Lindor

XXX.XXX.155.51
Dobrý den
Jsem zaměstnaná u koní a mám cca 4 měsíce na starost 2 poničky (plemeno bohužel neznám).
Na začátku práce s nimi nebyl žádný problém, chodím je lonžovat (aby trochu zhubly a mohlo se na nich jezdit a učit tahat), na konci práce s nimi cvičím (obraty, ustupování,...). Ale po týdnu volna (o vánocích) se hodně změnily, rezavá začala kousat, kopat, běhat po boxe s vyděšeným výrazem a nechce se nechat chytnout, u lonžování má na pravou stranu strach z biče (ten ale nepoužívám, spíš ho jen tak držím a na konci ji jím hladím aby se nebála a na to reaguje klidně ), během čištění dává náznaky že mě kousne a pak mě i přirazila na zeď a pěkně mě dokopala. Šimla ta se nějak extra nezměnila ale taky začíná, sem tam se nechce nechat chytnout, u čištění podřepává zadníma a naznačuje že kopne, nechce si nechat dát udidlo a hubu mi u toho silou opírá o nohu nebo břicho abych jí ho nemohla dát (což ji učím na kousek mrkve aby věděla že se jí nic nestane a je to zrovna i odměna že si ho vezme) . Za celou dobu co se o ně starám sem je ani jednou neuhodila, vždy stačilo napomenout hlasem a max zvednout prst. Před volnem byly úžasné, nikdy nekously ani nekoply. Už vážně netuším co jim je, prvně sem si myslela že si dělají srandu ale to poznám, teď mi jeden kolega řekl, že rezavé budou 4 roky a šimle 4,5 roku a že je dost možné že na ně leze tzv puberta. Nikdy bych je nezmlátila ale teď vážně netuším zda jim někdo nedal sodu a nebo to je puberta.
U šimle mám ještě jeden problém, když ji chci od uzdit tak neumí tzv vyplivnout udidlo. Když jí přetáhnu nátylník, tak chvíli drží udidlo v hubě a když se ho snaží vyplivnout tak se jí zasekne a toho se lekne. Zkoušela jsem udidlo narovnat aby jí líp šlo ven, zubař se jí díval do huby jestli jí tam nebrání špičák ale i po jeho odstranění je to stále stejné. Nemáte nějaký fígl jak ji naučit vyplivnout udidlo?
Budu ráda za každou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lindor
napsal(a):
Dobrý den
Jsem zaměstnaná u koní a mám cca 4 měsíce na starost 2 poničky (plemeno bohužel neznám).
Na začátku práce s nimi nebyl žádný problém, chodím je lonžovat (aby trochu zhubly a mohlo se na nich jezdit a učit tahat), na konci práce s nimi cvičím (obraty, ustupování,...). Ale po týdnu volna (o vánocích) se hodně změnily, rezavá začala kousat, kopat, běhat po boxe s vyděšeným výrazem a nechce se nechat chytnout, u lonžování má na pravou stranu strach z biče (ten ale nepoužívám, spíš ho jen tak držím a na konci ji jím hladím aby se nebála a na to reaguje klidně ), během čištění dává náznaky že mě kousne a pak mě i přirazila na zeď a pěkně mě dokopala. Šimla ta se nějak extra nezměnila ale taky začíná, sem tam se nechce nechat chytnout, u čištění podřepává zadníma a naznačuje že kopne, nechce si nechat dát udidlo a hubu mi u toho silou opírá o nohu nebo břicho abych jí ho nemohla dát (což ji učím na kousek mrkve aby věděla že se jí nic nestane a je to zrovna i odměna že si ho vezme) . Za celou dobu co se o ně starám sem je ani jednou neuhodila, vždy stačilo napomenout hlasem a max zvednout prst. Před volnem byly úžasné, nikdy nekously ani nekoply. Už vážně netuším co jim je, prvně sem si myslela že si dělají srandu ale to poznám, teď mi jeden kolega řekl, že rezavé budou 4 roky a šimle 4,5 roku a že je dost možné že na ně leze tzv puberta. Nikdy bych je nezmlátila ale teď vážně netuším zda jim někdo nedal sodu a nebo to je puberta.
U šimle mám ještě jeden problém, když ji chci od uzdit tak neumí tzv vyplivnout udidlo. Když jí přetáhnu nátylník, tak chvíli drží udidlo v hubě a když se ho snaží vyplivnout tak se jí zasekne a toho se lekne. Zkoušela jsem udidlo narovnat aby jí líp šlo ven, zubař se jí díval do huby jestli jí tam nebrání špičák ale i po jeho odstranění je to stále stejné. Nemáte nějaký fígl jak ji naučit vyplivnout udidlo?
