Lonžování mladého koně

Kůň Kinský
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.4.2021 21:04
tkokoz

XXX.XXX.35.8

Dobrý den,
mám dotaz ohledně lonžování. Kobyle bude v květnu 5, ale pracovat se s ní začalo před 10 měsíci. Odmítá chodit na lonži, vždy se zastaví proti mě a couvá. Když už se rozhodne jít, vytáčí hlavu dovnitř a kouká si jakoby na zadek a ustupuje do strany
Neví někdo jak to kobylu odnaučit?
Popř. typy jak naučit mladého koně pořádně poslouchat na lonži?
Děkuji moc, už si nevím rady

1.5.2021 01:39
Slon Indický

XXX.XXX.255.149

Proč je nutné kobylu lonžovat? Někteří koně mají k takové práci odpor. Z pohledu koně je to pruda a zbytečná buzerace. Hodně lidí navíc prostě vezme bič, koně připne na lonž třeba i s nějakými pomůckami, a ještě vyžaduje poslušnost, jakoby kůň automaticky věděl, co se od něj čeká. Případně přepálí dobu, po kterou se má kůň soustředit na práci. Tak se vyrábí koně, kteří jsou schopni na člověka z kruhu zaútočit, ačkoli jinak jsou bezproblémoví.
Za mě je práce a "poslušnost" na lonži úplně zbytečná, většina věcí včetně hlasových pomůcek se dá koni vysvětlit i jinak a zajímavěji.
Pokud nutně lonžovat musíte, jednodušší je pohyb na kruhu vyžadovat nejprve navolno v kruhovce. Jako u čehokoli nového zpočátku stačí kolečko v kroku na každou ruku. Hodně chválit a rychle skončit. Pak postupně prodlužovat práci a připnout na lonž. Vždycky se ujistit, že kůň rozumí tomu, co se od něj chce, než přejdete k dalšímu kroku. No a nepřehánět to s četností - bohatě stačí jednou dvakrát do týdne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.5.2021 09:07

tkokoz napsal(a):
Dobrý den,
mám dotaz ohledně lonžování. Kobyle bude v květnu 5, ale pracovat se s ní začalo před 10 měsíci. Odmítá chodit na lonži, vždy se zastaví proti mě a couvá. Když už se rozhodne jít, vytáčí hlavu dovnitř a kouká si jakoby na zadek a ustupuje do strany
Neví někdo jak to kobylu odnaučit?
Popř. typy jak naučit mladého koně pořádně poslouchat na lonži?
Děkuji moc, už si nevím rady

Kobyla vůbec neví, co po ní chcete. Kniha Lonžování od Dominiky Švehlové + člověk (zkušený), který na vás bude dohlížet, než se to naučíte. Nebo nelonžujte. Po netu se to fakt vysvětlit nedá. Nevidíme vás ani koně.

1.5.2021 09:13

Slon Indický napsal(a):
Proč je nutné kobylu lonžovat? Někteří koně mají k takové práci odpor. Z pohledu koně je to pruda a zbytečná buzerace. Hodně lidí navíc prostě vezme bič, koně připne na lonž třeba i s nějakými pomůckami, a ještě vyžaduje poslušnost, jakoby kůň automaticky věděl, co se od něj čeká. Případně přepálí dobu, po kterou se má kůň soustředit na práci. Tak se vyrábí koně, kteří jsou schopni na člověka z kruhu zaútočit, ačkoli jinak jsou bezproblémoví.
Za mě je práce a "poslušnost" na lonži úplně zbytečná, většina věcí včetně hlasových pomůcek se dá koni vysvětlit i jinak a zajímavěji.
Pokud nutně lonžovat musíte, jednodušší je pohyb na kruhu vyžadovat nejprve navolno v kruhovce. Jako u čehokoli nového zpočátku stačí kolečko v kroku na každou ruku. Hodně chválit a rychle skončit. Pak postupně prodlužovat práci a připnout na lonž. Vždycky se ujistit, že kůň rozumí tomu, co se od něj chce, než přejdete k dalšímu kroku. No a nepřehánět to s četností - bohatě stačí jednou dvakrát do týdne.

Tentokrát s vámi výjimečně nesouhlasím. Myslím, že lonžování je pro koně další užitečná dovednost a jiný způsob práce . Samozřejmě správně prováděné, ne dlouhé nesmyslné honění dokola. Dobře ovladatelný kůň na lonži je fajn i pro výuku začátečníků.

