Theress
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji poradit, všude se píše něco jiného a už jsem z toho jelen..
Když prodávám koně, jak dlouho platí krve? Rok, nebo půl roku?
Co jsem tak vyčetla, tak se krve musí dělat při každém převezu do jiného okresu.
Tak trošku se tu pletou dvě věci, jsou klasické krve co se dělají pro převoz koní obecně ty platí rok. A pak jsou krve, které se dělají pokud se kůň při trvalém přesunu stěhuje z kraje do kraje, ty co si pamatují mají pouze krátkodobou platnost (cca 3 dny), dělají se těsně před plánovaným přesunem.
sovicka
napsal(a):
Tak trošku se tu pletou dvě věci, jsou klasické krve co se dělají pro převoz koní obecně ty platí rok. A pak jsou krve, které se dělají pokud se kůň při trvalém přesunu stěhuje z kraje do kraje, ty co si pamatují mají pouze krátkodobou platnost (cca 3 dny), dělají se těsně před plánovaným přesunem.
Nemáte pravdu, neexistují žádné "obecné" krve a krve pro přesun z kraje do kraje! Cituji z METODIKY KONTROLY ZDRAVÍ ZVÍŘAT A NAŘÍZENÉ VAKCINACE NA ROK 2019 Ministersta zemědělství ČR:
2. Koňovití
ExE110 INFEKČNÍ ANEMIE KONÍ – VyLa – sérologické vyšetření (IDT)
Všichni koně od 12 měsíců stáří, kteří jsou přemísťováni do hospodářství mimo území kraje.Vyšetření musí být provedeno před přemístěním a při přemístění nesmí být starší než 12 měsíců.
Tudíž pokud koně vezete z jakéhokoliv důvodu (stěhování, závody apod.) mimo stávající kraj, musí být udělaný rozbor krve na AIE. Test platí rok bez ohledu na účel převozu. Pro přesun v rámci kraje se vyšetření dělat nemusí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
balisek
napsal(a):
Nemáte pravdu, neexistují žádné "obecné" krve a krve pro přesun z kraje do kraje! Cituji z METODIKY KONTROLY ZDRAVÍ ZVÍŘAT A NAŘÍZENÉ VAKCINACE NA ROK 2019 Ministersta zemědělství ČR:
2. Koňovití
Všichni koně od 12 měsíců stáří, kteří jsou přemísťováni do hospodářství mimo území kraje.Vyšetření musí být provedeno před přemístěním a při přemístění nesmí být starší než 12 měsíců.
Tudíž pokud koně vezete z jakéhokoliv důvodu (stěhování, závody apod.) mimo stávající kraj, musí být udělaný rozbor krve na AIE. Test platí rok bez ohledu na účel převozu. Pro přesun v rámci kraje se vyšetření dělat nemusí.
No ale taky záleží na ustajovateli. I když je to v rámci lokality hromada stájí je požaduje. Na závody a svody být taky musí dle vyhlášky. Lepší je je mít. Já nechávám dělat všem svým koním i hříbatům. Každý rok před očkováním se naberou a mám vše v pořádku podle vyhlášky ať už někam jedem nebo ne. Pak nemusím řešit že je nemám. Stačí neplánovaná akce a byla bych namydlená. Není to suma která by mě zrujnovala
Krve prostě musí být - to že je nějaký ustajovatel nevyžaduje je poměrně dost velká chyba - jeho. Pokud by přišla kontrola ze státní veteriny, platí se pokuta. Jakmile je jakýkoliv přesun z kraje do kraje - anemie je povinná. Co ovšem záleží na ustajovateli či pořadateli jakýchkoliv závodů, svodů, výstav atd je, jakou si určí délku platnosti. Psáno je sice rok, ovšem pořadatel si může zkrátit dobu na půl roku - což se stává poslední dobou velmi často. Zvlášt při mezinárodní účasti
Takže abychom to shrnuli:
Vyšetření na infekční anémii je povinné při přesunu koně do jiného kraje. Atest platí 12 měsíců.
V případě účasti na závodech a jiných akcích je atest povinný vždy bez ohledu na to, zda se konají ve vedlejší vesnici nebo na druhém konci republiky. Atest opět platí 12 měsíců. Pořadatel nemůže po účastnících požadovat nic (např. kratší lhůtu platnosti), co by bylo v rozporu s metodickými pokyny Státní veterinární správy a ČJF (http://www.cjf.cz/files/stranky/dokumenty/veterinarni/2019/Veterinarni-podminky-kone-2019.pdf).
balisek
napsal(a):
Vyšetření na infekční anémii je povinné při přesunu koně do jiného kraje. Atest platí 12 měsíců.
V případě účasti na závodech a jiných akcích je atest povinný vždy bez ohledu na to, zda se konají ve vedlejší vesnici nebo na druhém konci republiky. Atest opět platí 12 měsíců. Pořadatel nemůže po účastnících požadovat nic (např. kratší lhůtu platnosti), co by bylo v rozporu s metodickými pokyny Státní veterinární správy a ČJF (http://www.cjf.cz/files/stranky/dokumenty/veterinarni/2019/Veterinarni-podminky-kone-2019.pdf).
nemáte pravdu. Pořadatel si může upravovat platnost zcela legálně
balisek
napsal(a):
a pokud si přečtete pozorně odkaz, který jste sdílela, je tam jasně uvedena pouze maximální doba platnosti vyšetření - ne minimální
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Co akcí se týče to bych neřešila. Vše musí být v propozicích. Je to individuální, a při velkých závodech s účastí mezinárodní se nedivím že chtěj půlrok.
balisek
napsal(a):
2. Koňovití
Vyšetření na anemii je, ale pro klasické přesuny (svody a spol.). Já ovšem zmiňovala stěhování koně z kraje do kraje, tedy trvalý přesun. Je možné, že už to zrušili, ale tam dříve platilo, že koně musel vidět vet. (možná tam nebyly dělané zvlášt krve, to jsem možná popletla, ale my je tehdy při koupi koně určitě dělaly) a kůň musel mít potvrzení od KVS, které platilo pouze 3 dny pro trvalý přesun do jiného kraje, toto bylo nezávisle na podmínkách na normální přesuny koně.
Plus tedy pro převoz musíte mít vyšetření krve vždy i v rámci kraje samozřejmě.
sovicka
napsal(a):
Vyšetření na anemii je, ale pro klasické přesuny (svody a spol.). Já ovšem zmiňovala stěhování koně z kraje do kraje, tedy trvalý přesun. Je možné, že už to zrušili, ale tam dříve platilo, že koně musel vidět vet. (možná tam nebyly dělané zvlášt krve, to jsem možná popletla, ale my je tehdy při koupi koně určitě dělaly) a kůň musel mít potvrzení od KVS, které platilo pouze 3 dny pro trvalý přesun do jiného kraje, toto bylo nezávisle na podmínkách na normální přesuny koně.
Plus tedy pro převoz musíte mít vyšetření krve vždy i v rámci kraje samozřejmě.
Povinnost mít razítko KVS už neplatí. Stačí vyšetření na anémii starší nanejvýš 12 měsíců + platné očkování proti chřipce zanesené v průkazu. Koně jsem stěhovala před měsícem.
balisek
napsal(a):
Povinnost mít razítko KVS už neplatí. Stačí vyšetření na anémii starší nanejvýš 12 měsíců + platné očkování proti chřipce zanesené v průkazu. Koně jsem stěhovala před měsícem.
Tak razítko netřeba u řadu let, koně přeprvuju na trénink závody a tréninky docela běžně, tak toto znám, ale řeším to potvrzení od KVS, který se vystavoval na základě vyšetření veta nezávisle na běžných podmínkách přepravy.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!