Zpátky do kondice

Kladrubský kůň
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.6.2018 06:33
Terezín

XXX.XXX.39.20

Zdravím, konečně se u nás blýská na lepší časy a můj kůň se vyhrabavá z dlouhé nemoci. Dva týdny na klinice a dva týdny doma v boxe se na něm bohužel dost podepsaly. Na noze mu slezla srst, po těle má lupy a ze zadku a zad má střechu
Takže můj dotaz zní, co byste doporučili krmit, aby se zase vzpamatoval? Dávám už x let Novaequi a vždy byli koně jak koule, samý sval a groše v strsti, takže pravděpodobně bych v této značce pokračovala, ale říkám si, jestli by nebylo lepší nějakou dobu podávat Spillers. A co říkáte na pivovarské kvasnice? Je to takový "zázrak" jak se píše na netu? Co případně za vitamíny byste doporučili?s čím máte dobrou zkušenost?
Dlouho bral atb, je něco, čím by se pročistil? Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2018 11:16

Seno, pastva- nebo sekané, novaequi bych nechala, možná do toho přidala jen hrst ovsa(já dávám hrst na litr NE, hrst je u mě, že šáhnu jednou rukou a co v ní je to je pro mě hrst) asi 150g/den lněných výlisků a 50g/den pomletého konopného semínka )to vše na podporu imunity a omega a nenasyceným kyselinám + selen. kvasnice také vhodné, ještě bych přidala slunečnici. např. ráno len, večer slunečnici nebo půl na půl ráno půl lnu a půl slunečnice a večer to samé... myslím, že přidávat škrob- zrno, nemá smysl. Pro spokojenost majitele, co chce koníkovi koupit něco lepšího bych ty spilersky koupila a klidně přidávala do NE, jako já dávám ten oves.

13.6.2018 12:43
Arkarian

XXX.XXX.111.250

Vsechno, co se sype do zlabu, je pouze doplnkove krmivo, zakladem je vzdy objem tzn. seno a trava. Jinak souhlasim s tim co pise verun, nema smysl menit neco co je overene a leta fungujici, cili nechala bych novaequi (vhodny typ v dostatecne davce) + lnene seminko na srst i traveni, slunecnice nebo olej slunec.ci repkovy, kvasnice ci spirulinu (klidne oboji) na nakopnuti organismu. Zazrak to neni, ale prispeje urcite pozitivne.

13.6.2018 13:25
Terezín

XXX.XXX.45.5

Děkuji, seno a pastvu beru jako samozřejmost, stejně tak jako postupný pohyb, co dovolí veterinář. Šlo mi právě o ty doplňky, přesně to "nakopnutí" organismu. Úplně jsem zapomněla na to lněné semínko, výborný nápad. Ještě kouknu na zbytek doporučených doplňků. Díky :).

13.6.2018 19:30
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Drzim palce at je konik zase brzy fit a pri sile a hlavne at je zdravy

13.6.2018 19:52
Terven

XXX.XXX.110.147

Pokud se nedávno vrátil z kliniky, nedělala bych výrazné změny v krmení, nechala bych klidně to NovaEqui, jinak samozřejmě Spillers je kvalitativně někde jinde, řekla bych.
Pivovarské kvasnice by byly určitě bezva, bohužel koním dost často páchnou a odmítají pak celou dávku žrádla, toho bych se u rekonvalescenta bála- ale můžete vyzkoušet.
Lupy a kožní problémy - doporučuju Dromy Biotin, určitě bych dávala nějaké céčko na podporu imunity - super je šípkové oplodí, to mně kobyla žere i samotné, ale jde zamíchat do žrádla.

13.6.2018 21:15

Od dromy by som nebála dať teebárs aj imuno, či gastro(očakávala by som vredy). Pokojne napíšte na mail. Pani, čo to vyrába je ochotná a poradí, čo a ako. Spillers je fajn krmivo, ale robila by som zmeny opatrne, a nekombinovala by som toho zbytočne veľa naraz.

Ale určite, ako písali ženy vyššie, seno je základ, ak je kôň zdravý, dá sa do poriadku pomerne rýchlo. Pred rokmi sa mi celú zimu trápil prvý kôň, od upchatého pažeráku cez zápal pľúc po nejaké celkové zlyhanie imunitného systému, ešte únor/březen bral ATB, počítala som rebrá, exteriér vhodný na ucěnie anatómie. Za 3-4 mesiace sa na tráve a žiadnych extra prípravkoch spravil do pôvodného stavu.

13.6.2018 21:17

Nečekejte ale zázrak hned po pár týdnech, je to tak na 3 měsíce, než zaznamenáte změnu.
Byla by i možnost dát asi tak čtvrt kila klíčeného ječmene denně, u zdravého koně, s větší dávkou nemám zkušenosti. Pokud jste ve spojení s vetem, nejlépe ošetřujícím z kliniky, optejte se tam-jistě jste nějaké doporučení dostali. Pozor na překrmení a zchvácení-na klinice trávu asi neměl, spíš bych to řešila senem a suchým padokem- nevím, jakou nemoc koník prodělal a pomalým rozkrmením...

