Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.4.2018 19:39
Eimee

XXX.XXX.110.166

Mám takový dotaz-mám čerstvě koupenou kobylu do sportu, která měla ale bohužel smůlu na bývalého kováře a byla několik let v kuse kovaná na všechny 4. Navíc když je kovaná na všechny 4, nemůžou ji dávat do výběhu s ostatními kobylami, takže je vždycky 2 hodiny sama ve výběhu a pak stojí v boxe. Včera mi kovář zadky sundal i kvuli regeneraci kopyt, protože byly v docela špatném stavu. Byla jsem nadšená, že konečně bude chodit do výběhu, ale znervoznela mě jedna slečna, která mi řekla, že tím pádem s ní nesmím už závodit, že když není kutá na všechny 4, v obratech určitě spadne a nic nezajede. Moje otázka je: Myslíte že je nutné mít podkovy na všech 4 nebo stačí jen předky? Jaké máte s kováním zkušenosti a názory?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.4.2018 20:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kovář se k tomu nevyjádřil?

27.4.2018 09:21
koně

XXX.XXX.205.252

Smůla na kováře znamená kování na čtyři?
Jinak můžete samozřejmě závodit i na bosém koni, ale jak co.A jak na kterém.Jste tím limitována, vy i kůň.Ne sportovními pravidly, ale možnostmi zvířete.
Všimněte si, že opravdoví výkonní sportovci bývají nakovaní.
Máte li v úmyslu přejít třeba dvě Zka v sezońě a potrénovat na to párkrát, pravděpodobně to kobyla ustojí i bez zadků.
Otázka, jaké má chody, jak bude jistá i bez opory.
Musíte zkusit a uvidíte.

27.4.2018 09:36
vet.

XXX.XXX.199.63

U sportovních koní je několik možností, jak se k problému stavě. Záleží v prvé řadě na koni a jeho kvalitě kopyt a poté na jezdci a jeho ambicích.
Pokud pominu diskusi ohledně kvality kopyt a budu předpokládat, že kopyta jsou kvalitní, pak můžete trénovat a závodit naboso, ale na mokré trávě vám to bude klouzat a kůň bude trochu pomalejší v obratech. Pokud jste závodník, který něco zajede 2-3x za rok, tak vám to na hobby závody do metru výšky bude stačit (drezura většinou problém naboso není).
Pokud máte větší ambice, pak můžete na skákání a závody použít boty (pokud najdete takové, které budou dobře sedět a dají se na ně přidělat ozuby - ano, existují, je několik typů takových bot) nebo můžete nakovat třeba na hlavní sezonu, natrénovat, odzávodit a zout anebo pak kovat po celý rok.

Pokud má kůň s kopyty problém způsobený špatnou podkovářskou prací, pak bych zvážila, jestli mu nedat nějaký čas na regeneraci naboso (třeba s botami aby zůstal aktivní a nespadl vám ze svalů). Je třeba si uvědomit, že závodním potřebuje kvalitní kopyto, aby zátěž zvládlo. Nakování a ignorování nějaké deformace může do budoucna vést k ještě větším problémům, možná i neřešitelným (třeba podotrochlóza - je prokázána souvislost mezi nízkými patkami a dlouhou špicí s častějším výskytem podotrochlozy a poškození vazů končetiny).

27.4.2018 15:51
flyhigh

XXX.XXX.117.39

Valach, chodí max ZL. Dřív kovaný na všechny, ale když přijel k nám, tak právě z důvodu vyhnutí se samotky se mu sundaly zadky. Teď má cca duben - říjen podkovy na předky, chodí parkury i na trávě a není žádný problém. Ale jak píšu, žádný velký sporťák (on by byl, ale my zase ne :-D ).

30.4.2018 12:14
zuzanet

XXX.XXX.245.170

Dost lidí kuje na zadní plastové podkovy, právě z důvodu pobytu koně ve stádě. Riziko zranění jiného koně je pak jen o malinko vyšší než u bosého kopyta.
https://www.facebook.com/notes/plastov%C3%A9-podkovy/studie-srovn%C3%A1vaj%C3%ADc%C3%AD-schopnost-po%C5%A1kozen%C3%AD-kost%C3%AD-p%C5%99i-kopnut%C3%AD-okovan%C3%BDm-a-neokovan%C3%BDm-/730471433791807/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík