Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
koupila jsem si bývalého dostiháka, v dubnu mu byli čtyři roky. Na svůj věk má poměrně volné zadní spěnky. Není po úraze, zkrátka jen spěnky jsou delší. Četla jsem si o tom pár příspěvků a trochu mě děsí, že všude píší, že pokud je to z důvodu dlouhých spenek, tak se s tím nedá nic dělat. Je to pravda, opravdu se to nedá nějak alespoň z části napravit nebo při nejmenším zajistit, aby se to nezhoršovalo?
Někdo psal, že je dobrý gelapony. Napadlo mě ještě MSM a případně kerabol, co myslíte? A byly by k něčemu nějaké podpůrné kamaše?
Předem moc děkuji.
PS: foto, video mohu dodat zítra.
Ne, s tím se fakt nedá nic dělat.
Vhodné je tomu uzpůsobit pohyb koně - pokud kopce, tak jedině postupně a pravidelně, šlachy a vazy ve spěnkách to posílí.
Taky je dobré, aby nechodil s těžšími jezdci.
Ale ono strašně záleží na míře, určitě dodej fotky.
Mimochodem: mám kobylku, která tahá zadní spěnky po zemi de facto, je to získané (v šesti letech třetí hříbě a nenakrmili ji). Je jí teď patnáct a krosí kopce s šikovnou dívčinou jen což, zadek kulatej, a zadní spěnky drží o fous lépe. Ale byla to opravdu postupná práce, asi dva roky a něco. Ovšem předtím v kondici moc nebyla.
Je bosá, ale chodí po přiměřeně měkkém; tam, kde žije, je hodně luk a pastviny, naštěstí. (S podkovami u velmi dlouhých spěnek může být problém.) A samotná kopyta má naprosto zdravá - nechala jsem udělat rtg a všecko, abych věděla, jak na tom je a co smí a co ne.
Celkově mi z toho ale vychází důležitost managementu. Kobylka je 24/7 venku, to dělá taky hodně, podobně jako u koní s artrózou; to neustálé popocházení a občas běh, když je chuť, to dělá divy.
Takže - posilovat, opatrně, a udržovat v kondici.
Cpát do něj nějaké preparáty je myslím zbytečné, pokud je zdravý; ty šlachy to nijak neposílí, jak taky? Ty posílí jen přiměřené cvičení. A nejspíš neskákat, no.
Kamaše jsou už úplně k ničemu; ty slouží spíš k ochraně před úderem z vnějšku (třeba bidlo skoku). Určitě neudrží vnitřní strukturu końské nohy: když ta polovička tuny dopadne na zem + zrychlení, neexistuje nic, co by to podepřelo; tedy kromě té úžasné soustavy pružných struktur, co koně v noze mají...
Většina koní s dlouhými spěnkami v podstatě žádná omezení nemá; jen je potřeba na zdraví nohou myslet ještě o něco víc, než u koně se spěnkami normálními. Zas... tihle koně bývají velice pohodlní v chodech a nějaký extra problém jim běžný pohyb nečiní. Tedy pokud je nějaký cvok nezrakví. To ale koneckonců platí pro všechny koně.
Nevěš hlavu, snad to nebude tak zlé A tu fotku sem určitě dej.

Právě jsem si říkala, že jak je.mlady, ještě v podstatě ve vývinu, tak že s tím něco dělat půjde, takže tohle.me.dost děsí. On je sice teď má boso, ale to jen z důvodu, že půl roku nic nedělal, tak ho nekovali. Každopádně se.obávám, že při nějaké práci to bez podkov nepůjde. A pastevko samozřejmě taky nemá ;/
Já mám právě speciální kamaše, které se právě zapínají pod spěnkovým kloubem. Nosila je jed a stará kobyla, která měla šílené měkké spěnky, ale to bylo zase ze staří.
Co se práce týče, tak to bych mu samozřejmě uzpůsobila. Nějaké menší skoky jsem sice původně v plánu pro nějaké spestření měla, ale samozřejmě mu nechci ublížit, takže to padá. Jinak mám 50kg, takže to si myslím, že je v pohodě.
Asi si tedy zavolám veta, ať udělá RTG a sono, ať vím na čem jsem, ale tedy děsím se toho. A kámoška bude.objednávat ke svému fyzioterapeuta, tak si ho nechám taky prohlédnout, ať nám případně poradí, jak na to.
Moc děkuju, za povzbuzující příspěvek a budu doufat, že to s námi dobře dopadne. Přeci je to.mladý kůň, běhat rychle nechtěl, tak teď by si měl už užívat. Ještě jednou děkuji a foto a nějaké video dnes večer jistě přidám, po práci letím hned do stáje.

