Říkala jsem si, že by nebylo špatné téma pro nás méně zkušené na cvičení oka, kdy často nevíme, co vidíme, co máme vidět a jestli je to norma, odchylka, případně jak vážná.
Myslím tedy téma s obrázky nebo videi koňské stavby, pohybu, postoje apod., kdy zkušenější poradí, na co přesně koukat a třeba pojmenují problém, protože u začátečníků je to pocit, že je to nějaké divné, ale neznají terminologii a nemají mnoho zkušeností.
Jako ilustrační foto vkládám tohle kopyto, co dala majitelka do FB poradny. Uznávám, že tam i laik pozná, že to je mimo normu. Jaké jsou vaše postřehy, názory, doporučení, prognozy?
Já jako laik tam vidím prohnutou přední stěnu, korunka mi připadá na to kopyto "moc velká", tedy kopyto úzké, nevím, jestli překrvená a asi moc vysoké patky?
EDIT: Dle textu jde o rok starou fotografii, nyní je kůň na podložkách (nevím, co si pod tím představit), uvažují o operaci vazů. Kůň 6 let, ježděn. To jen pro dokreslení situace.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dotaz
napsal(a):
Říkala jsem si, že by nebylo špatné téma pro nás méně zkušené na cvičení oka, kdy často nevíme, co vidíme, co máme vidět a jestli je to norma, odchylka, případně jak vážná.
Myslím tedy téma s obrázky nebo videi koňské stavby, pohybu, postoje apod., kdy zkušenější poradí, na co přesně koukat a třeba pojmenují problém, protože u začátečníků je to pocit, že je to nějaké divné, ale neznají terminologii a nemají mnoho zkušeností.
Jako ilustrační foto vkládám tohle kopyto, co dala majitelka do FB poradny. Uznávám, že tam i laik pozná, že to je mimo normu. Jaké jsou vaše postřehy, názory, doporučení, prognozy?
Já jako laik tam vidím prohnutou přední stěnu, korunka mi připadá na to kopyto "moc velká", tedy kopyto úzké, nevím, jestli překrvená a asi moc vysoké patky?
EDIT: Dle textu jde o rok starou fotografii, nyní je kůň na podložkách (nevím, co si pod tím představit), uvažují o operaci vazů. Kůň 6 let, ježděn. To jen pro dokreslení situace.
Na tom někdo jezdí? Vidíte správně, "krásný" špalek a překlubní kopyto. Tyhle věci se řeší hned od hříběte a ne v 6 letech.
Překlubní tedy, že "stojí moc na špičce"? Myslím to tak, že je moc kolmé, nevím, jak lépe to popsat.
Jinak text majitelky:
Dobry den. Mam dotaz. Ma nekdo zkusenost s tenotomii nebo s desmotomii, ktera mi byla kovarem doporucena provest u spakoveho kopyta? Je to rizikova operace s nejistym vysledkem? Pomuze to, aby se kun postavil na patky? Jak dlouho trva lecba, nez bude kun schopen pod sedlo? Bude mozne po operaci hobby rezim s tim, ze obcas skacem do metru a jezdime zakladni drezuru? Jedna se o hrudni pravou koncetinu. Dekuji mnohokrat za odpovedi ❤... (foto je cca rok stare, dnes nestoji na podlozkach, kun v kvetnu 6 let).

Pěkné téma.
Za mě. Velmi špalkové kopyto, prohnutá stěna, vytlačená korunka. Podlitiny - zřejmě tlakem na škáru, kvůli špalku. Předpokládám poškození škáry až separaci, tj. i nemoc bílé čáry, mechanickou náchylnost na schvácení, problémy kloubů i výše na noze...
napsal(a):
Pěkné téma.
Za mě. Velmi špalkové kopyto, prohnutá stěna, vytlačená korunka. Podlitiny - zřejmě tlakem na škáru, kvůli špalku. Předpokládám poškození škáry až separaci, tj. i nemoc bílé čáry, mechanickou náchylnost na schvácení, problémy kloubů i výše na noze...
Jaká je terapie? Jakože správný trim, ale jak takový trim vypadá? Ubírá se jen na patkách nebo jak to funguje?

v patce se struktury kopyta(kopytní chrupavky) tlačí nahoru, dělá se otlak?

kallisto
napsal(a):
Jaká je terapie? Jakože správný trim, ale jak takový trim vypadá? Ubírá se jen na patkách nebo jak to funguje?
Nejsem kovář ani kopytář. Tak nevím. Patky to chce nižší, ale asi to paradoxně nepůjde přes větší strouhání patek, to by kopyto ještě víc "stálo na špičce". Nevím. U dospělých koní to má podle mě omezené možnosti a je to horší, než je náprava naopak ostroúhlého kopyta.
Ale do přerušení šlachy, jak bylo navrhnuto majitelce koně podle popisu výše, bych asi nešla. Minimálně ne bez konzultace s několika znalými veterináři. Sice se tím sníží tlak, který "staví" kopyto do špalku, ale... Špalek je dost záhul i na klouby, to kopyto v podstatě přišlo o možnost tlumení došlapu střelkou, střelka bude při došlapu nad zemí, možná zakrnělá.
A můžu se zeptat, proč má takové kopyto podkovy? Tahle vypadá vzadu nějak spojená. Čeho tím chce ten kovář dosáhnout? Nedrží to to kopyto "stažené"?
Omlouvám se pro někoho za triviálnost dotazu, ale fakt se v tom nevyznám a nikdy jsem se s žádnými speciálními podkovami ani s takhle velkou vadou nesetkala. V komentářích většina doporučovala vyzout, paní psala, že kůň podkovy mít musí, tak právě přemýšlím, z jakého důvodu.

Jo taky jsem ty podkovy a vložky v nich nepochopila, myslím, že podkovář v tom má prsty...kontakt střelu se zemí a.t.d.
Edit: leda z důvodu, že na neokovaném se to v kopytě moc hýbe a koník kulhá.

Dotaz
napsal(a):
Překlubní tedy, že "stojí moc na špičce"? Myslím to tak, že je moc kolmé, nevím, jak lépe to popsat.
Jinak text majitelky:
Dobry den. Mam dotaz. Ma nekdo zkusenost s tenotomii nebo s desmotomii, ktera mi byla kovarem doporucena provest u spakoveho kopyta? Je to rizikova operace s nejistym vysledkem? Pomuze to, aby se kun postavil na patky? Jak dlouho trva lecba, nez bude kun schopen pod sedlo? Bude mozne po operaci hobby rezim s tim, ze obcas skacem do metru a jezdime zakladni drezuru? Jedna se o hrudni pravou koncetinu. Dekuji mnohokrat za odpovedi ❤... (foto je cca rok stare, dnes nestoji na podlozkach, kun v kvetnu 6 let).
Ano, stojí moc na špičce. Občas se s tím rodí hříbata nebo mláďata přežvýkavců (prostě ta, co mají dlouhé nohy). Mají zkrácené ohybače, jak leží v děloze do klubíčka, aby zabrala co nejméně místa. A jak říkám dětem ve škole, jsou líná "cvičit". Většinou se to po porodu přirozeným pohybem srovná. Někdy ne a pak musí zasáhnout ortopedický kovář nebo vet. Letos má zrovna na tohle téma moc pěknou maturitní práci jedna naše studentka.

kallisto
napsal(a):
Jak píše Pipilota.
napsal(a):
Ano, stojí moc na špičce. Občas se s tím rodí hříbata nebo mláďata přežvýkavců (prostě ta, co mají dlouhé nohy). Mají zkrácené ohybače, jak leží v děloze do klubíčka, aby zabrala co nejméně místa. A jak říkám dětem ve škole, jsou líná "cvičit". Většinou se to po porodu přirozeným pohybem srovná. Někdy ne a pak musí zasáhnout ortopedický kovář nebo vet. Letos má zrovna na tohle téma moc pěknou maturitní práci jedna naše studentka.
Jestli bude online dostupná, tak bych se ráda jukla. :)

Dotaz
napsal(a):
A můžu se zeptat, proč má takové kopyto podkovy? Tahle vypadá vzadu nějak spojená. Čeho tím chce ten kovář dosáhnout? Nedrží to to kopyto "stažené"?
Omlouvám se pro někoho za triviálnost dotazu, ale fakt se v tom nevyznám a nikdy jsem se s žádnými speciálními podkovami ani s takhle velkou vadou nesetkala. V komentářích většina doporučovala vyzout, paní psala, že kůň podkovy mít musí, tak právě přemýšlím, z jakého důvodu.
Dotaz není triviální, mně by to taky zajímalo. Já v tom podkování žádný přínos nevidím, ale nejsem ortopedický kovář a nevím všechno.

Dotaz
napsal(a):
Jestli bude online dostupná, tak bych se ráda jukla. :)
Jestli bude dítko svolné, tak ano. Proberu to s ní, až (jestli) se uvidíme. Ale stejně se budete muset před maturitami připomenout, já myšlenku nemusím udržet.

Tohle je velmi zajímavé podělení se o vlastní zkušenost s velkým špalkem:
http://srovnejkopyta.cz/category/spalkove-kopyto/
napsal(a):
Super čtení, děkuju. Přečetla jsem to jedním dechem a teda smekám před všemi zúčastněnými. Snad si bude koník ještě dlouho užívat kvalitního života, moc bych mu to přála.

napsal(a):
Jedno oko nezůstalo suchý! Bezvadný článek.

Dotaz: EDIT: Dle textu jde o rok starou fotografii, nyní je kůň na podložkách (nevím, co si pod tím představit), uvažují o operaci vazů. Kůň 6 let, ježděn. To jen pro dokreslení situace.
Četla jsem tu diskusi k tomuto kopytu na fejsbůku. V první řadě bych ráda upozornila, že majitelka tam naopak psala, že kůň už NENÍ na podložkách. Pokud si neumíte představit koně nakovaného na podložkách, tak přímo vámi dodaný obrázek to ukazuje - podložka je klínového tvaru umístěná od středu kopyta směrem k patkám, které zvedá. Je tam nejspíš z toho důvodu, aby se patky mohly průběžně ubírat, ale úhel kopyta zůstával stejný, a nedocházelo k zvyšujícímu se tahu za hluboký ohýbač, který nadělal tolik starostí paní v článku ze srovnejkopyta. Podkova není nestandardního tvaru ("spojená"), tento dojem právě dělá ona podložka, která se za patkami stáčí z nějakého důvodu nahoru.
Nicméně dlouhodobě to samozřejmě takto nejde řešit, klín musí pryč, aby se noha začala přizpůsobovat novému stavu. Proto majitelka upozorňovala, že klín už nepoužívají. Samozřejmě všechny změny, které mají vliv na šlachy, je třeba dělat velmi pozvolna - klín proto mohl mít své opodstatnění pro přechodné období.
Podkování samotné nemusí být problém a skutečně může napomoci řešení problému. Pokud se pozorně podíváte, zjistíte, že nediletantští podkováři přitloukají podkovu pouze v přední třetině kopyta. To je rigidní část kopyta, která při došlapu nemění svůj tvar, nepruží, a proto takto připevněná podkova nenarušuje kopytní mechanismus. https://www.equichannel.cz/kopytni-mechanismus Současně je vhodné, aby bylo kopyto pod podkovou upravené tak, aby střel dosahoval na podklad při došlapu - to znamená co možná tenká podkova bez ozubů a hmatce, a více sebrané stěny, které podkova nahrazuje. Jeden z důvodů, proč se trim pod podkovu a trim bosý musejí zákonitě lišit, a pokud vám někdo vystrouhá bosého koně jako kovaného, tak pak kůň nemůže chodit. Velmi pružná část je potom oblast střelu a patek. Kolem střelu se silná rohovina kopytní stěny stáčí směrem pod chodidlo - rozpěrky. Vznikají tím dva trojúhelníky kolem střelky, všichni známe. Díky tomuto "listovému" složení může kopyto v této části výrazněji pracovat, roztahovat se při došlapu, kopytní krevní pumpa, atd. atd. Zároveň se udržují krví zásobené a pružné (a tedy metabolicky aktivní a měkké) chrupavky patek a kopytní chrupavky. Práce kopytních chrupavek na tom "svlečeném" dvojobrázku https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5879/bez-kopyt-neni-kone-cast-11-kdyz-je-kopytnim-chrupavkam-tesno/ a v pohybu zde https://youtu.be/O37dmmofJiU
K tvaru kopyta z fotky - prohnutá přední stěna často následuje propadlou kopytní kost - rohovina se snaží narůstat podél kosti (to by bylo primárně v pořádku), ale potom ji došlapová plocha a překlápění kopyta páčí směrem od kopytní kosti, což způsobuje mechanické rozšíření bílé čáry, které bych, jakkoli se kopyto jeví extrémně úzké, právě tady očekávala. Samozřejmě tohle je pouze spekulace na základě vnějšího, takže je třeba zajistit RTG a podívat se, jak se věci mají.
Nicméně propadu kopytní kosti by odpovídaly i ty vysoké patky a odhadovala, bych, že zespodu bude zbytnělé chodidlo, které, spolu s masivními střely, bude bránit přirozené pružnosti kopyta.
Kopytní chrupavky na takovémto kopytě jsou evidentně vytlačené ze zúženého kopytního pouzdra, budou skutečně nefukční, špatně zásobené živinami a vodou, pravděpodobně i zkostnatělé - takže i přetěžko je vrátit k původní funkci. Pokud se jim ale dá prostor, třeba překvapí.
A nyní prosím názor laika: V každém případě je třeba takové kopyto uvolnit - v první řadě zavést při úpravě kopyta laterální oblouček - dobře vidět na fotkách tu https://www.mustang-trim.cz/l/jak-budovat-kopyto/ Už tím samotným titěrným zásahem se neuvěřitelně pomůže obnově kopyta. Následně je potřeba průběžně snižovat patky (ať je to jakkoli, i pokud je kopyto skutečně schvácené a kost pokleslá, patky musejí dolů). Dále je potřeba rozšiřovat a rozvolnit střel, aby se všechny rýhy (střel, postranní rýhy) postupně začaly vyplňovat, přičemž se nám v nich přestane držet nečistota, a kopyto bude méně náchylné např. k hnilobě. Toho se dá dosáhnout průběžnou krátkodobou úpravou rozpěrek a rohových patek (vrcholů kopytního pouzdra v zadní části kopyta, takových těch "rohů") tak, aby nepřerůstaly střel (až se na úroveň střelu postupným snižováním patek úpravce vůbec dostane) a zároveň ho rozpěrky ze stran neutlačovaly. Zároveň je třeba dávat pozor, aby si přerůstající rohovina rohových patek ne"lehla". Takto si myslím, že bude možné kopyto postavené na špici, s pravděpodobně na špici postavenou kopytní kostí, postupně dorovnat zpět tak, aby kopytní kost mohla spočinout v přirozené rovině (nikoli absolutní, je zjištěno, že každý kůň má úhel trochu jiný) s podkladem, a přední stěna kopyta mohla narůstat podél kopytní kosti bez páčení o podklad - a tomu zároveň napomůže mustang roll, tedy zaoblení překlopové hrany kopyta (případně podkova s usnadněným překlopem).
Pro trénování oka mohu srdečně doporučit seriál Poznej kopyta koní na Eqch - první díl https://www.equichannel.cz/poznej-kopyta-koni další díly bohužel nenalinkovali pod článek, ale jsou pochopitelně k nalezení přes vyhledávání, všechny se jmenují Poznej kopyta koní, s pořadovým číslem :-)

Na fejsbůku také podotkli, že nejen kopytem živ je kůň, a je třeba posoudit celou končetinu a pohybový projev koně. V článku na srovnejkopyta to paní krásně zmiňuje - i to stranově nesouměrné nasvalení. To jsou věci, které já už si vůbec netroufám posoudit, a samozřejmě přispívají k rozhodnutí, co dál s dotyčným kopytem podnikat. Z obrázku v úvodu lze velmi omezeně posoudit pouze viditelné deformace samotného kopyta... Je také možné, že se bude vzhledem k další fyziologii koně, muset postupovat uplně jinak, než si myslím z pohledu na kopyto.
Buggyra:
To se omlouvám s těmi podložkami, špatně jsem četla. Mně přišla zmiňovaná kombinace takového kopyta a položek pod patkami nelogická, tak jsem přehlédla, že je to neaktuální. Je škoda, že v článku nebyl současný stav, jak kopyto s odstupem roku vlastně vypadá.
Jinak díky za obsáhlý komentář, večer juknu na ty odkazy.
Tady v inzerátu uvádí, že i přes sbíhavý postoj předních končetin bude kůň vhodný na military. Uznávám, že fotka je mizerná úhlem, ale co si o vyhlídkách takového koníka myslíte? Je vůbec vhodný na nějakou jezdeckou kariéru? Co lze čekat do budoucna?
Inzerát a další fotky zde.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133544849/prodam-hrebecka.php

Dotaz
napsal(a):
Tady v inzerátu uvádí, že i přes sbíhavý postoj předních končetin bude kůň vhodný na military. Uznávám, že fotka je mizerná úhlem, ale co si o vyhlídkách takového koníka myslíte? Je vůbec vhodný na nějakou jezdeckou kariéru? Co lze čekat do budoucna?
Mé (nedokonalé) oko vidí dlouhé spěnky, nelíbí se mi pravý karpus a když k tomu přičtu velký tělesný rámec (a tudíž velkou hmotnost), nekoupila bych. Na military už vůbec ne. Můj názor.
Dotaz
napsal(a):
Za mě, ve chvíli kdy tvrdím že to ničemu nevadí, chci 80k s tím že další rok ani nevím jak a co bude, tak bych měla mít k dispozici RTG a oficiální zprávu od veterináře... Možná že mě mluví fotograf, ale taky mám. Názor takový že od určité částky a směru prodeje - sport, prostě musí být kvalitní fotky v postoji. Takhle v. Tomhle úhlu a fotce mi osobně přijde že byť je dvouletej a roste, tak bude mít víc problémů než jen postoj nohou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51
Zkoumali jsme to se známou. Čtyři hribata po skvělém hrebci jak exterierem tak výkonem. Tři matky celkem. Tři hribata kriva a na hovno. Čtvrté (starší sestra tohohle) nedohledane. Přitom kobylky celkem slušne bez vad a jiná hribata cajk. Domyslete se samy...

