Pomocná otěž - začátečník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.6.2020 15:39
nyin

XXX.XXX.43.14

Zdravím,

prosím o radu, zda použít, jakou a jak použít pomocnou otěž při výcviku začátečníka.

Před nedávnem jsme začátečníkům - dětem pořídili poníka. Poník je celkově dobře přiježděný, chápavý a hodný, bohužel poměrně často přechází sám do rychlejšího chodu. Pokud na něm sedí člověk, co jezdit umí, tak tento problém není a pokud náhodou ano (mě to udělal jednou, když z kroku naklusal), tak není problém přejít okamžítě zpět do pomalejšího tempa pouze sedem. Nejedná se o žádný úprk, samovolně udělá pár cvalových nebo klusových a pak se pokračuje v práci, která byla před tím.

Dělá to vždy na jednom místě v kruhovce. Nepřišli jsme na žádný důvod, proč zrovna tam, není tam nic děsivého, žádný jiný kůň v tomto místě nemá problém (ani lekavý kůň, který by dal určitě něco najevo:)). Jako leknutí mi to ani nepřijde, prostě jen na pár kroků zrychlí.

Problém u začátečníků je, že jakmile se poník rozkluše/rozcválá, tak vypadnou z rovnováhy a sedem si ho nepřibrzdí a s otěžemi mají také problém, neumí si je zatím pořádně pobrat, vlají jím,... No a těch pár rychlejších krůčků stačí na to, aby děti popadaly. Dcera minulý týden spadla tak blbě, že si zlomila klíční kost. Poník to dělá i na lonži (s dítětem na zádech, jinak ne). Nemyslím si, že by měl poník nějaký problém s dětmi, nevyhazuje, nešklebí se, nezdrhá, nedělá sviňárny, akorát vždy v tom samém místě z kroku nakluše, z klusu nacválá. Udělá max 5 cvalových a zase přejde do klusu. Ze začátku jsem si myslela, že si ho dcera třeba nevědomky pobídne, ale děje se to jen na tom jednom místě a vzhledem k tomu, že zatím ani pobízet neumí, tak by byl zázrak, že by zrovna v jednom bodě uměla dát pobídku :)

Poník je pravidelně ježděný zkušenou slečnou, tam není jediný problém. Samovolně se nerozkluše, nerozcválá, je jemný na pobídky, ale není přecitlivělý.

Tak bych chtěla poprosit o radu, jak zabránit, aby si se začátečníky poklusával/nacválával, když nemá. Napadla mě nějaká pomocná otěž, která by koně jemně brzdila, ale nevím, jak se to používá a ani jestli je to vhodné pro tenhle účel. Sama jsem nikdy nepoužívala nic, krom základního vybavení :) Z předpotopních let si pamatuju z oddílu, že se tam koně svazovali pomalu do kozelce, aby z nich jezdci nepadali, ale zrovna tohle nechci. Je zbytečné otrávit koně, který pracuje ochotně a rád :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.6.2020 20:12

Naučit děti padat a sedět v rovnováze tak, aby je přirozený pohyb koně nerozhodil. Uvolněně usedět koně v jakémkoliv chodu a v přechodech je základ jezdectví. Pokud děti padají, když poník z kroku nakluše, tak jim nepatří do ruky otěže ... chce to vrátit se na lonž a jezdit, jezdit, jezdit. Případně holt běhejte vedle poníka na ruce, aspoň budete mít fyzičku ;)

12.6.2020 20:47
kallisto

XXX.XXX.134.67

Jen nápad... z jiného soudku. Máme jízdárnu takovou samodomo pískovou a koně nám na jedné dlouhé stěně také rádi zrychlují. Důvod je ten, že je prostě ta dlouhá stěna trochu z kopce oproti druhé stěně. Není to moc. Normálně si to člověk neuvědomí, nijak to není vidět a ničemu to nevadí, ale koně to cítí a podvědomě rádi zrychlují. Zkuste tedy prověřit povrch.