helas
napsal(a):
Ne, s tím se fakt nedá nic dělat.
Vhodné je tomu uzpůsobit pohyb koně - pokud kopce, tak jedině postupně a pravidelně, šlachy a vazy ve spěnkách to posílí.
Taky je dobré, aby nechodil s těžšími jezdci.
Ale ono strašně záleží na míře, určitě dodej fotky.
Mimochodem: mám kobylku, která tahá zadní spěnky po zemi de facto, je to získané (v šesti letech třetí hříbě a nenakrmili ji). Je jí teď patnáct a krosí kopce s šikovnou dívčinou jen což, zadek kulatej, a zadní spěnky drží o fous lépe. Ale byla to opravdu postupná práce, asi dva roky a něco. Ovšem předtím v kondici moc nebyla.
Je bosá, ale chodí po přiměřeně měkkém; tam, kde žije, je hodně luk a pastviny, naštěstí. (S podkovami u velmi dlouhých spěnek může být problém.) A samotná kopyta má naprosto zdravá - nechala jsem udělat rtg a všecko, abych věděla, jak na tom je a co smí a co ne.
Celkově mi z toho ale vychází důležitost managementu. Kobylka je 24/7 venku, to dělá taky hodně, podobně jako u koní s artrózou; to neustálé popocházení a občas běh, když je chuť, to dělá divy.
Takže - posilovat, opatrně, a udržovat v kondici.
Cpát do něj nějaké preparáty je myslím zbytečné, pokud je zdravý; ty šlachy to nijak neposílí, jak taky? Ty posílí jen přiměřené cvičení. A nejspíš neskákat, no.
Kamaše jsou už úplně k ničemu; ty slouží spíš k ochraně před úderem z vnějšku (třeba bidlo skoku). Určitě neudrží vnitřní strukturu końské nohy: když ta polovička tuny dopadne na zem + zrychlení, neexistuje nic, co by to podepřelo; tedy kromě té úžasné soustavy pružných struktur, co koně v noze mají...
Většina koní s dlouhými spěnkami v podstatě žádná omezení nemá; jen je potřeba na zdraví nohou myslet ještě o něco víc, než u koně se spěnkami normálními. Zas... tihle koně bývají velice pohodlní v chodech a nějaký extra problém jim běžný pohyb nečiní. Tedy pokud je nějaký cvok nezrakví. To ale koneckonců platí pro všechny koně.
Nevěš hlavu, snad to nebude tak zlé A tu fotku sem určitě dej.
Tak tady jsou fotky. Na tvrdém je to o něco horší mi přijde. Není ještě okovaný, takže po tvrdém ho ho to dost píchá, tak jsem ho nechtěla trápit a vyfotila jen takto v boxe.
Nejsem žádnej odborník, ale nepřijde mi to nijak strašné... Delší je má, ale ne prošláplé. Když dáš pozor na nárazovou práci a nebudeš ho přetěžovat, mělo by to být v pořádku, řekla bych... Průběžné posilování a udržování kondice, pravidelná práce a pohyb je potřeba, ale to svědčí každému koni...

Přední mi přijdou v poho, ale ty zadní mě právě trošku trápí. Ale samozřejmě bych byla ráda, jestli je to jen má paranoia :D Pokud to dobře vyjde, tak ve středu budeme mít nakováno, tak bych mohla natočit, jak vypadají chody, takže bych byla moc ráda ještě za posouzení :)
Jinak co se zátěže týče, tak nemám v plánu ho nějak extra přetěžovat, prostě klasická klidová rekreačka.
Proč chceš kovat na zadní?
Ono to má své výhody, nekovat... aspoň ty zadky nechat bosé. Kůň ti pak sám "řekne", že je moc tvrdo, moc hrbato, moc něco... a vcelku to souhlasí s tím, co by dělat neměl. Je mladinký, ještě roste...nehledě na ty spěnky je prostě ještě dítě, vyvíjí se. A ty šlachy chceš zpevňovat, ne? Ne obcházet, překrývat možný problém podkovami...
Co myslíš, není na tom něco?

To určitě ano, ale bohužel my nemáme takové podmínky, aby mohl mít bosé zadky. Do lesa a na louky musíme přecházet přes silnici, i v samotném lese se občas musí přejít přes nějaký špatný povrch. I do výběhu koně chodí přes silnici a já ho zkrátka nechci trápit.
Počkej... hele, proti tvrdu podkovy neochrání, to spíš naopak. Čili silnice odpadá.
Špatný povrch - šutry, štěrk (například u nás i rozbité střešní tašky coby zpevnění cesty) koni neublíží, když se přes ně jde opatrně - když to jde, dá se slézt.
Vem si, že zadní nohy nesou jen 1/3 váhy koně.
V podstatě si umím představit jen několik důvodů, proč koně kovat na zadky:
- když sportuje, zejména po trávě (vyšší skoky, military)
- když jezdí hodiny denně po ošklivém povrchu a rohovina se příliš ošoupe (obvykle vandry)
- když tahá a potřebuje oporu
- a když je fest mráz, co přišel po blátě, je to rozšlapané a tudíž velmi hrbaté a bosým koním se dělají v kopytech otlaky (to se ale většinou nakovat nestihne)
Jak to popisuješ, nezdá se mi to potřebné; spíš kontraproduktivní vzhledem k těm spěnkám. To by ho trápit mohlo... Fakt bych asi dala přednost tomu, abych mohla vidět, co mu vadí a co ne, čili jaký povrch mu vadí trochu nebo hodně, i jaký pohyb - než to překrýt podkovami. A tvrdá silnice je prostě tvrdá silnice, bez ohledu na to, co má kůň na nohách. Navíc - pohyb po rovném tvrdém se spíš doporučuje na posílení šlach a používá se to proto jako příprava třeba u vytrvalosti.
Sáhni někdy koním na kopyta. Většinou je to tak, že okovaná jsou studená a bosá teplá. Hmmm...
(Podotýkám, že nejsem ničeho vyznavač: své koně kovu či nekovu podle potřeby a stavu a basta
Jo, ještě jsem zapomněla z těch doporučení, co se mi dostalo u koně s prošláplými spěnkami (ty ten tvůj nemá, tedy zatím): nelonžovat a nechodit na jízdárně malé kruhy.
(Což neznamená, že ho nemůžeš naučit, jak se na lonžovacím kruhu chovat, nebo že se nemůže otočit na fleku nikdy - jen že to nemá dělat v rámci cvičení běžně a opakovaně ;-)
Ne, nekovala bych ho. Možná ani na ty předky ne, ale to fakt jen hádám. Prostě - ta moje kobylka se občas praští zadní o přední, jak jsou ty zadní povolené. A mít podkovy, to nechci vidět ty důsledky, fuj. Takhle, jak to je, si dává sama pozor a podobný úraz jsme za devět let kurýrovali jen jednou... a to nevíme jistě, jak si to pořídila.

