Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Ráda bych si pořídila dalšího koně pro radost a rekreaci. Myslím, že k mému účelu, věku a váze by se mohl hodit quarter horse. Už pěkně dlouho koukám do inzercí a přijde mi, že amerických plemen je tam spousta, ale ceny se drží pořád hodně vysoko. Chápu to u koní vhodných do sportu, ale hodně vysoké ceny jsou i u hříbat a dokonce i u koních starších. Nechce se mi dávat za koně k rekreaci a vypásání stopadesát a více tisíc.
Zajímal by mě názor někoho, kdo do toho více vidí. Dá se čekat, že ceny půjdou dolů? Připadá mi, že nabídka převyšuje poptávku. V inzerci vidím koně, které tam jsou už hodně dlouho, ale ceny se drží. Říkám si, že přeci jen westernový sport není zase tak rozšířený, jako třeba parkury a přemýšlím, kde to množství amerických plemen potom nachází uplatnění?
Myslím, že to jsou skvělí turisťáci, ale ty ceny na rekreaci jsou fakt dost.
Já do toho nevidím, jen jsme jednu dobu řešili tinkery a tam je to skoro to samé. nebo teda v tu dobu bylo.
Před 4-5 lety byla cena hříběte klidně 80 000. A přitom to je plemeno, které se dá využívat opravdu většinou jenom na rekreační ježdění. Teď už ceny trošku klesly, jak se tu tinkeři rozšířili.
U těch westernových koní to bude podobné. Často jsou flekatí = atraktivní barva, tak proč ne + 10 000, kvalitních čistokrevných jedinců bez příměsi krve A1/1 tu taky zas až tolik nebude, zase +několik tisíc nahoru, jsou to konstitučně vyhovující plemena pro rekreační jezdce, tak akorát vysoká, mohutnější, zvládnou i těžšího jezdce, takže zase plus pár korun nahoru, no a pokud vezmeme v úvahu ty koně po rodičích se sportovní výkonností nebo co mají sami sportovní výkonnost, tak tam už je vyšší cena jasná.
Prostě to není teplokrevník, kterých člověk najde v inzerci a po hřebčínech k prodeji desítky různých kvalit. Když si budete chtít koupit dobrého fríse, kladrubáka, nebo jakékoliv další v ČR méně početné a přitom populární plemeno, tak taky nebudete počítat, že za něj dáte jenom 50 000....
Po dlhej dobe som zháňala koňa na rovnaký účel ako vy a tiež som mala podobný pocit. Koní je na inzerátoch mraky, ceny nie sú vôbec nízke ak nerátam extra staré a chromé kone. Westernové plemená som vypustila hneď práve z dôvodu vysokej ceny, aj keď si takého koňa viem predstaviť. V cenovej relácii do 3.tis Eur to bolo bez šance niečo normálne nájsť (nie žriebä, ja som hľadala 2+ rokov). Tiež som rozmýšľala nad tinkerom, tu ma však odradzovali vysoké ceny za podivné fľakaté kone bez pôvodov - sorry všetkým chovateľom týchto krásavcov ale 100.tis czk za fľakatého poníka bez pôvodu naozaj nedám. Tak som sa zase zamerala na teplokrvníkov, lebo tam sa aspoň viem po tých rokoch zorientovať v rodokmeňoch, no po piatich osobných návštevách, dvoch nevydarených RTG a jednom škaredom páde z koňa ktorý vraj nikdy v živote nevyhodil to asi vzdávam a kúpim si ďalšieho psa
Těch rekreačních spolehlivých koní prostě obecně moc není a lidi se jich nechtějí zbavovat, a to ani za relativně vysokou cenu. Podle mě se rozdíly v ceně budou zvyšovat - staří, chromí a povahově divní koně budou levnější a levnější (jsou zadarmo drazí) a hodní koně, byť jen na rekreaci budou dražší (klidně 150 tis +). A v cenové relaci mezi tím budou koně, kde je nějaký problém buď ve zdraví, nebo povaze, přiježdění, a pak taky koně, kde to majitel zkouší, kolik by mohl dostat, i když je vlastně v kategorii zadarmo drahý.
Má to i logiku - sportovních jezdců tolik není, tj. koní do sportu tolik být nemusí, plus se předpokládají zkušenosti, trenér atd., tj. nároky na povahu tam tolik vysoké nejsou, a většina lidí stejně závodí třeba do "L", a tam ani ty nároky na výkon nejsou takové. Zatímco pohodový kůň bez sportovních předpokladů, co v klidu přejde pod méně zkušeným jezdcem terén nebo menší parkurek, hobby závody atd., to je extra žádané zboží, a lidi si pořád ještě myslí, že když to není do sportu, cena bude do 50 tisíc, což prostě neodpovídá - někdo toho koně musel vycvičit (a vychovat spolehlivého terénního koně je mnohdy těžší než výcvik koně do sportu), musí mít sám povahové předpoklady, protože každý kůň rozhodně takhle fungovat nebude, a to stojí spoustu peněz. Tj. je potřeba smířit s tím, že spolehlivý hobby kůň těch 150 tisíc stojí, a pak se v inzerci i nějací objeví, nebo je někdo bude cíleně připravovat. Protože čísla hovoří jasně - vybraný mladý kůň s klidným charakterem, a k tomu třeba 2 roky výcviku, a ještě není jisté, že z něj opravdu to pohodové terénní vozítko bude... A pak si lidi představují, že takový 6 letý, zdravý a hodný hobby kůň bude za 60 tisíc, protože přeci není do sportu, a náklady na "výrobu" toho koně přitom byly mnohonásobně vyšší. Takže ano, přijde mi za relativně mladého, zdravého a charkterního koně na toulky přírodou adekvární cena 150 tis. a více.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Slon Indický
napsal(a):
Těch rekreačních spolehlivých koní prostě obecně moc není a lidi se jich nechtějí zbavovat, a to ani za relativně vysokou cenu. Podle mě se rozdíly v ceně budou zvyšovat - staří, chromí a povahově divní koně budou levnější a levnější (jsou zadarmo drazí) a hodní koně, byť jen na rekreaci budou dražší (klidně 150 tis +). A v cenové relaci mezi tím budou koně, kde je nějaký problém buď ve zdraví, nebo povaze, přiježdění, a pak taky koně, kde to majitel zkouší, kolik by mohl dostat, i když je vlastně v kategorii zadarmo drahý.
Má to i logiku - sportovních jezdců tolik není, tj. koní do sportu tolik být nemusí, plus se předpokládají zkušenosti, trenér atd., tj. nároky na povahu tam tolik vysoké nejsou, a většina lidí stejně závodí třeba do "L", a tam ani ty nároky na výkon nejsou takové. Zatímco pohodový kůň bez sportovních předpokladů, co v klidu přejde pod méně zkušeným jezdcem terén nebo menší parkurek, hobby závody atd., to je extra žádané zboží, a lidi si pořád ještě myslí, že když to není do sportu, cena bude do 50 tisíc, což prostě neodpovídá - někdo toho koně musel vycvičit (a vychovat spolehlivého terénního koně je mnohdy těžší než výcvik koně do sportu), musí mít sám povahové předpoklady, protože každý kůň rozhodně takhle fungovat nebude, a to stojí spoustu peněz. Tj. je potřeba smířit s tím, že spolehlivý hobby kůň těch 150 tisíc stojí, a pak se v inzerci i nějací objeví, nebo je někdo bude cíleně připravovat. Protože čísla hovoří jasně - vybraný mladý kůň s klidným charakterem, a k tomu třeba 2 roky výcviku, a ještě není jisté, že z něj opravdu to pohodové terénní vozítko bude... A pak si lidi představují, že takový 6 letý, zdravý a hodný hobby kůň bude za 60 tisíc, protože přeci není do sportu, a náklady na "výrobu" toho koně přitom byly mnohonásobně vyšší. Takže ano, přijde mi za relativně mladého, zdravého a charkterního koně na toulky přírodou adekvární cena 150 tis. a více.
Ano, máte pravdu, když to takhle člověk přečte, tak je to vlastně logický.
Dobrý příspěvek!
Tak ale on vytrénovaný westernový kůň, to už je částka okolo klidně 300 tisíc.
Je pravda že u amerických plemen je cena nadsazená...
To pro to, že je zažité, že koně museli dovézt z USA a proto jsou drazí... Jen málokdo prodá aspoň odstávče za 50... Ceny jsou obvykle kolem 90 za hříbě...
No když jsem to téma ráno viděla, chtěla jsem napsat že mě zaráží proč je v inzercích tolik koní za tak nízkou cenu...
Protože jak píše Slon, tak to je.
No a proč odstávče ne pod 50K? Protože i odstávče v sobě nese hodně nákladů (vyšetření klisny, cesta za hřebcem, ustájení tam, poplatky za připuštění, veterina, krmení, opapírovat to hříbě, no a jasně že odstávče už taky něco umí - perfektní chování při běžné manipulaci...)
