Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2021 14:30
Terven

XXX.XXX.110.191

Pipilota napsal(a):
PSSM jsem typovala u valacha - už je pryč z inzerce. To mě právě zajímalo, jestli někdo vidí ten špíček na krku a jinak svaly fuč (sežrané bolestí?)

U A1/1 bych tu chybu tipla jinde. Krmit můžou, ale když je toho málo, všechno bolest sežere (asi měla to hříbě pod sebou a fotka z vyžrané ohrady...)

Tak pokud je to exdostihák a šklebí se při krmení, tak vředy má téměř jistě.
Plus PSSM2 je u A1/1 taky častá záležitost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2021 14:34

hm, je vycucaná,ale stejně si myslím, kolik takový koník toho může doopravdy sežrat, já mám kobylu jako malý soudek a výběh je také vypasený- v boxe cca 6kg sena.... příkrm na hrnečky cca do půl kila, práce asi lehká. ale furt.
Tendle koník nic nedělá, má možnost se pást, jestli má seno nevíme , ale je hubený, tak kolik toho opravdu sežere? ...vředy i pssm reagují hlavně na příkrm, má ho vůbec?

24.8.2021 15:04
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
hm, je vycucaná,ale stejně si myslím, kolik takový koník toho může doopravdy sežrat, já mám kobylu jako malý soudek a výběh je také vypasený- v boxe cca 6kg sena.... příkrm na hrnečky cca do půl kila, práce asi lehká. ale furt.
Tendle koník nic nedělá, má možnost se pást, jestli má seno nevíme , ale je hubený, tak kolik toho opravdu sežere? ...vředy i pssm reagují hlavně na příkrm, má ho vůbec?

...vředy i pssm reagují hlavně na příkrm

tak u vředů je zásadní hlavně seno, které funguje jako pufr. Příkrm, pokud obsahuje obiloviny, vředařům působí obvykle diskomfort, proto ty škleby a časem to může vyústit až k odmítání kyblíčku.
Takže příkrm ano, ale vředařovi na míru.
S PSSM2 a obilovinama je to podobné...resp. já moc nechápu hlášku, že

Reagují na něj ve smyslu, že škroby zhoršují potíže, naopak některé komponenty a doplňky mohou koni ulevit.
Jinak horní linie u PSSM2 je typická právě tím, že nejde ovlivnit krmením ani nasvalováním...ona v podstatě ne že by byla mizerná, ona úplně chybí.

24.8.2021 15:20

Příkrmem nemyslím nic speciálního do kyblíčku, ale prostě obilí a ano vím, jak na to koně reagují, ale když to třeba nedostává nemá na co reagovat , kdybych o ní měla zájem, optala bych se na množství a složení příkrmu, jestli je to obilí nebo jen granule z pometeného mlatu. Viděla jsem koně krmit i krmnýma těstovinama s pluchama...u koně za 35 tisíc. moc nepředpokládám, že ho bude někdo krmit množstvím jádra, leda by měl soukromnou sýpku.
Šklebit se může i u sena, pokud je jí vzácné...
Je to fotka, koník není v pohybu, dle fotky je jen hubená, nemá extra prosedláno, otevřené hlezno- u plnokrevníka běžné, delší zadní spěnka a korektura by se hodila také, řádným nakrmením by se dala do kupy( + zaléčit případné vředy), ale to soudím jen z fotky. Pokud uvidím koně v pohybu na živo a podle popisu majitele, na co se ho zeptám, můžu mít další proměnnou pssm...

24.8.2021 15:41

Terven napsal(a):

tak u vředů je zásadní hlavně seno, které funguje jako pufr. Příkrm, pokud obsahuje obiloviny, vředařům působí obvykle diskomfort, proto ty škleby a časem to může vyústit až k odmítání kyblíčku.
Takže příkrm ano, ale vředařovi na míru.
S PSSM2 a obilovinama je to podobné...resp. já moc nechápu hlášku, že

Reagují na něj ve smyslu, že škroby zhoršují potíže, naopak některé komponenty a doplňky mohou koni ulevit.
Jinak horní linie u PSSM2 je typická právě tím, že nejde ovlivnit krmením ani nasvalováním...ona v podstatě ne že by byla mizerná, ona úplně chybí.

Poupravím - u PSSM2 horní linie ovlivnit krmením JDE, ale musí se znát konkrétní varianta, protože každá vyžaduje specifické doplňky.

25.8.2021 22:46
Dotaz

XXX.XXX.110.178

25.8.2021 23:18
Terven

XXX.XXX.110.191

Poupravím - u PSSM2 horní linie ovlivnit krmením JDE, ale musí se znát konkrétní varianta, protože každá vyžaduje specifické doplňky.

Jj, jasný...myšleno, že před stanovením diagnózy nejde ovlivnit běžným příkrmem a prací, ačkoliv o to majitel usiluje.

26.8.2021 00:03
lenacia

XXX.XXX.168.148

Dotaz napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/140780630/prodam-apaloosa-klisnu-s-ppleopard.php

Může být taková spěnka získaná? Píší, že je kobyla vhodná do chovu.

Vhodné do chovu je kdeco a pak to má 'získané spěnky'...

26.8.2021 08:05

Dotaz napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/140780630/prodam-apaloosa-klisnu-s-ppleopard.php

To je ale strašně ošklivý zvíře

26.8.2021 08:22
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Nesouhlasím. Vidím extrémně špatně prezentované zvíře. Takové fotky vyzdvihují jeho nedostatky. Není to žádná krasavice, ale při dobré prezentaci zaujme něčím každý kus.

Na zadní noze je vidět hodně hrubá jizva po zranění - takže ta spěnka je možná po něm. Přeci jen ty ostatní má normální.

Osobně bych za takovou kobylu dala cenu masa + 5000,- (ať nežeru a aby prodávající moc neplakal). Je to prostě hodně rizikové plemeno co se chorob týče + ta zadní noha. Ale co čekat, když modrý průkaz, věk a původ neuveden, nic ohledně zranění, hlavně že "americké papíry"...

26.8.2021 08:25

Nesouhlasím. Vidím extrémně špatně prezentované zvíře. Takové fotky vyzdvihují jeho nedostatky. Není to žádná krasavice, ale při dobré prezentaci zaujme něčím každý kus.

Nemám na mysli ošklivost z důvodu tragické prezentace, ale to zbarvení, to je pro mě naprosto hororové... Ale to je můj osobní vkus samozřejmě (prostě strakatá má být kráva a ne kůň).

26.8.2021 08:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Nemám na mysli ošklivost z důvodu tragické prezentace, ale to zbarvení, to je pro mě naprosto hororové... Ale to je můj osobní vkus samozřejmě (prostě strakatá má být kráva a ne kůň).

Zbarveni se mi také nelíbí, protože mám strakaté a je s tím jenom práce navíc... (až to má člověk doma denně, začne obdivovat krásu hnědáků)

26.8.2021 09:59

Dotaz napsal(a):

A co ten karpus? Na tomhle bych fakt nechovala.

26.8.2021 10:16

Na karpu tedy uplně problém nevidím? Tady v diskusi je vložený asi ten nejhorší obrázek, kobyla je zřejmě nějak v pohybu, karpus není přikleklý. Nebo vidíte ještě něco jiného? Jukněte na ostatní fotky z inzerátu...

26.8.2021 10:51
bassrock

XXX.XXX.251.2

I pro mě je ošklivá, chuděra, vypadá jak když má nějakou hodně ošklivou kožní nemoc

Fotky jsou "reprezentativní" všechny v inzerátu

26.8.2021 11:18

Na karpu tedy uplně problém nevidím? Tady v diskusi je vložený asi ten nejhorší obrázek, kobyla je zřejmě nějak v pohybu, karpus není přikleklý. Nebo vidíte ještě něco jiného? Jukněte na ostatní fotky z inzerátu...

Mně připadá, že stojí. Nicméně shodnem se, že fotka rozhodně není lichotivá.

26.8.2021 12:45
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Vybrala jsem fotku, kde je ta LZ nejlíp patrná, když se na ni ptám. Ten karpus jinde nemá.

26.8.2021 16:18

Dotaz napsal(a):

Může mít dědičnou vyšší laxicitu šlach, že šlachy se snadno "vytahají", ale tady asi jde opravdu o úraz, je tam trošku i na holeni otok? Když jí šlachy i přes zvýšenou hmotnost při zabřeznutíá vydrží ? to neví nikdo...

26.8.2021 20:53
Horsana

XXX.XXX.40.140

Apahrúza má postihnutú iba jednu sponku, kde je navyše vidieť aj zranenie, celkom určite ide o získaný stav, čo rozhodne nie je výhra, tieto poranenia sa radi vracajú a sponka stále ide o niečo dolu po takom ataku, mala som kobylu s týmto problémom a bolo to o hubu.

Koňa s naozaj vrodenými (a neriešenými) mäkkými sponkami poznám 17 rokov, nikdy s tým problém nemal, pravda, iba sa obsadol, nikdy nejazdil, nie kvôli nohám a keďže ho má poučený človek, nikdy ho neprehnal v oráčine, ani nepohyboval na zlom povrchu, našťastie kôň nemá samodeštrukčné sklony, nepadá, atď.

26.8.2021 21:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

To prichádza s vekom!

Okrem cobov som sa, ale že na prvý pohľad, normálne ako vo filme, úplne nekriticky zamilovala do miniapaloosy, žrebca

Aj keď teda, on nevyzerá, že ho okadily muchy, predsa len a má fľaky dvoch farieb a celkovo, je to osobnosť a ťažký fešák

26.8.2021 21:03

Horsana napsal(a):
To prichádza s vekom!

Okrem cobov som sa, ale že na prvý pohľad, normálne ako vo filme, úplne nekriticky zamilovala do miniapaloosy, žrebca

Aj keď teda, on nevyzerá, že ho okadily muchy, predsa len a má fľaky dvoch farieb a celkovo, je to osobnosť a ťažký fešák

Nestraš 😂

Ale já už sem v pohodě, morgáně je můj poslední pokus, pak už nic nebude. Takže ničeho flekatýho se nemusím obávat.

26.8.2021 21:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nestraš 😂

Ale já už sem v pohodě, morgáně je můj poslední pokus, pak už nic nebude. Takže ničeho flekatýho se nemusím obávat.

Tak tiež si nejdem nič už kupovať, ale proste láska je láska

27.8.2021 08:17

Aniž bych se chtěla dotknout nicku "fríský", však to nemusí být ani její/ho kůň, zajímalo by mě, zda taky vidíte disproporci na koníkovi

https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/3791891/pravidelne-jezdeni-1x-tydne-na-praze-vychod/

Je to myslíte jen senné břicho? Mně totiž přijde, že záď je nakrmená dobře (ale fotka je zešikma, může zkreslovat) a kohoutek a krček jsou bídné... Ona ani celková konformace toho koně (krátký krk, malá hlava, pokud fotka nezkresluje) není příliš zdařilá...

