Zdravím, má někdo koníka od pana Kotouče?
Chápu, že je prvotně zemědělec a chovem kříženců se snaží přivydělat nebo co, takže to asi nebude žádné terno. Kobyly ČTxAPH připouští C welshem Swalesmoor Tango a celý život jsou na pastvě, takže si myslím, že by z toho mohla být odolná hříbata.
Sháním parťáka na rekreaci, ale nesnažím se za každou cenu ušetřit na pořizovací ceně. Jen to máme v podstatě za humny a líbí se mi, že vyrůstají venku.
Jaký na to máte názor?
Jsou to kříženci kříženců bez jakéhokoli chovného cíle nebo prověření na jezditelnost, zdraví nebo povahu. Tudíž můžete očekávat naprosto cokoli - někteří mohou být super na rekreaci, a někteří nemusejí. Pastevní odchov bez jakéhokoliv příkrmu nepovažuji za nadstandard pro mladé koně.
Prostě dostanete překvapení - někteří mohou být zdraví, odolní a charakterní a jiní ne - je to náhodné křížení bez výběru chovných zvířat a bez zvláštní péče o mladé koně.
Vzhledem k tomu, že to má v původu APH a otec je welsh, doporučila bych udělat test na PSSM, ať víte, že aspoň tohohle peška jste si v "genetické loterii" nevytáhli.
Já hledat koně, jela bych se podívat hned. On ten odchov má i svoje +
Rizika to má jak píše Slon. ALE za zeptání a podívání nedáte než trochu času. Třeba má hřebec testy na PSSM hotové (nebo alespoň část). Taky bych se dívala po projevech muchařiny (je to vidět teď, než zakryje zimní srst). Ona se i ta povaha ukáže už na pastvině (a zrovna může být super).
A zase sehnat zvíře s pěknou holení a KVH (vybírala bych ty vyšší, hřebec je prcek), co se umí hýbat v terénu za tyhle peníze u dvouletky není špatné... ALE je dobré předem si promyslet co stojí obsednutí a výchova s výcvikem. Co se utratí za kvalitní minerálku, případně dokrm vojtěšky (tlustý jsou, ale kvalitu). Co a jak mají naočkováno. A taky ten panel test na PSSM - nezdá se, ale je to hodně zrádná záležitost.
Kleraa

XXX.XXX.3.240
Byla jsem tam a nekupovat. Nezná to vůbec nic. Koně nejsou zvyklé na lidi. Navíc je tam možnost příbuznosti.
Pipilota
napsal(a):
Tak že nebudou "nic umět" je snad jasné...
Od podívání a stylu prezentace je to chov stylem co se neprodá jede na jatky. Prostě jako masné krávy. Majitele neznám, ale třeba je s ním řeč... Bez doptání nikdo nic nezjistí. Jsou tam rizika, ale i plusy.
Koní mraky, proč to podporovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kallisto
napsal(a):
Amen.
Šmarjá, pokud hledám po chovech a netlačí mně tolik peníze, tak na co podporovat pravděpodobně černou plemenitbu? Do 60ti tisíc seženete už velkou škálu dvouletku po prověřených rodičích, různých plemen, socializované, vymazlené...na těch fotkách není pořádně vidět nic, ono není jen tak odchovat mladého koně jen na pastvině, je to totiž docela kumšt a zdraví vám to určitě nezaručí, já třeba koně z pastviny mám a je opravdu krásně dorostlý, ale je to především proto, že chovatel po odstavu přes celou zimu zavírá až do jara odstávčata na noc a přikrmuje....jinak by ty koně byli nic moc.
Já bych se nejvíc bála tě příbuzenské plemenitby, neznalost šlechtění, prostě co to všechno udělá, povahově zdravotně...v předchozí diskuzi jste hledala koně ne tolik v krvi, ale povahu těhle Vám fakt nikdo nezaručí a plašabi to mohou být taky. plus pokud jsou to mustangové - máte na to zkušenosti? Ono i když jezdíte roky, tak si na mladém syrovem koni můžete pěkně vylamat zuby.
kallisto
napsal(a):
Protože chudoba.
Jsem z kraje navazujícího na podhorskou zemědělskou oblast. (koutek navazující na nízký Jeseník a Drahanskou vrchovinu - se umím vžít do té oblasti i v Čechách). Když se to ještě nakombinuje s nedostatkem pracovních příležitostí - je zemědělství prostředek boje s chudobou. Prostě tu rodinu alespoň nakrmíte, když už není nic jiného. Dřív se hodně chovali ovce, protože se dala prodat vlna, kůže a i jehňata celkem šla. Jenže je to s evidencí hosp. zvířat čím dál přísnější, tedy i dražší. (no už jen tak koupit si sele atd.) A je potřeba zvládnout to jako "vedlejšák".
No a najednou je jedna ze skulinek i chov na kobylách co vlastně nejsou standardní a hřebců je mraky. Jen díky kvalitní chovatelské práci předků se tam vylupují i hezké kousky. Pořád ale jde o to jak si přivydělat extenzivním chovem - co nejnižší vstupy a alespoň nějaký zisk (ne jen zarůstající louky).
Jasně že z hlediska sportu, nebo práce koní to podporu nákupem nezaslouží. Protože kdo umí s koňmi, ten by choval třeba kvalitní tažáky, nebo huculy, nebo třeba angloaraby atd. Ale tohle je o snaze přežít i pro "neználky".
A jsou i lidi co nemají peníze. A nákup laciného koně který při potížích půjde na maso je pro ně řešení. Protože buď budou děcka skákat okolo koníka (byť blbě), nebo z nudy zkoušet alkohol, drogy a sex...(jo je tam velké riziko týrání koně, nebo i úrazů těch děcek - ale když moc jiných příležitostí není...)
Nijak nechci rozporovat že takový nákup má hodně rizik. Ale věřím že vybrat se dá. (stejně jako domluvit se na ceně atd.)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já Vám nevím. První věc je, že Děčín už není taková díra jako bývala-zaprvé mají za zadkem Německo, kde hodně lidí bydlí, zadruhé se tam spousta lidí stěhuje z důvodu cen nemovitostí zatřetí i tam se pracovní nabídky pomalu zlepšují. Jinak máme v Čr asi určitě lokality, kde je to s prací bída, ale zase bych z toho nedělala druhou světovo -mam velkou přízeň přímo v Jeseníku a mám z první ruky informaci, že práce by i byla, ale lidem se prostě nechce dělat (já vím, mají aspoň nějaký turismus, ale beztak). Sehnat tam někoho spolehlivého je docela problém....a to je v tomhle kraji zemědělství daleko narocnejsi.
Případ v inzerátu mi skoro spíš přijde, že si to někdo chová pro radost, jako vlastní experiment. 38 000 Kč za dvouletku, to prostě nemůže být ani jako privýdělek, i když to děláte low cost - můj názor. To se dostanete max na provozní náklady???
Nicméně ať si pán chová, zde byl ale dotaz koupit/nekoupit. Vybrat se urcite dá, ale šla bych tam ještě s jedním zkušeným. Nicméně taky zvážit, jestli na případná rizika mám řešení (dostatek zkušeností, prachy na případné tréninky nebo neduhy). Proto si myslím, že je lepší sáhnout po dvouletce z chovu člověka s referencemi...většinou se to dost vyplatí.
Za mňa teda žiadna výhra kupovať koňa, ktorý vyrastá "na divoko". Kto ich kontroluje, či nemajú nejaké zdravotné problémy? Kto si tam všimne, že žriebä má napríklad problém s rastovými zónami, alebo nejaký úraz? Kto to strúha, koriguje krivé postoje od malička? A čo výživa? Určite pastva dodá všetko, čo kôň potrebuje?
Hľadáte zviera, ktoré budete mať na krku minimálne 20 rokov. Vyberajte tak, aby 15 z toho nebolo o riešení niečoho, čo zanedbal chovateľ.