Zdravím,
měla bych dotaz na majitele amerických plemen, protože o nějakém do budoucna uvažuji a hlavním faktorem, který mě zajímá je zdraví a odolnost. Přijde mi, že i vrcholoví westerňáci chodí hrozně po předku.
Zajímá mě, jestli třeba odcházejí brzo na špatné klouby a podobně.
Jak jsou na tom vaši starouši? 🙂
Ono bude záležet i na stylu ježdení. Koně na některých western pleasure videích vypadají, že zdechnou za deset metrů. Totálně na předku, hlavu tak nízko, že kdyby tam rostla tráva, mohli by se i pást. U takového ježdení na jakémkoliv koni asi nelze čekat, že to následky nezanechá.
Jinak je dobré mít 6 panel test.
Ameriku si nekupujte.
Nie sú zdraví a to ani jedince s čistým 6 panelom, ono to, čo sa u nás predáva ako QH je úbohý paškvil, na ktorom by sa kovboji (honáci dobytka, tvrdo pracujúci chlapi, nie komboji z filmov) dobre pobavili a potom by to zjedli kojoty.
Telo belgického modrého dobytka a kopýtka poníka logicky nemôžu viesť k ničomu dobrému.
Uživatel s deaktivovaným účtem

huculoarab :-D

Na to si tak představujete, že toho koně budete mít? Jakou zátěž pod jakým jezdcem bude absolvovat? Jaké bude mít ustájení a management?
Nekoukejte na plemeno, ale vybírejte jedince. Ne každý hucul je tvrdohlavá zkažená potvora, ne každý arab je nezastavitelný poděs.
Pokud chcete zdravého koně na rekreaci, primárně koukejte na klasické teplokrevníky - je jich nejvíc, takže je největší šance, že natrefíte na charakterní zvíře. Pokud vám nevadí menší vzrůst, tak je ten výběr ještě větší.
a.slamena
napsal(a):
A jaké plemeno byste doporučili, aby nebylo úplně primitivní jako hucul, ale zas ne přehnaně temperamentní jako arab? Poslední dobou koukám i po welsh cobech.
Shagya. Milé, pracovité, vhodné na akúkoľvek aktivitu. Ale absolútny súhlas s Buggyrou, máme or 1/1 plemenníka, ktorý bez mihnutia oka (má len jedno) vozí aj deti terénom. Hľadajte povahu, nie plemeno. Počítajte s tým, že charakterný kôň nebude lacný.

S huculoaraby mám jen ty nejlepší zkušenosti, také mohu jedině vřele doporučit.
a.slamena
napsal(a):
A jaké plemeno byste doporučili, aby nebylo úplně primitivní jako hucul, ale zas ne přehnaně temperamentní jako arab? Poslední dobou koukám i po welsh cobech.
ČT starého původu, MT. Relativně snadno k sehnání, relativně levní koně (v porovnání s některými plemeny).
Jinak viz výše, nehledejte plemeno, ale vhodného jedince. I anglický plnokrevník může mít (a mívá) charakter.

A to já bych po plemeni koukala a šla bych po chovech, kde je o majiteli známo, že je opravdu poctivý a ví, co prodává. Mně osobně se to tedy velice vyplatilo.
Jinak pojem reakreace, ba dokonce i pojem aktivní rekreace, je velice široký pojem. Můžete jezdit rekreačně a objíždět hobby parkury/drezury anebo se prostě jen chcete 3x týdně flákat po lese....pak záleží, jaký temperament Vám vyhovuje (a hlavně musíte vědět, že to tak chce dlouhodobě, ono když je člověku náct, tak chce běhat s větrem o závodem a když je mu cet, tak často už nechce krotit mustangy). Dále ej potřeba si uvědomit, jaké je Vašemu srdci nejbližší typ ustájení, jelikož jsou koně, kterým je prostě lépe v boxe, jelikož s etam v klidu nažerou, a také jsou koně, z kterých v boxe vyrobíte kyselé prudiče. No a nakonec také zálěží, kolik Vám je let, pokud je Vám 25 až 30 a plánujete i rodinu, je docela fajn mít zvíře, ketrému nehrabe z toho, že nějakou dobu nechodí, jelikož nemůžete spoléhat na to, že seženete dobrého B reidera.
Ta shagye je asi hodně dobrá volba, je to prostě krásný elegantní kůň, na kterém je super svezení. Také jsem původně chtěla hucula, jenže sehnat kvalitné zvíře je dnes opravdu problém, tak jsem se dostala ke shagyím, nicméně pořád má arabské srdce a nakonec jsem usoudila, že potřebuju koně terapeuta a skončila jsem u slezského norika a je to fakt bájo, mám kobylu, která není impulzivní, ale zároveň je chodivá, je velice, dost odpustí, projde všechno, neni zákeřná a když si na ní sednu po dvou týdnech, tak vím, že mě někde venku nezrakví. Problém ale tady u těch koní zas bývá s ustájením, jakmile se někde koně byť jen trochu řežou, tak to jde samozřejmě za tím největším + dost často pokud ustajovatel ustájí, očekává i vyšší sazbu kvůli spotřebovanému senu, dále pak problém se schvacováním, chce to prostě hlídat, kam toho koně dáváte a plno ustajovatelů to nehlídá, jak moc ten váš kůň žere a co, nehledě na to, že dost koní je zkažených, jelikož na to lidi lezou už ve dvou letech, protože jsou prostě opticky narostlí...ale do tahu, pro základní drezuru a veškeré ježdění ven jsou tyhle koně prostě top, za hrstku ovsa se pro vás rozkrájí, ale samozřejmě že to tak nemá každý :)

