Zdravím hledám někoho kdo by měl chvíli čas a mohla bych mu případně někdy napsat a poradit se/optat se na výběr krmiva :) někdo kdo poradí co vybrat, jak nakombimovat, a jak pomoct koníkovi v určitých situacích krmivem :) (a necpal mi jako prodejci krmiv papky za xx tisíc )
Zjednodušeně- hledám někoho kdo se alespoň trochu vyzná v krmivech a pomohl by mi alespoň přes zprávy
Uživatel s deaktivovaným účtem

Začněte pastvou a senem(sama píšete, že pastva nic moc a seno v boxe je?)...to co sypete do žlabu není zase až tak zásadní, pokud netrénujete na military...

Smalia
napsal(a):
Semo máme, ale pastva fakt nulová... :/.
Orientačně, koik si myslíte, že toho denně kůň má, ono pokud totiž nemá pastvu- jen natípe, tak alespoň 10 kg...
U koní je lepší, pokud jejich távení je naučené tloustnout- brát energii ze sena, dávat do žlabu je taková nadstavba třeba při treninku pro zásobu pohotové energii k výkonu...podle úrovně tréninku zvyšujeme dávky jádra
Příklad: já jsem rekreant, kobyla čerstvě 5 let, pastva, seno na noc + asi nějaká sláma, litr Nova Equi klasik ráno a litr večer, do každého hrst mačkaného ovsa,150g/den lněných výlisků,100g/den konopného semínka, minerálka(dromy minvin) a 5ml Yea kvasinek. v zimě okolo 2 kil mrkve na jedno krmení.. kobyla je akurát.

Smalia
napsal(a):
Zdravím hledám někoho kdo by měl chvíli čas a mohla bych mu případně někdy napsat a poradit se/optat se na výběr krmiva :) někdo kdo poradí co vybrat, jak nakombimovat, a jak pomoct koníkovi v určitých situacích krmivem :) (a necpal mi jako prodejci krmiv papky za xx tisíc )
Zjednodušeně- hledám někoho kdo se alespoň trochu vyzná v krmivech a pomohl by mi alespoň přes zprávy
Toto je záležitosť výživára a nikto, kto si váži vlastný voľný čas. vám to zadarmo neurobí. Je kopec výživárov, ktorí vám zostavia dívku na mieru a stojí to pár stoviek. Žofré určite poradí konkrétne mená, takto z hlavy viem iba M. Mechovú. Pozrite staršie diskusie, tieto dotazy a odporúčania sa často opakujú.

