Kůň - nimra - žere málo objemu.. ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2018 22:06

Ráda bych požádala o náhled na toto:
koupila jsem si po dlouhém hledání koníka. Je to 8letý teplokrevník. Nebyl v moc dobrém výživovém stavu a celkově bylo jasné, že na něm bude dost práce i investic. (abych si ten život moc neulehčovala, že... ). Ale měla jsem pro to ho koupit své důvody.

Koníka mám asi měsíc. Je na pastevku, ale tam už vcelku není co pást, takže dokrmuji senem. Plus dvakrát denně kyblíček.
Je evidentní, že je to typ koně, kterému nesvědčí změny (kterých měl za posledního půl roku - jen co vím - až dost..chuděra).
Má k sobě jednoho poníka, se kterým nejsou úplně super kámoši, ale mohou se pást hlava hlava i spolu odpočívat v jednom přístřešku. Jen nový odhání poníka od žrádla. Což mi ale nevadí, protože si alespoň uhlídá kyblík a nemusím u něj hlídkovat.

Otázka zní: koník je děsný nimra. Zdá se mi, že toho mnoho nenapase - ani když ho vezmu mimo výběh na 100% zdravou a krásnou pastvu. Spíš sem tam něco utrhne, ale hodně popochází. Seno mám krásné, zelené, poměrně jemné (loňské, uskladněné pod střechou) - žádné klacky ani vyběhlé žluté květy, přesto ho kůň hodně třídí a řekla bych, že tak půlku nechává, že už je to moc tlusté (obere jen lístečky - jako mi to dělají ovce nebo kozy).
Nikdy jsem se s tím nesetkala. Sázela jsem na zuby, ale v pondělí tu byla vetka a prý je má ok. Dělaly se ještě krve, tak čekám na výsledky, každopádně mi to moc hlava nebere, proč tak málo žere objem? Setkal jste se s tím někdo? Jinak je normální - má zájem o všechno, žere všechno, pomaličku už je vidět, že nabírá hmotu, už má "senné bříško", ale... prostě je to dámička...
Díky moc za postřehy.

24.7.2018 22:51

Když tam byla vetka, koukla taky na patro? řádky...koňo zubař mi jednou povídal, že kůň se špatným chrupem jádro vždy sežere- nemusí ho kousat a jednoduše ho nahltá, ale objem mu dělá problém.

25.7.2018 00:08
koně

XXX.XXX.174.63

Když byl špatně nakrmený, třeba nikdy pořádně objem neviděl? Natož pastvu
Jsou lidé, kteří koni hodí králičí hromádku, nebo naměří dvoukilovou síťku a mají dojem, že to koni bohatě postačí.
Tenhle kůň třeba prostě není na objemová krmiva v normálním množství zvyklý.
Možná nebyl příliš krmen ani kyblíky, tak se zaplácne.
Měsíc je krátká doba, taky si zvyká, tak se mu nechce venku popásat, když musí řešit cizí okolí.
Znala jsem frísku, dovezenou z Holandska.ta seno vůbec chudák neznala, prý ho tam mají málo, či co, tak byla povětšinou na granulích.Když jsem jí hodila hromadu, jak jsem zvyklá, kobyla se v tom nimrala a hledala svůj kyblík.A taky se naučila, časem.
Dávala bych seno dál, myslím, že pokud nemá nějaký zdravotní problém, rozežere se.

Neregistrovaný uživatel

25.7.2018 00:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Z toho bych si zase hlavu tolik nedělal.Valášek je to stejné a ještě si seno míchá ve žlabu s jádrem.Ten by se normálně ani nenajedl.Zoubky jsou taky v pořádku a dělal to prý i dříve.Tak když dostane jádro do žlabu, tak trochu sena pod to.To si namíchá a teprve potom dostane hromadu na noc.Pastva mu jde slušně, ale na koby a její "kombajnové" pojetí pastvy nemá ani náhodou.

25.7.2018 01:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Áno, keď som doviezla Žltú, robila presne to isté. Tiež neznáša zmenu, v deň dovozu sa od nej odstavilo žriebä, zrazu sa ocitla v boxe, na nohe strašná rana...mno, za dva týždne ešte schudla 20 kg, takže vážila 430 kg...

Tráva jej šla, ale seno, alebo nedaj bože jadro a doplnky, tak to bola jedna katastrofa. Zo sena povyberala len to najjemnejšie a najchutnejšie, zbytok rozmetala po boxe a nechala tak.

Dali sme ju na protivredovú kúru a po mikromnožstvách som sa do nej snažila natlačiť objem vo forme rezkov s mashom, mrkvou, kadečím.

Trvalo to strašne dlho, kým sa rozožrala, najviac sa jej uľavilo až po operácii, keď jej bol z nohy odstránený drôt, akonáhle sa telo zbavilo cudzieho predmetu, okamžite začala lepšie prosperovať a priberať, navyše bola žrebná, takže nejaký anabolický efekt sa prejavil.

Ale dalo celkom fušku ju vykŕmiť, dostávala 4-5 x denne malé porcie, na trávu chodila tak max na 2 hodiny denne, podľa stavu, potom už nie, lebo prišla zima, tak len do výbehu.

Kvôli tej frfnavosti musela vždy stáť po karpy v sene, aby si mohla preberať a stále jej trebalo dohadzovať čerstvé, samozrejme.

Odvtedy prešli už 4 roky a kobyla žerie ako kyselina :D Teda seno a objem, jadro tou malou papuľkou žuvká celé veky a najviac jej šmakuje jadro zamiešané v rezkoch, proste vlhkejšie krmivo.

25.7.2018 01:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

To už snáď ani nie je pravda...

Trávu mala k dispozícii hustú, takže hoci len obmedzene, stihla niečo za tie 2 hodiny natlačiť, možno aj vďaka tomu to celé prežila.

Na mieste, odkiaľ som ju brala bola v akomsi ohradenom pľaci, kde niečo asi uždibla, seno v tej dobe dávali žalostne málo, ako vôbec a dostávala žrať X litrov kukurice s otrubami...čo možno tiež nebola tak úplne pravda, lebo v snahe do nej aspoň niečo dostať som jej núkala aj to a ani si toho nevšimla.

Na fotkách je 5 mesiacov žrebná.

Ak to nie sú zuby, môže mať kôň vredy a snaží sa vyhýbať senu- lebo je proste príliš tvrdé, hoci nám sa zdá mäkké, na poráždený žalúdok, + nebol zvyknutý na veľký objem v KD.

Objem doplniť rezkami, lucerkou, kosiť trávu, ďatelinu...ono sa to spraví, len treba vyčkať, všetko pomaličky. Nepoškodí olej, ľanové semienko, mash (do neho aj vyvarený sliz zo semienka) a tie rezky, a/alebo lucerka, kvôli obsahu vápnika pufrujú žalúdok.

Ja som mala kobylu na Nolpaze asi 3 týždne.

25.7.2018 03:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

A druhá bola kobyla, ktorú nám doniesli, v podstate trojnohú.<br />
<br />
Tak to bolo tiež utrpenie, artróza v hlezne, teda vlastne ankylóza, každopádne stála na troch nohách a doma ju ako nepracujúceho koňa akosi nekŕmili, nemala nárok. Bolesť, prevoz, nové prostredie, stres.<br />
<br />
S tou to bolo hádam ešte horšie, než s Lini, to poskakovanie po troch...trávu moc netento, lebo bola nervná, že nie je s koňmi, ale to sme si nemohli dovoliť, dať ju v tom stave s iným koňom, ona fakt skákala o troch.<br />
<br />
Tá teda ani veľmi nepreberala, iba sa na to seno nešťastne tvárila, takže zase len rezky po hrstičkách a mashík a peletované krmivko a mrkvička a miaganý ovsík. a trhaná trávička... A Nolpaza, vychádza podstatne lacnejšie než Peptizol, alebo Equiguard.<br />
<br />
Nález na zuboch nemala nijak zlý, no predsa po prvom dentálnom zásahu sa to trošilililinku zlepšilo a po druhom výrazne, pidlikali to študenti ručne, takže tam nič extra zbrúsiť nemohli, ale budiž.<br />
<br />
Noha ju po drobnučkej rehabilitácii postupne prestala bolieť a kobyla je okej, dokonca sa na nej aj občas povozí jedna študenta, v kroku.<br />
<br />
V súčasnosti je kobyla abnormálny žrút a je neskutočne obézna, ale už do takej miery, že s tým snáď niečo budeme musieť urobiť + asi tam pomaličky bude aj Cushing, má už nad 20 rokov a na staré kolená sa vyžrala fakt do strašných rozmerov, to nikto nečakal. Fotky sú staršieho dáta, kobyla má na krku údesný tukový hrebeň momentálne a obrovský bachor aj zadok.

25.7.2018 10:11

Horsana: prosím co a nač je ta Nolpaza? Něco jsem vygooglila ale moc nerozumím.

25.7.2018 11:02
Terven

XXX.XXX.160.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Horsana: prosím co a nač je ta Nolpaza? Něco jsem vygooglila ale moc nerozumím.

Nejsem Horsana
ale Nolpaza je pantoprazol, lék na snížení žaludeční kyseliny. Stejná účinná látka jako třeba Helicid.

25.7.2018 11:56
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Taky se přikláním k vředům. Jeden z mých je na to dost "expert" a v době, kdy ten žaludek fakt nebyl ok, tak taky nechtěl žrát seno a ani moc nepásl, kila na něm tály, nic nezabíralo, byla jsem zoufalá

Náhodou jsem se přes známého dostala ve Francii na jednu diskuzi, kde to hodně řešili a tam jsem objevila suspenzi Maalox pro snížení objemu žal. kyseliny. U nás stojí 250ml lahvička cca 100Kč a dávkování pro koně francouzští veti mají 4 dny 50ml 3x denně a potom pokračovat s podáváním nějakého normálního přípravku pro srovnání žal.prostředí. Mě se opět na doporučení mimořádně osvědčil Gastric Plus z Kraemeru, který navíc koni tak šíleně chutná, že mám problém se s hrníčkem, kde je to rozmíchané v troše vody do kašičky, probojovat ke žlabu v jeho boxe. (https://www.kraemer.de/Pferdebedarf-Pferdezubehoer/Pferdefutter-Ergaenzungsfutter/Ergaenzungsfuttermittel-Pferd/Zusatzfutter-Stoffwechsel-Pferd/Gastric-Plus?prod_number=490601&refKey=BR7hWPNeU). Kúru doplnit úplným stažením z jádra, to může mít na žaludek taky hodně dráždivý vliv

Už po té 4 denní kůře Maaloxu se koník neuvěřitelně vylepšil a začal opravdu žrát jak kyselina. Gastric Plus to dorazil do zdárného konce a po 2 týdnech se mě trenér ptal, čím toho koně krmím, že tak strašně rychle nabral . Nevěřil, že je kůň jen na seně + ta kúra a k tomu sem tam jabko a mrkev.

Výhoda Maaloxu je, že se do hrdla lahvičky vleze 20ml stříkačka tak, že nevyteče ani kapka jak to obrátíte dnem vzhůru a navíc si můžete líznout taky, je to lidské antacidum. Mému koni to tak chutnalo, že se mi snažil sežrat i stříkačku. Preventivně s sebou vozím vždycky i jednu lahvičku na závody, pro sebe i pro něj, ze stresu podrážděný žaludek je sv*ňa věc. Jen v lékárně vám budou chtít naservírovat Maalox sáčky, pokud jasně neřeknete, že chcete suspenzi...

25.7.2018 12:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jj, Nolpaza je Pantoprazol, ako napísala nitka vyššie.

Sú to tabletky, kone nemajú problém ich prijímať v krmive, nesmú sa drviť, ale no problem.
Aj keď klinických štúdií je málo a poprední internisti omdlievajú, bežne ju používame, je to lacná náhrada Peptizolu a okometricky to funguje - kone s podráždeným žalúdkom/vredmi už po pár dňoch začínajú normálne žrať.

Vredárom na začiatku terapie kŕmime seno namočené, tie stonky a steblá dokážu mechanicky veľmi dráždiť, nehovoriac o slame. Nebezpečná je aj akákoľvek rezanka, tiež dráždi.
Mali sme nedávno pacienta so žalúdočnými strečkami, akonáhle mal suché seno a slamu, okamžite mal koliku - ale nie zápchovú, proste ho bolel poničený žalúdok, doma žil na troch steblách "pastvy", u nás v boxe pri prístupe k seuchému objemu hneď bol problém.
Na mokrom sene no problem, aj keď už ho mal ad libitum, spôsobne ždibkal zo sieťky.

Takže by som koňa aj odčervila ivermektínovou pastou, ak nebol, strečky už začínajú byť bežný jav a takto to vyzerá v žalúdku po odčervení. Celkom masaker.

25.7.2018 12:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

A to ich ani nebolo tak veľa, možno 20 -30.

25.7.2018 12:30
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Horsana napsal(a):
Jj, Nolpaza je Pantoprazol, ako napísala nitka vyššie.

Sú to tabletky, kone nemajú problém ich prijímať v krmive, nesmú sa drviť, ale no problem.
Aj keď klinických štúdií je málo a poprední internisti omdlievajú, bežne ju používame, je to lacná náhrada Peptizolu a okometricky to funguje - kone s podráždeným žalúdkom/vredmi už po pár dňoch začínajú normálne žrať.

Vredárom na začiatku terapie kŕmime seno namočené, tie stonky a steblá dokážu mechanicky veľmi dráždiť, nehovoriac o slame. Nebezpečná je aj akákoľvek rezanka, tiež dráždi.
Mali sme nedávno pacienta so žalúdočnými strečkami, akonáhle mal suché seno a slamu, okamžite mal koliku - ale nie zápchovú, proste ho bolel poničený žalúdok, doma žil na troch steblách "pastvy", u nás v boxe pri prístupe k seuchému objemu hneď bol problém.
Na mokrom sene no problem, aj keď už ho mal ad libitum, spôsobne ždibkal zo sieťky.

Takže by som koňa aj odčervila ivermektínovou pastou, ak nebol, strečky už začínajú byť bežný jav a takto to vyzerá v žalúdku po odčervení. Celkom masaker.

Horsano ti žal. střečci mě zaujali. Jde jejich přítomnosti zjistit jinak než endoskopií? Projevy při jejich výskytu jsou stejné jako u žal.vředů?
Pro dobré odčervení stačí jedna ivermektinová pasta?

Ne, že bych na to hned skočila, koník zdá se je v klidovém období. Jen za chvíli se bude ale odčervovat celá stáj, tak bych požádala o odčervovák na žal.střečky ať mám jistotu...

Jo a všimla jsem si, že ten můj citlivější na žaludek má tendenci si seno natahat pod žlab s vodou a namáčí si ho sám, takže si dělá autoterapii, ale nikdy by mě nenapadlo, že to může být skrz podrážděný žaludek.
Díky za info i o té řezance. Krmila jsem jim Daily fibre od Spillers, ale byť to na začátku přijímal velmi dobře, ke konci už mu to vadilo, tak jsem to raději vysadila s vírou, že se k ní někdy vrátíme, no podle toho, co píšeš budu asi muset hledat jinde.

25.7.2018 12:37
Horsana

XXX.XXX.40.140

alfi pav - tento konkrétny kôň sa k nám ostal preto, že extrémne schudol. Ale zároveň mal strongyly a mrle, ten chov je katastroficky zamorený a behom týždňa u nás odtiaľ skončili tri kone. Výživný stav katastrofa, všetci silne začervení, kobyla musela podstúpiť operáciu koliky, ešte doma jej vyhrezol konečník, tak to natreli medom a dúfali v zázrak. Kobyla to prežila a zotavila sa, mala pod sebou malé žriebko.

Takže bez endoskopie ťažká pomoc, stačí ivermektínová pasta. Po jedinej aplikácii boli všetky strečky preč, no v danej lokalite je potom potrebné dobre pozerať, či sú na srsti vajíčka a repelentovať (to u spomínaných zvierat nikto robiť nebude ale) a oberať ich.

Stačí teda ivermektín, alebo moxidektín jednorázovo a zabrániť kladeniu vajíčok muchami.

Ohľadom tej rezanky bola robená veľká štúdia na odstavčatách a zistilo sa, že skupina s lucerkovou rezankou mala signifikantne vyšší výskyt pylorických vredov, pričom bol predpoklad úplne iný, myslelo sa totiž, že najemno drvené lucerkové pelety na tom budú horšie, kvôli menšiemu slineniu kvôli malým partikulám.
A nakoniec sa ukázalo, že skrátka rezanka dráždi mechanicky a skazky o lepšom preslinení nie sú tak úplne pravdivé.

25.7.2018 13:08

Mno...co vam budu povidat. Nepotesily jste me :)
Na druhou stranu - kdyz clovek vi, ze v tom neni sam, je mu hned veseleji.
Krmim ted repne rizky, granule, hrst vojteskove rezanky, lnene seminko a komplex vitaminu + jednu kuru na kopyta..
To namoceni sena zkusim, to me nenapadlo.. Ted jeste voda je. V zime by to bylo horsi..

Tedy...prikladam to zatim take hlavne te zmene prostredi i krmnym navykum.
Nevadi mi mit kone hubenejsiho (pro me radeji nez macateho nahubkare...), ale bojim se zimy. Protoze se branim dekovani a u hubeneho kone bych se bala nemoci, kdyby i v te dobe jeste malo zral... Navic nejsem dekove vybavena a predstava porizovani vybavicky za desitky tisic korun me krapet desi...
Ale doufam, ze jen predbiham v case.

Takze zatim tedy: nezarazovat oves (to jsem mela v planu...) - jestli se nemylim, Alfi kdesi psala, ze ji hodne drazdi kone s citlivym zaludkem..., nejlepe vyradit rezanku a cekat na vysledky krvi, na jejich zaklade by se event.udelalo vysetreni zaludku.. A pak dle instrukci veta.
Olej je v pohode? Ten jsem chtela zacit take pomalu... On by nejspis byl nejlepsi ostropestrcovy...rovnou podporit ta jatra...mno, tak zajedu do obchodu a uvidim, co tam ulovim...

Kazdopadne moc dekuji za reakce!

alfi pav

XXX.XXX.30.253

Horsana napsal(a):
alfi pav - tento konkrétny kôň sa k nám ostal preto, že extrémne schudol. Ale zároveň mal strongyly a mrle, ten chov je katastroficky zamorený a behom týždňa u nás odtiaľ skončili tri kone. Výživný stav katastrofa, všetci silne začervení, kobyla musela podstúpiť operáciu koliky, ešte doma jej vyhrezol konečník, tak to natreli medom a dúfali v zázrak. Kobyla to prežila a zotavila sa, mala pod sebou malé žriebko.

Takže bez endoskopie ťažká pomoc, stačí ivermektínová pasta. Po jedinej aplikácii boli všetky strečky preč, no v danej lokalite je potom potrebné dobre pozerať, či sú na srsti vajíčka a repelentovať (to u spomínaných zvierat nikto robiť nebude ale) a oberať ich.

Stačí teda ivermektín, alebo moxidektín jednorázovo a zabrániť kladeniu vajíčok muchami.

Ohľadom tej rezanky bola robená veľká štúdia na odstavčatách a zistilo sa, že skupina s lucerkovou rezankou mala signifikantne vyšší výskyt pylorických vredov, pričom bol predpoklad úplne iný, myslelo sa totiž, že najemno drvené lucerkové pelety na tom budú horšie, kvôli menšiemu slineniu kvôli malým partikulám.
A nakoniec sa ukázalo, že skrátka rezanka dráždi mechanicky a skazky o lepšom preslinení nie sú tak úplne pravdivé.

Díky za info, zase jsem se něco naučila.

25.7.2018 13:36
Horsana

XXX.XXX.40.140

hhipie - ale bez jadra tiež koňa nevykŕmiš.

Do tých rezkov by som spokojne namiešala otruby a miaganý ovos s ľanom, proste taký rezkový mash, alebo ak nemáš miagač, tak investovať do mashu komerčne vyrábaného a miešať ho ešte s otrubami.

Ovos je celkom vhodný, pretože má vláknitú šupku a kone ho musia dobre rozhrýzť (ak to nie sú hltači) a ak hryzú, tak slinia a to chceme.

Ak je miaganý a vlhčený, tak pustí také mliečko a to je tiež trošku protektívum.

Vtip je v tom, že to jadro musí byť rozdelené aspoň do 3, ideálne do 4- 5 dávok denne.

A aké granule dávaš ? Dávaš ich rozmočené ?

No a ideálna podstielka je neslamená.

alfi pav - rado sa stalo :).

25.7.2018 14:29

Já právě chtěla přidat oves skrze dobré reference pro hubené koně.
Mačkaný oves nevymyslím. Leda nahý, celý. Nebo jakýkoli jiný. Celý.

Granule jsem měla omezené možnosti v tu chvíli, tak jsem dala Energys, dnes jedu pro něco kloudnějšího. Uvidíme, co vyberu.
Otruby vyzvedávám také dnes - skrze dorovnání vápníku ve vojtěšce.

Granule má nerozmočené, právě kvůli tomu, aby kousal a slinil. Žere pomalu, po troškách, tedy kouše. Je to jen vlhké od řízků, takže to "nelepí" hubu.

Nemám box, tedy slámu nemá.

Díky za postřehy.

25.7.2018 14:50
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Krmim ted repne rizky, granule, hrst vojteskove rezanky, lnene seminko a komplex vitaminu + jednu kuru na kopyta..
To namoceni sena zkusim, to me nenapadlo.. Ted jeste voda je. V zime by to bylo horsi..

Nevadi mi mit kone hubenejsiho (pro me radeji nez macateho nahubkare...), ale bojim se zimy. Protoze se branim dekovani a u hubeneho kone bych se bala nemoci, kdyby i v te dobe jeste malo zral... Navic nejsem dekove vybavena a predstava porizovani vybavicky za desitky tisic korun me krapet desi...

Takze zatim tedy: nezarazovat oves (to jsem mela v planu...) - jestli se nemylim, Alfi kdesi psala, ze ji hodne drazdi kone s citlivym zaludkem..., nejlepe vyradit rezanku a cekat na vysledky krvi, na jejich zaklade by se event.udelalo vysetreni zaludku.. A pak dle instrukci veta.
Olej je v pohode? Ten jsem chtela zacit take pomalu... On by nejspis byl nejlepsi ostropestrcovy...rovnou podporit ta jatra...mno, tak zajedu do obchodu a uvidim, co tam ulovim...

Tak já už několik měsíců nekrmím koně jádrem vůbec, ani jednoho, jsou jen na seně a mám konečně klidnější období... Oba žerou, přibírají, dobře pracují a konečně kolem všeho nemají plno blbých "keců" jak měli, když měli ještě jádro.

U toho citlivějšího byl však na začátku problém způsobem překrmením jádrem s obsahem ovsa. Od chovatele si už zřejmě dovezl nějaký dáreček v podobě citlivějšího žaludku (vím, že tam jádrem krmený byl, ale nevím jakým množstvím nebo možná ti žal.střečci, endoskopii jsem nedělala) a u mě se to pak rozjelo nafest skrz "dobře" míněné rady, že bez ovsa nebude mít sílu do práce a hold trvalo, než mi došlo, co se děje. Dodnes na to nejsem hrdá, no člověk se pořád učí. Trenéra tzv. "dobrého rádce" jsem vyměnila, citlivý žaludek nám už zůstal. Jak říká můj současný trenér, citlivost tam už prostě je a musí se s ní počítat, té se jeden nezbaví = nemusí to zrvona být problém tvého koně Hhippie, třeba mu oves nic dělat nebude.

Neviděla bych to dramaticky. Zkusila bych zainvestit třeba do toho Maaloxu nebo jiného dobrého antacida a nějakých dobrých výž. doplňků na uklidnění žaludku a jak psala horsana namáčet seno. Podle toho, jak se bude chovat uvidíš, jestli to chce něco víc. Jestli to žaludek je, změna by měla být vidět celkem rychle.
Ve francii jsem ještě sehnala další babskou radu, potrzenou fr.veterinářem: pořídít bílý jíl a dávat do každého krmení 2 káv.lžičky. Jíl mám (prodává Saalos v takové malé piksli za cca 90kč), ale ještě jsem to neotestovala. Podle disk.fór to na koně docela zabíralo.

A Energys bych určitě nekrmila, to je to nejhorší krmivo co u nás na trhu existuje, aspoň podle mě.
Spillers, Pavo, Novaequi

U toho cíťoše uvažuju nad NovaEqui Premium, tam není žádné jádro, které by mu mělo dělat problém a je v porovnání s těmi "lepšími" značkami cenově dostupné. Zatím jsem se ale k nákupu neodhodlala.

Přímo pro koně s vředy je ještě jedno kompletní jádro Mucovital Prebiotic, mají na feedshop.cz, ale to je tak drahá sranda, že to budu zkoušet, až vyčerpám všechny ostatní levnější možnosti.

25.7.2018 15:00

Prima, Alfi, díky moc.

Je fakt, že jsem prostě nejspíš jen zbytečně nervózní, protože je to pro mě neznámý stav. Kůň, který se šťourá v jídle.
Kůň není v nijak extra žalostném stavu. Vetka řekla, že hubený není, že jen nemá horní linii - to fakt nemá, to víme, taky od chvíle, co jsem ho přebrala, na něm pár týdnů neseděl nikdo a dělali jsme ze země, teď pomalu po kouskách sedám většinou jen na kratší čas... - takže jsem jen prostě na hlavu z toho, že bych si přála, aby už byl kulatý, což ale potřebuje opravdu čas a tím, že nežere "jak bych si představovala", jsem nervózní z toho, že nebude přibírat, jak by mohl... to je myslím hlavní aspekt toho všeho
Tak jsem se prostě chtěla zeptat, zda to někdo zná a jak to řešil...

25.7.2018 16:07
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Jen se možná blbě zeptám. Co mu přidávat vojtěšku? Jednak by mírnila možné vředy a druhak má dost bílkovin, po kterých by nabral. Nebo třeba ty konopné výlisky? Akorát jsou dražší, ale mají dost i tuku i bílkoviny a dají se kombinovat s kdečím. Berte to jen jako myšlenkové pochody, klidně mi to vyvraťte, jestli uvažuju blbě.

25.7.2018 16:17

Dotaz: díky, vojtěšku má v krmné dávce právě kvůli nabírání sval.hmoty akorát musím doplnit ty otruby. Ale když jsem o tom někde povídala, tak na mě koukali, že to nijak třeba není, že pokud se dává menší množství nějakou omezenou dobu, pak nemám plašit...

25.7.2018 16:39
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Dotaz: díky, vojtěšku má v krmné dávce právě kvůli nabírání sval.hmoty akorát musím doplnit ty otruby. Ale když jsem o tom někde povídala, tak na mě koukali, že to nijak třeba není, že pokud se dává menší množství nějakou omezenou dobu, pak nemám plašit...

A jaké otruby? Teda otruby čeho? Snad mi rozumíš.

25.7.2018 17:32
turistka

XXX.XXX.245.153

Malicko se vmisim, muze mit zaluddecnii vredy kun, ktery zere normalne?Jak to poznat? Uz dva roky vykrmuji valacha, v mladi podrazeneho, a je stale hubeny, zkouseli jsme leccos, samozrejme ma nonstop pristup k senu (a nema problem se k nemu dostat), zere ho porad stejne jako ostatni kone.Odcerveni, zuby a rozbory jsou samozrejmosti.Zebra mu videt nejsou, ale chybi mu zadove svaly (svickova) a hyzdove svaly, trci mu panevni kosti.

25.7.2018 19:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

hhipie - nahý ovos je vynikajúci, je totiť tučnejší, než obyčajný, doslova je mastný a ten pre zmenu šupku nemá vôbec a tak nemá žalúdok čo dráždiť - mechanicky.

Tie granule mu dávaj do tých rezkov a celé nech to má konzistenciu mokrej -vlhkej rašeliny, ale granule musia byť rozpadnuté a do toho šlem zo semienka a otruby, kľudne všetko do rezkov. No a olej, ani lúpanej slnečnice by som sa nebála, ale fakt musí byť lúpaná.

Jadra sa ja osobne v KD nebojím ani u citlivejších koní.

turistka- áno, aj taký kôň môže mať vredy, len sa na to nikdy nepríde. Pokiaľ má seno nonstop, tak skús napísať, čo dostáva ako príkrm.

Ten objem, to je zlatý základ a mal by to byť aj zlatý štandard, no bez jadra to skrátka niekedy nie je možné.

Koníka môže trápiť čokoľvek, od zlej výstroje a jazdenia po poničené črevo z mladosti, kvôli červom, napríklad, alebo iné vnútorná príčina, tých je ale hafo.

25.7.2018 19:48

Vředy jsou dobrý typ, díky horsana.

U starších koní 15 +, kteří ztrácejí horní linii a zadek, nejdou dokrmit, mají hrubší srst, špatně přelínávají nebo je ta srst prostě jiná než dřív, přichvacují nebo mají zhoršená kooyta, imunitu, navrhuji přemýšlet i o Cushingovi. Taky u staré přemýšlím, i když dokrmit zatím jde lehce.

Olej ok, stačí řepkový, pomalu zvedat a sledovat stolici. Od náprstku na decku, podle tolerance, pomalu.

25.7.2018 19:54
Horsana

XXX.XXX.40.140

Vředy jsou dobrý typ, díky horsana.

U starších koní 15 +, kteří ztrácejí horní linii a zadek, nejdou dokrmit, mají hrubší srst, špatně přelínávají nebo je ta srst prostě jiná než dřív, přichvacují nebo mají zhoršená kooyta, imunitu, navrhuji přemýšlet i o Cushingovi. Taky u staré přemýšlím, i když dokrmit zatím jde lehce.

Olej ok, stačí řepkový, pomalu zvedat a sledovat stolici. Od náprstku na decku, podle tolerance, pomalu.

Až na tie kopytá celá Lini..hmm...taká je nejaká celá hranatá, ale zase pri jej nohách..ale zas chodí úplne normálne, tak neviem.

Musím už poctivo a na rovine odfotiť všetky svoje kone a ísť s kožou na trh, stále sa mi čosi nezdá, hoci Lini a Zrz na jar, po invázii kliešťov podľa mňa čosi prekonali, nejakú pliagu. Ale Zrz vylínal luxusne, Lini nie, teraz púšťa chlpy, ale to už možno zarastá na zimu, heh.

25.7.2018 20:52
keira

XXX.XXX.113.173

Ostropestřecový olej je na játra k ničemu, účinná látka zůstává při lisování v pokrutinách. Na játra to chce Silyfeed nebo extrudovaný ostropestřec.

25.7.2018 21:01

Horsana: ale to takhle vůbec nebude mít potřebu kousat, tedy slinit...?
Koupila jsem Fitmin granule s nějakým složením prospěšným zažívání a citlivé koně.
Granule jsou stejně jen spíš jako doplněk.
Otruby pšeničné, jsou taky granulované.
Zatím dostal hrstku. Budu dávat tak a postupně zvyšovat. Základ má stejný, tak do toho přišly nové granule a troška otrub. A postupně budu zvyšovat dávku, aby se z toho nerozhodil..
To složení, na kterém jsme, bych si představovala jako vhodnou krmnou dávku pro takového koně (i viz doporučení krmivářů pro podobné typy a stavy koní) a uvidíme, jak na tom bude prospívat. Jak říkám - doteď se za ten měsíc už i tak začal zabalovat, tak věřím, že to půjde. Jen mě trápí to nípání v objemovém žrádle. Ale tak si říkám, že třeba jen mám pocit, že si nenatrhá, ale za celý den si nasbírá a třeba mu to stačí. Přes noc má seno, v tom si taky vybere... nevim, no. Je to drobek, tak třeba má naopak dobré využití žrádla a stačí mu míň. Lidi to mají taky každý jinak... někdo futruje a je průsvitnej, někdo se podívá na rohlík a pak to shazuje další měsíc... koně to mají nejspíš podobně, ne?

25.7.2018 21:10
Terven

XXX.XXX.110.147

keira napsal(a):
Ostropestřecový olej je na játra k ničemu, účinná látka zůstává při lisování v pokrutinách. Na játra to chce Silyfeed nebo extrudovaný ostropestřec.

Ten extrudovaný ostropestřec bude taky jenom pro pocit majitele, co se týče silymarinu, obsahuje ho totiž málo na to, aby mohl mít na játra nějaký účinek. Leda by ho kůň sežral vagón...
pokud vím, opravdu hepatoprotektivní účinek má jenom extrakt ze silymarinu, jsou na to i nějaké studie...počkejte, jestli přijde žofré

25.7.2018 21:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horsana: ale to takhle vůbec nebude mít potřebu kousat, tedy slinit...?
Koupila jsem Fitmin granule s nějakým složením prospěšným zažívání a citlivé koně.
Granule jsou stejně jen spíš jako doplněk.
Otruby pšeničné, jsou taky granulované.
Zatím dostal hrstku. Budu dávat tak a postupně zvyšovat. Základ má stejný, tak do toho přišly nové granule a troška otrub. A postupně budu zvyšovat dávku, aby se z toho nerozhodil..
To složení, na kterém jsme, bych si představovala jako vhodnou krmnou dávku pro takového koně (i viz doporučení krmivářů pro podobné typy a stavy koní) a uvidíme, jak na tom bude prospívat. Jak říkám - doteď se za ten měsíc už i tak začal zabalovat, tak věřím, že to půjde. Jen mě trápí to nípání v objemovém žrádle. Ale tak si říkám, že třeba jen mám pocit, že si nenatrhá, ale za celý den si nasbírá a třeba mu to stačí. Přes noc má seno, v tom si taky vybere... nevim, no. Je to drobek, tak třeba má naopak dobré využití žrádla a stačí mu míň. Lidi to mají taky každý jinak... někdo futruje a je průsvitnej, někdo se podívá na rohlík a pak to shazuje další měsíc... koně to mají nejspíš podobně, ne?

To nevadí, my chceme, aby slinil celý deň (s prstávkami, adekvátne krátkymi)- teda žul to seno/trávu, presne adekvátne tomu, že sa mu celý deň vylučuje v žalúdku HCl.

Ten príkrm môže celkom slušne požuť, ak sa pohráš s konzistenciou (ale bacha, všetky partikuly musia byť rozpadnuté, inak hrozí riziko, že nejaká granulka skočí do pažeráka a upchá ho) a zároveň bude pufrovať a hojiť svojim zložením a textúrou - mäkké, vysoký obsah vápnika, šlém, mliečko čo sa uvoľní z otrúb, olej.

Neboj, o pár mesiacov už bude futrovať normálne.

25.7.2018 21:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):
Ten extrudovaný ostropestřec bude taky jenom pro pocit majitele, co se týče silymarinu, obsahuje ho totiž málo na to, aby mohl mít na játra nějaký účinek. Leda by ho kůň sežral vagón...
pokud vím, opravdu hepatoprotektivní účinek má jenom extrakt ze silymarinu, jsou na to i nějaké studie...počkejte, jestli přijde žofré

Biodostupnosť silymarínu je u koní tak mizivá, že skutočne sa radšej oplatí investovať do kvalitnej minerálky.

25.7.2018 21:27
keira

XXX.XXX.113.173

Terven napsal(a):

Vím, že je to se silymarinem složité a je pravda, že jsem dávkování nějak extra nezkoumala. Ale zase si říkám, že jestli už ve starém Egyptě věděli, že je dobrý na játra, tak se to z něj asi dá nějak vstřebat a v rozumném množství.

Koni jsem ho chtěla krmit jen jednou, v koňoprodejně mi myslím řekli, že extrudovaný a Silyfeed basic asi vyjdou nastejno. Tak jsem šla do něj s tím, že stejně chci do krmné dávky i ty otruby. Měla jsem ho jako součást prevence proti návratu onemocnění... které se neopakovalo. Jenže samozřejmě netuším, jestli se neopakovalo díky těm opatřením a nebo by nebylo i bez nich a já bych ušetřila. Nicméně známe to, za ten dobrý pocit, že pro to něco můžu udělat, to stojí :D.

25.7.2018 21:39

Horsano, moc děkuji za vyčerpávající a povzbuzující informace! A ochotu. A podporu! Děkuji.

A děkuji i ostatním zapojeným za sdílení zkušeností.

Je fakt, že mi dělají radost takováto vlákna, kde i za pár měsíců / let, když si je někdo hledající otevře, najde spoustu užitečných rad. Ne jako ve většině, kde je jen spousta nesmyslů, plků a nebo hádek... škoda, že se nedají nějak označit ta vlákna, kde jsou použitelné rady. Hledající by ušetřili spoustu času. Ale rozumím, že není reálné to třídit... :).

25.7.2018 21:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

A tak aj ja som dávala olej z ostropestreca, už by som to neurobila, proste by som tie prachy vrazila do niečoho iného.

Ale pre kľud majiteľovej duše - prečo nie - spokojný majiteľ, spokojný kôň

25.7.2018 21:52
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):
A tak aj ja som dávala olej z ostropestreca, už by som to neurobila, proste by som tie prachy vrazila do niečoho iného.