Nevšimla jsem si v inzerátu, zda je to kobyla nebo valach, kobyla by třeba mohla být i březí? (ale to by se nesháněl jezdec)

27.8.2021 08:21
Slon Indický

XXX.XXX.18.67

Aniž bych se chtěla dotknout nicku "fríský", však to nemusí být ani její/ho kůň, zajímalo by mě, zda taky vidíte disproporci na koníkovi

https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/3791891/pravidelne-jezdeni-1x-tydne-na-praze-vychod/

Je to myslíte jen senné břicho? Mně totiž přijde, že záď je nakrmená dobře (ale fotka je zešikma, může zkreslovat) a kohoutek a krček jsou bídné... Ona ani celková konformace toho koně (krátký krk, malá hlava, pokud fotka nezkresluje) není příliš zdařilá...

Nevšimla jsem si v inzerátu, zda je to kobyla nebo valach, kobyla by třeba mohla být i březí? (ale to by se nesháněl jezdec)

Řekla bych, že je na fotce slušně nakrmený plňas, který potřebuje víc kvalitní práce na nasvalení hřbetu a krku.

27.8.2021 09:56

Já taky nevidím svaly na krku a hřbetě.

27.8.2021 10:34

No jo, svaly taky nevidím, to je jasné. Teorii o "opadlých svalech" tady pár lidí nicméně zpochybňovalo s tím, že se jedná o nenakrmené koně. Tady je kůň zřejmě nakrmený (rozhodně tak vypadá) a svaly evidentně nemá. Může to být hypoteticky důsledek PSSM? Nebo to může být prostě tím, že "nedělá" nebo "nedělá správně"?

27.8.2021 10:39

No jo, svaly taky nevidím, to je jasné. Teorii o "opadlých svalech" tady pár lidí nicméně zpochybňovalo s tím, že se jedná o nenakrmené koně. Tady je kůň zřejmě nakrmený (rozhodně tak vypadá) a svaly evidentně nemá. Může to být hypoteticky důsledek PSSM? Nebo to může být prostě tím, že "nedělá" nebo "nedělá správně"?

Může to být cokoliv.

27.8.2021 10:41
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tohle mě taky zajímá.

27.8.2021 11:11
Arbora

XXX.XXX.232.171

a je to plňas? mne to príde ako mix s amerikou, ktorý nevyšiel úplne podľa predstáv.

27.8.2021 13:29

Arbora napsal(a):
a je to plňas? mne to príde ako mix s amerikou, ktorý nevyšiel úplne podľa predstáv.

Taky se mi to tak zdá, vzhledem k tý louplý zadeli...

27.8.2021 14:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pokiaľ tu niekto niekedy oplakával, že kôň opadol zo svalov, väčšinou bola na fotke biedna rebratá hajtra, ktorú liečili prácou.

Hádať z jednej fotky, prečo kôň bez známeho veku, plemena, pohlavia, anamnézy, režimu, kŕmenia a histórie zdravotných problémov nemá hornú líniu je veštenie z kávovej sedliny, nikam to nepovedie.

27.8.2021 14:30

Horsana napsal(a):
Pokiaľ tu niekto niekedy oplakával, že kôň opadol zo svalov, väčšinou bola na fotke biedna rebratá hajtra, ktorú liečili prácou.

Hádať z jednej fotky, prečo kôň bez známeho veku, plemena, pohlavia, anamnézy, režimu, kŕmenia a histórie zdravotných problémov nemá hornú líniu je veštenie z kávovej sedliny, nikam to nepovedie.

Ano, proto výš píšu, že to může být cokoliv.

27.8.2021 15:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ano, proto výš píšu, že to může být cokoliv.

8.9.2021 02:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nožky křivé, jazyk často venku, ale je to roztomilý trpaslíček. Akorát bych mu tedy dopřála koňské kamarády a dům nahradila koňským prostředím, ne spaním na dece a bydlením ve stanu v obýváku, nebo myslíte, že by to pro takhle malého koníka byl problém?

https://www.youtube.com/watch?v=bAWn97lGwjk&ab_channel=TheDodo

https://www.youtube.com/watch?v=swUN0b2q-DY&ab_channel=SWNS

8.9.2021 05:25
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jinak jsem k tomu trpaslictví našla zajímavý článek o s tím spojených zdravotních problémech, kdyby si někdo chtěl počíst. Je teda v angličtině, ale translator to jistí. :)

https://thehorse.com/168544/equine-dwarfism-not-a-small-problem/

8.9.2021 07:32
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Někteří lidi jsou fakt de**lní.
Je to velmi smutný pohled na nemocné zvíře. Ne tohle není jako nechat v kvalitních podmínkách dožít třeba třínohé... Tohle je opravdový hnus co se tváří jako lovískování atd.
Je to jako s přešlechtěním psů - když vidíte do kruhu se točícího jorkšíra, chrochtajícího buldočka atd. Lidi se u toho smějí a zdá se jim to milé. Nad kvalitou života se u těchto zvířat nezamyslí.
Udržovat tohle při životě je odpudivé chování. Prominout se to dá jedině tak, pokud slouží jako "výukový materiál" na univerzitě. Taková zvířata jsou sbírka zdravotních potíží a problémů - laik si jich často ani nevšimne a zvíře trpí mlčky.

8.9.2021 12:14
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Myslíte? Paní tam říká, že koňuch měl sílu žít, tak mu dali šanci. Běhá docela čiperně, nevypadá, že by ho pohyb bolel, má ortopedické zpevnění a obutí, čelist mu dorůstá. Pokud by zvíře bylo bez bolesti a mělo chuť žít a netrápilo se, tak já bych mu šanci taky dala. Uspat se dá vždy. Akorát teda bych ho neměla jako panenku v baráku, ale snažila bych se vytvořit vhodné koňské prostředí.

8.9.2021 12:33
etnies86

XXX.XXX.245.26

ale poník vypadá spokojeně, trošku se inspiroval asi u pejsků :))))
nevypadá, že by se měl zle, byl smutný, frustrovaný
oni ti pidi koníci jsou už takový koňopsi ne?

8.9.2021 12:44

Dotaz napsal(a):
Nožky křivé, jazyk často venku, ale je to roztomilý trpaslíček. Akorát bych mu tedy dopřála koňské kamarády a dům nahradila koňským prostředím, ne spaním na dece a bydlením ve stanu v obýváku, nebo myslíte, že by to pro takhle malého koníka byl problém?

https://www.youtube.com/watch?v=bAWn97lGwjk&ab_channel=TheDodo

https://www.youtube.com/watch?v=swUN0b2q-DY&ab_channel=SWNS

Za mě - Hnus, velebnosti. To není kůň, ani mini kůň, ale karikatura.

8.9.2021 12:58
akscha

XXX.XXX.26.89

etnies86 napsal(a):
ale poník vypadá spokojeně, trošku se inspiroval asi u pejsků :))))
nevypadá, že by se měl zle, byl smutný, frustrovaný
oni ti pidi koníci jsou už takový koňopsi ne?

V tom odkazu na clanek od Dotaz psali, ze vsichni tihle kone maji vazne zdravotni problemy. Se srdcem, vnitrnimi organy, zuby, kopyty. Me osobne prislo strasne, ze casto umiraji na tezkou podvyzivu, protoze jejich vnitrni organy zmensene nejsou, takze a) vypadaji tlusti a b) potrebuji mnohem vic energie, nez by se zdalo. Pritom spatne kousaji, protoze maji malou celist a v ni normalne velke zuby. Udrzovat je pri zivote pry stoji tisice dolaru rocne...

8.9.2021 13:07
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Kdyby se takové poňátko narodilo omylem, tak se o ně postarám; jednou jsem chovatel, tak co už.
Ale chovat je úmyslně hnusné je. Každá extrémní změna exteriéru, a tedy i minimalizace, je zdravotně problematická.

8.9.2021 14:28
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Za mě - Hnus, velebnosti. To není kůň, ani mini kůň, ale karikatura.

To je koník postižený dwarfismem. To není úmyslný odchov. Prostě se tak narodil a ta paní není chovatelka, ale zkusila si ho vzít, jestli to dá a investuje do něj a jeho péče. Je otázkou, jak dlouho bude koník vitální a bez problémů, ale říkala tam, že měl vůli žít, tak to zkusili.

9.9.2021 06:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

"Prostě se tak narodil a ta paní není chovatelka, ale zkusila si ho vzít, jestli to dá a investuje do něj a jeho péče."

Takové řeči mě prostě nadzvedávají ze židle. Slýchávám je od "zachránců". Jenomže u toho vždycky žebrají o příspěvek (finanční, hmotný, emoční podporu...)
Ne za mě NE. Než jeden takový co "zatím má sílu žít", tak si uvědomit že by stejné peníze znamenaly pěkný život např. čtyř zdravých šetynů co by mohli přinášet radost a zdravý pohyb okolním dětem...

9.9.2021 08:38
bongani

XXX.XXX.45.91

My měli podobnou poničku ve stáji. Žila teda normálně venku, ale byla opravdu spíš pejsek, na volno po celém areálu, za každým chodila. Nevypadala, že by trpěla, uměla lítat a divočet, ale dožila se mám pocit asi 4 let. :-(

9.9.2021 10:33
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Pipilota napsal(a):
"Prostě se tak narodil a ta paní není chovatelka, ale zkusila si ho vzít, jestli to dá a investuje do něj a jeho péče."

Takové řeči mě prostě nadzvedávají ze židle. Slýchávám je od "zachránců". Jenomže u toho vždycky žebrají o příspěvek (finanční, hmotný, emoční podporu...)
Ne za mě NE. Než jeden takový co "zatím má sílu žít", tak si uvědomit že by stejné peníze znamenaly pěkný život např. čtyř zdravých šetynů co by mohli přinášet radost a zdravý pohyb okolním dětem...

Jako vážně tu odsuzujete někoho za to, že svoje peníze nevyužívá účelněji a podle vašich představ?
Nikdo tam o peníze neprosí. A mimo toho mrněte by koně, nebo šest shetlandů, asi neměli. Taky byste je kritizovala, že tu částku projedli, nebo si za to koupili něco jiného, co se vám nelíbí?
Mají tedy majitelé nepojízdných koní je poslat na jatky, aby neplýtvali penězi?

9.9.2021 11:29
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Jako vážně tu odsuzujete někoho za to, že svoje peníze nevyužívá účelněji a podle vašich představ?
Nikdo tam o peníze neprosí. A mimo toho mrněte by koně, nebo šest shetlandů, asi neměli. Taky byste je kritizovala, že tu částku projedli, nebo si za to koupili něco jiného, co se vám nelíbí?

Neznám tyhle konkrétní majitele (jsou z druhého konce světa a nebudu prohledávat net jestli někde žádají o podporu či ne, nebo mají prachy z reklam u sledovaného videa...)
Už mám prostě takovou životní zkušenost. Lidé kteří sbírají podivná zvířata a zachraňují je by hodně často měli utratit svoje peníze za pořádnou psychoterapii.
Nikde jim nevyčítám že by peníze měli poslat dětem do Afriky atd. Každý ať si je utratí po svém - tedy pokud neprodlužuje neuspokojivý život zvířeti které se nemůže bránit z podstaty věci. Jen vyjadřuji svůj názor - za mě NE takovému chování. (klidně i nevědomky dávají vzor podobným, kteří pak taky touží po podobném "koňopsovi" a kde je poptávka...)

9.9.2021 12:29

Dotaz napsal(a):

Taky mě to se*re, že každý by hned řezal hlavy...mě to přijde zajímavé, třeba z hlediska péče a života, takto postiženého koně, kdyby se všichni utratili, nikdo by netušil, jak takové zvíře může fungovat, kolika je schopno se dožít, při jaké péči.
Říct, že je to neetické TO nechat žít, když TO má evidentní snahu žít? A jsme ženy, já mám teda silný pečovatelský pud. Já bych furt něco opečovávala...

9.9.2021 13:56
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Pipilota napsal(a):
Neznám tyhle konkrétní majitele (jsou z druhého konce světa a nebudu prohledávat net jestli někde žádají o podporu či ne, nebo mají prachy z reklam u sledovaného videa...)
Už mám prostě takovou životní zkušenost. Lidé kteří sbírají podivná zvířata a zachraňují je by hodně často měli utratit svoje peníze za pořádnou psychoterapii.
Nikde jim nevyčítám že by peníze měli poslat dětem do Afriky atd. Každý ať si je utratí po svém - tedy pokud neprodlužuje neuspokojivý život zvířeti které se nemůže bránit z podstaty věci. Jen vyjadřuji svůj názor - za mě NE takovému chování. (klidně i nevědomky dávají vzor podobným, kteří pak taky touží po podobném "koňopsovi" a kde je poptávka...)

Tak zatím se nezdá, že by koník trpěl, nemá takový projev. Kdyby to tak bylo a stále ho nutili fungovat, tak pro ně pochopení nemám. Vzhledem k tomu, že je to recesivní genetická vada, kdy se sešli zrovna k sobě nevhodní jedinci, nebudu tu náhodu odsuzovat, to se prostě stane.

Jinak já v tom vidím i přínos, lidi posouvají hranice možného a pokud to není úkor toho tvora, tak mi to nepřijde špatné. Nepostupovat tak, tak nemáme třeba inkubátory a spoustu dalšího, protože by se vše dopředu vzdalo, i když při troše pomoci daný jedinec může žít a fungovat.

9.9.2021 14:24
lenacia

XXX.XXX.173.31

ony tyhle občas medvědí služby ale skutečně mohou pomoci. Plno doktorů v ámci medializace příběhu se pokouší poníkovi pomoci a tímt řeba i vyvíjet nové zůsoby léčby které mohou pomoci jiným koním a těm vyřešit jejich potíže...

9.9.2021 15:16
akscha

XXX.XXX.26.89

Recesivni vada to je a prave proto doporucovali testování, protoze ti kone jsou mrzaci. Jinak nechci uplne hodnotit, jak moc trpi a jakou maji vuli k zivotu, ale je potreba si uvedomit, ze vuli k zivotu ma kde co i v naprosto zoufalych podmínkách a otresnem zdravotnim stavu, tak nas všechny evoluce vybavila. Takze pokud nebudou mit silne neustale bolesti, budou se snazit zit a je na zodpovednosti chovatelu si to pohlidat a takova zvirata nevyrabet (tj.nekrizit dva prenasece).

8.10.2021 03:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jen v rámci cvičení oka. Kopýtka pony mi přijdou divná, uznávám, že fota nic moc, jsou oříznuta, abych sem nedávala obličej holčičky.

PZ toho starého koně - je to moc kolmé, nebo není? Co tam vidět?

Kondice toho ryzáka je jasně hubenější, čistě jen pro to to dostat do oka - z té devítistupňové škály byste to hodnotili jakým číslem? Tipovala bych trojku, ale nejsem si jistá. V popisu je, že 4 je lehká kondice a u trojky mají být vidět trnové výběžky obratlů.

Obrázky jsou z těchto inzerátů:

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/142641709/pony.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/142641306/hodny-valach.php?fbclid=IwAR1BsT2X1mxaH6Klbvt5xxFxETT2Mx_FhNwCGM8oIyHHtsNIQzPkdeySwwo

8.10.2021 07:24

Ryzák - uvažovala jsem i o dvojce, ale asi jo, asi trojka. Tu devítistupňovou nemám nakoukanou.

Poník - špatně se cokoli posuzuje, kopyta nejsou čistá, nestojí rovně, foceno z úhlu, měkký terén... Vypadá to, že linie mezi spěnkou a kopytní stěnou je lomená, ale právě že měkký terén a různě zatížené nohy, může to být klidně spojeno s tím. Jakékoli hodnocení by bylo čistě spekulativní.

8.10.2021 07:29
Slon Indický

XXX.XXX.115.132

Ryzák je něco mezi 2 až 3, horní linie vypadá strašně, mezi krkem a kohoutkem je výrazná prohlubeň - na krku už mimo tuku chybí i svalstvo, struktura krku je zřetelně viditelná, viditelné jsou i obratle a kyčelní hrbol. Kůň je v zimní srsti a hra světla a stínů zakrývá žebra, takže se špatně rozhoduje mezi 2 a 3.

Poník mi přijde jako po schvácení.

1.12.2021 16:42
Dotaz

XXX.XXX.237.44

Ta záda jsou jasná, ale zaujala mě ta levá zadní, myslíte, že fotka klame, nebo je to prostě nějaké šavlonohé?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/145153892/kobilka.php

1.12.2021 17:25
koně

XXX.XXX.174.63

Dotaz napsal(a):
Ta záda jsou jasná, ale zaujala mě ta levá zadní, myslíte, že fotka klame, nebo je to prostě nějaké šavlonohé?

by mě zajímalo ,z čeho je tahle KOBILKA sprsklá ?
Ani fotky jí nelichotí
Nožky má vpředu jak shetland strmé ,zadní jak z něčeho velkého ,ale neprakticky poskládané pod nízké tělo.
A ty záda,to je taky lavor
Skutečně nepovedné zvíře.
Ale jinak je sympatická ,žemlička se světlým čumákem

1.12.2021 17:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

koně napsal(a):
Ani fotky jí nelichotí
Nožky má vpředu jak shetland strmé ,zadní jak z něčeho velkého ,ale neprakticky poskládané pod nízké tělo.

Ještě že mají ti koně pro někoho zajímavou barvu a milý pohled...
Taky povaha může být fakt pro děcka o ceně dohodou se dá jen dohadovat... Cenu má na ní asi jen maso na ní a výcvik s ochotou pracovat. (je mi takových líto, představím si třeba ty bolesti zad co ji asi čekají...)

Možná se tam potkal hucul (úhoří pruh a šavle na zadních) s něčím dalším...

1.12.2021 20:17

Dotaz napsal(a):

Já tam šavli vidím. + ta záda - nic moc.

1.12.2021 20:19

koně napsal(a):
Ani fotky jí nelichotí

Began, QH? Sympatická je, ale asi ji nečeká lehký život.

1.12.2021 20:38
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Paní majitelka se v komentářích rozčiluje, že kůň rozhodně není obézní. Jak to vnímáte vy? Mně tlustý připadá, ale prý to pro welše neplatí... Je tohle zdravá kondice pro hřebce?

https://www.facebook.com/groups/263002693860777/permalink/1897314893762874/

1.12.2021 20:58

Dotaz napsal(a):
Paní majitelka se v komentářích rozčiluje, že kůň rozhodně není obézní. Jak to vnímáte vy? Mně tlustý připadá, ale prý to pro welše neplatí... Je tohle zdravá kondice pro hřebce?

Můj čistě soukromý názor, nemám nakoukáno - není obézní.

1.12.2021 21:05
mulan

XXX.XXX.252.30

Dotaz napsal(a):

dle mě je tlustý, ale obezita je dnes v modě

1.12.2021 21:54
etnies86

XXX.XXX.245.26

Ten ryzak Klusak 2lety se mi docela líbí. Jen proč proboha tak brzo, je to rané plemeno? Nechápu

Ta kobylka s prohlyma zadama, z čeho by to mohla mít? Nevhodné ježdění, nebo jen paskvil? Či už je to ta vada, nemůžu si vzpomenout na název ?

Neregistrovaný uživatel

1.12.2021 21:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.24

Pokud je to cob coz je maly chladas tak ani ne.

1.12.2021 22:03
Dotaz

XXX.XXX.110.178

etnies86 napsal(a):
Ten ryzak Klusak 2lety se mi docela líbí. Jen proč proboha tak brzo, je to rané plemeno? Nechápu

Ta kobylka s prohlyma zadama, z čeho by to mohla mít? Nevhodné ježdění, nebo jen paskvil? Či už je to ta vada, nemůžu si vzpomenout na název ?

Nazývají to lordosou, může to být genetické, ale u starších (třeba chovných klisen) se to objevuje také, tam je to prostě věkem a využitím.

2.12.2021 07:35
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):

Obezita má svoje stupně. Za mě je koník na téhle fotce obézní. ALE to prostě tažní koně na konci pastevní sezóny bývají - počítá se s tím, že zima je krutá (mají to tak v genech). Proto je potom rozhází přidání jablek atd.
Za mě by plemeníkovi v letní srsti mělo být lehce vidět zadní oblouky posledních žeber. Plemeník má prostě práci s tím rozmnožováním a starostí o kobyly. U tohohle je vidět, že nemá pravidelnou práci a jen si žere na pastvě. Jako není to tragédie, že bych si myslela, že koně brzy trefí šlak z těch špeků - ale je tam co hubnout... Vypracovaný tažák vypadá jinak.

2.12.2021 07:49
koně

XXX.XXX.174.63

Pipilota napsal(a):
Obezita má svoje stupně. Za mě je koník na téhle fotce obézní. ALE to prostě tažní koně na konci pastevní sezóny bývají - počítá se s tím, že zima je krutá (mají to tak v genech). Proto je potom rozhází přidání jablek atd.
Za mě by plemeníkovi v letní srsti mělo být lehce vidět zadní oblouky posledních žeber. Plemeník má prostě práci s tím rozmnožováním a starostí o kobyly. U tohohle je vidět, že nemá pravidelnou práci a jen si žere na pastvě. Jako není to tragédie, že bych si myslela, že koně brzy trefí šlak z těch špeků - ale je tam co hubnout... Vypracovaný tažák vypadá jinak.

Tohle je welš ,nikoli chladnokrevník
Vyžraný je dost,ale zas lepší než nějaká nudle rozklepaná.

2.12.2021 10:25
Pipilota

XXX.XXX.46.93

koně napsal(a):
Tohle je welš ,nikoli chladnokrevník
Vyžraný je dost,ale zas lepší než nějaká nudle rozklepaná.

Tak o tom ani chvilku rozporů, že podvýživa je vážně horší. Ale Welsh je velmi různorodá skupina... A zrovna na výstavách bývají upřednostňováni často obézní jedinci. Prostě kdo módní trend. V tomto případě nezdraví...
Ale jak jsem psala na konci pastevní sezóny to prostě bývají vzducholodě.

