Uspání dušného koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2018 16:11
Terezín

XXX.XXX.45.5

Zdravím, jestli má někdo zkušenost, kdy jste se rozhodli uspat svého dušného koně? Jako že jste si řekli, že už nemá smysl ho trápit? Mám takový pocit, že mě to brzo čeká a nevím co je ten impulz k rozhodnutí. Veterinářka sem samozřejmě jezdí, zkoušíme různé způsoby jak mu pomoci, ale vždy z toho vyjdou nejlépe kortikoidy a to taky nejde do nekonečna, poslední várka, mám pocit, snad ani nezabrala.

9.7.2018 16:25
azo

XXX.XXX.224.26

Z těch kortikoidů dáváte prednisolon nebo dexamethason?

9.7.2018 16:29
alfi pav

XXX.XXX.30.253

U mě byl jedním ze základních impulzů vzteklý veterinář, který mi řekl, že pokud chci do koně měsíčně vrážet 5tis jen na kortikoidech, tak klidně můžu, když je mám, ale že nic jiné už prostě nepomůže...

Kobyla už pak měla problém vyjít malý kopeček od boxu do výběhu bez hyperventilace a dechová frekvence vysoko přesahovala normální hodnoty. Nic mimo silné dávky kortikoidů nezabíralo. V tu chvíli jsem si řekla, že to už není kvalitní život, který bych jí chtěla dopřát a rozhodla jsem se uspat

Jen abych vás ušetřila těžkého šoku a koně utrpení, jestli ho máte ráda: jestliže se rozhodnete ho uspat, nenechávejte ho nejdřív uspat na klasickou anestezii a pak až smrtící injekcí. Anestezie pracuje se zpomalením dechové frekvence a ve chvíli, kdy to uděláte dušnému koni, začne se vám dusit a mlátit sebou (moje velmi trpká zkušenost v rámci snahy zpříjemnit mu odchod ). Pak na něm s veterinářem ležíte, snažíte se ho udržet zatímco on s sebou mlátí a dusí se a do toho se vet snaží zapíchnout jehlu do žíly a uspat ho natrvalo... Šok jsem z toho měla pořádný, málem mě vet musel křísit taky, když kobča dodýchala.

9.7.2018 16:42
Terezín

XXX.XXX.45.5

azo napsal(a):
Z těch kortikoidů dáváte prednisolon nebo dexamethason?

dexamethason...Teď shání něco jiného, má to podobný název jako píšete to druhé, jestli to dokonce není ono, to prý ale s sebou nese další rizika jako např. schvácení. Tak uvidím, jestli to jestještě k něčemu bude, ale pak už právě myslím na to uspání

9.7.2018 16:47
azo

XXX.XXX.224.26

Dexamethason je silnější jak prednisolon (prednisolon je ale šetrnější). Dávám ho v horších dnech když nás nepodrží prednisolon. Také je důležité určité schéma podávání, to by měl znát váš vet.

9.7.2018 16:48
Terezín

XXX.XXX.45.5

alfi pav napsal(a):
U mě byl jedním ze základních impulzů vzteklý veterinář, který mi řekl, že pokud chci do koně měsíčně vrážet 5tis jen na kortikoidech, tak klidně můžu, když je mám, ale že nic jiné už prostě nepomůže...

Kobyla už pak měla problém vyjít malý kopeček od boxu do výběhu bez hyperventilace a dechová frekvence vysoko přesahovala normální hodnoty. Nic mimo silné dávky kortikoidů nezabíralo. V tu chvíli jsem si řekla, že to už není kvalitní život, který bych jí chtěla dopřát a rozhodla jsem se uspat

Jen abych vás ušetřila těžkého šoku a koně utrpení, jestli ho máte ráda: jestliže se rozhodnete ho uspat, nenechávejte ho nejdřív uspat na klasickou anestezii a pak až smrtící injekcí. Anestezie pracuje se zpomalením dechové frekvence a ve chvíli, kdy to uděláte dušnému koni, začne se vám dusit a mlátit sebou (moje velmi trpká zkušenost v rámci snahy zpříjemnit mu odchod ). Pak na něm s veterinářem ležíte, snažíte se ho udržet zatímco on s sebou mlátí a dusí se a do toho se vet snaží zapíchnout jehlu do žíly a uspat ho natrvalo... Šok jsem z toho měla pořádný, málem mě vet musel křísit taky, když kobča dodýchala.

