13- letý kůň může žrát běžná statková krmiva, dokonce i oves/zrno. Pokud není bezzubý. A za 500,- toho ovsa budete mít metrák.
Metrák jakéhokoliv baleného mashe naopak stojí 2000 - 3000,- Nabízí se otázka, proč kupovat za tak draho sójové slupky, ovesné otruby, cukrová řepa zbavená melasy, pšeničné otruby, nutričně bohatá sláma, rýžové otruby atd.
Uživatel s deaktivovaným účtem

krmte co chcete a co kobyle nebude činit potíže :-)

sisi58
napsal(a):
To není moc zářný cíl, dávat koni něco, co neškodí. Já jsem spíše pro krmení, které prospívá.
Dobrá, vyměňte prosím polovinu věty za "a co kobyle bude prospívat" :-)
Tak ono se ty trendy někam posouvají, a dnes je spousta koní, pro které ten oves nebo jiné obilí vhodné není.
Zrovna ten senior mash je něco, co je opravdu určeno primárně pro bezzubé koně - je to vláknina k náhradě sena, pokud kůň nechce třeba senné granule. Pro zdravého koně to žádné terno není, ale zase si to umím představit jako doplněk v nájemním ustájení, kde se krmí málo sena a je potřeba to nějak překonat než se najde nové.
Jinak pro zadavatelku - pokud se na mashi líbí to, že je za 2 minuty po zalití horkou vodou hotový, tak to je každý otrubový mash. Tohle jsou granule, tj to zdůrazňují, že ty granule se rychle rozpadnou, ale hotový po zalití teplou vodou je každý jiný mash, jen to tam třeba nezdůrazňují. :)
sisi58
napsal(a):
13- letý kůň může žrát běžná statková krmiva, dokonce i oves/zrno. Pokud není bezzubý. A za 500,- toho ovsa budete mít metrák.
Metrák jakéhokoliv baleného mashe naopak stojí 2000 - 3000,- Nabízí se otázka, proč kupovat za tak draho sójové slupky, ovesné otruby, cukrová řepa zbavená melasy, pšeničné otruby, nutričně bohatá sláma, rýžové otruby atd.
Já ještě doplním to, že oves/ječmen může být vhodné krmivo pro koně do sportu nebo na aktivní rekreaci, který 5* týdně pracuje. Tam není moc co řešit, tam se krmí oves, nějaký zdroj bílkovin - za mě třeba sójové vločky, a kvalitní minvit doplněk a stačí.
No a pak je kategorie koní, kde majitel přijede 2-3* týdně na pohodovou vyjížďku, a tam takové krmení nesedne každému koni. Zároveň v nájemních stájích mnohdy seno nebývá kvalitní nebo je ho málo, a tak kůň jen na minerálním doplňkovém krmivu hubne. No a majitel, pokud je uvědomělý, to řeší, a zrovna tady ta průmyslová krmiva s vyšším obsahem vlákniny jsou dobrá volba. Pak se neřeší, co to stojí navíc, protože pokud koupí metrák ovsa, už si tu pohodovou vyjížďku neužije, a za tím účelem toho koně přeci má. :)
DalyaAneralis
napsal(a):
Kobylu mám doma s dalšími 2 koňmi. Bohužel má špatné zuby a než mi přijede zubař, tak chci něco čím to seno nahradím ( seno mají neomezeně). Plus teď přes zimu chci něco teplého a taky mi už konečně přibrala, tak nechci, aby mi zhubla. Proto jsem se rozhodla pro tento mash.
Kone nič teplé nepotrebujú, v zime im to vôbec nepomôže, práve naopak. Kôň sa zahrieva tým, že trávi vlákninu. Ak zdravý kôň dostatne vlákninu tepelene spracovanú a už vlastne rozloženú, nič mu to nedá, prejde to tráviacim traktom bez prínosu.
Horsea

XXX.XXX.133.114
Z Vašeho popisu mi ještě vyšel sladový květ – také se spařuje horkou vodou a spadá pod teplé pokrmy. Na přibrání super, dostupný a nádherně voní. Koním chutná a splňuje Vaše požadavky.

Tak to, že má špatné zuby, je dost podstatná informace :-) Vždycky, pokud chcete poradit ohledně krmiva, musíte uvádět kompletní informace, jinak logicky bude rádce podávat rady zcela všeobecné, ale pro vašeho koně dokonce i naprosto nevhodné.
Můžete podat krmení vlažné, tj. v tělesné teplotě, ale rozhodně ne teplejší. Zbytečně horká voda naopak zničí vitaminy a antioxidanty, které do krmení výrobce pracně narval (a které platíte).
Arbora: myslím si, že přelití byť vařící vodou, nebude mít na obsah a strukturu vlákniny signifikantní vliv.
Horsea: zadavatelka asi chtěla kompletní krmivo. Slaďák není tak uplně dobrá náhrada objemového krmení, podíl vlákniny není vysoký, zato je to bílkovinná bomba...
sisi58
napsal(a):
Určitě máte pravdu, ale přidám jiný pohled. Mám koně v nájemní stáji. Klidně bych mu dávala ječmen nebo i oves, trochu energie navíc by mi u něj nevadilo. Ale koupím si metrák ovsa a co s ním? Nemám ho kde uložit, nemám mačkač, s ječmenem by se mi nikdo nenamáčel. Takže někdy jsou i hotová krmiva lepší, protože je ošetřovatel prostě dá do kyblíku a není s tím žádná další práce.

