Dobře přiježděný jezdecký kůň, krmený přiměřenou krmnou dávkou a chodící pravidelně do výběhu by ani po zimní jezdecké pauze neměl být neovladatelný.
Pokud koně neznám a nevím, nač je zvyklý, tak se ujistím, že práci na lonži zná - moje koně jsem třeba nikdy nelonžovala, protože to neumím správně, aby to bylo k užitku koně a obecně nejsem příznivce honění koní v kruhu bez cíle, které lze často vidět. Pokud je v místě kruhovka, preferovala bych tu, pokud mám pocit, že kůň musí upustit páru.
Pokud kůň stál celou zimu zavřený třeba na boxe, situace se dost mění, a takového chudáka bych určitě nejezdila, pokud už s ním musím pracovat, tak se ujistím, že opravdu alespoň 10 minut před prací a 10 minut po práci krokuje, protože svaly a jejich upony, šlachy, budou hodně náchylné ke zranění.
Obecně koně po jezdecké pauze nejezdím dlouho a práci přidávám postupně, nechci koně přetáhnout a rozbolavet.
Jo, a preferuji vlastní zdraví. Vždy. Takže pokud k nějakému koni a priori jdu s pocitem, že ho musím honit v kruhu na lonži, aby mě nezabil a je to arab, tedy automaticky potvora, tak na něm nejezdím. Lezu jen na koně, které mám pocit, že mohu zvládnout a ježdění si užít, bez úrazu a nebezpečí, ona i psychická pohoda jezdce dělá u koní hodně.
Ohledně pohodlí na ježdění bez sedla - pohodlné bývají hřbety koní kulatých, s nevýrazným kohoutkem. To je dost individuální, yla záleží i na aktuální výživné kondici koně.
Tak asi proběhne i nějak seznámení s majitelkou, která vám poví svoují představu. Její managment apod.
Jinak arab není žádný potvorák, ano jsou to citlivější koníci. Pokud se umíte ke koni chovat korektně, neřešíte věci silou, spíš partnersky. Tak není s arabem žádný problém, ba naopak.
Já po dlouhé pauze 5 měsíců (těhotenství+ šestinedělí) vytáhla svojí 5 letou arabu z pastviny na krátkou vyjížďku a jeli jsme na volné otěži, žádný stres.