Dobrý den,
Mám spíše takovou otázku než problém.
Pořídila jsem si mladého plnokrevníka, který si prošel zraněním šlach. Měl je natažené, bylo to řešeno operací. Problém s nimi aktuálně už žádný nemá. Vše vyléčeno, pohybuje se v pohodě, terén si nevybírá. Jenže od ukončení své kariéry poradně nemakal a já, když s nim teď začínám pracovat, chci předejít nejakym zbytečným problémům, vím že to asi neovlivnim, ale zkusit to můžu. Koupila jsem mu, na doporučení, MSM do krmiva. Zajímá mě ale jestli třeba po práci nohy chladit, nebo jestli do boxu bandážovat? Je lepší pracovat pod sedlem s bandážema nebo jsem koupila Velcro Kentaury tak radši dávat ty než obyč šlachovky? Co je lepší? Za každou radu děkuji.
Zdravím, bohužel tedy koně s jednou zraněnými šlachami už nejsou nikdy úplně jako před zraněním a rádo se to vrací, ale dobrým managementem se dá dost problémům předejít. MSM na šlachy preventivní vliv nemá, je to zjednodušeně něco jako ibalgin, ale na klouby a šlachy - tlumí zánět, otok a bolest.
Osobně nejsem příznivcem šlachovek a bandáží, vidím víc negativ než pozitiv, šlacha není zpevněná sama, ale má berlicku, díky které spíše slábne, je jednoduché pak koni bandáž nebo slachovku upevnit příliš pevně. Jsem spíše pro zpevňování šlach, tzn postupné navykání na práci, na pevném podkladě, na šlachy se doporučuje vyklusavani na asfaltu s postupným zvyšováním, u toho zase pozor na klouby, chrupavky tohle více zatěžuje. Obecně s koněm s horšími šlachami nikdy nepracuji v hlubokém nebo kluzkém terénu, a opravdu dbám na to postupné zvyšování práce. Chlazení po práci rozhodně ano, ostříkat hadicí a po větší práci klidně i chladivý gel na šlachy.
Nevim, cim ten kun prosel, kazdopadne plny dostihovy trenink byva docela zaprah a je mozne, ze kun pri beznem rekre pouziti vlastne zadny problem mit nebude. Kamaradky kobyla byla dvakrat stazena z tréninku kvuli slacham, podruhe uz jiz zustala na rekreaci. Slo ale o velmi aktivni rekreaci, mnoho naklusanych a nacvalanych km za vyjizdku (prosla jsem vic staji a tady byla jezdeni zdaleka nejnarocnejsi). Kobyla byla uplne zdrava, jen ty dostihove práce proste nezvladala.
Edit: narozdil od zadavatelky kone nebyla operovana, slachy se precily konzervativne
akscha
napsal(a):
Nevim, cim ten kun prosel, kazdopadne plny dostihovy trenink byva docela zaprah a je mozne, ze kun pri beznem rekre pouziti vlastne zadny problem mit nebude. Kamaradky kobyla byla dvakrat stazena z tréninku kvuli slacham, podruhe uz jiz zustala na rekreaci. Slo ale o velmi aktivni rekreaci, mnoho naklusanych a nacvalanych km za vyjizdku (prosla jsem vic staji a tady byla jezdeni zdaleka nejnarocnejsi). Kobyla byla uplne zdrava, jen ty dostihove práce proste nezvladala.
Edit: narozdil od zadavatelky kone nebyla operovana, slachy se precily konzervativne
Teď se koukám že mi to místo nebylo napsalo bylo. Operaci se to neřešilo. Prý se to stalo tak že po dostihu, který nedopadlo podle představ, dostal takový zápřah až se to stalo.
Neplánuju z něho dělat nějak extra super závodního koně. Jen takového hobby kamoše atd. Jako zatím co jsem ho jezdila tak žádný problem nebyl. Máme docela tvrdou jizdárnu a nevypadá že by mu to vadilo. Naopak pracuje s chuti. Jen se fakt bojím aby nenastal nějaký pruser no 🙂
Ze sve velmi, velmi omezene zkusenosti si troufam rict, ze to bude ok. Ono vetsina lidi si mysli, jak jezdi aktivne, ale v porovnani s dostihovou praci jsou uplne jinde.
Skutecne narocna jezdeni jsem zazila jen v te jedne a bylo to prave tim, ze majitelka mela dostihovou minulost. A davala to i tato kobyla s drivejsimi problemy se slachami (ona jen nezvladala rychle cvalove prace, a to normalni clovek normalne nejezdi :)). Takze bych pracovala normalne, pouze vynechala narocne hluboke tereny jak pise Slon, kone trochu sledovala a uvidi se.
akscha
napsal(a):
Ze sve velmi, velmi omezene zkusenosti si troufam rict, ze to bude ok. Ono vetsina lidi si mysli, jak jezdi aktivne, ale v porovnani s dostihovou praci jsou uplne jinde.
Skutecne narocna jezdeni jsem zazila jen v te jedne a bylo to prave tim, ze majitelka mela dostihovou minulost. A davala to i tato kobyla s drivejsimi problemy se slachami (ona jen nezvladala rychle cvalove prace, a to normalni clovek normalne nejezdi :)). Takze bych pracovala normalne, pouze vynechala narocne hluboke tereny jak pise Slon, kone trochu sledovala a uvidi se.
Dobře, moc děkuji 🙂
Antisgarcia
napsal(a):
Teď se koukám že mi to místo nebylo napsalo bylo. Operaci se to neřešilo. Prý se to stalo tak že po dostihu, který nedopadlo podle představ, dostal takový zápřah až se to stalo.
Neplánuju z něho dělat nějak extra super závodního koně. Jen takového hobby kamoše atd. Jako zatím co jsem ho jezdila tak žádný problem nebyl. Máme docela tvrdou jizdárnu a nevypadá že by mu to vadilo. Naopak pracuje s chuti. Jen se fakt bojím aby nenastal nějaký pruser no 🙂
Ešte by som k peknému zhrnutiu od Slona dodala, že pred a po prácou dôkladne vykrokovať. Môžete kúpiť aj chladivý íl a po väčšej námahe preventívne natrieť šlachy. V čom sa Slonom nezhodnem sú chrániče, tam teda ja do terénu preferujem obyčajné šlachovky, hlavne na nejaké väčšie práce v cvale. Nie kvôli podpore šliach, ale na ochranu pred mechanickým poškodením.
Arbora
napsal(a):
Ešte by som k peknému zhrnutiu od Slona dodala, že pred a po prácou dôkladne vykrokovať. Môžete kúpiť aj chladivý íl a po väčšej námahe preventívne natrieť šlachy. V čom sa Slonom nezhodnem sú chrániče, tam teda ja do terénu preferujem obyčajné šlachovky, hlavne na nejaké väčšie práce v cvale. Nie kvôli podpore šliach, ale na ochranu pred mechanickým poškodením.
Krokuji hodně, na skole jsme zranění šlach braly takže zase něco málo vím. Jinak na lonž používám šlachovky a na ježdění velcro kentaury, ale uvažovala jsem i nad bandážema, ty ale tedy radši nedám.