Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den vespolek,
hledám radu, jestli je možné trvale se zbavit "dermatitidy" (nebo co to je za šmejd) v rousech na nohou. Když jsem koníka koupila, měl to hodně rozjeté, vetka nohy vyholila, nasadila Neostomosan a vše se poměrně rychle zahojilo. A doporučila mi nohy cca 1x měsíčně preventivně Neostomosanem natírat a budeme mít klid. Činím tak, bohužel klid nemáme, včera jsem jedno "ložisko" objevila zase. Moc se mi do stříhání nechce, ale pokud to bude nezbytné, tak to udělám.
Existuje nějaký způsob, jak se toho zbavit trvale a bez holení? Funguje na to PigOil? Máte zkušenosti s homeopatiky nebo Bachovkama?
Kůň je v ustájení dle všeho spokojený, nažraný, má venkovní box, celý den ve výběhu.
Díky všem za tipy.
Trvalé "vyléčení" hodně závisí na zoohygieně. Mám dva koně, jeden tím trpí v zimě (typické podlomy z vlhka), jeden v létě ("pastevní" podlomy). U obou je nutné se v prvé řadě vyvarovat toho, co jim problémy působí - tzn. u jednoho vlhko a bahno, u druhého nepouštět na pastvu.
Takže jestli je kůň k dermatitidě náchylný a ve výběhu stojí celý den v bahně (v zimě běžně), těžko se toho vytrvale zbavíte - udělá se znovu.
Pig oil nám pomáhá (v prevenci), ale pozor, nemazat přímo na kůži, jen do rousů (na srst), jinak hrozí podráždění (síra) pokožky a dermatitida se objeví znovu.

napsal(a):
Dobrý den vespolek,
hledám radu, jestli je možné trvale se zbavit "dermatitidy" (nebo co to je za šmejd) v rousech na nohou. Když jsem koníka koupila, měl to hodně rozjeté, vetka nohy vyholila, nasadila Neostomosan a vše se poměrně rychle zahojilo. A doporučila mi nohy cca 1x měsíčně preventivně Neostomosanem natírat a budeme mít klid. Činím tak, bohužel klid nemáme, včera jsem jedno "ložisko" objevila zase. Moc se mi do stříhání nechce, ale pokud to bude nezbytné, tak to udělám.
Existuje nějaký způsob, jak se toho zbavit trvale a bez holení? Funguje na to PigOil? Máte zkušenosti s homeopatiky nebo Bachovkama?
Kůň je v ustájení dle všeho spokojený, nažraný, má venkovní box, celý den ve výběhu.
Díky všem za tipy.
Neostomosan není na dermatitidu jako takovou, ale na cizopasníky (ektoparazitikum)-svrab, blechy a.t.d. Jestli dermatitida-bebíčko-léze, vznikla až po "pokousání" parazity- mohla se ztratit, když se paraziti zahubili.
Neostomosan se ředí a nedovedu si představit pojem natírá se, jak píšete- já bych to dala do rozprašovače a rousy do smočení kůže stříkala a mnula...prostě to pořádně dostat do všech míst až do výšky karpu i rejžák bych zapojila. Pokud nemáte po ruce ihned Neostomo.zkuste repelent s ektoparazitárním účinkem. Na jiné bych se...
Jó, ještě: kdysi tu proběhla diskuse na téma slepice u koní a nějaký parazit z nich na koních...
Nahlédněte, získala jsem od ženy, co umí hledat správné články:
http://www.equichannel.cz/data/userfiles/1402872-3-Knotenbelt18.jpg
Pokud by Vás to zaujalo, jednotlivé body mám rozepsané na články. Je toho hodně.
Podle mě je potřeba zjistit, jestli to, co léčite, je opravdu "dermatitida", zda to vetka správně určila.

Deauville: náchylný asi bude Vyloženě bahno ve výběhu nemá, ale samozřejmě sucho také ne. Díky za info o PigOilu, hodně jsem o něm četla, ale zkušenosti jsou rozporuplné, někomu zabírá, někomu ne.
Verun: prozatím všichni majitelé rousnatých koní, se kterými jsem v kontaktu, mi Neostomosan uvedli jako jedinou účinnou "léčbu" těchto neduhů u rousnatých koní (+ právě ten PigOil), konzultováno s několika veterináři a ti ho doporučovali též, takže asi to na to bude Jak se Neostomosan ředí a natírá, vím, Do rozprašovače jsem to zkoušela dát jednou. Málem mi upadla ruka už druhé nohy Nalévám na houbu a pořádně vtírám do chlupů. Když měl nohy oholené, bylo to rychlejší a efektivnější, no
Prosím opravdu se neptám na Neostomosan a jeho aplikaci. Zajímají mne jiné způsoby ošetřování. Děkuji.

sisi58
napsal(a):
Nahlédněte, získala jsem od ženy, co umí hledat správné články:
http://www.equichannel.cz/data/userfiles/1402872-3-Knotenbelt18.jpg
Pokud by Vás to zaujalo, jednotlivé body mám rozepsané na články. Je toho hodně.
Podle mě je potřeba zjistit, jestli to, co léčite, je opravdu "dermatitida", zda to vetka správně určila.
Děkuji, to je zajímavé . Když jsem se o to začala zajímat, zjistila jsem, že tím trpí spousta koní s rousy, u chladnokrevníků je to dost běžná věc (naopak pro majitele nerousnatých koní španělská vesnice). Někdo to neřeší vůbec, někdo až se kůň začne drbat, někdo preventivně, někdo to najde jednou a vyléčí, někdo s tím bojuje celý život...
Takže nemáme nic "extra", jen mě zajímaly možné alternativní způsoby "léčby".
napsal(a):
Děkuji, to je zajímavé . Když jsem se o to začala zajímat, zjistila jsem, že tím trpí spousta koní s rousy, u chladnokrevníků je to dost běžná věc (naopak pro majitele nerousnatých koní španělská vesnice). Někdo to neřeší vůbec, někdo až se kůň začne drbat, někdo preventivně, někdo to najde jednou a vyléčí, někdo s tím bojuje celý život...
Takže nemáme nic "extra", jen mě zajímaly možné alternativní způsoby "léčby".
Ok, je to Váš kůň.
Pokud byste usoudila, že přece jen stojíte o další znalosti k tomuto problému, pošlete mi IS.
Zuza.

Pauza: měla jsem tinkerku - to je tip koní, kteří na "bordel" v rousech různého charakteru, trpí. Řešila jsem tak jednou ročně Neostomosanem a pak různými mazáními. Přišlo mi, že docela dobře fungoval olej od frízáků - bude to asi něco, co jste jmenovaly, protože to bylo taky se sírou. Opravdu hodně záleží na tom, jak hluboko a poctivě se to vetře. Jinak na hlubší rány, které se špatně hojí, se vyplatí dát nejdřív zásyp dětským pudrem, aby se vysušila a pak tepr ošetřit něčím hojivým. Je to tip ze zahraničí, kde se u rousnatých koní řešily podlomy a jiné hnusy stále dokola..
Každopádně jsem hodně alergická na to nadužívání Neostomosanu!
Je to bordel nejvyššího kalibru, který je vysoce toxický pro kdejakou drobotinu, tedy je velmi dobře vědět jeho vedlejší účinky a podle toho se ZODPOVĚDNĚ CHOVAT! Po aplikaci je několik týdnů kůň vysoce nebezpečný vodním živočichům, tedy bychom se měli vyvarovat např. procházení vodních toků při vyjížďkách, atd.
Pěkný den.
Taky jsem se roky trápila se vším možným. Koupala v Neostomosanu, mazala pig oilem a stále jen se to udržovalo v nějaké snesitelné úrovni, ale nevymizelo. Pak mi veterinář poradil ještě odčervit... už si nevzpomínám čím, ale byla tam účinná látka na "A" (veterináři budou vědět)... a v kombilaci s aplikací Neostomosanu to zabralo tak, že od loňska mám bez jakékoliv péče pokoj bez ohledu na vlhko nebo blát.
Pro mě je nejdůležitější vědět, CO na těch nohách má. Fakt není podlom jako podlom a na každý zabere něco jiného. Máme dva rousaté obříky, Pig oil používáme cca 1x za 3 týdny.. Jedna kobyla nohy úplně v pohodě, tam je to pouze prevence. Druhá přijela a měla špatné hlavně zadní, teď cca po dvou měsících už je to dobré. Ale proč na to dávat Neostomosan, když nevíme jakého je to původu? Udělali jsme seškrab a byly to nějaké plísně / z vlhka/ a zabrala na to chytrá houba... Asi bych to fakt bez zjištění o co se jedná, žádným sajrajtem jen tak nemazala... zjištění příčiny a správná následná medikace Vám ušetří čas, peníze a další nepříjemnosti.

Pauza: máme ve stáji 1frýsku a jinak samá čt, hádejte kdo trpí na "podlomy"- samá čétéčka. Bahna jak na vojenském tankodromu, já naštěstí spěnkovou dermatitidi řešit nemusím, co patlají ostatní nevím...
paní s frýskou: rousy denně kartáčuje, češe...dává si hodně záležet
Pokud by někdo chtěl, mám zbytek chytré houby...musím jí ale najít.

