Ako sa naučiť jazdiť?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2019 15:37
Vanee

XXX.XXX.121.150

Zdravím. Mám 19 rokov, už od mala mám sen jazdiť na koni, aj napriek tomu, že som prakticky žiaden kontakt s koňmi v detstve nemala. Väčšina ľudí, čo jazdí, jazdí od mala, ja nastupujem na VŠ v Brne a pokiaľ čas a financie dovolia, rada by som si tento sen splnila a "dohnala" to, čo som zameškala.

Na koni som sedela pár krát, ako 13-14 ročná. Zopár hodín na jednom ranči, kde som sa už stihla naučiť zopár zlozvykov, a potom na inom, kde som tie zlozvyky odstraňovala. Jazdila som hodinku každý týždeň, dva, čiže samozrejme k nejakým obrovským posunom nedochádzalo, a prestala s tým vtedy, keď mi došli úspory :D Dalo mi to zopár základov a tiež niekoľko poznatkov:
1. Nie som žiaden prirodzený talent
2. Celkom mi to zničilo ilúzie o jazdení. Vo výchove psov som vždy uprednostňovala premýšľanie a pozitívny prístup, preto ma hodina na štýl: "Udri toho koňa silnejšie, keď nechce naklusať, on bez bičíka nezrýchli!" vôbec nebavila a postupom času som sa na to jazdenie samotné prestávala tešiť.

Čo sa týka mojich cieľov, fascinujú ma kone ako zvieratá, jazdenie ako také je pre mňa len taká bokovka, ktorá k nim skrátka patrí. Netúžim behať po závodoch, skákať a podobne, iba sa naučiť korektne jazdiť vo všetkých chodoch, nech koni nezavadziam. A hlavne sa chcem naučiť aj všetkému tomu naokolo, čo ku koňom proste patrí - nie prísť, sadnúť na nasedlaného koňa a po 45 minútach odísť.

Moja otázka teda znie - ako začať? V mojom okolí na Slovensku stáli jazdecké hodiny vždy tak 250kč, v Brne niekedy aj dvojnásobok, čo je celkom dosť, pokiaľ by som mala takú sumu platiť dva, tri krát do týždňa. Mám sa aj napriek tomu zamerať na podobné lekcie, popr. 10 hodinové permanentky a pod., kým sa nenaučím obstojne jazdiť? Alebo sa pridať do nejakého jazdeckého oddielu? Príde mi, že tých je relatívne málo, a tiež sa bojím, že budem medzi deťmi trocha vytŕčať. Popr. skúsiť nájsť nejakého súkromníka s vlastným koňom a potrebnými znalosťami, ktorý by ma učil? Ako ste sa učili vy, pokiaľ ste začínali v neskoršom veku?

16.5.2019 17:44
kapička

XXX.XXX.64.44

Začala jsem jezdit v podobném věku. Platila jsem si lekce na jízdárně, časem jsem občas s něčím pomohla. Časem jsem zjistila, že mi stáj svým přístupem nevyhovuje (ani ne tak přístup ke koním ale k zákazníkům) a stáj změnila, sice to taky není úplně 100%, ale to vidím jen díky tomu, že ve stáji trávím půl dne tolikrát týdně, kolik mi práce dovolí. Mám časově relativně příznivou práci na to, fungovat ve stáji v rámci JK a neplatit tolik, ale naprosto nevyhovující, když bych měla jezdit někam pravidelně v určité dny a nebo mít koně svého.

Na nějakou super jezdeckou kariéru ( a tím nemyslím sport, ale celkově se vyjezdit v jezdce, který bude schopný koně něco víc) to už není, v dospělosti vstupuje do hry mnohem víc strach a myšlenky, co by se stalo, kdyby.... Na to se naučit korektně zacházet s koněm a v sedle mu nevadí to ale stačí.