Budu ráda za každou radu.
To je celou tu dobu jenom lonžujete? Kolikrát týdně? Jak dlouho? Jakým způsobem - jenom běhají dokola nebo máte promyšleno? Vaše předchozí zkušenosti u koní? Chodí do výběhu? Připadá mi, že jsou přetížené a zpruzené. Ale od klávesnice se těžko posuzuje a radí.
Třeba se na nich někdo z bičem trošku vyřádil,když jste tam nebyla.
Nebo jsou skutečně zakyslé ,jak píše Kometa,.Z nějakého hloupého kroužení a ustupování,které je pro ně nesmyslné .
Asi nějak nevidíte,co vám naznačují,když už vás jedna dokopala.Máte štěstí,že to nebyl třeba chladnokrevník.
Jestli lonžujete jakože tedy pohybujete ,kvůli hubnutí,tak rovnou zatahávajte,bude je to spíš bavit .Choďte ven na dvou lonžích zezadu je voďte .
Nebo sáňky zapřáhněte a veďte aby si zvykly.
Nebo aspoň nějaké dostupné dítě na ně posaďte ,na koně či na sáňky a voďte na vycházky.
Cokoli by vypadalo jako nějaká smysluplná práce ,a ne pořád stejný kruh a nic.
Vyndavání udidla,tak jí jednou rukou stahujte nátylník a druhou strčte palec do bezzubé díry,jako když uzdíte.Nebo jen tak pošolíchejte palcem dásně,prostě aby hubu otevřela .
Lindor

XXX.XXX.155.51
Kdyby to bylo právě kompletně na mě tak s holkama dělám i jiné věci, bohužel mi bylo nařízeno abych je každý den vyčistila, nakrmila, dala ven, dala do stáje a olonžovala. Několikrát sem vedoucí ukecávala že bych je vzala i ven ale to se jí nelíbí.
Lonžuju je 5x týdně, když mi to čas dovolí. Ale chtěli celých 7 dní což mi připadá až moc.
Lonžuju je stylem krok, klus a cval, krátký klus a prodloužený.
Byla jsem 3 roky na škole chovatel a jezdec koní, během školy praxe v Napajedlích a Tlumačově, chvíli sem byla u soukromníka ale utekla sem.
Dávají se ven v 8 ráno a domů ve 4 odpoledne.
Na otahování mě tu bohužel nepustí, jelikož na to mají lidi. Jediné co mám k dispozici je lonž a lidi až na zaměstnance do areálu nesmí jelikož je to státní podnik.
Děkuji, s palcem určitě zkusím.
S lonzi 5* týdně - by si asi každý kůň namazala člověka na chleba. Chce to obměnu, poníci jsou chytří koníci, potřebují zaměstnat a využít svůj potenciál (a nemusíte se), překvapovat je novou prací.
Kor jsou to mladé kousky, o to víc je potřeba nezkyselit. Lonzi určitě nezhubnou, pozor na dlouhé lonzovani vs zatížení kloubů.
Mrkněte na práci na dlouhých otěžích, dvojité lonzi, kavalety, popř procházky po venku (i klidně s těmi dlouhými otěžemi) - při zápřahu, jako když najdete.

Lindor
napsal(a):
Kdyby to bylo právě kompletně na mě tak s holkama dělám i jiné věci, bohužel mi bylo nařízeno abych je každý den vyčistila, nakrmila, dala ven, dala do stáje a olonžovala. Několikrát sem vedoucí ukecávala že bych je vzala i ven ale to se jí nelíbí.
Lonžuju je 5x týdně, když mi to čas dovolí. Ale chtěli celých 7 dní což mi připadá až moc.
Byla jsem 3 roky na škole chovatel a jezdec koní, během školy praxe v Napajedlích a Tlumačově, chvíli sem byla u soukromníka ale utekla sem.
Na otahování mě tu bohužel nepustí, jelikož na to mají lidi. Jediné co mám k dispozici je lonž a lidi až na zaměstnance do areálu nesmí jelikož je to státní podnik.
Aha. Celé je to špatně, co na to říct? Kdyby to byli vaši poníci, pracovala byste s nimi stejně? Souhlas s evcusik. Já bych v takovém zaměstnání nebyla, když se mi to vnitřně příčí. Ale mně je odhadem o cca 40 let víc, jsem ve věku, kdy už můžu říct, že něco dělat nebudu, protože se mi to nelíbí. Je na vás, jak se rozhodnete. Připouštím, není to jednoduché. Už bych nechtěla být znovu mladá.
Omlouvám se za autokorekt, fakt nepíšu jak idiot normálně :D
Píšu tam o obměně, aby se nenudily (místo "nemusíte se").
Pokud mají být zapřaháni, nejvíc se mi osvědčilo je očumět venku na procházkách. Protože aby natrefil na většího bubáka venku již zapřažené, to fakt není dobrá cesta.
Hodně štěstí - bojím se aby to u vás nebylo proti zdi.
Lindor
napsal(a):
Takže koně nejsou vaši a děláte,jak vám řekli.No,přes to nejede vlak ,jak to není vaše tak musíte dodržovat příkazy.
A pracovat tam zatím chcete .Jinak je řešení jít do klidu a jistoty kanclu nebo fabriky a dělat si koně po svém
Máte tedy lonž.Na ponici vám bohatě stačí jedna.když dáte karabinu i na druhý konec
Dále nějaké ohrazené kolbiště ,předpokládám,nebo aspoň velká kruhovka?Povolený prostor je i areál?
Nějaké chodníky,trávníky asfaltové plochy apod? Auta ,lidi,ruch. Aspoň nějaký.
Takže bych vodila ponice po areálu ,pro začátek. Třeba s nějakou dekou na zádech ,jakože zvykání na vycházky s dětmi.
Dál pak si je naučila vodit zezadu ,jako na opratích,to fakt není věda.Nejdřív v tom ohrazeném prostoru ,kde třeba užijete kavalety,aby se vám trefila do uličky,nebo zatočila.
A poté po areálu ,když ven nesmíte.
V podstatě budete dodržovat ordre zaměstnavatele,poník na lonži a neopustíte areál,ale chuděrám malým a i sobě to trochu zpestříte

Zkuste to tak, jak píše koně. Nebo aspoň zpestřit lonžování. Nebrat lonž jako vypohybování. Nechodit jen na kruzích, ale po celé ploše, chodit i čtverce. Hodně přechodů, naučit na dálku couvat, naučit dovnitř plec, záď, to jde taky přidat k lonžování, naučit snižovat hlavu, ohýbat.
https://www.youtube.com/watch?v=QXVyy-112I0

No a pak ještě můžete apelovat na zaměstnavatele - za prvé by mě zajímalo, kdo a co s nimi dělal v době vaší nepřítomnosti. V práci se zvířaty se vyžaduje určitá kontinuita, mně kdyby během mojí nemoci v práci někdo rozházel účetnictví, zadával doklady pod špatné účty a podobně, tak bych mu asi spojila sponky do řetízku za odměnu. Pokud máte svou práci vykonávat s kýženým výsledkem (cílem zaměstnavatele asi nejsou nebezpeční poníci), potom k tomu musíte mít podmínky.
A za druhé bych zaměstnavatele zkusila přesvědčit o změně stylu práce s poníky právě tím, že vykazují (zatím jeden) známky stresu. A že se zhoršuje jejich chování, a že se také může stát, že vás zraní (mimochodem - i modřina je pracovní úraz!!! Hlásit, zapisovat, okamžitě, ideálně se svědky. Že vás to nebolí teď, neznamená, že vás to nezačne zlobit zítra.). Jakýkoli apel na zaměstnavatele, pokud vám nepopřeje sluchu ústně, hoďte na papír, a nechte si podepsat kopii jako doklad o převzetí.
Zaměstnavatel vás nemusí chtít pustit s koňmi z areálu z důvodu odpovědnosti za škody (a nakonec i za vaše zdraví - pokud máte jako místo výkonu práce adresu areálu) například. To by samozřejmě bylo logické, a státní podnik zdaleka nemusí vést někdo, kdo o koních něco ví. Ale rozhodně by vám mohl s nimi dovolit popracovat právě v areálu nebo naopak na pastvině (ve výběhu). Dovolit vám zařadit klacky na zemi, igelity, srandičky, práci ve volnosti... Argumentovat můžete právě zhoršeným chováním a podotknout, že teď jsou ještě poníci vcelku milí, ale do budoucna z nich mohou být protivné mrchy, se kterými chlapi budou mít co dělat, a využití nula. A že právě rozmanitou prací a motivací se tomu dá předejít.
napsal(a):
No a pak ještě můžete apelovat na zaměstnavatele - za prvé by mě zajímalo, kdo a co s nimi dělal v době vaší nepřítomnosti. V práci se zvířaty se vyžaduje určitá kontinuita, mně kdyby během mojí nemoci v práci někdo rozházel účetnictví, zadával doklady pod špatné účty a podobně, tak bych mu asi spojila sponky do řetízku za odměnu. Pokud máte svou práci vykonávat s kýženým výsledkem (cílem zaměstnavatele asi nejsou nebezpeční poníci), potom k tomu musíte mít podmínky.
A za druhé bych zaměstnavatele zkusila přesvědčit o změně stylu práce s poníky právě tím, že vykazují (zatím jeden) známky stresu. A že se zhoršuje jejich chování, a že se také může stát, že vás zraní (mimochodem - i modřina je pracovní úraz!!! Hlásit, zapisovat, okamžitě, ideálně se svědky. Že vás to nebolí teď, neznamená, že vás to nezačne zlobit zítra.). Jakýkoli apel na zaměstnavatele, pokud vám nepopřeje sluchu ústně, hoďte na papír, a nechte si podepsat kopii jako doklad o převzetí.
Zaměstnavatel vás nemusí chtít pustit s koňmi z areálu z důvodu odpovědnosti za škody (a nakonec i za vaše zdraví - pokud máte jako místo výkonu práce adresu areálu) například. To by samozřejmě bylo logické, a státní podnik zdaleka nemusí vést někdo, kdo o koních něco ví. Ale rozhodně by vám mohl s nimi dovolit popracovat právě v areálu nebo naopak na pastvině (ve výběhu). Dovolit vám zařadit klacky na zemi, igelity, srandičky, práci ve volnosti... Argumentovat můžete právě zhoršeným chováním a podotknout, že teď jsou ještě poníci vcelku milí, ale do budoucna z nich mohou být protivné mrchy, se kterými chlapi budou mít co dělat, a využití nula. A že právě rozmanitou prací a motivací se tomu dá předejít.
No a nenapadlo vás, že zaměstnavatel nechce aby dotyčný dělal cokoliv jiného z důvodu, že se obava o zkazeni koní? Prostě svěřil dotyčnému pouze to co předpokládá, že zvládne a třeba následně chování koní je pouze následek zacházení dotyčné osoby...? Co když je tazatelka prostě kopyto co si myslí, že umí s koňmi zacházet, zaměstnavatel vidí, že to prostě kopyto je, že je dobrá na kydani hnoje a snad na to lonzovani (pokud se prokáže, že koně janci kvůli ní, tak ani to lonzovani) ale víc ne...?
Zkuste se na to mrknout i z druhé strany, ne jen brblat na zaměstnavatele, že mrha potenciálem svých zaměstnanců....
A propo, co myslíte že se stane, když dotyčná přijde za zaměstnavatelem s tím, že koně pod jejím vedením janci a ona chce aby s nima mohla dělat ještě víc?

anobbona
napsal(a):
No a nenapadlo vás, že zaměstnavatel nechce aby dotyčný dělal cokoliv jiného z důvodu, že se obava o zkazeni koní? Prostě svěřil dotyčnému pouze to co předpokládá, že zvládne a třeba následně chování koní je pouze následek zacházení dotyčné osoby...? Co když je tazatelka prostě kopyto co si myslí, že umí s koňmi zacházet, zaměstnavatel vidí, že to prostě kopyto je, že je dobrá na kydani hnoje a snad na to lonzovani (pokud se prokáže, že koně janci kvůli ní, tak ani to lonzovani) ale víc ne...?
Zkuste se na to mrknout i z druhé strany, ne jen brblat na zaměstnavatele, že mrha potenciálem svých zaměstnanců....
A propo, co myslíte že se stane, když dotyčná přijde za zaměstnavatelem s tím, že koně pod jejím vedením janci a ona chce aby s nima mohla dělat ještě víc?
Ale jestli zaměstnavatel požaduje každodenní lonžování, tak mi to s ohledem na zdraví těch "poňů" nepřijde OK.

anobbona: Tak vzhledem k (ano, možná zavádějícímu) popisu situace od zadavatelky mi nepřijde, že by poně dělali problémy kvůli její práci s nimi. Je to napsáno tak, že se zhoršil ten poník po dovolené, kdy s nimi nepracovala. Pouze jsem navrhla to použít jako argument zaměstnavateli. Musím vycházet z toho, co uvádí tazatelka, jiné informace nemám. A ta, jak se zdá, o blaho svěřenců zájem má.
To, co jsem popsala jako postup jednání se zaměstnavatelem, je naprosto v souladu se zachováním slušných bilaterálních vztahů, kdy zaměstnavatele prokazatelně upozorním na potenciál k zlepšení a nebo potenciální problém, a je na zaměstnavateli, jak to vyhodnotí, ostatně je to jeho odpovědnost, nikoho jiného. Pokud má zaměstnavatel pocit, že dotyčná nedosahuje odborné způsobilosti pro práci s koňmi, tak ji nemá nechat s koňmi pracovat. On také zaměstnavatel odpovídá za to, aby jeho zaměstnanci byli řádně proškolení.
Nevím, jak se k tomu zaměstnavatel postaví. To neví nikdo, dokud ta situace nenastane :-) A jak vidíte sama, velmi záleží na tom, jak to zaměstnavateli podá
no taky bych nechodila za zaměstnavatelem s tím, že se mnou nefungujou. to by si slečna mohla naběhnout.
může to být zaměstnavatel/majitel, který má svoji pravdu a prostě bud bude lonžovat jak on chce nebo to bude dělat někdo jiný.
pokud by byl rozumný tak mu zkusit vysvětlit proč fakt není dobře je denně lonžovat, že bys práci střídala, bla, bla. prostě bys nastolila jiný režim práce s jeho svolením.
oni jsou způsobilý? rozumí koním/ nerozumí? proč se musí jen lonžovat a to tak často? (to fakt není dobře)
anobbona
napsal(a):
Proc si lidi mysli, ze lonzovani je brnkacka, co muze delat kazdy?! Zamestnavatel nedovoli hry s konmi, aby se nezkazili, ale povoli lonzovani. To asi nebude clovek znaly prace s konmi. Muze byt dobry vedouci pracovnik,coz se dnes velmi zada, a zaroven neni odbornik prez kone. Takovych je,jeje. Poniky lze bohuzel velmi rychle pokazit, ale opravit snad ani nejdou.
Lindor

XXX.XXX.155.51
Jsem se právě snažila zjistit kdo se kolem poniček motal ale bylo mi právě řečeno že o nikom neví. Dnes jsem vzala jednoho kolegu co pracoval v Kladrubech nad Labem a v Tlumačově jako jezdec všestrannosti a když k holkám vlezl tak zůstal hledět, on sám ví jaká byla před mou dovolenou a jak se teď změnila. Sem mu zdědila své obavy, jelikož si nejsu vědoma nějaké chyby z mé strany, co by vedla ke změně jejího chování a on také neví, jelikož několikrát u mé práce s nimi byl. Ale má to aspoň u vedoucího pokrok, bylo mi dovoleno je brát na procházky ven, mám povoleno jim pár lonžování změnit takže nyní plánuji s holkama (poničkama) dělat i jiné věci.
Kallisto : ano, když se dají ven tak lítají, mají k dispozici velký výběh a když nejsem v práci a jdu kolem tak dovádějí.
Annobbona: nejsem člověk co dělá že ví o koních všechno, vím, že s koňmi není extrémně lehká práce ale rozhodně bych nikdy neudělala koni něco hnusného. Po mé 5 denní dovolené se ponička změnila, před dovolenou byla vždy natěšená že se jde něco dělat. Na vedoucího nic neházím, jen se mi zdá jako blbost je lonžovat skoro celý týden a nemoci je vzít ven nebo dělat i něco jiného aby se činnost obměnila. K poničkám nikdo nešel jelikož se ostatní cítí trapně i když se vedou ven ale já si je velmi oblíbila. Já to s nima neberu jako otravu ale jako odměnu a doplněk k volnému času po práci a jejich nadšení (než sem odjela během dovolené) mi dělalo radost než aby stály buď venku a nebo v boxe. Tím nechci říct že mě nebaví má práce, jelikož vše co dělám mě baví, od vyvážení hnoje až po údržbu areálu. Pokud vás můj dotaz rozhořčil protože jsem mladá, nebo můj stručný popis situace co nastala, tak je mi to líto ale mám po internetu špatné vyjadřování.
Šutřík: moc děkuji, přiložený odkaz se mi moc líbí a určitě zkusím