Potřebovala bych poradit..mojí deb.litou jsem způsobila, že se mi přischvátila kobyla..zapomněla jsem zavřít do sudu zbytek pytle(cca čtvrt pytle) s ječmenem, s tím, že si ho druhý den přesypu do velkého uzavíratelného kýble, odkud odměrkou dávkuji krmení...no to je ale jedno, prostě večer se musel pytel převážit, či ho dokázala shodit kočka, co zde má zázemí, a pytel se vysypal ven ze seníku...nevím, kolik toho snědla, dost toho v pytli zbylo, nevím, kolik se toho vysypalo ven...každopádně je zvyklá dostávat k večeři jen hrstičku, aby měla pocit, že k té večeři něco má, takže není zvyklá na takové množství..druhý den už byla vidět znatelná citlivost kopyt a ulehčování si...dostala dietu a klid..teď je to cca 14 dní od prvních příznaků, kobyla chodí po měkkém povrchu už dobře, po tvrdším a obratech je vidět znatelná citlivost...kobyla sama chodí, nestojí, jen když vejde na ten tvrdší povrch, tak hodně zpomalí a našlapuje opatrně...po poradě se známou, co shcvácení měla u své kobyly a po přečtení rad na www.centrumkrmiv.cz, krmím bezobilné musli NovaEqui Plus, do toho přidávám 200 g čersvého pokrájeného svízele a kopřivy, jež mi bylo doporučeno na detoxikaci organismu a přímo na schvácení. Je ještě něco prosím, co bych mohla přidat do krmení, aby se organismus pročistil? V pátek už mi konečně dorazí kovář, takže celou situaci posoudí a uvidíme, co řekne..já změnu na kopytech nevidím, opravdu si snad troufám říci, že to byla jen lehčí přischvácení...teď spíše jak nejlépe kobyle ulevit...
Extrudovaný nebo asi ještě lépe Silyfeed. Olej neobsahuje účinnou látku a zrno je hrozně tvrdé, kůň by ho nestrávil a vy byste si zbytečně ničila mlýnek.
Schvácení je o pH ve střevě, takže bych dala zelený jíl nebo něco na ten způsob, ale to už mělo být dávno. Pozor - zelený jíl dávat v jiné dávce než ostatní preparáty, navazuje na sebe léky atd.
canka
napsal(a):
Urcite pocitam s tim, ze korekturu budeme muset ted delat casteji, nejlepe kazdy mesic..uvidime hlavne, co v patek rekne kovar..dekuji za tip, ostropestrec zkusim koupit..jen se zeptam, lepe zrno nebo olej?
Nejlépe bude, pokud se naučíte, jak upravovat kopyta mezi návštěvami kováře. Nikoli korekturu jako takovou, ale dorovnávat, ubírat špice apod. Máme schváceného koníka, kterému obzvláště teď z jara dorůstá rohovina šíleným tempem (taky známka zchvácení). Kamarádka se podle rad kováře naučila úpravy dělat sama a moc to koníkovi pomáhá.
A ostropestřec, jak píše Keira, extrudovaný.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otázka zní, od čeho chcete čistit?
Vzhledem k uváděnému mechanismu a uplynulému času už nemá cenu prevence endoxémie ( neselektivní adsorbent jako zelený jíl, parafinový olej, projímadla, žaludeční sonda) ani hypoteticky ovlivňovat zánětlivé mediátory, akutní fáze a kapiláry v kopytě (nohy do ledu, pouštění žilou, pijavice, léky ovlivňující srážlivost).
Osobně bych se omezila na obnovu mikrobiomu, takže FOS, MOS, pivovarské kvasnice a velmi kvalitní minerálku, dietetika -mrkev. Saccharomyces boulardií, pokud na ně věříte, budou v některém tom pre a probiotiku.
Sisi58: Ano, zrovna o tom jsem s kovářem po telefonu mluvila, řekl mi, abych si do výbavy pořídila kopytní nůž a rašpli, že mi ukáže, jak v mezičase upravovat...že i když to bude jen to přichvácení, že toto by měl mít každý koňař doma..já si na to nikdy sama netroufla, ale pokud mi kovář ukáže co a jak, tak snad to bude ok..takže jsem již minulý týden objednala a mám doma..
Žofré: Hned druhý den, kdy jsem viděla tu citlivost kopyt, jsem chladila, vet mi řekl, ať kobylu postavím do tekoucí vody nejlépe, pomalu jsem jí dovedla pod pozemek, teče nám tu malinký potůček...chodili jsme tam pravidelně každý den po dobu jednoho týdne, pak už to prý nemá smysl, protože prý pomůže tento stav podchytit v akutní fázi kvůli těm probíhajícím procesům v kopytě..neumím to přesně vysvětlit, vet mi toho řekl na tu mojí hlavu bláznivou až moc . Každopádně kopyta ani nehřála, ani jsem nezaznamenala nad kopytem zřetelnou pulzaci, na kterou se mě vet ptal..řekl, že to nebude akutní, ale mám to hlídat.. Bylinky kobyla dostává od první chvíle, plus jsem tento týden přidala ještě lněné semínko, které v mlýnku melu, pak spařím horkou vodu a když se vytvoří takový ten sliz, tak tím zaleji jídlo(NovaEqui Plus)..mrkev podávám do krmení také, prý ale také né moc, jen v omezeném množství..jablka máme zakázané úplně, kvůli cukrům..minerální sůl má k dispozici stále plus sůl klasickou...takže spíše probiotika a prebitoika? Seženu v lékárně?

Https://www.hladovypes.com/travici-aparat/dromy-gastroline-3000-g/?gclid=COL6-POV6NMCFUaeGwod98sOfA
http://www.hippolyt.cz/index.php?tabpage=15&taboffset=15&ts=1&epc=SKD8&nid=9490&lid=cs&oid=1981681
http://www.hippolyt.cz/index.php?tabpage=15&taboffset=15&ts=1&epc=SKD6&nid=9490&lid=cs&oid=1981681
http://www.hippolyt.cz/index.php?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=HKP91&nid=9490&lid=cs&oid=1981665
Já bych asi vzala tu dromy a přidala mrkef a pivovarské kvasnice.
Věřím "celostnímu pohledu", ale nevěřím tomu, že se třeba z toho, co se prodává, z čaje nebo semínka ostropestřece natož v dávce, která se doporučuje a kůň reálně sežere, dostane do krve koně silymarinů větší než homeopatické množství /lze najít, kolik se na kg váhy podává třeba potkanům nebo ve studiích s těmi bylinami a pak se můžeme bavit o tom, že to má ty a ony účinky/, takže jsem takový skeptik, ale vy jste hledala asi něco takovéhoto / ustuliny si vážím a dost mě naučila/:
http://www.laminitis.cz/lecive-rostliny/.
napsal(a):
Https://www.hladovypes.com/travici-aparat/dromy-gastroline-3000-g/?gclid=COL6-POV6NMCFUaeGwod98sOfA
http://www.hippolyt.cz/index.php?tabpage=15&taboffset=15&ts=1&epc=SKD8&nid=9490&lid=cs&oid=1981681
http://www.hippolyt.cz/index.php?tabpage=15&taboffset=15&ts=1&epc=SKD6&nid=9490&lid=cs&oid=1981681
http://www.hippolyt.cz/index.php?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=HKP91&nid=9490&lid=cs&oid=1981665
Já bych asi vzala tu dromy a přidala mrkef a pivovarské kvasnice.
Věřím "celostnímu pohledu", ale nevěřím tomu, že se třeba z toho, co se prodává, z čaje nebo semínka ostropestřece natož v dávce, která se doporučuje a kůň reálně sežere, dostane do krve koně silymarinů větší než homeopatické množství /lze najít, kolik se na kg váhy podává třeba potkanům nebo ve studiích s těmi bylinami a pak se můžeme bavit o tom, že to má ty a ony účinky/, takže jsem takový skeptik, ale vy jste hledala asi něco takovéhoto / ustuliny si vážím a dost mě naučila/:
http://www.laminitis.cz/lecive-rostliny/.
Většinou s vámi souhlasím, co se týká odborných a nastudovaných věcí.
Ale s tím ostropestřcem nemáte pravdu. Opravdu pomáhá, i to malé množství, jen je potřeba dávat déle než třeba 10dní.
Pokud bych zlepšení nezažila na vlastní oči, nedoporučovala bych.

sisi58
napsal(a):
Většinou s vámi souhlasím, co se týká odborných a nastudovaných věcí.
Ale s tím ostropestřcem nemáte pravdu. Opravdu pomáhá, i to malé množství, jen je potřeba dávat déle než třeba 10dní.
Pokud bych zlepšení nezažila na vlastní oči, nedoporučovala bych.
To souvisí s tím, jak různě hodnotíme. Pro mě kasuistika nic nedokazuje, ani kdyby byla plna objektivně doložitelných fakt. Objektivně měřitelnou koncentraci silymarinů má 1% extrakt z Favea, objektivně měřitelné koncentrace a výsledky na metabolismus pro mě mají pokusy s tímto na potkanech z IKEM. Naprostou většinu výživových doplňků na trhu řadím do kategorie " neublíží, nepomůže, vyděláme na tom", s tímto vědomím je přesto občas používám nebo doporučím.Neprodávám je.
Kobyle pridavam do zradla tedy koprivy, svizel, mrkev, kazdy den cerstve pomlete lnene seminko a pivovarske kvasnice..kovar si kobylu nechal predvest na tvrdem povrchu, videl sam znamky velke citlivosti, ale kdyz kobylu vystrouhal, rekl ze zadne zjevne poskozeni nevidi..nikde zadne cervene fleky ani zadny jiny naznak...spice kopyta vystrouhal pry tzv.sankovym zpusobem, jakoby do oblouku nahoru..je to pry jako u boty, ktera je ve spici ohnuta, aby se nam noha lepe ohybala..takto ji mam kazde 3 tydny kopytko upravit v mezicase jeho navstevy..rekl mi, ze by kobyla mela chodit, zadne nuceni, ale pravidelne se hybat po mekkem povrchu..take nam byl doporucen pohyb v mokre trave kvuli rohovine..kobyla je ale stale hodne citliva, kdyz jde rano z pristresku, je to totiz mirne z kopce a to ji vubec nedela dobre..pokud se pres den ve vybehu hybe, rozchodi to a prichvaceni na ni nejde poznat..ale po ranu, kdyz pres noc odpociva, je to pro me bolestivy pohled ji takto videt..da se to nejak ovlivnit a pomoci ji, nebo pomuze jen ten pohyb a krmeni?
Přichvácený kůň chodí špatně celý boží den, ráno, v poledne, večer i v noci.
Pokud kůň šmatlání rozchodí, může být problém i někde jinde!
Něco Vám navrhnu. Udělejte zkoušku. Nacpěte kobyle do kopyt náboje tak, aby byly zároveň s nosným okrajem kopyta, nikoli jen ve střelkových rýhách, posypejte pilinami, navlečte na kopyta tlusté pánské ponožky a kobercovkou to všechno upevněte na kopytech tak, aby to tam vydrželo alespoň den.
Pokud má kobyla citlivá chodidla, mělo by to rázem pomoci. Pokud je problém v něčem jiném, bude vám po ránu šmatlat buď stejně nebo jen nepatrně méně a bude to zase muset rozchodit.
To není můj výmysl Máme tohle vyzkoušené od zchváceného poníka.
Kopytář doporučil do kopyt tohle:http://www.spokojenykun.eu/repelenty/Absorbine-Magic-cushion-EXTREME-Terapeuticke-naboje-do-kopyt-koni
Ovšem jak ty náboje udržet v kopytech, to už neřekl. Konkrétně poník, kterému byly primárně určeny, má zvláštní kopyta, ve kterých to ani za boha nedrželo! Takže hodně materiálu zůstalo po prvním šlápnutí na zemi. K těm ponožkám jsme se dopracovali cestou pokusů a omylů.
Jakmile jsme náš nápad koni aplikovali, okamžitě přestal kulhat. Mezi tvrdou zemí a chodidlovou plochou bylo vyměkčení.
Ovšem pokud kobylu bolí i něco jiného, než jen chůze po tvrdém, tahle naše vyfikundace pomůže jen málo.
Sisi vubec nejste s ostropestrcem otravna, ja ho mam uz objednany, ba naopak jsem rada za kazdou radu.Schvaceneho kone a to tezce, jsem videla jen jednou, ale byla jsem mlada a prd si pamatuji, jak se tenkrat lecil..je to asi 12 let zpatky a pamatuji si jen, ze se mu poustelo zilou a sadrovali nohy..zkusim kobyle to, co radite, za to nic nedam..ze by to byl jiny problem, si nemyslim, opravdu toto vzniklo az po sezrani toho vetsiho mnozstvi jecmene..spis proste po tom, co mi kovar rekl, ze viditelne znamky schvaceni na kopyte nevidi, ze to je opravdu v uvozovkach jen prichvaceni, jsem trosku doufala v lepsi prubeh hojeni...a i kdyz je to opravdu divne, kdyz kobyla chodi behem dne po vybehu po mekkem, chuze je opravdu lepsi..jak se ale dostane na tvrde, vidim reakci..ale to rano je opravdu nejhorsi..jen se Sisi zeptam, pokud by to fungovalo, mohu to kobyle na kopytech (samozrejme bych to obmnenovala)nechat stale az do zjevne ulevy? A jak s tim pohybem? Mam ji vodit na prochazky po mekkem? Kovar mi rikal, ze by se meli lehce vypodlozit patky, ze by to kobyle ulevilo..ale ze on nema momentalne nic sebou..

Udělala bych RTG, projekci na polohu kopytní kosti, alespoň obě přední, počkala bych s tím ještě 14 dní.Dále dle výsledku.
A koupila bych si tuto knihu, zkrátit ji na pár odstavců dpovědí na ifauně moc nejde, pokud je třeba pochopit, oč u laminitidního koně jde..
http://www.martinus.cz/?uItem=104203
obsah zde:
https://knihy.abz.cz/imgs/teaser_pdf/9788090379749.pdf
Knihu jsme četla, je dobrá, je to učebnice, ne beletrie, dá vám to asi trochu práce, ale budete mít odpovědi na většinu svých otázek, kontext a schopnost posoudit, rady. Jestli se bavíme o tom černém zvířeti z profilových fotek, tipuji, že má IR-kniha se vám stokrát vyplatí a naučit se ty informace též.
canka
napsal(a):
Sisi vubec nejste s ostropestrcem otravna, ja ho mam uz objednany, ba naopak jsem rada za kazdou radu.Schvaceneho kone a to tezce, jsem videla jen jednou, ale byla jsem mlada a prd si pamatuji, jak se tenkrat lecil..je to asi 12 let zpatky a pamatuji si jen, ze se mu poustelo zilou a sadrovali nohy..zkusim kobyle to, co radite, za to nic nedam..ze by to byl jiny problem, si nemyslim, opravdu toto vzniklo az po sezrani toho vetsiho mnozstvi jecmene..spis proste po tom, co mi kovar rekl, ze viditelne znamky schvaceni na kopyte nevidi, ze to je opravdu v uvozovkach jen prichvaceni, jsem trosku doufala v lepsi prubeh hojeni...a i kdyz je to opravdu divne, kdyz kobyla chodi behem dne po vybehu po mekkem, chuze je opravdu lepsi..jak se ale dostane na tvrde, vidim reakci..ale to rano je opravdu nejhorsi..jen se Sisi zeptam, pokud by to fungovalo, mohu to kobyle na kopytech (samozrejme bych to obmnenovala)nechat stale az do zjevne ulevy? A jak s tim pohybem? Mam ji vodit na prochazky po mekkem? Kovar mi rikal, ze by se meli lehce vypodlozit patky, ze by to kobyle ulevilo..ale ze on nema momentalne nic sebou..
Začnu od konce. V žádném případě nezvedejte patky!
Nejhorší, co se může při zchvácení stát, je rotace kopytní kosti s následným proražením chodidla. Pokud zvedáte patky, špice kopytní kosti ještě více jakoby trčí směrem dolů, do země. Velmi špatně.
Přidávám dvě fotky. Na první je řez zdravým kopytem.přední stěna kopyta je rovnoběžná s přední stěnou kopytní kosti.
Na RTG z druhé fotky už není kost a kopyto rovnoběžné, kopyto je zchvácené, kost začíná rotovat/otáčet se dolů. A teď si vemte, že ještě podložíte patky! Špici kopytní kosti tím otočíte ještě víc proti zemi a tím i proti chodidlu.
To máte, jakoby jste obula po celodenní tůře v pohorkách, boty na vysokém podpatku.
Bohužel někteří kováři to tak ještě dělají, že podloží patky. Ono je těch teorií o úpravě schvácených kopyt víc, ale zase, to snižování patek a rašplování špic mám vyzkoušené. A funguje to.
Další odpověď.
Pokud nemáte možnost, si půjčit botičky, udělejte jí alespoň papuče Jde o to, aby kobča CHODILA, tím prokrvuje kopyto a to se lépe hojí. Tak buď dejte vycpávky a ponožky nebo polystyren a duct-tape. A měnit budete samozřejmě, dlouho to nevydrží.
Po tvrdém ji nenuťte, jen ať chodí tam, kde jí to jde a jak dlouho bude ochotná.
Přidala jsem ještě fotky zchvácené huculky. Přiznávám, při snaze jí pomoci, jsem se dost naučila.Bohužel kobylka trpěla opravdu hodně.Jiný kůň, než hucula, by to nevydržel.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Lidi a co je na tom pravdy, že podkovy koni škodí? Valášek podkovy už rok nemá a pouze se dělají korektury.Kopyta podkovaných koní jsou studená.On je má malinko teplejší.Že by to prokrvení bylo lepší? Budem totiž sundavat i u kobči.
Žofré děkuji za tip na knihu, máte pravdu, že tam asi najdu odpovědi na mé otázky...jen jsem chtěla vědět i rady z praxe, či jak to nazvat...ale knihu koupím či půjčím..a jen se zeptám, netušíte, jak dávkovat zelený jíl? ten jsem si dnes dovezla z lékárny, je to v prášku, píšou tu dávkování pro dospělou osobu - 1 zarovnaná kávová lžička na 100 ml vody. Pro cca 350 kg koníka(ano, to černé zvíře na fotce, jak jste napsala ) mám dávat tak 4 lžičky?
Sisi taky jsem na podložení patek řekla svůj názor, četla jsem, že dnes už se ví, že obrácené podkovy a podkládání patek je špatně...řekl, že to respektuje, že v tématu schvácení kopyt se neustále mění, trendy,. Kopyta kobyly zůstanou na boso a jen s častější korekturou a z mé strany též častější úpravou..děkuji za obsáhlý příspěvek..u koní jsem x let, ale prostě když člověk něco konkrétního(nemoc, vadu apod.) nezažije, neví o tom prostě tolik, kolik by potřeboval, jen základy...díky moc. Zkusím zítra vyfotit kobyly kopyta, a ráda si přečtu názor, jaký budete na kopyta mít..