Ale pre kľud majiteľovej duše - prečo nie - spokojný majiteľ, spokojný kôň

Takhle, on ten olej z ostropestřce nebude špatnej, přínos má možná jako každej jinej olej...jenže pokud to není "zázrak na játra", tak je i zbytečně drahej.

25.7.2018 21:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):
Takhle, on ten olej z ostropestřce nebude špatnej, přínos má možná jako každej jinej olej...jenže pokud to není "zázrak na játra", tak je i zbytečně drahej.

Jojo, veď práve :)

hhipie - no rado sa stalo, kôň, čo sa vo všetkom nimre - to je nočná mora, heh.

Neregistrovaný uživatel

25.7.2018 22:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ostropestřec používají sportovci k ochraně jater před negativnímy účinky anabolik.S velkým úspěchem a již dlouho.Důkazem že to funguje jsou ti co ostropestřec a i léčiva na ochranu jater neužívali.Nedávno na toto téma vyšla zpověď našich sportovců a i jejich trenérů.Právě ten ostropestřec tam zmiňovali jako veledůležitou součást jejich "laboratoře".

26.7.2018 03:07
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ostropestřec používají sportovci k ochraně jater před negativnímy účinky anabolik.S velkým úspěchem a již dlouho.Důkazem že to funguje jsou ti co ostropestřec a i léčiva na ochranu jater neužívali.Nedávno na toto téma vyšla zpověď našich sportovců a i jejich trenérů.Právě ten ostropestřec tam zmiňovali jako veledůležitou součást jejich "laboratoře".

Ostropestřec, resp. silymarin, se běžně indikuje v normální medicíně po žloutenkách. Není to jen výsada sypačů.

26.7.2018 08:57
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Dotaz napsal(a):
Ostropestřec, resp. silymarin, se běžně indikuje v normální medicíně po žloutenkách. Není to jen výsada sypačů.

Mně ho doktoři doporučili po mononukleóze. Ale jestli to k něčemu bylo, pochopitelně netuším.

26.7.2018 09:01
saola

XXX.XXX.199.41

Dotaz napsal(a):

Ale ano, to nikdo nepochybňuje, ale hrozně bohužel záleží na formě podání ostropestřce, olej je víceméně o ničem.

26.7.2018 09:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ostropestřcový olej dávám jako prevenci, nemocným koním nebo jako kůru pro pročištění. Normální stolní olej dávám hubenému koni na přibírání. Tyto dva oleje nezaměňuji.

26.7.2018 09:15
Varaxi

XXX.XXX.1.226

turistka napsal(a):
Malicko se vmisim, muze mit zaluddecnii vredy kun, ktery zere normalne?Jak to poznat? Uz dva roky vykrmuji valacha, v mladi podrazeneho, a je stale hubeny, zkouseli jsme leccos, samozrejme ma nonstop pristup k senu (a nema problem se k nemu dostat), zere ho porad stejne jako ostatni kone.Odcerveni, zuby a rozbory jsou samozrejmosti.Zebra mu videt nejsou, ale chybi mu zadove svaly (svickova) a hyzdove svaly, trci mu panevni kosti.

Známí mají tři koně, matku a dva potomky, s vředy. Když jsou na trávě, tak na nich není poznat nic. Vůbec nic. Ani v chování, ani při práci, ani v kondici... Projevem to jsou zdraví koně.
Poznat to jde jedině vyšetřením.

26.7.2018 10:59
Horsana

XXX.XXX.51.17

Špeciálne u koní je silymarín po orálnom podaní extrémne nízko vstrebávaný.
Podávaná forma a spôsob podania môžu biodostupnosť zvýšiť, ale to sa určite nebavíme ani o oleji, ani o semenách.

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/silibinin.

26.7.2018 11:21

Neviem ako ostatné oleje, ale trebárs ostropestrecový koňom veľmi chutí, aj tým, čo majú tendencie do nového žrádla hodinu fŕkať a premýšľať, či to zjesť, alebo nie. Aspoň teda u nás.

26.7.2018 12:10

Horsana napsal(a):
Špeciálne u koní je silymarín po orálnom podaní extrémne nízko vstrebávaný.
Podávaná forma a spôsob podania môžu biodostupnosť zvýšiť, ale to sa určite nebavíme ani o oleji, ani o semenách.

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/silibinin.

Je to marný, je to marný, je to marný, od dob téhle diskuze jsem nová fakta nedostalaa:
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3308747/cim-podporit-detoxikaci-organismu#

Ano, sylimarinové výtažky jsou hepatoprotektivní, to je A. B je, v jaké koncentraci.
Je třeba se podívat, jakou dávku dostane kilo člověka po žloutence v obvyklém dávkování Legalonu, pak si přepočítat, jakou dávku dostane kilo koně v obvyklém doplňku/tedy v takovém, kde prodejce alespoň uvede tu koncetraci, nikoli"obsahuje"/, pak zohlednit to vstřebávání a tak.

Hele, horsana-já už mám domluvený náběr, včetně inzulinémie a ACTH/ dexametazonový test dělat nebudu, riziko schvácení mi nestojí za přesnější odhad/.
Nicméně koukněte...hm...jako ta žebra být nemusí, nabírá dobře, za 14 dní tady 30kg, tak to zatím nehrotíme, před zimou dokrmíme, deky máme...StarýVrah,24 let, co jsme měli v září strach-ještě jendou díky za pomoc..

https://www.youtube.com/watch?v=filsbSZ91jA&feature=youtu.be
/ poprsák už je upraven, není definitivní ta stájofka, možná půjde na BB...a budou to max sáňky s děckem nebo lyžař, rok nechodila na dvou, tak hlavně stát a nebát se pohybu vzadu, žejosmajlík

a protahování a duševní pohoda je taky třeba, pro nás obě..příliš se vrhá na kužel a target, makáme na tomsmajlík, a trochu se mi rozbilo stání, na tom makáme úplně nejvíc hned po stání někde/výsledek bude stání v bazénu, to se irce neztratí nikdy:
https://www.youtube.com/watch?v=6kSymPQ-x3Q&feature=youtu.be

Tak co, pohyb...a ta horní linie, má ho tam?smajlík

26.7.2018 12:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Heh, akurát som išla napísať príspevok v zmysle, že napriek akýmkoľvek dôkazom 99,99 % ľudí (nielen od koní) bude tvrdiť, že to a ono podávajú preto a preto (preventívne, protektívne, liečebne), hoci je jasné a nezvratné, že to ani jedným z menovaných spôsobov fungovať nemôže.

Ak je raz molekula v natívnej forme takmer nevyužiteľná, tak obávam sa, že ani viera to nezmení.
Ale tak čo už, moje prachy to nie sú a povedzme si pravdu, ja tiež rada kde- čo prisypem, občas, no akurát že to nie je silymarín.

Starý Vrah je jasne môj líbling, záhadné ochorenia prakoní - to je výzva
Pracuje krásne, ale, popravde, na Cushinga to nevidím. Teda, ak by som si mala vybrať medzi bajokoodpc diagnózu, skôr by som sa prikláňala k nádoru. Aj keď teda nejaký pendulujúci bruch by mohol byť, horná línia jednoznačne je a prírastok na hmotnosti poteší. Nemáva občas hnačku ?

Vyzerá tak ospalo - to je povahový rys, alebo normálne pracovné tempo - ide asi aj o presnosť - kužele a zastavenie a tak ?

26.7.2018 12:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Druhé video krása - takéto niečo na mňa pôsobí veľmi inšpiratívne, prosím viac !

To bude tá pravá zábava pre Garoníka, u Muculy si nie som istá, ale uvidíme :D

Ja neustále bojujem s chronickou únavou, ale toto ma veľmi motivuje, vďaka. Teraz budem dva týždne rozprávať o cvičnej ohrádke a potom, po dovolenke ju snáď konečne dokončím, trénerka je celá žhavá, len ja ešte nevládzem, no.

Otázka do pléna - môže koňa R+ nebaviť, nezaujať, že si proste povie - "sorry, nuda, idem preč ?".

26.7.2018 12:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Neviem ako ostatné oleje, ale trebárs ostropestrecový koňom veľmi chutí, aj tým, čo majú tendencie do nového žrádla hodinu fŕkať a premýšľať, či to zjesť, alebo nie. Aspoň teda u nás.

Moje ho samozrejme odmietali :D
A to sú všežraví.

Samozrejme že im nešmakujú samé vhodné a bezpečné krmivá, ako peletovaná lucerka, sladový kvet, kvasnice, cornflakes, ryžovky, príliš mnoho rezkov v zmesi a rybí olej - to bol škandál, niečo tak hnusné im uliať :D.

26.7.2018 12:45
šimlík

XXX.XXX.163.3

Pro zadavatelku
zkuste přidávat do krmení Dromy ProBio, pomohlo mi to sice u staršího koníka, ale určitě mu to neublíží, pokud řešíte rozežrání objemu. Pokud máte podezření na vředy, jsou tu povolanější co poradí.

26.7.2018 13:03

žofré: to je ale krásný a šikovný prakoník. Domnívám se správně, že je to ten, co se na jaře kácel? Ale to byla kobyla ne?

horsana: dovolím si odpovědět - ano, koně to může nebavit, Madam moc nereaguje, nenabízí anebo velmi neochotně a krátce. Dlouho jí trvalo, než pochopila princip, je celý život učena na tlak...

26.7.2018 13:07

Je tam spousta chyb, je to výukové do podpůrné skupiny na fb pro všechny, kterým šmíruju jejich videa a učím se na nichsmajlík.
Zápřež není R+, ta je tlakově.Ale malý tlak a hoooodně mrkvesmajlík.A ospalá je v klidu, jak jde hlava hore, ubírám tlaksmajlík.

Teoreticky to asi možné je, ale mizivě pravděpodobné myslím, u koní, se kterými do nějaké interakce stejně jdeme, je to jen volba do jaké.

Starý Vrah byl zpočátku skeptický, on takový je, navíc měl velkou nedůvěru k lidem a nade vše má bezpečné místo a mít věci pod kontrolou, mladá se hlásila jak plha, je zvědavá, nudila se, je pažravější. Hůř reagují koně s historií tlaku, nerozumí zpočátku novým pravidlům a hlavně nevěří, svému štěstí. Asi pomalejší je to i při střídání R+ a tlaku, což třeba já dělám. Menší zájem je i u koně bez uspokojených základních potřeb, vyhaslého v naučené bezmoci, ale hlavně u tupého trenéra(to jsem jásmajlík, prokliky, špatná dynamika, špatné odměny, špatné odečítání signálů, matení pokynů, příliš dlouhé lekce a taksmajlík.

Efe: díky a jj, jen se už už zavěšoval v září, na jabloňsmajlík. Jsem moc ráda, pečovatelům a podporovatelům dík, zrehabilitovala náramně. Ano, StarýVrah je kobylasmajlík.

Horsana: jo, má, občas, kravince_stres, vojtěška, víc pastvy, nyní baští gastroline. Jakej nádor?...!smajlík

26.7.2018 14:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

žofré - mno tak zas až tak dobrá v diagnostike per počítač nie som

Ako prvý by mi ale napadol lymfóm - tá strata hmotnosti - to u fjordkoule neverím, že je vekom...

Ona bola hyperkalcemická ?
Anémia, neutrofília, hypoproteinémia ?

Marí sa mi, že áno, ale nie som si istá.

26.7.2018 21:02
Terven

XXX.XXX.110.147

Diskuze se krásně rozvinula a je místy i ochytřující, za což děkuju smajlík Jen mám tentýž pocit, co se týče ostropestřece, a sice, že je to marný
To, co může fungovat, je zřejmě pouze extrakt, čili výtažek z takového množství semen, které je nereálné zkrmit. Dle informací, které má horsana, u koní možná ani to ne.
Taky jsem krmila extrudovaný ostropestřec, ale nikoli primárně kvůli játrům, s těma doufám kobyla nic zásadního nemá. Je to prostě semínko, které má nutriční hodnotu jako semínko, čili slušnou. Jako zázrak na játra asi fakt ne.
Horsana - jasně, že pozitivka může nebavit, vždycky je riziko, že kůň řekne "sorry, tráva je lepší" nebo "sorry, jdu za ostatníma", ale je na tom to krásné, že to vždy má řešení a když už kůň spolupracuje, člověk má jistotu, že si svobodně zvolil

Neregistrovaný uživatel

26.7.2018 21:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Zázraky se dějí jen o vánocích. Podle mě to bude podobné jako u lidí.Kolik lidí si zdravý neváží a stejně jim nic není.No a lidi co pořád něco zkoumají a "žerou" bůh ví co a stejně jim zdravíčko neslouží.Pokud by záleželo jen na vědomostech, museli by děti lékařů být naprosto zdraví.Zrovna tak zvířátka veterinářů.Ovšem tomu tak není.Moderní medicína např. z pohledu čínské medicíny má podstatné nedostatky.Záleží asi na tom kdo hodnotí a z jakého pohledu.

26.7.2018 22:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven - njn :)

A nesmieme ani tu podceňovať silu splnu a zatmenia

26.7.2018 22:23
turistka

XXX.XXX.245.153

Horsana napsal(a):
hhipie - nahý ovos je vynikajúci, je totiť tučnejší, než obyčajný, doslova je mastný a ten pre zmenu šupku nemá vôbec a tak nemá žalúdok čo dráždiť - mechanicky.

Tie granule mu dávaj do tých rezkov a celé nech to má konzistenciu mokrej -vlhkej rašeliny, ale granule musia byť rozpadnuté a do toho šlem zo semienka a otruby, kľudne všetko do rezkov. No a olej, ani lúpanej slnečnice by som sa nebála, ale fakt musí byť lúpaná.

turistka- áno, aj taký kôň môže mať vredy, len sa na to nikdy nepríde. Pokiaľ má seno nonstop, tak skús napísať, čo dostáva ako príkrm.

Ten objem, to je zlatý základ a mal by to byť aj zlatý štandard, no bez jadra to skrátka niekedy nie je možné.

Koníka môže trápiť čokoľvek, od zlej výstroje a jazdenia po poničené črevo z mladosti, kvôli červom, napríklad, alebo iné vnútorná príčina, tých je ale hafo.

Dekuji za reakci.A je nejaky zpusob, jak ty vredy zjistit ci vyloucit?Myslim, ze stres u nej nehraje roli, neni otloukanek, rad si hraje s ostatnimi konmi, pod sedlem byl letos 3x na hodinove krokovce, sedlo mu padne.A je mozny Cushing u osmileteho kone? Jinak v zime byl dokrmovan rizky+sladovy kvet+extrudovany len+mineralka od Dromy+2 deci repkoveho oleje.Samozzrejme nonstop seno.Dekovani nejak moc neslo, deku (Bucas) si vzdycky sundal, podarilo se nam ho v ni udrzet aspon pres ty nejvetsi mrazy. Jinak v minulosti jsme zkouseli i vojteskove granule, oves, pivovarske kvasnice a nic. K nam se dostal hodne hubeny, podarilo se nam ho vykrmit o par stupnu vic, ale pak se pribirani zastavilo a od te doby je furt stejny, i pres zimu si vahu udrzel.Je 24/7 venku, bez pastvy, na sene, na jare jsem jim denne nasekala vozik travy. Momentalne je bez prikrmu, bohuzel se zhorsily pomery v ustajeni, majitelka na to dost kasle, musime seno i vodu doplnovat vlastnimi silami.Musime vydrzet do konce srpna, pak stehujem na lepsi.Veterinar ho prohlizel, delal rozbory a nic, pry je to zdravy kunsmajlík

Neregistrovaný uživatel

26.7.2018 22:25
26.7.2018 22:26
turistka

XXX.XXX.245.153

Horsana napsal(a):

Dekuji za reakci.A je nejaky zpusob, jak ty vredy zjistit ci vyloucit?Myslim, ze stres u nej nehraje roli, neni otloukanek, rad si hraje s ostatnimi konmi, pod sedlem byl letos 3x na hodinove krokovce, sedlo mu padne.A je mozny Cushing u osmileteho kone? Jinak v zime byl dokrmovan rizky+sladovy kvet+extrudovany len+mineralka od Dromy+2 deci repkoveho oleje.Samozzrejme nonstop seno.Dekovani nejak moc neslo, deku (Bucas) si vzdycky sundal, podarilo se nam ho v ni udrzet aspon pres ty nejvetsi mrazy. Jinak v minulosti jsme zkouseli i vojteskove granule, oves, pivovarske kvasnice a nic. K nam se dostal hodne hubeny, podarilo se nam ho vykrmit o par stupnu vic, ale pak se pribirani zastavilo a od te doby je furt stejny, i pres zimu si vahu udrzel.Je 24/7 venku, bez pastvy, na sene, na jare jsem jim denne nasekala vozik travy. Momentalne je bez prikrmu, bohuzel se zhorsily pomery v ustajeni, majitelka na to dost kasle, musime seno i vodu doplnovat vlastnimi silami.Musime vydrzet do konce srpna, pak stehujem na lepsi.Veterinar ho prohlizel, delal rozbory a nic, pry je to zdravy kunsmajlík

26.7.2018 22:47
Horsana

XXX.XXX.40.140

turistka napsal(a):

No také kone môžu trpieť kolikami, môže s au nich vyskytnúť nejaký nezvyklý postoj (napríklad stoja s nohami v žľabe, vykladajú nohu(y) do žľabu, postoj ako hojdací koník), lížu omietku, lížu trebárs kachličky v boxe, nadmerne obžierajú drevo, drevené koly, žerú hlinu, často zívajú, matná srsť, to chudnutie.

Cushing u 8 ročného koňa obvyklý nie je, ale môže byť.
Atrofia určitých skupín svalov tiež môže mať mnoiho dôvodov.

Skúste postnúť aktuálny fotku, lebo si to nejak neviem predstaviť.

A on je teda iba na sene teraz ? To zďaleka nemusí zvládať každý kôň, to, čo vy kŕmite v zime, tak čo sa energie týka, tak to môj teraz dvojročný hucul dostáva minimálne 3 x toľko a je na hranici BCS 5 - rebrá nevidno, ale dajú sa nahmatať a pastva je na toto ročné obdobie extrémne hustá a bohatá. On je teda naozaj "hard keeper" a to je prosím pekne primitívne plemeno.

Príkrmom nič nepoškodíte, rozumným a pokiaľ sa vám nechce miešať, tak skúste komerčne vyrábanú zmes a stále, keď tam za koňom prídete. Tie svalové skupiny, čo mu údajne chýbajú - to sú celkom slušné flákoty mäsa a tie proste niektoré kone bez poriadneho prísunu energie a bielkovín nikdy mať nebudú.
No pokiaľ v ustajnení niečo vrže, tak to si nikdy nemôžte byť istá, či naozaj dostal to, čo je deklarované, to je nic moc situácia.

26.7.2018 23:01
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):
Terven - njn :)

A nesmieme ani tu podceňovať silu splnu a zatmenia

Ve snu by mě nenapadlo na to jsou jasné důkazy

26.7.2018 23:04
turistka

XXX.XXX.245.153

Horsana napsal(a):
No také kone môžu trpieť kolikami, môže s au nich vyskytnúť nejaký nezvyklý postoj (napríklad stoja s nohami v žľabe, vykladajú nohu(y) do žľabu, postoj ako hojdací koník), lížu omietku, lížu trebárs kachličky v boxe, nadmerne obžierajú drevo, drevené koly, žerú hlinu, často zívajú, matná srsť, to chudnutie.

Cushing u 8 ročného koňa obvyklý nie je, ale môže byť.
Atrofia určitých skupín svalov tiež môže mať mnoiho dôvodov.

Skúste postnúť aktuálny fotku, lebo si to nejak neviem predstaviť.

A on je teda iba na sene teraz ? To zďaleka nemusí zvládať každý kôň, to, čo vy kŕmite v zime, tak čo sa energie týka, tak to môj teraz dvojročný hucul dostáva minimálne 3 x toľko a je na hranici BCS 5 - rebrá nevidno, ale dajú sa nahmatať a pastva je na toto ročné obdobie extrémne hustá a bohatá. On je teda naozaj "hard keeper" a to je prosím pekne primitívne plemeno.

Príkrmom nič nepoškodíte, rozumným a pokiaľ sa vám nechce miešať, tak skúste komerčne vyrábanú zmes a stále, keď tam za koňom prídete. Tie svalové skupiny, čo mu údajne chýbajú - to sú celkom slušné flákoty mäsa a tie proste niektoré kone bez poriadneho prísunu energie a bielkovín nikdy mať nebudú.
No pokiaľ v ustajnení niečo vrže, tak to si nikdy nemôžte byť istá, či naozaj dostal to, čo je deklarované, to je nic moc situácia.

Dekuji za reakci.Nic z Vami popsanych prikladu u neho nepozoruju, koliku za posledni tri roky nemel, srst se krasne leskne (dokonce trochu grosuje), je akorat trosku jakoby delsi nez u ostatnich koni (prelinal o trochu pozdeji, jak pise Zofre, proto se ptam na ten Cushing, ale zase kopyta i imunita dobra)Z profilu mu nejdou videt zebra, to vypada dobre, jako stihly kun-atlet. Zkusim zitra nafotit.
Muzu se zeptat, co byste nyni zvolila za prikrm (1x denne, vic nestihnu)
Jinak tim nonstop senem jsem si jista, denne tam aspon jeden z majitelu je, doplni vodu a hned, jak dozerou balik, tam nakulime novy.Proste jsme peci prebrali do svych rukou.
Napada Vas jeste neco, na co se zamerit, nejake priznaky, vysetreni?Za Vase odpovedi jsem moc vdecna.

26.7.2018 23:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):

26.7.2018 23:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

turistka napsal(a):
Dekuji za reakci.Nic z Vami popsanych prikladu u neho nepozoruju, koliku za posledni tri roky nemel, srst se krasne leskne (dokonce trochu grosuje), je akorat trosku jakoby delsi nez u ostatnich koni (prelinal o trochu pozdeji, jak pise Zofre, proto se ptam na ten Cushing, ale zase kopyta i imunita dobra)Z profilu mu nejdou videt zebra, to vypada dobre, jako stihly kun-atlet. Zkusim zitra nafotit.
Muzu se zeptat, co byste nyni zvolila za prikrm (1x denne, vic nestihnu)
Jinak tim nonstop senem jsem si jista, denne tam aspon jeden z majitelu je, doplni vodu a hned, jak dozerou balik, tam nakulime novy.Proste jsme peci prebrali do svych rukou.
Napada Vas jeste neco, na co se zamerit, nejake priznaky, vysetreni?Za Vase odpovedi jsem moc vdecna.

Bez aktuálnej fotky to fakt nepôjde, pokiaľ človek nemá aspoň nejakú vizuálnu predstavu, to je strašne ťažké.

A opisy telesnej kondície koní- každý to vidí a vníma inak.
Spillers Conditon Mix-om nič nepokazíte - asi.

26.7.2018 23:14
turistka

XXX.XXX.245.153

Horsana napsal(a):
Bez aktuálnej fotky to fakt nepôjde, pokiaľ človek nemá aspoň nejakú vizuálnu predstavu, to je strašne ťažké.

A opisy telesnej kondície koní- každý to vidí a vníma inak.
Spillers Conditon Mix-om nič nepokazíte - asi.

Jasne, rozumim, zitra nafotim a vlozim.Jo a ty Spilersy jsem zapomnela napsat do vyctu nasich pokusu, byl vuci nim imunnismajlík

26.7.2018 23:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

To foto bude super, ďalší dielik do skladačky :)

No skúste rozpísať aj podávané množstvá, kedy začínate prikrmovať, čo, ako, atď.

Spillers - nepovažujem to za zázrak, ale musím priznať, že moje kone pri ich kŕmení sršali energiou a stará kobyla sa celkom prebrala. Teraz mali pauzu kvôli pastve a tomu, že som zabudla, že som si objednala ďalšie mechy, no už ich mám doma.

Uvidíme.

Inak tento mesiac a všeobecne horúčavy to priberanie väčšinou stopnú, kone často pochudnú, s príjemnejšími teplotami sa to potom zmení.

Neregistrovaný uživatel

27.7.2018 00:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Terven napsal(a):

Vy se tomu smějete, ale to je vážná věc. Jednou si to třeba zkusíte na vlastní kůži co to je bezradné zkoušení léků od těch vševědoucích..Moje "přítelkyně" si to zkusila a tak já už viděl co umí jak lékař, tak i léčitel.Nějak na toho streptokoka byl penicilin krátký a to dokonce i injekční.Pak následoval Clacid, což je již opravdu "síla" a pak nad ní lékaři krčili rameny a snad posílení imunity by zabralo..Noo když by se toho dožila, tak možná i jo.Taky jsem z toho byl hodně překvapen co dovede léčitel.Samozřejmě to nikomu nenutím a dělejte si co chcete v případě nouze, ale to bych Vám vážně nepřál se s takovou věcí střetnout tváří v tvář a nikdo Vám nedokáže pomoci.A opravdu jí bylo už po těch antibiotikách hodně zle.

27.7.2018 01:40
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak že jsou mikrobi v dnešní době rezistentní není zase taková novinka. Hodnotit lékaře jako neschopného, když se někdo nakazí rezistentním kmenem, mi přijde trochu mimo.

27.7.2018 01:45

Dotaz napsal(a):
Tak že jsou mikrobi v dnešní době rezistentní není zase taková novinka. Hodnotit lékaře jako neschopného, když se někdo nakazí rezistentním kmenem, mi přijde trochu mimo.

MRSA, ESBL...

27.7.2018 01:58
Dotaz

XXX.XXX.235.225

MRSA, ESBL...

No MRSA je fakt svinstvo.

27.7.2018 07:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Diskuze se krásně rozvinula a je místy i ochytřující, za což děkuju smajlík Jen mám tentýž pocit, co se týče ostropestřece, a sice, že je to marný
To, co může fungovat, je zřejmě pouze extrakt, čili výtažek z takového množství semen, které je nereálné zkrmit. Dle informací, které má horsana, u koní možná ani to ne.
Taky jsem krmila extrudovaný ostropestřec, ale nikoli primárně kvůli játrům, s těma doufám kobyla nic zásadního nemá. Je to prostě semínko, které má nutriční hodnotu jako semínko, čili slušnou. Jako zázrak na játra asi fakt ne.
Horsana - jasně, že pozitivka může nebavit, vždycky je riziko, že kůň řekne "sorry, tráva je lepší" nebo "sorry, jdu za ostatníma", ale je na tom to krásné, že to vždy má řešení a když už kůň spolupracuje, člověk má jistotu, že si svobodně zvolil

Můžete si o kytkách myslet své. A můžete si i myslet, že si vymýšlím, co se týká účinků bylin na koně, ale je mnoho věcí mezi nebem a zemí do kterých nevidíme a můžeme mít načteno milion a jednu stránku a stejně je to k prdu. Je to jen a jen teorie. Praxe je bohužel a bohudík, něco jiného.
Až budete mít koně, co bude opravdu nemocný, myslím tím opravdu, nikoli nějaké pseudonemoci, vezmete zavděk i těmi, vámi snižovanými, kytkami.
Ne, že bych to Vendy přála.

27.7.2018 07:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

turistka napsal(a):
Jasne, rozumim, zitra nafotim a vlozim.Jo a ty Spilersy jsem zapomnela napsat do vyctu nasich pokusu, byl vuci nim imunnismajlík

Ono máte zřejmě koně, co je takový, jaký je. Některý kůň koukne na trávu v příkopě a má o 50 kg víc. Některého přemlouváte, aby si vzal jablko.
Zkuste se nenervovat, neb vaše nepohoda se přenáší na koňoucha.

27.7.2018 07:54

sisi58 napsal(a):
Můžete si o kytkách myslet své. A můžete si i myslet, že si vymýšlím, co se týká účinků bylin na koně, ale je mnoho věcí mezi nebem a zemí do kterých nevidíme a můžeme mít načteno milion a jednu stránku a stejně je to k prdu. Je to jen a jen teorie. Praxe je bohužel a bohudík, něco jiného.
Až budete mít koně, co bude opravdu nemocný, myslím tím opravdu, nikoli nějaké pseudonemoci, vezmete zavděk i těmi, vámi snižovanými, kytkami.

Nemanipulujte./nepodsouvejte neřečené a na podsunuté neragujte/
Pokud tedy vaše reakce není dána tím, že nerozumíte čtenému.

Terven nikde nepíše, že byliny nefungují.
Terven píše, že si myslí, že nefungují doplňky v diskuzi zmiňované z ostropestřecového semínka ve formě a dávkách, jaké jsou zmiňovány, na funkci jater koně.
Opírá se o to, že
a/ i teoreticky dosažitelná dávka je tak malá, že už to není ani nejsilnější tj nejvíce ředěné homeopatikum
b/ protože horsana navíc uvádí, že zrovna u koní je biologická dostupnost silymarinů při per os hubou podání ještě obzvláště malá.

Byliny samozřejmě fungují a velmi, jen je jako u všeho třeba tušit účinek, doporučenou dávku, maximální dávku, toxickou dávku/zkustě předávkovat ocůn nebo náprstník/, způsoby vstřebávání a odbourávání, bez těchto tušení je to magické, nikoli racionální myšlení / protože každý den ve 3 30 uplivnu přes levé rameno, rozední se, jak si třeba u zvířete naklikat pověru a nevývratně ho přesvědčit, že spolu souvisí, co nesouvisí, píše Šusta opakovaně a fakt to fungujesmajlík/.
Tyto informace lze získat z kněh, kdo k nim má odpor, může samodomo, prostě ověřovat koncentraci kýžené látky v každém vyrobeném odvaru a pak titrovat, až mu půl myší chcípne.
Pokud je situace taková, že jinak nelze, jde i hokuspokus-je znám případ manžela chemika, jehož manželka měla autoimunní cukrovku záviskou na inzulinu, ocitli se v Indii, inzulin nebyl.Manžel ze slinivek vodního bůvola separoval, samozřejmě strašně nečistě a naprosto proměnlivé koncentrace, zaněcovalo se podkoží, padala do komat-ale přežila. Nechápu, proč dnes ignorovat, co je známé a dpstupné, ale každému to jeho, no.

Placebo efekt u zvířete potažmo majitel je také popsán dost.

Byliny mám ráda, používám je, nejen u zvířat. I ten ostropestřec. Ale na poškozená játra doporučím ten Legalon, ne čaj nebo olej, jeden šáleksmajlík.
Račte přepočítat účinnou koncentraci.

27.7.2018 08:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nemanipulujte./nepodsouvejte neřečené a na podsunuté neragujte/
Pokud tedy vaše reakce není dána tím, že nerozumíte čtenému.

Terven nikde nepíše, že byliny nefungují.
Terven píše, že si myslí, že nefungují doplňky v diskuzi zmiňované z ostropestřecového semínka ve formě a dávkách, jaké jsou zmiňovány, na funkci jater koně.
Opírá se o to, že
a/ i teoreticky dosažitelná dávka je tak malá, že už to není ani nejsilnější tj nejvíce ředěné homeopatikum
b/ protože horsana navíc uvádí, že zrovna u koní je biologická dostupnost silymarinů při per os hubou podání ještě obzvláště malá.

Byliny samozřejmě fungují a velmi, jen je jako u všeho třeba tušit účinek, doporučenou dávku, maximální dávku, toxickou dávku/zkustě předávkovat ocůn nebo náprstník/, způsoby vstřebávání a odbourávání, bez těchto tušení je to magické, nikoli racionální myšlení / protože každý den ve 3 30 uplivnu přes levé rameno, rozední se, jak si třeba u zvířete naklikat pověru a nevývratně ho přesvědčit, že spolu souvisí, co nesouvisí, píše Šusta opakovaně a fakt to fungujesmajlík/.
Tyto informace lze získat z kněh, kdo k nim má odpor, může samodomo, prostě ověřovat koncentraci kýžené látky v každém vyrobeném odvaru a pak titrovat, až mu půl myší chcípne.
Pokud je situace taková, že jinak nelze, jde i hokuspokus-je znám případ manžela chemika, jehož manželka měla autoimunní cukrovku záviskou na inzulinu, ocitli se v Indii, inzulin nebyl.Manžel ze slinivek vodního bůvola separoval, samozřejmě strašně nečistě a naprosto proměnlivé koncentrace, zaněcovalo se podkoží, padala do komat-ale přežila. Nechápu, proč dnes ignorovat, co je známé a dpstupné, ale každému to jeho, no.

Placebo efekt u zvířete potažmo majitel je také popsán dost.

Byliny mám ráda, používám je, nejen u zvířat. I ten ostropestřec. Ale na poškozená játra doporučím ten Legalon, ne čaj nebo olej, jeden šáleksmajlík.
Račte přepočítat účinnou koncentraci.

Nepodsouvám. Nemanipuluji. Jen mě zlobí, že žena, která má koně zdravého, a tudíž nemusí nic, ale vůbec nic kobyle dávat, vždycky přesně ví, jak je to správně. Není to první příspěvek, v tomto duchu.
Ráda bych si to s ní vyměnila a psala příspěvky, ve kterých budu teoretizovat a v ohradě se mi bude pást vysmátá kobyla, plná zdraví a elánu.
Bohužel to tak není. Proto jsem ráda za každou kytku, která mé kobyle pomáhá a jsem poněkud citlivá na tvrzení, která nejsou ničím podložená. Tedy ze strany terven.
Trochu mi to připomíná lidi, co si chodí do čekárny u lékaře popovídat o nemocech, které nemají.
Vaše příspěvky čtu(i když někdy musím víckrát, abych pochopila) a určitě mi z nich něco v hlavě zůstane, pro strýčka Příhodu.

27.7.2018 08:22

Horsana napsal(a):
žofré - mno tak zas až tak dobrá v diagnostike per počítač nie som

Ako prvý by mi ale napadol lymfóm - tá strata hmotnosti - to u fjordkoule neverím, že je vekom...

Ona bola hyperkalcemická ?
Anémia, neutrofília, hypoproteinémia ?

Marí sa mi, že áno, ale nie som si istá.

Houby lymfom, spl nespln, duševní zdraví si rozvracet nedámsmajlík.

Tady mívala kobyla letitě 470-80, a byla tlustá.
Z hor přijela a měla 400-v horách musím zaklonit hlavu, když chci vidět celý výběh, porost je chudší, stádo 5 koní, ona je poslední, občas po ní jdou Zuby s ušima, to pak zasáhne mladá fjordkoule, která má tendenci tlouct všechny velké-ale není to žádné drama a stádo je stabilní od září cca/. Přijela a měla jen pastvu a seno.

Tady začala dostávat dvě hrsti Spillers Senior bez melasy na zamíchání Gastroline krzevá lízafku, ocitla se ve dvojce jen s mladou, která ji ctí a miluje, na malé fruktanové ploše/jílek, srha/, takže na skoupě dávkovaném slámoseně a velmi opatrném občasném přihrazování stařiny tohoto.
A za 10 dní měla + 20 a za dalších pět + 10, takže 430, mladá podobně, což je ou jé a snažíme se lépe kaučovat, kontrolní vážení je zítra. Oscilujeme mezi"chudinka hubená, bude jí zima " a "oujé, čtvrt století saré chrupavky, jak to dají?"smajlík

KO měla 7.9. ery 6,5 Hb 106 Neu67%- a 14.9. ery 9 a Hb 142 neu 57%, stejná labina, ale byla tam minimálně jedna infuze a přesuny vody a tak, urea krea spíš nízké
albumin první 30, CB 67-kontrola 32, CB 69, hypoproteinemické otoky nemá a neměla
Ca první 2,8/134ionizovaný, kontrola 2,69/1,24

Ck první 7-kontrola 39, LD 7 kontrola 13 ALT 5-11, přechodná hypokaliemie kolem 2.
Kontrola bude příští týden s tím ACTH, zatím odmítám šíletsmajlík.
Vypadá dobře, holka. Náladou i vůbec.Jen je trochu jiná srst, no...ojedinělé delší chloupky..toho Cushinga asi dožijeme.

27.7.2018 08:39

sisi58 napsal(a):
Nepodsouvám. Nemanipuluji. Jen mě zlobí, že žena, která má koně zdravého, a tudíž nemusí nic, ale vůbec nic kobyle dávat, vždycky přesně ví, jak je to správně. Není to první příspěvek, v tomto duchu.
Ráda bych si to s ní vyměnila a psala příspěvky, ve kterých budu teoretizovat a v ohradě se mi bude pást vysmátá kobyla, plná zdraví a elánu.
Bohužel to tak není. Proto jsem ráda za každou kytku, která mé kobyle pomáhá a jsem poněkud citlivá na tvrzení, která nejsou ničím podložená. Tedy ze strany terven.
Trochu mi to připomíná lidi, co si chodí do čekárny u lékaře popovídat o nemocech, které nemají.
Vaše příspěvky čtu(i když někdy musím víckrát, abych pochopila) a určitě mi z nich něco v hlavě zůstane, pro strýčka Příhodu.

Reagujete na svůj konstrukt...na svůj fantazijní výtvor, balíček, který jste olepila "terven a její kůň, jak to je". A rozhodně reagujete na člověka, ne na problém. Což je lidsky pochopitelné, i když ne právě žádoucí, ale nebudu házet kamenem, občas to dělám taky, jen se jako člověk, který nahlédl do systemiky a radikálního konstruktivismu, snažím držet zpátky, opakovat si, že mlj konstrukt nemusí být tvůj konstrukt nebo jeho konstrukt, její konstrukt jejich konstrukt...a "objektnivno" je zas ještě jindesmajlík.
Jak víte, co si myslí terven a jak zdravá je Vendy? Máte střípky zastaralé tiché pošty maximálně/moje spekulacesmajlík/.

