Dobrý den,
mám dotaz ohledně říje u kobylky.
Před 24 dny mi rodiče koupili 5ti letou kobylku. První týden jsme se seznamovaly, ty dva zbylé byly naprosto v pohodě. Začalo to v sobotu. Když jsem z kobylky sesedala, nějak zakňučela. Říkala jsem si, že jsem ji asi musela dloubnout, pro jistotu jsem ji ale prohmatala, jestli to třeba není od sedla, ale nikde nic. Říkala jsem si, že uvidím zítra. No a včera zase. Tentokrat jsem si dávala opravdu pozor, přesto zakňučela. Pustila jsem ji do výběhu, uklidila věci a šla ji znovu zkontrolovat.
Zdála se mi ve výběhu docela nervózní. Ale normálně mi šla naproti. Hladím ji a najednou se přižene jiná kobylka, se kterou jsou jindy kamarádky. Přižene se a strašně ji kousne. Moje kobylka si učůrne ze zadku (promiňte za ten výraz) úskočí a vykopne. Kopanec schytám já a kobylka uteče pryč. Jdu za ní tedy znovu a ona se chová jako by se nic nestalo. Když ji ale chci sáhnout na třísla, začne se zase točit zadkem ke mně.
Ptám se tedy, jestli je to možná říje. Ve společnosti tří dalších kobylek nervózní, pod sedlem jsem ji musela až tlačit a to jindy není potřeba, a hlavně si učůrla, což teda dělala jen první den, a je citlivá v oblasti břicha.
Ještě mě napadlo, jestli nemůže mít natažený nějaký sval. Dlouho na ní nikdo nejezdil. Ale spolu jezdíme třikrát týdně po 35 minutách a je to jen lehká zátěž. Jen krok, klus, cval, pravidelně střídám ruce, dávám dost pauz na vydýchání.
Dokážete takhle určit, jestli se jedná o říji?
Moc děkuji za zprávy
Pravděpodobně se o říji jedná - pokud se klisna přesouvala, tak transport a nové prostředí často říji vyvolají.
Co se týče ježdění, tak 35 minut se nemusí zdát dlouho, ale ve všech chodech toho může být na 5 letého koně, který dlouho nepracoval dost i tak - doporučuji zařadit třeba krokovou vyjížďku nebo jízdárenskou práci krok - klus, a kondici budovat postupně, raději málo, ale častěji, takže klidně 5x týdně 20 minut a postupně prodlužovat.
Jo, jo moc děkuji. Já si to i myslela, ty příznaky odpovídají přesně tomu, co píšou v knihách, ale raději se ptám. Nechci hned dělat histerku a volat veterináře, zároveň mě to vystrašilo, zajímají mě i zkušenosti jiných. Na nové místo si myslím zvykla skvěle. První den řádily jak kobyly a druhý den z nich byly nerozlučné kamarádky Můžu se zeptat, co tedy s kobylkou děláte? Dnes za ní nejedu, mám dlouhou školu. Ale v úterý za jí jezdím pravidelně. V týdnu ji většinou beru na vodítku na procházky, aby si zvykala na okolí a třeba hodně se věnuji práce ze země, nebo dám velkou péči o srst. Nechci ji ale zbytečně stresovat, tak se ptám, co byste doporučila?
Krokovou vyjížďku samozřejmě zařazujeme, jenže je trošku problém s tím, že mi zatím hledá nejrychlejší cestu domů a občas to přeroste v přetahování, kdo z koho. Předtím pracovala, ale majitelé neměli čas, tak to bylo tak nepravidelně. Abyste si nemyslela, že na ní 35 minut jezdím v kuse. To ne. Opravdu to střídám, neustále klus-krok, cval minimálně. Beru ji i na lonž, někdy se sedlem, někdy ne, krokové procházky jak pod sedlem tak na ruce. Ani já toho tolik nevydržím, ale samozřejmě to uzpůsobuji ji
Práce ze země a procházky na vodítku po okolí jsou dobrá volba, buduje se důvěra, kůň si zvyká odejít od koní, na okolní ruchy. Obecně se vyplatí postupovat u mladého koně pomalu, nemyslím si, že byste jí nějak zvlášť nakládala, ale pokud je mladá a dlouho neježděná, určitě bych s ní necválala každou lekci. Za mě třeba 1x týdně pohodová kroková vyjížďka, třeba 45 min, 1 jízdárenská práce krok - klus (plus vlnovky, obraty, přechody, zastavení), 1 klasická jízdárna ve všech chodech a 1 vyjížďka ve všech chodech (pokud povrch dovolí), jízdárny obecně kratší - těch 35 min bohatě stačí. A ve zbývajících dnech volno, nebo ta práce ze země, procházky, dlouhé čištění... :) Postupně prodlužovat dobu ježdění podle toho, jak kobylka reaguje, jakou má kondici a samozřejmě tomu, jestli chcete trénovat na nějakou konkrétní disciplínu.
Snažím se to obměnit, co nejvíc to jde. Jak je mladá, tak ji všechno baví chvilku :)
Chci se ještě zeptat, co s ní mám a nemám dělat. Jelikož jezdím v neděli, v úterý ji většinou beru na vodítku ven, čistím, práce ze země. Nejezdím. Je něco, čeho se mám vyvarovat, abych ji zbytečně nestresovala?
Teď trošku nerozumím otázce - je u vás víc než 3 týdny, takže na změnu prostředí už by měla být navyklá, takže s ní můžete pracovat jako s každým jiným koněm, jen s ohledem na mládí a to, že nebyla příliš ježděná, tj. bych neočekávala velkou kondici. :) Já osobně třeba nemám ráda lonžování, pohyb na kruhu nemá na pohybový aparát koní nejlepší vliv a já se bez mučení přiznám, že kvalitně olonžovat, aby to koni prospělo a neuškodilo, ani neumím. :) Ale to je tisíc lidí tisíc názorů. Pokud nejezdíte, tak jsou procházky na ruce opravdu fajn, pokud jí něco vadí (např. nechce od koní, spěchá domů, leká se), je obecně lepší postupovat pomalu, hodně chválit, když něco udělá dobře a nejít přes tu hranici, kdy to nezvládáte vy, ani ona. Dám příklad - pokud nechce od koní, je lepší s ní vyjít klidně jen 20m ze dvora, kdy je ještě v klidu, a postupně s každým cvičením vzdálenost prodlužovat, aby se ujistila, že se nic neděje, než ji "dotlačit" třeba bičem na procházku, kdy bude celou dobu v nervu a vrátí se pod pěnou, a příště už nebude chtít jít vůbec.
Od koní se jí ze začátku moc nechce, ale jakmile vyjdeme z výběhu, je naprosto v klidu a chválím. Z toho důvodu, že ji ostatní koně rozptylovali jsem to celé udělala tak, aby času, kdy má “pracovat” a soustředit se trávila co nejméně s ostatními. Jelikož je v pastviním ustájení, vždy si pro ni jdu, odvedu ji pěšky na jizdárničku, mamka přejede autem s věci za námi a tam se pracuje, jezdí, čistí, sedlá.. ostatní vše dělají dole ve výběhu, kde je možnost koně uvázat.
Ptala jsem se z důvodu, jestli si třeba nemám při čištění dávat větší pozor v oblasti břicha, jelikož včera, když jsem po ježdění ji sáhla na břicho, začala se točit zadkem a byla nervní