Dotaz
napsal(a):
Dá se se sbíhavým postojem něco dělat?
No jen než se uzavřou růstové zóny příslušných kostí, takže cca do roka (? -ten klasický obrázek s barevnými kostmi, z hlavy ho neumím).
Znala jsem pár různě křivých plnokrevníků, kteří normálně běhali (tj. vysoká zátěž po několik let), a neměli při tom potíže.
Jak píše lenacia, bez RTG bych nevěřila ničemu. Jak to vypadá v té noze do té doby nikdo neví, a odhadovat na základě "já si myslím", co z toho koně bude, je věštba. U plnokrevníků je výhoda, že je to rutina, o jednoho koně v tréninku míň nebo víc, se neřeší, takže ho nevyšetřují, prsknou ho do tréninku, a buď na to v tréninku má nebo ne (sleduje se, jestli cválá rovnoměrně na obě nohy, jak se vyrovná s cvalem z kopce, do kopce, na různých površích, zda se objevují únavová a zátěžová poškození pohybového aparátu...) - tam si to holt můžou dovolit.

Hodne udela podkovar.management.a nasledny vycvik.

napsal(a):
No jen než se uzavřou růstové zóny příslušných kostí, takže cca do roka (? -ten klasický obrázek s barevnými kostmi, z hlavy ho neumím).
Znala jsem pár různě křivých plnokrevníků, kteří normálně běhali (tj. vysoká zátěž po několik let), a neměli při tom potíže.
Jak píše lenacia, bez RTG bych nevěřila ničemu. Jak to vypadá v té noze do té doby nikdo neví, a odhadovat na základě "já si myslím", co z toho koně bude, je věštba. U plnokrevníků je výhoda, že je to rutina, o jednoho koně v tréninku míň nebo víc, se neřeší, takže ho nevyšetřují, prsknou ho do tréninku, a buď na to v tréninku má nebo ne (sleduje se, jestli cválá rovnoměrně na obě nohy, jak se vyrovná s cvalem z kopce, do kopce, na různých površích, zda se objevují únavová a zátěžová poškození pohybového aparátu...) - tam si to holt můžou dovolit.
Viz Korok. Ale to je jeden z mnoha, který to zvládl.

napsal(a):
Hodne udela podkovar.management.a nasledny vycvik.
To ano, ale stejně bych do takového koně primárně nešla.
Tiež mi pri tejto fotke hneď prišli na um dostiháci. Rôzne priklaknutia, krivé nohy - mali sme v tréningu koňa s dlhými spenkami, v karpe do X, od spenky vytočené von. Normálne s tým behal, asi tri roky, potom šiel na špacír, lebo nemal výkonnosť. A to je len jeden z mnohých. Spomínam si na podobne dlhé penky u jedného vytrvalca, nakoniec skončil piaty na WCH mladých koní (7-ročné na 120 km), dnes behá v púšti už asi tretím rokom a vôbec nechodí pomaly- tak v priemere cez 20km/h na 120 km.
Jasne, keď vyberám koňa, ktorého idem kúpiť, tak vyberám korektný postoj, zvlášť do športu. Ale šanca, že to bude vadiť je tak 50:50. Je to mladý kôň, niečo ešte podrastie, môžu tie spenky aspoň opticky spevnieť.
U plnokrevníků je výhoda, že je to rutina, o jednoho koně v tréninku míň nebo víc, se neřeší, takže ho nevyšetřují, prsknou ho do tréninku, a buď na to v tréninku má nebo ne (sleduje se, jestli cválá rovnoměrně na obě nohy, jak se vyrovná s cvalem z kopce, do kopce, na různých površích, zda se objevují únavová a zátěžová poškození pohybového aparátu...) - tam si to holt můžou dovolit.
To teda vůbec není pravda. V dostihovém sportu se normálně pracuje s RTG, i preventivními. Nevím, jestli máte nějaké zkušenosti a případně kde jste je nabrala, ale pokud toto dělala jedna dostihová stáj, tak byla opravdu jediná. Křiví a jinak nekorektní koně nebo koně s problematickým původem se normálně rentgenují před zátěží i během ní a jejich zdravotní stav je sledován a výsledky průběžně vyhodnocovány. Křivého koně bez kvalitního vyšetření ani nepustí na start dostihu - k čemu by bylo natrénovat koně, který nikdy běhat nebude?
Nechci tvrdit, že se tam občas nedějí strašné věci, ale pravidla jsou rozhodně přísnější a přísněji vyžadovaná než třeba v jezdeckém sportu.

napsal(a):
To ano, ale stejně bych do takového koně primárně nešla.
Barva super, ale jak říkáte, už teď je nakovaný a jestli bude velký, můžou se objevit i jiné problémy- wobler syndrom, kdyby byl za 30, že si kupec dodělá RTG nebo bude jen na lesocourání, pro neambiciozního jezdce nebo risk a zkusit sport, pak cena nemusí tolik pálit, když to bude v háji.
Já sama jsem koupila ročku po Aristo Z, cena mohla být úplně někde jinde a byla pouze za 25, ale měla jako hříbě pod matkou úraz na noze, byla na klinice ...na noze má teď jen jizvu, která je volná- byla už při koupi, v ničem neomezuje kobyle je teď letos 8 let, mám jí na rekreačku, skáče jen volnost-nemám jezdce, já se nemůžu zmárnit. Chtěla jsem koně po Aristo Z, proto jsem to riskla.

Varaxi, v dnešní době je to, pravda, asi jinak. Já mám zkušenosti z dob před dvaceti lety - navíc tady v Sudetách, nikoli v Chuchli (připočtěte si k tomu tedy ještě deset let do pravěku :-) Tenkrát v našich podmínkách v žádném případě nebyly běžně dostupné záležitosti jako RTG.
napsal(a):
Varaxi, v dnešní době je to, pravda, asi jinak. Já mám zkušenosti z dob před dvaceti lety - navíc tady v Sudetách, nikoli v Chuchli (připočtěte si k tomu tedy ještě deset let do pravěku :-) Tenkrát v našich podmínkách v žádném případě nebyly běžně dostupné záležitosti jako RTG.
Ok, to mně bylo 10, to zas nic nevím já. :)

Plus mám k tomu ještě i pár informací nakonec i z té Chuchle a z Chabů z dob ještě dávněji minulých od starší známé :-) Za minulého režimu bylo vůbec všechno jinak.
Chtěla jsem tím pouze říci, že i s křivýma nohama může být kůň naprosto bez problémů, a ilustrovala jsem to na tom příkladu (nadto se ti plnokrevníci obsedají mladí, a trénují s neuzavřenými růstovými zónami, takže ta zátěž na pohybový aparát je ještě diametrálně vyšší). Ale samozřejmě taky být bez problémů nemusí.
Stalo se nedaleko, hříbě pod matkou různě křivé (jak tak hříbata bývají), tak majitelka povolala ortopedy, kováře, začali do toho hrabat (hříbě nakované už pod matkou), hříběti nohy rovnat - a nakonec koník celoživotně kulhá. Z naší stáje dotyčné radili do toho nehrabat a nevymýšlet, podívat se, jak se nohy srovnají aspoň do odstavu, nenechala si to vymluvit, dala na radu odborníků. Ale ví bůh, jak by se to vyvinulo, RTG tohodle konkrétního koně nikdy neexistovaly... Všichni do toho hrabali jen od oka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51
No tak na druhou stranu je asi rozdíl jestli za noha nese lehounkyho plnaska nebo dvakrát tak tezkyho mamuta že. Se kterým se sice běhat nebude ale nedejbože s tím zkoušet parkur a jiný věci. Věřím že porovnat to vyjde takovýhle zvíře o dost hůř jak ten plnase který řekněme si to sice jsou bebíčka že chytnou leccos ale zároveň zas dokážou ustát neskutečný věci.

Ony teda mimochodem ty další inzeráty ze stejné "stáje" také stojí za to https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133544402/prodam-hrebce.php - tenhle se mému laickému oku taky kdovíjak nezdá. Co ta záda? Přijdou vám ok? Není tam náznak kapříka? Asi bych na to uplně nechtěla hledat sedlo.... Asi i dvouletého hřebce si představuji trochu jinak za stovku. Dělá to na mě dojem nějakého hromadného lučního odchovu, a jejich oznámení "kůň se jeví že by mohl být do vyššího sportu" ve mně vyvolává otázku, na jakém podkladě asi to "jevení" vyhádali?
V kontrastu s tím jejich poslední inzerát - 12letý pěkný kůň s fotkou pod jezdcem ve skoku a bez zmínky o zdravotních potížích za čtyřicet. Fakt zajímavá cenotvorba. https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133543719/prodam-hrebce.php
napsal(a):
Ony teda mimochodem ty další inzeráty ze stejné "stáje" také stojí za to https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133544402/prodam-hrebce.php - tenhle se mému laickému oku taky kdovíjak nezdá. Co ta záda? Přijdou vám ok? Není tam náznak kapříka? Asi bych na to uplně nechtěla hledat sedlo.... Asi i dvouletého hřebce si představuji trochu jinak za stovku. Dělá to na mě dojem nějakého hromadného lučního odchovu, a jejich oznámení "kůň se jeví že by mohl být do vyššího sportu" ve mně vyvolává otázku, na jakém podkladě asi to "jevení" vyhádali?
V kontrastu s tím jejich poslední inzerát - 12letý pěkný kůň s fotkou pod jezdcem ve skoku a bez zmínky o zdravotních potížích za čtyřicet. Fakt zajímavá cenotvorba. https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133543719/prodam-hrebce.php
To jsem taky nepochopila a souhlasím s Lenkou, že u koně do sportu a za 100 000 by mohla být alespoň slušná fotka, kde je kůň celý.
Kladu si otázku, co je s tím dvanáctiletým koněm tedy špatně, že je tak podezřele levný, když za ta hříbata s vadami chtějí dvojnásobek.
Dotaz
napsal(a):
To jsem taky nepochopila a souhlasím s Lenkou, že u koně do sportu a za 100 000 by mohla být alespoň slušná fotka, kde je kůň celý.
Kladu si otázku, co je s tím dvanáctiletým koněm tedy špatně, že je tak podezřele levný, když za ta hříbata s vadami chtějí dvojnásobek.
Může to být jenom úhlem pohledu... Spousta starých koňaku má nastaveno, že už mu bude padat výkon. Zatímco u hříbat jsou ty naděje... vlastně prodává tu naději co může vyrůst ;-). ( No já to tedy vnímám přesně naopak než prodávající. Ale už jindy jsem psala, že spousta inzerce je jako by nechtěli prodat)
Přiznávám, že hříbátka chladnokrevníků nemám nakoukaná, ale tahle stavba těla, hlavně poměr hlava tělo, mi přijde hodně zvláštní. Je to normální?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/134241822/hrebecek-belgickeho-chladnokrevnika.php
Dotaz
napsal(a):
Přiznávám, že hříbátka chladnokrevníků nemám nakoukaná, ale tahle stavba těla, hlavně poměr hlava tělo, mi přijde hodně zvláštní. Je to normální?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/134241822/hrebecek-belgickeho-chladnokrevnika.php
Ty fotky jsou opravdu nelichotivé. ALE je to hříbě v takové té první extra medvědí srsti - to myslím taky zkresluje poměr hlava/tělo. K tomu je asi pořádně živené, tedy má od matky mléka... Dohromady se to tak sečetlo. Něco na něm bude vidět až shodí ten kožich. (ale hlava mi také přijde malinko menší - nejspíš je to dáno i tím, že nejčastěji je u nás k vidění slezský norik, který má zase velkou a hrubou hlavu v poměru k tělu)
Pipilota
napsal(a):
Ty fotky jsou opravdu nelichotivé. ALE je to hříbě v takové té první extra medvědí srsti - to myslím taky zkresluje poměr hlava/tělo. K tomu je asi pořádně živené, tedy má od matky mléka... Dohromady se to tak sečetlo. Něco na něm bude vidět až shodí ten kožich. (ale hlava mi také přijde malinko menší - nejspíš je to dáno i tím, že nejčastěji je u nás k vidění slezský norik, který má zase velkou a hrubou hlavu v poměru k tělu)
Ano, některé ty fotky jsou pravdu jako nepovedený Photoshop. :)

Ony různé části těla rostou každá trochu jinak (alometrie růstu- změny proporcí těla v průběhu růstu) ... po narození rostou pomaleji ty orgány, které v době porodu už byly dostatečně vyvinuty, naopak rychlejšímu růstu se dostává svalstvu a tuku.
Edit: jo tak tady nad tou fotkou jsem taky váhala.
On má psáno belgický chladnokrevník ,třeba je to nějaký ten brabantský a někteří jsou skutečně takoví ,do šířky vyloupnutí a hrozně jako osvalení,.
Za mě vypadají spíš jako šlechtění na maso,než na jakoukoli práci
Srst má vážně jak plyšák ,tu shodí ,ale jinak na něm abnormality nevidím

A mně zas vůbec divný nepřipadá, právě proto že je to belg. chlaďásek. Tihle medvědi mi přijdou (narozdíl od jiných hříbat) děsně roztomilí
Jaký máte názor na ty předky? LP podsunuté a dlouhé patky? Na PP mi přijdou nějaké strašně vysoké, možná fotky a jejich úhel klamou?
Čeho si ještě všímat?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/136013250/plemenny-hrebec-a11-nabidka-pripousteni.php

Mizerný fotky. Jediné, co z toho umím říct, že to má přerostlé. Víc na tom vykoukat nejde - malá/velká podkova, zda jsou patky podsunuté, vysoké budou spolu s celkovou výškou kopyta, ale jestli jsou vysoké relativně ke kopytu, to tam nemohu vidět, kůň je focený seshora, nejsme v rovině kopyt, není na rovném povrchu, leccos může být zkreslené. Zdá se, že má prohnutou přední stěnu, to může nakrásně být pouze důsledek přerostlého kopyta v páce (navíc s podkovou).
Všímat by si tady šlo celkového postavení nohou. Já to posoudit neumím. Opět to trochu zkresluje úhel fotky, a navíc na první nestojí kůň na všech čtyřech. Ale přední má zasunuté pod tělo, a otázka je, zda je to důsledek toho, že potřebuje mít došlapovou plochu pod osou těla (a protože došlapová plocha je ujetá díky přerostlým kopytům dopředu, tak nohu posouvá kůň dozadu) a nebo jeho běžný postoj, z kterého by se už možná cosi dalo usuzovat. A nebo tak ještě může krásně stát kvůli terénu, že.
Dotaz
napsal(a):
Jaký máte názor na ty předky? LP podsunuté a dlouhé patky? Na PP mi přijdou nějaké strašně vysoké, možná fotky a jejich úhel klamou?
Čeho si ještě všímat?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/136013250/plemenny-hrebec-a11-nabidka-pripousteni.php
Že je to neskutočne mizerná prezentácia plemenníka. Ja viem, a 1/1 sa na exteriér nehrajú, ale kuadoprdele, to nemôžu ostrúhať toho koňa? A prečo má vôbec podkovy vpredu, keď pripúšťa?
A kopytá mi prídu schvátené.

