Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.4.2018 17:48

Ahoj máme koně A1/1 a je po urazu nohy. Veterinář doporučil klid-pouze chůze v kroku. Tudíž je celý den v mini výběhu, kde se nemůže skoro ani hnout, aby nebehal. Bohužel mam problém- jelikož je to plnokrevnik tak ma moc energie a skáče mi po hlavě. Vet doporučil procházky v kroku dokud mu energie neubude. Mam tedy otazku, jak dlouho s ním musím chodit v kroku, aby mu to ubralo energii a přestal vyvadet? Je to vubec možné, aby koni ubyla energie pouze chůzí na rovině? Ma někdo stejnou zkušenost?Děkuji za všechny odpovědi.

25.4.2018 17:50

Ještě jsem zapomněla dodat, že dostava pouze večer obyčejné granule pro hobby koně pouze pul litru nekdy vojteskove. Ma to na přibírání.

Neregistrovaný uživatel

25.4.2018 18:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak aby se můj valášek utahal a vychodil, trvá tak dvě hodiny courání všude možně.Ten je ale zdravý.Osobně jsem viděl v hřebčíně koně s nataženou šlachou a ten byl jen na seně a nějaká ta mrkev.Asi právě aby mu nepřebývalo tolik energie.Víc nevím.smajlík

25.4.2018 19:21

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak aby se můj valášek utahal a vychodil, trvá tak dvě hodiny courání všude možně.Ten je ale zdravý.Osobně jsem viděl v hřebčíně koně s nataženou šlachou a ten byl jen na seně a nějaká ta mrkev.Asi právě aby mu nepřebývalo tolik energie.Víc nevím.smajlík

Dekuji za komentář, vím že by neměl dostávat žádné doplňkové krmivo, ale vzhledem k tomu že vypadá po zime jako kostra, tak dostává alespoň na dně granuli.

25.4.2018 19:36
saola

XXX.XXX.228.33

Předpokládám, že když je v malém paddocku, tak se nepase. Dávala bych kvalitní seno neomezeně, sekané zelené přiměřeně, pokud na ně není zvyklý, pokud je, tak samozřejmě více, je to pro něj to nejlepší. Na příkrm bych se vyprdla, snad jen symbolicky na zamíchání minerálky nebo vitamínů (pokud dostává), ale to lze i do dvou roztrouhaných jablek a mrkve s trochou oleje. Dala bych větve na okus, ať má nějakou zábavu.
A na kontrolované vodění holt buď domluvit s vetem nějakou rozumnou sedaci nebo štajgr.

25.4.2018 19:47

Seno ma neomezené, zelené dostává zatím trochu, aby si zvykal. Toto vše má zařízené, ale musím s ním chodit na procházky a to je problém, když ma tolik energie. Bylo mi doporučeno chodit s ním po výběhu, dokud se nevychodi. Ale to tam s nim můžu chodit celý den, než mu trochu energie odejde.

25.4.2018 20:13
saola

XXX.XXX.228.33

A na čem ho vodíte?

25.4.2018 20:32

saola napsal(a):
A na čem ho vodíte?

Na uzdecce s udidlem :).

25.4.2018 20:57
Moyda

XXX.XXX.74.8

Chtělo by to šrajgr, ty procházky ho neunaví, ale zaměstnají mu hlavu. Pokud nemá od veta nějaké omezení tak mu procházky postupně prodlužujte, ja chodila třeba i 45 min.

25.4.2018 21:06
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
Předpokládám, že když je v malém paddocku, tak se nepase. Dávala bych kvalitní seno neomezeně, sekané zelené přiměřeně, pokud na ně není zvyklý, pokud je, tak samozřejmě více, je to pro něj to nejlepší. Na příkrm bych se vyprdla, snad jen symbolicky na zamíchání minerálky nebo vitamínů (pokud dostává), ale to lze i do dvou roztrouhaných jablek a mrkve s trochou oleje. Dala bych větve na okus, ať má nějakou zábavu.
A na kontrolované vodění holt buď domluvit s vetem nějakou rozumnou sedaci nebo štajgr.

Kontrolovaně vodit koně v sedaci, to jako fakt? Vy s tím máte nějakou osobní zkušenost? Viděla jste někdy sedovaného koně?
Vodit je nutno denně, to jako denně koně sedovat?
A1/1 na štajgr nekomentuju.
Objemové krmivo je sice základ, ale v případě plnokrevníka bych asi neprohlašovala tak kategoricky, že na příkrm bych se vyprdla. A1/1 zrovna netloustnou ze vzduchu, určitě jsou tací, kteří to bez příkrmu zvládnou, ale ti jsou obvykle 24/7 na pastvě, v pohodě a bez stresu. Zadavatelka píše, že kůň vypadá jako kostra, toho bych si opravdu netroufla nechat bez příkrmu, navíc kůň v rekonvalescenci má větší nároky na přísun živin, ...nekrmit koně jen proto, aby mi nepřerostl přes hlavu mi přijde jako prasárna. Ony existují i příkrmy, které nelezou do hlavy, kůň po nich není jako tryskomyš - bezobilné müsli nebo i müsli s minimem obilí, vojtěškové granule, konopné granule, rýžové otruby, cukrovarské řízky, které matou názvem, protože cukr skoro neobsahují...
O větve na okus v minipadoku se kůň leda tak zraní, spíš bych mu dala seno do sítě nebo existují různé závěsné lizy, míče s otvory apod.
Plnokrevník opravdu může chodit nekonečně dlouho a energie mu neubude. Ale mám zkušenost, že ten přetlak je spíš v hlavě. Chce to zaměstnat hlavu, chození mu zpestřit různými úkoly, je mi jasné, že je to oříšek, pokud kůň většinu dne stojí. Ordinovaný klid v boxu nebo mini padoku je moje noční můra a pokud by to jen trochu šlo, snažila bych se mu vyhnout. Protože na šlachu či jinou hojící se část to sice může mít blahodárný vliv, ale zbytek koně se rozloží. Kůň ve stresu se špatně hojí, imunita jde do kopru, hrozí koliky jak ze stresu tak z minima pohybu, trpí ostatní končetiny...paradox je, že pokud kůň má možnost se hýbat dle libosti, většinu dne jen popochází.