napsal(a):
Toto je záležitosť výživára a nikto, kto si váži vlastný voľný čas. vám to zadarmo neurobí. Je kopec výživárov, ktorí vám zostavia dívku na mieru a stojí to pár stoviek. Žofré určite poradí konkrétne mená, takto z hlavy viem iba M. Mechovú. Pozrite staršie diskusie, tieto dotazy a odporúčania sa často opakujú.
Doporučuji taky ing Mechovou. Od dob, kdy už to nedělá adalin, ani o nikom jiném, s kým bych byla spokojená, nevím. Je fakt, že poslední roky už si poradím sama, pokud bych si nevěděla rady, poprosila bych a zaplatil ing Mechovou.
Pokud nemáte extra spešl problém, na EQ napsala ing Mechová serii článků, má je i další i na svém webu, pořádáxsemináře, můžete i samostudiem.
Smalia
napsal(a):
Ale já chtěla poradit jak nasvalit koně, co mu dát papkat a jak to dokombinovat (obyčejné věci které zvládá většina majitelů koní) :) kdo byl ochotný tak napsal do zprávy :) ale děkuji za rady i tady...
Obyčejné věci, které zvládá většina majitelů koní...a proč vy je nezvládáte?
Ono vám tu někdo klidně může napsat, co mu dát papkat, ale jak poznáte, že to není nesmysl, pokud nemáte ani šajnu? Do diskuze může kdokoli napsat cokoli.
Jak psala žofré, můžete se připovzdělat i sama, pokud nemáte žádný větší problém
odkazy na články zde
http://krmeni-koni.cz/clanky/
abych nebyla OT, můj kůň má většinu roku seno nonstop, v sezóně pastvu nonstop, denně dva litry Nutristaru od Hippolytu, minerálně vitamínovou směs Dromy MinVin plus nějaké sezónní doplňky - extrudovaný len, sušené šípky, biotin, byliny. Ob den plus mínus kilo mrkve.
Smalia
napsal(a):
Mě šlo hlavně o to jak to smíchat :) co s čím, kdy dám tuhle složku a kdy ne :) nejsem uplně off topic, jen jsem potřebovala pár rad jako např s čím smíchat alavis apod. a podpořit chuť :) a tak, což jsem nevyčetla.
Alavisů je několik druhů. Míchat se mohou normálně do krmiva, jen někteří koně si zvykají na chuť déle.
Jaké krmivo, komu, kolik, vám tu nikdo neporadí. Každý kůň to má jinak. Doba, kdy se fánkem šupl koním do žlabu oves, je nenávratně za námi.
Pro vás jednodušší by bylo, zeptat se přímo konkrétně na určitého koně, ale i tak je stanovení KD obtížné. Vašeho koně neznáme, a radit od PC někomu KD, to bych si netroufla.
Můžete dostat obecné rady typu, tohle ano, ale...
To je k ničemu.
Pokud máte normálního zdravého a přiměřeně jezdecky využívaného koně, kupte něco už namíchaného. Kvalita se bude odvíjet od vaší peněženky.

Smalia
napsal(a):
Ale já chtěla poradit jak nasvalit koně, co mu dát papkat a jak to dokombinovat (obyčejné věci které zvládá většina majitelů koní) :) kdo byl ochotný tak napsal do zprávy :) ale děkuji za rady i tady...
Ale toto presne vám poradí výživár, ktorému poviete, čo momentálne žerie, robí, ako sa chová, atď. Zdravému a spokojnému koňovi vystačí naozaj málo, poväčšine seno a nejaký drobný príkrm. Ak je niečo v neporiadku, málokto to cez PC dozáže identifikoať, preto je nanajvýš vhodné sa aj samovzdelávať. Nikto to za vás neurobí. A úprimne, pri chove je investicia do výživára v hodnote pár stoviek naozaj zanedbateľná čiastka.