Děkuji za vaši zkušenost, četla jsem to někde na ifauně, musím se na to zeptat vetky. A je tedy možné rovnou podat tu "utrácecí" injekci nebo se to řeší ještě nějak jinak?
U valacha došlo ze dne na den přesně k takovému zhoršení, jak píšete, nevyleze pomale ani kopeček k boxu z výběhu. Jsem z toho úplně nešťastná, protože jsem to nečekala opravdu tak ze dne na den, v květnu jel ještě skokový trénink s tím, že nikdo nepoznal, že je dušný, celou dobu jezdí rekre vyjížďky ve všech chodech a najednou nemůže nic

9.7.2018 16:53
Terezín

XXX.XXX.45.5

Ano schéma dodržujeme, podáváme zároveň ACC a sirup (ježiš teď si nevzpomenu na název, něco na D), je venku, seno máčené, před měsícem a půl na tréninku nikdo nepoznal, že jde o dušného koně

9.7.2018 17:12
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Terezín napsal(a):
Děkuji za vaši zkušenost, četla jsem to někde na ifauně, musím se na to zeptat vetky. A je tedy možné rovnou podat tu "utrácecí" injekci nebo se to řeší ještě nějak jinak?
U valacha došlo ze dne na den přesně k takovému zhoršení, jak píšete, nevyleze pomale ani kopeček k boxu z výběhu. Jsem z toho úplně nešťastná, protože jsem to nečekala opravdu tak ze dne na den, v květnu jel ještě skokový trénink s tím, že nikdo nepoznal, že je dušný, celou dobu jezdí rekre vyjížďky ve všech chodech a najednou nemůže nic

Ano, uspávací injekci je možné podat ihned, bez předchozího uspání.

Kdybych věděla co se stane, nikdy bych kobyle injekci na anestezii nedala, dostala by rovnou tu na eutanazii.
Při ní sice kůň padne jak podťatý a i tak to pro vás bude hodně nepříjemné, ale pořád lepší, než se s ním mlátit na zemi, protože jste mu chtěla usnadnit odchod...
A když k tomu dojde v létě, kafinu si zařiďte dopředu, aby ho ideálně odvezli ten samý den. V teple je to během dvou dnů s mrtvým tělem dost nepřijemné, nehledě na to, že se k němu dostanou mrchožrouti (kočky, psi, lišky, ...), těžko ho budete moc ukrýt na chlazeném a opravdu uzavřeném místě bez přístupu havětě jakéhokoli druhu.

Jen u mojí kobyly se ten stav progresivně zhoršoval několik let a dostala ji řepka na poslední jaro. Jestli píšete, že je to u vašeho koně jak blesk z čistého nebe, tak to má třeba jiné vysvětlení než klasickou dušnost a půjde s tím něco udělat (alergie apod.).

9.7.2018 17:56
Terezín

XXX.XXX.45.5

alfi pav napsal(a):
Ano, uspávací injekci je možné podat ihned, bez předchozího uspání.

Kdybych věděla co se stane, nikdy bych kobyle injekci na anestezii nedala, dostala by rovnou tu na eutanazii.
Při ní sice kůň padne jak podťatý a i tak to pro vás bude hodně nepříjemné, ale pořád lepší, než se s ním mlátit na zemi, protože jste mu chtěla usnadnit odchod...
A když k tomu dojde v létě, kafinu si zařiďte dopředu, aby ho ideálně odvezli ten samý den. V teple je to během dvou dnů s mrtvým tělem dost nepřijemné, nehledě na to, že se k němu dostanou mrchožrouti (kočky, psi, lišky, ...), těžko ho budete moc ukrýt na chlazeném a opravdu uzavřeném místě bez přístupu havětě jakéhokoli druhu.

Jen u mojí kobyly se ten stav progresivně zhoršoval několik let a dostala ji řepka na poslední jaro. Jestli píšete, že je to u vašeho koně jak blesk z čistého nebe, tak to má třeba jiné vysvětlení než klasickou dušnost a půjde s tím něco udělat (alergie apod.).