Prostě pokud mají být všechny nezbytnosti v pořádku, stojí to peníze.
Pak je tu ještě kategorie koní co neuspěli ve sportu - ti mohou být levní protože je kdosi účetně odepsal do ztrát se kterými se předem počítá, nechce ale aby jeho odchov končil na jatkách ALE chápe že takové zvíře potřebuje nějakou redrezuru a často i více vet. péče.
lenacia
napsal(a):
Tak ale on vytrénovaný westernový kůň, to už je částka okolo klidně 300 tisíc.
Je pravda že u amerických plemen je cena nadsazená...
To pro to, že je zažité, že koně museli dovézt z USA a proto jsou drazí... Jen málokdo prodá aspoň odstávče za 50... Ceny jsou obvykle kolem 90 za hříbě...
Nepřijde mi, že by ceny amerických plemen byly nadsazené, prostě chovatelů bylo míň a drží ceny tak, aby měl ten chov smysl, což je třeba něco, co chovatelé teplokrevníků tolik neumí. Připouštěcí poplatky amerických plemen jsou vyšší, klidně průměr okolo 20 tis., k tomu přeprava za hřebcem a ustájení u hřebce, nebo inseminace - problém s dopravou inseminačních dávek, platí se sono, veterinář. Pak se započítají krmné doplňky klisny v období březosti, vyšší krmná dávka v březosti a laktaci, větší spotřeba podestýlky u klisny a hříběte, v nájemní stáji vyšší cena ustájení, klisnu není určité období možné jezdecky využívat. Čas, kdy se hříbě cvičí, korektury kopyt, častější odčervování hříběte, k tomu třeba očkování klisny proti HPV, nákladů je spousta a chovatelé amerických plemen to mají alespoň spočítané tak, aby na tom netratili, u některých hříbat ČT za 30 tisíc se divím, že to někomu stojí za to nějaké koně chovat, sama jsem počítala, kolik by mě vyšlo do 3 let hříbě, pokud bych si ho odchovala ze své klisny a částka je to hrozná. A to je ještě takto v případě, že vše probíhá dobře, obvykle se některé roky nedaří, klisna nezabřezne, zmetá, stane se hříběti úraz nebo nějaké jiné veterinární problémy, a i tahle rizika si chovatel musí započíst, aby je nedotoval ze svého, pokud se přihodí třeba v dalších letech.
Obecně jsme si myslím příliš zvykli na přívětivé ceny koní v posledních letech, ale dlouhodobě se to udržet nedá, za levno se dají sehnat jenom zvířata s vadou, a nebo z nevyhovujících podmínek, případně, pokud má člověk obrovské štěstí na někoho, kdo musí prodávat v opravdové nouzi a vlastně ani neví, co doma má.
Před x lety jsem se rozhodla, že si pořídím koně na rekreaci a že chci "Američana".
Nebránila jsem se ani "půlkám" - křížencům s A1/1.
Chtěla jsem koně, na kterém se dá ihned jezdit.
V první fázi jsem si připravila 60000,-.
V této ceně jsem nacházela pouze koně mladé a neobsedlé nebo vyřazené chovné klisny "na chov není, na rekreaci stačí", většinou se zdravotními nebo charakterovými vadami.
Tak jsem limit zvedla na 80000,-
V této cenové relaci jsem nacházela obsedlé " rychlokvašky", koně s pofidérním původem a koně se zdravotními problémy, které prodávající přiznávali až v okamžiku, kdy se dozvěděli, že budu chtít předkupní prohlídku nebo rovnou přestali komunikovat.
Nakonec jsem si vybrala koně od profesionálního chovatele.
Zdravé, přiježděné zvíře s plným původem, registrací v ČR i v USA za které jsem zaplatila 130000,-
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak asi bych počkal do příštího léta s nákupem koně.Když se bude opakovat scénář tohoto léta a jako že prý má,tak raději nechci ani domýšlet co to udělá s inzercí koní.
Slon Indický
napsal(a):
Nepřijde mi, že by ceny amerických plemen byly nadsazené, prostě chovatelů bylo míň a drží ceny tak, aby měl ten chov smysl, což je třeba něco, co chovatelé teplokrevníků tolik neumí. Připouštěcí poplatky amerických plemen jsou vyšší, klidně průměr okolo 20 tis., k tomu přeprava za hřebcem a ustájení u hřebce, nebo inseminace - problém s dopravou inseminačních dávek, platí se sono, veterinář. Pak se započítají krmné doplňky klisny v období březosti, vyšší krmná dávka v březosti a laktaci, větší spotřeba podestýlky u klisny a hříběte, v nájemní stáji vyšší cena ustájení, klisnu není určité období možné jezdecky využívat. Čas, kdy se hříbě cvičí, korektury kopyt, častější odčervování hříběte, k tomu třeba očkování klisny proti HPV, nákladů je spousta a chovatelé amerických plemen to mají alespoň spočítané tak, aby na tom netratili, u některých hříbat ČT za 30 tisíc se divím, že to někomu stojí za to nějaké koně chovat, sama jsem počítala, kolik by mě vyšlo do 3 let hříbě, pokud bych si ho odchovala ze své klisny a částka je to hrozná. A to je ještě takto v případě, že vše probíhá dobře, obvykle se některé roky nedaří, klisna nezabřezne, zmetá, stane se hříběti úraz nebo nějaké jiné veterinární problémy, a i tahle rizika si chovatel musí započíst, aby je nedotoval ze svého, pokud se přihodí třeba v dalších letech.
Obecně jsme si myslím příliš zvykli na přívětivé ceny koní v posledních letech, ale dlouhodobě se to udržet nedá, za levno se dají sehnat jenom zvířata s vadou, a nebo z nevyhovujících podmínek, případně, pokud má člověk obrovské štěstí na někoho, kdo musí prodávat v opravdové nouzi a vlastně ani neví, co doma má.
Skutečně? Přijde vám jako kvalita, tříletý hřebec co nikdy nic nedokázal a nemá žádné vlohy a ihned připouští za 17 tisíc, a ohání se výkonností svého otce? Protože tak to velice často bývá... Teplokrevní alespoň musí udělat zkoušky nebo mít výkonnost.
K tomu dodejme že povinné 5 a 6 panel testy jsou velice krátkou dobu.
A o tom že někdo něco neumí.... No oni neumí často ani ti chovatelé amerik... A přesto právě ti horší chovatelé si v obou případech říkají docela hodně
rennie111
napsal(a):
Po dlhej dobe som zháňala koňa na rovnaký účel ako vy a tiež som mala podobný pocit. Koní je na inzerátoch mraky, ceny nie sú vôbec nízke ak nerátam extra staré a chromé kone. Westernové plemená som vypustila hneď práve z dôvodu vysokej ceny, aj keď si takého koňa viem predstaviť. V cenovej relácii do 3.tis Eur to bolo bez šance niečo normálne nájsť (nie žriebä, ja som hľadala 2+ rokov). Tiež som rozmýšľala nad tinkerom, tu ma však odradzovali vysoké ceny za podivné fľakaté kone bez pôvodov - sorry všetkým chovateľom týchto krásavcov ale 100.tis czk za fľakatého poníka bez pôvodu naozaj nedám. Tak som sa zase zamerala na teplokrvníkov, lebo tam sa aspoň viem po tých rokoch zorientovať v rodokmeňoch, no po piatich osobných návštevách, dvoch nevydarených RTG a jednom škaredom páde z koňa ktorý vraj nikdy v živote nevyhodil to asi vzdávam a kúpim si ďalšieho psa
A tie motešičké výpredaje si nepozerala? Kone nie sú na tom úplne top výživovo, čo nerobí úplne dobrý dojem z exteriéru, ale po výkonnostných skúškach za veľmi slušné ceny.
Pro Flip:
Časy se mění a průměrné platy v ČR s nimi (a ruku v ruce i ceny za zboží - koně). Dát za spolehlivého rekreačního koně čtyři pražské průměrné hrubé mzdy přece není moc peněz.
https://www.czso.cz/csu/xz/prumerna-mzda-v-kraji-ve-2-ctvrtleti-2018
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
To buďte v klidu.Já si koby nejdřív na rok a půl cvičně platil za ustájení a pak vycáloval na ruku ještě přes sto tisíc.Až tak hodně přes sto to bylo,že vlastně dvěstě. Luxusní kombajn a ještě je drzá někdy.
saola
napsal(a):
Pro Flip:
Časy se mění a průměrné platy v ČR s nimi (a ruku v ruce i ceny za zboží - koně). Dát za spolehlivého rekreačního koně čtyři pražské průměrné hrubé mzdy přece není moc peněz.
https://www.czso.cz/csu/xz/prumerna-mzda-v-kraji-ve-2-ctvrtleti-2018
Já jsem odcházela do důchodu a měla čistého 13500,- a to jen asi poslední rok. A to jsem brala i víc, než někteří otcové od rodin. V okrese Jeseník.
lenacia
napsal(a):
Skutečně? Přijde vám jako kvalita, tříletý hřebec co nikdy nic nedokázal a nemá žádné vlohy a ihned připouští za 17 tisíc, a ohání se výkonností svého otce? Protože tak to velice často bývá... Teplokrevní alespoň musí udělat zkoušky nebo mít výkonnost.
