Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím,
potřebuju s kobylou vyřešit problem - bubáci na druhé půlce haly....plaší se tam(klasická utěková reakce), poslouchá zvuky, tolik se nesoustředí....
Na EQ začíná nějaký seriálek počtení : Dotkni se, podej, přines .
Něco načtenýho, shlédnutýho mám, něco používám (ošetření podlomů)
Kdysi tu myslím že, Terven dávala odkazy na nějaká "insruktážní " videa ( frís?černý koník)
Řešíte někdo něco podobného a jak se vám to daří?

Já bubáky učila pomocí targetu. Video mám asi jen jedno, ale u sebe v mobilu a na profilu FB Fungovalo to suprově.
Možno niekde tu? https://www.youtube.com/user/VerunkaVranov

To jsem zkoukla.....škoda že už nepřispívá....halooo veru...
Černý koník byl Sokol+Harley, pozitivní posilování - videa jsou, pokud vím, jenom na fb, ale je to veřejné, tak se vám to možná zobrazí, i když tam nejste
https://www.facebook.com/R-Sokol-a-Harley-pozitivn%C3%AD-posilov%C3%A1n%C3%AD-1645203829037764/
je to hodně obsáhlé.
Na bubáky v hale by bylo asi fajn jít přes target, jak píše efe. Nevím, jestli jste někdy něco pozitivkou zkoušely, jestli kobyla zná klikr. Pokud ne, tak se bez mučení přiznám, že neumím jednoduše a v rámci diskusního příspěvku vysvětlit, jak na bubáky. Asi by to chtělo naklikat - tj, vštípit kobyle, že klik = odměna a pak naučit dotek nosem na target. S targetem se pak dají dělat zázraky, ať už jde o bubáky nebo o ošetřování.
Vím, že Verunka targeting doporučovala i pro čumivé koně v terénu.

Vidím tam nějakou knihu? dá se koupit? Má jméno? Nestihnu se doklikat a dopátrat až na konec dneska a ráda bych už to měla objednané, ......Nebo mi jí může donést Ježíšek.
napsal(a):
Vidím tam nějakou knihu? dá se koupit? Má jméno? Nestihnu se doklikat a dopátrat až na konec dneska a ráda bych už to měla objednané, ......Nebo mi jí může donést Ježíšek.
Já tam vidím jenom ukázku článku z časopisu, pokud dobře koukám.
Asi první a jedinou pozitivkářskou knihu v čr napsala Jana Lohrová, už má stop stav, co se týče objednávek, ale možná ještě není vše ztraceno
https://kunjepritel.cz/predprodej-uzavren/

dík i ten odkaz bude produktivní....a počkám co na to EQ ....
Edit:na you tube jako : teriki

Tady jsem našla, co jsem hledala, jak začít, co dělat...konecesky.cz
a teď úplně tutanskej dotaz o něčem jiném, klasika: dopředu, dolu a VEN...
...proč ven, jak ven...vysvětlete mi to někdo nebo se utrápím.

Tak si odpovím sama, už to vím.(aby to tu neviselo..) ....strašně se mi to zalíbilo, ale jak to udělat...dopředu dolu a ven, furt mi vrtalo proč ven, když má být koník v mírném přistavení...tak, nejdřív vertikální rovnováha(postavit koně na všechny 4 rovnoměrně) a toho je koník schopen (když předtím nebyl) s dopředu vytaženým krkem, nosem na urovni spodku hrudníku a před VNĚJŠÍ zadní nohou - takže ven. To boční ohnutí dovnitř až časem....
PS: praktikuje to někdo , zná někdo nějakého lektora v JČ?

napsal(a):
Tak si odpovím sama, už to vím.(aby to tu neviselo..) ....strašně se mi to zalíbilo, ale jak to udělat...dopředu dolu a ven, furt mi vrtalo proč ven, když má být koník v mírném přistavení...tak, nejdřív vertikální rovnováha(postavit koně na všechny 4 rovnoměrně) a toho je koník schopen (když předtím nebyl) s dopředu vytaženým krkem, nosem na urovni spodku hrudníku a před VNĚJŠÍ zadní nohou - takže ven. To boční ohnutí dovnitř až časem....
Já jo. Moje trenérka praktikuje (a nás mučí). Viz SZ.

napsal(a):
Já jo. Moje trenérka praktikuje (a nás mučí). Viz SZ.
o.k. až skončí zákaz hromadění....

Já měla za to, že to "ven" se týká nosu před kolmici, nikdy jsem nad tím hluboce nepřemýšlela :-) Naopak na akademice nás učili rovnou od začátku nos dovnitř, tj. vodit koně za nos do oblouků, pochopitelně zároveň se snížením hlavy, mám pocit, že je tam nějaký fyziologický mechanismus, který v tu chvíli pomáhá předcházet falešnému ohnutí.
Verun: máte nějaký zdroj informací, ideálně na netu, kde je to vysvětleno blíže? Děkuji :-)

napsal(a):
to mi zavání akademikou...?

napsal(a):
Já měla za to, že to "ven" se týká nosu před kolmici, nikdy jsem nad tím hluboce nepřemýšlela :-) Naopak na akademice nás učili rovnou od začátku nos dovnitř, tj. vodit koně za nos do oblouků, pochopitelně zároveň se snížením hlavy, mám pocit, že je tam nějaký fyziologický mechanismus, který v tu chvíli pomáhá předcházet falešnému ohnutí.
Verun: máte nějaký zdroj informací, ideálně na netu, kde je to vysvětleno blíže? Děkuji :-)
Nás trenérka učí laterální ohnutí - dovnitř a ven, kruhy a kontrakruhy. Že se kůň, pro někoho paradoxně. ohýbáním narovnává. Nos před kolmicí je nos před kolmicí. Ale terminologie se u jiného trenéra může lišit, pak dochází k nedorozumění.

napsal(a):
Nás trenérka učí laterální ohnutí - dovnitř a ven, kruhy a kontrakruhy. Že se kůň, pro někoho paradoxně. ohýbáním narovnává. Nos před kolmicí je nos před kolmicí. Ale terminologie se u jiného trenéra může lišit, pak dochází k nedorozumění.
Že kůň se ohýbáním narovnává, stejně jako člověk díky cvičení rovná kompenzacemi roztrénované svalové skupiny, to celkem chňápu :-) Já jsem se jen pozastavila nad tím, že nás holt učili od začátku přistavovat nos i se zbytkem koně, a jinde se zřejmě začíná hlavou přistavenou pouze v týlu (jak jsem pochopila) a nosem ven. Ale ano, to může být prostě klidně jiná škola, jiný trenér :-)

napsal(a):
to mi zavání akademikou...?
Zas až tak akademická být nechcii , ale i v akademice jsou různé "styly" - i když jim jde o jeden princip...podsadit rovného koně...a nepříliš zdatný jezdec a cvičitel koně-já, se musím poohlédnout po něčem "jednoduchém", takže: dopředu dolu a ven...dneska jsem byla s ježděním spokojená, doufám že i kobyla, dlouho to nevydrží, ale snaží...
Mě momentálně jde jen o to narovnání-rovnováhu, aby mi kobyla nepadala po levé pleci, nechodila s vysokou hlavou a otočenou doprava (rovnoměrné zatížení všech končetin, jako stejně na obou předních a stejně na obou zadních)....Je na levou ruku málo ohebnější, vertikálně křivá. Natáhnout jí krk aby nebyla v tenzi a srovnat předek, naučit, stejně vyšlapovat oběma zadnína-stejnou silou a délkou ..
Buggyra: http://konecesky.cz/index.php?kat=32&id=225