2.12.2021 10:46
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pipilota napsal(a):
Tak o tom ani chvilku rozporů, že podvýživa je vážně horší. Ale Welsh je velmi různorodá skupina... A zrovna na výstavách bývají upřednostňováni často obézní jedinci. Prostě kdo módní trend. V tomto případě nezdraví...
Ale jak jsem psala na konci pastevní sezóny to prostě bývají vzducholodě.

To jo, ale trend, kdy je lépe hodnocena obezita a prohnutá záda (u welšů běžné), mi přijde prostě nešťastný.

Taky můžeme říkat, že Američani (lidé) to tak mají normálně, že jsou ve velkém procentu tlustí. Ale každý ví, že ta obezita není nic moc nezávadného - minimálně na klouby. To, že je to pro nějakou skupinu často se vyskytující jev, ještě neznamená, že je to vlastně v pořádku.

Jinak jasně, že plemeník by měl mít vyšší stupeň výživové kondice, ale tenhle mi přišel právě až obézní. Ale taky by mohl být samozřejmě ještě tlustější, není na možném maximu, to je jasné. Jen mě překvapil ten ostrý komentář zadavatelky fotografie, protože mám stran váhy koně stejný dojem jako dotyčná, které odpovídala.

2.12.2021 12:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
To jo, ale trend, kdy je lépe hodnocena obezita a prohnutá záda (u welšů běžné), mi přijde prostě nešťastný.

Taky můžeme říkat, že Američani (lidé) to tak mají normálně, že jsou ve velkém procentu tlustí. Ale každý ví, že ta obezita není nic moc nezávadného - minimálně na klouby. To, že je to pro nějakou skupinu často se vyskytující jev, ještě neznamená, že je to vlastně v pořádku.

Jinak jasně, že plemeník by měl mít vyšší stupeň výživové kondice, ale tenhle mi přišel právě až obézní. Ale taky by mohl být samozřejmě ještě tlustější, není na možném maximu, to je jasné. Jen mě překvapil ten ostrý komentář zadavatelky fotografie, protože mám stran váhy koně stejný dojem jako dotyčná, které odpovídala.

No majitelka má prostě pokřiveně nastavené vnímání... A možná chce vidět jen co jí vyhovuje - tedy na výstavách jí to pochválí, má dobré výsledky a tak si stojí za svým.

2.12.2021 13:10

Já taky na naše poně koukám kriticky, neustále měřím špíčky (no, pneumatiky...), a pak někam vyjedeme mezi chovatele na výstavu nebo na pony akci, tam se sjedou přední chovatelé z CZ, a ti jejich poně se jen kutálejí... A já si říkám, že máme ještě atlety Tuhle jsme byli na akci, kde se nachomýtla i naše chovatelka, a pravila, že jsou chlapci moc krásní. A my, že ten tlustší je prostě tlustý, špekoun, až obézní, fakt válec se čtyřma nohama (zrovna se nám to nepovedlo nějak pohlídat). A ona se s náma normálně hádala, že takhle mají vypadat Takže móda napříč chovatelským světem.

2.12.2021 23:09

OT...takhle mají vypadat....tak to říkám, když mi někdo tvrdí že naše buli je TLUSTÁ- , protože, takhle má vypadat to nikdy neviděli širokýho psa?

3.12.2021 06:05

Ale tloušťka u psa se přece stejně jako u koně neposuzuje podle šířky hrudníku :-D
Tahle fotka vypadá fakt mimozemsky :-D

3.12.2021 08:50

OT...takhle mají vypadat....tak to říkám, když mi někdo tvrdí že naše buli je TLUSTÁ- , protože, takhle má vypadat to nikdy neviděli širokýho psa?

Hih, tohle vyprávějte mně, majitelce tří mopslí... I když mi kdysi čuba marodila s játrama a byla těžce podvyživená, tak pro ostatní lidi byla tlustá

21.7.2022 03:22
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Taky vám to přijde divný? Co je jako cílem v chovu toho koně? Jezdecký kůň asi ne, ne? Nebo dá se na takový hřbet napasovat sedlo?

Pozn. - v odkazu je video.

https://www.facebook.com/jane.bugler.1/posts/pfbid02XPk4XVr3c6NLza1jkfNPZNRpHPHP67GEbo476wC5FLg7i4YNcxcizyCFzWhHqnqol

21.7.2022 06:32
lenacia

XXX.XXX.173.255

budu hádat...
Welsh?

21.7.2022 07:43
Arbora

XXX.XXX.80.20

Dotaz napsal(a):
Taky vám to přijde divný? Co je jako cílem v chovu toho koně? Jezdecký kůň asi ne, ne? Nebo dá se na takový hřbet napasovat sedlo?

https://www.facebook.com/jane.bugler.1/posts/pfbid02XPk4XVr3c6NLza1jkfNPZNRpHPHP67GEbo476wC5FLg7i4YNcxcizyCFzWhHqnqol

Zaujímavé, že tam nie je jediná negatívna reakcia.

21.7.2022 10:44
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Arbora napsal(a):
Zaujímavé, že tam nie je jediná negatívna reakcia.

Taky mě zaujalo to obdivné vzdychání v komentářích.
Mě už se pár let zdá, že situace u koní následuje špatné trendy z chovu psů. Místo výkonu se jede více na vzhled. A u některých plemen už i se všemi zdravotními neduhy...

Přitom welsh pomohl v našem chovu sportovních pony. Pomohl a pomáhá zušlechtit nejasné křižovatky... Ale tohle zvíře z odkazu prostě není top jedinec, ani kdyby se všichni rozhodčí a posuzovatele přetrhli.

21.7.2022 11:32
lenacia

XXX.XXX.173.255

To máte jako s Arabem... To je kůň co vyhrává vytrvalosti, zušlechtil vpodstatě každé plemeno světa.. Ale ti nejdražší nejcennější jedinci by sotva udýchali oběhnout jízdárnu.

21.7.2022 11:35
koně

XXX.XXX.174.63

Myslím,že je to pouze hřebec výstavní a chovný ,který má zušlechťovat .Takže se dá očekávat,že potomci až tak přehnaní nebudou

21.7.2022 11:54
Bella04

XXX.XXX.96.140

Dotaz napsal(a):

Na tom videu jak je nablyskanej, vypulirovanej... A pak ty predni kopytaaa... Ty to zazdily a pohrbily.

21.7.2022 12:12

koně napsal(a):
Myslím,že je to pouze hřebec výstavní a chovný ,který má zušlechťovat .Takže se dá očekávat,že potomci až tak přehnaní nebudou

Já bych si to na svou kobylu nepustila.

21.7.2022 12:14

Já bych si to na svou kobylu nepustila. Pokud bych s ní nechtěla tahat. A i tak bych zvažovala. Přesně jako u psů - co udělali třeba z NO?

21.7.2022 12:27
evcusik

XXX.XXX.145.236

A taky můžou být mazane nepochvalné komentáře :)

Když může připouštět arab s chromyma nohama a křivou kedlubnou za 1000e, tak co by ne takový kousek.

21.7.2022 12:45
Arbora

XXX.XXX.80.20

lenacia napsal(a):
To máte jako s Arabem... To je kůň co vyhrává vytrvalosti, zušlechtil vpodstatě každé plemeno světa.. Ale ti nejdražší nejcennější jedinci by sotva udýchali oběhnout jízdárnu.

To zas tak úplne pravda nie, Poliaci majú v športe takmer samé morské koníky. A jeden z tých najdrahších koní sveta predáva potomstvu nízku tepovú frekvenciu a je medzi chovateľmi športových arabov dosť obľúbený.

21.7.2022 14:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ten kôň má obrovský žrebčí tukový hrebeň a neupravené kopytá, inak nejak na ňom nevidím nič strašné, možno nejazdí, možno ťahá, možno ho pripravujú na show na ruke, v UK je tých kategórií strašne veľa a takéto konské show sa konajú víkend skoro v každej dedine.

Asi bude na show in hand.

Vadí mi ten vydrbaný chvost, kopytá mu asi na show urobia, ale u týchto chodových koní sa myslím s tými kopytami robí kadečo, aby tie nohy dvíhali.

http://www.rainhillwelshcobs.com/profile.php?name=Davids%20Double%20Desert

21.7.2022 14:27
bassrock

XXX.XXX.251.2

Ten ocas mě taky zaujal, jakožto majitelku muchaře
Nevím jestli v UK a u welshů jsou muchaři. ?
A v sezoně má Madam nateklý hřeben na krku, má takový chlapácký krk

21.7.2022 14:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

bassrock napsal(a):
Ten ocas mě taky zaujal, jakožto majitelku muchaře
Nevím jestli v UK a u welshů jsou muchaři. ?
A v sezoně má Madam nateklý hřeben na krku, má takový chlapácký krk

Muchaři sú určite a tento možno tiež :D

jj, Garon má na ňom záhyby, na krku...

Dnes sa za ním chystám, nuž, dúfam, že neodplávali dolu Hornádom v tomto teple...katastrofa :(

21.7.2022 15:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já se fakt snažím odmyslet si ty zbytečné tukové faldíky. ALE i tak se mi zdá propadlý ve hřbetě. (možná mám křivé oko - no od toho je to tady cvičení oka)

21.7.2022 16:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
Já se fakt snažím odmyslet si ty zbytečné tukové faldíky. ALE i tak se mi zdá propadlý ve hřbetě. (možná mám křivé oko - no od toho je to tady cvičení oka)

Tak predpokladám, že na ňom nikto nikdy nesedel a chrbát ťažko posúdiť v blízkosti toho ohromného tukového hrebeňa, tak isto ide o ukladanie tuku a podľa mňa aj nejaké príšerné praktiky, ktoré verím že sa stále používajú, kone stoja pred show s vrecami piesku na chrbte, aby sa potom hýbali ľahko...som počula od miestnych v UK.

21.7.2022 16:34

Pipilota napsal(a):

Má měkký hřbet. Za mě pod sedlo nevhodný.

24.7.2022 23:26

něco zkouším s videem, ale můžete se podívat a zhodnotit na kterou kobyla kulhá...
aha nejde ložit video...

25.7.2022 07:39

něco zkouším s videem, ale můžete se podívat a zhodnotit na kterou kobyla kulhá...
aha nejde ložit video...

Už to tady někdo radil. Dát video na you tube a pak sem hodit odkaz.

11.8.2022 03:23
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jen pro cvičení oka ten ryzák. Co tam vidět? Přijde mi, že tahá pravou zadní, ale nevím, zda vidím dobře. Styl ježdení a jeho držení těla je tragédie, to hodnotit nebudu. Co vidíte vy?

Jde mi fakt o to, co vykoukat z toho pohybu. Budu ráda za postřehy.