a.slamena
napsal(a):
A jinak přes w coby jsem to před pořízením jsem současné klisny brala taky. No.....ta doporučovaná shagye je fakt lepší volba. Tihle cobové jsou velice krásní koně, ale podle mé osobní studie zkušeností cizích lidí a chovů u nás jsem zjistila, že bývají dost často energičtí a také vznětliví....ta shagye je dobře a desítky let prošlechtěná, bývají to zdraví koně, dle mého názoru lepší volba.
AUTOR: ano, samozřejmě je dobré vybírat podle jedince, protože každý je jiný. Sama mám pár let plňasku, ale teď už je v důchodu. Ale přece jen vím, že na těch genech něco bude a chtěla bych něco ne až tak vysoko v krvi. Na ježdění je super, ale chtěla bych občas na klidný vandr, kde vím, že kůň bude v klidu i mimo domov bez stáda a podobně. Ráda bych slyšela opravdu osobní zkušenosti s amerikány. Třeba Appaloosa, která není až tak přešlechtěná by na tom mohla být zdravotně v pohodě?
Já znám akorát kříženku appy. Prý byla hermafrodit, hřebčila, tak ji kastrovali. Normální kůň. Za mlada (cca 4 - 7 let) čumivá, ale to lze přičíst nezkušenosti. Sama chodila, ale to tady každý kůň, je to dost o výchově.
Jako lesokůň fajn. Měli jsme tam takovou směsku, hodně teplokrevníky, nějaké ČMB a jejich křížence, pár plňasů a koní bez původu. Nebyla pro začátečníky, protože byla taková citlivější, občas ztuhla a koukala na auto v dáli a tak, a taky nesnášela nepřesné pokyny, ale jinak se nijak zvlášť nevymykala, ani v dobrém, ani ve zlém.
Fakt si myslím, že koně do lesa pořídíte mezi běžnými teplokrevníky snáze a lacněji. Pokud Vám jde o funkci a ne o plemeno, je to opravdu prašť jak uhoď, akorát těch teplokrevníků je víc a nemají americkou přirážku.

Varaxi
napsal(a):
Já znám akorát kříženku appy. Prý byla hermafrodit, hřebčila, tak ji kastrovali. Normální kůň. Za mlada (cca 4 - 7 let) čumivá, ale to lze přičíst nezkušenosti. Sama chodila, ale to tady každý kůň, je to dost o výchově.
Jako lesokůň fajn. Měli jsme tam takovou směsku, hodně teplokrevníky, nějaké ČMB a jejich křížence, pár plňasů a koní bez původu. Nebyla pro začátečníky, protože byla taková citlivější, občas ztuhla a koukala na auto v dáli a tak, a taky nesnášela nepřesné pokyny, ale jinak se nijak zvlášť nevymykala, ani v dobrém, ani ve zlém.
Fakt si myslím, že koně do lesa pořídíte mezi běžnými teplokrevníky snáze a lacněji. Pokud Vám jde o funkci a ne o plemeno, je to opravdu prašť jak uhoď, akorát těch teplokrevníků je víc a nemají americkou přirážku.
Hermafrodit u koně? Asi nevíte, jak přesně to v ní vypadalo. Fakt kastrovali jako samici? To není levná sranda.
napsal(a):
Hermafrodit u koně? Asi nevíte, jak přesně to v ní vypadalo. Fakt kastrovali jako samici? To není levná sranda.
Kastrujú sa kobyly s granulómom Theca buniek, často sa správajú ako žrebce, žrebčia, necyklujú atď.
A až tak drahé to nie je.
Semenníky samozrejme nemajú.

