Ahoj, už mám staršího plnokrevníka, který teď hodně "zchřadnul" a celkově je rozlámanější. Podle fyzio ho masíruju, dávám kloubní výživu a bůhví co všechno, a právě další léto už by nedal.
Chci ho proto v zimě co nejvíce dát dohromady, a na jaře bych mu ráda dopřála odpočinek, a dala bych ho někam na pastviny na důchod.
Otázka je, lze ho nějak připravit? Třeba krmením, sundat zadní podkovy v únoru a přední před odjezdem na pastviny, abych nesundavala hned všechny najednou, podat vitamíny než odjede, cokoliv?
Diky
Co by na dalsim lete nedal? Jezdeni? Asi bych se snazila ho udrzet v soucasnem ustajeni, pokud vyhovuje a je to mozne. Pastviny mi pro kone prijdou fyzicky narocnejsi (ono klid v suchem teplém boxe pres noc ma take svoje). Na pastvinach navic pravdepodobne nebude tak dobra pece (prikrm, nandavani masky proti moucham, zavirani ve vedrech, pristup k vode atd.). Plus nove stado koni, ktere ho nemusi prijmout. Pokud ho chcete dopredu nakrmit a zavitaminovat, asi cekate, ze bude na pastvinach stradat. Do toho bych nesla.
Podkovy by sly sundat ted na zimu a alespon uvidite, jak to bez nich zvlada. Sundat predky v den odjezdu a doufat, ze se s tim nejak srovna, je dost zle.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Co jsem o důchodu koně všemožně četl,tak není horší věcí ho někam šoupnout do hor na pastevko a jednou za pár měsíců na něho jet kouknout.Na netu je kolem toho dost věcí. :-)
Asi dost záleží, jaký má kůň režim teď.
U nás šla babča do důchodu v dost pokročilém věku, postupně se jí ubíralo ježdění, až to jednou skončilo jenom u toho, že se vyčistí a má klid. Ustájená je stejně jako posledních 10 let života. Ve svém stádě na pastvinách ma pomezí hor. A řekla bych, že je spokojená, protivná je furt stejně a na projev přízně se šklebí taky jako za aktivního jezdeckého života. Vypadá pořád relativně pěkně, žere s chutí, i přes artrózu si ťapká po pastvinách. Uvidí se co zima. Ale ona už je ve věku, kdy je člověk rád, za každý den, kdy reaguje jako za mlada, táhne jí na 30.
Já bych jednoznačně neměnila stáj, kde kůň je, kór jestli tam je už delší dobu. Koně náhlou změnou a jeho přivedením do cizího prostředí můžete i zabít, neustojí to jeho srdce.
U nás ve stáji byla jedna hodně stará kobyla, která na náhlé změny (např. jen neznámý kůň na jízdárně) reagovala tak razantním zvýšením srdečního tepu, že se musel volat i vet, aby ji vyklidnil. Někdy se rozrušení projevilo i kolikovými bolestmi. Jednou bohužel nešťastnou kombinaci obojího neustála a odešla za duhový most. Tyhle problémy měla až na staré kolena.
Starší koně mají navíc většinou horší zuby a tím pádem i horší příjem žrádla a naopak vyžadují větší péči a trvalé dokrmování, aby udrželi formu - a to na pastevku nemáte šanci dosáhnout.
Kamarádka chtěla přesunout svého starého valacha do nové stáje, protože v okolí původní stáje jsou kopečky a tvrdo a on už má artrózu v zadních nohách, tak že se mu uleví. Přestože v novém ustájení již dříve několik let žil a teď chodil do výběhu s pohodovým koněm, kterého znal z původní stáje, evidentně mu to tam nesvědčilo. Za měsíc byli zpátky v původní stáji. Letos v zimě v těch mrazech se složil (ač chodí na noc domů a má perfektní péči od dekování po hromadu potravinových doplňků) a asi jen majitelka ještě věřila, že to rozchodí. Podařilo se a teď zas zvládá lehké vyjížďky. Být "na důchod" někde na pastevku, určitě už by tu nebyl.
Takže pokud je to jen trochu možné, koně bych na důchod nestěhovala. Ale chápu, že ne každá stáj má pro důchodce podmínky, minimálně dostatečný výběh a nešikanující stádo...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jaký má režim teď že zchřadnul?
