Dobrý den, máme doma dva irské coby.
Jsou to klisny, jedné je 6 a druhé 5. Moc rádi by jsme jezdily na vyjížďky. Už jsme si párkrát vyjely ale holky se všeho bojí. Práce ze země nám jde, plachty, vody a takových věcí se nebojí. Pak ale vyjdeme na procházku ze země a oni se můžou zbláznit i z louže nebo z keře... Mamky klisna se chová obzvlášť divně a je strašně lekavá. Práce na jízdárně atd. jí jde. Mamka se ještě k tomu začala bát jezdit na vyjížďky (kvůli té klisně). Takže mamka se bojí, její klisna je fakt pometlo, moje klisna je na tom o trochu lépe a jedinej člověk který by mohl někam vyjet jsem tady já. Beru na vědomí že jsou ještě mladé.
Máte nějaké tipy jak omezit to lekání a jak začít jezdit na vyjížďky.
Děkuju za přečtení, popřípadě za radu.
Šramčíková
Procházky na ruce do terénu, aby si okoukaly okolí a "opravdové" bubáky. Až zvládnete bez potíží chodit pěšky vedle koně, postupně můžete nasednout, nejprve třeba jen na zpáteční cestu, postupně prodlužovat dobu jízdy versus dobu chůze vedle koně.
Na jízdárně mezitím pracovat na přiježdění. Ujistit se, že kůň dokáže kdykoli zastavit, je na pomůckách a ovladatelný. Sežeňte si trenéra, který se vám bude věnovat, a zlepšete se obě v ježdění.
Problém není, že jdou kobyly mladé, ale to, že je nikdo nenaučil, co se od nich na vyjížďkách požaduje. Samy se to nenaučí, může jim být klidně 20 let a chovat se budou stejně. Cílem je samy se zlepšit v ježdění (se začátečníkem na hřbetě nebude spolehlivě dlouhodobě fungovat žádný kůň), a zároveň kobyly nechat trochu okoukat terén.
Tohle je obecně oblíbený omyl.Když kůň v uzavřeném prostoru jízdárny skorem už panáčkuje a aportuje,že je vše v pořádku a bude šlapat jako profík i venku
Jak píše Slon ,musíte ven.
Venku je pro ně všechno jiné,cizí děsivé Koně jsou tací autisti,jak je někde něco jinak,hned je to dokáže rozhodit.Avenku bývá změna častější ,než na nudném obdélníku
Takže choďte ,co zvládnete .Obě na zemi s kobylami na ruce.Pak třeba mami na zemi,když se víc bojí a vy už nahoře.Prostě kobyly musíte okoukat i jinde ,než doma.
Naštěstí máme irské coby ,a ne nějaké citlivé plemeno,Když vás rozhodí cobí reakce,z plnokrevníků byste byly úplně vyřízené
Šramčíková Ema
napsal(a):
děsí se více... my už teď vůbec ven nejezdíme kvůli tomu
tak si někoho pozvěte, ale to musíte řešit aktivně vy. Ten kůň očividně není zvyklý chodit ven nebo se tam něco stalo, každopádně se to samo od sebe nezpraví. Pokud s nimi neumíte takové situace řešit, tak si pozvěte někoho, kdo umí s koňmi pracovat ze země a půjde s vámi a poradí vám.
Každopádně mně fungovalo tohle: Když se kobyla děsila a vůbec se na mě nesoustředila, tak se pokusit jí pozornost odtrhnout na sebe. Nechte jí, ať chodí kolem vás, dokud se neuklidní (to v případě pokud se plaší). Ono klidně ať se plaší, však o co jde, vždyť se nic hrozného neděje (musíte mít k tomu takový přístup). Popracujte si tam s ní (okamžité zastavování na povel, couvání). Jakmile bude klidnější tak udělejte pár kroků dopředu, když se znovu začne plašit, tak znovu kolem sebe, zastavování, couvání atd... Sice se takhle ze začátku nikam moc nedostanete, ale je potřeba to řešit. Samo od sebe se to nezpraví.
