Zdravím, ostropestřecový olej nepoužívám, ale on je to prostě olej, sylimarin jako ochranu jater neobsahuje. To dávkování je docela nízké, obvykle se uvádí 20-100 ml oleje na 100 kg váhy koně na den, podle zátěže.
Jinak ostropestřecový olej obsahuje v podstatě jen omega 6 mastné kyseliny, ty ve větším množství mohou zvyšovat zánětlivou reakci organismu, v malém množství to vyrovná přirozeně se vyskytující omega 3 mastné kyseliny v píci, jen pokud byste chtěla oleje dávat více, je vhodnější lososový nebo lněný - ten se ale musí uchovávat v temnu a chladu, lososový zase ne každý kůň přijímá. Případně alespoň olej řepkový, nerafinovaný.
V menším množství bych se toho nebála, jen pro zajímavost - proč jste vybrala zrovna ostropestřecový olej?
Tabea

XXX.XXX.12.122
S ostropestřecovým olejem zkušenosti nemám. Trochu odběhnu od tématu, snad to nebude vadit... Zajímalo by mě, jaký názor máte na olej rýžový? Popřípadě pokud někdo krmíte, tak kolik ho dáváte?
Pro rýžový olej platí to, co pro ostropestřecový - tj vysoký obsah omega 6, nízký obsah omega 3. Dávkování je u všech olejů stejné - je to prostě čistý tuk, podle zátěže 20-100 ml na 100 kg váhy koně. Rýžový olej obsahuje Gamma oryzanol - tj. u sportovních koní může být považován za doping.
Slon Indický
napsal(a):
Zdravím, ostropestřecový olej nepoužívám, ale on je to prostě olej, sylimarin jako ochranu jater neobsahuje. To dávkování je docela nízké, obvykle se uvádí 20-100 ml oleje na 100 kg váhy koně na den, podle zátěže.
Jinak ostropestřecový olej obsahuje v podstatě jen omega 6 mastné kyseliny, ty ve větším množství mohou zvyšovat zánětlivou reakci organismu, v malém množství to vyrovná přirozeně se vyskytující omega 3 mastné kyseliny v píci, jen pokud byste chtěla oleje dávat více, je vhodnější lososový nebo lněný - ten se ale musí uchovávat v temnu a chladu, lososový zase ne každý kůň přijímá. Případně alespoň olej řepkový, nerafinovaný.
V menším množství bych se toho nebála, jen pro zajímavost - proč jste vybrala zrovna ostropestřecový olej?
Protože mi byl doporučen na zlepšení kvality kůže,srsti a kopyt...
Lněný olej - na ten jsem koukala taky,ale já lněné semínko používala loni a bez výsledku.Vždy jsem ho poctivě namlela,zalila jen horkou vodou,když pustilo sliz,ještě teplé přidávala do jídla...
Ponici jsem koupila jako schvácenou na všechny 4 nohy..loni na jaře špatně přelínávala,vylínaná byla až na konci června,začátkem července...myslela jsem,že asi nedostatek vitamínů nebo nějakých stopových prvků(kupovala jsem ji na konci listopadu)....takže jsem si myslela,že tohle jaro už to bude lepší,protože bych řekla,že má vše...stejně je zatím vylínaná jen do půlky těla..má vylínaný krk,plece a vršek zad..jinak stále zimní srst..má dostatek sena,přes den na pastvě(vzhledem ke schvácení na opravdu vypasené pastvě,kde převladá spíše řepík,kopřivy,jitrocel...tráva jen pidimidi...k večeři hrstička NovaEqui Plus + slunečnicové semínko + čtvrtka mrkve na chuť..na noc přidávám zavadlé kopřivy...přidávala jsem i pivovarské kvasnice,ty jsem teď vysadila,aby jsme to nejeli v kuse už takovou dobu...ale prostě nevidím žádný účinek..tak chci vyzkoušet ten olej...
Zkoušela jsem loni i lapacho kůru,bylinky..výsledek žádný...
Nezkoušela jste vit. C? Je nutný pro tvorbu kolagenu pro vlasy, chlupy, kůži, cévy, šlachy...Naše mladá měla dlouho matnou zimní srst a přelínávala déle než starouš. Lněné semínko i olej bez efektu, žrádla hafo, chybělo už jen přidat zlaté šupinky:). Po vitamínu C-syntetickém v prášku má srst nádhernou. Jen pozor na nosič a složení, většina těch sypacích je opravdu sladká. Požírám to taky, zabilo to chronický zánět dutin a vlasy supr. Cushinga jste asi vyloučila.
