Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2019 07:08

Dobrý den, mám valacha A1/1, 15 let, pod sedlo nebo na lonž chodí minimálně cca 1x - 2x do týdne, kvůli problémům s nohou. Ustájený 24/7 - momentálně ve vypaseném výběhu, přes léto pastva, seno dostává 2x denně. Příkrm žádný zatím nedostává, pouze hrst vojtěšky a lněné semínko (kvůli vitamínům). Chtěla bych přes zimu přilepšit, solný liz má neustále v přístřešku. Zahlédla jsem nové krmivo od Nutrihorse s bylinkami - na podporu dýchání. Ráda bych znala váš názor na toto krmení a jeho složení. Děkuji, přidávám popis od dodavatele.

NutriHorse Müsli Herbs je výjimečné krmivo s obsahem vybraných bylin na podporu dýchání u koní. Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu, pozitivně působí na průdušky a uvolňování hlenů.

Pro lepší účinnost je vhodné müsli zalít horkou vodou, nechat zchladnout na cca 42 °C a nechat koně při žraní inhalovat páru.

Složení: vločky ječmene, vločkované lněné semeno, slunečnicové slupky, pšeničné otruby, sušené
jablečné výlisky, vločky kukuřice, vločky hrachu, třtinová melasa, petržel, vločky mrkve, měsíček,
šípek, lněné expelery, bazalka, rozmarýnové listy, fenyklové semínko, mátové listy, kopřivové listy.

3.12.2019 12:25
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

Dobrý den,
když se k tomu nikdo nemá, ozvu se tradičně já. Asi záleží, co od toho čekáte a co to má splňovat, čemu říkáte přilepšení a proč chcete krmit zrovna tohle. Má se kůň dostat do lepší kondice? Je dušný, a tak to chcete kvůli bylinkám?
Složení není úplně špatné, vločkované lněné semeno na druhém místě ve složení podle obsahu je fajn, ale pak už jsou tam otruby a ovocné výlisky jako levné plnidlo pytle, pak tradičně ječmen a kukuřice jako v každém musli a k tomu nějaké vločky hrachu a bylinky. Tomu absolutně neodpovídá cena, balení má 12,5 kg a nejlevnější jsem našla za 613 Kč, což vychází na "krásných" necelých 50 Kč za kg. Tudíž běžné balení 20 kg, jako mají jiné společnosti, by vás vyšlo na 1.226 Kč. Za tuhle cenu seženete jakékoli jiné krmivo včetně těch zcela premiových, většinou nakoupíte za tuhle cenu i 2 pytle. Výrobce uvádí dávkování pro koně váhy 600 kg 1,7 kg denně a pro koně váhy 400 kg 1 kg denně, pokud budete brát, že plňas má těch 500 kg, tak to je 1,35 kg krmiva denně, tj. pytel máte na 9 a půl dne a musíte měsíčně vzít pytle alespoň tři.
Takže asi tak.

4.12.2019 19:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, mám valacha A1/1, 15 let, pod sedlo nebo na lonž chodí minimálně cca 1x - 2x do týdne, kvůli problémům s nohou. Ustájený 24/7 - momentálně ve vypaseném výběhu, přes léto pastva, seno dostává 2x denně. Příkrm žádný zatím nedostává, pouze hrst vojtěšky a lněné semínko (kvůli vitamínům). Chtěla bych přes zimu přilepšit, solný liz má neustále v přístřešku. Zahlédla jsem nové krmivo od Nutrihorse s bylinkami - na podporu dýchání. Ráda bych znala váš názor na toto krmení a jeho složení. Děkuji, přidávám popis od dodavatele.

NutriHorse Müsli Herbs je výjimečné krmivo s obsahem vybraných bylin na podporu dýchání u koní. Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu, pozitivně působí na průdušky a uvolňování hlenů.

Pro lepší účinnost je vhodné müsli zalít horkou vodou, nechat zchladnout na cca 42 °C a nechat koně při žraní inhalovat páru.

Složení: vločky ječmene, vločkované lněné semeno, slunečnicové slupky, pšeničné otruby, sušené
jablečné výlisky, vločky kukuřice, vločky hrachu, třtinová melasa, petržel, vločky mrkve, měsíček,
šípek, lněné expelery, bazalka, rozmarýnové listy, fenyklové semínko, mátové listy, kopřivové listy.

Mám dušnou kobylu. Od krmiv, která obsahují byliny pro "dýchání" jsem ustoupila. A to proto, že léčivky, které budu dávat koni pořád, mi pak nebudou účinkovat,až je kůň bude potřebovat.
Je lepší, sestavit KD tak, aby byl kůň dobře nakrmený a byliny, podpůrné prostředky a léky dávat v případě,že je kůň opravdu potřebuje. Nikoli preventivně. Tedy jedná-li se o zdravého koně.
Jasně, krmivo s kytkami krásně voní. Ale vo tom to ( krmení koně) fakt není.

5.12.2019 08:30

Děkuji za obě reakce. Bylinky jsem měla v úmyslu dávat jako prevenci pouze v takovém období, kdy je jeden den 12 stupňů a druhý den -2, nemám v plánu toto krmení dávat celou zimu. Aby mi koník ve velkých mrazech neopadl, bude dostávat klasickou vojtěšku s lněným semínkem, jako vždy. Šlo mi jen o toto období. Krmení se mi taky zdálo celkem drahé, ale stejně budu nechávat sestavit krmnou dávku, tak uvidíme co mi řeknou i ostatní :)

5.12.2019 09:18
sovicka

XXX.XXX.43.148

Děkuji za obě reakce. Bylinky jsem měla v úmyslu dávat jako prevenci pouze v takovém období, kdy je jeden den 12 stupňů a druhý den -2, nemám v plánu toto krmení dávat celou zimu. Aby mi koník ve velkých mrazech neopadl, bude dostávat klasickou vojtěšku s lněným semínkem, jako vždy. Šlo mi jen o toto období. Krmení se mi taky zdálo celkem drahé, ale stejně budu nechávat sestavit krmnou dávku, tak uvidíme co mi řeknou i ostatní :)

Tak to raději udělje "zimní kůru" s bylinkami co obědnáte samostatně a přihodíte do krmení, já dávám přes zimu echynaceu (protizánětlivá) a šípek (vitmín C), kupuju třeba na Animu.

5.12.2019 09:38
Terven

XXX.XXX.110.159

Já si nedělám iluze o kvalitě bylin přidáváných do komerčních müsli, bude to spíš jenom aromatickej prach , pro koně maximálně jako aromaterapie, pro majitele pocit, že pečuje.
Též si nejsem jistá, jestli v denní doporučené dávce krmiva kůň vůbec dostane účinnou dávku těch bylin.
Byliny bych koupila zvlášť, jejich kvalitu pak vidíte, alespoň co jde posoudit okem. Doporučuje se je podávat v kůrách, tj. třeba tři týdny v kuse a pak pauza, klidně i preventivně.
Já jsem vlastně z dotazu nepochopila, jestli máte dušného koně...píšete, že to chcete jako prevenci. Pokud dušný není, klidně bych mu dala kůru bylin na podporu imunity, šípků apod.
To müsli na podporu dýchání mu neublíží, ale díky těm bylinám bude jistě minimálně o stovku dražší než by bylo bez nich.

5.12.2019 11:22
Slon Indický

XXX.XXX.245.66

Pokud bude dostávat vojtěšku se lněným semínkem, tj. krmiva založená na vláknině, bílkovinách a tucích, rozhodně není dobrý nápad mu krátkodobě dát něco s obsahem škrobů, změny v krmné dávce by měly být postupné a plynulé, ne závislé na aktuálním počasí a pocitu majitele. Navíc kompletní krmné směsi se mají používat v doporučené dávce, na kterou mají vypočítaný obsah doplňkových látek, ne měnit ze dne na den.

5.12.2019 14:49
Arbora

XXX.XXX.192.218

Ešte dodám, že škrobové krmivo nejaký efekt pri chladnom počasí nemá, keďže škroby sa trávia pomerne rýchlo a sú zdrojom okamžitej energie. Teplo robí predovšetkým vláknina, resp. jej trávenie.

Nemyslím si, že by malo nejaký negatívny dopad "prilepšenie" v rádoch hrsti-dvoch občas z hľadiska nejakej nerovnováhy. Skôr by som čakala, že z takého nárazového kŕmenia bude kôň nečakane veselý. Zvlášť, ak jadro bežne nedostáva. Dbala by som najmä na to, aby mal dostatok sena a prípadne podporiť nejak imunitu- to je ale často krát skôr pre dobrý pocit majiteľa.

6.12.2019 13:01

Já bych se těch pár hrstiček obilí taky nebála....ony ty bakterie, co tráví tu vlákninu taky potřebují z něčeho žít- získávat energii, dávám kobyle trochu mačkaného ovsa a nemyslím to pro ní, na přilepšenou, ale pro její obyvatele střeva ......
Ono aby koník vyloženě prosperoval jen na vláknině nejde ze dne na den, právě z důvodu zvyku a množství bakterií, co jsou tu vlákninu schopné zpracovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík