Zdravím,
sleduji už nějakou dobu inzerci a pravidelně mě zaujalo, jaký vývoj, respektive nevývoj je u cen amerických plemen koní.
Pravidelně vídám v inzerci hříbata za cenu okolo 100 tisíc, ta jsou pak za stejnou cenu inzerována tak do dvou let. Následně se prodávají už obsednutí koně za 120-150 tisíc.
Tak mě zajímá, vážně jsou ty ceny tak nepružné? Že chovatel prostě chce prodat hříbě za 100, aby ho následně 2 roky živil a nakonec prodal po výcviku za 120?
Kupoval někdo z vás mladého koně amerického plemene a jaká byla reálná prodejní cena? Nechystám se nic kupovat, jen tomu nerozumím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řekla bych, že je to opravdu tak, jen tedy ty kvalitní chovy prodávají ty obsedlé daleko dráž. Pokud je to totiž správný američan, je to přesně ten typ koně, po kterých je největší poptávka - vhodný pro hobby lesojezdce, ale i závoďáky - a tak se za ně platí zlatem.
A pokud se bavíme i o nejstarším am. plemeni ( ), tak tam jsou ceny ještě výš - ale to se netýká CZ, tady se nechová.
Děkuji za odpověď, u těch velkých chovů to chápu, že je cena vyšší. Sleduji tak 4 roky už pravidelně inzerci, dřív taky, ale spíš nepravidelně, ale i tak mi občas nějaký kůň utkvěl v paměti. Často se stane, že tam vidím hříbě, které někdo prodává za 100 tisíc až do tří let, na fotkách typický dvorečkový odchov a říkám si, jestli se to někomu vyplatí, protože z inzerce zmizí až jako tříletý obsednutý kůň za 120.
Takže mě zajímalo, jestli opravdu někdo toho koně za 100 tisíc jako hříbě koupí, když za podobnou částku bude i ve třech letech, nebo jestli to je taktika "nedat za míň než ostatní" a přitom je reálná cena jinde. Vyjednávat o koupi hříběte jen kvůli zvědavosti nechci, ale hrozně mi to vrtá hlavou.
U morganů extra příplatku rozumím, tam je to pořád rarita, zatímco QH se tu chovají třeba už i 5 generací a je jich v inzerci pomalu víc než ČT.

Já myslím, že u těch dvorečkových chovů je to přesně jak píšete: "nedat za míň, než ostatní". A vím, že třeba westerňáci si raději hříbě udělají sami, než aby čekali, jak jim ho někdo obsedne. Já třeba dlouhodobě sleduji jeden ranč, kde jsem před prvním morganem vážně uvažovala o koupi kobylky QH a tam se starší, než dvouletí koně na prodej objevují velmi výjimečně. A když se objeví, je cena zhruba na dvojnásobku ceny hříběte - což dává smysl.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Koupila jsem pred 7 lety painta papiroveho, za 55 tisic. Nevim, jestli byl v inzeratu, doporucila mi kamaradka.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A byl v tom nějaký háček, nebo ta cena byla taková jen proto, že to byl třeba
jen valach v neatrakrivní barvě!?
Pri koupi zadny hacek nebyl, bylo to "normalni hribe". Zapomela jsem napsat, byl rok a pul stary, pardon.
napsal(a):
Já myslím, že u těch dvorečkových chovů je to přesně jak píšete: "nedat za míň, než ostatní". A vím, že třeba westerňáci si raději hříbě udělají sami, než aby čekali, jak jim ho někdo obsedne. Já třeba dlouhodobě sleduji jeden ranč, kde jsem před prvním morganem vážně uvažovala o koupi kobylky QH a tam se starší, než dvouletí koně na prodej objevují velmi výjimečně. A když se objeví, je cena zhruba na dvojnásobku ceny hříběte - což dává smysl.
Tak pokud cena dospělého je dvojnásobek hříběte, tak to smysl dává, to je férové pro obě strany. Jen mě zarazilo to, že v běžné inzerci je cena za hříbě a dospělého plus mínus stejná a že se hříbě pod nějakých 90 tisíc neinzeruje, i když se evidentně za tu cenu neprodají.
Mohla bych poprosit o odkaz na ranch, klidně do SZ? O amících toho moc nevím, tak bych se chtěla kouknout na ty kvalitní.
S konem si clovek kupuje hromadu starostí, nervů, zodpovědnosti a zaruceny odliv penez na X let dopredu. Tímpádem jsem tyto ceny nikdy nepochopila a za žádného koně bych timpadem nedala vic jak 70tis. Muj Paint stal 50tisic. Byl to tehda jedenactilety hrebec. Dnes je to ctrnactilety valach, ktery me spolehlive donese kam se mi zlibi a to mi staci. :-)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Krásný!
Dekuji 🙂
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jeste bych doplnila, ze kdyz jsem v te dobe hledala v inzeratech jiz obsedle ci prijezdene kone, chtela jsem hlavne dvoubarevneho kone, pohybovali se okolo 100 tis.
Stormy96L
napsal(a):
A uz vubec tyto ceny nechapu u hribat, u kterych nevite jak na tom jezdecky budou, jakymi neduhy budou trpet ci se vubec obsednuti doziji. Vykriky v inzeratech o perspektivnich liniich odstavcat me vzdycky pobavi.
Podľa tejto teórie by mali stáť všetky žriebätá rovnako. Pravdaže sa v cene odrážajú vstupné nálady, nemôže chovateľ predať žrieba z kobyly, ktorá skáče baráky a z kobyly, ktorá padne o konár rovnakú sumu. To je tá perspekvíva, za ktorú sa platí.
Arbora
napsal(a):
Podľa tejto teórie by mali stáť všetky žriebätá rovnako. Pravdaže sa v cene odrážajú vstupné nálady, nemôže chovateľ predať žrieba z kobyly, ktorá skáče baráky a z kobyly, ktorá padne o konár rovnakú sumu. To je tá perspekvíva, za ktorú sa platí.
no ano, jenže u těch amerických plemen to je tak, že hříbě stojí 100k i když samotný hřebec a klisna žádný baráky nikdy neskákali (idiom)... skákali je možná jejich otcové, a ani to není jisté. A nebo se chlubí halter disciplínami. Už sem zažila nabídku připouštění hřebcem a jako úspěchy sice měl že byl 3. v pleasure... ale už se nedodalo, že byl 3. ze 3 startujících.
Tedy u těch teplokrevných plemen aspoň tu perspektivu lze doopravdy vidět. Akcelerační programy, uváděná výkonnost...
Zatímco u Amerických plemen je ta částka za koně u kterých to prošetření ze strany rodičů jaksi často kompletně chybí, a nebo jsou to disciplíny level halter a pleasure. Což jako jo, hodnotí se tam vzhledový exteriér, ale jsou to disciplíny, které by teoreticky vzato měl dát úplně jakýkoliv slušně vychovaný a přiježděný kůň či pony jakéhokoliv plemene bez ohledu na kvalitu rodičů.
lenacia
napsal(a):
no ano, jenže u těch amerických plemen to je tak, že hříbě stojí 100k i když samotný hřebec a klisna žádný baráky nikdy neskákali (idiom)... skákali je možná jejich otcové, a ani to není jisté. A nebo se chlubí halter disciplínami. Už sem zažila nabídku připouštění hřebcem a jako úspěchy sice měl že byl 3. v pleasure... ale už se nedodalo, že byl 3. ze 3 startujících.
Tedy u těch teplokrevných plemen aspoň tu perspektivu lze doopravdy vidět. Akcelerační programy, uváděná výkonnost...
Zatímco u Amerických plemen je ta částka za koně u kterých to prošetření ze strany rodičů jaksi často kompletně chybí, a nebo jsou to disciplíny level halter a pleasure. Což jako jo, hodnotí se tam vzhledový exteriér, ale jsou to disciplíny, které by teoreticky vzato měl dát úplně jakýkoliv slušně vychovaný a přiježděný kůň či pony jakéhokoliv plemene bez ohledu na kvalitu rodičů.
No a to je Amerika, vítej!
Prodává barva (u nás se k tomu ale říká, že barva neskáče). Dostiháci mají zase jednoznačně dané, že ukázaná platí. Ono totiž co vlastně u těchto plemen dokazovat ve sportu. No tažáci mají jasně povahu prochovanou tvrdým výběrem - to ty ameriky kdesi vzadu taky, nikdo nechtěl mít pracovně nespolehlivého koně když na něj byl v přírodě odkázaný. Jenže jak tohle dnes dokazovat. A navíc mají smůlu jako každé plemeno co se dostalo do módy, že přes ně prostě přeběhla množitelská vlna. Prostě se vytahovalo hříbě z každé kobyly...
Taky mě ty ceny leží v hlavě. Když si vezmu, že náš moravský teplokrevník, něbo šlonzák. To jsou taky koně kteří mají opravdu rodinnou povahu.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/125686524/kobylka-appa.php
Zrovna v tomto inzerátu je taková kříženka z té vlny (doufám, že už doznívající). Když juknu na tu fotku v ohradě vedle druhého koně... no nemít to tu apa v původu, kdo ví jestli by si někdo všimnul. (se mi hrozně nelíbí tvar jejího zadku a hřbet)
Takže vlastně super, když chovatelé amerik drží alespoň ty původy. byť tedy za něco stál tak děda.
Pipilota
napsal(a):
No a to je Amerika, vítej!
Prodává barva (u nás se k tomu ale říká, že barva neskáče). Dostiháci mají zase jednoznačně dané, že ukázaná platí. Ono totiž co vlastně u těchto plemen dokazovat ve sportu. No tažáci mají jasně povahu prochovanou tvrdým výběrem - to ty ameriky kdesi vzadu taky, nikdo nechtěl mít pracovně nespolehlivého koně když na něj byl v přírodě odkázaný. Jenže jak tohle dnes dokazovat. A navíc mají smůlu jako každé plemeno co se dostalo do módy, že přes ně prostě přeběhla množitelská vlna. Prostě se vytahovalo hříbě z každé kobyly...
Taky mě ty ceny leží v hlavě. Když si vezmu, že náš moravský teplokrevník, něbo šlonzák. To jsou taky koně kteří mají opravdu rodinnou povahu.
A jak jsou na tom teď ty ameriky se zdravím a povahou - pořád se drží, a nebo to tím množením bez selekce poslali do kytek?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A jak jsou na tom teď ty ameriky se zdravím a povahou - pořád se drží, a nebo to tím množením bez selekce poslali do kytek?
Nevím na jaký problém konkrétně narážíš, nebo jestli to má být všeobecně.
Jako celek bych opravdové ameriky neviděla nijak zdravotně horší, než jiná plemena. Vždycky se někde něco vyskytne, ale je pravda, že díky pravidelné práci ve sportu se na to přijde. Mají smůlu s metabolickými problémy, zas na druhou stranu to můžou rychle z chovu odstranit díky genetickým testům. Taky ty zbarvení s plochami kůže bez pigmentu nejsou při dnešním stavu ozónové díry žádná výhra.
Jenže bych brala za veliký rozdíl takové ty "české ameriky" a zbytek chovu. Prostě i tady platí že peníze. Logicky si žádný chovatel neprodá to co má nejlepší (a když musí, tak prodá někomu z přátel - vlastně to pořád zůstane). No a když se k tomu přidá ekonomická situace v Česku, tak kolik lidí si může koupit opravdu kvalitu za západní ceny? Si myslím, že se prostě lidi snaží nějak ty peníze dostat už za hříbě - prostě cena za hřebce ze západu se promítá do připouštěcího poplatku + zase ta módnost.
Pipilota
napsal(a):
Nevím na jaký problém konkrétně narážíš, nebo jestli to má být všeobecně.
Jako celek bych opravdové ameriky neviděla nijak zdravotně horší, než jiná plemena. Vždycky se někde něco vyskytne, ale je pravda, že díky pravidelné práci ve sportu se na to přijde. Mají smůlu s metabolickými problémy, zas na druhou stranu to můžou rychle z chovu odstranit díky genetickým testům. Taky ty zbarvení s plochami kůže bez pigmentu nejsou při dnešním stavu ozónové díry žádná výhra.
Jenže bych brala za veliký rozdíl takové ty "české ameriky" a zbytek chovu. Prostě i tady platí že peníze. Logicky si žádný chovatel neprodá to co má nejlepší (a když musí, tak prodá někomu z přátel - vlastně to pořád zůstane). No a když se k tomu přidá ekonomická situace v Česku, tak kolik lidí si může koupit opravdu kvalitu za západní ceny? Si myslím, že se prostě lidi snaží nějak ty peníze dostat už za hříbě - prostě cena za hřebce ze západu se promítá do připouštěcího poplatku + zase ta módnost.
Myslela jsem to všeobecně - jestli se i při nulové selekci (která je v ČR) daří i po několik generací držet původní charakterové vlastnosti.
Upřímně nevím. Charakter se hodně odkoukává od matky. Jak vlastně tu ochotu pracovat (a právě často až za hranice) v dnešní době spolehlivě testovat - koně se více flákají než pracují. A kdo si dobrovolně vyřadí kobylu z chovu - protože "je to svi..", to se rychle omluví vlivem prostředí. U parkůru, či v dostizích se přivřou oči, protože podala výkon. Jenže v hobíčkových chovech se kobyla připustí často právě protože jinak nic nedělá. (zrovna ta z inzerce).
Ale zase nechci hanět chovatele co ty ameriky berou vážně, dováží hřebce atd.
Právě pokud by mi šlo o povahu u teplase, šla bych já po šlonzákovi či moravském.