Mám za sebou hodně let ježdění a běžného lonžování na jedné lonži, ale až do dneška jsem se nikdy nesetkala s prací na 2 otěžích.
Ale jelikož mé pocity z toho byly smíšené, zajímalo by mě, jaký názor na tuto výcvikovou metodu mají jiní lidé.
Byla jsem se podívat ve stáji, kde před pár měsíci koupili pěknou kobylku sportovního typu, prý moc neježděnou, s ne uplně jasnou minulostí. Ovšem po nějaké době se stalo, že si 2x z ničeho nic stoupla do svíčky, jednou s jezdcem, jednou na lonži.
Nechali ji zkontrolovat, zrentgenovat, zuby udělat (našli ulomený zub), sedlo na míru, ale stejně se na ní zatím bojí sednout a chtějí ještě tak měsíc pracovat ze země, na 2 lonžích a takto ji vzdělávat.
O práci na 2 lonžích nic nevím, tak jsem se šla na jejich lekci podívat. Ale pár věcí se mi nezdálo.
Hlavně to, že vnější lonž, vedená za zadkem koně, podle mě musí minimálně občas rycnout do huby. Připadá mi nemožné, aby to šlo fakt tak vychytat, aby se to nedělo.
A za druhé - opět ta proklatá vnější lonž - koně irituje. Teda alespoň tahle kobyla po ní občas vykopávala a to prý byla dnes mnohem lepší než při předchozích tréninkách.
Má podle vás smysl pracovat s problémovym koněm stylem, který ho nas**á?
A jde říjící kobylu nenas**t lonží za zadkem?
Doteď jsem měla dojem, že práce na 2 lonžích je "vyšší dívčí" a kdo to umí, už je velkej frajer, ale teď jsem měla pocit, že s jednou lonžkou a obyč chambonem/gogue bych měla lepší výsledky a méně naštvaného koně.
Záleží, jak to kdo umí. Také jsem s plnokrevnou pracovala na dvou lonžích. prvně jsem navykala na to, že jí bude něco plácat po zadku, nevěděla jsem, jak bude reagovat na to, že na zadních nohách něco bude. A pokud by hodila zádelí rycla by si v hubě. Na dvou lonžích pracuji raději. Mám lepší kontakt s koněm s jeho hubou. Vnitřní otěží si ho mohu lépe ohnout do kruhu, aby mi hlavu nevytáčel někam kamsi. A nemusím kobylu nutně honit po kruhu, mohu z kruhu přejít na obdélník a různě pracovat tam.
Plnaska je velice nasrávací, je to rapl. Se chambonem (pevným) i gogy se prala. Dvě lonže mi lépe respektovala. Byla spokojenější. A vnější lonž prý pomáhá (podle mé fyzio) aby se koník lépe po kruhu ohnul - navádí ho.
Koukám na videa a našla jsem tento způsob vedení lonží, to se mi zdá vůči koni citlivější:
https://www.youtube.com/watch?v=KgfbBk5yU44
Protože když to vede okolo zadku, nemá to moc daleko ke všeobecně spíše odsuzovanému Pessoa postroji.
"Vnitřní otěží si ho mohu lépe ohnout do kruhu, aby mi hlavu nevytáčel někam kamsi." - tak to člověk může i na jedné otěži, ne?
"A nemusím kobylu nutně honit po kruhu, mohu z kruhu přejít na obdélník a různě pracovat tam. " Jelikož jsem většinou byla ve stájích, kde se nesmělo lonžovat na jízdárně, pouze v kruhovce, tak mě tenhle argument nenapadl.
Tuhle kobylu takhle lonžují (mimo jiné?) protože na jedné lonži se lepila na lonžéra. Ale to je podle mě natrénovatelné, to už na mě zkoušelo x koní a všichni se pak naučili.
Na druhou stranu - ten neklid v hubě a šolíchání kolem zadku - teoreticky může působit jako desenzitizace. Aneb všechno špatné je pro něco dobré
keira
napsal(a):
Koukám na videa a našla jsem tento způsob vedení lonží, to se mi zdá vůči koni citlivější:
https://www.youtube.com/watch?v=KgfbBk5yU44
Protože když to vede okolo zadku, nemá to moc daleko ke všeobecně spíše odsuzovanému Pessoa postroji.
"Vnitřní otěží si ho mohu lépe ohnout do kruhu, aby mi hlavu nevytáčel někam kamsi." - tak to člověk může i na jedné otěži, ne?
"A nemusím kobylu nutně honit po kruhu, mohu z kruhu přejít na obdélník a různě pracovat tam. " Jelikož jsem většinou byla ve stájích, kde se nesmělo lonžovat na jízdárně, pouze v kruhovce, tak mě tenhle argument nenapadl.
Tuhle kobylu takhle lonžují (mimo jiné?) protože na jedné lonži se lepila na lonžéra. Ale to je podle mě natrénovatelné, to už na mě zkoušelo x koní a všichni se pak naučili.
Na druhou stranu - ten neklid v hubě a šolíchání kolem zadku - teoreticky může působit jako desenzitizace. Aneb všechno špatné je pro něco dobré
Tak zrovna tohle video je docela, hrůza, kůň spěchá, vůbec nenese, není v rovnováze, často je zarolovaný.
Zrovna tohle není ukázka šetrnějšího lonžování na dvou lonžích.
Přesto pokud to někdo umí, tak na dvou lonžích, které lépe simulují otěže, lez pracovat postupně s koněm celkem na čemokoliv, aniž by jakkoliv rušil jezdec. Na lonž vedenou kolem žádě si kůň musí nejprve zvyknout samozřejmě.
Ale právdu máte v tom že lonže lze zapínat a vést různě...
sovicka
napsal(a):
Tak zrovna tohle video je docela, hrůza, kůň spěchá, vůbec nenese, není v rovnováze, často je zarolovaný.
Zrovna tohle není ukázka šetrnějšího lonžování na dvou lonžích.
Přesto pokud to někdo umí, tak na dvou lonžích, které lépe simulují otěže, lez pracovat postupně s koněm celkem na čemokoliv, aniž by jakkoliv rušil jezdec. Na lonž vedenou kolem žádě si kůň musí nejprve zvyknout samozřejmě.
Ale právdu máte v tom že lonže lze zapínat a vést různě...
Jojo, to video je strašný, ale mně šlo jen o to vedení otěží