25.4.2018 21:17

V zime som kamarátke začínala vodiť kobylu po operácii- bola tuším celý mesiac iba v boxe. Pridávalo sa jej po 5 minutách krokovania. Prvé dni bola naozaj katastofa, vodila som teda na ohlávke, ale mala som asi 20cm vodítko. Postupne sa to trochu lepšilo, ale musela som dodržiavať pár zásad- neísť ďaleko od koní, neísť ďaleko od domu a držať sa od všetkých ruchov. Čo vo výsledku znamelo točiť sa asi na 300-400m ceste okolo stajne. Ale, kobyla sa dala vodiť na prevesenom vodítku. Kamarátka si ju prevzala na 20 minútach, pri 30 skúšala ísť aj ďalej od stajne, ale nič moc, kobyla stále poklusávala amala nervy. Pomáhalo chodiť a pásť, vo finále už viac žrala, ako chodila, ale aspoň bola v pohode hlava. Našťatie ale uź nasnežilo(alebo zamrzlo? Neviem), tak šla do malej ohrady, najskôr iba na pár h, postupne na dlhšie. Pokiaľ kôň nemá vyslovene zakázané sa hýbať a má dostatok priestoru na chodenie v tom výbehu, tak by som to nechala tak a možno by som ani nevodila. Beztak na ruke nenasimulujete iný pohyb a keď pôjde naspať do veľkého výbehu, bude behať(ak by to šlo, pstupne by som mu zväčšovala priestor na pohyb) tak, ako sám uzná za vhodné. Takže raďsej možno potiahnuť o niečo dlhšie na obmedzenom priestore a pustiť naspať “do voľnosti” už zdravé zviera.

25.4.2018 21:21

Terven napsal(a):
Kontrolovaně vodit koně v sedaci, to jako fakt? Vy s tím máte nějakou osobní zkušenost? Viděla jste někdy sedovaného koně?
Objemové krmivo je sice základ, ale v případě plnokrevníka bych asi neprohlašovala tak kategoricky, že na příkrm bych se vyprdla. A1/1 zrovna netloustnou ze vzduchu, určitě jsou tací, kteří to bez příkrmu zvládnou, ale ti jsou obvykle 24/7 na pastvě, v pohodě a bez stresu. Zadavatelka píše, že kůň vypadá jako kostra, toho bych si opravdu netroufla nechat bez příkrmu, navíc kůň v rekonvalescenci má větší nároky na přísun živin, ...nekrmit koně jen proto, aby mi nepřerostl přes hlavu mi přijde jako prasárna. Ony existují i příkrmy, které nelezou do hlavy, kůň po nich není jako tryskomyš - bezobilné müsli nebo i müsli s minimem obilí, vojtěškové granule, konopné granule, rýžové otruby, cukrovarské řízky, které matou názvem, protože cukr skoro neobsahují...
O větve na okus v minipadoku se kůň leda tak zraní, spíš bych mu dala seno do sítě nebo existují různé závěsné lizy, míče s otvory apod.
Plnokrevník opravdu může chodit nekonečně dlouho a energie mu neubude. Ale mám zkušenost, že ten přetlak je spíš v hlavě. Chce to zaměstnat hlavu, chození mu zpestřit různými úkoly, je mi jasné, že je to oříšek, pokud kůň většinu dne stojí. Ordinovaný klid v boxu nebo mini padoku je moje noční můra a pokud by to jen trochu šlo, snažila bych se mu vyhnout. Protože na šlachu či jinou hojící se část to sice může mít blahodárný vliv, ale zbytek koně se rozloží. Kůň ve stresu se špatně hojí, imunita jde do kopru, hrozí koliky jak ze stresu tak z minima pohybu, trpí ostatní končetiny...paradox je, že pokud kůň má možnost se hýbat dle libosti, většinu dne jen popochází.

Moc děkuji za názor, naprosto souhlasím se vším co jste napsala. Zkusím nějak zabavit hlavu, ale pochybuji že to pomůže. Občas když jsem se kvuli práci nemohla za ním třeba týden dostavit, aby něco dělal, tak pomohlo ho vzít jen na lonz aby se vyběhal. Což ted není možné.