On bez podkov nemůže chodit, dělá mu problém přejít ani ne 10m na dvoře, kde je nějaký ten menší kamínek. Pokud by ho to nebolelo a měl pevná kopyta, tak bych samozřejmě nekovala, ale jak říkám, jemu dělá problém přejít i takový kousek bez podkov, takže ho trápit bolestí opravdu nechci.
A co se týká lonžování a kruhů, tak to jsem se dočetla už v jiných diskuzích, každopádně děkuju :)
Jinak kovář mi tedy přijede až ve čtvrtek odpoledne, takže natočit ho budu mít možnost buď v ten čtvrtek nebo až pátek, uvidím, jak mi to vyjde.
Hele, to může mít plno jiných příčin. Mimo jiné jak váš kovář strouhá. Protože pokud strouhá chodidla pod podkovy, vystrouhá víc a bosá kopyta pak bolí při chůzi na štěrku.
Možná - nechat udělat ty rrtg a sono a ty pak ukázat kováři, aby viděl, co brát a co ne... Tloušťka chodidel je prostě důležitá.
Vedle v tématu jsou potřebné odkazy (od žofré, většinou) - zkus se v tom pohrabat.
Tady toho dost vyčteš - ke konci:
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3468707/bolesti-kopyt-nohou-atd#a3472051.
Mám plňáska, se zhruba stejně dlouhými spěnkami, přední možná o fous delší. Koupila jsem ho tříletého, z dráhy, kutého na všechny, čtyřletého zouvala, chtěla jsem zlepšit kvalitu rohoviny, klenutí chodila, tlumení nárazu při došlapu, opatrnost koně podle povrchu atd atd.. Kopyta neměl moc pěkná, rohovinu nekvalitní. Ano, asi rok po zutí byl v omezeném provozu (po tvrdém jen pěšky), ale stejně jsem toho ty první dva roky moc nenajezdila, spíš jsem chodila na dlouhý špacíry na ruce. Nakovaného jsem ho po koupi nechala vlastně jen kvůli tomu, že jsem tehdy na stáji ze všech stran poslouchala, že "se to musí". Zutí se vyplatilo, kůň má krásná kvalitní kopyta, zvládá veškerý povrch, je opatrnější, ale i obratnější, v zimě bez nášlapů, neklouže mu to... Ze štěrku apod. není nadšený, ale slézt a jít kus pěšky se případně dá přece vždycky To jen, že to jde, zout / nekovat citlivého plňáska.
Jezdíme i na několikadenní vandry, občas něco skočíme. Koni teď bylo 15. Spěnky vypadají pořád stejně. Práce je myslím přiměřená kondici a stavu, preventivně neděláme na hlubokém povrchu, na malých kruzích, jinak se v terénu ničemu nevyhýbáme. Je venku většinu života 24/7, tuhle zimu poprvé vykazoval lehký diskomfort, tak šel na noc na box, teď to má jak si vybere.
Po kamaších jsem koukala hodně a všude, opakovaně, jestli už třeba něco nevymysleli, neobjevila jsem žádné, které by spěnku jakkoli podporovaly. Kůň se neokopává (od té doby, co je zutý), takže jen na nějaké ty skoky nosí šlachovky. Kloubní výživa je fajn jako kůra celkově, dlouhý spěnky ale nezkrátí, když je kůň dobře krmený a nemá problémy s pohybem, myslím, že je to stejně jen pro dobrý pocit majitele.
Na váhu jezdce jsem byla vždycky opatrná, ale ono najít spolehlivé "béčko" je zázrak...tak jsem usoudila, že na čundrech má stejně na sobě bagáž tak 15kg určitě, plus sedlo a mě...a od loňského podzimu mi spolujezdí kamarádka, co je určitě tak o dvacet kilo těžší, s tím, že kdyby cokoli, tak prostě nedá se svítit. Jezdí tak 1-2x týdně, kůň v pohodě. Klepu na dřevo. Pořád mě někde vzadu v hlavě trochu straší, že by to s těmi spěnkami mohl být problém až bude starší, ale zatím naštěstí fakt pohoda. A obzvlášť na ty dlouhý štreky je pro jezdce superpohodlný

Všem moc děkuju, docela dost jste mě uklidnili, protože se právě taky děsím toho, jak to bude za pár let vypadat, když mu jsou teprve čtyři. Co se týče podkov a kováře. Kovář kove především plňase, takže ví, jak moc rohovinu ostrouhat, je to opravdu výjimka, když kůň trošku zakulhal, takže v tom to není. Každopádně to zní logicky, že bez podkov budou kopyta kvalitnější.
Jinak dnes jsem udělala ještě jednu fotku, kde jsou spěnky vidět lépe.
napsal(a):
Všem moc děkuju, docela dost jste mě uklidnili, protože se právě taky děsím toho, jak to bude za pár let vypadat, když mu jsou teprve čtyři. Co se týče podkov a kováře. Kovář kove především plňase, takže ví, jak moc rohovinu ostrouhat, je to opravdu výjimka, když kůň trošku zakulhal, takže v tom to není. Každopádně to zní logicky, že bez podkov budou kopyta kvalitnější.
Jinak dnes jsem udělala ještě jednu fotku, kde jsou spěnky vidět lépe.
Ouha, tak tam by som dala uroiť aspoň sono šliach, to môže byť hocičo, aj medzikostný sval a podľa toho by sa mala potom odvíjať aj nejaká terapia a kutie, podľa postihnutej štruktúry, tie nohy z tejto fotky veru čisto nevyzerajú, sú nejaké opuchnuté a tá pravá zadná..mno, možno len blbá fotka, ale..
Inak MSM u medvedích sponiek pomáha a to dosť, mala som kobylu, ktorá trpela na dezmitídy a kostnateli jej úpony šliach, bolo to aj vekom a MSM ju dostalo oslova hrobárovi z lopaty a mala som ju na ňom s prestávkami ešte pár rokov a no problem.
Pri takýchto sponkách je alfa a omega úprava kopyta, hlavne uhlovanie a nesmie byť dlhá špica.
Tomuto koňovi, napriek tomu, že je to obrovské hebedo to nikdy nevadilo, chodí bosý, veľa krokuje po betóne, aj v rôznom teréne (na ruke, nejazdí sa na ňom, ale z iných dôvodov) a jediný krát v živote začal krívať, keď mu kopytá párkrát robil niekto iný a zle. A svoje urobil aj zlý povrch, kde blbol navoľno, teda hlboko a šmykľavo.- to bolo druhý krát, keď kríval.
Poznám ho od odstavu a tie sponky má také celý život, samozrejme sa ráta s tým, že sa to bude zhoršovať, vekom, prípadne úrazmi.
Najviac mu svedčil režim 24/7, vtedy nemusel ventilovať energiu blbnutím a pohyb si dávkoval sám a musím podotknúť, že to je kôň, čo sa hýbe veľmi rád.