Jezdecké video před 7 měsíci.
https://youtu.be/JVVw3vohjzo

Pod sedlem a na lonži
https://youtu.be/aIIrGz94p5U

11.8.2022 07:58

Mně přijde, že se to s tou pravou zadní zdá, protože na levé má ten nákrok. Pravá jde vlastně jakoby "normálně" (asi by normálně tahal obě při tom pohybu - proč to děvče nevysedává? Udělalo by koňovi službu... druhé děvče nedělá hrdinu, vysedá, a je to daleko příjemnější i na pohled i evidentně pro koně).

11.8.2022 10:30

Mně přijde, že se to s tou pravou zadní zdá, protože na levé má ten nákrok. Pravá jde vlastně jakoby "normálně" (asi by normálně tahal obě při tom pohybu - proč to děvče nevysedává? Udělalo by koňovi službu... druhé děvče nedělá hrdinu, vysedá, a je to daleko příjemnější i na pohled i evidentně pro koně).

levá "kohoutí krok", atrtofie stehenních svalů, celkově záď slabá, chtělo by to RTG páteře, páteřního kanálu...vyšetření nervů, čéšky. nebo nemá ruplou nějakou šlašku na té levé noze?

11.8.2022 10:40

Slabé zádi se při tom předvedení vůbec nedivím. Jestli takhle chodí běžně s děckama po jízdárně, bude mít silný tak maximálně spodek krku. Třeba to zrovna není problém zdravotní, ale problém kompenzační. To z videa samozřejmě nevyčteme, příčina může být tam i tam.

11.8.2022 12:30

Mě přijde celý bolavý :(

11.8.2022 15:20
withoutme

XXX.XXX.245.26

Dotaz napsal(a):
Jen pro cvičení oka ten ryzák. Co tam vidět? Přijde mi, že tahá pravou zadní, ale nevím, zda vidím dobře. Styl ježdení a jeho držení těla je tragédie, to hodnotit nebudu. Co vidíte vy?

Pod sedlem a na lonži

Doprcic, proč tady nezasahne trenér:(

11.8.2022 15:26
Arbora

XXX.XXX.28.53

Je nefér posudzovať pohyb pod sedlom a čokoľvek z neho vydzovať. je toľko faktorov, ktoré na ten pohyb vplývajú a kôň sa bez jazdca môže hÝbať úplne ináč.

Ak chcete posúdiť čistý pohyb koňa, potrebujete ho preveisť na rovnej línii, v smere od seba a k sebe. V prípadne nejasností trebárs na diagonále, alebo na kruhu. Akýkoľvek iný pohyb nebude mať výpovednú hodnotu a môže vám pozornosť odviesť nežiadúcim smerom.

11.8.2022 19:53
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
Je nefér posudzovať pohyb pod sedlom a čokoľvek z neho vydzovať. je toľko faktorov, ktoré na ten pohyb vplývajú a kôň sa bez jazdca môže hÝbať úplne ináč.

Ak chcete posúdiť čistý pohyb koňa, potrebujete ho preveisť na rovnej línii, v smere od seba a k sebe. V prípadne nejasností trebárs na diagonále, alebo na kruhu. Akýkoľvek iný pohyb nebude mať výpovednú hodnotu a môže vám pozornosť odviesť nežiadúcim smerom.

A na tvrdom, prípadne hlbokom.

Ale tak ten ryšiak je zbedačená hajtra, to sa asi zhodneme.

11.8.2022 21:57

Dotaz napsal(a):

Pod sedlem a na lonži

Viz výše. Jezdkyně tragédie, kůň bez kmihu, s nákrokem a s jelenem.

11.8.2022 23:50
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Buggyra+kometa: Takže spíše je LZ ta postižená, ta PZ normální? Nevěděla jsem, jak to vyhodnotit. Mně přišlo, že tahá tu pravou a kopyto ani nezvedne - hlavně v klusu a kroku. Ale právě při porovnání obou zadních jsem si nebyla jistá, která je mimo normu.

Jinak samozřejmě chápu, že ideál k posouzení to není, jen jsem vybrala koně, co má nějaký problém a chtěla natrénovat trochu oko - před 5 měsíci evidentní kohoutí krok, tady před sedmi ne tak patrný. Akorát na předchozím FB z vyjížďk videu jsem moc nezaregistrovala, která zadní je postižena.

12.8.2022 07:46

No, mně to tak přijde. On může být problém v obou zadních (nebo jak píše verun v celé zádi nebo dalších strukturách). Ale když už VÍME, že tam ten nákrok je (v inzerátu to psali, snad je to ten inzerovaný kůň?), tak jsem z toho trochu vycházela. Každopádně ta LZ mi přijde, že se pohybuje na to, jak se pohybuje kůň, nepřiměřeně. Zejména v kroku mě to trklo, ještě se točí ti koně kolem sebe na tu "horší" stranu, a ta zadní vystřeluje, zatímco ostatní nohy skoro ryjou špičkou kopyta v pilinách.

12.8.2022 07:52

já pořád nevím, co myslí tím nákrok...nohy střídá. a když si pustím video na nejmenší rychlost, vypadá pohyb zadních normálně.

12.8.2022 07:58

"Nákrok – jedna končetina se při každém kroku předsunuje více dopředu než končetina párová."
Já asi na videu nevyčtu, zda se přesouvá víc dopředu, ale rozhodně se přesouvá víc nahoru (a tedy opisuje delší dráhu a rychleji), takže bych se nedivila. I kdyby to byl kohoutí krok, je to prostě nečistota chodu, která se projevuje na LZ. Tož klidně si místo toho nákroku všude v mých komentářích dosaďte "nečistota chodu".
Pusťte si tu pasáž v kroku, tam je "přehnaný" pohyb LZ vidět lépe. V klusu se to trochu schová, jak kůň balancuje a v obratech... Slušně se ta chyba objeví po přechodu ze cvalu do klusu. Teď koukám, že na té diagonále v kroku jde ten kůň skoro mimochodem....

12.8.2022 08:21

já pořád nevím, co myslí tím nákrok...nohy střídá. a když si pustím video na nejmenší rychlost, vypadá pohyb zadních normálně.

Nevypadá. Aspoň já to tam vidím.

12.8.2022 08:27

"Nákrok – jedna končetina se při každém kroku předsunuje více dopředu než končetina párová."
Já asi na videu nevyčtu, zda se přesouvá víc dopředu, ale rozhodně se přesouvá víc nahoru (a tedy opisuje delší dráhu a rychleji), takže bych se nedivila. I kdyby to byl kohoutí krok, je to prostě nečistota chodu, která se projevuje na LZ. Tož klidně si místo toho nákroku všude v mých komentářích dosaďte "nečistota chodu".
Pusťte si tu pasáž v kroku, tam je "přehnaný" pohyb LZ vidět lépe. V klusu se to trochu schová, jak kůň balancuje a v obratech... Slušně se ta chyba objeví po přechodu ze cvalu do klusu. Teď koukám, že na té diagonále v kroku jde ten kůň skoro mimochodem....

Tak tak. Jestli to má být reklamní video sportovního oddílu - tam bych teda nešla. Hudba to nezachrání.

12.8.2022 08:53

Ale zase reklamní video oddílu "sem to vaše děti dotáhnou, když k nám budou chodit" ve smyslu - uvedou samostatně hodného koně ve všech chodech - proč ne. Jen bych tu holku na ryzákovi nechala vysedávat, ono by to zase vypadalo jinak.

Jak řečeno, bez jezdce se ten kůň může pohybovat úplně jinak. A kdo nebude jezdit (logicky zezačátku blbě), ten se jezdit nenaučí. Jo, odnášejí to koně. A odnášet budou, dokud se na ně bude člověk sápat.

Leckde není tak úplně na výběr, a chcete-li, aby dítě chodilo někam na koně, musíte brát buď takovýhle oddíl (kde to k něčemu směřuje) nebo soukromníka (kde se taky můžete bát o život dítěte)...

12.8.2022 09:26

"A kdo nebude jezdit (logicky zezačátku blbě), ten se jezdit nenaučí. Jo, odnášejí to koně."

Kdyby jen ze začátku. Mám pocit, že mám horší rovnováhu než před roky (před hodně, hodně lety). Mám trochu výčitky, že na té mé jezdím. Jestli to nepovede časem ke zdravotním problémům. Chudáček. Malej, tlustej. No, pohybovat se musí, jen restrikce krmení nestačí k tomu, aby dál nenabírala. A chodit na ruce několikrát týdně tři hodiny, aby to mělo efekt, se mně nechce.

12.8.2022 10:13

šutřík: jak já vás chápu...

Teď trochu skáču, a jak na mě nikdo ze země nekouká, tak pak když mě někde někdo vyfotí, rvu si vlasy Jenže ze sedla to vypadá "dobře", kůň se netváří znechuceně - na závodech mi taky řekli, že to vypadá v pohodě, že kůň hezky skáče, já tam celkem koukatelně sedím. No a pak se podívám na fotky.... potřebovala bych trenéra jako sůl. Teda teď potřebuji oves.... no, otázka priorit.

12.8.2022 11:22

Teď trochu skáču, a jak na mě nikdo ze země nekouká, tak pak když mě někde někdo vyfotí, rvu si vlasy Jenže ze sedla to vypadá "dobře", kůň se netváří znechuceně - na závodech mi taky řekli, že to vypadá v pohodě, že kůň hezky skáče, já tam celkem koukatelně sedím. No a pak se podívám na fotky.... potřebovala bych trenéra jako sůl. Teda teď potřebuji oves.... no, otázka priorit.

OT oves pro sebe nebo pro koně ...já teď přjela z ježdění a sežrala jsem rybák s rohlíkem, tatranku a sladký čaj.... energie mám v úložištích dost, ale stejně musím přikládat.

Coudas

12.8.2022 12:02
Coudas

XXX.XXX.87.254

Možná bys tuhle psanou sebereflexi měla mít v reálu, když ti už někdo radí 🙂.

12.8.2022 12:44
Dotaz

XXX.XXX.11.11

V tom videu z jejich FB (je veřejné) je březnová vycházka a tam je i z dálky vidět, jak tu nohu neúměrně zvedá. Je to v tématu Perličky - teď mi to sem nejde na mobilu zkopírovat.

12.8.2022 12:52

Coudas napsal(a):
Možná bys tuhle psanou sebereflexi měla mít v reálu, když ti už někdo radí 🙂.

Co mi kdo radil?

12.8.2022 12:55

OT oves pro sebe nebo pro koně ...já teď přjela z ježdění a sežrala jsem rybák s rohlíkem, tatranku a sladký čaj.... energie mám v úložištích dost, ale stejně musím přikládat.

