Zdravím, vím že je tu na to dost témat, ale často jsou zahlcená informacema, které jsou trochu mimo téma... Tak bych ráda nové, které by mohlo v budoucnu posloužit i ostatním...
Náš problém: po zimě nám prakticky úplně zmizely svaly hlavně ze zad. Jelikož jsem se rozhodla pro west. sedlo na míru, musím ji nejdřív nasvalit, protože sedlář sám řekl, že si není jistý, zda by to bylo ideální dělat sedlo teď (ostatně jsem to sama zmínila už v začátku konverzace s ním že je hodně opadlá).
Letos jí bude na konci srpna 12 let. Nevfím tedy jak rychlý a efektivní by mohl být nárůst svaloviny a zda by se to mohlo zvládnout do měsíce, či později.
Moje otázky:
1. Ložnování/trénink: vzhledem k tomu, že nemám kromě sebe žádného jezdce pro kobylku (protože mám jenom anglii a na anglii mi tu nikdo schopný jezdit nebude), zbývá mi primárně lonžování a procházky na ruce po kopečkách. Kopečky tedy chápeme, přejdeme k lonžování.
- během lonžování kobyla v klusu neklene krk. Momentálně na to nemá potřebné svaly, ale ani během lepší kondice ji dolů nedává. Nějakou teorii chápu, začít ze země s obnoskem, učit jí aby ji dala dolů, to zvládá, v kroku krk také uvolňuje a dává dolů ale v klusu nám to nejde.
- Vyvázání- žádný učený z nebe nespadl, rozumím, že špagát kvalitní lidskou práci nezachrání, ale mohl by případně navést koně k tomu co se po něm chce. Sára je vcelku chápavá, a po prvním vyvázání začala chápat, že má dávat hlavu dolů. Ale dostávám se do rozkolu s názory lidí ze stáje. Dle všeho ji vyvázávám moc navolno, protože má možnost dát hlavu zpátky nahoru, takže když dá hlavu dolů a pak zpátky nahoru je to k ničemu.
Já to brala tak že ji nechci vázat moc nakrátko, protože vyvazovačky jsou spojené přímo s udidlem koně. A měly by přece táhnout jen ve chvíli, kdy má hlavu špatně, ne celou dobu, a naopak ji za každé snížení hlavy vždy slovně pochválím.
Co je tedy správně? Jak bych měla správně zapnout vyvazovací otěže? Mají být na vnitřní straně kratší? O kolik? nebo bych měla uvažovat o jiném typu?
Články Dominiky Švehlové pročítám, ale přesto bych uvítala souhrnné informace od lidí přímo z praxe, chápu že jako správný koňák bych měla ty věci znát, ale přecijenom jsou články opravdu nabité informacemi, které coby hobby majitel mám trošku problém přelouskat, a videa, kde koník dává rovnou hlavu dolů jsou nádherná, a ráda bych toho docílila, ale víc mi pomáhá v pochopení typ "Rady v kostce pro naprosté tupce" :).
2. Krmení: Je moudré zakoupit krmivo pro koně, a nebýt pouze na seně, kor když jsem se rozhodla pro intenzivnější způsob tréninku? Mám momentálně jen coolmix pro hobby koně a dávám příležitostně po tréninku abych se toho zbavila protože to v novém ustájení nevyužívám, ale zvažuji, že bych zakoupila Novaequi muscle a domluvila se za příplatek na pravidelném krmení. Při té příležitosti bych možná zakoupila i doplněk premin muscle. Ne opravdu neočekávám, že díky tomu zázračně získám koně kulturistu, ale pokud u lidí platí, že je často důležitá změna jídelníčku, tak zvažuji i tuto možnost.
Nakonec chci jen oznámit, že kvůli zabránění prolévání zlé krve doufám v komentáře plně se soustředící na mé dotazy v rámci pomoci a snahy vysvětlit pomoci a napsat vlastní zkušenost a postup, zkrátka věnovat se primárně náplni diskuze.
Takže teď napíšu něco trochu ošklivého- příspěvky s citáty umění/řemení, s názory "ono by se to chtělo učit a ne jenom něco chtít" a podobné, které vlastně vůbec nevyřeší nic a mají jen potřebu někomu nadávat do neschopného člověka, si nechte pro sebe a prostě tuto diskuzi přeskočte a nevěnujte jí pozornost... Vyhneme se zbytečnému udržování vlákna na první stránce ifauny plného osobního napadání, hádek, a předejdeme nucenému uzamčení tématu po pomalu stovce příspěvků o ničem.
Já, jakožto méně zkušený "lonžér" bych šla cestou chambonu a nebo gogue. Spíš asi toho chambonu. A u našeho tuhoše trochu pomáhají kavalety v klusu cca 20 cm vysoké. Až by pochopila princip chambonu, pak možná přejít na gogue. Vyvazovačky jsem zavrhla z důvodu, že jednak to furt přenastavovat by mě štvalo, taky to můžu nastavit blbě a tím jen ublížit, plus dle tohoto článku mi výše zmíněné pomůcky přijdou lepší.
http://www.equichannel.cz/pomocne-oteze-1-dostat-koni-hlavu-dolu
Berte mě rezervou, jsou tu mnohem zkušenější, já jsem spíš začátečník.
sisi58
napsal(a):
Efektivně ano, RYCHLE NIKOLI.
Rychle se ani pes nevysere, natož abyste nasvalila koně. Na to zapomeňte. Aby to nasvalování k něčemu bylo, chce to čas. To prostě neokecáte a ani neobejdete.
To je přesně to čeho sem se chtěla vyhnout. Rychle berte tak, že nemusí být kulturistka během měsíce, ale že by třeba během dvou měsíců se mohla vyspravit do nějaké rozumné formy- to jest že by nebyla propadlá.
titto

XXX.XXX.39.67
Dle mých zkušeností (samozřejmě mi někdo může oponovat) při efektivní práci, bez cpaní do koně plno "podpůrné" chemie a stresování koně nadměrnou práci za rychlým přírůstkem svalové hmoty je to tak na půl roku minimálně, to bych si pak už dovolila nechat dělat sedlo na míru.Samozřejmě je to i kůň od koně, jinak bude nasvalovat vyrovnaný kůň barokního typu a jinak plňásek třeba stažený pár let z dráhy, toť moje zkušenost.
Dva měsíce je málo, to je třeba ve vašem případě práce tak na celou sezonu. Nemíním to nijak zle. Neumíte to a kobylka vypadá tak jak vypadá.
S lonžováním vám neporadím, takto na dálku.
Ale mohu Vám poradit jednu věc, ale nevím, zda budete schopná a ochotná to dělat. Je nutno pravidelně a nešidit.
Jezdit v terénu, ale tím myslím opravdu terén, nikoli cesty. V lese mezi stromy, do kopce a dolů, přes příkopy a meze, houštím a na pasekách, kde jsou pařezy a kmeny. Čím horší terén, tím lépe.
A tohle všechno necháte kobylku dělat, bez toho, že ji budete brát zpět ve chvíli, kdy se začnete bát. Bude si cestu hledat sama, jen ji ukážete směr (musíte hlídat, ať nevjedete někam, kde se kobča zmrzačí). Žádné tahání za otěže! A to myslím vážně. Troufnete si?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
lenacia
napsal(a):
To je přesně to čeho sem se chtěla vyhnout. Rychle berte tak, že nemusí být kulturistka během měsíce, ale že by třeba během dvou měsíců se mohla vyspravit do nějaké rozumné formy- to jest že by nebyla propadlá.
Prý dost pomáhá chodit s koněm do kopce na ruce.Sám nevím, ale ošetřovatelka je zároveň trenérka těch tragédů tady a je pravda, že jak s nimi všude lezu i do kopců, tak jsou docela v kondici.Samo mě berte s rezervou.
sisi58
napsal(a):
Dva měsíce je málo, to je třeba ve vašem případě práce tak na celou sezonu. Nemíním to nijak zle. Neumíte to a kobylka vypadá tak jak vypadá.
S lonžováním vám neporadím, takto na dálku.
Ale mohu Vám poradit jednu věc, ale nevím, zda budete schopná a ochotná to dělat. Je nutno pravidelně a nešidit.
Jezdit v terénu, ale tím myslím opravdu terén, nikoli cesty. V lese mezi stromy, do kopce a dolů, přes příkopy a meze, houštím a na pasekách, kde jsou pařezy a kmeny. Čím horší terén, tím lépe.
A tohle všechno necháte kobylku dělat, bez toho, že ji budete brát zpět ve chvíli, kdy se začnete bát. Bude si cestu hledat sama, jen ji ukážete směr (musíte hlídat, ať nevjedete někam, kde se kobča zmrzačí). Žádné tahání za otěže! A to myslím vážně. Troufnete si?
Myslím, že o mé situaci víte dost na to, abyste věděla, že neumím jezdit.
Řešila jsem podobný problém. Vzhledem k mé přirozené lenosti a taky proto, že tyhle udělátka jsou na mě moc drahý, jsem se vybodla na lonžování, i když jsem si kvůli tomu chtěla pořídit chambon. (Což je mimochodem věc, kterou vám doporučí 99% lidí pokud vám jde jen o to, aby dala hlavu dolů. Což by vyvazováky moc zvládat neměly.)
A napadlo mě další rčení. Spěchej pomalu.
Co se podařilo mě; zapomněla jsem na nějaký cíle a prostě jsem s kobylou co nejpravidelněji pracovala pod sedlem, v terénu (středně těžkém) a pod trenérem (což byl pro ni vždy větší záhul, a pro mě taky). A světe div se, na konci sezóny byla fakt pěkná :D
Bohužel se to samé nedá říct o jejím stavu teď, ale věřím že tentokrát to přijde rychleji. Jinak jsem teda krmila vysoceenergetickým krmivem kvalitní značky, což udělalo opravdu hodně (po novaequi jsem změnu fakt nezaznamenala).
A co se týče doplňků na nasvalení, hodně si lidi chválí to od hipolitu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi to tu vážně bylo xkrát, ale tedy odpovím za sebe.
Když potřebuji nasvalit zdravému koni záda, postupuji také prací na lonži s kombinací terénu.
Pro lonžování používám gogue s tím, že kůň musí mít i v kroku možnost nést hlavu lehce před kolmicí. Při vyšším ruchu hlava jde pak přirozeně výše, ale gogue nedovolí, aby se kůň úplně rozpadl. Pokud budete správně pracovat - nejen, že ho zapnete do pomůcky a necháte lítat na kolečku - pak bude výsledkem postupné stavění správných svalů nejen na zádech, ale i zádi a krku. Lonžér by měl ale bedlivě hlídat, aby se kůň nezačal flákat, aby používal správně zadní nohy právě pro aktivování svalů zad a zádě. Důležité je také prokládání lonžování odepnutím z pomůcky a vykrokování, uvolnění, kdekoli po rovné čáře, aby se kůň nepřetáhl... lonžování používat spíš v kratších úsecích, třeba na každou ruku 5 minut a nechat uvolnit... takto pracovat max půl hodiny a hotovo. Pro nenasvaleného koně to bude záhul, proto je potřeba vnímat jeho signály, abyste jí zbytenčně nerobolavěla.
Takhle tedy lonžuji já - jak jsem se naučila během života :)
Neříkám, že je to jediný možný způsob, ale koním evidentně prospívá a neříkají, že takhle ne :)
Změnu krmení bych klidně podpořila. Pokud od těla něco chcete, tak je taky potřeba mu "něco" dodat
Přeji správně zvolený efektivní postup a hlavně trpělivost. Protože nasvalování není ze dne na den, je to práce na týdny, pro některé koně na měsíce... většinou cca do 2 měsíců by měl být hřbet již použitelný pro lehkou zátěž. Otázka je, jak moc je opadlý a jak je jezdec těžký. Podle toho se bude doba nasedlání úměrně tomu prodlužovat...
Já prostě vím, že po zimním odpočinku i kvůli zranění jezdce byli lidé schopní připravit a nasvalit koně na závodní sezónu, a Sára taky není typ nějak špatně krmitelného a trénvovatelného koně.
Ale ok, dejme tomu... sama v první mpříspěvku píšu, že nevím zda je to možné...
Ale děkuji za krásné vlákno, které se primárně věnuje jen jedné jediné větě z celého příspěvku, a zahrnuje to co jsem vypsala v posledním odstavci.
Takže super ok, děkuji moc, mohli bychom se prosím věnovat výše zmíněným bodům? Nějak bez toho aniž bychom se snížili k poslednímu odstavci? Jestli mi nasvalí za měsíc, nebo za rok už bude moje starost ju?
napsal(a):
Když potřebuji nasvalit zdravému koni záda, postupuji také prací na lonži s kombinací terénu.
Pro lonžování používám gogue s tím, že kůň musí mít i v kroku možnost nést hlavu lehce před kolmicí. Při vyšším ruchu hlava jde pak přirozeně výše, ale gogue nedovolí, aby se kůň úplně rozpadl. Pokud budete správně pracovat - nejen, že ho zapnete do pomůcky a necháte lítat na kolečku - pak bude výsledkem postupné stavění správných svalů nejen na zádech, ale i zádi a krku. Lonžér by měl ale bedlivě hlídat, aby se kůň nezačal flákat, aby používal správně zadní nohy právě pro aktivování svalů zad a zádě. Důležité je také prokládání lonžování odepnutím z pomůcky a vykrokování, uvolnění, kdekoli po rovné čáře, aby se kůň nepřetáhl... lonžování používat spíš v kratších úsecích, třeba na každou ruku 5 minut a nechat uvolnit... takto pracovat max půl hodiny a hotovo. Pro nenasvaleného koně to bude záhul, proto je potřeba vnímat jeho signály, abyste jí zbytenčně nerobolavěla.
Neříkám, že je to jediný možný způsob, ale koním evidentně prospívá a neříkají, že takhle ne :)
Změnu krmení bych klidně podpořila. Pokud od těla něco chcete, tak je taky potřeba mu "něco" dodat
Přeji správně zvolený efektivní postup a hlavně trpělivost. Protože nasvalování není ze dne na den, je to práce na týdny, pro některé koně na měsíce... většinou cca do 2 měsíců by měl být hřbet již použitelný pro lehkou zátěž. Otázka je, jak moc je opadlý a jak je jezdec těžký. Podle toho se bude doba nasedlání úměrně tomu prodlužovat...
Děkuji. Jaký typ gogue bych měla použít? Tady mi tvrdí že jsou nejlepší elastické, ale mě přijde že elastický gogue je větší prasárna než pevné vyvazovačky.

Obecně, pokud je to dobře nastavené, jsou ke koni férovější a funkčnější věci z pevných materiálů..

Používám úplně obyčejný. S těmi s rolnami nemám zkušenost (nepřijde mi, že by ten skrz kroužky měl špatnou odezvu, takže nemám proč měnit..).
Stojí kolem 700 Kč. Třeba: https://www.farmaservis.cz/pro-chov-koni/lonzovaci-gogue-1.html.

flyhigh
napsal(a):
Řešila jsem podobný problém. Vzhledem k mé přirozené lenosti a taky proto, že tyhle udělátka jsou na mě moc drahý, jsem se vybodla na lonžování, i když jsem si kvůli tomu chtěla pořídit chambon. (Což je mimochodem věc, kterou vám doporučí 99% lidí pokud vám jde jen o to, aby dala hlavu dolů. Což by vyvazováky moc zvládat neměly.)
A napadlo mě další rčení. Spěchej pomalu.
Co se podařilo mě; zapomněla jsem na nějaký cíle a prostě jsem s kobylou co nejpravidelněji pracovala pod sedlem, v terénu (středně těžkém) a pod trenérem (což byl pro ni vždy větší záhul, a pro mě taky). A světe div se, na konci sezóny byla fakt pěkná :D
Bohužel se to samé nedá říct o jejím stavu teď, ale věřím že tentokrát to přijde rychleji. Jinak jsem teda krmila vysoceenergetickým krmivem kvalitní značky, což udělalo opravdu hodně (po novaequi jsem změnu fakt nezaznamenala).
A co se týče doplňků na nasvalení, hodně si lidi chválí to od hipolitu.
Největší nezodpovědnost, jaké se můžou nenasvalená záda dočkat.
Naštěstí má Lenacia chuť alespoň zvážit, zda by se dalo nejdřív jinak než ze sedla přidat kobyle na hřbetě svalů, než na ní vleze.
Napsala jsem to v min.příspěvku "jako bych nevěděla" - že nejdřív by měl začít jezdit jen lehký jezdec, aby se pokračovalo s prací i pod sedlem v tom terénu. Ale to bohužel právě ona jako majitel kobyly není. Proto, pokud se rozhodne jít správnou cestou, jí bude čekat nejspíš delší doba na zemi, než by si majitel pojízdného koně přál. Bohužel je to daň za váhu jezdce...
Já bych na nenasvaleného koně nelezla - je prasárna, snažit se "udělat" záda pod sedlem, když je kůň opadlý po březosti nebo jiném dlouhodobém neježdění...
napsal(a):
Naštěstí má Lenacia chuť alespoň zvážit, zda by se dalo nejdřív jinak než ze sedla přidat kobyle na hřbetě svalů, než na ní vleze.
Napsala jsem to v min.příspěvku "jako bych nevěděla" - že nejdřív by měl začít jezdit jen lehký jezdec, aby se pokračovalo s prací i pod sedlem v tom terénu. Ale to bohužel právě ona jako majitel kobyly není. Proto, pokud se rozhodne jít správnou cestou, jí bude čekat nejspíš delší doba na zemi, než by si majitel pojízdného koně přál. Bohužel je to daň za váhu jezdce...
Já bych na nenasvaleného koně nelezla - je prasárna, snažit se "udělat" záda pod sedlem, když je kůň opadlý po březosti nebo jiném dlouhodobém neježdění...
A přesně od toho jsou internetové diskuze. Od zmatení nepřítele. :D
Kobyla nebyla neježděná, jen byla ježděná 1. blbě za 2. málo a za 3. více "jezdci". A opravdu jsme nezačaly LOGICKY (opravdu mi nepřišlo důležité to psát, nejsme ve školce) půldenníma vyjížďkama v tempu. Mimo jiné to taky nešlo, protože kvůli dušnosti neudýchala ani kopeček v kroku.
Navíc se čím dál více dozvídám o situaci zadavatelky, kterou vůbec nepopsala v prvním příspěvku, tak sorry že jsem reagovala jen na to co jsem věděla. Nic jsem netušila o váze či schopnostech.
Na druhou stranu pracuju s mladou kobylou už "pár let" jen na lonži. A dokud tam nebude vše ok a správně, tak dál nepůjdem. To co jsem psala nahoře byl jiný případ a z toho co jsem pochopila původně, tak se víc blížil k zadavatelčině koni.

flyhigh
napsal(a):
A přesně od toho jsou internetové diskuze. Od zmatení nepřítele. :D
Kobyla nebyla neježděná, jen byla ježděná 1. blbě za 2. málo a za 3. více "jezdci". A opravdu jsme nezačaly LOGICKY (opravdu mi nepřišlo důležité to psát, nejsme ve školce) půldenníma vyjížďkama v tempu. Mimo jiné to taky nešlo, protože kvůli dušnosti neudýchala ani kopeček v kroku.
Navíc se čím dál více dozvídám o situaci zadavatelky, kterou vůbec nepopsala v prvním příspěvku, tak sorry že jsem reagovala jen na to co jsem věděla. Nic jsem netušila o váze či schopnostech.
Na druhou stranu pracuju s mladou kobylou už "pár let" jen na lonži. A dokud tam nebude vše ok a správně, tak dál nepůjdem. To co jsem psala nahoře byl jiný případ a z toho co jsem pochopila původně, tak se víc blížil k zadavatelčině koni.
Nojó, ale pokud se bavíme o tom, že kůň nemá svaly (což je zadání) a Vy napíšete, že:
"zapomněla jsem na nějaký cíle a prostě jsem s kobylou co nejpravidelněji pracovala pod sedlem, v terénu (středně těžkém) a pod trenérem (což byl pro ni vždy větší záhul, a pro mě taky). A světe div se, na konci sezóny byla fakt pěkná :D "
...pak z toho vyplývá, že řešením je na toho koně hned vylézt, ikdyž ty svaly na zádech nemá a pracovat co nejvíc v terénu a pod trenérem - ve středně těžkém až těžkém zatížení koně.
Pardon, ale pokud si toto přečte člověk neznalý (a je jedno, zda jezdit umí nebo ne, nebo kolik kilo má), tak je to dost špatný závěr. Nemyslíte?
Proto jsem to uváděla na pravou míru
Mě může být vlastně šumák, jak to kdo dělá, protože tady můžeme psát cokoli a stejně si to každý udělá po svém. Každopádně pokud se někdo slušně zeptá, snažím se na to (pokud vím a jsem si "jistá v kramflecích") zodpovědně odpovědět. A to tak, abych pokud možno co nejvíc pomohla jak koni, tak jeho člověku
napsal(a):
Nojó, ale pokud se bavíme o tom, že kůň nemá svaly (což je zadání) a Vy napíšete, že:
"zapomněla jsem na nějaký cíle a prostě jsem s kobylou co nejpravidelněji pracovala pod sedlem, v terénu (středně těžkém) a pod trenérem (což byl pro ni vždy větší záhul, a pro mě taky). A světe div se, na konci sezóny byla fakt pěkná :D "
...pak z toho vyplývá, že řešením je na toho koně hned vylézt, ikdyž ty svaly na zádech nemá a pracovat co nejvíc v terénu a pod trenérem - ve středně těžkém až těžkém zatížení koně.
Pardon, ale pokud si toto přečte člověk neznalý (a je jedno, zda jezdit umí nebo ne, nebo kolik kilo má), tak je to dost špatný závěr. Nemyslíte?
Proto jsem to uváděla na pravou míru
Mě může být vlastně šumák, jak to kdo dělá, protože tady můžeme psát cokoli a stejně si to každý udělá po svém. Každopádně pokud se někdo slušně zeptá, snažím se na to (pokud vím a jsem si "jistá v kramflecích") zodpovědně odpovědět. A to tak, abych pokud možno co nejvíc pomohla jak koni, tak jeho člověku
OK. Pochopila jsem to tak, že kobyle "zmizely" svaly po zimě, a protože se v mém okolí opravdu nesetkávám s lidma, kteří by přes zimu nechali koně stát CELOU ZIMU POŘÁD, tak mě ta možnost nenapadla a počítala jsem s tím, že kůň chodil, ale třeba dvakrát v týdnu na krokovky nebo procházky. První chyba.
Následně jsem taky pochopila, že proces lonžování trvá už dlouho, když zadavatelka zdůrazňuje, že kobyla nedá hlavu dolu v klusu vůbec nikdy (to mi evokuje představu, že po dvouměsíčním denním lonžování to nejde = opravdu to nejde, a ne že kobyla byla na lonži desetkrát a furt v tom klusu nenese hlavu furt dole). Po této době (samozřejmě ne konkrétně této době) bych opravdu neměla problém na koně sedat. Což, jak teď už chápu, zadavatelka má z jiných důvodů.
Citovaný odstavec byl psán trochu ve spěchu, očividně jsem měla rozepsat, že jsem na kobylu první den nehupla a necválala. Myslela jsem, že se ptá vcelku znalý člověk, podle textu, a nevím jestli to pochopila; zato vy jste mě nepochopila vůbec. Což je zřejmě má chyba, pro příště až se po roce zapojím do internetové diskuze, tak si uvědomím, že to dělat nemám VŮBEC. Protože; v principu; pokud nenapíšu že pro vyprání prádla se pračka má dát do zásuvky a zapnout, tak jsem idiot co neumí radit a píše bludy.

Výborná na nasvalení je práce na ruce na dvou stopách. Nepíšu to ale z vlastní zkušenosti, my (čti kobylka a já) jsme zatím ve stádiu obraty kolem předku, zadku, couvání, ohýbání hlavy,.. - na víc jsem si sama netroufla, ale pod dozorem brzy začnu. I to ale je na stavu jejích zad znát. Navíc je to pro jezdce i koně velmi přínosné pro pozdější pokračování v sedle a mnohem zábavnější než "normální" standardní lonžování.
Pokud nemáte finanční potíže, doporučuji zajet se podívat - pro začátek aspoň jako divák - na některý z kurzů Magdalény Perić. Byly jsme to omrknout tento víkend ve třech a všechny jsme odjížděly nadšené. Už před návštěvou kliniky jsem byla domluvená na začátcích práce na dvou stopách s jinou trenérkou (ale na bázi horsemanshipu, ne bohužel klasického ježdění, takže to bude něco trochu jiného. Magda je ro mě kvůli vzdálenosti nedostupná pro individuální kurzy a na kliniky nemám hengr ani odvoz). I tak mě klinika ještě více pro tento směr nadchla.
http://www.jezdecke-umeni.cz/sluzby/
No, a pak procházky na ruce v kopcích. Je super, že jim chcete věnovat čas, podle mě je to pro nasvalení bez ježdění to nejlepší.

Nojo, já to vůbec nemyslela zle. Jen jsem právě chtěla poukázat na to, že sem chodí opravdu spousta začátečníků, kteří vůbec netuší. Což není až tak případ Lenacii, každopádně ty diskuse si fakt pročítá spousta nově příchozích, kteří tu hledají rady. A berou si z toho vždy, co se jim nejvíc hodí. Proto jsem se snažila to uvést na pravou míru.
Každý názor je přínosem pro někoho, kdo tu loví. Tak se nenechte odradit. Nemyslela jsem to špatně. Už si rozumíme? Bohužel to musíte brát jako v USA: "Mikrovlnná trouba neslouží pro sušení domácích mazlíčků" a tak...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
napsal(a):
Výborná na nasvalení je práce na ruce na dvou stopách. Nepíšu to ale z vlastní zkušenosti, my (čti kobylka a já) jsme zatím ve stádiu obraty kolem předku, zadku, couvání, ohýbání hlavy,.. - na víc jsem si sama netroufla, ale pod dozorem brzy začnu. I to ale je na stavu jejích zad znát. Navíc je to pro jezdce i koně velmi přínosné pro pozdější pokračování v sedle a mnohem zábavnější než "normální" standardní lonžování.
Pokud nemáte finanční potíže, doporučuji zajet se podívat - pro začátek aspoň jako divák - na některý z kurzů Magdalény Perić. Byly jsme to omrknout tento víkend ve třech a všechny jsme odjížděly nadšené. Už před návštěvou kliniky jsem byla domluvená na začátcích práce na dvou stopách s jinou trenérkou (ale na bázi horsemanshipu, ne bohužel klasického ježdění, takže to bude něco trochu jiného. Magda je ro mě kvůli vzdálenosti nedostupná pro individuální kurzy a na kliniky nemám hengr ani odvoz). I tak mě klinika ještě více pro tento směr nadchla.
http://www.jezdecke-umeni.cz/sluzby/
No, a pak procházky na ruce v kopcích. Je super, že jim chcete věnovat čas, podle mě je to pro nasvalení bez ježdění to nejlepší.
Vždyť to říkám taky, ale Meifimu se nevěří. Tady jsem si v sobotu a v neděli vyslech o nasvalení docela přednášky.Couračky na ruce v terénu jsou výhodné jak pro koně tak jezdce.Neflákat se a makat.
Popíšu co poslední dobou dělám s prckem:
Beru ho na obnosek, na delší vodítko, používám tušírku. Zásadně se vyvaruju postoje do trojúhelníku jako při lonžování, ale jdu mírně za ním, nepopízím ze zadu, protože je to pobídka lehce zcestná. Pobízím ťuknutím do břicha nebo v místě kde je noha, ALE fígl je v tom, že pobízím na zadní vnitřní nohu, tzn. když je zadní vnitřní ve fázi kdy se zvedá od země pobídnu (v každé jiné fázi pobídka není pobídka, ale jenom nesmyslná iritace koně , mám to odzkoušené ). Co se stane když pobízím tímhle zbůsobem: pobídka do břicha, způsobí stažení břišních svalů, tento impuls pokračuje do svalu, který přitáhne koleno k tělu, ohne nohu v kyčli. Čím víc je noha ohnutá v kyčli, tím víc se napíná velký bedrovec (svíčka ), který má za úkol vyklenutí beder, a dál to navazuje až na svaly krku atd.
O krk se nestarám, ten se celým řetězcem svalů vyklene sám, jen v případě potřeby lehce přitáhnu hlavu dovnitř. Stažené břicho a dobré ohýbání nohou vede k dobrému podkračování až podsazení.
Pobídku se mi koník hned naučil a pochopil, stačí mi jen v rytmu ukazovat na břicho nebo mlaskat. Krok i klus se učí na dvoumetrovém vodítku a chodím s ním. Na velký kruh ho pouštím teprve teď, když umí pobídku, dříve jsem mu musela dávat gogue a hooodně ho pobízet zezadu, aby se vůbec vyšlápl dopředu.
K tomu všemu dělám laterální práci na ruce na obnosku podle klasické drezury, kterou u nás provozuje výše zmíněná Magda Perić
Tuhle pobídku na vnitřní zadní aplikuju i ze sedla a světe div se, všechno ostatní bylo jen bezduché okopávání chudáka koníka.
Ona taky je otázka, zda to, co vám v zimě zmizelo, byly svaly:) Dost lidí zaměňuje horší výživnou kondici s opadnutím ze svalů. Letošní zima byla fakt tuhá a většina koní šla hodně z tuku. Během dvou měsíců koně opravdu nenasvalíte (budování svalu - ten proces posilování svalového vlákna se zkrátit nedá a trvá prostě 6-12 měsíců), ale během jarní pastvy se za dva měsíce zakulatí snadno.
K lonžování a vyvazování: dát ztuhlému koni hlavu jakýmkoliv vyvazovákem je na nic, protože pak prostě bude jen chodit s hlavou dole a ztuhlýma zádama. Kůň, který se neumí vyklenout a pružit v zádech, se to rozhodně nenaučí tím, že mu kamkoliv namontujete hlavu, vyvázat se dá pouze kůň, který už to umí.
Nechte kobylu najít vlastní rovnováhu, choďte s ní na ruce i pod sedlem kopečky, kavalety v kroku a klusu, dobré je i couvání. Pracjte s ní pomalu a přiměřeně. Když ji nebudete nikam montovat, ona si vybuduje přesně ty svaly, které potřebuje na práci, jakou po ní chcete.
Ahoj Leni,
nečetla jsem příspěvky výše uvedené, jen ten tvůj, tak se budu asi opakovat.
1) Podívala bych se na to s logikou. Kobyla stála, nic nedělala x měsíců (rekre kůň opravdu nespadne ze dne na den), takže pokud stále od listopadu do teď 4 měsíce, tak po kobyle nemůžeš chtít, aby za 2 měsíce najednou byla zpátky v kondici. Počítej s tím, že to další aspoň 4 měsíce bude trvat než se dostane zpátky a na konci léta se můžeme bavit o dobrém stavu. Další důležitou věcí co se týká tohoto zimního období je ten, že po dlouhé době byla zima, byl sníh, takže letos více než zimy předchozí pálily uložené tuky, takže o to může kůň vypadat "hůře" ve skutečnosti to ale tak hrozné nebude.
Nepletu-li se, kobyla se ani moc nenamáhá během zbytku roku?
2) Co se týká krmení - zase uvažování, máš v plánu s kobylou dělat víc, pravidelně než oproti tomu, co jsi s ní dělala loni? Pokud ano, začni to řešit až to bude potřeba, tady to plánování kobyla bude dělat - budu ji krmit tím a tím - proč to dělat? Ještě to není, ještě to kobyla nepotřebuje (zda vůbec) a jednej v tomto v danou chvíli. Základ pro všechny koně je a vždy bude objem. Teď seno, za chvíli začne pastva (kde kůň dostane vše, co bude potřebovat). Jsou koně, kterým to stačí a víc nepotřebují. Začni dělat s kobylou jak chceš, v případě, že zjistíš že by potřebovala přidat energii (a to v tvém případě a na JAŘE brala dost s rezervou) bych jí tu energii doplnila. Vždy vycházíme s energie vydané vs. energie přijatá, ale to ti lépe řekne kobyla než tady anonymně my.
3) Práce - je chvályhodné, že chceš s kobčou něco dělat, hlavně postupně, pozvolna. To, že nechce dát hlavu dolů (což znamená uvolnění) není o opadlých svalech, ale o tom, že se kobyla neumí uvolnit, neumí si najít těžiště a unést se. Tudíž z toho logicky vyplývá, že jakékoli pomocné otěže jsou v tuto chvíli zlo (stejný případ jako dát dítěti, které sotva chodí podpatky). Choď s ní ty procházky, pracuj s ní ze země, ohýbej ji, uč ji ustupovat na tlak, stranovou práci, mrkni se na práci na dvou lonžích. Stejně tak na ni postupem času naskoč a ťapejte. Dej důraz na uvolnění, odžvýknutí, ohýbání, na reakce na tlak sedu. Až se ti takto naohýbá, pak začni "valit dopředu" nadýchávat kobylu.
Rozluč se s "rychlým nasvalením" a počítej s létem, chceš opravdu nemožné.
Líbí se mi Sváti rada.
Já mám pořád před očima 19 letou kobylu ČT ve skoro úplném invalidním důchodu a ať na ni koukám jak na ni koukám, žádnou nenasvalenou hrůzu jsem neviděla ani po letošní zimě, kdy v lednu šly pár dnů teploty i pod -20. Jako kůň ve sportovní přípravě nasvalená samozřejmě není, ale zadek má kulatý, kohoutek má taky hezký, bez nějakých propadlých lavórů, páteř nikde neleze. A to se ani nijak moc nekrmí.
3/4 roku jsem ale jezdila koně, co měl všechno, co tahle kobyla nemá, i přes to, že byl ježděný. A co nám pomohlo, tak byly vyjížďky a ani to nebylo v kopcích jen po rovině. Bez štelování hlavy někam, hezky 5 km svižný krokem na volné otěži nebo aspoň po jízdárně vzít vykrokovat na 15 minut ven zase v tomhle rychlém kroku. A musím říct, že v té době, kdy jsem fakt takhle poctivě jezdila několikrát týdně a v podstatě tomu obětovala skoro všechen volný čas, tak kůň vypadal asi nejlíp za poslední roky. Přesto furt hůř než ona neježděná kobyla, i když dostával mnohem mnohem víc energetického krmiva.
V čem vidím hlavní rozdíl mezi těma koňma, tak je množství objemového krmení. Kobyla je 24/7 venku a i když nemají seno nonstop, tak ho dostává mnohem víc než druhý kůň, který je venku jenom za světla. ( jen poznámka, v té stáji, kde je druhý kůň, jsou koně krmení dostatečně, zbytek koní takový problém nemá, jen tenhle by možná potřeboval jiný systém).

Ja by som sa vrátila k dôvodu nasvalenia. Píšete, že chcete sedlo na mieru. Ok, teraz rýchlo nasvalíte koňa-čo pri správnom menežmente môže trvať tak cca 3mesiace. Ale čo potom? Udrží sa kobyla v tej forme? Udrží sa aj po pastevnej sezóne, cez zimu a do jari?
Neberte to v zlom, len tak nahlas rozmýšľam, či nejaké rýchlo nasvalenie v takomto prípade má zmysel, či ste shcopná udržať v približne rovnakej forme kobylu celoročne-vtedy má zmysel pasovať sedlo na mieru a na nasvaleného koňa.
napsal(a):
Nezlobte se na mě, ale radit totálnímu začátečníkovi dát koni na lonž gogue, to je jako byste dala opici do ruky břitvu. Málokterý začátečník v lonžování s použitím jakéhokoli druhu vyvazováku do toho dokáže koně zešněrovat tak, aby mu pohyb ještě víc neomezil. Povětšinou to utáhne příliš nebo vůbec a tedy použití vůbec nemá smysl a efekt a lonžér laik si to ani neuvědomí... Většinou ani neví, co to znamená, když má kůň správně používat zadní nohy.
Pokud už chce zadavatelka lonžovat koně a moc o tom neví, měla by si pořídit pevný chambon (záměrně pevný, nikoli pružný nebo gumy) a s ním začít. Tam napáchá nejmíň škody a kůň se jí při špatném zapnutí nebude balit za kolmici a padat na předek. Chambon se navíc dá rychle a jednoduše prodloužit nebo zkrátit takže můžete velmi rychle reagovat na různé situace. U každého lonžování jsou důležité přechody krok/klus, případně klus/cval a samozřejmě i ty do pomalejších chodů. Osobně jsem nejlepších výsledků dokázala dosáhnout přechodováním krok/cval, ale na to už s tím koněm chce opravdu cíleně pracovat. Právě střídáním přechodů nutíte koně více používat záď a přes záď se aktivuje zbytek svalů. Kobyle je 12 let,30 min několikrát do týdne na lonži ji nezabije a nemusí se ani z lonž. pomůcek odepínat, to bych řešila spíš u opravdu mladé remonty v růstové fázi a v začátcích výcviku. Spíš bych ji vyváděla pravidelně z kruhu na pár kroků i na rovné stěny ať ji to neustále nenutí do ohnutí. Jinak doporučuji si sehnat/půjčit knihu Skokové ježdění Paalmana, je tam o tom výborně a srozumitelně psaná kapitolka, já podle ní před 20l začínala.
Osobně gogue při lonžování nikdy nepoužívám, je to fakt na pytel. Kór když koně vedete lonží za udidlo. Když už něco použít musím, tak právě klasický pevný chambon.
Pružné pomocné otěže typu gumy apod, jsou úplně na houby. Kůň v tom nenajde ani trochu prostor, aby se lehce opřel a mohl přežvýknout a uvolnit horní linii. Každý pokus o podobnou věc mu tyhle serepetičky odmění cukem a zpětným rázem což u citlivých jedinců může vyvolat velmi nepříjemné reakce a někdy se kůň díky tomu může i totálně otupit v hubě.
A jen k fyziologii tréninku koně: jen pouhá adaptace svalů na základní zátěž trvá minimálně 2 měsíce opravdu poctivě vedené a promyšlené práce min 4-5x týdně s 2-3 dny odpočinku v týdnu. Nižší frekvence = delší doba pro dosažení výsledků. Nelze to uspěchat přepínáním koně. K tomu se musí samozřejmě doladit další management koně typu jádro, kvalita regenerace apod...
Mám mladou remontu hřebce, která funguje v dobře promyšlených hodinových tréninkových cyklech cca 4-5x týdně od minulého října a teprve poslední dva měsíce lze říct, že je ve stavu korektního nasvalení úměrnému stupni jeho výcviku. Čím rychlejší čekáte výsledky, tím větší je riziko, že koně přetáhnete a cestu k vytouženému výsledku prodloužíte a to fakt nemá smysl.
napsal(a):
A mladé remonty byste obsedala jak? Ty taky nemají dostatečný svalový základ, aby unesly člověka čili by na ně podle vás člověk neměl sedat?
Kůň se zaoblí mimo přiměřenou stravu právě dobře vedeným tréninkem. Mimo dlouhý zádový sval si musí hlavně vyvinout svaly trupu, které nesou jezdce. Zádový sval se stará jen o přenos pohybové síly, nikoli přímo o nesení váhy.
Svaly trupu se vyvinou, jestliže je kůň ježděn v rytmu, v uvolnění a na klidném kontaktu, myšleno přesně v tomto pořadí (nejdřív hlídáte rytmus pohybu, pak uvolnění a pak teprve kontakt). Jsou to základní 3 z celkových 6 pilířů každého výcviku koně.
Pokud je jezdec schopen jezdit na koni tak, aby mu v pohybu nepřekážel aby se pod ním kůň uvolnil, tak absolutně nevidím problém, aby na koni jezdil.
Ze země dokážete možná najít rytmus a uvolněnost, ale kontakt už ne (pokud tedy hodně dobře neovládáte práci na dvou lonžích, což neumí každý).