K tomu dodejme že povinné 5 a 6 panel testy jsou velice krátkou dobu.
A o tom že někdo něco neumí.... No oni neumí často ani ti chovatelé amerik... A přesto právě ti horší chovatelé si v obou případech říkají docela hodně
Já osobně u teplokrevných hřebců neberu výkonnostní zkoušky a nebo nutnost sportovní výkonnosti jako žádné plus. Diskriminuje to malé chovatele, co nemají zdroje a jméno k tomu na výkonnostní zkoušky nebo sportovní kariéru hřebce připravit, takže hodně nadějných hřebečků se prostě rovnou vykastruje. Jediné, čemu ten systém nahrává je vytváření chovatelské "elity", kdy si známí rozdělí posty plemenných hřebců a nejde tam zvnějšku proniknout, a hodně nadějných koní vybráno není, takhle byl odmítnut třeba i Totilas pozdější nejlepší drezurní kůň světa. A já osobně bych klidně uvítala plemenného hřebce s naprosto korektním exteriérem, zdravím a charakterem, nutit chovat k nějakému sportovnímu využití, které prostě 98% jezdců vůbec nehledá, mi přijde zvrácené. Takže za mě klidně nechat chovatele rozhodnout, čím chtějí připouštět, a požadovat jen třeba posouzení exteriéru a zdravotní testy (genetické a třeba kompletní rentgeny). V situaci, kdy většina klisen je držena soukromými majiteli s jedním nebo dvěma hřebci mi přijde naprosto kontraproduktivní požadovat po všech hřebcích sportovní vlohy, když najít mezi plemeníky tenhle základ, tj exteriérově korektní, charakterní a zdravé zvíře je umění - spousta hřebců má exteriérové vady, stačí zalistovat katalogem, nebo přenáší vady na potomstvo (v plemenitbě jsou hřebci, o nichž se ví, že potomstvo mívá ataxii, a nikdo je nevyřadí). O charakteru nebudu snad ani mluvit, o tom se jenom zákulisně šušká, ve sportu to spraví udidlo, řemení a dobrý jezdec. Jediné, k čemu tenhle systém vede je černá plemenitba a křížení v rámci plemenných knih bez požadavků, kde ale zase nejsou nároky ani na to zdraví a exteriér žádné...
A připouštěcí poplatek za tříletého hřebce bez výkonnosti 15 tisíc - proč ne? Takhle mladí hřebci mají kvalitnější sperma, a pokud se v budoucnu prosadí, chovatel má výhodu, že prodává potomky jako první. Jako prasárnu spíš vnímám použití hřebců, kde není čistý 5 nebo 6 panel test, ale to je zase na chovateli, co si vybere, a na kupci, co kupuje taková hříbata, jakou kvalitu bude akceptovat za své peníze.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
sisi58
napsal(a):
Když ty peníze máte, tak to není problém.
Ale i když prachy mám,tak mám dost rozumu vyčkat na příští léto.Teď bych koně nekoupil a myslím,že i s těmi svými budu mít starostí až až.Dva koně utáhnu i kdyby stál jeden padesát měsíčně.A vím že to v současnosti zní jako šílenost takové náklady,ale jako alternativu to brát na zřetel musím.Nemusí to tak dopadnout,ale může.OSN vydala dost neuspokojivou zprávu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale i když prachy mám,tak mám dost rozumu vyčkat na příští léto.Teď bych koně nekoupil a myslím,že i s těmi svými budu mít starostí až až.Dva koně utáhnu i kdyby stál jeden padesát měsíčně.A vím že to v současnosti zní jako šílenost takové náklady,ale jako alternativu to brát na zřetel musím.Nemusí to tak dopadnout,ale může.OSN vydala dost neuspokojivou zprávu.
Při nákladech na koně 50 tisíc měsíčně by v republice zbyli přesně dva - ti vaši. 😁
Tak černě bych to neviděla, jistě, počet koní bude menší a někteří uhynou hlady a hezké to nebude, ale koně se chovali a chovají i v sušších oblastech, prostě se nebude dát počítat s tím, že se dodá seno jako velký a relativně levný zdroj vlákniny, ale sestaví se krmná dávka jinak, s menším podílem sena, nebo senaží, kdy se že stejného balíku jako sena nasytí koní více... Hodně zemědělců dávalo pryč dobytek a ceny sena jsou zajímavé, vídám zatravňování polí, kdekdo plánuje sušit seno na kšeft.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Slon Indický
napsal(a):
Při nákladech na koně 50 tisíc měsíčně by v republice zbyli přesně dva - ti vaši. 😁
Tak černě bych to neviděla, jistě, počet koní bude menší a někteří uhynou hlady a hezké to nebude, ale koně se chovali a chovají i v sušších oblastech, prostě se nebude dát počítat s tím, že se dodá seno jako velký a relativně levný zdroj vlákniny, ale sestaví se krmná dávka jinak, s menším podílem sena, nebo senaží, kdy se že stejného balíku jako sena nasytí koní více... Hodně zemědělců dávalo pryč dobytek a ceny sena jsou zajímavé, vídám zatravňování polí, kdekdo plánuje sušit seno na kšeft.
Já vždycky raději vidím vše víc černě. Původně jsem se na koně jel jen podívat a jak to dopadlo by mě v nejdivočejším snu nenapadlo. No kdyby náhodou tedy opravdu zbyli v republice jen ty dva moje "muzejní exponáty",můžete se přijet kdokoli podívat na koně.Chování to má spíš jako pes,ale vzhled koně to má pořád.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já vždycky raději vidím vše víc černě. Původně jsem se na koně jel jen podívat a jak to dopadlo by mě v nejdivočejším snu nenapadlo. No kdyby náhodou tedy opravdu zbyli v republice jen ty dva moje "muzejní exponáty",můžete se přijet kdokoli podívat na koně.Chování to má spíš jako pes,ale vzhled koně to má pořád.
No vidíte, tak budete vybírat u posledních dvou koňských exponátů vstupné a vydělají si na sebe, plus budete mít i všechno seno v republice jen pro ně, žádný důvod k obávám.😁
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Lidičky, prosím, zkušenější o radu!
Koupila jsem teď koně a asi se stala obětí podvodu.
Kůň má v průkaze i ve smlouvě uvedené jiné čipové číslo, než má aplikovaný na levé straně krku. Jsem blbá, že jsem si koně neprojela čtečkou u prodávající, ale až doma, jen tak zkusmo. Nějak mě nenapadlo, že v tomhle může být nesrovnalost, nebo podvod.
Teď jsem volala paní od které jsem ho koupila. Její vysvětlení zní - kůň byl původně zapsaný jako teplokrevník v typu Shagya, modrá knížka. Protože se jevel nadějně, tak chtěli dodělat původ. Objednali DNA testy na paternitu a kůň dostal plný původ jako Shagya arab a jak mu dávali ty nové původové papíry, tak mu přidělili nový čip, ale ten mu asi zapomněli vpíchnout.
Taky vám to přijde jako úplný blábol?!
Co by jste na mém místě dělali?
Když bych vám někomu poslala čísla čipů, tedy dvou - jeden má v krku, ten bílý kůň, co mi tu chodí po louce a druhý je v PP - tak to umíte nějak dohledat, co je to za koně? Nebo kam se obrátit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

takového koně bych prostě okamžitě odvezla zpátky. asi stejný když koupíte auto a má jiný win než máte ve smlouvě. prostě to není ten předmět, který jste zakoupila, ale nějaký jiný.

jinak přidělení nového čipu je přece blbost. čip je trvalé označení zvířete. to je stejný, jak kdyby "přidělili nový výžeh".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Že jo? Že je to blbost? Že není legální zvíře přečipovávat?
Může mít dva čipy?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Odvézt zpátky je technicky možný. Nicméně jedna cesta je pět tisíc. A za koně už jsem peníze odeslala přes účet.
Všude jsou podvody a jak jsem stará, tak jsem blbá a ne a ne se poučit!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Může mít dva čipy?
Nemůže mít dva čipy a ani nelze dodělat původ zpětně, pokud nebyl pripousteci lístek. Zadejte si číslo čipu sem, nebude zřejmě odpovídat.
http://eagri.cz/public/app/VyhledavaniKoni/
Koně vraťte a požadujte i náklady na přepravu, sbírejte důkazy od prodávající (ten blábol o čipu písemně) a pokud se bude cukat, nebo lépe i preventivně, ať nesidi další lidi, tak Policii ČR, podvod... Pokud o tom čipu ví, a tvrdí tohle, je tam jasný úmysl podvod spáchat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Může mít dva čipy?
je to pitomost. dva čipy občas zvířata mají, ale je to error. prostě je aplikující veterinář natolik pitomej, že věří tomu, že majitel říká, že zvíře čip nemá stane se, no.
ale každý zvíře by mělo mít prostě jeden čip, stejně jako má kůň jeden výžeh, papoušek jeden kroužek a kráva dvě stejný známky, s jedním číslem. je to trvalý označení zvířete, způsob, jak na něj dostat nějaký číslo, kterým se liší od dalších podobných zvířat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Odvézt zpátky je technicky možný. Nicméně jedna cesta je pět tisíc. A za koně už jsem peníze odeslala přes účet.
Všude jsou podvody a jak jsem stará, tak jsem blbá a ne a ne se poučit!
Máte v ruce jasné důkazy z té čtečky čipů, to, co tvrdí je naprostý nesmysl, požadujte všechny náklady, kupní cenu, dopravu a klidně i ustájení. A vážně jdete do sporu, tohle nemůže nikomu projít.
Jste si jista, slone?
No, já bych si tak jistá nebyla. Pokud vám na koni záleží a stojí vám za to si jej ponechat i jako bezpapíráka, do soudění se bych nešla. Protože veškerá ta omáčka kolem je pravděpodobně jen tvrzení proti tvrzení, při vší úctě. Flip má pramalou šanci to dokázat, pokud to není slovo od slova napsáno ve smlouvě.
saola
napsal(a):
Jste si jista, slone?
No, já bych si tak jistá nebyla. Pokud vám na koni záleží a stojí vám za to si jej ponechat i jako bezpapíráka, do soudění se bych nešla. Protože veškerá ta omáčka kolem je pravděpodobně jen tvrzení proti tvrzení, při vší úctě. Flip má pramalou šanci to dokázat, pokud to není slovo od slova napsáno ve smlouvě.
Jako lesokůň může být i bez papírů, pokud se tedy koník líbí a nemá zuby koně, o 10 let staršího.
Ale vemte v potaz, že nemusí jít "jen" o podvod s průkazem, ale koník může být i kradený. To by pak zadavatelka mohla přijít i o koně i o peníze.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
saola
napsal(a):
Jste si jista, slone?
Jak tvrzení proti tvrzení?
V kupní smlouvě a v papírech je uvedený kůň, který se neshoduje s tím co mi prodali. Tedy přesněji - nesedí číslo čipu.
Co se týče připouštěcího lístku, tak ten se prý ztratil. Proto byl kůň napřed bez původu a pak mu původ dodělali.
Kůň je milý, ale já si ho nenechám už z toho důvodu, že je to okolo nějaká špína a nelíbí se mi to.
saola
napsal(a):
Jste si jista, slone?
Pokud má zadavatelka kupní smlouvu a průkaz na jiného koně, tak se vlastníkem toho koně, co má ve stáji vůbec nestala. Tzn. pokud chce postupovat po dobrém, vyzve majitele koně, co jí stojí ve stáji, aby si jej na vlastní náklady odvezl a uhradil jí veškeré náklady, které jí s opatrováním tohoto cizího koně vznikly, tj ustájení za dobu, co je u ní i převoz koně k ní do stáje - není a nikdy nebyla majitelem toho koně, náklady tedy hradí skutečný majitel. Zároveň vyzve prodávající k vydání bezduvodného obohacení, neboť kůň, tedy předmět koupě, jí nebyl vydán a strana prodávající tedy neplnila v souladu se smlouvou. To je obcanskopravni rovina, tady bych se nedostatku důkazů nebála, jinak to vyložit skutkově nelze. Zadavatelka by platila pouze soudní poplatek, který by ale následně byla povinna uhradit strana, která spor prohraje, jelikož tady jedna strana plnila dle smlouvy peníze a druhá koně nedodala, je jasné, že zadavatelka je v právu.
Trestnepravni rovina by bylo podání trestního oznámení pro podvod, to by vysetrovaly orgány činné v trestním řízení, nikoli zadavatelka, které by nevznikly žádné náklady. Následně by se mohla připojit v adheznim řízení se svým nárokem - viz výše, soud by buď rozhodl v trestním řízení, nebo ji odkázal na civilní soud - viz výše.

saola
napsal(a):
Jste si jista, slone?
jak tvrzení proti tvrzení? mám průkaz a smlouvu a koně s určitým číslem čipu. prodávající mi však vydal koně s jiným číslem čipu.
opravdu není co řešit.

sisi58
napsal(a):
Jako lesokůň může být i bez papírů, pokud se tedy koník líbí a nemá zuby koně, o 10 let staršího.
Ale vemte v potaz, že nemusí jít "jen" o podvod s průkazem, ale koník může být i kradený. To by pak zadavatelka mohla přijít i o koně i o peníze.
ale no tak. to je jako argument k tomu nechat to být?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Může mít dva čipy?
Měli jsme kobylu se dvěma čipy, přišla jako dvouletá, když ji jako hříbě čipovali tak sebou mrskala a čtečka nereagovala tak šoupli druhý z druhé strany krku. Ve finále fungovali oba a oba měla v průkazu. Když se dodelaval jiné ztracený průkaz tak komisař přečetl čip a čislo se zapsalo do nového průkazu. Takže u vas je to pravděpodobně podvod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Moc Vám díky všem za informace.
Trošku se mi to komplikuje - našla jsem koně s čipem (kterého tu mám), ale je napsaný na jinou majitelku, než jaká mi ho prodala a je uvedená v kupní smlouvě.
Takže se domnívám, že kupní smlouva asi není platná.
Nicméně kůň je tady a peníze jsou tam. Ještě to bude oříšek!
Slon má pravdu. Ale je to jen teoreticky. Když jde fakt o peníze, někteří lidé je vrací klidně po 100,- a nezajímá je že příštích 30 let...
Jak říkával jeden můj známý: blbce potkáš všude, jenže ke koním jsou speciálně přitahovaný (a nejenom holčičky)
Ale na policii bych se rozhodně obrátila ( pokud jste podle čísla ze čtečky našla jiného majitele, kontaktovala bych i jeho). Je klidně možné, že koni "jen" ztratili doklady a prostě dali od jiného (fakt jsou tak hloupí koňáci, co je ani nenapadne že se na to příjde). Ten co ho máte ve stáji mohl být normálně koupený a jenom ho nepřepsali. No a obojí dohromady dalo takový zmatek....
Chápu ten stres okolo toho. Já jsem si dotáhla domů poncla bez papírů (že se ztratili a ať si dodělám - má výžeh). Během vyřizování kopie ve Slatiňanech jsem zjistila, že mi ho prodala ženská které vůbec nepatřil (prostě blbka co klidně prodá cizího koně). Byl to velký stres, ale poncl zůstal u mě.
Pro Flip:
Než půjdete na policii, zcela jistě konzultujte s právníkem. Je třeba na policii jít, až když máte jasno, k jakému potenciálně trestnému činu vlastně došlo.
Nenabádám Vás, abyste to nechala být, ale je třeba se dobře připravit, zvlášť když máte doma v ohradě koně, kterého Vám jeho majitel vlastně ani neprodal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Není nic hezčího, než si udělat radost novým koníkem!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moc Vám díky všem za informace.
Trošku se mi to komplikuje - našla jsem koně s čipem (kterého tu mám), ale je napsaný na jinou majitelku, než jaká mi ho prodala a je uvedená v kupní smlouvě.
Takže se domnívám, že kupní smlouva asi není platná.
Nicméně kůň je tady a peníze jsou tam. Ještě to bude oříšek!
Tak jste konečně sehnala pro sebe vytouženého koně ? Zdá se zdravý,podle vás vyhovující a zas má jiný zádrhel
S koňmi a jejich doklady se odjakživa dějí věci,lepší nevědět
Třeba ta vaše majitelka dle čísla prostě prodala,dala,nechala ve stáji,koně té ,co vám ho přeprodala.Tím byla věc vyřízená a s přepisem se poté už nikdo neobtěžoval.
Pak ještě zjistit ,k jakému zvířeti patří čip a papíry ,následně je na něj smlouva,co máte v ruce
Já bych to asi zadala policii a dala vědět Evidenci do Slatiňan ,ať hledají.
Tím vy budete z obliga ,nechtěla jste si nechat jiné zvíře.