Neregistrovaný uživatel

12.6.2020 22:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243

Souhlas pokud dite neusedi takovouhle blbost nema co jezdit s otezema. Sorry ale i ja jako harant jezdectvím nepolibeny sem tohle zvladala. A rovnou na velkejch konich.

12.6.2020 23:56
koně

XXX.XXX.174.63

Taky bych začátečníky nejdřív naučila sedět .Otěže do ruky určitě ne.
Na deku,na madla ,na ruku a ideálně do terénu.
Aby se dítě naučilo používat rovnováhu a tím dokázalo v klidu usedět třeba přelezení příkopu,kopec nahoru dolů a takové běžné koňské výkyvy
Pak už začátečníka nerozhodí ani naklusání ,obzvlášť pokud je to jen na pár kroků
Možná taky poníka kruh s dítětem nebaví,tak přišel na to,že trošičku popoběhne a má klid

12.6.2020 23:56
nyin

XXX.XXX.243.199

Dcera nespadla v klusu, ale ve cvalu :) Jezdí na kruhu, buď připnutá na lonži nebo sama po obvodu kruhovky. Na lonži kluše vcelku hezky, učí se vysedat, být v rovnováze a mít klidnou ruku. Pakliže klus čeká, může se připravit, tak jí to jde hezky (teprve pátá pořádná hodina v životě, do té doby se jen vozila). Když je to nečekané, tak nepadá, ale rozhodně to není na pohled hezké. Když jezdí bez lonže, tak se učí k čemu vlastně otěže jsou, jak je držet, jak pracovat se svým tělem při zatáčení, zastavování, dělá cviky pro získání rovnováhy. Samostatně po obvodu kruhovky (trenér uvnitř kruhu jako na lonži) klusala asi 2 x chvilku, jinak sama jezdí jen v kroku. Problém je, že v jednom konkrétním místě v kruhovce poník (a ne pokaždé, tak 3-4x za lekci) buď nakluše, když jde v kroku, nebo nacválá, když jde klusem. A ano, i když dcera klusat vcelku zvládá, tak v momentě, kdy to nečeká, tak se lekne, začne se předklánět a dělat nesmysly a získává tím zlozvyky. Cval je pro ní zatím problém, a když si ponďa zvesela nacválá, i když pár skoků, tak letěla jak hruška. Takže nechci, aby poník sám od sebe přecházel do vyššího tempa a ráda bych mu v tom nějak zabránila :) Co se týče toho přechodu do rychlejšího -je jedno, zda je na lonži nebo na kruhu volně, tu a tam to udělá tak jako tak a v obou případech stejně rychle zase přejde do pomalejšího tempa. Proč to dělá nevíme, poník není žádná líná lemra, ale že by se chtěl dobrovolně proběhnout, to asi taky ne:) Dnes nacválal i jiné holčičce, ta to dneska useděla, ale příště taky nemusí...

K povrchu - máme dokonalou rovinku. Kruhovku jsme nedávno dokončili a s výstavbou si dali záležet.

Leithian : a s čím má jezdit, když ne s otěžema? Myslíš, že by měla nejdřív na lonži projít všechny chody koně, kdy jí povede koně trénující osoba a teprve pak jí vypustit samovolně (u nás máme jen kruh ať už s lonží nebo bez) zpátky do kroku, kdy se teprve bude učit ovládat koně sama? Když já jsem se učila jezdit, tak jsem se taky učila na lonži klus a zároveň s tím mimo lonž v kroku třeba zastavení, zahnutí. Když jsem uměla na lonži klusat, tak jsem začala cválat a zase zároveň s pár kolečkama cvalu na lonži jsem ještě tu samou hodinu jezdila samostatně klusem a to, co už jsem uměla v kroku jsem se učila i v klusu. Takhle se snažíme vést i dceru :)

13.6.2020 00:02
koně

XXX.XXX.174.63

Otěže jsem dala dceři do ruky,po cca 3letech až když se bezpečně udržela ve všech chodech na lonži,i v terénu na vodítku při člověku a pak při velkém koni .
Aby nehrozilo,že bude ponici rajbovat hubu .
A stejně nejdřív jen na stájovku
Fakt doporučuji.Žádné sedlo,natož třmeny ,pěkně na dece a madlech
Když se dítě spolehlivě naučí,pak tedy sedlo a třmeny a otěže skutečně až nakonec
Nepíšete ,kolik je dceři let?

