Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj, prosím o rady.
Mám skoro pětiletého chlaďase. Řeším vodění z výběhu nebo na začátku procházky na ruce - prostě se často sekne a nechce jít, rozhlíží se anebo se táhne pár metrů za mnou. Používám parellku a vždy ji za ní zatahám, ale nechci si koně za a otupit a za b bych byla ráda, kdyby si kůň hlídal mě a šel dle mého tempa.
Nebo ho mám nechat takto a být ráda, že nepředbíhá?
Poradíte?

napsal(a):
Ahoj, prosím o rady.
Mám skoro pětiletého chlaďase. Řeším vodění z výběhu nebo na začátku procházky na ruce - prostě se často sekne a nechce jít, rozhlíží se anebo se táhne pár metrů za mnou. Používám parellku a vždy ji za ní zatahám, ale nechci si koně za a otupit a za b bych byla ráda, kdyby si kůň hlídal mě a šel dle mého tempa.
Nebo ho mám nechat takto a být ráda, že nepředbíhá?
Poradíte?
Za parelku bych netahala, je dost ostrá a přijde mi to kontraproduktivní. Kamarádka má naučené koně na pobídku lonžovacím bičem - je dost dlouhý, nemusí se ani otáčet, stačí ťuknout.

Stačí i dostatečně dlouhá tušírka: pokud vedu koně zleva, tak do pravé ruky vodítko, do levé tušírku a pobízet za sebou (chce to určitou zručnost). Případně opět u koně zleva: do levé vodítko a do pravé tušírku a pobízet podobně jako když lonžujete. Vodítko vždy volné, taháním za vodítko ani držením u hlavy nikdo nikdy ničeho produktivního nedosáhl. Navíc máte chlaďase - já to znám od Kladrubáků - dřív nebo později začne tahat proti vám a odtáhne vás i na parelce ... jsou to koně vyšlechtění k tahu a lehko zjistí, že člověk je proti nim taková muška otravná a že když na ně jde silou, oni můžou vždy větší silou ;)
Na ruce stejně jako pod sedlem kůň neurčuje tempo, určujete ho vy ;) Pokud "naklušete", nakluše taky, pokud zastavíte, zastaví taky, pokud se rozejdete, rozejde se, zabočíte, zabočí atd. Jsou to úplné základy, které když kůň nerespektuje a neumí, tak s ním v podstatě nemůžete dělat nic dalšího. Nebo můžete, ale nemůžete čekat, že vás bude mít o něco méně na háku než ze země.
Na druhou stranu ... ne vždy koně hned buzeruji s tušírkou ... pokud jste na procházce venku a zastaví se a na něco čumí, je zas leckdy lepší nechat ho si to prohlédnout a dát mu čas než se rozejde a odváží se k tomu přiblížit - to pak odměníte pochvalou. Chce to cit a trpělivost a mít na paměti, že každý kůň je jiný, některý potřebuje větší důslednost, na jiného musíte opravdu pomalu, než mu "docvakne" co má v dané situaci vlastně dělat...
EDIT: Ještě bych dodala, že pokud vás kůň moc nebere, radši bych s ním nechodila z dosahu stáje ani na té parelce, hlavně ne přes silnici.
Když chcete koně naučit aby vás následoval na tah, tak nestačí jen ten tah zvyšovat. To byste nakonec mohla koně tahat za traktorem - kůň půjde do protitahu. Lehký tah vodítkem dopředu-do stran-dozadu když kůň nechápe je lepší podpořit třeba poklepáním tušírkou a hlavně okamžitým povolením tlaku když kůň poslechne. Záleží potom jen na vás jak velký tlak chcete používat a kdy klepnete. Koně se totiž poddat tlaku neučí ve chvíli kdy táhnete, ale ve chvíli kdy povolíte. Já parelku používám, protože je ostřejší a srozumitelnější, než stájovka, kde je tlak rozložený na větší plochu a proto je míň čitelný.