Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.7.2018 12:36
Mííííííd

XXX.XXX.223.15

Ahojte, chtěla bych si koupit koně do parkurů. Jezdím 15 let v klubu. Nemám tolik peněz, abych si kupovala koně za 120 tisíc, ale přemýšlím o plnokrevníkovy.Máte někdo zkušenosti s plnokrevníkama a parkurem? Jde z nich vycvičit kůn, který se umístí na oficiálních závodech ? děkuju za odpověd.

11.7.2018 12:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

Znala jsem plnokrevníka, který měl na to, aby vyhrál Zlatou podkovu. Bohužel musel pro zranění odstoupit. Byl to kůň s velkým srdcem a charakterem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2018 14:11

Mám kamarádku která s A1/1 jezdí parkur, minulý rok jela i všestrannost. Je to úžasný koník! Ale jsou i tací co do toho nejsou. Jde o to, na jak charakterového koníka narazíte a jakou práci si s ním dáte. Jinak jsou to úžasný koníci :).

11.7.2018 14:16
Mííííííd

XXX.XXX.223.15

Děkuji za odpověd.Mohu se ještě zeptat jakou velikost vím, že většinou do toho Z a víc už moc ne, ale chtěla bych někdy zkusit i to Zl nebo L.Děkuju.

11.7.2018 15:09
kallisto

XXX.XXX.237.35

Zlatou podkovu dnes václují plnokrevníci nebo koně vysoko v krvi. Teplasi na ně v rychlosti většinou nemají.

S šikovným plnokrevníkem můžeš klidně L skákat, není to zas tak neobvyklé. Zetko skočí každý průměrný kůň co má čtyři nohy a není to úplně dřevorubec. Chce to jen vybírat dobrého skokana a s tím by ti měl někdo pomoct. Nebo koupit už koně zaskákaného, u kterého ten předpoklad do tohoto středního skákání je.

11.7.2018 15:14

Je to hrozně individuální. Můžete si koupit koníka z dráhy za 20 tisíc, s kterým se během dvou sezón vyskáčete do L, ale taky poblázněnečka, kterému věnujete mnoho let času a práce a bude pro vás velkým úspěchem, když přejdete hobby 80 cm :) A možná ten druhý případ vás nakonec bude i víc těšit … neměřila bych to na centimetry, zvlášť když nemáte ty finance na pořízení koně připraveného a vyšlechtěného přímo pro parkur. Dejte plňáskovi šanci ukázat, co umí a co ho baví, třeba nakonec skončíte u drezur nebo v lese.

11.7.2018 17:18

Mííííííd napsal(a):
Ahojte, chtěla bych si koupit koně do parkurů. Jezdím 15 let v klubu. Nemám tolik peněz, abych si kupovala koně za 120 tisíc, ale přemýšlím o plnokrevníkovy.Máte někdo zkušenosti s plnokrevníkama a parkurem? Jde z nich vycvičit kůn, který se umístí na oficiálních závodech ? děkuju za odpověd.

Plnokrvníci sú síce lacný, ale má to svoj dôvod. Kone sú často minimálne prijazdené, častokrát už majú nejaké problémy, či už zdravotného alebo psychického charakteru. A hlavne, plnorvník nie je kôň pre každého, potrebuje empatického, citlivého a rozumného jazdca, ktorý zostane v pohode, aj keď sa plnokvrník psychicky zosype.

11.7.2018 19:52
lenacia

XXX.XXX.168.82

to co plnokrevník obvykle dokáže skočit i levnější teplokrevník.120 tis. už se dneska chce (u teplokrevných koní) za koně s bomba původem, případně s vlastní výkonností či s výcvikem.
Ale kvalitního teplokrevníka do běžné výkonnosti seženete i za 50...

11.7.2018 21:13

Lenacia...mno, možná teď, když už lidem začíná docházet, že se fakt ceny ustájení budou zvedat skrze nedostatek sena. Každopádně zdravého přiježděného teplase za 50 povětšinou neseženete. Leda pokud má nad 14 let...nebo nějaké jiné ALE. Nebo seženete, ale s velkým štěstím a třeba spíše ve východnější lokalitě...

11.7.2018 22:02
lenacia

XXX.XXX.168.82

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lenacia...mno, možná teď, když už lidem začíná docházet, že se fakt ceny ustájení budou zvedat skrze nedostatek sena. Každopádně zdravého přiježděného teplase za 50 povětšinou neseženete. Leda pokud má nad 14 let...nebo nějaké jiné ALE. Nebo seženete, ale s velkým štěstím a třeba spíše ve východnější lokalitě...

a plnokrevník za 20 bude přiježděný? Za přiježděného plňase se cenou taky už nepohybjeme na 20 tisících... je to všechno Buď a nebo. Ale já Sáru koupila za 40, a zběžně zkušený jezdec ji ujezdí bez problému, jen já jezdit neumím tak já mám problém.

12.7.2018 10:19
polárka.15

XXX.XXX.45.253

lenacia napsal(a):
a plnokrevník za 20 bude přiježděný? Za přiježděného plňase se cenou taky už nepohybjeme na 20 tisících... je to všechno Buď a nebo. Ale já Sáru koupila za 40, a zběžně zkušený jezdec ji ujezdí bez problému, jen já jezdit neumím tak já mám problém.

Leni, Sáru do toho netahej, to je 100 a 1. Plnokrevník není kůň, je to prostě plňas, v plno věcech specifický a opravdu není pro každého. Průměrně naježděného koně pro rekreačku či základy hobby se dají sehnat okolo 40 tis. Kolem 20 tis. bude kůň stažený z dostihu a i on může ty základy jízdárny mít, ne všichni valí jen ovál, ale přiježďují i mimo jiné klasickou jízdárnu. Chce to vědět, od koho koně beru a co má za sebou

12.7.2018 12:15
koně

XXX.XXX.174.63

Mííííííd napsal(a):

Většina věcí se "dá"
O specifikách plnokrevníků tu psáno už bylo.Souhlasím, jsou to citliví koně, kteří fungují v závislosti na jezdci.
Také existují rodiny či linie, ze kterých vznikají teplokrevníci do vyššího sportu, a pak takové vysloveně dostihové.Takže to chce prostudovat.
Hlavně bych se zamyslela nad tím, jakýže jezdec jsem já.
Tudíž jsem li schopna si plnokrevníka přijezdit a být mu takovou oporou, abychom společně dokázali přejít třeba aspoň stupeň Z, tudíž základní.Kůň průměrné výšky na tohle sotva zvedne nohy, ale problém bývá v jezdci
Píšete 15let v nějakém klubu.
Evidentně jste ale nepřišla do styku s krevnatými koňmi a příliš ani s parkurovým sportem, jinak byste takovýhle dotaz nevznesla.
Jinak, všeobecně, vlastnictví koně přináší finanční náklady.Takové stálé a dlouhodobé.
Tak bych zkusila zapřemýšlet, když mám problém s pořizovací cenou, jak to potáhnu dál? Dalších třeba 15 let?Jestli vůbec budu mít na běžné náklady typu ustájko, veterinář, podkovář, natož pak na trenéry, licenci, startovné a výjezdy na závody, což opravdu není zanedbatelná položka.

12.7.2018 13:34
manitschka

XXX.XXX.35.124

Nebudu se až tak vyjadřovat k tomu, zda je plnokrevník vhodný na parkur, na to už odpověděli myslím jiní - je to kůň od koně, důležitý je pohodový a jemný jezdec, znám plňásků dost v parkurech i military.

Ale, pokud jde o finance, ano, pořizovací cena plnokrevníka může být nižší (ale nemusí), ovšem co se týče nákladů na provoz, ty u nich bývají obecně spíš vyšší. Jsou citlivější, choulostivější, hůře krmitelní, rychleji opadají ze svalů, hůř reagují na stres. Ne že by se to nedalo zvládnout, ale rozhodně to většinou nejsou bezúdržboví koně, ani třeba v období jezdecké pauzy. Víc než pár jich znám a 12 let jednoho mám, tak jen taky tohle ke zvážení.

12.7.2018 13:56
lenacia

XXX.XXX.173.31

polárka.15 napsal(a):
Leni, Sáru do toho netahej, to je 100 a 1. Plnokrevník není kůň, je to prostě plňas, v plno věcech specifický a opravdu není pro každého. Průměrně naježděného koně pro rekreačku či základy hobby se dají sehnat okolo 40 tis. Kolem 20 tis. bude kůň stažený z dostihu a i on může ty základy jízdárny mít, ne všichni valí jen ovál, ale přiježďují i mimo jiné klasickou jízdárnu. Chce to vědět, od koho koně beru a co má za sebou

Tak já nevím v době, kdy jsem Sáru kupovala, před 4 lety, tak sem na teplokrevníky kolem té částky 40-50 tis. narážela absolutně běžně... A věkově byli buďto mladí, nebo pak od 8 let výš.
A jak už jsme se dověděly jinde, to 'ale' či jiný problém může mít kůň za pár šupů i za sto tisíc, od toho nám v každé tiskovině a na internetu ve článcích o koupi koně autoři píší, že se má kůň před koupí řádně veterinárně prověřit.
A není to jen o mě, známá si loni pořídila 3 letka ČT také za levno, obsedla si ho, a trénuje si ho, a už s ním jela huberta a chystá se na první závody.
Já zkrátka jen říkám, že určitě tihle teplokrevníci by mohli skákat obdobně jako plnokrevníci za levno.

12.7.2018 14:14
Mííííííd

XXX.XXX.157.53

koně napsal(a):
Většina věcí se "dá"
O specifikách plnokrevníků tu psáno už bylo.Souhlasím, jsou to citliví koně, kteří fungují v závislosti na jezdci.
Také existují rodiny či linie, ze kterých vznikají teplokrevníci do vyššího sportu, a pak takové vysloveně dostihové.Takže to chce prostudovat.
Hlavně bych se zamyslela nad tím, jakýže jezdec jsem já.
Tudíž jsem li schopna si plnokrevníka přijezdit a být mu takovou oporou, abychom společně dokázali přejít třeba aspoň stupeň Z, tudíž základní.Kůň průměrné výšky na tohle sotva zvedne nohy, ale problém bývá v jezdci
Píšete 15let v nějakém klubu.
Evidentně jste ale nepřišla do styku s krevnatými koňmi a příliš ani s parkurovým sportem, jinak byste takovýhle dotaz nevznesla.
Jinak, všeobecně, vlastnictví koně přináší finanční náklady.Takové stálé a dlouhodobé.
Tak bych zkusila zapřemýšlet, když mám problém s pořizovací cenou, jak to potáhnu dál? Dalších třeba 15 let?Jestli vůbec budu mít na běžné náklady typu ustájko, veterinář, podkovář, natož pak na trenéry, licenci, startovné a výjezdy na závody, což opravdu není zanedbatelná položka.

Dobry den, j ezfim už 4 roky plnokrevnika se kterým mám odchozených 90 cm a pár Z na oficialkach.Licenci mam a penize taky a co stojí kůň take vím.Ale plnokrevnika jsem jezdila až od jeho 10 a přes metr už hodně schazoval i kamaradky plnokrevnik vic jak 100 cm čistě neprošel i když byl veden dobře často schazoval.

12.7.2018 16:10
jari

XXX.XXX.87.233

A 1/1a jejich potomci se běžně používají na parkur, např. jeden z nejúspěšnějších plnokrevníků československého chovu Heraldik, skákal parkury stupně T, včetně soutěží CSIO.
Jari.

12.7.2018 17:07

Mííííííd napsal(a):
Dobry den, j ezfim už 4 roky plnokrevnika se kterým mám odchozených 90 cm a pár Z na oficialkach.Licenci mam a penize taky a co stojí kůň take vím.Ale plnokrevnika jsem jezdila až od jeho 10 a přes metr už hodně schazoval i kamaradky plnokrevnik vic jak 100 cm čistě neprošel i když byl veden dobře často schazoval.

Nie každý kôň si bude užívať skoky, nie každý kôň bude fungovať nad meter, a pod každým jazdcom. To, že môj vlastný kôň zhadzuje nad meter nemusí znamenať, že viac nie je schopný skočiť, ale napríklad aj to, že mu nevyhuje jazdec, tréning, atď.

Obzory ohľadom úspešných A1/1 v športe si môžete napríklad sériou článkou od EvyH na EQCH http://www.equichannel.cz/hledat?q=Plnokrevn%C3%ADci%20na%20sv%C4%9Btov%C3%BDch%20kolbi%C5%A1t%C3%ADch&modul=articles.

12.7.2018 17:31
jari

XXX.XXX.87.233

Já jsem jen reagoval na dotaz zda je A 1/1 vhodný na parkur. Otázka výkonu na kolbišti je složitější, jelikož se jedná o spolupráci dvojice - kůň + jezdec.

12.7.2018 20:30
Terven

XXX.XXX.110.147

Mííííííd napsal(a):

Vzhledem k tomu, že plnokrevníci běhají steeplechase a military, kde mají překážky i víc než 100 cm , tipuju, že to shazování nebude znakem plemene , spíš to bude o tréninku a technice.

14.7.2018 22:55
K98

XXX.XXX.241.255

Mám plnokrevníka, dnes už nezávodí (je mu 24 let) a v mládí jel asi 4 překážkové dostihy a pak má vychozené ST s umístěními. Takže ano, myslím že se s ním dají chodit parkury.

16.7.2018 07:53
polárka.15

XXX.XXX.45.253

lenacia napsal(a):
Tak já nevím v době, kdy jsem Sáru kupovala, před 4 lety, tak sem na teplokrevníky kolem té částky 40-50 tis. narážela absolutně běžně... A věkově byli buďto mladí, nebo pak od 8 let výš.
A jak už jsme se dověděly jinde, to 'ale' či jiný problém může mít kůň za pár šupů i za sto tisíc, od toho nám v každé tiskovině a na internetu ve článcích o koupi koně autoři píší, že se má kůň před koupí řádně veterinárně prověřit.
A není to jen o mě, známá si loni pořídila 3 letka ČT také za levno, obsedla si ho, a trénuje si ho, a už s ním jela huberta a chystá se na první závody.
Já zkrátka jen říkám, že určitě tihle teplokrevníci by mohli skákat obdobně jako plnokrevníci za levno.

Proto ti píšu, že srovnáváš jabka s hruškama

16.7.2018 07:57
polárka.15

XXX.XXX.45.253

manitschka napsal(a):
Nebudu se až tak vyjadřovat k tomu, zda je plnokrevník vhodný na parkur, na to už odpověděli myslím jiní - je to kůň od koně, důležitý je pohodový a jemný jezdec, znám plňásků dost v parkurech i military.

Ale, pokud jde o finance, ano, pořizovací cena plnokrevníka může být nižší (ale nemusí), ovšem co se týče nákladů na provoz, ty u nich bývají obecně spíš vyšší. Jsou citlivější, choulostivější, hůře krmitelní, rychleji opadají ze svalů, hůř reagují na stres. Ne že by se to nedalo zvládnout, ale rozhodně to většinou nejsou bezúdržboví koně, ani třeba v období jezdecké pauzy. Víc než pár jich znám a 12 let jednoho mám, tak jen taky tohle ke zvážení.

Choulostivější? Hůře krmitelní? Rychle opadají ze svalů? Kde jste na tom proboha byla? Horší krmitelnost je u plňasů podmíněna jejich psychikou a vředy, kterými dost často trpí, jakmile vyloučíme možnost vředů, hodíme koně do klidu, zachováme welfare, jsou to normálně krmitelní koně jako každý jiný. Svaly jsou přímo úměrné kondici a zdravotní stránce koně a o choulostivosti bych se taky mohla bavit... jak moc dobré podmínky koni dáte, takového ho budete mít... U plňasů jde vždy o psychiku a o zdravotní stav, nic jiného v tom není.

16.7.2018 11:13
Moyda

XXX.XXX.74.8

U plnokrevnika je to taky předevšim o jezdci, každý kůň je jiný, ale o nich převážně platí že jsou velice vnímavý. Takže to chce citlivou ruku a klid. Jinak jsou to normální koně a jak si ho naučiš takového ho budeš mít. Moji jsou jinak spíš kyseliny, co jim nasypeš to sežerou, chovný jsou od jara do zamrazu nonstop venku a bez problémů.

16.7.2018 13:02
manitschka

XXX.XXX.35.124

polárka.15 napsal(a):
Choulostivější? Hůře krmitelní? Rychle opadají ze svalů? Kde jste na tom proboha byla? Horší krmitelnost je u plňasů podmíněna jejich psychikou a vředy, kterými dost často trpí, jakmile vyloučíme možnost vředů, hodíme koně do klidu, zachováme welfare, jsou to normálně krmitelní koně jako každý jiný. Svaly jsou přímo úměrné kondici a zdravotní stránce koně a o choulostivosti bych se taky mohla bavit... jak moc dobré podmínky koni dáte, takového ho budete mít... U plňasů jde vždy o psychiku a o zdravotní stav, nic jiného v tom není.

Takových výkřiků smajlík Vždyť píšu v podstatě to samé co vy, jen jinými slovy. Slečna v původním dotaze opravdu nepůsobila tak, že by plnokrevníka někdy viděla, což samozřejmě nemusí být pravda, ale spíš mi přišlo, že chce plňase prostě proto, že se dá sehnat za levno. Ano, všechno je u nich hlavně o psychice, ale prostě to JSOU citlivější koně, jak píšete taky. Jistě, když jsou v pohodě, tak je všechno ostatní taky v pohodě. Ale do nepohody se dle mých zkušeností dostanou prostě mnohem rychleji a z mnohem drobnějších důvodů, než 'klidnější' typy koní. A ne, nemám zkušenost omezenou na péči o jednoho konkrétního jedince. Btw. o psychickou pohodu a zdravotní stav v první řadě jde přece u všech koní, ne?

Přidejte reakci

Přidat smajlík