Zní to zní skvěle: „Dopřejeme koníkovi pěkný důchod a odvezeme ho na pastviny do stáda, ať si užívá odpočinku. Předtím ho samozřejmě zujeme, je to přece zdravé a přirozenější."
Jenže kůň, který měl celoživotně minimálně na noc k dispozici box a v zimě na sobě často i deku, bude mít potíže se adaptovat na pobyt ve výběhu 24/7. Bude taky vyčerpaný, protože není zvyklý odpočívat venku .
Bude stresovaný, protože ač stádové zvíře, není zvyklý na společnost tolika koní. Starý kůň je vždy v nevýhodě a stádo mu (min. ze začátku) dá co proto.
Bude otlačený a bolavý, protože pohyb po nerovném, tvrdém povrchu naboso bude pěkný šok pro jeho doposud kovaná kopyta.
Nebude schopen vyžít pastvě a seně, jelikož byl celý život krmen dávkami koncentrovaných krmiv (jádro, musli apod.). Navíc nikdy nemusel soutěžit o potravu s jinými koňmi, jelikož ošetřovatelé mu vše hezky naservírovali do boxu až pod nos.
Bude trpět deprivací, jelikož doteď se ním pravidelně někdo zabýval (ať už práci ze sedla, ze země nebo mu jen věnoval pozornost), takže byl stimulován i psychicky. Teď mu nezbývá než jen bezcílně od rána do večera bloumat po pastviné.
Všechny tyto faktory ho nakonec oslabí natolik, že zvíře, které bylo před pár měsíci ve výborné kondici, vypadá najednou jako chodící kostra a hledá se viník.
Přitom by někdy stačilo použít zdravý rozum a uvědomit si, že to, co na první pohled vyřipadá jako "koňský ráj", pro samotného koně zas takové terno není. Je to zhruba stejné, jako kdyby vás coby důchodce po životě prožitém v pohodlném městkém bytě poslali někam do chajdy uprostřed lesa s tím, že budete mít na staré kolena klid a kolem sebe přírodu. Jednou denně vám přes plot hodí nějaké jídlo, ale zbytek si prý máte nasbírat v tom lese. S vámi tam budou bydlet další mladší i starší lidé, kteří vás nepřijmou zrovna přátelsky a sem-tam vás možná i sežeřou. Jako zvláštní bonus vám vezmou boty, jelikož chodit bosky je přece zdravé. Opravdu byste z takového života byli u vytržení?!
Osobně jsem toho názoru, že starý kůň má dožít ve stejných podmínkách a ve stejném prostředí, na které je zvyklý. Práci ze sedla lze nahradit prací z ruky nebo jen pouhými vycházkami na ohlávce, denní režim přizpůsobit jeho možnostem, jídleníček jeho metabolismu atd. I v běžné stáji přece lze koňskému seniorovi připravit hezký důchod, nebo ne?!
Prave. Nechci zadavatelce krivdit, ale prijde mi to, ze chce na duchodci usetrit v nakladech (a do soucasneho ustajeni dat treba vuzitelneho kone). Pritom ale sama vidi, ze pece o stareho kone s casem pribyva. Pokud to tak je, neresila bych to metodou "sejde z oci, sejde z mysli", ale postavila se k tomu celem a kone asi uspala. I kdyby to melo byt jen z ekonomickych duvodu. Ale chapu, ze to je nelehke rozhodnuti, ktere nikdo delat nechce.
Ono zas co si budem povídat, platit třeba u Prahy desítku za to, že je k dispozici hala a jízdárna, ale dávky sena, doba pobytu ve výběhu, parťák ve výběhu, prostě cokoliv, je pro důchodce nevyhovující. To se dá pochopit, že člověk hledá jiné ustájení, když nevyužije, to za co platí, a to co potřebuje v ceně tak úplně není....
Ale těžko říct, jak je to v tomhle případě.
tak záleží na tom, co chtějí a za kolik chtějí, Já teď mám zase koby v novém... pravda,kvůli senu se tu zdražilo na zimu na 3800,-, ale je tu cca 20 ha, koně jsou v rozdělených stádech (to je asi jediné co mi trošku vadí) na klisny a valachy.