Taky bych zkusila z prodejkyně vytáhnout ,nebo třeba jejího okolí ,známých ,po sociálních sítích zapátrat,co je to zač.Když jste tam pro koně jela a zkoušela ho ,atd. zdálo se vám všechno OK?
Nějaké řeči o dodělání původu jsou asi hloupost.
Takže vy máte teď doma šimla.Valacha?Krmíte,staráte se.
K němu pak průkaz původu,že je to bílý a skutečně čistý Shaghya? S vypsanými předky a číslem čipu a jménem majitelky.Se kterou jste sepsala kupní smlouvu
Ve skutečnosti je to pak nějaký jiný šiml a podle čísla čipu co v krku má,policie ,nebo vy,přes veterináře zjistíte ,odkud a čí by mohl být.
Pokud vy sama koně nenaložíte a neodvezete ,což asi neuděláte,zadarmo,tak vám stejně pravděpodobně zůstane.Leda by se prodejkyně zalekla policiejního vyšetřování a koně si stáhla zpátky.Ovšem,abyste viděla peníze
Já třeba čtečku nemám a ani náš doktor,takže bych se radovala,že mám konečně vybraného toho pravého a nevěděla bych nic
Je to hloupá situace a držím palce,ať se vyřeší,pokud možno pro vás uspokojivě
napsal(a):
ale no tak. to je jako argument k tomu nechat to být?
Neargumentuji. Jen píši svůj názor. Konec konců zadavatelka psala, že koně nechce, že to smrdí. S tím souhlasím v druhé půli svého příspěvku.
Ale ta možnost, že si může s koněm natolik pasovat, že si ho bude chtít nechat, tu je. Stát se to může. Tu pak půjde o to zjistit, čí kůň je a koupit ho od něj.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
Já bych poradil,ale tohle zařízení dokáže zlikvidovat cokoli s RFID čipem.Takže i občanku.Jde ještě aplikovat "sleep mode" a čip se stane "neviditelným".Pak lze v paměti CMOS provést úpravy co hrdlo ráčí a znovu aktivovat.Abrakadabra máme nového koně.😁
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
sisi58
napsal(a):
Neargumentuji. Jen píši svůj názor. Konec konců zadavatelka psala, že koně nechce, že to smrdí. S tím souhlasím v druhé půli svého příspěvku.
Ale ta možnost, že si může s koněm natolik pasovat, že si ho bude chtít nechat, tu je. Stát se to může. Tu pak půjde o to zjistit, čí kůň je a koupit ho od něj.
To já koukal na tu stránku eagri a můj valášek je k lidské spotřebě-ano.To jako už je po smrti?
saola
napsal(a):
Pro Flip:
Než půjdete na policii, zcela jistě konzultujte s právníkem. Je třeba na policii jít, až když máte jasno, k jakému potenciálně trestnému činu vlastně došlo.
Nenabádám Vás, abyste to nechala být, ale je třeba se dobře připravit, zvlášť když máte doma v ohradě koně, kterého Vám jeho majitel vlastně ani neprodal.
Tohle je nesmysl - soukromopravni nárok z kupní smlouvy a trestný čin jsou naprosto oddělené roviny, trestný čin podvodu bude vyšetřovat orgán činný v trestním řízení (policie, státní zástupce), zadavatelka se o něm nemusí radit s právníkem, i pokud by se zjistilo, že se nejedná o TČ podvodu, její nárok trvá. Se svým nárokem by se mohla jen přihlásit v rámci adhezniho řízení, kde v rámci jednoho soudního řízení mohou rozhodnout i v soukromopravnim sporu, jinak se jen jedná o vinu a nevinu prodávající. A tohle je podvod ukázkový - uvedla zadavatelku v omyl za účelem obohacení se. Naopak, na policii co nejdřív, hlavně pro případ, že by kůň byl kradeny, o svém soukromopravnim nároku může následně debatovat s právníkem za X měsíců, kdy se vyšetří, zda se jedná nebo nejedná o trestný čin.
Ano na policii co nejdříve. (vždy se dá k tomu´podat dodatečně vysvětlení, prodávající Ti nezvedal telefon a nekomunikoval) Jenom upozorním, že někdy a někde mají policisté tendenci odrazovat Tě - mívají plno keců proč se s tím nebudou zabývat.... Zašla bych tam hned zítra - však pracují 24 hodin nepřetržitě. Podvod je podvod.
Jen taková pod čarou - hledali jste čtečkou i nějaký druhý čip? Kdyby jako náhodou byli dva? /to už je jenom taková blbá zvědavost/
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
Tak já čistě hypoteticky teď budu jako hrát tu podvodnici na policii.Já že jsem paní prodala koně s jiným čipem? Naopak.Odemně šel kůň naprosto v pořádku..Tu změnu čísla musela provést až ona mě neznámým způsobem.A bude se vyšetřovat.A já vím,že změnu lze provést za pomoci starého foťáku s bleskem. Byl bych opatrný paní nastrkat do sporu,který vůbec nemusí vyhrát.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já čistě hypoteticky teď budu jako hrát tu podvodnici na policii.Já že jsem paní prodala koně s jiným čipem? Naopak.Odemně šel kůň naprosto v pořádku..Tu změnu čísla musela provést až ona mě neznámým způsobem.A bude se vyšetřovat.A já vím,že změnu lze provést za pomoci starého foťáku s bleskem. Byl bych opatrný paní nastrkat do sporu,který vůbec nemusí vyhrát.
tak na to jsou znalci, kteří budou vědět, jak se dá změnit číslo čipu.... pokud to lze
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
tak na to jsou znalci, kteří budou vědět, jak se dá změnit číslo čipu.... pokud to lze
Stačí starý fotoaparát s bleskem a mírně pokročilý "ektronik".Nechci paní radit aby se na to vykašlala.Ovšem zase si dovedu představit že když spor prohraje ,mohla by nám pěkně poděkovat za rady.Z toho ani já už srandu nemám. Moje maličkost prostě paní jen říká,jako řekněme člověk s elektrotechnickým vzděláním a léty praxe i v přepalování CMOS v řídících jednotkách automobilů,že RFID čip je hračka pro děcka.Občanku Vám trvale "vyřeší" i obyčejná mikrovlnka. Čip v mé občance se taky náhodou "rozbil" hned jak jsem jí přinesl domů novou. Mě určitě nikdo "odpípávat" nebude.Digi totalitu zásadně odmítám.
Meifi, to, co tvrdíte bude celkem na nic důkaz - existují bývalí majitelé toho koně, lidé co ho znali a poznají ho, atd. Navíc podvod zadavatelce nikdo nemůže přiznat - ona se tím majetkově neobohatila, kdyby chtěla vrátit peníze z důvodu nějaké vady koně, tak má ještě pořád možnost, lhůta k vrácení jí neuplynula, nemusela by kvůli tomu měnit čísla čipů... Přeci to nejde nechat být, tam se podvodnice spoléhá na to, že nikdo čtečkou čipů totožnost rekreačního koně neověřuje, takhle může vykupovat průkazy od mladých uhynulých koní, kde úhyn majitel nenahlásil a prodávat koně za levno omlazené, nebo třeba i kradené...

Ale tak věřím tomu, že lze čip zničit, ale přepsat na něj číslo čipu, které je zaregistrované na jiného koně?

Sice má k tomu prodávající zvláštní průpovídku, ale dejme tomu se mohla stát chyba i při čipování. A kůň mohl dostat jiný čip, než který byl papírově zaznamenán. Lidská chyba. Nekompatibilitou čtečky to být nemůže? To by asi čip nepřečetla vůbec?
Případné trestní oznámení bych radši nepodávala na konkrétní osobu. Ne "paní XX se dopustila podvodu a prodala mi jiného koně", ale "k paní XX se zřejmě dostal jiný kůň, než požadovala, toho následně bez povědomí o záměně prodala" nebo "koupila jem podle papírů jiného koně, bojím se, zda nedošlo někdy v minulosti k záměně např. za kradeného". Ať se snaží zjistit jiní, kde - a zda vůbec - došlo k podvodu.
Ještě připomínám, že každý kůň má v průkazu i popis. Pokud měl nějaký odznak, je to patrné i po naprostém vybělení. Prostě rozhrnete zimní srst a je vidět na kůži rozdíl kde je pigmentovaná a kde ne. To by mohlo pomoci udělat si jasněji.
(zda někdo nějak manipuloval s čipem bych nechala na policii - ta ať zjišťuje kdo)
Jinak v dnešní době pokročilé identifikace genetikou není problém pomoci si ztotožňováním - hřebci mají profil udělaný.
No policii bych zašla rozhodně, neodkladně. Koně vrátit můžete, ale jde o to jak dostat peníze z prodávající.... Rozhodně to půjde lépe, když uvidí, že nejste žádné ořezávátko. (víte, jednáte.... na kecy typu Proč jste ho odvážela když jste teď tak chytrá? - No koho by napadlo, že existují tak hloupí koňáci co budou v dnešní době zaměňovat koně, když genetika....)
No je to velmi zajímavá historka. Prosím Flip pište o vývoji.
Ano, s tim popisem je to pravda. Sedi presne na kone (odznaky, viry...)? Protoze pokud ne, asi se musite zamyslet, zda prokazete, ze ten kun u vas ve staji je ten, co Vam pani prodala... Protoze ona muze argumentovat tim, ze prodany kun byl v poradku a vy jste ho pak nekam "zasantrocila."
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Našla jsem si v evidenci, že kůň, kterého tu mám, s tím číslem čipu, které má, rozhodně existuje. Jen je napsaný na jinou majitelku, než na paní, která mi ho prodala. Všechny tři bydlíme dost daleko od sebe. Jinak bych se za paní, která je majitelka rozjela, ale je to skoro třistakilometrů jedna cesta. Na netu nemá ani mail, ani telefonní číslo. Adresu ano, tedy zbývá "papírová" pošta. Paní, která mi koníka prodala to zdůvodňuje tak, že se s onou paní zná a že si koně vyměnily. Jako kus za kus. A nechtělo se jim to na evidenci přepisovat.
Číslo čipu, které mám uvedené ve smlouvě, není prý číslo čipu, ale číslo starého modrého průkazu koně. (Kůň měl prý napřed modrý průkaz, ten se ale stornoval, když se mu udělal původ a dostal nový průkaz s jiným číslem). Paní, která mi koně prodala se prý speltla, protože si myslela, že číslo čipu koně a číslo jeho průkazu se vždy shoduje, tak v tom víc nebádala a přepsala do smlouvy první číslo, které viděla.
Mám z toho hlavu jak škopek!
Je to takhle nějak možný, jak to paní popisuje?
Ještě jsem chtěla poprosit, aby jste se koňáci zahloubali do paměti, jestli znáte, nebo jste znali koně, který byl už v sedmi letech bílý jak sníh. Myslím tím, že vybělující bělouš se narodí tmavý a pak vyběluje. Ale já osobně mám pocit, že úplně bílí, bez jediného tmavšího chlupu bývají až tak kolem desátého roku a i později.

Nevyznám se v chovatelství ani v řádech PK krom fjordů.
Jako podstatné mi přjde:
-jak přesně máte napsanou kupní smlouvu, je-li tato
-od koho jste kupovala /některé firmy jsou v Rohanu opravdu profláklé a kůň s falešnými papíry už je vyšší level než třeba "ztracené papíry ze dvorka" nebo neřešené přepisy majitelů předchozích z pouhé lajdárny/
- tak teď trochu nevím, má to být čétéčko nebo shagya?Pokud B, tak bych prostě obvolala nějaké kontakty z PK
http://www.shagyaarab.org/cz/kontakt.html
No. A podstatné bude jako vždy vaše zhodnocení situace. Jestli koně chcete, toho, který vám pochoduje po ohradě, a jen chcete vyloučit kradeného nebo tak. Nebo jestli chce shagyu z čipem z papírů, jinak vše anulovat.
Dodatek: přečetla jsme váš doplněný příspěvek, poslední. Tipuji levotu.
Jinak není nic jednoduššího, aby vám prodejkyně dala telefon na tu paní, která je papírově majitelka vámi koupeného koně, přece se znají, mění si koně.
A na "firmu" bychs e zkusila poptat u endurančních lidí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
S tím popisem v průkazu je to pravda, jenže já ho nemám. Mám jen údaje z něj vypsané ve smlouvě. Když jsem byla se na koně podívat, tak jsem si ho prohlédla, ale čísla nekontrolovala, nenapadlo mě, že by mohl v tomto směru být problém. Paní se potom nabídla, že ho za mě rovnou pošle do Písku, aby se přepsal majitel. To jsem uvítala, nemám papírování ráda. Teď bych ho fakt ráda viděla, ale paní se po diskusích se mnou rozhodla, že zítra do Písku zavolá a nechá si průkaz poslat zpátky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Teď jsem koukala (díky Vašim odkazům) na plemennou knihu on-line, kde je nabídka vyhledávaní koní podle majitelů a jako majitel tohoto koně, tam není uvedená ani jedna z těch dvou paní (co si měnily koně). Je pravda, že nevím, jak moc je toto vyhledávaní aktualizované a spolehlivé.
Začíná to být dost zamotaný.
Kůň byl napřed vedený jako kříženec Shagya na modrou knížku. Pak se mu prý dohledal původ a dostal PP. On není úplně typický Shagya. Mně se právě v inzerátu líbil, že je takový mohutnější podsaditý. V inzerátu nebylo uvedené plemeno, já jsem si myslela, že to je spíš ČT, nebo nějaký kříženec. Teprve na dotaz mi paní řekla, že to je papírový Shagya. Mně je plemeno jedno, jde mi jen o to, aby to bylo papírově v pořádku a hlavně mě vadí stát se obětí "chytráků". Jestli to tedy tak je. Třeba je to jen zmatek a bord l v papírech a přepisování majitelů.
Tak to Vam nezavidim. Koupila jste kone, ktery prodavajicimu nikdy nepatril, prukaz nemate (existuje vubec?) a mate jen kupni smlouvu, ktera je pro zmenu na jineho kone (jiny cip).
Tipla bych, ze prodavajici 100% pocitala s tim, ze cteckou nic overovat nebudete (kdo to taky dela?), bili kone jsou "vsichni stejni," kazda bydlite na jinak konci CR, pravdepodobnost odhaleni nejake levoty proste byla skoro nulova. Nic neporadim, ale drzim palce a napiste, jak to resite.
PS: zavolejte si do toho Pisku sama, at pripadny prukaz pozdrzi a rozhodne neposilaji zpet. Mate kupni smlouvu, mate na to narok.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Do Písku určitě zítra zavolám, snad se se mnou budou bavit.
Jinak - jak se tady někdo ptal - čtečka mi funguje určitě správně, ověřila jsem si to na svých psech. To co mi ukáže, tak souhlasí s číslem v Europasu.
Snad tahle diskuse aspoň někomu pomůže, aby byl opatrnější. Čtečka čipu dneska už není drahá věc.
Ja si nejak celkom dobre neviem predstaviť to dodatočné vystavovanie pôvodu. Ak by to bolo žriebä pod matkou, tak ešte ok. Ale ako dokázali plemennej knihe, že ten kôň, s tým to DNA profilom sa narodil v tento rok a jeho rodičia v tom čase spĺňali chovné podmienky?
Možno ak by naozaj súhlasil čip koňa s tým uvedeným v modrom preukaze, budiš... ale načo by niekto dodatočne vystavoval pôvod valachovi? Je v tom príliš veľa “ale” na to, aby to bol príbeh uveriteľný.
Přifařím se se svým dotazem taky sem, prtože také řeším čip a průkaz....přivezla jsem si kobylku, narozená v Nizozemí, tedy v Holandsku. Má průkaz koně tedy ještě z Holandska..podle tohoto odkazu tady na ten čip jí prostě podle čísla čipu nedohledám..dá se to dohledat ještě nikde jinde? Plus kam mám poslat, na jakou vlastně PK její průkaz na přepis majitele? Název průkazu je Nederlands Mini Paarden Registratie Stambeek..Rodiče v prkazu zapsáni..chtěla jsem se o ní něco dozvědět, tak jsem hledala a nic nenašla. Otec byl Fandor V. Kairos (mini shetty), máma Onbekend k ní není nic dál napsané, nemohu ji nikde dohledat(podle fotky v průkazu, kde stojí s mojí kobylkou to byla mini apalloska. V průkazu je napsáno u plemene App./Shet.Jméno kobylky je Alma. V.D. Maria Weide...jak se dá tedy o kobylce něco dohledat, včetně toho čipu a kam tedy vlastně poslat průkaz na přepis??

Historka je nevěrohodná.
Se čtečkou se u fjordů pracovalo už v minulosti běžně. Před 15 lety se jako čistý fjord nabízelo cokoli béžového s melírem. Přitom až na několik jednotlivců ze zoo apod. pocházeli všichni čistí z NL, starší měli i výžehy, mladší už jen čip , takže přejet levou stranu krku a pokud číslo začínalo 528, bylo to cajk.
Když neměl ani čip, šlo poslat hřívu mámy a hříběte, hřebci genetiku měli hotovou, dodělávali jsme papíry tříletkům i starším.