Jíl jsem dávala po lžíci polévkové jedné, co nejvíckrát denně-5-6x. Ale nazarila jsem na problém, jak ho dostat do kobyly..nakonec jsem musela do kusu jablka nebo mrkve, dovnitř...afrfňala stejně, takže jsem do ní házela živočišné uhlí, do chutná mírně nasládle, po 6 tabletách 5x denně. Ve vodě jíl nevzala vůbec, ještě by byla možnost zamíchat ho do strouhané mrkve nebo rozmočené vojtěšky nebo řízků, trochy.
Noooo...dávka čierneho uhlia na koňa začína tak od 500 g a viac, s ílom to nebude iné, myslím, že pár lyžičiek ílu je pre koňa nič, to sa v tom obrovskom tráviacom trakte bez stopy stratí.
Podanie per huba - z 20 ml striekačky sa odreže tá okrúhla časť, kde je aj kónus na nasadenie ihly, tým sa dá vyrobiť výborný aplikátor.
sisi- krívala kobyla po liečbe ?
Horsana
napsal(a):
Noooo...dávka čierneho uhlia na koňa začína tak od 500 g a viac, s ílom to nebude iné, myslím, že pár lyžičiek ílu je pre koňa nič, to sa v tom obrovskom tráviacom trakte bez stopy stratí.
Podanie per huba - z 20 ml striekačky sa odreže tá okrúhla časť, kde je aj kónus na nasadenie ihly, tým sa dá vyrobiť výborný aplikátor.
sisi- krívala kobyla po liečbe ?
Ta huculka?
Věc se má tak, že není má. Starala jsem se v době, kdy jsem byla ve stejném ustájení, tj.6 let.
V r.2006 Karolína jen ležela na zemi a vstala jen, pokud se chtěla přesunout na místo, kde byla tráva. Kopyta byla jako na fotce 1. a horší.
Pak zabřezla a měla 3 hříbata po sobě. V té době byla kopyta při častější úpravě lepší. Domnívám se, že to bylo tím, že byla kobyla březí a i kojila, tudíž šlo hodně energie pryč.
Po vykastrování hřebce a odstavu posledního hříbka, šla kopyta do kopru. Nebylo jak a kde kobču separovat. Měla volný přístup ke trávě 24/7. Jediné, co jsem pro ni mohla udělat, upravovat kopyta, co to šlo. Vychytaly jsme to až tak (ona a já) že jsem strouhala ležícího koně.
Tedy upravovala v mezičase mezi kovářem. Kobyle ty kopyta rostly jak pohnojené. Pan kovář se učil, stejně jako já, tak snad to nedopadlo zle. Už tam totiž nejsem. Majitel kobylky a pozemků byl čím dál horší. Kvůli sobě bych to neřešila, ale už šlo o zdraví koní a to nejsem ochotná tolerovat.
Kobylka stále žije, tak to pan kovář zřejmě zvládá strouhat dobře.

Horsana:jj, bylo to málo, uhlí i jílu.Bylo to v době, kdy o IR a endoxémiích a bojích s tim nikdo moc nevěděl/ možná ano, ale zejména já nevěděla, kdo ví, a hledala a třídila zdroje/.
Minimálně od diskuze s Kamila Rette vím, že doporučená dávka uhlí je 1-3g.
http://www.equichannel.cz/kdyz-se-kun-dostane-do-krmirny-nebo-na-prilis-bohatou-pastvu
Huculka.
Jj.
Pozrela som si ten článok,3 dni v bareloch s ľadovou drťou je podľa mňa strašne veľa, toľko tá rozvojová fáza netrvá, si myslím.
My sme u huculy s endotoxémiou, pretože nám došiel Polymixin B a dodávka bola na ceste z ČR použili DMSO, to len tak pre zaujímavosť.
Ako ulitma ratio sa popisuje aj podanie normálneho ílu nahrabaného kdesi na brehu rieky, ale problém je, že sa tiež musí dať cez sondu a asi by to šlo ťažko, ale keď nie je nič iné po ruke...
Inak hucula už je doma, zdravá, rozkŕmená, pasie sa, zatiaľ okej.
A přední..na ty je právě kobyla citlivá a jsou zde viditelné vlnky dle mého, takže ty to prostě lehce odnesly...
canka
napsal(a):
A přední..na ty je právě kobyla citlivá a jsou zde viditelné vlnky dle mého, takže ty to prostě lehce odnesly...
Jen tak letem světem. PP by měla být horší než LP.
A řekl Vám kovář, proč na PP "strhl" špici a na LP nikoli?
Je dobré, pokud posíláte fotky nohou bez koně, napsat která je která.
Sisi omlouvam se, jsem to ale blbec, jasne, ze jsem mela napsat, ktera je ktera...kdyz si kobylu nechal predvest na tvrdem povrchu, zdala se mu noha, kde provedl tuto upravu, horsi...obe predni nohy vystrouhal na spicich tim sankovym zpusobem nahoru, coz mi rekl, ze mam udrzovat, a ze na horsim kopyte vezme spici, pry to kobyle ulevi pri chuzi pri preklapeni kopyta v chuzi...bohuzel se mi ale zda, ze to tedy mel udelat i na druhrm kopyte, protoze to se mi ted po vystrouhani zda horsi.
canka
napsal(a):
Sisi omlouvam se, jsem to ale blbec, jasne, ze jsem mela napsat, ktera je ktera...kdyz si kobylu nechal predvest na tvrdem povrchu, zdala se mu noha, kde provedl tuto upravu, horsi...obe predni nohy vystrouhal na spicich tim sankovym zpusobem nahoru, coz mi rekl, ze mam udrzovat, a ze na horsim kopyte vezme spici, pry to kobyle ulevi pri chuzi pri preklapeni kopyta v chuzi...bohuzel se mi ale zda, ze to tedy mel udelat i na druhrm kopyte, protoze to se mi ted po vystrouhani zda horsi.
Praxí se mi potvrdilo, že nohy se mají upravovat stejně i když je jedna zdravá a druhá ne. Jedná se o "normální" nemoci kopyt.
Upravte tu nerašplovanou stejně, jako tu orašplovanou. Představte si, že na jedné noze máte tenisku a na druhé kanadu. To tak nejde.
Ten překlop je opravdu malý. Nebo možná ne, ale není to vidět. Pro správné fotky kopyt musíte na kolena
Ještě jedna věc, z fotek to není poznat. Nemají přední kopyta přední stěnu prohnutou dovnitř? Koukněte.
Btw, já nechávám strhnout špice i koním, co mají kopyta v pořádku.
canka
napsal(a):
Kopyto jsem už dneska orašplovala stejně hned po tom, co jste psala, proč jednu má a jednu ne..jen nevím, jak moc mohu..mám tedy ten překlop udělat na obou dvou nohou větší? Uleví jí to?
To prohnutí hlídejte. Určitě se kopyto nemůže prohnout v řádu dnů po zchvácení. Kopytní stěna roste rychlostí 6 - 10 mm za měsíc, takže teď je to cca 3 týdny tj. necelý centimetr. Tam prohnutí být ještě nemůže, jedině, že by měla nějaký problém s kopyty dřív.
Udělejte obě kopyta stejná a ano, kobylce se bude lépe chodit.
Tak kopýtka jsou hotová, obě jsem udělala stejné, snad to teď bude lepší..ano, budu to hlídat, v případě, že se stěna začne i lehce prohýbat, mám hned zavolat zase kováře? A nebo prostě spíše počkat a být trpělivá, až prostě kopyto postupně bude odrůstat a jen častěji strouhat? S kobylou jsme byly dnes na procházce, šla ochotně, jen to tvrdé a sem tam kamínek jí dobře nedělal...šli jsme jen kousek, vedle ve vesnici je rybník, a kobyla miluje vodu, tak jsem jí v tom vedru chtěla udělat radost...vyskočila jsem na ní s tím, že si jen namočí nohy a svlaží se, ale ona měla očividně jiný názor a hlava nehlava rvala do hloubky a mě zráchala úplně celou v té ledové vodě, protože se prostě chtěla vykoupat celá velryba jedna . Každopádně když byla v té vodě, respektive v tom bahnitém jílovitém humusu na dně, chodila, jakoby jí nic nebylo...tak jsem sebou trochu toho jílu nabrala do pytlíku, co jsem měla v kapse a teď na noc jí ho nacpala do předních kopyt po celé délce chodila..uvidíme, zda jí to trochu uleví..
canka
napsal(a):
Tak kopýtka jsou hotová, obě jsem udělala stejné, snad to teď bude lepší..ano, budu to hlídat, v případě, že se stěna začne i lehce prohýbat, mám hned zavolat zase kováře? A nebo prostě spíše počkat a být trpělivá, až prostě kopyto postupně bude odrůstat a jen častěji strouhat? S kobylou jsme byly dnes na procházce, šla ochotně, jen to tvrdé a sem tam kamínek jí dobře nedělal...šli jsme jen kousek, vedle ve vesnici je rybník, a kobyla miluje vodu, tak jsem jí v tom vedru chtěla udělat radost...vyskočila jsem na ní s tím, že si jen namočí nohy a svlaží se, ale ona měla očividně jiný názor a hlava nehlava rvala do hloubky a mě zráchala úplně celou v té ledové vodě, protože se prostě chtěla vykoupat celá velryba jedna . Každopádně když byla v té vodě, respektive v tom bahnitém jílovitém humusu na dně, chodila, jakoby jí nic nebylo...tak jsem sebou trochu toho jílu nabrala do pytlíku, co jsem měla v kapse a teď na noc jí ho nacpala do předních kopyt po celé délce chodila..uvidíme, zda jí to trochu uleví..
Dnes bylo krásně, tak jste to snad neodstonala!?
Pokud má kobylka vodu ráda, na kopyta je to velmi dobré. A pokud je ochotná plavat, a je kde, tak může mít pohyb i bez zatěžování choulostivých kopyt.
Jinak se řiďte tím, jak se kobča chová.
Že je citlivá na kamínky je normální. Pokud se budou kopýtka hojit, bude časem chodit stále lépe a lépe.
Pokud se stěna kopyta začne prohýbat, měl by to kovář zrašplovat do rovna. Můžete i vy, pokud by se kovář zpozdil nebo by ještě nebyl čas pravidelné návštěvy. Nechceme žádné "sukně" na kopytech.
Nakoukněte.
http://kopyta.com/kopyta/smith4.html
Ale i pokud bude kopyto docela dobré, dělejte úpravy. Tak, aby se vám kopýtka líbila.Žádné ostré hrany, žádné přerostlé střelky, žádná oštípaná místa. A chodidlo do roviny a snižovat patky. Stačí jen párkrát přejet rašplí.Pokud kůň stojí rovně, tedy přední nohy kolmo k zemi, je kopyto prodloužením spěnky, žádná prolomená nebo vyboulená korunka
Kurnik, to jsem se rozepsala.
Jdete na to, podle psaní dobře, tak to určitě bude časem v pořádku.
canka
napsal(a):
Potřebovala bych poradit..mojí deb.litou jsem způsobila, že se mi přischvátila kobyla..zapomněla jsem zavřít do sudu zbytek pytle(cca čtvrt pytle) s ječmenem, s tím, že si ho druhý den přesypu do velkého uzavíratelného kýble, odkud odměrkou dávkuji krmení...no to je ale jedno, prostě večer se musel pytel převážit, či ho dokázala shodit kočka, co zde má zázemí, a pytel se vysypal ven ze seníku...nevím, kolik toho snědla, dost toho v pytli zbylo, nevím, kolik se toho vysypalo ven...každopádně je zvyklá dostávat k večeři jen hrstičku, aby měla pocit, že k té večeři něco má, takže není zvyklá na takové množství..druhý den už byla vidět znatelná citlivost kopyt a ulehčování si...dostala dietu a klid..teď je to cca 14 dní od prvních příznaků, kobyla chodí po měkkém povrchu už dobře, po tvrdším a obratech je vidět znatelná citlivost...kobyla sama chodí, nestojí, jen když vejde na ten tvrdší povrch, tak hodně zpomalí a našlapuje opatrně...po poradě se známou, co shcvácení měla u své kobyly a po přečtení rad na www.centrumkrmiv.cz, krmím bezobilné musli NovaEqui Plus, do toho přidávám 200 g čersvého pokrájeného svízele a kopřivy, jež mi bylo doporučeno na detoxikaci organismu a přímo na schvácení. Je ještě něco prosím, co bych mohla přidat do krmení, aby se organismus pročistil? V pátek už mi konečně dorazí kovář, takže celou situaci posoudí a uvidíme, co řekne..já změnu na kopytech nevidím, opravdu si snad troufám říci, že to byla jen lehčí přischvácení...teď spíše jak nejlépe kobyle ulevit...
Mojí kobylu zachránilo včasné puštění cca 1-2 litrů krve od průšvihu a rotace kopytní kosti.Až přijede kovář, nechte udělat RTG, uvidíte víc a hlavně to, zda nedošlo k rotaci a jak je na tom špic prstu kopyta.Kobče ulevíte, pokud jí hodně nastelete box-pokud má a chodí do něj a když s ní nebudete tak cca 6 týdnů chodit po tvrdém, pokud to nebude nutné.Přeji, aby byla opět v poho a další nehody se vám vyhnuly.
Gitule dekuji, zpusobila jsem ji to chudine sama svou blbosti, tak jsem doufam dostatecne poucena a vsechno zradlo je uz zavreny v sudech .S kobylou chodim pokud mozno jen po mekkem, ale je to tezky, u nas hrozne dlouho neprselo, zeme je tu tvrda jak kamen..chtelo by to dest..ale mame tu popilkoviste, uz zrekultivovane, takze zarostle travou, ale tudiz mekke podlozi..tak chodime tam tak cca na 45 minut v kroku na prochazku, aby se ty kopytka hezky prokrvovali..ve vybehu u studny jsem ji udelala takovy bahniste (proste lila co nejvic vody a rozslapavala jsem to), tak tam kobyla chodi vegetit..musela jsem ji teda premlouvat, protoze je to herecka, co si nechce uspinit nozky, ale pochopila, ze je to v tom bahynku fajn..
Zofre pokud to tu budete cist, mohla bych se jeste zeptat ohledne toho zeleneho jilu..muzu ho pridat i do vody..zatim jim zalevam kobyle jidlo, jinak ho do ni nedostanu, ale to je malo..mohu ho pridat i do vody? A pokud ano, muzu ji nechat k dispozici jen tuto vodu, aby ji "musela"vypit, nebo dat i cistou vodu, aby si mohla vybrat? Zacala jsem do krmeni pridavat jeste kvety a listy hlohu, pry je to tez prospesne, takze kobyly vecere vypada jako kyblik pani bylinkarky
Sisi Vy mate zkusenost s botickami ze? Muzete mi nejake doporucit? Jak je to s jejich vydrzi? Jak dlouho trva, nez se opotrebuji? Neomezuji kopytni mechanismus pri chuzi?
canka
napsal(a):
Na zitra mam objednany traktor na posekani pastviny..myslite, ze bych ji na tu kratouckou travu pak mohla pustit past?
Obávám se, že krátká tráva je horší, než starší dlouhá.
To by věděla žofré.
Spíš najděte nějaký zanedbaný kout areálu, kde je ještě stará tráva z koňska, popř. břeh potoka s vodomilnými kytkami.
Podívejte se do tohoto článku, máte tam napsané, co ano a co ne.
http://www.equichannel.cz/prvni-jarni-trava.
Mohla bych Vas devcata, ktera mate zkusenost se schvacenim, poprosit o nazor? Bude to pomalu 3 mesice od doby, kdy se mi kobyla prischvatila..zacalo se to lepsit, s kobylou jsem zacala chodit i pomalu po tvrdem, bez kaminku..chodila uz relativne lepe..tak jsme po mekkem zacali chodit na krokove vyjizdky, aby se hybala a jen nestala a tloustla...kazdy tyden trochu kopyta zaraspluji, aby moc neprerustala...ale cca dva dny zpatky nastal problem..kobyle se pritizilo..podotykam, ze se neudala absolutne zadna zmena v managmentu ci krmeni..nechapu to..zacala mit problem se otocit..otaci se ve vybehu strasne pomalu a ocividne bolestive..jakoby preslapuje po kouskach, nez se otoci a dojde nekam..a vyrazneji zacala kulhat na LP nohu..kopyta pravidelne cistim, nic jsem tam nenasla..kovar prijede zacatkem srpna..pry ji nemam nutit k pohybu, ze uvidime, az ji udela kopyta..k pohybu ji nenutim, ona si sama po vybehu chodi..dnes jsme akorat po trave dosli do rybnika vedle do vesnice, abych ji v tom horku svlazila, ale kdyz slapla nekde na hrbolek, hned zakulhala...co to muze byt? Je asi blbost, ze by ji odrustala nejaka bolavejsi cast rohoviny ze..kopyta ted vecer zkusim vyfotit..

Hřejí kopyta, ta LP zejména?
Nedávno jste myslím dávala její fotku do jiné diskuze- má dost velký tukový hřeben. Počasí bylo vysloveně fruktanové, velké sucho, hodně hodin slunečního svitu...bála bych se recidivy schvácení.
Pokud kopyta hřejí, chladila bych. Zkusila bych i hmatat puls na spěnkách, ale pokud jsou kopyta teplá, tak viz níže i kdyby puls zvýšený nebyl.Ještě jsem si nevšimla dřívě-jíl do jediné vody bych určitě nedávala. Ale jinak bych jí ho šoupla...a dala ji na měkký povrch a pokud kopyta hřejí, chladila bych ve vodě / postavit do kýblů/.Do pohybu bych nenutila, KD bych dala redukční, ne hladovou, ne pod 1% váhy koně v objemu, hlavně bez jednoduchých cukrů, senou máčet, míchat se slámou, náhubek.- netuším, kolik čeho má teď, pást bych ji nenechala zejména na nízké přepasené trávě, na" senné slámě" a přezrálém porostu nebo nějaké sítině ano a klidně s náhubkem, raději bych dokrmila vojtěškou s nemelasovanými řízky než něčím s neznámým obsahem jednoduchých cukrů.. Botičky nebo improvizované, s podpěrou střelu?
Druhá možnost by byl otlak na tom betonu, co je teď povrch, RTG po schvácení jste dělali, kde je kopytní kost?
napsal(a):
Hřejí kopyta, ta LP zejména?
Nedávno jste myslím dávala její fotku do jiné diskuze- má dost velký tukový hřeben. Počasí bylo vysloveně fruktanové, velké sucho, hodně hodin slunečního svitu...bála bych se recidivy schvácení.
Pokud kopyta hřejí, chladila bych. Zkusila bych i hmatat puls na spěnkách, ale pokud jsou kopyta teplá, tak viz níže i kdyby puls zvýšený nebyl.Ještě jsem si nevšimla dřívě-jíl do jediné vody bych určitě nedávala. Ale jinak bych jí ho šoupla...a dala ji na měkký povrch a pokud kopyta hřejí, chladila bych ve vodě / postavit do kýblů/.Do pohybu bych nenutila, KD bych dala redukční, ne hladovou, ne pod 1% váhy koně v objemu, hlavně bez jednoduchých cukrů, senou máčet, míchat se slámou, náhubek.- netuším, kolik čeho má teď, pást bych ji nenechala zejména na nízké přepasené trávě, na" senné slámě" a přezrálém porostu nebo nějaké sítině ano a klidně s náhubkem, raději bych dokrmila vojtěškou s nemelasovanými řízky než něčím s neznámým obsahem jednoduchých cukrů.. Botičky nebo improvizované, s podpěrou střelu?
Druhá možnost by byl otlak na tom betonu, co je teď povrch, RTG po schvácení jste dělali, kde je kopytní kost?
Žofré kopyta vůbec nehřejí, ani to pro kobču nejbolestivější..snažím se jí teď držet zkrátka, žádný přilepšování nedostává..na noc má seno, přes den jí pouštím na vypasenější a cca měsíc a půl posekaný porost, skládá se převážně z řepíku, kopřiv a porostu lesních jahůdek..žádná tráva v zadním výběhu skoro není..na noc je zavřená v ohradě, kde není vůbec tráva..jíl už do vody nedávám, už ho začala bez problému přijímat v krmivu..dostává 1x denně večer Novaequi plus(uvádí zde, že je vhodné pro schvácené koně), lněné semínko, extrudovaný ostropestřec, pivovarské kvasnice - to celé zaliji zeleným jílem, který si vždy připravuji den předem, aby se louhoval 24 hodin..max. přidám jednu mrkev či jeden kousek tvrdého chleba...víc ne..napadlo mě ještě, jestli nějaký dobrák jí třeba do výběhu nenaházel jablka nebo větší množství pečiva, nevím...rtg jsme nedělali, vůbec nevím, kdo u nás tady v okolí rtg dělá, ptala jsem se, nikdo neví..můj vet to nedělá..musí to být přenosné, u nás nemáme elektriku..vet, co kobylu viděl, i kovář, mi tvrdili, že rtg je stejně zbytečné, že ona ty nohy nemá v tak vážném stavu..když se tak hezky zlepšovala, taky jsem myslela, že to postupem času bude ok..a teď tohle..co se toho otlaku z betonu týče, to doufám ne, chodím s ní tak na půl hodinový procházky a to téměř celé po trávě..jen jsem prostě četla, že když už je schvácení lepší, je dobré opatrně začít i s tvrdý povrchem..takže po silnici šla třeba 5 minut z celý procházky, jinak hned po trávě na kraji strouhy u silnice..
Vkládám foto kopyt, a předem říkám, že vím, že už kobyla potřebuje úpravu kováře..jak říkám, přijede začátkem srpna, je to už jen otázka pár dní..(na fotkách je vidět, že na pastvě má opravdu jen samý plevel a řepík, tráva vůbec)
Z pohledu zepředu: 1.foto LP,2.foto PP,3. foto obě přední,4.foto obě přední.5.foto LP,6.foto LP.

Berte mě tak, že nejsem vet ani kovář, zato jsem velký skeptik.
Porost, na kterém je- seno je velká neznámá / obsah cukru/, vypasený posekaný porost je o moc horší než stojící seno od jara nesekané, ale zas jde o to složení, čeho seno, my tu máme bohužel hojně jílku, což je fruktanka. Kobucha chudák malá prostě plnoštíhlá je i tak, / a udržet ji na jen oplácaná je strašně těžké, cíl je aby nebyla úplně st.9-10,6 prostě nedá, nebo 5, taky máme takovou jednu a úspěšní jsme střídavě/, takže bych zvažovala míchat senoslámu na noc za předpokladu, že má vodu ad libitum, přemýšlela o tom posekaném, co tam je, pouštěla ji tam jen ráno do cca 11, pokud svítí a je sucho, přemýšlela bych o sítích 3x3cm, nechávala si plochy stařiny na přihrazování, přemýšlela o pastevním náhubku atd.,
Proč přidáváte NovaEquiPlus? Je tam melasa-rychlý cukr. Proč přidáváte vůbec "jádro", když je tlustá, s olejem-viz složení-+ ještě semínko? Proč, pokud "musí mít něco do kýble", nedáte ty vojtěškové úsušky samotné nebo s nemelasovanými řízky/je to hlavní složka NovaEquiPlus/ a mrkef raději syrovou na kolečka, jako odměny třeba?
Proč, pokud doufáte v účinky svatojánského chleba a vitaminů ve směsi, ji zalejete neselektivním vyvazovačem /zelený jíl/, ? Myslíte, že "vyváže toxiny", ať je to cokoli, a vitaminy a antioxidanty tam nechá? Není to ironie, jen k přemýšlení, pro mě je to snadnější, já se ve výživě pohybuji roky a v proklamacích prodějců čehokoli rovněž.
Nejdůležitější, co jsme se u koní v prvních časech naučila, bylo nedat na to, co mi tvrdí "autority". Vyslechnu to, ale filtruji svým rozumem a kladu "proč".Pokud mě odpověď neuspokojí, hledám informace dál. Čímž se mi podařilo vybrat si veta a kováře, kde už ověřuji spíš výjimečně. Možná někdo umí odhadnout sílu chodidla a polohu kopytní kosti podle střelových rýh a nášlapného mozolu a tvaru chodidla a pohmatu nad korunkou, ale já si na to nevěřím, takže chci RTG. Kobylu jde jistě dovést někam-k domu?-kde elektrika je. Nevím, odkud jste, ale my jednou dělali RTG když náš neměl moderní přístroj, s Dr Přikrylem, který je sice u Brna, ale jezdí občas do HM, takže se počkalo, až pojede okoloVysočinou a zvládli jsme v přístřešku na pastvině, stačila zásuvka, za chvíli jsme si nesli napálené CD. No- a když vím, jak to vypadá, tak pak mohu vyhodnotit přínos rady "otužovat na tvrdém", pokud mám tenké chodidlo a špice kosti boulí slupičku, určitě bych to nedělala/to není váš případ, to by fotky vypadaly jinak/.
Taky už potřebujeme úpravu, diamant strouháme neradi. Ale vytlačení ve čtvrtích je spíš o způsobu úpravy než o intervalu, taky jsou na mě vysoké patky-páčí se to v těch čtvrtích a i když kopyto není očištěné, je tam podle mého separace stěny/ nic z toho, co píšu, není podle mého příčina akutních obtíží, ale jako preventivní nebo terapeutické úpravy bych viděla trochu jinde/.
napsal(a):
Berte mě tak, že nejsem vet ani kovář, zato jsem velký skeptik.
Porost, na kterém je- seno je velká neznámá / obsah cukru/, vypasený posekaný porost je o moc horší než stojící seno od jara nesekané, ale zas jde o to složení, čeho seno, my tu máme bohužel hojně jílku, což je fruktanka. Kobucha chudák malá prostě plnoštíhlá je i tak, / a udržet ji na jen oplácaná je strašně těžké, cíl je aby nebyla úplně st.9-10,6 prostě nedá, nebo 5, taky máme takovou jednu a úspěšní jsme střídavě/, takže bych zvažovala míchat senoslámu na noc za předpokladu, že má vodu ad libitum, přemýšlela o tom posekaném, co tam je, pouštěla ji tam jen ráno do cca 11, pokud svítí a je sucho, přemýšlela bych o sítích 3x3cm, nechávala si plochy stařiny na přihrazování, přemýšlela o pastevním náhubku atd.,
Proč přidáváte NovaEquiPlus? Je tam melasa-rychlý cukr. Proč přidáváte vůbec "jádro", když je tlustá, s olejem-viz složení-+ ještě semínko? Proč, pokud "musí mít něco do kýble", nedáte ty vojtěškové úsušky samotné nebo s nemelasovanými řízky/je to hlavní složka NovaEquiPlus/ a mrkef raději syrovou na kolečka, jako odměny třeba?
Proč, pokud doufáte v účinky svatojánského chleba a vitaminů ve směsi, ji zalejete neselektivním vyvazovačem /zelený jíl/, ? Myslíte, že "vyváže toxiny", ať je to cokoli, a vitaminy a antioxidanty tam nechá? Není to ironie, jen k přemýšlení, pro mě je to snadnější, já se ve výživě pohybuji roky a v proklamacích prodějců čehokoli rovněž.
Nejdůležitější, co jsme se u koní v prvních časech naučila, bylo nedat na to, co mi tvrdí "autority". Vyslechnu to, ale filtruji svým rozumem a kladu "proč".Pokud mě odpověď neuspokojí, hledám informace dál. Čímž se mi podařilo vybrat si veta a kováře, kde už ověřuji spíš výjimečně. Možná někdo umí odhadnout sílu chodidla a polohu kopytní kosti podle střelových rýh a nášlapného mozolu a tvaru chodidla a pohmatu nad korunkou, ale já si na to nevěřím, takže chci RTG. Kobylu jde jistě dovést někam-k domu?-kde elektrika je. Nevím, odkud jste, ale my jednou dělali RTG když náš neměl moderní přístroj, s Dr Přikrylem, který je sice u Brna, ale jezdí občas do HM, takže se počkalo, až pojede okoloVysočinou a zvládli jsme v přístřešku na pastvině, stačila zásuvka, za chvíli jsme si nesli napálené CD. No- a když vím, jak to vypadá, tak pak mohu vyhodnotit přínos rady "otužovat na tvrdém", pokud mám tenké chodidlo a špice kosti boulí slupičku, určitě bych to nedělala/to není váš případ, to by fotky vypadaly jinak/.
Taky už potřebujeme úpravu, diamant strouháme neradi. Ale vytlačení ve čtvrtích je spíš o způsobu úpravy než o intervalu, taky jsou na mě vysoké patky-páčí se to v těch čtvrtích a i když kopyto není očištěné, je tam podle mého separace stěny/ nic z toho, co píšu, není podle mého příčina akutních obtíží, ale jako preventivní nebo terapeutické úpravy bych viděla trochu jinde/.
Žofré děkuji za vyčerpávající odpověď..
Co se týče sena, momentálně krmím otavou z minulého roku, kupovala jsem minulý rok jen otavu s tím, že je to chudší seno, tak kobyla trochu shodí. Bohužel kobylu mám už 14 let a vždycky byla, korpulentnější,. co se týče té trávy, respektive u nás plevele, proto jí do výběhu pouštím, protože řepík sama dobrovolně nežere, kopřivy jen když nasekám a zavadnou(to jí mimochodem sekám každý den na noc k senu, ale ty jsou při schvácení doporučovány ne?), takže spíš jen tak uždibuje sem tam něco, co najde..sítě na seno mám, mám 3, různě rozmístěné po výběhu..vodu má samozřejmě ad libitum...NovaEqui Plus přidávám po poradě na centrumkrmiv.cz, kde mě právě zaujalo i to složení a to, že je to ideální pro schvácené a obézní koně..
Výhody Müsli Novaequi oproti většině komerčních müsli:
-Vysoce kvalitní zdroj stravitelné vlákniny, která zlepšuje a prodlužuje žvýkání, reguluje trávení a pH a snižuje riziko žaludečních vředů
-Důležité při prevenci onemocnění, ale také velmi vhodné pro nemocné koně a koně v rekonvalescenci
-Vhodné pro koně s nadváhou
-Léčba kopyt (hlavně laminitida)
-Výborné zchutňovadlo do krmné dávky
-Vysoký obsah Ca, Cu, Mn vitaminu A, riboflavinu (B2), C, E
-NovaEqui Plus působí v neposlední řadě na zdravou srst, kůži a kopyta
-Hroznová semena obsahují velmi silný antioxidant, dokonce je účinější než vit. C, E a betakaroten
Lněné semínko přidávám na základě rady někoho odtud..bohužel se ve výživě nevyznám jako Vy, tak asi proto míchám všechno možné, co jsem si myslela, že by jí na základě rad mohlo pomoci . Vzhledem k tomu, že je kurňa snadno krmitelná, jsem toto nikdy nemusela řešit, až teď..takže mě asi chápete, že prostě tu výživu tak nastudovanou nemám. A zelený jíl samotný do ní nedostanu ani náhodou, ani jen zamíchaný do mrkve, to prostě nevycucne, či jak to napsat . Takže buď vynechat jíl nebo NovaEqui?
Elektřina na RTG by se snad přes prodlužku dala zajistit u nejbližšího souseda, to si nejsem jistá..přenosné rtg není? Jako je přenosné sono? Uvidíme tedy, co kovář řekne..nevím tedy ale, co by mohla být příčina těch obtíží..jsem z toho bezradná..kontaktovala jsem paní Vostatkovou z botypro kone.cz. Napsala jsem jí naší situaci, poprosila o radu, třeba i když sem k nám do Ústeckého kraje nejezdí, bude mít třeba cestu kolem...a poprosila o radu, zda by kobyle nepomohli botičky..tak uvidíme.

