Pohubly 13 lety kastrat

Americký klusák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.12.2020 00:45

Pred 4 mesici jsme koupili 13 leteho kastrovaneho americkeho klusaka a ustajili ho v jezdeckem klubu .Do 9 let "tahal vozik", po ukonceni zavodni kariery byl v jezdecke skole ze ktere byl po zraneni kloubu prave zadni nohy vyrazen.Riskli jsme to protoze mu hrozila porazka a bylo nam ho lito a po 3 mesicich leceni (kura antibiotik a kortikosteroidu) noha uz neni natekla a kloub horky a dle veterinare uz muze behat i nosit jezdce. Beha cca mesic a posledni 2 tydny s jezdcem (5× tydne 5km chuze a mirny klus plus 1.5km cval a rychlejsi klus, jezdkyne 40kg).Dle majitelky farmy je podvyziveny, pry by mu nemela byt videt zebra.Dle papiru od byvaleho majitele vyska 163cm a vaha 460kg.Nemam ho jak zvazit...prikladam foto.Majitelka farmy poradila at.mu koupime Biotin na kopyta,mel je zahnivajici,zanedbana a prerostla.Zije na pastvine bez pristresku v Chorvatsku(zimni teploty cca den 13C a noc 5C,narostla mu husta srst, dostava klasicky maly balik sena kazdy den a jednou tydne nejaky dokrm). Neni to jak jste uz asi pochopili zadny elitni jezdecky klub, spis hrstka nadsencu kteri se uprostred prirody staraji o kone ktere by jinak cekal smutny osud - prilis stari kone ci kone po zraneni - a na te polovine co jsou schopni jizdy jezdi v prirode a snazi se ze svych prispevku ufinancovat krmeni pro vsechny.Nas konik vzdycky vypada hladove,nosime mu 5x tydne 2 kg mrkve,rad si da zaludy a po vyjizdce ho nechame trochu napast se cerstve travy protoze ve vybehu ji uz nemaji).Cim mu muzem prilepsit (v lednu jedem do Cech tak bych musela uz ted objednat nejakou krmnou smes aby stihla dojit) a kolik mu toho jako doplnek davat?Neco co se nemicha s teplou vodou...ledaze bych ji v termosce musela nosit do lesa. Cetla jsem ze dobry je i lneny olej?Diky moc za rady...

23.12.2020 07:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Základem je neustálý přísun sena(v létě trávy). Do sestavení KD se plést nebudu. Ale mohu doporučit přidat do krmení, co dostává, řepkový olej. I třeba ten, co používáte v kuchyni. Olej má tu výhodu, že malé množství dodá hodně energie. Nemusíte tedy dávat po kilech, ale stačí po lžících. Začít od 1 polévkové. Postupně přidávat. Změna by měla být vidět do 14 dní.

Cituji: Nedoporučuje se krmit více než 100 gramů tuku (oleje) na 100 kg tělesné hmotnosti koně denně.
https://www.equichannel.cz/je-krmeni-koni-tukem-skutecne-zdrave#:~:text=Nedoporu%C4%8Duje%20se%20krmit%20v%C3%ADce%20ne%C5%BE,kg%20t%C4%9Blesn%C3%A9%20hmotnosti%20kon%C4%9B%20denn%C4%9B.

S krmnou dávkou (KD) vám poradí ostatní, třeba "Slon indický".

23.12.2020 07:30
šimlík

XXX.XXX.215.18

1x týdně nějaký dokrm hubenému koni?

23.12.2020 07:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

šimlík napsal(a):
1x týdně nějaký dokrm hubenému koni?

Myslím, že to je spíš vylepšení. Nebo tedy velmi doufám, že ta mrkev je jen jako dobrůtka a není to celá KD pro toho kastráta?!

23.12.2020 08:22
Gaia

XXX.XXX.61.65

Pohybujete se dosti na tenkém ledě. V první řadě zjistit jestli vychází s ostatními členy stáda (třeba ho nepustí senu/vodě) Nechat zkontrolovat vet/fyzio/zuby. Nebo se poradit s výživářem.Nonstop přístup k senu/vodě , krmnou dávku granulí/nebo toho co dostává na příkrm rozdělit ideálně na 4 části s tím že si dáte jeho celou krmnou dávku a rozdělíte třeba na ráno/dopoledne/odpoledne/večer. Pozor! musí být k dispozici i dobrá pastvina.

23.12.2020 08:30
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

No, tak v tomhle režimu by vyhubnul i hucul.
Léčebný režim je pro koně náročný a návrat k práci by měl být postupný, po dvou týdnech s jezdcem je adekvátní zátěž 20 minut kroku, bez klusu a cvalu. Zátěž, kterou ten kůň má teď je adekvátní možná tak po půl roce postupného přidávání práce. Tohle je něco, co povede dřív nebo později k obnovení zranění, nebo "vyrobení" nového.
No, a základ krmné dávky je tráva/seno, trávu nemá, měl by mít seno k dispozici neustále - něco mi říká, že to tak není.
Jestli jsou 2 kg mrkve a žaludy 5* týdně jediný příkrm, tak je asi úplně jedno, co v Čechách objednáte. Jako adekvátní krmnou dávku bude potřebovat příkrm každý den, a bude se dávkovat na kila. Tj ideálně sehnat statková krmiva v Chorvatsku - dle místní dostupnosti - nejjednodušší k sehnání budou ovesné vločky, které se prodávají i pro lidi. K tomu dáte řepkový za studena lisovaný olej, nebo ten lněný olej, postupně navyšovat ze lžičky až na maximálně cca 400 ml denně. Toho ovsa taky postupně přidávat, na jedno krmení nedávat víc než 1,5 kg. V Česku k tomu kupte spíš nějaký vitamino minerální doplněk, třeba Dromy MinVin, Höveler Reformer, Perfect Equi a podobně, ty se dávají jako doplněk vitamínů a minerálů. Pokud nepovezete domů paletu krmiv, tak jeden pytel nějaké kompletní krmné směsi ho nespasí, vydrží vám tak na měsíc a co pak.

23.12.2020 09:05

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pred 4 mesici jsme koupili 13 leteho kastrovaneho americkeho klusaka a ustajili ho v jezdeckem klubu .Do 9 let "tahal vozik", po ukonceni zavodni kariery byl v jezdecke skole ze ktere byl po zraneni kloubu prave zadni nohy vyrazen.Riskli jsme to protoze mu hrozila porazka a bylo nam ho lito a po 3 mesicich leceni (kura antibiotik a kortikosteroidu) noha uz neni natekla a kloub horky a dle veterinare uz muze behat i nosit jezdce. Beha cca mesic a posledni 2 tydny s jezdcem (5× tydne 5km chuze a mirny klus plus 1.5km cval a rychlejsi klus, jezdkyne 40kg).Dle majitelky farmy je podvyziveny, pry by mu nemela byt videt zebra.Dle papiru od byvaleho majitele vyska 163cm a vaha 460kg.Nemam ho jak zvazit...prikladam foto.Majitelka farmy poradila at.mu koupime Biotin na kopyta,mel je zahnivajici,zanedbana a prerostla.Zije na pastvine bez pristresku v Chorvatsku(zimni teploty cca den 13C a noc 5C,narostla mu husta srst, dostava klasicky maly balik sena kazdy den a jednou tydne nejaky dokrm). Neni to jak jste uz asi pochopili zadny elitni jezdecky klub, spis hrstka nadsencu kteri se uprostred prirody staraji o kone ktere by jinak cekal smutny osud - prilis stari kone ci kone po zraneni - a na te polovine co jsou schopni jizdy jezdi v prirode a snazi se ze svych prispevku ufinancovat krmeni pro vsechny.Nas konik vzdycky vypada hladove,nosime mu 5x tydne 2 kg mrkve,rad si da zaludy a po vyjizdce ho nechame trochu napast se cerstve travy protoze ve vybehu ji uz nemaji).Cim mu muzem prilepsit (v lednu jedem do Cech tak bych musela uz ted objednat nejakou krmnou smes aby stihla dojit) a kolik mu toho jako doplnek davat?Neco co se nemicha s teplou vodou...ledaze bych ji v termosce musela nosit do lesa. Cetla jsem ze dobry je i lneny olej?Diky moc za rady...

Slon poradila dobře. Na poslední fotce vidím hubeného koně (i pod dekou), na kterém by se nemělo jezdit.

23.12.2020 09:15
Arbora

XXX.XXX.118.187

Verím tomu, že aj v Chorvátsku majú vlastné kŕmne zmesy a nemusíte sa spoliehať na dovoz z Čr, ostatne jedno 20kg balenie krmiva vydrží koňovi maximálne tak na 20 dní.
Takže prioritne hľadajte výživára, ktorý vám zostaví kŕmnu dávku pre koňa. Môžete skúsiť osloviť aj Moniku Mechovú v ČR, robí konzultácie aj mailom, keď jej vysvetlíte problematiku, určite poradí aj bežné statkové krmivá. A naozaj nie je drahá.

Klasický balík sena na deň je málo, fakt málo. To má kôň zožraté za chvíľu, dosť by mu pomohlo dostať tie balíky aspoň dva. Tým mu na začiatok určite pomôžete. Ďalšia vec, ako píše Slon, otázka je, či sa dostane ku svojmu dielu sena v pohode, či nie je boľavý, preťažený... ja viem, že pre klusáka je 5km úplny prd, ale energiu na to minie, energiu, ktorú potrebuje na zahrievanie a priberanie.

Ps, nie sú žalude pre kone jedovaté?!

23.12.2020 09:35

460 kg měl můj poloviční klusák při KVH 150 cm. Vzorec, jak vypočíst hmotnost koně - třeba - obvod hrudi na druhou * šikmá délka těla (od ramenního hrbolu po sedací), to všechno děleno 11 800. Mně se to osvědčilo.

23.12.2020 11:34
canka

XXX.XXX.249.200

460 kg měl můj poloviční klusák při KVH 150 cm. Vzorec, jak vypočíst hmotnost koně - třeba - obvod hrudi na druhou * šikmá délka těla (od ramenního hrbolu po sedací), to všechno děleno 11 800. Mně se to osvědčilo.

Děkuji za tip,to jsem nevěděla a vyzkouším..díky

23.12.2020 12:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pokiaľ žije v Chorvátsku, dať ho otestovať na pirloplazmózu a infekčnú anémiu a tak vôbec, hematológia + biochémia + minerály + selén.

Odčerviť, pozrieť a urobiť zuby, nejakú tú deku si nachystať a zmieriť sa s faktom, že bez sena sa kôň vykŕmiť nedá.

Žalude sú pre kone jedovaté!

Kým chudne, pochopiteľne na ňom nejazdiť.

23.12.2020 15:45

Diky za radu!Sehnala jsem ve veterinarni lekarne alespon nejake vitaminy pro hospodarska zvirata a resila jak mu je dat.Rozmichali jsme v trosce vody,dodali jablko,5 mrkvi,2 banany a rozlamany krajicek chleba aby se to vsaklo.Cekam az dcera prijde z farmy jak se na ten mix tvaril a pokud dobre,mohla bych mu tedy do toho pridavat postupne ten repkovy a az sezenu tak i lneny olej.Cili jak rikate zacit od jedne lzice oleje a pomalicku zvysovat jeho davku.Diky za bezva typ!!

23.12.2020 16:04

Dekuji za cennou informaci ze zatez kterou ma je pro neho prilis velka.Prectu vas prispevek dceri a domluvim s ni at vice chodi nez behaji a vic casu na terenu venuji paseni a odpocinku....

23.12.2020 16:14

Hned zitra ho zmerim a vypoctu pravdepodobnou vahu,moc zajimava informace,diky.

23.12.2020 16:23

canka napsal(a):
Děkuji za tip,to jsem nevěděla a vyzkouším..díky

Dejte vědět.

23.12.2020 16:26

Aha,to odcerveni me nenapadlo a nebude to tezke provest,dobry napad.Mam vyslovene radost z tech vlocek ktere maji vsude nez neco sezenem. Manzel zelvam kupuje granule pro telata....mozna by je mohl i kun?Zaludy basti vsichni kone protoze jsou v lese ale veterinar rikal at jich pry nezerou moc ze k staru by mohli mit problem s klouby. Jeste jedna vec mi je divna...kdyz se rozebehne, jeho zaludek vydava skripave zvuky asi jako stara rozvrzana almara.Ptala jsem se majitelky rance,pry to neni nic znepokojiveho,ze obzvlast u kastratu se to stava?Postupne jak se zahreje tak to "vrzani " prestane.

23.12.2020 16:32

Aha,to odcerveni me nenapadlo a nebude to tezke provest,dobry napad.Mam vyslovene radost z tech vlocek ktere maji vsude nez neco sezenem. Manzel zelvam kupuje granule pro telata....mozna by je mohl i kun?Zaludy basti vsichni kone protoze jsou v lese ale veterinar rikal at jich pry nezerou moc ze k staru by mohli mit problem s klouby. Jeste jedna vec mi je divna...kdyz se rozebehne, jeho zaludek vydava skripave zvuky asi jako stara rozvrzana almara.Ptala jsem se majitelky rance,pry to neni nic znepokojiveho,ze obzvlast u kastratu se to stava?Postupne jak se zahreje tak to "vrzani " prestane.

Granule pro telata bych nedávala. Zvuky - není to pumpování do předkožky? Podle toho, co popisujete.

23.12.2020 16:32
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Granule pro telata - záleží na tom, z čeho jsou, v zásadě je může i kůň, ale může tam být příměs něčeho pro koně nevhodného. Ty ovesné vločky mi přijdou momentálně nejlepší řešení, pro koně jsou dobře stravitelné a hlavně víte, co krmíte. Pokud zjistíte složení těch granulí pro telata, můžete to sem vypsat a podíváme se na to.
Přesně tak, začít lžičkou oleje a postupně zvyšovat dávku, a stačí ten řepkový, některým koním ten lněný nejede.
Odčervení pořešte co nejdřív, to je dobrý začátek.
Ony zvuky jsou víceméně normální, není třeba se znepokojovat.

23.12.2020 17:30

Vbehla jsem do Lidlu pro vločky,bez mobilu a rikam si, ježišmarja,ktere vzit?! Vzpomnela jsem si na pisnicku sveho detstvi "Kdyz jsem jel do Prahy pro hrach,padl mi na ceste valach.Kdybych mu byl daval oves,byl by me do Prahy dovez,ale ja mu daval zito,ted je mi konika lito..."Doufam ze v lidovych pisnich je neco moudra,zitne vlocky jsem tam nechala a koupila 10kg ovesnych😊

23.12.2020 18:47
Arbora

XXX.XXX.118.187

Zhľadom na vašu neznalosť ohľadom vyživ koní bude naozaj narozumnejšie čo najrýchlejšie kontaktovať výživára, pretože nerozumnou dávkou môžete koňovi uvlížiť a to naozaj vážne.

O veterinárovi ani nehovorí, oďcervenie, vredy, zuby, atď, máte pred sebou kopec práce.

Neregistrovaný uživatel

23.12.2020 19:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.98

Proc nezavolate ke koni veterinare? Na koni byhc nejezdila do doby mez naberw vubec. Nebo to dvera bez rajtovani neprezije?

23.12.2020 20:33
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Vbehla jsem do Lidlu pro vločky,bez mobilu a rikam si, ježišmarja,ktere vzit?! Vzpomnela jsem si na pisnicku sveho detstvi "Kdyz jsem jel do Prahy pro hrach,padl mi na ceste valach.Kdybych mu byl daval oves,byl by me do Prahy dovez,ale ja mu daval zito,ted je mi konika lito..."Doufam ze v lidovych pisnich je neco moudra,zitne vlocky jsem tam nechala a koupila 10kg ovesnych😊

Ano, ovesné vločky jsou ty správné, dávku navyšujte taky postupně, jako ten olej. Tzn. první týden lžička oleje a 250 g vloček, druhý týden dvě lžičky oleje a 500 g vloček, postupně navyšovat, až se dostanete zhruba na 1,5 kg vloček a maximálně půl litru oleje.
Společně s tím odčervením by to měl být dobrý začátek toho, že kůň začne nabírat.

23.12.2020 21:46
anobbona

XXX.XXX.84.98

Slon Indický napsal(a):
Ano, ovesné vločky jsou ty správné, dávku navyšujte taky postupně, jako ten olej. Tzn. první týden lžička oleje a 250 g vloček, druhý týden dvě lžičky oleje a 500 g vloček, postupně navyšovat, až se dostanete zhruba na 1,5 kg vloček a maximálně půl litru oleje.
Společně s tím odčervením by to měl být dobrý začátek toho, že kůň začne nabírat.

No a za měsíc tu budeme číst téma "kůň neustále prujmuje a dcera ho nezvládá"..

Neradte ji příkrm do kyblíku, ale doporučte více sena, to koni v držení takových lajku ublíží nejméně (bez urážky zadavatelky)

23.12.2020 21:49

Naseho kone pry odcervili spolu s ostatnimi pastou cili jedna starost min.Pravidelne k nim jezdi veterinar i kovar a zuby vypadaji v pohode.Hlavni problem bude asi ta nedostatecna vyziva...6 konu dostava dohromady 5 malych baliku sena tak jsem myslela ze kdyz nas kun a ta 30 leta mala kobyla co s nim je v pastyri maji kazdy svuj balik,ze se maji skvele a ziji si "nad pomery".Tem ostatnim konum to asi staci protoze az na jednoho jsou o dost mensi a jsou tam stari kone a kone po zraneni co se na nich nejezdi takze pro ne je ten cca 1 balik asi OK.Nas konik uz ma namichanych a pripravenych na rano pro zacatek 750g ovesnych vlocek s vodou,vitaminy,bananem,jablkem a mrkvi.Dnes ty vitaminy s mrkvi a ovocem pry holkam sezral temer i s tou miskou, je holt chudak hladovy.Cim mu vic prospeju,kdyz se dohodnu s majitelkou ze mu priplatime za balik sena denne navic aby mel dva(platime rekla bych symbolickych 600kn mesicne za kone) plus vitaminy pomichane s ovesnymi vlockami a mrkvi nebo ten jeden balik sena co ma a misto toho kaloricky chybejiciho druheho baliku sena dat konske granule a ty ovesne vlocky s vitaminy a mrkvi? S temi granulemi by mel asi komplexnejsi jidelnicek...Diky moc za rady, pomohli jste nam ze vime v cem byl problem a hlavne jste pomohli konikovi.

23.12.2020 21:56
Arbora

XXX.XXX.118.187

Nie, základ je objem, seno, pastva. Toho kôň, zvlášt hladný, potrebuje neobmedzené množstvo. V zime teda hlavne to seno. Jadro(napr. vločky) je vždy len doplnkové krmivo a nikdy nemôže nahradiť prínos sena. Seno je to to, čím si kôň robí v zime teplo. Potrbujete zabezpečiť, aby kôň mal dostatok, keď aj za senu toho, že si priplatíte.

Pozrite si nejaké chorvátske fóra o koňoch, alebo jazdecké potreby, väčśina máva tie základné krmivá skladom, nebýva problém si niečo odviezť aspoň v takom množstve, aby ste mali kŕmenie na mesiac-dva.

23.12.2020 21:58

Aha,nesmim mu dat hned 750g vlocek aby nemel prujem,skoda....tak se holt podeli s ostatnimi...

23.12.2020 22:02

Cili balik sena navic plus granule a vlocky s vitaminy!

23.12.2020 22:45
anobbona

XXX.XXX.84.98

Aha,nesmim mu dat hned 750g vlocek aby nemel prujem,skoda....tak se holt podeli s ostatnimi...

Ne, z toho prujmovat nebude, spíš se může stát, že z nezvykle dávky dostane koliku, může hltat a ucpat si jicen, z toho ovoce může dostat opět koliku.... Jestliže dostává balíček sena ráno, tak odpoledni jádro už jde do lacneho žaludku, takže základ na vředy....
Posere se vám urcite z toho oleje, pokud na něj nenavyknete postupne.

23.12.2020 22:51
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Kolik váží ten balík sena, co ten kůň dostává?

23.12.2020 23:34
koně

XXX.XXX.174.63

A proč tedy nekrmí ta "rančerka" majitelka,provozovatelka,nebo co to je ?Když byste připlatili?
Ona vidí ,že je kůň hubený ,řekne majiteli,že je hubený,ale drží ho na malém balíku a bez jádra?Proč?
Přece snad i v Chorvatsku někdo krmí koně,ne? A mají tam oves,nebo sladový květ,nebo kukuřičný šrot ,prostě něco pro koně? A sena by snad taky měli mít dostatek?
Tak se domluvte s onou osobou zodpovědnou,ať mu dává denně aspoň dvakrát denně jádro ,do něj olej a třeba tři balíčky sena,ne?
.Když ví,že existuje Biotin,tak možná ví i o Vit min doplňcích? A třeba ví,kde koupit a co je tam dostupné za statková krmiva.
Přivézt nárazově tu a tam pár kilo něčeho z Čech mi přijde celkem nesmyslné.
Většina plnohodnotných kompletních granulí ,aby měla smysl, má dávkování 2 nebo 3 kila denně.
A sem tam mrkvičku,nebo mističku s banánem ,to je tak pro nějaké morče ,možná
Žaludy žerou určitě ze zoufalství a hladem ,jinak neznám koně,který by o ně projevil sebemenší zájem .A několikaminutovým, jakože pasením, na zimní trávě taky nic nevyřešíte

24.12.2020 00:13

Zeptam se kolik vazi baliky sena...ja na kolecku uvezu sotva dva...manzel tri..celkem 15 konu k nakrmeni kdyz na nas vyjde rada😊O konich nevime nic a spolehame na majitelku ktera by pro kone zivot dala,ze se nam o nej postara. Nemuzem ji mit za zle ze nemaji dost sena(coz jsem nevedela dokud jsem se nezeptala zde proc je konik hubeny).Majitelka cely den pracuje v kancelari,maminka cely den uklizi ve skole a spolumajitel cely den pracuje jako lodnik a po praci se venuji konim,jezdi v autech ktera se tak tak nerozpadnou,nepusti si na ranc zadneho turistu ani svatecniho jezdce a behem korony kdyz klubu zakazali treningy myslim utratili celozivotni uspory aby tech 15 konu melo co jist. Ted privezli 16. Ne ze by ho chteli, kobyla 21 let,majitel po padu z kone upoutan na luzko ochrnuty od krku dolu a rodina prosila ze kone financne uz nezvladaji (nehoda se stala pred 2 lety)a prodat jej dokud je jeho majitel ziv nemuzou..tak se slitovali byvalemu kamaradovi...A takhle jeden kun za druhym.Cili priplatime za ten balik sena navic.Tady na Istrii seno doslo,letos ho pry bylo vyrazne mene tak sehnali drazsiho dodavatele sena az z Rijeky z horskych luk.Snad dokazem obstarat o tech 30 baliku vic pro naseho Onorata.S dokrmem bych mu nechtela zpusobit treba po letech zdravotni problem,cili nedokrmovat na prazdny zaludek,dat trochu sena nebo odvest do vinohradu na pastvu a pak teprve dat vlocky s ovocem ?Granule az sezenem smi na prazdny zaludek?Zaludy uz mu tedy taky sbirat nebudem. Vic lidi tu zminilo ze jsou pro kone jedovate. Po vanocich ma prset tak manzel cele dny stavi pristresek pro naseho Onorata a tu starou kobylku aby byli v suchu😊

24.12.2020 00:21
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Příkrm, a tudíž ani granule, na prázdný žaludek nedávejte. Leda byste měli granule vojtěškové nebo senné, ty lze krmit i na lačno, ale zase je dobré nechat je rozmočit (nemusí to být v teplé vodě).
To seno navíc a přístřešek jsou krok správným směrem.