Jediné, co jsem se ve všech stájích, kde jsem jezdila, nenaučila, je jak pořádně manipulovat s koněm ze země, na to se podle mě kašle obecně při výchově rekreačních jezdců. Takže umím držet voltižního koně na lonži i při cvalové sestavě voltižáka, ale neumím správně koně vylonžovat, aby to k něčemu bylo. Veškerou manipulaci s koněm ze země (trénujeme zastavovaní, couvání, obraty nebo i obyčejné vedení lekavého koně z výběhu) jsem buď odkoukala, načetla nebo nějak vydedukovala ze zkušeností. A to co tak slýchám od známých, co jezdí, mám docela štěstí, že vůbec můžu s koněm trávit čas jinak než vyčistit, nasedlat, odjezdit, odsedlat.
Ono je to logický, je to jezdecká škola, tak učí jezdit a nemají čas, hlídat zákazníky při manipulaci s koněm. Ale to hlavní kolem koní (manipulace, péče...) to podle mě naučí hlavně dospělého málo kde. Leda mít štěstí na někoho s vlastním koněm, rodinnou stáj....

Edit: co se týče ceny, tak 500 korun je normální. Kolem Prahy jsou ceny 450-800 Kč za skupinovou lekci, Brno bude dost podobné. To akorát stáje na venkově, dál od větších měst nebo bez dobré obslužnosti hromadnou dopravou, si drží ceny kolem 300-400 Kč za lekci.

17.5.2019 05:50
ustulina

XXX.XXX.22.113

Na Slovensku bych oslovila Venyu: https://www.venya.sk/ Určitě zná ten správný okruh lidí a jejich koní, co by vám mohlo vyhovovat.

17.5.2019 07:45
akscha

XXX.XXX.26.89

Máte dvě možnosti a záleží, co upřednostníte. Buď si platit ježdění, ale tam to opravdu zůstane pouze u ježdění a kontakt s koněm je omezen víceméně na vyčištění, nauzdění a nasedlání. Sama funguji v tomhle režimu poslední cca rok a dokud to kapička nenapsala, úplně jsem si to neuvědomila. Vždycky po ježdění nabízím pomoc, ale většinou je to jen formalita (vykydají si až navečer a stejně to nezabere moc času atd.). Kdybych se o koně dřív nestarala, ani bych nevěděla, co žerou a že existuje něco jako kovář a veterinář :)

Jako druhou možnost máte hledat nějakého "soukromníka" - majitele pár koní, který Vás něco naučí za úplatu a pomoc. Jenže na to musíte zpravidla docházet pravidelně a strávíte u koní mnohem víc času. To se dělá dobře ve třinácti, ale s prací, kamarády a jinými zájmy už je to horší. Prostě nejde jen zamluvit si lekci za pěkného počasí. Taky můžete snadno odkoukat úplně špatný přístup ke koním, což jako začátečník moc nepoznáte.

A nebo můžete oba přístupy zkombinovat. Co se týká JK - existuje vůbec nějaký, kam berou i dospělé? Krom toho kapičcina :) Když jsem někam volala, vždycky mi automaticky nabízeli jen placené lekce nebo samostatné přiježďování jejich JK koní.

17.5.2019 07:58
Arbora

XXX.XXX.192.218

možno by bola cesta naučiť sa dobre jazdiť v JK za peniaze, a popri tom chodiť k nejakému súkromníkovi pomáhať. Ľudia, čo majú kone doma obvykle jazdia menej, zato majú kopec roboty okolo koní.

17.5.2019 09:08
kapička

XXX.XXX.64.44

Ono ani to moje není JK v pravém slova smyslu a už vůbec ne pro dospělé, ale nechce se mi veřejně popisovat fungování a přirovnání k JK je nejjednodušší....
Já se obávám, že pro dospělé fakt nic takového nefunguje, a když jsou kluby, kam chodí i dospělí, tak to jsou odchovanci a znají se dlouhodobě. Ono asi není úplně jednoduchý jako dospělý přijít jako nový člen, který třeba ani nic neumí nebo umí jinak než se učí v klubu, a trávit víkendové brigády s bandou puberťáků....
Já mám obrovské štěstí na relativně normální puberťáky, se kterýma jde v pohodě vyjít i s nima strávit celý den ve stáji, ale trvalo mi to rok postupného vzájemného uťukávání.

Ale určitě je to zajímavá myšlenka. Jezdecká stáj pro dospělé na principu jezdeckého klubu, měsíční příspěvek odstupňovaný podle množství pomoci ve stáji a četnosti ježdění. Víkendová soustředění a kurzy, přes léto třeba volnější režim nebo pořádání táborů pro děti, když dospělí jsou stejně většinou na dovolené. Otázka je, zda by se taková stáj uživila...

Naučit se jezdit má dneska možnost skoro každý, ale pečovat o koně málokdo. Takže není divu, že spousta majitelů koní se ptá na základní věci, vždyť se s tím neměli kde setkat...

17.5.2019 10:53
Vanee

XXX.XXX.121.150

Ďakujem všetkým za odpovede. Tak to vyzerá, že mi viac-menej ostáva zamerať sa na to jazdenie samotné a neskôr skúsiť niekomu vypomáhať.
Ako ďaleko sa dá takým skupinovým jazdením dostať? Ako mladšia som vystriedala dva rôzne ranče. Tie hodiny boli podobné, nováčikovia boli vždy na lonži, ostatní krok/klus, tí "lepší" jazdci si mohli nacválať, všetko v rámci jazdiarne, dlhodobí sem-tam na prechádzku. Kone boli samozrejme otupené, čiže to jazdenie bolo také: kopni do koňa 10x, aby zmenil chod, otoč mu hlavu do strany a zabočí, zaves sa mu na oťaže a zastaví... O rôznych pobídkách panvou, váhou a podobne, o ktorých stále čítam, tam nemohlo byť ani reči, kone by na to vôbec nereagovali.
O korektnom jazdení mám veľmi chabé teoretické základy z pár článkov, ako by to asi malo vyzerať. Naučia človeka takéto lekcia aj nejaké do života nutné základy drezúrnej práce s koňom (rozoznať, kedy je uvoľnený, kedy sa správne nesie...), alebo sú to veci, ktoré človek musí nejako vycítiť sám?

17.5.2019 11:12
kapička

XXX.XXX.64.44

Záleží na stáji, na trenérovi a na zájmu a vlastní iniciativě. Slušná jezdecká stáj připraví jezdce na úroveň zzvj. Pokud budete mít šťastnou ruku při výběru, nebude trénink o zatáhni a nakopni. A taky záleží na četnosti ježdění, jednou týdně je o tom, svézt si zadek a naučit se na koni tak nějak sedět, dvakrát týdně se pod dobrým vedením naučíte s koněm i tak nějak pracovat, časem tréninkově zajet základní drezurní úlohy a přejít lehčí parkur. Pokud ale má jezdec větší ambice, tak to chce jezdit aspoň 3-4x týdně. ( moje zkušenosti, jako člověka, který začal jezdit až v dospělosti)

17.5.2019 12:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Ono ani to moje není JK v pravém slova smyslu a už vůbec ne pro dospělé, ale nechce se mi veřejně popisovat fungování a přirovnání k JK je nejjednodušší....
Já se obávám, že pro dospělé fakt nic takového nefunguje, a když jsou kluby, kam chodí i dospělí, tak to jsou odchovanci a znají se dlouhodobě. Ono asi není úplně jednoduchý jako dospělý přijít jako nový člen, který třeba ani nic neumí nebo umí jinak než se učí v klubu, a trávit víkendové brigády s bandou puberťáků....
Já mám obrovské štěstí na relativně normální puberťáky, se kterýma jde v pohodě vyjít i s nima strávit celý den ve stáji, ale trvalo mi to rok postupného vzájemného uťukávání.

Ale určitě je to zajímavá myšlenka. Jezdecká stáj pro dospělé na principu jezdeckého klubu, měsíční příspěvek odstupňovaný podle množství pomoci ve stáji a četnosti ježdění. Víkendová soustředění a kurzy, přes léto třeba volnější režim nebo pořádání táborů pro děti, když dospělí jsou stejně většinou na dovolené. Otázka je, zda by se taková stáj uživila...

Naučit se jezdit má dneska možnost skoro každý, ale pečovat o koně málokdo. Takže není divu, že spousta majitelů koní se ptá na základní věci, vždyť se s tím neměli kde setkat...

Učila jsem se jezdit ve 30 letech. Rychlokurz o dovolené a pak oddíl právě s těmi puberťáky.
Žádná slast. Ale vydržela jsem. I přes zahlížení(když jsem jela na koni, co "patřil" některé ze slečen) a přehlížení( že na koně nevyskočím, či neumím hned "rozborku a sborku" uzdy,aj.). Naučila jsem se hodně, nejen jezdit. Jako jediná dospělá jsem to neměla lehké. Chyby se nepromíjely. Ale postupně to bylo lepší a doteď ráda vzpomínám. Ne na vše, ale těch hezkých chvilek bylo nakonec víc,než těch zlých.

17.5.2019 13:34
kapička

XXX.XXX.64.44

sisi58 napsal(a):
Učila jsem se jezdit ve 30 letech. Rychlokurz o dovolené a pak oddíl právě s těmi puberťáky.
Žádná slast. Ale vydržela jsem. I přes zahlížení(když jsem jela na koni, co "patřil" některé ze slečen) a přehlížení( že na koně nevyskočím, či neumím hned "rozborku a sborku" uzdy,aj.). Naučila jsem se hodně, nejen jezdit. Jako jediná dospělá jsem to neměla lehké. Chyby se nepromíjely. Ale postupně to bylo lepší a doteď ráda vzpomínám. Ne na vše, ale těch hezkých chvilek bylo nakonec víc,než těch zlých.

Teď to prosím neberte vůbec špatně, nemyslím to nijak zle a netuším, jak to napsat, aby to nevypadalo ode mne nezdvořile.

Myslím si, třeba mylně, že na přelomu 80.-90. let byla situace ohledně JK a koní celkově dost odlišná od dneška, tak to podle mého nejde úplně porovnávat. Dneska, aspoň v mém okolí, je problém vůbec sehnat stáj, kde by fungoval klasický jezdecký oddíl, pak sehnat oddíl, kde je místo, a v neposlední řadě oddíl, kde je nějaký rozumný výcvik. Já takový ten klasický jako z "vyprávění pamětníků" znám jeden.

17.5.2019 17:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Teď to prosím neberte vůbec špatně, nemyslím to nijak zle a netuším, jak to napsat, aby to nevypadalo ode mne nezdvořile.

Myslím si, třeba mylně, že na přelomu 80.-90. let byla situace ohledně JK a koní celkově dost odlišná od dneška, tak to podle mého nejde úplně porovnávat. Dneska, aspoň v mém okolí, je problém vůbec sehnat stáj, kde by fungoval klasický jezdecký oddíl, pak sehnat oddíl, kde je místo, a v neposlední řadě oddíl, kde je nějaký rozumný výcvik. Já takový ten klasický jako z "vyprávění pamětníků" znám jeden.

Nepsala jsem svou zkušenost jako reakci na Váš příspěvek,opravdu jen jako to, co jsem sama zažila a na co jsem si, v souvislosti s vašim příspěvkem, vzpomněla.

neverend

17.5.2019 17:57
neverend

XXX.XXX.213.247

Myslím,že jako dospělý člověk má začínání s jezdectvím celkem těžké.Všude kde jsem se "ochomýtal" byli v JK jen děti.Dospělý si musel v minulém a vlastně i mém současném ustájení dohodnout hodiny s trenérkou a to také zaplatit.Tehdy jsem se i ptal majitele hřebčína jak by to bylo kdybych chtěl být členem a tedy se učit jezdit jako dospělý.Hele moc se na to netvářil a vlastně bych řekl,že děti se dají zneužívat k práci a to kolikrát i nad rámec "normálu".Dospělý by možná kolikrát protestoval.Za odpracované hodiny se pak prostě jezdilo.Jinak smůla.🙂 Holky ale byly velmi dobře vedeny přístupem "bez práce není legrace" a popravdě bylo to znát na jejich "vychovanosti".Jinak jako dospělý jsem mezi nimi figuroval celkem často jako naprostý začátečník a kam se hrabou někdy dospělí lidé.A znal jsem všechny "youtuberky" kolem koní díky nim.😂 Takže klidně bych se tak nebál být v JK jedinný dospělý mezi tou "omladinou".🙂

17.5.2019 18:33
kapička

XXX.XXX.64.44

sisi58 napsal(a):
Nepsala jsem svou zkušenost jako reakci na Váš příspěvek,opravdu jen jako to, co jsem sama zažila a na co jsem si, v souvislosti s vašim příspěvkem, vzpomněla.

V pohodě , já tu svoji reakci myslela tak, že zakladatelce nepomůže to, jak to v oddílech fungovalo dřív, když chce začít někam docházet teď, kdy je všechno dost odlišné a jde hlavně o peníze. Navíc jezdeckou školu může provozovat skoro každý...

Přidejte reakci

Přidat smajlík