Horsana
napsal(a):
Kastrujú sa kobyly s granulómom Theca buniek, často sa správajú ako žrebce, žrebčia, necyklujú atď.
A až tak drahé to nie je.
Semenníky samozrejme nemajú.
Děkuji. Mě zaujal hlavně ten hermafroditismus.
napsal(a):
Nevím; já tam už nebyla, když ji koupili. Ale pochopila jsem, že ji kastrovali jako hřebce, že dávali pryč varlata. Proto jí říkají „ona“, protože údajně má kobylí orgány, ale hřebčí ne. Nicméně jsem ji neviděla před zákrokem a jen jednou po něm, a ani jsem po tom nějak nepátrala, tak fakt nevím.
Prý je neplodná a vždycky byla.
Určitě ten zákrok dělal veterinář, ale já už nemám kontakty na tu stáj. Znám pár děcek (tj. do 20 let), co tam ještě chodí, ta mi to podala takhle.
Varaxi
napsal(a):
Nevím; já tam už nebyla, když ji koupili. Ale pochopila jsem, že ji kastrovali jako hřebce, že dávali pryč varlata. Proto jí říkají „ona“, protože údajně má kobylí orgány, ale hřebčí ne. Nicméně jsem ji neviděla před zákrokem a jen jednou po něm, a ani jsem po tom nějak nepátrala, tak fakt nevím.
Prý je neplodná a vždycky byla.
Určitě ten zákrok dělal veterinář, ale já už nemám kontakty na tu stáj. Znám pár děcek (tj. do 20 let), co tam ještě chodí, ta mi to podala takhle.
A tak deti toho nakecaj :D
Ale je to zaujímavé, hm.
Jen taková zajímavost ke QH, co na mne vyskočila.
https://www.facebook.com/idahoequinehospital/posts/10158736908798918
a.slamena
napsal(a):
AUTOR: ano, samozřejmě je dobré vybírat podle jedince, protože každý je jiný. Sama mám pár let plňasku, ale teď už je v důchodu. Ale přece jen vím, že na těch genech něco bude a chtěla bych něco ne až tak vysoko v krvi. Na ježdění je super, ale chtěla bych občas na klidný vandr, kde vím, že kůň bude v klidu i mimo domov bez stáda a podobně. Ráda bych slyšela opravdu osobní zkušenosti s amerikány. Třeba Appaloosa, která není až tak přešlechtěná by na tom mohla být zdravotně v pohodě?
Já mám křížence QH a A1/1,valacha....výborný kůň,občas tam toho plňase vidím v reakcích,ale jinak si nemůžu stěžovat,všestranný,jezdíme jak na krávy,tak vandry,tak skoky 100cm....Hůře krmitelný,takže dost utratím za příkrmy k senu (mash nebo musli,podle období).Původem je po Peppy Golden Scooter,který,co vím,tak zdravotně ok,my jsme zatím neřešili nic,co by mělo geneticky podmíněný základ. Kopyta nekovaná,pevná.
Pak máme i Appa valacha po Raindancer,nejlepší zvíře,co jsem kdy zažila. Klidný,vyrovnaný,můžu na něm vzít na vyjížďku i nejezdce,může stát klidně měsíc a přesto nedělá bordel. Zvládne krávy,skoky 50 cm,drezuru,vyjížďky...Kopyta zdravá,spíše plošší,kovaný plasty na předky,v terénu byl citlivější. Zdravotně jsme řešili jen měsíční slepotu (úspěšně zaléčena),ale tam se přikláním,že to bylo z trusu myší v seně,po změně ustájení se již neopakovalo.
Dcera má křížence Paint horse/ Kinský ( po Smart Cherokee/Tofi),jezdí s ním na závody. Mimo úrazů nikdy žádný zdravotní problém,jezdí jak na krávy,tak do terénu nebo tedy parkury 100 cm. Je trochu koukavější,ale jinak opravdu spolehlivý,tam máme občas jen problém z minulosti od bývalého majitele vytvořenou nedůvěru k cizím lidem. Kopyta nekovaná,pevná,zdravá.
Upřímně si myslím,že požadavek - kůň v klidu mimo domov i bez stáda je spíš záležitost výchovy než přímo charakteru určitého plemene,mě to chvíli trvalo,než jsem všechny koně naučila chodit samostatně ,ale zase se mi to vyplatilo a asi není nic,co bych si s nimi netroufla dělat nebo někam jet .

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Taky jsem se setkala s hermafroditním koněm. Ten byl navic kryptorchid, takže se kastrovalo jeho hřebčí já
Takže měl i vaječníky?