Naučte si koně cviky na vodítku, které venku od něj budete moct vyžadovat (ustupování kolem zadku, kolem předku, překroky...). Naučte je, ovladatelnosti na vodítku (okamžité zastavení když zastavíte vy, klidný klus na volném vodítku, okamžité zastavení z klusu atd...), ať chodí na prověšeném vodítku. To můžete trénovat pomocí tušírky, kterou si dáte vedle boku před koně a jakmile se kůň bude na tušírku tlačit, tak ať okamžitě zacouvá od vás (vy stůjte na místě, nechoďte s ním, protože chcete aby se mezi vámi vytvořila mezera, aby kůň respektoval váš prostor), znovu se rozejděte a když se znovu bude tlačit na tušírku, tak znovu couvat a to klidně i 20x dokud to kůň nezačne respektovat.
Každopádně je hodně důležité, jak se v těchto situacích chováte vy. Nesmíte se bát, nesmíte cítit vztek, chce to naprostý klid, klidnou, ale pevnou a sebejistou řeč těla. Chce to mluvit na koně klidně, ale pevně.
Nejprve choďte na krátké procházky (klidně jen pár metrů od stáje) a na stejné místo. Nechte koně popást a jděte domů. Ať se naučí že je to venku fajn. Postupně prodlužujte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pochopila jsem to tak, že na procházky chodíte ze země, protože ze sedla se kobyly lekají. Také jsem si vydedukovala, že na procházky ze země chodíte ven pořád, snažíte se každý den. Takže na ruce se kobyly nebojí tolik, jako ze sedla a nebo to lépe zvládáte. Každopádně choďte na ruce dál.
Nejlepší, co můžete udělat, je začít chodit jeden trapný okruh (půlhodinový stačí), který budete chodit každý den. Můžete ho jít klidně dvakrát, když se budete chtít projít - nebo na něj vyrazit, někde se z něj odpojit, udělat si zacházku, a pak se na něj zase vrátit. Za týden každodenního chození po tomhle okruhu budou kobyly na tomto konkrétním okruhu znuděné, a budete na něm moci postupně začít jezdit v sedle. Když budete chtít zase někam do neznámého a kobyly budou dělat brikule, tak slezete, a neznámým prostředím je provedete. Jakmile budete moci v sedle jezdit tenhle jeden okruh, přidejte si na ruce další. Jeden den jeďte tenhle v sedle a druhý den jděte ten nový pěšky. Případně podle postupu "slézt tam, kde to neznáme".
Skutečně je to tak, že problém, který vzniká mimo jízdárnu, na jízdárně nevyřešíte :-) Hodně trpělivosti přeji.

Jsou ty kobyly vyšetřené na PSSM?

napsal(a):
Pochopila jsem to tak, že na procházky chodíte ze země, protože ze sedla se kobyly lekají. Také jsem si vydedukovala, že na procházky ze země chodíte ven pořád, snažíte se každý den. Takže na ruce se kobyly nebojí tolik, jako ze sedla a nebo to lépe zvládáte. Každopádně choďte na ruce dál.
Nejlepší, co můžete udělat, je začít chodit jeden trapný okruh (půlhodinový stačí), který budete chodit každý den. Můžete ho jít klidně dvakrát, když se budete chtít projít - nebo na něj vyrazit, někde se z něj odpojit, udělat si zacházku, a pak se na něj zase vrátit. Za týden každodenního chození po tomhle okruhu budou kobyly na tomto konkrétním okruhu znuděné, a budete na něm moci postupně začít jezdit v sedle. Když budete chtít zase někam do neznámého a kobyly budou dělat brikule, tak slezete, a neznámým prostředím je provedete. Jakmile budete moci v sedle jezdit tenhle jeden okruh, přidejte si na ruce další. Jeden den jeďte tenhle v sedle a druhý den jděte ten nový pěšky. Případně podle postupu "slézt tam, kde to neznáme".
Skutečně je to tak, že problém, který vzniká mimo jízdárnu, na jízdárně nevyřešíte :-) Hodně trpělivosti přeji.
Akorát...někdy, když se kůň nudí, může "vymýšlet". Jinak s radami souhlasím.