V ceně je krmení granulemi, plus není problém přidávat do krmení různé přípravky, a není vůbec problém například ani dekování koní, ošetřování podávání léků (všechno věci, které byly strašnej problém v předchozí stáji)... Ale taky je to pastevko s přístřešky- nicméně na krmení se ráno zavírají do stáje, kde mají i seno na chroupání.
Mají tam jednoho valacha, je mu už 30, tak je zavřený zvlášt v menším výběhu s dvěma dalšími staršími koníky, Aby ho ve stádě nesežrali. Na zimu zřejmě dostane deku, protože už se opravdu špatně přesrsťuje, vpodstatě vypadá jak vypelichanej, protože neshodil úplně loňskou zimní srst...
Celkově se ta stáj rozhodla více věnovat důchodcům...
Ale to je taky otázka.
Zabucker
napsal(a):
Ahoj, už mám staršího plnokrevníka, který teď hodně "zchřadnul" a celkově je rozlámanější. Podle fyzio ho masíruju, dávám kloubní výživu a bůhví co všechno, a právě další léto už by nedal.
Chci ho proto v zimě co nejvíce dát dohromady, a na jaře bych mu ráda dopřála odpočinek, a dala bych ho někam na pastviny na důchod.
Otázka je, lze ho nějak připravit? Třeba krmením, sundat zadní podkovy v únoru a přední před odjezdem na pastviny, abych nesundavala hned všechny najednou, podat vitamíny než odjede, cokoliv?
Diky
Já mám opačnou zkušenost než většina. Dávala jsem v 19letech kobylu na pastviny do důchodu. Nebyla jsem si tenkrát úplně jistá, jestli dělám dobře a jestli to kobyla zvládne, ale začala být silně dušná, a doktor jí dával 2-3roky života, v boxu se i přes léčení pořád zhoršovala. Na podzim jsem jí odvezla do nového ustájení, přes zimu byla ve venkovním boxe a ve výběhu, na jaře šla ven úplně. Celý první týden za mnou chodila a prosila ať nemusí být venku, ať jí vezmu zpátky do stáje. Při první nočním lijáku jsem se po půlnoci sebrala a jela se podívat co dělá, myslela jsem si, že jí najdu rozklepanou zimou a polomrtvou, ale stála s ostatníma koňma zaparkovaná v přistřešku a seřvala mě, proč nenesu nic v kýblíku
Podkovy jsme sundali po přestěhování, když je začala ztrácet. Přechodné období kupodivu zvládla dobře, měla jsem šikovného kopytáře, který jí strouhal opatrně a naučil mě jakou údržbu mám dělat v mezidobí. Horší se ukázala artroza, ta jí opravdu bolí a letos už hodně přiklekla.
Vloni jsme jí museli dát bokem od ostatních koní, po 25roce jí začaly kobyly bít, má u sebe staršího valacha s měsíční slepotou a myslím, že spolu mají nejspokojenější léta života, ty dva se hledali až se našli.
Mě se tedy pastevko pro koně v důchodu osvědčilo, ale faktem je, že za kobylou každý den jezdím, každý den 2x denně přikrmujeme (střídáme se s majitelkou valacha), přes zimu dekuji, průběžně kontroluji a léčím šrámy. Kobyla mě časově i finančně stojí víc, než ostatní 3 koně. Pokud uvažujete o pastevku na důchod, tak doporučuji ověřit si kam dáváte, jakou bude mít kůň péči (přístřešek, dostatek objemu, kamarád, příkrm, dekování atd.) určitě bych to nedělala stylem "vystrčím tě do průvanu a uvidíme co to udělá".
Dsj: Dusnost je ten pripad, kdy neomezeny pobyt na vzduchu pomuze strasne moc a je to velky argument, proc dat kone ven. Ale trochu tu citim rozdil mezi 19letou kobylou a konem zadavatelky, ktery se zrejme spis blizi Vasi kobyle ted. Dychaci problemy zrejme nema a rozlamanost bych videla jako na artrozu, ozyvani se starych urazu a potizi atd.
Jasne, ze nemusi zustat ve stavajici staji, ale takove to klasicke pastevko se stadem koni a pristreskem podle me nebude dobre.
akscha
napsal(a):
Dsj: Dusnost je ten pripad, kdy neomezeny pobyt na vzduchu pomuze strasne moc a je to velky argument, proc dat kone ven. Ale trochu tu citim rozdil mezi 19letou kobylou a konem zadavatelky, ktery se zrejme spis blizi Vasi kobyle ted. Dychaci problemy zrejme nema a rozlamanost bych videla jako na artrozu, ozyvani se starych urazu a potizi atd.