Já jsem se určitě nenarodila genyjální, jen v té výživě a schvácení jsem pár kroků před vámi, začala jsme se to učit dřív, a ve zkušenostech s přebíráním dat a zdrojů a odhadu jejich validity o pár kilometrů, ne proto, že jsem genyjus lysák, ale protože je to moje práce a dělám to dlouho a zkušenosti a informace mám z obou stran / i jako investigator studie, vedoucí etické komise atd/.I proto jsem Tomáš a skeptik.
Zdroje, které dávám, považuji sama za kvalitní a beru to tak, že za ně ručím žofří identitou/která je dohledatelná a snad celkem koherentní v Rohanu tak 10?let/.
Mohu je jen nabídnout, je věcí každého, jak si stanovuje kriteria "odborníka" na cokoli. Netové diskuze v anonymní podobě a bezzárukové hlášky jejich přispěvatelů na základě dojmologií a "služebních let" vyžadují opatrnost, stejně jako situace, kdy je"radič" hmotně zainteresován na prodeji něčeho co vám chválí.Opatrnost, ne zavržení.Pokud vás náad zaujme, běžte se podívat na více informací o něm i o autorech tvrzení/vzdělání v oboru, kde radí, praxe, výsledky, reference. napoví i forma a doložitelnost fakt a reakce na námitky nebo nesouhlas..s tím, že hlasováním s e pravda nezjistí/
Stran trávy a sena a obsahu fruktanů je informací dosti, často protichůdných. Jílek je někde doporučován i jako součást osevní plochy pro rizikové koně/ prodejce osiva/, ale já bych věřila tomuto zdroji, s autorkou jsme byla v kontaktu několik let, vím, ž čeho čerpá :
http://media1.wgz.cz/files/media1:510156649ab92.pdf.upl/Pastevn%C3%AD+biotopy+pro+rizikov%C3%A9+kon%C4%9B.pdf
za prozkoumání stojí i
http://www.equichannel.cz/pastviny
a zejména
http://www.equichannel.cz/pastva-a-fruktany
s autorkou jsem byla několikrát v "hovoru", znám vzdělání i práci s fakty
centrumkrmiv pro mě naopak není vůbec žádný zdroj validních informací, myslím, že s majitelkou jsem rovněž měla tu čest debatovat po netu.Je to ale dobrý zdroj dobrého sortimentu složek KD, nakoupím tam ráda, radu tam hledat nebudu. Je mi fuk "omáčka", kterou kopírujete, podastatné je pro mě "vojtěška horkovzdušně sušená, jablečné výlisky sušené, sušené lusky svatojánského chleba, cukrovarské řízky sušené, mrkev sušená, řepná melasa, slupky slunečnice, jádra z hroznového vína, rostlinný olej a tuk (6)", vojtěšku a řízky koupím levněji, mrkef dám syrovou, olej jen kdybych potřebovala vykrmovat chcípáka a semínko dáváte navíc/kcal, pozor!/.V lusky a jejich účinky nedoufám, kdyby jo, koupím je zvlášť, o výlisky nestojím, kobyla netrpí nechutenstvím.Melasu považuji za nevhodnou.Proč bych to kupovala?
Jo, rady...ono je to tady rychle, jednoznačně a zadarmo, no nekup to, není vo čem.Jen to jaxi nemá záruku a reklamační řád.
Kdo radí na základě informací a znalostí, k jejichž sběru potřeboval hodně svého času a někdy i peněz, obvykle si za rady nechá platit/někdy bohužel i ten, který neinvestoval nic/.Začínala jsme se učit koně v době, kdy v Rohanu byli trochu "všichni bratři" a radili bezplatně na forech i kapacity, které opravdu uměly a věděly...naučila jsem se je poznat a dostala zdarma, tak když mám čas, vracím a píšu na ifaunu čance/protože té enbylo jedno, že chcípe Čiko, že/.
Jednodušší máte, pokud vás výživařina nebaví jako mě, zaplatit si konzultaci- ručím za tento zdroj/ jestli baví, jeďte na seminář/
http://krmeni-koni.cz/
Jíl je vyvazovač, takže dávám, když potřebuji vyvázat, něco/ manžel přihradí víc trávy, kobyla víc prdí, neřkuli řidší stolice, do stadia hřejí kopyta nebo jde jak prkno to dojít nesmí!/.Ale to zas je kobyla na slámosenu skrovně/takže mi to nevyvazuje vitmin doplněk, dlouhodobě smysl jílu nevidím, jen v akutním problému/.
Přenosné RTG jistě je, náš vet ho přenáší z auta, ale tu elektřinu chce, nevím, jestli jiný ne. Pokud RTG, tak moderní přístroj a veta, který ví, jak fotit na schvácení, značky na kopyto a určitě chtějte snímky digitální, ke konzultaci třeba.Hoďte sem nebo na EQ žádost o veta s digitálem ve vašem okolí, na tohle jsou sítě ok, kdo má dobrou zkušenost/určitě umí MVDr Zatloukal, KV, i laminitidy-ale jestli to není "overdressed", prostě zbytečně moc kapacita
/.
kopyta:tady bych se ptala já:
http://kopytar.cz/
http://www.laminitis.cz/
http://kopyta.com/
a ne, nejsem zarytý bosonoh. Pokud se zeptáte prodejce bot, nejspíš vám/po pravdě/ řekne, že boty pomohou.Na komfort chůze jistě, ale pořád nevíme, proč je ten nekomfort. A pak nevíme, jaké a nač budou dobré...až bych věděla, proč boty chci a co od nich chci, určitě bych pí Vostatkovou volala též.
Volat kováře...no, nejprve byste měla na těch kopytech něco vidět...co se vám nezdá, proč...a tušit možné cesty k nápravě. Pokud by náhodou mistr strouhal blbje, tak je celkem jedno, jestli bude jezdit častěji nebo méně často, pěšky jak za vozem.
Už nahoře jsme vám dávala nějaké linky..i na knihu.
Buď se o tom něco naučíte, nebo holt budete chytat, kdo co hodí, výsledky budou odpovídat/většinu vašich omylů kůň přežije, vlastní zkušenost/..
napsal(a):
Já jsem se určitě nenarodila genyjální, jen v té výživě a schvácení jsem pár kroků před vámi, začala jsme se to učit dřív, a ve zkušenostech s přebíráním dat a zdrojů a odhadu jejich validity o pár kilometrů, ne proto, že jsem genyjus lysák, ale protože je to moje práce a dělám to dlouho a zkušenosti a informace mám z obou stran / i jako investigator studie, vedoucí etické komise atd/.I proto jsem Tomáš a skeptik.
Zdroje, které dávám, považuji sama za kvalitní a beru to tak, že za ně ručím žofří identitou/která je dohledatelná a snad celkem koherentní v Rohanu tak 10?let/.
Mohu je jen nabídnout, je věcí každého, jak si stanovuje kriteria "odborníka" na cokoli. Netové diskuze v anonymní podobě a bezzárukové hlášky jejich přispěvatelů na základě dojmologií a "služebních let" vyžadují opatrnost, stejně jako situace, kdy je"radič" hmotně zainteresován na prodeji něčeho co vám chválí.Opatrnost, ne zavržení.Pokud vás náad zaujme, běžte se podívat na více informací o něm i o autorech tvrzení/vzdělání v oboru, kde radí, praxe, výsledky, reference. napoví i forma a doložitelnost fakt a reakce na námitky nebo nesouhlas..s tím, že hlasováním s e pravda nezjistí/
Stran trávy a sena a obsahu fruktanů je informací dosti, často protichůdných. Jílek je někde doporučován i jako součást osevní plochy pro rizikové koně/ prodejce osiva/, ale já bych věřila tomuto zdroji, s autorkou jsme byla v kontaktu několik let, vím, ž čeho čerpá :
http://media1.wgz.cz/files/media1:510156649ab92.pdf.upl/Pastevn%C3%AD+biotopy+pro+rizikov%C3%A9+kon%C4%9B.pdf
za prozkoumání stojí i
http://www.equichannel.cz/pastviny
a zejména
http://www.equichannel.cz/pastva-a-fruktany
s autorkou jsem byla několikrát v "hovoru", znám vzdělání i práci s fakty
centrumkrmiv pro mě naopak není vůbec žádný zdroj validních informací, myslím, že s majitelkou jsem rovněž měla tu čest debatovat po netu.Je to ale dobrý zdroj dobrého sortimentu složek KD, nakoupím tam ráda, radu tam hledat nebudu. Je mi fuk "omáčka", kterou kopírujete, podastatné je pro mě "vojtěška horkovzdušně sušená, jablečné výlisky sušené, sušené lusky svatojánského chleba, cukrovarské řízky sušené, mrkev sušená, řepná melasa, slupky slunečnice, jádra z hroznového vína, rostlinný olej a tuk (6)", vojtěšku a řízky koupím levněji, mrkef dám syrovou, olej jen kdybych potřebovala vykrmovat chcípáka a semínko dáváte navíc/kcal, pozor!/.V lusky a jejich účinky nedoufám, kdyby jo, koupím je zvlášť, o výlisky nestojím, kobyla netrpí nechutenstvím.Melasu považuji za nevhodnou.Proč bych to kupovala?
Jo, rady...ono je to tady rychle, jednoznačně a zadarmo, no nekup to, není vo čem.Jen to jaxi nemá záruku a reklamační řád.
Kdo radí na základě informací a znalostí, k jejichž sběru potřeboval hodně svého času a někdy i peněz, obvykle si za rady nechá platit/někdy bohužel i ten, který neinvestoval nic/.Začínala jsme se učit koně v době, kdy v Rohanu byli trochu "všichni bratři" a radili bezplatně na forech i kapacity, které opravdu uměly a věděly...naučila jsem se je poznat a dostala zdarma, tak když mám čas, vracím a píšu na ifaunu čance/protože té enbylo jedno, že chcípe Čiko, že/.
Jednodušší máte, pokud vás výživařina nebaví jako mě, zaplatit si konzultaci- ručím za tento zdroj/ jestli baví, jeďte na seminář/
http://krmeni-koni.cz/
Jíl je vyvazovač, takže dávám, když potřebuji vyvázat, něco/ manžel přihradí víc trávy, kobyla víc prdí, neřkuli řidší stolice, do stadia hřejí kopyta nebo jde jak prkno to dojít nesmí!/.Ale to zas je kobyla na slámosenu skrovně/takže mi to nevyvazuje vitmin doplněk, dlouhodobě smysl jílu nevidím, jen v akutním problému/.
Přenosné RTG jistě je, náš vet ho přenáší z auta, ale tu elektřinu chce, nevím, jestli jiný ne. Pokud RTG, tak moderní přístroj a veta, který ví, jak fotit na schvácení, značky na kopyto a určitě chtějte snímky digitální, ke konzultaci třeba.Hoďte sem nebo na EQ žádost o veta s digitálem ve vašem okolí, na tohle jsou sítě ok, kdo má dobrou zkušenost/určitě umí MVDr Zatloukal, KV, i laminitidy-ale jestli to není "overdressed", prostě zbytečně moc kapacita
/.
kopyta:tady bych se ptala já:
http://kopytar.cz/
http://www.laminitis.cz/
http://kopyta.com/
a ne, nejsem zarytý bosonoh. Pokud se zeptáte prodejce bot, nejspíš vám/po pravdě/ řekne, že boty pomohou.Na komfort chůze jistě, ale pořád nevíme, proč je ten nekomfort. A pak nevíme, jaké a nač budou dobré...až bych věděla, proč boty chci a co od nich chci, určitě bych pí Vostatkovou volala též.
Volat kováře...no, nejprve byste měla na těch kopytech něco vidět...co se vám nezdá, proč...a tušit možné cesty k nápravě. Pokud by náhodou mistr strouhal blbje, tak je celkem jedno, jestli bude jezdit častěji nebo méně často, pěšky jak za vozem.
Už nahoře jsme vám dávala nějaké linky..i na knihu.
Buď se o tom něco naučíte, nebo holt budete chytat, kdo co hodí, výsledky budou odpovídat/většinu vašich omylů kůň přežije, vlastní zkušenost/..
Potrebovala bych Vas mit Zofre tady, to by bylo nejlepsi .Kovar nakonec prijede drive, jsme domluveni na stredu..rekl mi, at jsem v klidu, ze si kobylu necha predvest na tvrdem i nekccim povrchu a v obratu..ze podle toho budeme postupovat..nejdriv uvidim, co mi rekne, jaky na to ma nazor a pak uvidim, jak se domluvime..nechci si ho rozhadat, jezdi ke me dlouho, ale kdyby se mi preci jen neco nezdalo, pokusim se sehnat jineho kovare, ktery by se v tehle problematice vyznal, ale fakt nevim koho..jsem s prominutim v nejdebilnejsim kraji, kde je odborniku nedostatek..pan Podhajsky z Vaseho odkazu sice pise, ze nabizi sve sluzby po cele republice, ale je ze Strakonic, coz je ke me do Chomutova hooodne daleko..proto jsem kontaktovala pani Vosatkovou, protoze ta neni tak zdaleka, a zabyva se prirozenym trimem a upravou schvacenych kopyt..pise, ze nove zakazniky nepribira, ze dela vyjimky jen u schvacenych koni..
Mate pravdu, ze proste nevime, co ji zpusobuje ten nekomfort (jinak dekuji moc za to, ze nevimE-dekuju za to )..stve me to..prijde mi, jako by mela extremne citlive chodidlo..dnes jsme byli zase v rybniku..sli jsme po poli, kde na kazde mensi nerovnosti hned zakulhala..presli jsme do travy vedle pole, tam to same..kazda nerovnost byla duvodem k zakulhani..kobyla sama presla na panelovou cestu a tam sla hezky..jak je to mozne? Jak to, ze ten tvrdsi povrch je pro ni ted prijemnejsi? Zacinam se v tom ztracet..
Jinak přikládám aktuální foto výživného stavu kobuchy...je to opravdu tak strašné?(na fotkách je vidět, na čem se pase - kopřivy, plevel, vykousaná tráva).