13.6.2018 21:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak ono dosť záleží, prečo na tej klinike bol a či a aká bude rehabilitácia.

Ja som prešla na Spillers, valím to do nich fakt statočne, zároveň je ale k dispozícii aj celkom dobrá tráva a bude ešte lepšia, lebo chystám novú pastvu, kone sú až na jedného v úplne normálnej kondícii, jeden hucul je obézny, ale to by bol aj keby žil len z mojej lásky a vzduchu, akurát mám pocit, že nejako viac po tom behajú a jedna z kobýl, ktorá mala doteraz tiché ruje má ukážkový cyklus a výrazné ruje, ako z učebnice.

No, možno ešte jeden dvojroček, celý život taká sušinka celkom rastie do konskej podoby, ale zas to nemusí súvisieť s tým jadrom, ťažko povedať.

Inak zas až tak veľmi im ten Spillers nešmakuje, zožerú ho, ale...Kŕmim Condition mix.

13.6.2018 22:12

Už jsem to kdysi psala, taky jsem krmila spilersky- Stud and Youngstock Mix, ale za A)zdržil zdroj (kupovala jsem je za 405 kč + 50kč poštovné za dva pytle PARÁDA) a za B) mi jednou došly s mini bílejma "broučkama" (hemžící se hafo bílých mikro teček po pytli a krmení) Prodejce mi tenkrát poslal další pytle zdarma, ani jsem nemusela ty kontaminované vracet (nasypala jsem to rybám) ale prostě už byl problém. krmení fakt eňo ňuňo, voní to, vypadá to pěkně, kobyla to žrala s chutí, při dnešní ceně bych prokrmila za měsíc 1500kč jen ve spilerskách+ další prachy za "ko*tiny" jako len, slunečnici, jo koupit jeden pytel na dva měsíce na ovonění denní dávky to by šlo, ale to je tak jen pro můj pocit, kobyle to je asi jedno, tak tam prostě dám tu hrst ovsa (je k ustájení, ale já tu možnost nevyužívám)
Mám NE teď taky za dobrou cenu, jsem na půlce za spilersky + občas koupím pytel těch ko*tin, co vydrží 2 měsíce i déle neb se toho moc nekrmí.

13.6.2018 22:16
helas

XXX.XXX.50.86

No možná dostanu vynadáno...
Dávala jsem dokupy předloni a loni kobylku, která dokázala shodit za dva týdny snad pětinu své váhy. Nabírala to déle než půlrok. A není to má jediná zkušenost; dolů to jde strašlivě rychle, ale vrátit kondici chce prostě svůj čas.
Vyčistit tělo atd. - v tom plavu a řeším případ od případu, v tom neporadím.

Ale jinak to vidím takhle: Nacpat koně, aby přibral, je možné, jistě - dobré granule, hromady sena, řepné řízky, rýžové otruby, ječmen, prostě tyhle věci.
Otázka je, jestli je to to ono.
Páč pokud nejde o extrém ( v jenom dřívějším mém případu v průběhu let šlo o vysokobřezí těžce podvyživenou klisnu a tu člověk nenakrrmí, ani kdyby se přerazil a ona žrala nonstop), tak jde právě i o tu kondici. Současně s přibíráním.

Čili: obklopila bych toho koně klidem; tzn. pravidelnou, vhodně přidávanou prací (či činností; grif je v té přiměřené pravidelnosti) a vhodným krmivem v lehkém nadbytku. Nejde přece o to, aby jen přibral co nejrychleji - čili do břicha - ale aby se dostal do lepší kondice. To bez pohybu nejde. Navíc ten klid a ta pravidelnost je možná právě to, co potřebuje nejvíc - po klinice, po nemoci a s tím souvisejících změnách, které koně tak tuze neradi.
Psychicky vyrovnaný kůň, jistý si svým světem, s pravidelnou činností a dobrým žrádlem nabere určitě líp, než...
...no, kdysi mi jedna osvícená trenérka vynadala slovy: "Nekoukej na ni tak, nebo onemocní!" Modří vědí... je to tak smajlík

13.6.2018 22:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Už jsem to kdysi psala, taky jsem krmila spilersky- Stud and Youngstock Mix, ale za A)zdržil zdroj (kupovala jsem je za 405 kč + 50kč poštovné za dva pytle PARÁDA) a za B) mi jednou došly s mini bílejma "broučkama" (hemžící se hafo bílých mikro teček po pytli a krmení) Prodejce mi tenkrát poslal další pytle zdarma, ani jsem nemusela ty kontaminované vracet (nasypala jsem to rybám) ale prostě už byl problém. krmení fakt eňo ňuňo, voní to, vypadá to pěkně, kobyla to žrala s chutí, při dnešní ceně bych prokrmila za měsíc 1500kč jen ve spilerskách+ další prachy za "ko*tiny" jako len, slunečnici, jo koupit jeden pytel na dva měsíce na ovonění denní dávky to by šlo, ale to je tak jen pro můj pocit, kobyle to je asi jedno, tak tam prostě dám tu hrst ovsa (je k ustájení, ale já tu možnost nevyužívám)
Mám NE teď taky za dobrou cenu, jsem na půlce za spilersky + občas koupím pytel těch ko*tin, co vydrží 2 měsíce i déle neb se toho moc nekrmí.