Neregistrovaný uživatel

25.4.2018 21:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Teda doufám, že nebudu zase za vola, ale dávali jsme tomu koni čaj na zklidnění a fungovalo to docela dobře.Hraček do boxu jsem mu nanosil taky několik a s tím "lízacím kelímkem" si teda vážně vyhrál.Ven jsme s ním chodili a mě se spíš pásl, než že by chodil nějak moc.Energie měl samozřejmě taky víc než by bylo potřeba, ale po čajíčku i zíval cestou občas. Docela to ale trvalo s tou šlachou než mohl do výběhu.

25.4.2018 21:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moc děkuji za názor, naprosto souhlasím se vším co jste napsala. Zkusím nějak zabavit hlavu, ale pochybuji že to pomůže. Občas když jsem se kvuli práci nemohla za ním třeba týden dostavit, aby něco dělal, tak pomohlo ho vzít jen na lonz aby se vyběhal. Což ted není možné.

Skúste začať trénovať s klikrom, pozitívku, takéto nútene oauzy sú na to ideálne- kôň sa nudí, majiteľ sa nudí, obom to prospeje.

25.4.2018 21:31
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Koukněte na složení těch granulí. Častokrát je to plné obilnin. Proti hubnutí je dobré podávat bílkovinu a tuk. Zkuste se zeptat výživářů na Animo, ti by mohli doporučit vhodnou kombinaci.

25.4.2018 21:33
saola

XXX.XXX.228.33

Terven: A jak byste to udělala? Co je špatného na štajgru? Koně musíte mít pod kontrolou, riskujete v nejlepším případě obnovení zranění, v horším i úraz vodiče, urvání koně a jeho útěk se všemi následky...

Bylo mi jasné, že štajgr je kontroverzní nástroj, ale že až takhle? Tak nekomentujte

Zkušenost? Ale ano, něco by se našlo, ale asi by se to vašemu jemnocitu nelíbilo, tak nevím, ale zkusím - čtyřletý hřebec A1/1 propadl zadní nohou shnilou podlahou náklaďáku, noha z vnitřku rozpáraná od shora až dolů, komplet šití, vyvázání na štontu, žebříček na krk, a pak za čas kontrolované vodění na štajgru. Dopadlo to dobře, vše se zvládlo bez úrazu ošetřovatelů i následků pro koně, který se pak vykastroval a chodil s majitelkou na couračky do lesa. Ale není to moderní ani cituplné, chápu.

A rozhodně je pro to zvíře lepší na štajgru škubat travičku, popocházet, slunit se a koukat, kde co lítá, aniž by byl vodič v nervech, že proletí okolo moucha a on pojede po břiše 3 km jen proto, že si holt místo štajgru vzal uzdečku se stihlem.

Každý prezentujeme své zkušenosti, a že jsou méně sluníčkové? To je život.

Ještě dodatek k tomu krmení: mám jiný názor než vy, v této fázi a v tomto ročním období s možností pastvy bych do koně žádné výkrmy po dobu rekonvalescence mimo minerálky a vitamínů necpala (kvalitní seno ad libitum samozřejmě ano a tráva, jak to zvíře snese též ano), pokud by veterinář výslovněnedoporučil jinak. Na další je dle mne čas, až se zlepší zdravotní stav, jak fyzický, tak duševní. Ale nikdo nevíme, co přesně znamená výraz kůň jako kostra, takže je to jen názor.

25.4.2018 22:28
Terven

XXX.XXX.110.147

A rozhodně je pro to zvíře lepší na štajgru škubat travičku, popocházet, slunit se a koukat, kde co lítá, aniž by byl vodič v nervech, že proletí okolo moucha a on pojede po břiše 3 km jen proto, že si holt místo štajgru vzal uzdečku se stihlem.

Vyjádřím se pouze k tomuto...je hodně naivní myslet si, že vybzikaný A1/1, skákající majitelce po hlavě, se díky štajgru zklidní tak, že se bude slunit, popásat a koukat, kde co lítá. Ono u senzitivních koní bohužel platí, že čím větší fyzické omezení, tím větší panika...to je zase moje zkušenost.

25.4.2018 22:34
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
Terven: A jak byste to udělala? Co je špatného na štajgru? Koně musíte mít pod kontrolou, riskujete v nejlepším případě obnovení zranění, v horším i úraz vodiče, urvání koně a jeho útěk se všemi následky...

Bylo mi jasné, že štajgr je kontroverzní nástroj, ale že až takhle? Tak nekomentujte

Zkušenost? Ale ano, něco by se našlo, ale asi by se to vašemu jemnocitu nelíbilo, tak nevím, ale zkusím - čtyřletý hřebec A1/1 propadl zadní nohou shnilou podlahou náklaďáku, noha z vnitřku rozpáraná od shora až dolů, komplet šití, vyvázání na štontu, žebříček na krk, a pak za čas kontrolované vodění na štajgru. Dopadlo to dobře, vše se zvládlo bez úrazu ošetřovatelů i následků pro koně, který se pak vykastroval a chodil s majitelkou na couračky do lesa. Ale není to moderní ani cituplné, chápu.

Každý prezentujeme své zkušenosti, a že jsou méně sluníčkové? To je život.

Ještě dodatek k tomu krmení: mám jiný názor než vy, v této fázi a v tomto ročním období s možností pastvy bych do koně žádné výkrmy po dobu rekonvalescence mimo minerálky a vitamínů necpala (kvalitní seno ad libitum samozřejmě ano a tráva, jak to zvíře snese též ano), pokud by veterinář výslovněnedoporučil jinak. Na další je dle mne čas, až se zlepší zdravotní stav, jak fyzický, tak duševní. Ale nikdo nevíme, co přesně znamená výraz kůň jako kostra, takže je to jen názor.

Ještě tedy...myslela jsem, zdali máte zkušenost s tím voděním v sedaci, nikoli s voděním na štajgru. S voděním na štajgru už jsem se setkala, představit si ho umím. O sedování na denní řízený pohyb čtu od vás poprvé.

Neregistrovaný uživatel

25.4.2018 22:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Terven napsal(a):

Vyjádřím se pouze k tomuto...je hodně naivní myslet si, že vybzikaný A1/1, skákající majitelce po hlavě, se díky štajgru zklidní tak, že se bude slunit, popásat a koukat, kde co lítá. Ono u senzitivních koní bohužel platí, že čím větší fyzické omezení, tím větší panika...to je zase moje zkušenost.

Přesně tak.Štajgr řeší následky ne příčiny.Kdyby se mnou musel kůň chodit ven na štajgru, tak je něco hodně zle mezi námi.Co když by se mi někde lekl a ublížil si? Jo občas se lekne a pochybuji, že si v tu chvilku uvědomí co má v puse.Zapracovat na tom aby člověku jeho kůň věnoval pozornost a chtěl jí věnovat.Chápu, že tu bude hodně lidí odporovat, ale to je mi docela jedno.Štajgr možná u cizího koně, který zkrátka má špatné vychování.

25.4.2018 22:48
keira

XXX.XXX.106.7

Když jsme museli plnokrevnou kobylu na pár týdnů zavřít v boxe, tak jsem ji, aby ji uplně nehráblo, brala napást na travičku. U toho chvíli vydržela být klidná. Když se pak měla začát vodit, tak mi chodila po zadních, což vzhledem k rekonvalescenci nebylo moc prospěšné. Tak jsem to zkusila ze sedla a to byla možná trošku paradoxně lepší. Ale stejně nejvíc fungovalo mít s sebou jako uklidňovače jiného koně. Zařadila se mu za zadek a díky tomu tolik neřešila bubáky, měla lepší náladu a dalo se s ní líp dohodnout.

Chozením v kroku plnokrevníka neutaháte, ale je šance, že to pomůže proti tomu, aby byl totálně frustrovaný a napumpovaný tím, že je zavřený a nemá žádný pohyb. Zkuste jestli se vám podaří sehnat další kůň (kterého má ten váš rád) a vodič a mohlo by to být lepší.

25.4.2018 22:55
saola

XXX.XXX.228.33

Terven: Ne, osobní zkušenost nemám, jen s přitlumováním koně Sedalinem, ale jak jste jistě pozorně četla, píši "domluvit s vetem". Nejsem vet.

Neodpověděla jste mi: Jak byste to tedy udělala? Jak píšete, je to vaše noční můra, jistě máte připravené řešení, o takových věcech člověk prostě občas přemýšlí, pokud má zvíře...

Mám z vašeho prvního příspěvku pocit, že si koně trochu idealizujete - ona je hezká představa, že kůň po úrazu sám ví, jak si má dávkovat pohyb a je na sebe opatrný, a možná i máte takovou zkušenost, to netuším, ale dle mne je to, hlavně u krevnatých koní, spíše sci-fi. Bylo by sice fajn, kdyby to tak bylo.
Více by jistě fundovaně přispěla Horsana, její veřejně sdílené zkušenosti s březí Drátěnkou jsou skutečně mimořádné, ale určitě prostě nelze obecně paušalizovat.
Ten hřebec, co ho zmiňuji, nebyl žádné tintítko (navíc ryzák, což je občas diagóza sama o sobě pro některé), měl dobrých 550 kg a rozhodně jej nešlo nechat ve stavu, že by si pohyb dávkoval sám. Ale už je to pár let a stáj, kde se to stalo, byla trošku zvláštní, třeba by se to dnes řešilo jiným režimem koně, těžko říct.
Ani nevíme, o jaké zranění u koně zadavatelky šlo. Můžeme dávat jen obecná doporučení, a já bych tedy na vlastní rozum koně nespoléhala a stejně tak bych se snažila i nezanedbat bezpečnost lidí okolo.

25.4.2018 23:43
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Terven napsal(a):

Já mám s voděním koně v sedaci zkušenosti a neviděla bych to jako problém, pokud je sedace slabá. Jestli kůň není v nervu při sedování, tak většinou stačí malé množství sedalinu nebo domosedanu, jen na líznutí, aby vypnul. Pořád lepší dát líznout než řešit, že si někde znovu nohu rozj*be. Musíte ale dávat pozor na krmení v době, kdy je vyklidněný - má zpomalenou i peristaltiku a v případě žraní hrozí koliky.

Zároveň bych ho totálně stáhla na jádru, prostě mu nedala nic než seno. Pokud bude v opravdu velkém množství (já krmím kolem 22-25kg na den pro cca 400kg koně pastva nepastva), tak mu rozhodně nebudou granule chybět a uděláte jeho zažívání velkou službu. Uvidíte sama, jak se po vysazení do cca týdne uklidní v hlavě, až se pozůstatků jádra zbaví úplně. Mám hodně temperamentní zvíře a z vámi popisované dávky by mi lozil po stěnách boxu a to pravidelně a hodně pracuje. Je teď jen na seně a po hodně dlouhé době můžu říct, že je opravdu velmi dobře živený a i tak má energie na rozdávání, jen ta energie už není "sprostá", jak předtím z jádra.

25.4.2018 23:50
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
Terven: Ne, osobní zkušenost nemám, jen s přitlumováním koně Sedalinem, ale jak jste jistě pozorně četla, píši "domluvit s vetem". Nejsem vet.

Neodpověděla jste mi: Jak byste to tedy udělala? Jak píšete, je to vaše noční můra, jistě máte připravené řešení, o takových věcech člověk prostě občas přemýšlí, pokud má zvíře...

Mám z vašeho prvního příspěvku pocit, že si koně trochu idealizujete - ona je hezká představa, že kůň po úrazu sám ví, jak si má dávkovat pohyb a je na sebe opatrný, a možná i máte takovou zkušenost, to netuším, ale dle mne je to, hlavně u krevnatých koní, spíše sci-fi. Bylo by sice fajn, kdyby to tak bylo.
Více by jistě fundovaně přispěla Horsana, její veřejně sdílené zkušenosti s březí Drátěnkou jsou skutečně mimořádné, ale určitě prostě nelze obecně paušalizovat.
Ten hřebec, co ho zmiňuji, nebyl žádné tintítko (navíc ryzák, což je občas diagóza sama o sobě pro některé), měl dobrých 550 kg a rozhodně jej nešlo nechat ve stavu, že by si pohyb dávkoval sám. Ale už je to pár let a stáj, kde se to stalo, byla trošku zvláštní, třeba by se to dnes řešilo jiným režimem koně, těžko říct.
Ani nevíme, o jaké zranění u koně zadavatelky šlo. Můžeme dávat jen obecná doporučení, a já bych tedy na vlastní rozum koně nespoléhala a stejně tak bych se snažila i nezanedbat bezpečnost lidí okolo.

Jak bych to řešila? Myslím, že něco jsem už napsala- samozřejmě, nejsem v té situaci, tak jsou to jen nápady, které bych přizpůsobovala situaci a podmínkám.
Snažila bych se o maximální zaměstnání hlavy, plnokrevníci to mají rádi, určitě bych to zkusila s klikrem, targetem a pozitivkou, do prvního příspěvku jsem to nepsala, tuším, že zadavatelka s tím zkušenost nemá...ale zmínila to baarbora.
Procházky bych dělala extra krátké, klidně jeden úsek pořád dokola, s výhledem na ostatní koně, pokud to koni pomáhá ke klidu. Přidávala bych pomalu, po metrech, stejně jako s koněm, který se na vodítku teprve učí. Prokládala bych pasením, je pravda, jak psala keira, že při žraní kůň obvykle nevyšiluje. Druhý klidný kůň s sebou je taky fajn nápad. Chůzí se kůň opravdu neunaví, ono unavovat plnokrevníka pohybem je vůbec nesmysl, ale energii mu celkem dobře odčerpá zaměstnání hlavy, třeba i při pozorování okolí na vycházce. Mám vlastní zkušenost, že plnokrevník napumpovaný adrenalinem se opravdu blbě vodí, takže netvrdím, že by to byla brnkačka, určitě bych toho měla plný brejle, ale tohle jsou zhruba tipy, o co bych se snažila.
Já netvrdím, že si kůň umí nadávkovat přiměřený pohyb, nic takového jsem nepsala.Jen bych se snažila klidu v boxe vyhnout, pokud by to jen trochu šlo. Jsem přesvědčená, že v mnohých případech je ordinován zbytečně a koni spíš škodí. Je mi jasné, že existují případy, kdy to jinak nejde. A taky vím, že nacválat lze i v tom boxu...a je to víc o úraz než na širé plání.

26.4.2018 04:08
Moyda

XXX.XXX.74.8

Tak A1/1 není hlupák, on vi co má v hubě, rozcházela jsem takto několik rekonvalenscentu a jedině na štajgru. Samozřejmě člověk nesmí být prase a musí si na to vzít vidličky. Nikdy nebyl problém že by ze štajgru chitili nějakou paniku, používám ho každý den, musìm vodit koně po rušné silnici a pohoda. Koně mám vychované, přesto neriskuji že se leknou kamionu a stane se malér.

26.4.2018 06:17

Všem děkuji za odpovědi. Asi zůstanu u toho vodeni za koněm a popasanim travicky. Určitě nemám v úmyslu koně něčím dopovat, nebo mu strkat do tlamy věci jako je štajgr. To jsem videla u mé kamarádky dost drsné zranění, jak si o něj kůň roztrhnul hubu. U nás už je pokrok to udidlo-které také nesnáším.

26.4.2018 06:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dekuji za komentář, vím že by neměl dostávat žádné doplňkové krmivo, ale vzhledem k tomu že vypadá po zime jako kostra, tak dostává alespoň na dně granuli.

Přidejte mu do těch granulí olej. Z něj divoký nebude a pomáhá to.
Jen drobnost. Nemůžete zároveň chtít, aby kůň nabral a byl klidný, tedy ne u plňase. Energie, kterou z krmení dostává se projeví. Pokud by to byl chladnokrevník, tak ok. Ale u tak živého koně, jako je plňas, je přibírání problém i u zdravého koně.
Takže postupně. Napřed léčit a pak vykrmovat. Nebojte, neumře vám, ale seno musí mít stále!

26.4.2018 08:19
saola

XXX.XXX.228.33

Všem děkuji za odpovědi. Asi zůstanu u toho vodeni za koněm a popasanim travicky. Určitě nemám v úmyslu koně něčím dopovat, nebo mu strkat do tlamy věci jako je štajgr. To jsem videla u mé kamarádky dost drsné zranění, jak si o něj kůň roztrhnul hubu. U nás už je pokrok to udidlo-které také nesnáším.

No tak to je jiná - to diametrálně mění situaci.

A vy jste přímo majitelka nebo se jen staráte a majitel o tom, jak se staráte, ví? Že nesnášíte udidlo, ale pokročila jste tak, že je na koni akceptujete, i když vám to zřejmě vaše víra zakazuje, nechcete koně ničím dopovat, že vám skáče po hlavě a nezvládáte ho a díky tomu se zvyšuje pravděpodobnost, že si třeba obnoví zranění a celá léčba může jít do kopru?

Nedokážu si představit, že by soudný majitel někomu takovému svěřil plnokrevného koně v rekonvalescenci nebo s ním prostě tak zacházel. Ale pokud je to vaše kobyla, je to na vás.

Chůze po výběhu s popásáním se je též rekonvalescence po zranění, ne jen utavení koně. Ale kůň by měl být pod kontrolou, což dle vašich slov není.

Ach jo.

26.4.2018 08:48

saola napsal(a):
No tak to je jiná - to diametrálně mění situaci.

A vy jste přímo majitelka nebo se jen staráte a majitel o tom, jak se staráte, ví? Že nesnášíte udidlo, ale pokročila jste tak, že je na koni akceptujete, i když vám to zřejmě vaše víra zakazuje, nechcete koně ničím dopovat, že vám skáče po hlavě a nezvládáte ho a díky tomu se zvyšuje pravděpodobnost, že si třeba obnoví zranění a celá léčba může jít do kopru?

Nedokážu si představit, že by soudný majitel někomu takovému svěřil plnokrevného koně v rekonvalescenci nebo s ním prostě tak zacházel. Ale pokud je to vaše kobyla, je to na vás.

Chůze po výběhu s popásáním se je též rekonvalescence po zranění, ne jen utavení koně. Ale kůň by měl být pod kontrolou, což dle vašich slov není.

Ach jo.

Jsem majitel a samozřejmě výraz "skákat po hlavě" nemyslím doslova samozřejmě mě respektuje, jen cítím jak je napjatý, tak mu chci pomoct se uklidnit-to je vše. Asi si neumíte představit nabuzeneho plnokrevnika, ktery se již pul roku nemůže pořádně proběhnout. Za takovou dobu by zblbnul i teplokrevny kůň. Ale vy byste to ovšem perfektně zvládla a konik by šlapal jako hodinky :) moje "vira" mi nic nezakazuje jen jsem názoru, že vše se má používat s citem a ne, že když me konik neposlechne, tak mu do huby narvu to nejostrejsi co doma najdu. A dopovat ho nějakou chemii, která je zbytečná opravdu nebudu.

26.4.2018 08:53
saola

XXX.XXX.228.33

A nemáte strach, že si obnoví zranění? To by mne děsilo prostě nejvíc...samozřejmě mimo úrazu člověka.

Ideální by byla možnost plavání, ale tu nemá pro koně u nás bohužel každý...

Tak hodně štěstí přeji

26.4.2018 08:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja si myslím, že ten kôň magorí, lebo je v tom malom výbehu, nie že má priveľa energie, ale proste preto, že sa mu zmenila jeho denná rutina, nemôže za stádom, nemôže na trávu, má obmedzený pohyb.

Krokovanie by som preto nevidela ako nástroj na ubratie energie, ale skôr ako súčasť rehabilitácie, ono by bolo dobré napísať po akom zranení je a aký máte protokol na rekonvalescenciu a na aký dlhý čas a čo potom, na akú záťaž máte v pláne sa vrátiť.

Čo sa týka skladby KD, foto napovie, nejakej kostričke v rekonvalescencii by som veľmi na príkrm nešahala, dá sa upraviť a meniť podľa stavu.

Vodenie na štajgri - nemám s tým vôbec problém u cudzích koní, svoje dúfam že mám zvládnuté tak, že by ho nebolo treba, táto rekonvalescencia je skutočne ideálna na skúšanie vecí, ktoré človek doteraz neskúšal, ľahučkú prácu zo zeme, tlaky, pozitívka - to by som vrelo doporučovala, pod dohľadom skúsenejšieho, alebo hoc aj samodomo, čo to urobí. Kliker kúpite v každom petshope a kôň sa dá naučiť veci, že by človek neveril.

Ja som tiež musela vodiť koňa, mladého, čo bol po zranení pol roka v boxe, bolo to peklo, ale on bol po zlomenine kopytnej kosti, takže tam nevadilo, aj keď chodil po zadných, alebo vykopával. Našťastie na prevesenom vodítku, kvôli dôkladnej rehabilitácii som ho potom previezla tam, kde bola hala a pre neho vhodný povrch.
Po pokuse o danie zubadla sa hodil o zem, takže ohlávka, povrázková, asi, už si to presne nepamätám a mala som ho na lonži, on dosť veľa času prechodil po zadných, tak aby sa mi nevytrhol. Koňa som počas týchto eskapád nijako netrestala, lebo som vedela, že to nerobí naschvál, ale že je skrátka mladý, dlho bol zavretý v boxe (prišiel z 24/7 vonku), bol čerstvo vykastrovaný, takže ryčal, bez koní a tak vôbec, že je toho na neho veľa a že to skrátka musíme vydržať. Ale bolo to ťažké, sedatíva som skôr túžila dať sebe :D

Vodenie v sedácii - áno, k tomu by som sa priklonila, keby nebola iná možnosť a bolo by veľké riziko, že kôň si zranenie obnoví, alebo že zrakví mňa.

My začíname pacientov vodiť najprv po stajňovej uličke, potom okolo stajne a postupne ďalej, potom dostanú box s malým padockom, chodia sa pásť na ruke a je vystarané, nikomu sme nemuseli odoberať energiu, ani používať štajger (tak štajger asi niekedy áno, ale to možno na nejaké mladé vybzíkané kone, ktoré sa ani dovtedy vodiť nevedeli), sedáciu už vôbec nie, ale tak k známym ľuďom a v známom domácom prostredí sa kone môžu správať inak, než na klinike a k personálu.

Každopádne si myslím, že ako už písali mnohí - to blbnutie nie je otázka ubratia energie, ale pridania zamestnia hlavy.

26.4.2018 08:58

saola napsal(a):
A nemáte strach, že si obnoví zranění? To by mne děsilo prostě nejvíc...samozřejmě mimo úrazu člověka.

Ideální by byla možnost plavání, ale tu nemá pro koně u nás bohužel každý...

Tak hodně štěstí přeji

Víte ona je v tomhle na sebe dost opatrná, takže o to strach nemám. Spíš je vyděšená, jelikož tak dlouho se nikam nepodivala.
Plavání by bylo super, bohužel nereálné :(

Děkuji moc za rady.

26.4.2018 10:08
sovicka

XXX.XXX.18.235

Ahoj máme koně A1/1 a je po urazu nohy. Veterinář doporučil klid-pouze chůze v kroku. Tudíž je celý den v mini výběhu, kde se nemůže skoro ani hnout, aby nebehal. Bohužel mam problém- jelikož je to plnokrevnik tak ma moc energie a skáče mi po hlavě. Vet doporučil procházky v kroku dokud mu energie neubude. Mam tedy otazku, jak dlouho s ním musím chodit v kroku, aby mu to ubralo energii a přestal vyvadet? Je to vubec možné, aby koni ubyla energie pouze chůzí na rovině? Ma někdo stejnou zkušenost?Děkuji za všechny odpovědi.

Já teda prošla rekonvalescencí po úrazu doskrát, kůň je sice ČT, ale docela vysoko v krvi. Ctilivý na bubu a hodně labilní...
Vzhledem k tomu, že prakticky jediná možnost vodění je u nás po silnici a ta rozhodně není bez provozu, tak já teda volím ze začátku ostřejší variantu, protože fakt nehodlám riskovat, že skončíme někde pod nákladákem (plus teda reflexní vestu a kůň na nohách pásky, aby nás bylo vidět zdaleka).
Začínám vodit na kombinaci parelka (kůň je na její působení zvyklý) plus štajgr, sepnuté do jednoho vodítka, kdy je půspbení nastavené tak, že nejprve působí parelka, pak přecházím na variantu zapnuté zvlášt každé do jednoho vodítka, abych mohla působit úplně zvlášt (tedy jen upozornit pokud nezafunguje parelka).
Když člověk není prase tak, tak kůň velmi rychle pozná co si může na štajgru dovolit, rozhodně se nekoná žádná panika. Tak to vodím většinou pár dní, pak už mi stačí samotná parelka, protože mezitím si poněkud obnovíme mantinely šlušného chování aniž bych zbytečně ohrozila sebe či koně.

26.4.2018 10:09

Jen moje poznámka k tomu oleji: ten energii přidává a celkem dost. Na mojí kobyle je jeho zkrmování velmi poznat, i když dávám opravdu jen malé množství.

26.4.2018 12:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jen moje poznámka k tomu oleji: ten energii přidává a celkem dost. Na mojí kobyle je jeho zkrmování velmi poznat, i když dávám opravdu jen malé množství.

Asi je to individuální. Nám olej pomohl pří vykrmení plnokrevníka. A majitelka, nepříliš dobrá jezdkyně, nic neříkala, že by byl živější. A to ona by si postěžovala.
Ono toho oleje stačí málo. Je to fajn, protože to koni nezatěžuje zažívání, jako když přidáte třeba ječmen.
Sama jsem tomu nevěřila. Kůň a olej? Ale přesvědčila jsem se na vlastní oči.

26.4.2018 12:36
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):
Asi je to individuální. Nám olej pomohl pří vykrmení plnokrevníka. A majitelka, nepříliš dobrá jezdkyně, nic neříkala, že by byl živější. A to ona by si postěžovala.
Ono toho oleje stačí málo. Je to fajn, protože to koni nezatěžuje zažívání, jako když přidáte třeba ječmen.
Sama jsem tomu nevěřila. Kůň a olej? Ale přesvědčila jsem se na vlastní oči.