Nemá žádné příznaky Cushinga...takže ten jsem ani neřešila..veta jsem tu měla,krev jsme brali hned na začátku a v krvi jsme nic nenašli..ale teda nevím,Cushing se dá zjistit asi taky jen z krve ne?
Ale kobča nemá zvlněnou srst,nehubne,neztrácí svalovou hmotu,nemá senné břicho,nepotí se..
Na vylínaných částech je krásně lesklá..
Vitamín C jsem přiznám se nezkusila..mohu poprosit o nějaký odkaz,jaký jste konkrétně podávala?Já podávala nárazově šípek čerstvý(vyloupla jsem vnitřek,aby nedráždili ty chloupky),ale dlouhodobě jsem nepodávala..jen když byl k dispozici,roste nám na pozemku..
Vetovi jsem volala a mám být v klidu prý,že ještě spoustu ponclů přelínává..(pravda,byli jsme v Ústí v zoo minulý týden a ponclové teda byli ještě zachlupacený jak medvědi a my jsme oproti tomu slabý odvar).
canka
napsal(a):
Protože mi byl doporučen na zlepšení kvality kůže,srsti a kopyt...
Lněný olej - na ten jsem koukala taky,ale já lněné semínko používala loni a bez výsledku.Vždy jsem ho poctivě namlela,zalila jen horkou vodou,když pustilo sliz,ještě teplé přidávala do jídla...
Ponici jsem koupila jako schvácenou na všechny 4 nohy..loni na jaře špatně přelínávala,vylínaná byla až na konci června,začátkem července...myslela jsem,že asi nedostatek vitamínů nebo nějakých stopových prvků(kupovala jsem ji na konci listopadu)....takže jsem si myslela,že tohle jaro už to bude lepší,protože bych řekla,že má vše...stejně je zatím vylínaná jen do půlky těla..má vylínaný krk,plece a vršek zad..jinak stále zimní srst..má dostatek sena,přes den na pastvě(vzhledem ke schvácení na opravdu vypasené pastvě,kde převladá spíše řepík,kopřivy,jitrocel...tráva jen pidimidi...k večeři hrstička NovaEqui Plus + slunečnicové semínko + čtvrtka mrkve na chuť..na noc přidávám zavadlé kopřivy...přidávala jsem i pivovarské kvasnice,ty jsem teď vysadila,aby jsme to nejeli v kuse už takovou dobu...ale prostě nevidím žádný účinek..tak chci vyzkoušet ten olej...
Zkoušela jsem loni i lapacho kůru,bylinky..výsledek žádný...
Kolegyně poník ještě stále líná hodně a má velká kobyla taky ještě nepřelínala. A to si troufám tvrdit, že co se týká doplňků stravy, má snad vše, co může mít.
Zkuste ostříhat, okoupat a čištění pak půjde lépe.
Vit C kupuji Nutrihorse, podle ceny.
Poníka jsme letos také stříhali, na 12mm kvůli zimě v noci, poté furminátor a chlupy držel hodně dlouho. Vykoupali jsme v šamponu pro psy Gotlieb s aktivní sírou (zbyl po psovi), dělá krásný lesk srsti, uklidňuje kůži (vyzkoušeno i na muchařce rozežrané do živa) a smrdí jako čert, tak dva dny na něj nesedla moucha.
Děkuji za rady,asi jen možná zbytečně dramatizuji
Jen mě udivoval tak velký rozdíl mezi holkama,co se toho línání týče...holt bude malá línat déle..
O ostříhání jsem také přemýšlela..ale tak zase jí nechci nějak narušit termoregulaci..uvidíme,kdyby začali vedra,ostříháme..jinak nechám dolínat přirozeně..
Vitamín C také vyzkouším,děkuji moc
Uživatel s deaktivovaným účtem

místní poníci také ještě nepřelínali, buďte v klidu. Ono se mezi poníkářema říká, že poníci "línají od jara do pozdního podzimu", protože je to právě do značné míry u nich kontinuální proces :-) Pokud nepotí, ani bych se holením nebo stříháním nezabývala.