1.5.2021 10:12
evcusik

XXX.XXX.212.46

Poproste někoho, kdo má zkušenost s mladými koňmi, ať vám vysvětlí jak na to. Je potřeba trošku taky použít svoje tělo k dorozumívání a to z textu moc nevyctete.

Max vám doporučím kouknout na videa s mladejma.

K čemu potřebujete lonzovani?

3.5.2021 08:02

Já myslím, že je dobré, aby kůň "uměl" na lonži (to se může hodit kdykoli), ale že je zbytečné na té lonži koně buzzerovat (už i tady je hlídání korektnosti textu), pokud to není z nějakého důvodu indikované (a řekla bych klidně veterinárně). Na mladého koně ještě pár let začátečník nepřijde, a není problém později koně pro začátečníky na lonži připravit - a za pomoci jezdce to půjde rychleji :-)

Naši mladí (mladí... no pětiletí, šestiletí) na lonži v životě nebyli, ale jsem si 99% jistá, že pokud bych třeba ze zdravotních důvodů musela lonžování aplikovat, trvalo by to pět minut, a chodili by jako panenky. To procento tam nechávám pro případ, který může ale klidně nastat i se starým voltižním profíkem.

Tazatelce: buď lonžování (kruhovku) přenechte někomu, kdo to umí, a nebo se na to vykašlete. Choďte místo toho s kobylou na procházky do terénu, trénujte bubáky, nošení dek, postrojů, sedla, ukazujte jí okolí stáje, učte se odcházet od koní na procházce, učte se připojovat ke koním na procházce, choďte do vody, upevňujte slovní povely, naučte 100% zastavení - a stání, berte v terénu nohy, zvykejte na silniční provoz, rachtání, vlající prádlo, vyskakující psy za plotem...

3.5.2021 11:04
kallisto

XXX.XXX.217.242

Základní dovednost chodit na kruhu ve všech chodech by měl/mohl kůň umět. I když jen třeba na ohlávce. Hodí se to např. po úraze či nemoci, kdy potřebujete koně pomaličku zatěžovat a zároveň třeba pozorovat jeho pohyb.

Je to jedna z věcí, která se mi teď hodila, když přijela vet kvůli kašli a potřebovali jsme kobylu trošku zadýchat, aby mohly být poslechnuty plíce po zátěži.
Stejnou otázku na lonž měla i fyzio, aby mohla zkouknout kobylu v pohybu před ošetřením.

Lonžování ve smyslu práce, na uzdečce a případně s nějakou vyvazovací pomůckou umí smysluplně stejně málokdo.

3.5.2021 12:09
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tentokrát s vámi výjimečně nesouhlasím. Myslím, že lonžování je pro koně další užitečná dovednost a jiný způsob práce . Samozřejmě správně prováděné, ne dlouhé nesmyslné honění dokola. Dobře ovladatelný kůň na lonži je fajn i pro výuku začátečníků.

A to já zas se Slonem naprosto souhlasím. Resp. pokud někdo lonžovat opravdu umí, pak to pro koně může být přínos. Bohužel dle mého odhadu to umí naprosté minimum lidí a většina to dělá blbě. Já osobně jsem viděla pouze dva lidi, o kterých bych řekla, že to fakt uměli, bylo to hezký pokoukání a dávalo to smysl.
Obecně bych řekla, že lonžováním se dá víc pokazit než získat a ty potenciální benefity nestojí za škody, které se špatným lonžováním dají napáchat. A kůň může být zdravý a ve vynikající kondici i bez toho.
Jak už zmínila Slon, koně to nemají rádi a špatně na to reagujou i jinak bezproblémoví jedinci. Je to taková konfrontační činnost, pokud si někdo pro začátek chce s koněm pokazit vztah, tak asi dost dobrá cesta.
Koně při pohybu na kruhu běžně vysílají signály, že se necítí dobře, že je jim to nepříjemné. Stejně tak běžně ty signály lonžéři přehlížejí, ať už vědomě nebo nevědomě...a všimnou si, až když si proti nim kůň přičapne na zadní anebo vykopne. Samozřejmě, při dalším pokusu o pohyb na kruhu kůň přeskočí všechny jemnější signály, které mu posledně byly k ničemu a rovnou se postaví na ty zadní - to je normální jev z etologie.
Co tak sleduju, tak dívčin, proti kterým si v kruhovce stoupl kůň na zadní, tu bylo v průběhu let dost.
Ono je dobré položit si otázku, proč vlastně potřebuju lonžovat. Pokud jde o opohybování nebo gymnastiku, to jde dělat i jinak ...bohužel, většina lidí lonžuje proto, že to přece všichni odjakživa dělají a kůň to musí umět - rozumný důvod vypadne z málokoho.