sisi58
napsal(a):
Alavisů je několik druhů. Míchat se mohou normálně do krmiva, jen někteří koně si zvykají na chuť déle.
Jaké krmivo, komu, kolik, vám tu nikdo neporadí. Každý kůň to má jinak. Doba, kdy se fánkem šupl koním do žlabu oves, je nenávratně za námi.
Pro vás jednodušší by bylo, zeptat se přímo konkrétně na určitého koně, ale i tak je stanovení KD obtížné. Vašeho koně neznáme, a radit od PC někomu KD, to bych si netroufla.
Můžete dostat obecné rady typu, tohle ano, ale...
To je k ničemu.
Pokud máte normálního zdravého a přiměřeně jezdecky využívaného koně, kupte něco už namíchaného. Kvalita se bude odvíjet od vaší peněženky.
No mě by to právě zajímalo, jestli když nasypu tou fankou oves (cca 400kč za metrák + nějaký doplněk nebo když dám to müsli (400-700kč za 25kgpytel) jestli ve výsledku za určitých poměrů není efekt stejný, jen s finanční ztrátou... koni je jedno co žmoulá, hlavně že něco. Pocit majitele, že pro koně něco dělá je v popředí.
napsal(a):
No mě by to právě zajímalo, jestli když nasypu tou fankou oves (cca 400kč za metrák + nějaký doplněk nebo když dám to müsli (400-700kč za 25kgpytel) jestli ve výsledku za určitých poměrů není efekt stejný, jen s finanční ztrátou... koni je jedno co žmoulá, hlavně že něco. Pocit majitele, že pro koně něco dělá je v popředí.
To ale myslím, že srovnáváte nesrovnatelné - levnější to jistojistě bude, ale ty poměry nikdy stejné nebudou, protože oves je prostě oves, a müsli - byť i s obsahem ovsa- prostě bude obsahovat x jiných složek a poměry živin se budou lišit.
A nemám nic proti ovsu, ani nechci vychvalovat do nebe müsli (jsem přesvědčená, že levnější značky jsou jenom předražená, zakonzervovaná a ovoněná drť ).
Ale pokud nechci krmit samotný oves ani samotný ječmen, prostě monoobilnou dietu - a to nechci z vícero důvodů, musím míchat něco s něčím. A souhlasím, že nejlevněji vyjde namíchat si vlastní "müsli" ze statkových krmiv, jenže v ustájení je to poněkud nepraktická varianta. Takže hotové müsli mi přijde jako dobrý kompromis.
Koni je možná jedno, co žmoulá, i když spíš asi jak kterému, ale mně to jedno není
nejde mi o to nějak - jakkoliv - ho zaplnit. To bych stejně tak mohla tvrdit, že je fajn děti krmit výhradně rohlíkama, protože jsou levný a dítěti je stejně jedno, co žmoulá
napsal(a):
U zdravého koně nejspíš ano. Ale ruku na srdce, kolik znáte normálních zdravých koní?
Ten oves je vlastně základ pro pracujícího koně. Ty přídavky v podobě kytek v různých krmivech vlastně nahrazují kvalitní pastvu či kvalitní seno. No ano, ani seno už není to, co bývalo. Kolik znáte zemědělců, kteří louky i opečovávají, nejen sekají?
Takž když to shrnu, kůň se má pást nebo baštit seno a kůň intenzivně jezdecky využívaný k tomu dostane oves, aby měl "jiskru". Plus tedy sůl.
Stále vycházíme z toho, že pastva i seno jsou kvalitní. Tvar, barva, různorodost, zpracování a tak.
Jenže.
Nakoukněte do ohrad a výběhů, koukněte a čichněte k senům v balících.A omrkněte zdraví a stav držených koní. Fakt smutek.
A tu nastává ta situace, kdy majitel sáhne po různých granulích a mysli. Dodává ve drahých směsích to, co by mělo být základem pro chov koní, a to seno a trávu.
Dál, zapátrejte ti, kteří jste v mládí měli možnost se pohybovat mezi koňmi, kolik tam bylo nemocných koní? Co vám vyšlo? 1,2 ? A to na celou stáj. Nepočítám odřeniny a úrazy. Spíš dušnost, muchařina, schvácení, koliky, Cusching a tak.
No a tihle fakt nemocní koně potřebují spešl krmení. Opravdu potřebují. I nemocný člověk má speciální dietu, nedá si na žlučník šnicl se salátem s majonézou.
Ale zbytek těch relativně zdravých koní je krmen tak, jak je krmen, právě kvůli majitelům, kteří svým koním podstrojují, nebo mají obavu dát právě ten oves, že svého koně neujezdí. Což chápu.
Opět oddíly s nabušenými koňmi, co jsou pod sedlem jak odjištěný granát. Jen málo jezdců o to stojí.
No a v neposlední řadě je tu překrmování, které se šíří jako morová rána. Zimy žádné, mráz tak - 2°C, plné žlaby, sena co koně sežerou, žádná pořádná práce. To vše = nemocní koně z přežrání.
Je to na prd.

sisi58: trochu OT, ale k tomu počtu nemocných koní - já vidím největší problém v nekontrolovaném množení, každý potřebuje mít od kobyly hříbě, připouští se cokoliv, co má pod ocasem dvě díry, čímkoliv, aniž by někdo nějak výrazně řešil zdraví koně (a povahu). Nemoci se tak šíří (dědí) exponenciální křivkou. Bohužel tomu ani moc nenapomáhají oficiální instituce, které do chovu pouští i vědomě nemocné jedince nebo přenašeče. A k čemu to všechno? Vždyť koní je jak s*ček...
napsal(a):
sisi58: trochu OT, ale k tomu počtu nemocných koní - já vidím největší problém v nekontrolovaném množení, každý potřebuje mít od kobyly hříbě, připouští se cokoliv, co má pod ocasem dvě díry, čímkoliv, aniž by někdo nějak výrazně řešil zdraví koně (a povahu). Nemoci se tak šíří (dědí) exponenciální křivkou. Bohužel tomu ani moc nenapomáhají oficiální instituce, které do chovu pouští i vědomě nemocné jedince nebo přenašeče. A k čemu to všechno? Vždyť koní je jak s*ček...
Souhlasím.
Jen se v tom nepohybuji, tak mě to nenapadlo. Mám sice kobylu, jenže muchařku. Jako zdravá by byla přímo ideální pro chov, v terénu nepřekonatelná, jistá na nohách, jinak by byla zdravá i v těch 22 letech. Ale ta muchařina! Hrůza pro koně, bohužel i pro majitele. Ale i tak bych hříbě nechtěla. Je to víc starostí, než radostí. Hříbci jsou krásní a milí. To je tak všechno.
Jinak dávám přednost valachům.

Já mám nemocnou kobylu, která je kvůli nemoci ne 100% jezdecky využitelná. Nemoc je dědičná, šance přenosu na hříbě min.25%. Kolikrát už jsem slyšela, proč jí teda aspoň nepřipustim, když na ní nemůžu jezdit, že to přece "třeba vyjde". A takhle lidi přemýšlí bohužel.
A ještě víc jsem se o tom přesvědčila, když jsem před dvěma lety začala shánět koně nového. Zklamání, bezmoc a vztek z přístupu chovatelů.
Ono to s dobou našeho mládí fakt nejde srovnávat. Koní je v dnešní době x násobně více, už tenhle fakt sám o sobě je příčinou toho, že je i více těch, kteří vyžadují "zvláštní péči".
Dříve se koně chovali téměř výhradně v institucích, dnes jsou mraky hobby zvířat v rukách soukromých majitelů.
V institucích se jednak množilo kontrolovaně, druhak tam byli koně za účelem nějakého užitku, takže tam neměl šanci přežívat kůň zchromlý, dušný nebo jinak nemocný - ti všichni šli až na výjimky na jatka.
Dnešní hobby majitelé si samozřejmě drží a opečovávají i marody, alergiky, muchaře, seniory. Je jiná doba.

sisi58
napsal(a):
Souhlasím.
Jen se v tom nepohybuji, tak mě to nenapadlo. Mám sice kobylu, jenže muchařku. Jako zdravá by byla přímo ideální pro chov, v terénu nepřekonatelná, jistá na nohách, jinak by byla zdravá i v těch 22 letech. Ale ta muchařina! Hrůza pro koně, bohužel i pro majitele. Ale i tak bych hříbě nechtěla. Je to víc starostí, než radostí. Hříbci jsou krásní a milí. To je tak všechno.
Jinak dávám přednost valachům.
ak sa nemýlim, tak predispozícia na letnú vyrážku je dedičná, takže sa opäť vraciame k tomu, na čom sa chová...
najväčší problém je podľa mňa v neznalosti majiteľov, čoho sme svedkami takmer denne aj tu na faune. pri tej dušnosti(som pri koňoch od ´98, stretla som jedného! dušného, o ktotomo viem, že zostal dušný kvôli tomu, že u predchádzajúceho majiteľa prešli všetky kone virózou a neboli liečené, čo sám majiteľ priznal) stačí jeden kašel liečený serepetičkami, lebo chémia je fujky fuj a to naše koníky nenapajú, koliky, vredy a podobné ťažkosti môžu byť z nesprávneho kŕmenia, kopec ďalších vecí iba pre to, lebo majiteľ je príliš veľký sebec na to, aby zmenil ustajnenie(alebo si koňa v prvom rade nikdy nekupoval, lebo nemá podmienky), atď, atď...