Ale není /to tak strašné/, hezká kobylka.Bude IRka, má tukový hřeben na krku nad 5 cm, tuk za lopatkou...ten tam bude zůstávat, i kdyby hubla. Jen bych jí tedy nedávala tu melasu a olej, semínka opatrně, když je důvod, vojtešku a nemelasované řízky trochu na zamíchání minerálky klidně.Pastvinu má dobrou, dost prostoru, stín...
Nebyla bych vám nic platná-diagnostiku kulhání neudělám.
Tvrdý, leč rovný /čistý/ panel nebo asfalt je o dost příjemnější na tenké nebo citlivé chodidlo než krajnice s nerovnostmi a štěrkem nebo štěrkový chodníček nebo něco hrbolatého s kamínky-zujte si boty a běžte si to zkusit..
Osobně bych postupovala takto:
-pozorovala.Je to lepší?horší? Pokud lepší, nenutila bych kobylu nikam, kam nechce, ať si volí cestu i míru pohybu, pokud nejde čistě, nelezla bych jí na záda/větší váha je větší tlak na kopyta/
-kováře bych v žádném případě nenechala sáhnout na chodidlo ničím jiným než kartáčkem/dikud nevím, jak je silné a kde je kost/.I ostatní úpravy bych s ním domlouvala pouze mírné/kůň nejde ok, je citlivý- pokud mu vezmu patky a stěnu nebo udělám větší obloučky ve čtvrtích, posadím chodidlo na zem víc-bude tlačit víc, pokud tam něco tlačí/.
-pokud by se to horšilo nebo nelepšilo-vet.Neznám váš kraj, poprpste na síti o tipy. "znám" jedině MVDr Vítka Zatloukala, Karlovy Vary-ten RTG digitál mít bude, u Žatce spravoval rok kobylu s dost silným schváceníma rotací kopytní kosti, dělal i moc pěkné pružné podložky střelu-umí to.Snažila bych se udělat ty RTG, alespoň přední, projekci na postavení kopytní kosti, označit korunku a špici střelu-ať pak kovář ví, kde co je..a ukáže to i sílu chodidla.
- pokud by se jako příčina určilo tenké chodidlo, asi bych šla do bot/ nejprve půjčit, vyzkoušet, sbírat zkušenosti- lidi s botami jezdí i mnoho km, enduranční/.
-hlídala bych KD a učila se..
Já vím, že mě jen utěšujete, že to není tak hrozné . Ale děkuji za pochvalu kobylky . pastvinu má opravdu velikou, má pro sebe něco málo přes 5000 m2 + svah s velkou hrušní, kde má svoje vyválené místo s hlínou, tam v horku ráda odpočívá. po pastvině chodí stále, jde pomalou chůzí, ale chodí. Ale právě když se obrací, jde vidět, jak moc jí ty obraty jsou nepříjemné. Nejhorší stav je ráno, když celý večer je zalezlá v přístřešku a odpočívá a baští seno a chci jí pak ráno vyvést na pastvinu, tak je to vždycky úplně nejhorší, jde jako na jehličkách. když se pak ale rozchodí, či jak to říct, tak už je to lepší..ale jak říkám, furt je to špatné, teď tedy zvlášť na tu LP..prostě nejlepší bude, jak jste mi tu již radila, přijít na ten důvod..třeba má opravdu rotaci kosti, musím sehnat někoho s tím RTG..už jsem dnes poslala dva emaili, co jsem dostala kontakt, že by snad mohli mít rtg, zkusím zkontaktovat i Vámi doporučeného p. Zatloukala..je od nás sice 70 km, ale my jsme taky kousek od Žatce a třeba bude mít cestu k jinému případu někdy...zkusím ještě Mvdr. Bučkovou, ta mi kdysi dělala sono u klisny a ta se myslím zabývá i pohybovým aparátem koní, tak ta by rtg mít mohla..a ještě kliniku v Postoloprtech, přece se někdo chytit musí...od toho se odrazíme...jen ale co mám teda říct kováři? že počkáme na rtg? Ať neupravuje? Posledních pár dní čtu všechny články a rady, co se týká schvácených a inzulin rezistentních koní, tak snad se něco naučím
Ten tukový hrebeň mi vypálil oči, heh.
A to na centrumkmiv videli aj fotku kobyly, že takému zvieraťu doporučili ten NovaEqui zázrak ?
Problém v obratoch a zlepšenie po rozchodení indikuje skôr iný ortopedický problém, laminitída sa nedá rozchodiť, chcelo by to komplet diagnostiku krívania, nielen RTG.
Veľmi ale nečakajte, že niekto zapojí svoj drahý prístroj do nejakej pofidérnej zásuvky, nečítala som všetko, možno je to okej, ale ak sa dá, ťahajte prúd z dobrého zdroja, alebo kobylu prevezte/preveďte niekam, kde to nebude problém.
S korektúrami počkať.
žofré- pozdravujem a uznanlivo kývam hlavou :).
Horsana
napsal(a):
Ten tukový hrebeň mi vypálil oči, heh.
A to na centrumkmiv videli aj fotku kobyly, že takému zvieraťu doporučili ten NovaEqui zázrak ?
Problém v obratoch a zlepšenie po rozchodení indikuje skôr iný ortopedický problém, laminitída sa nedá rozchodiť, chcelo by to komplet diagnostiku krívania, nielen RTG.
Veľmi ale nečakajte, že niekto zapojí svoj drahý prístroj do nejakej pofidérnej zásuvky, nečítala som všetko, možno je to okej, ale ak sa dá, ťahajte prúd z dobrého zdroja, alebo kobylu prevezte/preveďte niekam, kde to nebude problém.
S korektúrami počkať.
žofré- pozdravujem a uznanlivo kývam hlavou :).
Vím, že je to tlusťoch, ale před tím schvácením jsme pravidelně chodili ven, do terénu,3-4 x týdně, jak mi práce dovolila, a stejně je to tlusťoch. má neuvěřitelnou výdrž, fyzičku řekla bych dobrou. nedělají jí problémy vyjížďky v tempu na 3 hodiny...ale jak shodit ten tukový hřeben opravdu nevím..fotku kobyly neviděli, psala jsem jim, že je klisna velmi obézní a schvácená..a krmím opravdu jen větší hrst, pro pocit, že v tom kýblu něco má..
Tyto problémy jsem už uváděla i výše, začali až po schvácení, hned na začátku..celkově jde prostě vidět, že je to chodidlo hodně citlivé..dneska u nás dost zapršelo konečně a hned se kobyle po měkkém chodí lépe..oproti zadním kopytům ale pozoruji, že rohovina na předních kopytech na chodidle směrem ke špičce kopyta je taková vypouklejší..

Horsana-díky za like, zrovna vy jste jeden z mých dobrých zdrojů, třeba na mapy výskytu selenu v oblasti Hronu, takže vidíte, to jsou výsledky vaší edukační práce, vydržte, má to smysl
canka: vámi popisované potíže nejsou typické pro schvácení, to už píše horsana. Nicméně kobylak IR je, schvácení prodělala- takže udržovat co nejlepší hmotnost bez melasy a kalorických olejů a myslet u úpravy kopyt / a nejlépe ten RTG/ bude určitě dobré.
Pokud vidíte na chodidle kopyta to, co si myslím, tak je to buď nášlapný mozol, nebo i vahou zvířete a strouháním jsoucí platfus, http://www.equichannel.cz/plocha-kopyta-tvz-sinkeri
nebo by to taky mohla být pokleslá a zrotovaná kopytní kost, která půměsícovitě "boulí" chodidlo, proto rozhodně nenechte kováře jakkoli vyřezávat rohovinu chodidla a tvořit tak "klenbu", dokud podle RTG nevíte, kde tak kost je a jak silné je chodidlo-tragický dopad měl podobný pokus tady:
https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/1585207/krvaceni-po-uprave-kopyt-u-prichvatleho-ponika#a2600621
Majitelka pak dělala, co mohla, učila se rychle a byla fakt šikovná a obětavá, poníka už dál neposlala, měl optimální ustájení na měkkém, průběžně rozumné úpravy bosých kopyt, nikdy nebyl ježděn...i tak chodil někdy bolavý.Byla tam rotace téměř 90st, chronické změny, chyběla špice kopytní kosti, poník měl věk...ztracená kost nedoroste a staré šlachy a vazy mají též limity.
Moc necítím vstupovat mezi skvělé příspěvky diskuze žofré a horsany - ale snad se na mě nebudete zobit, když přidám svůj názor.
Na fotkách kopyt z 20. vidím kopyto které má sice sražené špičky, ale má přerostlou patku a díky tomu položené rozpěrky. Za vysokými patkami se většinou schová dlouhá špice - ta je vidět na fotkách z 21., kde se dá trochu hádat jak kobyla chodí. Možná má problém někde v lp karpu, trošku točí nohu dovnitř - ale to může být jen úhlem focení a náhoda, a z mé strany jen opravdu odhad a věštění z křišťálové koule, kdyby ta kobča byla moje, tak bych se na tu nožku pár dní soustředila a pozorovala bych kde překlápí kopyto a jestli se skutečně sbíhá dovnitř (to by značilo problém v kloubech anebo že jí jedna strana kopyta roste rychleji a je vyšší).
Na několika fotkách jsou vidět obloučky na kopytní stěně přerůstající od špice kopyto. To potvrzuje, že špice přerůstá zbytek kopyta. Přerůstající špice sebou táhne patky dopředu pod kopyto. Má to hodně koní a problém tohohle kopyta je, že se hodně dlouho nic neděje a spousta koní s tím dokáže žít léta aniž by výrazně kulhali. Bohužel to pomalu a plíživě způsobuje degeneraci vnitřních struktur kopyta - já vidím nejčastěji ploché chodidlo a pravděpodobně má vliv i na vznik i podotrochlozy.
Kdyby kobyla byla moje a měla kopyta v takovém stavu, chtěla bych, aby úplně nejdříve ze všeho majstr upravil špici tak, aby přestala přerůstat (= další koužky na kopytě porostou rovnoměrně a nebudou předbíhat zbytek kopyta). Současně bych chtěla, aby postupně snížil patky - předpokládám, že to nepůjde najednou, udělat to najednou by mohlo kobče ublížit, takže bych se s ním domluvila na 2-3 návštěvách po cca 2-3 týdnech, kdy by se po kouskách patky snížily na správnou výšku a tím se srovnaly poměry špice-patka.
Já podle fotek které jste vložila nedokáži odhadnout jak hodně ploché chodidlo je, ale snad se kobče uleví už když zkrátíte špici a snížíte patky a tím kopyto vyvážíte, takže přestane tlačit zevnitř. Ploché chodilo zůstane - jak hodně ploché je podle fotek nepoznám.
KDysi sem psala vet. - její příspěvky se mi moc líbily a podle mě byly opravdu kvalitní, i když jsem její práci nikdy neviděla naživo, tak bych si jí pozvala, kdybych potřebovala veta přes kopyta.
K pastvině na které je kobča vyfocená - i mě připadá moc bohatá, urřitě bych kobče dala náhubek, nebo vytvořila "koncentrák" s omezeným přstupem k trávě a senem přes zpomalovače krmení.
Moc vám držím palce a přeji hodně štěstí.
dsj
napsal(a):
Moc necítím vstupovat mezi skvělé příspěvky diskuze žofré a horsany - ale snad se na mě nebudete zobit, když přidám svůj názor.
Na fotkách kopyt z 20. vidím kopyto které má sice sražené špičky, ale má přerostlou patku a díky tomu položené rozpěrky. Za vysokými patkami se většinou schová dlouhá špice - ta je vidět na fotkách z 21., kde se dá trochu hádat jak kobyla chodí. Možná má problém někde v lp karpu, trošku točí nohu dovnitř - ale to může být jen úhlem focení a náhoda, a z mé strany jen opravdu odhad a věštění z křišťálové koule, kdyby ta kobča byla moje, tak bych se na tu nožku pár dní soustředila a pozorovala bych kde překlápí kopyto a jestli se skutečně sbíhá dovnitř (to by značilo problém v kloubech anebo že jí jedna strana kopyta roste rychleji a je vyšší).
Na několika fotkách jsou vidět obloučky na kopytní stěně přerůstající od špice kopyto. To potvrzuje, že špice přerůstá zbytek kopyta. Přerůstající špice sebou táhne patky dopředu pod kopyto. Má to hodně koní a problém tohohle kopyta je, že se hodně dlouho nic neděje a spousta koní s tím dokáže žít léta aniž by výrazně kulhali. Bohužel to pomalu a plíživě způsobuje degeneraci vnitřních struktur kopyta - já vidím nejčastěji ploché chodidlo a pravděpodobně má vliv i na vznik i podotrochlozy.
Kdyby kobyla byla moje a měla kopyta v takovém stavu, chtěla bych, aby úplně nejdříve ze všeho majstr upravil špici tak, aby přestala přerůstat (= další koužky na kopytě porostou rovnoměrně a nebudou předbíhat zbytek kopyta). Současně bych chtěla, aby postupně snížil patky - předpokládám, že to nepůjde najednou, udělat to najednou by mohlo kobče ublížit, takže bych se s ním domluvila na 2-3 návštěvách po cca 2-3 týdnech, kdy by se po kouskách patky snížily na správnou výšku a tím se srovnaly poměry špice-patka.
Já podle fotek které jste vložila nedokáži odhadnout jak hodně ploché chodidlo je, ale snad se kobče uleví už když zkrátíte špici a snížíte patky a tím kopyto vyvážíte, takže přestane tlačit zevnitř. Ploché chodilo zůstane - jak hodně ploché je podle fotek nepoznám.
KDysi sem psala vet. - její příspěvky se mi moc líbily a podle mě byly opravdu kvalitní, i když jsem její práci nikdy neviděla naživo, tak bych si jí pozvala, kdybych potřebovala veta přes kopyta.
K pastvině na které je kobča vyfocená - i mě připadá moc bohatá, urřitě bych kobče dala náhubek, nebo vytvořila "koncentrák" s omezeným přstupem k trávě a senem přes zpomalovače krmení.
Moc vám držím palce a přeji hodně štěstí.
Jsem moc ráda, že se sem přidáváte z dalším názorem. moc si vážím vyčerpávajících informací od Žofré i názorů Horsany...víc hlav víc ví...
Mluvila jsem zase s kovářem, ve středu tedy přijede, kopyta prohlédne a uvidíme, co dál..buď to jen zkonzultujeme a zavolá se vetka s RTG(už vím, kdo ho v okolí má), nebo kopyta upraví, ale pokusím se mu do toho prostě přisr.t a říct mu to, co tu všichni píšete..že jsou prostě špice moc dlouhé, patky jsou potřeba snížit a chodidlo nejlépe vůbec neupravovat..kobylu jsem teď pozorovala celý týden, měla jsem dovolenou...vnitřní strana předních kopyt jí roste očividně rychleji, než ta vnější...že by vytáčela nohu, to jsem nezpozorovala...ale když jde z kopce, našlapuje hodně jakoby odzadu, nebo jak to říct, hodně od těch patek...zadní kopyta má i zevnitř hezky klenutá, ty ploché nejsou..přední taková nikdy taky nebyla, až teď po tom schvácení mění chodidlo tvar...
mám rašplí tedy kobyle zkrátit špici už dnes? Na stoličce kolmo k zemi zarašplovat? Nebo mám radši počkat na toho kováře? patky bude zkracovat kleštěmi nebo rašplí? To je to, že si nohy vždycky drží sám a já držím kobylu, tak vidím prdlajz, jak to dělá..Na častější úpravě se s ním ráda domluvím, když bude mít čas..poslechnu si jeho názor a uvidíme, co řekne on jako odborník žicící se kopyty . Ve středu odpo dám vědět, jak to dopadlo.
Ráda bych se přivařila.
S příchodem podzimu začnu opět přikrmovat kobylu, ráda bych při té příležitosti udělala detoxikační kůru a celkově podpořila její zdravotní stav.
Plánuji primárně podporu kloubů, kopyt a srsti.
Rozhodla jsem se primárně pro doplňky ve formě sirupů
Do denní dávky mussli tedy plánuji přimíchávat po určitou dobu tyto věci:
Gelapony Arthro Biosol (3 měsíce)
Leovet tekutý biotin
Lněný olej
Máte nějaké zkušenosti, nebo názor na Nutri Horse detox sirup?
https://www.wasco.cz/nutri-horse-detox-sirup-1-5l/
Ohledně detoxu zvažuji i využití zeleného čaje do krmení, máte s jeho krmením nějaké zkušenosti? Zajímá mě hlavně jak jej krmit, udělat jen vývar, nebo dát i listy?
Canka - taký kôň by sa mal strúhať podľa RTG, podľa toho, kde je kopytná kosť, v akom uhle, kde má špicu, čo rotovala, či poklesla a tak ďalej.
A k tomu by bol vhodný buď vet, ktorý povie ako, alebo v ideálnom prípade kováč a veterinár, ktorí spolupracujú a jeden aj druhý rozumie.
Po niekom takom by som sa poobzerala, lebo cvaknúť RTG je jedna vec, druhá je ho vyhodnotiť a navrhnúť spôsob korektúry podľa stavu zas tretia.
Inak nič také, ako detox u koní neexistuje, možno po otrave, alebo endotoxémii, prípadne vážnej infestácii parazitmi a ten "detox" spočíva v tom, že je snaha podporiť obnovu slizníc, znormalizovať pH a pomnoženie tej správnej mikroflóry a na to stačí vhodná výživa a režim, samozrejme u vážnych stavov infúzna terapia a tak ďalej.
Máme teraz pacienta, ktorý má po endotoxémii "leaky gut" a stráca črevom významnú časť proteínov, lepší sa, ale ten stav bol veľmi zaujímavý. A ťažký. pH a podmienky v čreve boli tak nepriaznivé, že zrejme vypudili kvantum parazitov, ktoré v kobyle tíško prežívali,10 týždňov po odčervení, boli mŕtve a tak trošku poškodené, flotačka samozrejme sporadický výskyt.
Klinickému chváteniu zabránila skorá kryoterapia (čítaj ľadovanie kopýt).
Tak áno, u takého koňa musí byť kŕmenie prispôsobené stavu, šetrné, rozkrmovanie postupné, stav monitorovaný aj biochemicky a hematologicky atď. Ale to bol kôň v akútnom ohrození života, nie bežný špacírák, ktorému dokopy nič nie je.
Nejaké preventívne podávané dokonca diuretiká, ako čítam na tom sirupe sú absolútne zbytočné, dobrý marketingový ťah, detox a podpora imunity je dnes v móde.
Za niečo také by som peniaze nevyhadzovala.
liva
napsal(a):
Taky jsem se rozhodla dopřát dědkovi detox a po prostudování diskusí... vyhrál Silyfeed.
Myslím, že vyjde finančně lépe než Detox sirup...
Když já zase nevím ten silyfeed vypadá, že se má brát trvale, sice za tu cenu vydrží déle, ale ten detox sirup je určený vysloveně na cca měsíc detoxikační kůry.

Víc názorů je prima, dsj-jj, ale bez RTG bych si netroufla nic, natož radit čance, která očividně kopyta studovat začíná a nejspíš nikdy ani nepřistrouhla. A pořád nemáme krom RTG ještě tu dg kulhání...
detoxikační OT pomíjím, nechci na to dávat svůj čas. Vždy mě napadají stejné otázky, jako např: pokud chci detoxikovat, tak od jakých toxinů? Jak se do toho těla dostávají? Nešlo by raději zabránit tomu, aby se tam dostaly? Jakým mechanismem/ "přírodním"/ je dosaženo té slíbené detoxikace?Jak je zaručena selektivita a neškodnost, kdo za to ručí a kde mohu reklamovat a jak ztrátu peněz nebo poškzení zdraví? Kde je link na tu studii, na kterou se prodejce odvolává /ono se často ukáže, že byla provedena před sto lety v Malajsii na deseti krysách, hodnocení bylo okometricky a výsledek vyšel"možná"/.Jaká je přesná standardizovaná koncentrace trubkovce v tom konkrétním detoxu?A lopuchu?No-já jsme hnusnej skeptik, ale vo fous lepší trubkovec/ pokud tam i je ve více než homeopatickém množství/, než podražec.Máte -li peníze zbývací, kupujte holuby lítací.
Horsana, když jsme v řeči, béžoule měly chudinky náběr na cesty, tak holt i tu prevenčku-jen se mě doma zapomněli voptat, co, tak máme třeba lipázu:-D, ale Fe 43 u jedné..? KO nemám, nevím, jestli není jen u mé ruky nebo vůbec...a Starý Vrah má též Ca 3 a K 3,9 a Mg jen 0,79-klinicky je zdravá jak řepa, netuhne určitě, jen tedy při procházkách po dně rybníka jasně chce žrát dno...buď jí pálí žah, nebo rovná minerály, nebo s ejí prostě stýská po Norsku a rybách?...tak méně vojtěchy, víc Spillers a oleje a přihodit kapku hořčíku, až začne příkrmové období?To je určitě nějaký vzácný a zhoubný syndrom...?
Já milujem podporu imunity, obzvlášť u koní na kortikoidoch, heh.
Ale oplatí sa vysvetľovať, čo to vlastne imunitný systém je, z čoho sa skladá a ako funguje ?
Skôr nie, no.
Nuž, taká lipáza nie je na zahodenie :D
A referenčné hodnoty by neboli ? To železo bolo u IRky ?
To žranie bahna registrujem už v dávnejších komentoch, tssss...
Vy prikrmujete minerálku v peletkých, niečo od Hippolytu ?
Asi by som prešla na prášok, pokiaľ madams budú ochotné prijímať, ja preferujem Dromy Minvin, práve po ňom sme pozorovali vymiznutie "lízavky" u 4 koní.
Hladinu horčíka sme úspešne dvihli skrmovaním akéhosi magnéziového doplnku od Nutrihorse, monitorované pred, po 1. a 2. mesiaci od začatia skrmovania, bolo to na jeseň.
Marí sa mi, že sme skrmovali od Dromy aj nejaký magnéziový prípravok u kobyly v rehabilitácii, ale nejako to neviem v ponuke nájsť, tak neviem, niečo ako Maximag, alebo také niečo, mám výpadky pamäti už :/
A na príkrmové obdobie poslať fotku z Nórska, ideálne z nórskej pastvy :D.
Pani Vostatkova mi napsala, ze do naseho kraje na upravu kopyt nejezdi, ale ma zde dobrou pritelkyni tez se venujici prirozenemu trimu a problemovym kopytum.Poslala mi na ne emailovou adresu a ja mam pocit, ze tuto prezdivku uz jsem zde slysela.Neznate nekdo Ustulinu?Uprednostnim samozrejme clovicka, ktery se teto problematice venuje..muj kovar asi o schvaceni tolik nevi, tezko rict, kdyz je podle nej RTG zbytecne..zkusim ji zkontaktovat..
Zofre, ja vzdy jen raspli kopyta kolem dokola zabrusuji, ale spici jsem nikdy nejak vice nezabrusovala..proste jsem se bala, abych neudelala vic skody nez uzitku..
Ustulina je aj za týmito stránkami : http://www.laminitis.cz/.
Teda, myslím, že je to ona a že sa problematike venuje.
Horsana
napsal(a):
Ustulina je aj za týmito stránkami : http://www.laminitis.cz/.
Teda, myslím, že je to ona a že sa problematike venuje.
Horsano děkuji, hlavně, že jsem tu stránku se všemi odkazy přečetla, ale kdo jí stvořil, jsem se nepodívala. Je to ten samý email, co mi poslala paní Vostatková, takže je to určitě ona. A paní pochází z Křimova, to je od nás nějakých 23 km, takže to je úplně skvělé. Budu jen doufat, že mi napíše, rovnou si uložím i telefon, který na stránkách uvádí, snad se ozve. Budu muset zrušit návštěvu svého kováře..
canka
napsal(a):
Horsano děkuji, hlavně, že jsem tu stránku se všemi odkazy přečetla, ale kdo jí stvořil, jsem se nepodívala. Je to ten samý email, co mi poslala paní Vostatková, takže je to určitě ona. A paní pochází z Křimova, to je od nás nějakých 23 km, takže to je úplně skvělé. Budu jen doufat, že mi napíše, rovnou si uložím i telefon, který na stránkách uvádí, snad se ozve. Budu muset zrušit návštěvu svého kováře..
Super, tak ja myslím, že sa na vás s kobylkou usmialo šťastie :)
Držím palce

S ustulinou máte dost kliku.Zkuste jí poslat i SZ zde, naposledy tu byla včera
https://www.ifauna.cz/profil/ustulina/kdediskutuje
horsana:StarýVrah je Železnik. A KO není, nebyla zkumafka...!.
Minerály si vysvětlit dovědu, měla jsme to nevyvážené a z Ca 3 nescípne, dám prostě více vojtěšky, podstatně méně řízků, více Spillers a dosypu horčík.
Většinu zimy jsme dávali http://www.hippolyt.cz/index.php?epc=MV5&nid=9490&lid=cs&oid=1981679
nyní ne zcela každý den http://www.hippolyt.cz/index.php?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=MV1&nid=9490&lid=cs&oid=1981679
referenčnáí by byly-člověčí, do 20, a druhá kobyla má těch 20. To je dvojnásobek...u železa si to moc neumím neškodně vysvětlit/ na rozdíl od CK třeba, kterou měly obě 5 a nemají PSSM ani nič také.

Ke zvýšenému CK si dovolím dodat, že myopatií je tisíc a jeden druh a jejich příčin taktéž tolik... Těžko soudit, z čeho to vzešlo u fjordkoule - může být nárazově více škrobů (?), výkyvy počasí (byly), výkyvy zátěže/nezátěže atd...
Zvýšené sérové hladiny železa sa dávajú do spojitosti s IR.
CK bežne stúpa aj po transporte, väčšej námahe, intenzívnom váľaní pri kolike atď. Ide o jeho dynamiku v čase, ale to viete :)
A čím ste si to vysvetlili u koulí ?
Inak presne na Sempermine nám kone začali obžierať stromy a hlinu okolo nich, všetky.
Po podaní Dromyprášku prestali do 3 dní, takže hoci mám Hippolyt rada, už by som do tohoto produktu nešla.

Horsana: a já ten Hippolyt právě koupila morgáněti - dík za info :D Budu sledovat příjem hlíny a podám report ;).
Svatá Žofra
Prolítávám zběžně diskuzi, železo ve spojitosti s IR - vysoká hladina Fe brání vstřebání Mg, u nás hodně Fe v půdě i vodě, Mg s inzulínem transportuje cukr do buněk...? Když tohle nefunguje, pak cukry ukládat do krčiska a zadele, chudák (kopytní) buňka má hlad a je slabá, stačí pohled na pampelišku a kůň je schvácenej...Už si to přesně nepamatuju, navíc zrovna moc málo času, takže chytřejší mě opravte...
Čanky kobylka je vyžranej čunik (neurážet), sázka na opakovaný schvácení nebo otlak(abces), pastvy moc, přepůlit, na noc sláma nebo posekaný bodláky :).

To je fakt, kobylí kino stále zabere hodně času!

Ustulina:ale houby, mám dofku a čance má smysl psát. A nezačínala jsme s IR až tak dávno.Tentokrát už to studovat začne.A snažila se zachránit Čika, dala svůj čas., dala svůj čas.Před deseti lety jsme věděla cca stejně, kolem taky samej " zkušenej radič".Máte ji kousek...hezky prsí, kopýtka budou jako máslo:-D
No..Mg a zinek, ale zas to není tak jednoduché..ale je to v podstatě fuk, víc IR je ta mladší a ta je s železem v normě. Tohle je dost.Železo podle mého zas drží celkem stálé hladiny, pokud není problém.V půdě...vodě...stará už roky drží program Dešťovka, takovej hnus z rezavého sudu...musím si to načíst!Ale až jestli nemá načteno vet nebo horsanaNebo aspoň linky.
Horsana: dík, jj, Dromy objednám, hořčík a vápník poladím. Jen to železo...asi zavolám vetovi.
CK je strašně citlivej marker, stačí se na sval jen kouknout a je na dvojnásobu atrojnásobku, po zmoždění při odběru, po muskulární injekci, po malé modřině...hodnota 5x vyšší by mě nevzrušila ani u člověka, pokud by neměl obtíže, max opakovat a pozorovat, co jsme viděla myolýzy statinové nebo kompratment, bylo to v desítkách, ne v jednotkách- a byla klinika.
Efca-jj, jasné, ale nebudu hned báda a hledat problém, kobyle je 23 a dosud netuhla, hodnocení toho parametru viz výše, jen kdyby něco dál, poprosím o nalejvárnu s myopatiemi..
No, ale glykemii má prima, tak i když si letos ze zimní srsti nechala 8 fousů pod bradou a pod břichem, zatím jsme v klidu a pergolid ani metformin nesháním.
Tak áno, high iron je najčastejšie z vody a ešte z požierania buriny.
A vôbec, to si nemohla koule vymyslieť niečo normálne, napríklad zníženú hladinu Fe, alebo aspoň IR, aby som tu mohla vyzerať múdro ? :D
CK v dynamike, to je jasné, väčšinou klesá fakt ukážkovo, aj z katastrofických výšok a reaguje aj AST.
Ak neklesajú, tak prúser.
ustulina
napsal(a):
Svatá Žofra
Prolítávám zběžně diskuzi, železo ve spojitosti s IR - vysoká hladina Fe brání vstřebání Mg, u nás hodně Fe v půdě i vodě, Mg s inzulínem transportuje cukr do buněk...? Když tohle nefunguje, pak cukry ukládat do krčiska a zadele, chudák (kopytní) buňka má hlad a je slabá, stačí pohled na pampelišku a kůň je schvácenej...Už si to přesně nepamatuju, navíc zrovna moc málo času, takže chytřejší mě opravte...
Čanky kobylka je vyžranej čunik (neurážet), sázka na opakovaný schvácení nebo otlak(abces), pastvy moc, přepůlit, na noc sláma nebo posekaný bodláky :).
Ja se vubec neurazim, jsem si plne vedoma jeji tlustoprdosti Vypada to, ze ji proste pastevni nahubek asi nemine...ty bodlaky by mozna pomohli .A jak pise Zofre(dekuji mimochodem), ja se opravdu ted snazim studovat, cist, napujcovala jsem si knizky..je to tlustoch, ale muj tlustoch, pro kteryho bych umrela .Chci, aby se z toho dostala a me to aspon poradne pouci, ze nejen mam davat pozor, jak uklizim krmeni, ale taky, ze, jen at ma to nejlepsi, ji na zdravi ve finale moc neprida.

Koule to dělá naschvál, Žofrák si to taky myslí, ten tedy rozšiřuje, že se v naschválu podporujeme a jeho nutíme akce ptovat změny.
OT železné:
Máte pravdu, dámy. Ironmare není žádná výhra-vyšší riziko laminitidy, Cushinga...a hnusný játra
http://forageplustalk.co.uk/iron-overload-in-horses-by-dr-kellon/
http://www.thehorse.com/articles/31737/insulin-resistance-and-iron-overload
http://www.equinemedsurg.com/articles/insulin-resistance/high-iron-why-to-avoid-it-and-weeds/
Vitaminy od Dromy a hořčít odtamtéž objednán, SemperMin pro starou vyřazen, sudy budou zakryty minimálně do doby obdržení rozboru vody z nich / obsah železa/. Seno ani porost rozebírat nebudeme, možnosti toto průběžně ovlivnit k lepšímu jsou náročné, čekanku ani ptačinec tam nemáme, banány nekrmíme, ještě kuknu na ty další high iron. Za dva měsíce náběr-a tentokrát budu objednávat já, takže i ten KO, ferritin a transferin, krom Fe a těch vápníků a hořčíků, lipázu oželím.A dokrmíme Spillersem a vojtěškou a olejem, řízků minimálně. A odstraníme všechny jiné lizy než bílé solné kostky.
Na cheláty se našeho veta zatím ptát nebudu.
By mě zajímalo, jestli někdo v ČR/ a SK/ nabírá nebo řeší při IR železí?

Žofro/horsano: prosím ohledně Mg - proč přidávat a v jaké formě? U PSSM (na US forech) se uvádí velký pozitivní přínos, ale Monika M. mi naopak napsala, že jeho přínos je více než neprokazatelný a sporný... Zajímaly by mě Vaše názory/zkušenosti. Vzducholoď předem děkovala.

napsal(a):
Žofro/horsano: prosím ohledně Mg - proč přidávat a v jaké formě? U PSSM (na US forech) se uvádí velký pozitivní přínos, ale Monika M. mi naopak napsala, že jeho přínos je více než neprokazatelný a sporný... Zajímaly by mě Vaše názory/zkušenosti. Vzducholoď předem děkovala.
Pokud mi odpustíte nepřesné citace/ a jsou staré a musela bych do nových a Chytre knihy, ale zatím nejdu, páč nečekám nějaké revoluční poznatky, takže byste to možná našla Zeman-Š..hm, zapomněla,2002, Jelínek 2003-hypomagnesie a tetanie koní Meyer 2003/,
tak já budu podávat Mg, protože jsem s vědomím situace krmila celou zimu fjordkouli s velkým převisem Ca v KD / řízky s vojtěškou, řízků víc/, na zeleném /zdroj Mg/ je velmi omezeně a Ca a Mg jsou do určité míry svázaníi, čím víc jendoho, tím méně druhého, takže pokud mi vyšla v náběru dolní hranice Mg / 0,79/ a naopak nadhraničná Ca /3/, tak to sedí, jak říká Sklep. Potřeba doplnit hořčík a omezit vápník je pravděpodobná, navíc Meyer říká, že předávkovat Mg až 4x je u koní bezpečné.
Konkrétní preparát od Dromy volím / s vědomím, že to nejsou tvrdá data/, páč horsana na ifauně říkala, že jim u 4 koní hladinu v séru zvýšil.
Zdravím Vzducholoď.

Děkuji děkuji, Vzducholoď též. Pohledám náběry z dob, kdy nám byla sestavována KD, ale možná by to chtělo aktuální, protože jsou staré 3 roky. Na produkt od Dromy se podívám - jde mi hlavně o formu (přírodní/umělá?). Vzducholoď žádné nové ani častější příznaky nevykazuje, na druhou stranu s prognózou onemocnění bych ráda byla o krok napřed a třeba něčemu pomohla v předstihu...
napsal(a):
Pokud mi odpustíte nepřesné citace/ a jsou staré a musela bych do nových a Chytre knihy, ale zatím nejdu, páč nečekám nějaké revoluční poznatky, takže byste to možná našla Zeman-Š..hm, zapomněla,2002, Jelínek 2003-hypomagnesie a tetanie koní Meyer 2003/,
tak já budu podávat Mg, protože jsem s vědomím situace krmila celou zimu fjordkouli s velkým převisem Ca v KD / řízky s vojtěškou, řízků víc/, na zeleném /zdroj Mg/ je velmi omezeně a Ca a Mg jsou do určité míry svázaníi, čím víc jendoho, tím méně druhého, takže pokud mi vyšla v náběru dolní hranice Mg / 0,79/ a naopak nadhraničná Ca /3/, tak to sedí, jak říká Sklep. Potřeba doplnit hořčík a omezit vápník je pravděpodobná, navíc Meyer říká, že předávkovat Mg až 4x je u koní bezpečné.
Konkrétní preparát od Dromy volím / s vědomím, že to nejsou tvrdá data/, páč horsana na ifauně říkala, že jim u 4 koní hladinu v séru zvýšil.
Zdravím Vzducholoď.
Já, jak to tady, dámy, čtu, začínám mít naléhavou potřebu udělat náběry
Hořčík od Dromy je produkt Dromy Relax?
Jsem fanda hořčíku

Terven
napsal(a):
Já, jak to tady, dámy, čtu, začínám mít naléhavou potřebu udělat náběry
Hořčík od Dromy je produkt Dromy Relax?
Jsem fanda hořčíku
Taky prosím konkrétní produkt, hledám neb nenacházím :/.

