Ahoj všem.
Dělám takový průzkum. Vlastníte nebo jste vlastnili čistě bílého koně (po vybělení)? Nemyslím červeného/hnědého bělouše ani pstružáka s "puntíky". Opravdu čistě bílého jsem viděla pouze Welsh ponyho A. Ale ostatní koně jako Starokladrubáci, Lipicáni, Arábci, P.R.E., teplokrevníci byli vždy pstružáci s větším či menším množstvím černých/hnědých/rezavých teček.
Děkuji za zkušenosti a budu ráda za fotky! Hezké léto.
Na "dětká" témata obvykle neodpovíám, ale v USA shodou okolností dělají průzkum taky, tak by vás to třeba mohlo zajímat. :)
Není to zatím tedy nijak publikováno a v podtstatě jsou s výzkumem gray genu, který způsobuje zbarvení na začátku, tedy umějí ho lokalizovat, to samozřejmě, ale zatím se jeho účinky zkoumají.
Už dlouho se tedy ví, že Gray gen je dominantní - tzn. stačí jedna alela genu "zapnutá", a kůň vybělí, bez ohledu na to, jakou podkladovou barvu vybělování postihne. Z dosavadních výzkumů se zdá, že pokud má kůň obě alely gray genu zapnuté (tedy je geneticky GG), bude postupem času čistě bílý. Zatímco pokud má jen jednu alelu gray genu takto "zapnutou" (geneticky Gg), bude z něj pstružák. Pokud je kůň homozygotní bělouš (tedy GG), bude i vybělování postupovat rychleji, než u heterozygota (Gg). Plus se na tom spolupodílejí i další geny, například se zdá, že pokud se gray gen potká se silver genem, vybělování se urychlí klidně natolik, že se hříbě už bílé narodí, naopak přítomnost dun genu vybělování zpomalí... Také je zajímavé, že zatím neznámým způsobem je bílá barva navázána na vraníky - statisticky je dle genetických testů okolo 70% běloušů základní barvou vraná, přestože v běžné populaci je zastoupení vraníků maximálně 12%, spíše i méně.
Nutno podotkonout, že česká terminologie v tomto dost pokulhává, bělouš, o kterém se bavím, je obvykle vybělující (viz výjimky výše) a jeho kůže je černá. Mimo to existuje barva "white", která ještě genetický základ prozkoumán nemá vůbec, tam se hříbata rodí vždy bílá, s růžovou kůží, ale na rozdíl od koní zesvětlených třeba cream genem (nesprávně česky albíni) mají oči hnědé. Původně se soudilo, že za to může white gen (W), pak zase, že jde o dominantní formu sabina, ale zatím se ani jedna hypotéza nepotvrdila.
A abych jenom nežvanila a poslala obrázky - na první fotce je plemeník anglického plemeníka Linamix, homozygotní bělouš, na druhé fotce pak holštýnský plemeník Cassini I, také homozygotní bělouš (bílá barva na čumáku je pozůstatek odznaku na hlavě, který tam ovlivnil pigmentaci, jinak je to standardní gray bělouš). Dále pak náhodné fotky zřejmě dominantních běloušů - connemara, arab a andalusan. Na poslední fotce je pak japonský anglický plnokrevník Yukichan, který je právě onen bělouš typu white - pro porovnání.
Uživatel s deaktivovaným účtem

OT - mě se jednou zdálo o bílém "furiosovi." ....myslím, že žádný z furiosů nebyl bílý.
Slon Indický
napsal(a):
Na "dětká" témata obvykle neodpovíám, ale v USA shodou okolností dělají průzkum taky, tak by vás to třeba mohlo zajímat. :)
Není to zatím tedy nijak publikováno a v podtstatě jsou s výzkumem gray genu, který způsobuje zbarvení na začátku, tedy umějí ho lokalizovat, to samozřejmě, ale zatím se jeho účinky zkoumají.
Už dlouho se tedy ví, že Gray gen je dominantní - tzn. stačí jedna alela genu "zapnutá", a kůň vybělí, bez ohledu na to, jakou podkladovou barvu vybělování postihne. Z dosavadních výzkumů se zdá, že pokud má kůň obě alely gray genu zapnuté (tedy je geneticky GG), bude postupem času čistě bílý. Zatímco pokud má jen jednu alelu gray genu takto "zapnutou" (geneticky Gg), bude z něj pstružák. Pokud je kůň homozygotní bělouš (tedy GG), bude i vybělování postupovat rychleji, než u heterozygota (Gg). Plus se na tom spolupodílejí i další geny, například se zdá, že pokud se gray gen potká se silver genem, vybělování se urychlí klidně natolik, že se hříbě už bílé narodí, naopak přítomnost dun genu vybělování zpomalí... Také je zajímavé, že zatím neznámým způsobem je bílá barva navázána na vraníky - statisticky je dle genetických testů okolo 70% běloušů základní barvou vraná, přestože v běžné populaci je zastoupení vraníků maximálně 12%, spíše i méně.
Nutno podotkonout, že česká terminologie v tomto dost pokulhává, bělouš, o kterém se bavím, je obvykle vybělující (viz výjimky výše) a jeho kůže je černá. Mimo to existuje barva "white", která ještě genetický základ prozkoumán nemá vůbec, tam se hříbata rodí vždy bílá, s růžovou kůží, ale na rozdíl od koní zesvětlených třeba cream genem (nesprávně česky albíni) mají oči hnědé. Původně se soudilo, že za to může white gen (W), pak zase, že jde o dominantní formu sabina, ale zatím se ani jedna hypotéza nepotvrdila.
A abych jenom nežvanila a poslala obrázky - na první fotce je plemeník anglického plemeníka Linamix, homozygotní bělouš, na druhé fotce pak holštýnský plemeník Cassini I, také homozygotní bělouš (bílá barva na čumáku je pozůstatek odznaku na hlavě, který tam ovlivnil pigmentaci, jinak je to standardní gray bělouš). Dále pak náhodné fotky zřejmě dominantních běloušů - connemara, arab a andalusan. Na poslední fotce je pak japonský anglický plnokrevník Yukichan, který je právě onen bělouš typu white - pro porovnání.
Vidím, že se v této oblastí vyznáte. Dovolila bych si ještě jeden dotaz. Jistě víte, že někteří vybělující koně mají tmavou hřívu, která jim zesvětlá až nakonec a někteří naopak mají tmavou srst a hřívu téměř bílou. Je i tento fakt z pohledu genetiky zkoumaný? Opravdu mě to zajímá. Nyní jsou dost v kurzu APH a podobná americká plemena různých zbarvení a dost se to řeší, ale ohledně běloušů se toho moc neví.
V budoucnu bych ráda čistě bílého koně vlastního odchodu a sbírám informace.
Děkuji.
Na equichannelu byl pred casem moc pekny serial o barvach koni. Myslim, ze i hrivy se tam resily. Posilam link na jeden z clanku o bile a pres nej se muzete proklepat na dalsi dily.
http://www.equichannel.cz/mate-radi-bilou
Jinak bila barva byva spojena s castymi nadory. Kdysi jsem to hledala a snad vice nez polovina belousu nad 15 let ma ci mela nejaky zhouby ci nezhoubny novotvar, pokud se dobre pamatuji.
Zdravím, ano, zkoumá se, jaký vliv mají ostatní geny na rychlost vybělování a jeho způsob. Momentálně je prokázáno, že dun gen způsobuje zpomalení vybělování, a to právě hlavně na hřívě a ocasu. Zajímavostí je, že byl objeven gen "nd2" (non dun 2), který způsobuje tzv "countershading" u hříbat, tedy to, že hříbata mají dun charakteristiky (úhoří pruh a případně i zebrování na nohách) bez toho, aby opravdu po přelínání zbarvení dun měla. Tento nd2 gen se chová v interakci s gray genem jako "opravdový" dun gen, a taktéž způsobuje to, že hříva a ocas zůstává dlouho tmavá a vybělování je zpomaleno. Gen nd2 je také v populaci poměrně široce rozšířen, předpokládám tedy, že to je ten jev, o kterém mluvíme. Naopak urychlené vybělování bylo prokázáno jen u silver genu (jak jsem psala výše), spekuluje se, že i pearl a cream gen by mohly takto účinkovat, ale tam to zatím prokázáno nebylo a pravděpodobně vliv nemají, jen zesvětlená srst opticky působí tak, že vyběluje rychleji.
Čistě bílý kůň z vlastního odchovu bude se 100% jistotou pouze od dvou homozygotních běloušů, pokud bude jeden z rodičů heterozygotní bělouš, je šance 50:50, u spojení dvou heterozygotních běloušů jen 25%. Pokud by byl bělouš jen jeden z rodičů, čistě bílý kůň se vám nenarodí nikdy.
O hluchotě zbarvení white koní jsem nečetla, hluchota u koní je spojena se zbarvením splash white a to v případě, že zasahuje depigmentovaná kůže až k uším (nejvíce hluchých koní má "na svědomí" gen SW2).
Ztráta sluchu je totiž způsobena tím, že na depigmentované kůži se správně nevyvinou (či odumřou) kožní buňky v hlemýždi vnitřního ucha, kde by běžně vyrůstaly chloupky, které svým chvěním způsobují přenos sluchových vjemů. Pokud je melanin zachován, tak k tomu nedochází.
Viděla bych to tedy tak, že white zbarvení má melaninu relativně dost (vždyť také mají hnědé oči), tj. pokud nemá white kůň i splash gen, slyšet by měl. Koneckonců potíže se sluchem nemívají ani homozygoti pro cream nebo pearl gen, kde je zachováno minimum melaninu (pro srovnání - oči mají modré).
Jen malé oživení diskuze.
Tvrzení, matka bílý homozygot + hřebec bílý homozygot, jsem věřila, dávalo mi to smysl. Bohužel to není pravidlem. "Pstružáka", tedy puntíky po vybělení, ovlivňuje pravděpodobně další gen 🤔
Chovatelka z Čech vlastní Fell pony homozygoty a dle jejich vlastních slov nejsou čistě bílí a sem tam puntík mají. Takže odchov čistě bílého hříběte je prostě o náhodě. Dokud nebudeme znát vsechny geny a jejich funkce, není možné říct, že je předvídatelná.
Keď tak čítam štandard, sú tí bieli homozygoti čistí fell poníci? Mimo šimla, hnedáka a čierneho sfarbenia ostatné farby majú zvlásť sekciu v plemennej knihe.
Black, brown, bay and grey. Chestnuts, piebalds and skewbalds will be registered in
section X.
Nemyslíte tým klasického šimla, keď hovoríte bielych koňoch?
Arbora
napsal(a):
Keď tak čítam štandard, sú tí bieli homozygoti čistí fell poníci? Mimo šimla, hnedáka a čierneho sfarbenia ostatné farby majú zvlásť sekciu v plemennej knihe.
Black, brown, bay and grey. Chestnuts, piebalds and skewbalds will be registered in
section X.
Nemyslíte tým klasického šimla, keď hovoríte bielych koňoch?
Jestli jsou čistí nevím, paní má vícero hřebců - vraníky i belouše. Nevidím důvod jí nevěřit.
Ano, myslím šimly, ale někteří vybělí do pstružáka a jen asi velmi malé procento je úplně čistě bílých. Měli jsme poničku WPBr bez PP a byla úplně čistě bílá. Nyní máme ShA a sem tam na sobě tečky má a to už je téměř úplně vybělený.
Měla jsem radost, když jsem zde, díky diskuzi zjistila, že stačí mít oba rodiče bělouše homozygoty (GG) a bude čistě bílé hříbě v dospělosti. Bohužel právě chovatelka fell poníků toto tvrzení vyvrátila.
Přikládám 2 fota Starokladrubských běloušů. Jeden chov, ale jeden je čistý bělouš a druhý je pstružák. Pstružáci mají množství a výskyt "teček" různý. A mě právě zajímá, jak dosáhnout čistě bílého.
Francy_
napsal(a):
Jestli jsou čistí nevím, paní má vícero hřebců - vraníky i belouše. Nevidím důvod jí nevěřit.
Ano, myslím šimly, ale někteří vybělí do pstružáka a jen asi velmi malé procento je úplně čistě bílých. Měli jsme poničku WPBr bez PP a byla úplně čistě bílá. Nyní máme ShA a sem tam na sobě tečky má a to už je téměř úplně vybělený.
Měla jsem radost, když jsem zde, díky diskuzi zjistila, že stačí mít oba rodiče bělouše homozygoty (GG) a bude čistě bílé hříbě v dospělosti. Bohužel právě chovatelka fell poníků toto tvrzení vyvrátila.
Přikládám 2 fota Starokladrubských běloušů. Jeden chov, ale jeden je čistý bělouš a druhý je pstružák. Pstružáci mají množství a výskyt "teček" různý. A mě právě zajímá, jak dosáhnout čistě bílého.
mám obavu, že co se týče puntíků - psutrážáků, tak za to nemůže žádný gen. Je to prostě tak dané. Je to i u arabů. A většinou platí, že pstružatí na stáří

majkulka
napsal(a):
mám obavu, že co se týče puntíků - psutrážáků, tak za to nemůže žádný gen. Je to prostě tak dané. Je to i u arabů. A většinou platí, že pstružatí na stáří
Taky se říkává, že koně pstružatí až po dosažení bílé. Má kobylka to vyvrací. Narodila se jako světlý plavák (brown dun), pomalu vyběluje. Furt je na dálku světle béžová (hlavně v zimě nepůsobí ani náhodou bíle) - podkladová barva je světlejší než dříve, do toho ale vyskakují od pěti let tmavší puntíky (nejprve jen na hlavě, od šesti jsou dobře vidět i na těle). Zajímavé také je, že puntíky jsou hnědé. Takže na puntíkatých místech nepůsobí nejen vybělující, ale ani ředící (v jejím případě dun) gen.
Fotka z letošního srpna, kobylce je sedm. Prostě barva alá "písek" s puntíky.
napsal(a):
Taky se říkává, že koně pstružatí až po dosažení bílé. Má kobylka to vyvrací. Narodila se jako světlý plavák (brown dun), pomalu vyběluje. Furt je na dálku světle béžová (hlavně v zimě nepůsobí ani náhodou bíle) - podkladová barva je světlejší než dříve, do toho ale vyskakují od pěti let tmavší puntíky (nejprve jen na hlavě, od šesti jsou dobře vidět i na těle). Zajímavé také je, že puntíky jsou hnědé. Takže na puntíkatých místech nepůsobí nejen vybělující, ale ani ředící (v jejím případě dun) gen.
Fotka z letošního srpna, kobylce je sedm. Prostě barva alá "písek" s puntíky.
Tam se evidentně nechce vzdát ani jeden z rodičů
Fjord drží plavou ,a do toho z lipicána aspoň puntíky
Viděla jsem teď dokument o knabstrupperech a měli tam čistě bílé hříbátko. Nedokážu si vybavit barvu hřívy a ocasu, ale domnívám se, že bylo fakt jen sněhové. Dle stránek asociace je to prý homozygot pro leoparda a nemusí mít vůbec žádné tečky.
http://www.knabstrupper.com/?page_id=610
Francy_
napsal(a):
a nemôžu byť poníci recesívny homozygoti?
Pipilota
napsal(a):
Jestli přijdete na to jak jak vyselektovat tečky z běloušů (pstružáky), tak u kladrubáků budete hvězda jasná a nikdy nezapadající. (ano dostalo se to k nim s přilitím araba)
A vlastně jedině u starokladrubáků mi to jaksi dává smysl, protože barva nevozí a ani neskáče.
Myslím, že za to by byli rádi i sousedi v Rakousku. V Piberu mají jednoho tak puntíkatého lipicána, že ho nemůžou ani použít pro vysokou školu, by to vypadalo blbě.

Slon Indický
napsal(a):
O hluchotě zbarvení white koní jsem nečetla, hluchota u koní je spojena se zbarvením splash white a to v případě, že zasahuje depigmentovaná kůže až k uším (nejvíce hluchých koní má "na svědomí" gen SW2).
Ztráta sluchu je totiž způsobena tím, že na depigmentované kůži se správně nevyvinou (či odumřou) kožní buňky v hlemýždi vnitřního ucha, kde by běžně vyrůstaly chloupky, které svým chvěním způsobují přenos sluchových vjemů. Pokud je melanin zachován, tak k tomu nedochází.
Viděla bych to tedy tak, že white zbarvení má melaninu relativně dost (vždyť také mají hnědé oči), tj. pokud nemá white kůň i splash gen, slyšet by měl. Koneckonců potíže se sluchem nemívají ani homozygoti pro cream nebo pearl gen, kde je zachováno minimum melaninu (pro srovnání - oči mají modré).
Aha, takže ta Yukichan má nějaký ten pearl nebo cream gen, že má rybí oko. Já jenom, že děti učím, že white bělouš má pigmentované oko a je bílý po celý život (bílý se narodí i umře). Nebo se mýlím?
kapička
napsal(a):
Myslím, že za to by byli rádi i sousedi v Rakousku. V Piberu mají jednoho tak puntíkatého lipicána, že ho nemůžou ani použít pro vysokou školu, by to vypadalo blbě.
My sme mali v chove tiež takú dosť bodkovanú lipicánku, jej žriebätá boli normálne v zimnej srsti žlté. V lete bolo vidieť, že vybelujú, ale základná farba vyzerala ako žltá. Možno to bolo len tým kolektívom, že všetko okolo bolo buď obyčajné hnedé, prípadne čierne a bol to optický klam, alebo tam niekde vzadu v rodokmeni nebolo úplne všetko ok, to netusím. Pôvod bol Siglavy - Conversano.
napsal(a):
Aha, takže ta Yukichan má nějaký ten pearl nebo cream gen, že má rybí oko. Já jenom, že děti učím, že white bělouš má pigmentované oko a je bílý po celý život (bílý se narodí i umře). Nebo se mýlím?
Myslím, že Yukichan má oko normálně hnědé, jen na té fotce to vypadá divně. Posílám fotku hlavy, a pro zajímavost i s jejím hříbětem po Novellist. :)

OT: K modrému oku....Ko do pamatuje Sloothakovu " Wejhajvej" nebo tak nějak, ryzka s velkou lucernou, zasahující k oku- to oko měla modré, prostě není pigment.......bez působení žádneho dilution- ředícího genu.