Stud už mám objednaný, už len po neho ísť, ale som bez auta. To budem kŕmiť v mixe s ovsom, aj. Senior Mix, čo už čaká u predajcu.

Starine zase vrátim rezky a hlavne dám urobiť zase po troške zuby. Má ich na prd, bohužiaľ :(

Ale mala so možnosť akurát Spillers nahádzať do výživárskeho programu, takže som to vedela vybilancovať aj s iným jadrom a Hoeveler minvit doplnkom, ktorý som zatiaľ neobjednala, ale mám to v pláne.

Len tak všeobecne podotýkam, že ak človek nepodáva kvalitný minvit premix, v žiadnom prípade nedokáže dorovnať deficit mikroprvkov.

13.6.2018 22:42

No mám někdy v plánu zrealizovat odběr krve(až budou v práci pololetní odměny) ...hele ruku na srdce, a co my lidé, jaký kvalitní minvit berem? Já si teď koupila geloren a tvářím se jako že jsem pro sebe udělala echt věc, přitom bych si měla raději dojít na ženské ,
Asi jsem v tomto lajdák(dávání minerálních doplňků), kobyla má minerální sůl, obyč sůl, himalájskou sůl, müsli- tam taky něco bude, z pastvy a semínek(slunečnice, len, konopí) si taky něco veme.+ kvasnice
Edit: krmivář by mě asi přetrh, ale ty spilersky(asi tak litr na půl 10l kýble "řízkové rašeliny") jsem míchala do řízků + len a slunečnici, to byla bašta...

13.6.2018 23:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

No mám někdy v plánu zrealizovat odběr krve(až budou v práci pololetní odměny) ...hele ruku na srdce, a co my lidé, jaký kvalitní minvit berem? Já si teď koupila geloren a tvářím se jako že jsem pro sebe udělala echt věc, přitom bych si měla raději dojít na ženské ,
Asi jsem v tomto lajdák(dávání minerálních doplňků), kobyla má minerální sůl, obyč sůl, himalájskou sůl, müsli- tam taky něco bude, z pastvy a semínek(slunečnice, len, konopí) si taky něco veme.+ kvasnice
Edit: krmivář by mě asi přetrh, ale ty spilersky(asi tak litr na půl 10l kýble "řízkové rašeliny") jsem míchala do řízků + len a slunečnici, to byla bašta...

Od tej krvi si až tak veľa nesľubuj, sérové hladiny minerálov nie tak úplne odrážajú ich skutočnú dostupnosť pre organizmus a určite ti neurobia celý profil, Cu, Zn, Se...

O tom, ako sa koňom začalo zrazu depigmentovať okolie očí by vedeli rozprávať chovatelia arabov, pričom mali kone na minerálke. Niektoré produkty sú proste celkom dosť na houno.
Tiež mám dva druhy solí, len je blbé, že ich nikto nelíže, okrem snáď srniek, tiež bolo dávno zistené, že dobrovoľný príjem soľného lizu nepokryje potreby minerálov, dokonca ani Na nie.

Aký veľký deficit môže nastať, aj pri kŕmení musli - to som si uvedomila naozaj až keď som používala ten program a do tejto problematiky zabŕdla hlbšie.

Ale nepredpokladám, že by o tomto chceli ľudia niečo vedieť, väčšina zaujme postoj ako ty - niečo si už len vyždibú. Možno aj áno, len ja som voči tomuto naozaj skeptická a skôr si myslím, že nie, ale samozrejme závisí od plemena, veku, záťaže, strát, produkcie mlieka, rastu a tak ďalej.

Ja sama minerály a vitamíny užívam, nevidím na tom nič výstredné, ani výnimočné.

13.6.2018 23:09

Horsana napsal(a):
Od tej krvi si až tak veľa nesľubuj, sérové hladiny minerálov nie tak úplne odrážajú ich skutočnú dostupnosť pre organizmus a určite ti neurobia celý profil, Cu, Zn, Se...

O tom, ako sa koňom začalo zrazu depigmentovať okolie očí by vedeli rozprávať chovatelia arabov, pričom mali kone na minerálke. Niektoré produkty sú proste celkom dosť na houno.
Tiež mám dva druhy solí, len je blbé, že ich nikto nelíže, okrem snáď srniek, tiež bolo dávno zistené, že dobrovoľný príjem soľného lizu nepokryje potreby minerálov, dokonca ani Na nie.

Aký veľký deficit môže nastať, aj pri kŕmení musli - to som si uvedomila naozaj až keď som používala ten program a do tejto problematiky zabŕdla hlbšie.

Ale nepredpokladám, že by o tomto chceli ľudia niečo vedieť, väčšina zaujme postoj ako ty - niečo si už len vyždibú. Možno aj áno, len ja som voči tomuto naozaj skeptická a skôr si myslím, že nie, ale samozrejme závisí od plemena, veku, záťaže, strát, produkcie mlieka, rastu a tak ďalej.

Ja sama minerály a vitamíny užívam, nevidím na tom nič výstredné, ani výnimočné.

Právě že si nenalíže, tak dám přímo do krmení tu drcenou himalájskou...
Pokud třeba do toho programu zařadíš ty semena(slunečnici, konopí, lněné pokrutiny) vyšlo by to jinak? Zinek- právě ta slunečnice(obvzlášť pro hřebečky vhodná) selen- len, na měď si rychle nevzpomenu smajlík
Edit: já se koukala na laboratoř v Jihlavě, každý prvek se extra platí...už si moc nevzpomínám, to bych musela znova nakouknout.

13.6.2018 23:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Inak teraz nemám kone na minerálke, iba na tom musli a kobyla mi žerie hlinu :/.

13.6.2018 23:21
helas

XXX.XXX.50.86

K těm lizům:
Po pravdě, mně se moc nelíbí ty soli s přídavkem jabka či čehokoli. Nějak si myslím, celkově, že kůň by měl vědět, co žere, a pak že si to nadávkuje sám. Tyhle přídavky či čo, to ho akorát mate.

Takže dávám sůl - liz, ten kulatej - a do krmiva pak minvit přídavek podle KD.
A k pocení: zaujalo mě, že ten liz koně baští o dost víc v zimě, než v létě, když by člověk čekal, že se na to vrhnou, protože se víc potí. Asi to holt není tak jednoduché... ;-).

13.6.2018 23:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Právě že si nenalíže, tak dám přímo do krmení tu drcenou himalájskou...
Pokud třeba do toho programu zařadíš ty semena(slunečnici, konopí, lněné pokrutiny) vyšlo by to jinak? Zinek- právě ta slunečnice(obvzlášť pro hřebečky vhodná) selen- len, na měď si rychle nevzpomenu smajlík
Edit: já se koukala na laboratoř v Jihlavě, každý prvek se extra platí...už si moc nevzpomínám, to bych musela znova nakouknout.

Soľ - to je fajn

Slnečnica- tuky, konope a pokrutiny- skôr zdvihnú proteíny v KD, ale toto z hlavy neviem, no pochybujem, že sa toho kŕmia také obrovské množstvá denne.
Inak práve tie konopné produkty považujem za veľmi vhodné krmivo pre rekonvalescentov, na to som úplne zabudla.

Ja mám v lete fázu, že sa mi nechce mixovať kašičky, to prichádza až na začiatkom jesene a vrcholí to samozrejme v zime :D
Takže aj preto teraz kŕmim musli a mám v pláne ten granulovaný Hoeveler.

13.6.2018 23:27
Horsana

XXX.XXX.40.140

helas napsal(a):
K těm lizům:
Po pravdě, mně se moc nelíbí ty soli s přídavkem jabka či čehokoli. Nějak si myslím, celkově, že kůň by měl vědět, co žere, a pak že si to nadávkuje sám. Tyhle přídavky či čo, to ho akorát mate.

A k pocení: zaujalo mě, že ten liz koně baští o dost víc v zimě, než v létě, když by člověk čekal, že se na to vrhnou, protože se víc potí. Asi to holt není tak jednoduché... ;-).

Tak také tie chemikálie na lízanie, pochúťky a rôzne kúpené pamlsky by mi vôbec nenapadlo koňom podávať, zlatá mrkva.

No s tým lizom a tým, že "kôň vie" čo mu treba je to asi taká pravda, ako že kôň sa neotrávi jedovatými rastlinami...

13.6.2018 23:41
helas

XXX.XXX.50.86

Horsano, ale to takhle nebylo myšleno...

Koně si vybírají, co jo a co ne - pokud ovšem mají šanci čichem (či chutí) rozeznat, oč jde.

Proto jsem psala, že ty divně a jinak ochucené solné lizy možná nejsou to pravé a koně matou.
Solný liz z čisté soli je nesplete, tak si nalížou přesně tolik, kolik potřebují (s výjimkou hříbat, abych byla přesná ;-)

Když koním nabízíme ty krychle s všeličíms - no, někteří to žerou, ale drtivá většina ne. Nejoblíbenější je prostě ta sůl ve válci s dírou - a v tom je fakt jen sůl. Cítí sůl, vědí, že je to sůl, lížou tedy sůl... a nemyslí si, že žerou kus jabka či čeho.

