Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.8.2018 17:46
neznasme

XXX.XXX.154.228

Dobrý den, zajimalo by mě, zda se koni může "zauzlit" či přetočit střevo během běžných aktivit. Například klasické valeni nebo lehnuti. Celkem mam z této nemoci vítr a modlim se před každým valenim, moji koně se vali třeba 2x za den, tak jsou to pro mě celkem šoky :D.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.8.2018 18:28

neznasme napsal(a):
Dobrý den, zajimalo by mě, zda se koni může "zauzlit" či přetočit střevo během běžných aktivit. Například klasické valeni nebo lehnuti. Celkem mam z této nemoci vítr a modlim se před každým valenim, moji koně se vali třeba 2x za den, tak jsou to pro mě celkem šoky :D.

ano, tyhle typy fatálních kolik vznikají při běžných činnostech.

7.8.2018 18:57
neznasme

XXX.XXX.154.228

Dá se tomu nejak preventivne zabránit? Nebo je to proste o nahode?

7.8.2018 19:15
lenacia

XXX.XXX.173.31

neznasme napsal(a):
Dá se tomu nejak preventivne zabránit? Nebo je to proste o nahode?

při správném krmení a dobrém zdravotním stavu už se tomu brání dostatečně. Takže pokud se jim střeva přetočí a zauzlí je to skutečně náhoda...to byste msuela běhat a nedovolit ji mse vyválet, to je ovšem blbost.

7.8.2018 20:43
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ano, tyhle typy fatálních kolik vznikají při běžných činnostech.

No...to sice zdánlivě vznikají, ale ta běžná činnost už je zpravidla jen ta poslední kapka.
Nevěřím, že jedinou příčinou strangulační koliky je to, že se kůň vyválel, spíš je to tak, že je nějaká jiná predispozice či příčina a kůň se válí z důvodu bolesti.
Pro zadavatelku - buďte v klidu, pokud se kůň válí v prachu po ježdění nebo koupeli, je to OK, já osobně se toho pohledu asi nikdy nenabažím a ne, že bych se při tom nervila
Pokud chcete preventivně zabránit maléru, zjistěte si něco o prevenci kolik -
http://www.equitv.cz/video/Koliky-a-jejich-priciny.html.

7.8.2018 21:46
akscha

XXX.XXX.26.89

Terven napsal(a):
No...to sice zdánlivě vznikají, ale ta běžná činnost už je zpravidla jen ta poslední kapka.
Nevěřím, že jedinou příčinou strangulační koliky je to, že se kůň vyválel, spíš je to tak, že je nějaká jiná predispozice či příčina a kůň se válí z důvodu bolesti.
Pro zadavatelku - buďte v klidu, pokud se kůň válí v prachu po ježdění nebo koupeli, je to OK, já osobně se toho pohledu asi nikdy nenabažím a ne, že bych se při tom nervila
Pokud chcete preventivně zabránit maléru, zjistěte si něco o prevenci kolik -
http://www.equitv.cz/video/Koliky-a-jejich-priciny.html.

Tipla bych, že bodlinka svou poznámku nemyslela úplně vážně

7.8.2018 22:28

akscha napsal(a):
Tipla bych, že bodlinka svou poznámku nemyslela úplně vážně

ale tak vznikají při běžných činnostech. nebo třeba i při žádné činnosti. není to tak, že by kůň musel fyzicky něco udělat, třeba trojité salto s vrutem, aby se mu zauzlila střeva. kolika vzniká vevnitř v těle poruchou náplně nebo motoriky střev, má co dělat s krmením a managementem koně. ne s tím, jestli se kůň válí nebo neválí.

7.8.2018 22:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

ale tak vznikají při běžných činnostech. nebo třeba i při žádné činnosti. není to tak, že by kůň musel fyzicky něco udělat, třeba trojité salto s vrutem, aby se mu zauzlila střeva. kolika vzniká vevnitř v těle poruchou náplně nebo motoriky střev, má co dělat s krmením a managementem koně. ne s tím, jestli se kůň válí nebo neválí.

Smím poprosit o rozvedení pojmu "porucha náplně"?

7.8.2018 23:46

Náplň je v různých úsecích střeva, někde je jí méně, někde více, při nárazovém krmení, po hladovce nebo z důvodu té motoriky náplň nepasážuje dále, odstředivou silou se úsek střeva s větší náplní může obtočit, zkroutit, zauzlit, když kůň těmi střevy "míchá" při nějakém pohybu...

8.8.2018 07:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Náplň je v různých úsecích střeva, někde je jí méně, někde více, při nárazovém krmení, po hladovce nebo z důvodu té motoriky náplň nepasážuje dále, odstředivou silou se úsek střeva s větší náplní může obtočit, zkroutit, zauzlit, když kůň těmi střevy "míchá" při nějakém pohybu...

Takže ti, kteří nevěří, že kůň má mít něco do huby stále, co tvrdí, že stačí ráno a večer, že vyprahlá pastvina je ok, by si to měli vytisknout a pověsit na box svého/svých koní.

8.8.2018 08:55

sisi58 napsal(a):
Takže ti, kteří nevěří, že kůň má mít něco do huby stále, co tvrdí, že stačí ráno a večer, že vyprahlá pastvina je ok, by si to měli vytisknout a pověsit na box svého/svých koní.

Myslím si totéž. Přidala bych " mění obsah kyblíku podle toho, co dostali nebo vyhráli, věří, že kůň nemusí mít stálý přístup k vodě, nalíže se v zimě sněhu kolem balíku, napije se do zásoby když jde na 8 hodin na výběh bez ničeho".

8.8.2018 09:12
Žofi

XXX.XXX.80.55

sisi58 napsal(a):

Přesně a naprosto s Vámi souhlasím a neustále se modlím, aby bylo u koní více takových lidí, jako jste Vy!

Bohužel chovatel a majitel mnoha koní mi ještě je schopen vynadat, že koně “chová 25let” a tam to pak opravdu nemá cenu. Vysvětlujte těmto “chovatelům”, že jezdectví a chovatelství je živý proces, člověk se musí vzdělávat neustále a měl by to apriory dělat kvůli wellfare svých koní. Někdy je mi z toho vážně do breku a to nejsem nejmladší

8.8.2018 09:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Žofi napsal(a):
Přesně a naprosto s Vámi souhlasím a neustále se modlím, aby bylo u koní více takových lidí, jako jste Vy!