Sono chci udělat určitě. Opuchlé nohy nemá, to dělá asi jen fotka. Co se týče pravé zadní, tak takto vypadají obě nohy, pokud na ně přenese větší část váhy.
MSM jsem už začala dávat, jen si teď nejsem jistá, jestli dávat jen jednu lžičku (jako preventivku) nebo dvě, když má nožky v tomto stavu.
S kovářem vše dohodnu, domluvím a doufám, že se to zlepší.
Venkovní ustájení k dispozici bohužel nemám, ale ve výběhu je každý den minimálně 6hodin + ho budu brát 4-5x do týdne pod sedlo.
MSM by som v období bez problémov podávala v normálnej, nie dvojnásobnej dávke.
No,6 hodín vo výbehu je málo, škoda, že to nie je viac. Taký kôň bude myslím dobre profitovať aj s prechádzok na ruke, na vhodnom povrchu, samozrejme a bez jazdca zvládne aj kopce.
Nemyslím, že by koník nemohol fungovať na rekreačku, len skutočne treba vyberať povrch, tempo, zabrániť zraneniu, šmyknutiu, prudkým obratom a tak, takéto kone sa často zrakvia sami vo výbehu, z čírej radosti z toho, že sú vonku, takže ak by dlhšie stál, tak dobre povodiť, rozpohybovať pre pustením do výbehu a strážiť aj povrch vo výbehu, na aký chodí.
Časom sa to bude zhoršovať a sponky budú klesať, ale dá sa to výrazne spomaliť.

Dobře, díky.
6hodin je minimum, každopádně to já moc neovlivním. Ale v podstatě hned po zaháňce já beru koně pod sedlo cca na hodinu a půl (žádné splašené jízdy se nekonají a terénu se samozřejmě přizpůsobuji) a pak ho hodím na další aspoň hoďku do pískového výběhu, popřípadě ho pak ještě nechám na 20,30min napást. Ano, pastevku se to nevyrovná, ale nepřipadá mi, že by mu to nestačilo, ráno není žádný zběsilý do výběhu, nekraví.
Přidávám ještě jednu fotku, jak spěnky vypadají, když stojí normálně a spěnky zatěžuje rovnoměrně bez jakéhokoliv podšlápnutí jako na předchozí fotce.

Podotek: Jestli budeš nechávat dělat sono a pod., nech si udělat nebo poslat mailem výsledek. Veterináři to běžně dělají, ale musí se jim to říct včas.
Založíš si pak porovnávací sbírku v průběhu let - a to se setsakra hodí! Třeba ti za pět, deset let přijede jiný vet na totéž a budete rádi, že máte tyhle srovnávací snímky.
A ty fotky si k tomu ulož taky. Tyhle věci se mění pomalu a když je člověk u koně skoro denně, změn si nevšimne. Fotky jsou pak dobrá věc pro porovnání v čase. Jen to foť vždycky stejně (úhel pokud možno i místo)...

Sono budu určitě dělat a výsledky si určo nechám poslat výsledky. Co se fotek týče, tak ty budu taky určitě nadále pořizovat. Jen mě trošku udivuje, jak moc ty spěnky 'lítají'.

S kovářem jsem se domluvila, že pokud to půjde, tak časem se podkovy sundají, ale teď že se ta kopyta musí dát dohromady. Jinak má lehounké dostihové podkovy. A 'lítajícími' spěnkami jsem měla na mysli spíš to, jak jsou v každém okamžiku jinak prošláplé, což mi je jasné, že je podle toho, jak moc je zatíží a to měl i před nakováním.

OT:
k fotkám, ke spěnkám je třeba vidět i kopyto a fotit na tvrdém a když kůň neodpočívá.
já bych řekla, že spěnky jsou dlouhé, to ano, koník si ulevuje a občas prošlápne- na poslední fotce to co je vidět, vypadá docela dobře.

Dobře, zítra vytáhnu a vyfotím na tvrdém.

Jinak je možné, že je možné, že se spěnky zhoršily po tom, co kůň půl roku nic nedělal, takže zkrátka nejsou šlachy a vazy posílené a když s ním teď začnu pomalu zase pracovat, že se to zase zlepší?