canka
napsal(a):
Přifařím se se svým dotazem taky sem, prtože také řeším čip a průkaz....přivezla jsem si kobylku, narozená v Nizozemí, tedy v Holandsku. Má průkaz koně tedy ještě z Holandska..podle tohoto odkazu tady na ten čip jí prostě podle čísla čipu nedohledám..dá se to dohledat ještě nikde jinde? Plus kam mám poslat, na jakou vlastně PK její průkaz na přepis majitele? Název průkazu je Nederlands Mini Paarden Registratie Stambeek..Rodiče v prkazu zapsáni..chtěla jsem se o ní něco dozvědět, tak jsem hledala a nic nenašla. Otec byl Fandor V. Kairos (mini shetty), máma Onbekend k ní není nic dál napsané, nemohu ji nikde dohledat(podle fotky v průkazu, kde stojí s mojí kobylkou to byla mini apalloska. V průkazu je napsáno u plemene App./Shet.Jméno kobylky je Alma. V.D. Maria Weide...jak se dá tedy o kobylce něco dohledat, včetně toho čipu a kam tedy vlastně poslat průkaz na přepis??
Musíte do NL PK, mateřské. Kobylku hlašte tady na UEK , jen evidence, tím splníte zákon. Přepis majitele A další info mzsíte do NL PK, na její svaz.
U fjordů je to zpoplatněno, i členství v NL svazu, inpřepisy, kjorungy, pravidla jsou daná, u nás musí být oba rodiče čistí, jinak je to bezpapírák.
Vy tam máte neznámou matku, tak to asi v Holandském minikoni nevadí, ale koukněte na jejich řád PK.
To jsem zvědavá na pokračování... Hodně držím palce (i na nohách). A věřím že i spousta dalších slušných lidí.
Já to vidím na jasný podvod. Papíry se vždy dávají se smlouvou. Nebo jejich kopie. Vždyť když to zvíře dovezete do nájemní stáje, co si ustajovatel zapíše do deníku (dnes je kopírka na každém rohu, vyfotit si do mobilu je to nejmenší), neví nic o očkování, odčervení, krve na převoz...
Já tam ty papíry pošlu... (do Písku, do Slatiňan)... to je tak stará povídačka, že je fousatá! K tomu kopec keců a peníze už mají na účtu. Bez policie to asi nepůjde.
Jste na dobré stopě. Dle čísla z čtečky jste našla posledního majitele (řádného, slušně zapsaného). Když ho na policii zmíníte, mohou ho kontaktovat (rychleji než pošta, ale i ta umí překvapit), Budete alespoň vědět jestli je to krádež koně, nebo krádež dokladů, nebo jinak. Poptejte se na FB ve skupinách jak radí Žofré - výsledek může příjemně překvapit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Taky přeji co nejméně starostí a ať to dobře dopadne.Jinak prosim vás co to na tom eagri znamená k lidské spotřebě-ano.Mě to "děsně štve" co to tam mám u valacha uvedeno.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky přeji co nejméně starostí a ať to dobře dopadne.Jinak prosim vás co to na tom eagri znamená k lidské spotřebě-ano.Mě to "děsně štve" co to tam mám u valacha uvedeno.
To pouze znamená, ze nebyl lecen leky, ktere by ho navzdy vyradily z potravniho retezce :) nektere leky proste potravinova zviraza nikdy dostat nesmí a kun teoreticky potravinove zvire je, pokud ho podani takovych leku nevyradi (vede se o tom zaznam do prukazu). Zrovna dneska jsem to resila kvuli disertaci, takze posilam i shrnujici odkaz:
https://www.vetkom.cz/konoviti-v-potravinovem-retezci/
akscha
napsal(a):
To pouze znamená, ze nebyl lecen leky, ktere by ho navzdy vyradily z potravniho retezce :) nektere leky proste potravinova zviraza nikdy dostat nesmí a kun teoreticky potravinove zvire je, pokud ho podani takovych leku nevyradi (vede se o tom zaznam do prukazu). Zrovna dneska jsem to resila kvuli disertaci, takze posilam i shrnujici odkaz:
https://www.vetkom.cz/konoviti-v-potravinovem-retezci/
"část II – zde se kůň neodvolatelně prohlašuje za „nepoživatelného“ a to na základě podpisu majitele nebo držitele zvířete na základě vlastního rozhodnutí kdykoliv v průběhu života zvířete; nebo na základě podpisu držitele a veterinárního lékaře po podání VLP nepovoleného pro potravinové koně"
Tohle tedy znamená, že já jako majitel můžu nechat přepsat svého koně jako 'nepoživatelného' kdykoliv chci? To by teoreticky znamenalo, že takto vedený kůň už na jatka nemůže a v případě prodeje koně se člověk nemusí bat, že koník skončí v IKEA kuličkách?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jo už tomu rozumím.Jsem si říkla že je to nějaké divné..Vždyť jsem s ním byl dneska venku. Jinak bohužel u valáška to přepsat zatím nemůžu,ale koby už tam má "ne".Jinak on ten skandál kolem "hovězí koniny" byl snad někde až z rumunska nebo co.Ty vado ještě že to nejím.Si tam dovedu představit tu kontrolu.

blackmyday
napsal(a):
"část II – zde se kůň neodvolatelně prohlašuje za „nepoživatelného“ a to na základě podpisu majitele nebo držitele zvířete na základě vlastního rozhodnutí kdykoliv v průběhu života zvířete; nebo na základě podpisu držitele a veterinárního lékaře po podání VLP nepovoleného pro potravinové koně"
Tohle tedy znamená, že já jako majitel můžu nechat přepsat svého koně jako 'nepoživatelného' kdykoliv chci? To by teoreticky znamenalo, že takto vedený kůň už na jatka nemůže a v případě prodeje koně se člověk nemusí bat, že koník skončí v IKEA kuličkách?
Bohužel i nepoživatelný kůň stále na jatka může, jenom je po porážce tělo zkonfiskováno = odvezeno do kafilerie. Rizika, že se tak např. budoucí majitel rozhodne vyřešit odchod koně na věčné pastviny, se ani takto naneštěstí 100% zbavit nedá . Alespoň se tím ale sníží potenciální (finanční) motivace to udělat, protože za konfiskát od jatek nic nedostane.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
A to ale myslím může docela stačit.Jak za to "hnusák" nic nedostane,tak to nebude tak lákavá možnost.I když nevylučuje to tuhle možnost zcela.To je jasné.
napsal(a):
Musíte do NL PK, mateřské. Kobylku hlašte tady na UEK , jen evidence, tím splníte zákon. Přepis majitele A další info mzsíte do NL PK, na její svaz.
U fjordů je to zpoplatněno, i členství v NL svazu, inpřepisy, kjorungy, pravidla jsou daná, u nás musí být oba rodiče čistí, jinak je to bezpapírák.
Vy tam máte neznámou matku, tak to asi v Holandském minikoni nevadí, ale koukněte na jejich řád PK.
Žofré díky za info. Psala jsem do Slatiňan, kobylka je tady registrovaná od r. 2009, ale inspektorem nebyla doložena stránka s čipem, proto v evidenci čip není, ale budeme to nyní řešit. Vedená je jako Holandský minihorse. Matka v průkazu sice neznámá(mini appa), tatínek jsem psala. Jak může být tedy ta kobylka papírová, když má neznámou matku? Nějak to nechápu. PK v Holandsku tedy asi řešit nebudu. Jen jsem nevěděla, kam zaslat průkaz a hlášení o změně majitele,
To Flip: Vlastně se ani nedivím, že máte takové problémy, když koně kupujete jak housku na krámě.
Dne 16.11.2018 00:35 píšete: "Ráda bych si pořídila dalšího koně pro radost a rekreaci.". Uplynul JEDINÝ (!) den a už je tu příspěvek: "Koupila jsem teď koně a asi se stala obětí podvodu." (17.11.2018 17:47).
Copak takhle se pořizuje kůň?! Silně pochybuji, že za jeden den jste stihla zajistit prohlídku veterinářem, v klidu si pročíst smlouvu, zkontolovat údaje o koni atd.
Máte doma spoustu zvířat, chováte psy, nějakého koně už taky vlastníte - tj. nejste nezkušený začátečník! A patnáct let vám taky není!
Pokud to půjde, koně neprodleně vraťte i za cenu, že sama uhradíte dopravu. Pokud v papírech nesedí jediný údaj (číslo čipu, jméno majitele), můžete sama sebe dostat do problémů.
Bych taky nebyla tak přísná... Ona nezmiňuje nějaký problém se zdravím koně, stupněm výcviku, problematickým chováním, zatajeným zlozvykem. Ona zmiňuje záměnu koně. (to je prostě skandál a stane li se neúmyslně, už by si pro koně někdo přijel)
Také jsem koupila bez papírů - trápeného poníka. Věděla jsem, že se doklady ztratili. Při vyřizování nových jsem kontaktovala posledního zapsaného majitele - ten prodával paní a ta agentuře na letní tábory a ti ustájili u paní která ho prodala mě aniž by jí patřil... No ještě že šlo jen o pár tisíc a agentura mávla rukou, že si to vyřídí s ní. No nervy ...