Dotaz
napsal(a):
Čeho si ještě všímat?
Brutálně přerostlá kopyta (jak tohle může vůbec někdo veřejně prezentovat ) + LP po schvácení.
Arbora
napsal(a):
Že je to neskutočne mizerná prezentácia plemenníka. Ja viem, a 1/1 sa na exteriér nehrajú, ale kuadoprdele, to nemôžu ostrúhať toho koňa? A prečo má vôbec podkovy vpredu, keď pripúšťa?
A kopytá mi prídu schvátené.
Souhlasím s tou naprosto tristní prezentací plemeníka.
V kraji kde je tolik kříženců, by dobrá prezentace mohla vést např. k uplatnění v polokrevném chovu... (takhle po něm rozhodně nikdo nesáhne)
(se mi to zdá spíš jako snaha nějaký peníz získat z připouštění - je mi to sympatické zvíře)
Jinak posoudit nohy se z toho moc nedá. Kopyta děs, ale kdo ví z čeho... By mě zajímaly přední spěnky, jestli je to zkreslené úhlem fotky, nebo už věk...)
A1/1 plemeník si rozhodně zaslouží lepší péči! A u prezentace bych uvítala i info co dělá a s jakým úspěchem mimo dráhu (jako opravdu bych ocenila i účast na hobíčkách s někým méně zkušeným - jako, že je povahově supr či taková prezentace)
lenacia
napsal(a):
Tohle je jen pro zábavu... Fotila sem na tu online výstavu 🙂
Tak chytit tohle postavení asi dalo práce... Nebo náhoda?
Škoda, že nemáte hezčí prostředí. Jednolité kontrastní pozadí (zelený, čerstvě střižený živý plot, nebo tmavá zeď nějaké haly, pěkná vrata) A taky bych více zamířila na střed těla hříběte (malinko víc zespodu). A rozhodně vyměnit ohlávečku - nebo ji na odvrácené straně stáhnout, aby seděla.
Líbivé to je - šanci tam vidím... (taky kolik se sejde hříbat v dané kategorii a jakých)
Pipilota
napsal(a):
Tak chytit tohle postavení asi dalo práce... Nebo náhoda?
Škoda, že nemáte hezčí prostředí. Jednolité kontrastní pozadí (zelený, čerstvě střižený živý plot, nebo tmavá zeď nějaké haly, pěkná vrata) A taky bych více zamířila na střed těla hříběte (malinko víc zespodu). A rozhodně vyměnit ohlávečku - nebo ji na odvrácené straně stáhnout, aby seděla.
Líbivé to je - šanci tam vidím... (taky kolik se sejde hříbat v dané kategorii a jakých)
Taková napůl náhoda napůl záměr, snimala sem sekvenci abych je chytla správně... Že nemáme jednoleté pozadí je skutečně škoda, ale nic takového tu nemáme. Tak sem řekla že půjdeme aspoň sem ať máme v pozadí tu krajinu.
Lehnout si a fotit takhle l... Možná bych to ještě prefotila jestli zbyde čas

To jsi ale chytla krásný záběr
Snad nevytknou tu ohlávku. Uzdečka také není dle mého gusta a trochu to kobyle opticky boří proporce hlavy (nánosník by měl být níž). Jinak paráda
Pipilota
napsal(a):
Souhlasím s tou naprosto tristní prezentací plemeníka.
V kraji kde je tolik kříženců, by dobrá prezentace mohla vést např. k uplatnění v polokrevném chovu... (takhle po něm rozhodně nikdo nesáhne)
(se mi to zdá spíš jako snaha nějaký peníz získat z připouštění - je mi to sympatické zvíře)
Jinak posoudit nohy se z toho moc nedá. Kopyta děs, ale kdo ví z čeho... By mě zajímaly přední spěnky, jestli je to zkreslené úhlem fotky, nebo už věk...)
A1/1 plemeník si rozhodně zaslouží lepší péči! A u prezentace bych uvítala i info co dělá a s jakým úspěchem mimo dráhu (jako opravdu bych ocenila i účast na hobíčkách s někým méně zkušeným - jako, že je povahově supr či taková prezentace)
Predpokladám, že po kariére šiel robiť plemenníka a ničomu inému sa nevenuje.
Pozerám ale teraz, že nie je v katalógu plemenných žrebcov na tento rok.

koně
napsal(a):
Chudáka asi naposledy kovali,dokud ještě závodil .Pak už ani korekce
ten kůň na fotce je nakovaný....

napsal(a):
ten kůň na fotce je nakovaný....
Však právě. Koně to asi myslí tak, že ho už dlouho nikdo nepřekoval.
napsal(a):
To jsi ale chytla krásný záběr
Snad nevytknou tu ohlávku. Uzdečka také není dle mého gusta a trochu to kobyle opticky boří proporce hlavy (nánosník by měl být níž). Jinak paráda
ještě níž? Já počítala ty dva prsty od lícní kosti. S8ra má řepu jako hovadu, je to FULL a všechno mám na poslední dírky, ale nánosník myslím ne, tak ten prodloužím.
Bohužel..chčije a chčije, takže s trochou zázraku možná přefotím n poslední chvíli v neděli jestli přestane

máš tenké prstíčky Jo, kobyla má hlavu jako bejk - tak to možná na té fotce trochu zkresluje. Ale přijde mi, že ten nánosník jí leží příliš blízko u lícní kosti. Třeba je to jen můj dojem... a myslím, že takhle zapnutý by jí snad vadit taky nemusel :-)

Ale mně se tahle druhá fotka líbí mnohem mnohem víc :-)
- jednolité pozadí za kobylou
- rovná plocha (dá se posoudit postoj, z kopyt je něco vidět)
- hříbě má lepší ohlávku :-)
- jsou foceni odspodu a mají pozorný výraz
napsal(a):
Ale mně se tahle druhá fotka líbí mnohem mnohem víc :-)
- jednolité pozadí za kobylou
- rovná plocha (dá se posoudit postoj, z kopyt je něco vidět)
- hříbě má lepší ohlávku :-)
- jsou foceni odspodu a mají pozorný výraz
ohlávka je stejná, jen sem dodělala dirky :)
Měla sem vybrané jiné místo na focení :D Vysoké tůje v řadě, před nimi krásný hnědý dřevěný plot... jenže na druhý straně zase vysoký plot a já měla moc dlouhý objektiv
Ale jinak jo, řekla sem si, že je vyfotím na silnici právě pro tu rovnou plochu. Nakonec sem byla překvapená jak ta střecha a vzadu ani tolik neruší na té fotce.
Ovšem, jak se zdá mám absolutní kopii Sáry jen v plavém
Tak ukazuju ty fotky tady rodině, a syn moji sestřenice, tříletý, mi na větu "Vyhrajou první místa viď že jo." odpověděl "Ne."
https://virtual-horse-show.webnode.cz/cesky-teplokrevnik/

Jé, taková hezká soutěžička...to jsme se taky mohli blejsknout.
napsal(a):
Jé, taková hezká soutěžička...to jsme se taky mohli blejsknout.
no viďte... i když teď se na FB řeší, že paní nevěděla, že to má vyfotit s reálným číslem a ne digitálním.
Nicméně si myslím, že celá ta soutěžička je tak nějak na to cvičení oka :)

nejsem na FB, sice je tam jistě spousta zajímavích skupin, ale to už bych nic jiného krom chodit do práce nedělala. Dcera si nainstalovala do mobilu nějakou aplikaci, co měří čas strávený na mobilu...6 hodin, docela strašidelné , ale alespoň o tom přemýšlí, druh nové závislosti.
napsal(a):
nejsem na FB, sice je tam jistě spousta zajímavích skupin, ale to už bych nic jiného krom chodit do práce nedělala. Dcera si nainstalovala do mobilu nějakou aplikaci, co měří čas strávený na mobilu...6 hodin, docela strašidelné , ale alespoň o tom přemýšlí, druh nové závislosti.
Buďte ráda, ono i v těch přínosných a většinově milých a pozitivních skupinách člověk občas nevěřícně kouká. Teď konkrétně hříbátko, co asi mělo víc štěstí než majitelka rozumu.
Což i pro trénink oka asi taky je, první videa jsou nožky po porodu, pak se to upravilo.
https://www.facebook.com/groups/229430020586659/permalink/1785027131693599/
https://www.facebook.com/ujasanu/photos/pcb.3851958711566085/3851957368232886 Více foteček, jsou veřejné.
Jaká je tak "lhůta" na zlepšení? Kdy už hledat řešení odborníka? EDIT: Je-li nějaké.
napsal(a):
vzhledem k tomu, že já si na mobilu hodně čtu tak mi to tam taky naskáče... Ano, můžeme se bavit jak sou knížky víc cool, ale nějak je mi libější mít 50 knížek a něco okolo 200 komixů v jedné malé krabičce, z které můžu volat babičce
Dotaz
napsal(a):
Buďte ráda, ono i v těch přínosných a většinově milých a pozitivních skupinách člověk občas nevěřícně kouká. Teď konkrétně hříbátko, co asi mělo víc štěstí než majitelka rozumu.
Což i pro trénink oka asi taky je, první videa jsou nožky po porodu, pak se to upravilo.
https://www.facebook.com/ujasanu/photos/pcb.3851958711566085/3851957368232886 Více foteček, jsou veřejné.
Jaká je tak "lhůta" na zlepšení? Kdy už hledat řešení odborníka? EDIT: Je-li nějaké.
Tvrdo a pohyb - nejde li to k lepšímu,OK. Když ne tak třetí až pátý den dát do dlah. Ony ty nožičky mají hodně velkou šanci srovnat se. ALE je potřeba na tom zapracovat. Určitě nenechat hříbě týden v boxu. Tady asi pomohl vybetonovaný základní výběh... Ale než vycházka do přírody, chtělo to 2x denně povodit po asfaltce (hříbě v ohlávce přivázat mámě k obříšníku a 30 min. krokem po tvrdém) No a samozřejmě vrstevník co bude hříbě provokovat ke hrám... Ještě to nemají vyhrané.

Dotaz
napsal(a):
Svého času jsem vídávala telata s různými překlubními postoji, spravilo se, lhůtu si už nepamatuji. U laika odborníka hned. Řešení je - viz Pipilota.
Pipilota
napsal(a):
Tvrdo a pohyb - nejde li to k lepšímu,OK. Když ne tak třetí až pátý den dát do dlah. Ony ty nožičky mají hodně velkou šanci srovnat se. ALE je potřeba na tom zapracovat. Určitě nenechat hříbě týden v boxu. Tady asi pomohl vybetonovaný základní výběh... Ale než vycházka do přírody, chtělo to 2x denně povodit po asfaltce (hříbě v ohlávce přivázat mámě k obříšníku a 30 min. krokem po tvrdém) No a samozřejmě vrstevník co bude hříbě provokovat ke hrám... Ještě to nemají vyhrané.
Díky za vysvětlení.
Dotaz
napsal(a):
I když to vypadá neuvěřitelně,většina velkých telat ,hříbat, je takhle pomuchlaná a samo se to porovná
Měli jsme býčka ,obrovského ,a ten lezl po spěnkách ,když se konečně postavil.
A skutečně většině těch mláďat postačí pohyb,normálně po slámě ,nemusí být nutně nijak řízený a na tvrdém .A jak mají všecko ještě měkké ,prostě se ty zmuchlané nohy rozchodí a postaví,jak mají.

https://www.youtube.com/watch?v=FPn6rwFUde0
taky mohlo dopadnout takto...měla Dotaz myslím na mysli...
Jen pro zajímavost, setkal se někdo s tímto? Nikdy jsem nic podobného neviděla, o co může jít? Foto z Koňské vet. poradny.

Nejsou to ty myši?

Také mě napadlo poranění od nějakého předmětu. Může být třeba, že si kůň šlápnul třeba při drbání pod stěnu přístřešku z vlnitého plechu, a jak tahal kopyto ven, poškodil si o vlny plechu rohovinu - tak nějak si to umím představit. Tyhle pravděpodobné příčiny by měl vyhodnotit majitel/ustajovatel. Vzhledem k tomu, že jsou to evidentně starší záležitosti, řekla bych, že se prostě už nezjistí, co se tomu koni stalo.
A taky si umím dost dobře představit, že ty dvě kruhové rány pod korunkou jsou vylezlý absces, zatímco ta šikmá "čára" prasklin v rohovině by mohla být vnější mechanickou příčinou - třeba přišlápnutí čerstvě nakovanou podkovou (hlavičky podkováků).

okraje jsou ven, to vypadá na nějaké vřídky, abscesy, odrostlé s kopytem...nebo houbu, plísiňku.
Jo a přehodnotila jsem jestli mazat kopyta nebo nemazat.... nikdy jsem nemazala, až letos, zatím jen olej na kopyta- poškozené kopyto Topvet a musím říct, že kopyta dost prokoukla. Byla podélně popraskaná a jako by ta rohovina byla seschlá a to kobyla chodí v ranní rose a stříkám...prostě dostala 14 denní intenzivní kůru cca 3-4x týdně namazané a teď už jen jednou týdně...
Výsledek od veta tam zatím není, kdyžtak odkaz zde, ale není to veřejně. Prý se to objevilo během týdne.
https://m.facebook.com/groups/312652005479309/permalink/4113449888732816/
Koukla jsem na video z inzerátu a moc nevím, co si o to myslet. Myslím, že tahle kobyla už v inzerci byla, aspoň mám ten dojem, že jsem ji už viděla.
Jak byste hodnotili tu akademickou práci?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/135567021/prekrasna-lipicka-klisna.php
https://www.youtube.com/watch?v=IfJq99acbts&ab_channel=PrinceznaAm%C3%A1lka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.254
Dotaz
napsal(a):
Koukla jsem na video z inzerátu a moc nevím, co si o to myslet. Myslím, že tahle kobyla už v inzerci byla, aspoň mám ten dojem, že jsem ji už viděla.
No nebudu hodnotit provedeni ale to co na videu zvládla i znameho 16leta na jedno oko slepa tezkotonazni ct a s eleganci priblozne srovnatelnou. Takze jo něco evidentne umi i kdyz tam nevidim nic zazracnyho ale ze by to bylo joooecht... Nicmene pokud jenudrava tu cenu mit bude v dnesni dobe.

Ale tak jo, kobyla je pěkně na zadku...jen ten cval dozadu nechápu, tam dochází k zakročení předních nohou, občas je zarolovaná a mě teda ruší jezdkyně, ty vlající vytočené nohy a sezení skoro na zadní rozsoše. No my tady, by jsme to s koněm asi nedokázaly, ale já bych chtěla. dneska jsem se snažila, tak zase ve čtvrtek...
Kobyla je krásná a snaživá.
Ale ti lidé na ní ,to je děs
Proč se tam tak mrskají ,bez třmenů ? A ještě na padu ,neestetické ,nestylové ,nepohledné
Zase je pravděpodobné,ať už si jí koupí jakýkoli zoufalec a naučí se jen patřičné slovní povely,bude mu ochotná kobyla tyto cviky provádět taky
Dotaz
napsal(a):
To není dojem, že jste jí viděla...viděla jste jí. Je to takovej bazošovej evergreen, kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu
Liší se možná jenom cena
Nedávno tu v diskusii niekto linkoval video na túto pani a ja som si zo záujmu začala pozerať ďalšie videá. Hoci sa mi tam viacero vecí nepáči, hlavne tie lonžovania na malom kruhu, to miestami silové jazdenie a určite by som našla toho viac, výborne sa na tom cvičí oko. Aj ohľadom padnúceho sedla, aj ohľadom problémových prejavom pod sedlom, ktoré majú zdravotný pôvod. Čo ma ale najviac šokuje sú prípady, keď tam príde kôň, ktorý má čerstvo urobené zuby a napasované sedlo. Po prvej prehliadke brutálne reakcie na chrbát, častokrát vydratá srsť na chrbte, krivo vyplchaté sedlové vankúše. Človek neuveriteľne rýchlo príde o ilúziu, že Nemecko je vyspelá krajina a kone sa tam robia na vyššej úrovni.
A strašne ma rozčuluje to desaťročné dieťa s dokonalým sedom.
Ak ovládate nemčinu aspoň trochu, určite odporúčam. Niektoré videá si púšťam večer miesto Netflixu. https://www.youtube.com/channel/UCE38VHJWUi42BYx7p9erLCw
arte.P

XXX.XXX.160.140
lenacia
napsal(a):
dost mě překvapuje, že sem tam letos neviděla toho kladrubáka s modrým okem a ponožkami
Kdysi jsem se na něj byla podívat - ještě když ho prodávala chovatelka, bylo to hříbě z dvojčat, na kladrubáka mrňous, prodávané za poměrně nízkou cenu, když jsem pak viděla v inzerci kolik za něj paní chtěla, tak jsem se nestačila divit. Ale co si budeme nalhávat atraktivní zbarvení prodává

Dotaz
napsal(a):
Na fotkách vidím kobylu s otevřenou hubou (čili moc ruky), na té třetí jezdkyni se zoufalým sedem (nechápu, že něco takového zveřejní). Na videu koně (zmateně) poskakujícího jako koza, elegance žádná, slečna s neklidnou holení a vytaženou patou. Jo a klisna malinko při těle, ale to je to nejmenší, co by mi vadilo.

Dotaz
napsal(a):
Já v tom akademiku nevidím, jen cirkusové kousky.

Naprostý souhlas s cirkusovými kousky - je vidět, že ten kůň svoje schopnosti nerozvíjel postupně, ale provádí na povel (když natočím našeho plnokrevníka do běla, tak taky umí klusat, cválat na místě, a věřím, že by uměl i pozpátku).

no já si zase pustila i ty další videa, už kdysi jsem je viděla, ale ty šporny na teniskách a pobídka holení s nohou skoro do pravého úhle, ty videa jsou opravdu nehezká, opakování stále nějakého cviku, který nemá hlavu, kroky jsou trhané a nestejně velké(takt?) kdyby natočila nějakou jízdárnu...asi by prodala lépe, nebo takhle, mě by to víc zaualo.
Při prohlížení inzerce jsem narazila na tuto fotku - kobyla má na některých snímcích takovou hrčatou záď. Nikdy jsem to neviděla, o co může jít? Malinko mi to přijde patrné i na druhém snímku. Možná otok? Nebo třeba víc vyjádřený tuk okolo kořene ocasu? I ten krk mi přijde na kobylu takový silný, divný tukový hřeben. Je jen "normálně tlustá"? Mně jako vyložený sádelník zase nepřijde, ale z fotky těžko hádat, navíc tedy plemeno a jeho stavbu podrobně neznám.
EDIT: Ještě jsem hledala na netu a podle obrázků mám dojem, že podobně vypadá equinní metabolický syndrom. Co myslíte?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/137271244/paso-fino-columbiano-klisna-jezdecky-mercedes.php

Ten hřeben na tom krku může být prostě nerovnoměrně rozložený tuk, už jsem takové krky viděla. U toho zadku nemám tucha.

Je tlustá, jsou to tuková depa....letos je má i moje kobyla , prostě nízká travička , převážně jetelíček, ve výběhu , což je zdroj cukrů a tak i přes nějakou práci kyne a kyne, tu trochu sena v boxe nedožírá, do žlabu má trochu NovaE. + minerálku...
Já jsem se právě dočetla, že tato plemena mají k EMS sklony. Takže taková hrouda tuku nad tím ocasem je normální? Nikdy jsem to ani u normálně tučného koně neviděla.
Dole tukové rozložení u equinního metabolického syndromu, co jsem našla.
Mělo by to být i online na equitv.cz a pokud se nic nepodělá... tak tam bude i Sárinka s Tiankou
Z prezentace slovenské policie se přiznám, že jsem dost rozpačitá. Přijde mi to jako začátečníci na vyjížďce. Čekala jsem teda něco víc profi, asi po vzoru naší jízdní policie. Jaký dojem máte vy?
https://www.facebook.com/policiaslovakia/videos/794567451244520/
Dotaz
napsal(a):
Z prezentace slovenské policie se přiznám, že jsem dost rozpačitá. Přijde mi to jako začátečníci na vyjížďce. Čekala jsem teda něco víc profi, asi po vzoru naší jízdní policie. Jaký dojem máte vy?
video jak z instastories jezdeckých slečen

Dotaz
napsal(a):
Vždyť je tam napsané že tam jsou z preventivních důvodu, takže tam nemůžete čekat nějakou akci.
Vždyť i naši ostravští kladrubaci většinu služeb vykonávají ve stylu "vyjížďky" po městském parku v centru nebo belskem lese.
napsal(a):
Vždyť je tam napsané že tam jsou z preventivních důvodu, takže tam nemůžete čekat nějakou akci.
Vždyť i naši ostravští kladrubaci většinu služeb vykonávají ve stylu "vyjížďky" po městském parku v centru nebo belskem lese.
Narážela jsem na jezdecký styl, ne na zpracování a téma. :)
Aspoň já tam vidím tlučení koni do zad (ve cvalu), ruka nejde v kroku s pohybem huby, ale proti, patu až pod sedlem, pán mi přijde, že sedí hodně vzadu, skoro na špičce zadní rozsochy. Prostě takový začátečnický styl. Zajímalo mě, jestli to na někoho dělá stejný dojem.
Přišlo mi to prostě zvláštní, protože tímhle umem by se asi záměrně neprezentovala žádná jezdecká stáj - když pominu ukázku výuky začátečníků.

Dotaz
napsal(a):
Aspoň já tam vidím tlučení koni do zad (ve cvalu), ruka nejde v kroku s pohybem huby, ale proti, patu až pod sedlem, pán mi přijde, že sedí hodně vzadu, skoro na špičce zadní rozsochy. Prostě takový začátečnický styl. Zajímalo mě, jestli to na někoho dělá stejný dojem.
Přišlo mi to prostě zvláštní, protože tímhle umem by se asi záměrně neprezentovala žádná jezdecká stáj - když pominu ukázku výuky začátečníků.
Souhlasím, vidím stejné nedostatky.

Dotaz
napsal(a):
Špatně jsem pochopila co vám vadí, já právě myslela že zpracování práce jako vyjížďky.
napsal(a):
Špatně jsem pochopila co vám vadí, já právě myslela že zpracování práce jako vyjížďky.
Nn, to bylo hezké ty terény, i ukázka náplně práce. Jen jsem se nějak (asi mylně) domnívala, že v takovém oddíle a navíc v promo videu uvidím dobrý jezdecký průměr, tohle mě, přiznám se, trochu zaskočilo.

To je nějaká krutá indiánština, chlap jede jako ve westernovém sedle i otěže se tak snaží držet a hlavně, chybí jim ochranné prostředky- helma, jako státní zaměstnanec si to nemůže snad dovolit, co kdyby pracovní úraz? Je to vůbec oficiální video?
napsal(a):
To je nějaká krutá indiánština, chlap jede jako ve westernovém sedle i otěže se tak snaží držet a hlavně, chybí jim ochranné prostředky- helma, jako státní zaměstnanec si to nemůže snad dovolit, co kdyby pracovní úraz? Je to vůbec oficiální video?
Je to jejich oficiální stránka, mají "fajfčičku". :)
Absence helmy se v komentářích taky hodně řeší, ale přijde mi, že to řeší převážně Češi, tak jestli je to na Slovensku stran helem nějak jinak?
S tím westernem jste asi uhodila hřebíček na hlavičku. 👍

napsal(a):
Ta absence přilby mě taky praštila do oka.
Hm, oni ty helmy asi fakt nenosí.
Tady jen ty zásahové.
https://youtu.be/XgkvBWRIto8
Ještě jednou ten les.
https://youtu.be/N0Qo3G37n8M
A tady teda dva helmu mají.
https://youtu.be/ZrkafDgu3iY
Je tam vidět i trochu ježdení. Jeden ten koník je takový hvězdář.

Hele práce snů...nevím kde berou teda jezdce z řad policie, jestli jsou to nejstatečnější policisté, co se na koni udrží a koní nebojí (ti chlapi je děs běs- ti se vozí, holky ve městě - tam je trochu vidět, že sedí) nebo jsou to herci? Projela bych se i ve městě...to se mi na mojí kobyle nikdy nepovede.
napsal(a):
Hele práce snů...nevím kde berou teda jezdce z řad policie, jestli jsou to nejstatečnější policisté, co se na koni udrží a koní nebojí (ti chlapi je děs běs- ti se vozí, holky ve městě - tam je trochu vidět, že sedí) nebo jsou to herci? Projela bych se i ve městě...to se mi na mojí kobyle nikdy nepovede.
Kritéria výběru by mě taky zajímala, jestli stačí, že jakkoliv jezdí?
U toho hvězdáře jsem si nevšimla, že by na to jezdec, mimo táhnutí za otěž, nějak reagoval a vlastně s tím cokoliv dělal, nějak s koněm pracoval. Zdálo se mi, že prostě jezdí takhle a šmitec.
V ČR si zase koně normálně policajti přiježďují, ne? Aspoň jsem to někde viděla v dokumentu, že mají povinnou i jízdárnu.

Aby mohl někdo u policie na koně, tak musí být v první řadě u policie. Tj. splnit přijímací proceduru, vstoupit do služby. Pak může zažádat o přidělení k jízdním složkám. No a těch lidí z řad jezdců, kteří by chtěli kvůli ježdění jít k policii, a nadto splnili podmínky přijetí, moc není. Uvažovala jsem o tom, ale na fyzičky bych musela horko těžko natrénovat, a mám za to, že nějaké fyzické testy probíhají i během služby. A nevím, zda bych to ustála. Další je, že jízdní složky jsou pouze v několika regionech, těžko se kvůli tomu někdo bude stěhovat přes půl republiky, i když už je u policie. Dále musíte být u správného útvaru policie. Někde dělá koně městská, někde státní (nebo jak se jim říká). Mluvím o českých podmínkách. Někde jsem zaslechla, že v rámci policejního jezdeckého provozu si můžete složit i ZZVJ, tak bych očekávala, že přibližně na takové úrovni budou ti koně přiježdění. V CZ je spíš opačný problém, zájemců o jízdní policii je zpravidla víc, než kolik je tam volných míst :-) Jaká jsou ovšem další kritéria výběru v rámci policie (zda se přihlíží k tomu, jak jezdí), to nevím.
https://www.equichannel.cz/jak-se-zije-u-jizdni-policie

Já chtěla být kdysi státní zaměstnanec u PČR, fyzický na jedničku(běh, člunkový běh, kolik kliků za půl minuty a ještě jeden fyzicko /motrický test) jenže jsem asi poloviční blázen nebo nejsem blondýna (v TV vstupech ve zprávách je jich většina ) neuspěla jsem u psychotestů, prý jako muž ano, ale jako žena ne.... no tak jsem se zapškla. a už nikdy.
Ale nacvičený , dobrý den pane řidiči, silniční kontrola....mám

Jo, ty psycho, ty by mi asi taky dělaly potíže. Asi neberou sociopaty (psychopaty)...
znám takového, kterej je u policie. Silnější než já před rokem, ten nevím zda nějaký testy vůbec kdy dělal... Ani zaparkovat auto neumí, pokud mu někdo stojí na jeho místě... on v běžné octávce, nedokázal projet mězi dvěma auty na další volné místo (tím 'jeho místo' myslím prostě kde běžně parkuje, nemá ho koupené nebo tak něco)... takže zvonil na mě, abych přeparkovala svou Kia Sorento (SUV)... doufám, že aspoň trochu styděl, když sem vyšla já v krátkých letních šatičkách, balerínkách a tím svým velkým autem sem tam za pomoci couvání zaparkovala mezi dvě jiná auta, kam on nedokázala zaparkovat to svoje....
bydlí s matkou a nechal se slyšet, že je ve své práci nedoceněný.
lenacia
napsal(a):
znám takového, kterej je u policie. Silnější než já před rokem, ten nevím zda nějaký testy vůbec kdy dělal... Ani zaparkovat auto neumí, pokud mu někdo stojí na jeho místě... on v běžné octávce, nedokázal projet mězi dvěma auty na další volné místo (tím 'jeho místo' myslím prostě kde běžně parkuje, nemá ho koupené nebo tak něco)... takže zvonil na mě, abych přeparkovala svou Kia Sorento (SUV)... doufám, že aspoň trochu styděl, když sem vyšla já v krátkých letních šatičkách, balerínkách a tím svým velkým autem sem tam za pomoci couvání zaparkovala mezi dvě jiná auta, kam on nedokázala zaparkovat to svoje....
bydlí s matkou a nechal se slyšet, že je ve své práci nedoceněný.
"Dělá u policie" je široký pojem. Třeba tam dělá vrátneho, nebo údržbáře. Takhle já třeba "dělám" v IT.
Mno.
V oddiele polície v našom meste sa začínalo na hajtrách z Topoľčianok, mladých, poväčšine úplne vypatlaných koňoch a s ľuďmi, ktorí mnohí jazdiť nevedeli....Poznám odtiaľ osobne, jedného týpka, ten bol aj je v pohode, zvyšok..mno...
Tie kone, to sú väčšinou príšerné hajtry, je div, že z nich chlapci niečo dokázali vykresať.
Všimnite si, že to sú také ľahké teplokrvníky, žiadne policajné kone ako v iných krajinách, to preto, aby to aj skákalo na spoločných pretekoch sa mohlo predviesť...
Za mňa celé zle, ale klobúk dole pred tými, čo z tých koní čosi dokážu vyformovať.
Keď v hale zapli policajnú sirénu, ja som vyskočila meter nad zem :D
Tianka pěkný krok i klus, postoj též. Bohužel málo ušlechtilá hlava. Ale se známkou 7.8 sem spokojená. A na Sáruši jsem si udělaa premiéru šitých bobánků :)
Tady klesla závodnice z 1. na 31. místo v moderním pětiboji. Na Seznamu samozřejmě článek, jak za to může kůň, co odmítl spolupracovat. Zajímaly by mě vaše postřehy k danému videu - je tedy nehezké.
Mně přijde, že kůň správně couvá, reaguje na předklonění a pobídku. Nebo se pletu?
Co tam vidíte vy, čeho si všímáte?
Jinak na následujícím videu je stejný kůň s jinou závodnicí. Taky ji vyloučili. Moc jsem nepostřehla, proč začal po půlce parkuru stávkovat.
https://www.eurosport.de/moderner-funfkampf/olympia-moderner-funfkampf/2021/olympia-2021-annika-schleu-verliert-fast-schon-sicher-geglaubtes-gold-wegen-bockigem-pferd-im-springreiten_vid1523286/video.shtml

Dotaz
napsal(a):
Tady klesla závodnice z 1. na 31. místo v moderním pětiboji. Na Seznamu samozřejmě článek, jak za to může kůň, co odmítl spolupracovat. Zajímaly by mě vaše postřehy k danému videu - je tedy nehezké.
Mně přijde, že kůň správně couvá, reaguje na předklonění a pobídku. Nebo se pletu?
Co tam vidíte vy, čeho si všímáte?
Jinak na následujícím videu je stejný kůň s jinou závodnicí. Taky ji vyloučili. Moc jsem nepostřehla, proč začal po půlce parkuru stávkovat.
https://www.eurosport.de/moderner-funfkampf/olympia-moderner-funfkampf/2021/olympia-2021-annika-schleu-verliert-fast-schon-sicher-geglaubtes-gold-wegen-bockigem-pferd-im-springreiten_vid1523286/video.shtml
Já teda vidím koně, kterému se do parkuru nechce už od začátku a dává to jasně (a slušně) najevo. Proč, to rozklíčovat nedokážu. Neznám okolnosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.157
Nj holt průměrný jezdecky schopnosti ji na to nestačí. Ne kazdej kun je splachovaci a spolihat na to je blbost.

Já na to koukala včera, koně si prej losují...nevím, zda ke koni dostanou i výstroj, koník měl fugu a myslím, že evidentně mu to nebylo po chuti + ty krátké otěže...na jednu stranu ho stále brzdí a na druhou chce, aby jel vpřed. ....sport o život nešlo a v tomto duchu by měli olympijské hry být, určitě je mít medaili skvělý pocit, ale není to přece nejdůležitější a hlavně poslední závod....
PS: čtvrtá místa jsou taky pro závodníky taky taková malá tragedie, jenže někdo být čtvrtý a další být musí.
tady k tomu článek https://www.sport.cz/olympiada/loh-2020-tokio/ostatni-sporty/clanek/2624948-takhle-teda-ne-kone-mlatit-nebudes-skandal-poslal-nemku-z-olympiady-domu.html#hp-artcl
no nemyslim si, že by ho zas tak bouchla
spíš bych se zamyslela, proč to ten koník tak bojkotoval, to není samosebou.
měl toho asi dost chudák
https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/olympijske-hry/tokio-2020/nejnovejsi-videa/zaznam-parkurove-casti-moderniho-petiboje/610e5d72d60dfef4a44699bf
11 minuta - to je jako normální takto vyplazený jazyk? nikomu to nepřijde divné? přišlo mi že ke konci už ani neměl růžovou barvu :(

etnies86
napsal(a):
tady k tomu článek https://www.sport.cz/olympiada/loh-2020-tokio/ostatni-sporty/clanek/2624948-takhle-teda-ne-kone-mlatit-nebudes-skandal-poslal-nemku-z-olympiady-domu.html#hp-artcl
měl toho asi dost chudák
I kdyby ho praštila vší silou, pořád to není nic proti koňskému kopanci, který si koně občas uštědří. Čímž přístup trenérky ani jezdkyně neobhajuji. Takové zacházení se mi nelíbí.

etnies86
napsal(a):
https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/olympijske-hry/tokio-2020/nejnovejsi-videa/zaznam-parkurove-casti-moderniho-petiboje/610e5d72d60dfef4a44699bf
11 minuta - to je jako normální takto vyplazený jazyk? nikomu to nepřijde divné? přišlo mi že ke konci už ani neměl růžovou barvu :(
Změnu barvy jsem nevidím. Někteří koně jazyk vyplazují, můžou tak vyjadřovat nesouhlas s udidlem nebo rukou. Ale může to být i zlozvyk.
etnies86
napsal(a):
měl toho asi dost chudák
Nejsem zadny odbornik, ale vidim tam smes zmatenych, protichudnych pomucek (zadrz rukou, predklon, do toho spornu, bic). Spis nez fyzicky to kone muselo rozlozit psychicky. Koneckoncu byl cely zpoceny, zrejme spolu bojovali uz na opracovisti. Jinak organizatori dodaji vhodne kone a soutezici si je losuji. Nekde jsem cetla, ze nebyvaji dobri jezdci, cilem je byt "nevadici" pasazer a mit stesti na kone
Přesně,jak píšou ostatní,vidím vystresovaného splaveného koně,který očividně nebyl psychicky v pohodě a vysloveně se bránil jezdkyním protichůdným pobídkám...byl zmatený a očividně dával najevo velký diskomfort.....jezdkyně to vyřešila hysterickým vztekáním,mlácením koně bičem a co se mi totálně příčí,jsou ty debilní ostruhy,kterými do koně vysloveně kope!!!Jestli se toto organizátorům zdá v pořádku,tak mě teda určitě ne....už jen za to chování,co tam předvedla,bych ji diskvalifikovala....
Ano,chápu její zklamání,když jí šlo o zlatou medaili,ale to,jak se budu cítit po takovém výstupu před celým světem vůči tomu koni,tak za to žádná medaile nestojí....
napsal(a):
Já na to koukala včera, koně si prej losují...nevím, zda ke koni dostanou i výstroj, koník měl fugu a myslím, že evidentně mu to nebylo po chuti + ty krátké otěže...na jednu stranu ho stále brzdí a na druhou chce, aby jel vpřed. ....sport o život nešlo a v tomto duchu by měli olympijské hry být, určitě je mít medaili skvělý pocit, ale není to přece nejdůležitější a hlavně poslední závod....
PS: čtvrtá místa jsou taky pro závodníky taky taková malá tragedie, jenže někdo být čtvrtý a další být musí.
Ke koni dostanou výstroj, ale někteří si prý vozí výstroj vlastní včetně sedla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.157
Dotaz
napsal(a):
Tak prý německý svaz řekl, že kůň byl traumatizován předchozím jezdcem. Takže za celou tu estrádu může nakonec Ruska, které se šprajcnul a kterou taky vyloučili.
Hlavne že maj cim okecat to ze to proste jsou pramizerny jezdci.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hlavne že maj cim okecat to ze to proste jsou pramizerny jezdci.
To bych zas netvrdila. Ten parkur sice neni extremne vysoky (L), ale jak pise Dotaz, je to hodne specificka disciplina. Myslim, ze i hvezdny parkurovy jezdec, ktery je ale zvykly na sveho kone (a ten zase na nej) by s tim mohl mit problem. Plus je to jedna disciplina z 5, navic olympiada - chapu, ze jezdkyni povolily nervy. Co ale moc nechapu je, ze to nezvladli nejak konstruktivne resit s trenerkou na tom opracku (nechat kone jit dopredu). Ale mozna to opravdu neslo... Nekde jsem cetla rozhovor s clovekem, ktery kone pro petiboj pripravoval a rikal, ze nekdy je tech 20 minut na opracovisti spis ke skode a ze se dvojice pred vstupem na kolbiste nesehraje, ale "rozhada". Nijak to neobhajuji, ale přišlo mi to dost zajimave...
jako.. můžeme tu debatovat, je pravda, že ve chvíli moderního pětiboje je dost otázka jak dobrý jezdci jsou když musí dělat další disciplíny jako šerm apod. a nejsou tedy plně jen u koní...
Ale na druhou stranu jsou to sportovci na olympijské úrovni... lze někde dohledat danou sportovkyni na jiných závodech, třeba kvalifikaci na OH? jak jezdí tam? To by dost pomohlo podle mě.
Za koně a jejich přípravu samozřejmě odpovídá hostující země, která tyto koně poskytuje. Pokud jim není blbý dát trochu komplikovanějšího koně který potřebuje specifický přístup do soutěže, kde se ale jede o všechno (můžeme říkat že nejde o to zvítězit, ale ruku na srdce, tady jde o OH), tak nevím co si myslet třeba o tom.
Oni ti koně prochází vstupním testem, jestli jsou vhodní. Tím tedy asi prošel.
I s tou Ruskou skákal tu půlku docela ok. Pak právě nevím, jak to rozklíčovat. Štycnul takový černobílý kolmý skok a pak s ním už nic nebylo, i ona ho tloukla, strávili zbytek času v rohu. Po vyzvonění šel normálně dopředu. Prostě povolil tlak a on byl v klidu. Ruska asi taky z toho štycnutí pro něj udělala konflikt a tenhle koník jim za hrubost prostě šel proti.
EDIT: Tady máte tu jezdkyni na OH v Riu - 1 hodina a 42. minuta.
https://olympics.com/en/video/modern-pentathlon-women-s-fencing-riding-combined-rio-2016-replays
Nedokážu posoudit míru trestu, ale na můj vkus byla ke koni prostě extrémně hrubá, takže já bych to jen tak nepřešla. Ani u té Rusky se mi nelíbilo, jak moc ho po té pleci vztekle tloukla, protože to prostě nebyla pobídka, ale čiré třískání.
Vyloučili by za takové chování jezdce z jiných jezdeckých olympijských disciplín? Myslím, že ano.
Video je hrozné,zaštycovaný kůň a nervní jezdkyně,co z takovéto dvojice může vzniknout?
Ale jestli koně dodává pořadatel,tak by měl ,podle mě ,vybírat nějaké ještě trochu ochotné ,a hlavně splachovací.Něco jako provozáky ,kteří přejdou parkur i s pytlem ,když jim extra nepřekáží.
Tenhle chudák byl v tenzi už předtím a Němka ho dodělala.
Ovšem ,že by to bylo tak až tragické ,že by byl domlácen skorem k smrti, a podobné výlevy médií a psycho fanynek ,to je přehnané
Docela by mě zajímalo,odkud tenhle nešťastník byl zapůjčen a jaké výkony prokazatelně podává normálně .Pod známým jezdcem,třeba.Nebo co by k tomuto představení dodal,někdo,kdo ho v poslední době připravoval.Evidentně ne tak,aby byl schopen zajet olympijský parkur.
koně
napsal(a):
Video je hrozné,zaštycovaný kůň a nervní jezdkyně,co z takovéto dvojice může vzniknout?
Ale jestli koně dodává pořadatel,tak by měl ,podle mě ,vybírat nějaké ještě trochu ochotné ,a hlavně splachovací.Něco jako provozáky ,kteří přejdou parkur i s pytlem ,když jim extra nepřekáží.
Tenhle chudák byl v tenzi už předtím a Němka ho dodělala.
Ovšem ,že by to bylo tak až tragické ,že by byl domlácen skorem k smrti, a podobné výlevy médií a psycho fanynek ,to je přehnané
Docela by mě zajímalo,odkud tenhle nešťastník byl zapůjčen a jaké výkony prokazatelně podává normálně .Pod známým jezdcem,třeba.Nebo co by k tomuto představení dodal,někdo,kdo ho v poslední době připravoval.Evidentně ne tak,aby byl schopen zajet olympijský parkur.
Jukněte na video za tímto, tam je předchozí jezdkyně s tímhle koněm - třeba něco vykoukáte.
neobhajuji ji, nemělo by se to stát... ale, představte si, že ste na vrcholu své kariéry. Můžeme tady z videa hodnotit jak chceme, ale to, že je na OH přecijen dokazuje nějaké její kvality... ste tak dobří, že nejenom že máte tu šanci, ale dokonce ste se i dostali na olympiádu, a máte dokonce velkou šanci bojovat o zlato. Dotáhli ste to někam kam si většina lidí neumí ani představit. A už to v člověku musí budit šílenou nervozitu, stres a celkově prostě strašně svíravý pocit, který odejde až ve chvíli kdy to je všechno už za vámi, však to každý známe, ale tady jde o něco, co milujete, protože abyste to dotáhli takhle daleko, musíte to milovat! A chcete podat to nejlepší co můžete.
A najednou to nejde. Najednou prostě všechno, o co ste bojovali je pryč, a ten kůň nejde a nejde... A všechny ty emoce ve vás bublají, ste nešťastní a prostě to pořád nejde ať se snažíte jak chcete... no a někdy v tom momentu toho koně takhle člověk nakopne...
Dělá to běžně? nemyslím si. Myslím si, že ji to naopak mrzí, protože moc dobře ví, že tohle nikam nevede, ale v tu chvíli měla zřejmě emoční blackout...
Bohužel, na OH se tohle všechno zachytí na kamery...
nemělo se to stát, je to špatné že se to stalo, ale nevidím v tom důvod pro petice, když jediný co vidíme je zoufalá sportovkyně, která právě přišla o šanci bojovat v disciplíně, které věnuje svůj život.
asi tak, dějou se větší zvěrstva
a koně se mydlí všude možně a myslim si, že dostávají i větší kotel
tím to neobhajuju, ael taky ji trošku chápu
v tokyu nejela špatně ne?
spíš by se mi líbilo, když opravdu už koník dává najevo takovou nevůli hned na začátku, tak mít možnost zvolit jiného a tomuhle dát pokoj
etnies86
napsal(a):
asi tak, dějou se větší zvěrstva
a koně se mydlí všude možně a myslim si, že dostávají i větší kotel
tím to neobhajuju, ael taky ji trošku chápu
v tokyu nejela špatně ne?
spíš by se mi líbilo, když opravdu už koník dává najevo takovou nevůli hned na začátku, tak mít možnost zvolit jiného a tomuhle dát pokoj
Oni ho můžou odmítnout, když 4x odmítne poslušnost nebo shodí - nejsem si jistá, co z toho. U té Rusky to bylo jen 3x, takže ho odmítnout nemohli.
Jinak tady říká, že zacházela s koněm dle svého nejlepšího vědomí, že na opracovišti jí radil majitel koně a fungovalo to. Jestli jsem to teda dobře přečetla.
And what happened then?
But then I noticed that the horse had blocked completely and didn’t really want to. I tried with a light hand – my hand was not close to the front of the mouth – with my legs and with my voice to get the horse forward so that it could even enter the course. But it didn’t want to leave the corner at all. Unfortunately, in this stressful situation – in first place at the Olympic Games – I lost my nerve a little faster and started to cry. I then tried to use the device.
Was that a mistake at that moment?
I don’t think it was in a way that riders wouldn’t, to teach obedience to a horse and convince it to enter the course. This is where these pictures were taken. Of course, I feel attacked when it is said that I am inhuman when allegations of cruelty to animals are raised. I treated the horse to the best of my knowledge. It was already clear that you had to be a little more consistent, but I was never rude.
https://www.archysport.com/2021/08/annika-schleu-in-an-interview-wasnt-rough-at-any-time/

Překvapuje mě, že stejný kurz ve stejném závodě a asi i ve stejný den (?) jede jeden kůň vícekrát. Myslela jsem že to u nás na parkurových závodech není možné, a na OH ano? A jak dlouhou tedy měl kůň pauzu mezi jezdkyněmi?
Přijde mi to nespravedlivé. Jednak předpokládám únavu koně. A taky myslím že výsledek prvního jezdce může ovlivnit druhou jízdu. Druhý jezdec může mít nevýhodu (když ten první koně rozhodí jako se stalo tady, když s ním nasbírá špatné zkušenosti) i výhodu (když jde první jezdec dobře, kůň kurz a překážky pozná a odnese si dobrou zkušenost).
Souhlasím s Lenacií, s jezdkyní soucítím. Na videu vidím dva vynervované tvory co chtějí každý pravý opak a zoufale spolu bojují. Tím smutnější že oba na to fyzicky měli. Viděno s odstupem a chladnou hlavou: jak mohla jezdkyně reagovat aby koně odblokovala? Co mohla zkusit? Podle toho co píše "dotaz" zkusila "light hand", a stejně se dostali tam kde byli. Měla šanci s ním ten kurz projet lépe?
V olympijskom parkúre vylúčili dva kone pre krv- jeden z nozdry a jeden myslím jazyk? Takže za mňa jednoznačne, aj keby to odskákala, pre extrémne hrubé chovanie si zaslúžila vylúčiť. Údajne aj tá trénerka sa chovala nejako hrubo na sa rieši tiež.
Myslela som, že po podobnom fiasku u mužov už nejako disciplínu upravili, obtiažnosť, alebo tak… neviem, sesternice moderný päťbojrobili, obe full time juniorské športovkyne a obe jazdili pekne. Možno je parkúr L zbtočne náročný? Že do nižšej súťaže by sa našli kone jednoduchšie a pre jazdcov by to mohlo byť jazdieteľnejšie?
Ale čo s koňom netuším, to opracko by povedalo viac. Z toho parkúru to vyzerá, že má príliš krátku oťaž a koňa nepustí. Na tom nevydarenom skoku zase cidno, že to neusedela, ak spolu skočili podobne už na opracovisku, kôň z toho vôbec nemusel byť nadšený. Dva parkúry L nie je žaida extrémna námaha, dve súťaže v jeden deň chodia kone bežne.
Arbora
napsal(a):
V olympijskom parkúre vylúčili dva kone pre krv- jeden z nozdry a jeden myslím jazyk? Takže za mňa jednoznačne, aj keby to odskákala, pre extrémne hrubé chovanie si zaslúžila vylúčiť. Údajne aj tá trénerka sa chovala nejako hrubo na sa rieši tiež.
Myslela som, že po podobnom fiasku u mužov už nejako disciplínu upravili, obtiažnosť, alebo tak… neviem, sesternice moderný päťbojrobili, obe full time juniorské športovkyne a obe jazdili pekne. Možno je parkúr L zbtočne náročný? Že do nižšej súťaže by sa našli kone jednoduchšie a pre jazdcov by to mohlo byť jazdieteľnejšie?
Ale čo s koňom netuším, to opracko by povedalo viac. Z toho parkúru to vyzerá, že má príliš krátku oťaž a koňa nepustí. Na tom nevydarenom skoku zase cidno, že to neusedela, ak spolu skočili podobne už na opracovisku, kôň z toho vôbec nemusel byť nadšený. Dva parkúry L nie je žaida extrémna námaha, dve súťaže v jeden deň chodia kone bežne.
Tak pozor, jeden kůň měl sice krev v nozdře ale olympijský výbor mu po skákání nechal zelenou že je kůň ok a může normálně pokračovat. Odstoupil jeho jezdec. A snesla se na něj doma parádní kritika že jim sebral šanci na boj o medaili. Mám pocit že to byl taky Němec? Koukám že se lidem těžko někdo zavděčí...
napsal(a):
Překvapuje mě, že stejný kurz ve stejném závodě a asi i ve stejný den (?) jede jeden kůň vícekrát. Myslela jsem že to u nás na parkurových závodech není možné, a na OH ano? A jak dlouhou tedy měl kůň pauzu mezi jezdkyněmi?
Přijde mi to nespravedlivé. Jednak předpokládám únavu koně. A taky myslím že výsledek prvního jezdce může ovlivnit druhou jízdu. Druhý jezdec může mít nevýhodu (když ten první koně rozhodí jako se stalo tady, když s ním nasbírá špatné zkušenosti) i výhodu (když jde první jezdec dobře, kůň kurz a překážky pozná a odnese si dobrou zkušenost).
Souhlasím s Lenacií, s jezdkyní soucítím. Na videu vidím dva vynervované tvory co chtějí každý pravý opak a zoufale spolu bojují. Tím smutnější že oba na to fyzicky měli. Viděno s odstupem a chladnou hlavou: jak mohla jezdkyně reagovat aby koně odblokovala? Co mohla zkusit? Podle toho co píše "dotaz" zkusila "light hand", a stejně se dostali tam kde byli. Měla šanci s ním ten kurz projet lépe?
Tady na závodech kůň samozřejmě nesmí jet jeden závod 2x ale během jednoho dne může 2x startovat, takhle to hádám funguje i na OH s tím, že tam je nějaký časový rozestup mezi jezdci. Jen místo jiného parkuru jede ten samý.... Což I tady je možné často se při závodech nemění trasa závodu ale pouze výška překážek, takže je to téměř stejný.

napsal(a):
Právě jsem konzultovala s kamarádkou, čerstvou trenérkou. Ano, v pětiboji lze. Na parkurových závodech nikoliv. Tam může kůň startovat dvakrát, ale pokaždé v jiné soutěži. Běžná praxe - b reiter přehopsá Z, lepší jezdec L. Například.

lenacia
napsal(a):
Tady na závodech kůň samozřejmě nesmí jet jeden závod 2x ale během jednoho dne může 2x startovat, takhle to hádám funguje i na OH s tím, že tam je nějaký časový rozestup mezi jezdci. Jen místo jiného parkuru jede ten samý.... Což I tady je možné často se při závodech nemění trasa závodu ale pouze výška překážek, takže je to téměř stejný.
Máte to trochu popletené. V pětiboji může kůň absolvovat dvakrát STEJNÝ parkur, na parkurových závodech ne (když se změní výška překážek, už je to jiná soutěž, byť trasa zůstala stejná). Ne, že bych byla tak chytrá, viz můj předchozí příspěvek.
napsal(a):
Máte to trochu popletené. V pětiboji může kůň absolvovat dvakrát STEJNÝ parkur, na parkurových závodech ne (když se změní výška překážek, už je to jiná soutěž, byť trasa zůstala stejná). Ne, že bych byla tak chytrá, viz můj předchozí příspěvek.
vždyť to je přsně to co sem napsala :D :D "Tady na závodech" je jakože tad v ČR na závodech.... a že na OH to funguje stejně tím tylem, že jeden kůň tam jede 2x ten pětiboj :D
Jako když jsem to viděla, tak bych i podpořila nápad, aby koně v pětiboji nahradilo kolo. Někteří závodníci sice umí jezdit, ale mnoho těchto lidí k tomu cizímu koni prostě nemá lidský přístup, je pro ně na úrovni toho kola a jediné, jak k tomu zvířeti přistupují, že prostě musí za každou cenu vyhovět a když to nejde, tak se prostě jen zvyšuje tlak a zvíře se k výkonu dokopává a dotlouká. V jiných jezdeckých disciplínách je to partner, kde člověk třeba i odstoupí, když je problém. Tady, po tom, co jsem viděla, si neumím představit, že by někdo pro zranění koně na dráze odstoupil. Mám dojem podle některých těch vyjádření, že jim prostě vadí, že kůň je živý tvor, že prostě nefunguje jako stroj.
tohle sou ale jezdkyně na jaké? L úrovni? To je úroveň, ve které se jen v ČR pohybujou desítky ne-li stovky jezdců. A většina z nich jsou jezdkyně jezdeckých klubů, a ty koně nejsou jejich ale toho klubu. A kolikrát už to dnes je tak, že vyloženě jen dorazí, a jezdí zaplacené hodiny, protože je to pro ty veliké jízdárny příjemnější... Za mě... měli by mít stejnou možnost jako jezdci v jezdectví... prostě přivézt si koně vlastního a hotovo. Pak k tomuhle docházet nebude
Jen blbá letenka pro koně stojí 600 000,- Kč. Je to problém i pro profi jezdce, natož pro někoho, pro koho je to jen jedna pětina disciplíny.
Ti olympijští zapůjčení koně tu výkonnost mají, potvrdí ji i ta kvalifikace. Že je ti lidi neujezdí, je věc jiná. Ono taky jak při pěti sportech lze jezdectví pravidelně trénovat?
Dotaz
napsal(a):
Jen blbá letenka pro koně stojí 600 000,- Kč. Je to problém i pro profi jezdce, natož pro někoho, pro koho je to jen jedna pětina disciplíny.
Ti olympijští zapůjčení koně tu výkonnost mají, potvrdí ji i ta kvalifikace. Že je ti lidi neujezdí, je věc jiná. Ono taky jak při pěti sportech lze jezdectví pravidelně trénovat?
plno jezdců v téhle jezdecké úrovni, kterou překovávají tito sportovci, chodí do práce, pečují o děti, někteří pří tom třeba studují a dojíždějí atd...
lenacia
napsal(a):
plno jezdců v téhle jezdecké úrovni, kterou překovávají tito sportovci, chodí do práce, pečují o děti, někteří pří tom třeba studují a dojíždějí atd...
Já to nijak neodsuzuju, jen prostě nelze čekat, že se dá disciplína jako jezdectví naučit dálkově nebo ježděním jednou za 14 dní.
Totéž, co dotyčné Němce, se přece stalo v Pekingu i Svobodovi, taky přišel o předběžnou zlatou. Ten se tomu věnuje jako zaměstnání, tedy trénuje jen na to. Přesto se s tím Chunchunem nedostal do cíle.
Dotaz
napsal(a):
Já to nijak neodsuzuju, jen prostě nelze čekat, že se dá disciplína jako jezdectví naučit dálkově nebo ježděním jednou za 14 dní.
Totéž, co dotyčné Němce, se přece stalo v Pekingu i Svobodovi, taky přišel o předběžnou zlatou. Ten se tomu věnuje jako zaměstnání, tedy trénuje jen na to. Přesto se s tím Chunchunem nedostal do cíle.
To máte absolutní pravdu. A zajímalo by mě jak často jezdí a na jakých koních. V Pekingu měla stejný problém i česká jezdkyně, oni snad měli i stejného koně? Inu kůň není stroj.
Ale přijde mi nefér jezdce na úrovni pětibojců srovnávat třeba s Kellnerovou nebo Papouškem... Což třeba mě skutečně zarazilo, že ani jeden z našich jezdců alespoň neprojel ten parkur čistě.
Tak můžeme je srovnávat s jezdci úrovně L. Každý se může podívat ve svojí stáji po závodnících této úrovně, jestli jezdí lépe nebo hůře - docela by mě takové porovnání zajímalo.
Já jsem spíš narážela na to, že rajťáci, teda většina normálních, bere koně jako bytost - tak k němu přistupují, řeší jeho psychiku a pracují s ní. Není to pro ně stroj, co má za úkol je dovézt do cíle, i když mu sami třeba vadí, škubou v hubě, kydají do zad atd., což některá vyjádření u toho pětiboje tak vyznívají, že kůň nespolupracuje, i když na tom má vinu jezdec, tak se viní jen kůň.
Také by mě zajímalo, jak často se pětibojař dostane na koně.

lenacia
napsal(a):
vždyť to je přsně to co sem napsala :D :D "Tady na závodech" je jakože tad v ČR na závodech.... a že na OH to funguje stejně tím tylem, že jeden kůň tam jede 2x ten pětiboj :D
Přečetla jsem si příspěvek ještě jednou. Máte pravdu, obě píšeme totéž.
no tak to právě když srovnám třeba tady, tak zas tak nejhorší nejsou.... někteří tady taky nevychytají skok a spadnou ,nebo jim pohyb koně vyhodí ruce s otěžemi pomalu nad hlavu...
možná by prostě bylo lepší přidělit jim tedy toho koně v rámci připrav aby měli jeho sžili se s ním... místo 20 minut před začátkem. Pro welfare těch koní.... No a nebo místo koní tam fakt dát to kolo.
Pamnatuju reklamu na nějakou pojišťovnu, kde působila maminka nějaké pětibojařky, a bylo tam hodně záběrů z toho jak tráví většinu času ve stáji.
Koukala sem na ní na tom videu z Ria 2016 a tam mi přišla mnohem lepší, projela to čistě jen jedna chybka na zdi.
Zase, podle mě i celkem dobrý jezdec může mít problém když pod ním kůň začne dělat to co tenhle... protože obvykle v těch jízdárnách takhle komplikované koně zákazníkům samozřejmě nedají takže mnoho jezdců vlastně se ani k takové situaci nedostane.
víte co, Léňa si tu naposledy vytáhne Tianku z výstavy
Tianka skončila 5. z 12 :)
Tak pokud se mám srovnat s různými koňmi, musím nabrat zkušenosti na různých koních ( i problémových), jinak se prostě nikam neposunu. Četla jsem názor, že prostě nikdo nechce půjčovat kvalitního koně ne moc dobře jezdícím lidem a ti jsou pak na olympiádě z profi skokanů nešťastní. Jestli to tak je, to neumím posoudit.
Dotaz
napsal(a):
Tak pokud se mám srovnat s různými koňmi, musím nabrat zkušenosti na různých koních ( i problémových), jinak se prostě nikam neposunu. Četla jsem názor, že prostě nikdo nechce půjčovat kvalitního koně ne moc dobře jezdícím lidem a ti jsou pak na olympiádě z profi skokanů nešťastní. Jestli to tak je, to neumím posoudit.
jistě, ale třwba když si vezmu kolik koní je například u nás na krakonoši v ML, tak i kdyby slečna jezdila každého jednoho z nich, tak jak jsou to provozáci, tak prostě fungujou, ať je jezdec lepší či horší. Takového jako na videu tam člověk nepohledá.
Dotaz
napsal(a):
Pokud je ale ta disciplína založená na tom, že se zvládnu přizpůsobit jakémukoliv koni, tak z toho musím vycházet. Neomezím se na jen na hodné "dávačky", co skáčí samy. Tím jsem sama proti sobě. Je ale otázkou, jestli je to v záplavě dalších sportů realizovatelné.
nevím na čem je založená disciplína, podle mě je to jen na schopnostech toho člověka což je špatně. Za mě by prostě měli dostat koně v době příjezdu na olympiádu a sžít se s ním... protože v případě, že mají mít jen 02 minut na sžití s koněm, tak ten kůň teda splachovací prostě být musí. Stačí aby fakt neměl kůň rád střídání jezdců a najednou je problém na světě. Člověk může být sebevíc dobrý, ale některé koňské problémy nemusí ani bůh vyřešit za 20 minut
lenacia
napsal(a):
nevím na čem je založená disciplína, podle mě je to jen na schopnostech toho člověka což je špatně. Za mě by prostě měli dostat koně v době příjezdu na olympiádu a sžít se s ním... protože v případě, že mají mít jen 02 minut na sžití s koněm, tak ten kůň teda splachovací prostě být musí. Stačí aby fakt neměl kůň rád střídání jezdců a najednou je problém na světě. Člověk může být sebevíc dobrý, ale některé koňské problémy nemusí ani bůh vyřešit za 20 minut
Tak i to by bylo řešením, přidělit koně po příjezdu, to by dávalo (jezdecky) větší smysl.

lenacia
napsal(a):
neobhajuji ji, nemělo by se to stát... ale, představte si, že ste na vrcholu své kariéry. Můžeme tady z videa hodnotit jak chceme, ale to, že je na OH přecijen dokazuje nějaké její kvality... ste tak dobří, že nejenom že máte tu šanci, ale dokonce ste se i dostali na olympiádu, a máte dokonce velkou šanci bojovat o zlato. Dotáhli ste to někam kam si většina lidí neumí ani představit. A už to v člověku musí budit šílenou nervozitu, stres a celkově prostě strašně svíravý pocit, který odejde až ve chvíli kdy to je všechno už za vámi, však to každý známe, ale tady jde o něco, co milujete, protože abyste to dotáhli takhle daleko, musíte to milovat! A chcete podat to nejlepší co můžete.
A najednou to nejde. Najednou prostě všechno, o co ste bojovali je pryč, a ten kůň nejde a nejde... A všechny ty emoce ve vás bublají, ste nešťastní a prostě to pořád nejde ať se snažíte jak chcete... no a někdy v tom momentu toho koně takhle člověk nakopne...
Dělá to běžně? nemyslím si. Myslím si, že ji to naopak mrzí, protože moc dobře ví, že tohle nikam nevede, ale v tu chvíli měla zřejmě emoční blackout...
nemělo se to stát, je to špatné že se to stalo, ale nevidím v tom důvod pro petice, když jediný co vidíme je zoufalá sportovkyně, která právě přišla o šanci bojovat v disciplíně, které věnuje svůj život.
Olympiáda je už především jen byznys, v první řadě jde zase jen o peníze(kolik za vítězství, jak se to vyplatí sponzorovi) , antický ideál krásy a duchovní dokonalosti je už v pozadí... je fajn, když máme zlatou, ale tak ti sportovci se znají z jiných mítinků a mistrovství, že se předpokládá, kdo jak na tom bude v které disciplíně , a i občas se stane nečekané.... někdo zazáří a tím to zhaslo někdo si drží stále svůj standart.
Někdy si říkám, kdyby všichni sportovci chodili do občanského zaměstnání a až po práci se věnovali sportu ....jak by to pak vypadalo. ..
Edit: u nás v ČR si jezdci také střídají koně...

Dotaz
napsal(a):
A jak je to na domácích závodech s koňmi? To je poskytuje taky pořadatel?
Při českém skokovém poháru ve finále si 4 jezdci vyměňují své vlastní koně...
napsal(a):
Při českém skokovém poháru ve finále si 4 jezdci vyměňují své vlastní koně...
Jo takhle. Já myslela jak zvládají pořadatelé při závodech pětiboje zařídit ty koně, nebo jestli lidi závodí na nějakých "svých". :) Přijde mi právě, že to na nižší úrovni není moc realizovatelné, aby pořadatel poskytl závodníkům dost koní. Ale třeba se to děje, to právě netuším.
etnies86
napsal(a):
kde se dá zkouknout parkur pětiboje žen? mužů jsem našla, ale ženy ne, jsem asi slepá
Našla jsem odkaz, nevím, jestli je to tam úplně celé, ale musíte se připojit přes proxy server. Zvolila jsem kanadský (je to kanadský web) a funguje to. Začíná to cca na 2:50:00.
https://www.cbc.ca/player/sports/olympics/modern%20pentathlon
Tak jsem to zhlédla. Koně jsou fakt profíci, rozhodně na takovou soutěž mají.
Moc se mi líbila třetí v pořadí (závodnice z Litvy), hezky se chovala i ke koni - spousta těch lidí koně ani nepochválila, i když to zajeli dobře a kolikrát jezdci dost pomohli. Další litevská závodnice na bílém koni mě pobavila, jela na docela volné otěži a možná to bylo dobře, prostě se jen vezla a hezky se svezla, kůň profík každým coulem, přišlo mi, že mu ukázala překážku a on si to pořešil.
U první Japonky jsem měla dojem, že vystoupí už v prvním obratu, seděla zadkem úplně mimo sedlo, druhá Japonka mě moc neoslovila a to její brždění na konci vleže...
Kůň s Číňankou je frajer a fakt to chvílemi skákal z místa a skoro to skočil, to jsem koukala, co je vůbec možné.
Co tam nacvičovala Uzbekistánka s tou zádrží a kopáním - jestli koně trestala a nebo si neuvědomovala, že ho drží otěží, a proto nejde dopředu, to jsem nepochopila.
Korejka teda koni rvala strašně v hubě a vůbec dost závodnic po dokončení parkuru zastavovalo koně silným taháním za otěže.
Celková vítězka jela hezky, bylo to takové plynulé, kontrolované, žádné nekoordinované lítání, líbilo se mi to.
Moderování bylo příjemné, bylo vidět, že to komentuje někdo, kdo o koních něco ví.
Zprůměrovat výkony si netroufnu, byly tam moc hezké jízdy, ale i takové, kde mě to za koně bolelo.
Dotaz
napsal(a):
Tak jsem to zhlédla. Koně jsou fakt profíci, rozhodně na takovou soutěž mají.
Moc se mi líbila třetí v pořadí (závodnice z Litvy), hezky se chovala i ke koni - spousta těch lidí koně ani nepochválila, i když to zajeli dobře a kolikrát jezdci dost pomohli. Další litevská závodnice na bílém koni mě pobavila, jela na docela volné otěži a možná to bylo dobře, prostě se jen vezla a hezky se svezla, kůň profík každým coulem, přišlo mi, že mu ukázala překážku a on si to pořešil.
U první Japonky jsem měla dojem, že vystoupí už v prvním obratu, seděla zadkem úplně mimo sedlo, druhá Japonka mě moc neoslovila a to její brždění na konci vleže...
Kůň s Číňankou je frajer a fakt to chvílemi skákal z místa a skoro to skočil, to jsem koukala, co je vůbec možné.
Co tam nacvičovala Uzbekistánka s tou zádrží a kopáním - jestli koně trestala a nebo si neuvědomovala, že ho drží otěží, a proto nejde dopředu, to jsem nepochopila.
Korejka teda koni rvala strašně v hubě a vůbec dost závodnic po dokončení parkuru zastavovalo koně silným taháním za otěže.
Celková vítězka jela hezky, bylo to takové plynulé, kontrolované, žádné nekoordinované lítání, líbilo se mi to.
Moderování bylo příjemné, bylo vidět, že to komentuje někdo, kdo o koních něco ví.
Zprůměrovat výkony si netroufnu, byly tam moc hezké jízdy, ale i takové, kde mě to za koně bolelo.
taky sem na to koukla.... za mě... běžný Lka z lokálních parkurů
Nicméně sem za tyhle debaty ráda, a bude fajn, když se o to lidé začnou více zajímat, Plno koňáků vyslovilo nesouhlas k té jezdecké části... Což může znamenat větší tlak na pořadatele buďto změnit disciplínu, nebo se víc zajímat o přístup ke koním...
Jedna vcelku známá zahrańiční koňařka na YT zveřejnila video se záběry z parkuru. Já osobně s ní v mnoha věcech často nesouhlasím a její názor v tomto videu je jedna z nich, ale to, že se OH proti jejímu videu do hodiny ohradilo s tím, že nesmí některé pasáže zveřejňovat ačkoliv i dle YT pravidel by to neměl být problém pokud sou to jen útržky, mám takový pocit, že je něco špatně.
lenacia
napsal(a):
taky sem na to koukla.... za mě... běžný Lka z lokálních parkurů
Nicméně sem za tyhle debaty ráda, a bude fajn, když se o to lidé začnou více zajímat, Plno koňáků vyslovilo nesouhlas k té jezdecké části... Což může znamenat větší tlak na pořadatele buďto změnit disciplínu, nebo se víc zajímat o přístup ke koním...
Jedna vcelku známá zahrańiční koňařka na YT zveřejnila video se záběry z parkuru. Já osobně s ní v mnoha věcech často nesouhlasím a její názor v tomto videu je jedna z nich, ale to, že se OH proti jejímu videu do hodiny ohradilo s tím, že nesmí některé pasáže zveřejňovat ačkoliv i dle YT pravidel by to neměl být problém pokud sou to jen útržky, mám takový pocit, že je něco špatně.
Taková ta s růžovými vlasy?
Dotaz
napsal(a):
A to je někdo známý? Asi se ptám blbě, ale vůbec nevím, o koho jde.
hele... je to prostě US koňařka, veganka, aktivistka za zvířecí práva, není to žádná sportovkyně, je naopak proti zvířatům na závodech, dokonce jedno reagovala na dostihy v české republice.
jejího koně Linka si vzala z koňského útulku.
Je známá jako youtuberka, takže spíš ta mladší internetová generace ji zná. Já zase tolik ne, jen občas kouknu na její videa. Často tam právě reaguje na různé trenéry a jezdce, kteří se ke koním nechovají korektně, zrovna snad minulý týden měla video o mimochodnících, jak jim způsobují bolest a dávají ty obří podkovy aby měli ten výrazný klus.
Sama jezdí bez udidla, je proti udidlu... někdy je trochu radikální ve svých názorech, někdy s ní nemůžu moc souhlasit, protože to co řeší je třeba v ČR prakticky vyřešeno (viz třeba kočárová doprava Praha vs New York)....
Tak fotka koně Saint Boy z domova - co říkáte na tu zadní nohu?
https://www.facebook.com/WorldPentathlon/posts/4537888026245866

lenacia
napsal(a):
Hlavně by závodníci neměli zapomínat, jakou disciplínu si vlastně vybrali.
Pětiboj vychází striktně z armádních dovedností a jízda na cizím neznámém koni je tam samozřejmě schválně. Dříve se jezdila překážková dráha v terénu, teď se jezdecké dovednosti přesunuly na klasický parkur na kolbišti.
Buď prostě jezdit umí, jsou si jistí a dokážou v klidu zvládnout cizího koně tak, jak si jejich disciplína žádá, a nebo mají smůlu. Není mi Němky vůbec líto, za to, co tam předvedla, by měla být vyloučena ještě na začátku. Prostě se musí víc vyjezdit.
napsal(a):
Hlavně by závodníci neměli zapomínat, jakou disciplínu si vlastně vybrali.
Pětiboj vychází striktně z armádních dovedností a jízda na cizím neznámém koni je tam samozřejmě schválně. Dříve se jezdila překážková dráha v terénu, teď se jezdecké dovednosti přesunuly na klasický parkur na kolbišti.
Buď prostě jezdit umí, jsou si jistí a dokážou v klidu zvládnout cizího koně tak, jak si jejich disciplína žádá, a nebo mají smůlu. Není mi Němky vůbec líto, za to, co tam předvedla, by měla být vyloučena ještě na začátku. Prostě se musí víc vyjezdit.
Netvrdím že je moje kamarádka všemocná, ale jezdec je opravdu skvělý, ovšem ani to jí s mojí kobylou nedostalo za hranice areálu stáje aby šla sama do terénu. 20 minut skutečně nestačí na to naučit či odnaučit koně něco co profesionálům může trvat týdny.
Dotaz
napsal(a):
Našla jsem odkaz, nevím, jestli je to tam úplně celé, ale musíte se připojit přes proxy server. Zvolila jsem kanadský (je to kanadský web) a funguje to. Začíná to cca na 2:50:00.
https://www.cbc.ca/player/sports/olympics/modern%20pentathlon
Tak to neumim, nevim jak :(
etnies86
napsal(a):
Tak to neumim, nevim jak :(
V počítači si najdete nastavení proxy serveru, pokud máte Windows, tak dole do lupy napište proxy. Bude to chtít adresu a port. Ty jsem si vybrala tady.
http://free-proxy.cz/en/proxylist/country/CA/all/ping/all
Zkuste třeba tato čísla, jestli to bude fungovat.
38.142.63.146
port 31596
Pak jen uložit a mělo by to jít.
Kdyby to nešlo, tak tady je krátká kompilace všech jízd.
https://youtu.be/_yTUpYAY5Js
Rif Du Madon
napsal(a):
Kur.., tohle by ale měli zakázat. Na kolo s nima. A kde berou ty koně, to někdo na tohle půjčí koně?
Ano, to jsou skokani, prochází kvalifikací nebo testem, jestli ten olympijský parkur přeskáčou. Spousta z nich to dala i z místa a pytlem na zádech. :D
Jejich předchozí výsledky se dají dohledat na japonských jezdeckých stránkach, jen je to kvůli jazyku těžší. Jsou zapůjčeni svými majiteli, což treba v případě toho Saint Boye je jezdecký klub.
Dotaz
napsal(a):
V počítači si najdete nastavení proxy serveru, pokud máte Windows, tak dole do lupy napište proxy. Bude to chtít adresu a port. Ty jsem si vybrala tady.
http://free-proxy.cz/en/proxylist/country/CA/all/ping/all
Zkuste třeba tato čísla, jestli to bude fungovat.
38.142.63.146
port 31596
Pak jen uložit a mělo by to jít.
děkuji až budu doma, zkusím. zlatá
Dotaz
napsal(a):
Když bych nevěděla,o co jde....
Tak bych si myslela,že vidím hooodně amatérské začátečnické závody,kde sebou jezdci plácají jak pytle do sedel z důvodu totální nezkušenosti...
Tohle přeci není možné,že je to na úrovni Olympijských her.....je to spíš k pláči..chudáci koně,co musí tohle vydržet

Dotaz
napsal(a):
Tak, jako každému se občas něco nepovede, ne že ne. Ale některé výkony jsou opravdu tristní a divím se, že ti koně nezadupali své jezdce do země. Fakt jsou zlatí svatí.
Chápu, že dostat neznámého koně a frr na parkur je sakra zkouška. Ale co nechápu, že tam jsou jezdci, co mají strašný sed už ve cvalu a skok (na který najel kůń dobře) vypadá ještě 3x hůře a těžce nevybalancovaně. Člověk by si řekl, že aspoň ty lidi budou vypadat vyježděně, když jsou na OH.
Zase jsou tam jezdci (a jezdkyně), které působí velmi hezky i navzdory ne zrvona top nájezdu na překážku.
lenacia
napsal(a):
Ale viděla sem našeho českého pětibojaře a ten jel pěkně. Jen body za čas měl.
Ten druhej jel taky hezky, dle mě ještě o malinko líp. Ten ani ty body nedostal, ale myslím, že měl jednoduššího koně.
Obecně si myslím, že si české jezdectví neuřízlo ostudu ani na parkurech, ani ve všestrannosti, ani v pětiboji. Akorát pětiboj žen jsem neviděla, jinak všechno, a nevím, jestli jsme měli nějakou českou pětibojařku, ale myslím, že si nemusíme na české jezdce na olympiádě stěžovat.

Pro mě byl obecně cíl, dostat české jezdce zase na OH, a ten se splnil. To je veliký úspěch, a ta zkušenost je potřebná, pokud chceme být někdy úspěšní. Nebude to za pět minut, to je snad jasné. Musím nesouhlasit s lidmi, kteří si stěžují, že naši všichni měli nějaké body nebo se jim něco na parkuru nepovedlo. Dokončili, a to se hodně počítá, mají doma co vyprávět (rozumějte předávat zkušenosti dalším adeptům), já jsem spokojená jako kdyby byli medailoví :-)

Varaxi
napsal(a):
Ten druhej jel taky hezky, dle mě ještě o malinko líp. Ten ani ty body nedostal, ale myslím, že měl jednoduššího koně.
Obecně si myslím, že si české jezdectví neuřízlo ostudu ani na parkurech, ani ve všestrannosti, ani v pětiboji. Akorát pětiboj žen jsem neviděla, jinak všechno, a nevím, jestli jsme měli nějakou českou pětibojařku, ale myslím, že si nemusíme na české jezdce na olympiádě stěžovat.
Souhlas. Já teda viděla jenom pětibojaře (muže) a oba se mi líbili.
lenacia
napsal(a):
jj, líbilo se mi jak se po jízdě usmíval i když měl body za čas a koně chválil... Zase stál za prd při střelbě... mohl mít zatou nebejt toho že na 5 terčů potřeboval 18 ran a všichni u utekli
No, to je mně osobně třeba úplně jedno. Na celé olympiádě mě zajímaly opravdu jen jezdecké disciplíny. Kdybychom nepřivezli jedinou medaili, bylo by mi to milejší než kdyby se naši jezdci chovali nějak nevhodně ke koním.
Obecně sport by měl být víc o etice a méně o výsledcích. Moc se mi líbil ten Japonec, který projel všechny parkury za 0 a nakonec byl v jednotlivcích šestý nebo sedmý, nevím jistě. Ale mě se líbilo, jak toho koně vedl, tak přesně, jednoznačně, korektně... Tak byli pomalejší, no a co.
Ani Španěl nebyl špatný jezdec.
Taky se mi líbily "naše" mužské jízdy, ten druhý tedy o trochu víc, tuším, že to byl ten Kuf. Jel toho koně moc hezky, předchozí Egypťan s ním docela bojoval. Že mu utekla medaile na posledním závodu? Stane se.
Co mě trochu těší, asi budu ošklivá, tak že i když ho od možné medaile dělilo vlastně míň disciplín než dotyčnou dámu, a určitě ho to pak mrzelo, tak jsem ráda, že se nemusíme za chování našich sportovců v takových obtížných chvílích stydět.
Dotaz
napsal(a):
Ani Španěl nebyl špatný jezdec.
Taky se mi líbily "naše" mužské jízdy, ten druhý tedy o trochu víc, tuším, že to byl ten Kuf. Jel toho koně moc hezky, předchozí Egypťan s ním docela bojoval. Že mu utekla medaile na posledním závodu? Stane se.
Co mě trochu těší, asi budu ošklivá, tak že i když ho od možné medaile dělilo vlastně míň disciplín než dotyčnou dámu, a určitě ho to pak mrzelo, tak jsem ráda, že se nemusíme za chování našich sportovců v takových obtížných chvílích stydět.
inu to je to co sem chtěla říct... člověk se snaží a pak se prostě netrefí a smůla :D
Na druhou stranu, Annika Schleu dost dobře bere vítr z plachet někerým 'ochráncům' kteří tvrdí, že se koně k výkonům nutí a mlátí... jako jo, občas bohužel ano, ale je jedno jak koně budete nutit a 'mlátit' když nechce, tak postě nepůjde.
Nemyslím si, že by jim vzala vítr z plachet. Ona koně nutila a mlátila. Jen jí to teď u tohohle jedince nezabralo.
Udělala špatnou reklamu jezdectví jako celku, přitom v disciplíně pod FEI by takový výstup tolerovatelný nebyl a byla by hned vyloučena. Jenže to lidi nerozlišují. Ono se vlastně není co divit. Vidí, že nikdo na prestižní akci, jakou OH bezpochyby jsou, nezasáhl. Pak to vypadá, že pro rajťáky je tohle ok.