3.5.2021 12:25
Terven

XXX.XXX.110.191

kallisto napsal(a):
Základní dovednost chodit na kruhu ve všech chodech by měl/mohl kůň umět. I když jen třeba na ohlávce. Hodí se to např. po úraze či nemoci, kdy potřebujete koně pomaličku zatěžovat a zároveň třeba pozorovat jeho pohyb.

Je to jedna z věcí, která se mi teď hodila, když přijela vet kvůli kašli a potřebovali jsme kobylu trošku zadýchat, aby mohly být poslechnuty plíce po zátěži.
Stejnou otázku na lonž měla i fyzio, aby mohla zkouknout kobylu v pohybu před ošetřením.

Lonžování ve smyslu práce, na uzdečce a případně s nějakou vyvazovací pomůckou umí smysluplně stejně málokdo.

S tou dovedností chodit na kruhu ve všech chodech s vámi souhlasím...jak píše Slon, to je lepší učit bez špagátu. A pomalu - zpočátku kolečko na každou ruku pěkně v klidu, pochválit a konec - viz popis Slona.

3.5.2021 12:52

No já si myslím, že lonžování zdravého koně - pohyb na kruhu za přesně daný časový úsek , odměřený dle stáří a délce výcviku, byť na ohlávce nebo pro pokročilé s pomůckou se dost začalo démonizovat a taky si myslím, že to pramení z přeskočení jednoho momentu ve výchově koně (koně nejsou zvyklí vodit, nechat sebou manipulovat, postát, popojít a hlavně neválcovat lidi ) zkrátka "být vychovaný". Veme se tříletek a začne se lonžovat, jasně že pokud má nějaké sebevědomí pokusí se o odpor, profík to zvládne, méně zkušený člověk už ne. Jistě každý namítne, že jeho koník je vychovaný a budou přísahat- no ale chcete po něm vůbec "něco"- nějakou práci ,co se nesetkává u koně s jeho výsostí , nebo se jen placatíte, čtete signály koně a věčně mu ustupujete a rovnáte cestičku? Z gymnastického hlediska, když chcete opravdu kruh, je lonž nutnost, málokdo umí opravdu kruh na volno, (pro třeba: pohybovat se po kruhu bez jezdce a pak až s jezdcem- rovnováha koně ) lonžovat není jen kruh, ale vyslat koně od sebe třeba na kavalety, které se učí bez jezdce, poslat koně na procházce vlivem terénu na delším vodítku od sebe...

3.5.2021 13:41
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Souhlasím s názorem, že kůň lonžování vůbec nepotřebuje. Potřebuje ho většinou člověk z lenosti, nezkušenosti, strachu.
Buggyry podotek, že mladý kůň na lonž a pod začátečníka nepatří, je top.
Pohyb na kruhu pro mladého koně nemusí být jednoduchý a navíc s visící lonží na hlavě. Na equichanelu byl článek od pána s takovými lehce asi proti proudu názory, proč nelonžovat, doporučuji najít a přečíst, jmenovalo se to "Plive na lonž".
Za svoji největší chybu při přípravě mladé kobyly pro manžela považuji to, že jsem jí lonžovala, protože "se to předci má" (jakože pár koleček na každou stranu a bavilo nás to několik minut a několik krát). Myslím, že jsem jí tím hodně srala a ubližovala jí i fyzicky, protože prostě na pravidelný a smysluplný pohyb na kruhu neměla ani v 4-5 letech. Potřebovala si neomezeně máchnout krkem a sem tam strčit nohu někam mimo kruh.
Naproti tomu starý valach umí a uměl už jako hodně mladý na kruhu i bez lonže, povozí děcko a když je exkluzivní povrch jízdárny, i ho to baví (někdy až moc:). Umí se sám sebe i jezdce nést, uhlídat pravidelné tempo a rytmus a když zafouká vítr, je perfekně vidět, jak mu lonž vadí.
Za mě jednoznačně lonž škodí hubě a je to brzda mezi přenosem signálu. Ze sedla mi na běžnou jemnou komunikaci stačí mít otěž položenou v otevřené ruce a jen váhou materiálu zachycenou o zarážku před prstem. Většinou musím přivřít prsty po mojí chybě, když koně na něco pozdě upozorním a pozdě koriguji, nebo kůň nesouhlasí s nápadem:). Tuhle sílu lze rychle zrušit otevřením dlaně. Lonž je prostě těžká, dlouhá a pomalá. Když jemnohubého valacha zapřáhnu a zapnu opratě, přepne do modu vozataj a uplně vidím, jak udělá jinou hubu. Tuto vozatajskou hubu umí zneužít i pod sedlem, když opravdu hrubě nesouhlasí a kvůli okolí to jinak nejde.
Když se chci kochat, jak mi kůň běhá, ve výběhu nebo na jízdárně na volno. Když potřebuji předvádět, na dlouhém vodítku. Při rekonvalescenci bych na lonž koně nebrala.

