Zdravím,
zajímaly by mě vaše názory na používání kamašů, popřípadě nějaký tip ke koupi.
Mám 5ti letou kobylku na rekreační ježdění. Jezdíme hlavně do terénu, občas chodíme přes kavaletky.
Zrovna včera jsme trošku zabloudily :-) a ten terén byl teda děsný :-O co vy? Kupovali byste kamaše na rekreační ježdění? Ještě říkám, že chodíme i kavalety.
Díky za radu
Láska ke koním
napsal(a):
Zdravím,
zajímaly by mě vaše názory na používání kamašů, popřípadě nějaký tip ke koupi.
Mám 5ti letou kobylku na rekreační ježdění. Jezdíme hlavně do terénu, občas chodíme přes kavaletky.
Zrovna včera jsme trošku zabloudily :-) a ten terén byl teda děsný :-O co vy? Kupovali byste kamaše na rekreační ježdění? Ještě říkám, že chodíme i kavalety.
Díky za radu
Kamašemi koni můžete způsobit více problémů,než případným škrábnutím o větvičku
Dostane se pod ně nečistota,a má odřenou nohu,projdete vodou ,následně se nožka zapaří a zase odře,některé kamaše nepadnou,tudíž necháte li je dlouho ,může zase vzniknout problém ,lehce se otočí a otlačí, .... prostě ,horší než lepší.
Kdysi jsem na jednoho mantaláka používala zvony a strouhačky.Šlapání do předků i okopávání kloubů na zadních ustalo ,když se za nějaký ten pátek ,naučil chodit a hlavně podsadit .
A já ráda odhodila "berličky"
Pokud se kůň nebude zraňovat ,nebo nebude mít zdravotní problém,kvůli kterému bych musela ochranné pomůcky řešit,už nechci o kamaších slyšet
Na šlachovky mám podobný názor,je to taková placebo podpora ,spíš pro majitele ,řekla bych.
Pokud vaše kobyla chodí z vycházek s něčím okopaným,odřeným,bolavým ,pak spousty věcí jde řešit jiným způsobem kování,strouhání,prostě nohu přestavíte.Ale nejvíc tedy tím správným přiježděním a samozřejmě výběrem terénu,což je na vás ,jako na jezdci.
Jestli žádný problém nemá ,kupte jí mrkev,nebo něco navíc k žrádlu ,ocení to spíš,než kamaše
koně
napsal(a):
Kamašemi koni můžete způsobit více problémů,než případným škrábnutím o větvičku
Dostane se pod ně nečistota,a má odřenou nohu,projdete vodou ,následně se nožka zapaří a zase odře,některé kamaše nepadnou,tudíž necháte li je dlouho ,může zase vzniknout problém ,lehce se otočí a otlačí, .... prostě ,horší než lepší.
Kdysi jsem na jednoho mantaláka používala zvony a strouhačky.Šlapání do předků i okopávání kloubů na zadních ustalo ,když se za nějaký ten pátek ,naučil chodit a hlavně podsadit .
A já ráda odhodila "berličky"
Pokud se kůň nebude zraňovat ,nebo nebude mít zdravotní problém,kvůli kterému bych musela ochranné pomůcky řešit,už nechci o kamaších slyšet
Na šlachovky mám podobný názor,je to taková placebo podpora ,spíš pro majitele ,řekla bych.
Pokud vaše kobyla chodí z vycházek s něčím okopaným,odřeným,bolavým ,pak spousty věcí jde řešit jiným způsobem kování,strouhání,prostě nohu přestavíte.Ale nejvíc tedy tím správným přiježděním a samozřejmě výběrem terénu,což je na vás ,jako na jezdci.
Jestli žádný problém nemá ,kupte jí mrkev,nebo něco navíc k žrádlu ,ocení to spíš,než kamaše
Dobře moc díky.
Jako první si prohlédněte nohy koně v místech, kde normálně přiléhají kamaše. Pokud jsou tam vidět nějaké rány od kopyt (podkov, jestli máte okováno), tak bych kamaše dávala.
Podívejte se na koně při chůzi po rovném podkladu a všímejte si, jestli nemá nějakou vadu chodu, jejíž dopad by se dal vyřešit kamašema (rozmetání, stíhání, strouhání)
Pokud podle vás existuje riziko, že se kůň zraní jednou nohou o druhou, je lepší kamaše dávat než potom řešit rány na nohách...