13.6.2020 07:17
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Jestli je dceři aspoň 3roky a více, naučte jí honem cválat. Venku, na rovných liniích. A potrénujte i rychlejší vycválání.
Jak velký je poník? Jestli větší a dcera je hodně malá, může mít problém chytnout stejnou pohybovou vlnu. Jestli má poník široká záda a dítě krátké nohy, na kruhu je nepříjemné..
Tenisky a vyražte ven, po prázdninách bude díte umět usedět nacválání a Vy budete mít figuru😀 Mě teda trochu bolelo koleno, ale syn umí jezdit.

13.6.2020 09:27
Antisgarcia

XXX.XXX.124.29

Ma zkusenost z uk v jezdecke škole kde byly deti začátečníci je taková že kazdy kun mel kolem krku takový nakrčník, vetsinou se to delalo ze třmenovégho řemenu, který se dal delkově tak, aby dite melo ruku položenou ve správné výšce jako maji být otěže. Dítě tak mělo něco v rukou a kdyz padalo dozadu tak se podrželo právě takto.

Neregistrovaný uživatel

13.6.2020 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243

nyin napsal(a):
Dcera nespadla v klusu, ale ve cvalu :) Jezdí na kruhu, buď připnutá na lonži nebo sama po obvodu kruhovky. Na lonži kluše vcelku hezky, učí se vysedat, být v rovnováze a mít klidnou ruku. Pakliže klus čeká, může se připravit, tak jí to jde hezky (teprve pátá pořádná hodina v životě, do té doby se jen vozila). Když je to nečekané, tak nepadá, ale rozhodně to není na pohled hezké. Když jezdí bez lonže, tak se učí k čemu vlastně otěže jsou, jak je držet, jak pracovat se svým tělem při zatáčení, zastavování, dělá cviky pro získání rovnováhy. Samostatně po obvodu kruhovky (trenér uvnitř kruhu jako na lonži) klusala asi 2 x chvilku, jinak sama jezdí jen v kroku. Problém je, že v jednom konkrétním místě v kruhovce poník (a ne pokaždé, tak 3-4x za lekci) buď nakluše, když jde v kroku, nebo nacválá, když jde klusem. A ano, i když dcera klusat vcelku zvládá, tak v momentě, kdy to nečeká, tak se lekne, začne se předklánět a dělat nesmysly a získává tím zlozvyky. Cval je pro ní zatím problém, a když si ponďa zvesela nacválá, i když pár skoků, tak letěla jak hruška. Takže nechci, aby poník sám od sebe přecházel do vyššího tempa a ráda bych mu v tom nějak zabránila :) Co se týče toho přechodu do rychlejšího -je jedno, zda je na lonži nebo na kruhu volně, tu a tam to udělá tak jako tak a v obou případech stejně rychle zase přejde do pomalejšího tempa. Proč to dělá nevíme, poník není žádná líná lemra, ale že by se chtěl dobrovolně proběhnout, to asi taky ne:) Dnes nacválal i jiné holčičce, ta to dneska useděla, ale příště taky nemusí...

K povrchu - máme dokonalou rovinku. Kruhovku jsme nedávno dokončili a s výstavbou si dali záležet.

Leithian : a s čím má jezdit, když ne s otěžema? Myslíš, že by měla nejdřív na lonži projít všechny chody koně, kdy jí povede koně trénující osoba a teprve pak jí vypustit samovolně (u nás máme jen kruh ať už s lonží nebo bez) zpátky do kroku, kdy se teprve bude učit ovládat koně sama? Když já jsem se učila jezdit, tak jsem se taky učila na lonži klus a zároveň s tím mimo lonž v kroku třeba zastavení, zahnutí. Když jsem uměla na lonži klusat, tak jsem začala cválat a zase zároveň s pár kolečkama cvalu na lonži jsem ještě tu samou hodinu jezdila samostatně klusem a to, co už jsem uměla v kroku jsem se učila i v klusu. Takhle se snažíme vést i dceru :)

Ano. Pak nebudete muset resit tohle. Stejne jako to ze dite se soustredi na to jak drepi a koni rejduje hubu proste napred at umi sedet ve vsech chodech pak at zkousi samostatny vedeni. Jinak ty zlozvyky bude mit stopro.

13.6.2020 10:10
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Nákrčník je oddílová klasika i CZ/SK. Podle mě nejlepší cesta k zlozvyku chytat se za hubu při ztrátě rovnováhy. Je tam pak i psychický návyk. Hodně lidí se i vtahuje do sedla rukami. Nákrčník je navíc hodně v předu a nízko -tuhá záda, vyblokované břišní a zádové svaly, kterými lze velice dobře ovládat koně i bez rukou.
Děckám na lonži dávám do rukou pohárek (v létě s vodou), aby uměly mít ruce nezávislé. Aktivně trénují držení otěží v jedné ruce a rychlé přehmatávání otěží.
Když se někdo učí jezdit z nákrčníkem, získá rychle pocit, že umí jezdit. Pak neví, co dělat při prvním průseru venku.
Rovnováhu nelze obelhat:) Jsou pořád na světě zákony platné pro všechny a vždy.

13.6.2020 10:21
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Dobrý trénink je sednout si, vzít dítě na kolena zády k Vám a dělat nehlášené pohyby. Pak se na ten náhlý pohyb jen chystat a dítě ať hlásí, jestli podle změny napětí Vašeho těla ví, že bude akce.

13.6.2020 15:57

Je úplně jedno, jestli děcko spadlo při naklusání nebo při nacválání. Obojí je naprosto přirozený pohyb koně. Proč poník vyráží dopředu tady asi nevykoumáme, ale zrychlení je nejnormálnější a vůči jezdci nejvstřícnější kompenzace leknutí, nepohody, nervozity ... To chcete. Nechcete, aby se koník stavěl na zadní, uskakoval do strany, zběsile couval atd. Že to jezdec neusedí je problém jezdce, holt se prostě ještě musí učit jezdit, jak už jsem psala. Nejlíp se to naučí na lonži nebo na ruce ve všech chodech a bez držení se otěží.

Další doporučení, které mě napadá, je sehnat v okolí nějakou jezdeckou stáj a nechat malou prostřídat více poníků na lonži a nabrat trochu jezdeckého sebevědomí, které jí bohužel podrážíte snahou navodit falešný dojem bezpečí tím, že poníkovi fixujete polohu krku.

Neregistrovaný uživatel

13.6.2020 19:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.209

Než budete koně jakkoli sešněrovávat....pořiďte si knihy od Karola Holleho, a to především ježdění pro samouky. Zpopularizoval starou maďarskou vyukovou metodu, která byla užívaná na šlechtických dvorech. Ale je účinná. Jak už tu někdo psal, je tam základ nejprve krok, pak cval a až teprve klus. Nebudu vysvětlovat, dočtete se.
Kůň se naučil "roztomilý tricek". Věřím, že na rozbitou dceru není hezký pohled, ale Vy ty začátečníky nevedete dobře. Základ je sedět sedět sedět za jakékoli situace, vlastně se vozit a privyknout na pohyb, pak přidat pobidky a teprve potom otez. A proč? Jelikož my, letití jezdci, už zapomínáme, jak těžké je synchronizovat vše najednou...Je to běh na dlouhou trať, ale výuka jezdectvi není soutěž a jezdit se člověk učí celý život v závislosti na koni.

Neregistrovaný uživatel

13.6.2020 19:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.209

Důležitým faktem v oné zmíněné knize je to, že se má pilovat nejprve rovnováha. Takže když jezdec s madly zvládá klus i cval, přichází gymnastika. Holý do toho zapojuje například i házení si a míčem v klusu a cvalu atd...doposud jsem lepší metodu nepoznala.

