Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2021 02:25
Bobíček

XXX.XXX.42.143

Doufám, že mě za tuhle otázku všichni neukamenujete.. :D Koníci u nás přístřešek mají, ale většinou, když prší, tak do něj nechodí.. no a logicky jsou potom mokrý a to mi úplně nevyhovuje, co se potom týče ježdění.. :D Když bych jim chtěla dávat deky (pláštěnky) jen když prší, musim potom zůstat u dekování? Radši se ptám, abych si ještě nepřihoršila..:) Kdyby to bylo nějak špatně, tak radši nechám koníky mokrý, no..

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2021 07:18

Bobíček napsal(a):
Doufám, že mě za tuhle otázku všichni neukamenujete.. :D Koníci u nás přístřešek mají, ale většinou, když prší, tak do něj nechodí.. no a logicky jsou potom mokrý a to mi úplně nevyhovuje, co se potom týče ježdění.. :D Když bych jim chtěla dávat deky (pláštěnky) jen když prší, musim potom zůstat u dekování? Radši se ptám, abych si ještě nepřihoršila..:) Kdyby to bylo nějak špatně, tak radši nechám koníky mokrý, no..

Já nekamenuji. Pamatuji si. V rámci možností jsme koně vyvíchovali (pro mladší vysušili) a pečlivě nasedlali, aby se někde něco neshrnulo a neodřelo. Vycházeli jsme z teorie, že když se kůň pod sedlem zpotí, tak je pak taky mokrý.

6.1.2021 07:32

Taky tak jako kometa. Jen kvůli sedlání bych na koně deku nedávala. Prostě jsme koně osušili (ostatně dnes existuje vynález v podobě stěrky na vodu - která odstraní podstatnou část vlhkosti, aniž by ji transportovala pod pesíky, my jsme kdysi museli švicovat koně bičíkem), případně vyvíchovali, a dali jsme podsedlovku, u které nás nemrzelo, že bude oslizlá :-D

6.1.2021 07:40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky tak jako kometa. Jen kvůli sedlání bych na koně deku nedávala. Prostě jsme koně osušili (ostatně dnes existuje vynález v podobě stěrky na vodu - která odstraní podstatnou část vlhkosti, aniž by ji transportovala pod pesíky, my jsme kdysi museli švicovat koně bičíkem), případně vyvíchovali, a dali jsme podsedlovku, u které nás nemrzelo, že bude oslizlá :-D

Jo jo, stahování vody bičíkem taky pamatuju.

6.1.2021 08:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bobíček napsal(a):

A až stáhnete, dle rad Buggyry a komety, tu největší část vody, dejte na koně, v místě sedla, flísovou dečku (to dělám já). Jen musíte vybrat takovou, co funguje.
To znamená, že po chvíli je na straně od koně na flísu vlhkost patrná, jako orosení. Jsou flísy, které takto nefungují.
Stejný postup jsem praktikovala po odježdění, když jsem měla kobylu vlhkou. Někdy jsem takto použila i více deček.
Nejlépe fungovala vlněná, károvaná dečka s třásněmi, co se jednu dobu dávaly na kočárky. S ní byl úspěch zaručen.

6.1.2021 08:53

sisi58 napsal(a):
A až stáhnete, dle rad Buggyry a komety, tu největší část vody, dejte na koně, v místě sedla, flísovou dečku (to dělám já). Jen musíte vybrat takovou, co funguje.
To znamená, že po chvíli je na straně od koně na flísu vlhkost patrná, jako orosení. Jsou flísy, které takto nefungují.
Stejný postup jsem praktikovala po odježdění, když jsem měla kobylu vlhkou. Někdy jsem takto použila i více deček.
Nejlépe fungovala vlněná, károvaná dečka s třásněmi, co se jednu dobu dávaly na kočárky. S ní byl úspěch zaručen.

Takže něco jako funkční prádlo, třeba značka Moira? Doufám, že to není reklama, jinou značku neznám a nemám. Nebo klasická odpocka?

6.1.2021 09:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Takže něco jako funkční prádlo, třeba značka Moira? Doufám, že to není reklama, jinou značku neznám a nemám. Nebo klasická odpocka?

Žádná reklama, praxe. Mám kobylu v režimu 24/7 už 12 let. A nechat mokrého koně a odejet domů, je sprosté. Samozřejmě není nutné sušit celého koně do sucha.
Takže klasická odpocka a pak různé dečky (většinou dětské s medvídky ze sekáče ) až byla kobyla, v kritických partiích, suchá.
Teď je to ještě aktuálnější, protože dekuji. A nové Bucasky kobyle nepasují. Takže vysuším, co to dá, abych si ji, pod dekou, nezapařila.

6.1.2021 10:21

Sisi: mám dojem, že slečna se ptala na mokrého koně před ježděním, nikoli po ježdění, ale samozřejmě není od věci si připomenout :-)

6.1.2021 10:41
Bobíček

XXX.XXX.42.143

Všem moc dekuju za rady! :D

6.1.2021 12:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sisi: mám dojem, že slečna se ptala na mokrého koně před ježděním, nikoli po ježdění, ale samozřejmě není od věci si připomenout :-)

A jaký je rozdíl v sušení před a po?
Je tedy fakt, že před potřebuje suché to místo, kde bude sedlo a po ježdění koně suchého na co největší ploše. Ale způsob sušení je stejný.
Určitě má někdo jiný způsob,nejspíš stejně efektivní, já to dělám takto. A kobyla žije a fyzio si chválí, že je ok.

6.1.2021 12:42

sisi58 napsal(a):
A jaký je rozdíl v sušení před a po?
Je tedy fakt, že před potřebuje suché to místo, kde bude sedlo a po ježdění koně suchého na co největší ploše. Ale způsob sušení je stejný.
Určitě má někdo jiný způsob,nejspíš stejně efektivní, já to dělám takto. A kobyla žije a fyzio si chválí, že je ok.

Přiznám se, že svou "ořici" před sedláním nesuším.

Pokud je jen mokrá, uhladím chlupy do správného směru. A nasedlám s filcovou dekou nebo filcovým padem. Po ježdění je slečna suchá pod sedlem. Suchá je podsedlovka (kupodivu). Že je všude jinde stále mokrá od vody, mě netrápí. To bych řešila při zpocení, ale tak intenzivně nejezdíme.

A pokud je v místě sedla a podbřišníku i zabahněná a to mokré bahnité nejde sundat, ježdění si odpustím.

6.1.2021 13:02

Já teda také musím říct, že naše koně před ježděním nebo jiným využitím nesušíme pod sedlem dosucha, tedy tak důkladně, jako po ježdění. Většinou se přiženu těsně před setměním a chci se vydrápat do sedla dokud ještě vidím, kterého sedlám koně :-D Takže opravdu jen odstraním případné bahno, zběžně seberu max hadrem nejhorší vlhkost, a šup sedlo. Takto bych tedy s čistým svědomím koně nikdy neukládala po ježdění do výběhu... po ježdění je pod sedlem kůň suchý, a ještě pak stojí u krmení a já přečistím, případně dosuším, takže když odcházím, je téměř suchý po celém hřbetu (venku napapaný ať si pak klidně zase zmokne, když bude chtít lézt ze stáje). A ti, na které se pak dávají deky, se suší uplně do sucha (a klidně víchuji), a ještě se potom přečišťují chlupy, které uschly zvlněné.

6.1.2021 13:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Přiznám se, že svou "ořici" před sedláním nesuším.

Pokud je jen mokrá, uhladím chlupy do správného směru. A nasedlám s filcovou dekou nebo filcovým padem. Po ježdění je slečna suchá pod sedlem. Suchá je podsedlovka (kupodivu). Že je všude jinde stále mokrá od vody, mě netrápí. To bych řešila při zpocení, ale tak intenzivně nejezdíme.

A pokud je v místě sedla a podbřišníku i zabahněná a to mokré bahnité nejde sundat, ježdění si odpustím.

Taky před ježděním nesuším, mám kobylu zadekovanou.
Ale otázka zadavatelky zněla co s mokrým koněm, když chce jezdit.
Koukám, že Vy máte jiný způsob, než jsem používala já.

6.1.2021 20:16
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Já to řešit nemusím, koně jdou u nás domů včas, aby před ježděním uschli.

Ale v jednom jk, kde jsem začínala nám řekli, že mokrý kůň nevadí. Pod sedlem kůň nesmí být špinavý, podsedlovka mokrá být taky nesmí, ale kůň prý mokrý nevadí.

7.1.2021 07:37
keisy

XXX.XXX.90.177

Zdravím, jak to kdo máte s používáním odpocek na zmoklém koni? Fungují vám i na p(r)opršenou srst? Kobylu mám aktuálně v dece, takže před ježděním pohoda. Ale když pracujeme v dešti/sněhu, jak toto mokro dostat nejlépe ze srsti před opětovným zadekováním a vykopnutím hebele zpět ven?
Já osobně tedy v 99 % víchuju, beru to i jako masáž a prokrvení kožichu, které je vždy fajn Oproti tomu když na kobylu hodím odpocku (jakási low-cost hkm, i když flees je příjemný a dost silný, žádná hadra), kobyla mi rychleji schne na krku než pod dekou.
Jedná se o problém materiálu? Pokud ano, doporučíte prosím konkrétní odpocky, co jsou funkční a cenově ok (cca do té tisícovky)? Nebo je problém v tom, že odpocka funguje spíš na mokrém = zpoceném koni a to "studené" mokro z plískanic nevezme? Kobyla nepracuje natolik, aby domů chodila zpocená, navíc vždy opravdu poctivě krokuju.
Díky za všechny tipy a poznatky

7.1.2021 09:11

keisy: když jedu ven v dešti (včera ve sněžení) a vím, že nebudu mít čas se s koněm sušit před "odložením", tak si s sebou vezmu odpocku, kterou buď sbalím za sedlo a na zpáteční cestě roztáhnu koni po zadnici, a nebo na ni šikovně nasedlám (ohnu hrany podsedlovky zpět na bočnici a schovám pod stranicí a zapnu přes ně podbřišník - aby netlačily), a složím si ji přes sedlo, zajistím pod třmenové řemeny, a nebo opět zamotám a chytím řemínky k sedlu. Zase když dopracuji a vracím se s koněm domů, rozvinu mu odpocku po zadnici.

Takhle ale normálně fungují veškeré jezdecké deky, které jsou určené za sedlo, já holt nemám na to, vyhazovat money za spešl deky pro sebe, tak to řeším takto, ale takové deky jsou jak odpocovací, tak nepromokavé, a i slušně zateplené :-)

Tím, že koně takto pokryjete ještě při pohybu, rychleji uschne, vytváří teplo pohybem, a nehrozí prochladnutí jako když ho necháte mokrého pod odpockou jen někde postávat. Odpocka funguje na jakoukoli vlhkost, je jedno, zda je to pot nebo od deště.

Včera při tom sněžení mi stačila odpocka, kůň vlhkost udržel vlastním teplem na správné straně deky. Ale pokud by byl vyloženě liják (krom toho, že bych na koně nelezla), bych musela vzít nějakou nepromokavou deku, odpocka by propršela.

(jinak teda já píšu "odpocka", ale používáme takové ty flísové deky od vietnamců za stovku )

7.1.2021 10:21
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

keisy napsal(a):
Zdravím, jak to kdo máte s používáním odpocek na zmoklém koni? Fungují vám i na p(r)opršenou srst? Kobylu mám aktuálně v dece, takže před ježděním pohoda. Ale když pracujeme v dešti/sněhu, jak toto mokro dostat nejlépe ze srsti před opětovným zadekováním a vykopnutím hebele zpět ven?
Já osobně tedy v 99 % víchuju, beru to i jako masáž a prokrvení kožichu, které je vždy fajn Oproti tomu když na kobylu hodím odpocku (jakási low-cost hkm, i když flees je příjemný a dost silný, žádná hadra), kobyla mi rychleji schne na krku než pod dekou.
Jedná se o problém materiálu? Pokud ano, doporučíte prosím konkrétní odpocky, co jsou funkční a cenově ok (cca do té tisícovky)? Nebo je problém v tom, že odpocka funguje spíš na mokrém = zpoceném koni a to "studené" mokro z plískanic nevezme? Kobyla nepracuje natolik, aby domů chodila zpocená, navíc vždy opravdu poctivě krokuju.
Díky za všechny tipy a poznatky

Když jedu v bederce, odpocuje přímo počas jízdy. Zatím to vypadá, že čím dražší hadr, tím líp odpocuje. QHP byla na houby, jen aby koni nebyla zima. Teď mám Horsware tu pruhatou z tlustého flísu a po jízdě jí přetáhnu koni přes záda a použiju i na dopocení (máme jí asi o půl metru větší než je potřeba:).
Jinak celé odpocky mám vyzkoušené: QHP-vypadá krásně, neodpocuje. Eskadron tenká cca 1500kč, odpocuje rychle, ale na hodně mokrého koně potřeba aspoň dvě. Eskadron tlustější dražší, odpocuje supr rychle a stačí jedna.
Používám odpocky i na zmoklou ponici, když jí chci dát deku na dosušení. Největší mokro, bahno před odpockou řeším starým froté ručníkem.

7.1.2021 11:03
Arbora

XXX.XXX.118.187

Mňa by viac trápil mokrý kôň vo výbehu po jazdení, než pred ním.

7.1.2021 11:54
koně

XXX.XXX.174.63

Když je kůň mokrý ,jen mokrý ,osuším,nějakým savým hadrem.
Uplácnu a pod podsedlovku dodám nějakou osušku,nebo tak něco,aby mi jí nezřídil hned.
Když má v srsti jako bonus mokré bahno,nebo písek čistím a suším intenzivněji i pod podbřišníkem a za ušima ,abych si ho případně neodřela
Po ježdění je li třeba nechám odpocku a hlavně máme boxy,takže doma zažrat a v klidu doschnout

7.1.2021 17:02
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Mně hodně chlupatá a úplně zlitá kobyla (extra kožich, slunečné počasí a nervy při stájové krokovce) nejlíp uschla s kombinací víchování (zahřátí), pak jsem na ni dala suchou slámu (20-30 cm) a přes to odpocku.

11.1.2021 18:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

sisi58 napsal(a):

Našla jsem k fungování odpocovacích dek hezké video https://www.facebook.com/Equiservis/videos/148263550414728

Přidejte reakci

Přidat smajlík