3.5.2021 13:57

Jen jsem chtěla přidat informaci, pro někoho možná zajímavou - byla jsem přítomna asi rok systematické akademické přípravě ze země, koně i vodiči na různých úrovních, od naprostých začátků po náznak levády pod jezdcem na soustředění se zahr. vyučujícím. Vůbec se nechodilo na kruhu. Zpočátku se využívaly oblouky a vlnovky, aby se koni vysvětlilo, jak "to má vypadat", a posléze se kůň ohýbal už sám na rovných liniích.

3.5.2021 14:09
Terven

XXX.XXX.110.191

Z gymnastického hlediska, když chcete opravdu kruh, je lonž nutnost, málokdo umí opravdu kruh na volno

Tak práce navolno na kruhu se asi nedá dělat jinde než v kruhovce...pokud to kůň umí, cítí se při tom pravděpodobně líp než se špagátem...opohybovat se takto dá, k posouzení pohybu je to OK..

ale chcete po něm vůbec "něco"- nějakou práci ,co se nesetkává u koně s jeho výsostí , nebo se jen placatíte, čtete signály koně a věčně mu ustupujete a rovnáte cestičku?

Ideálně by cílem mělo být, aby to, co člověk po koni chce, se s jeho výsostí setkávalo. Přičemž nemusí juchat nadšením, ale neměl by být otráven, zpruzen, ve stresu apod.
A fakt to není o tom, že když někdo čte signály koně, nic po něm vlastně nechce.

3.5.2021 14:44
bongani

XXX.XXX.45.91

Já nelonžuju, neb to neumím. :-) Když chci koně vypohybovat ze země, tak ho pustím na jízdárnu a nechám ho proběhnout, nebo lonžuju na rovných liniích. Sice se trochu naběhám, ale máme malou jízdárnu (a koně až moc velkýho), takže je to pro něj příjemnější, než se točit dokola na malém kruhu. Ale nedělám to nijak často, většinou to nepotřebuju, protože klidně můžu nasednout po dvou týdnech bez práce a jet ven. To je výhoda staršího kliďase.

3.5.2021 15:12
kallisto

XXX.XXX.217.242

bongani napsal(a):
Já nelonžuju, neb to neumím. :-) Když chci koně vypohybovat ze země, tak ho pustím na jízdárnu a nechám ho proběhnout, nebo lonžuju na rovných liniích. Sice se trochu naběhám, ale máme malou jízdárnu (a koně až moc velkýho), takže je to pro něj příjemnější, než se točit dokola na malém kruhu. Ale nedělám to nijak často, většinou to nepotřebuju, protože klidně můžu nasednout po dvou týdnech bez práce a jet ven. To je výhoda staršího kliďase.

Co to je, lonžuji na rovných liniích? Na dvou lonžích?

3.5.2021 16:13

Rif: Potřebovala si neomezeně máchnout krkem a sem tam strčit nohu někam mimo kruh.

...já vás nebudu nikoho přesvědčovat...proč jo a proč ne...
.... jen pro Terven viz příspěvek od Rif, todle na kruhovce koník udělat nemůže- neb tam má hrazení a koně se tam ještě naklápí dovnitř- vertikální rovnováha.
Lonž lze zapnout i do obnosku, ohlávky, nemusí nutně být v kroužku udidla...

Přidejte reakci

Přidat smajlík