24.12.2020 06:58

Dotaz napsal(a):
Kolik váží ten balík sena, co ten kůň dostává?

Vzala jste mi otázku z klávesnice.

24.12.2020 06:59

Cili balik sena navic plus granule a vlocky s vitaminy!

Hlavně to seno!!

24.12.2020 07:00
anobbona

XXX.XXX.84.98

Žaludy jsou jedovaté ve vysoké dávce, zvířata je ale běžně žerou, pokud to není narazova, hlavní krmná dávka, tak neublíží. Moje koně i ovce je žerou, mám několik vzrostlých dubu na pastvine a žaludy sbírají, ale je to pro ně jen pochutina, hlavní krmeni je pro ně trava

24.12.2020 07:04

Zeptam se kolik vazi baliky sena...ja na kolecku uvezu sotva dva...manzel tri..celkem 15 konu k nakrmeni kdyz na nas vyjde rada😊O konich nevime nic a spolehame na majitelku ktera by pro kone zivot dala,ze se nam o nej postara. Nemuzem ji mit za zle ze nemaji dost sena(coz jsem nevedela dokud jsem se nezeptala zde proc je konik hubeny).Majitelka cely den pracuje v kancelari,maminka cely den uklizi ve skole a spolumajitel cely den pracuje jako lodnik a po praci se venuji konim,jezdi v autech ktera se tak tak nerozpadnou,nepusti si na ranc zadneho turistu ani svatecniho jezdce a behem korony kdyz klubu zakazali treningy myslim utratili celozivotni uspory aby tech 15 konu melo co jist. Ted privezli 16. Ne ze by ho chteli, kobyla 21 let,majitel po padu z kone upoutan na luzko ochrnuty od krku dolu a rodina prosila ze kone financne uz nezvladaji (nehoda se stala pred 2 lety)a prodat jej dokud je jeho majitel ziv nemuzou..tak se slitovali byvalemu kamaradovi...A takhle jeden kun za druhym.Cili priplatime za ten balik sena navic.Tady na Istrii seno doslo,letos ho pry bylo vyrazne mene tak sehnali drazsiho dodavatele sena az z Rijeky z horskych luk.Snad dokazem obstarat o tech 30 baliku vic pro naseho Onorata.S dokrmem bych mu nechtela zpusobit treba po letech zdravotni problem,cili nedokrmovat na prazdny zaludek,dat trochu sena nebo odvest do vinohradu na pastvu a pak teprve dat vlocky s ovocem ?Granule az sezenem smi na prazdny zaludek?Zaludy uz mu tedy taky sbirat nebudem. Vic lidi tu zminilo ze jsou pro kone jedovate. Po vanocich ma prset tak manzel cele dny stavi pristresek pro naseho Onorata a tu starou kobylku aby byli v suchu😊

No jo, jako u nás. Chci zachraňovat, chvályhodný úmysl, ale když nemám peníze ani na seno...Tím myslím majitelku. Za mě je lepší koně utratit nebo poslat na jatka, než ho trápit hlady. A ještě na něm jezdit. Já vím, nevánoční téma. Není to útok na vás, vy si aspoň necháte poradit.

24.12.2020 12:00
koně

XXX.XXX.174.63

No,to koukám,Já byla na tom,(nevím proč) že Chorvatsko,tedy bez urážky,ještě disponuje ohledně zvířat selským rozumem
A už jsou tam také pseudozachránci
Nabrat si X koní chudáků, staříků, odložených,že si na sebe vydělají tréninky a vožením ? To je skutečně logické
Když už jsou jednou odepsaní,ale přece ještě něco dají?Pravdu má Kometa ,lepší utratit
Jenže díky Koroně nemůžou vozit,tak vyhladoví .Protože "dobré ruce" je neuživí ,byť si je natahaly domů a vzaly na odpovědnost
Každopádně váš má štěstí .
Sena dejte tolik,aby mu yvstačilo celý den a mohl si žrát neomezeně.Taky jde krmná sláma,do něj namíchat.Krmná tzn. pěkná ječná ,nebo ovesná.
Čímž bude tzv. zažraný
Jestli dcera za koněm chodí každý den,ať mu každý den nasype příkrm .Po ježdění.Kompletní granule ,dávku na kila, co je napsaná ,ne nějakou morčecí misku.
Pro začátek i pár pytlíků vloček ,když tedy nic jiného v Chorvatsku nemají .
Pro začátek třeba půlku ráno půlku večer a pak už jeden a jeden
Nebo statkové kmivo,co by vám snad mohla doporučit ta "rančerská" rodinka
Držím palce ,ať aspoň ten jeden je skutečně zachráněný ,nikoli odkázaný na zoufalce bez odpovědnosti a bez logického myšlení

24.12.2020 12:36

koně napsal(a):
No,to koukám,Já byla na tom,(nevím proč) že Chorvatsko,tedy bez urážky,ještě disponuje ohledně zvířat selským rozumem
A už jsou tam také pseudozachránci
Nabrat si X koní chudáků, staříků, odložených,že si na sebe vydělají tréninky a vožením ? To je skutečně logické
Když už jsou jednou odepsaní,ale přece ještě něco dají?Pravdu má Kometa ,lepší utratit
Jenže díky Koroně nemůžou vozit,tak vyhladoví .Protože "dobré ruce" je neuživí ,byť si je natahaly domů a vzaly na odpovědnost
Každopádně váš má štěstí .
Sena dejte tolik,aby mu yvstačilo celý den a mohl si žrát neomezeně.Taky jde krmná sláma,do něj namíchat.Krmná tzn. pěkná ječná ,nebo ovesná.
Čímž bude tzv. zažraný
Jestli dcera za koněm chodí každý den,ať mu každý den nasype příkrm .Po ježdění.Kompletní granule ,dávku na kila, co je napsaná ,ne nějakou morčecí misku.
Pro začátek i pár pytlíků vloček ,když tedy nic jiného v Chorvatsku nemají .
Pro začátek třeba půlku ráno půlku večer a pak už jeden a jeden
Nebo statkové kmivo,co by vám snad mohla doporučit ta "rančerská" rodinka
Držím palce ,ať aspoň ten jeden je skutečně zachráněný ,nikoli odkázaný na zoufalce bez odpovědnosti a bez logického myšlení

Selský rozum nesouvisí s národností, si myslím.

24.12.2020 13:46
šimlík

XXX.XXX.215.18

Dejte koně jinam, kde mají dostatek a ustájení hold zaplaťte. Když farmářka říká, že je koník hubený, tak proč ho sama nekrmí, jak je potřeba, aby hubený nebyl, když koním tak rozumí.
(Pokud toto není celé sranda)

26.12.2020 10:56

Pridali jsme balik sena a kazdy den kdyz navazime nove jim (nasemu a te stare kobyle) zustane cca 15% sena nesezraneho, cili davka sena ted asi staci. Omezili jsme cval, tech celkove 6km na peknou louku (nastesti u nas nemrzne tak je trava stale zelena) holt mame kazdy den, ale chuzi pripadne pomalym klusem, vyndame uzdy a odmerime 30min aby se napasl. Pristresek postaveny jen ted cekame az nam v pondeli poslou ohradnikove pasy a uchyty pasu na novy mensi zimni vic stromy chraneny vybeh kde stoji ten pristresek.

Je tento rezim krmeni vyhovujici?
Seno cely den, nova navazka sena obvykle 13.30, v tu dobu ho ale vyndame z pastyre, dala jsem mu 500gramu ovesnych vlocek suchych z misky a k tomu kilo nakrajene mrkve. Bala jsem se mu vlocky namocit po predchozim neuspechu. (Pripravili jsme mu den dopredu "pochoutku"..vlocky namocene ve vode s rozpustenymi vitaminy, banan, jablko a mrkev a 1 lzicka oleje).Nechala jsem venku v chladnu do rana smichane, jenze do rana z toho byla jilovita hmota a zalepilo mu to tlamu, honem jsme to zachranovali mrkvi aby se nam jeste neudusil nebo mu to nezalepilo streva. Cili prazdny zaludek by mit nemel kdyz ma seno 24hod, na to si da tech 500gramu suchych ovesnych vlocek s 1 kg mrkve, po 3 km prijde na pastvu, tam na to prihodi cerstvou travu a po navratu kolem 16hod si jde na to cerstve seno comu mezitim manzel navezl. Diskutabilni asi bude ta "svacinka" Ve Vodnjanu je i agrarni prodejna kde se da koupit oves i v zrnu.Jak byste prosim koncipovali ten dokrm? Je lepsi dat mu ho jakoby na lacno ( i kdyz seno ma) nebo az po navratu po te cerstve trave a mezi senem?Diky

26.12.2020 12:51

Pridali jsme balik sena a kazdy den kdyz navazime nove jim (nasemu a te stare kobyle) zustane cca 15% sena nesezraneho, cili davka sena ted asi staci. Omezili jsme cval, tech celkove 6km na peknou louku (nastesti u nas nemrzne tak je trava stale zelena) holt mame kazdy den, ale chuzi pripadne pomalym klusem, vyndame uzdy a odmerime 30min aby se napasl. Pristresek postaveny jen ted cekame az nam v pondeli poslou ohradnikove pasy a uchyty pasu na novy mensi zimni vic stromy chraneny vybeh kde stoji ten pristresek.

Je tento rezim krmeni vyhovujici?
Seno cely den, nova navazka sena obvykle 13.30, v tu dobu ho ale vyndame z pastyre, dala jsem mu 500gramu ovesnych vlocek suchych z misky a k tomu kilo nakrajene mrkve. Bala jsem se mu vlocky namocit po predchozim neuspechu. (Pripravili jsme mu den dopredu "pochoutku"..vlocky namocene ve vode s rozpustenymi vitaminy, banan, jablko a mrkev a 1 lzicka oleje).Nechala jsem venku v chladnu do rana smichane, jenze do rana z toho byla jilovita hmota a zalepilo mu to tlamu, honem jsme to zachranovali mrkvi aby se nam jeste neudusil nebo mu to nezalepilo streva. Cili prazdny zaludek by mit nemel kdyz ma seno 24hod, na to si da tech 500gramu suchych ovesnych vlocek s 1 kg mrkve, po 3 km prijde na pastvu, tam na to prihodi cerstvou travu a po navratu kolem 16hod si jde na to cerstve seno comu mezitim manzel navezl. Diskutabilni asi bude ta "svacinka" Ve Vodnjanu je i agrarni prodejna kde se da koupit oves i v zrnu.Jak byste prosim koncipovali ten dokrm? Je lepsi dat mu ho jakoby na lacno ( i kdyz seno ma) nebo az po navratu po te cerstve trave a mezi senem?Diky

Jenom technická - na uzdě asi nejezdíte. A ta jílovitá pochoutka by spíš než zalepené střevo způsobila ucpání jícnu, což je docela slušný průšvih. Na to pozor. Chválím snížení zátěže a seno celý den. Jádro je vždycky lepší po objemu (tedy trávě nebo senu).

26.12.2020 12:52
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Lepší je krmit po práci - je to motivační a navíc by měl mít kůň na krmení klid, pomáhá to správnému trávení.
Seno je takhle super, pokud zbývá do dalšího krmení, je to značka ideál.
Jinak není třeba dávat ty vločky jen suché, tam jde o to nemáčet dlouho předem - těsně před krmením lehce navlhčit vitamíny, aby se držely na vločkách, zakápnout olejem a podávat. Ale suché dávat taky můžete, hlavní je, že jste obstarali to seno.

26.12.2020 12:59
kallisto

XXX.XXX.168.138

Ubrat praci, zadekovat, pridat toho ovsa, krmit po jezdeni (pokud uz teda musite jezdit) než obstarate kone tak ho nechte sezrat trochu sena. Pak dat ten oves, vykaslete se na banany.

26.12.2020 13:10
DalyaAneralis

XXX.XXX.139.9

Zajímavé je když já jsem u své kladrubačky napsala, že jí seno zbývá, tak tam byl hned komentář o tom, že to zbylé seno jí nemusí vyhovovat a tady paní, která o koních nic neví a koupí si koně, tak dostane ještě chválu.

26.12.2020 15:06
Slon Indický

XXX.XXX.33.212

DalyaAneralis napsal(a):
Zajímavé je když já jsem u své kladrubačky napsala, že jí seno zbývá, tak tam byl hned komentář o tom, že to zbylé seno jí nemusí vyhovovat a tady paní, která o koních nic neví a koupí si koně, tak dostane ještě chválu.

Nevím, jak to vidí ostatní, ale za mě paní sice neví nic o koních, ale uznává, že je kůň hubený a hladový, komunikuje a změny ihned uvádí v život, a dává zpětnou vazbu. To tady dělá málokdo - většina diskutujících vymýšlí důvody, proč to nejde a nebo se po prvním příspěvku už neozve.
Vy zakládáte několik diskusí o konkrétním krmném doplňku nebo krmivu, kde jste původně ani neuvedla, jaký problém vaše kobyla má. Následně zpětná vazba nikde, jen chvála na to, jak krásně kobyla přibrala, to z fotky, kde je podle mě navíc kondice stejná. Tak zač chválit, když vůbec nevíme, jakou změnu jste provedla a jestli vůbec nějakou?

26.12.2020 15:14
DalyaAneralis

XXX.XXX.139.9

Slon Indický napsal(a):
Nevím, jak to vidí ostatní, ale za mě paní sice neví nic o koních, ale uznává, že je kůň hubený a hladový, komunikuje a změny ihned uvádí v život, a dává zpětnou vazbu. To tady dělá málokdo - většina diskutujících vymýšlí důvody, proč to nejde a nebo se po prvním příspěvku už neozve.
Vy zakládáte několik diskusí o konkrétním krmném doplňku nebo krmivu, kde jste původně ani neuvedla, jaký problém vaše kobyla má. Následně zpětná vazba nikde, jen chvála na to, jak krásně kobyla přibrala, to z fotky, kde je podle mě navíc kondice stejná. Tak zač chválit, když vůbec nevíme, jakou změnu jste provedla a jestli vůbec nějakou?

Až na to, že jsem tam psala jak krmivo upravím a tak jsem i udělala, takže nevidím důvod to psát znovu. A snad poznám jestli kobyla přibrala, nejdou jí cítit žebra, stehna už nemá propadlé a začínají se jí kulatit, ale to z fotky nepoznáte... A nemám čas vypisovat co a jak... Slíbila jsem, že na jaře dám vědět co a jak. A kde jste našla několik diskuzí o konkrétním krmivu, tak snad jeta ifauna o tom, aby jsme se tu mohli zeptat, to že jsem se zeptala a mash a bezobilné krmivo, tak to je strašně moc diskuzí.

26.12.2020 15:24
Slon Indický

XXX.XXX.33.212

DalyaAneralis napsal(a):
Až na to, že jsem tam psala jak krmivo upravím a tak jsem i udělala, takže nevidím důvod to psát znovu. A snad poznám jestli kobyla přibrala, nejdou jí cítit žebra, stehna už nemá propadlé a začínají se jí kulatit, ale to z fotky nepoznáte... A nemám čas vypisovat co a jak... Slíbila jsem, že na jaře dám vědět co a jak. A kde jste našla několik diskuzí o konkrétním krmivu, tak snad jeta ifauna o tom, aby jsme se tu mohli zeptat, to že jsem se zeptala a mash a bezobilné krmivo, tak to je strašně moc diskuzí.

Tak v tom případě vás na jaře ráda pochválím.
Tady je to prostě všechno rychlé - snížili zátěž, postavili přístřešek, koupili seno a příkrm (a napsali to sem), tak si to pochvalu zaslouží. Samozřejmě, že nevědět nic o koních a mít koně není ideální situace, ale už to není tak zoufalé, jako kůň bez sena, co žere akorát žaludy. A ta pochvala sena byla myšlena jako pochvala množství, že pokud zbyde do dalšího krmení, tak má teď sena dost.

26.12.2020 15:28
kallisto

XXX.XXX.168.138

DalyaAneralis napsal(a):

Nejdou citit zebra? Za 14 dni? To je vánoční zázrak.

26.12.2020 15:37
DalyaAneralis

XXX.XXX.139.9

kallisto napsal(a):
Nejdou citit zebra? Za 14 dni? To je vánoční zázrak.

Tak přesně z tohohle důvodu už sem tam raději nic nepsala, protože pak se najdou jedinci co akorát píšou ironicky.

26.12.2020 15:52
Arbora

XXX.XXX.118.187

DalyaAneralis napsal(a):

No, vidím rozdiel minimálne v tom, že u vás je to záležitosť dlhodobá, neadekvátne riešená. Kobylu neviete vykŕmiť x mesiacov, takže zjavne sú tam ďalšie problémy a na odporúčania, že seno pravdepodobne nežerie kvôli zubom, bola rekacia, že niekedy na jar budú robené.
Tu vidím rozdiel minimálne v tom, že kôň seno nemal, teraz ho má.

A vyriešili ste už aspoň tie zuby?

26.12.2020 17:00

Hmm,tak seno jim dnes nezbylo....vikend kdy seno nerozvezl manzel ale nakrmili je brzy rano a ve 12 tam meli zbytecky! Sebrali jsme tajne te tluste kobyle z jeho byvaleho vybehu...Da se u nas sehnat krmivo Centaur dle popisu asi formule KOI pro rekreativni kone 25kg za 180kn 0.5kg na 100kg kone a taky Fitmin Meadow ci Ideal 20kg kolem 160kn.To bych mohla mit snad do tydne. Zebra jsou pochopitelne i dal videt, ale ma alespon krasne svalnate hyzde a krk.Na svalnate krasavce z reklam holt jeste nemame☺ Jinak na pastve mu pochopitelne vyndame uzdecky a pripnem ho na 8m lonzu(jinak se mu spatne ji a hrozne by s uzdami pri jidle slintal )Cili nez prijdou granulky mame ty ovesne vlocky.Dal se da sehnat jecmen a taky oves.Oves maji "černy", musel by se sehnat "bily", ze ten cerny ma pry v sobe prach a je pro kravy dobry ale konum nevyhovuje.Cili az snad do tydne bude situace ze budem mit i granule na kterych je napsano ze je to "krmivo" a ne doplnek stravy pro rekreacni kone,jecmen a snad ten bily oves a mrkev.U kone budem kazdy den od 13:30 do 16:00 cili nemame moc moznost rozdelit to do vic krmnych davek. Po vyndani z vybehu pred 13:30 pred praci tedy jen mrkev. Pribehne nateseny ze neco dostane a prohledava mi kapsy tak mu neco dat musim. Lehce poklusat 3 km k louce, 30 min pastvy 14:45-15:15,navrat na ranc, podani 2kg granulovaneho krmeni pro kone, pak ho tam čeka to cerstve navezene seno a ta jadra uz do neho by bylo asi moc najednou? Nebo jeden den svacinku granule,druhy den jecmen s bilym ovsem a tak to stridat?Kolik jecmene a kolik ovsa na 460kg pri mirne kazdodenni zatezi smi tydne dostat?

26.12.2020 17:18

Kone ted posilam do vinohradu tech 3km tam a zpet jen se starsi dcerou, u ni se.muzu spolehnout ze ho vrati sucheho a bude ho setrit , stridat chuzi jen s lehkym klusem a nebude s nim cvalat. Jeste pred tim kdyz s nim jezdivala ta 12- leta, dvakrat se vratili ze byl kun nejenom mokry ale mel i penu mezi zadnima nohama.On se proste rozebehne na sebemensi i jen slovni pokyn a kluse s neuveritelnou lehkosti i vydrzi...nezastavi kdyz ma dost a na kazdy pokyn se rozebehne a neda nijak najevo ze je unaveny nebo ze se mu nechce.Jak poznate ze tohle uz je pres caru....kdyz odfrkava?merite.mu tep?

26.12.2020 17:33
kallisto

XXX.XXX.168.138

Kone ted posilam do vinohradu tech 3km tam a zpet jen se starsi dcerou, u ni se.muzu spolehnout ze ho vrati sucheho a bude ho setrit , stridat chuzi jen s lehkym klusem a nebude s nim cvalat. Jeste pred tim kdyz s nim jezdivala ta 12- leta, dvakrat se vratili ze byl kun nejenom mokry ale mel i penu mezi zadnima nohama.On se proste rozebehne na sebemensi i jen slovni pokyn a kluse s neuveritelnou lehkosti i vydrzi...nezastavi kdyz ma dost a na kazdy pokyn se rozebehne a neda nijak najevo ze je unaveny nebo ze se mu nechce.Jak poznate ze tohle uz je pres caru....kdyz odfrkava?merite.mu tep?

Nemel by se zapotit. První místo kde se kun poti je na krku pred sedlem. Jak se zacne potit tam, tak uz jen krokem.

26.12.2020 18:08
koně

XXX.XXX.174.63

Hmm,tak seno jim dnes nezbylo....vikend kdy seno nerozvezl manzel ale nakrmili je brzy rano a ve 12 tam meli zbytecky! Sebrali jsme tajne te tluste kobyle z jeho byvaleho vybehu...Da se u nas sehnat krmivo Centaur dle popisu asi formule KOI pro rekreativni kone 25kg za 180kn 0.5kg na 100kg kone a taky Fitmin Meadow ci Ideal 20kg kolem 160kn.To bych mohla mit snad do tydne. Zebra jsou pochopitelne i dal videt, ale ma alespon krasne svalnate hyzde a krk.Na svalnate krasavce z reklam holt jeste nemame☺ Jinak na pastve mu pochopitelne vyndame uzdecky a pripnem ho na 8m lonzu(jinak se mu spatne ji a hrozne by s uzdami pri jidle slintal )Cili nez prijdou granulky mame ty ovesne vlocky.Dal se da sehnat jecmen a taky oves.Oves maji "černy", musel by se sehnat "bily", ze ten cerny ma pry v sobe prach a je pro kravy dobry ale konum nevyhovuje.Cili az snad do tydne bude situace ze budem mit i granule na kterych je napsano ze je to "krmivo" a ne doplnek stravy pro rekreacni kone,jecmen a snad ten bily oves a mrkev.U kone budem kazdy den od 13:30 do 16:00 cili nemame moc moznost rozdelit to do vic krmnych davek. Po vyndani z vybehu pred 13:30 pred praci tedy jen mrkev. Pribehne nateseny ze neco dostane a prohledava mi kapsy tak mu neco dat musim. Lehce poklusat 3 km k louce, 30 min pastvy 14:45-15:15,navrat na ranc, podani 2kg granulovaneho krmeni pro kone, pak ho tam čeka to cerstve navezene seno a ta jadra uz do neho by bylo asi moc najednou? Nebo jeden den svacinku granule,druhy den jecmen s bilym ovsem a tak to stridat?Kolik jecmene a kolik ovsa na 460kg pri mirne kazdodenni zatezi smi tydne dostat?