Fakt je, že kůň je pořád kůň, a zásady welfare by měly platit pro všechny koně a nikoli pro nějakou skupinu lidí. Mimochodem i u nás je v zákoně ukotveno cosi jako že člověk nesmí zvíře nutit k výkonům, kterých není to zvíře z nějakého důvodu v danou chvíli schopno (třeba z psychických důvodů).
Nicméně považovala bych za fér, že když v pětiboji kůň evidentně za použití běžných donucovacích prostředků "nefunguje" (jakkoli se mi tohle strojní pojetí trochu příčí), měl by pětibojař dostat k dispozici jiného koně. Ten voják by takového koně taky zahodil a vybral jiného.
Potíž může být právě v tom, že se na jednom koni v rámci soutěže střídá víc jezdců (na oprácku třeba i majitel/trenér? Neznám pravidla), a když to s obtížemi ten kůň přeleze s pytlem brambor, který mu visí za hubu na každém skoku, a myslí jen na to, aby to měl za sebou, a pak zjistí, že má absolvovat tu hrůzu ještě jednou (a třeba bolavý), tak naprosto chápu, že se některý jedinec takto zasekne. Některý jedinec tedy půjde do kurzu, ale odmítne skákat (někteří tam skoky na féra probíhali). Některý se zase pokusí jezdce sundat. A kdo ví, zda těch 40 koní nemusí pak přejít ještě soutěže i s druhým pohlavím?
Výměna koně za kolo je pro tuhle disciplínu nesmysl, ale pořadatel by měl zajistit podle mého více koní, aby každý mohl jít jen jednou - a nebo by se mohla kvalifikace na OH smrsknout na méně soutěžících :-) Asi i změkčilá varianta "přivezte si vlastního koně, když budete chtít" by byla fajn. Mnozí by to jistě udělali (zejména jestli jim na OH jedou koně od jiných disciplín, tak přihodit toho jednoho či dva pro pětibojaře nemůže být taková katastrofa).
napsal(a):
Fakt je, že kůň je pořád kůň, a zásady welfare by měly platit pro všechny koně a nikoli pro nějakou skupinu lidí. Mimochodem i u nás je v zákoně ukotveno cosi jako že člověk nesmí zvíře nutit k výkonům, kterých není to zvíře z nějakého důvodu v danou chvíli schopno (třeba z psychických důvodů).
Nicméně považovala bych za fér, že když v pětiboji kůň evidentně za použití běžných donucovacích prostředků "nefunguje" (jakkoli se mi tohle strojní pojetí trochu příčí), měl by pětibojař dostat k dispozici jiného koně. Ten voják by takového koně taky zahodil a vybral jiného.
Potíž může být právě v tom, že se na jednom koni v rámci soutěže střídá víc jezdců (na oprácku třeba i majitel/trenér? Neznám pravidla), a když to s obtížemi ten kůň přeleze s pytlem brambor, který mu visí za hubu na každém skoku, a myslí jen na to, aby to měl za sebou, a pak zjistí, že má absolvovat tu hrůzu ještě jednou (a třeba bolavý), tak naprosto chápu, že se některý jedinec takto zasekne. Některý jedinec tedy půjde do kurzu, ale odmítne skákat (někteří tam skoky na féra probíhali). Některý se zase pokusí jezdce sundat. A kdo ví, zda těch 40 koní nemusí pak přejít ještě soutěže i s druhým pohlavím?
Výměna koně za kolo je pro tuhle disciplínu nesmysl, ale pořadatel by měl zajistit podle mého více koní, aby každý mohl jít jen jednou - a nebo by se mohla kvalifikace na OH smrsknout na méně soutěžících :-) Asi i změkčilá varianta "přivezte si vlastního koně, když budete chtít" by byla fajn. Mnozí by to jistě udělali (zejména jestli jim na OH jedou koně od jiných disciplín, tak přihodit toho jednoho či dva pro pětibojaře nemůže být taková katastrofa).
ono by možná stačilo zaštítit tuhle část pětboje pod FEI.Nevím jak je to se ZZVJ v zahraničí ale možná by to jako podmínka účasti šlo zařadit?

Jako že by si měl pětibojař přivézt vlastního koně?
Vždyť podstatou disciplíny je prokázat právě tu schopnost zvládnout zvíře, přiježděné poměrně slušně na definovanou úroveň. Nesedá si přece na mustanga
Stewardi by měli přerušit jízdu závodníka, který při skocích vlaje opakovaně mimo sedlo, protože prostě neumí sedět, který nedokáže napočítat nájezd a rozumně vést koně na rovné linii i v oblouku.
Byli tam takoví závodníci, kteří neuměli ani sedět, vždyť je to olympiáda...a někteří byli jak z pouťáku v Horní Dolní...Smutné.
napsal(a):
Jako že by si měl pětibojař přivézt vlastního koně?
Vždyť podstatou disciplíny je prokázat právě tu schopnost zvládnout zvíře, přiježděné poměrně slušně na definovanou úroveň. Nesedá si přece na mustanga
Stewardi by měli přerušit jízdu závodníka, který při skocích vlaje opakovaně mimo sedlo, protože prostě neumí sedět, který nedokáže napočítat nájezd a rozumně vést koně na rovné linii i v oblouku.
Byli tam takoví závodníci, kteří neuměli ani sedět, vždyť je to olympiáda...a někteří byli jak z pouťáku v Horní Dolní...Smutné.
Myslím, že moderní pětiboj by měl být moderní - sledovat stále vývoj. Vojáci sice stále střílí, běhají, ale na koni už nejezdí. A pokud mohou vyměnit střelivo za laser, tak proč trvat na disciplíně, která ubližuje zvířatům? Od počátku dvacáteho století jsme se snad někam ohledně welfare posunuli, ne? Proč trvat na tradici, která je špatná?

Proč by měla být tradice špatná?
Disciplína sama o sobě zvířatům neubližuje - ubližují jim všeobecně akceptované minimální nároky na jezdecké umění pětibojařů.
Z pohledu nějakého tělesného rozvoje člověka jízda na koni napříč věky patřila k základním dovednostem.
napsal(a):
Proč by měla být tradice špatná?
Disciplína sama o sobě zvířatům neubližuje - ubližují jim všeobecně akceptované minimální nároky na jezdecké umění pětibojařů.
Z pohledu nějakého tělesného rozvoje člověka jízda na koni napříč věky patřila k základním dovednostem.
Tak shodneme se, že prostě ti lidi předvádí často tragické dovednosti. Naproti tomu jde i fakt, že se ti dva (jezdec a kůň) neznají. Nikdo v jezdeckých disciplínách nestartuje ve vyšších soutěžích na koni, kterého zná krátce. Proč asi? Na sladění se s koněm je pro většinu dvojic potřeba mnohem víc času.
( Dostihy neřeším)
Takto koně degradujeme na úroveň dopravního prostředku, je tam velká šance, že koni budu působit značné nepohodlí a i bolest, protože na sebe, svůj styl a své pohyby není dvojice zvyklá.
I člověk, co se věnuje jen jezdectví, by podle mě v takovém případě zcela bez problémů nebyl.
Stávající situace, kdy je tak v 80% jízd kůň zraňován jezdcem, je prostě podle mě nepřípustná a měla by se změnit.
Tak lidi je konečně dotlačili aspoň k něčemu.
https://www.facebook.com/WorldPentathlon/posts/4548264331874902
Po nátlaku diskutujících na stránce UIPM - v komentářích se hodně spekulovalo i o validnosti zimních fotek nějakého koně - dodali fotky letní. Jsou tam i dvě videa - kůň je snad na průvlečkách? Špalku jsem si tam nevšimla.
https://pentathlonmonaco.sharepoint.com/sites/MAM/Shared%20Documents/Forms/AllItems.aspx?id=%2Fsites%2FMAM%2FShared%20Documents%2FSharing%2FPhoto%5FVideo%2FSaint%20Boy&p=true&originalPath=aHR0cHM6Ly9wZW50YXRobG9ubW9uYWNvLnNoYXJlcG9pbnQuY29tLzpmOi9zL01BTS9FbEZ2MVFOTDV5RkNrOEh4ZHgwa0dnWUJRaVAtQWlfNzRTM1Q3ZTNuRXhSZEF3P3J0aW1lPWdWakRtOVZkMlVn
Dotaz
napsal(a):
Tak lidi je konečně dotlačili aspoň k něčemu.
https://www.facebook.com/WorldPentathlon/posts/4548264331874902
Po nátlaku diskutujících na stránce UIPM - v komentářích se hodně spekulovalo i o validnosti zimních fotek nějakého koně - dodali fotky letní. Jsou tam i dvě videa - kůň je snad na průvlečkách? Špalku jsem si tam nevšimla.
https://pentathlonmonaco.sharepoint.com/sites/MAM/Shared%20Documents/Forms/AllItems.aspx?id=%2Fsites%2FMAM%2FShared%20Documents%2FSharing%2FPhoto%5FVideo%2FSaint%20Boy&p=true&originalPath=aHR0cHM6Ly9wZW50YXRobG9ubW9uYWNvLnNoYXJlcG9pbnQuY29tLzpmOi9zL01BTS9FbEZ2MVFOTDV5RkNrOEh4ZHgwa0dnWUJRaVAtQWlfNzRTM1Q3ZTNuRXhSZEF3P3J0aW1lPWdWakRtOVZkMlVn
Špalek též nevidím... Nač kůň o kvalitách, kdy může jít na OH (byť jen do pentathlonu) potřebuje průvlečky?
Na prvním videu mi přišlo zda nemají nasedláno moc vepředu, na druhém mi to už tolik nepřišlo....
Ale na prvním byť z dálky mi přijde, že koník projevuje znaky, kterých jsem si všímala před lety na Sáře, když jí ofoukly v zimě záda a měla je citlivá a bolavá...
Celkově, fotky o ničem, a videa upřímně taky... I když... Výška těch skoků okolo sice může být od tréninku před tím, ale podle mě spíše sou samy důkazem, že kůň problém se skoky má a musí ho to učit odznova.... Protože, ruku na srdce, nikdo nechce dvě videa cvalu a klusu na kruhu, chceme vidět jak půjde sestavu skoků. Záhadně, to sme nedostali.
Tak tohle je jezdecká škola, tam jezdí i děti. :)
https://www.facebook.com/minakuchirc
Jinak proto měl asi tu fugu v soutěži, na průvlečkách jet nemohly.
Akorát nechápu, proč UIPM jako potvrzení, že kůň je v pohodě, tam dala tu podvrženou fotku. Mají akorát ostudu.

Ono asi i šoupnout koně do 5B na OH je lukrativní záležitost, nehledě na tu obří reklamu při případném prodeji toho koně (teda pokud se svým projevem neodkope, že). Tak se tam asi snaží lidi procpat kdeco.

Dotaz
napsal(a):
Tak to je maso, kterej odvaha by na todle půjčil svého dobře přiježděného koně, ti koně chtěli skákat, bylo to na nich vidět, ale nebylo jim to dovoleno nebo alespoň umožněno jezdcem, některej to dal i s tím jezdcem, to byl pašák.
Přesně jak tu někdo psal, s tímdle chodí elita pětibojařů na Olympiádu?
Edit: dotaz: Nikdo v jezdeckých disciplínách nestartuje ve vyšších soutěžích na koni, kterého zná krátce. Proč asi? Na sladění se s koněm je pro většinu dvojic potřeba mnohem víc času.
( Dostihy neřeším)
No myslím že ano a už jsem to psala i výše, že ve skokovém poháru si jezdci koně mění...to je doufám vyšší soutěž.
napsal(a):
Tak to je maso, kterej odvaha by na todle půjčil svého dobře přiježděného koně, ti koně chtěli skákat, bylo to na nich vidět, ale nebylo jim to dovoleno nebo alespoň umožněno jezdcem, některej to dal i s tím jezdcem, to byl pašák.
Přesně jak tu někdo psal, s tímdle chodí elita pětibojařů na Olympiádu?
Edit: dotaz: Nikdo v jezdeckých disciplínách nestartuje ve vyšších soutěžích na koni, kterého zná krátce. Proč asi? Na sladění se s koněm je pro většinu dvojic potřeba mnohem víc času.
( Dostihy neřeším)
No myslím že ano a už jsem to psala i výše, že ve skokovém poháru si jezdci koně mění...to je doufám vyšší soutěž.
A to je běžné všude, nebo jen naše zvyklost?

Dotaz
napsal(a):
A to je běžné všude, nebo jen naše zvyklost?
Nevím a hledat se mi to nechce....
https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/3789401/polsky-teplokrevnik/
Moc ráda bych pocvičila oko na tomhle valachovi. Kopyta jsou zanedbaná. Hlava hrubá. Výživový stav slabý. ALE nejvíce mě zajímá jaké máte kdo zkušenosti s takovou horní linií - ve smyslu nemocí. Předem díky všem zkušeným co se podělí...

Hm, za třicet je to spíš sekačka na trávu, bude mít jistě z nějaké aktivní činnosti časem problémy(už teď je prohnutý v kříži , prostě ten zadek má ne dokulata dolu pod sebe ale rovně a nahoru), spravit-ne jenom nasvalit (právně se pohybovat i pod sedlem) tu horní linii může trvat i dva roky ne-li do konce jeho aktivního života., pro děti není, i kdyz je dle inzerenta dobře jezditelný....
Ale na nějaký občasný špacír a něco ze země pro dospěláka...může mít ještě koník pěkný zbytek života.
Edit? chtěla bych video v pohybu- všechno, krok, klus, cval a pak i s jezdcem nebo se jela podívat naživo. no jestli on to nebude zakletý drak,( kousavá potvora ) pořád mi ta cena neštimuje- rychle se zbavit.
Osobně bych tipovala tu horní linii jako dlouhodobý následek nepadnoucího sedla - svaly okolo kohoutku jsou zcela atrofované, zatímco záď a krk jsou vzhledem k výživovému stavu v normě.
Na fotkách je prd vidět, pokud bych ho chtěla na něco aktivnějšího, nechala bych zrentgenovat zadní hlezna - pokud není problém tam, a je pod sedlem hodný i přes to, že měl dlouhodobě diskomfort, na rekre bych ho brala.
Pipilota
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/3789401/polsky-teplokrevnik/
Moc ráda bych pocvičila oko na tomhle valachovi. Kopyta jsou zanedbaná. Hlava hrubá. Výživový stav slabý. ALE nejvíce mě zajímá jaké máte kdo zkušenosti s takovou horní linií - ve smyslu nemocí. Předem díky všem zkušeným co se podělí...
Ty fotky děs a hrůza
Valach má přední jak koloběžku,na lokti bouli.Zadní zas do šavličky podseknuté,pr...el opadlou ,místo zad lavor.Taky to dělá ten hodně nasazený krk.
Hřívu divnou,jestli není drobet mušný?
Prostě je celkově mimořádně ošklivý
A fotky jsou tak strašné,že vypadá ještě hůř
Nicméně polští koně bývají odolní a vydrží,tak bych se ,tedy po okouknutí a vyzkoušení, asi nebála ho koupit na rekre ,ale nikoli repre
Je fakt,že takových silných univerzálních koní není v inzerci moc,spíše žádný.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/140662738/kobylasportrekreacechov.php
další takový hřbet (ten valach měl alespoň nakrmený krk - tahle kobyla mi přijde nedokrmená) Ale hodně mě zajímá co sakriš udělá tak bídnou horní linii?
Pipilota
napsal(a):
další takový hřbet (ten valach měl alespoň nakrmený krk - tahle kobyla mi přijde nedokrmená) Ale hodně mě zajímá co sakriš udělá tak bídnou horní linii?
Ale hodně mě zajímá co sakriš udělá tak bídnou horní linii?
Třeba PSSM2

kissing spines, bolavá záda z jiného důvodu (nepadnoucí cajky), špatný způsob práce, zničit se to dá hodně způsoby
Pipilota
napsal(a):
Nekŕmia? To šklebenie pri kŕmení bude jedna z príčin, tipujem vredy. Diskomfort, stres, z toho kôň nepriberie.
Terven
napsal(a):
Ale hodně mě zajímá co sakriš udělá tak bídnou horní linii?
Třeba PSSM2
PSSM jsem typovala u valacha - už je pryč z inzerce. To mě právě zajímalo, jestli někdo vidí ten špíček na krku a jinak svaly fuč (sežrané bolestí?)
U A1/1 bych tu chybu tipla jinde. Krmit můžou, ale když je toho málo, všechno bolest sežere (asi měla to hříbě pod sebou a fotka z vyžrané ohrady...)