Pro upřesnění - nemluvím o klasických podĺomech ve spěnkách či na patkách. To je úplně jiná záležitost.
Máme dermatitidu v rousech, ale ne ve spěnkách. Nahoře na zadních nohách, dejme tomu kost nadprstní a výš. U klasických jezdeckých koní se toto nevyskytuje, mají to výhradně rousnatá a chladnokrevná plemena.
O rousy se koni starám denně, přesto se nám to vrací
Stěry a důkladným vyšetřením kůň prošel při posledním léčení, takže víme, co mu je a co na to zabírá nejlépe. Ale protože věřím na homeopatika, Bachovky atd, tak jsem zkusila jestli má někdo zkušenost i s tímto. Evidentně zde není - až na výjimky- nikdo, kdo by věděl, o čem mluvím, natož aby měl zkušenost s alternativní léčbou
O nic nejde, budu pátrat dál
Makki: odčervení jsme aplikovali také, na trvalé odstranění problémů to však nepomohlo. Přesto díky za tip.

Tak stěry máte tak co mu je? jak se to jmenuje?
Já teď při čištění u mojí kobči zjistila že se jí z nohy(úplně nahoře zevnitř) vylupují takové mastno-suché krusty i s chlupama- zachvátila mě panika, že plíseň nebo breberky, ale žádný kůň okolo nic, kobyla to neřeší-nedrbe, nekouše, kůže normál, tak to jen sleduju...
Pravda- homeopatika neřeším, nemám na to chápání, alternativa- jak co, většinou bylinky...

Pokud vás zajímá alternativa, můžete zkusit i zederach indický -nimba neem, listy - mě se osvědčily pro masti ty rozdrcené v prášku, ale i pro výluhy a nálevy, protože jen zalijete, necedíte, nesléváte. Zalijete teplou vodou, ne vroucí, zamícháte, necháte vylouhovat. Omývat ložiska a místa výskytu můžete dva tří týdny a uvidíte, jestli je nějaký posun a má smysl dál pokračovat nebo ne. Mám s nimbou pozitivní osobní zkušenost se sarkoidem u koně (mast), bazaliomem u sebe (výluh), tak třeba i ta dermatitida by mohla být tímto způsobem zvládnutelná, nimba má antibakteriální, protivirové, protiplísňové i insekticidní účinky.
Ohledně homeopatik pro koně mám zkušenost s MVDr. Seitlovou, MVDr.Červinkovou nebo MVDr.Paulů, třeba byste mohla s někým dohodnout konzultaci po telefonu.
napsal(a):
Dobrý den vespolek,
Díky všem za tipy.
Myslíte takové bílé, jakoby lupy? Odlupuje se to od kůže.Měla to norička, ccca od hlezen dolů, na zadní straně holení.Já jí to vždycky po zimě vydrhla teplou vodou, rejžákem a mýdlem s jelenem
Jenom na zadních.
Ono to vymyje, ale jakoby nevysuší.Pár rousů šlo s tím, ale nikdy jsme nemuseli holit.Otázka, jestli to máte víc rozjeté.Případně nemáte li něco jiného.
Ale zkusit to můžete

Verun: je mi líto, ale latinským ani jiným názvem toho, co to je, sloužit nemůžu, nepamatuju si to. Bylo mi to vysvětleno veterinářkou (a poté po telefonu ještě dvěma jinými veterináři) přesně tak, jak jsem to již několikrát vysvětlila zde - prostě kožní nemoc vyskytující se na více chlupatých nohách, prakticky pouze na zadních. Vetka mi dokonce říkala, že to konzultovala s odborníkem přímo na kožní nemoci z kliniky a on se jen zasmál a odpověděl, že za celá léta nepřišel na to, kde to ti chlaďasi berou. Já si to vysvětluju jako "zapaření", prostě kůže na nohou pod rousama neodvětrává a když je noha vlhká (pot nebo venkovní vlhkost), tak se to "vyrazí". O to více mne mrzí, že mu o nohy pečuju jak o vlastní a přesto se to vrací. Když jsem to léčila po koupi, měl to od spěnkového kloubu nahoru po vnitřní straně nohou až po koleno. Od spěnkového kloubu dolů nic, zadek, břicho a přední nohy nic.
Nyní jsem našla jeden strup na levé zadni nad spěn. kloubem, tak mu to drbu, snad jsem to chytla včas.
Dess: děkuji, prozkoumám a případně vyzkouším
koně: ano, to bude nejspíš ono. Právěže některému koni stačí jen to jednou za čas vydrbat a má klid, viděla jsem i frísa, který toho měl plné rousy a neřešil to nikdo, ani kůň. Některé koně to svědí, pak si ty nohy drbou zubama...
Právě jsem narazila na alternativu k PigOilu, jsou tam i fotky a popsáno na co to je http://www.friesianhorse.cz/frisky-kun.php?mn_post=29.
To, čo má váš kôň sa v angličtine označuje ako mallenders(predné nohy)/sallenders (zadné nohy) ale súdim iba podľa miesta lokalikzácie a popisu lupín.
Ide o hyperkeratózu, kedy tieto kone, s končatinami bohate osrstenými majú proste nadbytok keratínu (inak by nemali také krásne husté rousy). To nijako neovplyvníte, je to dané geneticky, môžte ale zmierňovať príznaky, to je jedno čím.
Pokiaľ sa to neinfikuje a nedôjde k zápalu kože, tak len to treba čistiť, vetrať, veľmi nedráždiť mechanicky ani chemicky, aplikovať len šetrné prípravky na to určené.
Jestli to co popisovala koně je to co má frisák u nás, tak se přiznám, že u nás se to neřeší nějakými léčivy. Co se vypozorovalo, tak je potřeba to jednou za čas pořádně odrbat buď rukama nebo se osvědčil kartáč na způsob magic brush, narozdíl od rýžáku neškrábe. Když se to nedrbe, tak se začínají dělat stroupky a svědí to, kůň si to začíná drbat. Po takové půl hodině drbací práce, kdy je kůň v sedmém nebi, to namázneme nějakým normálním krémem na kůži pro koně nebo aspoň něčím s panthenolem nebo dětským olejíčkem a je zas třeba na měsíc 14 dnů klid. Záleží jak je vlhko. Když se to dělá pravidelně a preventivně se drbe a dává se pryč odumřelá kůže, tak se i letošní vlhká zima přežila asi jenom s jedním dvěma rozdrbanýma místama (ty se přetřou třeba betadinou). Kůň to má prý od doby, co se přivezl do ČR, dřív teda trpěl i na podlomy atd. teď už jenom tyhle lupy.
Naše kobyla se tedy vůbec nedrbala a nijak to neřešila.Když jsme jí koupili, měla to hodně a mě se to nelíbilo.Jinak, jí to na obtíž vůbec nebylo.Prostě něco jako lupy, asi
Řešila jsem to, když jsme začali vyjíždět zjara mezi lidi, tak jsem jí to vzala tím Jelenem a během léta stejně chodila do vody atd., tak to nějak nebylo viditelné.
Při běžném čištění jsem se tomu místu taky nijak extrémně nevěnovala, prostě jsem vzala hrubý kartáč a klasicky opucovala.
Jen po té zimě jsme se soustředily na vymytí.

Horsana
napsal(a):
To, čo má váš kôň sa v angličtine označuje ako mallenders(predné nohy)/sallenders (zadné nohy) ale súdim iba podľa miesta lokalikzácie a popisu lupín.
Ide o hyperkeratózu, kedy tieto kone, s končatinami bohate osrstenými majú proste nadbytok keratínu (inak by nemali také krásne husté rousy). To nijako neovplyvníte, je to dané geneticky, môžte ale zmierňovať príznaky, to je jedno čím.
Pokiaľ sa to neinfikuje a nedôjde k zápalu kože, tak len to treba čistiť, vetrať, veľmi nedráždiť mechanicky ani chemicky, aplikovať len šetrné prípravky na to určené.
Díky Takhle přesně mi to neřekli ani veterináři, se kterými jsem o tom mluvila.
No frísák se taky sám od sebe nedrbe a že mám příležitostí hromadu. A normální drbání provozuje. Ale když ty lupy odrbáváme rukama ( fakt se na to nesmí použít nic, co by mohlo jemnou kůži škrábnout), tak stojí jak přikovaná a ještě u toho tlamou drbe, každého, kdo se dostane na dosah
Akorát se to fakt musí držet v tom stavu lupů, jak se to nahromadí, vznikají jakoby stroupky (nejsou to strupy, pod tím je normální kůže) a pak jak už to nedýchá nebo co, tak když by se to nechalo, tak to nejspíš začne fakt svědit, protože to už si rozdrbe, když teda něco v tý hromadě chlupů omylem přehlédneme...
Takže nám fakt pomáhá to držet jenom v té fázi lupů a pravidelně dělat vlastně peeling
Rozhodně to není nakažlivé, nikdo jiný to nemá, bezrousnatci krásně čisté nohy a ani na frísovi to není jinde než na nohách.

Horsana
napsal(a):
Tak teď přemýšlím, jestli to není taky případ morgáněte a toho, co jsem řešila na podzim. Ty nohy má taky hodně chlupatý a rousnatý a vůbec je celej na můj vkus víc osrstěn. Ale on to měl tedy na spěnkách i nad spěnkovým kloubem.