Paráda,snažíte se
Dohlížejte na to seno ,a jak bude zažraný,tzn. bude mít seno de fakto pořád ,můžete sypat oves i granule.Když dáte oves k němu stačí i jen ty doplňkové,granule. Hlavně pravidelně.a dost.
A můžete cvrdnout i ten olej ,od lžíce.
Černý oves je u nás pro koně braný jako lepší,nevím proč,nepídila jsem se po tom.Někdo tvrdil,že neleze tolik do hlavy
Ječmen by se měl krmit vařený ,spařený,nebo vločky případně šrot.Jen tak je tohle zrno pro koně špatně stravitelné.Potřebuje drcením nebo varem poškodit tvrdé slupky ,aby z něj kůň něco měl
Výsledky krmení byste měli poznat do cca půl roku ,nebo tak nějak .Pokud je jinak zdravý
Držím palce

26.12.2020 18:11
koně

XXX.XXX.174.63

DalyaAneralis napsal(a):

Mě jen zajímalo,co jste nakonec z doporučených kombinací ke krmení vybrala a odezva žádná
Tak na jaře se těším

26.12.2020 18:54

Tak to je zajimave s tim cernym ovsem.Ten muzu mit dokonce hned. Az teprve po pul roce se konik poplni?Narozdil od nas lidi kterym na to staci vanocni svatky....☺Pul roku je tedy opravdu dlouha doba. Cili jecmen prelit horkou vodou.Diky.Nekolik lidi uz pred vami naznacilo neco jako ze " oves leze konim do hlavy".Co si pod tim predstavit...treba jako dite ktere to prezene s colou a je pak diky kofeinu zivejsi nez jindy?

26.12.2020 19:15

Ano,holky potvrzuji ze nejdriv vidi pot za usima.Cili uz v tu chvili prejit do chodu.Obema jsem precetla,diky. Ten dobrak by se snad dal bez odporu ustvat. Kone asi maji hodne i vysoky prah co se tyce bolesti...Nikdy nekulhal,dal si sahat na horky natekly kloub a prohmatat veterinarem aniz by ucukl,nikdy nedal najevo ze by mel strach ze by ho to mohlo bolet(pri mazani),nikdy sebou neskubl,ani na injekce nereagoval zadnym skubnutim,vlastne jsem ho nikdy nevidela svym chovanim ukazat ze by ho neco bolelo.Opravdu jsou to nadherna a statecna zvirata.

26.12.2020 20:11
koně

XXX.XXX.174.63

Tak to je zajimave s tim cernym ovsem.Ten muzu mit dokonce hned. Az teprve po pul roce se konik poplni?Narozdil od nas lidi kterym na to staci vanocni svatky....☺Pul roku je tedy opravdu dlouha doba. Cili jecmen prelit horkou vodou.Diky.Nekolik lidi uz pred vami naznacilo neco jako ze " oves leze konim do hlavy".Co si pod tim predstavit...treba jako dite ktere to prezene s colou a je pak diky kofeinu zivejsi nez jindy?

Dolů s váhou jdou celkem rychle ,nahoru o dost hůř,na rozdíl od lidí
U nás byl černý oves pro koně skutečně žádanější ,taky ho méně lidí pěstuje .Mě osobně přišlo,po bližším zkoumání,že má větší zrno a méně slupky,tak nějak by to šlo popsat .I když to může být jen můj dojem z toho jednoho vzorku.Víckrát jsem ho nesehnala
Pokud ten oves ,co byste mohla mít, nepráší,nebo není nějak od pohledu závadný,vydrolený,jen slupky,nebo nevím,proč by ho místní považovali za nevhodný,tak ho vezměte.Začněte třeba na litru a k němu ty granule
Jsou tu tabulkové znalkyně ,co vám to třeba osvětlí vědecky podloženě včetně detailního chemického rozboru mikro a makro prvků
Oves je podle mě dost vyvážené krmivo,osvědčené po staletí
Jen k němu ten kůň musí trochu pracovat.
Dneska se lidi bojejí vůbec jezdit,natož víc a déle.Práce je podle nich ,i když vláčí koně za sebou povenku na provázku, místo psa.
A když se jim kůň rychleji hne nebo reaguje,hned to svedou na horkou energii z ovsa
Proto je hromadně ládují balastem typu řepné řízky,aby měli pocit,že krmí.Nebo různými prapodivnými zrny a vůbec věcmi,co bych max. možná sypala ptactvu.
Dnes je oves přímo démonizovaný ,jako rozbuška,nebo tak něco.Ale když ho dáte hubenému koni ,který potřebuje nakrmit,a přitom i chodí pod sedlo ,vybouchnout by vám neměl
A taky mu dejte solný liz,jestli nemá .Stačí bílá kamenná sůl třeba

26.12.2020 20:27

Černý oves nevadí. Kdyby tam byl prach, tak snad vadí i těm krávám. A těm se stejně dává pšeničný šrot - teda aspoň v ČR.

26.12.2020 20:31

koně napsal(a):
Paráda,snažíte se
Dohlížejte na to seno ,a jak bude zažraný,tzn. bude mít seno de fakto pořád ,můžete sypat oves i granule.Když dáte oves k němu stačí i jen ty doplňkové,granule. Hlavně pravidelně.a dost.
A můžete cvrdnout i ten olej ,od lžíce.
Černý oves je u nás pro koně braný jako lepší,nevím proč,nepídila jsem se po tom.Někdo tvrdil,že neleze tolik do hlavy
Ječmen by se měl krmit vařený ,spařený,nebo vločky případně šrot.Jen tak je tohle zrno pro koně špatně stravitelné.Potřebuje drcením nebo varem poškodit tvrdé slupky ,aby z něj kůň něco měl
Výsledky krmení byste měli poznat do cca půl roku ,nebo tak nějak .Pokud je jinak zdravý
Držím palce

A taky se uvádí, že je černý oves stravitelnější. To by znamenalo, že do hlavy leze ještě víc. Osobní zkušenost nemám, my jsme, když už, krmili vždycky klasickým.

26.12.2020 20:34

Rozdíl byste mohla vidět už za 2 měsíce. Ano, ječmen přelít horkou vodou. Ano, někteří koně jsou po ovsu hyperaktivní.

26.12.2020 20:35

Ano,holky potvrzuji ze nejdriv vidi pot za usima.Cili uz v tu chvili prejit do chodu.Obema jsem precetla,diky. Ten dobrak by se snad dal bez odporu ustvat. Kone asi maji hodne i vysoky prah co se tyce bolesti...Nikdy nekulhal,dal si sahat na horky natekly kloub a prohmatat veterinarem aniz by ucukl,nikdy nedal najevo ze by mel strach ze by ho to mohlo bolet(pri mazani),nikdy sebou neskubl,ani na injekce nereagoval zadnym skubnutim,vlastne jsem ho nikdy nevidela svym chovanim ukazat ze by ho neco bolelo.Opravdu jsou to nadherna a statecna zvirata.

Klusáci jsou obecně velmi charakterní koně, snaží se člověku co nejvíc vyhovět. Vlastní zkušenost.

26.12.2020 21:07
Arbora

XXX.XXX.118.187

Z mojich skúseností, klusák bude bežať aj s odtrhnutou nohou, lebo je to tvrdý kôň.

Fakt zvážte tú Moniku Mechovú, dnes ebankingom nie je problém zaplatiť platbu aj v zahraničí, cena za konzultáciu je približne tisíc korún českých a dostanete rady ako, prečo a koňovi dať kŕmiť. Fakt vám to pomôže pochopiť a do budúcna pomôcť v rozhodovaní prečo a ako kŕmiť. Možno vám niekto dá tip aj iného online poradcu, ale má to zmysel, nie sú to vyhodené peniaze, ak chcete koňovi naozaj pomôcť.

http://krmeni-koni.cz/uvod/

27.12.2020 18:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

DalyaAneralis napsal(a):
Tak přesně z tohohle důvodu už sem tam raději nic nepsala, protože pak se najdou jedinci co akorát píšou ironicky.

No a? To vás to tak rozhodí, že to nemůžete přeskočit a dál číst, jak pomoci svému koni? Možná vás to překvapí, ale život není jen rozkvetlá zahrada a vítr ve vlasech.

27.12.2020 18:27
DalyaAneralis

XXX.XXX.139.9

sisi58 napsal(a):
No a? To vás to tak rozhodí, že to nemůžete přeskočit a dál číst, jak pomoci svému koni? Možná vás to překvapí, ale život není jen rozkvetlá zahrada a vítr ve vlasech.

Wau, objev roku 2020...

27.12.2020 19:17
Pipilota

XXX.XXX.46.93

DalyaAneralis napsal(a):
Wau, objev roku 2020...

Ale no tak...mírnila bych.
Kobyla je od jara v čím majetku? Pastevní sezóna je u nás v létě. A kdo nedá koně do kupy - jakože nemá vyhovující výživový stupeň na konci pastvy, ten má problém. nevím jaký přesně, neb informace jsou jen kusé... Ale je to na ostudu, ne na hubatost.

27.12.2020 19:26
DalyaAneralis

XXX.XXX.139.9

Pipilota napsal(a):
Kobyla je od jara v čím majetku? Pastevní sezóna je u nás v létě. A kdo nedá koně do kupy - jakože nemá vyhovující výživový stupeň na konci pastvy, ten má problém. nevím jaký přesně, neb informace jsou jen kusé... Ale je to na ostudu, ne na hubatost.

Ale no tak ... nikdo mě nebude poučovat o tom jak se mám chovat a už né vůbec na ifauně.

27.12.2020 19:45

Pipilota napsal(a):

Tak tady jsme asi s radami skončili. Očividně nejsou ty pravé.

27.12.2020 19:55
Arbora

XXX.XXX.118.187

DalyaAneralis napsal(a):
Ale no tak ... nikdo mě nebude poučovat o tom jak se mám chovat a už né vůbec na ifauně.

A potom čakajte rady, keď potrebujete pomôcť.

27.12.2020 20:49

DalyaAneralis napsal(a):

28.12.2020 02:25
slunda

XXX.XXX.34.52

Diky, cili jecmen sparit, oves nemusim, "prach" mi taky neni tak uplne jasny ale proplachnout vodou se da to zrno vzdycky. On je hrozny klidas a dobrak tak i kdyby ho to trosku napruzilo, tak jeste porad bude v pohode. Zrno nesmi na prazdny zaludek, cili az po navratu z pastvy, cili kdyz se stmiva. Nefunguje to jako u lidi kava, ze kdyz si ho da pred spanim, bude nabuzeny a nebude moct usnout? Sul dostavaji na tom ranci, vitaminy rozmicham ve vode a preliju s nimi vlocky. Asi musi byt te vody vic aby neprasily,nas v pohode ale spolubydlici stara klisnicka je asi vdechla a kaslala.
Snad jsme na dobre ceste jak pribrat. Az zmizi zebra, snad do jara, poslu zas dotaz jak postupne navysovat treningy.Diky moc vsem.

28.12.2020 07:33

slunda napsal(a):
Diky, cili jecmen sparit, oves nemusim, "prach" mi taky neni tak uplne jasny ale proplachnout vodou se da to zrno vzdycky. On je hrozny klidas a dobrak tak i kdyby ho to trosku napruzilo, tak jeste porad bude v pohode. Zrno nesmi na prazdny zaludek, cili az po navratu z pastvy, cili kdyz se stmiva. Nefunguje to jako u lidi kava, ze kdyz si ho da pred spanim, bude nabuzeny a nebude moct usnout? Sul dostavaji na tom ranci, vitaminy rozmicham ve vode a preliju s nimi vlocky. Asi musi byt te vody vic aby neprasily,nas v pohode ale spolubydlici stara klisnicka je asi vdechla a kaslala.
Snad jsme na dobre ceste jak pribrat. Az zmizi zebra, snad do jara, poslu zas dotaz jak postupne navysovat treningy.Diky moc vsem.

Krmení ovsa na lačno je jednou z příčin tvorby žaludečních vředů. Ne nespavosti. Navíc kůň (stejně jako většina býložravců) spí cca 4 hodiny denně a to většinou ne v kuse. S člověkem nelze srovnávat.

28.12.2020 07:34

Arbora napsal(a):
A potom čakajte rady, keď potrebujete pomôcť.

Asi jsme někomu šlápli na kuří oko.

28.12.2020 08:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

DalyaAneralis napsal(a):
Wau, objev roku 2020...

Nějak mi v poslední době začínají více vadit majitelé koní, kteří sice vědí, která dečka je zrovna in, ale o welfare koní mají je mlhavou představu. Rady zkušených berou jako nemístné vměšování a sebe považují za to nejlepší, co mohlo jejich koně potkat.

28.12.2020 08:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

DalyaAneralis napsal(a):

Tak co sem lezete? Tady nikomu chybět nebudete. Nikdo vám tu neradí pro vaše krásné oči, ale proto, aby se váš kůň měl, ve vaší ne-péči lépe.
Zdá se, že vás prostě nepoučovali rodiče včas, jak se chovat.
Hubaté, arogantní, sebestředné lidi nikdo nemusí. I kdyby vám do očí někdo tvrdil něco jiného.

28.12.2020 09:46
DalyaAneralis

XXX.XXX.4.224

sisi58 napsal(a):
Tak co sem lezete? Tady nikomu chybět nebudete. Nikdo vám tu neradí pro vaše krásné oči, ale proto, aby se váš kůň měl, ve vaší ne-péči lépe.
Zdá se, že vás prostě nepoučovali rodiče včas, jak se chovat.
Hubaté, arogantní, sebestředné lidi nikdo nemusí. I kdyby vám do očí někdo tvrdil něco jiného.

Jak vy ke mně, tak já k vám.😜

28.12.2020 09:50
DalyaAneralis

XXX.XXX.4.224

sisi58 napsal(a):
Nějak mi v poslední době začínají více vadit majitelé koní, kteří sice vědí, která dečka je zrovna in, ale o welfare koní mají je mlhavou představu. Rady zkušených berou jako nemístné vměšování a sebe považují za to nejlepší, co mohlo jejich koně potkat.

Podle sebe soudím tebe. Takže možná je to, tak u vás, ale já se opravdu o módu nezajímám.😅 Mám 5 deček od bývalých majitelů a to je vše, takže u mě jste se nějak netrefila.😂

Neregistrovaný uživatel

28.12.2020 11:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.116

DalyaAneralis napsal(a):
Podle sebe soudím tebe. Takže možná je to, tak u vás, ale já se opravdu o módu nezajímám.😅 Mám 5 deček od bývalých majitelů a to je vše, takže u mě jste se nějak netrefila.😂

Nojo za pravdu se certi kazdej. Proste na rady kaslete a na kobylu zvysoka se rete. Kdyby ne uz ma aspon ty zuby davno hotovy. Sama vymluva a kec. Ale je fakt ze ignorant nejste ani prvni ani posledni.

28.12.2020 12:13
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

sisi58 napsal(a):

Mně přijde slečna Dalya spíš než "ladič" a barbína jako klasický samouk. Ne úplně zdatný jezdec, jezdící bez trenéra samostudiem a koně má doma. Takovým vlastně ten stav trvalé hubenosti koně vyhovuje - dobře se jim jezdí na koni, který nemá energii navíc. Odpovídá tomu krmná dávka a založená témata - vždy dotaz na něco, kde výrobce slibuje nízkoenergetické krmivo nebo zklidnění, případně jen krmný doplněk.
Jsem zvědavá, jestli opravdu kobylku vykrmí, škoda, že se to podle posledních reakcí nedozvíme.

28.12.2020 13:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pre majiteľku klusáka - takže ako ste poriešili príjem sena?
Bez toho to proste nepôjde.

Všetky kone na foto sa dali dokopy cez zimu, bez práce, pastvy, s chronickými ochoreniami.
O 2-3 mesiace pri správnom kŕmení a manažmente musí váš kôň pribrať minimálne 60+ kg, inak niečo nerobíte správne.

V tých radách tuná sa už strácam, no stále mám pocit, že váš trápi aké jadro mu dať, bez SENA (vlákniny) to proste nebude možné.

28.12.2020 13:17
DalyaAneralis

XXX.XXX.59.119

Slon Indický napsal(a):
Mně přijde slečna Dalya spíš než "ladič" a barbína jako klasický samouk. Ne úplně zdatný jezdec, jezdící bez trenéra samostudiem a koně má doma. Takovým vlastně ten stav trvalé hubenosti koně vyhovuje - dobře se jim jezdí na koni, který nemá energii navíc. Odpovídá tomu krmná dávka a založená témata - vždy dotaz na něco, kde výrobce slibuje nízkoenergetické krmivo nebo zklidnění, případně jen krmný doplněk.
Jsem zvědavá, jestli opravdu kobylku vykrmí, škoda, že se to podle posledních reakcí nedozvíme.

Až na to, že na kobyle nejezdím a žádně nízkoenergetické krmivo jsem nikdy neřešila...

28.12.2020 13:22
DalyaAneralis

XXX.XXX.59.119

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nojo za pravdu se certi kazdej. Proste na rady kaslete a na kobylu zvysoka se rete. Kdyby ne uz ma aspon ty zuby davno hotovy. Sama vymluva a kec. Ale je fakt ze ignorant nejste ani prvni ani posledni.

Aha, o kobylu se nestarám, tak to jste trochu mimo... U kobyly jsme minimálně 2 krát denně a krmná dávka už je konzultována s výživářkou. Myslíte, že mě ty zuby neserou, tak ano serou, ale bohužel to dřív jak v březnu nepůjde, protože tam nemám elektřinu a centrála mi v zimě nejede...

28.12.2020 14:27
evcusik

XXX.XXX.145.236

Ty jo, to jsou výmluvy jak malýho děcka. Sofistikovanější tam nemáte?

Můj pony (problematický na zuby, díky úrazu), jakmile měl lehký náznak horšího příjmu, tak vetka byla do týdne u nás. (A světe div se, má baterii na zádech)

28.12.2020 14:28
evcusik

XXX.XXX.145.236

Dokonce existuje i rašple..do ruky ...to kdyby se opravdu něco chtělo dělat. A zuby zrovna nejsou velký výdaj u koní (doma).

Neregistrovaný uživatel

28.12.2020 14:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

DalyaAneralis napsal(a):
Aha, o kobylu se nestarám, tak to jste trochu mimo... U kobyly jsme minimálně 2 krát denně a krmná dávka už je konzultována s výživářkou. Myslíte, že mě ty zuby neserou, tak ano serou, ale bohužel to dřív jak v březnu nepůjde, protože tam nemám elektřinu a centrála mi v zimě nejede...

Jen ste lina. Nic vic.

28.12.2020 15:00
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

První téma ohledně zubaře se navíc zakládalo 30. 7., to ještě zima nebyla, a zrovna evcusik vám psala o tom, že má její vetka baterii.
A přesto se zuby odloží vlastně o rok od prvního tématu...

28.12.2020 15:02

DalyaAneralis napsal(a):

Vy bydlíte týden cesty od nejbližšího obydlí? Že nejde kobylu dovést někde k domku, či garáži, kde je elektřina? Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody

28.12.2020 15:05

Krmivo mame.doma,celkem 125kg.V agrarii se divili tomu jecmenu,konim pry jecmen nikdo nekupuje,jen oves.Stejne jsem ho vzala a budu ho sparovat vodou jak jste.mi poradili.Uz se tesim jak se pomalu ty pytle.doma budou menit ve svaly.Zebra se porad rysuji i pod tou hustou srsti.Ale ti na fotkach jsou naprosto strasni!!Ten hnedy treti v levem sloupci, ten je snad tesne pred smrti! Se senem je to pry tak ze se pred sezonou zarezervuje a predplati u ruznych zemedelcu.Klub spotrebuje tydne 100 baliku sena a ma omezene prostory pro skladovani sena aby se neznehodnotilo a tak seno zustava u zemedelcu a postupne se dovazi k nam do lesa kdyz je predchozi varka u konce.Kdyz do toho vleze hnusne pocasi s vytrvalym destem, dodavka sena musi pockat a aby nezustali bez sena,dostavaji polovicni davku nez prijede kamion s dalsim senem a to je zrovna ted...Ted jsme v te neprijemne situaci ze ma pul baliku sena ktery zhltne hned,na pastvu nemuzeme..Cili v misce 2 kg granuli od Centaura,2kg mrkve...zitra prvne pomicham granule se sparenym jecmenem i ovsem.Neni dobre ze to ma na prazdny zaludek ale zas nez aby byl hladovy...Snad ta situace se senem nebude trvat dele nez 5 dnu...nad nami je cyklona,vytrvaly husty dest a velice silny jizni vitr...zaplatpanbuh ze uz ho.budu.mit cim nakrmit!!

28.12.2020 15:12
Arbora

XXX.XXX.118.187

Nezvažovali ste zmenu ustajnenia? Fakt nie je normálne nechať kone hladovať, lebo zrovna prší a nedá sa prísť s autom. Ok, jeden deň so zavretými očami budiš, ale nie je to dobrá situácia.
Mohli by st mu prilepšiť aspoň tým, že kúpite senné granule, ktoré mu budete máčať miesto sena. Ale to naozaj vyjde lacnejšie presťahovať koňa niekam, kde ho nakŕmia.

28.12.2020 15:21
canka

XXX.XXX.215.5

Krmivo mame.doma,celkem 125kg.V agrarii se divili tomu jecmenu,konim pry jecmen nikdo nekupuje,jen oves.Stejne jsem ho vzala a budu ho sparovat vodou jak jste.mi poradili.Uz se tesim jak se pomalu ty pytle.doma budou menit ve svaly.Zebra se porad rysuji i pod tou hustou srsti.Ale ti na fotkach jsou naprosto strasni!!Ten hnedy treti v levem sloupci, ten je snad tesne pred smrti! Se senem je to pry tak ze se pred sezonou zarezervuje a predplati u ruznych zemedelcu.Klub spotrebuje tydne 100 baliku sena a ma omezene prostory pro skladovani sena aby se neznehodnotilo a tak seno zustava u zemedelcu a postupne se dovazi k nam do lesa kdyz je predchozi varka u konce.Kdyz do toho vleze hnusne pocasi s vytrvalym destem, dodavka sena musi pockat a aby nezustali bez sena,dostavaji polovicni davku nez prijede kamion s dalsim senem a to je zrovna ted...Ted jsme v te neprijemne situaci ze ma pul baliku sena ktery zhltne hned,na pastvu nemuzeme..Cili v misce 2 kg granuli od Centaura,2kg mrkve...zitra prvne pomicham granule se sparenym jecmenem i ovsem.Neni dobre ze to ma na prazdny zaludek ale zas nez aby byl hladovy...Snad ta situace se senem nebude trvat dele nez 5 dnu...nad nami je cyklona,vytrvaly husty dest a velice silny jizni vitr...zaplatpanbuh ze uz ho.budu.mit cim nakrmit!!

Není normální nechat koně hladovět..žádné jiné krmivo seno nenahradí,to opravdu ne...seno je prostě základ,na tom můžete budovat..bez sena ne..a nepomůže vám nic,ani mrkev,ani ječmen a ani granule..

Proč neodejdete do jiného ustájení?Kde bude mít kůň seno nonstop?Je to o financích nebo o čem?Vžijte se do toho koně..pokud hltá,má sakra hlad..stačilo by vám na den třeba půlka jablka?Kůň má uzpůsobené trávení k tomu,aby přijímal potravu po malých dávkách po celý den...ne že dostane jednorázově půlku malinkého balíku...chudák zvíře,nedivím se,že je hubený...

28.12.2020 15:40
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pořád nějak nevím, kolik ten balík sena váží, kolik tedy ti koně dostávají. Vážila jste ho? Stačí k tomu zvážit sebe na osobní váze a pak sebe s balíkem.