bongani
napsal(a):
Určitě máte pravdu, ale přidám jiný pohled. Mám koně v nájemní stáji. Klidně bych mu dávala ječmen nebo i oves, trochu energie navíc by mi u něj nevadilo. Ale koupím si metrák ovsa a co s ním? Nemám ho kde uložit, nemám mačkač, s ječmenem by se mi nikdo nenamáčel. Takže někdy jsou i hotová krmiva lepší, protože je ošetřovatel prostě dá do kyblíku a není s tím žádná další práce.
Jen taková noticka k tomu: čtyřicetikilový pytel ovsa zabere stejně místa jako dvacetikilový pytel komerčního krmiva, a vydrží s největší pravděpodobností déle :-)
bongani
napsal(a):
No on ten metrák jsou 2 pytle. Tedy lze kopit i "padesátku" - rozuměj jeden běžný pytel. Ten se všude vejde úplně stejně jako se vejde papírový pytel se směsí ;-)
A mačkač netřeba, pokud má kůň zuby. (že je sem tam v kobylácích nerozkousané zrnko nevadí - když je jich více dá se z toho vydedukovat, že je potřeba volat zubaře)
Slon Indický
napsal(a):
Já ještě doplním to, že oves/ječmen může být vhodné krmivo pro koně do sportu nebo na aktivní rekreaci, který 5* týdně pracuje. Tam není moc co řešit, tam se krmí oves, nějaký zdroj bílkovin - za mě třeba sójové vločky, a kvalitní minvit doplněk a stačí.
No a pak je kategorie koní, kde majitel přijede 2-3* týdně na pohodovou vyjížďku, a tam takové krmení nesedne každému koni. Zároveň v nájemních stájích mnohdy seno nebývá kvalitní nebo je ho málo, a tak kůň jen na minerálním doplňkovém krmivu hubne. No a majitel, pokud je uvědomělý, to řeší, a zrovna tady ta průmyslová krmiva s vyšším obsahem vlákniny jsou dobrá volba. Pak se neřeší, co to stojí navíc, protože pokud koupí metrák ovsa, už si tu pohodovou vyjížďku neužije, a za tím účelem toho koně přeci má. :)
Vzhledem k tomu, že jsme o kobyle zadavatelky věděli jen to, že má 13 roků, můžeme si, my ostatní, vyměnit názory na mashe a oves a sdělit si novinky v krmivářství.
Začala jsem dávat své stařeně více ovsa. A vlastně více všeho. Zdá se být spokojená. Proč by nebyla, když je nažraná, je v teple a nikdo po ní nic nechce, protože já jsem v karanténě.
A hele, zadavatelka napsala, že má bezzubku!
Co se dávalo do meshe dřív, než ho začali vyrábět průmyslově? Přece teplé pití se dávalo, pokud se nepletu, nemocným, těžce pracujícím koním a myslím i kobylám s hříbaty. Opravte mě, jestli se pletu.
DalyaAneralis
napsal(a):
Nenapsala jsem, že mám bezzubku, ale že má kobyla problémy se zuby
a to tedy má ostré hrany, takže než mi dojede zubař co má volno až za 2 měsíce, tak i když pokouše nějaké seno, tak chci něco, aby mi nestrádala když nesežere tolik sena co potřebuje.
Senné granule vám už někdo radil?
Do nich přisypete kukuřičný šrot,klidně i olej kapnete,je li kobyla hubená,tím to i zchutníte.
Výslednou směs zalijete podle svého nápadu vlažnou,studenou,teplou(to je rychleji )a podáváte .
Kyblík 10litrů je z odměrky,co mám doma myslím litr a půl ,senných granulí.
Pokud nemáte možnost ,prostory ani čas míchat si něco ,klidně kupte to průmyslové ,hlavně aby kobyla něco do sebe dostala.
DalyaAneralis
napsal(a):
Nenapsala jsem, že mám bezzubku, ale že má kobyla problémy se zuby
a to tedy má ostré hrany, takže než mi dojede zubař co má volno až za 2 měsíce, tak i když pokouše nějaké seno, tak chci něco, aby mi nestrádala když nesežere tolik sena co potřebuje.
Nenapsala jste nic a chcete rady.
Volala jsem své obvodní, že mi "není dobře". Nedivím se,že se na mě osápla, co jako to má být?!
Nu a podobně jste prezentovala problém vaší kobylky. Napsala jsem bezzubka, protože je to rychlejší a navíc bude vaše kobylka po ty dva měsíce opravdu jako bezzubá.
Je mi jasné, že vy víte, co vaši kobylu trápí a jak se to projevuje a že toho máte plnou hlavu. Ale tu nikdo kobču nezná, takže pokud chcete poradit, opravdu musí být informace obsáhlé a přesné.