Bohužel chovatel a majitel mnoha koní mi ještě je schopen vynadat, že koně “chová 25let” a tam to pak opravdu nemá cenu. Vysvětlujte těmto “chovatelům”, že jezdectví a chovatelství je živý proces, člověk se musí vzdělávat neustále a měl by to apriory dělat kvůli wellfare svých koní. Někdy je mi z toho vážně do breku a to nejsem nejmladší

Blbost je neporazitelná, nejspíš. A nemá to nic společného s rasou, pohlavím, délkou praxe, vzděláním a vůbec.
Může být blbý člověk mající koně 50 let a chytrý majitel, co má koníka rok. Argument "Mám koně celý život, tak to musím vědět!" Ten neberu. Něco jiného je, pokud majitel řekne, stalo se mi to a to, řešili jsme to takto. To je zkušenost, nikoli namachrovanost. Na tom se dá stavět.

8.8.2018 10:46
neznasme

XXX.XXX.154.228

Ještě že moji koně maji nonstop seno, jak v krmelci tak v sítích. V jezdecké stáji měli jeden balík na cca 40dní na koně. Ja mám balik na koně na 18dní.

8.8.2018 10:59
Žofi

XXX.XXX.80.55

sisi58 napsal(a):
Blbost je neporazitelná, nejspíš. A nemá to nic společného s rasou, pohlavím, délkou praxe, vzděláním a vůbec.
Může být blbý člověk mající koně 50 let a chytrý majitel, co má koníka rok. Argument "Mám koně celý život, tak to musím vědět!" Ten neberu. Něco jiného je, pokud majitel řekne, stalo se mi to a to, řešili jsme to takto. To je zkušenost, nikoli namachrovanost. Na tom se dá stavět.

Opět musím souhlasit!

Bohužel tito “chovatelé” učí své chyby i začátečníky, kteří si u nich koupí nebo ustájí koně. A tak vesele prosperují, proto mimo jiné těch “chovám koně x let”. Ale tak jako tak to vždy odnesou ti koně, kteří mnohdy vydrží neuvěřitelné prasátství ohledně “péče” svých majitelů .

Neregistrovaný uživatel

8.8.2018 12:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Taky naprostý souhlas se Zuzkou..Je to prostě o lidech.Když jsou koně napapaní, dostává se jim slušného zacházení a trpělivosti, tak se s nimi mnohem lépe "žije".smajlík To je jedno jestli s nimi chodíte ven pod sedlo a nebo jen tak na ruce.V hřebčíně jsem tuhle starší generaci zažil a můžu jen říct, že kůň vždy na prvním místě.Majitel a ošetřovatelka byli kolikrát na straně koní a to i přes odpor majitele.I třeba když přišel člověk jezdit ve vedru na jízdárnu na svém koni.Buď přijdete ráno a nebo večer.Když tak jeďte ven v lese je stín a příjemněji.Zkrátka stáli za koněm ať to někdy nebylo tak příjemné se dohadovat s "lidmi".

8.8.2018 21:57
helas

XXX.XXX.177.211

Trošku píchnu do vosího: prosím, zdůvodněte mi, proč musí mít kůň stálý přístup k vodě.
Trochu mne totiž mate, že snad neexistuje v přírodě tvor (včetně lidí), který by - tedy kromě druhů životem s vodou spjatých - ten stálý přístup měl.
Obecně bych řekla, že ten tvor (kůň, kuna, vlaštovka, to je jedno) spíš musí vědět, kdy se k vodě dostane a kde ta voda je; nevyhledává a nepotřebuje její stálou blízkost...

Neregistrovaný uživatel

8.8.2018 22:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak dnes jsem v lese našel uhynulého daňka.Samo jsem zavolal hajného a prý už šestý..Není voda tam kde byla a oni jí nenajdou včas.Možná proto ti koně mají mít stále přístup k vodě.Člověk by taky měl pít v menších dávkách v teple vlastně každou chvíli.

8.8.2018 22:10
lenacia

XXX.XXX.168.82

helas napsal(a):
Trošku píchnu do vosího: prosím, zdůvodněte mi, proč musí mít kůň stálý přístup k vodě.
Trochu mne totiž mate, že snad neexistuje v přírodě tvor (včetně lidí), který by - tedy kromě druhů životem s vodou spjatých - ten stálý přístup měl.
Obecně bych řekla, že ten tvor (kůň, kuna, vlaštovka, to je jedno) spíš musí vědět, kdy se k vodě dostane a kde ta voda je; nevyhledává a nepotřebuje její stálou blízkost...

no ale tak se ten stálý přístup bere. Že vědí kde je a že se k němu mohou kdykliv (tedy stále) dostat.

8.8.2018 22:21
helas

XXX.XXX.177.211

Meifi, Lenacia: já to beru... Ten daněk možná nenašel vodu tam, kde ji čekal (a patrně opakovaně). To chápu. Taky vím, co je to "stálý přístup k vodě" stálý je prostě stálý ;-)
Ptám se, proč musí mít koně takový - tedy neustálý - přístup k vodě. Proč nepřetržitý? proč se kupříkladu neříká, že mají mít zdroj spolehlivý a pravidelný - tedy jimi očekávatelný?

Ten daněk by patrně neuhynul, kdyby jeho běžná napajedla měla vodu, nebo bylo víc trávy. A nepovažoval za potřebné se u té vody stále zdržovat; spoléhal na to, že tam je. Teda asi...jen spekulace, jistě.

8.8.2018 22:26
lenacia

XXX.XXX.168.82

helas napsal(a):
Meifi, Lenacia: já to beru... Ten daněk možná nenašel vodu tam, kde ji čekal (a patrně opakovaně). To chápu. Taky vím, co je to "stálý přístup k vodě" stálý je prostě stálý ;-)
Ptám se, proč musí mít koně takový - tedy neustálý - přístup k vodě. Proč nepřetržitý? proč se kupříkladu neříká, že mají mít zdroj spolehlivý a pravidelný - tedy jimi očekávatelný?

Ten daněk by patrně neuhynul, kdyby jeho běžná napajedla měla vodu, nebo bylo víc trávy. A nepovažoval za potřebné se u té vody stále zdržovat; spoléhal na to, že tam je. Teda asi...jen spekulace, jistě.

kůň je za den schopný vypít i 35 litrů vody, to je množství... závisí to i na druhu potravy, něco jako u nás, u každého jídla máte jinak velkou žízeň.
Nezažila jsem neustálý přístup k vodě, pokud nemají mal výběh, kde se u vody zkrátka vyskytovat musí, protože nemaj jaksi navybranou.

Neregistrovaný uživatel

8.8.2018 22:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
kůň je za den schopný vypít i 35 litrů vody, to je množství... závisí to i na druhu potravy, něco jako u nás, u každého jídla máte jinak velkou žízeň.
Nezažila jsem neustálý přístup k vodě, pokud nemají mal výběh, kde se u vody zkrátka vyskytovat musí, protože nemaj jaksi navybranou.

To přidej.Klidně 60.

8.8.2018 22:48
helas

XXX.XXX.177.211

Safra, vy dvě sovy ponocovací! smajlík Na to se neptám! Ptám se - protože ve vlákně je to několikrát zmíněno jako naprostá podmínka správného welfare, a nejen v tomto - je to skutečně tak? Je to nezbytné? A pokud ano, proč?

Lenacia: Já to zažila, je to docela běžné. Pravda, místy je to sice dobře míněno, ale míjí se to účinkem (voda v nádobě je vřelá, event. došla - dobrým řešením jsou určitě třeba normální napaječky tam, kde je to možné), ale podle možností se spousta ustajovatelů skutečně o ten stálý přístup k vodě snaží. Nu, proč ne, je to určitě fajn. Já se jen ptám, je-li to skutečně nezbytné - za předpokladu, že je zdroj vody stálý v místě a čase a tudíž předvídatelný... Například u boxovaných koní ráno a večer (plus celou noc). Nebo u 24/7 koní (kteří mají možnost před vedrem najít úkryt) ráno a večer, pravidelně, libovolné množství. Například je například... ;-).

8.8.2018 22:49
lenacia

XXX.XXX.168.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To přidej.Klidně 60.

jak sem řekla,35 itrů je základní množství, které přijmou musí, zbytek záleží na zdravotním stavu, kondici, druhu potrevy...

8.8.2018 22:55
lenacia

XXX.XXX.168.82

helas napsal(a):
Safra, vy dvě sovy ponocovací! smajlík Na to se neptám! Ptám se - protože ve vlákně je to několikrát zmíněno jako naprostá podmínka správného welfare, a nejen v tomto - je to skutečně tak? Je to nezbytné? A pokud ano, proč?

Lenacia: Já to zažila, je to docela běžné. Pravda, místy je to sice dobře míněno, ale míjí se to účinkem (voda v nádobě je vřelá, event. došla - dobrým řešením jsou určitě třeba normální napaječky tam, kde je to možné), ale podle možností se spousta ustajovatelů skutečně o ten stálý přístup k vodě snaží. Nu, proč ne, je to určitě fajn. Já se jen ptám, je-li to skutečně nezbytné - za předpokladu, že je zdroj vody stálý v místě a čase a tudíž předvídatelný... Například u boxovaných koní ráno a večer (plus celou noc). Nebo u 24/7 koní (kteří mají možnost před vedrem najít úkryt) ráno a večer, pravidelně, libovolné množství. Například je například... ;-).

je doporučovaný... potože při stálém přístupu se napiješ tak jak potřebuješ v tu danou chvíli.
Dělám noční, takže ponocuji no...
Vem si že bys byla celý den bez vody... ano, věděla bys že až se dostaneš domů, tak se napiješ ale v tu danou chvíli se nenapiješ, jak ti bude? jak se budeš cítit?
A teď si to představ ještě horší, protože je přes den venku tak jak je... a ty budeš jen vědět, kde je voda, ale nedostaneš se k ní.
A teď toho koně nebo sebe konečně k vodě dostaneš... a začneš hltat vodu... to může způsobit dosti nepěkné věci, stejně jako nedostatek vody a žízeň.

8.8.2018 23:00
helas

XXX.XXX.177.211

Lenacia: dobře. Sice nejsem kůň a nedokážu vypít nárazově cca pětadvacetinu své živé váhy, ale budiž., je to argument.
Takže otázka teď zní: jak rychle - a kdy - dochází u koní k dehydrataci (vynechám-li sportovní či jinou "umělou" zátěž)?

Neregistrovaný uživatel

8.8.2018 23:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já jsem sova a tak nevím, ale prostě asi jak to píše druhá sova na noční, tak s tím souhlasím. Já vážím asi 87 kilo a běžně teď ve vedru "vychlemtám" 10 litrů vody.A to jdu na malou tak dvakrát.To je jak ten pedofil jak zazvoní u dveří a říká: Dobrý den můžu si u vás skočit na malou?

Neregistrovaný uživatel

8.8.2018 23:12
8.8.2018 23:16
Terven

XXX.XXX.110.147

helas napsal(a):

Naprostá většina volně žijících zvířat ví, ke najde vodu, kde teče potok, řeka, kde se drží louže...a chodí se tam napít podle potřeby. My jsme jim ta teritoria trochu zmenšili, ale tu vodu by v nich taky měli mít k nalezení. Pokud se kůň napije (nebo je nucen napít) ráno ve stáji a večer ve stáji a mezi tím ve výběhu nic, tak to není podle jeho potřeby, ale podle potřeby lidí, kteří mu z nějakého důvodu nejsou schopni zajistit napájení na pastvině. Samozřejmě to vydrží, poněvadž musí, zvířata toho vydrží strašně moc, ale já vždycky říkám, že je nemám proto, abych testovala, co vydrží smajlík -to když mi třeba někdo říká, že pes klidně vydrží 12 hodin nečůrat smajlík
U nás je voda ve výběhu nonstop a musím říct, že ti koně tam chodí dost - a pijou často. A v zimě, kdy je seno nonstop mi ta voda přijde skoro důležitější než v létě...počkej, až přijde horsana myslím, že napíše něco o hromadných zácpových kolikách v jistých obdobích.

8.8.2018 23:25
helas

XXX.XXX.177.211

Terven: ano, vím. Je to rozhodně v pořádku.
Jak si ale vysvětlit, že - a to i teď v těch vedrech - boxovaný kůň, přiveden z holovýběhu mimo běžnou dobu (= dříve) jde napřed po seně, po pamlscích, event. po podrbání, nikoli po vodě?
Je jeho hlad větší, než žízeň? A proč?
V žádném případě nerozporuju vhodnost stálého přístupu k vodě. Osobně si myslím, že naprosto nejhorší variantou je "stálý" přístup k vodě, který není stálý - protože ten se předvídat nedá; a tohle vídám docela běžně (viz výše: voda je vřelá, event. došla, nebylo jí dost pro všechny a lidi si hned nevšimli, že došla... to je taky pozorování z praxe).
Já s ejen ptám na rychlost dehydratace u koní, kteří mají ten časově a místně spolehlivý zdroj vody, ale nikoli neustále, ale pro ně předvídatelně (a vynechala bych extrémy typu 1x za tři dny, nebo sportovní zátěž).

8.8.2018 23:35
helas

XXX.XXX.177.211

Mimochodem - včera a dnes jsem projela kus republiky a kolem sebe koukala. Ono je pěkné, co se například sem píše, ale... No, míjela jsem docela dost výběhů s koňmi, v některých byla i blíže; měla jsem holt čas smajlík
Například: výběhy, docela slušné, žádný přístřešek, ba ani strom. Koně tam ždibali co bylo, oháněli se ocasy, vypadali pěkně a klidně. Hmmm. Jestli měli stále vodu, netuším. Kažodpádně u ní nestáli.

Dál: Remonty s velkým volným výběhem s trávou (!), přístřešek ze starého objektu, byli tam zašití před tím jedovatým sluncem. Ten objekt se čistil někdy předloni, bože, tam se nedalo dejchat. A ti mladí koně tam stejně byli zalezlí. Funěli slušně. O strach. Ovšem v okamžiku, kdy jsem se přiblížila, vyběhli vesele - jéé, zábava, a třeba z ní něco kápne! Skoro bych tipla, že se jednoduše nudili, těžko říct. Vodu jsem neviděla.
A tak podobně a pořád dokola.

Já si z toho beru tohle: kolik je všeobecných diskuzních fór? Lidi tam - na ta dvě, nebo teď spíš jedno - píšou a jsou jeden hlas; ti, co to mají jinak, raději drží hubu. A tím se ztrácí pestrost a skutečné zkušenosti. Pokud tu někdo řekne "stálý přístup k vodě je podmínkou správného chovu" a basta, píšící souhlasí a ti ostatní mlčí. A stejně si to udělají podle svého, protože ti jejich koně to přežili. Jo, oni vydrží strašně moc... ale jak co, no. Takže se ptám: je ta voda nonstop skutečně podmínkou?
Extrém není argument.
Jak rychle se kůň odvodní? Jaký dopad má napájení ráno večer v noci v porovnání s tím "stálým" (a občas vyschlým či nepoužitelným) zdrojem vody?

8.8.2018 23:40
lenacia

XXX.XXX.168.82

helas napsal(a):
Terven: ano, vím. Je to rozhodně v pořádku.
Jak si ale vysvětlit, že - a to i teď v těch vedrech - boxovaný kůň, přiveden z holovýběhu mimo běžnou dobu (= dříve) jde napřed po seně, po pamlscích, event. po podrbání, nikoli po vodě?
Je jeho hlad větší, než žízeň? A proč?
V žádném případě nerozporuju vhodnost stálého přístupu k vodě. Osobně si myslím, že naprosto nejhorší variantou je "stálý" přístup k vodě, který není stálý - protože ten se předvídat nedá; a tohle vídám docela běžně (viz výše: voda je vřelá, event. došla, nebylo jí dost pro všechny a lidi si hned nevšimli, že došla... to je taky pozorování z praxe).
Já s ejen ptám na rychlost dehydratace u koní, kteří mají ten časově a místně spolehlivý zdroj vody, ale nikoli neustále, ale pro ně předvídatelně (a vynechala bych extrémy typu 1x za tři dny, nebo sportovní zátěž).

když já přijdu domů a douho sem nepila a hlavně nejedla a mám hlad, pak e také před napítím najím, či jím a piju zároveň... není mi pak z vody tak zle, nenbublají mi střeva a nemám no ehm... však víte...
Ano, také jsme takový ten stále/nestálý přístup k vodě měli během zimy. Ona jedna vana pro 12 koní nestačí, proto první co sme vždy dělali bylo, že sme přijeli a šli se podívat k vaně, jestli je vody dost. Někdy bylo, někdy nebylo, někdy byla zmrzlá...
Dehydratace jako taková v těch případech víceméně nehrozí, ale dehydratace není jediná věc, která by člověka měla v rámci vody trápit, protože to může způsobit třeba i onu koliku... Nebo se právě napije jednorázově až moc a způsobí si potíže (u člověka v takokvém případě například dochází k vyvolání zvracení, to kůň ovšem nemůže...
Takže ano, kůň samozřejmě mže dostávat vodu ráno a večer, může ji mít i nepravidlenou, aniž by ho to přímo hrožovalo smrtelnou dehydratací- však i u člověka k ní dochází teprve až po cca 35 hodinách bez vody... ale podobně bychom mohli říci, že divocí koně v přírodě v zimě také obvykle nemají moc co jíst, tak těm našim koním doma omezíme dávky... jde to, zřejmětu zimu přežijí a přímo na vyhladovění neumřou, ale není to to jediné, co by mělo člověka trápit.

8.8.2018 23:49
helas

XXX.XXX.177.211

Lenacia: Zajímavá asociace. netuším, nakolik lze porovnávat člověka s koňmi; my už docela dlou nejsme závislí na napajedlech. Ale kdoví.
35 hodin? Před pár lety jsem skončila ve špitále v bezvědomí a v kolapsu po pěti hodinách nedostatečného (!) pití. Šlo o souběh okolností, ale stejně. Kdoví, možná, kdybych si byla tehdy vědoma toho, že piju málo (vzhledem k těm okolnostem, které jsem ovšem znala, "jen" nedomyslela), dala bych si pozor. Takhle mě to skolilo - flašku s vodou jsem přece měla a upíjela... hu.
Tím chci říct, že to asi není tak jednoduché, jak se to servíruje.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 00:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Pokud nechodím na malou, tak málo piju.Jednoduché pravidlo které funguje.Myslím tím vodu samozřejmě.Dnes vůbec lidi hrozně málo pijí a když tak buď pivo a nebo redbuly.Naše majitelka taky pořád samý semtex a musím s politováním říct, že je to i na její kůži vidět..Vyschlá a plná vrásek.

9.8.2018 00:16
lenacia

XXX.XXX.168.82

helas napsal(a):
Lenacia: Zajímavá asociace. netuším, nakolik lze porovnávat člověka s koňmi; my už docela dlou nejsme závislí na napajedlech. Ale kdoví.
35 hodin? Před pár lety jsem skončila ve špitále v bezvědomí a v kolapsu po pěti hodinách nedostatečného (!) pití. Šlo o souběh okolností, ale stejně. Kdoví, možná, kdybych si byla tehdy vědoma toho, že piju málo (vzhledem k těm okolnostem, které jsem ovšem znala, "jen" nedomyslela), dala bych si pozor. Takhle mě to skolilo - flašku s vodou jsem přece měla a upíjela... hu.
Tím chci říct, že to asi není tak jednoduché, jak se to servíruje.

tak jistě, zkolabovat se dá i dřív, je to souhrn opravdu mnoha okolností dohromady... například čajovně sem pravidelně musela lidem nosit vodu, protože to přehnai s vodní dýmkou a pak kolabovali... Stejně jako bude velký rozdíl v tom nepít třeba na podzim, a nepít když je venku tak jak je...
Porovnávat se se zvířaty lze do jisté míry. Jistě, my už nemáme napajedla, a nejsme na nich závislí, nicméně na vodě závislí stále jsme, stejně jako na jídle, a stále nám nějak fungují orgány...
Ale jak ste tedy sama zažila, asi by vám moc nepomohlo, že byste dostala vodu až večer že? Kůň je větší, a fyziologicky jistě odlišný, ale vodu potřebuje stejně jako my. Mnohem, mnohem víc vody. A nejlépe tak, kdy ji potřebuje tak by si i měl vzít, tak je to ieální.

9.8.2018 00:18
lenacia

XXX.XXX.168.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud nechodím na malou, tak málo piju.Jednoduché pravidlo které funguje.Myslím tím vodu samozřejmě.Dnes vůbec lidi hrozně málo pijí a když tak buď pivo a nebo redbuly.Naše majitelka taky pořád samý semtex a musím s politováním říct, že je to i na její kůži vidět..Vyschlá a plná vrásek.

já třeba hodně piju, ale málo chodím...
A pak skoro nepiju a na malou skáču furt...
sem divná.

9.8.2018 00:18
helas

XXX.XXX.177.211

Hmmm... Meifi, a to jsme asi u bráchy té mé otázky: tentokrát ve variantě "zadržování vody v těle", proč, kdy a jak moc :-D.

9.8.2018 00:20
helas

XXX.XXX.177.211

lenacia napsal(a):
sem divná.

To je, bych řekla, dost psychický. Vážně. Ale vcelku běžnej jev, myslím.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 00:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

helas napsal(a):
Hmmm... Meifi, a to jsme asi u bráchy té mé otázky: tentokrát ve variantě "zadržování vody v těle", proč, kdy a jak moc :-D.

Noo to zase souvisí s draslíkem jako minerálem a samozřejmě pít se musí v menších dávkách a celý den.Sodík naopak přispívá k zadržování vody v těle.Vždyť jsme ze 70 procent z vody a ledviny bez proplachování je hodně velký průšvih.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 00:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
sem divná.

Tak ono taky tělo není průtokový ohřívač aby co do něj nateče šlo za chvilku ven. Takže asi nejsi divná.

9.8.2018 06:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

helas napsal(a):

Nebaví mě nabízet koni, psovi, kocourovi vodu, co jdu kolem nich. Jednodušší je stálý přístup k vodě. Berte to jako mou lenost, zjišťovat, v kterou denní dobu, či po jaké činnosti, chce zvíře pít.

9.8.2018 08:08
kapička

XXX.XXX.5.108

Naši koně se jdou pást, ti méně líní občas použijí napajedlo, ale protože to je pracný pít z potoka, většina počká, až stáří rozhodnou, že je čas se jít schovat k přístřešku. Pak se napijou. Pak zalezou do přístřešku, spí. Starší rozhodnou, že se jde na pastvu. Cestou se napijou. A jsou na pastvě.
Takže ta méně dominantní půlka stáda se sama od sebe stejně nenapije kdy chce, ale čeká, až šéfové zavelí.

V těchhle vedrech jsem na sluníčku klidně 7-19 hodin, kromě 2 hodinové obědové pauzy. Pracuju manuálně, leje ze mě jak z vola, ale rekord mám 3 litry vody a stejně mě záchod zdržuje od práce s normální četností.
Byly doby, kdy jsem jela dopoledne ke koním, ráno jsem si dala hrnek vody a snidani, pak jsem třeba od 10 jezdila, ve stáji jsem se zapomněla, protože bylo co dělat a k vodě a jídlu jsem se dostalala až ve čtyři odpoledne. A bez problému i v horkách. První, kam jsem doma šla, byl vodovodní kohoutek, nalila jsem do sebe půllitr vody, pak sprcha, zase pití a pak až jídlo. Takže u mě, když mám žízeň i hlad, je pití na prvním místě.

9.8.2018 10:00
Terven

XXX.XXX.110.147

helas napsal(a):
Mimochodem - včera a dnes jsem projela kus republiky a kolem sebe koukala. Ono je pěkné, co se například sem píše, ale... No, míjela jsem docela dost výběhů s koňmi, v některých byla i blíže; měla jsem holt čas smajlík
Například: výběhy, docela slušné, žádný přístřešek, ba ani strom. Koně tam ždibali co bylo, oháněli se ocasy, vypadali pěkně a klidně. Hmmm. Jestli měli stále vodu, netuším. Kažodpádně u ní nestáli.

Dál: Remonty s velkým volným výběhem s trávou (!), přístřešek ze starého objektu, byli tam zašití před tím jedovatým sluncem. Ten objekt se čistil někdy předloni, bože, tam se nedalo dejchat. A ti mladí koně tam stejně byli zalezlí. Funěli slušně. O strach. Ovšem v okamžiku, kdy jsem se přiblížila, vyběhli vesele - jéé, zábava, a třeba z ní něco kápne! Skoro bych tipla, že se jednoduše nudili, těžko říct. Vodu jsem neviděla.
A tak podobně a pořád dokola.

Já si z toho beru tohle: kolik je všeobecných diskuzních fór? Lidi tam - na ta dvě, nebo teď spíš jedno - píšou a jsou jeden hlas; ti, co to mají jinak, raději drží hubu. A tím se ztrácí pestrost a skutečné zkušenosti. Pokud tu někdo řekne "stálý přístup k vodě je podmínkou správného chovu" a basta, píšící souhlasí a ti ostatní mlčí. A stejně si to udělají podle svého, protože ti jejich koně to přežili. Jo, oni vydrží strašně moc... ale jak co, no. Takže se ptám: je ta voda nonstop skutečně podmínkou?
Extrém není argument.
Jak rychle se kůň odvodní? Jaký dopad má napájení ráno večer v noci v porovnání s tím "stálým" (a občas vyschlým či nepoužitelným) zdrojem vody?

Já ti nevím, no...to, že zvířata vydrží jistou dobu bez vody, pro mě asi není důvod jim jí nedat. Protože, jak už jsem psala, nejde mi o to, aby vydrželi, ale aby měli i jistej komfort. Jinak by mě to nebavilo
Pes má taky doma misku s vodou nonstop, místo, abych napájela ráno a večer
Chápu, že koňský "mističky" na vodu leckdy můžou představovat trochu větší technickej problém než ty psí, ale i tak si myslím, že takové to ospravedlňování a zdůvodňování, že kůň přece vydrží a že mu to vlastně vůbec nevadí, má jenom uchlácholit svědomí majitele, kterej tu vodu z nejrůznějších důvodů zajistit nedokáže.
Občas vodíme koně spásat vzdálenější kus louky, bývají tam jenom omezeno dobu (2-3 hodiny) právě proto, že tam není voda a první, co po návratu udělají je, že zanoří sosáky do van a pijou.
Jak rychle se kůň odvodní bude asi záležet na víe proměnných - na teplotě vzduchu, na tom, co kůň žere, na jeho stáří, kondici, srsti, zátěži, jak moc se potí, pohybuje...ale fakt, že se od rána do večera vlastně neodvodnil, by mě asi moc neuklidnil, já bych se bála i dopadu na zažívání, zácpový koliky apod., zejména teda v období, kdy je k dispozici víc sena.

9.8.2018 10:21

helas napsal(a):

Jaképak vosí, každý ať dělá, jak myslísmajlík.

U mě kůň musí mít neustálý přístup k vodě jakož i stínu a soli a výběhu s alespoň minimálním ždíbáním a jinak společnost a dostatek objemu dle potřeby, protože je to nutné pro MÉ duševní zdraví, abych věděla, že prostě mazlík má tu možnost na straně jedné a na straně druhé já určitě nechcípnu vyčerpáním ani nepůjdu žebrotou, když mu to zařídím ( teď máme vzdušné dřevěné přístřechy na patkách a v nich hladinovou nezámrznou napaječku, ale obdobím celtových stanů a nošením kýblů do barelu jsem prošla též, nemám to daleko,300m?).
Dlouhodobě bych bez toho koně mazlíka držet nechtěla, bylo by mi ho líto, dala bych ho tam, kde to má, nebo prodala rozuměj našla náhradní rodinu jako FOD nebo neřídila.
Že to jiní lidé a koně tak nemají vím a nijak mě to neovlivňuje, že ti lidé jsou tak spokojení a koně tak často žijí mnoho let a bez veta dtto.
Pokud by v podobném držení tj bez trvalého přístupu k vodě bylo víc než jedna kolika za xx let nebo měl koliku můj kůň, určitě bych hodně přemýšlela o celém managementu a vylučovala vše potencionálně rizikové, takže i to suché období.
Jeden kůň mi na zauzlení umřel, takovou noc už nechci. Zpětně vidím i svou spoluúčast, konkrétně nesmyslné a špatně měněné krmení atd.

9.8.2018 10:29

Podoteky: kuna a vlašťofka si migraci k vodě určuje sama, brumby taky. Teplasovi stájník, podle sebe, ne podle teplasovo vnitřního hlasu.

Vydržet...no, nemyslím, že bych se v hobyoblasti pro radost chtěla dlouhodobě pohybovat v kategorii vydržet.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 15:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě dokonce sportovní lékař říkal, že pít jen když mám žízeň nestačí.Pitný režim takhle nefunguje.Dokonce si myslím, že i koník by se časem bez přístupu k vodě mohl "odnaučit" pít.Respektive naučil by se málo pít, se všemi negativními dopady na jeho zdraví.

9.8.2018 15:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Problém kolikového obdobia - skutočne v prechodnom období, kedy sa ochladí, nám vo veľmi krátkom čas obvykle pribudne naraz pomerne veľa pacientov, ktorí zrejme odmietajú bez predošlého návyku piť studenú vodu. To, čo začalo pôvodne ako obstipácia nejakého úseku čreva môže vyústiť až do zmeny polohy čreva a zvýšiť tak riziká a cenu terapie.

Je to tak každý rok - o tej vode sa to traduje a nemám dôvod tomu neveriť, no podľa mňa hrá úlohu viac faktorov- náhle ochladenie, tráva nie je, seno všelijaké, kone sa snažia sa dotlačiť slamou, nehýbu sa, sú zhrčené niekde okolo zdroja potravy, alebo závetria, klepú kosu, chytili nejakú virózku a odčervovací program je taký, že žiadny (to znamená že buď sa dva roky neodčervovalo, alebo sa odčervilo nedávno).

Už aj samotná zmena počasia je rizikový faktor.

Ja som nedokázala zabezpečiť svojim koňom vodu nonstop, idea, že po napití sa im dolejeme plné nádoby padla na tom, že žltá kobyla okamžite všetko vyliala. Vždy a všetko.
Takže mali vodu dva krát denne, ak náhodou madam nevyliala, tak dokedy to nevypili, niekedy teda mala charakter a vodu som našla nedopitú keď som prišla s novou, v mrazoch aj viac krát, podľa toho, aké boli mrazy.

Hovorí sa tomu aj kontrolované pitie a mne to vyhovovalo - pretože denne som mohla zaznamenávať spotreby vody každým jedným koňom + vysledovať preferencie teploty, hustoty nápoja (celú zimu podávam okrem vody aj nápoj z rozmočených granúl - v podstate voda ochutená granulami Mikrop Čebín - milujú to, ale iba ak sú tam tieto granule :D), dokonca som si odsledovala, že ten istý nápoj, ale podaný z iného vedra je chutnejší, pre niekoho.

Spotreba vody dramaticky závisela vždy od množstva skonzumovaného sena, to je priama úmera. Spotreba sena zasa stúpala s klesajúcimi teplotami, to nie je žiadna novinka.

Paradoxne, jediný krát, kedy sa mi kobyla upchala bolo vtedy, keď ešte vodu nevylievala, mala som dosť nádob, aj kôpok sena, no rozmiestnila som ich tak, že mi nedošlo, že ju proste dominantnejšie jedince k vode nepustia (vtedy jej dosť dávali najavo, že je úplne na chvoste hierarchie, skladba stádečka ale bola iná vtedy a aj plocha bola malá, bolo to v podstate zimovisko so stodolou).

Mne na môj welfare robí dobre, keď si môžem odsledovať, koľko ktorý vypije, miesto toho, aby som sa spoľahla, že majú napájačky, tak určite pijú, lebo veď nie sú blbí, že...

Toho roku je situácia trošku iná, jednak mám už kone na pozemku, kde je potok (vďaka za neho, najmä teraz !) a tiež sa po operácii výrazne limitovala moja spôsobilosť dvíhať a manipulovať s ťažkými bremenami, takže s vodou to budem musieť vymyslieť tak nejak málonámahovo...

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 15:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Přesně tohle mi říkal i ošetřovatelka..Nemyslete si že koně budou pít pořádně jen tím že mají vodu.Tak asi měla pravdu koukám.

9.8.2018 18:02

Tak určitěsmajlík.
Kontrolované pití má též svá plus, pokud přesně vím, kolik který kůň.Na to nasazuji koně vždy, když "blbje kouká" a mám pocit, že není ok.Při podezření na koliku nebo po kolice bych takhle monitorovala určitě. V rámci monitorace základních fcí.
Je to pro mě složitější a i pak má režim "kdykoli mohu pít", vylévače nemám.
Kdybych měla a musela mít kalvasy s vodou, tč nevím, jak bych to řešila. Naopak vím, že když je mi zle fyzicky, vše existuje v režimu "vydrží".Jen to není nafurt.

Co bych psychicky nedala je prostě box s takovou tou jažýčkovou napaječkou/houby vím, pil li a kolik/, vyhodit na výheň, odpo zas zašoupnutí do boxu/chápu, že stájník pak nemůže stát u každého zvířete a sledovat, jestli a jak moc pije.Ale já jsem holšiška, kapku hysterická.

U sena jasné, ždíbací rozsev odměřené dávky neřeším, ale pokud dokrmuji starou kupicí, ke které ji oddělím, dávám vždy těsně vedle napaječky nebo vedle kupky kýbl v pneumatice, kdysi se na KE diskutovala i vzdálenost voda-seno a jejívýznam na míru pití zvířete, už to nenajdu.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 18:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No jak koně naučit pít je složité..S tím si rady nevím.

9.8.2018 19:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

žofré - njn, ten box a jazýčkovú napájačku chápem veľmi dobre - majitelia sú sami prekvapení, že konýšek sa nenapije studenej vody, prípadne kým sa všimne, že voda zamrzla...

Myslím, že my kvôli vode budeme aj zimovať tam, kde je potok + normálne napájanie, len prístup a technika dolievania bude pre mňa priaznivejší a dovtedy aj brušná stena hádam bude na tom lepšie, teda moja :D

Konzumácia a voda - sú napríklad močiči - vezmú seno, namočia, požujú, vezmú, namočia, požujú.

Moji to nerobia, ale napríklad Veľký Biely je typický močič a ak môže, vyberie si tento spôsob konzumácie sena a močí aj vo vedre, aj v napájačke. Ten za 14 rokov života koliku nemal, ani keď tajne jednorázovo zožral asi tak 30 kg siláže, prípadne zelené orechy zo zeme aj zo stromu, koľko dočiahol.

Pre tých, ktorí nemajú možnosť sledovať, či ich kôň v ustajnení pije - kone sa dajú ľahko naučiť na nápoj, dokonca aj piť na povel. Konzumácia vody sa dá zvýšiť jednoducho tým, že sa koňovi ponúkne teplejšia, alebo ochutená voda vo vedre (ochutená tým, čo má kôň najradšej - od džúsu po trošku soli) a spraví sa z toho rituál.
Najlepšie je ponúknuť koňovi X vedierok a nech si sám vyberie (cafeteria feeding). Moji mali zafixované, že sa napijú, dostanú jadro, mrkvu, skontrolujú si vedierka a potom ešte kto mal chuť, dal si druhú rundu.
V zime považujem za veľmi vhodné aj podávanie okopanín, mrkvy, alebo repy (moji repu odmietajú) a rezkov a rôznych mashov.

Inak s príchodom prvých mrazov sa tradujú aj koliky so zamrznutej trávy - ale tomu skôr neverím, ono sa to zrejme pripisuje tráve - ale vtedy už tráva v bežnom type ustajnenia nebýva..., ale príčina skôr bude prechod na iný typ kŕmenia a tá voda. A zmena vôbec, počasia, ročného obdobia a tak.

9.8.2018 19:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

S tým pitím- to sú koľkokrát psie kusy, heh, už sme aj hádzali na dno nádoby mrkvu a striedali vedrá s hranatými a oválnymi nádobami, závesné, ručné, čierne, zelené, biele a ich obsah bol ozaj pestrý, heh.

Kone čo som si všimla preferujú pitie ak im človek to vedro drží a nejak sa snaží ho nápojom zaujať (vtedy pijete s nimi, aj vaše vlasy, šaty, topánky, tvár a tak) a závesné vedro, ktoré je umiestnené asi tak vo výške konského karpu, proste nižšie než obvykle býva napájačka, ale nie na zemi.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 19:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A pojď se napít broučkuuu. Koukej voda a to víš že mi to vůbec nevadí když se ti nedaří všechno vypít a sakra už mi teče do bot. Máčení sena na to je odborník valášek.smajlík On ale vůbec vyrábí různé koktejly všechno se vším. Tak to jsem rád že nejsem sám kdo řeší "blbosti" jak mi někdo u nás nedávno řekl.

9.8.2018 21:32

Horsano, prosím, zaujala mě informace o zelených ořechách. V čem jsou nebezpečné koním?
Mám ve výběhu ořešák - nízký, mladý, s plody až do úrovně, kam dosáhnou koně. Přestože mají seno k dispozici, pak je vykousaný výběh žene k tomu, hledat zelené a začly ožírat listy. Plody ale nechali. Přemýšlala jsem, že bych je sklidila, ale když se nezdálo, že by je zajímaly, rozhodla jsem se nechat je dozrát na stromě.... z Tvého příspěvku jsem však získala pocit, že bych je měla uměle sklidit - odstranit koním z dosahu.
Děkuji za vysvětlení.

9.8.2018 21:43
lenacia

XXX.XXX.168.82

Horsano, prosím, zaujala mě informace o zelených ořechách. V čem jsou nebezpečné koním?
Mám ve výběhu ořešák - nízký, mladý, s plody až do úrovně, kam dosáhnou koně. Přestože mají seno k dispozici, pak je vykousaný výběh žene k tomu, hledat zelené a začly ožírat listy. Plody ale nechali. Přemýšlala jsem, že bych je sklidila, ale když se nezdálo, že by je zajímaly, rozhodla jsem se nechat je dozrát na stromě.... z Tvého příspěvku jsem však získala pocit, že bych je měla uměle sklidit - odstranit koním z dosahu.
Děkuji za vysvětlení.

většina koní věci pro ně jedovaté nesní... uprostřed výběhu v jedné stáji stojí starej velkej javor. mám dojem, že jeho pokácení jim zamítli... Ale koně nikdy neměli žádný problém, na podzim, když padalo listí se zkrátka pásli jinde, případně byly vidět pysky odhrabané ostrůvky...
Ale jsou koně, kteří zkrátka sežerou všechno a je jim to jedno, to pak může být veliký problém...
Nebo si mohou tu věc zaměnit (v nové stáje má majitelka malé děti, ty nechávaj hračky všude, včetně malého červeného míčku... ten sem Sáře musela dovolat z papule, protože sme šli okolo, a ona ho suverénně vzala do zubů a chystala sežrat ).

9.8.2018 21:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Děkuji za vysvětlení.

Tak orech je pre kone toxický, ale jedná sa hlavne o orech čierny (Juglans nigra), kvôli obsahu juglónu, pre kone sú nebezpečné aj piliny z tohto dreva, dokážu vyvolať rôzne kožné reakcie a dokonca laminitídu. V našich luhoch a hájoch to ale skôr nehrozí.

V prípade tohto valacha šlo o to, že pár kúskov orechov ochutnali aj iné kone a tie sa strašlivo zosrali

Ohľadom možnej toxicity orechových listov sa vedú diskusie, ja som to neriešila nikdy, plody nikto nežral a na jeseň som ich zbierala s radosťou ja. Listy kobyla oberala rada, nechala som ju, v prípade škrupín by som sa možno bála mechanického poškodenia čreva, upchatia, koliky.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 21:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Co je to zelený ořech? Myslíte vlašské ořechy? Děkuji.smajlík

9.8.2018 22:06

Horsana: no, právě. Já na to už slyšela hodně protichůdné názory, proto se ptám, jestli je něco potvrzeného, nebo vlastní zkušenosti. Říká se to samé i pro přežvýkavce. Moje kozy / ovce, když se dostanou k ořechovému listí, tak se můžou užrat a nikdy jim nic nebylo. Naopak si tím prý doplňují tanin, který působí proti začervení... tak pak babo raď.

9.8.2018 22:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Marfis- áno, normálny vlašský orech.

hhippie - to máš asi ako s kôstkovinami, ja nemám žiadnu negatívnu skúsenosť, ani v práci, ani u svojich koní a v okolí Brna vraj je to veľmi častá príčina úhynu/intoxikácie amygdalínom u koní, ako som sa dozvedela.

Asi bude závisieť od odrody, vegetačných podmienok, citlivosti zvierat a obsahu toxických substancií, tiež od toho, ako ich kôň prijíma, či tú pecku prehltne v celku, rozžuje na prach, alebo na menšie úlomky. S orechom som sa nikdy netrápila, ani s kôstkovinami, čo ale neznamená, aby človek poľavil v bdelosti.

Môžem len zo skúsenosti s asi desiatkou koní povedať, že po konzumácii orechových listov im akurát príjemne voňalo z huby :D A nie každý ich mal rád, plody len spomínaný valach a občas niečo asi schrústali aj moje kone, ale iba sporadicky.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2018 22:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Koza je vůbec stvoření neuvěřitelné.Nedávno jsme u zákazníka tvořili oplocení a asistovala nám celý den koza i s dvěmi kůzlaty.Takže Lízinka domácí a hrozně zvědavá. Když se něco nebezpečného dělalo, tak samozřejmě jsem jí nalákal pryč aby nečuměla do sváření.Jenže pak bylo potřeba odmastit sváry a to se dělá acetonem.Takže pár hadrů se spotřebovalo a když je hledám abych je vyhodil, tak hadry nikde.Poslední kousek koukal z Lízy.Ty "vole+ Lízo ty si blbá.Rychle za majitelem a bože veterináře rychle volat a ježiš já jí zabil a promiňte a tohle já jsem píp.A majitel jenom: Noo ona sežere všechno a minulý týden čistil něco perchlórem a sežrala mu tu houbičku.Kriste bože co to má koza za spalování? Normálně jsem tam byl s fakturou a koza žije jako by se nechumelilo?

Přidejte reakci

Přidat smajlík