Denně by měl běžný kůň sníst aspoň 2% své ideální váhy v seně. Měl by ho mít k dispozici tak, by tam nebyly hladové pauzy, kdy hodiny nemá do čeho kousnout. Pokud má váš kůň mít v ideální kondici těch cca 500 kg, tak byste mu měli zabezpečit aspoň 10 kg sena na den. To je úplný základ. Další vlivy - třeba jako zima, špatný výživový stav atd. - potřebu zvyšují. Do kyblíku můžete pomoci těmi sennými granulemi, jak píše Arbora.

A také si myslím, že změna ustájení by nebyla od věci. Nedívejte se na to z hlediska lidí - tedy jak se chudáci obětují, nemohou dojet protože prší... Dívejte se na to z hlediska toho koně - mám hlad. Jeho nenakrmí sliby, nechápe, že za týden nebude pršet a bude se mít lépe, on má nedostatek teď.

28.12.2020 15:58
Arbora

XXX.XXX.118.187

DalyaAneralis napsal(a):

Aj na FB ste rovnakú otázku pokladali už v lete. Takže viete o tomto probléme minimálne pol roka. To nebola ani zima a centrála mohla fungovať. Nie je vám trápne takto klamať?

28.12.2020 16:33

Vybirali jsme ze tri moznosti ustajeni. Moznost byla na farme kde se holky ucily jezdit,naji tam mistry Chorvatdka v Endurance,staje postavene z dotaci EU.Na druhou stranu farma je 45 min jizdy autem,vidali bychom ho jen o vikendu.Navic o vikendech se ranc meni na vyletni misto, my tam taky s detmi slavivali narozeniny a travili cely den...cili spousta lidi,velke mnozstvi pobihajicich hlucnych deti,psi navstevniku versus 6 psu na farme,hukot,stekot..a nas konik se boji cizich lidi,je nervozni a uhyba kdyz k nemu prijde nekdo neznamy.(Cena za penzion pro kone 1300kn mesicne a symbolicky rocni clensky prispevek).Nejbliz je 3.farma,jen 8 min jizdy autem.Nejaka velka betonova budova,maly kruhovy plac,pak betonove boxy pro kone a pred nimi druhe cviciste s preponami. Pripominalo mi to nejake JZD,mela jsem tam z toho depku.Nas klusak je prilis velky(163cm) a ma prilis dlouhy krok na male maneze, pro neho to tam cele bylo nejake male,stisnene. Zato ten treti ranc me naprosto uchvatil.Ma k dispozici 3 hektary,velike prostory,velike cviciste,vybehy v lese,vidi vychazet a zapadat slunce,zpev ptaku,srnky,kolem dalsi kone ve vybezich,komunikuji spolu,uz ta hezka (dlouha) prochazka kdyz si ho vedem z vybehu na ranc k vycisteni,nakrmeni a kdyz to jde i osedlani.Je s nim kam vyrazit do prirody a da se s nimi konmo az k mori na koupani.Nulovy pohyb lidi,je v kontaktu jen s nami a par krmici.Ja ,videno ocima kone, bych tam chtela stravit zbytek zivota.Takove prostredi plne svobody a klidu nenajdem nikde jinde.Za kone platime 600kn mesicne plus dalsich trikrat 200kn klubovne za manzela a holky s tim ze v tom maji i vycvik a pripravi je na zkousky na licenci. To oc je toto "ustajeni" v lese levnejsi bychom mohli investovat do krmeni.Zustane mu nadherne prostredi a budem ho moct vidat i pres tyden.Male baliky sena (stoji 15kn tak asi budou stejne jalo ty v Cechach po 50Kc) na Istrii dosly,zbyly jen nekvalitni vickrat zmokle a susene,nedoporucili nam ho.Koupit se da 300kg kulaty balik, ted jedine ze bychom ho nejak kouleli po lesnich cestickach nebo doma pred domem a dovezt trochu..Manzel rika kdyz nejak dotlacime sve seno tak ho a tu starou kobylu prestanou krmit uplne...mozna je strategicky lepsi vozit mu ty granule sena Centaur.Ony se maji namocit ve vode?Ja mu je dala dnes prvne(misto ovesnych vlocek) suche a sezral 2 kg suchych.

28.12.2020 16:48
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Já vám nevím, koně moc neocení krásu a poetičnost místa, když nemají co žrát. Brala bych ustájení s dobrou péčí - půl malého balíku sena jednou denně je naprosto zoufale málo, koním se žaludeční kyseliny uvolňují po celý den - fyziologicky jsou uzpůsobení k tomu, aby celý den něco žvýkali - mají malý žaludek. Pokud v žaludku nemají tráveninu, kyseliny narušují žaludeční sliznici a vznikají bolestivé žaludeční vředy.
Mimo objemových krmiv (vláknina - tj seno, sláma), se přidávají jadrná krmiva - příkrm v menším množství. Ta narozdíl od objemového krmiva ale okyselují žaludeční prostředí, proto vám tady píší, že se nekrmí na lačný žaludek - problém s žaludečními kyselinami ještě zhoršují. Ty granule, vločky atd jsou jadrná krmiva, těmi nedostatek sena nenahradíte. Senné granule (případně vojtěškové - druh trávy) jsou pak trochu speciální, před krmením se namáčejí, protože znásobí svůj objem. Vy ale senné granule nemáte, všechny ty pytle jsou jen příkrm - jádro.
Opravdu hledejte nové ustájení - bez objemového krmiva kůň být nemůže. Krásné prostředí je fajn, ale kůň se z něj nenažere.

28.12.2020 16:51

Vybirali jsme ze tri moznosti ustajeni. Moznost byla na farme kde se holky ucily jezdit,naji tam mistry Chorvatdka v Endurance,staje postavene z dotaci EU.Na druhou stranu farma je 45 min jizdy autem,vidali bychom ho jen o vikendu.Navic o vikendech se ranc meni na vyletni misto, my tam taky s detmi slavivali narozeniny a travili cely den...cili spousta lidi,velke mnozstvi pobihajicich hlucnych deti,psi navstevniku versus 6 psu na farme,hukot,stekot..a nas konik se boji cizich lidi,je nervozni a uhyba kdyz k nemu prijde nekdo neznamy.(Cena za penzion pro kone 1300kn mesicne a symbolicky rocni clensky prispevek).Nejbliz je 3.farma,jen 8 min jizdy autem.Nejaka velka betonova budova,maly kruhovy plac,pak betonove boxy pro kone a pred nimi druhe cviciste s preponami. Pripominalo mi to nejake JZD,mela jsem tam z toho depku.Nas klusak je prilis velky(163cm) a ma prilis dlouhy krok na male maneze, pro neho to tam cele bylo nejake male,stisnene. Zato ten treti ranc me naprosto uchvatil.Ma k dispozici 3 hektary,velike prostory,velike cviciste,vybehy v lese,vidi vychazet a zapadat slunce,zpev ptaku,srnky,kolem dalsi kone ve vybezich,komunikuji spolu,uz ta hezka (dlouha) prochazka kdyz si ho vedem z vybehu na ranc k vycisteni,nakrmeni a kdyz to jde i osedlani.Je s nim kam vyrazit do prirody a da se s nimi konmo az k mori na koupani.Nulovy pohyb lidi,je v kontaktu jen s nami a par krmici.Ja ,videno ocima kone, bych tam chtela stravit zbytek zivota.Takove prostredi plne svobody a klidu nenajdem nikde jinde.Za kone platime 600kn mesicne plus dalsich trikrat 200kn klubovne za manzela a holky s tim ze v tom maji i vycvik a pripravi je na zkousky na licenci. To oc je toto "ustajeni" v lese levnejsi bychom mohli investovat do krmeni.Zustane mu nadherne prostredi a budem ho moct vidat i pres tyden.Male baliky sena (stoji 15kn tak asi budou stejne jalo ty v Cechach po 50Kc) na Istrii dosly,zbyly jen nekvalitni vickrat zmokle a susene,nedoporucili nam ho.Koupit se da 300kg kulaty balik, ted jedine ze bychom ho nejak kouleli po lesnich cestickach nebo doma pred domem a dovezt trochu..Manzel rika kdyz nejak dotlacime sve seno tak ho a tu starou kobylu prestanou krmit uplne...mozna je strategicky lepsi vozit mu ty granule sena Centaur.Ony se maji namocit ve vode?Ja mu je dala dnes prvne(misto ovesnych vlocek) suche a sezral 2 kg suchych.

Promiňte, ale kůň neocení zapadající slunce ani zpěv ptáků, když má hlad.

28.12.2020 17:13
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Ještě ke svému výkladu doplním, že jadrná krmiva se dávají jako doplňkové krmení koním pracujícím, ve špatné kondici atd, jelikož obsahují zhruba 4* tolik stravitelné energie než objemová krmiva.
Jinak pokud s hladovým koněm pracujete a běháte, kyseliny ze dna žaludku se rozstřikují po celém jeho objemu a poškozují větší plochu žaludeční sliznice. Kůň má pak bolesti (bolí ho břicho), což může být důvod toho, že nechce zastavit a jak píšete, nechal by se uštvat. Kůň je totiž útěkově orientované zvíře, které na nepohodlí a bolest reaguje nervozitou a útěkem.
Na zachování zdravého trávení kůň potřebuje minimálně 1,5 - 2 % své váhy objemových krmiv, čím víc, tím líp. Pokud malý balík váží celý 6-8 kg dle velikosti a slisování, je při krmení polovinou balíku pod hranicí toho minima. Hrozí kolikové stavy až úhyn.
Momentální život vašeho koně je v podstatě neutuchající hlad a bolesti žaludku, v podstatě se sám tráví za živa. Myslím, že na zpěv ptáků a krásnou přírodu opravdu nemyslí. V tomhle ustájení zůstat opravdu nemůže. Nejlíp zní ta profesionální stáj, kde byste jezdili o víkendu, kůň je zvíře zvyku, na ruch si zvykne a pokud bude mít co žrát, nebude mít tolik důvodů k nervozitě. Pokud krmí v tom kravíně a jsou tam nějaké výběhy, tak klidně i tam, ale opravdu nemůže zůstat tam, kde je - to je časovaná bomba vážných komplikací včetně úhynu.

28.12.2020 18:08

Kun zere dokonce i slamu?Slama je takova preci jen tvrdsi a ostrejsi a tak me jako mozne krmivo ani nenapadla!Te mame nastesti doma 10 baliku jako stelivo pro zelvy a slama se sehnat v pohode da.Ja mela v umyslu jim ten pristresek vylozit slamou aby to meli utulnejsi,nenapadlo me ze by si to mohli dokonce i sezrat☺Balik sena by mel mit dle manzela snad 10kg.Prikladam fotku.Jeho jinak normalni davka je balik a pul a cca 15% davky jeste bylo nesezrano pri dalsim krmeni.Musime preklenout tech par dni do prijezdu kamionu a opet bude sena dost a domecek vylozeny slamou.Koliky na ohradu uz mame,zitra snad dorazi ty pasky a uchyty tak by se hned stehovali do pristresku vylozeneho slamou.Ted kdyz prsi si ho tam vodime aspon na nakrmeni.S tim modrym krmenim pro kone Kentaur,ja mela za to ze je to slisovane seno,"krmeni pro kone" cili jsem myslela ze mu dodavam jen koncentrovane seno?Prostuduju ty pytle jak dorazim domu.Koukam v inzerci ze nekdo na Jesenici za Prahou prodava lisovane granule sena vhodne pro kone (15Kc/kg), do auta by se 4 pytle vesly jako rezerva na krizove dny....

28.12.2020 18:11

Fotka baliku sena.....

28.12.2020 18:16
koně

XXX.XXX.174.63

slunda napsal(a):

S tím senem to skutečně není dobré .
Dávat když neprší,pak ubrat protože prší ,aby vydrželo než přestane ,co to je za pseudochovatele?
Když je překvapuje,že prší a že koně žerou?
Skutečně bych zvážila změnu ustájení
Nebo ,jestli tam jste každý den,tak mu prostě hodit balík,vlastní
Ještě by šlo tohle pořešit sennými granulemi,ale nevím,jestli je v Chorvatsku mají.
To je zdroj vlákniny,používá se pro bezzubé koně .CVlastně seno,ale granulované,Tudíž ho koupíte,dovezte a skladujete snadněji,než klasické
Tyto granule pak máčíte aby nabobtnaly ,a do nich můžete dohodit cokoli ke zchutnění ,vitamíny ,šrot apod.
A můžete to dát jakože nalačno

28.12.2020 18:18
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Problém slámy je, že za prvé ne každá je krmná, za druhé v množství. Pokud vám hlady sní velké množství, velkým rizikem je kolika. Navíc seno nenahradí, má malou energetickou hodnotu. Z toho důvodu se používá u obézních koní k "naředění" objemu, protože u nich je třeba dodat vlákninu a málo energie. To není případ vašeho koně.

28.12.2020 18:30
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Jojo, sláma je nouzové řešení - pokud je kvalitní, krmná (tj setá na jaře), dá se smíchat půl na půl se senem. Pokud budete dlouhodobě nahrazovat seno granulovaným, počítejte s tím, že granule po namočení zvětší objem, tj těch 5 kg granulovaného sena bude ohromná hromada a tíha.
Pokud má balík 10 kg, dostává teď 5 kg, tudíž 1 % své váhy - tj. je o 50% pod hranicí záchovné dávky a nemůže mu fungovat trávení. Ve stáji, kde dopustí takovou "péči" o svěřené koně bych si koně nenechala, i kdybych ho v nejbližší vhodné stáji viděla jen jednou měsíčně.
Seno není luxus, ale úplný základ, takovéto období hladovění ad jedna způsobuje ony žaludeční vředy, a navíc hrajete ruskou ruletu s tím, kdy vám kůň uhyne - vředy mohou být natolik hluboké, že perforují žaludek, nebo kůň dostane koliku - např tím, že ze zoufalství se nažere hlíny/písku.
Od koně očekáváte, že manžela a dcery bude vozit a připraví je na zkoušky. Na oplátku za to ho necháváte vědomě v podmínkách, které ho přímo ohrožují na životě a způsobují mu utrpení.

28.12.2020 19:02

Takhle vypada nase slama co mame doma.Je OK?Zitra bych balik vzala s sebou i kdyby uchyty na ohradnik nedorazily.Mne by se libilo kdyby zkousky mohli delat na nem ale on se v manezi neciti dobre.Poslusny je ale je do kazde maneze moc veliky,ma prilis dlouhy krok, navic casto zadnima nohama cvala a prednima kluse, asi pozustatek z toho ze leta nesmel nacvalat.I holky rikaji ze je to obrovsky rozdil jet na malem koni s kratkym krokem a chvilku trvalo nez si na klusaka zvykly a ze bude mnohem jistejsi pouzit mensi kone zvykle na manez.Kdyz na ne holky presednou z klusaka tak ani neciti ze jedou.

28.12.2020 19:09
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Já mám dneska náladu na přirovnání.
Představte si, že děti pošlete na dětský tábor. Všechno vypadá hezky, příroda, milí vedoucí. No, akorát to má vadu, a to tu, že jediné jídlo, které děti dostanou za celý den je polévka. Nic víc, žádná snídaně, svačina, večeře ani jiné jídlo. Prostě zrovna pršelo, a tak si pořadatelé nestihli zajistit odpovídající zásoby potravin pro všechny děti.
Taky byste byla ochotná je tam nechat s tím, že jim odpoledne přinesete tatranku? Absurdní, že? A pro koně to má být ráj?

28.12.2020 19:22
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Takhle vypada nase slama co mame doma.Je OK?Zitra bych balik vzala s sebou i kdyby uchyty na ohradnik nedorazily.Mne by se libilo kdyby zkousky mohli delat na nem ale on se v manezi neciti dobre.Poslusny je ale je do kazde maneze moc veliky,ma prilis dlouhy krok, navic casto zadnima nohama cvala a prednima kluse, asi pozustatek z toho ze leta nesmel nacvalat.I holky rikaji ze je to obrovsky rozdil jet na malem koni s kratkym krokem a chvilku trvalo nez si na klusaka zvykly a ze bude mnohem jistejsi pouzit mensi kone zvykle na manez.Kdyz na ne holky presednou z klusaka tak ani neciti ze jedou.

Bohužel nepoznám, co za slámu to je. Nemáte to na štítku?

28.12.2020 19:39

S krmením u takového koně bych začala řepnýma řízkama, vojtěškou , extrudovaným lnem nebo slunečnicí -celá semena (len je i ve formě lněných výlisků) jako základem, pokud pojedete do Čech objednejte spíš minerálku- Jestli v Chorvatsku objednat nejde.....dneska jsem četla o Perfect equi - by byl dobrá volba,a k tomu podle zátěže přidávala obilí-oves,ječmen...
www.aminocentrumkrmiv.cz
tady se něco dočtete o jednotlivých krmivech, něco se o nich dozvíte, uvidíte, co je možné koním krmit a kolik se čeho dává, máte tam články , v e-shopu různá krmiva....
Ten balík , co zadavatelka vyfotila, má tak 12 kilo , půlka je záchovná dávka aby fungovala střeva, v tomto režimu bych kyblík s jádrem raději nedávala, jen mrkev a pro tyto případy sehnala granulované seno, vojtěšku a ty řízky se lnem.

28.12.2020 20:07
evcusik

XXX.XXX.145.236

Oni i články tady na ifauně od veterinářky Švehlové by nebyly špatné k nastudování. Paní Lucka nemá absolujtně základy a nelze na ničem stavět :/

28.12.2020 20:11

No právě, musí pochopit, co se kdy a hlavně proč krmí, kolik toho může dát a co nikdy nesmí chybět-objem...jak funguje koňský "pajšl" , kde se co tráví a proč toho nemůže dát hodně ....

28.12.2020 21:10

Fotka baliku sena.....

Záleží, jak moc je "utemovaný". Mockrát jsem takové balíky přehazovala, některý byl jako pírko, jiný těžší. Ale stejně pro jednoho průměrného koně na 24 hodin je to málo. Vím, jak rychle dokázal v koni zmizet.

28.12.2020 21:15

Sláma vypadá dobře. Jaké zkoušky na něm chcete dělat? Víte, že je to minimálně rok práce pod trenérem, než se kůň přijezdí?

29.12.2020 15:31
koně

XXX.XXX.174.63

Dejte slámu,on si jí přebere,taky aby měl k tomu dost vody.
Na seně pracujte ,čím víc tím líp.
Granule jestli kompletní,nebo nekompletní,hlavně dávejte ,i ten oves.
Prostě krmte a uvidíte,bude spokojený
Co se týče ježdění,nechala bych to jako dosud ,s dětmi ven.
Na jízdárenský výcvik nejste zralí ani vy, ani on.A to už chce trenéra, aby vás viděl naživo a radil konkrétně,nikoli teoreticky po netu.
Nejdřív vašeho koně nakrmte a udržte v kondici,dcery se naučí jezdit na jiných , a pak se uvidí

29.12.2020 18:42

Tedy ten oves...dnes byl opravdu "happy" a tahal me na snure za sebou! Asi na nej nebyl zvykly,vcera ho mel poprve mozna po letech trosku v tom krmivu Centaur KOI,je napsany ve slozeni.Dnes dostal 2.5kg toho krmeni Centaur ve kterem je mala cast ovsa (davka na jeho idealni vahu 500kg i kdyz ma jen 460kg)plus velky hrnek (cca ctvrt litru) ovsa a hrnek povareneho jecmene ve dvou davkach hodinu po sobe.Jindy jde pokorne krok za mnou s hlavou sklonenou, dnes si se vztycenou hlavou poklusaval vedle me a vlekl me za sebou! Odmitl se vratit z pastvy!Nikdy neni rad kdyz ho seberu z pastvy a jdem zpatky,ale na druhe zatahnuti za lonzu by tu hlavu zvedl a pokorne sel.Zatahla jsem za voditko,malo,pak vsi silou,frajer se ke mne otocil zadkem a tahl me za sebou!Musela jsem upotrebit veskerou fyzickou silu,doslova se na nej povesit aby tu hlavu zvedl a slo se domu.Otevrela jsem pastyr,odepnula ho a naznacila mu at vejde jako vzdycky.On se otocil a vysel uplne ven,ze "domu" jeste nepujde!Musela jsem ho pripnout,vejit s nim dovnitr a az tam ho odepnout. Jako kdyby si dal jointa!A tak male mnozstvi ovsa mel!Jeste ze ted od vas vim ze to dela ten oves.Nikdy ho nesmi dostat kdyz s nim jdou deti samotne ven,protoze kdyz si "slehne" ovsa tak proste domu nepujde !.Ja se na nej musela povesit aby nechal pastvy a slo se domu,jak by mala drobna Anicka presvedcila 460kg kone ze se proste domu pujde i kdyz se mu to nelibi,to si neumim predstavit.A jak by se choval pod sedlem,to si netroufam vubec odhadnout.Jak dlouho mu takove to napumpovani sebevedomi a energie po ovsu vydrzi?Kdyz vim ze nektera z holek s nim pojede,jak dlouho predtim nesmi dostat oves?

29.12.2020 18:53
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nevím, jestli jsem to pochopila správně, vy jste mu dala rovnou 2,5 kila těch granulí + oves+ječmen? Před tím žádný příkrm neměl, jen ty žaludy?

29.12.2020 19:02
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Nemůžete mu měnit krmnou dávku a dávat/nedávat oves, základ je pravidelnost a neměnnost, a postupné navykání. Na začátku jsem vám rozepisovala, že rozkrmovat musíte postupně - 500 g dávku dáváte týden, další týden 1 kg, ten následující 1,5 kg a po čtyřech týdnech 2 kg. Víc než 2 kg na jedno krmení nedávejte vůbec, to by muselo být rozloženo do více dávek.

29.12.2020 19:10
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Přineste mu na jedno krmení těch cca 500 g granulí a vloček ve směsi, víc mu zatím nedávejte. Mrkev se do toho nepočítá, té můžete dát 2 kg/den. Postupně pak zvyšujete dávku, on si na to zvyká, tohle nabuzené chování mu pak nezůstane, je to tím příliš prudkým zvýšením z žádného příkrmu na víc než 2 kg na den.
U koní musíte postupovat pomalu a opatrně, a nemůžete najednou dohánět nedostatek sena tím, že ho narvete jádrem. Proto vám tu taky většina radíme změnu ustájení, protože bez sena se nikam nehnete.

29.12.2020 19:14
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A hlavně POZVOLNOST. Nevím, jak vám to připodobnit, ale mimino taky navykáte na běžnou stravu postupně, nedáte mu rovnou dospělácké jídlo, bude mít z toho potíže, stejně tak ten kůň. Můžete mu způsobit koliku - tedy bolesti až smrt.

Těmi granulemi seno nenahradíte, jestli jste to myslela takto. Tohle není šťastná cesta.

Musíte zajistit dost tzv. objemu - seno, u vás tedy přechodně i ta sláma.
Neustálý přístup k vodě.
A POZVOLNA navyšovat koncentrát v kyblíku.

https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/7246/konsky-domaci-lekar-26-co-je-to-kolika/

29.12.2020 19:26
evcusik

XXX.XXX.145.236

Pro zachování zdraví koně, prosím začněte číst trošku základy péče o koně (a krmivářství).

29.12.2020 19:28
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pro info jen složení granulí - ječmen tam je taky, takže asi není v Chorvatsku tak neobvyklý.

https://www.centaur.hr/en/centaur-horse-feed/centaur-complete-feed-for-horses/centaur-basic-feed-for-horses-k-o-i

29.12.2020 19:31
koně

XXX.XXX.174.63

Tedy ten oves...dnes byl opravdu "happy" a tahal me na snure za sebou! Asi na nej nebyl zvykly,vcera ho mel poprve mozna po letech trosku v tom krmivu Centaur KOI,je napsany ve slozeni.Dnes dostal 2.5kg toho krmeni Centaur ve kterem je mala cast ovsa (davka na jeho idealni vahu 500kg i kdyz ma jen 460kg)plus velky hrnek (cca ctvrt litru) ovsa a hrnek povareneho jecmene ve dvou davkach hodinu po sobe.Jindy jde pokorne krok za mnou s hlavou sklonenou, dnes si se vztycenou hlavou poklusaval vedle me a vlekl me za sebou! Odmitl se vratit z pastvy!Nikdy neni rad kdyz ho seberu z pastvy a jdem zpatky,ale na druhe zatahnuti za lonzu by tu hlavu zvedl a pokorne sel.Zatahla jsem za voditko,malo,pak vsi silou,frajer se ke mne otocil zadkem a tahl me za sebou!Musela jsem upotrebit veskerou fyzickou silu,doslova se na nej povesit aby tu hlavu zvedl a slo se domu.Otevrela jsem pastyr,odepnula ho a naznacila mu at vejde jako vzdycky.On se otocil a vysel uplne ven,ze "domu" jeste nepujde!Musela jsem ho pripnout,vejit s nim dovnitr a az tam ho odepnout. Jako kdyby si dal jointa!A tak male mnozstvi ovsa mel!Jeste ze ted od vas vim ze to dela ten oves.Nikdy ho nesmi dostat kdyz s nim jdou deti samotne ven,protoze kdyz si "slehne" ovsa tak proste domu nepujde !.Ja se na nej musela povesit aby nechal pastvy a slo se domu,jak by mala drobna Anicka presvedcila 460kg kone ze se proste domu pujde i kdyz se mu to nelibi,to si neumim predstavit.A jak by se choval pod sedlem,to si netroufam vubec odhadnout.Jak dlouho mu takove to napumpovani sebevedomi a energie po ovsu vydrzi?Kdyz vim ze nektera z holek s nim pojede,jak dlouho predtim nesmi dostat oves?

Chudák,jednou je asi spokojený a nažraný a vy jste z toho hotová?
Pozor ,s koněm se nepracuje silou,nějakým taháním a přetahováním,člověk má na to mozek ,aby koně dostal ,kam chce.
Zatím jste koni dala celkem několik málo pytlíků ovesných vloček,během týdne,cca? Pak drobet granulí,poprvé v jeho životě a hrnek ovsa a ječmene ?
Jeden týden krmení těžko hubeného koně nabuší do nepříčetna.
A vy máte dojem,že je jako raketa
Taky to může být tím,že ho máte 4měsíce,což je tak akorát,aby prohlédl, zjistil,že nevíte nic a začala si vás šéfovat.
Tak tedy mu dávejte jen ječmen a ty granule.Ale pořád ,stejně.
Nebo granule jen senné ,když neuhlídáte seno .
A ječmen ,ten do hlavy neleze.Pro váš lepší pocit
Ale nakrmený kůň se bude skutečně chovat jinak.Dokud byl hladový a zoufalý,udělal pravděpodobně cokoli, i když vy jste rodina naprostých analfabetů
Jak dostane nažrat,nebude už tolik povolný a nenechá sebou orat od každého.Je mu 13let , leccos zažil a lidi bude mít načtené.
Takže byste si hlavně měli zaplatit hodiny s trenérem a nechat si vysvětlit,jak se s koněm vůbec zachází ,jak se chovat,abyste mu byli srozumitelní

29.12.2020 19:35
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

evcusik napsal(a):
Pro zachování zdraví koně, prosím začněte číst trošku základy péče o koně (a krmivářství).

Přesně tak, buď se musíte začít vzdělávat ohledně chovu koní sami, nebo najít stáj, kde koni zajistí kompletní péči a vy se budete akorát chodit vozit.
Protože ty střípky z toho, co vyprávíte jsou opravdu hrůzostrašné - koně někde v lese bez přístřešku (ten jste si museli zajistit svépomocí), ustajovatel neumí zajistit ani dostatečné a stálé zásobení senem pro všechny koně. Jediné, co vám řeknou je, že váš kůň je hubený, ale žádná náprava nehrozí, protože jediná péče, kterou koním věnují je jednou denně hození balíku sena, a občas ani to ne, protože prostě zrovna došlo...

29.12.2020 20:10

Minuly tyden mel poprve prikrm ty ovesne vlocky....OVES!...to mi nedoslo, to byl vlastne taky oves a jeho chovani se vubec nijak nezmenilo! Dostal 250g,pak nekolik dni po 500gr,pak 750gramu, byl v pohode,mirny,poslusny.Mohli jsme mu pustit uzdy,jit po ceste a on sel navolno po stezce za nami domu jako pes!Potom se nam podarilo koupit "prave konske krmivo",vcera dostal tech granuli 1500gramu, rikam si,je to urcene pro kone,neriskujem jako u ovesnych vlocek,travici problemy po tom na miru poslozenem krmivu mit nebude,doted mel 750gr ovesnych vlocek,predepsana davka granuli je 2.5kg tak dame pro zacatek 1.5kg.Lilo jak z konve,sel hned zpatky do pastyre takze zadnou zmenu chovani jsem nebyla schopna zaregistrovat.Rano byl v pohode,rikam si fajn,to zradlo mu sedlo, je to proverena znacka a krmivo pro kone,nemusim se bat jako u tech vlocek...tak jsem mu doprala celych 2.5kg a tech pul litru jecmen + oves to uz tedy asi opravdu bylo prilis😐Cili to nebylo jen tim ovsem ale celkove krmnou davkou, velkou zmenou? Co mu mam dat zitra? Poprosila me kamaradka,dcera 17 ma deprese,je v peci psychiatra,taky jezdila a miluje kone,zitra stavime ten ohradnik tak ze s Anickou pujdou s konikem na par hodin do prirody,napasou ho, proberou jeji problemy...dokud my stavime tu ohradu.Potrebovala bych aby to byl zas ten stary poslusny dobrak.Nechci ho poslat hladoveho,je potreba rozdelit krmnou davku cili cast pred vychazkou s detmi a navecer druhou vetsi cast.Jaka je prosim bezpecna davka?Cili oves v zadnem pripade ani jako zrno ani jako vlocky,v tom Centauru je oves taky tak neriskovat.Mam sahnout po varenem jecmeni, rekneme 300gramu pred vychazkou a 2 kg mrkve , to ho nerozdivoci?A navecer uz si ty konske granule s obsahem ovsa muzem dovolit...750gr vlocek mu predtim problem v chovani nedelalo tak dodat 1kg tech konskych granuli Kentaur navecer? Moc bych si.prala aby i po postupnem dosazeni plne krmne davky byl tak poslusny a mirny jako doted.

29.12.2020 20:18
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Ono to nefunguje tak, že mu před vycházkou nesmíte dát oves, že to je jako palivo do auta, že má natankováno a jede. Chvíli to trvá, než krmení projde trávicím traktem, než se glukóza uvolněná trávením dostane do krve, a tj. než ten kůň energii dostane. Pokud měl zatím 750 g vloček a bylo to v pořádku, dejte mu zase 750 g těch granulí a nechte tu dávku aspoň 3 dny, pak zvyšte dávku na 1 kg a postupně zvyšujte na maximálně 2 kg na dávku.

29.12.2020 20:36
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A hlavně dostatek sena, to je ten základ, na kterém to celé stojí.

29.12.2020 20:50

Minuly tyden mel poprve prikrm ty ovesne vlocky....OVES!...to mi nedoslo, to byl vlastne taky oves a jeho chovani se vubec nijak nezmenilo! Dostal 250g,pak nekolik dni po 500gr,pak 750gramu, byl v pohode,mirny,poslusny.Mohli jsme mu pustit uzdy,jit po ceste a on sel navolno po stezce za nami domu jako pes!Potom se nam podarilo koupit "prave konske krmivo",vcera dostal tech granuli 1500gramu, rikam si,je to urcene pro kone,neriskujem jako u ovesnych vlocek,travici problemy po tom na miru poslozenem krmivu mit nebude,doted mel 750gr ovesnych vlocek,predepsana davka granuli je 2.5kg tak dame pro zacatek 1.5kg.Lilo jak z konve,sel hned zpatky do pastyre takze zadnou zmenu chovani jsem nebyla schopna zaregistrovat.Rano byl v pohode,rikam si fajn,to zradlo mu sedlo, je to proverena znacka a krmivo pro kone,nemusim se bat jako u tech vlocek...tak jsem mu doprala celych 2.5kg a tech pul litru jecmen + oves to uz tedy asi opravdu bylo prilis😐Cili to nebylo jen tim ovsem ale celkove krmnou davkou, velkou zmenou? Co mu mam dat zitra? Poprosila me kamaradka,dcera 17 ma deprese,je v peci psychiatra,taky jezdila a miluje kone,zitra stavime ten ohradnik tak ze s Anickou pujdou s konikem na par hodin do prirody,napasou ho, proberou jeji problemy...dokud my stavime tu ohradu.Potrebovala bych aby to byl zas ten stary poslusny dobrak.Nechci ho poslat hladoveho,je potreba rozdelit krmnou davku cili cast pred vychazkou s detmi a navecer druhou vetsi cast.Jaka je prosim bezpecna davka?Cili oves v zadnem pripade ani jako zrno ani jako vlocky,v tom Centauru je oves taky tak neriskovat.Mam sahnout po varenem jecmeni, rekneme 300gramu pred vychazkou a 2 kg mrkve , to ho nerozdivoci?A navecer uz si ty konske granule s obsahem ovsa muzem dovolit...750gr vlocek mu predtim problem v chovani nedelalo tak dodat 1kg tech konskych granuli Kentaur navecer? Moc bych si.prala aby i po postupnem dosazeni plne krmne davky byl tak poslusny a mirny jako doted.

29.12.2020 20:51
anobbona

XXX.XXX.84.98

V klidu s tím ovsem, takový "zabiják" to neni. Normálně jsme krmili 3-5kg na jedno krmení, kdy se do žlabu sypalo ráno a večer (takže 2 krmení) chovným kobylam a sportaci dostávali těch 5kg 3x denně a jako děcka jsme u těch koní přežili 😁.
No holt přijdete na to, že ten koníček není houpací a že při trošku dobre kondici s vama bude točit. On totiž ten kůň využije tě vaší nevědomosti a neznalosti a přizpůsobí si vás k obrazu svému

29.12.2020 20:54

Nedej boze aby nas precetl a prokoukl🤣Kdyz neposlechne nas 3kg pes,zvednu ho,prisne se na nej podivam a.reknu "fuj!Co to bylo?!", pejsek svesi ocasek,ukaze brisko a posloucha.S 460kg konem to tak uplne nejde😁

29.12.2020 20:54

Přesně proto píšu, že zadavatelka měla začít na řízkách s vojtěškou a něčím mastným(len, slunečnice) po ježdění koník může dostat ty granule nebo oves + denně mrkev , jinak je zmrzačí nebo ony jeho......
...dvě dávky hodinu po sobě mě o tom zcela přesvědčily....

29.12.2020 21:17
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Přesně proto píšu, že zadavatelka měla začít na řízkách s vojtěškou a něčím mastným(len, slunečnice) po ježdění koník může dostat ty granule nebo oves + denně mrkev , jinak je zmrzačí nebo ony jeho......
...dvě dávky hodinu po sobě mě o tom zcela přesvědčily....

Když to vidím, tak bych se řízkům raději vyhnula - riziko problémů ze špatné přípravy je vysoké. Ony jsou i v těch granulích - řízky, vojtěška, slunečnice, první je tedy oves, ale tohle je hned v závěsu.

On kdyby měl kůň adekvátně sena, nemusí řešit hladového koně. Ale přijde mi, že prostě snaha vyřešit dostatečné množství sena je nějak v pozadí, mám ten dojem, hlavní je teď kýbl.

https://www.centaur.hr/en/centaur-horse-feed/centaur-complete-feed-for-horses/centaur-basic-feed-for-horses-k-o-i

29.12.2020 22:12
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Hlavní kámen úrazu je prostě to ustájení, ona celá ta farma, kde je na 3 hektarech 16 koní a krmí se jednou denně standardně 5 balíků na 6 koní, jako to zadavatelka psala, zkušenému člověku napoví, že to je mizérie. A to i za normální situace, natož když tam zrovna seno dojde. Jenže začátečník to nevidí a zjevně vidět nechce, prostě se líbí místo lidem a kůň to nějak musí přežít.

29.12.2020 22:52
evcusik

XXX.XXX.145.236

Slon Indický napsal(a):
Hlavní kámen úrazu je prostě to ustájení, ona celá ta farma, kde je na 3 hektarech 16 koní a krmí se jednou denně standardně 5 balíků na 6 koní, jako to zadavatelka psala, zkušenému člověku napoví, že to je mizérie. A to i za normální situace, natož když tam zrovna seno dojde. Jenže začátečník to nevidí a zjevně vidět nechce, prostě se líbí místo lidem a kůň to nějak musí přežít.

A možná se to líbí - koníček je hodný, nic neudělá. A holčičky se můžou fotit na instagram a bejt prostě cool, páč maji prostě koně.

Co na tom, že standart maji být zajištěné dobre podmínky (dostatek sena - nikoliv jeho absence, dobrý výživový stav, prostor, ochrana před počasím, vhodne a zdrave voleno krmení do kyblíčku, zdravotní stav celkově). A až pak lze vůbec pomýšlet nad nějakým jezdeckým využitím a i zde je na místě vhodné vedení práce s koněm.

A pokud se majitel nechce vzdělávat a vlastně mu tato cesta vyhovuje, tak je to proste cesta do pekel (pro koně). Sorry, já už fakt nemůžu při čtení. Tolik apelů a tolik fajn návrhů, a paní Lucka prostě jede tyto bomby bez jediného zamyšlení co, jak a proč.

29.12.2020 22:55

evcusik napsal(a):
A možná se to líbí - koníček je hodný, nic neudělá. A holčičky se můžou fotit na instagram a bejt prostě cool, páč maji prostě koně.

Co na tom, že standart maji být zajištěné dobre podmínky (dostatek sena - nikoliv jeho absence, dobrý výživový stav, prostor, ochrana před počasím, vhodne a zdrave voleno krmení do kyblíčku, zdravotní stav celkově). A až pak lze vůbec pomýšlet nad nějakým jezdeckým využitím a i zde je na místě vhodné vedení práce s koněm.

A pokud se majitel nechce vzdělávat a vlastně mu tato cesta vyhovuje, tak je to proste cesta do pekel (pro koně). Sorry, já už fakt nemůžu při čtení. Tolik apelů a tolik fajn návrhů, a paní Lucka prostě jede tyto bomby bez jediného zamyšlení co, jak a proč.

Původně jsem paní Lucku chválila, ale už sdílím váš názor.

29.12.2020 23:05

Já bych právě toho koně, pokud ho budou manipulovat děti a už teď z něho možná energie cáká po pár zrníčkách ovsa, krmila spíš objemově a i právě proto, že ten objem chybí.....
Řízky se jen zalévají vodou, to by mohl zvládnout i laik.........po měsíci to bude dělat automaticky. Jdu si zalejt svoje.....

29.12.2020 23:28
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Původně jsem paní Lucku chválila, ale už sdílím váš názor.

Já taky původně chválila, jenže to bylo za situace, že postavili přístřešek, koupili krmení a sena bylo ad libitně, když po krmení zbývalo.
Teď zase vylézá na povrch, že seno není a klidně 5 i více dní bude poloviční dávka a že to není nijak výjimečný stav.
Taky je vidět to, že kritérium výběru ustájení není poskytovaná péče o koně ale to, jak malebné je okolí.
No a taky se mi opět potvrdil můj cynický názor, že jakékoli pokusy o záchranu koní končí akorát větším utrpením toho koně. Tenhle klusák měl být určený na porážku, a tj už mohl mít za sebou rychlý konec. Místo toho ho čeká život v hladovění, protože pokud majitelé berou jako neřešitelný problém to, že hladovějící kůň při cestě na trávu táhne a naopak se od ní nechce nechat odtrhnout a jít zpátky do hladomorny, tak šance na dobrý život koně klesají na nulu. Podle toho popisu se opravdu nekonalo žádné drama a rodeo, nelítala vzduchem kopyta, jenom ten kůň projevil trochu života.

29.12.2020 23:30

Musíte pochopit nebo jste si už dávno-včera měla přečíst něco o koňském zažívání...Dávka na pytli je pro koně, co už byl rozkrmen- je na to zvyklý!!! Koně nemají pajšl, jako my lidé, u nich je důležité pozvolné zařazování nových krmiv! dávka by se neměla každý měsíc měnit(myslí se tím jeden měsíc tydle granule, druhý měsíc jiné...) a nepřekračovat na jedno podání dávku obilnin, což je 2-2,7kg , je to individuální, vzhledem k enzymům(trávení v tenkém střevě) , které kůň produkuje- každý to má jinak....protože pokud to koník nestihne strávit v tenkém střevě, pokračuje to slepého a tlustého střeva, kde trávení probíhá úplně jinak- jsou tam místo enzymů bakterie, a ty vlivem změny prostředí ve střevě se mohou přemnožit nebo vymřít, což koníkovi neudělá dobře, může mít kolikové bolesti, zchvátit si kopyta.... tím, co jste předvedla, jste mohla koně i poslat pod drn.
Určitě kupte minerálku.

30.12.2020 01:46
Slon Indický

XXX.XXX.38.244

Nedá mi to, musím se pokusit vysvětlit, proč je současné ustájení špatně.
Koně jsou uzpůsobení k příjmu malého množství objemné píce po celý den. Uvádí se, že v ideálním případě by neměla délka hladové pauzy (tj. mezi krmením) přesáhnout 2 hod.
Většina koní je schopna snášet hladovou pauzu do 6 hod bez vážných zdravotních následků.
Kůň žere 1 kg sena 30 - 45 min. Pokud se krmí omezené množství sena jen v jedné denní dávce, délka hladové pauzy přesahuje únosnou mez. Pokud se krmí 10 kg sena jednou denně, hladová pauza je více než 16 hodin. Pokud se krmí jen 5 kg sena denně, hladová pauza je víc než 20 hodin!
Je nutné najít ustájení, kde koně mají přístup k objemovému krmivu buď nonstop, nebo ve více denních dávkách a dostatečném množství.
Současný režim vašeho koně mu přímo poškozuje zdraví.

30.12.2020 08:53
Pipilota

XXX.XXX.46.93

O každém zvířeti si má člověk pozjistovat před nákupem co a jak potřebuje, aby ho netrápil.
Já už dětem u koní říkám, že koně se v přírodě věnuji pasení 16 hodin denně. Pro zapamatování přidám srovnání s kočkou - ta spí 16 hodin. Je prostě potřeba si uvědomit, že zvířata mají svoje potřeby a svoje rytmy. A ty se výrazně liší od lidských.
Tak prosím rychle dostuduje, ať se koník netrápi.

30.12.2020 08:53

Přivezte si z Čech nějakou knihu o koních....i v základní encyklopedii koní pro děti, je popsáno chování koně, správné ustájení, výživa, projevy nemocí apod.
Všichni tady vám dali polopatě návod na rozkrmení, tak proč experimentujete a šoupnete mu rovnou celou dávku? Rady jsou tu fakt dobré, tak je zkuste využít. Ti lidé tady ztrácí čas, aby se Váš kůň měl lépe, tak to zkuste využívat...
ale, že vám nedojde, že ovesné vločky obsahují oves.......
Držím palce

30.12.2020 11:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na 16 koní 100 malých balíkov za mesiac???

Ja som skŕmila pre 3 teplokrvníky a 2 hucule na mesiac cca 200 balíkov (10-12 kg) + 8 hektárov pastvina, uždibli aj starinu, samozrejme v mrazoch viac + deky + príkrm.

Inak už včera večer som mala sto chutí pani niečo napísať, ale...človek proste niektoré veci neovplyvní.

30.12.2020 12:08
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ještě mne napadlo, že byste si mohli seno pro svého koně prostě co 10-14 dní přikulit sami ve velkém balíku (cca 300 kg) a na ten dát síť, to jste uváděla jako možnou variantu. Je mi jasné, že budete krmit i tu druhou kobylu. Za to si v hodnotě těch 2-3 balíků vyjednejte slevu na ustájení, tak na tom nebude bit nikdo. Váš kůň i ta stará kobyla budou mít sena dostatek, vy to budete mít vlastně za stejnou cenu jako dosud. Neustálý přístup k senu vašemu koni rozhodně prospěje, vy pak jen po ježdění mu dáte kus volného sena, aby neměl lačný žaludek, a s odstupem tak cca půl hodiny pak doplníte ztracenou energii příkrmem s doplňkem vitamínů a minerálů. To by mohlo fungovat, ne?

30.12.2020 12:36
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Horsana napsal(a):
Na 16 koní 100 malých balíkov za mesiac???

Ja som skŕmila pre 3 teplokrvníky a 2 hucule na mesiac cca 200 balíkov (10-12 kg) + 8 hektárov pastvina, uždibli aj starinu, samozrejme v mrazoch viac + deky + príkrm.

Inak už včera večer som mala sto chutí pani niečo napísať, ale...človek proste niektoré veci neovplyvní.

100 balíků na měsíc, jeden má vážit 10 kg, tj 1000 kg sena. Na měsíc (30 dní) to vychází 33,3 sena na den, pro 16 koní. Tj něco přes 2 kg na koně na den. Vysvětluje to, proč kůň hubne a proč se vrhá zoufale i na žaludy...

30.12.2020 12:43
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Slon Indický napsal(a):
100 balíků na měsíc, jeden má vážit 10 kg, tj 1000 kg sena. Na měsíc (30 dní) to vychází 33,3 sena na den, pro 16 koní. Tj něco přes 2 kg na koně na den. Vysvětluje to, proč kůň hubne a proč se vrhá zoufale i na žaludy...

Jak asi vypadají ti ostatní koně? Jak to řeší další majitelé? Docela by mě zajímal stav i té staré kobyly, co je s klusákem ve výběhu.

30.12.2020 12:48

Dotaz napsal(a):
Jak asi vypadají ti ostatní koně? Jak to řeší další majitelé? Docela by mě zajímal stav i té staré kobyly, co je s klusákem ve výběhu.

Další majitelé tam asi nejsou. Já to pochopila tak, že se jedná vlastně o útulek pro koně a zřizovatelka nemá dost peněz na jeho provoz.

30.12.2020 12:54
evcusik

XXX.XXX.145.236

A pak si říkají náctiletí a "sobě kecajici do kapsy" ...že eutanazie nebo jatka jsou zlo největšího kalibru. Ale dyť konišek dostává napapano, krásné 2 kg...dyt toho musí být hromada.

Nic, musím si už fakt sednout na prsty. Svět by byl o tolik krásnější, kdyby lidé byly zodpovědní za své bytosti, které si k sobě připoutal(Malý princ). A zodpovědní = s hlavou otevřenou a chutí hledat znalosti a řešení. Ale sobeckost a sebestřednost (nebo hloupost?) to válcuje.

Proto paní Lucko, máte-li ráda vašeho koně a chcete svým dětem být dobrym příkladem pro další život. Chovejte se zodpovědně a hledejte informace, bez nich to nejde v žádné oblasti v životě. Tipů a velmi kvalitních, nasservirovanych na stříbrném podnose tu máte hafec.

30.12.2020 13:08
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Další majitelé tam asi nejsou. Já to pochopila tak, že se jedná vlastně o útulek pro koně a zřizovatelka nemá dost peněz na jeho provoz.

Jo takhle, já to vzala jako ustájení, kde se lidi v péči vzájemně střídají, nevím proč mi přeskočilo, že jsou to majitelé. Moje chyba, pardon.

31.12.2020 20:21

Zadarilo se a mame konecne i vlastni seno.Vypustili jsme s manzelem dusi kdyz jsme ty 300kg baliky kouleli do kopce po uzkych lesnich cestickach ,jeste ted se mi tresou ruce😅Prijde mi ze hodinove pastvy a prikrmy uz zacinaji byt trochu videt?Fotka z dnesni pastvy....

31.12.2020 20:48

Zadarilo se a mame konecne i vlastni seno.Vypustili jsme s manzelem dusi kdyz jsme ty 300kg baliky kouleli do kopce po uzkych lesnich cestickach ,jeste ted se mi tresou ruce😅Prijde mi ze hodinove pastvy a prikrmy uz zacinaji byt trochu videt?Fotka z dnesni pastvy....

Objektivní foto je zootechnický postoj. Fotku z pastvy neposoudím(e).

31.12.2020 21:09
canka

XXX.XXX.215.5

Pastva?A na co to sedlo na pastvě?????

31.12.2020 21:10
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Vlastní seno je super!
Pro lepší představu o kondici by byla vhodná fotka celého koně ze strany, bez sedla a deky.
A ještě technická, takhle při pasení je lepší třmeny vytáhnout nahoru, čistě náhodou kdyby se lekl a popoběhl, ať ho tam do toho ještě nebouchají. Taky se může někde zamotat třeba o větev a začít panikařit. Není to časté, ale lepší nejít neštěstí naproti.

31.12.2020 21:32

canka napsal(a):
Pastva?A na co to sedlo na pastvě?????

Někdo za pastvu považuje to, že nechá koně po ježdění napást.

31.12.2020 22:03
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Za seno moc chválím. :)

Kdybyste chtěli investovat, tak dobré jsou sítě na senné balíky, koně to ve žraní zpomalí, méně toho zašlapou a znehodnotí, někteří se totiž zrovna hospodárně nechovají a klidně si v tom i ustelou. Třeba u ok velikosti 4,5x4,5 cm se uvádí, že prodlouží sežrání 1kg sena na hodinu. Někdo kombinuje se zvonem na balík, pokud je ponechán mimo zastřešení. Samozřejmě pozor na provázky z balíku, aby nějaké zbytky koně nesežrali.

Jen informativně, abyste viděla, jak taková síť vypadá.

http://senozrout.cz/produkt/sit-na-balik-sena-150-cm/

A když čtu o té pastvě, tak jen orientační čísla z literatury pro lepší představu.
Kůň o váze 500 kg k plnému nasycení potřebuje cca 44 kg trávy, žere rychlostí 2-4kg/hodinu. Z toho je jasné, že za hodinku pasení toho moc nezíská. Tráva má orientačně 2MJ/kg. Koník 500 kg bez práce potřebuje k fungování těla (tzv. záchova), kdy udrží hmotnost a nehubne, orientačně 60-70MJ (někde se uvádí až 80 MJ). Seno má cca 8MJ/kg - záleží na druhu a kvalitě.

31.12.2020 22:43

Technická: lucko to seno prosím musíte dát na paletu(aby to od spodu luftovalo), začne vám od spodu od země plesnivět....

1.1.2021 00:36
koně

XXX.XXX.174.63

Technická: lucko to seno prosím musíte dát na paletu(aby to od spodu luftovalo), začne vám od spodu od země plesnivět....

To nestihne
Balíky jsou malé 300kg a pro dva koně,to dřív sežerou,než by chytly vlhko

2.1.2021 12:58

Diky za typ. Manzela nastesti ty palety napadly, tak jsme ty baliky s funenim na ne nandali. Trochu na tech paletach visi ale aspon jsou zvednute od zeme. Opravdu kun za hodinu pastvy sezere jenom 2-4kg travy? To snad ani neni mozne kdyz ho vidim jak to do sebe laduje celou dobu! Tak malo?! !Ted jim na jejich pastvinu klub dal konecne dovezt nejakym vypujcenym miniaturnim trakturkem taky tenhle veliky kulaty balik. Jenze hrozne prsi a prsi..Pujdu se dnes podivat jestli pres to seno maji alespon prehozeny igelit a at co nejdriv sezenou seno z toho baliku na pastvine, to nase je hezky pod strechou. Nasla jsem naadhernou novou pastvinu blizko klubu, nevyjasnene vlastnicke vztahy dle katastru(stat je zapsany jako docasny obhospodarovatel), zeme pusobi jako byvaly tankodrom, takove doliky by v ni snad ani divoka prasata nedokazala udelat, je blizko rance, spousta travy cerstve i suche, je videt ze leta to nikdo nekosi...kousek dal je ohrada s konmi na zemi pronajate od jineho majitele...Vcera jsme ho tam se svagrovou pasly hodinu a pul, zmrzle jak stojime na miste..Sbiram odvahu uvazat ho tam pro zacatek treba na 2 hodiny a projit se abychom tam nestaly a nemrzly a pak pro nej prijit a hlavne vymyslet k cemu ho uvazat....Snazim se domyslet scenare co by se eventuelne mohlo stat...divoke prase by kone snad nenapadlo a u jejich vybehu je plno stop po divokych prasatech, od ciziho cloveka by se snad nedal odvest, stejne jako ti kone v ohrade volne pristupni, nikdy jsem neslysela ze by tu nekomu ukradli kone. Pozorovala jsem ho z te myslivecke vyhlidky ke ktere jsem ho na 8m lonzi privazala...obcas jak zere travu nedava pozor a omota si lonzu kolem predniho kopyta ale nikdy nepotreboval nas zasah, žere dal a pri dalsich krocich se mu uvolni sama a spadne a on ji dalsim krokem prekroci.Snad je kun dostatecne inteligentni zvire aby kvuli tomu nespadl? Behem hodin na pastve a pozorovani se to jeste nikdy zatim nestalo. Kdyz dojde na konec te 8m lonze a citi mirny odpor, netaha ale zmeni smer a vraci se zpet smerem k posedu tak aby lonza nebyla napjata a on mohl v klidu past.Manzel vymyslel armaturu na beton co ma nahore hak, ta by se dala zatlouct do zeme a jen na ten sotva vycnivajici hak by se dala uvazat lonza. Neni to zadny janek ze by se neceho lekal, na eventuelny uder hromu je zvykly z pastviny, na zdalky se ozyvajici strelbu lovcu je zvykly, obcas jen prestane jist a zaposloucha se a pak pokracuje...Co myslite, da se takhle past kun?No a tim ovsem to mozna opravdu nebude:-)...ode me se z pastvy sotva da odvlect, kdyzto Karolina kdyz dela blbosti ho pleskne rukou po zadku a kun najednou slape jak svycarske hodinky:-)

2.1.2021 14:40

2-4 kg za hodinu vynásobte 16 - 20. Pást na lonži se kůň může. pokud je na to zvyklý. Samozřejmě, vždy je riziko, že se kůň vyděsí a zraní, ale to se může stát i ve výběhu. A jsou koně, kteří se zrakvili i v boxu.

2.2.2021 16:03

Nas klucik uz vypada dikybohu k svetu- fotka z dnesni pastvy a vcerejsiho pokusu skoku.Za tech 6 tydnu sporadal k senu celkove jako kazdodenni dokrm 75kg granuli Centaura,20kg ovsa a 15kg jecmene,vitaminy a Biotin.Dikybohu zebra ani panevni kosti uz nejsou vystouple a vypada konecne jako normalni kun👍

2.2.2021 19:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

Podľa mňa vyzerá stále rovnako a video - no comment

2.2.2021 21:49
canka

XXX.XXX.215.5

Já tedy taky nevidím žádný posun...nemáte lepší foto více zblízka?A to video..no úplně nevím,jestli je čím se chlubit...asi by to chtělo trenéra...

2.2.2021 22:48
evcusik

XXX.XXX.6.58

Uff a jak to má se senem, má jej k dispo po celý den?

Toto je furt hubená kondice, nejde jen o neviditelnost. Až vám shodí zimní srst, bude vidět vše. Všimněte si, jak dost je hubený krk...

Video se mi nechce komentovat. Chápu že slečna si chtěla užít něco nového, akčního - ale za cenu komfortu koně - nejen při skoku, ale i po té se velmi drží otěžemi. To není dobrý. To je opravdu na trenéra, lonz a nalezení rovnováhy při ježdění v každém chodu.

3.2.2021 00:10
koně

XXX.XXX.174.63

Nas klucik uz vypada dikybohu k svetu- fotka z dnesni pastvy a vcerejsiho pokusu skoku.Za tech 6 tydnu sporadal k senu celkove jako kazdodenni dokrm 75kg granuli Centaura,20kg ovsa a 15kg jecmene,vitaminy a Biotin.Dikybohu zebra ani panevni kosti uz nejsou vystouple a vypada konecne jako normalni kun👍

Na videu není vidět nic jen zbytečný pokus o skok ,kdy neumí kůň ani jezdec. A fotka shora zdáli ,těžko posoudit
Zkuste ho nafotit za světla ,z boku a vestoje ,aby byl fotograf na zemi a proti ,tomu boku.Aby byl přes celou fotku stojící kůň s hlavou normálně nahoře .Ne z dáli ,zezadu ani z výšky

3.2.2021 05:57
Pipilota

XXX.XXX.46.93

https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/6983/fotografujeme-kone-pro-inzerat/

Dle článku si nastudujte jak na fotografii v zootechnickém postoji. Vyberte si místo a denní dobu, koně foťte v zootechnickém postoji co 14 dnů. Potom teprve to budou fotky ze kterých se dá spolehlivě něco vyčíst. A časová posloupnost ukáže na vývoj.

Zatím to na pochvalu není. Ono v zimě je i to že kůň nehubne dál, obrat k lepšímu prostě trvá malinko déle než v pastevním období. Snažte se dál. Hodně energie bude potřebovat k přesrstění a to ho čeká za chvíli....

3.2.2021 06:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

evcusik napsal(a):
Uff a jak to má se senem, má jej k dispo po celý den?

Toto je furt hubená kondice, nejde jen o neviditelnost. Až vám shodí zimní srst, bude vidět vše. Všimněte si, jak dost je hubený krk...

Video se mi nechce komentovat. Chápu že slečna si chtěla užít něco nového, akčního - ale za cenu komfortu koně - nejen při skoku, ale i po té se velmi drží otěžemi. To není dobrý. To je opravdu na trenéra, lonz a nalezení rovnováhy při ježdění v každém chodu.

K tomu tenkému krku. Mám teď dobře nakrmenou kobylu, ale tenčí krk, opadlá horní linie a zezadu mezera mezi stehny značí, že chybí svaly. Mizerné podmínky k ježdění,absence haly. Krokovka 1-2 x týdně, smutek . To se krmením moc opravit nedá. Kůň ovšem svaly získá prací.
Beru to tak, že koně nakrmím a svaly vytvořím ježděním.

3.2.2021 06:49
evcusik

XXX.XXX.6.58

sisi58 napsal(a):
K tomu tenkému krku. Mám teď dobře nakrmenou kobylu, ale tenčí krk, opadlá horní linie a zezadu mezera mezi stehny značí, že chybí svaly. Mizerné podmínky k ježdění,absence haly. Krokovka 1-2 x týdně, smutek . To se krmením moc opravit nedá. Kůň ovšem svaly získá prací.
Beru to tak, že koně nakrmím a svaly vytvořím ježděním.

Nemyslím že je to pouze o svalech. Tělesná kondice se odráží i v krku (což stupnice tělesné kondice) - tuku.

Mam to taktéž vykoukane na klisne, tělo se jeví cajk, ale je to dané chlupama, na krku lze pozorovat, že to (ne)jde dobrou cestou.

(Porovnávala jsem 2 fotky koně - jestli nastala aspoň trošku změna tu)

3.2.2021 07:21

Já bych to neviděla tak tragicky. Na fotce je vidět kousek zadnice koníka, a ta se jeví kulatě, kořen ohonu splývá s hýžděmi, nevystupuje. Za mě tohle je známka dobré výživové kondice. Zase nemusí být kůň tlustý, žejo. Ale fotka mizerná, může zkreslovat. Koukla jsem se na to video s pozastavováním, a tam také vypadá slušně. Krk se dělá jako poslední, tukový hřeben na něm bude mít, až když bude fakt tlustý, to mi přijde zbytečné. Souhlas se sisi58 - kůň je nenasvalený. Lépe se krk dělá nasvalováním, ale jelene jelene oči máš zelené, na to byste potřebovali opravdu dobrého trenéra. Lepší fotky dodejte, jsem zvědavá

Samozřejmě pokus o skok tragicky vidím, ale to je holt způsobeno vaší nevědomostí. A koník je hodný a tolerantní, líbejte mu kopyta. Příště až si holčička bude chtít skočit klacek na zemi, tak prosím, ale veďte koníka na vodítku, a holčička ať drží otěže jen za přesku (na nejdelší), aby mu nevisela v hubě. Ať se holčička nechytá sedla, ale radši hřívy. Samozřejmě přes překážku bude mít koník vodítko (lonž) navolno, aby mohl dobře vyvažovat hlavou.

Pokud najdete šikovného trenéra pro dítě, poznáte ho podle toho, že dítěti nakáže vyměnit boty - na koně patří boty s hladkým nártem a podpatkem, které se nemohou zachytit ve třmeni (u mě by dítě bez takových bot jezdilo holt bez třmenů). Dále první, co takový trenér udělá, bude, že nechá sedět dítě na stojícím koni, a ukáže dítěti, jak se správně sedí, aby se k tomu základnímu sedu vždy vracelo. A bude pracovat vždy s ohledem na koně - nenechá dítě koni otěžemi tahat za hubu ani poskakovat v sedle. S největší pravděpodobností začne dítě učit na lonži... a pokud máte takovou možnost, pořiďte pod dítě nějaké zmenšovátko posedlí, nebo aspoň gelový potah, ten to posedlí podle některých ohlasů také pocitově zmenšuje.

3.2.2021 10:07
etnies86

XXX.XXX.245.26

já teda musím paní pochválit že se snaží, poslouchá rady a dává zpětnou vazbu. to se jen tak nevidí, to je super.

ne že by fotky byli kvalitní, ale koník mi přijde lepší?

na videu je s ježděním špatně vše, ale snad najdete dobrého trenéra. koník je tedy zlatý. přeji at to s koníkem zvládnete a máte spokojeného a pěkného koníka v kondici

3.2.2021 12:18
keira

XXX.XXX.91.11

Prosím vyfoťte koníka takto - zblízka, pěkně stojícího (a nerozmazaného), s normálním nesením hlavy (ne v mracích, ne pasoucí se), optimálně na kontrastním pozadí, samozřejmě bez sedla. Pak se dá posoudit jeho kondice, do té doby je to jen věštění z křišťálové koule, ty fotky, které sem dáváte, jsou tragicky nekvalitní.

3.2.2021 21:51

Nafotim zblizka. Nejvetsi pokrok je videt na hyzdich. Predtim je mel vyslovene propadle a rysovaly se kosti a ted se zadek hezky viditelne zakulatil. Nejvic asi chybi ty svaly. Sena je dikybohu dost a jeste mame v rezerve pro vsechny pripady sve vlastni. Mam pocit ze o moc vic ho asi "cpat" nemuzu, jeste mu prilevam do smesi ten repkovy olej , aby mel vic kalorii. Obcas po dokrmu (vypracovali jsme se postupne na velky kybl smesi v namocenem stavu) - cca 2,5kg centaura, 1kg i vic ovsa a stejne tolik vareneho jecmene + 2 dcl repkoveho oleje, lžička biotinu a lžička vitaminu). Kdyz prsi , jen ho prijdem nakrmit a nema pohyb, nedokaze to sezrat (ani za 40 min) a asi 1/4 necha, pokud jede na vyjizdku nebo je na lonži tak to nadvakrat zvladne snist cele a kdyz k tomu jeste prijde pastva tak se pak vecer uz jen zhnusene podiva na seno a je na nem videt ze uz fakt jist nemuze. Mimochodem vypozorovala jsem ze cca hodinu pase intenzivne, po hodine vic chodi a nežere tak intenzivne, po hodine a pul dela hovadiny, kluše po louce a vali se v krtincich a po dvou hodinach je totalne prezrany a o dalši paseni nema zajem a ani o seno po navratu. Na žradle uz nemam asi kde pridat abych mu nejak neublizila. Je i dal moc hodny a poslusny, ale o moc vic živy a "tahne". Anička pry dnes dvakrat mela co delat aby nespadla. Pobidne ho a on se odlepi a leti hned jak blazen i kdyz teren venku je mokry. Jako kdyby mel moc energie a potreboval ji vypustit. Obzvlast pokud den nebo dokonce dva nic nedelal tak pak je jak nerizena strela. Mozna za to muze ten oves a mozna i celkove velky prijem kalorii ze zrni.
Od byvaleho majitele jsme zjistili ze byl zvykly dostavat 6kg sena rano, 2 kg ovsa v poledne a 6 kg sena vecer. Byl v teple ve staji a nehybal se vubec protoze mel zranenou nohu. U nas zustal na senu cca 12kg ale bez ovsa. Zari a rijen jeste dobre, nocni teploty nebyly tak nizke a nejezdil kvuli noze. A pak najednou behem listopadu a prosince pri 12kg sena venku v zime pri teplotach v noci kolem nuly a pri jezdeni zacal pred ocima ztracet masu. Krome tuku si spotreboval asi i dost svalu. Svaly se ziskavaji zpatky hur nez jen tuk. Chtelo by to tu prebytecnou energii co dostava ve žradle a ktera z nej doslova čiši premenit ve svaly. Jak se vyrabeji takovi ti svalnati krasavci jako z reklamy na pareni? Nejake svaly pochopitelne ma, ale nic ze by se mu rysovaly pod kuzi, spis takove mekci. Funguje to jako u lidi?....dlouhy a pomalejsi beh spis spotrebovava tuk a pri kratsich intenzivnejsich sprintech se buduje svalova hmota?Je lepsi vylitat ho kratce a intenzivne na louce az se spoti, vybuduje svaly a nestihne spalit tolik tuku jako kdyby jel na 2 hodinovou projizdku typu chuze - pomaly klus?Nebo abychom neriskovali Aničky zdravi ze spadne...rekneme na lonzi bez jezdce...jak byste mu rozvrhli trening aby budoval svaly a min spaloval?Jako vždy dik za tipy a rady.

3.2.2021 22:40
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nevím, jestli dobře chápu, kolikrát denně má ten kyblík?

3.2.2021 22:40
etnies86

XXX.XXX.245.26

podle mě je živější protože je normálně najezený, ono když jste hladová, máte málo jídla, tak ty energie moc nemáte

na svaly vám poradí ostatní, ale chce to i správné a korektní ježdění
kdo umí (ale to fakt musí umět) zakomponuje lonž, kavalety, terén s kopečky ....ale být vámi jako lajk krmím dále dobře koníka a učím se dobře jezdit. radši nelonžujte (lepší nelonžovat než lonžovat blbě). až budete umět dobře jezdit jsou různé řady kavalet.
jinak pro koně je náročnější kopec vyjít než vycválat (aspon mi to tak dycky říkali)

3.2.2021 23:03
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Počkala bych na zkušenější, ale z vašeho příspěvku mám dojem, že mu dáváte 4,5 kila jádra najednou. Navíc na můj vkus strašně a zbytečně překrmujete, asi bude i na hranici s max. množstvím bílkovin. K té velké dávce obilovin najednou se vyjádří asi zkušenější, na to si netroufám, doporučené hodnoty neznám.

I energeticky mi to přijde moc. Kdyby snědl 10 kilo sena, tak s tím kýblem žere jak dostihák - víc než 220% záchovné dávky pro 500 kilogramového koně.

NRC (National Research Council) doporučuje na den 137 MJ využitelné energie pro koně v intenzivním dostihovém tréninku.

Váš kůň, pokud do sebe natlačí 10 kilo sena, tak sežere s tím kýblem cca 138-140MJ.

3.2.2021 23:14

Paní asi nečetla příspěvky o krmení jádrem nebo nevím...jak si to vyložit, je to absolutní diletant a jen se modlím, aby to koně dlouho nebolelo....
Napište jí někdo že tu dávku, co nesežere ani za 40 minut má rozdělit do dvou až třech nebo toho krmit jen půlku, koně se do zásoby jádrem nažrat bohužel nemůžou a prakticky nesmí......2,5 kilo na JEDNO RANNÍ KRMENÍ A 2,5 kilo NA VEČERNÍ KRMENÍ.
jestli krmíte jednou denně, nesnažte se to dohnat množstvím nebo vám kůň chcípne.
A omlouvám se , trochu mě to podráždilo, že jste si NIC z diskuse nezapamatovala a VŮBEC se nepoučila.

4.2.2021 07:25
šimlík

XXX.XXX.215.18

Milá paní, kůň SMÍ na 1 krmení MAXIMÁLNĚ 2kg jádra (granule, oves, ječmen), před krmením má žrát seno a asi za 1/4 hodiny (lépe 1/2) se dá jádro. Nekrmí se hned po jízdě nebo před jízdou, po krmení 2 hodiny klid na trávení.
Pokud je divoký uberte ovsa. Například ráno seno,pak 1kg granulí + 1/4 kg ovsa + 1/2 kg ječmene + trošku oleje a to samé večer. Pokud krmíte jen 1x denně, tak jen 2kg jádra, víc NE.

4.2.2021 07:40
Slon Indický

XXX.XXX.255.172

- nedávejte víc než 2,5 kg jádra (oves, ječmen, granule) na 1 krmení, pokud chcete přidávat, přidávejte postupně a pomalu olej, nikoli jádro
- před ježděním jádro nekrmte, lepší je chvíli pást
- seno musí být k dispozici většinu dne a noci
- tahání při ježdění nemusí být způsobeno krmením. Pokud dcera jezdí jako v tom videu, učí koně, že tahání za otěže je normální a nic neznamená. Kůň na to logicky přestává reagovat. Za hubu se člověk nedrží, ani v ní nevisí a nikdy, nikdy, NIKDY, se s koněm netahá. Kontakt s hubou koně otěžemi je o síle pár gramů, ne kilogramů nebo dokonce celou vahou. Pokud kůň zrychluje určené tempo, netahám se s ním. Přejdu do nižšího chodu, pochválím. Znova pobídnu do vyššího. Pokud začne zrychlovat, přejdu zase do pomalejšího chodu, pochválím. Tohle dělám do zblbnutí, klidně může trvat několik měsíců, než se kůň naučí, že zrychlení k ničemu nevede. Pokud ztrácím kontrolu a kůň se se mnou chce rvát, stočím ho na kruh - to zpomalit musí. Počítejte s tím, že je třeba trpělivost, zlozvyky trvají déle napravit, než naučit. Tj pokud ho nyní dcera jezdí půl roku stylem "visím v hubě a snažím se tak brzdit", může trvat rok, než se to kůň zase odnaučí.

4.2.2021 08:14
anobbona

XXX.XXX.84.98

No já na rozdíl od jiných pochválím, já změnu k lepšímu vidím v kondici a to dost.
Krmení v kyblu moc nedávate, předpokládám, že 2,5 kg je doporučeno výrobcem jako krmná dávka (u našich granulí tahle váha bývá většinou zachovna), oves je kg jak když plivne do rybníka a ječmen taktéž. Rozdělit na více dávek by bylo vhodné, ale pokud kýbl necháváte koni v ohradě, dozere si později.....
Seno máte k dispozici stále, chodíte past, krmit jádrem - no tohle všichni tady požadovali jako nezbytnost.... No splnila jste a stejně zas píši, že je zle 😄.

K ježdění se vyjádřím pouze tak, že žádný učený z nebe nespadl, ono stejně až vám koník začne brát čáru s mladou někam do dáli, nebude chtít zatočit, začne kozlovat či jiné mlsoty, začněte přemýšlet jak to lépe udělat aby se mohla zadnice vozit

4.2.2021 08:17

Nafotim zblizka. Nejvetsi pokrok je videt na hyzdich. Predtim je mel vyslovene propadle a rysovaly se kosti a ted se zadek hezky viditelne zakulatil. Nejvic asi chybi ty svaly. Sena je dikybohu dost a jeste mame v rezerve pro vsechny pripady sve vlastni. Mam pocit ze o moc vic ho asi "cpat" nemuzu, jeste mu prilevam do smesi ten repkovy olej , aby mel vic kalorii. Obcas po dokrmu (vypracovali jsme se postupne na velky kybl smesi v namocenem stavu) - cca 2,5kg centaura, 1kg i vic ovsa a stejne tolik vareneho jecmene + 2 dcl repkoveho oleje, lžička biotinu a lžička vitaminu). Kdyz prsi , jen ho prijdem nakrmit a nema pohyb, nedokaze to sezrat (ani za 40 min) a asi 1/4 necha, pokud jede na vyjizdku nebo je na lonži tak to nadvakrat zvladne snist cele a kdyz k tomu jeste prijde pastva tak se pak vecer uz jen zhnusene podiva na seno a je na nem videt ze uz fakt jist nemuze. Mimochodem vypozorovala jsem ze cca hodinu pase intenzivne, po hodine vic chodi a nežere tak intenzivne, po hodine a pul dela hovadiny, kluše po louce a vali se v krtincich a po dvou hodinach je totalne prezrany a o dalši paseni nema zajem a ani o seno po navratu. Na žradle uz nemam asi kde pridat abych mu nejak neublizila. Je i dal moc hodny a poslusny, ale o moc vic živy a "tahne". Anička pry dnes dvakrat mela co delat aby nespadla. Pobidne ho a on se odlepi a leti hned jak blazen i kdyz teren venku je mokry. Jako kdyby mel moc energie a potreboval ji vypustit. Obzvlast pokud den nebo dokonce dva nic nedelal tak pak je jak nerizena strela. Mozna za to muze ten oves a mozna i celkove velky prijem kalorii ze zrni.
Od byvaleho majitele jsme zjistili ze byl zvykly dostavat 6kg sena rano, 2 kg ovsa v poledne a 6 kg sena vecer. Byl v teple ve staji a nehybal se vubec protoze mel zranenou nohu. U nas zustal na senu cca 12kg ale bez ovsa. Zari a rijen jeste dobre, nocni teploty nebyly tak nizke a nejezdil kvuli noze. A pak najednou behem listopadu a prosince pri 12kg sena venku v zime pri teplotach v noci kolem nuly a pri jezdeni zacal pred ocima ztracet masu. Krome tuku si spotreboval asi i dost svalu. Svaly se ziskavaji zpatky hur nez jen tuk. Chtelo by to tu prebytecnou energii co dostava ve žradle a ktera z nej doslova čiši premenit ve svaly. Jak se vyrabeji takovi ti svalnati krasavci jako z reklamy na pareni? Nejake svaly pochopitelne ma, ale nic ze by se mu rysovaly pod kuzi, spis takove mekci. Funguje to jako u lidi?....dlouhy a pomalejsi beh spis spotrebovava tuk a pri kratsich intenzivnejsich sprintech se buduje svalova hmota?Je lepsi vylitat ho kratce a intenzivne na louce az se spoti, vybuduje svaly a nestihne spalit tolik tuku jako kdyby jel na 2 hodinovou projizdku typu chuze - pomaly klus?Nebo abychom neriskovali Aničky zdravi ze spadne...rekneme na lonzi bez jezdce...jak byste mu rozvrhli trening aby budoval svaly a min spaloval?Jako vždy dik za tipy a rady.

Etnies má pravdu, bez trenéra se nikam nepohnete, nemáte zkušenosti. Nic proti vám, ale vidím to tak.

4.2.2021 08:22

Kůň se má vylítat, když už, tak ve výběhu. Ne na lonži (to mu akorát odrovnáte klouby) a už vůbec ne pod jezdcem. Oni ani dostihoví koně neběhají pořád jenom tryskem.

4.2.2021 08:37

Je mi jasné, že ke koni chodíte jednou denně. "U kone budem kazdy den od 13:30 do 16:00 cili nemame moc moznost rozdelit to do vic krmnych davek. Po vyndani z vybehu pred 13:30 pred praci tedy jen mrkev. Pribehne nateseny ze neco dostane a prohledava mi kapsy tak mu neco dat musim. Lehce poklusat 3 km k louce, 30 min pastvy 14:45-15:15,navrat na ranc, podani 2kg granulovaneho krmeni pro kone, pak ho tam čeka to cerstve navezene seno..."

Seno má teď k dispozici neomezeně - je tak? Potom můžete přejít všechny rady, že před ježděním nebo před krmením by měl dostat seno nebo se napást, protože v případě, že má seno k dispozici pořád, má píce v trávicím traktu před ježděním i před krmením dost, tato podmínka je splněna. Pokud seno podle původního textu dostane až po příchodu z pastvy, a před ježděním žádné ve výběhu nezbylo, tak mu dejte aspoň tu mrkev (jakože třeba půl kila mrkve). Ještě lépe samozřejmě kupičku sena nebo trávy, aby něco před ježděním zobnul.

Krmnou dávku můžete okamžitě snížit na ty 2-2,5 kg, pokud zachováte poměr složek (třeba 1 kg granule+0,5 oves+0,5 ječmen). Pro vyrovnání energie můžete přidat na oleji, jak řečeno. Jestli dáváte 2 dcl, dejte nově 3 dcl, a pokud to nebude stačit a kůň bude hubnout, můžete ještě o 1 dcl přidat (pozor, zda se nezačne objevovat řídnutí bobků, někteří koně mají se zpracováním většího množství oleje problém, pak nechejte dávku oleje tak, aby to ještě koni vyhovovalo). Biotin a vitaminy dávejte stejně.

Pokud se vám podaří domluvit s ustajovatelem, že by mu ráno šoupli (vámi den předem) připravený kyblík s druhou dávkou, tak namíchejte identické složení i na ráno (bez biotinu a vitamínů). Pokud by dostával dvě dávky denně, tak nechte oleje 2 dcl na jednu dávku.

Co se týče získávání kondice u koně, máme tu krásně nejnovější články od věhlasné doktorky Švehlové, které vám vysvětlí základy, a můžete se podle nich řídit:
1) https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/8845/vlastni-kun-dil-28-zpatky-do-kondice/
2) https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/8877/vlastni-kun-dil-29-jak-udelat-z-kone-sportovce/

A ano, v podstatě je to tak, jak jste naznačila, ve velmi hrubém základu - pomalá dlouhá práce (vytrvalostní) podporuje svaly s menším objemem, které ale vydrží delší zátěž, ale nejsou potom tak "nabouchané" a estetické :-) Ale je základem pro naučení organismu využívat tukové zásoby a dobře hospodařit s energií a kyslíkem. Na ni lze navázat silovým tréninkem, který buduje ty reklamní svaly. Silový trénink prosímvás zařaďte až budete mít trenéra - pod odborným dozorem. Pokud budete silově trénovat špatné svaly, můžete koňovi ublížit - stejně jako si může ublížit člověk (už jste si někdy hnula od námahy se zády?). Pro vás bude stěžejní první článek, který se zabývá hlavně tzv. nadýcháváním. Jakékoli náročnější požadavky (včetně práce na jízdárně - jak vy říkáte na "cvičišti" nebo v "manéži") řešte prosím s trenérem. Ideálně s trenérem, na kterého budete mít od koňáků z okolí nadšené ohlasy :-)

4.2.2021 08:46
Horsana

XXX.XXX.51.17

cca 2,5kg centaura, 1kg i vic ovsa a stejne tolik vareneho jecmene - to je dávka na jedno kŕmenie??

4.2.2021 09:44
koně

XXX.XXX.174.63

Snažíte se ,to je dobře .Snažte se dál
Jádro dostává tak akorát.Problém u vás je,že celý kýbl musí dát jednou denně a najednou v časovém limitu
Koně by měli ,vzhledem ke svému způsobu trávení,dostat málo a často.Jádra.
Seno,nebo tedy jiný objem jako je sláma či pastva,pak uždibovat nepřetržitě ,podle chuti.
Pokud má už zařízené seno po celý den,a vy ho jdete v určené době pást,krmit jádrem i jezdit,nestíhá to najednou
Ideál by byl krmit vaši dávku jádra dvakrát denně.Rozdělit.Tak nějak jednu dopoledne,druhou odpoledne či večer
Nebo,pokud dvakrát nelze, aspoň večer po ježdění mu dát ten velký kýbl,a nechat dle libosti ,ať se v něm rochní celou noc
Svaly se budují dlouho .A vy jste sotva trochu nakrmili ,aby nebyl jen kostra,ale i maso.
Pohybem ,ideálně v terénu,členitém .Pravidelně,dlouho ,a v různých chodech .Ale na to máte čas ,zatím
Lonžování je hloupost,bezhlavé honění do kruhu akorát koně vyblázníte nebo zchromíte,když to neumíte.
Spíš by se měl hýbat ve výběhu ,s koňmi.Jenže jestli jsou tam všichni koně totálně vyhladovělí,tak jsou asi rádi,že stojí,co?
Zkusila bych dceři najít nějakého partnera na vyjížďky,ideálně jezdce,který ví co dělá

4.2.2021 12:01
Arbora

XXX.XXX.232.164

Pokiaľ ste nadviazali kontakt s bývalým majiteľom, skúsila by som prehovoriť/uplatiť, aby vás ako nejazdca naučil zapriahať koňa do sulky. Kôň ťahal sulku 9 rokov, bude to profík, vy za ním môžete nachodiť krokom kilometre, príležitostne niekde poklusať. To samozrejme myslím do budúcnosti, nie teraz, keď riešite kŕmenie.
Ale dcéra naozaj potrebuje trénera ako soľ, z toho krátkeho videa je to vidieť, potrbuje sa naučiť sedieť a ísť s pohybom koňa, takto si koňa akurát znechutíte a dcéra sa naučí zlozvyky, ktoré bude odbúravať celý jazdecký život.

O tom, ako kŕmiť jadro- teda to, čo dostáva do kýblika, tu už bolo napísané dosť, takže len pridám, že takýmto nárazovým kŕmenímveľkého objemu v lepšom Prípade privodíte koňovi “iba” vredy, v horšom koliku, naozaj uberte.

24.3.2021 13:19

Kun uz o dokrm nema zajem, vyndala jsem.mu z toho i jecmen i oves, a stejne, bez zajmu do toho dloubne,vyhazi ven z kybliku, zvedne hlavu a uz to nechce. Vypoustim ho kazdy druhy den na cele dopoledne na louku tak dostaval dokrm jen ve dnech kdy beha.Pak toho kentaura nechtel ani tehdy.Rekla bych ze uz se hezky zakulatil a venku je teplo tak ho nechat jen na trave a senu? A zacit ho dokrmovat vcas jak se noci zacnou na podzim ochlazovat abychom to narozdil od minule zimy podchytili vcas a nenechali ho vyhubnout.Doufam ze se mu Kentaur nadobro nezhnusil a ze si ho na podzim zase vezme😊

24.3.2021 13:41

Vypadá rozhodně daleko lépe. Ale je mi divné, že by si nevzal ani oves. Zkuste mu nabídnout samotný oves v té dávce, ve které dostával. Teď asi radši bude tahat novou trávu, než zobat granule - moudrý to kůň. Nepřijde mi vyloženě tlustý (ono se v zimní srsti leccos schová, a ještě pořád mi přijde, že ten kořen ocasu je málo schovaný mezi půlkama), tak já bych do něj ještě něco cpala. Ale není na tom špatně, pokud nebude chtít, asi není třeba mu to nutit.

Až kvalita trávy zase klesne, lze předpokládat, že mu granule pojedou :-)

24.3.2021 14:06
koně

XXX.XXX.174.63

Kun uz o dokrm nema zajem, vyndala jsem.mu z toho i jecmen i oves, a stejne, bez zajmu do toho dloubne,vyhazi ven z kybliku, zvedne hlavu a uz to nechce. Vypoustim ho kazdy druhy den na cele dopoledne na louku tak dostaval dokrm jen ve dnech kdy beha.Pak toho kentaura nechtel ani tehdy.Rekla bych ze uz se hezky zakulatil a venku je teplo tak ho nechat jen na trave a senu? A zacit ho dokrmovat vcas jak se noci zacnou na podzim ochlazovat abychom to narozdil od minule zimy podchytili vcas a nenechali ho vyhubnout.Doufam ze se mu Kentaur nadobro nezhnusil a ze si ho na podzim zase vezme😊

Vypadá o dost lépe,to rozhodně.Ale ještě bych počkala s definitivním jásotem,až přelíná ,a bude v letní srsti
V tomhle stavu by mohl začít nějak souvisleji pracovat ,už by se měly z čeho tvořit i svaly.
A jak jste tedy nakonec krmila? Kolik a čeho opravdu dostával,a jak často ?
Píšete že teď ,ob den ho vypouštíte ,pak máte "dny co běhá" , tak snad jádro? Ale skutečnost ?
Seno má stále k dispozici?
Na zeleném samozřejmě bude nejraději ,tak si třeba vezme méně sena .Obzvlášť když je většinu dne někde na holém. Příkrm bych ale definitivně nebrala,přece jen spíš zhubne,než ho zas nakrmíte.
Nechat jen odměrku,to je třeba litr,nebo dva ,ovsa? To většinou koně rádi schroupou .Jen tak pro radost.
Nebo na střídačku jeden den půl dávky granulí,jestli to je 1,5kg. A podruhé ten trošek ovsa.
A samozřejmě po létě, s podzimním ochlazením zase přidat ječmen a olej.

25.3.2021 17:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Odmietanie jadra rozhodne normálne nie je a prišlo by mi to veľmi, veľmi podozrivé, zrejme má vredy.

Kôň podľa mňa vyzerá strašne, hajtra bez hornej línie so špalíkom, že sa na to až zle pozerá. Na niečo také by mi bola hanba sadnúť.

25.3.2021 22:09

Horsana napsal(a):
Odmietanie jadra rozhodne normálne nie je a prišlo by mi to veľmi, veľmi podozrivé, zrejme má vredy.

Kôň podľa mňa vyzerá strašne, hajtra bez hornej línie so špalíkom, že sa na to až zle pozerá. Na niečo také by mi bola hanba sadnúť.

S tím jádrem souhlasím-to je divné, ale ten zbytek popisu koně byl dost nemístný, krasavec to nebude nikdy, je to klusák- jestli si pamatuju, prostě obyčejný hnědák, kopyta u klusáků jsou kapitola sama pro sebe, co se týče krmení si paní stejně dělala co chtěla...

On se občas i místní polobůh dokáže zaříznout.

25.3.2021 23:12

V zime kdyz byl opravdu hodne hladovy tak slupl cokoli a rychle. Vsimla jsem si ze nejvic z toho mu chutna ten Kentaur a nejmin jecmen. Oves tak neco mezi tim. Kdyz si ho vyvedu ven tak vsude je kolem trava. Trosku se podlouba v pripravene smesi aby se nereklo a jde radsi zrat tu cerstvou travu. Aspon symbolickych par hrsti dokrmu by bylo fajn zachovat protoze se mu do toho dobre pak vmichavaji vitaminy.Pomaha motivovat ho nakrajenou mrkvi ve smesi. Ted jsem moc rada jak poplnil ty "propadliny" na panvich a zebra nejsou videt i jak je plny energie a zaroven i zvladatelny a poslusny.Kez by se nam ho takhle povedlo udrzet celou zimu. Hlavne aby az bude potreba mi toho kentaura se zrnim zas chtel jist v takovem objemu aby pri nizkych teplotach nesel s vahou dolu a ne ze se mu to prejedlo a budu muset schanet na zimu neco jineho :-) Prinejhorsim asi prikrajime jablicka a mrkve uvnitr smesi aby mu to dostatecne chutnalo.Nebo primichat par nadrobenych vonavych konskych keksiku z Decathlonu.
Jinak kdyz uz jste vzpomenuli "klusaka"...kdyz jsem hledala na internetu mezi plemeny koni, narazila jsem jen na plemeno "Americky klusak" a to bylo take napsane i v inzeratu kde jsme ho kupovali. Ovsem nas konik ma v knizce napsano, ze je to "Chorvatsky klusak"!?Pritom ale jak je z knizky videt, tatinek a vsichni jeho predci jsou americti klusaci, maminka je sice Nemka ale namichana z americkych a nemeckych klusaku. Cili v sobe nema ani kapku chorvatske krve, jen se narodil v Zahrebu a šup, najednou je z neho Chorvatsky klusak! Asi jako kdybych si koupila francouzskeho buldocka, parila s anglickym buldočkem a stenata se narodila v Praze tak budu mit najednou nove plemeno "Česke buldočky". Podivna logika, ale podle jeho knizky to tak je!!

25.3.2021 23:46

Ten "vpadly" ocas mezi nohama mel proto ze z te strany foukal silny severni vitr "bura". Jinak ho drzi uplne normalne.

25.3.2021 23:54
etnies86

XXX.XXX.245.26

Koník tady vypadá dobře, ale zapracujte prosím za koníka na ježdění.sed,délka třmenu, ruce,tahani..... vše spatne.

26.3.2021 00:06
evcusik

XXX.XXX.145.236

Zima byla dlouhá, škoda že ani do jedné knížky či videí na YT jste nenahlédli.

Pokud už je vám u zadku zdraví koně, které tímto stylem ježdění může být poskozeno. Tak minimálně pokud je vám mile zdraví dcery, zapracujte na lepším sedu, vedení kone, nastavení třmenů (délky), vhodné obuvi či bezpečnostních třmenů. Tohle je dost o zdraví.

V dnešní době, ty informace má člověk rovnou pod čumákem. Je škoda každého koně, kde člověk nepoužívá hlavu, jak to mít pro koně co nej a jde mu jen o vlastní ego "hej, já mám koně a rajtuju na něm".

26.3.2021 00:17
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Souhlasím, slečna má sice helmu, ale k čemu jí to bude, když jí kvůli obuvi zůstane při pádu uvězněná noha ve třmenu a kůň ji bude třeba vláčet? Zbytečné riziko. Ke stylu jízdy se raději vyjadřovat nebudu, takové foto bych se styděla zveřejnit, dělá to ostudu i té jezdecké škole, kde se jezdec za půl roku nenaučil ani správně nastavit třmeny.

26.3.2021 00:35

To je z predvcerejska, maminka Anicciny spoluzacky ktera narozdil od Anicky tu licenci ma. Anicka ji nabizela ze by ji ty trmeny prodlouzila....S NIM se o Aničku bat nemusim. I trenerka rika ze je daleko nejklidnejsi a nejbezpecnejsi ze vsech koni na ranči. Zadny janek, rad zrychli ale na slovo "hod" (= chuze) za kazde situace prejde do chuze takze si Anicka v pripade potreby stihne vratit nohu do trmenu. Reaguje na slovo, na kazdy povel, od prirody ohromne klidne a vyrovnane zvire, ne boji se psu, aut ani vystrelu od myslivcu. Nikdy by ji nevyhodil, nekopl, neohrozil.Narozdil od jinych dobraku. Vcera kdyz mela vse na treningu OK, po hodine a pul kobyla najednou vykopla zadni nohy tak vysoko ze Anicka letela na hlavu, ruku a bok a kdyz se sla schoulit knemu do vybehu do rohu jeho pristresku aby ji nikdo nevidel plakat, tak jeji kun prijde a da ji hlavu na rameno...

26.3.2021 00:44
Dotaz

XXX.XXX.235.225

To je z predvcerejska, maminka Anicciny spoluzacky ktera narozdil od Anicky tu licenci ma. Anicka ji nabizela ze by ji ty trmeny prodlouzila....S NIM se o Aničku bat nemusim. I trenerka rika ze je daleko nejklidnejsi a nejbezpecnejsi ze vsech koni na ranči. Zadny janek, rad zrychli ale na slovo "hod" (= chuze) za kazde situace prejde do chuze takze si Anicka v pripade potreby stihne vratit nohu do trmenu. Reaguje na slovo, na kazdy povel, od prirody ohromne klidne a vyrovnane zvire, ne boji se psu, aut ani vystrelu od myslivcu. Nikdy by ji nevyhodil, nekopl, neohrozil.Narozdil od jinych dobraku. Vcera kdyz mela vse na treningu OK, po hodine a pul kobyla najednou vykopla zadni nohy tak vysoko ze Anicka letela na hlavu, ruku a bok a kdyz se sla schoulit knemu do vybehu do rohu jeho pristresku aby ji nikdo nevidel plakat, tak jeji kun prijde a da ji hlavu na rameno...

I sebehodnější kůň může stoupnout do díry, uklouznout, zakopnout a s ním letí i jezdec...

Projev toho jezdce na obrázku je hrozný, o to tedy horší, že má nějakou jezdeckou zkoušku. Vy to nevidíte?

26.3.2021 06:36
evcusik

XXX.XXX.145.236

Chytrému pořád, hloupého kopni.

Jako matku vás opravdu nechápu, vědomě hazardovat se zdravím (třmeny) vlastního dítěte. Nejen že by vás do ponouklo si ověřit a nasbírat info, proč to třeba píšu....vy mi napíšete takovou snůšku keců (koník je hodný,...), že si nelze nemyslet, že jste slaboducha.

V Chorvatsku nejsou díry, nemůže prelitat stíhačka, vrtulník, zaútočit roje hmyzu apod neočekávane situace, kdy kůň může všelijak zareagovat.

Já fakt nemůžu. Kéž byste však rozhodovala o svém zdraví a ne zdraví vlastního dítka.

26.3.2021 07:26
kallisto

XXX.XXX.237.35

Ten "vpadly" ocas mezi nohama mel proto ze z te strany foukal silny severni vitr "bura". Jinak ho drzi uplne normalne.

Tohle je katastrofa a neobhájíte to ničím. Tady je špatně úplně všechno, a hlavně toho koně to bolí! A to jak ta huba, tak ty záda proboha.

26.3.2021 07:58

Ten ocas není vpadlý, ale právě naopak jeho kořen trčí nad oblinu zadnice (odborníci tuším říkají, že "prominuje"), a to znamená, že kolem něj není tukový polštář. Všimněte si, že tlustí koně mají kořen ohonu tak "zarostlý v sádle", že když se chtějí ohonem ovívat, dělají se jim kolem kořenu úplně varhánky, a ani s tím ocasem pomalu nemohou mávat (to je zase druhý extrém, který není žádoucí, jen pro představu). Něco k posouzení kondice koně zde https://www.equichannel.cz/stupnice-telesne-kondice-kone

To není nějaká tělesná vada, jen to prostě ukazuje, že pořád ten kůň není v optimálním stupni nakrmení.
Jak psala Horsana, vředy jsou dost pravděpodobné - nakonec epizody hladovění měl ten kůň na denním pořádku. Při krmení velkého množství jádra v jedné krmné dávce to mohlo přispět ke zhoršení. Pokud toto chcete řešit, konzultujte s koňským veterinářem.

26.3.2021 08:02
etnies86

XXX.XXX.245.26

Ten kůň musí být ze zlata, to je fakt otřes co tam holka předvádí.toto má licenci

Sedí šilene spatně, priserhe krátké třmeny,paty vytážené, tahá za otez.

Probůh mrknete do nějaké knížky,videa,jak to má vypadat

26.3.2021 08:03
šimlík

XXX.XXX.215.18

Jak psala Horsana, pokud půjdu ke koni s kyblíkem jádra a před tím jsem dala seno, koník už se těší a řechtá na kyblík. Pokud by mi odcházel od jádra, volám veta.
Nevím jak je to u u stájení 24/7.

26.3.2021 08:14

šimlík napsal(a):
Jak psala Horsana, pokud půjdu ke koni s kyblíkem jádra a před tím jsem dala seno, koník už se těší a řechtá na kyblík. Pokud by mi odcházel od jádra, volám veta.
Nevím jak je to u u stájení 24/7.

Nebojte, uplně stejně. Koně přijdou s pupkama u země od sena nebo trávy a prohrabávají se u žlabů do Austrálie, protože cinkla naběračka Ale to jsou zdraví koně... V krmení se mi nípal pouze vředař, a občas nechá ještě nedožráno ze stresu (páč občas ho chudáka někdo zavře v boxe, a co kdyby se NĚCO dělo!).

26.3.2021 08:16
evcusik

XXX.XXX.145.236

Spíš je kůň tak bolavý (či ještě k tomu hladový), že se ani moc nevzmuze na odpor.

A pak že je usmrceni koně po kariéře nelidský přístup...

26.3.2021 08:31

Promiňte, ale ta fotka je fakt hrozná - přesněji řečeno ten jezdec.

26.3.2021 08:32
šimlík

XXX.XXX.215.18

No tak pokud paní krmila jak krmila, kýbl před ježděním a po ježdění si to dožral protože na jedno krmení cca 4 kg...., tak hledá trávu, která nebolí. Co tady říct?
No a trenérka třeba jezdí dostihy?

26.3.2021 08:35

Promiňte, ale ta fotka je fakt hrozná - přesněji řečeno ten jezdec.

Zase mě to odhlásilo - vrr! Chtěla jsem ještě dopsat - takovému koni líbejte kopyta! Bohužel klusáci si nechají líbit věci neuvěřitelné, k jejich škodě.

26.3.2021 08:35

šimlík napsal(a):
No tak pokud paní krmila jak krmila, kýbl před ježděním a po ježdění si to dožral protože na jedno krmení cca 4 kg...., tak hledá trávu, která nebolí. Co tady říct?
No a trenérka třeba jezdí dostihy?

S takovým sedem by ujela max prvních 100 metrů, si myslím. Možná ani to ne, nejspíš by z toho koně upadla hned po startu.

26.3.2021 08:45

S takovým sedem by ujela max prvních 100 metrů, si myslím. Možná ani to ne, nejspíš by z toho koně upadla hned po startu.

zůstala by sedět na zemi ve startovacím boxe

26.3.2021 09:15
etnies86

XXX.XXX.245.26

https://www.nechsenest.cz/desatero-spravneho-sedu/

Přikládám správný sed a pár základu, kůň se nekope,nepobizi patou, netaha se za otez a zatáčení se nevykonava tím že zatáhne levou nebo pravou otec (aspoň to není to spravne)

Správná jezdecká obuv - žadne botasky- noha lehce ve třmeny, pata dole

26.3.2021 09:17

Tomu koni ve vasich rukach není pomoci.....radeji neprispivejte

26.3.2021 09:42

Já to pochopila tak, že na koni sedí maminka spolužačky. A že ta spolužačka má licenci, ne její maminka.

Kůň je asi zlatý. I když je na fotce vysloveně nespojený, paní nesundal.

Ten školní kůň, který vyhodil, byl taky už nepochybně dost nespokojený. Asi i bolavý. To fakt ty lekce trvají tak dlouho? Píšete, ze dceru shodil po 1,5 hodině. To musí být pro toho koně šílený, tak dlouho drndat s jedním začátečníkem na jízdárně.

26.3.2021 10:00

šutřík má případnou připomínku. Jestli někdo nechá začátečníka (no, kohokoliv) jezdit na jízdárně hodinu a půl (odhlédneme-li od pohodlí koně), a neznamená to, že ten začátečník se z toho hodinu fláká na prověšené otěži od ničeho k ničemu, tak je to na pováženou i z hlediska zdraví toho dítěte. Takto se dítě lehce přetíží, zafixuje si špatnou polohu těla a kompenzační zlozvyky.

26.3.2021 10:24
etnies86

XXX.XXX.245.26

Ano konik bude nejspíš bolavy
Doporučuji sehnat fakt dobrého trenéra ať ho nezničitelný ještě víc

Aspon se nějak snažíte, tak ještě více a vzdělávat se. Ať se má konik dobře

26.3.2021 10:32

Pokud uvěřím tomu, že jezdec na fotce není vaše dítě, tak vy dovolíte, aby tohle někdo dělal vašemu koni?? To nevidíte, jak to zvíře trpí? Na to přeci nemusíte vědět, jak vypadá nebo nevypadá správný sed, ten útrpný pohled zvířete volajícího o pomoc je všeříkající. Je mi z toho fakt smutno.

26.3.2021 10:54

Třeba je to blbá momentka zrovna, paní to sem dávala pro ilustraci toho větru. Ráda bych tomu věřila. Že je paní laik, to víme. A pokud jí někdo, kdo o sobě tvrdí, že umí, říká, že tak je to správně, těžko laik posoudí :-( Bohužel s tím, že laik, který se intenzivně nevzdělává, nezvládne posoudit ani základní věci, které jsou nám dlouhodobějším koňákům jasné, se setkávám dnes a denně. Pořád se mě lidé ptají "má uši vzadu, to se zlobí?" a já odpovídám "ne, dívá se na koně za sebou". A pokud takovým lidem někdo řekne, že kůň otvírá hubu, aby se mu líp dýchalo, budou tomu věřit. Jakože fakt. Tlustá chlupatá kobyla zakašlala, tak jí majitelka (má koně 15 let) dala deku, aby jí nebyla zima. A podobně. Těžko se zlobit na laika, že neví, že má něco vědět. Spíš je nešťastné, že si prostě koně pořizují lidé, kteří nevědí, že by měli vědět. Je to otázka osvěty veřejnosti, stejně jako pro krmiče, stejně jako pro lidi, co sbírají odložené zajíčky a kolouchy na mezích. Děkuji všem, kteří se snaží pomáhat s osvětou, za vložené stránky správného sedu, za odkazy. Snad bude paní pořád ochotná naslouchat a učit se další nové věci o koních, hledat rady odborníků, investovat čas a energii do toho, aby se koník měl co nejlépe po všech stránkách.

26.3.2021 11:54
Arbora

XXX.XXX.233.1

V zime kdyz byl opravdu hodne hladovy tak slupl cokoli a rychle. Vsimla jsem si ze nejvic z toho mu chutna ten Kentaur a nejmin jecmen. Oves tak neco mezi tim. Kdyz si ho vyvedu ven tak vsude je kolem trava. Trosku se podlouba v pripravene smesi aby se nereklo a jde radsi zrat tu cerstvou travu. Aspon symbolickych par hrsti dokrmu by bylo fajn zachovat protoze se mu do toho dobre pak vmichavaji vitaminy.Pomaha motivovat ho nakrajenou mrkvi ve smesi. Ted jsem moc rada jak poplnil ty "propadliny" na panvich a zebra nejsou videt i jak je plny energie a zaroven i zvladatelny a poslusny.Kez by se nam ho takhle povedlo udrzet celou zimu. Hlavne aby az bude potreba mi toho kentaura se zrnim zas chtel jist v takovem objemu aby pri nizkych teplotach nesel s vahou dolu a ne ze se mu to prejedlo a budu muset schanet na zimu neco jineho :-) Prinejhorsim asi prikrajime jablicka a mrkve uvnitr smesi aby mu to dostatecne chutnalo.Nebo primichat par nadrobenych vonavych konskych keksiku z Decathlonu.
Jinak kdyz uz jste vzpomenuli "klusaka"...kdyz jsem hledala na internetu mezi plemeny koni, narazila jsem jen na plemeno "Americky klusak" a to bylo take napsane i v inzeratu kde jsme ho kupovali. Ovsem nas konik ma v knizce napsano, ze je to "Chorvatsky klusak"!?Pritom ale jak je z knizky videt, tatinek a vsichni jeho predci jsou americti klusaci, maminka je sice Nemka ale namichana z americkych a nemeckych klusaku. Cili v sobe nema ani kapku chorvatske krve, jen se narodil v Zahrebu a šup, najednou je z neho Chorvatsky klusak! Asi jako kdybych si koupila francouzskeho buldocka, parila s anglickym buldočkem a stenata se narodila v Praze tak budu mit najednou nove plemeno "Česke buldočky". Podivna logika, ale podle jeho knizky to tak je!!

Nie, takto to nefunguje.

Každá krajina si vedie plemennú knihu a rozhodne, ktoré plemeno je v rámci plemennej knihy prístupné. V Európe, s výnimkou Francúzska sa klusáci krížia medzi sebou, americký, francúzsky, atď. Výsledok sa volá v ČR napríklad klusák, v Nemecku Traber, v Chorvátsku teda chorvátsky klusák. Nejde teda ani tak o plemennú príslušnosť, než o krajinu, kde sa kôň narodil. Francúzi majú plemennú knihu uzavretú a pôsobiť v nej môže iba francúzsky klusák. Podobne to majú aj v USA.

Spravte niečo s tým strašným špalíkom na ľavej prednej, dobrý kováč to bez problémov zvládne aj na bosom kopyte, aj keď je to dospelý kôň.

Hlavne si už konečne začnite študovať aj o tej výžive, už tu špekulujete pol roka absolútne ničotné nič ste si neprečítali o výžive koňa.

26.3.2021 12:02

Veterinar kone chvali a je s nim spokojeny i co se tyce dolecene nohy i kondice, kun je pry naprosto zdravy, prohlednuty, doockovany co mu dle knizky chybelo,odcerveny,pri chuti, stolice pravidelna a dobre formovana. Krome tomičić denne vsechny kone zkontroluje majitelka rance a kdyz ma jakoukoli pochybnost kolem kterehokoli kone,zavola projistotu veterinare.Kone se ve zdravi dozivaji krasneho veku.V lete nas opustila 36 leta klisna a spolubydlici kobyla Aniccina kone ma 31 let,dle veterinare naprosto zdrava a vodime ji na pastvu spolu s nasim. Proto kdyz mi veterinar specializovany na kone i majitelka rance reknou ze kun je naprosto zdravy, nemam duvod jim neverit.Vic nez cokoli mu jede cerstva trava tak kdyz ji ma ted na jare dost, asi proto mi kasle na moje super smesi(mozna ten repkovy olej mu nevoni, mozna vune jinych vitaminu z Decathlonu nez mel predtim). Schvalne jsme chteli starsiho kone co uz ma neco za sebou protoze zacatecnik jezdec a zacatecnik kun by byla moc riskantni kombinace a zkuseny klidny kun aspon vykompenzuje nezkusenost jezdce. Povedlo se,meli jsme stesti, kun zlaty.Co se tyce bezpeci Anicky, paradox je ze zatim pada jenom pod dozorem pri treninzich.Ze sveho ne, na svem koni se citi naprosto bezpecne, jeden druheho maji precteneho,dychaji spolu a vedi co jeden i druhy udela.Reaguje na slovo nebo jen staci kdyz oddali nohy v trmenech od kone a on uz bezi a na slovo i zastavi, na zvednutou dlan nebo zavolani prijde k ni ,rad se uci...Muze si mu lehnout bez sedla na zada na louce a opalovat se, o tech 40kg ani nevi,kun se klidne pase a opravdu neudela neopatrny pohyb aby nespadla.Kun se boji jen silneho vetru a spreju(kondicioner na hrivu i dezinfekcni). Co ja vim, mozna se tak chova kazdy kun kdyz ma konkretniho sveho vlastnika s kterym si je blizky narozdil od rancovych a skolnich koni na kterych jezdi spousta lidi ruznych levelu jezdeckeho umeni.Aby se naucila bezpecne jezdit musi do skoly a ucit se na konich k tomu urcenych ze kterych behem treningu obcas spadne.Nelibi se mi to,pochopitelne. Pry nikdo se nenaucil jezdit aniz by popadal. Na byvalem ranci kde se i zavodi padali jeste mnohem casteji.A vsichni,nema kamaradku ktera parkrat neslitla.Nejsem rada kdyz sedne na jineho kone nez sveho, zatim holt musi. Na treningy maji jezdecke kratsi holinky z Decathlonu. Do jezdecke skoly musi aby se zlepsovala, to je jasne a zaroven vychytat vyhovujici podminky pro kone,aby jeho kondice zustala stejna behem celeho roku a nemel behem zimy vahove vykyvy.

26.3.2021 12:24
evcusik

XXX.XXX.145.236

Smát se nebo brečet?

Řekla bych že český(slovenský) veterinář by tohoto koně jako zdravého rozhodně nehodnotil...

Držím tomu koní palce ať se jednou dostane na slušné a nebolestne místo. Možnat to budou až duhové pastviny.

26.3.2021 12:35

Veterinar kone chvali a je s nim spokojeny i co se tyce dolecene nohy i kondice, kun je pry naprosto zdravy, prohlednuty, doockovany co mu dle knizky chybelo,odcerveny,pri chuti, stolice pravidelna a dobre formovana. Krome tomičić denne vsechny kone zkontroluje majitelka rance a kdyz ma jakoukoli pochybnost kolem kterehokoli kone,zavola projistotu veterinare.Kone se ve zdravi dozivaji krasneho veku.V lete nas opustila 36 leta klisna a spolubydlici kobyla Aniccina kone ma 31 let,dle veterinare naprosto zdrava a vodime ji na pastvu spolu s nasim. Proto kdyz mi veterinar specializovany na kone i majitelka rance reknou ze kun je naprosto zdravy, nemam duvod jim neverit.Vic nez cokoli mu jede cerstva trava tak kdyz ji ma ted na jare dost, asi proto mi kasle na moje super smesi(mozna ten repkovy olej mu nevoni, mozna vune jinych vitaminu z Decathlonu nez mel predtim). Schvalne jsme chteli starsiho kone co uz ma neco za sebou protoze zacatecnik jezdec a zacatecnik kun by byla moc riskantni kombinace a zkuseny klidny kun aspon vykompenzuje nezkusenost jezdce. Povedlo se,meli jsme stesti, kun zlaty.Co se tyce bezpeci Anicky, paradox je ze zatim pada jenom pod dozorem pri treninzich.Ze sveho ne, na svem koni se citi naprosto bezpecne, jeden druheho maji precteneho,dychaji spolu a vedi co jeden i druhy udela.Reaguje na slovo nebo jen staci kdyz oddali nohy v trmenech od kone a on uz bezi a na slovo i zastavi, na zvednutou dlan nebo zavolani prijde k ni ,rad se uci...Muze si mu lehnout bez sedla na zada na louce a opalovat se, o tech 40kg ani nevi,kun se klidne pase a opravdu neudela neopatrny pohyb aby nespadla.Kun se boji jen silneho vetru a spreju(kondicioner na hrivu i dezinfekcni). Co ja vim, mozna se tak chova kazdy kun kdyz ma konkretniho sveho vlastnika s kterym si je blizky narozdil od rancovych a skolnich koni na kterych jezdi spousta lidi ruznych levelu jezdeckeho umeni.Aby se naucila bezpecne jezdit musi do skoly a ucit se na konich k tomu urcenych ze kterych behem treningu obcas spadne.Nelibi se mi to,pochopitelne. Pry nikdo se nenaucil jezdit aniz by popadal. Na byvalem ranci kde se i zavodi padali jeste mnohem casteji.A vsichni,nema kamaradku ktera parkrat neslitla.Nejsem rada kdyz sedne na jineho kone nez sveho, zatim holt musi. Na treningy maji jezdecke kratsi holinky z Decathlonu. Do jezdecke skoly musi aby se zlepsovala, to je jasne a zaroven vychytat vyhovujici podminky pro kone,aby jeho kondice zustala stejna behem celeho roku a nemel behem zimy vahove vykyvy.

Doufám, že na té louce je bez vodítka, zatímco se vaše dcera opaluje na jeho hřbetě.

26.3.2021 12:52
evcusik

XXX.XXX.145.236

A propo, je fakt jako zdravej jak lusk, když právě pro zdraví byl stažený ze sportu?

26.3.2021 13:00

Doufám, že na té louce je bez vodítka, zatímco se vaše dcera opaluje na jeho hřbetě.

Taky jste si vzpomněla na tu holčinu, která svému velmi hodnému koni ležela na zádech, kůň se lekl, holčině se zamotala při pádu noha do vodítka a kůň ji uvláčel?

26.3.2021 14:12
Dotaz

XXX.XXX.68.55

Mně teda na videu ze 4.3. připadá, že nejde čistě. Podle mě je to ten čtvrtý kůň.
To jen tedy k tomu absolutnímu zdraví.

https://www.facebook.com/watch/?v=244739680434656

26.3.2021 14:31
Arbora

XXX.XXX.233.1

Dotaz napsal(a):
Mně teda na videu ze 4.3. připadá, že nejde čistě. Podle mě je to ten čtvrtý kůň.
To jen tedy k tomu absolutnímu zdraví.

https://www.facebook.com/watch/?v=244739680434656

Posudzovať klusáka v kroku je veľmi nefér, má fakt iný pohyb, než teplokrvník.

Ale, že veterinár nevidí ten šplík a príde mu úplne v poriadku, tomu nerozumiem.

26.3.2021 14:33
koně

XXX.XXX.174.63

Pořád hledám nějaký systém vašeho krmení
Tedy mu dáte kýbl velký namíchaný jeden ?? V něm namočený ječmen ,oves ,granule ?
Kýbl postavíte někam mimo ohradu,kde teď už je tráva a co? Čistíte,nebo nad ním stojíte a čekáte, co požere ?
Když žrát přestane ho nasedláte,nebo odvedete ,jinam ?
A když ho zas vracíte do ohrádky,domů,k senu,dáte mu ten zbytek kýble na noc k dispozici?
A ráno najdete něco kolem rozsypaného?
Nebo zas čekáte,jestli dožere a kýbl hodláte vyndat??
Mě to pořád není jasné
Jestli mu při příchodu ,kdy on je ,zcela správně, zažraný od sena,hodíte velký kýbl ??A přitom má v tu chvíli k dispozici i čerstvé zelené ? Tak by se dalo pochopit,že se v tom jen pohrabe a jde se pást.
Dala bych mu dávku ovsa ,nebo granulí,na noc .Když přijde .A uvidíte,jestli si dá.
Pokud ani tak ne,bude mít nějaký problém,jak už tady naznačily další příspěvky.
Co se týče ježdění,ta paní nahoře je pekelná
I když věřím že klusák zažil i horší věci,než občasně se zmítající ženy na hřbetě ,co mu visí v hubě
Jenže na dálku vás , ani vaši dceru, nikdo správně jezdit nenaučí.A vy jste vydaná všanc úrovni ,na jaké se asi běžně vyučuje ježdění v Chorvatsku
Tak hlavně koně nadále krmte,ať má aspoň nějakou radost ze života
A dcera se snad časem vyjezdí .Aby se dostala do přirozené rovnováhy a uvlonění.To je tzv. nezávislý sed. Kdy neškube koni do zad,nekope nohama všude možně a nepotřebuje viset v hubě,jak v tramvaji za poutko

26.3.2021 14:34
Dotaz

XXX.XXX.68.55

Arbora napsal(a):
Posudzovať klusáka v kroku je veľmi nefér, má fakt iný pohyb, než teplokrvník.

Ale, že veterinár nevidí ten šplík a príde mu úplne v poriadku, tomu nerozumiem.

Já si právě říkám, když je to vidět i v kroku, tak v klusu to lepší asi nebude.

26.3.2021 14:41
Arbora

XXX.XXX.233.1

Dotaz napsal(a):
Já si právě říkám, když je to vidět i v kroku, tak v klusu to lepší asi nebude.

Naozaj nie, klusák má od prírody vyššie p*del, než predok, strmšiu lopatku a z toho dôvodu chodí často v kroku ako robokop. Plus malá jazdiareň, neprijazdený kôň alebo začiatkočník, ktorý mu nevysvetlí, že má skrátiť krok a prispôsobiť sa, ohnúť... bude vyzerať ako chromý aj v kluse a pritom iba nejde ohnutý.

Môj valach si napríklad pomáha nacválavaním vpredu, keď mu to nevyjde, iná kobyla si normálne ľahne tak, že jazdec klopí kolenom, keď ju nepodrží ruka a holeň.

26.3.2021 15:21
Dotaz

XXX.XXX.68.55

Mně prostě přijde, že kulhá na levou přední. Jestli je to nějak akcentováno plemenem a specifickou stavbou, to posoudit neumím, to přiznávám.

26.3.2021 19:25

Taky jste si vzpomněla na tu holčinu, která svému velmi hodnému koni ležela na zádech, kůň se lekl, holčině se zamotala při pádu noha do vodítka a kůň ji uvláčel?

Jo, přesně tohle se mi vybavilo. Naprosto zbytečná smrt.

26.3.2021 20:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Klusáka som jazdila, bol myslím chvíľu aj na dráhe, dlho bol žrebec, Arbora - meno Žanet ti niečo hovorí?

Ale to už sú roky.

Super zvieratko, úplná paráda do terénu, cválal, klus no problem, nikdy som ho ja nerozohnila aby prepol na nejaký sulka-klus, nosil mňa aj iných ako oko v hlave, jedno spoľahlivé, múdre zvieratko, kopytá tvrdé ako skala, ľahko kŕmiteľný aj v 24/7, nebol môj, majiteľka neprikrmovala počas pastvy senom ani jadrom, ja som mu vždy šupla nejaké rezky s trochou jadra a minerály a mrkvu, mal krásny srdiečkovitý zadok, žiadna zbedačená hajtra, skôr mal tendenciu priberať "zo vzduchu", poctivo šlapal aj na lonži, vozila som na ňom kdejaké mieste celebrity, zviera, čo na neho bol spoľah, no keby na ňom niekto predvádzal to, čo je na foto, tak by som toho človeka zložila bičom dole osobne

Už som fakt dlho nič tak hrozné nevidela - teraz sa vyjadrujem k "jazdeckému štýlu".

Přidejte reakci

Přidat smajlík