Bohužel se hodně změnila u koní atmosféra. Když jsem si chtěla koupit koncem 90. koně - slušně mi bylo řečeno ať si počkám až po třicítce (neměla bys na něj čas kvůli dětem), prostě prodáme někam kde se bude moci předvést i ve sportu - kvalitní péče byla považována za základ. No a tehdy se koňáci více znali a tak si mohli víc věřit (o svini se vědělo). Teď má koně každý a vypadá to jako u pejskařů... množení místo chovu, bez papírů, nízká vet. péče, 0 zootechniky... využití k pláči...

canka
napsal(a):
Žofré díky za info. Psala jsem do Slatiňan, kobylka je tady registrovaná od r. 2009, ale inspektorem nebyla doložena stránka s čipem, proto v evidenci čip není, ale budeme to nyní řešit. Vedená je jako Holandský minihorse. Matka v průkazu sice neznámá(mini appa), tatínek jsem psala. Jak může být tedy ta kobylka papírová, když má neznámou matku? Nějak to nechápu. PK v Holandsku tedy asi řešit nebudu. Jen jsem nevěděla, kam zaslat průkaz a hlášení o změně majitele,
OT minihorsí,holandské:-).
Čanko, já nevím, nikdy jsme nechovala něco, co se jmenuje Holandský minihorse. Tak netuším, jaké mají podmínky pro zápis do své PK.Tipuji, že je to "mladé plemeno". Ono do barokpinto nebo NASH taky možná v prvních dobách vleze leccos.
Když se tady začal dělat ČS pony jako plemeno, nemohli být oba rodiče ČS pony-kde by se vzali..takže bylo stanoveno, že mají koně zařazovaní do PK ČSP prioritně vypadat tak a tak, exteriérově, a ideální je z takových a takových předků, ale že tam byli i tací, kteří rozhodně neměli třeba čtyřgenerační dohledatelné předky, naopak měli třeba neznámou matku tak to byla otevřená PK/.A postupně se udělala nějaká chovná základna a kriteria se zpřísňovala a selektovalo se-teď už je myslím kniha uzavřená.
Myslím, že i haflingáři se donedávna potýkali s "haflingy" s nedoložitelným nebo nežádoucím původem ve čtvrté-páté generaci předků.
Fjordi mají jasno a už dlouho PK uzavřenou, fjord je to, co má prokazatelný šestigenerační původ z čistých fjordů, tam nemůže být ani procento cizí krve, ani neznámý předek.
tohle je vaše PK, linkuji vám kontakty na sekretariát a je tam i o plemeni, historii,zkouškách...
https://www.minipaarden.nl/Contact.aspx
nahoře na liště máte záložku "fokkerij" to je chov, a když ji rozkliknete, najdete "zoeken" to je vyhledávání, já bych zkusila "zoeken in NMPRS database " a tam do vyhledávacího řádku zkusila vložit číslo čipu vaší kobylky.
/holandsky já neumím, jen pozdravit a pár koňských slov, Žofrák se naučil kvůli fjordkoulím celkem plynně, tlumočí při kjorungách a právě jednání s mateřskou PK majitelům fjordkoulí, ale do Štědrého dne určitě nestíhá totálně, pak nevím- kdyby vás to chytlo jako nás kdysi fjordkoule, taky jsme se začali o plemeno zajímat, až když nám "to" stálo u domu:-).Ale Holanďani mluví běžně třemi jazyky, i starší generace, pokud vládnete německy nebo anglicky, vůbec se nebojte je kontaktovat, stopro se domluvíte.Na ty stánky použijte překladač gůgla, pro hrubou představu.
Jinak české zákony máte tím UEK v pořádku, nic víc nemusíte.
Je to OT, ale představte si, kdyby kobylu přivezli domů a zjistili, že má jiný čip.
https://sport.idnes.cz/anna-kellnerova-kun-za-ctvrt-miliardy-kellner-bill-gates-pk6-/sporty.aspx?c=A181120_165656_sporty_mt2
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Nemá někdo pocit že už mě vidí i ve skříni když otevře?😂 Chudák Bill..Už ani na koně nemá.😂No po poslední aktualizaci W10 se ani nedivím.😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tss, když přežil Visty, tak už přežije všechno - nic horšího už nikdy nikdo nevymyslí ...
Visty byly boží.Někteří uživatelé čekají dodnes až je konečně uvidí.😂 Již jen poslední restart a "je to tam".😂
napsal(a):
OT minihorsí,holandské:-).
Čanko, já nevím, nikdy jsme nechovala něco, co se jmenuje Holandský minihorse. Tak netuším, jaké mají podmínky pro zápis do své PK.Tipuji, že je to "mladé plemeno". Ono do barokpinto nebo NASH taky možná v prvních dobách vleze leccos.
Když se tady začal dělat ČS pony jako plemeno, nemohli být oba rodiče ČS pony-kde by se vzali..takže bylo stanoveno, že mají koně zařazovaní do PK ČSP prioritně vypadat tak a tak, exteriérově, a ideální je z takových a takových předků, ale že tam byli i tací, kteří rozhodně neměli třeba čtyřgenerační dohledatelné předky, naopak měli třeba neznámou matku tak to byla otevřená PK/.A postupně se udělala nějaká chovná základna a kriteria se zpřísňovala a selektovalo se-teď už je myslím kniha uzavřená.
Myslím, že i haflingáři se donedávna potýkali s "haflingy" s nedoložitelným nebo nežádoucím původem ve čtvrté-páté generaci předků.
Fjordi mají jasno a už dlouho PK uzavřenou, fjord je to, co má prokazatelný šestigenerační původ z čistých fjordů, tam nemůže být ani procento cizí krve, ani neznámý předek.
tohle je vaše PK, linkuji vám kontakty na sekretariát a je tam i o plemeni, historii,zkouškách...
https://www.minipaarden.nl/Contact.aspx
nahoře na liště máte záložku "fokkerij" to je chov, a když ji rozkliknete, najdete "zoeken" to je vyhledávání, já bych zkusila "zoeken in NMPRS database " a tam do vyhledávacího řádku zkusila vložit číslo čipu vaší kobylky.
/holandsky já neumím, jen pozdravit a pár koňských slov, Žofrák se naučil kvůli fjordkoulím celkem plynně, tlumočí při kjorungách a právě jednání s mateřskou PK majitelům fjordkoulí, ale do Štědrého dne určitě nestíhá totálně, pak nevím- kdyby vás to chytlo jako nás kdysi fjordkoule, taky jsme se začali o plemeno zajímat, až když nám "to" stálo u domu:-).Ale Holanďani mluví běžně třemi jazyky, i starší generace, pokud vládnete německy nebo anglicky, vůbec se nebojte je kontaktovat, stopro se domluvíte.Na ty stánky použijte překladač gůgla, pro hrubou představu.
Jinak české zákony máte tím UEK v pořádku, nic víc nemusíte.
Žofré děkuji moc za vyčerpávající informace..hned se na to podívám,až budu mít více času,teď přes týden se moc nečapu..zkusím ale aspoň to číslo čipu..a pak bych je zkusila kontaktovat tedy v angličtině..takže dá se třeba i zjistit,kolik měla hříbátek?To asi ne že? Údajně měla mít 3,ale asi dohledat nepůjdou,pokud třeba 2 měla už v ČR..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Tak to by tým, který to sjednával dostal padáka.
Kellnerová má skoro levnou herku.😂
https://www.expres.cz/petr-kellner-zavodni-kun-catch-me-if-you-can-fkh-/zpravy.aspx?c=A181121_150220_dx-zpravy_stes
Tak přece jen se tam hýbou docela slušné peníze,co říkáte? Myslím v tom sportu.A to připočítejme ještě inflaci.Dnes dolar už není to co býval.
V každom športe sa hýbe veľkými peniazmi. Ale čím viac peňazí je napríklad dotácia, tým sú vačsie náklady.
Vždy ma v športových správach pobaví, keď zahlásia, aké strašné tisíce dostal tenista za to, že sa dostal niekam napríklad do semifinále. Že ale vstupenka stojí 2/3 tej sumy, že tam musí priletieť(a nie sám), že i platí tréra, výbavú ubytovanie, bla bla...to ignorujeme.
On aj ten šport na celkom nízkej úrovni stojí dosť peňazí a naozaj to nie je o tom, že sa nejaká investícia vráti. A hlavne, s jedlom rastie chuť. Čím viac sa niekomu darí, tým má vyššie ambície, investuje viac, kúpi ďalšie kone, atď...
Miochodom samé perly, The Green Monkey sa predával ako dvojročný, pretože zabehol veľmi pekne a rýchlo prácu pred dražbou. Už v živote tak rýchlo nebežal a mám dojem, že ani v chove to nie je žiadna hitparáda.