Já narážela na tu vertikální rovnováhu - jedním ze základních cviků akademiky je právě postavit koně na všechny čtyři a potom přenášet váhu dle požadavků. A právě se to hezky trénuje s klikrem. Při Vašem popisu jsem si na to vzpomněla.

napsal(a):
Já narážela na tu vertikální rovnováhu - jedním ze základních cviků akademiky je právě postavit koně na všechny čtyři a potom přenášet váhu dle požadavků. A právě se to hezky trénuje s klikrem. Při Vašem popisu jsem si na to vzpomněla.
...no právě, myslím, že na klikr jsem dřevo, ale je objednaný , jestli se tomu věnujete můžete mi to nějak podrobněji popsat, když natažení nacvičím ze země na klikr, jak ze sedla? odměňovat ze sedla právě nechci

napsal(a):
...no právě, myslím, že na klikr jsem dřevo, ale je objednaný , jestli se tomu věnujete můžete mi to nějak podrobněji popsat, když natažení nacvičím ze země na klikr, jak ze sedla? odměňovat ze sedla právě nechci
Nebojte se, ono to natažení (tedy epizoda dopředu dolů po epizodě pracovní) je odměnou samo o sobě, uvidíte, že jakmile přijde koník na princip, bude to provádět radostně. Mimochodem - odměňovat a pozitivku provozovat se dá i per huba - tj. slovně :-) podle mě uplně nejrychlejší varianta, protože nemusíte používat ruku na klikr :-) a rušit koně v otěži.
Když si to natažení ze země s klikrem naučíte na slovní povel, stejný slovní povel můžete pro názornost použít snadno i ze sedla :-)
(A já ještě ráda drbu koně prstíčkem na kohoutku, na to se taky velmi rychle naučil - to je ale zase pomalejší a větší zásah rukou do otěže, než klikr)

napsal(a):
Že kůň se ohýbáním narovnává, stejně jako člověk díky cvičení rovná kompenzacemi roztrénované svalové skupiny, to celkem chňápu :-) Já jsem se jen pozastavila nad tím, že nás holt učili od začátku přistavovat nos i se zbytkem koně, a jinde se zřejmě začíná hlavou přistavenou pouze v týlu (jak jsem pochopila) a nosem ven. Ale ano, to může být prostě klidně jiná škola, jiný trenér :-)
Opravdu mohu potvrdit, občas jsem měla pocit že jedu na ještěrovi, jak se vlnila...já přistavovala dovnitř a ona se mi zvlnila jako na tom obrázku- ten červený koník ( prý slabá holeň z mé strany a koník jí nerespektuje ) asi i taky jo, ale myslím, že na holeně až zas tak tupá není ...takže spíš musím jinak a od začátku...
Myslím, že jen nos ven být nemá, koník má být zpočátku rovný v páteři od uší po ocas, jen jde tím nosem před vnější zadní nohou, protože se ohnout zatím s aktivním hřbetem neumí. (něco jako záď dovnitř)
Edit: ještě doplním, dopředu , dolu není v této fázi jen epizoda... jde o posilování a až bude koník jistý v sebenesení, s aktivním hřbetem, můžu váhu přesouvat vzad..

napsal(a):
Já se k tomu ze sedla bohužel nedostala, takže nevím, jak přesně to praktikují akademici, ale já bych to řešila přes slovní povel, který naučím ze země a pak "jen" přenesu do sedla.

Slovní povel máme dolu a ukážu prstem , prakticky jí účím chodit za prstem, v dlani mám pamlsek, jdem....ukážu a řeknu dolu...natáhne se řeknu yes a odměním...jen jsem kopyto z pravé strany- není na to zvyk, no....nejdřív to musím ještě přenést na lonž a do sedla až nakonec... a dneska mám z ježdění dobrý pocit, ono to půjde.....no abych za měsíc nebyla zase v deprési.

napsal(a):
Slovní povel máme dolu a ukážu prstem , prakticky jí účím chodit za prstem, v dlani mám pamlsek, jdem....ukážu a řeknu dolu...natáhne se řeknu yes a odměním...jen jsem kopyto z pravé strany- není na to zvyk, no....nejdřív to musím ještě přenést na lonž a do sedla až nakonec... a dneska mám z ježdění dobrý pocit, ono to půjde.....no abych za měsíc nebyla zase v deprési.
Je potřeba počítat s tím, že ze začátku to jde, a to rychle. Pak se člověk vždy dostane do bodu, kdy jakoby zamrzne a nejde to a nejde. Já v té chvíli volám trenéra, protože se zacyklím a jsem sama na sebe naštvaná, přenáším to na koně a nikam se ani hnout nemůžeme. Trenér nás zkoukne nezávislým pohledem a poradí - většinou banální věc, kterou člověk v tu chvíli prostě nevidí - a jede se dál. Držím palce.

Mě tady v tom prohlášení zaujalo "před vnější zadní nohou". V článku se ale píše "před vnější přední nohou", což už nezní tak neproveditelně :-)
http://konecesky.cz/index.php?kat=32&id=225
Přečetla jsem si článek na koněčesky, a zaujalo mě opakované tvrzení, že kůň si nedošlapuje do stop, což je samozřejmě diskutabilní tvrzení. Snad je to tam zdůrazněno tolikrát jen kvůli nějaké schématické představě čtenáře.... Ale koně v přírodě si umějí došlapovat do stop naprosto automaticky, zadní nohy při fázi vznosu opisují totiž oblouček, a proto šířka spojnic jejich stop neodpovídá šířce pánve. Evolučně u čtyřnožců z toho důvodu, aby došlapovali na místo, které jim poskytlo jistý podklad již pro přední končetiny (a které si prohlédli, protože před zadníma nohama druhé oči nemají). Asi je to tam vypsáno z důvodů nějakého přiblížení myšlenky autora, tedy doufám.
Mimochodem, obrázek B na té stránce ukazuje koně rovného, to ano, ale šikmo postaveného ke stěně (nebo co jiného má být ta rovná linie). Z relativního pohledu rovného jezdce má kůň přeci hlavu před středem těla. Logicky. Je to zajímavé, jak to je v článku podané, asi juknu na originál, až budu mít někdy čas...
Já tedy osobně koně na rovných liniích jezdím co možná v sestavení A, a nikoli v sestavení B, tedy aby jeho osa šla šikmo od zamýšlené linie. To by přeci ten kůň musel jít i po stěně šikmo (tedy vlastně ve stranovém chodu - v tomto případě vlastně velice mírné ustupování na holeň, to se ostatně i provádí s narovnaným koněm). Rozhodně je to pro mě skutečně nevšední pojetí.
Ale abych nespamovala téma, ke kterému to asi nepatří.... pokud byste o tom někdo chtěl pohovořit, můžeme založit spešl téma.

Obrazek B....todle sestaveni je pro posileni zadni nohy.to neni takhle jezdit furt.jen pro zdokonaleni rovnovahy kone.........obecne jedna sune.druha podpira..patrne je to v piafach.kdyz ma kun jednu nohu ohebnejsi a zveda ji lepe...ta je myslim podperna.....kazda dela jinak dlouhy krok.protoze jedna ma lepsi prostornost v kloubech. A my chcerme ty kroky mit stejne.kdyz jedeme rovne.aby se nerozlozil chod...konik se to musi naucit.posilit si urcite svaly...kouknete na biomechaniku 2.tam je i video?ja jsem momentalne jen na.mobilu a v praci☺

Verun: jenže vy mluvíte už o situaci, kdy koně podsazujete, a z předchozího jsem pochopila, že toto má být cvičení pro koně, který ještě není v rovnováze, a tedy ještě nemá být podsazován... ale asi se předpokládá, že čtenář má nastudované ty předchozí díly, tak se na to asi nejprve podívám

Zadne podsazeni.nic .jen porad rovmovaha vertikalni nebo leteralni.jak chcete....piafa byl priklad k tem zadnim moham.pro oko.....aby konik stal rovnnomerne na nohach musi mit v obou stejnou silu pro odraz i posun

Nevím, jak dalece je toto téma vhodné pro tuhle diskusi, nechci to tu plevelit :-)

napsal(a):
Nevím, jak dalece je toto téma vhodné pro tuhle diskusi, nechci to tu plevelit :-)
já ho zakladala, klidně plevelte....

Koukala jsem na tu biomechaniku, velmi důkladně na tu část o balancování předních končetin, a řekla bych, že to naprosto intuitivně děláme všichni. Pokud nám kůň padá na jednu stranu, tak si ho narovnáme :-) Tj. pokud se mi nerovnoměrně opírá do otěží, tak tam, kde mám menší tah, vydržím (případně nechám odžvýknout), a kde mám větší tah, povolím. Pokud je tam nějaký blok, projedu si pár oblouků se zaměřením na horší stranu, abych koně rozcvičila. Akorát netahám koni hlavu z jízdárny.... Pravda ale je, že se vůbec nezaměřuji na přední nohy. Balancuji koně stranově odzadu. Směřování hlavy ven koně vůbec neučím, právě naopak, občas si pro kontrolu pustím vnitřní otěž uplně z ruky, abych viděla, zda mi kůň reaguje správně na sed a váhu, a otočí se mi za sedem i s kontaktem pouze na vnější otěži. Kdybych ho měla naučeného se za vnější otěží vytahovat ven (přistavit plece ven), tak by mi to nefungovalo, kůň by nepotřeboval chodit podsazený, mohl by chodit po pleci - což je ale asi i smysl toho obrázku B, kdy kůň skutečně jde plecí napřed. Je to zajímavý přístup, akorát by mě nikdy nenapadlo tohle remontu učit. Remonta takhle funguje vlastně naprosto přirozeně, a já se snažím spíš remontu učit jít rovně a v obloucích se nosit pomocí podsazení a stranového ohnutí. Předpokládám, že tohle představují jako první rovnání koně pod sedlem, a pak na to asi navazuje další práce, ale neumím si představit, jak potom tohle sestavení v pozdějším výcviku překonávají, pokud v tom jezdí dlouhodobě a kůň si to takto zafixuje.... Jak říkám, asi musím prostudovat vše, určitě tam někde návaznost bude, jen si ji neumím v tuhle chvíli představit :-) Jsem ostatně jen teoretik, nikoli akademik nebo drezurista.

Akorát netahám koni hlavu z jízdárny.... Pravda ale je, že se vůbec nezaměřuji na přední nohy. Balancuji koně stranově odzadu. Směřování hlavy ven koně vůbec neučím.......
...ale to tam nikde není, že by se měla tahat koni hlava, myslím, ba naopak, hlavy si všímat jezdec nemá, to je- myslím si to, že to má být , pozice uvoněného křivého koně , jde o to uvolnění a protažení a vyklenutí (pohyb zezadu) bez bloku jakéhokoliv svalu ideálně (významně krku , lopatek, zad,beder, hýždí.)

Tím vytáčením hlavy ven, dobrá, celého těla ven, mám na mysli to sestavení z obr. B, kdy je kůň osou těla pootočený k ose pohybu. Nekouká se ve směru pohybu. To mi na tom nesedí, v takovém sestavení si neumím představit koně dlouhodobě jezdit. Pokud je to jen korekční zásah, tak dejme tomu, ve formě toho ustoupení na holeň si to umím představit, ale právě jen jako krátkodobé působení (pár kroků a srovnat). Na videu ale žádné ustoupení na holeň, ani žádný odklon osy těla koně od stěny, není.
Slečna na videu je vyzvána, aby povolila vnitřní otěž a nechala působit pouze vnější otěž. Pak záleží na stupni přiježdění remonty, jak moc se nechá tou otěží rozhodit - remonta na videu to dobře ukazuje. Asi jako krátkodobá korekce je to ok, myslím, že podobně (i když ne tak přehnaně) postupujeme, jak jsem říkala, intuitivně všichni, pokud máme rozdílné vjemy z otěží. Jen mi uplně není jasné, jak přiměju takto otěží koně přesunout váhu. Pro koně je pohodlnější posunout nos, jak řečeno před přední vnější nohu, to jo. Ale u toho nemusí změnit zbytek pozice těla, a tedy nemusí ani přenášet váhu.
Uvolněně ten kůň jde samozřejmě až po ukončení toho jednostranného působení otěží. Vlastně až po ukončení jakéhokoli působení otěží. Škoda, že tam přešli v tom videu do klusu, celkem by mě zajímalo, jak bude vypadat ten kůň po tom povolení v tom kroku. V tom klusu se pak už bohužel o pohyb zezadu nejedná. Ale podle všeho cílem toho cvičení není dosáhnout té předozadní rovnováhy, anébrž pouze té stranové.
Fakt je, že já neumím posoudit uvolnění koně (jednotlivých svalových skupin) nijak jinak, než podle jeho míry ochoty vykonávat požadované cviky přesně a pružně. Jak tam v nějakém cviku, obratu, přenesení váhy, cítím nějaký zádrhel, vím, že je na té straně něco špatně. Jinak to poznat neumím, bohužel. Je to taky tím, že na zem nelezu, a jenom jezdím. Takže to mám nakoukané svrchu (ze sedu), ale ze země to třeba neposoudím, pokud to není fakt do očí bijící. Asi bych ze země neuměla jezdci říct, že se mu kůň opírá do jedné otěže víc