Alfi: pokud jste si všimla, tak jsem tam dost rozebrala, jak by mělo vypadat správné nastavení gogue, resp. práce lonžéra, aby to mělo smysl. Lonžování je dost věda a málokdo, koho jsem kdy viděla s koněm na lonži pracovat, věděl, co dělá. Takže těžko to popsat v pár větách na netu.
Pokud je kůň opadlý, nedokážu si představit, že ho v sestavení lonžujete 30 minut ve všech chodech bez toho, abyste ho nechala protáhnout. Tím vytvoříte leda to, že bude druhý den bolavý a namožený. A příště nejspíš neochotný k práci (je to kobyla).
Nikdo neřekl, že za 2 měsíce bude kůň nasvalen. Jen, že se již svaly začnou tvořit a že bude schopen unést lehkou zátěž (ale že nevím, jak na tom je, tedy těžko takhle na dálku odhadovat a je třeba zhodnotit jeho stav reálně.).
Rozumím, že máte svou pravdu, ale netřeba se takhle ostře navážet.
Paalmana mám doma taky, ale pro člověka, který je víceméně laik, jsou daleko přínosnější videa, kde si nemusí domýšlet, jak to pisatel myslel, ale prostě vidí, jakou polohu má která část koně při výcviku mít, jak to vypadá správně, jak špatně, na co se soustředit...
Každopádně jak jsem už psala - každý tady má jiné zkušenosti a stupeň výcviku za sebou, proto každý bude radit něco jiného. A to se i potvrdilo. Stějně, jako na jakékoli jiné diskusi, to bude jen snůška doměnek a zkušeností různých lidí a je na majitelce, aby vyzkoušela a vybrala pro svého koně to, co mu bude vyhovovat...
Píše o lidech ve stáji, tak třeba má šanci oslovit někoho, kdo se bude zdát, že dělá to podobné, co v instruktážních videích a ukáže jí to live