Já tedy zvolila DromyRelaxMax, i se šišákem.
napsal(a):
Taky prosím konkrétní produkt, hledám neb nenacházím :/.
Jj, tak je to tohle, na to jsem koukala
http://www.dromy.cz/57-relax-max-8594416754395.html
šišák bych si taky dala

Děkuji!
Uf, len som to preletela, odstrihla som si nožnicami podstatnú časť bruška prsta, idem sa ošetriť, ale :
Fe a IR - mám fantastickú tému na diplomovú prácu, ďakujem vrele :)
Horčík - užívam sama, syndrón nekľudných nôh, úľava obrovská, skutočne relaxuje svaly. Bola som raz na výživárskej prednáške a pán hovoril aj o Mg a pritom povedal skvelý postreh - že nervné a vzrušivé kone (pod sedlom, proste pri práci, vyjukaní magori a pod.) sa po podávaní horšíka často skľudnia preto, že sa im boľavé svaly trošku uvoľnia, menej bolia a oni sa tak potom javia sústredenejší a ochotnejší k práci a menej sa bránia = menej vyjukaní magori.
A to ma zaujalo.
Horsana
napsal(a):
Uf, len som to preletela, odstrihla som si nožnicami podstatnú časť bruška prsta, idem sa ošetriť, ale :
Fe a IR - mám fantastickú tému na diplomovú prácu, ďakujem vrele :)
Horčík - užívam sama, syndrón nekľudných nôh, úľava obrovská, skutočne relaxuje svaly. Bola som raz na výživárskej prednáške a pán hovoril aj o Mg a pritom povedal skvelý postreh - že nervné a vzrušivé kone (pod sedlom, proste pri práci, vyjukaní magori a pod.) sa po podávaní horšíka často skľudnia preto, že sa im boľavé svaly trošku uvoľnia, menej bolia a oni sa tak potom javia sústredenejší a ochotnejší k práci a menej sa bránia = menej vyjukaní magori.
A to ma zaujalo.
To zní dobře...a tady je psí varianta včetně šišáku
http://www.dromy.cz/117-petvet-relaxmax-8594167540636.html
asi to všichni potřebujem
Čo je šišák ?
Inak ten feritín a transferín - mmmm, doobrééé, to si poštudujem, celkove tie minerály a ich interakcie, mega cool, ďakujem za inšpiráciu.
A tomu Fe a IR a s nimi spojené možné peripetie- tomu sa veruže chcem venovať.
Ženy, ste úžasné :)
Horčík je taktiež bežným post záťažovým dopingom u mňa, keď to preženiem, ale keďže ho užívam každú noc,1-2 gramy, vlastne si uvedomujem, že už dlho predlho som nemala svalovku a to ani po 4 hodinovom zaberáku, dosť nad tým dumem, ako je to možné (no dobre,4 hodiny v kopcoch zas nie sú až taká hrozná záťaž, ale kondičku si budujem iba u koní, čudo, že nejakú mám) a nemávam svalovku.
Toto posledujem aj po náročnejších túrach.
U PSSM koní ale fakt neviem, skúsenosť nemám a nemám ani naštudované, ale povenujem sa aj tomu.
Po Dromy horčíku u kamarátkinej hyperaktívnej stafordky nastalo ale výrazné skľudnenie, pes v podstate prespal deň a to je ona ten typ, čo je hyperaktívny, až rádioaktívny.
Relaxácia svalov je ale príjemná, telo sa uvoľní a potom nejako aj tá myseľ.
Sú ľudia, čo sa údajne dokážu "sfetovať" Guajacuranom (guaifenesín).

Děkuji děkuji děkuji! S další objednávkou z Dromy tedy přihodím ten hořčík a uvidím, zda budu na Vzducholodi něco pozorovat. Už si připadám jak "vařila myšička kašičku" - Hippolyt, vojtěškové granule, vit E+selen, L-carnitin a teď přibude ještě teda Mg. A to jsem vyřadila oleje aspoň. Ale baví mě to a jí to hlavně baví žrát
S tím hořčíkem jsi mě, Horsano, přivedla na myšlenku, že by to mohlo pomoct i mně na ty moje záda... Asi to dnes z práce vezmu přes lékárnu.

Omlouvám se čance za OT železné, doufám, že se alespoň ustulina ustrnula.
OT železné-vet má na stole psa, poslala jsem mu hodnoty mailem...ale asi mám příčinu nebo její hlavní část: jak jsem fjordkouli důsledně podávala dlouhodobě tu nejlepší dobře vstřebatelnou minerálku, tak ona asi opravdu funguje.
Hipopolyt GemuseKreuterMineralien: na 1kg 1500mg Fe/ celou zimu/
Sempermin 600mg
Tak teď budeme chvíli bez minerálky a budeme se modlit, necháme vodovodu z řádu, seno a ten hořčík.
Blbec já...
Horsana: krvavé horory na noc nesnáším !
šišák zde:http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299904004029
no prima, tak bádejte rychle, začněte otázkou"co s ní, vysokou hladinou", o poznatky se dělte a nezapomeňte do zdrojů uvést ifaunu .

Nepsala jsem si to-další chyba.Ale cca 10/2016- 4/2017, minimálně, denně.A v předchozím roce též.
Houby dostane, suplementy celoročně! Co když má vysoký i mangan a křemík?...!...
Tak, tak, moja reč, ideálne všetkých zapriahnuť v kameňolome, to by hneď prestali vymýšľať !
Ja dávam minerálku v zime a na jar, ale začínam až od cca decembra a nepodarí sa každý deň.
Ale prikrmujem komerčným krmivom, tak niečo úbožiatka asi majú, krv im brať nebudem, na to som príliš slabá povaha :D.
canka
napsal(a):
Jsem moc ráda, že se sem přidáváte z dalším názorem. moc si vážím vyčerpávajících informací od Žofré i názorů Horsany...víc hlav víc ví...
Mluvila jsem zase s kovářem, ve středu tedy přijede, kopyta prohlédne a uvidíme, co dál..buď to jen zkonzultujeme a zavolá se vetka s RTG(už vím, kdo ho v okolí má), nebo kopyta upraví, ale pokusím se mu do toho prostě přisr.t a říct mu to, co tu všichni píšete..že jsou prostě špice moc dlouhé, patky jsou potřeba snížit a chodidlo nejlépe vůbec neupravovat..kobylu jsem teď pozorovala celý týden, měla jsem dovolenou...vnitřní strana předních kopyt jí roste očividně rychleji, než ta vnější...že by vytáčela nohu, to jsem nezpozorovala...ale když jde z kopce, našlapuje hodně jakoby odzadu, nebo jak to říct, hodně od těch patek...zadní kopyta má i zevnitř hezky klenutá, ty ploché nejsou..přední taková nikdy taky nebyla, až teď po tom schvácení mění chodidlo tvar...
mám rašplí tedy kobyle zkrátit špici už dnes? Na stoličce kolmo k zemi zarašplovat? Nebo mám radši počkat na toho kováře? patky bude zkracovat kleštěmi nebo rašplí? To je to, že si nohy vždycky drží sám a já držím kobylu, tak vidím prdlajz, jak to dělá..Na častější úpravě se s ním ráda domluvím, když bude mít čas..poslechnu si jeho názor a uvidíme, co řekne on jako odborník žicící se kopyty . Ve středu odpo dám vědět, jak to dopadlo.
Zdravím čanko, píšu s křížkem po funuse - snad jste se včera dozvěděla dobré zprávy.
Určitě se nestyďte se kováři dívat pod ruce a ptát se i na všechno co vás napadne – někdy se od nevinné otázky sklouzne k důležitým věcem – ptát se je lepší než se neptat vůbec a nic se nedozvědět. Je to váš kůň a co s ním bude je jen vaše zodpovědnost, a vy máte nejvíc zájem aby byl v pořádku. Jen všechno filtrujte – rad a názorů je spousta, ale co funguje jednomu nemusí pomoci vaší kobyle.
K tomu vytáčení nohou – když vnitřní strana roste rychleji a necháte to být, může se časem vypěstovat sbíhavý postoj. O příčinách a následcích nepravidelných postojů by se dalo psát donekonečna – jestli momentálně tyhle věci študujete, tak si všímejte i informací o vztahu postojů a kopyt (ale je toho zoufale málo). Z postoje a chůze se dá odvodit spousta informací, někdy ještě dřív, než zvednete nohu.
Všimla jsem si, že jste dostala doporučení na paní, která nemocným kopytům rozumí, moc vám držím palce, aby se vám povedlo se s ní kontaktovat – takových lidí je málo a mít někoho blízko je skoro zázrak.
Bohužel nevím o žádných seminářích pro veřejnost na téma kopyta – odborná osvěta od kovářů a vetů mezi chovateli koní na tohle zásadní téma není žádná, dobře že existují aspoň tyhle diskuze a lidi jako žofre. Nějaké víkendové semináře se dělaly na Hucul Farmě na Janově hoře v Krkonoších, probíraly se tam základy o anatomii a fungování kopyt. Do začátku by vám nějaký seminář mohl pomoci se zorientovat a dodat odvahu... Zlomte vaz!
dsj
napsal(a):
Zdravím čanko, píšu s křížkem po funuse - snad jste se včera dozvěděla dobré zprávy.
Určitě se nestyďte se kováři dívat pod ruce a ptát se i na všechno co vás napadne – někdy se od nevinné otázky sklouzne k důležitým věcem – ptát se je lepší než se neptat vůbec a nic se nedozvědět. Je to váš kůň a co s ním bude je jen vaše zodpovědnost, a vy máte nejvíc zájem aby byl v pořádku. Jen všechno filtrujte – rad a názorů je spousta, ale co funguje jednomu nemusí pomoci vaší kobyle.
K tomu vytáčení nohou – když vnitřní strana roste rychleji a necháte to být, může se časem vypěstovat sbíhavý postoj. O příčinách a následcích nepravidelných postojů by se dalo psát donekonečna – jestli momentálně tyhle věci študujete, tak si všímejte i informací o vztahu postojů a kopyt (ale je toho zoufale málo). Z postoje a chůze se dá odvodit spousta informací, někdy ještě dřív, než zvednete nohu.
Všimla jsem si, že jste dostala doporučení na paní, která nemocným kopytům rozumí, moc vám držím palce, aby se vám povedlo se s ní kontaktovat – takových lidí je málo a mít někoho blízko je skoro zázrak.
Bohužel nevím o žádných seminářích pro veřejnost na téma kopyta – odborná osvěta od kovářů a vetů mezi chovateli koní na tohle zásadní téma není žádná, dobře že existují aspoň tyhle diskuze a lidi jako žofre. Nějaké víkendové semináře se dělaly na Hucul Farmě na Janově hoře v Krkonoších, probíraly se tam základy o anatomii a fungování kopyt. Do začátku by vám nějaký seminář mohl pomoci se zorientovat a dodat odvahu... Zlomte vaz!
Zdravím a děkuji za slova podpory...s tím kdo co radí se s Vámi ztotožňuji, protože přesně sedí, co jste napsala- rad a názorů je spousta, ale přesně jak píšete, co funguje jednomu, nemusí pomoci mě, respektive kobyle. Kdyby byl nějaký seminář, ráda bych jela, protože je to k nezaplacení vědět o tom více než jen základ.
Naštěstí se na mě usmálo štěstí, a doporučená slečna z http://www.laminitis.cz/, byla tak hodná a zavítala k nám. Nejen, že je Péťa super ženská, se kterou jsme si hezky poklábosily a mojí kobyle se hrozně líbila , ale prostě super přístup - všechno mi vysvětlovala, na kopytech ukazovala co a jak a oproti mému kováři si s tím dala opravdu práci...takže jí chválím až do nebes

Dsj: velmi děkuji za chválu, ale myslím, že si ji až tak nezasloužím. Před cca 10ti lety mi ochotně radili jiní, co v té době době uměli hodně a já nic..a oni te´d umí ještě víc, jen už prostě nedávají čas na netové diskuze a chytání bazálních otázek.Diskuze i chat zmizely v propadlišti dějin, přišel FB a placené semináře a služby...já jen vracím. Ustulina byla z těch zmíněných, fjordkoule težce obézní s pastevním náhubkem na jejích stránkách je "moje" kobyla v nejhorších dobách. Bezplatně mi jednou něco ukázal a vysvětlil P.Soukup /kopyta.com/, hodně informací jsem získala na KlubuEquus, kde jsem byla asi dva roky členem, hodně a dodnes mi radí kamarádka, která jezdila s J.Podhajskám / kopytar.cz/ a tak...a pak spoustu dobrých informací dávala v diskuzích "stará garda" z EQ...tak archiv tam stále ještě je.
Semináře o kopytech asi mnoho lidí nedělá, od zákazu strouhání lajkami. KE dělal pravidelně, i prakticky, kopyta z kadáverů...a dělají Straaser, dosud.-statek Malčany, poslední byl v dubnu letos...něco dělají podkováři a nabízí trial programu e-hoof/ nekoukala jsme na něj/... Ale určitě nemusím vědět o všech.
canka:jsme moc ráda, že to klaplo, SvatáUstulina
horsana: tak jsem veta obohatila o pár poznatků/včetně toho, že bude úžasná diplomka o problému pojednávající/.Jistě měl radost.StarýVrah dostal první porci šišáku, potřebuje ji jak sůl, včera mi poprvé za společný život vycukla vybíranou nohu, otočila se o 180 a udělala skok z přístřechu-asi zaslechla něco zvláště nebezpečného leč pro mně podprahového.Pádokaždně tu otočku udělala na mé noze-jupí, mám kosti lepší, než jsem myslela, jen měkké tkáně.A je tam i inositol, černý kůň IR-kobyla bude jako nová!
jednorožecAmálka
napsal(a):
Canka: Jak to nakonec dopadlo? Je to opakované schvácení, absces nebo něco jiného?
Vypadalo to na opakovane schvaceni..dneska uz vim z ceho..mela jsem podezreni, ktery jsem i rekla, kdyz mi Ustulina upravovala kopyta..no a dneska se mi k tomu soused priznal..nahazel ji do vybehu jablka, co mel od minulyho roku ve sklepe..na otazku, kolik toho bylo, mi rekl, ze vsechen zbytek..pry tak kybl..tak jsem ho jiz jako predtim nekolikrat uz poprosila, aby, kdyz chce kobyle neco dat, at mi to necha v tasce poveseny u vybehu, ze ji to pak spravedlive po malych castech rozdelim..ze tohle nemuze..a kdyz jsem mu rekla, ze jablka ted proste nemuze, ze je schvacena, tak nade mnou kroutil hlavou, ze kdo to kdy pry videl, aby kun nemohl jablka..je to stara skola, je mu 70..slibil ale, ze uz ji nic nehodi, tak snad..
Jinak uz domlouvame pomalu s pani Vostatkovou botky, tak snad se pak kobce i ulevi..
Ahoj holky, Čanka měla na LP krvácení do bílý čáry a lehkou separaci.
Přední kopýtka jsou sice plochá a trošičku nepravidelná, ale ZATíM velmi pevná a kvalitní rohovina a krásný střelky, tak když nebude soused krmit, mohlo by to být OK. Kobylka není ve skutečnosti tak strašná buřtina jako na fotce :) a hrozně milá.
Čanka: až pojedu nach globus, zkusim brnknout, že bych ti vzala tu knížku, ju?
PS: Já ti dám slečnu!
ustulina
napsal(a):
Přední kopýtka jsou sice plochá a trošičku nepravidelná, ale ZATíM velmi pevná a kvalitní rohovina a krásný střelky, tak když nebude soused krmit, mohlo by to být OK. Kobylka není ve skutečnosti tak strašná buřtina jako na fotce :) a hrozně milá.
Jasně, budu jedině ráda, ať mám zase co číst
PS: Dobře dobře, si vdaná paní, ale vypadáš jako mlaďoučká slečinka

ustulina
napsal(a):
Dík.
Zdravim devcata, tak uspesne hlasim, ze uz kobca chodi v botickach Old Mac's a jde krasne videt, jak se ji na prochazkach ulevilo..konecne muzeme chodit v kroku trosku v tempu a neplouzime se, protoze ji to v botkach neboli..na poli mi dneska furt poklusavala, tak jsme i kousek klusali(na ruce samozrejme, aby to nekdo blbe nepochopil) a dokonce si i z radosti pohodila zadkem .Je bomba videt, jak se ji v botkach opravdu ulevilo.