A snažím se u sebe filtrovat, co mi vadí na věci a co na hlasateli-pro můj rozvoj.

Aby to bylo pochopitelnější:
-představujte si stůl.
Já si představím stůl, Terven si představí stůl.
A pokud budem hovořit, ukáže se, že každá z nás viděla něco jiného- výška, šířka, materiál, barva, tvar..pokud mluvit nebudem, budem si vyvracet stále naštvanější do zcepenění, že ten ubrus nebude sedětsmajlík.

Není mi sympatický projev Margity Slimákové.
Její ucelený názor na životní styl považuji za velmi dobrý.
Asi tak.smajlík

27.7.2018 08:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Reagujete na svůj konstrukt...na svůj fantazijní výtvor, balíček, který jste olepila "terven a její kůň, jak to je". A rozhodně reagujete na člověka, ne na problém. Což je lidsky pochopitelné, i když ne právě žádoucí, ale nebudu házet kamenem, občas to dělám taky, jen se jako člověk, který nahlédl do systemiky a radikálního konstruktivismu, snažím držet zpátky, opakovat si, že mlj konstrukt nemusí být tvůj konstrukt nebo jeho konstrukt, její konstrukt jejich konstrukt...a "objektnivno" je zas ještě jindesmajlík.
Jak víte, co si myslí terven a jak zdravá je Vendy? Máte střípky zastaralé tiché pošty maximálně/moje spekulacesmajlík/.

A snažím se u sebe filtrovat, co mi vadí na věci a co na hlasateli-pro můj rozvoj.

Aby to bylo pochopitelnější:
-představujte si stůl.
Já si představím stůl, Terven si představí stůl.
A pokud budem hovořit, ukáže se, že každá z nás viděla něco jiného- výška, šířka, materiál, barva, tvar..pokud mluvit nebudem, budem si vyvracet stále naštvanější do zcepenění, že ten ubrus nebude sedětsmajlík.

Není mi sympatický projev Margity Slimákové.
Její ucelený názor na životní styl považuji za velmi dobrý.
Asi tak.smajlík

Nemusím s Vámi souhlasit, ale v rámci demokracie jsem ochotná, za Vaše právo se vyjádřit, bojovat.
V případě terven se mi to nedaří. A nebudu s tím nic dělat. Její kobyle přeji, aby byla zdravá.

27.7.2018 10:40

sisi58 napsal(a):

Márne hľadám, kde sa píše o tom, že "kytky" nefungujú, stále vidím iba to, že v akej forme ich treba podávať, aby fungovali.

27.7.2018 11:15

Skočím do vašich rozepří:
Psala vetka, že rozbory krve vyšly v naprosto ukázkových hodnotách vyjma těch svalových.
Takže nevím... zuby v pořádku, krve v pořádku... tedy mám zkusit nasadit nějakou prevenci na úpravu toho Ph žaludku, nebo prostě ještě chvíli počkat, jak se bude dál situace vyvíjet? (skrze zdomácnění v novém prostředí, sehrání se s poníkem, atp.) Ono si říkám, že v tomhle vedru třeba ani králíci moc nežerou a ani mě se moc jíst nechce, tak třeba je to spojeno i s tím... Stále trvá stav, že kyblík sežere beze zbytku - nijak extra nad tím nepřemýšlí, ale žere pomaleji, přitom pořád hlídá okolí... a senu moc nedá, přetřídí a silnější stébla nechá ležet...

27.7.2018 11:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

Márne hľadám, kde sa píše o tom, že "kytky" nefungujú, stále vidím iba to, že v akej forme ich treba podávať, aby fungovali.

Odpověď sice pro Vás, neboť si Vás vážím, jako odborníka, který píše k věci, ale i pro dámy, které se mnou nesouhlasí. Dříve na EQ nyní i na ifauně.
Není to první příspěvek, kde je terven skeptická vůči "kytkám". Ale opravdu nemám chuť a ani čas ji přesvědčovat. Proč taky. Její názor. Jak jsem psala, má kobylu zdravou, neřeší prakticky, ale teoreticky. A ani nemám chuť se obhajovat, že dávám to nebo ono. Mé kobyle to prospívá, je to tedy ok.
Vše konzultuji i s vetkou, pokud jsem na pochybách i jinou/jinými u zapeklitých věcí kontaktuji docentku B.Bezděkovou, se kterou si píšu od doby, kdy mi léčila poně. Pohybový aparát s naší fyzioterapeutkou, kopyta s kováři přes schvácení(mám schváceného valacha)+ ti případně konzultují s odborníky typu páně Kysilky.
Píšu pouze ověřené fakty, a to na svých nemocných koních. Netvrdím, že co pomáhá jim, musí všem. Jen jsem se chtěla podělit o zkušenosti.
Pokud je to problém, psát nemusím nic. Ať si každý své zkušenosti nasbírá sám.

27.7.2018 11:30
koně

XXX.XXX.174.63

Psala vetka, že rozbory krve vyšly v naprosto ukázkových hodnotách vyjma těch svalových.
Takže nevím... zuby v pořádku, krve v pořádku... tedy mám zkusit nasadit nějakou prevenci na úpravu toho Ph žaludku, nebo prostě ještě chvíli počkat, jak se bude dál situace vyvíjet? (skrze zdomácnění v novém prostředí, sehrání se s poníkem, atp.) Ono si říkám, že v tomhle vedru třeba ani králíci moc nežerou a ani mě se moc jíst nechce, tak třeba je to spojeno i s tím... Stále trvá stav, že kyblík sežere beze zbytku - nijak extra nad tím nepřemýšlí, ale žere pomaleji, přitom pořád hlídá okolí... a senu moc nedá, přetřídí a silnější stébla nechá ležet...

Já bych mu dala čas, měsíc není žádná doba.
Usadí se ve stereotypu, zklidní a začne kynout

27.7.2018 11:42

sisi58 napsal(a):
Odpověď sice pro Vás, neboť si Vás vážím, jako odborníka, který píše k věci, ale i pro dámy, které se mnou nesouhlasí. Dříve na EQ nyní i na ifauně.
Není to první příspěvek, kde je terven skeptická vůči "kytkám". Ale opravdu nemám chuť a ani čas ji přesvědčovat. Proč taky. Její názor. Jak jsem psala, má kobylu zdravou, neřeší prakticky, ale teoreticky. A ani nemám chuť se obhajovat, že dávám to nebo ono. Mé kobyle to prospívá, je to tedy ok.
Vše konzultuji i s vetkou, pokud jsem na pochybách i jinou/jinými u zapeklitých věcí kontaktuji docentku B.Bezděkovou, se kterou si píšu od doby, kdy mi léčila poně. Pohybový aparát s naší fyzioterapeutkou, kopyta s kováři přes schvácení(mám schváceného valacha)+ ti případně konzultují s odborníky typu páně Kysilky.
Píšu pouze ověřené fakty, a to na svých nemocných koních. Netvrdím, že co pomáhá jim, musí všem. Jen jsem se chtěla podělit o zkušenosti.

To asi bolo skôr na Horsanu, než na mňa :).

27.7.2018 11:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

hhipie - tá krv sa extrémne preceňuje a ľudia dúfajú, že z toho vypadne hotová diagnóza.

Ale to je len doplnkové vyšetrenie, ďalší maličký kúsok do skladačky.
Takže jasne, daj tomu čas, niečo šetrné k žalúdku by bolo veľmi vhodné, olej tiež, mash, rezky a tak, o alternatívach sena sme sa už bavili, pokiaľ žerie kyblíčky- dobre, tak pridať alternatívu toho objemu do kyblíčku. Objem potrebuje, musíš proste poskytnúť takú formu, ktorú je ochotný zožrať.

Možno by nebolo zlé zistiť, ako je na tom jeho čeľustný kĺb- to by zvládol aj dobrý fyzio.

A počkať a sledovať a poslať foto ;)
Žerie presne ako naša Bonitka, tej to trvalo asi 4 mesiace, pravda, ona sa výrazne zlepšila po úprave zubov, drobnej a urobenej na dva krát (aby si študenti pobrúsili ručne, takže zásahy minimálne).

žofré- ja jak u toho nemám referenčné jednotky, tak trpím.
Ale ten úbytok hmotnosti udrel do očí. To nezvykne veštiť nič dobré - zas jej zvyšovanie je pozitívne. Chlpy z fotky vyzerajú tak, že je hladučká ako ryba :) Najlepšie bude, ak to nebude nič, len že Vrah chcel ísť za vami :)

Teresa Hollands tvrdí, že ak má kôň tuk nad očnicou, tak je stále príliš mastný a ohrozený metabolickými pliagami. Nemám na toto ešte ustálený názor ale.

Nikde v texte, u nikoho som si nevšimla, že by niekto spochybňoval účinok bylík.
Bavili sme sa striktne o ostropestreci a tam ťažká pomoc- olej a semienka skrátka neposkytnú toľko účinnej látky a ani ju organizmus koňa nedokáže využiť.

Skúmajú a vyvíjajú sa nové formuly, ktoré tú biodostupnosť zvyšujú, ale opakujem ešte raz- ostropestrecový olej vo forme, v akej ho ponúkajú predajcovia, teraz nepôsobí ako hepatoprotektívum, nemá čím. To isté platí pre prípad podávaných dvoch hrstí semienka.

27.7.2018 12:51

A což my se nepřeme, jen si vymeňujeme názory, v lepším případě je argumentujeme, holt někdy rozdílnésmajlík.To je ok, řekla bych.Je na výběr i pro čtoucí.

hhippie: no- a nějaké konkrétní hodnoty, co přesně bylo nabráno a kolik přesně to vyšlo ideálně včetně jednotek, váha složek KD a fotka koně?
Taky bych pozorovala a sledovala, kam se to vyvíjí, přidávala do kýble víc toho, co má a žere, postupně olej a do kýble třeba ještě přidat zchutňovadlo-klidně melasu, pokud není IR, nebo nějaké sušené zelov?bylinky?smajlíkCo má rád, no.

horsana, jednotky mohu dodat, ale vše až na CK, LD a ALT cca v normě, první bílkoviny na dolní hranici.. a Hb a ery jako chudokrevná...dávala jsme to kvůli kinetice.
Stesk Vraha by byl úžasný, ale zas by mě trochu děsil, stran časů příštích..houby, je tam spokojená, ale kondici koně určuje oko majitele a já mám tlustý i morčata, v horách jsou koně závodní běhací a jejich majitel, tak nemá takovou slabost pro vkládání propisek do žlábků nad ocasem a hřebeny, naopak o IR slyší a poslouchá.Nad očnicema máme jámy-jak starej kůňsmajlík.

27.7.2018 13:03

sisi58 napsal(a):

Jen moje zvědavost, odpověď by byla pro její ukojení:
Opakujete, že "terven má kobylu zdravou"-jak přesně to víte?

Neregistrovaný uživatel

27.7.2018 14:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Hhippie koník se uklidní a zvykne si.Mě taky koby když jsem jí přivezl do nového moc nepapala.Dokonce si myslela že jsme jenom na výletě asi.Sama navečer vlezla do přepraváku a prej tak jedeme domů, jo? Někteří jsou citlivější a nedělá jim dobře stěhování.Jsou stejně živý jako my a znáš ten pocit při nástupu do nového zaměstnání, ne? Taková ta nejistota co se bude dít? Podobný pocit má ten koník.

27.7.2018 17:16
turistka

XXX.XXX.245.153

Tady slibene fotky, snazila jsem se co nejlip zachytit problemove partie.

27.7.2018 18:18
turistka

XXX.XXX.245.153

sisi58 napsal(a):
Ono máte zřejmě koně, co je takový, jaký je. Některý kůň koukne na trávu v příkopě a má o 50 kg víc. Některého přemlouváte, aby si vzal jablko.
Zkuste se nenervovat, neb vaše nepohoda se přenáší na koňoucha.

Sisi dekuju za prispevek, ja mam obcas taky pocit, ze takovy uz zustane, proste se zasekl na urcitem stupni vykrmu a dal to nejdesmajlík

27.7.2018 18:32
Horsana

XXX.XXX.40.140

turistka- aha, uhm.

No. Prvé čo udrie do očí je to neskutočné množstvo trusu úplne všade. Na takom pľace musí byť kôň permanentne začervený Ak má slabšiu imunitu, tak môže byť problém a črevo môže značne trpieť.

Inak fakt neviem, proste ho kŕmiť a odčervovať a odčervovať a kŕmiť a ideálne ho odtiaľ vziať preč, to už som dlho nevidela, taký hounoplac.

On je 24/7 vonku, nechodí do boxu ?
A bol na tom aj lepšie, teda, boli doby, keď nejaký zadok mal ?

27.7.2018 20:41
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):

No...když se podívám zpátky na svůj příspěvek o silymarinu, nevidím v něm pranic útočného ani nepřátelského, na rozdíl od vašich reakcí. Ani jsem nereagovala na vás... to, že jste se v příspěvku našla, není můj problém. Stejně tak není můj problém, že jste z něj nesprávně pochopila, že snižuju kytky.
Byliny používám pro sebe i pro zvířata, samostatně i ve směsích, dokonce jsem asi 2x zde na ifauně byla nařčena z toho, že propaguju léčbu bylinami, která u tak velkého zvířete jako je kůň nemůže mít žádný význam, což je teda v kontextu vašich příspěvků vtipné smajlík
Ale myslím si, že pokud člověk používá byliny, tak by krom víry, která uzdravuje, měl vědět i něco o účincích a dávkování.
Netuším, odkud čerpáte informace o zdravotním stavu mého koně. Můžu vás ujistit, že ifauna je poslední místo na světě, kde bych ventilovala zdravotní problémy své kobyly. Ale předpokádám, že pokud máte potřebu diskutovat v osobní rovině, máte i dobré a prověřené zdroje informací.
Hhipie a turistce se omlouvám za OT vsuvku.

27.7.2018 21:27
turistka

XXX.XXX.245.153

Horsana napsal(a):
turistka- aha, uhm.

No. Prvé čo udrie do očí je to neskutočné množstvo trusu úplne všade. Na takom pľace musí byť kôň permanentne začervený Ak má slabšiu imunitu, tak môže byť problém a črevo môže značne trpieť.

Inak fakt neviem, proste ho kŕmiť a odčervovať a odčervovať a kŕmiť a ideálne ho odtiaľ vziať preč, to už som dlho nevidela, taký hounoplac.

On je 24/7 vonku, nechodí do boxu ?
A bol na tom aj lepšie, teda, boli doby, keď nejaký zadok mal ?

No s tim trusem máte pravdu, to je bohužel součást toho, jak majitelka začala na vše kašlat. Dřív se trus sbíral, poslední měsíc bohužel ne a my majitelé to prostě všechno nestíhámesmajlík Jinak to, co vidíte na fotkách, je prostor kolem krmiště, tam se zdržujou nejvíc, proto to množství. Jinak odčervován je pravidelně, dělá se i kontrolní koprologie a ta je OK, jak říkám, to zahouvnění je otázkou posledního měsíce. Ostatní koně jsou tlustí jak bečky.
Jinak jak jsem už psala, na konci srpna koně stěhujem na velké pastviny, ustajovatelka koním opravdu rozumí, takže se neskutečně na to stěhování těšíme. Ono tohle bylo provizorium, kdy minulí ustajovatelé se ze dne na den sbalili a odstěhovali a koně tam prostě nechali s jedním balíkem na týden pro 6 koní. V říjnu se těžko hledá ustájení pro tři koně, tohle byla jediná možnost. Je to momentálně všechno na pytel, nějak se mi všechno začalo s.át, takže doufám, přestěhováním se část problémů vyřeší.
Kůň je celý život 24/7 venku, je mu 8, my ho brali jako pětiletého, kdy byl minimálně o padesát kilo lehčí, než teď. Takže od asi jeho jednoho roku do těch pěti let, kdy jsme ho koupili, žil v dosti mizerných podmínkách s minimem péče. Za ty tři roky se nám ho nepodařilo vykrmit, takže zadek neměl nikdy.

27.7.2018 22:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

turistka - hm, tak tu každá rad drahá...Dúfam, že mu pomôže zmena ustajnenia a nejaký príkrm a minerálku by som mu určite dala.

A zuby teda má ok ? A to seno žerie na plnú hubu ?

27.7.2018 23:30

Jak dlouho mají koně to seno?

28.7.2018 07:01
turistka

XXX.XXX.245.153

Horsana: ja vim, ze to neni to prave orechove, musime to holt vydrzet, uz jen 34 dni... Do te doby to musime nejak polatat, aby to seno vodu meli nonstop, zatim se dari... Ten prikrm zkusim zaridit, co ty rizky, se sladovym kvetem a olej, je to OK? Jinak zuby delame pravidelne, ted nas cekaji v zari.Seno zere plnou hubou, ma apetit jako ostatni, zadny nimra.
Verun: jestli to bylo na me, tak jsou na sene cely rok, pastva bohuzel neni, jen na jare jsem jim prisekavala travu. Na novem bude 10 hektaru na 10 koni, tak tam se pristi rok napasousmajlík

28.7.2018 08:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

turistka napsal(a):
Horsana: ja vim, ze to neni to prave orechove, musime to holt vydrzet, uz jen 34 dni... Do te doby to musime nejak polatat, aby to seno vodu meli nonstop, zatim se dari... Ten prikrm zkusim zaridit, co ty rizky, se sladovym kvetem a olej, je to OK? Jinak zuby delame pravidelne, ted nas cekaji v zari.Seno zere plnou hubou, ma apetit jako ostatni, zadny nimra.
Verun: jestli to bylo na me, tak jsou na sene cely rok, pastva bohuzel neni, jen na jare jsem jim prisekavala travu. Na novem bude 10 hektaru na 10 koni, tak tam se pristi rok napasousmajlík

Pri sene nonstop, ktoré kôň normálne žerie mi prídu rezky ako zbytočnosť, oni sa dávajú koňom ako zdroj ľahko fermentovateľnej vlákniny - ale on by tú vlákninu mal mať (pokiaľ v tom nie je háčik).

Takže príkrm by som zvolila proste vo forme jadra, oleja a minerálky, postupne, samozrejme.
A tak, aby sa v zime mohlo pridávať a navyšovať. Vieš, čo bude k dispozícii v novom ustajnení ?