alfi pav
napsal(a):
A mladé remonty byste obsedala jak? Ty taky nemají dostatečný svalový základ, aby unesly člověka čili by na ně podle vás člověk neměl sedat?
Kůň se zaoblí mimo přiměřenou stravu právě dobře vedeným tréninkem. Mimo dlouhý zádový sval si musí hlavně vyvinout svaly trupu, které nesou jezdce. Zádový sval se stará jen o přenos pohybové síly, nikoli přímo o nesení váhy.
Svaly trupu se vyvinou, jestliže je kůň ježděn v rytmu, v uvolnění a na klidném kontaktu, myšleno přesně v tomto pořadí (nejdřív hlídáte rytmus pohybu, pak uvolnění a pak teprve kontakt). Jsou to základní 3 z celkových 6 pilířů každého výcviku koně.
Pokud je jezdec schopen jezdit na koni tak, aby mu v pohybu nepřekážel aby se pod ním kůň uvolnil, tak absolutně nevidím problém, aby na koni jezdil.
Ze země dokážete možná najít rytmus a uvolněnost, ale kontakt už ne (pokud tedy hodně dobře neovládáte práci na dvou lonžích, což neumí každý).
Mladé remonty jsem obsedala po práci na lonži, ze země a nejlépe nachozené v terénu vedle druhého koně. To nemá možnost dělat každý, resp. ve sportovních stájích na to není čas, ale pochybuji, že zodpovědní lidé z drezurní / parkurové branže (o které jediné můžu mluvit, protože jiné styly neznám tak dobře) začínají s mladým koněm pracovat tak, že ho stáhnou z výběhů a rovnou na něj hodí cajky a tradá na práci. Prostě práce na lonži s mladým koněm je pro většinu lidí základ.
Taky pokud vezmeme v potaz tuto dvojici, o které se tu konkrétně bavíme, je pochopitelné, že "nasvalování" opadlého koně pod tímto typem jezdce je přinejmenším velká hovadi*na.
PS: Alfi, nebyla bych velmi poctěna přirovnáním k opici, být zadavatelkou...
Ja tedy diskuzi necetla celou ale prikladam foto me kobci ze vcera ktera ted pres zimu jen trajda ve vybehu a nebo chodime na prochazky na ruce. A to je to achal. Deuhe foto konec unora. Vase kobuse senne bricho nema. A tlusta rozhodne neni. Mozna ze foto klame ale ja bych prikrmila.
kapička
napsal(a):
Buď jsem slepá a nebo fakt vidím žebra... Zdá se mi dost podobná jako ten kůň co jsem ho jezdila (jak má tu prohlubeň u kohoutku atd.) a tam fakt zabrala pastva ( bylo hodně vidět, když se dal do hodně travnatého výběhu) a pak ta svižná chůze pod sedlem na volné otěži.
Ano, posílám to s překvapením nad jejich názorem. Já jí přejedu po hřbetě a můžu jí ty žebra spočítat.
Přikrmuji co můžu, snažím se tam jezdit co nejčastěji. Ale jelikož je pastevně ustájená nemám nárok na přikrmování.
lenacia
napsal(a):
Ano, posílám to s překvapením nad jejich názorem. Já jí přejedu po hřbetě a můžu jí ty žebra spočítat.
Přikrmuji co můžu, snažím se tam jezdit co nejčastěji. Ale jelikož je pastevně ustájená nemám nárok na přikrmování.
Nejde o pastevní ustájení...Já mám dva koně na pastevku a je tu dalších 10 dalších a všichni jsou tlustí jak těhotní... s jedním sportuju a ostatní se flákají a nikdo z nich nedostává žádný příkrm.. Základ je opravdu kvalitní seno a v sezoně pastva... Kobča vypadá opravdu hubeně aby nasvalila potřebuje v prvé řadě nabrat nějakou hmotu Nemyslím to ve zlém jen taková vsuvka k zamyšlení jestli je seno opravdu kvalitní a pastvy dostatek
22verunka
napsal(a):
Ja tedy diskuzi necetla celou ale prikladam foto me kobci ze vcera ktera ted pres zimu jen trajda ve vybehu a nebo chodime na prochazky na ruce. A to je to achal. Deuhe foto konec unora. Vase kobuse senne bricho nema. A tlusta rozhodne neni. Mozna ze foto klame ale ja bych prikrmila.
Souhlasím. Nakrmit a pak dělat svaly. A pak zase nakrmit a pak se uvidí
Přikládám fotku kobyly( ta tmavá hnědka) režim 24/7,21 roků. Nejezdila jsem celou zimu, kvůli úrazu, jen občas ji někdo vzal provětrat.
lenacia
napsal(a):
Mě je tvrzeno, že klisna je tlustá a má senné břicho.
Tohle je spíše hubený kůň.
Holý kohoutek, leze z ní horní linie, žebra viditelná i přes hustou zimní srst.
Břicho není měřítkem výživného stavu koně(!) - to na fotce je dáno spíše kombinací povolených břišních svalů a natráveniny ve střevech, hubení (i velmi hubení) koně mají často velké břicho.
elizabetha
napsal(a):
Nejde o pastevní ustájení...Já mám dva koně na pastevku a je tu dalších 10 dalších a všichni jsou tlustí jak těhotní... s jedním sportuju a ostatní se flákají a nikdo z nich nedostává žádný příkrm.. Základ je opravdu kvalitní seno a v sezoně pastva... Kobča vypadá opravdu hubeně aby nasvalila potřebuje v prvé řadě nabrat nějakou hmotu Nemyslím to ve zlém jen taková vsuvka k zamyšlení jestli je seno opravdu kvalitní a pastvy dostatek
Objem je sice základ a já ho považuju za důležitější než příkrm, ale je fakt, že jsou asi typy koní, kteří to bez příkrmu nedají.
A u koně, kterého vidím na fotkách, mi přijde naprosto, ale naprosto nesmyslné, řešit nasvalování. Poslední dobou mám pocit, že potřeba nasvalovat je taková novodobá koňácká obsese - přitom drtivá většina těch koní potřebuje prostě nažrat...a honění v terénu či ve vyvázání na lonži za účelem tvorby svalů působí spíš kontraproduktivně. Kůň vydává další energii, kterou by jinak použil k tvorbě hmoty.
Koni z fotografií bych doporučila nonstop kvalitní objem - seno, pastva + rozumný příkrm a poté, co se zakulatí, tak i rozumnou práci - vycházky na ruce v terénu, vycházky pod jezdcem v přirozené rovnováze - žádná udělátka a montování hlavy do požadované pozice. A všechno v klidu.
Ten pravý důvod, proč kůň nelahodí vašemu oku, není ten, že by neměl svaly...on prostě nemá optimální výživovou kondici.
Myslím, že fotek luxusně vypadajících koní (včetně plnokrevných), kteří nepracují nebo téměř nepracují, se průběžně v diskuzích objevuje dost.
O to hure vsm pujde nasvalit
. Nejdriv musi mit z ceho. Takze v prvni rade, ja bych ji prikrmila, treba mojim konim seno nestaci a kvalita je luxusni. Ale proste musim pridavat. Rada krmim vojtesku sladak a rizky, pridavam lneny olej a jo hubenym konim jsem davala ryzove otruby, nebo take granule pavo. Stemi mam taky dobrou zkusenost. Uvidite ted bude jaro tak kobca na zelenym urcite najede. Pak bych resila svaly a jakoukoliv praci pod jezdcem. Ta horni linie je opravdu jen kost potazena kuzi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak i u koní bude pravděpodobně těch 80% úspěchu způsobeno stravou.Na tohle ale nepotřebuje člověk být odborník..To je snad logické.Bílkoviny jsou stavební materiál pro jakýkoliv sval, ale energie pro svaly jsou sacharidy.Takže co potřebuje kůň aby nabral svaly?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prý dost pomáhá chodit s koněm do kopce na ruce.Sám nevím, ale ošetřovatelka je zároveň trenérka těch tragédů tady a je pravda, že jak s nimi všude lezu i do kopců, tak jsou docela v kondici.Samo mě berte s rezervou.
Ono to tady nějak zapadlo, tak to vytahuju na světlo
Přidám fotky té invalidní kobyly. Je na pastevku, jediné co kromě objemu dostává je cca 250 ml nějakých obyč relax granulí (je tam vojtěška jako hlavní složka) a ten samý objem otrub (nepátrejte po tom, proč) přes zimu, v létě jenom ty granule. A to je všechno, ani to seno nemá nonstop, protože zbytek stáda jsou velmi dobře krmitelní koně. Ale asi je kvalitní, ono teda opravdu krásně voní, by se do něj pomalu jeden zakousl
Deku v tomhle ustájení nikdy neviděla. A to přišla ze sportovní stáje, kde byla převážně v boxu. A minimálně poslední 2-3 roky skoro nic nedělá, jestli jde párkrát do roka na procházku, tak je to hodně.
To jen tak pro zajímavost, že u některých koní to jde i na tom pastevku a bez nějaké extra péče a bez práce.
Takže Lenacio, jestli do vás budou v ustájení hustit, že je Sára tlustá, tak jim klidně ukažte tyhle fotky, protože tohle už by šlo označit jako tlusté ČT
kapička
napsal(a):
Přidám fotky té invalidní kobyly. Je na pastevku, jediné co kromě objemu dostává je cca 250 ml nějakých obyč relax granulí (je tam vojtěška jako hlavní složka) a ten samý objem otrub (nepátrejte po tom, proč) přes zimu, v létě jenom ty granule. A to je všechno, ani to seno nemá nonstop, protože zbytek stáda jsou velmi dobře krmitelní koně. Ale asi je kvalitní, ono teda opravdu krásně voní, by se do něj pomalu jeden zakousl
Deku v tomhle ustájení nikdy neviděla. A to přišla ze sportovní stáje, kde byla převážně v boxu. A minimálně poslední 2-3 roky skoro nic nedělá, jestli jde párkrát do roka na procházku, tak je to hodně.
To jen tak pro zajímavost, že u některých koní to jde i na tom pastevku a bez nějaké extra péče a bez práce.
Takže Lenacio, jestli do vás budou v ustájení hustit, že je Sára tlustá, tak jim klidně ukažte tyhle fotky, protože tohle už by šlo označit jako tlusté ČT
Jako, my máme trochu atypický ty záda, že jí trochu čuhují vždycky.
Ale tahle hláška se mi už taky nechtěla moc zdát.
lenacia
napsal(a):
Jako, my máme trochu atypický ty záda, že jí trochu čuhují vždycky.
Ale tahle hláška se mi už taky nechtěla moc zdát.
Tohle je fotka z léta a kůň vypadá o dost líp než na těch zimních. Je vidět, že pastva dělá svoje, v zimě to s tím objemem nebude asi tak úplně OK.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak i u koní bude pravděpodobně těch 80% úspěchu způsobeno stravou.Na tohle ale nepotřebuje člověk být odborník..To je snad logické.Bílkoviny jsou stavební materiál pro jakýkoliv sval, ale energie pro svaly jsou sacharidy.Takže co potřebuje kůň aby nabral svaly?
Člověka se selským rozumem?
kapička
napsal(a):
Není tlustá, je krásná!
elizabetha
napsal(a):
Myslím, že spoustě koní na pastevkách, kde přes zimu hodně protopí, seno nestačí.
Máme seno pěkné, koně jsou vybíraví a jen tak něco nechtěj, strávily u něj zaparkované celou zimu, jen 2x týdně rekre vyjížďky, a přesto jedna kobyla, která po létě praskala ve švech, dost výrazně zhubla (díky bohu). Druhá, která má sklon spíš být hubenější, měla drobný příkrm a díky tomu nezhubla a dokonce začíná mít loupnutej zadek.
Taky mě napadá, že ta kobyla, co zhubla, nemá moc huňatou srst, tak toho prostě asi protopí víc než druhá, co je jak medvěd a určitě ji to lépe izoluje. Btw.plemeno jsou stejné.
Ale určitě souhlasím, že seno je základ a je potřeba zajistit, aby bylo kvalitní a kůň se k němu dostal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Téměř jednadvacetiletý invalidní valach, který nedělá nic už 3 roky (nic rozumějte vůbec nic) na pastevním ustájení s adlibitním přístupem k senu, říjen až březen 300g bezjadrných granulí ob den, voda, duben až září jen pastva. Omlouvám se, ale chybu někde v managementu koně "rychle a efektivně" nedohoníte, už vůbec ne šněrováním palice do jakési pozice. Pardon za rozhořčení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Téměř jednadvacetiletý invalidní valach, který nedělá nic už 3 roky (nic rozumějte vůbec nic) na pastevním ustájení s adlibitním přístupem k senu, říjen až březen 300g bezjadrných granulí ob den, voda, duben až září jen pastva. Omlouvám se, ale chybu někde v managementu koně "rychle a efektivně" nedohoníte, už vůbec ne šněrováním palice do jakési pozice. Pardon za rozhořčení.
Koník bez stresu a dobře živený...To dělá zázraky.
Ja zase znam spoustu koni ktery pastevko byt s velmi kvalitnim senem a i prikrmem nedavaj. A nejsou to zadne staroby, ale treba 7 leti kone. Asi je to proste kun od kone. Moje holstynka na pastevku vypadala strasne a byla tam alfa. U zradla prvni, vsechny vyhanela a ostatni byli jako vzducholode a ona opadla. Po trech mesich v boxe to bul uplne jiny kun.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Ja zase znam spoustu koni ktery pastevko byt s velmi kvalitnim senem a i prikrmem nedavaj. A nejsou to zadne staroby, ale treba 7 leti kone. Asi je to proste kun od kone. Moje holstynka na pastevku vypadala strasne a byla tam alfa. U zradla prvni, vsechny vyhanela a ostatni byli jako vzducholode a ona opadla. Po trech mesich v boxe to bul uplne jiny kun.
Možná byla ve stresu z toho.Čert ví..
Kobča krmena pouze senem, které dostává dávkované bez jakýkoliv příkrmů. A samozřejmě pastva. Kdybych přikrmovala, tak by asi praskla . Každý kůň to má jinak.
Tyjo, taky by se mi hodilo umět zázračně rychle nasvalovat koně, obzvlášť záda. Když jsem s kobylou začala v létě pracovat, měla na zádech vyloženě střechu a až po půl roce ježdění 2x týdně jsem si troufla po ni chtít aby kopce lezla se mnou na zádech, do té doby jsem ji vodila po kopcích na ruce, ať si ji nezakyselim.
Už nemá záda vyloženě opadlá, ale do stolečku, jaký by dle své plemenné příslušnosti měla mít, má pořád daleko.
Ale jsem ráda za toto téma, že mě namotivovalo k větší aktivitě. Zkusím najít v co nejbližším okolí stáje nějaký svah, který nebude ani neslezitelný krpál, ani mírná cesta, a ve dnech, kdy nebude čas/chuť jezdit si to vylezem na ruce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Urcite ale box ji proste svedcil vic. Ma rada svuk klid a pohodli tak proc ji ho nedoprat. Je tam absolutne v pohode. A krmim ji jen senem. Proste se ji tak nedarilo.
To ta moje trysko myš zrzavá byla pastevně ustájena tři měsíce než se vrátila zpátky sem..Byla totálně nesvá a ještě s hnilobou v kopytě dost rozsáhlou.To sice bylo spíš tím že na to asi někdo pěkně prděl. Za měsíc tady v režimu na noc box je zase svá až moooc.
Taky se shoduji s názorem, že tvoje kobča je Lenacio spíš hubenější než tlustá..nevím, kdo na ní koukal a tohle ti tvrdil, ale ba naopak si myslím, že by měla dostat víc nažrat. Dostane se v klidu k senu? Neodhání ji koně? Určitě by nebylo možné se s ustajovatelem nějak na tom příkrmu domluvit?
My zase řešíme opačný problém, já mám doma tlusté prasátko . I přesto, že snad jako jediní v okolí jezdíme i v zimě a mrazech(první jezdce na koních začínám potkávat až tak koncem března ), tak jsme furt jak stodoly . Celou zimu jezdím vždycky bez sedla, protože kobyla odspodu pěkně topí, a když jsem na ní dneska prdla sedlo a tak tak dotáhla podbřišák, nestačila jsem se divit, jaký jí narostl pupek, hrůza . A to je kobyla na jen na seně(a to ještě dávkuji, aby nepraskla) a pidi hrstičce granulí, aby měla pocit, že aspoň něco má k večeři
canka
napsal(a):
Taky se shoduji s názorem, že tvoje kobča je Lenacio spíš hubenější než tlustá..nevím, kdo na ní koukal a tohle ti tvrdil, ale ba naopak si myslím, že by měla dostat víc nažrat. Dostane se v klidu k senu? Neodhání ji koně? Určitě by nebylo možné se s ustajovatelem nějak na tom příkrmu domluvit?
My zase řešíme opačný problém, já mám doma tlusté prasátko . I přesto, že snad jako jediní v okolí jezdíme i v zimě a mrazech(první jezdce na koních začínám potkávat až tak koncem března ), tak jsme furt jak stodoly . Celou zimu jezdím vždycky bez sedla, protože kobyla odspodu pěkně topí, a když jsem na ní dneska prdla sedlo a tak tak dotáhla podbřišák, nestačila jsem se divit, jaký jí narostl pupek, hrůza . A to je kobyla na jen na seně(a to ještě dávkuji, aby nepraskla) a pidi hrstičce granulí, aby měla pocit, že aspoň něco má k večeři
Není březí?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
canka
napsal(a):
Vám ale určitě nikdo nemůže říkat že trápíte koníka hladem. Zkrátka je prostorově výraznější.
canka
napsal(a):
Tvrdí mi to úplně všichni... Mají dost sena, jak by mohla být hubená? Vždyť rozbalujeme balíky i na pastvě. Má senné břicho. Všem lezou žebra, protože nejsou nasvalení. Nemůžeš srovnávat Coráda a Netynku se Sárou, ti dva sou tlustí celoročně.
lenacia
napsal(a):
Tvrdí mi to úplně všichni... Mají dost sena, jak by mohla být hubená? Vždyť rozbalujeme balíky i na pastvě. Má senné břicho. Všem lezou žebra, protože nejsou nasvalení. Nemůžeš srovnávat Coráda a Netynku se Sárou, ti dva sou tlustí celoročně.
Máme pastevně ustájeno 7 koní. Jeseníky, tedy hory. Zima, sníh, větry.
Balíky v sítích, aby žrali pomalu a příliš netroustli. Jediný A1/1 má trochu tajli, ostatní jsou vyloženě tlustí.
To mi tedy řekněte, jak to, že vašim koním lezou žebra, pokud mají balíky rozbalené, tedy k dispozici úplně nejvíc sena, jak to jenom jde?!
lenacia
napsal(a):
Kobylka je pohubla. To je fakt. Mojim konim zebra nelezou, a jsou to plnokrevnici, achal, ct. Zadny nevypada po zime jako vase kobyla.neco je spatne.
Pokud lezou zebra vsem je to proste krmenim. Pokud vam tvrdi ze je tlusta a opadla. Jedina rada zmente ustajeni.
sisi58
napsal(a):
Máme pastevně ustájeno 7 koní. Jeseníky, tedy hory. Zima, sníh, větry.
Balíky v sítích, aby žrali pomalu a příliš netroustli. Jediný A1/1 má trochu tajli, ostatní jsou vyloženě tlustí.
To mi tedy řekněte, jak to, že vašim koním lezou žebra, pokud mají balíky rozbalené, tedy k dispozici úplně nejvíc sena, jak to jenom jde?!
Já vážně nevím. Jako seno doopravdy dostávají. A boxáci navíc dostávají i příkrm. Ve výběhu se vždycky rozbalí celý balík. Do přístřešku na noc se připraví vždycky na několik míst kupky sena, aby se všichni dostali k nějaké kupce.
22verunka
napsal(a):
Kobylka je pohubla. To je fakt. Mojim konim zebra nelezou, a jsou to plnokrevnici, achal, ct. Zadny nevypada po zime jako vase kobyla.neco je spatne.
Pokud lezou zebra vsem je to proste krmenim. Pokud vam tvrdi ze je tlusta a opadla. Jedina rada zmente ustajeni.
Ustájení bych měnila ráda, kdyby bylo kam. Ale všude je plno, případně mají jen boxové, a hodinařící kobylu mi nevezmou, ani bych jí to neudělala. A zase nemůžu jí dát nikam daleko.
Sisi58: Nemela by byt..3 roky po sobe nezabrezla, kdyz jsme se snazili..i kdyz podle vysetreni sonem je naprosto zdrava..ale kdyz nad tim tak premyslim, meli jsme jednu nehodu, ale co vim, tak kobyla nerijila..na zacatku cervence minuleho roku, kdyz jsem byla u kamaradky pomoci ji prevazat ranu jejimu kavkazovi, tak jsem kobylu dala do vybehu vedle jejiho hrebce..a kdyz jsme po pul hodine prisli, hrebec se prolamal pres pevny vybeh ke kobyle..ale v klidu se vedle sebe popasali, zadny orgie se nekonali
Meifi: No vet se mi minule smal, ze me jednou uda nekdo za prezirani zvirat Jenze ja nemuzu za to, ze tloustnou i ze vzduchu..a to mi takhle na podzim vezl vet odcerveni pro kozy, zakoukal se na jednu moji kozenu a rika:, Teda ta snad ceka trojcata? Kdy ma ty prcky vyprdnout?"Tak jsem se zasmala a ukazala k pristresku:, Tamhle ji tri behaji".Tak z toho byl nejaky vyprdly
Lenacia:Ja bych se od nich nenechala odbyt.Jednou jim platite za to, aby o Vaseho kone bylo postarano, tak by to tak melo vypadat.A jestli takhle vypadaji vsichni konici, tak je asi neco spatne.Byt Vami, bud bych si s ustajovatelem promluvila, zda by nebylo mozne dat baliky opravdu na vice mist, aby se opravdu vsichni kone nazrali, a nebo bych se spise poohlizela po jinem ustajeni..ale tlusta Vase kobyla urcite neni..videla jste ji takhle ve vybehu s konmi, na jakem miste je v hiearchii stada? Nejsou ti dva udajne tlusti kone ti dominantni, co jsou jako prvni u baliku?
22verunka
napsal(a):
A ta nic nedela. Vubec nic
Navic ma pod sebou jeste stale 9 mesicni hribe. Urcite neco objevite. Preju hodne stesti.
Víte co, štve mě to, všude jinde koukám kolik možností lidi maj, a můžou si vybírat rovno uze tří areálů s halou a zaměřením. Tady máme Krakonošskou jízdárnu a to je vlastně všechno. Jedni soukromníci vyházeli všechny majitele a mají areál jen pro sebe. Další mají kompletně plno a navíc majitel má nějakou nemoc, že už trpí demencí a jakmile to s ním klepne tak je údajně celá stáj v háji.
Další stáj je taktéž přeplněná koňmi, že to vůbec neodpovídá počtu pozemků co mají.
Další ranč má ono boxové ustájení s tím že to nelze nijak zařídit a hodinařícího koně u svých koní nechce.
Těžko se hledá stáj v okolí ML s max 15km vzdáleností kvůli financím.
A nějaký soukromík, co má koně ve svém a neměl by problém jednoho přibrat, není? Teď jsou koně snad všude...
U nás je "nejhubenější" nebo lépe řečeno nejméně tlustá kobyla na posledním místě ve stádě, ona má i kratší srst než ostatní, tak víc propojí. Ale i tak žebra vidět nejsou a ani při běžném hlazení nejsou pod tukem cítit. Tady je ale extrémně klidné stádo,90% se vyřeší sklopením uší a přemístění jedince do správné pozice u krmelce. A majitel má koně ve svým, zpevněné krmiště má na dohled od zahrady, a když naveze seno, on nebo kdokoliv jiný, tak ty koně sleduje, jestli se poskládaj všichni k senu a kdyžtak dodá odstrčeným jedincům porci extra.
kapička
napsal(a):
A nějaký soukromík, co má koně ve svém a neměl by problém jednoho přibrat, není? Teď jsou koně snad všude...
U nás je "nejhubenější" nebo lépe řečeno nejméně tlustá kobyla na posledním místě ve stádě, ona má i kratší srst než ostatní, tak víc propojí. Ale i tak žebra vidět nejsou a ani při běžném hlazení nejsou pod tukem cítit. Tady je ale extrémně klidné stádo,90% se vyřeší sklopením uší a přemístění jedince do správné pozice u krmelce. A majitel má koně ve svým, zpevněné krmiště má na dohled od zahrady, a když naveze seno, on nebo kdokoliv jiný, tak ty koně sleduje, jestli se poskládaj všichni k senu a kdyžtak dodá odstrčeným jedincům porci extra.
Měli sme tady vysírače, ten opravdu ty koně často nenechal na pokoji, teď je pryč a věřím, že se koně zlepší, ale Sára letos od začátku kdy sněžilo a tak nosila deku s fleece, a opravdu dostávala seno a měla klidový režim.
A právě to je ono, soukromníci tady téměř nejsou a když jo, tak to jsou právě takové ty ranče, a nebo mají jeden hektar a na tom tři svoje koně a dalšího nepřijmou. Všechno je moc daleko, a zase, mít koně skoro 40 km daleko, platit 3500, ale kvůli špatné dostupnosti ho ani nevidět...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Canka: Vždyť já to pořád těm koním říkám"nežer už, budeš jak prase".No vůbec mě neposlouchá.
lenacia
napsal(a):
Měli sme tady vysírače, ten opravdu ty koně často nenechal na pokoji, teď je pryč a věřím, že se koně zlepší, ale Sára letos od začátku kdy sněžilo a tak nosila deku s fleece, a opravdu dostávala seno a měla klidový režim.
A právě to je ono, soukromníci tady téměř nejsou a když jo, tak to jsou právě takové ty ranče, a nebo mají jeden hektar a na tom tři svoje koně a dalšího nepřijmou. Všechno je moc daleko, a zase, mít koně skoro 40 km daleko, platit 3500, ale kvůli špatné dostupnosti ho ani nevidět...
Asi bych radeji jezdila dal nez nechala hubeneho kone ve staji kde mi tvrdi ze je tlusta. Selsky rozum.
uvidite. Ted bude jaro, dlouhy den, tak treba najdete neco lepsiho kam se vam.vyplati jezdit.
Tá žltá kobyla je chudá, to to neviete poznať sama ? V zimnej srsti jej trčia rebrá, dokonca výbežky stavcov, hladová jama prepadnutá, horná línia nič, trčiace bedrové hrbole.
To ste akože naozaj vážne pomýšľali, že s takou vychrtlinou, čo ešte ani nevymenila zimnú srsť začnete teraz viac pracovať, aby nasvalila a nemáte možnosť ju denne prikrmovať ?
Sedlo na mieru na koňa, ktorý v zime schudne 50-70 kg a cez pastvu ich znovu naberie, really ?
Je normálne, že kone sú na jeseň vyžraté a cez zimu proste svoje tukové zásoby minú, preto na jej konci vyzerajú ako vaša kobyla, niektorí aj horšie, niektorí to neprežijú. Tí šťastnejší sa potom na jarnej tráve zase vypasú a obalia tukom.
To je normálne a prirodzené. V prírode, alebo v podmienkach, ktoré sa tým prírodným blížia.
Pokiaľ ale chcete jazdiť, pokiaľ chcete po koni nejaký výkon a svalovú prácu, nemôžte čakať, že cez zimu na sene bez príkrmu bude každý jeden kôň prosperovať a že akurát v prechodnom jarnom období na tom bude najlepšie.
A určite sa popozerajte po inom ustajnení, lebo ľudia, ktorí vám tvrdia, že kobyla je tučná, má senné brucho a potrebuje nasvaliť tomu prd rozumejú a iba sa chcú zbaviť zodpovednosti za jej stav, ako ustajňovatelia.
A sama sa snažte vzdelávať, aby ste tu nemusela zakladať témy, ako rýchlo a efektívne nasvaliť koňa, ktorý je chudý a jeho problém je niekde úplne inde, budúcu zimu už kobyla také šťastie mať nemusí, že to zvládne.
22verunka
napsal(a):
Ale pro me byl vzdy prvorady kun. Ze jsem jezdila jako trubka kazdy den 60 km tam a 60 km zpet za kobcou na pripusteni, jen abych se ujistila ze je vse v naprostem poradku (jsem cvok) a ustajeni a krmeni by melo byt pro majitele prvorade, byt tomu musi ledacos obetovat.
To je právě ten problém, pokud propočtu kolik.dám za ustájení, krmivo a nájem. Budu mít z prostředků možnost za ní jezdit cca 3x do měsíce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Ale pro me byl vzdy prvorady kun. Ze jsem jezdila jako trubka kazdy den 60 km tam a 60 km zpet za kobcou na pripusteni, jen abych se ujistila ze je vse v naprostem poradku (jsem cvok) a ustajeni a krmeni by melo byt pro majitele prvorade, byt tomu musi ledacos obetovat.
Cvok? Nemělo by to být vlastně normální?
Kobyla je hubená, nejen, že nemá senné břicho, ona nemá bohužel vůbec žádné. Takže jak píší asi skoro všichni, nejdříve nechat nabaštit, až pak začít s nějakou prací. S ustajovatelm to vážně probrat. Ale pokud takhle vypadají všichni ustájení koně, asi s ním nebude moc řeč. Pak určitě dokrmovat /nemáte peníze, takže se nemůžete odstěhovat dál a do lepšího.../ Co takhle nabídnout ustajovateli, že si to odpracujete... / můžete nabídnout to co umíte...hrabat, natírat, zametat, kydat hnůj, nějaké dny krmit, pouštět, zavírat... třeba by zájem měl. Jinak kobyla podle mě nemá senné břicho ani na té poslední fotce z podzimu, kdy by měla být před zimou kulatá z pastvy. Tam je podle mého měřítka tak tak v pohodě, ale nic navíc na ní teda taky není.
Oťásek
napsal(a):
Kobyla je hubená, nejen, že nemá senné břicho, ona nemá bohužel vůbec žádné. Takže jak píší asi skoro všichni, nejdříve nechat nabaštit, až pak začít s nějakou prací. S ustajovatelm to vážně probrat. Ale pokud takhle vypadají všichni ustájení koně, asi s ním nebude moc řeč. Pak určitě dokrmovat /nemáte peníze, takže se nemůžete odstěhovat dál a do lepšího.../ Co takhle nabídnout ustajovateli, že si to odpracujete... / můžete nabídnout to co umíte...hrabat, natírat, zametat, kydat hnůj, nějaké dny krmit, pouštět, zavírat... třeba by zájem měl. Jinak kobyla podle mě nemá senné břicho ani na té poslední fotce z podzimu, kdy by měla být před zimou kulatá z pastvy. Tam je podle mého měřítka tak tak v pohodě, ale nic navíc na ní teda taky není.
Tohle tam už dávno děláme a mimo jiné je tam od toho stajnice. Fotka v postoji je ze srpna.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Cvok? Nemělo by to být vlastně normální?
Asi ano ale pro spoustu lidi evidentne neni. Kdyz byla kobca 14 dni na tom pripousteni, fakt jsem tam jela denne abych s ni byla a pro klid me duse jsem tam i ustajovateli pomahalaa vse kolem moji kobyly jsem delala sama a to jsem mela doma dalsich 6 koni. Pro me to tak proste bylo. Penez neni nikdy dost ale radeji sem setrila na jinych mistech.
Nemam penize tak je kun hubeny ale mam ho. To je problem ktery tady na ifaune nikdo nevyresi je to zodpovednost majitele. Tak bych sla na brigadu nebo uskromnila na sobe ale kun musi mit to na co je zvykly a co mu prospiva. Lenecia pise ze za ni bude moct jezdit 3krat do mesice ale bude kun nakrmeny... pro ni je to neprijatelne radeji bude mit kone zebraka ale bude u nej 3 krat tydne.
Brala jsem to jako začátek podzimu - je po žních. No právě, to by měla vypadat asi nejlépe= připravená i na tužší zimu. Na fotce je hezká ale prostě i s končící pastevní sezonou celkem "šlank".
Tak pokud je tam stájnice, proč nejde dokrmovat? Ona tam není od toho aby zajistila koním jejich potřeby? Vaše kobyla příkrm potřebuje... Myslela jsem to tak: " hele milá stájnice/majitelko stáje... , já ti pomůžu s tvojí prací a ty mi za to každý den zajistíš příkrm kobyly..."pokud to nejde, je to na prd a přála bych Vám i kobylce ustájení cenově dostupné, hlavně místo, kde se na potřebách koně domluvíte, kde poznají nakrmeného a hubeného koně.
Meifi:Tak jsem to dneska kobyle taky zkusila rict, at tolik nezere, ze z ni bude to nejvetsi prase na svete, jestli takhle bude dal pokracovat...hodila na me svuj otravny pohled a zaborila cumak do sena Takze u nas ani promlouvani do duse nepomaha
Lenacia:Kdysi jsem byla v podobne situaci, jako Vy..nemela jsem tedy hubeneho kone, ale byla jsem na tom asi rok financne spatne..kobylu jsem ale musela prestehovat do jineho ustajeni, protoze tam, kde byla puvodne, to slo od desiti k peti..nasla jsem jen o kousek dal mnohem lepsi, ale pro me vyrazne drazsi a nejakych 25 km od baraku..jenze to jak se tam o koniky starali, my naprosto vyhovalo, i kdyz to nebylo pastevko, jak jsem puvodne chtela.Kone se zavirali do boxu, ale jen na noc, jinak byli od rana do vecera venku, takze jsem to neresila.Vzhledem k te financni situaci jsem mohla jet za kobylou jen 5x v mesici, protoze proste po zaplaceni najmu, jidla, benzinu do prace, tohoto ustajeni a v te dobe pujcky mi proste na vic nezbylo...kobyla se ale mela opravdu dobre a kdyz jsem tam jela, byla jsem s ni od rana do vecera, abych si ji uzila...po tom roce se situace konecne zmenila a ja mam kobylu nastehovanou uz 5 let doma a jsme spolu denodenne..ale i tak se to dalo, kdyz clovek vi, ze sveho kone uvidi malo, ale vi, ze je o nej velmi dobre postarano a nestrada...premyslejte nad tim..
Lenacio nic ve zlem ale zacinate mi pripominat atlantidu. Kobyla je hubena to vidite sama tak proc ste to nezacla resit driv? Resite to az diky koupi sedla ktere ja bych teda nekupovala dokud se kobyla nespravi a to za dva mesice nebude. Rozhodne bych na ni ted nejezdila. Pokud nechcete menit ustajeni a ma dostatek sena tak bych zajistila pravidelny prikrm a ne jen obcas po praci. A hlavne se zacnete sama vzdelavat a ne poslouchat jen to co vam reknou lidi ve staji. Vy ste majitel a vy mate zajistit koni veskerou peci bez ohledu na to co vam tvrdi jini. A hlavne jako majitel musite sama poznat jestli je kun hubeny nebo tlusty a podle toho se zaridit a ne se vymlouvat na ustajovatele.
Vim ze toto nechcete slyset ale obavam se ze to co slyset chcete vam tu nikdo nenapise, protoze vas problem neni nasvaleni a pokud budete s konem vic pracovat aby nasvalil tak bude akorat vic hubnout.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Pokud je kobyla stále u sena (pokud tedy je) a v zimě byla dekovaná, hledala bych důvod jinde než ve žrádle, spíše ve zdravotním stavu, popřípadě ve stresovém faktoru. Dokud bych nevyřešila příčinu její hubenosti, nepracovala bych. Nevím, kolik platíte za ustájení a je mi to jedno, pokud jsou schopni z koně udělat toto, a ještě říci, že je tlustý, tak je toto ustájení zadarmo drahé.
22verunka
napsal(a):
Asi ano ale pro spoustu lidi evidentne neni. Kdyz byla kobca 14 dni na tom pripousteni, fakt jsem tam jela denne abych s ni byla a pro klid me duse jsem tam i ustajovateli pomahalaa vse kolem moji kobyly jsem delala sama a to jsem mela doma dalsich 6 koni. Pro me to tak proste bylo. Penez neni nikdy dost ale radeji sem setrila na jinych mistech.
Nemam penize tak je kun hubeny ale mam ho. To je problem ktery tady na ifaune nikdo nevyresi je to zodpovednost majitele. Tak bych sla na brigadu nebo uskromnila na sobe ale kun musi mit to na co je zvykly a co mu prospiva. Lenecia pise ze za ni bude moct jezdit 3krat do mesice ale bude kun nakrmeny... pro ni je to neprijatelne radeji bude mit kone zebraka ale bude u nej 3 krat tydne.
Víte co, ja uz nevím kde se mám uskromnit. Byt sem opustila, žiju s tátou, jídlo jsou u mě bežně pytlikove polévky za tři koruny. Kde bych měla šetřit?
Ale jít do stáje, kterou neznám. A třikrát měsíčně ani nepoznám, a doufat, že se tam zlepší? Pro mě je prostě inteligentnější najít něco blíž kam můžu třeba denně... Jaký vztah mužů mít asi tak s koněm co mě s trochou štěstí uvidí třikrát do měsíce, když se nic nestane? Žádnej.
To ja vam rozumim ale vztah je jedna vec a zive a zdrave zvire druha. Vim o cem mluvim taky jsem zacinala. Kone jsrm mela uz na zs pak na stredni a bylo to tezke. Tak jsem proste chodila na brigady atd... kdyz jsem zacinala jako osvc na zivnostak lepila jsem doma po vecerech obalky abych kone uzivila. Ale nikdy nevypadal tak jako vas kun.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
A Vy radši budete mít vztah s koněm ve špatné kondici, nebo si jej dáte někam spravit, což si při Vaší frekvenci 3x měsíčně v klidu ošéfujete, a budete v budování vztahu pokračovat za půl roku? Myslíte, že Vás kůň v takovémto stavu potřebuje jako partnera? Ne, potřebuje se nažrat, nezajímá ho budování vztahu s člověkem, který mu nezajistí základní životní potřeby. Co bych udělala já, vyžádala bych si u ustajovatele slevu za krmení, a docházela si jej krmit sama, když je to tak velký problém. Pokud je tedy kůň zdráv.
22verunka
napsal(a):
To ja vam rozumim ale vztah je jedna vec a zive a zdrave zvire druha. Vim o cem mluvim taky jsem zacinala. Kone jsrm mela uz na zs pak na stredni a bylo to tezke. Tak jsem proste chodila na brigady atd... kdyz jsem zacinala jako osvc na zivnostak lepila jsem doma po vecerech obalky abych kone uzivila. Ale nikdy nevypadal tak jako vas kun.
Jak ale můžu vědět jaks e k ní kde budou chovat? Podívejte se teď, a to když sem tam před stěhováním byla, tak jsem viděla krmírnu, viděla sem jak večer naháněli koně, viděla sem pastviny., přístřešky.
A pak jsem tam chodila dlouhej krátkej podle práce.
A já taky nevím komu mám teda věřit. Tihle říkají že je tlustá, další osoba řekne, že jí atrofujou záda. jakože, když sem nezkušená měla bych přeci důvěřovat lidem, kteří se u koní pohybují několik let ne? Kor, když vidí mojí kobylu naživo. A až v zimě jsem si začala všímat, že je něco špatně. Ale jak to mám asi zjistit ve stáji, kterou ani nepoznám?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já vlastně jezdím denně 25 km tam a 25 km zpátky.Vynechal jsem od listopadu asi dva dny.Oba dva dny tu kobyla způsobila potopu(hrála si s napaječkou). Ještě že valach je rozumnější a jenom ožral ohlávku. Takže já musím jezdit denně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já vlastně jezdím denně 25 km tam a 25 km zpátky.Vynechal jsem od listopadu asi dva dny.Oba dva dny tu kobyla způsobila potopu(hrála si s napaječkou). Ještě že valach je rozumnější a jenom ožral ohlávku. Takže já musím jezdit denně.
Tak je rozdíl mezi 25 a 120 kilometry. I nyní jezdím 16 km.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
lenacia
napsal(a):
To je jasný.Takhle daleko bych si koně nikdy nedal.Musím mít kontrolu.
lenacia
napsal(a):
Přes léto jezdím ke koním 12 km tam a 12 km zpět na kole. A už mi není ani 30 ani 40.
Tak nevím co je na 16 km daleko. To je, jakoby jste jezdila na druhou stranu Prahy.
Někdo vám tu navrhl, aby jste si koně přikrmovala. Proč ne? Co vám v tom brání? A na den, kdy nebudete, krmení nachystáte.Chcete mi tvrdit, že kobyle nikdo kyblík nedá?
lenacia
napsal(a):
Mě je tvrzeno, že klisna je tlustá a má senné břicho.
To senné břicho je jako kde? Žádné nevidím. Kobylka je dost pohublá. Strašně záleží nejen na množství, ale i na kvalitě sena. Podle tohoto břicha je ale i množství málo, když vezmeme, že kobylka je živá jen z objemu, jádro nedostává.
sisi58
napsal(a):
Přes léto jezdím ke koním 12 km tam a 12 km zpět na kole. A už mi není ani 30 ani 40.
Tak nevím co je na 16 km daleko. To je, jakoby jste jezdila na druhou stranu Prahy.
Někdo vám tu navrhl, aby jste si koně přikrmovala. Proč ne? Co vám v tom brání? A na den, kdy nebudete, krmení nachystáte.Chcete mi tvrdit, že kobyle nikdo kyblík nedá?
Chodím do práce 12 hodin a ve stáji jsou návštěvní hodiny. Problém není v tom dát kyblik jako v tom, ocividne, vzít ohlávku pivest Saru, nakrmit a odvést. A přece co se řekne to platí a je pro ně tlustá. Ale už to řeším s majitelkou stáje. Sem ochotná připlatit.
lenacia
napsal(a):
Jak ale můžu vědět jaks e k ní kde budou chovat? Podívejte se teď, a to když sem tam před stěhováním byla, tak jsem viděla krmírnu, viděla sem jak večer naháněli koně, viděla sem pastviny., přístřešky.
A pak jsem tam chodila dlouhej krátkej podle práce.
A já taky nevím komu mám teda věřit. Tihle říkají že je tlustá, další osoba řekne, že jí atrofujou záda. jakože, když sem nezkušená měla bych přeci důvěřovat lidem, kteří se u koní pohybují několik let ne? Kor, když vidí mojí kobylu naživo. A až v zimě jsem si začala všímat, že je něco špatně. Ale jak to mám asi zjistit ve stáji, kterou ani nepoznám?
Důvěřuj, ale prověřuj
Taky nechápu, proč si nedokrmujete sama.Když držíte kobylu blízko kvůli tomu, abyste s ní mohla budovat vztah?
Právě nejlepší vztahy mají koně k těm kdo je krmí, takže byste to měla při jednom.
Proč chcete nechat šít sedlo, když píšete, že se stejně jezdit bojíte?
Vaše kobyla nejdřív potřebuje nakrmit.Tak choďte nějakou dobu pěšky, opravíte si postavy, obě.
A kdybyste pak někdy zatoužila jezdit, proč nepoužít původní anglii, když nemáte peníze?

lenacia
napsal(a):
Víte co, ja uz nevím kde se mám uskromnit. Byt sem opustila, žiju s tátou, jídlo jsou u mě bežně pytlikove polévky za tři koruny. Kde bych měla šetřit?
Ale jít do stáje, kterou neznám. A třikrát měsíčně ani nepoznám, a doufat, že se tam zlepší? Pro mě je prostě inteligentnější najít něco blíž kam můžu třeba denně... Jaký vztah mužů mít asi tak s koněm co mě s trochou štěstí uvidí třikrát do měsíce, když se nic nestane? Žádnej.
To je naozaj smutný príbeh, keď niekto, kto nemá na vlastnem bývanie, na vlastnú stravu, musí vlastniť koňa. Fakt smutné. No ale, hlavne, že ho máte. Nie je vám to ľúto? Že neviete nič dopriať(ani len dostatok žrádla?!), lebo na to nemáte financie? Nemáte výčitky?
lenacia
napsal(a):
Chodím do práce 12 hodin a ve stáji jsou návštěvní hodiny. Problém není v tom dát kyblik jako v tom, ocividne, vzít ohlávku pivest Saru, nakrmit a odvést. A přece co se řekne to platí a je pro ně tlustá. Ale už to řeším s majitelkou stáje. Sem ochotná připlatit.
Za týden je 40 hodin práce + max 8 hod přesčasů.
Vzhledem k tomu, že nemáte peníze, neděláte přesčasy, děláte tedy 3 dny jeden týden a 4 dny druhý týden (aby to vycházelo). Tedy za 14 dní děláte 7 dní. Zůstává vám 7 dní volna.
Něco jako návštěvní hodiny ve stáji neznám.
Pochopím, že se může na noc stáj zamykat. Vás se to netýká, máte kobylu 24/7 tudíž není nikde zavřená.
Co vám brání jít po práci s kýblem k ohradě a kobylu si nakrmit. Tomu tedy nerozumím.
Zkuste to vysvětlit.
napsal(a):
To je naozaj smutný príbeh, keď niekto, kto nemá na vlastnem bývanie, na vlastnú stravu, musí vlastniť koňa. Fakt smutné. No ale, hlavne, že ho máte. Nie je vám to ľúto? Že neviete nič dopriať(ani len dostatok žrádla?!), lebo na to nemáte financie? Nemáte výčitky?
Víte co, ste ubohá... vytrhávat z ontextu něco co není pravda. Napadlo vás v tom mozečku třeba, že se uskromňuju JÁ právě pro to, že dopřávám to důležité své kobyle? Že šetřím abych měla na benzín a mohla za ní pokaždé když to jde?...
Ah pardon... NE nenapadlo. Je to vidět.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Tak koně pronajměte, nebo běžte do spolku s někým, s kým se vystřídáte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Víte co, ste ubohá... vytrhávat z ontextu něco co není pravda. Napadlo vás v tom mozečku třeba, že se uskromňuju JÁ právě pro to, že dopřávám to důležité své kobyle? Že šetřím abych měla na benzín a mohla za ní pokaždé když to jde?...
Sorry, ale teď jste tomu nasadila korunu,.
sisi58
napsal(a):
Za týden je 40 hodin práce + max 8 hod přesčasů.
Vzhledem k tomu, že nemáte peníze, neděláte přesčasy, děláte tedy 3 dny jeden týden a 4 dny druhý týden (aby to vycházelo). Tedy za 14 dní děláte 7 dní. Zůstává vám 7 dní volna.
Něco jako návštěvní hodiny ve stáji neznám.
Pochopím, že se může na noc stáj zamykat. Vás se to netýká, máte kobylu 24/7 tudíž není nikde zavřená.
Co vám brání jít po práci s kýblem k ohradě a kobylu si nakrmit. Tomu tedy nerozumím.
Zkuste to vysvětlit.
No primárně mi v tom brání, že je zamčená brána do areálu. Takže kdybych se chtěla dostat ke kobyle, musela bych skrz výběh hřebce, výběh další kobyly. Sára je v nočním přístřešku s třemi dalšími koňmi. Takže bych ji musela odchytit a odvést aby si mohla to jídlo vklidu sníst a nehltala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Ženská, kůň a a auto se nepůjčujou.
... když máte prachy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ikdyž máte prachy, tak kůň se nepůjčuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ikdyž máte prachy, tak kůň se nepůjčuje.
Vy ho taky máte půjčenýho

lenacia
napsal(a):
A v čom je toto dobré riešenie? Vy sa trápite, lebo si nemôžete uspokojiť ani niektoré svoje základné životné potreby. Kobyla sa trápi, lebo nedostatne aekvátne nažrať, vy nemáte financie na to, aby ste ju presunuli niekam, kde jej adekvátne nažrať dajú a kde z vás nebudú robiť debila a presviedčať vás, že je tučná a iba vy to nevidíte... kto z toho profituje? Ani vy, ani kobyla.
napsal(a):
A v čom je toto dobré riešenie? Vy sa trápite, lebo si nemôžete uspokojiť ani niektoré svoje základné životné potreby. Kobyla sa trápi, lebo nedostatne aekvátne nažrať, vy nemáte financie na to, aby ste ju presunuli niekam, kde jej adekvátne nažrať dajú a kde z vás nebudú robiť debila a presviedčať vás, že je tučná a iba vy to nevidíte... kto z toho profituje? Ani vy, ani kobyla.
Promiňte, já zapoměla, že je běžné a naprosto v pořádku mít koně 120 kilometrů daleko... protože s poplacením všem nákladů nebudu mít na to za ní byť přijet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy ho taky máte půjčenýho
No ale už se nám to blíží.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Sáře dávám z peněz všechno. Že nemám na sebe... co je vám do toho?
Mně do toho nic není, a může mi to být fuk. Nepoznáte ani, že máte hubenýho koně, a potřebujete ho rychle a efektivně nasvalit. Místo abyste zajistila řádné nakrmení koně, tak "věříte" lidem, kteří jí vidí naživo, že je tlustá a nic nepotřebuje, a sama nevíte, komu máte věřit - jestli těm, kteří jí vidí naživo tlustou, nebo na fotkách vyhublou. Že nemáte na sebe je Vaše věc, ale Vy nemáte bohužel ani na toho koně. Kdybyste jí dávala vše, co potřebuje, nevypadá takto. Ale dále ji lonžujte na vyvazovákách, aby nasvalila záda, to Vám asi taky poradil nějaký odborník od Vás ze stáje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No ale už se nám to blíží.
To je fajn a přeju Vám to, nicméně to nemění nic na tom, že kdyby se kůň nepůjčoval, Vy byste ostrouhal, aspoň prozatím

lenacia
napsal(a):
Promiňte, já zapoměla, že je běžné a naprosto v pořádku mít koně 120 kilometrů daleko... protože s poplacením všem nákladů nebudu mít na to za ní byť přijet.
Nie, nie je to normálne. Normálne je, nekupovať si veci, na ktoré finančne nestačím. Nie je hanba nemať vlastného koňa. Ale je hanba vlastniť koňa a nedokázať mu zabezpečiť ani ten základ, aby nejako vyzeral.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mně do toho nic není, a může mi to být fuk. Nepoznáte ani, že máte hubenýho koně, a potřebujete ho rychle a efektivně nasvalit. Místo abyste zajistila řádné nakrmení koně, tak "věříte" lidem, kteří jí vidí naživo, že je tlustá a nic nepotřebuje, a sama nevíte, komu máte věřit - jestli těm, kteří jí vidí naživo tlustou, nebo na fotkách vyhublou. Že nemáte na sebe je Vaše věc, ale Vy nemáte bohužel ani na toho koně. Kdybyste jí dávala vše, co potřebuje, nevypadá takto. Ale dále ji lonžujte na vyvazovákách, aby nasvalila záda, to Vám asi taky poradil nějaký odborník od Vás ze stáje.
Vážně? Víte že od chvíle, co jsem poslala ty fotky kdy sem začala pochybovat o radách lidí ze stáje, tak sem kobylu nechala být? Hm, ne nevíte. Že od té doby ji krmím co můžu to taky nevíte. Ostatně, samotný začátek příspěvku je očividně dán právě tím, že sem se chtěla poradit jinde. Kvůli projetému benzínu teď dva týdny budu hodně trpět, ale snažím se u ní být denně a dokrmovat ji. A teď si musím udělat extra zájezd někam pro krmivo, protože mi doteď nedorazilo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je fajn a přeju Vám to, nicméně to nemění nic na tom, že kdyby se kůň nepůjčoval, Vy byste ostrouhal, aspoň prozatím
Tak on mě je nikdo vlastně nepůjčil. Prostě tu zanechali dva koně svému osudu a bylo to. Ty vado jsem fakt nějakej jinej asi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Vážně? Víte že od chvíle, co jsem poslala ty fotky kdy sem začala pochybovat o radách lidí ze stáje, tak sem kobylu nechala být? Hm, ne nevíte. Že od té doby ji krmím co můžu to taky nevíte. Ostatně, samotný začátek příspěvku je očividně dán právě tím, že sem se chtěla poradit jinde. Kvůli projetému benzínu teď dva týdny budu hodně trpět, ale snažím se u ní být denně a dokrmovat ji. A teď si musím udělat extra zájezd někam pro krmivo, protože mi doteď nedorazilo.
To máte pravdu. Nejsem jasnovidec.
napsal(a):
Nie, nie je to normálne. Normálne je, nekupovať si veci, na ktoré finančne nestačím. Nie je hanba nemať vlastného koňa. Ale je hanba vlastniť koňa a nedokázať mu zabezpečiť ani ten základ, aby nejako vyzeral.
Jo? A co jí nezajišťuju já? Já tam přiedu a vidím nádherné kvalitní seno ve výběhu, voňavé zelené, až je ho tam na zemi škoda. Sama sem přes zimu chodila a kydala box a navážela seno na noc a stejně tak pomáhala vyvalovat balíky do výběhu... Vidím, že asi něco není ok, tak jdu a okamžitě kupuju mussli a doplňky a snažím se si zařídit dokrmování...
Tak co se vám do háje nezá?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak on mě je nikdo vlastně nepůjčil. Prostě tu zanechali dva koně svému osudu a bylo to. Ty vado jsem fakt nějakej jinej asi.
No, některé případy jsou obdobné, jen s trochu jiným podtextem, ale to je jedno. Mně o půjčování nemusíte poučovat, já za to zaplatila dost vysokou daň.
lenacia
napsal(a):
No primárně mi v tom brání, že je zamčená brána do areálu. Takže kdybych se chtěla dostat ke kobyle, musela bych skrz výběh hřebce, výběh další kobyly. Sára je v nočním přístřešku s třemi dalšími koňmi. Takže bych ji musela odchytit a odvést aby si mohla to jídlo vklidu sníst a nehltala.
VÝMLUVY. Já bych to pro svého koně udělala. Vzala bych vodítko, prázdný kyblík, žrádlo do batohu a šla. Na místě bych si vyvedla kobylu, žrádlo z batohu přesypala do kyblíku a nechala kobylu nažrat.
Jen bych dopředu upozornila majitele, že se budu po ohradách pohybovat.
Ať ví, kdyby někdo volal.
I když Vás by si nikdo se zlodějem koní nespletl.

Já už tohle téma vlastně nečtu, ale podařilo se mi vyfotit ten model plňase, který je sedlán jednou týdně, a vypadá tak, jak právě většinou plňase znám já... (není to z mého ustájení - jen abych se vyhnula nějakému napadání, že svoje/ustájené koně nekrmím ).
Mno, tož tak. Nevím, jaký má režim ani co žere. Je mi to jedno. Není to moje starost. Jen to je prostě pro ilustraci, proč jsem říkala na začátku tohohle vlákna, že pokud se s plňasem nepracuje, tak vypadá jak žebřiňák... protože já takové prostě znám.
Toho, co jsem měla u sebe na pastevku (fotku nemám), jsem taky v o moc lepší kondici než je ten na fotce neviděla. A to ani v tom režimu, že dostával 2x denně do kýble mussli a k tomu měl neustále k dispozici kvalitní seno ještě k pastvě. Moje kobyly praskaly vždy ve švech jen z té pastvy bez příkrmu. On jezdil "občas", moje kobyly minimálně 4-5x týdně a stejně byly spíš tlusté, než hubené.
sisi58
napsal(a):
VÝMLUVY. Já bych to pro svého koně udělala. Vzala bych vodítko, prázdný kyblík, žrádlo do batohu a šla. Na místě bych si vyvedla kobylu, žrádlo z batohu přesypala do kyblíku a nechala kobylu nažrat.
Jen bych dopředu upozornila majitele, že se budu po ohradách pohybovat.
Ať ví, kdyby někdo volal.
I když Vás by si nikdo se zlodějem koní nespletl.
Tam je stájnice, a hlavně její pes.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mě to příjde smutný když člověk maká co může a ono to nestačí.Víte pokud se takhle snaží, tak brzděte prosím protože to může hodně zamrzet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě to příjde smutný když člověk maká co může a ono to nestačí.Víte pokud se takhle snaží, tak brzděte prosím protože to může hodně zamrzet.
Tady ale nikdo neví, jak se snaží, co je pravda, a kde ta pravda je. Jsou to jen slova na internetu, a ta můžou být různá. Stejně tak některé může mrzet zatvrzelost lidí, kteří vidí jen to své.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
Má ty prostoto, končím!
Až příště uvidím někde napsané lenacia nebo Sára, nikdy to už neotevřu. Tak přísahám!
Mám jen jedny nervy a nechci o ně přijít.
Nesmíte si to tak brát, však víte co se říká - pro dobrotu na žebrotu. Nelze pomoci všem.
lenacia
napsal(a):
No, ano...na pastevku se běžně krmí koně tak, že se chytí a odvedou, ono to ani jinak nejde.
K těm návštěvním hodinám ve stáji - přijde mi to šílené.
Jednou jsem měla potřebu přijet za kobylou v nezvykle pozdní hodinu a ze slušnosti jsem to oznámila ustajovatelce. Ujistila mě, že nic takového jako návštěvní hodiny nevede a ať si jezdím klidně o půlnoci.
Jak tak čtu všechny ty story o vašem ustájku - hledejte něco lepšího, menšího - berte to tak, že zdaleka ne každý ustajovatel má intenetové stránky, dost rodinných ustájení je prakticky utajených...dejte si inzerát na fb do nějaké skupiny koňáků ve vašem okolí.
Hůře krmitelným, senzitivním koním bývá líp v něčem menším, klidném...velké nájemní stáje nic moc.
napsal(a):
Já už tohle téma vlastně nečtu, ale podařilo se mi vyfotit ten model plňase, který je sedlán jednou týdně, a vypadá tak, jak právě většinou plňase znám já... (není to z mého ustájení - jen abych se vyhnula nějakému napadání, že svoje/ustájené koně nekrmím ).
Mno, tož tak. Nevím, jaký má režim ani co žere. Je mi to jedno. Není to moje starost. Jen to je prostě pro ilustraci, proč jsem říkala na začátku tohohle vlákna, že pokud se s plňasem nepracuje, tak vypadá jak žebřiňák... protože já takové prostě znám.
Toho, co jsem měla u sebe na pastevku (fotku nemám), jsem taky v o moc lepší kondici než je ten na fotce neviděla. A to ani v tom režimu, že dostával 2x denně do kýble mussli a k tomu měl neustále k dispozici kvalitní seno ještě k pastvě. Moje kobyly praskaly vždy ve švech jen z té pastvy bez příkrmu. On jezdil "občas", moje kobyly minimálně 4-5x týdně a stejně byly spíš tlusté, než hubené.
Hhippie- opravdu nenapadám, nemyslím to nijak zle, ale ten bílý zadek je šílenost. To není plňas, který JEN nepracuje. Buď je hodně o hladu anebo má jiný, sakra velký problém. Pokud tohle někdo jednou týdně sedlá, zasloužil by nakopat.
Nepracující plňas opravdu nevypadá jako žebřiňák, pokud je krmná dávka OK, zuby OK a není ve stresu. Asi jdu hledat fotku prd.le své kobyly po dvou měsících nicnedělání.
Terven
napsal(a):
No, ano...na pastevku se běžně krmí koně tak, že se chytí a odvedou, ono to ani jinak nejde.
K těm návštěvním hodinám ve stáji - přijde mi to šílené.
Jednou jsem měla potřebu přijet za kobylou v nezvykle pozdní hodinu a ze slušnosti jsem to oznámila ustajovatelce. Ujistila mě, že nic takového jako návštěvní hodiny nevede a ať si jezdím klidně o půlnoci.
Jak tak čtu všechny ty story o vašem ustájku - hledejte něco lepšího, menšího - berte to tak, že zdaleka ne každý ustajovatel má intenetové stránky, dost rodinných ustájení je prakticky utajených...dejte si inzerát na fb do nějaké skupiny koňáků ve vašem okolí.
Hůře krmitelným, senzitivním koním bývá líp v něčem menším, klidném...velké nájemní stáje nic moc.
Hledám. Teď to ale chvilku nechávám. Tráva není, seno dochází. Koňáci maj blbou náladu. Mám něco vyčíhnutého a jestli to klapne bude odemě cca 900 metrů.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdyz to nestaci tak clovek nedela co muze. Je to tak. Protoze kdyz se chce tak jde vsechno.
Clovek musi zatnout zuby a prosti jit hlavou proti zdi az ji rozbori. Nebo se lze vymlouvat proc to tak je a proc to nejde. U me neexistuje co se koni tyce slovo nejde. Jsem pracujici clovek s vlastnimi konmi, pritelem, domacnosti. Kone mam ve svem rodnem dome. S pritelem bydlime 20 km od a ja kazde rano jedu krmit a vypustit, potom musim pracovat pak jedu vykydat pak zase krmim pak jdu treba opravit ohradu, uklidit vybeh navalit si seno( rucne) pak jedu domu, vyperu, uvarim, uklidim. Pak kouknu na ulici ajedu jeste nakrmit. V 9 padam do postele unavou. Rano nanovo. O vikendu se rada projedu nebo s konmi pracuji. A den ma bohuzel jen 24 hodin. Osobni zivot nula ale ja to tak proste mam. A kdyz je termin porodu nebo se neco stane prespavam doma takze pak prijedu zpet k priteli a tam me ceka prani za 14 dni nadobi ze neni cista sklenicka atd... proste zivot je tezkej ale pohled na spokojeneho konika to vsechno zaplati v jedine vterine. Jak rika klasik.. me zlato necinka a netrpyti se, moje zlato se zableskne na slunci a zarehta ve tme.
Kdyz pak nekdo prijde a rekne to je hribe jak ma byt, to je kun krasne nasvalenej nakrmenej. Tak ta prace je nekde videt.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A mňa to mrzí. Mrzí ma, že je dnes ultra modrné kúpiť si koňa a zisťovať si všetko za pochodu. A tváriť sa, že je to v pohode. Mrzí ma, že sú ľudia sebeckí a zadovážia si živého tvora(psa, mačku, koňa) a potom zistia, že sa vlastne sami nemôžu najesť, nemôžu si dopriať žiadny luxus, ako napríklad normálne potraviny, bývanie, lebo musia rozmýšľať a deliť financie tak, aby zvládali uživiť to zviera. Nie je to fér voči sebe a nie je to fér ani voči tomu zvieraťu, lebo raz na to môže doplatiť.
napsal(a):
A mňa to mrzí. Mrzí ma, že je dnes ultra modrné kúpiť si koňa a zisťovať si všetko za pochodu. A tváriť sa, že je to v pohode. Mrzí ma, že sú ľudia sebeckí a zadovážia si živého tvora(psa, mačku, koňa) a potom zistia, že sa vlastne sami nemôžu najesť, nemôžu si dopriať žiadny luxus, ako napríklad normálne potraviny, bývanie, lebo musia rozmýšľať a deliť financie tak, aby zvládali uživiť to zviera. Nie je to fér voči sebe a nie je to fér ani voči tomu zvieraťu, lebo raz na to môže doplatiť.
AMEN.
V zlom ustajnení tie účty za veta môžu pekne narásť, len potom už nebude ani na sáčkové polievky.
A aj kafilérka niečo stojí.
napsal(a):
No tak sem ji nechtěla dokrmovat, když doteď jí nikdy žebra nelezla krom doby kdy přijela. No tak mám koně. Sou lidi co si upíchnou dvě děcka a půjčujou si na všechno a dluží plno peněz. Já nikde nedlužím ani korunu. Táta bydlí sám v bytě 4+1 je po infarktech a mrtvici. Já si možná od pusy sem tam odtrhnu, ale sem spokojená, mám Sáru. A je to poprvé co řeším že je hubená. Loni jí žebra nelezla a v jak šílených podmínkách byla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Kdyz to nestaci tak clovek nedela co muze. Je to tak. Protoze kdyz se chce tak jde vsechno.
Clovek musi zatnout zuby a prosti jit hlavou proti zdi az ji rozbori. Nebo se lze vymlouvat proc to tak je a proc to nejde. U me neexistuje co se koni tyce slovo nejde. Jsem pracujici clovek s vlastnimi konmi, pritelem, domacnosti. Kone mam ve svem rodnem dome. S pritelem bydlime 20 km od a ja kazde rano jedu krmit a vypustit, potom musim pracovat pak jedu vykydat pak zase krmim pak jdu treba opravit ohradu, uklidit vybeh navalit si seno( rucne) pak jedu domu, vyperu, uvarim, uklidim. Pak kouknu na ulici ajedu jeste nakrmit. V 9 padam do postele unavou. Rano nanovo. O vikendu se rada projedu nebo s konmi pracuji. A den ma bohuzel jen 24 hodin. Osobni zivot nula ale ja to tak proste mam. A kdyz je termin porodu nebo se neco stane prespavam doma takze pak prijedu zpet k priteli a tam me ceka prani za 14 dni nadobi ze neni cista sklenicka atd... proste zivot je tezkej ale pohled na spokojeneho konika to vsechno zaplati v jedine vterine. Jak rika klasik.. me zlato necinka a netrpyti se, moje zlato se zableskne na slunci a zarehta ve tme.
Kdyz pak nekdo prijde a rekne to je hribe jak ma byt, to je kun krasne nasvalenej nakrmenej. Tak ta prace je nekde videt.
Teda s těmi koníky to je úžasné jak se staráte, ale to se přiznám, že už jsem si to o Vás myslel dříve. Hlavně opatrně takové tempo se nedá dlouho vydržet ve zdraví a některé zdi jsou jak z kamene.Takových lidí je zatraceně málo a byla by Vás velká škoda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Mě to povídejte..Dva koníky po takových lidech už mám/nemám. V tomhle s Vámi plně souhlasím. Jenom třeba se slečna/paní dostala do horší situace a tak to někdy hned nejde na 100%. Takhle jsem to myslel.

Terven
napsal(a):
Hhippie- opravdu nenapadám, nemyslím to nijak zle, ale ten bílý zadek je šílenost. To není plňas, který JEN nepracuje. Buď je hodně o hladu anebo má jiný, sakra velký problém. Pokud tohle někdo jednou týdně sedlá, zasloužil by nakopat.
Nepracující plňas opravdu nevypadá jako žebřiňák, pokud je krmná dávka OK, zuby OK a není ve stresu. Asi jdu hledat fotku prd.le své kobyly po dvou měsících nicnedělání.
Mě se nedotýkáte. Jak jsem řekla - není to ani můj kůň, ani mnou obstarávaný, ani mnou ustájený.
Dokud to bude jeho majitelce a lidem kolem připadat ok, tak se těžko něco změní.
Novinka je, že by měl od dubna jít na pastevko, tak snad se tam dá dokupy. Je lehce ve svahu, tak si třeba udělá nějaké přirozené svaly a prostě se dosyta nažere..
PS: Já bych se na to taky styděla lézt
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teda s těmi koníky to je úžasné jak se staráte, ale to se přiznám, že už jsem si to o Vás myslel dříve. Hlavně opatrně takové tempo se nedá dlouho vydržet ve zdraví a některé zdi jsou jak z kamene.Takových lidí je zatraceně málo a byla by Vás velká škoda.
Dekuji za uznani.
Foto zadku te moji foceno predevcirem. Druha fotka unor 2017
Jak rikam ma pod sebou jeste hribe (9 mesicu) naposled sla pod sedlem v roce 2015 srpen.

Veru, jo, to je
Dotaz
napsal(a):
Já se jen vmísím s dotazem.
K nabrání lze přikrmovat i tukem? Myslím konkrétně třeba konopné peletky. Chápu, že dávka má být vyvážená, jen mě zajímá, jestli se prostě tukem dá dohodit energie, aby se třeba nemusel přidávat ječmen. Jen úvaha teoretika. Díky za odpovědi.
Jj, určitě lze a dokonce je to výhodné. Píše se o tom mj. v diskuzi Jak vykrmit koně bez jádra. Mnoho koní potřebuje přidat energii, ale není pro ně vhodné přidávání dalšího obilí.
Zhodou okolností mám podobnú fotku z 15. března, ale 2015.
Skutočný výživný stav je ale vidno na druhej fotke.
Dosť rozdiel, oproti rebrináku z konca tejto a minulej zimy- tá žltá kobyla.
Něco bude asi špatně.
Horsana
napsal(a):
Zhodou okolností mám podobnú fotku z 15. března, ale 2015.
Skutočný výživný stav je ale vidno na druhej fotke.
Dosť rozdiel, oproti rebrináku z konca tejto a minulej zimy- tá žltá kobyla.
Něco bude asi špatně.
Můžu zaručit že loni rozhodně nebyla žebřiňák, z fotky to asi nevypadá ale rozhodně jí žebra nelezla a to můžu zaručit (šacuju teď všechna alba).
Nicméně dneska tu byla trenérka, a řekla že bude dobré jí dokrmovat aby získala objem. Takže jakmile přijde krmení domluvím se na krmení a dávkách.
Pred rokem vypadala dobre a ted z ni lezou zebra. To snad vidite sama ne? Takze je asi neco spatne. Hadam ze nezhubla ze dne na den tak proc jste to neresila driv? To vam musi rict trenerka a deset lidi na diskuzi aby ste si toho vsimla a zacla s tim neco delat? Zacnete se vic vzdelavat a vsimat si sveho kone a ne jen toho co nosi na zadech.
Íháček
napsal(a):
Pred rokem vypadala dobre a ted z ni lezou zebra. To snad vidite sama ne? Takze je asi neco spatne. Hadam ze nezhubla ze dne na den tak proc jste to neresila driv? To vam musi rict trenerka a deset lidi na diskuzi aby ste si toho vsimla a zacla s tim neco delat? Zacnete se vic vzdelavat a vsimat si sveho kone a ne jen toho co nosi na zadech.
Tak jednak sem počítala s tím, že pres zimu koně zhubnou. A tohle je naše druhá zima (první na přelomu 14/15 nepočítám to sem si ji koupila) a nevím o kolik má či nemá zhubnout. Že je hubená sem věděla, že mi tvrdili opak, pak se se mnou hádali úplně všichni... No bohužel. Ne já, ale obi potřebovali slyšet od té trenérky že Sára potřebuje dokrmovat. Protože ať bych chtěla nebo ne, denně bych se sem za ní prostě nedostala abych si ji krmila sama.
Co se změnilo mezi zimou 16 a 17 v režimu Sáry? Kromě toho, že byla zima tvrdší, ale i tak ze všech koní, co znám, se to na žádném neprojevilo ať jsou chováni 12/12/7 nebo 24/7. Nebo teda ze žádného koně, ani toho, co něco zhubnul, nelezou žebra ani páteř.
Pokud Sára byla po loňské zimě takhle hezká, tak si udělejte seznam, co všechno je jinak a třeba z toho něco vyskočí.
lenacia
napsal(a):
Tak jednak sem počítala s tím, že pres zimu koně zhubnou. A tohle je naše druhá zima (první na přelomu 14/15 nepočítám to sem si ji koupila) a nevím o kolik má či nemá zhubnout. Že je hubená sem věděla, že mi tvrdili opak, pak se se mnou hádali úplně všichni... No bohužel. Ne já, ale obi potřebovali slyšet od té trenérky že Sára potřebuje dokrmovat. Protože ať bych chtěla nebo ne, denně bych se sem za ní prostě nedostala abych si ji krmila sama.
Platíte za ustájení?
Tak za to něco chtějte, jsou to služby, jako třeba vyčištění kabátu. Když vám někdo v čistírně pokazí kabát, budete to reklamovat.
Tak proč nereklamujete hubenou kobylu?
Když bude "zdechlá" neunese vás. To chcete?
kapička
napsal(a):
Co se změnilo mezi zimou 16 a 17 v režimu Sáry? Kromě toho, že byla zima tvrdší, ale i tak ze všech koní, co znám, se to na žádném neprojevilo ať jsou chováni 12/12/7 nebo 24/7. Nebo teda ze žádného koně, ani toho, co něco zhubnul, nelezou žebra ani páteř.
Pokud Sára byla po loňské zimě takhle hezká, tak si udělejte seznam, co všechno je jinak a třeba z toho něco vyskočí.
Tak primárně stáj, pak sem letos dekovala... Plno změn.
Jaké máte odčervení? Protože jestli jsou všichni koně ve stádě žebratí a břichatí, tak bych to přisuzovala značnému začervení.
Píšete, že koně mají dostatek sena - to znamená co? Mají přístup neustále k senu, či dostanou ráno a večer a v ohradě jsou celý den bez sena...?
Také je možnost, že prostě je vedení stáje "jiné" a prostě koně v takovém stavu se mu zdají naprosto OK a nevidí, že koně mají dostat více sena/slámy a přesvědčují majitele, že takhle je to v pořádku.
Kůň by přes zimu neměl shodit, to by teoreticky platilo pro koně co se samy potulují venku a potravu si samy vyhledávají, ale koně co jsou drženi v domácích podmínkách by shazovat rozhodně neměly (beru v potaz nemoc, začervenost, stáří...to se na daném jedinci, či celém stádě může podepsat a koně chudnou).
lenacia
napsal(a):
Odcerveni panacur.
Nejlevnější a dnes už nejméně účinné odčervení na trhu.
A pokud ustajovatel nedává nic jiného, zřejmě jsou populace vnitřních parazitů u vašich koní na toto odčervení REZISTENTNÍ.
Valíte si do koní jed, který zabíjí vše okolo, mimo vnitřní parazity koní.
Může být, že i proto má kobyla takovou srst, jakou má.
No tak jestli odčervujete panacurem, tak bych vsadila boty, že ty koně jsou začervený až po uši.
Doporučila bych odčervit, kvalitním (bohužel tedy dražším přípravkem).
Můžete si u kobyly udělat rozbor trusu, stačí jen tři nebo čtyři dny sbírat vzorky a pak zanést vetovi, stojí to 100, - a budete hned vědět na čem jste.
Bohužel pokud se potvrdí začervení (což já osobně myslím, že ano), tak je nutné odčervit komplet celou stáj, po dvou měsících by to chtělo znovu odčervit a pak opravdu dobře nastavit odčervovací plán, jelikož prostě ohrady budou zamořené a zbavit se těch mrch není na jedno podání.
Jestli je odčervovaná jenom Panacurem, tak je pravděpodobně hodně začervená, možná má i tasemnici.
Panacur má účinnou látku fenbendazol a ta sice působí i na tasemnici, ale až při x-krát navýšeném dávkování.
Taky pokud budete dělat koprologii, počítejte s tím, že ta tasemnici nemusí prokázat (články tasemnice jsou vylučovány nepravidelně). Takže bych ji vzala něčím, v čem je buď ivermectin+praziqantel nebo moxidectin+praziqantel.
Jinak je dost pravděpodobné, že vrazíte spoustu peněz do krmení a budete krmit akorát ty červy.
22verunka
napsal(a):
Jééé, Vy jste osoba mému srdci svým počínáním tuze blízká, a mě se snažili přesvědčit o tom, že nerostou... . Neměli pravdu
lenacia
napsal(a):
Duben 2016.
Loni vypadala kobyla dobře. Taky sázím na parazity. Jak tu někdo psal směsný vzorek /sbíráme celý týden /těch pár dní už jí nevytrhne/ a za pár kaček budete vědět na čem jste a čím jí máte odčervit. Jen jestli nebude problém přesvědčit celkem laxního majitele stájí aby tak učinil se všemi ostatními. Pokud by se Vám to povedlo, snažila bych se ještě ve stáji zorganizovat velkou brigádu na sběr výkalů po ohradách.
Pokud se ukáže, že je extrémně začervená, určitě bych nečekala na konec dubna. Pokud jí odčervíte hned po výsledcích koprologie, může už na konci dubna zase vypadat trochu k světu:).
Oťásek
napsal(a):
Loni vypadala kobyla dobře. Taky sázím na parazity. Jak tu někdo psal směsný vzorek /sbíráme celý týden /těch pár dní už jí nevytrhne/ a za pár kaček budete vědět na čem jste a čím jí máte odčervit. Jen jestli nebude problém přesvědčit celkem laxního majitele stájí aby tak učinil se všemi ostatními. Pokud by se Vám to povedlo, snažila bych se ještě ve stáji zorganizovat velkou brigádu na sběr výkalů po ohradách.
Pokud se ukáže, že je extrémně začervená, určitě bych nečekala na konec dubna. Pokud jí odčervíte hned po výsledcích koprologie, může už na konci dubna zase vypadat trochu k světu:).
Hele já to u nich vzdávám, mám jí odcervit třemi různými přípravky, ale jejich koně se odčervili jiným přípravkem tak nepotřebují.
lenacia
napsal(a):
Hele já to u nich vzdávám, mám jí odcervit třemi různými přípravky, ale jejich koně se odčervili jiným přípravkem tak nepotřebují.
Hmmm, to vypadá trochu na začarovaný kruh... pokud se to nedělá organizovaně, pak to dost ztrácí efekt. Tak to je škoda, třeba by to úplně vyřešilo problém s výživným stavem a v budoucnu by nebyl příkrm potřeba. Pokud je začervená, pak stejně krmíte akorát ty červy a kůň z toho moc nemá a pak vypadá, jak vypadá. Tomu já říkám vyhozené peníze. Základ je krmit koně a ne breberky
Tá stajňa, kde máte kobylu, stojí za prd.
A nemyslím, že za jej stav môžu parazity, ale samotné použitie Panacuru opäť o niečom svedčí.
Že ste vedeli, že je kobyla hubená je lož, prečítajte si svoj úvodný príspevok a jeho dikciu.
Pokiaľ si takto bežne klamete, ďaleko sa s kobylou nedostanete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Možná bych zvážila taky co nejdřívější odčervení. Já odčervila koncem ledna tuším a kobyla okamžitě vyletěla nahoru. Malej měl škrkavky a ona jistě něco taky musela mít. Žrala jako mlýn a začala zas padat. O nasvalení ani nemluvím tam to jde dost pomalu, ale progrese tam je. je šoda že jsme na rovině.
Hodně nám pomohla práce na kruhovce a procházky kdy i v klusu po uvolnění hlava jde níže a je vidět práce svalů na zádech. Místo lonže používám kruhovku kde se mi opravdu Zlatka uvolní a i jí to tam baví. Chvilku trvá to uvolnění ale po tom je krásná ukázková práce. Kdy je vidět jak zádové svali pracují a hýbou se. Už se těším jen až přesrstí protože má furk od vyhublosti ty skvrn od žeber. Přitom je cítit na dotek nemá jsou to pouze barevné pruhy na srsti.
Udělejte koprologii a podle ní odčervujte.
Panacurem ne. Zbytečná práce. Zahozené peníze.
No myslím, že další zbytečný pokus.
Pokud nebude kobyla zdravotně v pořádku a to začervený kůň opravdu není, je zbytečné s ní něco dělat.
Dokud neodčervíte, nedávejte sem žádné fotky, jak kobyla pracuje, jenom koňáky nakrknete.
Kdybych byla hodně hnusná, mohla bych napsat, že lonžování začerveného koně, je týrání.
Brr. Když si představím, jak v ní ti paraziti poskakují a kroutí se když běží, je mi blivno!
sisi58
napsal(a):
Udělejte koprologii a podle ní odčervujte.
Panacurem ne. Zbytečná práce. Zahozené peníze.
No myslím, že další zbytečný pokus.
Pokud nebude kobyla zdravotně v pořádku a to začervený kůň opravdu není, je zbytečné s ní něco dělat.
Dokud neodčervíte, nedávejte sem žádné fotky, jak kobyla pracuje, jenom koňáky nakrknete.
Kdybych byla hodně hnusná, mohla bych napsat, že lonžování začerveného koně, je týrání.
Brr. Když si představím, jak v ní ti paraziti poskakují a kroutí se když běží, je mi blivno!
Jako bych sem fotky z práce posílala.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Možná bych zvážila taky co nejdřívější odčervení. Já odčervila koncem ledna tuším a kobyla okamžitě vyletěla nahoru. Malej měl škrkavky a ona jistě něco taky musela mít. Žrala jako mlýn a začala zas padat. O nasvalení ani nemluvím tam to jde dost pomalu, ale progrese tam je. je šoda že jsme na rovině.
Hodně nám pomohla práce na kruhovce a procházky kdy i v klusu po uvolnění hlava jde níže a je vidět práce svalů na zádech. Místo lonže používám kruhovku kde se mi opravdu Zlatka uvolní a i jí to tam baví. Chvilku trvá to uvolnění ale po tom je krásná ukázková práce. Kdy je vidět jak zádové svali pracují a hýbou se. Už se těším jen až přesrstí protože má furk od vyhublosti ty skvrn od žeber. Přitom je cítit na dotek nemá jsou to pouze barevné pruhy na srsti.
Atlantido na 4 a 3 fotce je to porad dost mizerny. Tak taky nevypada dobre nakrmeny kun. Propadle tzv. Hladove jamy, zebra tez patrna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Verunko, Vy jí ale nemáte kritizovat, musíme jí všichni pochválit, aby neztratila motivaci k další práci a trochu se otevřela a přestala mít strach. Alespoň to jsou její slova. Nehledě na to, že ten rozdíl nepozná, protože jej vidět nechce, dělá přece vše správně.