Terven
napsal(a):
To ale myslím, že srovnáváte nesrovnatelné - levnější to jistojistě bude, ale ty poměry nikdy stejné nebudou, protože oves je prostě oves, a müsli - byť i s obsahem ovsa- prostě bude obsahovat x jiných složek a poměry živin se budou lišit.
A nemám nic proti ovsu, ani nechci vychvalovat do nebe müsli (jsem přesvědčená, že levnější značky jsou jenom předražená, zakonzervovaná a ovoněná drť ).
Ale pokud nechci krmit samotný oves ani samotný ječmen, prostě monoobilnou dietu - a to nechci z vícero důvodů, musím míchat něco s něčím. A souhlasím, že nejlevněji vyjde namíchat si vlastní "müsli" ze statkových krmiv, jenže v ustájení je to poněkud nepraktická varianta. Takže hotové müsli mi přijde jako dobrý kompromis.
Koni je možná jedno, co žmoulá, i když spíš asi jak kterému, ale mně to jedno není
nejde mi o to nějak - jakkoliv - ho zaplnit. To bych stejně tak mohla tvrdit, že je fajn děti krmit výhradně rohlíkama, protože jsou levný a dítěti je stejně jedno, co žmoulá
Müsli obsahují takové složky x, že si myslím, že by tam být nemusely, je to vesměs odpad, který se dál dobře prodá (jablečné slupky a drcená hroznová jadérka) dál nějaké psyllium, myslím, že v takovém množství je úplně zanedbatelné, trocha hrachových vloček, trocha vojtěšky, kterou si můžete koupit bokem, pšenice...nebudu to rozpatlávat, já je taky ty müsli kupuju, ale mám takové ty "pochybnosti" jestli si nedělám bytečné násilí, když můžu mít k ustájení oves. Namíchat si vlastní müsli, pokud nemáte základní suroviny od zdroje vás vyjde jako ten pytel. Většina těch rekre koní to stejně nepotřebuje.
Efektem je myšleno energetická hodnota.
Sisi58: nemyslete tak černě, jak píšou nademnou, dříve jatka, dneska se to piplá, asi jich bylo taky dost ale nebyla ta možnost se jim dál věnovat a nebyli na očích, teď je- soukromé vlastnictví koně a už to není sprosté slovo a tím se i otevřel další trh s krmením a doplňky.
OT k těm neujezditelným koním, většina z vás se tu bije v prsa za štábní kulturu z nějakého jezdeckého oddílu, tam se ti koně krmili jen ovsem a děti na to pustili, myslím že to bude jinde ne v ovsu.
napsal(a):
Müsli obsahují takové složky x, že si myslím, že by tam být nemusely, je to vesměs odpad, který se dál dobře prodá (jablečné slupky a drcená hroznová jadérka) dál nějaké psyllium, myslím, že v takovém množství je úplně zanedbatelné, trocha hrachových vloček, trocha vojtěšky, kterou si můžete koupit bokem, pšenice...nebudu to rozpatlávat, já je taky ty müsli kupuju, ale mám takové ty "pochybnosti" jestli si nedělám bytečné násilí, když můžu mít k ustájení oves. Namíchat si vlastní müsli, pokud nemáte základní suroviny od zdroje vás vyjde jako ten pytel. Většina těch rekre koní to stejně nepotřebuje.
Sisi58: nemyslete tak černě, jak píšou nademnou, dříve jatka, dneska se to piplá, asi jich bylo taky dost ale nebyla ta možnost se jim dál věnovat a nebyli na očích, teď je- soukromé vlastnictví koně a už to není sprosté slovo a tím se i otevřel další trh s krmením a doplňky.
OT k těm neujezditelným koním, většina z vás se tu bije v prsa za štábní kulturu z nějakého jezdeckého oddílu, tam se ti koně krmili jen ovsem a děti na to pustili, myslím že to bude jinde ne v ovsu.
Jasně. Je to i v původu těch koní, v chovu (mimo pod sedlo nešli nikam), různě šikovní jezdci a způsoby ježdění atd., atp.

Terven
napsal(a):
tak to potom jo
Myslím, že pokud by vám šlo jen o tohle a nechtěla jste krmit müsli, těch jednodušších a levnějších variant máte asi milión
Hele tak se koukněte na obsažené látky např. v NE klasik a spilers stud and Youngstock mix...jasně, každý výrobce má svou recepturu, dá tam jiná plnidla(např. šlupky ze slunečnice, šlupky ze sóji) a jiné komponenty, ve finále je ta energetická hodnota stejná...rozdíl 100kč na pytli. Nevím, jestli jsou normy na jakostní znaky, ale pokud ano, tak se jimi výrobci řídí- ten dá to ten todle, ale ve finále to musí splnit normu.
Myslím, že tyto značky asi máte na mysli, co bývá dražší nemusí být automaticky i lepší.
napsal(a):
Hele tak se koukněte na obsažené látky např. v NE klasik a spilers stud and Youngstock mix...jasně, každý výrobce má svou recepturu, dá tam jiná plnidla(např. šlupky ze slunečnice, šlupky ze sóji) a jiné komponenty, ve finále je ta energetická hodnota stejná...rozdíl 100kč na pytli. Nevím, jestli jsou normy na jakostní znaky, ale pokud ano, tak se jimi výrobci řídí- ten dá to ten todle, ale ve finále to musí splnit normu.
Myslím, že tyto značky asi máte na mysli, co bývá dražší nemusí být automaticky i lepší.
Ale ne, neporozuměno
Nemyslela jsem levnější varianty müsli, ale levnější a jednodušší varianty NEŽ müsli.
Psala jsem to v souvislosti s tím, že jste zmiňovala možný stejný efekt u varianty oves plus doplňky a u varianty müsli plus doplňky.
A když jste pak upřesnila, že stejným efektem jste myslela stejnou energetickou hodnotu, trochu mě to pobavilo, protože pokud by vám šlo jen o energetickou hodnotu, pak by mohla posloužit klidně i taška tvrdých rohlíků- to jsem myslela těma levnějšíma variantama

Dobře tak stravitelnou energii, kilo ovsa 13 MJ, kilo zmiňovaných müsli cca 12MJ, nechápu proč do toho mícháte rohlíky, já se zamýšlím nad ovsem a müsli, už si rozumíme?
.Terven napsala:... (jsem přesvědčená, že levnější značky jsou jenom předražená, zakonzervovaná a ovoněná drť )... spíš ta moje odpověď byla na todle...
Cukrovyzajačik: tak kolik má toho sena? aby jsme nebyli OT.
napsal(a):
Dobře tak stravitelnou energii, kilo ovsa 13 MJ, kilo zmiňovaných müsli cca 12MJ, nechápu proč do toho mícháte rohlíky, já se zamýšlím nad ovsem a müsli, už si rozumíme?
.Terven napsala:... (jsem přesvědčená, že levnější značky jsou jenom předražená, zakonzervovaná a ovoněná drť )... spíš ta moje odpověď byla na todle...
Cukrovyzajačik: tak kolik má toho sena? aby jsme nebyli OT.
Rohlíky do toho míchám proto, že jste psala o stejném efektu a
efektem je myšleno energetická hodnota
Chtěla jsem tím říct, že možná má některé müsli stejnou energetickou hodnotu jako oves, ale energetická hodnota není jediné, co mě u krmiva zajímá a myslím, že nejsem sama.
Pokud by to bylo jediné kritérium, pak bych opravdu mohla krmit úplně čímkoli, s trochou nadsázky i tím suchým pečivem.
No já mu vždy nahodím víc, odhadem cca těch 8 ale holky dávají méně :/ o dost...5? 6? Přdijou na to a krmí jako ostatní.. (Holky co se nám o koně ve stáji starají, místujou a krmí...ale jak kdy, jak kolik, jak co..) je to marný spoléhat na ostatní ve víře že se vám o koníka postarají když za to maji zaplaceno, a i to seno mám své takže i kdyby mu daly pětinu toho baliku- berou z mého pro mě, když si to tak přeju- asi špatná domluva nebo nevim, mám to napsat na box nebo koňovi na hlavu? :D.