Po oleji koně nevyšilují, ne nadarmo se energii z tuků říká "klidná energie", to samé platí pro příkrmy s vyšším obsahem tuku - rýžové otruby, lněné semínko apod.
Koně (A1/1 zvlášť), který nemá žádnou fyzickou zátěž, bych nekrmila obilím - ovsem, ječmenem, kukuřicí- to, co leze do hlavy, je právě energie ze sacharidů.

26.4.2018 12:42
sovicka

XXX.XXX.18.235

Jinak je fakt, že plňasce která nic nedělá, cpát vojtěšku a nějaké granule, to samo o sobě klidu koně nepřidá... Olej a semínka (lněné, slunečnicové) a jsou fajn na přidání do krmné dávky. Tak že bych dala maximum sena, k tomu sekat travičku a rozumněji zvolenou jadrnou část krmiva.

Neregistrovaný uživatel

26.4.2018 15:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já to vždycky řešil jednoduše s dostihákem našláplým.Když mi nevěnoval pozornost a dělal kraviny, tak jsem ho párkrát otočil kolem své osy a zase se šlo.Takhle se to dělalo dokud to nepochopil.Když byl hodný a choval se slušně dostal mrkev nebo dobrůtku.Jen to chce každý den se mu takhle věnovat a za pár týdnů jsem ho vodil jedna báseň.Nakonec se to líbilo každému koni co jsem dostal půjčeného.Větral bych klidně celou stáj, ale tolik času nebylo.Mladé holky udělali jedno kolečko s koněm při vodění a za deset minut byli zpátky.To je o ničem.

27.4.2018 12:03
dsj

XXX.XXX.207.141

Já mám teď zavřeného 2 letého hřebečka, kvůli zranění staženého z pastviny a na procházky ho neberu – první pár dní to šlo, ale teď druhý týden na padocku 10x10m je ustátý a vymýšlí blbosti, jak ho vezmu do volného prostoru tak o nějakém poklidném pasení a kochání se krajinou nemůže být řeč – chodí po 2 a skáče jak čamrda (včera jsme se s doktorkou shodly, že nás vítal tak nadšeně, že jsme mu viděli koule zespoda - ale takový nabitý 2letý dělo v pohybu, to je prostě nádhera ), potřebuje se už vyběhat a je jak pytel blech.
Doporučení veta ubrat energii nemocnému plňasovi krokovými procházkami na ruce jsem kdysi také dostala, a dopadlo to dost špatně, stájnice podle instrukcí kobylu vytáhla na ranní procházku a skončilo rozmláceným hleznem a kolenem – kobyla se vytrhla a jak běžela zpátky domů, tak uklouzla na příjezdové cestě a sedřela si hlezno až na kost. Od té doby jsem s krokováním nemocných a ustátých koní na ruce hodně opatrná, a když už to musí být, tak jedině na pevně ohrazené jízdárně nebo v hale a na dobrém povrchu, kde mám naději, že když se něco bude dít, tak se kůň nedobije ještě víc.
Pokud máte jakékoliv pochybnosti že koně zvládnete, tak ho nechte zavřeného, on to těch pár dní přežije. Berte to jako skvělou možnost si koně navyknout na sebe, osahat, odrbat ho, navázat si ho na sebe, jste pro něj jediné vytržení z nudy.
Se štajgrem nemám zkušenosti, ale na parelce se dá uvést skoro všechno – jestli opravdu musíte koníka brát ven, tak jí také vyzkoušejte, třeba vám bude vyhovovat.
Na uzdečce bych nevodila vůbec – tam není skoro žádný prostor k manipulaci, a když ho udidlem omlátíte v hubě ze země, bude ještě nervoznější a bude si to pamatovat i při ježdění. Ale vaše bezpečnost je nejdůležitější, takže ho voďte jakýmkoliv pro vás bezpečným způsobem, třeba i na uzdečce.
Já momentálně prckovi krmím seno ad libitum + 3xdenně cca 1,5-2kg máčených travních granulí, jádro jsem vysadila úplně a nehubne, spíš mi přijde, že malinko přibral. Zavřenému A1/1 bych jádro nedávala vůbec, ale kvalitní senné granule jako příkrm doporučuji, mám s nimi dobré zkušenosti, zázrak to sice neudělá, ale pomůžou, hlavně když je seno horší kvality.

27.4.2018 13:34
blackmyday

XXX.XXX.159.107

Vykašlete se na vodění, riskujete obnovení zranění a z toho stresu vám kůň bude hubnout ještě víc. Když máte k dispozici paddock, který je snad větší než box, po celý den, tak si ten kůň nadávkuje pohyb sám. Seno dejte na jeden konec, vodu na druhý, ať razuje mezi tím. Nudu zabijte hračkami, lizy, mini kupičkami sena po obvodu hrazení.
Zapomeňte na vykrmování, zbavte se jádra nebo dávejte hrstku něčeho bílkovinného nebo vláknitého pro minerálku či jiné doplňky. Anglán aby narostl potřebuje pořádnou dávku žrádla, které promění ve svaly jen pořádným tréninkem, což momentálně u vás není možné. Musíte se smířit s tim, že bude vypadat skoro jako kostra, což je u plňase normální fyziologický jev, když stojí a nic nedělá

Přidejte reakci

Přidat smajlík