Na videu ale žádné ustoupení na holeň, ani žádný odklon osy těla koně od stěny, není.
http://konecesky.cz/index.php?kat=32&id=111
...v 15:29min kobyla není remonta , ale 12 letá ...
Jen mi uplně není jasné, jak přiměju takto otěží koně přesunout váhu.
....že má stejný kontakt na obou otěžích?
Pro koně je pohodlnější posunout nos, jak řečeno před přední vnější nohu, to jo. Ale u toho nemusí změnit zbytek pozice těla, a tedy nemusí ani přenášet váhu.
..pokud mám koně křivého, že mi jde po levé pleci, dělá to pravá zadní noha, dělá delší krok (ve videu je dovnitř záď, mě to přijde spíš kontra dovnitř plec) takže jí, tu nohu, tou figurou B(Edit: tady nemá být figura B ale to stranové cvičení z videa) zasouvám víc pod tělo, je to jen cvičení , ne trvalé sestavení ....to si myslím, je to moje nepochopené "proč ven". (dopředu ,dolu a ven místo kulatě, dolu a za kolmici) a pro mě je to jednodušší v tom, že koně nasměřuju na stěnu a nemůže mi odejít do středu....
když kouknete na https://www.nechsenest.cz/zazrak-jmenem-plec-pred-sebe/ tak se do toho možná taky zamotáte jako já....ale tak, něco si alespoň přečtu a ono se to hodí i v našem (já a kobyla) hoby...
edit: on ten obrázek B koresponduje spíš s přirozeným srovnáním koně ke stěně
Nová myšlenka: když na to koukám, tak jsem splácala dvě videa... to se omluvuju, že jsem vás uvedla v omyl, já myslela, že už jste koukala na to video, co je v tomto odkazu .
Obrázek B je (teď mne to vnuklo) srovnání koně do té vertikální rovnováhy s rovnou páteří, ale že je koník v plecích užší než vzadu a srovná se vnější stranou ke stěně, je to šikmo...jak jsem psala někde nahoře , uvolněný ale křivý kůň..
Je stejné: plec před sebe z nechsenést ( dovnitř plec na pravou ruku ) nebo kontra dovnitř plec na levou ruku? z koněčesky
Jedno je dovnitř a druhé ven...

Ano, je to tak, myslela jsem tu epizodu o vertikální rovnováze koně, kdy přenášejí váhu mezi předníma nohama, to je jakoby jedno uzavřené téma toho videa. Tam nevidím ten odklon od stěny (ten je vidět až v té následující části). Říkají tam, že v vnit.př.levé nohy přenášejí váhu pomocí otěže (napnutí odlehčené otěže, povolení zatížené otěže) na vněj.př. pravou nohu. Že po tomto srovnání je tah na obě otěže identický, to se ale nedozvíme, protože v závěru rovnou uvolňují koně otěží do vytažení - a zároveň už klušou. Není tam ten efekt tedy vůbec vidět. Přece nebudu jezdit jen na jedné otěži. Ale jak říkám, třeba je to přehnané kvůli přehlednosti, a vlastně tu vnitřní otěž slečna nemusí "zahodit", stačí prostě posunout ruku nebo přiotevřít dlaň - a tyhle zásahy podle mého právě děláme bez přemýšlení. Měla jsem za to (z toho článku s těmi obrázky A,B,C), že toto cvičení je určené pro remonty - pro koně na předku, u kterých je potřeba rovnat tu stranovou rovnováhu, než se začne rovnat ta předozadní rovnováha. Ale pakliže má někdo přiježděného křivého koně (kdo nemá, nakonec), pak chápu vlastně ten "návod" i pro něj. Asi si nakonec umím představit, že uvolněná remonta jde podél stěny bez omezování jaksi narovnaná podle vnějších končetin. To je asi to, co se obě stránky (koněčesky a nechsenest) snaží říci. Akorát si neumím představit takto tu remontu nechat chodit. Resp. v nepracovním uvolnění, kdy si kůň "může dělat co chce", samozřejmě ano. Ale jinak i remontu na stěně zpočátku rovnám do sestavení na obrázku A. Třeba to dělám blbě
15:29 začíná právě ten druhý "díl" práce, kdy vyrovnávají vlastně předozadní rovnováhu, a už je to práce na podsazení a přenesení váhy dozadu. I když taková hodně zvláštní a na můj vkus rozlítaná, a výsledkem je bohužel pořád kůň na předku... Škoda, že tam ten efekt není zdůrazněný, třeba trvá jen první dva tři kroky, ale není to vidět, protože to, co zdůraznili, je to srovnání stop koně za sebe. Škoda opět, že neukázali ty prvotně nesrovnané stopy, aby měl člověk porovnání, a mohl si to dát do souvislostí. - Krásně by si to člověk mohl ověřit třeba teď na sněhu :-) A škoda nakonec, že nevidíme koně při tom jejich cviku zboku, protože mám silné podezření, že jim i v tom cviku leží na předku (to by naznačovaly i výraznější kroky předníma nohama, než zadníma)… A pak by efekt předozadní balance byl... vlastně nebyl.
To, co tam provádějí, se mi spíš jeví jako ustupování na holeň, protože jak tomu koni vytáhnou hlavu tupě za otěž ven, tak mu rozhodí i plece, a přední nohy se přešlapují stejně jako zadní. Při dovnitř zádi jdou př.nohy rovně, a kůň hledí do směru pohybu (plece jsou srovnané se směrem pohybu). Při dovnitř pleci se kříží přední nohy a zadní jdou rovně (kyčle jsou srovnané se směrem pohybu). Ale je to natáčené z úhlu.... To, co tam předvádějí, mi přijde, jako velmi slušnou přípravu na chození po pleci A taky že to tam hned v druhém okamihu (když se kůň "srovná") přirovnávají k tomu obrázku B - zadní nohy směřují dovnitř jízdárny, pryč od hrazení. V podstatě teda ustupování na holeň v malinkém úhlu vůči stěně - oni z úhlu (kameraman nestojí přímo v rohu) konstatují, že nohy jsou srovnané, takže jsou srovnané, díváme-li se na koně odzadu zešikma, tj. naprosto odpovídá obrázku B, ale kůň se posouvá rovně podél stěny, takže vnější nohy dopadají možná do stopy vnitřních nohou a kůn se posouvá bokem (ale v narovnání) ve směru podél stěny. Asi tomu říkají dovnitř záď, protože kůň zadkem směřuje od stěny. Matoucí.
Plec vpřed je vlastně jen taková malinká dovnitř plec, skoro jen větší přistavení koně (kůň jde do oblouku první vnější plecí, hlava směřuje ve směru pohybu), není to totéž jako když jde kůň po pleci (kůň jde do oblouku první vnitřní plecí, hlava může čumět z oblouku ven). Theresa Sandin to tady vysvětluje v trochu výraznějším provedení, než paní Šmídová na nechsenest.cz. https://www.equichannel.cz/stranove-chody-dovnitr-plec Tento cvik od koně vyžaduje už laterální ohnutí, i když malinké, ale pořád je namáhavý na jeho podélné svalstvo (musí kvůli tomu vyhodit břicho na stranu a omezit rozkývání hrudníku, i když malinko), a tak pokud v tomto sestavení jezdíme (ano, všichni jízdárenští se o něj snažíme, protože jezdíme s koněm přistaveným dovnitř jízdárny), je vhodné měnit často směry. Na to se dost zapomíná... Kůň, který není drezírovaný na jízdárně řekněme aspoň dvakrát týdně (aby si udržel fyzičku), se velmi rychle unaví, svaly budou bolet, a kůň začne kompenzovat (třeba větším ohnutím krku).
Kontra cviky jsou "pouze" kontra vůči stěně jízdárny. Pokud je jezdíte mimo stěnu nebo jasně vyznačenou linii, tak vlastně žádné "kontra" není. Jde jen o to, ze které strany koně je ta linie, ale dovnitř plec (záď jde rovně, předky se kříží) zůstává pořád stejný cvik. (samozřejmě projíždění rohů či jiných oblouků v těchto cvicích se diametrálně liší, ale nevím, zda to někdo dělá) To znamená, že dovnitř plec napravo je identická s kontra dovnitř plecí nalevo :-) Alespoň tak to chápu já.
Uf. Mám zavařený mozeček

Hele ale inspiruje mě naše debata! Včera jsem vsedla na ubohý kůň a nutila ho chodit v dovnitř pleci - chudáka :-D Šlo mu to nějak podezřele dobře

15:29 začíná právě ten druhý "díl" práce, kdy vyrovnávají vlastně předozadní rovnováhu,
...ale ne, to je ve videu až potom 17: 33 , já z videí pochopila, že koník bude "zatím" na předku, že je to míň škodlivé, protože pracuje hřbetem, dlouhá horní linie, zatažené břicho, než když bude chodit křivě, po pleci a s nestejnou sílou odrazu v zadních nohách ....
Edit: tady jsem vám našla něco podobného....to, proč ven, to je to oč tu běží...já si mslím, že všichni mluví o tom stejném , ale každý po svém a pak aby se v tom jeden orientoval a přebral si to zase do své představivosti, jak to udělat...
https://www.equichannel.cz/shromazdeni-sestaveni-kone
citace z článku: Kůň stěží vystrčí plec do směru sestavení. Je to proto, že je to pro něho fyzicky téměř nemožné. (Tedy pro normální koně, ale jsem si jistá, že jsou některé výjimky, a také extrémně ztuhlí a křiví koně, kteří se pravděpodobně mohou zalomit jako by neměli klouby, pokud se o to pokusí.) Takže můžete použít vnější otěž, abyste zastrčili plec dovnitř, a to tím, že rychle jakoby "napůl" sestavíte koně ven - na jeden krok.
Můžete také použít vnější otěž proti krku koně, abyste postrčili jeho předek dovnitř a dopředu před onu zbloudilou vnitřní zadní končetinu. Ale jako v případě všech jiných triků používaných pro uspořádání těla koně, je VELMI, VELMI DŮLEŽITÉ, abyste působili krátce a povolili! Pamatujte, že chcete koně natáhnout a vytáhnout ho do své vnější ruky, nikoli aby vaše ruka šla za ztuhlým koněm.
..

Ano ano, to je to, čemu já říkám epizodní působení. Tj. že v tomhle sestavení nemá kůň chodit pořád, ale pouze se krátce zkoriguje, a poté se pokračuje rovně. Většinou je ta korekce ale velmi nenápadná, alespoň u nás. Tedy to, co je na obr. B, určitě není sestavení, ve kterém by se kůň měl po jízdárně dlouhodobě pohybovat.
Nicméně Theresa Sandin mluví o jízdě na kruhu a posunutí plece (a ještě ke všemu dovnitř, zatímco na videu přesouvají váhu ven), nikoli čumáku. Ne, že by podobné pomůcky nešly použít i na stěně - v přistavení. A samozřejmě v tomhle článku kůň rozhodně je přistavený dovnitř a rozhodně má čumák do směru pohybu, tedy natočený dovnitř, nikoli tedy před vnější nohou. Zatímco na koněčesky mluví o pohybu po stěně a koně nemají přistaveného ani málo (a pokud, tak ven), což ostatně vyplývá i z toho textu s obrázky ABC.
I při tom epizodním působení ve stylu "napůl sestavit ven" ovšem nemůžete koni vyvést hlavu s krkem skutečně fyzicky ven, protože by vypadl z rovnováhy na kruhu, a místo posunutí pleci dovnitř by došlo k naprosto opačnému efektu, tedy kůň by plecí vypadl ven, a záď posunul dovnitř, a opět šel po pleci - tak jak to předvádějí na tom videu s tou "dovnitř zádí". Což je pro koně velmi pohodlné - přirozené, a rád do toho spadne. Dle mého se jedná o vyměnění pomůcek na půlkrok, aby to koně vyslalo správným směrem, a přistavení se nezmění. Jen kůň na půl vteřiny zapne jinak svaly.
"koník bude "zatím" na předku, že je to míň škodlivé, protože pracuje hřbetem, dlouhá horní linie, zatažené břicho, než když bude chodit křivě, po pleci a s nestejnou sílou odrazu v zadních nohách ...." Určitě je lepší, když remonta a nebo kůň, kterého člověk vytáhl z maštale, chodí nejprve uvolněně s dlouhou horní linií, po předku, "jak mu zobák narostl", a samozřejmě bohužel k tomu patří i "po pleci". Aby mohly začít svaly správně pracovat, je nutné koně nejprve zahřát (vykrokovat, oklusat před prací, toto vše dělám na dlouhé otěži a po jízdárně jezdím spíš v oválu, abych nelámala koně v rozích, a kůň běží přesně jak popsáno, pěkně nakloněný do oblouku, aby se nemusel ohýbat), a pak teprve pomocí stranového a předozadního balancování lze koně přivést do správného přistavení, podsazení. Čím trénovanější kůň, tím déle zvládne víceméně pohodlně setrvat v přistavení na jednu stranu. Remonta podle mého na začátku ježdění nejvíce vytěží z pohybu na volné otěži po dlouhých "rovných" liniích v terénu, kde si hledá rovnováhu na terénních nerovnostech a naprosto přirozeně, s "čistou hlavou" se může učit pracovat s těžišti.
I když s koněm ale teprve lezu na jízdárnu, rozhodně jedu jako na obrázku A, mým cílem není obrázek B, a je mi zajímavé, že ho někdo za cíl má. Nemusejí to ale všichni dělat stejně, a že já to nechápu, neznamená, že to pro koně není přínosné. Já ještě před pár lety nechápala věcí... Představuji si, jak z obrázku A a B kůň vchází do oblouku (do rohu). Z obr. A si umím v oblouku představit ohnutí daleko jednodušeji. Z obr. B mi vychází spíš pravděpodobnější ten pohyb po pleci (nebo nakloněný, v rychlejších chodech, jak to předvádějí v tom videu). Nezdá se vám? Že by k tomu projíždění oblouků nesprávně toho koně i ponoukali? Třeba opravdu v rámci zachování jeho uvolnění? Nepřipravují si pak ale půdu pro budoucí potíže? Neposilují kontraproduktivní sestavení?
Máte pravdu, ten díl, co mají pojmenovaný "balancing the hind legs" a je tam ta divná dovnitř záď, není na předozadní rovnováhu, ale podle všeho pouze na rovnání zadních nohou (nepochopila jsem, proč je rovnají, prostě mi tam nějak chybí ten pohled "co dělá kůň špatně, že ho musíme rovnat". Ale houby, teď si čtu popisek, a pochopila jsem to uplně správně. Zřejmě dělají dvě věci najednou, protože popisek zní: Goal: outside hind leg under body carrying weight instead of pushing weight on to front left leg (=cíl: vněj.zad.noha pod tělem nese váhu místo, aby posouvala váhu na př.levou nohu). Takže přesně to, co ukazovala červená čára v té vertikální rovnováze od kyčle ke kohoutku - snaží se teda přesunout váhu z přední nohy směrem dozadu, jakkoli to nazvali "balancování zadních nohou" (jakože u člověka to evokuje vyrovnání váhy na zadních nohách, ale evidentně to podle jejich vlastního popisu tak není. Achjo, zmatené.).
Ale zaujalo mě to video v čase 6:57. Vidíte to, co já? Tady popisují "dopředu, dolů, ven" jako "nos dopředu" Takže přesně tak, jak jsem to dosud chápala. To je bordel, co?
A máte pravdu, v 17:33 začíná další "díl" na tu předozadní rovnováhu. Tam jsem to ještě moc nestudovala.
Ten obrázek B mi pořád straší v hlavě. Představte si, že na tom koni sedíte a chcete se dívat dopředu (řekněme pro představu mezi jeho uši, jak se to učívají v jezd. klubech). Tak přeci musíte koukat do zdi? (stěny jízdárny) A i vaše tělo směřuje přeci do zdi? Já když jedu na koni, snažím se, abych byla rovně ve směru pohybu (a dětem říkám "máš očička na ramenou, na bocích, kolenou, a všechna ta očička se podívají tam, kam chceš jet"). A takto probíhá i přirozená příprava koně ze země přeci. Koně vodím za hlavu, hlava tedy směřuje první ve směru pohybu, nevodím koně šikmo. Já pořád doufám, že je to prostě jen schématicky zveličené

Ten obrázek B je prostě jen kůň ,co se vám takhle srovná nohama ke stěně(na levou ruku při křivosti vpravo, když nebudete dělat nic- ohýbat, přistavovat, jen ho necháte jít s delší horní linií a ať si posadí hlavu kam chce, což je vždy ven(křivý vpravo).....a to nikdo nechce, protože jde jednou nohou - vnitřní ,mimo stopu .to nemá s dlouhodobým jezdeckým výcvikem nic společného, vnitřní zadní levá noha ho nenese..., .už jsem to psala výš několikrát...kůň je vepředu užší než vzadu a tím vznikne ta šikmost , namalujte si trojuhelníknebo (podobný tvar koni-základna širší a jeho jednu stranu dejte rovnoběžně s usečkou co bude představovat stěnu....udělejte přímku z vrcholu trojuhelníku doprostřed základny a vyjde vám vzhledem k úsečce ne rovnoběžná úsečka.....to je páteř koně vzhleden ke stěně...proto jsem vám dala i odkaz j jiného webu(nechsenest), kde to vysvětlují trochu jinak ale podstata je myslím stejná. srovná si záda do přímky (na nech se nést to myslím vysvětlují na křivém koni vlevo a rovnají to cvikem plecí vpřed... to odstavení od stěny nebude nic dramatického jen o šířku rozdílu ramen a kyčlí, v článku se vyloženě píše: http://konecesky.cz/index.php?kat=32&id=225
Ve zkratce: pokud kůň nalezl svoji vertikální rovnováhu, ale není schopný laterálního ohnutí, bude čumák v pozici před přední vnější nohou. Pokud je čumák příliš směřující do vnitřní strany, prodloužení krku nebude optimální a tím pádem utrpí i délka kroku a nebude docházet ke správnému zapojování hřbetu. tem druhý odkaz s videem http://konecesky.cz/index.php?kat=32&id=111 a přímo s tím cvikem dovnitř záď v 15: 33 nemá s obrázkem B žádnou spojitost, je to již pokračování toho dopředu dolu a ven - cvik pro toho konkrétního koně na videu , aby to už ven nebylo a mohlo se začít s ohýbáním dovnitř.
K cviku uváděnému jako dovnitř záď (což mě připadá jako kontra dovnitř plec...proto jsem se i vás pala na srovnání cviků plec vpřed(dovnitř plec) na pravou ruku což je na nechsenest a cvik pro mě spíš kontra dovnitř plec na levou ruku z koněčesky, potvrdila jste mi, že je to stejné...
Edit:
Zatímco na koněčesky mluví o pohybu po stěně a koně nemají přistaveného ani málo (a pokud, tak ven), což ostatně vyplývá i z toho textu s obrázky ABC.
....musíte se na to podívat z většího nadhledu, vše souvisí se vším. na koněčesky-Equitopia kanál, zpočátku výcviku a re- výcviku koně právě nepřistavují, ale nechají ho chodit uvolněného v protažení horní linie, ale pořád právě křivého-to je právě ten rozdíl, všici hned přistavují.... protože , což vyplývá z textů, brzo přistavění koně, aniž by byl ve vertikální .rovnováze(naklápění do zatáček, naklápět by se právě kůň vůbec neměl ani v rozcvičování, protože tím by nebyl v rovnováze ani už při vlastní jízdárenské hodině) je ve stálé "tenzi" různých svalů a hřbet nenese, je tam spoustu fotek z vyšších drezur, s koněm, co sice bude přistavený, ale ve hřbetě propadlý a..t. d. , pak srovnají zadní nohy, aby ta vnější zadní neposílala do vnitřního ramene víc váhy protože je u koně křivého vpravo silnější, - bavíme se o koni co je na videu a křivý vpravo (to je ta červená čára odkaz : http://konecesky.cz/index.php?kat=32&id=111 14: 48-49, má dokonce i šípku... ale ne od předu, ale od zadu dopředu a je to obrázek křivého koně vpravo, což je i figurantní kobyla Aplle z videa) tím se srovná vertikální rovnováha, kůň se nebude naklánět do oblouku a pak se může začít přistavovat, aby se přiblížila vnitřní přední a zadní noha koně a kůň mohl jít ve stopě a pak rovnat předozadní rovnováku- odlehčit předek. Určitě se nedělá vše najednou v jedné výcvikové hodině, ale jednotlivé kroky se určitou dobu fixují, aby se posílily ty svaly, které nepracovaly a budou potřeba v dalšich stupních výcviku.
Máte pravdu, ten díl, co mají pojmenovaný "balancing the hind legs" a je tam ta divná dovnitř záď, není na předozadní rovnováhu, ale podle všeho pouze na rovnání zadních nohou (nepochopila jsem, proč je rovnají, prostě mi tam nějak chybí ten pohled "co dělá kůň špatně, že ho musíme rovnat".
.... špatně dělá to, že jde sice v rovnováze(nenaklápí se), uvolněně( v prodloužení horní linie), ,ale je ven, není rovně, vnitřní noha nenese, jde mimo , už jsme u obrázku B- to je ono , učí ho tím cvikem z videa- dovnitř záď narovnání obrázek A.. proč to tak dělají jsem psala výše, nejdřív verikální rovnováha (přední a zadní nohy) pak ohnutí...asi se tam moc rozmazává ta vertikální rovnováha, což si myslím skoro každý tak nedocvičí a už ohýbá nebo spíš jen ohýbá dovnitř ..
A už jsem taky z toho kůň , pořád to čtu dokola a edituju a už jdu raději ležet...

Počkat, takže vy myslíte, stejně jako já, že obrázek B není myšlený jako cíl toho textu (s obr ABC)? Protože to je podle mého ten text právě směřuje k tomu (nos před vněj.př.konč.), že B je kýžený výsledek pro netrénovaného koně. Jestli to tak není, mám nějaké potíže s porozuměním psanému textu
Doslova tam píší "V jaké pozici by měl být čumák koně, který je mladý nebo v (re)tréninku?" a odpovídají si "(…) Pokud nakreslíme linku vedoucí ze středu pánve do středu lopatek (v místě páteře) a protáhneme ji až k hlavě (přes krk), vidíme, že čumák se bude nacházet před přední vnější nohou. (obr. B)". A podle mě tady říkají, že je to tak správně, a v takové pozici by měl netrénovaný kůň chodit poté, co dosáhne vertikální rovnováhy. (princip s trojúhelníkem a stěnou je mi jasný, děkuji) Na nechsenest to zřejmě vysvětlují na koni křivém vlevo, protože většina koní je křivá vlevo. Beru to tak, že s tímto postavením už ten díl videa s divnou dovnitř zádí nemá nic společného.
Takže cílem uvolněného netrénovaného nebo nerozhýbaného koně na jízdárně je pro mě obrázek A - kůň jde "narovnaný" po rovných liniích, rovnoměrně zatěžuje i zadní i přední končetiny, aniž bych po něm chtěla výrazné ohnutí v obloucích. Hlavu má před středem těla. Zároveň jezdec se snaží na rovných liniích sedět rovnoběžně se stěnou, zatěžovat stejně sedací kosti a tělo mít srovnané do směru pohybu.
Pokud je čumák příliš směřující do vnitřní strany, prodloužení krku nebude optimální a tím pádem utrpí i délka kroku a nebude docházet ke správnému zapojování hřbetu. - pokud tedy páteř koně tvoří rovnoběžku se stěnou, kůň není omezen na prodloužení krku, hřbetu ani kroku. Zatím nám nevadí, že nepodsazuje končetiny, protože je to remonta nebo kůň na začátku jezdecké lekce. Ale je v rovnováze - z mého pohledu.
Já také koně zpočátku lekce nebo výcviku nijak nepřistavuji, co se týče lekce, nejprve se musí ohřát a naohýbat, a pak se může podsazovat. Co se týče výcviku, nejprve si musí vůbec najít přirozenou rovnováhu pod jezdcem, ideál v terénu, a na jízdárně poté (po tom klidně půlroce v terénu, abychom si rozuměli) zcela normálně začínám s prací, kterou po koni budu chtít - tj. cílem výcviku na jízdárně je podsazení (sebenesení, stálé přilnutí, pružná dynamika do všech směrů, příprava na závody, pojmenovat se to dá jakkoli, ale základem všeho je podsazení).
Jak se vlastně toto získávání vertikální rovnováhy projevuje u vás ve výcviku? Já mám za to, že v oblouku v rychlejším chodu se nenaklápí kůň, který se laterálně ohne. A protože laterální ohnutí spočívá mimo jiné ve snížení kyčle, jak jsme si přečetli od Theresy Sandin, musí se kůň na vnitřní straně podsadit, chca nechca (i když třeba majinko). Pokud obloukem probíhá kůň, který se nenaklání, ani není podsazený, tak by snad mohl ještě jít po pleci. Biomechanicky mi nic jiného nedává smysl. Snažím se na to koukat z nadhledu - z pohledu obecného cíle jezdecké přípravy. Jestli se mi to daří, to je věc druhá Mám radost, že o tom můžu s někým podebatit, protože bohužel ve svém okolí bych se s pochopením nesetkala
Rozumím, že se bavíme zde o koni, který je křivý vpravo, a proto má tendenci napadat (házet váhu) na levou přední, to jsem pochopila.
Vy se mi snažíte vysvětlovat, co se děje na videu, ale to já doufám jsem tak nějak pochytila. Však tam jsou k tomu i popisky. Já polemizuji nad tím, zda jejich počínání je skutečně produktivní. Fakt je, že jsem nikdy neřešila stranové vyvážení samostatně, jako že bych se na to zaměřila.
Vlastně ani na té akademice se toto neřešilo samostatně. Rovnou se začalo pracovat na stranové rovnováze pomocí ohýbacích cviků. Ohýbacích do stran, samozřejmě, nikoli přímo podsazovacích. Ale jak jsem říkala, je-li kůň v oblouku (rovnoměrně) ohnutý, mám za to, že musí být v odpovídající míře podsazený. Nevidím důvod nepodsazovat (obecně řečeno, nikoli jako jedinou náplň hodiny, samozřejmě také odpovídajícím způsobem) remontu nebo retrénovaného koně, protože ti koně se podsazují naprosto běžně i při svém volném přirozeném pohybu. Pouze nemají sílu a výdrž (prozatím). Ale správně podsadit na vteřinu se umí každý kůň (každý si umí stoupnout na zadní, když to přeženu). Když to člověk koni správně předloží umím si představit (a nevím, zda to tak dělám zrovna já, ale pokouším se), že ho podsadí i s pouze nezbytně nutnou tenzí.
Ty informace z koněčesky sice vnímám, ale postrádám v nich systém, úplně si neumím představit tyto cviky s koněm dělat několik jízdárenských lekcí za sebou, natož třeba tři měsíce, aby fakt nasvalil. Co dalšího člověk s takovým koněm, kterého nesmí tedy moc ohýbat ani moc podsazovat, na té jízdárně může dělat? Asi nějaké přechody? Ale ty také podsazují. Tady mi asi chybí ten nadhled, jak říkáte. Jak vy tyto cviky zapracováváte do pracovní lekce? Upřímně ani jeden z těch cviků (zahození jedné otěže, divná dovnitř záď) na mě nepůsobí sympaticky Asi je chyba v tom, že si to neumím představit v praxi, já jsem nikdy na převádění informací z tréninkových knížek do praxe nebyla nějak šikovná, zřejmě mě to trkne, až to někde uvidím naživo :-)

fuj to je odporně dlouhý příspěvek. A to jsem toho spoustu vynechala, abych byla "stručná". Nějak se nedaří....

Jak se vlastně toto získávání vertikální rovnováhy projevuje u vás ve výcviku?
...někdy od léta jsem si všimla, že kobyle na levé straně- za lopatkou, nesedí sedlo- nic strašného, ale vrtalo mi to, a to sedlám proklatě dlouho, dotahuju z obou stran postupně, řeším dečku a.t.d.
ve stáji nikdo netušil proč....jasné bylo že tam to "maso" překáží- je ho tam víc...
No postupně jsem se prokousala k té vertikální rovnováze, nataženému držení těla ...rozevření trnových výběžků, vyklenutí hřbetu...uvolnění svalu pletence lopatky a nadzvednutí hrudníku a uvonění předních končetin, zní to složitě...prostě křivá vpravo- to jsem věděla ... a začalo mi to zapadat, drobné věci, kterých jsem si všímala v boxe, třeba ustoupení- každá zadní noha to dělala jinak, takže jedna je silnější a druhá slabší...ahá, další docvaknutí, to kroucení jak ještěr- pocit, že jedete na lochnesce-hadovi...(obrázek červeného zkrouceného koně, oproti sice přirozeně křivému, ale s rovnými zády) nevyžádané zaskakování do cvalu https://www.equichannel.cz/uvahy-o-klasickem-jezdeni-7-rovnovaha-posun-versus-neseni
Všecko moje chyby, takže se snažím napravovat a spojovat si příčiny a následky a jak z toho ven.
Vy se mi snažíte vysvětlovat, co se děje na videu, ale to já doufám jsem tak nějak pochytila. Však tam jsou k tomu i popisky. Já polemizuji nad tím, zda jejich počínání je skutečně produktivní. Fakt je, že jsem nikdy neřešila stranové vyvážení samostatně, jako že bych se na to zaměřila.
....vysvětlovala jsem neboť jsem měla pocit, že jste si "cíl " v angličtině špatně přeložila a obrázek s červeno šipkou špatně pochopila.....jelikož všude čtu skoro to samé (koněčesky, nechsenest, Ritter, Sandin, Švehlová-lonžování..) myslím, že nějaký smysl to má, původně mi šlo o to pochopit to "ven" , proč ven, jak ven, na co ven! ( dopředu, dolu a ven ) já to již chápu a souvislost a návaznost mi to dává.
Co dalšího člověk s takovým koněm, kterého nesmí tedy moc ohýbat ani moc podsazovat, na té jízdárně může dělat? Asi nějaké přechody? Ale ty také podsazují.
...berete všechno moc ode zdi ke zdi, jasně že se kůň při odbočení postaví na vnitřní nohu, ano přechody posilují zadní nohy a než dělat špatnou stranovou-ohýbací práci, raději budu tři měsíce jezdit přechody až bude koník mít sílu, ohýbaní ho na slabou stranu nebude "děsit a bolet". Zkusit si něco, jak to jde si samozřejmě během těch tří měsíců můžete kdykoliv, na ruce pod sedlem...
Efe- tak dneska k tomu bigbagu s ovsem na druhé straně haly došla za mnou sama, asi napotřetí, předešlé pokusy byly "strašidelné" a nedala to a musela odejít, ale žrádlo je žrádlo - samozřejmě jsem jí sypala cestičku z drobečků a dala si z toho strašně šustivého pytle dobrotu přímo na něm.

Asi ano, asi na to koukám v rámci těch videí, kde nevidím návaznost na další práci, moc úzkoprofilově :-) Škoda, že mně se to cvičení vůbec nespojuje s tím, co píšou právě na jiných zdrojích (Sandin, nechsenest Ritter…). Nikde jinde jsem nezaregistrovala, že by tím "ven" mysleli skutečné přenesení váhy ven. Taky škoda, že na tom videu na koněčesky uvádějí práci s kobylou jenom na jednu stranu. Jakpak se asi ta kompenzace provádí na druhou stranu? Myšleno tedy kůň křivý stále napravo, v jízdárně pohyb na pravou ruku. To přeci nemůže být stejné. Tj. nemohou s kobylou pracovat přece i na druhou stranu v té hypotetické pozici "nos ven".
Já mám na starost také křivého koně, neprojevuje se to za lopatkou, ale pod posedlím, na pravé straně menší osvalení. Také má po úraze křivou pánev. Já jsem křivá taky, působím tak, že s velkou pravděpodobností je to navzájem spojené, konstatovala fyzio Naštěstí s tím nemáme takové problémy, jako vy. Pokud vám tento systém pomůže, tak bezva Že já to nechápu, může znamenat moji blbost Jinak bych vám pro práci ze země mohla skutečně doporučit tu akademiku, pokud nejste stejný lempl na práci ze země jako já (mě to moc moc nebaví) Chodila jsem téměř rok na seriál lekcí akademické přípravy koně, a pokaždé se účastníci naučili něco nového nebo opravili chyby v tom, co doposud cvičili, a dostali úkol na další měsíc cvičení. Ty pokroky, které jsem viděla, byly naprosto dechberoucí. Šikovní koně chodili po tom roce v piafě nebo nabízeli levády. Byl tam i extra křivý kůň po úraze, během tří měsíců byl narovnaný a mohl pokračovat standardně v běžné akademice jako ostatní.
Ritter poslední dva odstavce https://www.equichannel.cz/uvahy-o-klasickem-jezdeni-20-kun-v-rovnovaze to mi holt smysl dává "Podélná rovnováha se získá vyklenutím, laterální rovnováha se získá podélným ohnutí do strany." Nemusíme nakonec všichni pracovat stejně

Nikde jinde jsem nezaregistrovala, že by tím "ven" mysleli skutečné přenesení váhy ven.
....určitě to není o přenesení váhy ven ! nikde se to ani nepíše, mám pocit, že pořád nechápete smysl.... když přeskočím až na váš poslední odstavec, čemu rozumíte ...Ritter: podélnou rovnováhu získá vyklenutím...ano, a já toho koně nechám vyklenou(nadzvednout hrudník a uvolnit pletenec lopatky a ulehčit předním nohám a.t.d.) a protože je křivý a neumí se ohnout bude ven, bude v postavení B (oblíbený obrázek, je to stupeň,před dosažením narovnání koně), důležité je aby měl rovnou páteř od uší po ocas, odstavení je v několika centimetrech , nehledejte v tom přehnaný stranová pohyb, kdy jezdec bude koukat do zdi.Proč to tak je už jsem vysvětlovala. Je to v podstatě toto, citace z posledních odstavců: Můžete si všimnout, že kůň, který je i mírně křivý, nebude vykazovat optimální podélné vertikální ohnutí. Není prostupný pro pomůcky. Jakmile ho narovnáte, objeví se i ono podélné vertikální ohnutí.
Jen se prostě nezaobírá- nepopisuje, jak koně narovnat, aby vám stál stejnou vahou na předních( aby nebyla jedna lopatka výš a druhá niž) a zadních(posuvné a nosné síly) v článku se předpokládá, že to je vyřešené... jinak je tam všechno, o čem jsme se bavily...

Vidím, že vás moje nechápavost rozčiluje, asi toho necháme :-)