Ano napište na box- víc sena, až uvidíte že mu zbývá..
PS: odhad není číslo, pokud se obrátíte na výživáře, určitě by byl rád, pokud by to bylo odvážené.
Energetická hodnota krmiva je iba jeden z dielikov skladačky správnej a vyváženej KD, ktorá navyše musí byť šitá na mieru konkrétnemu koňovi.
Akurát tá energia sa dá minúť - prácou, termoreguláciou, kojením, pohybom, rastom.
Aminokyseliny (najmä lyzín), bielkoviny a mikro a makroprvky - zabudnite, že docielite rovnováhu na ovse, sene a soľnom lize. To je skrátka nemožné, mikroprvky nemáte šancu takto dorovnať.
A pastva ? Pokiaľ nemáte detailné rozbory v rôznych vegetačných fázach porastu (za ideálnych a stresových podmienok, vždy môžte kalkulovať iba s akýmisi priemernými hodnotami + závisí od hustoty porastu a doby, ktorú sa kone reálne pasú).
Júl je presne ten mesiac, kedy hovoriť o pastve na ploche, na ktorej sú kone od skorej jari je v lepšom prípade úsmevné, v tom horšom na tom ľudia majú mladé kone a čo je horšie, kobyly v laktácii.
Seno nedávajú, lebo je pastva. Jadro nedávajú, lebo je pastva. Pastva (vypasená plocha, ktorá sa zelená burinami) má byť ako niečo, čo spasí každého koňa, bez ohľadu na čokoľvek.
Adekvátne tomu tie zvieratá aj vyzerajú, skutočne som už dlho nevidela toľko vychrtlých hajtier, ako posledný týždeň :(.
Přesně tak, spoléhat teď na jedinečné řešení "pastvu" je přinejmenším nejisté
Když bude vyhnaný na nějaké ploše, tak je to zase stěhování, tudíž opět nepohoda.Než zapadne do stáda, bude stres.
Vy už nebudete mít možnost mu třeba na noc přihodit, protože na pastevku mu to sežerou ostatní.Takže budete spoléhat jen na kyblíček, který dostane když vy přijedete
Smalia
napsal(a):
Obracet se nebudu :) příjde mi to zbytečné, zítra se stěhujeme na pastvu jak jsem psala, bude dostávat musli, minerálky a pod.
Na vašem místě bych teď neřešila, co do kyblíku a počkala bych. Někdy stačí k opravení koně jenom přechod na lepší pastvu, seno nonstop apod....prostě víc objemu. A pokud píšete, že pastva byla nulová...
Každopádně po přestěhování bych nějakou dobu neměnila to, co sypu do kyblíku. Pro koně jsou všechny změny zátěž, momentálně mu stačí ty, které nemůžete ovlivnit - jiné stádo, jiné prostředí, jiné složení pastvy, jiný zdroj vody. To všechno jsou rizikové faktory vzniku koliky, nepřidávala bych k nim ještě další a to změnu jádra.
Nějaký čas počkejte, co s koněm udělá ta pastva, je-li to skutečně pastva a potom teprve řešte kyblík. Bezprostředně po přestěhování ale počítejte s tím, že kůň může ještě opadnout. Koně v novém stádě zpočátku víc řeší a běhají a méně žerou.