Ona se totiž ta rychle využitelná energie rychle zpracuje. Ta, co je v úložištích, je pevně zabezpečená, a připravená asi pro třetí světovou válku. O tu tedy já osobně jen tak při ježdění nepřijdu, ani při práci okolo koní, a asi ani při půlmaratonu. Naopak vyčerpáním té trochy aktivní energie mám občas pocit, že brzy zemřu bídně kdesi v příkopě

12.8.2022 13:11

Dotaz napsal(a):
V tom videu z jejich FB (je veřejné) je březnová vycházka a tam je i z dálky vidět, jak tu nohu neúměrně zvedá. Je to v tématu Perličky - teď mi to sem nejde na mobilu zkopírovat.

jj, já vím, to znám jako kohoutí krok, výraz nákrok taky znám, i koně s nákrokem jsem viděla, a opravdu jednou nohou dělal delší krok, u tohodle mi to tak nepřipadá, dává obě zadní do přibližně stop předních obě stejně, když si dám rychlost videa na 0,25 je to na oko lepší , jde i odsledovat nohosled a porušený ho nemá. Koník dobře naskakuje na správnou nohu do cvalu, no zajímalo by mne, co za tím vším je, proč je tak kostnatý a vepředu tuhý.... neříkají oni nákrok tomu co já kohoutí krok?
OT : a. opatrný měl na parkur taky koně s kohoutím krokem....

12.8.2022 13:13
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Ona se totiž ta rychle využitelná energie rychle zpracuje. Ta, co je v úložištích, je pevně zabezpečená, a připravená asi pro třetí světovou válku. O tu tedy já osobně jen tak při ježdění nepřijdu, ani při práci okolo koní, a asi ani při půlmaratonu. Naopak vyčerpáním té trochy aktivní energie mám občas pocit, že brzy zemřu bídně kdesi v příkopě

Jo jo špeky jsou skoro nezničitelné. Já spalují až při tepovce nad 130. To není jen tak...

12.8.2022 13:17

Pipilota napsal(a):
Jo jo špeky jsou skoro nezničitelné. Já spalují až při tepovce nad 130. To není jen tak...

není, protože během(rychlochůzí) to vytáhnu tak na 100, asi bych musela tryskat

12.8.2022 14:08

Má cenu si kupovat nějaký henten sportovní měřič a nebo je lepší to nechat osudu?

12.8.2022 14:28

Ale zase reklamní video oddílu "sem to vaše děti dotáhnou, když k nám budou chodit" ve smyslu - uvedou samostatně hodného koně ve všech chodech - proč ne. Jen bych tu holku na ryzákovi nechala vysedávat, ono by to zase vypadalo jinak.

Jak řečeno, bez jezdce se ten kůň může pohybovat úplně jinak. A kdo nebude jezdit (logicky zezačátku blbě), ten se jezdit nenaučí. Jo, odnášejí to koně. A odnášet budou, dokud se na ně bude člověk sápat.

Leckde není tak úplně na výběr, a chcete-li, aby dítě chodilo někam na koně, musíte brát buď takovýhle oddíl (kde to k něčemu směřuje) nebo soukromníka (kde se taky můžete bát o život dítěte)...

A to já znám soukromníka, kde se o život dítěte bát nemusíte. A něco takového by nezveřejnil, bo by to nedopustil (myslím takovou práci s koněm). Ale holt výjimka.

12.8.2022 21:43
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Má cenu si kupovat nějaký henten sportovní měřič a nebo je lepší to nechat osudu?

Mě to proměřování a zjišťování udělali na obezitologii. Normální zátěžové testy pro sportovce. Pak jsem používala chytré hodinky. Jenže se mi na ně udělala kožní reakce. A tak to nyní odhadují podle toho jestli jsem ještě schopná mluvit. Když už nemluvím, vím že to je ta správná zátěž.

16.8.2022 08:19

No super, tak to nebude zátěž pro mě

23.8.2022 11:10
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Co si myslíte o kopytech této kobylky? Zaujalo mě zbarvení "modřiny" na zadních na třetí fotce. (náš kovář tvrdí že jsou to jen modřiny, tedy kosmetická věc)

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/156719313/25-leta-kobylka-appa-x-irsky-cob.php?fbclid=IwAR0ZbD_zzPopOlTYSKHP5FGLmOX1zluSot6hM3pJ8SD5MJTeEwCmQGvYw8k

23.8.2022 12:34

Je mi líto, tady z těch fotek já fakt nic nevykoukám. Jakože ani domněnky.
Buď je to špinavé nebo nerovný povrch a na té jediné fotce, kde by kopyta byla jakž takž vidět, je to prostě moc rozostřené. Kde vidíte tu "modřinu" - tedy stopy po otlaku? To může být v zásadě opět i špinavé kopyto nebo pigment nebo ... z takové fotky to ani nevytuším.
A to jsem si je poctivě otevřela v nové záložce.

Jinak ano, odrůstající rohovina s "modřinou" je už nezajímavá kosmetická záležitost. Problém to je, pokud se v tom místě ty otlaky tvoří pravidelně. Takže jestli pozorujete odrůstající otlaky v jednom místě kopyta (nebo vůbec na témže kopytě) ob strouhání, tak bych zpozorněla.

23.8.2022 12:34

Pipilota napsal(a):
Co si myslíte o kopytech této kobylky? Zaujalo mě zbarvení "modřiny" na zadních na třetí fotce. (náš kovář tvrdí že jsou to jen modřiny, tedy kosmetická věc)

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/156719313/25-leta-kobylka-appa-x-irsky-cob.php?fbclid=IwAR0ZbD_zzPopOlTYSKHP5FGLmOX1zluSot6hM3pJ8SD5MJTeEwCmQGvYw8k

Vidím trochu ostrá kopyta. Zajímaly by mě detaily ze všech stran.

23.8.2022 12:50

No a mně by u tohoto spojení zajímalo něco úúúúplně jinýho. V inzerátu ani sebemenší zmínka o zdraví...?

23.8.2022 15:00
Pipilota

XXX.XXX.95.119

No tak jo...asi to může být i špína. Oko mě klame, protože jsem na nepigmentovaných zadních kopytech právě viděla ty modřiny. Jsem se divila proč jsou na zadních (koník mlaďoch padal na předky). Ale žádné moc vysvětlení se mi nedostalo. Prý nejspíš někde narazil (cval po betonu, prudké brždění).
Omlouvám se všem. Tohle asi bylo ukázkové vidění chtěného. Dík za korekci.

23.8.2022 15:03
Pipilota

XXX.XXX.95.119

No a mně by u tohoto spojení zajímalo něco úúúúplně jinýho. V inzerátu ani sebemenší zmínka o zdraví...?

To by zajímalo pokud by se jeden chystal na nákup křížence za 115000,-
A třeba příjemně překvapí a kobyla má hotovou spoustu genetických testů s příznivými výsledky ;-)
(jinak se mi zdá víc do vozu než pod sedlo - ale zadek má moc hezký )

23.8.2022 15:12
Pipilota

XXX.XXX.95.119

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/156752859/podilova-achalteke-do-chovu.php?fbclid=IwAR0LVxZD9bcvgoXCcbTerpIrSi6iLrhyvT_JEDcPrY03ZTb1YaH-19oY-zM

To by asi spíš mělo být do perliček... ALE kissing spines do chovu? (mě to tak napadlo že se efe dotkla pravděpodobné dědičné zátěže křižovatky)

23.8.2022 15:16

Pipilota napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/156752859/podilova-achalteke-do-chovu.php?fbclid=IwAR0LVxZD9bcvgoXCcbTerpIrSi6iLrhyvT_JEDcPrY03ZTb1YaH-19oY-zM

To by asi spíš mělo být do perliček... ALE kissing spines do chovu? (mě to tak napadlo že se efe dotkla pravděpodobné dědičné zátěže křižovatky)

KS ale není dědičné ne? Dědičná může být samozřejmě stavba těla, která při zátěži hraje roli pro jeho vznik, obzvlášť při špatné zátěži.

23.8.2022 15:30

KS ale není dědičné ne? Dědičná může být samozřejmě stavba těla, která při zátěži hraje roli pro jeho vznik, obzvlášť při špatné zátěži.

I kdyby ne. Za mě má jít do chovu to nejlepší.

23.8.2022 15:35

I kdyby ne. Za mě má jít do chovu to nejlepší.

S tím naprosto souhlasím.

23.8.2022 15:44
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Já právě nevím jestli KS nemá více variant - jako že vznik při časné a špatné zátěži a druhá varianta že se projeví i při slušném zacházení např. po 10 roce. Nevím to a tak sem hážu jako téma...
(nehledě tady i k tomu, že březost je zátěž - takže když nemůže nosit jezdce, tak bude nosit břicho)

23.8.2022 17:24
turistka

XXX.XXX.92.8

S dovolením se vloudím se svou úvahou: není to prasárna hlavně vůči té kobyle, chovat na ní? Rostoucí břicho bude táhnout páteř dolů a tím pádem se obratle budou přibližovat. Nebo se pletu?

23.8.2022 17:36

turistka napsal(a):
S dovolením se vloudím se svou úvahou: není to prasárna hlavně vůči té kobyle, chovat na ní? Rostoucí břicho bude táhnout páteř dolů a tím pádem se obratle budou přibližovat. Nebo se pletu?

To rozhodně ano.

24.8.2022 07:17

Pipilota napsal(a):
No tak jo...asi to může být i špína. Oko mě klame, protože jsem na nepigmentovaných zadních kopytech právě viděla ty modřiny. Jsem se divila proč jsou na zadních (koník mlaďoch padal na předky). Ale žádné moc vysvětlení se mi nedostalo. Prý nejspíš někde narazil (cval po betonu, prudké brždění).
Omlouvám se všem. Tohle asi bylo ukázkové vidění chtěného. Dík za korekci.

Jako já neříkám, že to tam nemůže být. Může. Jen to prostě z té fotky neumím říct.

Jinak ano, ten otlak může být způsobený klidně třeba zakopnutím (krátkodobým šokem, stejně jako když se praštíte o futra do lokte) a nebo právě v případě pravidelného výskytu dlouhodobým faktorem, třeba nevhodným trimem (stejně jako když máte modřinu z vojenského sedla od přesky na nábojovou tašku).

24.8.2022 08:41
Arbora

XXX.XXX.149.42

Tak sú kone, ktoré s nálezmi na stavcoch normálne plnohodnotne športujú, akurát to vyžaduje trochu starostlivosti naviac. Je to veľmi individuálne.

24.8.2022 09:49

já jsem si to taky přibližila a "otlaky nevidím", jen nějakou šmouhu, možná dlouhé špice, na zadních bych si přála vyšší patku, nevím jestli to zkresluje , ale ty "valy" nad korunkovým okrajem, jsou divné, kopyta nejsou dostatečně vidět....asi tím, že je to kříženka plemen, kde jedno má malá kopýtka a druhé velká...
když vidím červené fleky(taky není flek jako flek) na kopytech spíš než, že se koník do kopyta bouchl, ať už nešikovností nebo šmatlá, si myslím, že jsou v kopytě nevhodné páčivé síly na stěnu kopyta + hodně za to může metabolický problém, lehká laminitida
Sledovat, zda se tvoří stále na stejném místě....

24.8.2022 10:01

Horsana napsal(a):
https://thehorse.com/196838/researchers-confirm-kissing-spines-is-hereditary/

dík za rozšíření povědomí

24.8.2022 10:20

Určitě , ke všemu se může najít genetická vloha, tak je to zařízené....
jak píšou, jde o to, jak se s tím pak naloží, když se to už ví. Jaké to snese sportovní nebo rekreační zatížení.... jestli když budu s koněm pracovat pomalu, ale budu směřovat k vysoké úrovni nemoc nepropukne, nebo když ho ho takzvaně zhuntuju hned z kraje, kůň se mi rozsype a mám po žížalách....nebo když ho budu jen roky houpat na couračce stav se nikdy neukáže, jindy na koně není možně nasednout už ve třech letech (tam je už hodně něco špatně) ...možností mnoho.
Inzerovaný Achal na fotce byl i otlačený od sedla, a vzhledem k tomu, že málokterý Achal má vypracovaný "dynamický oblouk" , prostě chodí většinou nad otěží, bych si myslela , že je KS důsledek výcviku a menežmentu koně.

24.8.2022 10:47

Taky je otázka na jakém základním souboru koní tu studii dělali. Jestli na sporťácích třeba v parkuru, tak tam ta incidence bude vyšší a pravděpodobnost rozvinutí při genetických dispozicích zcela jiná než třeba u vytrvalců.

24.8.2022 18:48
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Horsana napsal(a):
https://thehorse.com/196838/researchers-confirm-kissing-spines-is-hereditary/

Taky dík za odkaz.
(zatím stále platí nejstarší genetická poučka: "po čem prd to se dědí" A proto do chovu patří fakt jen to nejlepší - něčím prověřené)

Neregistrovaný uživatel

24.8.2022 21:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.214

Pipilota napsal(a):
Taky dík za odkaz.
(zatím stále platí nejstarší genetická poučka: "po čem prd to se dědí" A proto do chovu patří fakt jen to nejlepší - něčím prověřené)

Anebo tak extrémně vyjímecne že stojí za to to zkusit. Ja mela par let zpet sileny cukani koupit plnasku ryzku se Ziegeunersohnem v puvodu. Snad dokonce dedem jen. Oskliva ale něco na ni bylo. Zajimalo by me kde skončila.

25.8.2022 07:16
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Anebo tak extrémně vyjímecne že stojí za to to zkusit. Ja mela par let zpet sileny cukani koupit plnasku ryzku se Ziegeunersohnem v puvodu. Snad dokonce dedem jen. Oskliva ale něco na ni bylo. Zajimalo by me kde skončila.

No to je slovo do pranice!
Když je to pak u hříběte vada co je vidět po narození - no to se snad ještě nějak dá zvládnout (hříbě jde na maso a u kobyly jste ztratili rok či spíš dva). Ale když se ta vada projeví v 6 či v 10 letech? To je za mě fakt špatně.

(jako chápu jak tady byl zmiňovaný Korok - výkony neskutečné vzhledem k té jeho noze, ALE asi každý si všiml že z potomků nikdo tak famózní nebyl, zato křivá noha se objevovala)

Je to jako se vším - "zlatá střední cesta". Ono totiž i využívání jen zlepšovatelů má zase za následek ochuzování genetické rozmanitosti. No pořád si ale myslím, že nemocné kusy by se z chovu měli vyřazovat (nebo použít opravdu experimentálně)

25.8.2022 08:40
Arbora

XXX.XXX.80.93

Pipilota napsal(a):
Taky dík za odkaz.

Povedze si úprimne, koľko ľudí za problematickým chovaním hľadá zdravotný problém? Koľkí sa uspokoja s tým, že "je to deb*l", neriešia, športujú. Koľkí športujú (a to aj na svetovej úrovni) aj so zrastami. O koľkých to vôbec nevieme, lebo nevykazovali žiadne problémy.

Viem o dvoch kobylách s týmto problémom, som presvedčená, že vďaka výkonnosti majú absolútne miesto v chove zaslúžené. Riziko je na chovateľoch, či do toho pôjdu, alebo nie. Neviem, ako by som sa rozhodla, či kvôli tomuto problému vyradiť z chovu ináč aboslútne zdravého a dlhé roky výkonného koňa v náročnej medzinárodnej konkurencii, alebo ich z chovu vyradiť, lebo je tam riziko dedičnosti.

25.8.2022 10:43

Samozřejmě se mohou dědit jak vlohy pro poruchu, tak vlohy pro její funkční kompenzaci - tam pak začíná pravá věda

25.8.2022 10:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Taky je otázka na jakém základním souboru koní tu studii dělali. Jestli na sporťácích třeba v parkuru, tak tam ta incidence bude vyšší a pravděpodobnost rozvinutí při genetických dispozicích zcela jiná než třeba u vytrvalců.

Je to v článku, na plnokrvníkoch, teplokrvníkoch a dobytkárskych koňoch, kam patria rôzne plemená (QH, APH).

Výskum stále prebieha, výcuc čo je na The Horse bol prezentovaný iba v roku 2020 na AAEP konferencii a full text nie je ani na sci-hub.

Zatiaľ sa iba robilo rozdelenie koní podľa nálezu, musí sa totiž vylúčiť (potvrdiť) vplyv plemena, pohlavia, u KS aj výšky, traduje sa, že vysoké kone sú viac postihnuté, niekedy aj farby, záťaž až potom, pretože tam je X premenných.

Originálny abstrakt je tu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35803009/

25.8.2022 10:55
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
Povedze si úprimne, koľko ľudí za problematickým chovaním hľadá zdravotný problém? Koľkí sa uspokoja s tým, že "je to deb*l", neriešia, športujú. Koľkí športujú (a to aj na svetovej úrovni) aj so zrastami. O koľkých to vôbec nevieme, lebo nevykazovali žiadne problémy.

Viem o dvoch kobylách s týmto problémom, som presvedčená, že vďaka výkonnosti majú absolútne miesto v chove zaslúžené. Riziko je na chovateľoch, či do toho pôjdu, alebo nie. Neviem, ako by som sa rozhodla, či kvôli tomuto problému vyradiť z chovu ináč aboslútne zdravého a dlhé roky výkonného koňa v náročnej medzinárodnej konkurencii, alebo ich z chovu vyradiť, lebo je tam riziko dedičnosti.

Tak je dobré to aspoň vedieť, ľudia sa aj tak rozhodnú chovať, si myslím.

Chov je vždy stávka v lotérii a som prekvapená, koľko ľudí verí, že ak na super kobylu dajú super žrebca, narodí sa super kôň a vyhrá Olympiádu

25.8.2022 11:04
turistka

XXX.XXX.92.8

Arbora napsal(a):

A můžu se ještě jednou zeptat, zda takovýmto kobylám březost neubližuje? Jakože břicho roste, táhne k zemi => obratle 'se líbají'.

25.8.2022 11:16
Arbora

XXX.XXX.80.93

turistka napsal(a):
A můžu se ještě jednou zeptat, zda takovýmto kobylám březost neubližuje? Jakože břicho roste, táhne k zemi => obratle 'se líbají'.

Netuším, neviem o žiadnej takejto kobyle v chove.

25.8.2022 11:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

turistka napsal(a):

To nie sú také isté sily, ako keď na koni je sedlo, jazdec a kôň vykonáva nejakú prácu.

Ani chrbtica nie je nejaká statická sústava, to nefunguje tak, že "brucho ťahá k zemi", kôň má predsa ešte aj brušné svaly a že ich má požehnane a v toľkých vrstvách, aby tá podpora bola dokonalá.

25.8.2022 11:26
Arbora

XXX.XXX.80.93

Horsana napsal(a):
Tak je dobré to aspoň vedieť, ľudia sa aj tak rozhodnú chovať, si myslím.

Chov je vždy stávka v lotérii a som prekvapená, koľko ľudí verí, že ak na super kobylu dajú super žrebca, narodí sa super kôň a vyhrá Olympiádu

Ja som skôr prekvapená, koľko ľudí si myslí, že vezme exteriérovo priemernú až podpriemernú kobylu bez výkonnosti, pustí na ňu špičkového žrebca a čaká z toho zviera schopné športovať, lebo veď TT:00 musí dať aspoň ZL. A musí.

Dostihy napríklad často potvrdzujú, že špičkové kobyly nie vždy dajú špičkové žriebätá, minimálne v našich podmienkach - námatkovo trebárs Registana, Arganta, Pat's Music. Šikovné kone, schopné, ale žiadna superstar. Pričom žrebce úplne B-čka, zvlášť u prvých dvoch menovaných, neboli.

25.8.2022 11:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
Ja som skôr prekvapená, koľko ľudí si myslí, že vezme exteriérovo priemernú až podpriemernú kobylu bez výkonnosti, pustí na ňu špičkového žrebca a čaká z toho zviera schopné športovať, lebo veď TT:00 musí dať aspoň ZL. A musí.

Dostihy napríklad často potvrdzujú, že špičkové kobyly nie vždy dajú špičkové žriebätá, minimálne v našich podmienkach - námatkovo trebárs Registana, Arganta, Pat's Music. Šikovné kone, schopné, ale žiadna superstar. Pričom žrebce úplne B-čka, zvlášť u prvých dvoch menovaných, neboli.

Jj, niekedy sa to tak vyštiepi, alebo až ďalšie generácie ukážu.
Alebo aj neukážu, tie zvieratá boli výnimočné a tým to haslo.

Ja keď vidím, čo za hajtre majú v pôvode Tottilasa, tak si hovorím, chudáci ľudia, ale ste sa dali odrbať :D

25.8.2022 13:13
Arbora

XXX.XXX.80.93

Keď oni tie teplokrvné žrebce sú pomerne lacné (oproti iným plemenám). Len sa potom občas ľudia doma prekvapia, keď na tom začnú jazdiť.

25.8.2022 13:49

Arbora napsal(a):

...jde ale i o to, zda ty špičkové původy jsme my tady schopni odchovat, myslím, aby se narodily u nás a tady byly odchováni a trénováni, on někdy i ten hvězdný původ chce hvězdné zacházení, aby mohl plně fungovat.

25.8.2022 15:09

To je přesně ono. Kdo ví, jak byl trénovaný Totilas? Spekuluje se o mnohých metodách. A umím si představit, že jich v Holandsku (nebo kde to bylo) vymysleli mnoho, aby to mávalo nožičkama. A umím si představit, že jich zase tolik v CZ neuplatňujeme... A samozřejmě to i v pozitivním slova smyslu - komfort tamních stájí a péče o nadějné koně, povrchy, tréninkové prostředky, k tomu v kotlince můžeme často jen vzhlížet (solárko už je k nalezení, ale třeba bazén...?).

Stejně tak mají třeba v US trochu jiné podmínky pro chov A1/1, připustí hřebcem dvě stě kobyl a pak prostě vyberou jen ta hříbata, která podávají výsledky. Standardizovaný výcvik, standardizovaný trénink, a kdo tím projde s nejlepším, ten se množí dál. A věřím, že v tom odpadu, co z toho vypadne, se najde spousta koní, kteří by s indivindy přístupem měli skvělé výsledky, ale pochopitelně dědičnost by se těžko zaručovala, protože nezopakujete ty indivindy podmínky (ostatně, zaručuje se těžko i v těch standardizovaných podmínkách). Na podmínky takového molochu nikdy u nás v CZ s naším chovem a zázemím nedosáhneme.

25.8.2022 16:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tie kone, čo majú v pôvode Totillasa a čo som videla, ešte ani nezačali jazdiť.

Ale bol to skôr príklad, ako si bežní ľudia sami nabehnú výberom žrebca, lebo on bol (a iba pod jedným jazdcom) akože hviezda.

26.8.2022 11:02
Pipilota

XXX.XXX.95.119

No a když se vzpomněl Totilas - asi po něm koně nebudou drezurní hvězdy, ale zdraví by mít měli. A když je právě to zdraví i ze strany kobyly, je v podstatě "jistota", že to upotřebitelný kůň bude. (jasně že u živých organizmů platí - že i při stále optimálních podmínkách se stejně z ničeho nic zachová neoptimálně - to znají všichni co pracují se zvířaty, rostlinami, nebo i kulturami v laboratořích)
Za mě právě jako základ chovu se snažím vidět to zdraví a bez charakterových vad. Že když například nebude kůň do dostihů, tak může skákat a když ani tak se dá na "lesokoně" na denní jízdu pro radost. No a to vyžaduje jako základ zdraví, pracovní ochotu, bez charakterových vad. No a jasně že špičkový chovatelé si z něčeho malinko ustoupí, aby měli tu cestu za lepším výkonem - ale takový právě nesou větší riziko neúspěchu (a zase i víc slávy a peněz při úspěchu). Troufnu si říct, že v podmínkách ČR při chovu by jsme hlavně všichni měli dbát na zdraví a charakter - to se nejlépe dosáhne v rámci jednoho plemene (ne křížení) a po poradě s někým znalým z plemenné knihy (zas v podmínkách ČR je potřeba myslet i na protěžování vlastních hřebců jejich držiteli či chovateli atd.) No chov nikdy nebyl a nebude lehký. I proto platí třikrát měř a jednou řež. Prostě to dělat se svědomím k tomu budoucímu hříběti - že tu má být ze 30 let a nějak užitečné. (aby nešlo z ruky do ruky a vždycky spíš k horšímu)

26.8.2022 11:48
Arbora

XXX.XXX.80.93

Hlavne tí Nemci, či Holanďania majú obrovský náskok v tom, že si udržali rodiny, kým za socialismu a tesne po, bol ten chov veľká divočina. Ľudí s peniazmi bolo dosť, ale nechali sa oblbnúť a nakúpili často odpad. Trebárs u nás v žrebčíne sa vyviezla do Fínska génová rezerva (lebo peniažky) a na výmenu sa doviezol dostihový odpad. Fíni spravili super obchod, tu sa ich krv chytila úplne minimálne. A zabilo sa tým niekoľko rokov, kým sa prišlo na to, že tudy cesta nevede.

Myslíte si, že by v niekde v ČSSR urobil dieru do sveta (resp. chovu) kôň typu Heraldik? Že by sa tu odchovávali kone na OH, či WCH? Myslíte, že by rodina Arvy bola úspešná, ako v Nemecku? Alebo trebárs teraz, čerstvá záležitosť, Tautou Montjou, v ČR "žiadna" kariéra (jedno víťažstvo v IV.kategórii), predaná do chovu, už dala jedného black type koňa a dvoch víťazov v FR.

Nedobehnuteľný náskok v jazdeckej aj chovateľskej práci, a to sa tým, že pustím Totilasa na kobylu nestratí.

Samozrejme, česť výnimkám, viem, že mnoho chovateľov aj napriek neľahkým podmienkach dokáže odchovávať schopné kone, ktoré sa nestratia ani v zahraničnej konkurencii.

11.10.2022 11:27
Pipilota

XXX.XXX.95.119

pozorování z etologie - proč si myslíte, že má na fotkách takovouto hubu?

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/158744932/krasny-valach-na-rekreacni-jezdeni-a-hobby-sport.php

11.10.2022 17:34

jako že sevřenou, ?

11.10.2022 18:21
Pipilota

XXX.XXX.95.119

jako že sevřenou, ?

No jo no - nechtěla jsem to psát, abych neovlivňovala. Mě se ten koník na fotkách moc líbí - jen mě ruší ta huba. Přijde mi taková moc zatnutá. Nemůže to být i nějaký klam na fotce?

11.10.2022 18:28

Na fotkách vypadá nervózně viz vykulené oko a fotka ve vzrušeném klusu maskovaném jako super pozice hlavy. Navíc je s implantátem kvůli uveitidě - rekurentní uveitida = měsíční slepota. Takže děkuji ne za ty prachy. Jinak pěkný je.

11.10.2022 18:34
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Na fotkách vypadá nervózně viz vykulené oko a fotka ve vzrušeném klusu maskovaném jako super pozice hlavy. Navíc je s implantátem kvůli uveitidě - rekurentní uveitida = měsíční slepota. Takže děkuji ne za ty prachy. Jinak pěkný je.

Kdo zná kladrubáky, tak tuší jak je to se zdravím. Pokud to bude jen to oko, tak ještě cajk. Vrtá mi právě hlavou proč má tak zatnutou tu hubu.

11.10.2022 19:01

Pipilota napsal(a):
Kdo zná kladrubáky, tak tuší jak je to se zdravím. Pokud to bude jen to oko, tak ještě cajk. Vrtá mi právě hlavou proč má tak zatnutou tu hubu.

No protože je nervózní a není uvolněný.

12.10.2022 07:50

Horsana to nazývá "nasírací rýha" - přesně tu tam vidím.

12.10.2022 11:30
bassrock

XXX.XXX.251.2

Hmm, mě by spíš vrtala hlavou ostříhaná hříva a drbnutý ocas.
Ale já už vidím muchaře všude ...

12.10.2022 11:58

bassrock napsal(a):

přesně to mě taky napadlo

12.10.2022 11:58
Pipilota

XXX.XXX.95.119

bassrock napsal(a):

ano u kladrubáků je větší výskyt muchařů...

7.12.2022 11:30
Pipilota

XXX.XXX.95.119

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/161678924/valach.php

Chci se poptat zkušenějších. Co to má ten koník se zády? Proč mu tam chybí svaly? (tohle nebude jen hlad a stáří)

7.12.2022 11:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/161678924/valach.php

Chci se poptat zkušenějších. Co to má ten koník se zády? Proč mu tam chybí svaly? (tohle nebude jen hlad a stáří)

Ja tam jasne vidím odtlačené sedlo a biely fľak, pomerne rozsiahly, takže musí nosiť príšerne nepadnúce sedlo a ešte aj ch.ja, čo na ňom jazdí, omg

7.12.2022 13:06
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Takže nějaké uskřípnutí? Svaly atrofují protože kompenzací jinou skupinu svalů nadužívá?

7.12.2022 13:23

Moje úvaha:

Svaly atrofují, když mají z nějakého důvodu menší přívod krve (chybí výživa). To může být z toho důvodu, že se nepoužívají, no ale taky z toho důvodu, že jsou stlačené (třeba sedlem nebo trvalou tenzí), a neprobíhá výměna krve a přísun živin. V návaznosti na mechanické poškození vznikne otlak, modřina (pod srstí není vidět), nestačí mezi poškozováním regenerovat, a svaly se jinak neprocvičí (nevyživí), tak splasknou - jednak v nich probíhá víc rozkladných procesů než stavebních, za druhé uhnou tomu tlaku.

Už asi vím, čemu říkal místní koňák, že se přece hřbet koní po pár letech tomu přidělenému westernovému sedlu přizpůsobí.

7.12.2022 13:46

Dlouhý zádový sval je sval dynamický, takže aby fungoval a byl tam musí být používán, pokud není(špatné sedlo, styl jízdy,) je zatnutý, stažený, nefunkční, tak tam není, protože není používaný
sval zdvihá tělo koně , takže koník asi chodí po předku, prohnutý, propadlý hrudník mezi lopatky...není dynamický oblouk, proto má povislé břicho, břišní svaly nepracují...

7.12.2022 13:49
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
Takže nějaké uskřípnutí? Svaly atrofují protože kompenzací jinou skupinu svalů nadužívá?

Ako píše verun.

7.12.2022 13:58

U chlaďase taky může hrát roli PSSM, což je u nich velmi časté a v pozdějším věku se vyznačuje právě ztrátou horní linie svalů. Tady to ale jednoznačně vidím taky stejně, jako verun a spol.

7.12.2022 14:14
Pipilota

XXX.XXX.95.119

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/158858985/prodame-hrebecka-cmb.php

Tady je fotka ukázkově vycucané kobyly. Je mi jasné, že všechny živiny dala do mléka a proto tak dopadla. Ale to jako nejpravděpodobněji toho valacha dostalo nějaké špatné sedlo, (fakt, že lysia až kdesi vzadu napovídá westernové sedlo). Ta díra za kohoutkem mi nejde z hlavy...

7.12.2022 14:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/158858985/prodame-hrebecka-cmb.php

Tady je fotka ukázkově vycucané kobyly. Je mi jasné, že všechny živiny dala do mléka a proto tak dopadla. Ale to jako nejpravděpodobněji toho valacha dostalo nějaké špatné sedlo, (fakt, že lysia až kdesi vzadu napovídá westernové sedlo). Ta díra za kohoutkem mi nejde z hlavy...

Nah, aj je pekne strmý ten žrebček..to je veľký rozum, nechať takto pri kobyle v stave kostra stále žriebä...narodené v apríli...

7.12.2022 14:29
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Horsana napsal(a):
Nah, aj je pekne strmý ten žrebček..to je veľký rozum, nechať takto pri kobyle v stave kostra stále žriebä...narodené v apríli...

Hřebeček už bude jistě odstavený - na fotkách je vidět listí na stromech - ale i tak jsou to zjevné chyby...
Já jenom proč někdo dobře krmitelného valacha tak zmrší? Ta díra za kohoutkem... to jako blbé ježdění takhle poprasí svaly...

7.12.2022 14:43
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
Hřebeček už bude jistě odstavený - na fotkách je vidět listí na stromech - ale i tak jsou to zjevné chyby...
Já jenom proč někdo dobře krmitelného valacha tak zmrší? Ta díra za kohoutkem... to jako blbé ježdění takhle poprasí svaly...

Lebo chlaďas má prah bolesti trochu inde, z lesa je naučený poslúchať, čo na neho dajú, to nosí...
A tá atrofia svalov, to je bežná vec pri nosení príšerného, absolútne nevhodného westernového sedla + ťažší jazdec.

7.12.2022 17:38
Pipilota

XXX.XXX.95.119

A tá atrofia svalov, to je bežná vec pri nosení príšerného, absolútne nevhodného westernového sedla + ťažší jazdec.

Už tuším, proč na to tak hledím - já jsem sice těžký jezdec, ale v padnoucí anglii (s korekčními dečkami se nekamarádím). (a hlavně po mě jezdí jiní zdatnější - co to opraví)

8.12.2022 07:13

Ona nepadnoucí anglie umí udělat taky svoje. Osobní zkušenost vlastní "blbostí".

Přidejte reakci

Přidat smajlík