A: koně - přinejmenším klisny které sleduji - nevezmou jednovatou rostlinu. Ovšem pokud ji rozeznají. V usušeném seně ji vezmou... smajlík

13.6.2018 23:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

helas napsal(a):
Horsano, ale to takhle nebylo myšleno...

Koně si vybírají, co jo a co ne - pokud ovšem mají šanci čichem (či chutí) rozeznat, oč jde.

Proto jsem psala, že ty divně a jinak ochucené solné lizy možná nejsou to pravé a koně matou.
Solný liz z čisté soli je nesplete, tak si nalížou přesně tolik, kolik potřebují (s výjimkou hříbat, abych byla přesná ;-)

Když koním nabízíme ty krychle s všeličíms - no, někteří to žerou, ale drtivá většina ne. Nejoblíbenější je prostě ta sůl ve válci s dírou - a v tom je fakt jen sůl. Cítí sůl, vědí, že je to sůl, lížou tedy sůl... a nemyslí si, že žerou kus jabka či čeho.

A: koně - přinejmenším klisny které sleduji - nevezmou jednovatou rostlinu. Ovšem pokud ji rozeznají. V usušeném seně ji vezmou... smajlík

No, to ťa sklamem, kone si nie sú schopné nalízať toľko soli, koľko skutočne potrebujú- to znamená, že aj keĎ majú prístup k soli a majú deficit Na a Cl, tak ju skrátka lízať nemusia.

Iste, príjem soli sa dá zvýšiť - napríklad že sa soľ neváľa v hovnách, nie je zaprášená, je vhodne zavesená a tak ďalej, ale proste tá viera, že oni vedia presne kedy a koľko potrebujú je iba viera.
Je na to hafo štúdií.

Lízanie soli je časté aj u koní s podráždeným žalúdkom, s vredmi, u koní čo sa nudia, alebo sú v strese.
Kiež by som mala euro za každého pacienta, ktorému som dala soľ do soľničky /tak voláme držiak na soľ/ a majiteľ urazene opáčil, že on doma soľ má a že ju nelíže. Líže skoro každý.

No vzhľadom na to, že som bola priamym účastíkom hromadnej otravy koní durmanom, tak si nič o tom, ako "oni vedia" už nemyslím, hoci šlo o semená v zlomkovej kukurici. Vedela to napríklad hydina, alebo morčatá a králiky. Kone teda celkom určite nie. Teda, staršia hucula nevyžrala všetko.
Iné druhy zvierat semená dokonale vyselektovali.

Tak isto sa kone vedia otráviť kôstkovinami, žerú tis...je toho viac, čo ma vedie k obavám.
Vnímam to na úrovni povedačiek o tom, ako sa kôň nenapije špinavej vody, napríklad.

14.6.2018 00:03

Já se tedy taky vyléčila z toho, že si - byť moji nenároční poníci - z "přírody" a lizů vezmou vše, co potřebují.

Když jsme šli po lese, poník naléhavě žádal o možnost požírat lesní humus, popř. vykusovat a lízat lesní hlínu. Takže jsem urychleně objednala Dromy Minvit či jak se přesně jmenuje. Běžně ho dávám přes zimu s tím, že z pastvy mají dostatek, co potřebují. Ale je fakt, že chudá pastva, kterou nechávám pro poníky, jim nejspíš nemá šanci poskytnout to, co by si mohli nasbírat, kdyby byli úplně přirozeně... a vzhledem k akčnímu rádiusu divokého koně by člověku vlastně mělo být jasné, že ať máme sebevětší pastviny, nikdy si tam kůň nedokáže najít tolik, jako kdyby měl možnost úplně volného pohybu... takže mi nějak (snad jen dočasně )vypadl selský rozum...

14.6.2018 00:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

Já se tedy taky vyléčila z toho, že si - byť moji nenároční poníci - z "přírody" a lizů vezmou vše, co potřebují.

Když jsme šli po lese, poník naléhavě žádal o možnost požírat lesní humus, popř. vykusovat a lízat lesní hlínu. Takže jsem urychleně objednala Dromy Minvit či jak se přesně jmenuje. Běžně ho dávám přes zimu s tím, že z pastvy mají dostatek, co potřebují. Ale je fakt, že chudá pastva, kterou nechávám pro poníky, jim nejspíš nemá šanci poskytnout to, co by si mohli nasbírat, kdyby byli úplně přirozeně... a vzhledem k akčnímu rádiusu divokého koně by člověku vlastně mělo být jasné, že ať máme sebevětší pastviny, nikdy si tam kůň nedokáže najít tolik, jako kdyby měl možnost úplně volného pohybu... takže mi nějak (snad jen dočasně )vypadl selský rozum...