Má diagnostikovanou dušnost už dva roky, typ RAO, dělali jsme endoskopii, výplach, výtěry..., ale díky managementu a lékům to krom kašle ze začátku vyjížďky nešlo téměř poznat, až teď právě.

9.7.2018 18:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terezín napsal(a):
Ano schéma dodržujeme, podáváme zároveň ACC a sirup (ježiš teď si nevzpomenu na název, něco na D), je venku, seno máčené, před měsícem a půl na tréninku nikdo nepoznal, že jde o dušného koně

Nemáte možnost dát koníka na trávu?
Mám dušnou kobylu už 5 let a největší problém dělá seno. A může vám udělat problém jeden jediný balík, který se jeví dobrý, ale není.
14 dní po přechodu na trávu byste kobylu nepoznala. Teď má 22 roků. Jezdíme ven a to ve všech chodech.
Taky jsme směřovali k uspání i kortikoidy byly. Po změně ustájení (kvalitní seno) kobyla o 100% lepší.
Zvažte to, někdy bývají jednoduchá řešení nejlepší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2018 21:43
Uživatel s deaktivovaným účtem

Terezín napsal(a):

ATB by nepomohla?

Neregistrovaný uživatel

9.7.2018 22:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

U jednoho utrácení koně jsem byl a ani nebyl můj.Naštěstí tedy nebyl dušný jak píše Alfi a proběhlo to naprosto v klidu.Bohužel pokud si dobře pamatuji, tak ta druhá injekce se píchala do srdce.Mě to tehdy naprosto zděsilo, že mu to budou píchat do srdce při vědomí.No nakonec to tak nebylo, ale nevím asi by ho to muselo bolet?Taky jsem od našeho veterináře slyšel něco o oplikaci katetrem.Víc už toho moc nevím a když tak bych si zavolal na kliniku ohledně té RAO a v nejhorším i konzultoval jak nejšetrněji ukončit trápení.

10.7.2018 02:16
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Terezín napsal(a):
Zdravím, jestli má někdo zkušenost, kdy jste se rozhodli uspat svého dušného koně? Jako že jste si řekli, že už nemá smysl ho trápit? Mám takový pocit, že mě to brzo čeká a nevím co je ten impulz k rozhodnutí. Veterinářka sem samozřejmě jezdí, zkoušíme různé způsoby jak mu pomoci, ale vždy z toho vyjdou nejlépe kortikoidy a to taky nejde do nekonečna, poslední várka, mám pocit, snad ani nezabrala.

Existují ještě další možnosti, které vyjdou na cca100 Kč/měsíc. Napište mi odkud jste.

10.7.2018 08:35
koně

XXX.XXX.174.63

Terezín napsal(a):
Má diagnostikovanou dušnost už dva roky, typ RAO, dělali jsme endoskopii, výplach, výtěry..., ale díky managementu a lékům to krom kašle ze začátku vyjížďky nešlo téměř poznat, až teď právě.

Ono je to takové nevypočitatelné
Naše ponice funguje výhradně podle počasí.Jsou horké, prašné dny, kdy už myslíte na nejhorší.
Pak zaprší, lehce se ochladí a je tu nový pony, který sice dýchá drobet rychleji, ale nijak ho to neomezuje.
Tak jsme upravili zátěž podle momentálního stavu a takhle fungujeme cca 6let.Je to tedy rekre domácí mazlíček a navíc jí dcera stejně odrůstá, takže není problém jet podle kobyly.
Chcete li s koněm sportovat, nebo od něj potřebujete pravidelný výkon a dodržet plánované akce, to s touhle nemocí nejde

10.7.2018 11:20
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
U jednoho utrácení koně jsem byl a ani nebyl můj.Naštěstí tedy nebyl dušný jak píše Alfi a proběhlo to naprosto v klidu.Bohužel pokud si dobře pamatuji, tak ta druhá injekce se píchala do srdce.Mě to tehdy naprosto zděsilo, že mu to budou píchat do srdce při vědomí.No nakonec to tak nebylo, ale nevím asi by ho to muselo bolet?Taky jsem od našeho veterináře slyšel něco o oplikaci katetrem.Víc už toho moc nevím a když tak bych si zavolal na kliniku ohledně té RAO a v nejhorším i konzultoval jak nejšetrněji ukončit trápení.

Moji kobylu do srdce injekcí na eutanazii nikdo nepíchal. Oboje (anestezie i potom eutanazie v bojových podmínkách) šlo do žíly a krevním oběhem to do pár vteřin bylo v srci a zastavilo ho.

Nevím, kdy jste eutanazii koně viděl, ale podle mách informací, se to tak dělá už dlouho naprosto normálně. Můj případ uspání je starý cca 5 let.

Neregistrovaný uživatel

10.7.2018 13:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

alfi pav napsal(a):
Moji kobylu do srdce injekcí na eutanazii nikdo nepíchal. Oboje (anestezie i potom eutanazie v bojových podmínkách) šlo do žíly a krevním oběhem to do pár vteřin bylo v srci a zastavilo ho.

Nevím, kdy jste eutanazii koně viděl, ale podle mách informací, se to tak dělá už dlouho naprosto normálně. Můj případ uspání je starý cca 5 let.

Každopádně je dobře že jste to sem napsala.Tohle totiž asi málokdo ví jak to může probíhat.smajlík

10.7.2018 14:31
Terezín

XXX.XXX.66.184

Koně mám doma, jsou celý den venku, na noc otevřený venkovní box. Zkoušela jsem je přestěhovat na pastevko, dokonce i já jsem se kvůli tomu stěhovala, ale fakt hodně se jim tam nelíbilo, furt nějaký problém a když se přistavil vlek, že jedeme zpět, div se neporvali, kdo nastoupí první (jindy zkrmím kilo mrkve, než je tam dostanu). Není to žádný sportovní kůň, byl pořízen na aktivní rekreaci, sem tam trenink ke zdokonalení, nějaký hubert, jinak denní vyjížďky do terénu. Nechci ho utrácet hned zítra, jen když teď došlo k rapidnímu zhoršení, začala jsem uvažovat, co má být u takového koně impulzem k uspání. Mně přijde, že už je to jiný kůň, bez jiskry, pumpuje jen když vyleze 5metrů do kopečka a prostě nevím, jestli čekat, az to bude ještě horší. Pod sedlo se ho už bojím vzít, aby se semnou někde nesvalil, i když pohyb mu do teď dělal dobře.
Jsem moc ráda za zkušenost s tou uspávací injekcí, budu si to pamatovat.
Teď ještě počkám, s čím přijde veterinářka a uvidí se.

10.7.2018 16:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

A neskúšali ste inhalačné kortikoidy(Flixotide) a Ventolin na rozdiahnutie priedušiek ?
Sú to humánne lieky v inhaleroch, vstrekujú sa cez nozdru, aplikátor si viete jednoducho vyrobiť doma, alebo investujete do AeroMask.

Leto je pre koňa s RAO najhorším obdobím.

29.7.2018 20:59
axl

XXX.XXX.167.252

Dobry den, tak co ten Vas konik, jak je na tom?

29.7.2018 21:48
Terezín

XXX.XXX.39.20

axl napsal(a):
Dobry den, tak co ten Vas konik, jak je na tom?

Dobrý den, po vyšetření veterinářkou jsme se dohodli na opětovném nasazení kortikoidů + ATB+ mucobene, jelikož šlo o alergickou reakci pravděpodobně na probíhající žně v okolí. Koni se stáhly bronchy, poslechově plíce kupodivu čisté, což je pro mě hodně dobrá zpráva. Kůň teď vypadá jako totálně zdravý kůň (i pod sedlem), ale samozřejmě zatím díky kortikoidům, které stále bere. Jedeme podle upraveného schématu, navíc vetka nechala namíchat kapsle v lékárně speciálně pro nás, žádné komerční léčivo, a vypadá to, že opravdu sedly. Uvidíme co bude po úplném dobrání, snad bude zase aspoň čtvrt roku klid.
Děkuji za optání :).

Neregistrovaný uživatel

29.7.2018 23:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To člověka vždy potěší takhle dobrá zpráva.Dál držím palce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík