Na vodítku se plouží

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.1.2021 11:33

Ahoj, prosím o rady.
Mám skoro pětiletého chlaďase. Řeším vodění z výběhu nebo na začátku procházky na ruce - prostě se často sekne a nechce jít, rozhlíží se anebo se táhne pár metrů za mnou. Používám parellku a vždy ji za ní zatahám, ale nechci si koně za a otupit a za b bych byla ráda, kdyby si kůň hlídal mě a šel dle mého tempa.
Nebo ho mám nechat takto a být ráda, že nepředbíhá?
Poradíte?

1.1.2021 12:13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj, prosím o rady.
Mám skoro pětiletého chlaďase. Řeším vodění z výběhu nebo na začátku procházky na ruce - prostě se často sekne a nechce jít, rozhlíží se anebo se táhne pár metrů za mnou. Používám parellku a vždy ji za ní zatahám, ale nechci si koně za a otupit a za b bych byla ráda, kdyby si kůň hlídal mě a šel dle mého tempa.
Nebo ho mám nechat takto a být ráda, že nepředbíhá?
Poradíte?

Za parelku bych netahala, je dost ostrá a přijde mi to kontraproduktivní. Kamarádka má naučené koně na pobídku lonžovacím bičem - je dost dlouhý, nemusí se ani otáčet, stačí ťuknout.

1.1.2021 12:34

Stačí i dostatečně dlouhá tušírka: pokud vedu koně zleva, tak do pravé ruky vodítko, do levé tušírku a pobízet za sebou (chce to určitou zručnost). Případně opět u koně zleva: do levé vodítko a do pravé tušírku a pobízet podobně jako když lonžujete. Vodítko vždy volné, taháním za vodítko ani držením u hlavy nikdo nikdy ničeho produktivního nedosáhl. Navíc máte chlaďase - já to znám od Kladrubáků - dřív nebo později začne tahat proti vám a odtáhne vás i na parelce ... jsou to koně vyšlechtění k tahu a lehko zjistí, že člověk je proti nim taková muška otravná a že když na ně jde silou, oni můžou vždy větší silou ;)

Na ruce stejně jako pod sedlem kůň neurčuje tempo, určujete ho vy ;) Pokud "naklušete", nakluše taky, pokud zastavíte, zastaví taky, pokud se rozejdete, rozejde se, zabočíte, zabočí atd. Jsou to úplné základy, které když kůň nerespektuje a neumí, tak s ním v podstatě nemůžete dělat nic dalšího. Nebo můžete, ale nemůžete čekat, že vás bude mít o něco méně na háku než ze země.

Na druhou stranu ... ne vždy koně hned buzeruji s tušírkou ... pokud jste na procházce venku a zastaví se a na něco čumí, je zas leckdy lepší nechat ho si to prohlédnout a dát mu čas než se rozejde a odváží se k tomu přiblížit - to pak odměníte pochvalou. Chce to cit a trpělivost a mít na paměti, že každý kůň je jiný, některý potřebuje větší důslednost, na jiného musíte opravdu pomalu, než mu "docvakne" co má v dané situaci vlastně dělat...

EDIT: Ještě bych dodala, že pokud vás kůň moc nebere, radši bych s ním nechodila z dosahu stáje ani na té parelce, hlavně ne přes silnici.

2.1.2021 11:33
dsj

XXX.XXX.255.137

Když chcete koně naučit aby vás následoval na tah, tak nestačí jen ten tah zvyšovat. To byste nakonec mohla koně tahat za traktorem - kůň půjde do protitahu. Lehký tah vodítkem dopředu-do stran-dozadu když kůň nechápe je lepší podpořit třeba poklepáním tušírkou a hlavně okamžitým povolením tlaku když kůň poslechne. Záleží potom jen na vás jak velký tlak chcete používat a kdy klepnete. Koně se totiž poddat tlaku neučí ve chvíli kdy táhnete, ale ve chvíli kdy povolíte. Já parelku používám, protože je ostřejší a srozumitelnější, než stájovka, kde je tlak rozložený na větší plochu a proto je míň čitelný.

7.1.2021 08:51
Gaia

XXX.XXX.61.65

Zdravotní problémy? Klouby atd. Nebolí ho něco?

Přidejte reakci

Přidat smajlík