29.7.2018 09:39
Terven

XXX.XXX.110.147

Když už se tu probíraly ty potenciální vředy, tak tohle je taky o tom a hlavně k zamyšlení nad managementem krmení
http://www.konecesky.cz/index.php?kat=32&id=142.

6.8.2018 22:50

Zdravím zase po nějakém čase.
Koníka mám něco přes měsíc.
Krmím dvakrát denně kyblík, na noc seno, přes den výběh, kde si něco nanípou. Před snídaní dostává volné seno, aby si mohl dát podklad pod jádro.
Složení krmení se myslím osvědčilo, koník vypadá den ode dne lépe (viz fotky).
Řepné řízky, vojtěška, otruby, lněné semínko, trocha granulí Fitmin (mají nějakou složku dobrou pro zažívání), komplex vitamínů, trocha oleje.

Protože už vypadá líp a seno přijímá také lépe, začínám zkoušet míchat oblíbené seno s méně oblíbeným - a aby nenimral (vyhazuje hlavou z krmítka, jak to přebírá), zkouším dávat část na volno a část do sítě. Jak je vybíravý, tak zpočátku ze sítě vůbec nežral. Po namočení tohoto sena ho bere lépe. Říkám si, že by si měl zvyknout, dokud jsou k tomu příznivé podmínky - je co si ve výběhu unípnout, kdyby náhodou seno úplně odmítal, dá se namočit, protože je teplo (pro mě výhodné), atp.

Zjistila jsem kousek ze skládačky jeho historie. Sice nic extra, ale i tak... do "převýchovy", ze které jsem ho vykupovala (tam byl měsíc) prý přišel ještě hubenější, než jsem ho koupila já. Nebyl schopný být se stádem - prudil ostatní koně a vyvolával šarvátky. Takže stál nakonec pouze s jedním valachem v menším vydupaném výběhu. V seně se tam také přehraboval a mnoho nesnědl...
Mě se tedy rozežírá, což je super. Akorát je pořád nepříjemný při podávání jádra (díky Terven za ten článek! ). Není úplně agresivní, ale nepěkně klopí uši. Jakmile vyklepnu kyblíček do žlabu, začne být normální a nechá mě ho hladit, vyčistit (z toho nadšený není). Nechávám ho většinou v klidu, ale některé krmení se ho dotýkám nebo jsem s ním, aby si na to zvykl. Přijde mi zas, že když sklopí uši a já mu dám kýbl a zmizím, není to dobré...
Každopádně je děsně protivný při žraní jádra - vyhazuje ho hlavou na strany, nabírá plnou hubu, ze které to padá na zem, hrabe přední nohou. Druhý koník je spíš v ústraní - jakmile se přiblíží, tento se k němu točí zadkem a vykopává. Takže se malý už nesnaží vůbec přibližovat. Tedy - kůň má na žrádlo klid, protože mu to nikdo nesežere.

Tak vám nevím, no... už je lepší, ale občas si říkám, jestli se to dá dokupy a bude normální...

6.8.2018 22:58

Jinak posílám fotky tak, jak jsem je dělala. Nemám ani správný postoj, ani nic... ale to, co je potřeba, tam myslím vidět je.
Je smutné, že sem člověk nemůže vložit "jen tak něco", protože by se do něj hned pustily ochránci zneužívaných sportovních koní... ale vlastně - vložím, třeba se kvůli tomu někdo postaví na hlavu alespoň tu budou mít o čem diskutovat

Tím myslím fotku, kdy je koník ustrojen do pracovního úboru a s nevybaveným děckem na zádech! (je to moje vlastní děcko, takže jsem já nezodpovědná matka - nechci zabít dítě cizí ). Vozila jsme jí, aby měl nějakou velmi lehkou zátěž a postupně jsme utužovali svaly na zádech. Protože má obrácený krk, jak ho nikdy nikdo nenaučil (mu neumožnil) chodit správně, občas používám gogue. Teď už zná na ruce povel "Hlavu dolu", takže na procházky nenosíme nic. Jen na lonžování (nemá rád, takže děláme max.1x týdně, aby nezkysl...)

První tři fotky před měsícem.
Další 4 focené měsíc poté. Kůň je akorát na některých naštván, protože se mu nechtělo stát na místě - žraly ho mouchy

6.8.2018 23:05

...asi si zažil své a na uklidnění u žrádla potřebuje čas, je nervozní- vředy mít pravděpodobně bude,... moje kobyla je taky zvyklá, že jí u žlabového čistím (všude píšou nechat koním klid), šetřilo mi to čas při odchovu na pastevku, ...to se časem poddá, až zjistí, že má vždy plno, možná bych mu nechala to lepší seno, aby se fakt nažral a vředy zažehnaly.
Tak začnu smajlík : šambon-gogue je guma?

6.8.2018 23:34

Gogue je pevný chambon.

7.8.2018 07:09
kapička

XXX.XXX.0.49

Mně se nezdá nijak extra hubený. Jako jo, pár kilo nahoru by to chtělo, ale to se podle mě poddá samo l, když bude v klidu a bude mít péči. Akorát ta záda, tam nic není.
Jinak je to pěkný koník. Přijde mi takový hezky stavěný.

7.8.2018 07:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

...asi si zažil své a na uklidnění u žrádla potřebuje čas, je nervozní- vředy mít pravděpodobně bude,... moje kobyla je taky zvyklá, že jí u žlabového čistím (všude píšou nechat koním klid), šetřilo mi to čas při odchovu na pastevku, ...to se časem poddá, až zjistí, že má vždy plno, možná bych mu nechala to lepší seno, aby se fakt nažral a vředy zažehnaly.
Tak začnu smajlík : šambon-gogue je guma?

https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/162547/gogue-chambon-pruvlecky.

7.8.2018 20:59

sisi58 napsal(a):
https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/162547/gogue-chambon-pruvlecky.

sisi klid, mě šlo jen o to, jestli je to guma...z fotky to tak poznat, co to je, a z jakého materiálu nejde...nebo mi objasněte smysl odkazu...

7.8.2018 21:36

Verun, diky.
Kapicko, diky.
Vetka uz pred 2 tydny rikala, ze hubeny neni, ze proste jen nema svaly na zadech. Ale pro me proste kun, kteremu jsou videt zebra, v optimalni kondici neni. Ale to mame kazdy nastaveny jinak, to "oko" na tohle.. Jasne, ze senne brisko nic neresi, ale dokud nemuze pracovat v nejake vetsi mire, aby se "vysportoval", pak ho mit bude. To nevadi :) a ty svaly...uz je ted videt rozdil oproti stavu, kdyz prisel. To proste trva, no...
Jinak, Kapicko, me se take zda dobre staveny. I zajimabe zbarveni. Moc jsem nechapala, ze pri prodeji mi bylo receno, ze je "akorat takovej osklivej"

7.8.2018 21:47

No mě se moc teda nelíbí, já bych totiž řekla, že to bylo nějaký "podražený" hříbě vytáhlé z dost bídných podmínek, jakš tak dané dohromady, jestli je to tak, myslím, že do budoucna bude mít dost specifický provoz- artrozy? Nebo je to kříženec dvou odlišných plemen, třeba jako hucul a čt, kříženec kříženců + plňas a prostě si to křížení nesedlo. Objasníte nám to? co to teda je smajlík, teplokrevník je široký pojem.
Je takový nesouměrný, kus toho, kus toho...modelka to nebude.smajlík

7.8.2018 22:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

sisi klid, mě šlo jen o to, jestli je to guma...z fotky to tak poznat, co to je, a z jakého materiálu nejde...nebo mi objasněte smysl odkazu...

Jsem v pohodě.Proto jen odkaz, nikoli odpověď. Ta by mohla být v té zmíněné diskuzi.

8.8.2018 12:41

Verun: až se dá dokupy, bude to slušný kůň. Má silnou kostru, pravidelný základ. Ale jasně - kdoví, co má za sebou jako mladý. Nedopátrala jsem se a stejně je to asi jedno, protože na tom člověk nic nezmění.
Sháněla jsem "nižšího teplokrevníka" a těch mnoho není.
Většinu předků má furioso, je po Przedswitovi, zapsaný jako Moravský teplokrevník.

8.8.2018 13:02

Verun: až se dá dokupy, bude to slušný kůň. Má silnou kostru, pravidelný základ. Ale jasně - kdoví, co má za sebou jako mladý. Nedopátrala jsem se a stejně je to asi jedno, protože na tom člověk nic nezmění.
Většinu předků má furioso, je po Przedswitovi, zapsaný jako Moravský teplokrevník.

Jasan, každý může dostat šanci...

8.8.2018 13:27

Veru, kdybys ho viděla, jak vypadal a v jakém režimu byl... ne, že bych byla nějaká charita, ale mnoho věcí mě předsvědčilo, že to za ty starosti stojí. Tak uvidíme, jak se vše vyvine. Je trochu náročnější, ale takové už jsem taky měla, ikdyž jiným způsobem. Pro mě je hodně zajímavé, jak je každý ten kůň naprosto jiný a pokud se nejedná o již zaježděného koně zvyklého na stereotyp práce - paddock - box, pak společná "budoucnost" vždycky nabídne mnoho zajímavého pro rozvíjení zkušeností...
Budiž mi útěchou, že ikdyž jsem občas propadala na začátcích skepsi, tak cca do půl roka práce s nimi, byli všichni koně pohodáři jezditelní dětmi. Tak snad jsem se ani u tohoto nezmýlila v charakteru

Neregistrovaný uživatel

8.8.2018 13:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Náhodou nic důležitého mu nechybí..Třeba hlava a tak podobně. Všechno není jen o rodokmenu.Když tu byli závody ve westernu, tak vyhrála paní na kříženci bůh ví čeho a to dost výrazně.Sama říkala jak je to koník zdravý a takový všetečka šikovný.Mě tam odrbal o mrkev během chvilky a uměl si sundat i ohlávku když na to přišlo. Ovšem start měl mnohem brutálnější než ostatní koně a to tu byli lidi s apa za mnohem vyší prachy než 30 tisíc co za něj dala paní.Pes taky neplatí čím čistší, tím lepší.

8.8.2018 17:16
kapička

XXX.XXX.5.108

hhippie kolik má v kohoutku aspoň přibližně? Co znám ČT z těch starých linií (Przedswit, Dietward) tak to jsou charekterní zvířata, vhodná pod děti, svezou každého, znám jich tak 20, sice z jednoho chovu, ale všechno úžasní.

8.8.2018 20:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
hhippie kolik má v kohoutku aspoň přibližně? Co znám ČT z těch starých linií (Przedswit, Dietward) tak to jsou charekterní zvířata, vhodná pod děti, svezou každého, znám jich tak 20, sice z jednoho chovu, ale všechno úžasní.

Obávám se, že tento kůň má s Przedswitem či Dietwardem společného pouze to, že je taky kůň. Vidím to spíš na ponyho, než na koně. Ne vždy, co je psáno je i dáno.
Na první fotce je 1603 PRZEDSWIT CHAMÍR - KK
a další je
Przedswit X - 68 s.v.

8.8.2018 21:21
kapička

XXX.XXX.5.108

Já znám pár koní co má mateřského otce Przedswit X - 83 a všechno to jsou takoví na dnešní poměry menší koníci na silné holeni. Kompaktní, hezky stavění, tvrdí, dlouhověcí, zdraví. Trpěliví a ochotně spolupracují s dětmi.
Někteří mají otce Dietward 7.
Do výšky moc nenarostli, to je pravda, tak 159-164 cm KVH. Ale pro mě je tohle výška teplokrevníka, která mi je příjemná, na těch moderních kolosech si připadám, že je šimrám holení někde pod sedlem a špatně se mi na nich drží.

9.8.2018 06:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Já znám pár koní co má mateřského otce Przedswit X - 83 a všechno to jsou takoví na dnešní poměry menší koníci na silné holeni. Kompaktní, hezky stavění, tvrdí, dlouhověcí, zdraví. Trpěliví a ochotně spolupracují s dětmi.
Někteří mají otce Dietward 7.
Do výšky moc nenarostli, to je pravda, tak 159-164 cm KVH. Ale pro mě je tohle výška teplokrevníka, která mi je příjemná, na těch moderních kolosech si připadám, že je šimrám holení někde pod sedlem a špatně se mi na nich drží.

Ok. Může být, že mají potomky menší, nevidíme matky. Ale ani náhodou tohle nešťastné stvoření nevypadá jako potomek těchto hřebců, svou stavbou těla.
Já bych si takového koně nekoupila. Moc práce a starostí, s nejasným výsledkem. Obzvláště v dnešní době, kdy je překoňováno.

9.8.2018 08:49
saola

XXX.XXX.142.45

Vypadá hezky. Je to pěkný kompaktní koník a líbí se mi jeho hlava. Trochu mi připomíná některá plemena ze střední Asie...ale je to jen pocit.
Ta změna k lepšímu je hodně vidět, takže jste jistě na dobré cestě.
Przedswitové, co sem vložila Sisi58 - jako elegantní, moderní kůň, to jistě, ale už nemá s původní linií všestranně využitelného pracovního koně vůbec nic společného. A nelíbí se mi.
Ale to je na vkusu každého.

9.8.2018 09:41
koně

XXX.XXX.174.63

No mě se moc teda nelíbí, já bych totiž řekla, že to bylo nějaký "podražený" hříbě vytáhlé z dost bídných podmínek, jakš tak dané dohromady, jestli je to tak, myslím, že do budoucna bude mít dost specifický provoz- artrozy? Nebo je to kříženec dvou odlišných plemen, třeba jako hucul a čt, kříženec kříženců + plňas a prostě si to křížení nesedlo. Objasníte nám to? co to teda je smajlík, teplokrevník je široký pojem.
Je takový nesouměrný, kus toho, kus toho...modelka to nebude.smajlík

Taky mám ten názor, je to velmi hodně podražené a navíc dosti ošklivé.
Podle fotek se tenhle hřbet už asi nenatáhne a zasvalit kohoutek, to bude.
Hlavu s visacím pyskem a specifickýma očima má přesně stejnou, jako měla kobyla po Przedswit XVI. co jsem kdysi jezdila
A ten Furioso do Przedswita, to je teplák na práci.Za mého skoro mládí nic jiného nebylo, taky doteď celkem umím padat Ale třeba tady tu pracovitost nějak potlačí matka.
Byli to valaši ze země milí, ale na jízdárně dosti veselí.Tehdy ještě bývali ve figuře.Ale chodili pod sedlo jen dvě hodiny denně
Mě by překombinované, nevypočitatelné ČT, byť zvané moravský teplokrevník, fakt neoslovilo.Tohle navíc, jako bonus, nevzhledné.
Ale každé zboží mám svého kupce, tak hodně společného štěstí.Ale mezi lidi bych s tím nechodila

9.8.2018 10:16

Jsem z Moravy a plemeno moravský teplokrevník znám dobře. Tito koně takto opravdu vypadají. Můžete se podívat na fotky viz. odkaz : www.moravskyteplokrevnik.cz.
Nejsou vzhledově nijak úchvatní, ale velice univerzální téměř na vše. Můj kamarád je chová chodí ve voze, v kočáře, pracují na poli, vozí děti a jezdí nižší parkury. Většinou jsou dost paličatí, nesmí se na ně rychle, ale pro svého člověka udělají vše. Věřím hhhippie, že si z něj udělá koníka k obrazu svému. Koník vypadá trochu rezignovaně až znuděně, bez jiskry, ale možná to dělají ta vedra. Držím palce chce to čas. Možná za rok budou fotky vypadat úplně jinak.

9.8.2018 12:18

Respektuji reakce vsech prispivajicich. Samozrejme bych mela potrebu kone branit a neprijemnym komentarum vzdorovat, ale radsi si budu myslet sve. Nektere kone "negativnich" prispevatelek jsem zazila na vlastni kuzi, nektere znam odsud z fotek a casteho vypraveni. Zadni sampioni to vazne nejsou. Ani styl prace s nimi nebo system chovu mi nepripadal v poradku. Nenapadlo by me vsak poucovat nebo doporucovat, ze by se za to (za ne) mely stydet. Ale kazdeho vychova a svedomi...

Kazdopadne toto vlakno bylo zalozeno jako sdileni zkusenosti a napadu ohledne vybiraveho/hur zerouciho kone. Nenapadlo me, ze vlozeni fotek, abych dokreslila jeho vyzivovy stav, o kterem se bavim, vyvola smrst spickovani se takovehoto charakteru.

9.8.2018 13:13

Hippie, já to memyslela ve zlém, jen mám pořád někde v paměti fotku 3letého koně, kterého zachránili někde z chlívku, velikostí roček, místy proporcema dospělý kůň, místy hříběcí proporce. Dost mi ten váš ho připomíná. výživový stav a chování takto odchovaného koně může spolu souviset, na knize moravsk. tep. by podle evidenčního čísla mohli mít minulé a předminulé majitele, místo narození, chovatele u kterého se narodil...
Předsvitku jsem navlastní zadek znala jen jednu, hlava s pyskem jako ten váš smajlík, konstituce hodně suchá, v boxe šklebivá, ale neskutečně pracovitá. Moravští teplokrevníci se mi líbí, mám ráda kmeny Furioso a Předsvit.Je to taková ta stará knižní klasika.

9.8.2018 14:38
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na fotkách ja osobne vidím zlepšenie stavu, aj to, že je koník dosť divne tvarovaný - to ale nič neznamená, on môže o nejaký čas vyzerať úplne inak.

Ja mám polovičnú Furiosku a najcharakternejšie kone čo poznám boli Przedswiti :)

Tá moja kobyla je z matky, čo bola v zemskom chove, je škaredá a hrubá, ale pre mňa je to to najvzácnejšie, čo mám.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 15:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Respektuji reakce vsech prispivajicich. Samozrejme bych mela potrebu kone branit a neprijemnym komentarum vzdorovat, ale radsi si budu myslet sve. Nektere kone "negativnich" prispevatelek jsem zazila na vlastni kuzi, nektere znam odsud z fotek a casteho vypraveni. Zadni sampioni to vazne nejsou. Ani styl prace s nimi nebo system chovu mi nepripadal v poradku. Nenapadlo by me vsak poucovat nebo doporucovat, ze by se za to (za ne) mely stydet. Ale kazdeho vychova a svedomi...

Kazdopadne toto vlakno bylo zalozeno jako sdileni zkusenosti a napadu ohledne vybiraveho/hur zerouciho kone. Nenapadlo me, ze vlozeni fotek, abych dokreslila jeho vyzivovy stav, o kterem se bavim, vyvola smrst spickovani se takovehoto charakteru.

Noo Hhippie tohle by totiž přesně bylo, kdybych tu vystavoval své miláčky.. Jenže na kritiku jsem u nich těžce cíťa a takové to "rasové" třídění my vadí i u koní.Jinak mě se líbí na těch fotkách nejen ten koník.

9.8.2018 15:19
marion108

XXX.XXX.72.163

Ten konik je jen podle me "blbe" nafoceny... To udela hrozne moc. Ja v posledni dobe taky silim, ze je bilej hubenej a pak si jinak stoupne a zda se mi ok...

9.8.2018 16:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

marion108 napsal(a):
Ten konik je jen podle me "blbe" nafoceny... To udela hrozne moc. Ja v posledni dobe taky silim, ze je bilej hubenej a pak si jinak stoupne a zda se mi ok...

V době digi foťáků v mobilu, by neměl být problém, udělat milion fotek a z nich vybrat ty slušné. I z ošklivého káčátka lze z jistých úhlů udělat labuť. Ale proč to dělat naopak?

9.8.2018 18:13
kapička

XXX.XXX.5.108

sisi58 napsal(a):
V době digi foťáků v mobilu, by neměl být problém, udělat milion fotek a z nich vybrat ty slušné. I z ošklivého káčátka lze z jistých úhlů udělat labuť. Ale proč to dělat naopak?

Tak ne každý má na fotky oko, to by pak nebyli profi fotografové ( ne všechno jde dohnat postprocessingem), když by každý dokázal poznat, kdy to focenémy objektu nejvíc sluší

9.8.2018 19:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Tak ne každý má na fotky oko, to by pak nebyli profi fotografové ( ne všechno jde dohnat postprocessingem), když by každý dokázal poznat, kdy to focenémy objektu nejvíc sluší

Základní postoj pro focení koně je stále stejný. To ví každý, kdo je u koní nějakou dobu. Jinak, určitě se tu x krát probíraly fotky v inzerátech, které jsou pěkné a které ne. A taky předpokládám, že jedna každá z nás má kamarádku, kolegyni od koní, známou a tak. Fakt je takový problém říct: "Hele Maruš (Aničko, Jano,...) na které fotce ten můj kůň vypadá pěkně, já na to nemám oko."
Zde jsem našla návod a dokonce napsaný tak, že mu je rozumět.
https://www.fotoradce.cz/jak-fotografovat-kone
Vložené fotky od hhippie měly být informační, zda je kůň hubený. Pokud ale je kůň vyfocený tak, jak ona fotila, tak to posouzení nebude objektivní. Ty fotky zad se zádí beru, ale pokud má kůň přední nohy jak ten koník, vypadá divně. Navíc je focený sezhora a nikoli kolmo na tělo. Což mu buď dělá velkou hlavu nebo krátké nohy. Pokud má na zádech podsedlovku přes celá záda, tak k čemu je taková fotka?
To, že kůň vypadá apaticky, přikládám tomu, že je velké vedro.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 20:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Na fotkách ja osobne vidím zlepšenie stavu, aj to, že je koník dosť divne tvarovaný - to ale nič neznamená, on môže o nejaký čas vyzerať úplne inak.

Ja mám polovičnú Furiosku a najcharakternejšie kone čo poznám boli Przedswiti :)

Tá moja kobyla je z matky, čo bola v zemskom chove, je škaredá a hrubá, ale pre mňa je to to najvzácnejšie, čo mám.

Taaakhle kdyby to měli všichni lidi od koní.Ježíš mě by se mezi nimi tak líbilo.

9.8.2018 20:27
kapička

XXX.XXX.5.108

Sisi: ok, vám se kůň nelíbí, nemáte ráda hhippie a máte geniální fotografické oko, které by vám mohl závidět i Saudek.

9.8.2018 20:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Sisi: ok, vám se kůň nelíbí, nemáte ráda hhippie a máte geniální fotografické oko, které by vám mohl závidět i Saudek.

Kůň se mi opravdu nelíbí, mám raději koně s barokními tvary. Není pravda, že nemám ráda hhippie, neznám ji, ale opravdu mi některé věci, které píše, vadí.
A nemám Saudkovo oko, ale pokud vím, on nefotil koně, většinou spíš holé lidi, i když, některé modelky mají pozadí jako tažáci. Ale pokud vadí, že jsem napsala, že se mají fotky pro veřejnou prezentaci pečlivě vybírat, neboť se kůň škaredým fotkám nemůže bránit, tak to se omlouvám.

9.8.2018 21:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

Trochu OT, inzerát s týmto koňom, Furiosom (po Gidran z Przedswit ) dnes zdieľala moja kamoška, človek by nepovedal, že ide o to isté zviera.

9.8.2018 21:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Trochu OT, inzerát s týmto koňom, Furiosom (po Gidran z Przedswit ) dnes zdieľala moja kamoška, človek by nepovedal, že ide o to isté zviera.

A jde?

9.8.2018 22:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi58 napsal(a):
A jde?

Áno, má tam viac jazdeckých fotiek, len na tej jednej vyzerá ako mulica, ale to môže byť fotka mladšieho dáta z nejakého zvodu, ťažko povedať.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 22:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
A jde?

Jak to napsat aby zase nebyli naštvaný i na mě.Myslíte že stačí napsat nevěřím?

9.8.2018 22:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Áno, má tam viac jazdeckých fotiek, len na tej jednej vyzerá ako mulica, ale to môže byť fotka mladšieho dáta z nejakého zvodu, ťažko povedať.

Pěkně udělaný koník. Je vidět, že s ním pracuje/pracoval člověk, který to umí. To je pak radost pohledět.

9.8.2018 23:36
koně

XXX.XXX.174.63

Horsana napsal(a):

Vida co udělá sedlo, hustá pěkně střižená hříva, plus hlava na otěži
Akorát já bych ho nakrmila, to by pak byl maxi rozdíl

10.8.2018 08:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jak to napsat aby zase nebyli naštvaný i na mě.Myslíte že stačí napsat nevěřím?

I z herky jde udělat slušný kůň, ale ten kůň to musí mít v sobě. Správné proporce, vklad od předků, dobrý věk, a hlavně někdo, kdo to UMÍ !
Nějaké šolíchání nemá význam. Jasně jde to tak nějak i podomácky/amatérsky, ale kůň není dlouhověké zvíře, a je rozdíl, pracovat na něm rok, rok a půl a nebo ho zpracovávat 5 let s nejistým výsledkem. Páč tak úplně přesně nevím, jak na to.
Systém pokus /omyl je podle mého na koně nevhodný.
Ten kůň na fotce na to má a má i dobrého trenéra/jezdce.

10.8.2018 08:30

koně napsal(a):
Vida co udělá sedlo, hustá pěkně střižená hříva, plus hlava na otěži
Akorát já bych ho nakrmila, to by pak byl maxi rozdíl

Pisu v inzeráte, že má 5 a stále rastie, tak možno sj kvôli tomu vyzerá byť ľahší.

Každopádne Hippe, žiadne stresy, koník nie je extra krásavec, poskladaný tak všelijak, ale verím tomu, že o rok, v dobrom kolektíve, dobre nakŕmený a jazdený, bude vyzerať ináč. A prehliadla som vek, ale pokiaľ má menej ako sedem, tak by som pokojne verila tomu, že aj trochu podrastie.

10.8.2018 10:19
koně

XXX.XXX.174.63

Pisu v inzeráte, že má 5 a stále rastie, tak možno sj kvôli tomu vyzerá byť ľahší.

Každopádne Hippe, žiadne stresy, koník nie je extra krásavec, poskladaný tak všelijak, ale verím tomu, že o rok, v dobrom kolektíve, dobre nakŕmený a jazdený, bude vyzerať ináč. A prehliadla som vek, ale pokiaľ má menej ako sedem, tak by som pokojne verila tomu, že aj trochu podrastie.

Jasně, na tom hnědáčkovi je vidět, že je to mladé.Ale už na tom mladém je zřejmé, že nebude k zahození Počkejte po šestém roce, on se vyloupne.

10.8.2018 11:57

Baarbora: v pohodě. Já už vůbec nemám zájem se do tohohle tématu vyjadřovat. Sisi si tu léčí nějaký mindrák, tak je zbytečné psát jakékoli na vysvětlenou jakékoli věcné informace. Napsala spoustu nepodložených nesmyslů, náznaky, které nemají se mnou nic společného. Ale ani nemám zájem se bránit. Netýká se mě to a je to evidentně zbytečné.

Asi jí její věk i to teplo už leze na mozek. Člověk se s některými věcmi v životě těžko srovnává. To je pochopitelné. A pak kolem sebe kope - a nejlépe to jde na té anonymní úrovni.
Protože jinak si nedokážu představit, proč tak obrátila a z veskrze slušně diskutujícího - ikdyž s odlišným názorem na některé záležitosti - se z ní stal nepříjemně útočný přispivatel.
Ale tak co už. Já se z toho nezhroutím. Mám svědomí čisté, koně mi prospívají, výsledky jsou, klienti spokojení, tak mě nějaká špatně naladěná anonymní diskutérka může být u řiti.
Jen mě mrzí, že jak to tu mám ráda, tak když mi ten život tady otravují takovíhle, pak je to škoda. Ještě, že mám přátele v jiných sekcích, kde se diskutuje slušně a neútočně
Pěkný den.

Neregistrovaný uživatel

10.8.2018 13:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
I z herky jde udělat slušný kůň, ale ten kůň to musí mít v sobě. Správné proporce, vklad od předků, dobrý věk, a hlavně někdo, kdo to UMÍ !
Nějaké šolíchání nemá význam. Jasně jde to tak nějak i podomácky/amatérsky, ale kůň není dlouhověké zvíře, a je rozdíl, pracovat na něm rok, rok a půl a nebo ho zpracovávat 5 let s nejistým výsledkem. Páč tak úplně přesně nevím, jak na to.
Systém pokus /omyl je podle mého na koně nevhodný.
Ten kůň na fotce na to má a má i dobrého trenéra/jezdce.

Určitě to jde, ale tenhle u toho změnil i barvu, ne?

10.8.2018 13:41
akscha

XXX.XXX.26.89

Určitě to jde, ale tenhle u toho změnil i barvu, ne?

Může to být jiné roční období - tmavy v zimě, světlý v létě, ale těžko říct. Na obou je úplně jiné světlo. Pokud by se ten kůň vyfotil v zoopostoji a pak hned pod sedlem, mozna by si byl podrobnější :) čímž ale neříkám - pěkná fotka pod sedlem udělá divy a já bych mnohem radši kupovala kone, jehož majitele ví a umí jezdit, protoze tak nějak čekám, že se to pozitivně promítne i do ostatních aspektů péče.

10.8.2018 16:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na tých fotkách odo mňa je ten istý kôň, to si môžte byť istý, kôň je z veľkého chovu furiosov, jeho matka dala dvoch plemenníkov, tuším Red Ferneta a toho druhého som zabudla.

Zmena farby v rozmedzí odtieňov je úplne normálna a bežná vec.

10.8.2018 16:52

hippie: no nikdo vás tu tak strašně "nebil", proč tak najednou smutně, sama jste to očekávala (přečtěte si svůj příspěvek) Jasně že si každý o svém zvířeti myslí, že je to nej a že by mohlo mít potomky(majitelé klisen, fen...) a najednou vám koně smečka diletantů pohaní...no co, nám se přece líbit nemusí, je váš, vy jste si ho vybrala, pro vás je krásný a vhodný.
To je ten moment, kdy ostatní nebo většina diskutujících nesouhlasí, vyjádří se ne zrovna lichotivě a zadavatel je v šoku, pokud je koník zapsán a má lineární popis, sama to musíte tušit, nebo ne?...

10.8.2018 16:56

Nedávno na inzerci byly dva furiosové, hřebečci 2,5 let, ošklivky jak noc, nevelcí, ale bylo tram něco, jak píše koně, že na nich bylo vidět, že až jednou dorostou bude to pan kůň.

10.8.2018 18:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

Baarbora: v pohodě. Já už vůbec nemám zájem se do tohohle tématu vyjadřovat. Sisi si tu léčí nějaký mindrák, tak je zbytečné psát jakékoli na vysvětlenou jakékoli věcné informace. Napsala spoustu nepodložených nesmyslů, náznaky, které nemají se mnou nic společného. Ale ani nemám zájem se bránit. Netýká se mě to a je to evidentně zbytečné.

Asi jí její věk i to teplo už leze na mozek. Člověk se s některými věcmi v životě těžko srovnává. To je pochopitelné. A pak kolem sebe kope - a nejlépe to jde na té anonymní úrovni.
Protože jinak si nedokážu představit, proč tak obrátila a z veskrze slušně diskutujícího - ikdyž s odlišným názorem na některé záležitosti - se z ní stal nepříjemně útočný přispivatel.
Ale tak co už. Já se z toho nezhroutím. Mám svědomí čisté, koně mi prospívají, výsledky jsou, klienti spokojení, tak mě nějaká špatně naladěná anonymní diskutérka může být u řiti.
Jen mě mrzí, že jak to tu mám ráda, tak když mi ten život tady otravují takovíhle, pak je to škoda. Ještě, že mám přátele v jiných sekcích, kde se diskutuje slušně a neútočně
Pěkný den.

Pokud jsem něco napsala tak, že se vás to až tak dotklo, že mi tu děláte psychologa, tak to sorry. Sice nevím, co to bylo, ale nejspíš to byla reakce na něco, co jste tu předestřela. A předestíráte stále a hojně. Buď jste špatně napsala nebo já špatně pochopila. To se stává.
Já vás neznám, reaguji na to, co píšete. Určitě jsou tu děvčata, která vám dají plusík i za fotečku. Já píšu tak, jak to myslím, nemusí se vám to líbit, tak nečtěte. Prostě čtěte příspěvky od dam, co vás mají rády.
Co se týká anonymity, mám, na rozdíl od vás, ve vizitce jméno. Mohu vám napsat i rok narození a kde bydlím. Také dosažené vzdělání, co a kdy jsem dělala a tak. Pokud to potřebujete vědět.
A mindráky si neléčím, nemám, a už vůbec ne na vás.
Jsem spokojená, vcelku zdravá, mohla bych kapku zhubnout, ale není to žádná tragédie. Své koně (a ostatní zvířata) mám ráda a starám se o ně ze všech sil a do jejich konce. Valáška jsem měla 16 let (umřel v 23 letech) a kobču máme v rodině už 10 let i když jezdit jsem na ní začala až před 5 roky.Teď je jí 22 a doufám, že mi dlouho vydrží, když už jsme se sehrály.
Je příjemné mít koně, který mi vyhovuje a mohu na něm jezdit, a to bezpečně a kamkoli.Ráda jezdím. A máme dobrou partu. Dnes jsme byli na houbách. Bude smaženice.
Takže ano, můžu napsat nějakou věc, co se vám nelíbí, ale není to osobní. Na malichernosti nemám čas, musím si důchod užívat, neboť nevím dne ani hodiny.

Neregistrovaný uživatel

10.8.2018 18:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak to já zase Hhippie docela chápu.Mě taky moc potěšilo vždycky když třeba ta paní co jsem měl od ní louku řekla že ta méďa je hezká.smajlík Je pravda že reklamu na krásu by už asi roznášet nemohla, ale pro mě jasná favoritka minimálně okresních soutěží krásy. Taky nevlezu mamince do kočárku a neřeknu ježiš ten je hnusnej. Znám několik lidí co mají psa jako vlastní dítě a těm třeba začít vykládat něco o čistotě a výstavních "nekvalitách" jejich miláčka by bylo asi hned po rozhovoru.Můžete oplývat vědomostmi, ale dveře jsou tímto rychle zavřené.A to si pište, že až odejdete, nezůstane na vás nit suchá. Já teda o chovu koní vím kulový, ale nějak jsem zatím nenašel důvod jak by to mělo třeba koby prospět? Dřív jsem nevěděl proč je koby ST, když slovák není ani matka ani otec.Dnes už to vím a co se změnilo? Nic.Jenom lidi si můžou "šukat" jak chtějí a s kým chtějí.Tak a to budu zase dneska asi končit, co?

Neregistrovaný uživatel

10.8.2018 18:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A že by Zuzka napsala že je kůň ošklivý jsem si nevšiml.Byla to jen souhra víc názorů a ono to vygradovalo.Jednoduše je to citlivé téma někomu hodnotit koně kterého si uvědomme vytáhla Veru z nic moc podmínek.Mě to medí víc než koupil jsem si koně za půl melouna.No jasně a proč ne když máš prachy? No ještě aby byl hnusnej za ty prachy.

10.8.2018 18:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

hippie: no nikdo vás tu tak strašně "nebil", proč tak najednou smutně, sama jste to očekávala (přečtěte si svůj příspěvek) Jasně že si každý o svém zvířeti myslí, že je to nej a že by mohlo mít potomky(majitelé klisen, fen...) a najednou vám koně smečka diletantů pohaní...no co, nám se přece líbit nemusí, je váš, vy jste si ho vybrala, pro vás je krásný a vhodný.
To je ten moment, kdy ostatní nebo většina diskutujících nesouhlasí, vyjádří se ne zrovna lichotivě a zadavatel je v šoku, pokud je koník zapsán a má lineární popis, sama to musíte tušit, nebo ne?...

Ano, tak nějak jsem svůj příspěvek/y myslela.
Kůň je její, líbí se jí, očekává se že ho bude mít ráda a hájit ho. Vždyť si ho koupila.
To ale neznamená, že se koník musí líbit mě. Jen jsem to neměla psát, asi. Příště si dám pozor, komu reaguji na příspěvek, bude to jednodušší.

10.8.2018 21:38

Sisi, ono ale vůbec nejde o toho koně. To si osobně neberu. Jde o to, jakým způsobem tu co sdělujete.
Vložením fotek koně pro ilustraci jeho stavu při příjezdu a teď, jsem ho nepřihlásila do soutěže Miss krásy kůň 2018. Šlo opravdu o ilustrační fotky - a např. na těch zádech je myslím dobře vidět už po tom 1,5m rozdíl. A o to šlo. To, že jste začla poučovat, jak se fotí kůň, byla první věc, která mě nadzvedla. Víte prd, zda a jak fotím. Až budu chtít nafotit nějaké pěkné fotky, půjdu do výběhu s jiným vybavením a budu ho držet já, ne manžel. A ano, je to chlap vysoký, tedy ikdyž byl přikrčen, kůň je focen "shora dolů". Ale znova opakuji - pro ilustraci stavu to úplně stačí.

A druhá věc, která se mě dotkla (ano, jsem vztahovačná, ale ten tón vůči mě nešlo přehlédnout), bylo několikeré zdůraznění, že takhle mizerného koně může dát dokupy jen někdo, kdo to UMÍ... (jo, asi čtu mezi řádky).
Nepovažuji se za žádného koňského zaříkávače či geniála, ale nějaké zkušenosti i výsledky už za ta leta mám. Pořízení takového koně jsem předem zvážila. Nebyl to zas žádný extrém typu vytažení kostry z nějaké množírny. Přesto mě překvapilo, že se chová jinak, než znám (prima, mám zkušenost navíc). Proto jsem tohle vlákno zakládala. Abych se přiučila i na příbězích dalších a ev. nám ulehčila život a stav koníka se co nejdřív zlepšil a cítil se dobře. Že se to rozvine do téhle roviny, by mě ani ve snu nenapadlo. Přijde mi to zbytečné a právě proto jsem poukázala na to, že si tím musíte něco kompenzovat, protože jiný důvod mě nenapadá.

Neregistrovaný uživatel

10.8.2018 22:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě tak napadlo poprvé v životě kouknout taky jinam na ifauně než jen na koně.smajlík Ty jo tak na psech se hádají v podstatě pořád a nejlepší co se chování je to na ovcích a kozách.Až je mi to skoro líto že koby maskovat za kozu mi asi neprojde. Mají to tam ale takové přátelštější.smajlík

10.8.2018 23:08

Meifi: jo, je tam prima parta. Ne, ze by neprobihaly nekdy ostrejsi vymeny nazoru, ale veskrze jsme tam pratele a snazime se si navzajem pomahat a obohacovat se sdilenim informaci.

Tak tohle zjisteni moc nikde nerikej, at se nam tam neinfiltruje nejakej pejskar nebo konak

Neregistrovaný uživatel

11.8.2018 00:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jo máte to tam hezký.

11.8.2018 00:30
marion108

XXX.XXX.72.163

Meifi: jo, je tam prima parta. Ne, ze by neprobihaly nekdy ostrejsi vymeny nazoru, ale veskrze jsme tam pratele a snazime se si navzajem pomahat a obohacovat se sdilenim informaci.

Tak tohle zjisteni moc nikde nerikej, at se nam tam neinfiltruje nejakej pejskar nebo konak

Tak pejskari uz se tam semtam vybiji a dost to znechuti cteni... Je to smutne.
Aby hhippie nebyla sama. Belous letos taky moc neprospiva a to ho futruju travou secenou, senem atd. Pristi tyden prijede vet, kouknout na zuby a tak...

11.8.2018 07:20
dsj

XXX.XXX.207.141

Jinak posílám fotky tak, jak jsem je dělala. Nemám ani správný postoj, ani nic... ale to, co je potřeba, tam myslím vidět je.
Je smutné, že sem člověk nemůže vložit "jen tak něco", protože by se do něj hned pustily ochránci zneužívaných sportovních koní... ale vlastně - vložím, třeba se kvůli tomu někdo postaví na hlavu alespoň tu budou mít o čem diskutovat

Tím myslím fotku, kdy je koník ustrojen do pracovního úboru a s nevybaveným děckem na zádech! (je to moje vlastní děcko, takže jsem já nezodpovědná matka - nechci zabít dítě cizí ). Vozila jsme jí, aby měl nějakou velmi lehkou zátěž a postupně jsme utužovali svaly na zádech. Protože má obrácený krk, jak ho nikdy nikdo nenaučil (mu neumožnil) chodit správně, občas používám gogue. Teď už zná na ruce povel "Hlavu dolu", takže na procházky nenosíme nic. Jen na lonžování (nemá rád, takže děláme max.1x týdně, aby nezkysl...)

Další 4 focené měsíc poté. Kůň je akorát na některých naštván, protože se mu nechtělo stát na místě - žraly ho mouchy

Hhippie, ten krk má obrácený, ale i za tu malou chvíli co ho máte už na těch nových fotkách vypadá líp, je uvolněnější, stojí líp na nohách, nemá tolik napnuté svaly, je vidět, že s ním pracujete. Ty spadlý záda se podle mě pomalu zlepší jak začne používat krk a hřbet a rozhýbe je.
Moje první kobyla byla také neskutečná nimra, měla pěkný zadek a břicho kulaté, nebyla hubená, ale žebra se mi podařilo vykrmit do neviditelna až ke stáru. Pamatuji si, jak jsem jí jednou koupila valník prvotřídního zeleného a voňavého sena v malých balících, a ona to probírala lístek po lístku a dělala nad tím ksichty, musela jsem jí to dávat do sítě, protože jinak to rozhrabala a zašlapala. Pak se mnou na jedné vyjíždce zaparkovala u polorozpadlého opršelého balíku starého sena a nemohla jsem jí odtrhnout, cpala se tím, až se jí dělaly boule za ušima, tak začala dostávat “obyčejné” seno a řekla jsem si, že co bude žrát nechám na ní, že je na seno větší odborník než já
Vyhovuje jí přikrmování travníma granulema, dostává podle pastvy a počasí 0-5kg a třeba letos v zimě si myslím, že tenhle příkrm jí při těch posledních velkých mrazech hodně pomohl - třeba by stálo za to vyzkoušet i u toho vašeho fešáka.

11.8.2018 08:28

Dsj: Diky moc za normalni reakci.
Prave jak uz nemam pocit, ze je hubeny, seno uz tolik neresim. Jsou ve vybehu, sena si extra nevsimaji (ani pazravej ponďa), takze si evidentne nanipou. Kun prosperuje. Uz tak stouravejv sene nebyl ani ve vybehu, kde nemelo nic a to seno fakt zrat musel, takze verim, ze to bylo fakt jen v zacatku, jak byl mizerny a k tomu rozhozeny ze zmeny prostredi. Asi bude vybiravejsi, ale uz mam vetsi nadeji a mensi deprese Kort, kdyz vidim, ze to az tak ojedinele neni...takovyhle kun-prebirac dekuji, pekny den.

11.8.2018 08:53
dsj

XXX.XXX.207.141

Dsj: Diky moc za normalni reakci.
Prave jak uz nemam pocit, ze je hubeny, seno uz tolik neresim. Jsou ve vybehu, sena si extra nevsimaji (ani pazravej ponďa), takze si evidentne nanipou. Kun prosperuje. Uz tak stouravejv sene nebyl ani ve vybehu, kde nemelo nic a to seno fakt zrat musel, takze verim, ze to bylo fakt jen v zacatku, jak byl mizerny a k tomu rozhozeny ze zmeny prostredi. Asi bude vybiravejsi, ale uz mam vetsi nadeji a mensi deprese Kort, kdyz vidim, ze to az tak ojedinele neni...takovyhle kun-prebirac dekuji, pekny den.

Já už měsíc kolem těch koní chodím a divím se, že nehubnou... máme velikou vyždíbanou žluto-hnědou pastvinu, už začali žrát i suché bodláky a šípky, což jsem nikdy neviděla, ale všichni, včetně babky pořád vypadají dobře (ale pro tu už mám objednané granule a od příštího týdne začnu přikrmovat, ona když zhubne, tak pak už špatně přibírá). Dali jsme jim tam před 2týdny balík sena a sežraly stěží půlku. Moje dvě tlusťošky nezhubly ani o deko a že by mi to nevadilo. Pro mě je to další lekce na téma, že vlastně nic o koních nevím...
Ono to šťourání podle mě hodně souvisí s psychikou a na těch prvních fotkách je hodně stažený a to napětí co je vidět zvenku ve svalech a na tom jak stojí bylo také vevnitř...
Přeji hodně špěstí a pěkné poježdění

11.8.2018 09:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sisi, ono ale vůbec nejde o toho koně. To si osobně neberu. Jde o to, jakým způsobem tu co sdělujete.
Vložením fotek koně pro ilustraci jeho stavu při příjezdu a teď, jsem ho nepřihlásila do soutěže Miss krásy kůň 2018. Šlo opravdu o ilustrační fotky - a např. na těch zádech je myslím dobře vidět už po tom 1,5m rozdíl. A o to šlo. To, že jste začla poučovat, jak se fotí kůň, byla první věc, která mě nadzvedla. Víte prd, zda a jak fotím. Až budu chtít nafotit nějaké pěkné fotky, půjdu do výběhu s jiným vybavením a budu ho držet já, ne manžel. A ano, je to chlap vysoký, tedy ikdyž byl přikrčen, kůň je focen "shora dolů". Ale znova opakuji - pro ilustraci stavu to úplně stačí.

A druhá věc, která se mě dotkla (ano, jsem vztahovačná, ale ten tón vůči mě nešlo přehlédnout), bylo několikeré zdůraznění, že takhle mizerného koně může dát dokupy jen někdo, kdo to UMÍ... (jo, asi čtu mezi řádky).
Nepovažuji se za žádného koňského zaříkávače či geniála, ale nějaké zkušenosti i výsledky už za ta leta mám. Pořízení takového koně jsem předem zvážila. Nebyl to zas žádný extrém typu vytažení kostry z nějaké množírny. Přesto mě překvapilo, že se chová jinak, než znám (prima, mám zkušenost navíc). Proto jsem tohle vlákno zakládala. Abych se přiučila i na příbězích dalších a ev. nám ulehčila život a stav koníka se co nejdřív zlepšil a cítil se dobře. Že se to rozvine do téhle roviny, by mě ani ve snu nenapadlo. Přijde mi to zbytečné a právě proto jsem poukázala na to, že si tím musíte něco kompenzovat, protože jiný důvod mě nenapadá.

Fajn. Každý píše jinak. Já se měnit nebudu. Jak jsem psala, nečtěte mé příspěvky.

Něco vám navrhnu.
Pokud z toho "koně" do příštího Huberta uděláte koně a uzná vám to tu na diskuzi víc lidí, než kamarádky, veřejně se vám omluvím, že jsem pochybovala o vašem oku na koupi koně a o vaší schopnosti, udělat z ošklivého káčátka krásnou labuť.
Myslím to vážně.
Je na vás, zda to přijmete a přesvědčíte nebo z toho, z nějakého důvodu, vycouváte.

Pokud vím, a prezentujete to veřejně, tak to snad nebude nějaké tajemství, je toto snad 4 nebo 5 kůň, kterého jste koupila a následně poslala, z nějakého důvodu, dál.
Je to samozřejmě vaše věc, kolik máte koní a co s nimi děláte. Ale pokud se prezentujete jako člověk, který má zkušenosti a pak koupíte vícekrát po sobě nevhodného koně, je to přinejmenším udivující. U člověka, který se učí popř.kamarádí s takovými odborníky, jaké jste tu popisovala a má ty zkušenosti ze světa, které máte. Ale stále je to vaše věc. Jen si potom rozmyslete, zda někomu lajete. Neohradila jsem se proto, že by mi záleželo na tom, co o mě píšete, ale proto, abych uvedla věci na pravou míru.

Pro porovnání dávám fotky svých koní (jak minulých, tak současných)
Na první je valášek v jeho 20 letech, v mém držení do jeho 23 let, celkem 16 roků. Na druhé kobyla, v naší rodině 10 let a kříženec fjorda 3 roky u nás.

11.8.2018 12:33

Sisi, Vy jste vazne usmevna.
Jak jste prisla na to, ze nakupuji nevhodne kone? To jsem nekde psala?
Jedine, kde jsem precenila svoje sily - ale ne jezdecke a "chovatelske", ale casove a hmotne - bylo pri nakupu lesokone, ve kterem jsem videla potencial drezurnich chodu. Po necelem 3/4 roce prace vicemene bez trenera jsem ji odprezentovala na jejich prvnich zavodech za velmi ztizenych podminek, mezi konkurenci drezurnich jezdcu, za 4.,3. a 2. misto. Pak si ji odkoupila trenerka, protoze to je kvalitni kun

Dalsi kone jsem take kupovala jako remonty s cilem pripravit z nich spolehlive kone pro deti. Dodnes jsem s novymi majiteli v kontaktu, z koni jsou jejich deti nadsene, maji dobre vysledky ve sportu.

Vybec netusim, z jakeho duvodu bych Vam a vubec komukoli jinemu tu mela neco dokazovat?
Ja to delam pro to, ze me to bavi a prijde mi to smysluplnne. Ne proto, abych se s nekym spickovala na anonymni diskusi..
Ne kazdy ma sen koupit jednoho kone a byt s nim cely zivot.

Nejspis Vas to rani, ale Vase kone a Vase "vysledky" jsou mi uplne ukradene Tady nejsme (nebo alespon ja ne) kvuli porovnavani, kdo je lepsi. Jsem tu kvuli sdileni informaci a pomoci lidem (nebo sama sobe), kteri o pomoc zadaji. Alespon tak to mam s iFaunou ja.

11.8.2018 20:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vlastně je to jedno, není to důležité, nepotřebuji se vsázet či poměřovat.Byl to jen takový nápad.
Uvidíme, co s koníkem bude. A určitě se to dozvíme, neboť vy to na ifaunu sama dáte. :)
Koni přeji jen to nejlepší. A vlastně i vám.
Já se mám fajn, dnes byl krásný den, dařilo se, tak se mějte taky dobře.

11.8.2018 21:14

Tak to jsem ráda. Upřímně.
Takže snad válečná sekyra zakopána?
Já fakt nemám potřebu ani důvod si tu kazit den.

Taky jsem ho měla prima, ikdyž hodně pracovní. Zítra odjíždím na týden pracovně na agroturistickou jízdárnu, tak si zas užiju jiné koníky...to mám ráda. :)
Pěkný večer.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2018 22:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Pro mě je Zuzka superkoňák.Právě proto, že si pořídí jednoho koně a tomu dá veškerou péči a lásku.Někdy je kritizovaná za to jak se staví i za cizí koně a majitele se snaží usměrnit.Podle mě vždy v zájmu koně a tak to mě osobně hrozně "medí". smajlík Prostě kdybych měl mít koně napůl s někým tady, tak u Zuzky bych se nebál ani v nejmenším.U ní bych neměl obavy že ho prodá a já zase půjdu s "brekem" o dům dál.Zuzka je člověk co si udělá silné pouto ke zvířeti a to se mi zatraceně líbí.Je to jen můj názor a když už jste ho chtěli tolik slyšet..

Neregistrovaný uživatel

11.8.2018 22:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ježiš teď aby to nepochopila špatně Hhippie..To není nic proti tobě, jo? Já jen řídím se příslovím: Chval přítele veřejně, kárej jen mezi čtyřma očima.smajlík

12.8.2018 07:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Meifi děkuji, ale není potřeba tu agitovat. Nemám to ráda, jsem z takového psaní nervozní. Pište sz, ale veřejně prosím už ne.

Neregistrovaný uživatel

12.8.2018 12:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

sisi58 napsal(a):
Meifi děkuji, ale není potřeba tu agitovat. Nemám to ráda, jsem z takového psaní nervozní. Pište sz, ale veřejně prosím už ne.

Ok.

12.8.2018 14:38
Svatava

XXX.XXX.138.91

Po vyzivove strance vypada na fotkach po mesici znatelne lepe. Akorat teda nejsem zadny odbornik, ale podle fotek mi ten konik pripada ze ma top line syndrom. Tim ze je ta horni linie prazdna vypada podle oka i vyzivova kondice hur, nez jaka asi ve skutecnosti v tuto chvili je (muj nazor).

12.8.2018 19:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Svatava napsal(a):
Po vyzivove strance vypada na fotkach po mesici znatelne lepe. Akorat teda nejsem zadny odbornik, ale podle fotek mi ten konik pripada ze ma top line syndrom. Tim ze je ta horni linie prazdna vypada podle oka i vyzivova kondice hur, nez jaka asi ve skutecnosti v tuto chvili je (muj nazor).

Mohu poprosit jestli byste ten syndrom trochu nevysvětlila? Koukala jsem, ale překladač mi to přeložil hrozně krkolomně.
https://www.facebook.com/saddlefitterdevon/posts/recognising-topline-syndrome/1689445921106385/
Co jsem pochopila, že všechno souvisí se vším. Co mě překvapilo, že "převrácený" koník může mít problémy i se zažíváním. A také, že špatné úhly páteře mají za následek uskřípnutí míchy a následné těžkosti koně.
Co je ovšem politovánihodné, že pokud se s tím postojem koně nic nedělá, po 8-9 roce to jde jen těžko napravit. Takže sportovní využití koně nepřipadá v úvahu a snad i s rekre využitím je to na pováženou.
Máte ještě nějaký jiný článek/zdroj k tomuto syndromu?
Děkuji.

12.8.2018 20:33
Žofi

XXX.XXX.80.55

sisi58 napsal(a):
Mohu poprosit jestli byste ten syndrom trochu nevysvětlila? Koukala jsem, ale překladač mi to přeložil hrozně krkolomně.
https://www.facebook.com/saddlefitterdevon/posts/recognising-topline-syndrome/1689445921106385/
Co jsem pochopila, že všechno souvisí se vším. Co mě překvapilo, že "převrácený" koník může mít problémy i se zažíváním. A také, že špatné úhly páteře mají za následek uskřípnutí míchy a následné těžkosti koně.
Co je ovšem politovánihodné, že pokud se s tím postojem koně nic nedělá, po 8-9 roce to jde jen těžko napravit. Takže sportovní využití koně nepřipadá v úvahu a snad i s rekre využitím je to na pováženou.
Děkuji.

http://www.konecesky.cz/index.php?kat=32&id=103.

12.8.2018 21:10
Svatava

XXX.XXX.138.91

sisi58 napsal(a):
Děkuji.

To co uvedla zofi nize je v tuto chvili asi jediny zdroj v cestine. Nicmene se spravnou praci a rehabilitaci da dost napravit, i kdyz nejsem doktor ani fyzio a nemam s tim zadnou bohatou praxi, mohu to tedy prezentovat pouze jako svuj nazor. Hipie kun je celkem mlady a pokud je jinak zdravy, neni duvod proc by se nemohl zlepsit. Videla jsem zrehabilitovaneho o mnoho starsiho kone, velikeho nemeckeho plemenika, co byl puvodne zarolovany drezurni bolavy chudak s kissing spines a artrozou. Trvalo to roky, ale dnes je schopen v sebeneseni cvalove piruety, ve svych 17ti letech.

12.8.2018 21:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Žofi napsal(a):
http://www.konecesky.cz/index.php?kat=32&id=103.

Takže soubor různých závad při ježdění způsobí, že mám křivého koně, s atrofovanými svaly, různými výrůstky na páteři, který navíc šmatle, a celkově je úplně marný. No potěš koště. A "nejlepší" na tom je, že za to můžu já, mizerným ježděním.
Takže znalý člověk koukne na mého koně a ví, že se sice před ostatními feším, jaká jsem jezdkyně, ale můj vlastní kůň prozradí, že je to kamufláž.

Neregistrovaný uživatel

12.8.2018 22:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145

Noo vidíte a já to pořád říkám že tele nemá na koni co dělat. Tak nejezdím a koby tím pomůžu i zdravotně.

12.8.2018 22:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Svapu, Žofi - dík

Přidejte reakci

Přidat smajlík