Ahojte,
jak jste řešili naučení poníka na jezdce? Poník má 3,5 roku, 100 cm. Pořidili jsme ho jako hřibě, máme ho jako společníka k valachovi, ale je ho škoda, aby jenom hnil v ohradě. Jenomže žádné šikovné dítě v okolí neznám. Povozit děti není problém, ale jinak neumí nic. Když ho nedržím u huby, dělá si co chce. Já na něho se svými 65 kg sedat nebudu.
No, to je problém malých poníků obecně - pokud na ně není jezdec, těžko je budete přiježďovat. A upřímně řečeno, ti poníci okolo metru vhodné jezdce k přiježdění nemívají - děti, které na ně nebudou moc velké ještě nemají dostatečné zkušenosti a často ani motorické dovednosti k samostatnému ježdění.
Takže jsou buď právě k vodění, nebo je jde naučit chodit na vodítku vedle druhého koně na vyjížďku s dítětem. Případně je naučit na hlasové povely třeba v kruhovce.
U těch poníků okolo 120 cm KVH už to je o něco jednodušší, tam je okruh vhodných jezdců širší. Obecně je ale přiježděný poník pořád ještě vzácnost - zkušené dítě k dispozici není tak běžná věc.
Pakliže máte poníka takto vysokého a je ochotný vozit lehké děti tak u toho zůstaňte, tito poníci nejsou stavění na jízdárenskou práci-měla jsem něco podobného doma, o 5 cm vyšší a moje lehké dcerky už něco uměly a věnoval se jim trenér do té doby než se to odrazilo na zdravotním stavu poníka, protože vet sám řekl-na tohle tito poníci nejsou od přírody stavění-můžem vozit, můžem lehounký zápřah nebo lidi jezdí po výstavách, ale opradu na takovou práci to není.
johnt
napsal(a):
Pakliže máte poníka takto vysokého a je ochotný vozit lehké děti tak u toho zůstaňte, tito poníci nejsou stavění na jízdárenskou práci-měla jsem něco podobného doma, o 5 cm vyšší a moje lehké dcerky už něco uměly a věnoval se jim trenér do té doby než se to odrazilo na zdravotním stavu poníka, protože vet sám řekl-na tohle tito poníci nejsou od přírody stavění-můžem vozit, můžem lehounký zápřah nebo lidi jezdí po výstavách, ale opradu na takovou práci to není.
V čem přesně byla potíž?
Mám stovkoveho poníka, nyní 10 let.
Chodí v sulce, procházky na ruce s mými dětmi, vedení poníka s dítětem z druhého koně (resp to je teď ve fázi treningu), práce ze země (stranove práce, návyk na bubaky, kavalety, vedení na kruhu), skoky ve volnosti.
Resp dělá to samé co velký koně, jen přizpůsobeno jeho vejsce. Stejný pravidla, stejné učení jako by to byl normálně vzrostly koník. Možná s větším nárokem, že to může být ponda pro dítě - aby byl bezproblémový při manipulaci (čištění, vodění,..)
Ale hlavně ta sulka - to je náš prostředek jak ho udržovat v kondici.
evcusik
napsal(a):
V čem přesně byla potíž?
tekutina na plících, z krve vyšlo fyzické přetížení-je fakt, že pod trenérem se makalo, jeden to zvládl, druhý ne, následky po zbytek života....moje dcerky už ve dvou letech uměly cválat a ve třech letech ve čtyřech letech se učily jezdit samostatně a už byly hrr do skákání-byla to chyba, nevěděla jsem, ale poučení jsem si vzala k srdci a už nikdy více a dávám si bacha u každého koně, a ne jen na koně, ale i na trenéry, protože ne každý jede s citem a koně umí přetížit a už jsem se zařekla, že nikdy to tak nenechám a holt, musela jsem se takto rozloučit i s dalším trenérem/kou....