Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, nemáte prosím někdo odkaz na zákon, (nebo nevíte, kde bych ho našla), který říká, že já prodejce, mohu zrušit kupní smlouvu a vzít si koně zpět? Prodala jsem kobylu 13.4 2018, nenachází se v nevyhovujících podmínkách, pouze jsem chtěla, aby měla jiné využití. Prostě chtěla bych koně zpět a nevím, jaký krok teď udělat.

Asi žiadny. Nemyslím si, že existuje nejaký zákonný spôsob na to, aby ste získali koňa späť, pretože “ste si to rozmysleli” a “ nepáčia sa vám podmienky”. Čo môžete urobiť je max. odkúpiť koňa späť.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak pokud něco takového nemáte uvedeno ve smlouvě výslovně, tak šance je nula zřejmě.To by mě mohla třeba bývalá majitelka taky obvinit, že kobyla nemá využití žádné a krásně se fláká.Já bych se samozřejmě nedal a sešli by jsme se u soudu.To si vůbec nedovedu představit jak by se soud "táhnul" a jak by posuzoval to, jaké má kůň využití.Stačilo by jednou na kobču sednout a objet dvakrát jízdárnu.Je někde psáno jak často se na ní mělo jezdit? Pokud se má koník dobře a je spokojený neřešil bych nic.Prostě koně neprodávat je nejlepší řešení.

Asi jsem se špatně vyjádřila. Především jde o tom, že kůň se dostal o nezkušených rukou. Každý si snad dovede představit mladého koně v rukou začátečníka. O koně je postaráno, ovšdem nikoli zkušeným člověkem a to dělá hodně. Je to trošku složitější, každopádně jde o to, že stále zbývá jeden týden zkušební lhůty a mě zajímá, jestli je tahle lhůta pro obě strany, nebo pouze pro kupujícího. Bylo mi řečeno, že ze zákona můžu do 2 měsíců odstoupit od smlouvy a koně si vzít zpět. Není nám to příjemné a zároveň to tak nechceme udělat kvůli prkotině, ale jde nám o prospěch koně a o jeho zdraví do budoucna. Takže podstatné je teď to, jestli by tento zákon byl někde dohledatelný, ať je se čeho chytnout.

Tak takových lidí jako jste vy bych chtěla co nejméně. Rozmyslet prodej jste si měla před podepsáním kupní smlouvy. Fakt si neumím představit, že by po mě někdo chtěl vrátit koně, co jsem si koupila a že vám nevyhovuje jak ji nový majitel využívá? To už vám může být buřt

Pokud to není ve smlouve, tak to máte blbé :) vy jste si neproverila kam koně prodáváte?
napsal(a):
Asi jsem se špatně vyjádřila. Především jde o tom, že kůň se dostal o nezkušených rukou. Každý si snad dovede představit mladého koně v rukou začátečníka. O koně je postaráno, ovšdem nikoli zkušeným člověkem a to dělá hodně. Je to trošku složitější, každopádně jde o to, že stále zbývá jeden týden zkušební lhůty a mě zajímá, jestli je tahle lhůta pro obě strany, nebo pouze pro kupujícího. Bylo mi řečeno, že ze zákona můžu do 2 měsíců odstoupit od smlouvy a koně si vzít zpět. Není nám to příjemné a zároveň to tak nechceme udělat kvůli prkotině, ale jde nám o prospěch koně a o jeho zdraví do budoucna. Takže podstatné je teď to, jestli by tento zákon byl někde dohledatelný, ať je se čeho chytnout.
Tady vám lidi řeknou jen svůj názor. Jediný způsob, jak to zjistit, je právník, ovšem se zkušenostmi se zvířaty. Dřív bylo zviře VĚC, to je něco jiného, teď už věcí není, tudíž je obchodování složitější.
Vám opravdu pomůže jen PRÁVNÍK.

napsal(a):
Nuž, to sú bohužiaľ veci, s ktorými treba počítať pri predaji koňa, že niekto s ním bude robiť niečo, čo sa mne úplne nepáči. Neviem si predstaviť zákon, ktorý by umožňoval predávajúcemu odstúpenie od zmluvy, legálne a v podstate bezdôvododne- vy naozaj nemáte reálny dôvod, iba “pocit”.
Chytiť sa môžete maximallne tak právnika, ten vám vysvetlí všetko, čo vás bude zaujímať. Zadarmo to nebude.
sisi58
napsal(a):
Tady vám lidi řeknou jen svůj názor. Jediný způsob, jak to zjistit, je právník, ovšem se zkušenostmi se zvířaty. Dřív bylo zviře VĚC, to je něco jiného, teď už věcí není, tudíž je obchodování složitější.
Vám opravdu pomůže jen PRÁVNÍK.
Mícháte dvě věci dohromady - zvíře je věc z pohledu toho, že jej lze prodat, odkázat, věnovat a obchodovat s ním stejně jako se skříněmi (apod. samozřejmě). Jako živého tvora ho ale samozřejmě chrání zákon na ochranu zvířat proti týrání a související legislativa.
Na problém zadavatelky lze doporučit pouze konzultaci s právníkem, a spíš bych preferovala právníka, zběhlého ve smluvním právu.

od kupní smlouvy může do určité doby odstoupit kupující.
prodávající nikoliv. ten kůň už vám nepatří.
kdyby prodávající mohl libovolně odstupovat od smlouvy, to by vznikalo spoustu absurdních situací, třeba byste si koupila auto a prodávající by přišel za měsíc s tím, že si auto bere zpátky, protože nemáte garáž, nebo moc rychle pouštíte spojku. koupila byste si dům a prodávající by přišel za půl roku s tím, že se máte odstěhovat a dům si bere zpátky, protože nesekáte trávník a okna jsou nějaká špinavá. prostě nic takového :D
vy můžete tak akorát zajít za MAJITELEM TOHO KONĚ, což nejste vy, ale ta osoba, na kterou jste za úplatu převedla veškerá vlastnická práva, říct jí přesně tohle, co říkáte nám, tedy že máte pocit, že z důvodu nezkušenosti si myslíte, že není vhodným člověkem pro to zvíře a nabídnout jí, že koně odkoupíte zpátky. v tom případě ale druhá strana nemusí přijmout a taky si může diktovat kupní cenu. která může být klidně vyšší než za kolik jste vy původně prodala.
saola
napsal(a):
Mícháte dvě věci dohromady - zvíře je věc z pohledu toho, že jej lze prodat, odkázat, věnovat a obchodovat s ním stejně jako se skříněmi (apod. samozřejmě). Jako živého tvora ho ale samozřejmě chrání zákon na ochranu zvířat proti týrání a související legislativa.
Na problém zadavatelky lze doporučit pouze konzultaci s právníkem, a spíš bych preferovala právníka, zběhlého ve smluvním právu.
Napsala jsem totéž, jen jinými slovy.
Měla jsem ale přidat jedno slovíčko dřív bylo zvíře "jen" věc.Teď se přihlíží k tomu, že je živé viz zákon na ochranu zvířat. Jinak ho samozřejmě můžete prodat, darovat, koupit, odkázat, jako věc.
Zákon mluví o jedné a druhé straně, tudíž je jedno kdo od smlouvy odstupuje, důležité je že druhá strana porušila smlouvu. Pokud máte ve smlouvě jasné dané, že kůň nesmí např. skákat ze zdravotních důvodu a nový majitel skáče, tak si koně prostě sebrat můžete. Důležité je co je ve smlouvě a právě u zvířat důležité, kdybych já měla prodat koně a nový majitel by nezajistil takové podmínky, jaké bych nadiktovala do smlouvy, tak se neptám a koně si beze srandy beru zpět.
Příklad s domem či autem je úplně mimo, tam se totiž nikdy do smlouvy nezanese jakým způsobem se může využívat, ale u domu může být třeba věcné břemeno, které kdyby kupující nedodržel, tak by vracel dům nebo platil mastnou pokutu...

Dala by se i využít výhrada zpětné koupě (dle § 2135–2138 ObZ.), ale opět musí být uvedeno ve smlouvě, což evidentně nemáte.

Podle platného práva, které stojí na zásadě bezformálnosti, nemusí být podle § 2128 obč. z. forma výhrady zpětné koupě obligatorně písemná, to jen tehdy, když se právo z tohoto vedlejšího ujednání zapisuje do katastru nemovitostí jako věcné právo.
Ale je pak potřeba umět prokázat existenci takového ústního smluvního ujednání mezi smluvními stranami.

napsal(a):
Podle platného práva, které stojí na zásadě bezformálnosti, nemusí být podle § 2128 obč. z. forma výhrady zpětné koupě obligatorně písemná, to jen tehdy, když se právo z tohoto vedlejšího ujednání zapisuje do katastru nemovitostí jako věcné právo.
Ale je pak potřeba umět prokázat existenci takového ústního smluvního ujednání mezi smluvními stranami.
To je sice pravda, nicméně se na ní musí obě strany domluvit/shodnout, což v tomto případě nepředpokládám.

napsal(a):
To je sice pravda, nicméně se na ní musí obě strany domluvit/shodnout, což v tomto případě nepředpokládám.
Jj, pouze doplňuji, když už už se diskuze dostala do hypotetického co by, kdyby. Třeba to někomu někdy pomůže.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
A to jste si nevšimla, ze je nová majitelka nezkušená, než jste jí koně prodala? Tohle jde docela dobře zjistit během jediného rozhovoru, a předpokládám, že když Vám na koni tak záleží, tak jste si ji pořádně vyzpovídala, a zjistila si, do jakých podmínek kůň půjde...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A to jste si nevšimla, ze je nová majitelka nezkušená, než jste jí koně prodala? Tohle jde docela dobře zjistit během jediného rozhovoru, a předpokládám, že když Vám na koni tak záleží, tak jste si ji pořádně vyzpovídala, a zjistila si, do jakých podmínek kůň půjde...
Myslím, že tady je asi pozdě se ptát, ale taky se tomu divím.
Ono totiž to vyzkoušení koně před prodejem je nutností nejen pro kupujícího, ale i pro zodpovědného prodejce. Pokud vidím, že se mi na koni klátí začátečník, bojí se ho nauzdit, neumí mu zvednout nohu (samozřejmě poté, co mu jako prodávající předvedu, že je kůň bezproblémový nebo má přesně ty problémy, které sdělím), tak si prodej asi rozmyslím, tedy pokud se rychle nepotřebuji koně zbavit a je mi jedno, jaký blbec se chytí.
Uvedu příklad z mé zkušenosti: známý prodával plňase z dráhy za směšnou částku, protože věděl, že kůň potřebuje zkušeného majitele a že z něj spolehlivý rekreační kůň bude jen za cenu velké investice času a prostředků na to, aby se kůň dal psychicky dohromady a pak teprve začal něco dělat. Samozřejmě se přihlásila jako zájemce i holšiška, která se chytila na nízkou cenu - no známý jí koně samozřejmě neprodal, nemusela na něj ani sedat, aby mu bylo jasné, jak by to asi dopadlo. Ono totiž najít dobrého majitele je taky umění - koník se nakonec snad vhodně prodal a to i za cenu toho, že známému pak ještě chvilku chodily od holšišky výhrůžné sms, že jí diskriminuje a že bude vše konzultovat s právníkem