Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.7.2020 12:56
Dogas

XXX.XXX.114.211

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na vhodné plemeno do hor. Mám v plánu pořídit si koně do rekreace. Kůň by byl v režimu 24/7 ve stádě. Chtěl bych jezdit na delší vyjížďky po horách, tzn. 2-3 dny například venku, bez vracení se domů. Přemýšlel jsem o paint horse, zaujala mne jejich klidná povaha a vytrvalost a taky o holandském teplokrevníkovi.
Doporučili byste případně nějaké plemeno vhodné na aktivní toulky po horách (např. 25 km denně)?
Díky za rady;-)

11.7.2020 13:59
Arbora

XXX.XXX.125.49

To je dosť rozdiel, paint horse vs. Holandský teolokrvník, prečo zrovna tieto dve plemená?
Na dlhé pomalé vychádzky by som hľadala medzi primitívnejśími plemenami, budú odolnejšie, než bežný teplokrvník. Samozrejme, natrénovať sa dá v podstate každý kôň, ale nie u primitívnejších plemien je väčší predpoklad tvrdosti, či už odolnosť voči zraneniu, pevnejšie kopytá, pokojnejšia povaha...

11.7.2020 14:34
Dogas

XXX.XXX.114.211

Arbora napsal(a):
To je dosť rozdiel, paint horse vs. Holandský teolokrvník, prečo zrovna tieto dve plemená?
Na dlhé pomalé vychádzky by som hľadala medzi primitívnejśími plemenami, budú odolnejšie, než bežný teplokrvník. Samozrejme, natrénovať sa dá v podstate každý kôň, ale nie u primitívnejších plemien je väčší predpoklad tvrdosti, či už odolnosť voči zraneniu, pevnejšie kopytá, pokojnejšia povaha...

Holandský teplokrevník se mi zalíbil zdravýma nohama i pracovitostí. Ale to je jen druhá varianta. Spíše jsem přemýšlel nad paint horse.

11.7.2020 20:23
koně

XXX.XXX.174.63

Dogas napsal(a):
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na vhodné plemeno do hor. Mám v plánu pořídit si koně do rekreace. Kůň by byl v režimu 24/7 ve stádě. Chtěl bych jezdit na delší vyjížďky po horách, tzn. 2-3 dny například venku, bez vracení se domů. Přemýšlel jsem o paint horse, zaujala mne jejich klidná povaha a vytrvalost a taky o holandském teplokrevníkovi.
Doporučili byste případně nějaké plemeno vhodné na aktivní toulky po horách (např. 25 km denně)?
Díky za rady;-)

Aby mohl být kůň pořád venku a prospívalo mu to ,je předpokladem,že bude snadno krmitelný a odolný .
Do hor na delší vyjížďky by taky měl být dobře odchován a naučen,tzn. bude umět bezpečně chodit v různých terénech ,spolehlivě projde ,kam budete potřebovat .
Taky záleží ,jaký jste jezdec ,jak dokážete koni v terénu pomoci,nebo jste spíš pasažér a náklad
Holandské teplokrevníky byste asi přebíral kus od kusu ,jaký by vyhovoval .
U Američanů taky bývají zádrhele,není každý odolný ,zdravý a spolehlivý.
Asi bych hledala mezi huculy,ti mají být přímo horští
Nebo ještě nějací welšové,fjordi ,haflingové ,případně chladnokrevní kříženci.Ale to už je taky kus od kusu,jak se povedou.

11.7.2020 23:54
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A co mula? V terénu bývají jisté, sehnat se občas dají, jsou skromné. Ale dost specifické, záleží, jestli by to vadilo.

12.7.2020 07:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

A jak jste na tom Vy? Vysoký, silný chlap,docent? Nebo menší,šlachovitý mužíček? Umíte jezdit? Nebo jste, jak píše koně, náklad?
I k tomu je, při hledání koně, nutno přihlédnout.
Pokud máte dost peněz, koukněte i po apaloosách. Ovšem nikoli po těch moderních, ale spíše hledejte koně, který není křížený s A1/1.
Na fotce typický představitel plemene, hřebec Crazy Legs Luck. Všestranný kůň a velký charakter.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2020 09:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.18

Ja bych byla za hucly nebo haflingy v horach v případě problemu budou s nohama mnohem jistejsi nez jakejkoli paint nebo teplas. Jsou na to proste sikovnejsi a o dost. Painti nejsou co bejvali jeslti koukate na filmy a vidite drsny strakaty konicky ppd kovbojema... Pulka dnesnich ke mrnava s tenkejma nozickama obcas velkou prd eli citlivky jsou to az beda a nejaka ech sikovnoat v terenu taky nic nad prumer. Zalezi jake linie a hlavne bwz plnase budete vybirat reiningova nebo plesurova fakt nebud e to pravy Ořechovy. A jestli potrebujete cupr barvicku. Polaci delaj hucly i strakaty.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.7.2020 19:23

sisi58 napsal(a):
A jak jste na tom Vy? Vysoký, silný chlap,docent? Nebo menší,šlachovitý mužíček? Umíte jezdit? Nebo jste, jak píše koně, náklad?
I k tomu je, při hledání koně, nutno přihlédnout.
Pokud máte dost peněz, koukněte i po apaloosách. Ovšem nikoli po těch moderních, ale spíše hledejte koně, který není křížený s A1/1.
Na fotce typický představitel plemene, hřebec Crazy Legs Luck. Všestranný kůň a velký charakter.

Víte, proč westerňáci často nemají rádi appaloosy? Protože jezdec by měl být chytřejší než kůň :-)

Dá se to použít ale i na huculy, fjordy a další plemena, u kterých se požadovala určitá míra samostatnosti. Občas se appaloosy označují díky své hlavičce jako američtí huculové.

12.7.2020 19:51
Sophii

XXX.XXX.211.203

A co to znamená po horách? Takovej bytelnej teplokrevník, staršího typu, to bývali koně pro armádu. Při pravidelném tréninku tohle putování zvládne levou zadní. On takový enduranční Arab by tohle zvládl levou zadní.
Podle mě je na tyhlety puťáky kus od kusu k přebrání každý kůňa na takovou akci jde hlavně o schopnosti daného člověka. Člověk, co si představuje putování o několika dnech ale ptá se tak zvláštním způsobem a vybere dvě zcela od sebe odlišná plemena jak kdyby otevřel encyklopedii koní a listoval obrázky... Tam nebude problém ve výběru koně.

13.7.2020 09:28

Přikláním se také, pokud už potřebujete vybrat přímo plemeno, k těm řekněme primitivnějším, nižším, čtvercového rámce, typičtí byli zmíněni.

Pokud vám jde jen o koně do terénu, je plemeno lhostejné, záleží spíš na konkrétní stavbě a obratnosti jedince. Jezdím v terénu (mnohdy hodně drsném) třeba s plnokrevníkem. Pokud budete volit klidnější tempo přesunů a nejste těžký, můžete volit libě i chladnokrevníka.

Dostali se k nám i skutečně velmi nešikovní koně, kteří se v terénu během roku až dvou let naučili výborně chodit - chce to nasvalit a získat rovnováhu a správné reflexy, s tím je koni potřeba v začátcích trochu pomoct - takže v tom případě, že budete pořizovat v terénu nezkušeného koně, chce to opravdu cit a odhad a mít sám v terénu něco naježděno.

19.7.2020 21:38
django

XXX.XXX.173.207

Do hor jedině Criollo

20.7.2020 10:40

django napsal(a):
Do hor jedině Criollo

A já nedám dopustit na huculy. Před léty jsem absolvovala týdenní puťák a to, co se mnou kobyla absolvovala, by dal málokterý jiný kůň.

21.7.2020 10:30
Dogas

XXX.XXX.114.211

Děkuji Vám všem za rady. Určitě budu přemýšlet nad Vámi zmíněnými plemeny koní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík