LARA73

XXX.XXX.110.160
Zdravím vás lidičky , potřebovala bych poradit , před 7 měsíci jsem prodala svoji kobylku , má určité zdravotní potíže a proto byla prodána pouze na hooby ježdění , teď jsem se dozvěděla že s kobylkou skládala majitelka ZZVJ a chce s ní od dalšího roku oficiálně závodit v parkuru , nehledě na to že jsem kobylku prodávala ve skvělé kondici a teď je dost opadlá a vypadá celkově hrozně . Na kobylce mi moc záleží , a vím že vzhledem k zdravotním problémům jí to skákání akorát ubližuje , klidně si ji odkoupím za stejnou cenu , ale potřebuji poradit jak postupovat nebo co dál ? Dá se nějak odstoupit ještě po takovém čase od smlouvy ? Nebo jak by jste to řešili ? předem moc děkuji za odpovědi
Zdravím,
tohle se dost těžko řeší, respektive jediná možnost je domluvit se s novou majitelkou na odkupu, a to za cenu, kterou určí ona. Pokud nebude souhlasit, nedá se nic dělat.
Bohužel, jak jednou koně prodáte, nemáte už žádnou kontrolu nad jeho dalším osudem, jste už prostě cizí člověk, ne majitel- Jen a jen majitel rozhoduje o tom, co s koněm bude, a jestli ho prodá, daruje, odveze na jatky a nebo s ním bude sportovat. Vy můžete mít ve smlouvě předkupní právo, to by vam ale v situaci, kdy kůň není na prodej stejně nepomohlo. Pak si můžete nový domov před koupí co nejlépe prověřit, ale stejně ne všechno se dá předem odhadnout.
Pokud opravdu hodně chcete kobylu koupit, nabídněte cenu, které nová majitelka neodolá (a klidně to může být i 2x víc, než za kolik ji koupila - holt za chyby se platí), a nebo v zájmu vlastního duševního zdraví po osudech koní, které prodáte, dále nepátrejte (tak jsem to dělala já - ověřila jsem nový domov, co to šlo, zajela jsem se předem podívat k potenciálním majitelům, a konec, nechci nic slyšet, protože nic udělat nemůžu - není to už můj kůň).
LARA73

XXX.XXX.110.160
A když je ve smlouvě napsáno že smí být kůň využíván pouze k rekreačnímu ježdění a nesmí se účastnit závodů ? To je přeci porušení smlovy ne ?
LARA73
napsal(a):
A když je ve smlouvě napsáno že smí být kůň využíván pouze k rekreačnímu ježdění a nesmí se účastnit závodů ? To je přeci porušení smlovy ne ?
Ve smlouvě platí jen a pouze to, co je v souladu se zákonem. A zákon jasně praví, že majitel může se svým majetkem nakládat, jak chce.
Takže tento bod smlouvy platný není. Pak je porušení tohoto bodu smlouvy irelevantní.
LARA73
napsal(a):
Tohle ustanovení kupní smlouvy je nevymahatelné.
Vy jako prodávající obecně můžete od kupní smlouvy odstoupit pouze v případě, že by nedošlo k zaplacení kupní ceny.
Okamžikem prodeje je předmět koupě (byť kůň) majetkem kupujícího, a nikdo mu nesmí omezovat, co se svým majetkem může a nemůže dělat. Výjimkou jsou veřejnoprávní předpisy - v tomto případě třeba zákon na ochranu zvířat proti týrání. Pokud dosahuje chování majitelky intenzity, že by mohlo docházet k týrání, můžete se obrátit na KVS a doufat, že koně odeberou.
Jinak ustanovení smlouvy o tom, že je kůň určený pouze k rekreačnímu ježdění, má význam ve vztahu k odpovědnosti za vady vás, jako prodávajícího - neodpovídáte za to, že kůň není vhodný do sportu, protože je určen jen k rekreačnímu ježdění.
Qwerts

XXX.XXX.144.42
Pokud Vám na ní tolik záleží, proč jste jí prodávala?
Tohle téma je tu pořád dokola, lidi se zbavují koní, kteří mají zdravotní problémy a dál už do nich nechtějí investovat, zároveň však kladou obrovské požadavky a omezení na budoucího majitele a předpokládají, že bude koně hýčkat a pokud možno se na něj jenom dívat a běda jak ne, chci koně zpátky!
Nechci aby to vyznělo hnusně, ale pokud chci, aby měl kůň určitej režim a tohle ano, tohle ne, tak prostě oželím např. to, že už nebudu závodit a koně si nechám na procházky do lesa, protože to je jediná jistota, že s ním bude zacházeno dle mého přání. Pokud jste ho prodala-zapomeňte, nepátrejte, neřešte co s ním nový majitel dělá-kůň je jeho a vy na tom nic nezměníte.