To isté u nás.
Lízanie hliny, ktoré po pridaní Dromy Minvinu po pár dňoch zmizlo. V zime poctivo pridávam všetko možné, ale v lete je aj trochu problém s teplotou skladovacích priestorov, nekŕmim mokré krmivo a tak ďalej.
Každé leto na to zabúdam, myslím si, že musli to spraví, ale nespraví, každý rok sa niektorý ozve a začne lízať hlinu. Osobne ma to privádza takmer do mdlôb, potom si to vyčítam, že som na to zas zabudla, njn.

Aj keď zase už som si všimla aj spojitosť medzi lízaním hliny a stresom. Ale prídavok minerálky to vždy vyriešil, takže, kto vie ako to naozaj je. Ono všetko sú visí so všetkým. Aj horčík a vápnik pufrujú žalúdok.

14.6.2018 05:08
Terezín

XXX.XXX.39.20

Děkuju za všechny reakce. Kůň je 17ti letý kladrubák, vždycky měl spíš tendence tloustnout i ze vzduchu, takže přibírání se absolutně nebojím, to nám jde
Nakrmený on stále je, všechno co šlo dolů, jsou svaly, nemá zadek, lopatky vystouply.
Prodělal flegmónu, bohužel to mělo takový divoký průběh s teplotama, že jsme ho raději na tu kliniku nechali odvézt, jelikož i spadl v boxe a nemohl se postavit.Noha mu začala praskat a valil ven hnis.Na klinice stál 14dní, teď je 14dní doma. Do teď se mu převažovala noha na vysoký tlakový obvaz, od úterý nízký na noc a přes den bandáž. Teď musí chodit a chodit, aby otok co nejvíce zmizel.
Jde mi právě o tu regeneraci organismu, upravení srsti, která ho evidentně svědí jak je vysušená, pročištění organismu od atb.Svalovou hmotu musí nabrat postupně chozením do kopečku, až rozchodí více tu nohu.
Pivovarské kvasnice už jsem před pár lety dávala a koním to dost šmakovalo, i když je fakt, že je teď takový opatrný, jelikož se mu do žrádla míchájí léky a např. takový Metronidazol je hořký až hrůza, to jsem mu musela strouhat do žrádla mrkev. Dost přemýšlím nad dvouměsíční kůrou Immuneregen, nemáte někdo zkušenost?

14.6.2018 12:22

Horsana: jako bych slyšela popisovat sebe... Člověk kolem nich běhá, dělá první poslední a nakonec zanedbá takovou důležitou věc jako jsou vitamíny... njn jsme taky jenom lidi

14.6.2018 17:43
bubel

XXX.XXX.60.165

immuneregen přečtěte si složení, je tam spirulina, piv. kvasnice a naklíčená pšenice to vše si můžete sehnat na netu, kromě naklíčené pšenice kterou si naklíčíte doma a vyjde Vás to o hodně levněji ty peníze bych za to nedala.

14.6.2018 17:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mňa by spoľahlivo odradilo už to, že na ten produkt robí reklamu Rolinka.

14.6.2018 21:55
jesie

XXX.XXX.35.227

A zkoušeli jste někdo Cavalor? Já teda byla hodně skeptická, byla jsem zvykla si míchat statkova a vitaminove doplňky sama, ale po 2 měsících na Cavaloru mi spadla čelist...jednak potřebuji jen malou dávku a jednak to jde pěkné do svalu.
Priznavam ale otevřené, ze koně mi pracuji 5x týdne...

14.6.2018 22:39
helas

XXX.XXX.50.86

Ještě podotek k otmu lizu: ano, taky znám výroky "on to nechce" a lízají všichni... Záleží, jak kterou.
Že se liz neválí na zemi, mi přišlo samozřejmé... máme je vedle napaječek; jsou tací, kteří si sůl uvolňují pomocí vody. A překvapuje mě, že lížou liz víc v zimě, než v létě (pastvu nemáme).
S tou nudou můžeš mít samozřejmě pravdu; já to nezažila, ale to mnoho neznamená.
Min vit příkrm mi taky přijde jako samozřejmost; na žraní hlíny reaguju stejně (resp. zažila jsem jednou - otravu nějakým hmyzem nacucaným postřikem - říkal vet, neb byl, ono to vypadalo jako flegmona, jen kobylka se chovala odlišně).
Na tu otravu durmanem si pamatuju, jak jsi to popisovala, to musela být čistá hrůza.
Ale to je ono: nám tu roste volně, hotovej ráj narkomanů... a koně rostlinu nevezmou. Zrno, to je asi jiná...
Nejsem prostě přítel čehokoliv, co voní jinak, než to je (s výjimkou podání nutných léků, to koně taky ošidím jinou chutí). Ať už jde o lizy nebo o udidla... ;-)
Ovšem jakkoli upravené krmivo koně ošálí lehce.
Je to jen postoj, no. Nezdá se mi, že bychom byly ve při smajlík
No, tohle nic nemění na tom, že si myslím, že kůň rychle nenabere, co ztratil (a zejména kůň starší), a že je i trochu zbytečné o moc rychlé nabrání usilovat - protože cokoli je u koní rychle, stojí obvykle za houby ;-).

14.6.2018 22:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

helas napsal(a):
Ještě podotek k otmu lizu: ano, taky znám výroky "on to nechce" a lízají všichni... Záleží, jak kterou.
Že se liz neválí na zemi, mi přišlo samozřejmé... máme je vedle napaječek; jsou tací, kteří si sůl uvolňují pomocí vody. A překvapuje mě, že lížou liz víc v zimě, než v létě (pastvu nemáme).
S tou nudou můžeš mít samozřejmě pravdu; já to nezažila, ale to mnoho neznamená.
Min vit příkrm mi taky přijde jako samozřejmost; na žraní hlíny reaguju stejně (resp. zažila jsem jednou - otravu nějakým hmyzem nacucaným postřikem - říkal vet, neb byl, ono to vypadalo jako flegmona, jen kobylka se chovala odlišně).
Na tu otravu durmanem si pamatuju, jak jsi to popisovala, to musela být čistá hrůza.
Ale to je ono: nám tu roste volně, hotovej ráj narkomanů... a koně rostlinu nevezmou. Zrno, to je asi jiná...
Nejsem prostě přítel čehokoliv, co voní jinak, než to je (s výjimkou podání nutných léků, to koně taky ošidím jinou chutí). Ať už jde o lizy nebo o udidla... ;-)
Ovšem jakkoli upravené krmivo koně ošálí lehce.
Je to jen postoj, no. Nezdá se mi, že bychom byly ve při smajlík
No, tohle nic nemění na tom, že si myslím, že kůň rychle nenabere, co ztratil (a zejména kůň starší), a že je i trochu zbytečné o moc rychlé nabrání usilovat - protože cokoli je u koní rychle, stojí obvykle za houby ;-).

Jj, súhlasím.

Jablkové príchuťové lizy som fakt nepobrala, prišlo mi to ako tie krikľavozelené limonády s príchuťou jablko, mmm :D

Kone a zrno - tak kone to veruže nevyselektovali, zato holuby, hydina, morské prasiatka a zakrslé králičky dokonale, fakt dokonale, zvýšili iba semienka, kukuricu zožrali.

Ono to bude indivindi, ako všetko :).

14.6.2018 23:47
helas

XXX.XXX.50.86

Horsana: ta morčata a králíčci - to je zajímavé! U drůbeže mě to moc nepřekvapuje - je přece zrnožravá, musí umět vyselektovat, co jo a co ne. Koneckonců, ptáci jsou dinosauři, měli čas to dostat do genetické paměti.
Jak to předávají mladým holubi, to netuším - ale vzhledem k tomu, že jde o nejúspěšnější ptačí druh, to jistě mají nějak vychytané (a mladé krmí čímsi jako "mlékem" z volete). Kurovití jsou nekrmiví, takže tam se mláďata učí nápodobou. Co jim napovídá genetická paměť, to se neví - ono se toho o ptácích ještě neví strašně moc. Každopádně jsou to druhy o pár milionů let starší, než koně.
Morčata - nu, ze země původu asi musejí umět přesně rozeznat podstatně více rostlin a jejich plodů, než jim dokázeme předložit my. A králíci - nemají ti nějakou zvýšenou imunitu k jedům, podobně, jako ostatní hlodavci? Nevím, a zajímalo by mě to!

Koně jsou trávožraví, vhodnou nebo nevhodnou rostlinu rozeznat většinou umějí (nebo aspoň porci, viz tis nebo akát). Stejně tak si umějí vybrat rostliny, které jindy nežerou, ale zrovna k něčemu potřebují...hlavně klisny.
Zažila jsem i koně ožralého (jako fakt, na šrot ožralého) ze spadaných švestek :-D
No, dostal se z toho, ale tu kocovinu jsem mu nezáviděla.

15.6.2018 00:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

hela- u nás je teraz fakt dosť zvierat, ktoré konzumujú kvasiace divé čerešne a evidentne sú pod vplyvom, aj takto opitého koňa už som videla.

On výraz "ožratý ako divá sviňa" môže mať korene aj v tomto, vídam ich denne a nijako ma to neteší :D

Králici neviem, boli spolu s morčatami v jednom konskom boxe a žrali zo spoločných misiek, kde bolo to zrno.

Kamarátka si raz všimla, že kobyla konzumuje nechtík, ktorý mala niekde vysadený, na druhý deň z nej vypadli škrkavky, potom po odčervení sa ukázalo, že bola fakt silne začervená.

Ono je toho viac a veľmi zaujímavého. Proste to vyzerá, že niekedy vedia, niekedy nie.
Že nevedia - o tom svedčí napríklad atypická myopatia, kedy požerú letáčiky javora, nažky, ale aj trávu, ktorá je kontaminovaná hypericínom.