Paráda, jste šikulky! Teď už to bude jen lepší a lepší
A co čanka, čte?
napsal(a):
Paráda, jste šikulky! Teď už to bude jen lepší a lepší
A co čanka, čte?
Čanka čte jak vzteklá . Co se týče vysokofruktanových travin, troufám si tvrdit, že ty na pozemku nemáme žádné...ale naopak jsem zase zjistila(já kytky nikdy ráda neměla, ale teď všechno fotím a studuji na netu, abych si tak nějak dala dohromady složení pastviny ), že třeba z těch nízkofruktanových se na celé zadní pastvině nachází Ovsík vyvýšený téměř po celé délce, šalvěj a jitrocel...+ teda řepík a porost lesních jahůdek..bohužel jsem pastvinu nechala, jak už jsem zde psala, v květnu posekat, což byla chyba..kdybych tam nechala tu dlouhou a v tomhle suchu už uschlou trávu, bylo by to samozřejmě lepší...ale do podzimu s pastvinou nic dělat nebudu, až ji pak nechám celou zmulčovat..a příští rok sekat nebudeme, radši dlouhou hnusnou starou trávu, něž mladičkou novou..na přední pastvině má jen samé kopřivy, řepík, jahůdky, svízel(jak to teď nesekáme, tak se tam rozlejzá - ale ten kobyla žere s chutí a ten je i při schvácení doporučován, proto jsem ho podávala..teď si ho už trhá sama a chutná jí), také je tu třezalka tečkovaná a škarda...pokaždé, než jí pustím se popásat, dostane ještě porci sena, aby se předtím najedla a pak se tak necpala trávou..musím říci, že to funguje..snažím se dodržovat dietu, nic navíc jí nedávám, pohybu se snažím kobyle dopřávat co nejvíce, když nejsem v práci, jinak chodí po pastvině..zdá se mi to lepší, protože začala chodit dost i na svah, a to jí předtím nedělalo dobře...schází dolu po pastvině, chvíli se tam popása, pak zase přechází jinam, ale furt je v kopci...předtím tam ani nechodila, protože sejít a vyjít jí očividně bolelo..a je tam dlouhá stará tráva, tam to nikdo neseká, tak pro ní jen lepší..hodně chodíme do vody, a´t už do rybníka, nebo potoka a to jí dělá očividně dobře...dokonce v potoce stála chvíli i na kamenech a nic...snad bude líp...troufám si i říci, že něco malinko už i shodila..ale opravdu zatím malinko..samozřejmě díky Ustulíně a její spešl kopytářské práci
ustulina
napsal(a):
Děkuji za knížku, bylo to zajímavé a hlavně pravdivé čtení.. ve své podstatě jsem si až po jejím přečtení uvědomila, že kobyla má vlastně svoje vychozené treky po pastvině a těch se zásadně drží, když někam přechází..koukla jsem na mapu pozemku přes katastr a z toho leteckého pohledu je to jasně patrné, že má prostě svoje cesty..cestu pod strom do stínu, cestu k pití, cestu do stínu na zadní pastvinu, cestu na konec pastviny, kde se nejraději pase...nevím, jestli jí budu tu pastvinu nějak rozdělovat na treky, ale spíše bych tam chtěla přidat postupem času nějaké ty materiály, jako písek, štěrk nebo kačírek, udělat nějaké to brouzdaliště...jen se na to můj chlap zatím ještě netváří, že by se mu do toho chtělo
Knížku samozřejmě vrátím, klidně zajedu k tobě na návštěvu se inspirovat paddockem . Jen se tě ještě zeptám, zdá se mi, že když jsem sundala botičku, tak má trošku otlačený kousek v botičce ve špici..při měření je měla asi o 2 mm delší ty špice, než byla psaná délka u botiček, ale paní Vostatková mi je doporučila jako nejvhodnější..můžu tedy kousek špice lehce zarašplovat? Jen ten kousíček? Nechci pokazit tvou práci, abych pak nedostala přes hubu
Aleně bych s botama věřila, zkoušela jich víc než mi viděli dohromady na obrázcích :)
Nic nerašplovat! Pokud jsi je obula a koby ťapala, mělo by to být OK, ona i ta botka se dokáže přizpůsobit - budou sedět jako ulitý :)
Hihihi, voni ty chlapy to maj s náma taky někdy těžký, co? Dělat "kravinky" kolem koní a ještě se tvářit, že je to baví
Samozrejme p.Vostatkove verim, boticky uz se trosku roztapkali a vse je ok...slape si to v nich jedna basen...a ja uz je nasazuji jako profesional .Ale videt ty nevericny a udiveny pohledy tech lidi, kdyz nekoho na prochazce potkame..vsichni jsou z toho vydreny, ze kun muze mit boty..jedna pani z vedlejsi vesnice, kdyz jsme kolem ni s kobylou prochazeli, tak prohodila, ze ty mlady lidi uz dneska nevi, co by z blbosti tem zviratum provadeli .Tak mi to nedalo, zastavila jsem, zkusila ji vysvetlit situaci, proc boty ma..chvili premyslela a pak mi rekla, ze to je beztak jen nejaky modni vystrelek jako oblecky pro psy..neudelas nic .Ale nejvic me pobavil pan, ktery si k nam prijel pro kuzlata - ja uz kobylu pripravenou, ze az kuzlatka odneseme do auta, rovnou vyrazim na prochazku..videl ty boty a pta se me, jestli bych neco takovyho nemohla vyrobit i pro kozy, ze se mu to zda desne in .
Kazdopadne dneska jsem zaznamenala opravdu uspech..po asi hodinovy prochazce jsme se v tom vedru doplouhali domu, kobylu jsem zchladila vodou, sundala botky a pustila do vybehu..vyvalela se, najednou vstala, vyhodila a zacala litat po vybehu jak prastena...nejdriv jsem myslela, ze ji neco stiplo, ale prd..mela proste jen cvrkoty .Takze videt ji po takovy dobe cvalat a ocividne bez bolesti bylo hrozne fajn

To se moc hezky čte. Bude to fajn, udělala jste kus práce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
canka
napsal(a):
Samozrejme p.Vostatkove verim, boticky uz se trosku roztapkali a vse je ok...slape si to v nich jedna basen...a ja uz je nasazuji jako profesional .Ale videt ty nevericny a udiveny pohledy tech lidi, kdyz nekoho na prochazce potkame..vsichni jsou z toho vydreny, ze kun muze mit boty..jedna pani z vedlejsi vesnice, kdyz jsme kolem ni s kobylou prochazeli, tak prohodila, ze ty mlady lidi uz dneska nevi, co by z blbosti tem zviratum provadeli .Tak mi to nedalo, zastavila jsem, zkusila ji vysvetlit situaci, proc boty ma..chvili premyslela a pak mi rekla, ze to je beztak jen nejaky modni vystrelek jako oblecky pro psy..neudelas nic .Ale nejvic me pobavil pan, ktery si k nam prijel pro kuzlata - ja uz kobylu pripravenou, ze az kuzlatka odneseme do auta, rovnou vyrazim na prochazku..videl ty boty a pta se me, jestli bych neco takovyho nemohla vyrobit i pro kozy, ze se mu to zda desne in .
Kazdopadne dneska jsem zaznamenala opravdu uspech..po asi hodinovy prochazce jsme se v tom vedru doplouhali domu, kobylu jsem zchladila vodou, sundala botky a pustila do vybehu..vyvalela se, najednou vstala, vyhodila a zacala litat po vybehu jak prastena...nejdriv jsem myslela, ze ji neco stiplo, ale prd..mela proste jen cvrkoty .Takze videt ji po takovy dobe cvalat a ocividne bez bolesti bylo hrozne fajn
A hned zítra kobče dejte ponožky a klobouček. Ať se paní má čemu divit. Jinak super práce a máte 10 bodů. Sice nevim co s nima budete dělat, ale máte je.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A hned zítra kobče dejte ponožky a klobouček. Ať se paní má čemu divit. Jinak super práce a máte 10 bodů. Sice nevim co s nima budete dělat, ale máte je.
Takovej vtip to zase není, protože konkrétně k těmhle botičkám ty ponožky opravdu jsou, neoprénový , i když je lze pořídit i bez nich.
Klobouček asi ne, to je fakt
napsal(a):
To se moc hezky čte. Bude to fajn, udělala jste kus práce.
Za to zlepšení vděčím Vám tady na ifauně - -Vám Žofré, Ustulině, Sisi58...i když jste nemuseli, radili jste mi a donutili mě toho přečíst tolik, kolik toho už nikdy nepřečtu a nenastuduji . A Vám Žofré děkuji za to, že to, co víte, že se s tím opravdu podělíte dál a i když jste nemusela, psala jste vyčerpávající odpovědi a nedala se mou v tou době blbou neznalostí a otázkami znechutit a nevyprdla se na to . Doufám, že aspoň tahle diskuze bude přínosem pro někoho, kdo bude hledat radu ohledně schvácení.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy se tomu smějete, ale neznalost lidí dokáže velké věci . Když jsem s kobylou jednou jela náročnější vyjížďku a dala jí bandáže na nohy, tak jsem zase slyšela, jak můžu jet na koni se zlomenýma a zasádrovanýma nohama ..ale zase se člověk pobaví...tak já si ty body vystavím a za každou mou pitomost, až zase něco ve výživě kobči pohnojím, si je budu odečítat a a dám Vám vědět, kolik mi jich zbylo
A co se týče kloboučků, neviděl jste náhodou někdy v zimě na bazos.cz inzerát, že prodávají pletené kulíšky pro koně? Větší blbost už někdo vymyslet nemohl, ale věřím, že ty náctileté holšišky je koníškům koupí .Asi ho na zimu koupím a půjdu paní pozdravit

Nz, ráda jsem předala, co jsem sama dříve dostala, bylo cítit, že to zvíře máte ráda a zvířata vůbec, nejen slovy, a že nepovažujete slova "teorie", "kniha" a "učit se" za sprostá.
Kloboučky-můžete vybírat jak u Podolské, kulíšky jsem registrovala, ale Ben nosí slamáček
https://www.google.cz/search?q=bea+borelle+Ben&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiyzNClmM3VAhVGHxoKHYECAl4Q_AUICigB&biw=1920&bih=947#imgrc=D37Fth3TBYDTmM:.
Ať se daří, jak říkával pan Tomíšek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
canka
napsal(a):
Vy se tomu smějete, ale neznalost lidí dokáže velké věci . Když jsem s kobylou jednou jela náročnější vyjížďku a dala jí bandáže na nohy, tak jsem zase slyšela, jak můžu jet na koni se zlomenýma a zasádrovanýma nohama ..ale zase se člověk pobaví...tak já si ty body vystavím a za každou mou pitomost, až zase něco ve výživě kobči pohnojím, si je budu odečítat a a dám Vám vědět, kolik mi jich zbylo
A co se týče kloboučků, neviděl jste náhodou někdy v zimě na bazos.cz inzerát, že prodávají pletené kulíšky pro koně? Větší blbost už někdo vymyslet nemohl, ale věřím, že ty náctileté holšišky je koníškům koupí .Asi ho na zimu koupím a půjdu paní pozdravit
Vždycky je důležité mít kolem sebe někoho zkušeného. Vůbec jsem neměl čas se na vlastnictví koně připravit.Věděl jsem jenom kudy se do toho vkládá mrkev a kudy to leze ven. Proto jsem tak sháněl nějaký lidi i tady.
Těm inteligentnějším lidem tady to došlo rychle, některým později a některým vůbec. Ovšem bůh přeje odvážným s dobrým úmyslem a tak to koníci všechno přežili bez úhony.
Teda abych to nezakřikl.
Zdravím!
Vlákno je rozsáhlé a nepostřehla jsem, jakou krmnou dávku jste teda zvolila?
Bohužel procházím podobným stavem s naší ponicí. Radu jsem hledala u veta i na centrumkrmiv, kde mi sestavili krmnou dávku: seno, vojtěškové granule, ostropestřec, extrudovaný len, karob. K tomu dostává selen+ E, +C a MSM. Dle RTG došlo k rotaci kopytní kosti cca 5%. Nepase se.
Díky.
avalanche
napsal(a):
Zdravím!
Vlákno je rozsáhlé a nepostřehla jsem, jakou krmnou dávku jste teda zvolila?
Bohužel procházím podobným stavem s naší ponicí. Radu jsem hledala u veta i na centrumkrmiv, kde mi sestavili krmnou dávku: seno, vojtěškové granule, ostropestřec, extrudovaný len, karob. K tomu dostává selen+ E, +C a MSM. Dle RTG došlo k rotaci kopytní kosti cca 5%. Nepase se.
Díky.
Zdravim, nase krmna davka byla ve finale bezobilne musli, lnene seminko, ostropestrec, pivovarske kvasnice, cersve nadrobno nasekane koprivy, smetanka lekarska, svizel, hloh, sipek, repik a rebricek+biotin- vse poradne smichano(davkovano po hrstech) a zalite kapkou vody..kobyla se mohla uzrat, diky tem bylinkam mela aspon neco v kybli a opravdu to pomohlo..zezacatku jsem davala i zeleny jil..moc pomohli i boticky, dobra a casta uprava kopyta a chozeni...dneska uz s kobcou zase jezdime, dlouho jsme chodili jen v kroku, pak si sama rekla o klus a dneska uz i pomalu cvalame kratsi useky..nechci to zakriknout, ale kobca funguje naprosto bez problemu a to uz chodime i bez boticek..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Co si myslíte o detoxikaci organismu všeobecně? Dost jsem okolo toho četl v lidské medicíně a vyznívá to jako docela slušná blbost.Není to podobné i u koní? Nevím a fakt se jenom ptám.Když tak najdu odkazy kdyby byl zájem.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co si myslíte o detoxikaci organismu všeobecně? Dost jsem okolo toho četl v lidské medicíně a vyznívá to jako docela slušná blbost.Není to podobné i u koní? Nevím a fakt se jenom ptám.Když tak najdu odkazy kdyby byl zájem.
Nejlepší je, nepřežírat se. U psů,1 x týdně hladovka. A u koní to vidím na kvalitní krmení a pohyb. K detoxikaci bych přistoupila v případě nějakých problémů. Hodně koním v poslední době hapruje lymfatický systém. Nejspíš je to všemi těmi fujtajbly v okolí, kterým se nelze vyhnout. Koně jsou, přes svou velikost, hodně křehcí/citliví. Rychle se pokazí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Nejlepší je, nepřežírat se. U psů,1 x týdně hladovka. A u koní to vidím na kvalitní krmení a pohyb. K detoxikaci bych přistoupila v případě nějakých problémů. Hodně koním v poslední době hapruje lymfatický systém. Nejspíš je to všemi těmi fujtajbly v okolí, kterým se nelze vyhnout. Koně jsou, přes svou velikost, hodně křehcí/citliví. Rychle se pokazí.
Co jsem četl, tak pobyt v dnešním městě stačí bohatě na to aby zmařil dokonale jakékoli snahy o detoxikaci.Spíš se snažím krmit normální stravou, ostatně jako sebe. Je pravda koně jsou křehcí a citliví.Škoda že nemají tlapky místo kopyt.No až půjdu do nebe, tak to budu reklamovat u výrobce. Jinak já svým svěřencům myji i nohy .Samozřejmě v boxu a v teple. Spěnky taky udržujeme v čistotě a mažu teď zinkovou mastí jemně.No mimina zkrátka, ale jsou zdraví.

Zcela náhodou jsem znovuobjevila tuto diskuzi a dlužím své (a Vzducholodí) zkušenosti s hořčíkem. Takže:
já - koupila jsem tablety v lékárně a každý den před spaním poctivě užívala; účinek jsem s údivem zjistila, až když jsem všechno dobrala a po týdnu neužívání jsem začala být unavená; takže ano, funguje!
Vzducholoď: dostává velmi nepravidelně (tak 2-3x týdně) mj. magnesium od Dromy, u ní ale žádné účinky či neúčinky nepozoruju - teď je zrovna období bez příznaků nemoci, takže to prostě nepoznám, možná jen nemá ty postižený svaly tolik tuhý, jako obvykle.
Takže Mg za mě rozhodně ano.

Nevyváženou KD jsem si kobylu dostala do stavu, kdy měla vyšší vápník v séru, nijak jsem to nehrotila/ myslím, že má široké bezpečné "okno", , nepamatuji příklad koně s potížemi z předávkování vápníkem, což neznamená, že není/, ale protože měla nedávno akutní svalový problém a hořčík byl na dolní hraně normy až pod, použila jsem také Mg od Dromy-jako protihráč vápníku, a upravila celkově KD.
Mg se dorovnal hezky, takže za mě spokojenost/nejen tím doplňkem, určitě/.Nechala jsem ho douhodobě, v KD.
Díky za zkušenosti s hořčíkem...já mám hlavně problém, že jsem po něm ještě spavější než bez něj a celkem potřebuju jistou část dne být bdělá
Pro koně máte asi tohle? Už jsem se určitě ptala...
https://www.dromy.cz/nervovy-system/dromy-relaxmax-1000-g/
Jako, vypadá to krásně, ale nevím, jestli to potřebujem...náběry kvůli tomu asi dělat nebudu a ony některý ty položky jsou shodný s Min Vin, kterej dávám.

Jj, tento.

Ano, tento.
Pokud máte zdravýho koně, tak bude stačit dávka v obyč minerálce, tipuji.
napsal(a):
Ano, tento.
Pokud máte zdravýho koně, tak bude stačit dávka v obyč minerálce, tipuji.
Jj, asi jo...ale zas bych měla objednávku nad 500, - a dostala bych jako dárek tohle
https://www.dromy.cz/pro-kone/pochoutka-pro-kone/
a to vypadá tak krááásně, to bych si rozmyslela, jestli nebudu sypat sobě do jogurtu
Terven
napsal(a):
Jj, asi jo...ale zas bych měla objednávku nad 500, - a dostala bych jako dárek tohle
a to vypadá tak krááásně, to bych si rozmyslela, jestli nebudu sypat sobě do jogurtu

Terven
napsal(a):