Neregistrovaný uživatel

13.6.2020 20:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Důležitým faktem v oné zmíněné knize je to, že se má pilovat nejprve rovnováha. Takže když jezdec s madly zvládá klus i cval, přichází gymnastika. Holý do toho zapojuje například i házení si a míčem v klusu a cvalu atd...doposud jsem lepší metodu nepoznala.

Tesat do kamene. Kdyz si vzpomenu na svy zacatky. Usedis tohle tamto? Supr jed.... 😂Nicmene prezila jsem a ziju.

13.6.2020 21:47
akscha

XXX.XXX.28.99

Ja to taky prezila, ale uplne stastna z toho nejsem. Zrovna ted premyslim, kde si zaplatit hodinu na lonzi. Pro to dite je velka vyhoda, ze ma maminku, ktera nemusi na nic spechat a muze ho nechat vydrncat se dosytosti v klusu a cvalu. Protoze jakmile date jezdci do ruky oteze, resi se primarne vzdycky pohyb kone, at uz trener rika, co chce. Na koni, ktery prave necvala (a jeste spravnym smerem), se cval proste nacvicovat neda atd.

13.6.2020 22:07

akscha napsal(a):
Ja to taky prezila, ale uplne stastna z toho nejsem. Zrovna ted premyslim, kde si zaplatit hodinu na lonzi. Pro to dite je velka vyhoda, ze ma maminku, ktera nemusi na nic spechat a muze ho nechat vydrncat se dosytosti v klusu a cvalu. Protoze jakmile date jezdci do ruky oteze, resi se primarne vzdycky pohyb kone, at uz trener rika, co chce. Na koni, ktery prave necvala (a jeste spravnym smerem), se cval proste nacvicovat neda atd.

Přiznám se, že tomuhle příspěvku úplně nerozumím, asi, že se blíží změna počasí. Mně ježdění na lonži velmi pomohlo. Už jsem to tady psala - taková kombinace mezi voltiží a hipoterapií výrazně vylepšila můj sed. A k Rif Du Madon - nerozporuji váš názor, ale já, jako těžce rekreační jezdec (který už lepší nebude), jezdím a budu jezdit s nákrčákem - právě s ohledem na koňskou hubu.

13.6.2020 22:55
akscha

XXX.XXX.28.99

Ja reagovala na Leithian. Chtela jsem rict, ze samostatne vodeni kone znam a "jezdila" jsem tak vicemene od prvni lekce. Ale taky mam z toho hromadu zlozvyku, z nichz cast jsem jeste neodbourala a aktualne prave o snim o poctive pulhodince na lonzi. Mit male dite, oteze bych mu do ruky rozhodne nedavala, dokud nebude hezky sedet. Vodeni kone mu neutece

14.6.2020 07:00

akscha napsal(a):
Ja reagovala na Leithian. Chtela jsem rict, ze samostatne vodeni kone znam a "jezdila" jsem tak vicemene od prvni lekce. Ale taky mam z toho hromadu zlozvyku, z nichz cast jsem jeste neodbourala a aktualne prave o snim o poctive pulhodince na lonzi. Mit male dite, oteze bych mu do ruky rozhodne nedavala, dokud nebude hezky sedet. Vodeni kone mu neutece

Už rozumím a souhlasím.

Neregistrovaný uživatel

14.6.2020 10:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Už rozumím a souhlasím.

Já mít tu možnost byla by to pecka. Taky jsem psala že dokud neusedí všecky chody nemělo by mít oteže v ruce, chudák huba koně pak když se to ošulí

14.6.2020 12:54
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Metoda Karola Hollého si mi taky líbí, zkoušeli jsme s oběma dětma na velkém koni, dceři to šlo ihned, bohužel jezdit nechce. Syn měl na kruhu jako prcek problém (byl trochu hmotnější a odstředivá síla dělala své:). Mě na tom vadí to lonžování koně na kruhu, ale chápu, pro výuku víc lidí nikdo nebude běhat s koněm po rovných liniích.

Náš poník lonžování nenávidí (zkoušeli ho v pony školce a "nefungoval"). Slíbila jsem mu, že když bude spolupracovat, u mě už nikdy lonž a kruh nezažije. Tak jsem běhali a běhali, na houby, na pivo, k řece na koupání.... Na madlech, poté se sedlem na vodítku, jezdili jsme i s velkým koněm jednoruč, poníka na vodítku v druhé ruce (můj valach se umí ovládnout a nekopnout poně za drzárny, když na něm sedí děcko). Když je dítě připraveno opustit madla, začne se samo pouštět, začíná žvanit a koukat, kde co lítá, dělá letadlo, oškubává listí kolem...
Zkoušeli jsme i systém dítě v sedle na poníkovi už s otěžemi a poníka jsem ovládala zezadu na dvou lonžích, opět fyzicky náročné:)

Po pádu se zlomeninou se asi holka bude trochu nebo víc bát. Chvíli jí voďte na vodítku, nejlépe zas na madlech, ve všech chodech, buďte v dosahu, když bude padat, můžete jí chytit.
Než se zlomenina zahojí, věnujte se poníkovi osamotě, běhejte s ním a vylaďte komunikaci. Poníka naučte, že jsou pomůcky nadřazené - řeč Vašeho těla, nebo hlasu a ty jsou důležitější, než to co zrovna udělá dítě na jeho zádech. Učí se to lehce, kdo má pamlsky v kapse, ten velí:) Náš poník uměl velice dobře rozlišit, kdy dítě udělalo, to co mělo a kdy dalo pobídku špatnou a odfiltrovat to. Byl jako autíčko na dálkové ovládání.
Časem se syn naučil jezdit tak, že poník poslouchá jeho v sedle a přepere i můj povel.
Jinak poník, který má fungovat pod dítětem nejezdcem, má mít full servis VIP. Vyběhaný bez jezdce, vykoupaný ve vedrech, narepelentovaný proti hmyzu, dle možností nežraný ke spokojenosti. A má mít právo si říct, že něco prostě tolerovat nebude. Máte ho doma, je Váš, tak můžete.

14.6.2020 13:20
Gerlinda

XXX.XXX.105.7

Rif Du Madon napsal(a):
Metoda Karola Hollého si mi taky líbí, zkoušeli jsme s oběma dětma na velkém koni, dceři to šlo ihned, bohužel jezdit nechce. Syn měl na kruhu jako prcek problém (byl trochu hmotnější a odstředivá síla dělala své:). Mě na tom vadí to lonžování koně na kruhu, ale chápu, pro výuku víc lidí nikdo nebude běhat s koněm po rovných liniích.

Náš poník lonžování nenávidí (zkoušeli ho v pony školce a "nefungoval"). Slíbila jsem mu, že když bude spolupracovat, u mě už nikdy lonž a kruh nezažije. Tak jsem běhali a běhali, na houby, na pivo, k řece na koupání.... Na madlech, poté se sedlem na vodítku, jezdili jsme i s velkým koněm jednoruč, poníka na vodítku v druhé ruce (můj valach se umí ovládnout a nekopnout poně za drzárny, když na něm sedí děcko). Když je dítě připraveno opustit madla, začne se samo pouštět, začíná žvanit a koukat, kde co lítá, dělá letadlo, oškubává listí kolem...
Zkoušeli jsme i systém dítě v sedle na poníkovi už s otěžemi a poníka jsem ovládala zezadu na dvou lonžích, opět fyzicky náročné:)

Po pádu se zlomeninou se asi holka bude trochu nebo víc bát. Chvíli jí voďte na vodítku, nejlépe zas na madlech, ve všech chodech, buďte v dosahu, když bude padat, můžete jí chytit.
Než se zlomenina zahojí, věnujte se poníkovi osamotě, běhejte s ním a vylaďte komunikaci. Poníka naučte, že jsou pomůcky nadřazené - řeč Vašeho těla, nebo hlasu a ty jsou důležitější, než to co zrovna udělá dítě na jeho zádech. Učí se to lehce, kdo má pamlsky v kapse, ten velí:) Náš poník uměl velice dobře rozlišit, kdy dítě udělalo, to co mělo a kdy dalo pobídku špatnou a odfiltrovat to. Byl jako autíčko na dálkové ovládání.
Časem se syn naučil jezdit tak, že poník poslouchá jeho v sedle a přepere i můj povel.
Jinak poník, který má fungovat pod dítětem nejezdcem, má mít full servis VIP. Vyběhaný bez jezdce, vykoupaný ve vedrech, narepelentovaný proti hmyzu, dle možností nežraný ke spokojenosti. A má mít právo si říct, že něco prostě tolerovat nebude. Máte ho doma, je Váš, tak můžete.

Mam kamaradku, ktera vede sveho ponika pro deti, hodne podobnym zpusobem. Kdyz vidim, jak nyni deti funguji (starsi prechod na vetsiho kone/pone stejne menezovaneho), jak s nimi funguje ponik, jak je ponik opecovavan jako rodinne stribro, tak se neda, nez souhlasit. A kdyz vidim spoustu jinych poniku a jinych deti a jinych rodin atd., neda mi nez odkazat presne na to - voditko, behat s ni, vyladit komunikaci vodic-ponik, vodit, behat, dalsi level ponik na voditku u/za vetsim konem, ponik, ktery vi, ze je stredobodem rodinneho vesmiru, vyrazne korektni a slusne zachazeni ze vsech stran, ponik to vrati a bude se chovat jako chuva. Jo a vybehany (24/7, nakrmeny, pravidelne korektury, spolecnost dalsich valachu, sedlo sedici detem i ponikovi...), opecovany a milovany. To je zaklad:-D

15.6.2020 10:54

Pokud to neumíte, rozhodně žádné vyvazování nedávejte! Tím bych začala. (pokud si z poníka nechcete vyrobit zmetka pekelného, a pište si, že to uměj, a může být zhusta nebezpečnej nejen pro vaše dítě, ale i pro vás)

K poníkovi pro začátečníka, jak řečeno, je třeba chovat se fér, s rozmyslem, kromě pérování pod děckem, kdy má poník být "autíčko na dálku", je třeba mu umožnit i vlastní rozvoj - dobře děláte, že poníka sem tam přiklepne zkušený jezdec. Mimochodem, často se zapomíná při vyšších nárocích na koně a na začínajícího jezdce - na PAUZY. Nechcete mít ztuhlé unavené dítě, zpruzeného poníka? Dávejte po 10 minutách jednu minutu pauzu - zahodit otěž (cvaknout do karabinky k sedlu, ať si do ní poník nešlápne!), dítě pěkně zacvičit, prodýchat, protáhnout končetiny (trhání třešní, pravá ruka k levému kotníku, vytáhnout kolena na sedlo, letadlo, kroužení klouby, lehnout na krk, lehnout na záda... - můžou to být klidně i dvě minutky ). A časté střídání směru považuji za samozřejmost.

Dále souhlas se všemi, kteří napsali "nejdřív dítě naučit sedět a usedět". To je prosím základ. Já jako dítě (a než šel poník do důchodu, tak i všechny u nás se učící děti) jsem se učila na lonži bez držení rukama rovnou i skákat. Sem tam štycnul, sem tam vyhnul, a od toho jsem měla volné ruce, abych se mohla soustředit na to, že sedím a držím se nohama (ruce rozpažené nebo v bok, rozkazem :-)

Mimochodem - v kruhovce nebo na lonži koně se začátečníkem musíte ovládat vy. Pokud vy nedáte pokyn, poník se nemá co rozebíhat. Můžete si různými metodami poníka v onom místě pohlídat, aby nezrychlil. Doporučuji knihu Lonžování od paní doktorky Švehlové, případně pak ještě klidně nějaký kurz lonžování. (Pan Hollý tuším na nějaké diskusi též zmiňoval, že má koně naučené na zastavení na hlas, a to tak perfektně, že i když je kůň se začátečníkem na druhém konci jízdárny, tak když pan Hollý houkne, kůň to zapíchne, že má jezdec co dělat, aby zůstal sedět )

Je možné, že na některé nové pokyny budete muset poníka naučit. Ne nadarmo jsou koně pro začátečníky tak v ceně. Jsou to koně, kteří jsou nejen klidní a tolerantní, ale také dobře vzdělaní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík