Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2018 10:36
Láska ke koním

XXX.XXX.165.138

Dobrý den, mám dotaz, jestli škodí neokutým koním krátký klus po asfaltu bez jezdce, pouze na vodítku.
Děkuji za info

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2018 16:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Definujte krátký. Definujte typ, stáří a využití koně :) Na tvrdý povrch se musí postupně zvykat, nicméně pokud jdete na procházku a např. přeběhnete s koněm silnici, tak je to úplně jedno. Pokud chcete s koněm chodit běhat, tak běhejte mimo silnici, pokud je to jen možné, je to hlavně lepší i pro vaše klouby a vy je budete používat třikrát déle než kůň.

12.10.2018 07:24
Láska ke koním

XXX.XXX.49.9

Je to tak maximálně 100m klusu, kobylce je 5 let a mám ji na rekreační ježdění. Je u mě teprve 14 dní (dnes přesně :-) ještě na ní nejezdím tak často, abychom si zvykly, beru ji na procházku na vodítku, a cestou zpátky na pastvinu maximálně 100m klušeme.

12.10.2018 09:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Taky myslím, že běhat se dá i jinde než po asfaltce, ale pokud se zdravým koněm na vodítku překlušete jednou denně 100 m po asfaltce, nevidím problém. Resp. vidím jen ten, že asfalt nakutým koním může klouzat, takže je třeba jisté opatrnosti.
Nicméně pokud s ní budete klusat stále na tom samém místě, naučí se to. Je třeba místa na klus střídat a trvat na tom, že klusat se začne až na povel.

12.10.2018 10:06
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Ono ten tvrdý povrch je kolikrát lepší než měkký až moc. Tomu koni se nic nestane v takové "zátěži".

12.10.2018 10:25
Láska ke koním

XXX.XXX.165.138

Díky za info, opravdu je to třeba jen 4krát týdně, a mám to naprosto pod kontrolou, když řeknu krok nebo kobylce po boku zpomalím, bez problému přejde do kroku. Takže uklouznutí máme pod kontrolou.

12.10.2018 10:44
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Kontrolovaný pohyb po nepružném asfaltu má dobrý vliv na zpevnění šlach.

V rámci tréninkové přípravy po asfaltu s koněm pod sedlem klušu a místy i cválám, klus většinou na vzdálenost cca 2-3km někdy i víc.
Srovnáte-li srdeční frekvenci koně při pohybu po asfaltu a po měkkém povrchu (louka), tak na asfaltu se při pohybu srdce koně jednoznačně méně nadře (u nás asfalt v klusu cca 105-110 tepů/min, louka ve stejném tempu 120-125 tepů/min).

Pokud je kůň neokutý počítejte s tím, že mu při větší zátěži po tvrdém bude "hořet" rohovina, kůň ji bude rychle zešoupávat - pokud s takovou prací počítate pravidelně, myšleno velké úseky a ne jen 100m, tak koně nechejte nakovat. I na nakutém koni se podkovy mega rychle zešoupou, když po tvrdém jezdíte hodně.
Měla jsem koně v přípravě do tahu, chodil hodně po asfaltu a fungl nové podkovy mustad byly do dalšího překutí tenké jak list papíru.

14.10.2018 14:06
polárka.15

XXX.XXX.228.120

alfi pav napsal(a):
Kontrolovaný pohyb po nepružném asfaltu má dobrý vliv na zpevnění šlach.

V rámci tréninkové přípravy po asfaltu s koněm pod sedlem klušu a místy i cválám, klus většinou na vzdálenost cca 2-3km někdy i víc.
Srovnáte-li srdeční frekvenci koně při pohybu po asfaltu a po měkkém povrchu (louka), tak na asfaltu se při pohybu srdce koně jednoznačně méně nadře (u nás asfalt v klusu cca 105-110 tepů/min, louka ve stejném tempu 120-125 tepů/min).

Pokud je kůň neokutý počítejte s tím, že mu při větší zátěži po tvrdém bude "hořet" rohovina, kůň ji bude rychle zešoupávat - pokud s takovou prací počítate pravidelně, myšleno velké úseky a ne jen 100m, tak koně nechejte nakovat. I na nakutém koni se podkovy mega rychle zešoupou, když po tvrdém jezdíte hodně.
Měla jsem koně v přípravě do tahu, chodil hodně po asfaltu a fungl nové podkovy mustad byly do dalšího překutí tenké jak list papíru.

A čím prosím kovete, že koni asfalt neklouže??

Přidejte reakci

Přidat smajlík