Proč taky? Když tu někdo napíše něco o mé zemi rozhodně mu nebudu nadávat. Řeknu mu svůj názor a jedeme dál bez emocí.🙂 Asi si to neuvědomujete, ale je to takový asi národní sport starat se o všechny okolo jen ne o sebe.😃

5.12.2020 14:19
Dotaz

XXX.XXX.110.178

A jaká země je ta vaše? Trochu se v tom ztrácím.

neverend

5.12.2020 15:02
neverend

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
A jaká země je ta vaše? Trochu se v tom ztrácím.

Několikrát jsme se stěhovali, ale teď Nevada. Nejsem ufon zběhlý z Area 51.😃

5.12.2020 15:29
lenacia

XXX.XXX.214.28

Jj.. Proto se kvůli přístupu ke koním právě ve státech USA, konají protesty a zákazy v ČR (páč 99% článku o týrání pochází z USA), kde máme, ku poměrům chovu koní v USA, mnohem přísnější zákony. Minimálně aspoň nějaké máme! 😠👎

neverend

5.12.2020 16:37
neverend

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
Jj.. Proto se kvůli přístupu ke koním právě ve státech USA, konají protesty a zákazy v ČR (páč 99% článku o týrání pochází z USA), kde máme, ku poměrům chovu koní v USA, mnohem přísnější zákony. Minimálně aspoň nějaké máme! 😠👎

Lenko přece se tady nebudeme hádat kde a kdo je lepší či horší. To bych mohl argumentovat že zde ani nemáte státní útulek pro koně, nemáte schopné orgány včasně reagující, nemáte žádnou oficiální organizaci kam se dá zavolat o radu či pomoc. A mohu tě ujistit, že to co se tady dělo s Vondruškou či dalšími podobnými netvory by ho lidi sežrali za živa. Týrání zvířat je v posledních deseti letech velké téma a velmi citlivé. Vondruška by už dávno bručel. To mi věř že ano. Tím spíš po medializaci by se tam sjela taková horda lidí z různých asociací, kteří se fakt nebojí konat a právo je na jejich straně. Notabene jak tam najížděl do lidí ten psychopat? To by udělal jen jednou a pak by deset let měl čas o tom přemýšlet ve státní věznici.

5.12.2020 17:15
lenacia

XXX.XXX.143.189

neverend napsal(a):
Lenko přece se tady nebudeme hádat kde a kdo je lepší či horší. To bych mohl argumentovat že zde ani nemáte státní útulek pro koně, nemáte schopné orgány včasně reagující, nemáte žádnou oficiální organizaci kam se dá zavolat o radu či pomoc. A mohu tě ujistit, že to co se tady dělo s Vondruškou či dalšími podobnými netvory by ho lidi sežrali za živa. Týrání zvířat je v posledních deseti letech velké téma a velmi citlivé. Vondruška by už dávno bručel. To mi věř že ano. Tím spíš po medializaci by se tam sjela taková horda lidí z různých asociací, kteří se fakt nebojí konat a právo je na jejich straně. Notabene jak tam najížděl do lidí ten psychopat? To by udělal jen jednou a pak by deset let měl čas o tom přemýšlet ve státní věznici.

Jo? No a u nás by zase nemohli koně v Praze tahat po jednom těžký kočár celý den 7 dní v týdnu, a pak je nezavřou do 3. Patra jakési bývalé továrny do 'boxu', 2x1,5 metru, protože tady je cech fiakristů, který tohle hlídá, koně chodí v páře, mají 2směnný provoz, a ob týden mají volno, plus přes zimní období vůbec nejezdí.... Toliko k tomu, kdo že má lepší zákony.
Nemluvě o faktu, že v USA ty koňská jatka jedou na plnou čáru oproti ČR, kde máte problém je ukecat vzít koně aspoň v to ráno... O tom, jak se protestovalo i v zahraničí proti odstřelu mustangů se vyjadřovat též nebudu.

neverend

5.12.2020 17:40
neverend

XXX.XXX.213.247

Od roku 2007 zrušeno Lenko. Zbyly jen dvě zařízení v Texasu a jedno v Illinois. Tam jsou ale vlastníci cizinci. Úplné info aktuální nemám už pár let, ale mohu zjistit jestli je zájem.🙂

5.12.2020 17:57
lenacia

XXX.XXX.143.189

Pro lidský konzum ovšem, pokud se nemýlím a to jen pro to, že tam těžce jede doping koní bůhví čím. A k čemu to vedlo? K cca 80 tisícům koní odvážených do zahraničí k porážce

Neregistrovaný uživatel

5.12.2020 18:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

neverend napsal(a):
Od roku 2007 zrušeno Lenko. Zbyly jen dvě zařízení v Texasu a jedno v Illinois. Tam jsou ale vlastníci cizinci. Úplné info aktuální nemám už pár let, ale mohu zjistit jestli je zájem.🙂

Jo slavna usa. Co na tom ze tam rodej kobyly hribata co se pak vozi na jatka protoze se z brezich neco taha (nepamatuji konkretne co kusela bych dohledat) a jsou to tisice a vic hribat kazdej rok. Co na tom ze rodea s mustangy kde se kone mrzaci ze. Co na tom ze tam jsou dostihy fakt prumysl a kone zbozi. Ne jak u nas a dalo by se pokracovat ale dal se zastavejte usa jen kvuli par utulkum.

5.12.2020 19:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak walking horse se tam má vyloženě skvěle, že? :)

neverend

5.12.2020 21:52
neverend

XXX.XXX.229.115

Snad k Vám někdy dorazí i zprávy novější.🙂

6.12.2020 06:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

neverend napsal(a):
Snad k Vám někdy dorazí i zprávy novější.🙂

Fakta, fakta, fakta. A odkazy. Máte?
Zatím k nám do kotlinky dorazilo jen nějaké "projednává se" "bylo navržena změna" a pod.
Jasně v USA mají třeba rychlá řešení týrání. Ale zase jen někde.
A pak takové absurdity, že se tlusté prasátko muselo uspat, protože nemohlo na nohy. Uspat! A kafilérka! Místo porážky a pokud tedy nemohli sežrat lidi, tak do útulků pejskům. A takových absurdit tam mají spoustu. Jsou někdy tak korektní, až jsou nepochopitelní.
Přestala jsem pořady o zvířatech, z USA, sledovat, nedělalo mi to dobře.

6.12.2020 07:51
lenacia

XXX.XXX.173.31

A co chlap, který v USA trénuje muly. No... Trénuje...
https://m.youtube.com/watch?v=C3Wf1GmZdi8

Andrew Kocher týrání koní taky posunul na nový level, elektrické tasery si tahal už rovnou i na závody.

6.12.2020 08:49
canka

XXX.XXX.215.5

lenacia napsal(a):

Andrew Kocher týrání koní taky posunul na nový level, elektrické tasery si tahal už rovnou i na závody.

Z toho videa je mi na zvracení....

6.12.2020 09:33

lenacia napsal(a):

To je z předminulého století? Já vím, že ne.

6.12.2020 09:42
lenacia

XXX.XXX.173.31

To je z předminulého století? Já vím, že ne.

Tohle je u nich absolutně běžné. Tahle slečna má plno videí, kde se věnuje takovým lidem, z 90% USA, z dalších 9% Mexiko a jižní Amerika

Coudas

6.12.2020 10:09
Coudas

XXX.XXX.87.254

V CR to stoji za houby, domov jinde, zadne zavazky, no tak cau.

6.12.2020 12:29
Arbora

XXX.XXX.125.23

A nezrušili už náhodou v usa bitúnky? A kone sa teraz masívne vyvážajú do Japonska.

neverend

6.12.2020 13:08
neverend

XXX.XXX.213.247

https://awionline.org/content/horse-slaughter-facts-faqs

Ano, zakázaná jsou, ale nebyl to federální zákon. Nemám info o situaci teď z posledních let, ale je tam velký tlak veřejnosti s nakonec to určitě dopadne dobře.🙂 Jinak ke střílení mustangů zde zmiňovaném mám ještě dodatek. To se zvedla taková hysterie veřejnosti, že to bylo okamžitě zrušeno a farmáři nebyli bezpeční životem. Veřejnost má v Americe strašnou sílu. Jako u všeho nic není hned a Američané si jsou vědomi že bez koní by neexistovali.

Přidejte reakci

Přidat smajlík