Jasne, ze nemusi zustat ve stavajici staji, ale takove to klasicke pastevko se stadem koni a pristreskem podle me nebude dobre.
máte pravdu, akscho, já mám zafixované, že kolem 20roku je čas myslet na důchod u většiny koní, tak jsem předpokládala, že koníkovi může být kolem té 20, ale paní nikde nepíše věk, může být daleko starší. Jinak mě se skutečně pastevko pro důchodce osvědčilo, kobyla je spokojená a prospívá. Pro mě jako majitele je tedy pastevko náročné, kdyby byla v boxu měla bych všechno jednodušší, hlavně teď v zimě, odpadlo by mi třeba noční krmení s čelovkou na hlavě a šachování s dekama.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
dsj
napsal(a):
máte pravdu, akscho, já mám zafixované, že kolem 20roku je čas myslet na důchod u většiny koní, tak jsem předpokládala, že koníkovi může být kolem té 20, ale paní nikde nepíše věk, může být daleko starší. Jinak mě se skutečně pastevko pro důchodce osvědčilo, kobyla je spokojená a prospívá. Pro mě jako majitele je tedy pastevko náročné, kdyby byla v boxu měla bych všechno jednodušší, hlavně teď v zimě, odpadlo by mi třeba noční krmení s čelovkou na hlavě a šachování s dekama.
Jenže dsj Vy se staráte jako málokdo.Takhle kdyby to bylo vždy.. Krásné.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenže dsj Vy se staráte jako málokdo.Takhle kdyby to bylo vždy.. Krásné.
Kurňa Meifíku, prosím ať je tahle pochvala před nastoupenou jednotkou první a poslední až se mi opotilo čelo. Myslím že každý se stará o koně nejlíp jak dokáže. Hlavně ať nám koně jdou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
dsj
napsal(a):
Kurňa Meifíku, prosím ať je tahle pochvala před nastoupenou jednotkou první a poslední až se mi opotilo čelo. Myslím že každý se stará o koně nejlíp jak dokáže. Hlavně ať nám koně jdou
A proč? Na tom není nic špatného přeci.Když se mi něco líbí je správné to říct i veřejně.Nebo se to u vás nesmí? :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zabucker
napsal(a):
Diky
Ahoj, asi bych na vašem místě v prvé řadě kontaktovala kvalitního výživáře.
Známá měla plňase, jezdili drezury, později rekreačně a když začal mít pohybové problémy, dala ho na pastevko a jezdila za ním jednou do měsíce. Kůň to nedával. I přestože byl denně přikrmovaný, chyběla mu zřejmě celoživotní rutina, kontakt s člověkem, box na noc, nebyl zvyklý na stádo, hodně scházel. Tak ho přesunula blíž,kam mohla jezdit častěji, do venkovního boxu s paddockem, s denním pobytem na pastvině, ve společnosti jednoho staršího koně, dekovali, příkrmovali podle aktuální potřeby a to mu vyhovovalo. Starší, bolavý kůň může být i na pastevku, ale potřebuje tam kvalitní individuální péči, tedy nejen zajistit přípravu přes zimu, ale i po převozu opravdu denně sledovat, co jak snáší a přizpůsobit krmení, zajistit tepelnou pohodu a přiměřené složení stáda. Nelze spoléhat na to, že takovou změnu nějak zvládne sám. Jak koně stárnou, tím méně si dokáží poradit se všemi výkyvy v jejich režimu, hůř si obhájí svoji pozici - jejich bolesti je zařadí na chvost stáda, což se projevuje na jejich psychice a fyzické kondici. Těžko snáším tyhle změny u svých koní, když vidím, jak je fyzické problémy posouvají v hierarchickém žebříčku níž a níž a jim to bere sebedůvěru. Proto je často nechávám jen po dvojicích, kdy jsou na tom oba koně podobně a nikdo je nešikanuje. Ale už jen víceméně opakuji, co tu bylo řečeno, tak vám a vašemu koni přeji hodně štěstí, ať to zvládnete.