Já dávám koním pro práci v rychlém tempu v terénu (kolem 25-30km jedna práce) kamaše na všechny 4 + zvony
Jeden z koní je v tréninku do S-drezur a ten mívá při náročnějším přiježďování stejnou výbavu i na jízdárnu, někdy se mu podaří celkem solidně zauzlovat nohy a ťukne se. Kamaše podobné nehody velmi účinně vyřeší.
Jinak osobně nemám ráda skořepinové kamaše, nemůžete je na koni nechat delší dobu bez rizika zapaření. Používám tyhle, šlachovky Picasso Splint G3: http://www.4horse.cz/Splint-G3-d173.htm
Jsou dělané pro vytrvalecké koně, ale hodí se i na drezury a skoky. Na rozdíl od klasických jsou pružné, prodyšné a koně nikde neškrtí. Navíc vydrží hodně dlouho
A osobně si nemyslím, že kamaše resp. šlachovky jsou berličky, protože kůň neumí chodit. Pokud má pohybový problém, tak v kamaších nevidím žádné zlo, pořád lepší, než kdyby vám vypadl z tréninku kvůli nějaké banalitě, které se dalo snadno předejít...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano používám na přední i zadní, mám několik setů- mám je ráda čisté, takže na výměnu, jsem rekre jezdec, co taky občas přeleze na jízdárně nějaký ten klacek (když je někdy nestihnu nandat abych nezdržovala- jsem strašnej louda v cajkování, mám výčitky, že zrovna teď se něco stane)
Pokud jste okovaný (my ne) je možnost že si koník může zadní tnout do přední, prostě se nějak zašlápnou, zaskočit- nevyjde mu krok, lekne se, zašmodrchá si nohy, kdo ví co ještě. Já mám nohy dvě a někdy mám co dělat.
Pro alfi pav - dobrý den,
mám kobču po po zraněn ve výběhu - skočil po ní poník, chtěla se uhnout a na vlhkém povrchu jí ujeli zadky a spadla přičemž pravá zadní se ve spěnce dostala do torze, takže došlo k zhmoždění šlach ve spěnce. Vše se řešilo s vetem, po odléčení má 2 měsíce klid než začne pracovat. Myslíte že tyto kamaše by mohli fungovat i jako " zpevnění - ortéza" při začínající zátěži. popř. máte jiný tip ? Děkuji
bona11
napsal(a):
mám kobču po po zraněn ve výběhu - skočil po ní poník, chtěla se uhnout a na vlhkém povrchu jí ujeli zadky a spadla přičemž pravá zadní se ve spěnce dostala do torze, takže došlo k zhmoždění šlach ve spěnce. Vše se řešilo s vetem, po odléčení má 2 měsíce klid než začne pracovat. Myslíte že tyto kamaše by mohli fungovat i jako " zpevnění - ortéza" při začínající zátěži. popř. máte jiný tip ? Děkuji
žádný chránič není tak silný, aby dokázal udělat oporu set kilům zvířete. Jediná pomoc je opravdu pomalé postupné přidávání práce.
bona11
napsal(a):
Kamaše mohou pomoct proti mechanickému otěru jedné nohy o druhou případně mohou mírně utlumit náraz do překážky, ale o ortézu v pravém "lidském" slova smyslu nikdy nepůjde.
Nevím jakou rekonvalescenci vám naplánoval veterinář, ale je ji potřeba dodržet.
Na šlachy všeobecně platí dlouhý klid (6měs - 1 rok) a postupné zatěžování chůzí a později i jízdou po tvrdém povrchu např. asfaltu. Pokud už se koník může hýbat, tak kroková práce na ruce po cestě mu určitě neublíží a šlachám pomůže. Hlavně se vyhýbat bahnu a kluzkým povrchům, aby se zranění neobnovilo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jaké kamaše máte na mysli? Pokud možno zadavatelka.Je mnoho výrobců a i různá určení.

....a Marfis to rozsekne, protože má zkušenosti s ježděním na koni v kamaších
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
....a Marfis to rozsekne, protože má zkušenosti s ježděním na koni v kamaších
Spíš jsem to okoukal tady od Vás.Koukni kolik tu je takových témat kolem ochrany nohou koní.Na Eqch jsou články plné informací.