15.6.2018 00:32
helas

XXX.XXX.50.86

Horsana: no jo... zas šlo o cosi, co se nemohli naučit od svý mámy.
A ten javor: matně se mi vybavuje, nebyl příčinou nějaký nový škůdce těch javorů ? Fakt už přesně nevím...

15.6.2018 04:51

Jojo, atypická myopatie, StarýVrah a jeho služebnictvo by mohlo vyprávět, a o otravě stádové omegy valacha pryskyřníkem v hladomorném přemrzlém výběhu též.

K tématu: rychle nabere leda tuk, svalová tkáň se buduje zvolna, současnou pozitivní kalorickou bilancí a rozumným tréninkovým plánem.Od atb není třeba tělo čistit, ony se nikde neusadily, jen daly zabrat střevní mikrobiotě, stres z nemoci a ošetřování též, takže bych tuto podpořila nějakým FOS a MOS, a myslela i na ty vředy, dromy myslím nějaké gastro má.minvit kvalitní jistě též.
Určitě by neměla zapadnout poznámka o psychické pohodě a zvýšeném riziku koliky, KD bych neměnila, pokud nabírá na zvýšených porcích stávajícího.
Podotek: ze Šumavy hlášení praví, že mladší fjordkoul se v současném počasí zkusil klepat, starší ne, tam služka predikovala, rekonvalescentovi bych klidně šupla pláštěnku.

15.6.2018 07:02

jesie napsal(a):
A zkoušeli jste někdo Cavalor? Já teda byla hodně skeptická, byla jsem zvykla si míchat statkova a vitaminove doplňky sama, ale po 2 měsících na Cavaloru mi spadla čelist...jednak potřebuji jen malou dávku a jednak to jde pěkné do svalu.
Priznavam ale otevřené, ze koně mi pracuji 5x týdne...

Cavalor ma naštval, majú pod SVK vlajkou slovinský text a napriek tomu, že som ich opakovane na to upozornila, z vysoka na to kašlú :)

Ináč mám podobný dojem z spillersu, u nás v stajni sa to s jadrom nepreháňa, kŕmi sa skôr v hrstiach, než litroch, ale aj tak su všetci dosť slušne(až neslušne) vyžratí. a to niektorí majú biedne výbehy, zelené na prídel a iba seno.

15.6.2018 11:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

helas napsal(a):
Horsana: no jo... zas šlo o cosi, co se nemohli naučit od svý mámy.
A ten javor: matně se mi vybavuje, nebyl příčinou nějaký nový škůdce těch javorů ? Fakt už přesně nevím...

Nie, myslelo sa, že je to pleseň, ale ide o plody a malé semenáčiky, ktoré sú schopné kontaminovať trávu, na ktorej vyrastajú.

Neregistrovaný uživatel

15.6.2018 15:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Jako to myslíte, že kůň sežere i jedovaté věci? Copak stromy neožíráme, ale pase si co chce na zemi.

16.6.2018 10:48
dsj

XXX.XXX.207.141

helas napsal(a):
K těm lizům:

K tomu lízání soli v zimě mě napadá: zima je obdobím které je důležité pro ledviny a ty pro správné fungování potřebují sůl. Nedostatek "zimní" soli může souviset s nadměrným příjmem v létě (a nejen u koní). Je to v přírodě pěkně zařízené, i ta obyčejná sůl má pro tělo jiný význam v zimě a v létě.

25.7.2018 08:39
šimlík

XXX.XXX.163.3

Pro zadavatelku, nám na dohojení velice pomohl přípravek Dromy Devil´s Flex 750 g.

26.7.2018 07:19
Terezín

XXX.XXX.39.20

šimlík napsal(a):
Pro zadavatelku, nám na dohojení velice pomohl přípravek Dromy Devil´s Flex 750 g.

Myslíte dohojení ran? To ještě stále řeším, to tedy zkusím.

26.7.2018 11:06

Terezín napsal(a):
Myslíte dohojení ran? To ještě stále řeším, to tedy zkusím.

O jakou ránu (rány) se jedná?

26.7.2018 12:19
šimlík

XXX.XXX.163.3

Ano, pomohlo nám to jak na otok, tak na dohojení rány.

26.7.2018 13:26
Terezín

XXX.XXX.45.5

O jakou ránu (rány) se jedná?

Praskala mu kůže na různých místech a vytíkal hnis + dva ošklivé otlaky od obvazů-ty se hojí asi nejhůř, není to již otevřená rána, ale stále to granuluje, vypadává srst.

26.7.2018 13:33

Terezín napsal(a):
Praskala mu kůže na různých místech a vytíkal hnis + dva ošklivé otlaky od obvazů-ty se hojí asi nejhůř, není to již otevřená rána, ale stále to granuluje, vypadává srst.

Napíšu Vám SZ.

Přidejte reakci

Přidat smajlík