lenacia
napsal(a):
Neříkala ste náhodou že se mnou končíte? Tak proč vás zajímáme?
Asi proto, že jste neodbytná a nevyčerpatelná a nezmizíte, ani když Vás člověk xkrát pošle do háje!
Prostě já pořád tak děsně vidím podobu mezi Lenacií a Atlantidou... nemohly by ty dvě vytvořit ustájení pro sebe samy? Víte, jak by si notovaly, jak to všechno dělaj správně a ostatní jen melou nesmysly, protože nevěděj o čem mluvěj... jezdily by na svých žlutých kobylách a tady na iFauně by byl klid...
napsal(a):
Asi proto, že jste neodbytná a nevyčerpatelná a nezmizíte, ani když Vás člověk xkrát pošle do háje!
Prostě já pořád tak děsně vidím podobu mezi Lenacií a Atlantidou... nemohly by ty dvě vytvořit ustájení pro sebe samy? Víte, jak by si notovaly, jak to všechno dělaj správně a ostatní jen melou nesmysly, protože nevěděj o čem mluvěj... jezdily by na svých žlutých kobylách a tady na iFauně by byl klid...
Ted jste mi promluvila z duse.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
22verunka
napsal(a):
Vidite ten rozdil?
Ale ona opravdu žebra cítit nemá. Je to pouze barva srsti. Veterinář řekl že to je normální. Jsou to pruhy jak byla kůže a podkoží otlače dlouhodobou hubeností. Bude se to strácet až začne pořádně línat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Taky jsem si říkala, jestli to náhodou nebudou sestry, ale asi těžko. Podobnost čistě náhodná. Ach jo, tady už je škoda slov. Mne dojala Atlantida prohlášením - já mám svoje koníčky a těch se nevzdám - prostě já a ostatní si trhněte, vždycky budu mít pravdu jen já.
Mimochodem Atlantida taky mnohokrát říkala, že už sem žádné fotky nedá, že jsme všichni trapný, a ať jdem někam. Na druhou stranu - nebylo by to asi o čem psát...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale ona opravdu žebra cítit nemá. Je to pouze barva srsti. Veterinář řekl že to je normální. Jsou to pruhy jak byla kůže a podkoží otlače dlouhodobou hubeností. Bude se to strácet až začne pořádně línat.
Kobyla je hubena to snad vidi i blbec. Nema absolutne zadne kejty ( stehna) hladove jamy jsou propadle a to jestli to jsou nebo nejsou zebra se s vami hadat nebudu. Mam na to svuj nazor.
Ale jak tak koukam na vas porad ani kilco dole coz?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky jsem si říkala, jestli to náhodou nebudou sestry, ale asi těžko. Podobnost čistě náhodná. Ach jo, tady už je škoda slov. Mne dojala Atlantida prohlášením - já mám svoje koníčky a těch se nevzdám - prostě já a ostatní si trhněte, vždycky budu mít pravdu jen já.
Mimochodem Atlantida taky mnohokrát říkala, že už sem žádné fotky nedá, že jsme všichni trapný, a ať jdem někam. Na druhou stranu - nebylo by to asi o čem psát...
Já bych se obešla.
Ale třeba si ty bláboly zmíněných majitelek někdo přečte a nebude to dělat stejně. Pokud by to pomohlo alespoň jednomu koníkovi, stálo to za to.
22verunka
napsal(a):
Kobyla je hubena to snad vidi i blbec. Nema absolutne zadne kejty ( stehna) hladove jamy jsou propadle a to jestli to jsou nebo nejsou zebra se s vami hadat nebudu. Mam na to svuj nazor.
Ale jak tak koukam na vas porad ani kilco dole coz?
Jo, kdyby to tak šlo, překulit nadměrná kila do místa nedostatku!
Já mám ovšem smůlu, mám kobylu vyžranou, není kam přesunovat
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jestli je tohle nasvalenej a nazranej kun. Tak ja jsem prezident USA.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
To má z tý dušnosti, kterou nemá, a březosti, která asi není...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
PS: Nasvaluje tím, že na koně narve chambon, a ještě na něj vleze. Fyzika je asi cizí slovo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
Já bych se obešla.
Ale třeba si ty bláboly zmíněných majitelek někdo přečte a nebude to dělat stejně. Pokud by to pomohlo alespoň jednomu koníkovi, stálo to za to.
Chtěla bych mít Váš optimismus, ale ten u mne nehrozí. Já to vidím spíše opačně...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
První fotka stará 14.dní
Druhá fotka 4.3 2017
Třetí 5.3 2017.
Prdon první je cca 3 týdny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prdon první je cca 3 týdny.
Též 5.3/17
Poslední fotky. Vzhledem k tomu že jak se ke mě chováte v týdnu se stavím na policii kde budou zahájen postup co dále. Nechtěla jsem ale není na vybranou. Oni si dohledají i anonymní uživatele.

Postup co dále bude, že Vám doporučí vyhledat psychologa. Tak, jako jsme to udělaly my tady už několik měsíců zpět... k tomu nepotřebujete vyjádření od Policie
Víme všichni zúčastnění, že plácáte nesmysly, ale ikdybyste tam čistě hypoteticky šla, odejdete s nepořízenou. Takovými psychopaty, jako jste Vy, totiž nemají čas se zabývat.
Jak tu říkáme - jediný, u koho najdete spřízněnost a kdo Vás vyslechne, bude odborník z oblasti psychologie. Nebo nějaký léčitel, věštkyně, kartářka... kdokoli, kdo je zvyklý naslouchat "neštěstí druhých". Akorát podle zvoleného "odborníka" budete muset sáhnout různě hluboko do peněženky. Pokud to chcete zadarmo, nechte si napsat doporučení od praktického lékaře. Pojišťovna to zaplatí. U Vás to bude neodiskutovatelná potřeba, to pozná i laik
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Též 5.3/17
Poslední fotky. Vzhledem k tomu že jak se ke mě chováte v týdnu se stavím na policii kde budou zahájen postup co dále. Nechtěla jsem ale není na vybranou. Oni si dohledají i anonymní uživatele.
Tak to je husty. Vy pujdete na policii? A co jim tam reknete.?.chodim na i faunu a lidi uz tam tak nesnesitel s.eru ze mi napsali nelez sem. To by chtelo natocit to bude nejvetsi hit posledniho desetileti.
sisi58
napsal(a):
Vy mě nezajímáte.
Je mi líto Sáry, jakou má majitelku.
Ale ono je to někde napsané a karma je sfiňa. Jo, jo.
Víte co, nakonec cokoli co řeknu udelam apod je špatně. I vy se tady dokážete nepohdnout mezi sebou do takové míry že samy sebe vyvracíte tak co mě by zajímal vás názor?striktně sem napsala čeho se chci vyvarovat ale vy si prostě nedáte říct vy musíte rýpat a předsudkařit. A já nemám potřebu tady teď momentálně cokoliv řešit. Říkám tady snad někde, co že s ní momentálně dělám? Ne. Tak nemelte nesmysly když nevíte fakta.
Vyřeším krmení a sem pak podle vás blbá.
Když se řeklo že je špatně odcervena šla sem zjistit plán odčervení. A i to je očividně špatně. Dostanese mi jenom odpověďi, že nemam posílat nějaké imaginární fotky. Co třeba poradit?
Stačilo by ji teď odčervit jednou dávkou samotnou a pak podruhé s celou stájí?
lenacia
napsal(a):
Když se řeklo že je špatně odcervena šla sem zjistit plán odčervení. A i to je očividně špatně. Dostanese mi jenom odpověďi, že nemam posílat nějaké imaginární fotky. Co třeba poradit?
Krmení jste nevyřešila.
Odčervení je špatné. Panacur není správná volba.
Kobylu máte třetím rokem a nikam jste se neposunula. Vlastně ano, podařilo se vám nasadit beránek na nánosník. To je ovšem velký pokrok.
Tak kurník, v čem vám tu pořád ubližujeme?
Napíšu vám to ještě jednou.
Sára NENÍ kůň pro vás! Rozumíte mi?
Vy, pokud už tedy fakt chcete jezdit, potřebujete festovního valacha, s flegmatickou povahou. A s vrozeným odporem k rychlému pohybu.
Kobyly jsou pro vás nevhodné, jsou delší ve hřbetě, jsou díky hormonům dosti často nevyrovnané. Pokud byste nevybírala koně podle barvy, ale pro použití, už byste tři roky jezdila, v klidu a v pohodě( bez pádů a zranění) a určitě byste i zhubla.
Je to pořád dokola.
Nechci se vám vysmívat, vy ale všechno berete osobně. To je pak těžké.
Pokud vám stačí, chodit se Sárou na procházky, neřešte postrojení, osvalení a podobně (odčervení řešte).
Pokud chcete jezdit, kobylu prodejte a kupte si valacha.
Například něco takového:
http://www.chovzvirat.cz/zvire/3641-freibersky-kun/.
sisi58
napsal(a):
Krmení jste nevyřešila.
Odčervení je špatné. Panacur není správná volba.
Kobylu máte třetím rokem a nikam jste se neposunula. Vlastně ano, podařilo se vám nasadit beránek na nánosník. To je ovšem velký pokrok.
Tak kurník, v čem vám tu pořád ubližujeme?
Napíšu vám to ještě jednou.
Sára NENÍ kůň pro vás! Rozumíte mi?
Vy, pokud už tedy fakt chcete jezdit, potřebujete festovního valacha, s flegmatickou povahou. A s vrozeným odporem k rychlému pohybu.
Kobyly jsou pro vás nevhodné, jsou delší ve hřbetě, jsou díky hormonům dosti často nevyrovnané. Pokud byste nevybírala koně podle barvy, ale pro použití, už byste tři roky jezdila, v klidu a v pohodě( bez pádů a zranění) a určitě byste i zhubla.
Je to pořád dokola.
Nechci se vám vysmívat, vy ale všechno berete osobně. To je pak těžké.
Pokud vám stačí, chodit se Sárou na procházky, neřešte postrojení, osvalení a podobně (odčervení řešte).
Pokud chcete jezdit, kobylu prodejte a kupte si valacha.
Například něco takového:
http://www.chovzvirat.cz/zvire/3641-freibersky-kun/.
No tak to vidíte. Rada nulová. Pro vás je ježdění asi hodně důležité... Sára je skvělý zvíře, které sveze bez lonže na jízdárně i malé dítě a absolutního začátečníka, tak co lžete? A jo, zase cucate z prstu a vytahujete věci které mají různé okolnosti.
Odpověďa rada žádná.
lenacia
napsal(a):
No tak to vidíte. Rada nulová. Pro vás je ježdění asi hodně důležité... Sára je skvělý zvíře, které sveze bez lonže na jízdárně i malé dítě a absolutního začátečníka, tak co lžete? A jo, zase cucate z prstu a vytahujete věci které mají různé okolnosti.
Odpověďa rada žádná.
Zde něco o tom, zda máte vhodného koně:
http://www.equichannel.cz/nejste-tezci-na-sveho-kone
Rady pro správné odčervení:
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/7941/chyby-a-omyly-pri-odcervovani-koni/
Krmení, série 14 článků, jak nakrmit:
http://www.equichannel.cz/nakrm-si-sveho-kone-1-traveni-koni-a-zakladni-ziviny
a kontakt na krmivářku
http://krmeni-koni.cz/kontakt/
Ani jedno není z mojí hlavy, nebudete tedy mít pocit, že vám radím já. Jen jsem vybrala články a návody lidí, co tomu rozumí.
Pokud se tím budete řídit, budete mít špičkového koně, a možná i budete jezdit.
Jaké jiné rady byste ještě chtěla?
Strejda google a teta wikipedia vám poradí a píchnou ve všem, jen se zeptat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Nechtě s nějprve udělat koprologii, ten tejden už koně nezabije, a s veterinárním lékařem se dohodněte dle výsledků na způsobu odčerení. Pokud jí odčervíte samotnou "jen tak", dle míry začervení se může přiotrávit (vlivem rozpadajících se červů ve střevě a neschopností se tohoto rychle zbavit) nebo naopak v případě jakési čistoty zbytečně do koně lejete peníze a jedy. Až se takto dohodnete, pokud Vám ve stáji nevychází vstříc, sice krásně odčervíte svého koně, ale za 14 dní to má zpět, od ostatních. Pokud začervená není až tolik, aby z toho byl takovýto stav, vyzkoušejte krmení, které bude vyhovovat Vašemu koni, ne Vám, a ne vždy to nejdražší je to nejlepší. Taky bude za chvíli jaro, nevím, jak to máte ve Vašem ustájení s pastvou, a to se kůň také velice rychle dokáže napravit - za předpokladu, že je v pořádku její štřevní mikroflora - tedy dobře a správně odčervená.
Přeji, ať se vše brzy vyřeší, a prosím, nevyvazujte koně jakkoli. Pracujte na lonži hodně v klusu, učte co nejvíce věcí na ruce, ať už je to snižování hlavy, ustupování do stran, malé krožky na ohýbání. Nebude to rychlé a hned, zato to bude trvalejší a veselejší pro Vás i Vašehokoně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Též 5.3/17
By mně zajímalo, kolik lidí na mně už podalo pro podobné výroky trestní oznámení... Nepomlovuvám Vás, snažila jsem se poradit, když se vymlouváte a nejednáte a děláte přesné opaky, tak mi holt došly slova a nejde se nenaštvat. Jestli chcete moje iniciály, klidně Vám jeposkytnu, abyste věděla, s kým máte tu čest. Pokud chcete poslat nějakou kontrolu, přijeďte s ní, ráda bych Vám ukázala, jak vypadají spokojená nažraná zvířata s přizpůsobeným managementem a ve výcviku odpovídajícím potřebám majietel - mým. Včetně toho, že Vám dokážu ukázat, jak chodí kůň správně na lonži s hlavou dole a správně neseným hřbetem BEZ JAKÉHOKOLIV VYVÁZÁNÍ a po roce nicnedělání. Můžeme se klidně pobavit o spooustě věcí, jenže to byste se nejprve musela zamyslet sama nad sebou a chít něco udělat. Vy nechcete slevit ani ze svých zájmů pro dobro psa, který Vás otřebuje více než ty koně, a je Vám úplně fuk, co si myslí a jak mu je. TAk na co chcete tedy podat trestní oznámení? Vám ještě nedošlo, o čem je internet?
Coudas vyprdnete se na to. Atlantida uz je proste takova. Je to psychicky naruseny clovek. Jako malou ji tyrali tak ona si proste sve misto naslunci vydobije tim ze huntuje zada kobyle, ktera je pro ni nevhodna. Ale ona ma dobry pocit. Nikdo se s ni nebavi nikdy ji neposloucha. Tak si to hold vybiji na te chudince. Maji prece uzasny vztah. A je fakt ze ta ji proste poslouchat musi. Je to tezky. Kazdy clovek ma neco ale tady kdyz panbuh rozdaval rozum atlantida chybela.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Víte jak, papír snese všechno
Http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=948&typ=html
Takže asi ťažko u Zlatky nie sú cítiť rebrá, keď ich cítim aj u svojich koní s nadváhou a keď podľa Hennekeho sú cítiť ešte pri BCS 7.
Kedysi keď sa chcel človek vzdelávať, musel ísť do knižnice, navláčiť si domov knihy, z nich si robiť výpisky, prípadne odoberať časopisy, alebo nejaké knihy zakúpiť.
Teraz, v čase inernetov, keď ku získaniu relevantných informácií stačia dva kliky by človek povedal, že je nemožné, že si niekto nepozrie aspoň nejaké základy, ak sa rozhodne držať si koňa (psa/mačku/škrečka/rybičky)
Proste úplné, obyčajné základy starostlivosti, kŕmenia, hygieny, veterinárne minimum.
A ono nič.
lenacia
napsal(a):
Leni, dělala jsi někdy koprologii? Pokud jsi na toto už odpověděla a bylo to tu, tak se omlouvám, opravdu se mi nechce číst vše, je toho dost. Jak se obecně odčervuje ve vaší stáji?
polárka.15
napsal(a):
Leni, dělala jsi někdy koprologii? Pokud jsi na toto už odpověděla a bylo to tu, tak se omlouvám, opravdu se mi nechce číst vše, je toho dost. Jak se obecně odčervuje ve vaší stáji?
Pode toho co tu psala, tak 2x max 3x za rok Panacurem v prášku.
Pokud to tedy má zjištěné.
lenacia
napsal(a):
Koprologii sem dělala jenom jednou a stačila jedna dávka. Veterinář říkal že pak uz to znovu není třeba.
Cože? To je jako bych řekla, že mě doktor jednou prohlížel a měla jsem rýmu, ale znovu ji mít už nebudu.
To je fakt nesmysl, na základě tohoto se dělá účinné a věcné odčervení. Jinak do koně člověk cpe zbytečně silné nebo naopak neúčinné odčervení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Stačí jedna Koprologie protože před tím dostávala jako odčervení drcenou křemelinu.
Dejte si pozor na "přirodní odčervovadla" dle libosti. Může to být spíše ku škodě. Pokud máte již bohužel tedy znovu udělanou koprologii pro momentální stav kobči, a veterinář Vám řek, kterou odčervovací látkou a jak odčervit, zaměřte se tedy na krmení. Za sebe mohu doporučit www.premin.cz - spoustu variant v cenově slušné relaci. Pokud se ve Vaší stáji bude odčervovat jinak - jindy než Váš kůň, a koně chodí spolu, budete muset odčervit spolu s dalšími. Pokud chcete mít zdravé koně - nejen tu Vaši, ale celou stáj, zavřete všechny koně na menší prostor, případně jiný prostor, než se běžně vyskytují, odčervěte a po dvou dnech koně vypusťe jinam, a prostor po odčervení sanujte - ukliďte, vyčištěte. Ale toto jsou základní věci, které by se měly dít automaticky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
22verunka
napsal(a):
No asi tak.
Ja uz nejak nevim, boze ty to vidis. Vzdyt sem ted atlantida nechodila a nebylo to uplne tak zle. Ted tu vyhrozuje polici.
Ano, protože se na ní sesypali i pejskaří a ti taky nebyli zrovna hodní. Tak nás zažaluje prostě všechny. A hlavně za všechno může Snorlax (nic proti Vám, vůbec, za mně pohoda ) kdyby to nechala být a nebyla na ní tak hnusná, tak už sem neleze a nepodává trestní oznámení, protože potřebuje zjistit, kdo že to vlastně je
Asi si seženu někde podobnýho koně v podobným stavu, a celej postup nápravy zdokumentuju krok po kroku a udělám reportáž a třeba bude klid, až některý uvidí, že chyba je na druhé straně vodítka
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, protože se na ní sesypali i pejskaří a ti taky nebyli zrovna hodní. Tak nás zažaluje prostě všechny. A hlavně za všechno může Snorlax (nic proti Vám, vůbec, za mně pohoda ) kdyby to nechala být a nebyla na ní tak hnusná, tak už sem neleze a nepodává trestní oznámení, protože potřebuje zjistit, kdo že to vlastně je
Asi si seženu někde podobnýho koně v podobným stavu, a celej postup nápravy zdokumentuju krok po kroku a udělám reportáž a třeba bude klid, až některý uvidí, že chyba je na druhé straně vodítka
Nebude klid, nevěřím tomu i kdyby jste si pořídila stádo kobyl a dala je do pořádku.
Hloupí lidé budou i nadále argumentovat stejně a neustoupí ze své pozice - bez ohledu na jakékoli platné argumenty. To také znamená, že si ani nevšimnou, pokud je jiná osoba více inteligentní a kompetentní. Toto nadhodnocení se nazývá Dunning-Krugerův efekt. Je to poznávací zaujatost, která způsobuje, že méně kompetentní lidé přeceňují své schopnosti a zároveň podceňují kompetence druhých.
Zdroj: http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/184506-jak-poznate-ze-jste-inteligentni-hloupi-lide-maji-pet-navyku-ktere-chytri-nemaji-tvrdi-vedci/.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
Hloupí lidé budou i nadále argumentovat stejně a neustoupí ze své pozice - bez ohledu na jakékoli platné argumenty. To také znamená, že si ani nevšimnou, pokud je jiná osoba více inteligentní a kompetentní. Toto nadhodnocení se nazývá Dunning-Krugerův efekt. Je to poznávací zaujatost, která způsobuje, že méně kompetentní lidé přeceňují své schopnosti a zároveň podceňují kompetence druhých.
Zdroj: http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/184506-jak-poznate-ze-jste-inteligentni-hloupi-lide-maji-pet-navyku-ktere-chytri-nemaji-tvrdi-vedci/.
Tak jsem hloupá, tak dík
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
keira
napsal(a):
Prosím, najděte si, co je to koprologie. To není to samé jako odčervení, vůbec ne.
Tak to slečně rovnou napíšeme, ne? Dyť je to pár slov - laboratorní rozbor trusu koně za účelem zjištění napadení parazity. Jednoduché, jasné. Někdy není ani potřeba laboratoř, ale to už je pak průšvih. Pakliže potřebuje vědět jak na to, jasně a jednoduše můžu opět odpovědět.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
A když se sem tak s oblibou vkládají fotky výživového stavu koní, tak se přidám. Management a podmínky všech těchto koní jsou shodné s výše popsaným rezavým valachem - invalidou. Rozdíl je v tom, že někteří z nich velmi sporadicky něco utvoří na jízdárně, žlutý kůň občas jede na vyjížďku - občas = 1 za měsíc. Tedy přes zimu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
A ještě k tomu vyvazování koně, opakuji se, ale přece - koukala jsem do záznamů, a po roce a půl frísák opět poprvé na lonži, hlavu nikdy sešněrovanou neměl, je to 8 letý valach. Jde to i bez toho.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale lezla by sem, pořád
Někde se potřebuje vylít, odreagovat.Normální člověk se nebude takhle zhluboka vykecávat na anonymní diskuzi.Zveřejňovat své nitro.Má na to rodinu, přátele, případně existují psychologové a psychiatři.
Myslela si, že bude mít skvělého psa, a všichni ji budou obdivovat.Pes selhal(ne ona)
Pak pořídila koně.To člověka taky učiní zajímavým, pro okolí.Mít koně.Exhibovat v průvodech.Jenže to taky nejde samo od sebe, zdarma, a na čemkoli.
Tahle nešťastnice jde i do televize.Udělá si maximální ostudu.Jen aby se jí vůbec někdo všiml.Že negativně, nevadí
A tady na její výlevy vždycky někdo odepíše, má jistotu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
koně
napsal(a):
Ale lezla by sem, pořád
Někde se potřebuje vylít, odreagovat.Normální člověk se nebude takhle zhluboka vykecávat na anonymní diskuzi.Zveřejňovat své nitro.Má na to rodinu, přátele, případně existují psychologové a psychiatři.
Myslela si, že bude mít skvělého psa, a všichni ji budou obdivovat.Pes selhal(ne ona)
Pak pořídila koně.To člověka taky učiní zajímavým, pro okolí.Mít koně.Exhibovat v průvodech.Jenže to taky nejde samo od sebe, zdarma, a na čemkoli.
Tahle nešťastnice jde i do televize.Udělá si maximální ostudu.Jen aby se jí vůbec někdo všiml.Že negativně, nevadí
A tady na její výlevy vždycky někdo odepíše, má jistotu
Hm, asi máte pravdu
Coudas úplně slintám nad tím vaším frísem, kdykoliv ho vidím. Pořádný kus koně. Připomíná mi moji koňskou lásku. A ta si i pod sedlem na zahozené otěži nosí hlavu snad ještě níž a určitě na sobě žádný udělátka na to neměla, spíš se na svod musela naučit nosit hlavu po "frísku" nahoru.
Ale ten váš valach, to je krasavec, ještě řekněte, že má malá roztomilá ouška do špičky zahnutá k sobě a dělá bubly bubly, když něco chce, a já budu ztracená.

Coudas: Ten frisak je luxusni rizecek (ostatni jsou taky paradne nakrmena zviratka, ale mam slabost pro barokni kone). Opravdu krasa :).
Lenacio, prosím vás, tohle už je ma mě fakt moc: přečetla jste si ty články o odčervení, co tu na ně je několik odkazů? Zkusila jste si někdy projet googlem výrazy jako "odčervovací schéma u koně" nebo podobné? Vy tu píšete absolutní nesmysly a stoupá mi tlak, když to čtu.
Odčervení se dělá proto, aby se dostali červi z organismu koně. Nedá se dělat "preventivně", jak se někteří lidé domnívají - protože je to chemie, která zabíjí červy (v určitých stádiích), kteří v organismu koně jsou. Také se nedělá proto, aby kůň byl červů prost navěky, ale proto, aby to množství červů nestouplo nad míru, která organismus může poškodit. Každé odčervovadlo má nějakou účinnou látku (ke přírodním se nebudu vyjadřovat), která zabíjí určité druhy červů v určitých stádiích. Abyste věděla, jaké červy a kolik v sobě kůň má (orientačně, protože stoprocentně se to určit nedá a zejména u některých druhů to není průkazné), dělá se koprologie, nebo-li laboratorní vyšetření trusu. Při něm se počítají ne ti vyloučení červi, ale jejich vajíčka na gram trusu (někdy i larvy), a podle jejich množství se určuje stupeň zamoření. Pokud se stane, že jsou v trusu okem viditelní paraziti, ak je zamoření tak velké, že je zbytečné dělat koprologii.
Protože vajíčka nejsou v trusu rozmístěna rovnoměrně a mohlo by se stát, že odebraný vzorek nebude odpovídat skutečnému stavu, sbírají se vzorky po dobu několika dní, aby se eliminoval náhodně čistý výsledek u začerveného koně. Tasemnice je ještě speciálnější případ, protože její články jsou vylučovány zcela nepravidelně, takže není příliš průkazná. Proto se obvykle i dle vyšetření čistý kůň jednou ročně odčervuje pastou s praziquantelem, což je účinná látka hubící tasemnici.
Co dále stojí za pozornost je dávkování, většina past je na 500 kg koně a pro některé koně tato dávka může být nízká, červi si potom vytvářejí rezistenci. Rezistenci si vytvářejí také v případě, že jsou koně dlouhodobě odčervováni jednou účinnou látkou (takže lidně i jinými pastami, které ale mají stejnou ú.l.).
Rezistence znamená, že tato ú.l. pak na červy působí jen málo nebo vůbec.
Zda odčervení skutečně zabralo lze snadno ověřit kontrolní koprologií po odčervení (teď abych nekecala, ale dělá se myslím 2 týdny po?).
Není to úplně tak, že by se odčervený kůň nakazil od ostatních neodčervených, ale červi mají nějaký životní cyklus - trusem vyloučená vajíčka kůň při pastvě sežere a v jeho trávicím traktu se pak líhnou dospělci. Takže logicky je větší riziko tam, kde je větší zamoření - pokud ostatní koně nejsou odčervení, pokud je výběh na malé ploše a/nebo je v něm příliš mnoho koní, pokud se trus z pastvin pravidelně neuklízí.
Mám vyzkoušeno, že s rozumným schématem má smysl si koně odčervovat sama, i když na to ostatní majitelé kašlou - ale samozřejmě je to náročnější, než dodržovat celostájově dobrou hygienu, dělat vyšetření a odčervovat podle výsledků+jednou ročně plošně na tasemnici.
Na vašem místě bych si nechala sama udělat tu koprologii, stojí to stovku či dvě, a na základě jejích výsledků bych se ve stáji domluvila na společném postupu (čím a kdy odčervit, následný úklid výběhů atd.).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A když se sem tak s oblibou vkládají fotky výživového stavu koní, tak se přidám. Management a podmínky všech těchto koní jsou shodné s výše popsaným rezavým valachem - invalidou. Rozdíl je v tom, že někteří z nich velmi sporadicky něco utvoří na jízdárně, žlutý kůň občas jede na vyjížďku - občas = 1 za měsíc. Tedy přes zimu.
Jak se Vám osvědčily ty mobilní přístřešky. Zřejmě budeme něco takového potřebovat. Stěhujeme se do CHKO a tam je to s pevnými přístřešky dost problém.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
Nebuďte hloupá, to nebylo na Vás ani náhodou.
Nemusíme se občas v něčem shodnout, ale to neznamená, že jsme hloupé.
Já to myslela vzhledem k tomu článku
A buďte v klidu, já se neshodnu s nikým nebo přesněji řečeno, je těžké se se mnou shodnout
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
kapička
napsal(a):
Coudas úplně slintám nad tím vaším frísem, kdykoliv ho vidím. Pořádný kus koně. Připomíná mi moji koňskou lásku. A ta si i pod sedlem na zahozené otěži nosí hlavu snad ještě níž a určitě na sobě žádný udělátka na to neměla, spíš se na svod musela naučit nosit hlavu po "frísku" nahoru.
Ale ten váš valach, to je krasavec, ještě řekněte, že má malá roztomilá ouška do špičky zahnutá k sobě a dělá bubly bubly, když něco chce, a já budu ztracená.
Jeeežiš děkuju, i Cstmr, vyřídím koňovi, že se úspěšně cpe tak je pěknej Ale on je opravdu tlustej, letos konečně trochu schodil, sedí se na něm jako na gauči. Jeslti má ouška malá a roztomilá do špičky, bubly bubly nedělá, spíš ho mám pořád za krkem, ale asi to umí. Hlavně nebuďte ztracena.atlantida
Já ho to nosení hlavy neučím, ať si jí má kde chce, stejně když ho něco zaujme, tak jí má v nebesích. Já jsem chtěla jen poukázat na to lonžování, že i když je stavbou těla trochu jiný, i tu hlavu bez donucení umí dát dolů.
Přidávám ještě foto, jestli má ty správný ouška a že je opravdu tlustej a jednu na závodech, jak se předvádí
Ouška jsou ty správný A mně ztracení nehrozí, není to můj kůň a majitel je správnej chlap, který naštěstí nemá pro žádné takové výmysly pochopení.
No je to pořádný kus koně a předvádí se hezky. Ta naše to umí taky hezky, ale to musí být na dohled nějaký švarný urostlý mladík chladnokrevného plemene, na závodech bychom mohly předvádět akorát jak koníček hezky stojí nebo se sune pomalým rozvážným krokem. Když kouknu na fotky ze svodu, tak ani nevěřím, že ten kůň, co si div nevyrazí v klusu zuby, je ona
A škoda, že ten váš je valach, by se jí líbil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Jo to on předved taky nesl se sice náááádherně, ale jistojistě měli nejpomalejší čas, protože než došel... No jo no bohužel mám ve stádě i kobyly, a je bezpapírovej, tak na co hřebce.
Tady žíbátko. A tady rok a půj ještě hřebec
http://kayecek.rajce.idnes.cz/filmecky/#Digimon.jpg
A už to tu přestanu zaplavovat.
Prvá fotka príjem - 30.9.2014, v ten deň bolo od kobyly odstavené žriebä, začínala piaty mesiac gravidity.
Zo stresu z odstavu a zmeny prostredia ešte za 2 týždne u nás schudla 20 kg, takže vážila príšerných 420 kg- to je tá fotka v strede.
Liečili sme hypergranulujúcu ranu na nohe, pomerne veľkú a minimálne rok starú, po čase sme zistili, že kobyla má okolo sponkovej kosti omotaný drôt, takže po dosiahnutí 450 kg absolvovala gravidná vyše dvojhodinovú operáciu, po ktorej na nohe pribudla ďalšia rana, až ku kosti.
Posledná fotka je zo 16.4.2015 - v ten deň skoro ráno porodila zdravého žrebčeka.
Medzi prvou a poslednou fotkou je rozdiel 6,5 mesiaca.

Horsana
napsal(a):
Prvá fotka príjem - 30.9.2014, v ten deň bolo od kobyly odstavené žriebä, začínala piaty mesiac gravidity.
Zo stresu z odstavu a zmeny prostredia ešte za 2 týždne u nás schudla 20 kg, takže vážila príšerných 420 kg- to je tá fotka v strede.
Liečili sme hypergranulujúcu ranu na nohe, pomerne veľkú a minimálne rok starú, po čase sme zistili, že kobyla má okolo sponkovej kosti omotaný drôt, takže po dosiahnutí 450 kg absolvovala gravidná vyše dvojhodinovú operáciu, po ktorej na nohe pribudla ďalšia rana, až ku kosti.
Posledná fotka je zo 16.4.2015 - v ten deň skoro ráno porodila zdravého žrebčeka.
Medzi prvou a poslednou fotkou je rozdiel 6,5 mesiaca.
Já tohle musím stále obdivovat. Pravidelně jsem vývoj situace sledovala na Equichannel. Jste borec.
Čo sa kremeliny týka, tým môže "odčervovať" len totálny neználek, ktorý nemá absolútne žiadne tušenie, ani predstavu, ani povedomie o vývojom cykle parazitov, to je na úrovni dieťaťa na základnej škole, ktoré si myslí, že tie červíky žijú v čreve a nikde inde a tam aj rastú a tam im kremičitý prášok zabráni byť.
Propagácia niečoho takého, ako je kremelina by mala byť trestná, pretože jej aplikácia je extrémne škodlivá, už len tým, že dodáva človeku falošný pocit, ako suprovo prírodne odčervil.
Je to podvod a nemá ako fungovať, najviac nebezpečné, okrem pásomníc, sú migrujúce a encystované larvy - vývojové štádiá parazitov, ktoré sa, kupodivu, v čreve nenachádzajú a teda im kremelina NIJAKO nemôže zabrániť v poškodzovaní tkanív. Zato prevrtávajú pri migrácii pečeň a pľúca.
Kto kedy videl konskú pásomnicu, alebo žalúdočného strečka, tak mu musí byť jasné, že na ich prísavky je hocaký prášok krátky a to už nehovorím o strečkoch, ktoré žijú pod kožou, laebo o roupech, ktoré sa pária a žijú na konci tráviaceho traktu a samičky kladú vajíčka tak, že sa vystrčia do vonkajšieho prostredia a kladú vajíčka do okolia ritného otvoru z vonkajšej strany. Preto sa ich vajíčka nedajú pri koprológii nájsť.
Ako by im asi tak mohla kremelina uškodiť ? A ako by mohla preventívne pôsobiť ?